Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό στη ......Α.1 -...

Click here to load reader

 • date post

  25-Dec-2019
 • Category

  Documents

 • view

  7
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό στη ......Α.1 -...

 • Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ

  στη μαθησιακή διαδικασία

  Θέμα

  Οικιακή Οικονομία

  Μέση Γενική Εκπαίδευση

  Εργαλείo

  Διαδίκτυο

  Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ΚύπρουΤομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

  Ομάδα Επιμόρφωσης ΤΠΕΦθινόπωρο 2008

  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

  ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών σε θέματα Πληροφορικής Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία με ποσοστό 50% και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) με ποσοστό 50% στα πλαίσια του Μέτρου 2.1. «Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στα πλαίσια της δια βίου μάθησης» που εντάσσεται

  στο Ενιαίο Έγγραφο Προγραμματισμού (ΕΕΠ) Στόχος 3 «Ανθρώπινο Δυναμικό»για την Προγραμματική Περίοδο 2004-2006.

  Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) «Συμβολή στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, στην προώθηση της απασχολησιμότητας,

  του επιχειρηματικού πνεύματος, της ικανότητας προσαρμογής και της ισότητας των ευκαιριών, καθώς και την κοινωνική ενσωμάτωση».

 • © Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, 2008

  Συγγραφή υλικού Ομάδα Εργασίας: Οικιακή Οικονομία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (ΟΙΚ1_Κ07Μ)

  Γεωργίου Ξένια, Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας

  Χαραλάμπους Νικολέτα, Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας

  Εποπτεία υλικού Ομάδα Εποπτείας Οικιακής Οικονομίας Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

  Νεοφύτου Εύα, Επιθεωρήτρια Οικιακής Οικονομίας Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

  Δαμιανού Ιρένα, Ομάδα Επιμόρφωσης ΤΠΕ στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

  Επιμέλεια υλικού Κλειώ Λυσιώτου

  Γενικός συντονισμός - Επιμέλεια

  Αναστασία Οικονόμου

 • Κώδικας ΔεοντολογίαςΗ άντληση πληροφοριών, η χρήση και ο πολλαπλασιασμός υλικού από το παρόν βιβλιάριο και το συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο* (CD/DVD) επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση της ανεπιφύλακτης αποδοχής των παρακάτω όρων:

  Η χρήση του βιβλιαρίου και του συνοδευτικού ψηφιακού δίσκου (CD/DVD) υπόκειται 1. στις διατάξεις των κυπριακών και των διεθνών νόμων, στις επιταγές του εθιμικού δικαίου, καθώς επίσης και στην υποχρέωση σεβασμού των χρηστών ηθών. Όλες οι πληροφορίες, οι οποίες περιέχονται, διατίθενται στους χρήστες για αυστηρά προσωπική χρήση και μόνο για σκοπούς πληροφόρησης, μελέτης, ή πραγματοποίησης διδασκαλίας, και σε καμία περίπτωση για εμπορικούς. H χρήση, αναπαραγωγή ή επαναδημοσίευσή του υλικού, ολική ή μερική, με οποιαδήποτε άλλο μέσο, ηλεκτρονικό ή έντυπο, επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που θα αντληθούν δε θα αλλοιωθούν ούτε θα χρησιμοποιηθούν παραπλανητικά, ενώ υφίσταται και η υποχρέωση, σε περίπτωση οποιασδήποτε χρήσης, να αναφέρεται ο δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων του υλικού.

  Οι πάσης φύσεως πληροφορίες και το υλικό που περιλαμβάνονται σε αυτό βιβλιάριο και 2. το συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο (CD/DVD) παρέχονται στην βάση του «ως έχει» («as is») και «ως διατίθενται» («as available») και χωρίς καμιά απολύτως εγγύηση οποιουδήποτε είδους. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν εγγυάται για την ορθότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών του βιβλιαρίου και του συνοδευτικού ψηφιακού δίσκου (CD/DVD), οι οποίες εκφράζουν μόνο τις απόψεις των συντακτών τους και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία τους. Ο χρήστης τις χρησιμοποιεί με αποκλειστικά δική του ευθύνη και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ουδεμία ευθύνη, άμεση ή έμμεση, φέρει για τυχόν ζημιά του χρήστη από τη χρήση των στοιχείων και πληροφοριών που περιέχονται είτε στο βιβλιάριο είτε στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο (CD/DVD).

  Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των προταθέντων 3. δικτυακών τόπων και δεν ευθύνεται για τυχόν ζημία, η οποία μπορεί να προκληθεί από τη χρήση τους. Ακόμη ούτε είναι υπεύθυνη για την πολιτική ασφαλείας των προταθέντων δικτυακών τόπων ούτε και για τον τρόπο διαχείρισης των ηλεκτρονικών επισκεπτών τους. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ουδεμία ευθύνη, άμεση ή έμμεση, φέρει για τυχόν ζημία του επισκέπτη από την κακή χρήση είτε των προταθέντων δικτυακών τόπων, είτε των στοιχείων που περιέχονται σ’ αυτούς.

  Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες φιλοξενούνται στο βιβλιάριο και το 4. συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο (CD/DVD), εκφράζουν την άποψη των δημιουργών τους και όχι κατ’ ανάγκη την άποψη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

  Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν ευθύνεται για τυχόν διακοπή λειτουργίας ή τροποποίηση 5. των προταθέντων δικτυακών τόπων καθώς και των παρεχομένων υπηρεσιών.

  Στο βιβλιάριο και το συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο (CD/DVD) περιλαμβάνονται υλικό, 6. trademarks, service marks κλπ, καθώς και άλλο περιεχόμενο που προστατεύεται και η χρήση του πρέπει να ακολουθεί τις σχετικές διατάξεις του νόμου.

  Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν ευθύνεται για τυχόν εμφάνιση προσωπικών δεδομένων, 7. τα οποία εμφανίζονται στο βιβλιάριο και το συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο (CD/DVD).

  Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, 2008

  * Το επιμορφωτικό υλικό του βιβλιαρίου, μαζί με επιπρόσθετο υλικό, βρίσκεται στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο (CD/DVD)

 • Μέρος Α’

  9 Χαιρετισμός

  Δρ Κυριάκος Πιλλάς, Αν. Διευθυντής Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

  11 Εισαγωγή στη φιλοσοφία ανάπτυξης και χρήσης του Επιμορφωτικού Υποστηρικτικού Υλικού για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία

  Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

  13 Φιλοσοφία Ομάδας Εργασίας για Ανάπτυξη Επιμορφωτικού Υποστηρικτικού Υλικού για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία

  Μέρος Β’

  17 Συνοπτικός Πίνακας Εισηγήσεων Δραστηριοτήτων

  19 Εισηγήσεις για Δραστηριότητες

  Μέρος Γ’

  53 Συνοπτικός Πίνακας Αναπτυγμένων Δραστηριοτήτων

  55 Αναπτυγμένες Δραστηριότητες

  Περιεχόμενα

 • 6 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

 • 7

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Α

  ΜΕΡΟΣ Α’

 • 8 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

 • 9

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Α

  Χα ι ρ ε τ ι σ μ ό ς Αν. Δι ε υ θ υ ν τ ή

  Α.1 - Χαιρετισμός

  Η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, πέρα από την ευρύτερη επίδραση που ασκεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου, έχει επηρεάσει ουσιαστικά και αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο στο μέλλον τη διαδικασία μάθησης και διδασκαλίας. Νέα ηλεκτρονικά εργαλεία και περιβάλλοντα μάθησης αναπτύσσονται συνεχώς στη βάση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθοδολογιών και τίθενται στη διάθεση των εκπαιδευτικών μας ως ενισχυτικά μέσα για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.

  Η έκδοση αυτή, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς εκδόσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα του αναλυτικού προγράμματος, φιλοδοξεί να συνδράμει τους εκπαιδευτικούς μας στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά εργαλεία. Η βοήθεια συνίσταται στην παρουσίαση ιδεών και εισηγήσεων για αξιοποίηση των εργαλείων αυτών στην εκπαιδευτική πράξη. Στόχος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είναι η δημιουργία μιας περιεκτικής τράπεζας εισηγήσεων για αξιοποίηση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εργαλείων, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

  Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του επιμορφωτικού υλικού υπό τη μορφή διδακτικών και μαθησιακών εισηγήσεων έγινε με τη συμμετοχή των ιδίων των εκπαιδευτικών και αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου να ενισχύει την εμπλοκή των εκπαιδευτικών σε δημιουργικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στη συνεχή επαγγελματική τους ανάπτυξη.

  Χαιρετίζω την προσπάθεια όλων, όσοι έλαβαν μέρος στη διαδικασία ανάπτυξης και έκδοσης του υλικού αυτού και προσδοκώ ότι αυτό θα αξιοποιηθεί παραγωγικά.

  Δρ Κυριάκος Πιλλάς Αν. Διευθυντής Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

 • 10 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Α

 • 11

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Α

  Ε ι σ α γ ω γ ή σ τ η φ ι λο σ ο φ ί α α ν ά π τ υ ξ ης κα ι χ ρήσ ης Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κο ύ Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κο ύ Υ λι κο ύ

  Α.2 - Εισαγωγή στη φιλοσοφία ανάπτυξης και χρήσης του Επιμορφωτικού Υποστηρικτικού Υλικού για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία

  Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προσφέρει προγράμματα επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων σε θέματα νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας με στόχο την προετοιμασία των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη μαθησιακή διαδικασία. Μέσα από τα προγράμματα αυτά οι εκπαιδευτικοί αποκτούν κατ’ αρχήν βασικές δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και αφ’ ετέρου αναπτύσσουν ένα συγκροτημένο φιλοσοφικό πλαίσιο στο οποίο οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας έχουν πραγματική ποιοτική συνεισφορά στη διδακτική πράξη.

  Για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών προκειμένου να υποστηρίξουν την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη μαθησιακή διαδικασία, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε επιμορφωτικό υποστηρικτικό υλικό το οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν στη διδακτική πράξη.

  Το επιμορφωτικό υποστηρικτικό υλικό καλύπτει συγκεκριμένα και εξειδικευμένα παραδείγματα ένταξης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας σε σχέση με τη χρήση και τις δυνατότητες παιδαγωγικής αξιοποίησης συγκεκριμένων ηλεκτρονικών μαθησιακών εργαλείων και περιβαλλόντων υπό τη μορφή εκπαιδευτικών σεναρίων, διδακτικών εισηγήσεων, σχεδίων μαθήματος, δραστηριοτήτων ή και απλών οδηγιών χρήσης προγραμμάτων.

  Η ανάπτυξη του υλικού έγινε από Ομάδες Εργασίας, οι οποίες αποτελούνταν από εκπαιδευτικούς που είχαν παρακολουθήσει επιμορφωτικά προγράμματα και συντονίζονταν από επιθεωρητή της ειδικότητας ή εκπρόσωπό του και από λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

  Το υλικό αυτό αναμένεται να αποτελέσει μια αρχική βάση εισηγήσεων πάνω στην οποία οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να οικοδομούν ποιοτικές μαθησιακές εφαρμογές, να προβληματιστούν για περαιτέρω τρόπους αποτελεσματικής χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας και να προχωρήσουν σε διδακτικές παρεμβάσεις.

  Η παρούσα πρώτη έκδοση του επιμορφωτικού υποστηρικτικού υλικού σε έντυπη και ψηφιακή μορφή που κρατάτε στα χέρια σας, αποτελείται από μια σειρά βιβλιαρίων που το καθένα καλύπτει τη χρήση συγκεκριμένων μαθησιακών εργαλείων για μια διδακτική περιοχή. Το κάθε βιβλιάριο παρουσιάζει αρχικά ένα αριθμό εισηγήσεων διδακτικών και μαθησιακών εφαρμογών, οι οποίες περιγράφονται συνοπτικά. Στο τρίτο μέρος του βιβλιαρίου, αναπτύσσονται ολοκληρωμένες διδακτικές και μαθησιακές εισηγήσεις οι οποίες συμπληρώνονται με συνοδευτικό υλικό. Το υλικό που αναφέρεται σε κάθε βιβλιάριο βρίσκεται στο ψηφιακό δίσκο που ενσωματώνεται στο τέλος του βιβλιαρίου.

  Επιπρόσθετα, το υλικό αυτό φιλοξενείται στη διαδικτυακή πύλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου http://www.e-epimorfosi.ac.cy, μέσω της οποίας ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να έχει πρόσβαση στη βάση του υλικού, να αποθηκεύει τις εκπαιδευτικές εισηγήσεις που τον ενδιαφέρουν, να αξιολογεί εισηγήσεις και να εμπλουτίζει τη βάση αυτή με δικές του προτάσεις προσαρμόζοντας υφιστάμενες εισηγήσεις ή προτείνοντας νέες.

  Στόχος είναι η αρχική αυτή δημιουργία υλικού να αποτελέσει μια δυναμική βάση διδακτικών και μαθησιακών εισηγήσεων ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, η οποία να υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους και η οποία συνεχώς να εμπλουτίζεται και να διαμορφώνεται βάσει των εκπαιδευτικών εφαρμογών και εμπειριών του κάθε εκπαιδευτικού.

  Αναστασία Οικονόμου Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου

 • 12 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Α

 • 13

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Α

  Φ ι λο σ ο φ ί α Ο μ άδ α ς Εργ α σ ί α ς

  Α.3 - Φιλοσοφία Ομάδας Εργασίας για Ανάπτυξη Επιμορφωτικού Υποστηρικτικού Υλικού για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία

  Ομάδα Εργασίας Οικιακή Οικονομία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Εργαλείo Διαδίκτυο

  Θεωρητικό Πλαίσιο Η Οικιακή Οικονομία είναι ένας πολύπλευρος τομέας ο οποίος συγκεντρώνει τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και επιτεύξεις που αφορούν το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα.

  Σκοπός της Οικιακής Οικονομίας είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις, να καλλιεργήσουν στάσεις και να αναπτύξουν δεξιότητες σε θέματα που αφορούν την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή, ώστε να καταστούν αυτόνομα και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του μαθήματος στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής ζωής. Στο Γυμνάσιο, η Οικιακή Οικονομία περιλαμβάνει θέματα όπως η διατροφή, τα υφάσματα, η οικογενειακή αγωγή, η αγωγή του καταναλωτή, η αγωγή υγείας, η υγεία και το περιβάλλον καθώς και η κοινωνική και αισθητική αγωγή, θέματα που προβληματίζουν και απασχολούν τους εφήβους της σημερινής κοινωνίας.

  Συγκεκριμένα το μάθημα της Οικογενειακής Αγωγής στο Ενιαίο Λύκειο σκοπό έχει να βελτιώσει το επίπεδο ζωής του ατόμου, της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα και να καταστήσει τον έφηβο ενεργητικό, αυτόνομο και υπεύθυνο. Επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της ικανότητας του για ορθολογιστική οργάνωση και διαχείριση της οικογένειας, την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπους ζωής και προσαρμογή του στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

  Το μάθημα της Βρεφοκομίας - Παιδοκομίας στο Ενιαίο Λύκειο επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές ως μελλοντικούς γονείς, καλλιεργώντας το σεβασμό προς την οικογένεια, το παιδί και τις ανάγκες του, από τη σύλληψη μέχρι την ηλικία των 5 χρόνων. Επίσης επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να προετοιμάσει τους μαθητές ώστε να ανταποκριθούν στο μελλοντικό τους ρόλο ως γονείς και ως ολοκληρωμένα άτομα, καλλιεργώντας τους το σεβασμό προς την οικογένεια, παρέχοντας γνώσεις και καλλιεργώντας στάσεις σχετικές με το γάμο και τη δημιουργία υγιούς οικογένειας στη σύγχρονη Κυπριακή κοινωνία.

  Με βάση τα πιο πάνω και την σημερινή αναγκαιότητα για ενεργούς και όχι παθητικούς μαθητές στηριχτήκαμε για την υλοποίηση αυτού του επιμορφωτικού υλικού. Υπάρχουν δραστηριότητες με ευρύτερη θεματολογία τόσο για το Γυμνάσιο όσο και για το Ενιαίο Λύκειο.

  Με την αξιοποίηση του επιμορφωτικού υλικού, οι μαθητές θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες, κριτική σκέψη (ανάλυση, σύνθεση, αξιολόγηση) και υπευθυνότητα. Οι δραστηριότητες είναι ανάλογες με τις δυνατότητες του κάθε μαθητή έτσι που να μπορεί να καταλήγει μόνος του σε ένα τελικό αποτέλεσμα βοηθώντας τον να βελτιώσει την αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση του ανεξάρτητα με τα γνωστικά του επίπεδα.

  Παράλληλα το επιμορφωτικό υλικό θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν και να εντάξουν την Τεχνολογία της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην διδασκαλία τους. Η Πληροφορική προσφέρεται ως το εργαλείο για την καλύτερη επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων, προκαλώντας το ενδιαφέρον του μαθητή και στοχεύοντας στην εμπλοκή και ενεργό συμμετοχή όλων των μαθητών στη διαδικασία μάθησης.

 • 14 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

 • 15

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Β

  ΜΕΡΟΣ Β’

 • 16 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

 • 17

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Β

  Β.1 - Συνοπτικός Πίνακας Εισηγήσεων Δραστηριοτήτων

  Τίτλος ΔραστηριότηταςΠλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας

  Δραστηριότητα 1 Τεχνολογία και Τρόφιμα : Ανακύκληση ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 2 Αγωγή του καταναλωτή: Ετικέτα ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 3 Εξαρτησιογόνες ουσίες: Κάπνισμα ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 4 Αγωγή του καταναλωτή : Πρόσθετα ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 5 Βακτήρια ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 6 Τεχνολογία και Τρόφιμα: Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

  ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 7 Ατυχήματα στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 8 Τρόφιμα ευκολίας ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 9 Βιταμίνες ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 10 Λαϊκή Τέχνη: Λευκαρίτικο κέντημα και Φυτιώτικο υφαντό ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 11 Ζάχαρη ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 12 Κρέας ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 13 Υγιεινή τροφίμων ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 14 Ανάπτυξη του εμβρύου ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 15 Η διατροφή του βρέφους: Μητρικός Θηλασμός ΝΑΙ

  Π ί ν α κα ς Ε ι σ ηγ ήσ ε ω ν Δ ρ α σ τ η ρ ι ο τ ή τ ω ν

 • 18 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Β

  Τίτλος ΔραστηριότηταςΠλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας

  Δραστηριότητα 16 Διατροφικά προβλήματα ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 17 Διατροφή και Διαβήτης ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 18 Υπέρταση ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 19 Διατροφή και Καρδιαγγειακές παθήσεις ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 20 Λίπη ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 21 Υγεία Γονέων: Αναπαραγωγικό Σύστημα ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 22 Διατροφή αθλητών: Συμπληρώματα Διατροφής ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 23 Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 24 Πρωτεΐνες: Χορτοφάγοι ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 25 Υγεία Γονέων, Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: AIDS

  ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 26 Οικογενειακός Προγραμματισμός: Μέθοδοι Αντισύλληψης

  ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 27 Διατροφή Εφήβων, Βασικός Μεταβολισμός ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 28 Διατροφή στην παιδική ηλικία, παιδική παχυσαρκία ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 29 Ομαδοποίηση των τροφών ΝΑΙ

  Δραστηριότητα 30 Διατροφικά Προβλήματα εφηβικής ηλικίας, Αυτοεικόνα ΟΧΙ

  Δραστηριότητα 31 Ασφάλεια και Υγιεινή στην κουζίνα ΟΧΙ

 • 19

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Β

  Β.2.1 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 1

  Μάθημα Οικογενειακή Αγωγή II

  Τίτλος Δραστηριότητας Τεχνολογία και Τρόφιμα : Ανακύκληση

  Τάξη Γ΄ Λυκείου

  Ενότητα Βιβλίο «Οικογενειακή Αγωγή ΙΙ», Ανακύκληση, Κεφάλαιο 4.4 σελ. 164

  Σύντομη περιγραφή http://www.channelnewsasia.com/savinggaia/gaia_recycling.swf

  Η δραστηριότητα γίνεται από τον κάθε μαθητή ξεχωριστά. Στόχος της δραστηριότητας είναι να ταξινομήσει ο μαθητής τα υλικά/αντικείμενα στο σωστό κάδο ανακύκλωσης ανάλογα με την ανακυκλωσιμότητα τους και να αναγνωρίσουν το πρόβλημα της αύξησης των απορριμμάτων καθώς και τη σημασία της ανακύκλωσης.

  Εμφανίζονται στην οθόνη του μαθητή διάφορα υλικά/αντικείμενα και θα πρέπει να τα ταξινομήσει στο σωστό κάδο ανακύκλωσης. Υπάρχουν 5 κάδοι ανακύκλωσης: γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικά και για αντικείμενα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Ο μαθητής με το ποντίκι θα πρέπει να επιλέξει ένα υλικό/αντικείμενο και να το σύρει με το ποντίκι στο σωστό κάδο ανακύκλωσης. Όταν το τοποθετήσει σωστά παρουσιάζονται και περισσότερες πληροφορίες για το κάθε υλικό/αντικείμενο και την ανακύκλωση του. Σε περίπτωση που το τοποθετήσει σε λάθος κάδο, ο μαθητής έχει την δυνατότητα να ξαναπροσπαθήσει και να το τοποθετήσει στο σωστό. Στο τέλος, παρουσιάζεται το τελικό αποτέλεσμα πόσα αντικείμενα δηλαδή τοποθέτησε στο σωστό κάδο.

  Με αυτή τη δραστηριότητα ο μαθητής μπορεί να αυτοαξιολογηθεί και ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτή τη δραστηριότητα ως αφόρμηση για να εισηγηθούν οι μαθητές τρόπους μείωσης των απορριμμάτων.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  ΝΑΙ

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  ανακύκληση, ανακύκλωση, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, χαρτί, ελεγχόμενη διάθεση απορριμμάτων, εξοικονόμηση νερού, εξοικονόμηση ενέργειας

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

  Ε ι σ ηγ ήσ ε ις γ ι α Δ ρ α σ τ η ρ ι ό τ η τ ες

 • 20 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Β

  Β.2.2 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 2

  Μάθημα Οικιακή Οικονομία

  Τίτλος Δραστηριότητας Αγωγή του καταναλωτή: Ετικέτα

  Τάξη Α’ Γυμνασίου

  Ενότητα Βιβλίο «Διατροφή και Υγεία», Κεφάλαιο: Ετικέτα, σελ.75-78

  Σύντομη περιγραφή http://www.cfsan.fda.gov/~ear/hwm/hwmsk01.html

  Η δραστηριότητα γίνεται από τον κάθε μαθητή ξεχωριστά. Στόχοι της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ετικέτα των συσκευασμένων προϊόντων, καθώς και να αποκτήσουν κριτήρια για την επιλογή και την αγορά των συσκευασμένων προϊόντων με βάση τις πληροφορίες της ετικέτας.

  Συγκεκριμένα, σε αυτή την δραστηριότητα παρουσιάζεται μια ετικέτα όπου ο μαθητής θα πρέπει να αναγνωρίσει τα μέρη της ετικέτας και στο τέλος θα αξιολογηθεί.

  Εμφανίζονται ερωτήσεις όπου ο μαθητής με τη βοήθεια της ετικέτας θα πρέπει να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Επίσης μπορεί να επιλέξει, από το μενού στα αριστερά (See What’s In It For You), τις δραστηριότητες για να αξιολογηθεί ο μαθητής στην ανάγνωση της ετικέτας καθώς και να συγκρίνει δυο προϊόντα ως προς τη θρεπτική τους αξία με βάση τις πληροφορίες της ετικέτας.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  OXI

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  ετικέτα, πληροφορίες ετικέτας, αγωγή καταναλωτή, σύμβολα, ημερομηνία λήξης, συστατικά, βάρος

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 21

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Β

  Β.2.3 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 3

  Μάθημα Οικιακή Οικονομία

  Τίτλος Δραστηριότητας Εξαρτησιογόνες ουσίες: Κάπνισμα

  Τάξη Γ΄ Γυμνασίου

  Ενότητα Βιβλίο «Οικιακή Οικονομία», Κεφάλαιο 2, Εξαρτησιογόνες ουσίες, Κάπνισμα, σελ. 49

  Σύντομη περιγραφή http://www.kepka.org/Grk/info/Health/hea009_005.htm

  Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να απαριθμούν τις συνέπειες από τη χρήση επικίνδυνων ουσιών όπως το κάπνισμα καθώς και για να αποκτήσουν στάσεις απόρριψης βλαβερών και επικίνδυνων ουσιών.

  Σε αυτή τη δραστηριότητα ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει το ερωτηματολόγιο και να το δώσει στους μαθητές. Αφού οι μαθητές απαντήσουν το ερωτηματολόγιο για το κάπνισμα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την ιστοσελίδα και πατώντας πάνω στην κάθε ερώτηση θα μπορούν να δουν τη σωστή απάντηση της κάθε ερώτησης. Έτσι οι μαθητές θα κάνουν την δική τους αυτοαξιολόγηση.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  OXI

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  κάπνισμα, εξαρτησιογόνες ουσίες, καρκίνος πνευμόνων, έλκος, καρκίνος λάρυγγα, παθητικό κάπνισμα

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

  Ε ι σ ηγ ήσ ε ις γ ι α Δ ρ α σ τ η ρ ι ό τ η τ ες

 • 22 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Β

  Β.2.4 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 4

  Μάθημα Οικιακή Οικονομία

  Τίτλος Δραστηριότητας Αγωγή του καταναλωτή : Πρόσθετα

  Τάξη Α΄ Γυμνασίου

  Ενότητα Βιβλίο «Διατροφή και Υγεία», Κεφάλαιο: Πρόσθετα, σελ.74

  Σύντομη περιγραφή http://www.moh.gov.cy/MOH/SGL/SGL.nsf/All/2837637950292A31C2257331003DEB0B/$file/Food%20Additives%20Guide.pdf?OpenElement

  Στόχος της δραστηριότητας είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τι είναι τα πρόσθετα, τους λόγους που χρησιμοποιούνται στις συσκευασμένες τροφές, τις κατηγορίες των προσθέτων (χρωστικές ουσίες, τα συντηρητικά, τα γλυκαντικά, τα αντιοξειδωτικά, τους γαλακτωματοποιητές, τα πηκτωματογόνα, τα ενισχυτικά γεύσης, τους διαλύτες-φορείς) καθώς επίσης αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις που έχει η υπερκατανάλωση των προσθέτων στον ανθρώπινο οργανισμό.

  Η δραστηριότητα γίνεται με όλη την τάξη και χρήση βιντεοπροβολέα. Οι μαθητές ορίζουν τι είναι τα πρόσθετα και μπορούν να αναγνωρίσουν τα «Ε» και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας από την κατάχρηση τους μέσα από τον επίσημο οδηγό του Κρατικού Χημείου της Κύπρου.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  OXI

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  πρόσθετα, αγωγή καταναλωτή, χρωστικές ουσίες, γλυκαντικά, αντιοξειδωτικά, συντηρητικά, Ε, ετικέτα

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 23

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Β

  Ε ι σ ηγ ήσ ε ις γ ι α Δ ρ α σ τ η ρ ι ό τ η τ ες

  Β.2.5 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 5

  Μάθημα Οικιακή Οικονομία

  Τίτλος Δραστηριότητας Βακτήρια

  Τάξη Α΄ Γυμνασίου

  Ενότητα Βιβλίο «Διατροφή και Υγεία», Κεφάλαιο: Βακτήρια, σελ.27

  Σύντομη περιγραφή http://www.bbc.co.uk/schools/ks2bitesize/science/living_things.shtml

  Στόχοι της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να δικαιολογούν τις συνθήκες πολλαπλασιασμού των μικροοργανισμών, να εντοπίζουν τις εστίες μόλυνσης και να εισηγούνται τρόπους αποφυγής καθώς και να κατανοούν τη σημασία που έχει η υγιεινή και η ασφάλεια κατά το χειρισμό των τροφών.

  Η δραστηριότητα γίνεται με όλη την τάξη και χρήση βιντεοπροβολέα. Οι μαθητές προσπαθούν να αναγνωρίσουν από την εικόνα 6 σημεία που υπάρχουν μικροοργανισμοί. Στη συνέχεια επιλέγοντας το μεγεθυντικό φακό δίπλα από κάθε σημείο γίνεται επεξήγηση για το καθένα. Έτσι οι μαθητές αξιολογούνται ατομικά και παράλληλα αποκτούν γνώσεις για τα 6 αυτά σημεία.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  ΝΑΙ

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  βακτήρια, μικρόβια, χρόνος, πρωτεΐνες, υγρασία, δηλητηριάσεις, θερμοκρασία, κανόνες υγιεινής

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 24 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Β

  Β.2.6 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 6

  Μάθημα Οικιακή Οικονομία

  Τίτλος Δραστηριότητας Τεχνολογία και Τρόφιμα: Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

  Τάξη Γ’ Λυκείου

  Ενότητα Βιβλίο «Οικογενειακή Αγωγή ΙΙ», Κεφάλαιο: Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, σελ.138-141

  Σύντομη περιγραφή http://www.bioteach.ubc.ca/TeachingResources/Applications/GMOpkgJKloseGLam pard 2.swf

  Στόχος της δραστηριότητας είναι η επεξήγηση της έννοιας βιοτεχνολογία καθώς και ο όρος γενετικά τροποποιημένα ή μεταλλαγμένα τρόφιμα.

  Η δραστηριότητα γίνεται με όλη την τάξη και χρήση βιντεοπροβολέα. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται και προσδιορίζουν τι είναι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μέσα από τη διαδικασία της μετάλλαξης. Ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να αναφερθεί και στην ιστορική αναδρομή των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων (σελ. βιβλ. 175).

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  ΝΑΙ

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  τεχνολογία τροφίμων, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, βιοτεχνολογία, μετάλλαξη, μεταλλαγμένα, αλλεργίες, ζιζανιοκτόνα

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 25

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Β

  Ε ι σ ηγ ήσ ε ις γ ι α Δ ρ α σ τ η ρ ι ό τ η τ ες

  Β.2.7 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 7

  Μάθημα Οικογενειακή Αγωγή

  Τίτλος Δραστηριότητας Ατυχήματα στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους

  Τάξη Γ’ Λυκείου

  Ενότητα Βιβλίο «Οικογενειακή Αγωγή ΙΙ», Κεφάλαιο: Ατυχήματα στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους, σελ. 48-51

  Σύντομη περιγραφή http://www.efpolis.gr/content/content.asp?catid=221

  Στόχος της δραστηριότητας είναι η καθημερινή ενημέρωση των μαθητών γύρω από τα παιχνίδια που υπάρχουν στην αγορά για τα παιδιά τα οποία θα πρέπει να αποσυρθούν γιατί προκαλούν ατυχήματα στα παιδιά. Οι αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων αναφέρονται για το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Η δραστηριότητα γίνεται με όλη την τάξη και χρήση βιντεοπροβολέα. Οι μαθητές αναγνωρίζουν ποια παιχνίδια για τα παιδιά είναι επικίνδυνα και πληροφορούνται τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από αυτά τα παιχνίδια. Μπορούν μέσα από τους καταλόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσουν ποια παιχνίδια αποσύρθηκαν, όλες τις πληροφορίες του κάθε παιχνιδιού ξεχωριστά και τους λόγους απόσυρσης τους. Η ιστοσελίδα αυτή ανανεώνεται εβδομαδιαία. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να επιλέξει το έτος και την εβδομάδα που ενδιαφέρεται π.χ. Έτος 2007 - Εβδομάδα 42η.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  OXI

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  ατυχήματα, παιχνίδια, εγκαύματα, δηλητηρίαση, πνιγμός, Ευρωπαϊκή Ένωση, κανόνες ασφάλειας, επίβλεψη

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 26 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Β

  Β.2.8 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 8

  Μάθημα Οικιακή Οικονομία

  Τίτλος Δραστηριότητας Τρόφιμα ευκολίας

  Τάξη Γ’ Γυμνασίου

  Ενότητα Βιβλίο «Οικιακή Οικονομία», Κεφάλαιο: Τρόφιμα ευκολίας, σελ. 143-150

  Σύντομη περιγραφή http://news.bbc.co.uk/cbbcnews/hi/static/games/you_make_me_sick/index.stm

  Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να απαριθμούν και να αναγνωρίζουν τις συνέπειες από τη χρήση του καπνίσματος, του αλκοόλ και των ναρκωτικών στο ανθρώπινο σώμα καθώς και τις συνέπειες υπερκατανάλωσης τροφίμων ευκολίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

  Η δραστηριότητα γίνεται με όλη την τάξη και με τη χρήση του βιντεοπροβολέα. Οι μαθητές αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου που έχουν οι εξαρτησιογόνες ουσίες (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά) καθώς και τα τρόφιμα ευκολίας. Οι μαθητές τοποθετούν στο σώμα του παιδιού τις επιπτώσεις που πιστεύουν ότι προκαλούν ανάλογα με το θέμα που τους δίνεται. Έτσι οι μαθητές αυτοαξιολογούνται και στο τέλος αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις των εξαρτησιογόνων ουσιών καθώς και των τροφίμων ευκολίας με την εικόνα που αντικρίζουν στο τέλος της δραστηριότητας.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  ΝΑΙ

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  τρόφιμα ευκολίας, υπερκατανάλωση, κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, παχυσαρκία, κατάθλιψη, κούραση, πονοκέφαλος

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 27

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Β

  Ε ι σ ηγ ήσ ε ις γ ι α Δ ρ α σ τ η ρ ι ό τ η τ ες

  Β.2.9 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 9

  Μάθημα Οικογενειακή Αγωγή

  Τίτλος Δραστηριότητας Βιταμίνες

  Τάξη Β’ Λυκείου

  Ενότητα Βιβλίο «Οικογενειακή Αγωγή Ι», Κεφάλαιο: Βιταμίνες, σελ. 166

  Σύντομη περιγραφή http://exhibits.pacsci.org/nutrition/nutrition_cafe.html

  Η δραστηριότητα γίνεται με όλη την τάξη και χρήση βιντεοπροβολέα ή και ατομικά. Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να αναγνωρίζουν τις κυριότερες πηγές των βιταμινών και να διακρίνουν πιθανά προβλήματα από την έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό. Σε αυτή τη δραστηριότητα εμφανίζονται 7 άτομα και ο κάθε μαθητής μπορεί να επιλέξει όποιο άτομο θέλει. Πατώντας με το ποντίκι σε ένα από αυτά δίνεται περιγραφή της κατάστασης τους. Ο μαθητής θα πρέπει να αξιολογήσει τις πληροφορίες που του δίνονται για την κάθε περίπτωση και να μαντέψει ποια βιταμίνη τους λείπει. Τέλος δίνεται και επεξήγηση για την κάθε βιταμίνη ξεχωριστά.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  OXI

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  βιταμίνες, λιποδιαλυτές, υδατοδιαλυτές, ραχίτιδα, βιταμίνη C, οστεοπόρωση, ξηροφθαλμία, ελεύθερες ρίζες

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 28 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Β

  Β.2.10 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 10

  Μάθημα Οικιακή Οικονομία

  Τίτλος Δραστηριότητας Λαϊκή Τέχνη: Λευκαρίτικο κέντημα και Φυτιώτικο υφαντό

  Τάξη Β’ Γυμνασίου

  Ενότητα Κεφάλαιο: Λαϊκή Τέχνη

  Σύντομη περιγραφή http://www.katolefkara.org/lefk_lace.shtml

  Η δραστηριότητα γίνεται με όλη την τάξη και χρήση βιντεοπροβολέα. Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Λαϊκή Τέχνη και συγκεκριμένα το Λευκαρίτικο κέντημα. Αξιολογούν τα λευκαρίτικα κεντήματα καθώς και τα χαρακτηριστικά τους που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Επίσης από το μενού αριστερά οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν και να αναγνωρίσουν άλλες παραδοσιακές τέχνες όπως την αργυροχοΐα . Επίσης μπορεί να γίνει σύγκριση του Φυτιώτικου υφαντού με το Λευκαρίτικο κέντημα. (http://www.phyti.org.cy/folk_weav.shtml)

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  ΝΑΙ

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  λαϊκή τέχνη, λευκαρίτικο, φυτιώτικο, Λεύκαρα, Φύτη, αργαλειός, βελόνι, ασπροπλούμια, κοπτά

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 29

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Β

  Ε ι σ ηγ ήσ ε ις γ ι α Δ ρ α σ τ η ρ ι ό τ η τ ες

  Β.2.11 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 11

  Μάθημα Οικιακή Οικονομία

  Τίτλος Δραστηριότητας Ζάχαρη

  Τάξη Α’ Γυμνασίου

  Ενότητα Βιβλίο «Διατροφή και Υγεία», Κεφάλαιο: Ζάχαρη, σελ. 94-102

  Σύντομη περιγραφή http://newsminer.com/wp-content/uploads/2007/05/wellness/snacks.swf

  Η δραστηριότητα γίνεται με όλη την τάξη και χρήση βιντεοπροβολέα. Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να εντοπίσουν τροφές πλούσιες σε ζάχαρη μελετώντας ετικέτες συσκευασμένων τροφών που περιέχουν ζάχαρη καθώς και η αντικατάσταση των τροφών που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη με άλλες που περιέχουν φυσική ζάχαρη. Οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να συγκρίνουν διάφορα σνακ και να εντοπίσουν τις τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, λίπος και θερμίδες. Μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 7 σνακ που τους δίνονται και να κάνουν την σύγκριση. Επίσης θα μπορούν να χωριστούν οι μαθητές σε ομάδες και η κάθε ομάδα να επεξεργαστεί και να αξιολογήσει το κάθε σνακ ξεχωριστά. Στη συνέχεια να γίνει σύγκριση με καθοδηγητή τον εκπαιδευτικό και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα. Επίσης οι μαθητές θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις τροφές που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη με άλλες που περιέχουν φυσική ζάχαρη όπως φρέσκα φρούτα και αποξηραμένα, να εισηγηθούν τρόπους μείωσης της ζάχαρης καθώς να αναφέρουν τις συνέπειες από την κατάχρηση της ζάχαρης.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  OXI

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  ζάχαρη, επεξεργασμένη, φυσική, σνάκ, φρέσκα φρούτα, κατάχρηση, παχυσαρκία, τερηδόνα, θερμίδες

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 30 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Β

  Β.2.12 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 12

  Μάθημα Οικιακή Οικονομία

  Τίτλος Δραστηριότητας Κρέας

  Τάξη Β’ Γυμνασίου

  Ενότητα Βιβλίο «Διατροφή και Υγεία», Κεφάλαιο: Κρέας, σελ. 65

  Σύντομη περιγραφή http://www.glasgows.co.uk/fsa_interactives/BBQload.swf

  Η δραστηριότητα γίνεται με όλη την τάξη και χρήση βιντεοπροβολέα. Στόχος της δραστηριότητας είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τις κατάλληλες θερμοκρασίες ψησίματος των κρεάτων αφού κατανοήσουν καλά την επικίνδυνη ζώνη για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Οι μαθητές αναγνωρίζουν τα είδη των κρεάτων που υπάρχουν και με το πιρούνι που υπάρχει στα δεξιά μπορούν να εντοπίσουν τη σωστή θερμοκρασία που χρειάζεται το κάθε είδος κρέατος για να ψηθεί ώστε να αποφευχθεί η σαλμονέλα. Επίσης οι μαθητές θα μπορούν να αναφέρουν τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος και τις συνέπειες από την κατάχρηση του καθώς και τους κινδύνους που προκαλεί η ακατάλληλη διατήρηση του.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  OXI

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  κρέας, ψήσιμο, κατάλληλη θερμοκρασία, βακτήρια, σαλμονέλα, μικροοργανισμοί, επικίνδυνη ζώνη, υγιεινή

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 31

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Β

  Ε ι σ ηγ ήσ ε ις γ ι α Δ ρ α σ τ η ρ ι ό τ η τ ες

  Β.2.13 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 13

  Μάθημα Οικιακή Οικονομία

  Τίτλος Δραστηριότητας Υγιεινή τροφίμων

  Τάξη Β’ Γυμνασίου

  Ενότητα Βιβλίο «Διατροφή και Υγεία», Κεφάλαιο: Υγιεινή τροφίμων, σελ. 39-49

  Σύντομη περιγραφή http://www.fsis.usda.gov/OA/foodsafetymobile/mobilegame.swf

  Η δραστηριότητα γίνεται από τον κάθε μαθητή ξεχωριστά. Στόχος της δραστηριότητας είναι η κατανόηση και η αξιολόγηση των μαθητών για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να τηρούνται για την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων. Επίσης οι μαθητές θα ευαισθητοποιηθούν στην αναγκαιότητα της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Ο μαθητής οδηγώντας ένα αυτοκίνητο στο «Πάρκο Υγιεινής Τροφίμων» θα πρέπει να κάνει στάση σε κάθε χαρακτήρα/πρόσωπο που θα βρίσκει μπροστά του. Ο κάθε χαρακτήρας/ πρόσωπο θα του κάνει μια ερώτηση για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και θα πρέπει ο μαθητής να απαντήσει σωστά στην κάθε ερώτηση που θα του δίνεται για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Σε περίπτωση λανθασμένης απάντησης θα του δίνεται η σωστή απάντηση.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  OXI

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  τροφική δηλητηρίαση, κανόνες υγιεινής, κανόνες ασφάλειας, μικρόβια, απολύμανση, δηλητηρίαση, σαλμονέλα

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 32 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Β

  Β.2.14 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 14

  Μάθημα Βρεφοκομία

  Τίτλος Δραστηριότητας Ανάπτυξη του εμβρύου

  Τάξη Β’ Λυκείου

  Ενότητα Βιβλίο «Βρεφοκομία - Παιδοκομία», Κεφάλαιο: Ανάπτυξη του εμβρύου, σελ.87-98

  Σύντομη περιγραφή http://www.uab.edu/animation/med/women/labor/stages.swf

  Η δραστηριότητα γίνεται από τον κάθε μαθητή ξεχωριστά. Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να απαριθμούν τα στάδια του τοκετού, να περιγραφούν τα στάδια της εξώθησης, να αναγνωρίζουν την πρόσφυση του πλακούντα καθώς και με ποια προβολή εμφανίζεται το έμβρυο και να επεξηγούν πως η θέση του εμβρύου επηρεάζει τον τοκετό. Σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές αντιλαμβάνονται και κατανοούν την κατάσταση της μητέρας, πως νιώθει αυτούς τους μήνες και τέλος έρχονται σε πρώτη οπτική επαφή με τη διαδικασία του τοκετού. Πατώντας με το ποντίκι πάνω στις εικόνες γίνεται επεξήγηση για κάθε στάδιο του τοκετού.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  OXI

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  ανάπτυξη εμβρύου, πλακούντας, ομφάλιος λώρος, γέννηση, τοκετός, αμνιακό υγρό, σάκος

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 33

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Β

  Ε ι σ ηγ ήσ ε ις γ ι α Δ ρ α σ τ η ρ ι ό τ η τ ες

  Β.2.15 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 15

  Μάθημα Βρεφοκομία II

  Τίτλος Δραστηριότητας Η διατροφή του βρέφους: Μητρικός Θηλασμός

  Τάξη Γ’ Λυκείου

  Ενότητα Βιβλίο «Βρεφοκομία - Παιδοκομία», Κεφάλαιο: Η διατροφή του βρέφους: Μητρικός Θηλασμός, σελ. 44-67

  Σύντομη περιγραφή http://www.uab.edu/animation/med/women/breastfeeding/breastfeeding.swf

  Η δραστηριότητα γίνεται με όλη τη τάξη και χρήση βιντεοπροβολέα. Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να μπορούν να δικαιολογούν τη σημασία του μητρικού θηλασμού καθώς και να επεξηγούν τη διαδικασία έκκρισης του μητρικού γάλακτος. Επίσης οι μαθητές να είναι σε θέση να αναφέρουν τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές κατανοούν τη σημασία του μητρικού θηλασμού αφού προβάλλεται μια μητέρα που θηλάζει και γίνεται επεξήγηση για τη σωστή στάση του θηλασμού που πρέπει να τηρούν οι μητέρες καθώς και για τη διαδικασία έκκρισης του μητρικού γάλακτος. Προβάλλονται εικόνες και οι μαθητές μπορούν με το ποντίκι να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που τους δίνονται.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  ΝΑΙ

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  μητρικός θηλασμός, γάλα, συναισθηματική σύνδεση, αντισώματα, εύπεπτο, σίδηρο, καρκίνος μαστού

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 34 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Β

  Β.2.16 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 16

  Μάθημα Οικογενειακή Αγωγή Ι

  Τίτλος Δραστηριότητας Διατροφικά προβλήματα

  Τάξη Β’ Λυκείου

  Ενότητα Βιβλίο «Οικογενειακή Αγωγή Ι», Κεφάλαιο: Διατροφικά προβλήματα, σελ. 181

  Σύντομη περιγραφή http://www.cknott.com/eatingdisorders/894edsite_v8.swf

  Η δραστηριότητα γίνεται με όλη τη τάξη ή και ατομικά με τη χρήση βιντεοπροβολέα. Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να αναγνωρίζουν τα διατροφικά προβλήματα καθώς και τα χαρακτηριστικά της Νευρογενής Ανορεξίας και Βουλιμίας.

  Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της Ανορεξίας (τους δίνονται 17 χαρακτηριστικά και θα πρέπει να βρουν τα 8) και με τη βοήθεια του ποντικιού τα τοποθετούν στον ανάλογο πίνακα. Το ίδιο γίνεται και για την Νευρογενή Βουλιμία. Επίσης οι μαθητές μέσα από αυτή την ιστοσελίδα έχουν την δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις

  ομάδες ατόμων που επηρεάζονται από τα πιο πάνω διατροφικά προβλήματα καθώς επίσης έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αληθινές ιστορίες εφήβων που αντιμετώπισαν ένα από τα πιο πάνω προβλήματα σε βίντεο μικρής διάρκειας. Τέλος, οι μαθητές μπορούν να πληροφορηθούν για τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  ΝΑΙ

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  διατροφικά προβλήματα, ανορεξία, βουλιμία, ζαλάδες, εμετοί, αυτοεικόνα, παχυσαρκία, έμμηνη ρύση

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 35

  Ο μ άδ α Εργ α σ ί α ς : Ο ι κ ι α κ ή Ο ι κον ο μ ί α Μέ σ ης Γε ν ι κ ής Ε κ πα ίδ ε υ σ ηςΟ ΙΚ1_ Κ07Μ

  Β

  Ε ι σ ηγ ήσ ε ις γ ι α Δ ρ α σ τ η ρ ι ό τ η τ ες

  Β.2.17 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 17

  Μάθημα Οικογενειακή Αγωγή II

  Τίτλος Δραστηριότητας Διατροφή και Διαβήτης

  Τάξη Γ’ Λυκείου

  Ενότητα Βιβλίο «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΙ» , Κεφάλαιο: Διατροφή και Διαβήτης

  Σύντομη περιγραφή http://www.diabetes.com/ap010001.html

  Η δραστηριότητα γίνεται με όλη τη τάξη και χρήση βιντεοπροβολέα. Στόχος της δραστηριότητας είναι οι μαθητές να επεξηγούν τι είναι ο διαβήτης, να διακρίνουν τους δυο τύπους διαβήτη (1 και 2) καθώς και να αναφέρουν τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις του διαβήτη στη ζωή του ατόμου. Στη συνέχεια με τη χρήση του βίντεο παρατηρούν τη δράση της ινσουλίνης στα υγιή άτομα και τη δράση της στα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Η αφήγηση που υπάρχει στο βίντεο δίνεται στους μαθητές στα ελληνικά για να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα το σχετικό βίντεο.

  Πλήρης Ανάπτυξη Δραστηριότητας στο Μέρος Γ

  ΝΑΙ

  Κωδικός Ομάδας ΟΙΚ1_Κ07Μ

  Λέξεις-Κλειδιά για αναζήτηση στο Διαδικτυακό Τόπο www.e-epimorfosi.ac.cy

  διαβήτης, τύφλωση, ινσουλίνη, πάγκρεας, γλυκόζη, άσκηση, έμφραγμα, ζάχαρη, φυτικές ίνες

  Λογισμικό που απαιτείται*

  Internet Explorer ή άλλο web browser

  * Για να μπορέσετε να δείτε τα σχετικά με τη δραστηριότητα αρχεία που υπάρχουν στο συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή το λογισμικό που απαιτείται.

 • 36 Εργ α λ ε ί o: Δι α δί κ τ υ ο

  Ε π ι μ ορ φ ω τ ι κό Υπο σ τ η ρ ι κ τ ι κό Υ λι κό γ ι α τ ην ε ν σ ω μ ά τ ω σ η τ ω ν Τ ΠΕ σ τ η μ α θ ησ ι α κ ή δ ι α δ ι κα σ ί α Π ΑΙΔ ΑΓΩ Γ ΙΚΟ ΙΝΣ Τ Ι ΤΟΥ ΤΟ Κ Υ ΠΡ ΟΥ, 20 0 8

  Β

  Β.2.18 - Εισηγήσεις για Δραστηριότητες: Δραστηριότητα 18

  Μάθημα Οικογενειακή Αγωγή II

  Τίτλος Δραστηριότητας Υπέρταση

  Τάξη Γ’ Λυκείου

  Ενότητα Βιβλίο «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΙ» , Κεφάλαιο: Υπέρταση, σελ. 135 – 139

  Σύντομη περιγραφή http://images.ibsys.com/sh/idi/health/health_watch/heart.swf

  Η δραστηριό�