Kάθε ομάδα

of 4 /4
Kάθε Ομάδα Εκφράστε με ζωγραφιές τα συναισθήματα που σας προκαλεί η ενασχόλησή σας με το θέμα και δημιουργήστε ένα ηλεκτρονικό «λεύκωμα με ζωγραφιές» με το λογισμικό παρουσίασης. Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε κόμικ, φτάχνοντας μια ιστορία ή εκφράζοντας απλώς κάποιες σκέψεις σας. Ernest Hemingway – For Whom the Bell Tolls Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος του ένα Νησί ακέραιο και ξεχωριστό· κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της Ηπείρου, ένα κομμάτι της ενδοχώρας· αν η θάλασσα πάρει μαζί της ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη λιγοστεύει, σαν να ήταν ένα Ακρωτήρι ή σαν να ήταν ένας Πύργος, φίλων σου ή δικός σου· ο θάνατος του κάθε ανθρώπου με λιγοστεύει, γιατί ανήκω στην Ανθρωπότητα. Γι’ αυτό, μη στέλνεις ποτέ να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα· για σένα χτυπά.

Embed Size (px)

description

Εργασίες για ρατσισμό

Transcript of Kάθε ομάδα

Page 1: Kάθε ομάδα

Kάθε Ομάδα

Εκφράστε με ζωγραφιές τα συναισθήματα που σας προκαλεί η ενασχόλησή σας με το θέμα και δημιουργήστε ένα ηλεκτρονικό «λεύκωμα με ζωγραφιές» με το λογισμικό παρουσίασης. Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε κόμικ, φτάχνοντας μια ιστορία ή εκφράζοντας απλώς κάποιες σκέψεις σας.

Ernest Hemingway – For Whom the Bell TollsΚανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος του ένα Νησί ακέραιο και ξεχωριστό·κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της Ηπείρου, ένα κομμάτι της ενδοχώρας·αν η θάλασσα πάρει μαζί της ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη λιγοστεύει, σαν να ήταν ένα Ακρωτήρι ή σαν να ήταν ένας Πύργος, φίλων σου ή δικός σου·ο θάνατος του κάθε ανθρώπου με λιγοστεύει, γιατί ανήκω στην Ανθρωπότητα.Γι’ αυτό, μη στέλνεις ποτέ να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα·για σένα χτυπά.

«Ένα σημείο μαθηματικόν μέσα στο σύμπαν είναι η γη και εδόθη όλη προς κατοικίαν του ανθρώπου γι’ αυτό, όπου κι αν κατοικεί κανείς, δεν μπορεί να θεωρηθεί ξένος».

Θ. Καϊρης, σοφός και αγωνιστής παπάς του 1821

Page 2: Kάθε ομάδα

Ομάδα ΑΝα γράψετε τη συνέχεια των ιστοριών. Εναλλακτικά γράψτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις εντυπώσεις σας και τα διδάγματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των επόμενων εικονογραφημένων ιστοριών:

Page 3: Kάθε ομάδα
Page 4: Kάθε ομάδα

(από το φυλλάδιο «Εγώ ρατσιστής;», έκδοση Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού)

Page 5: Kάθε ομάδα

Ομάδα Β

Να γράψετε ένα κείμενο στο οποίο να σχολιάσετε την εξής άποψη: «Οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα». Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτά τα λόγια; Σε κάθε περίπτωση, να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

Ομάδα Γ

Είσαι δημοσιογράφος και γράφεις ένα σύντομο ρεπορτάζ με τίτλο «Το πορτρέτο ενός μετανάστη» στο οποίο και παρουσιάζεις μια περίπτωση μετανάστη που γνωρίζεις (ή και φανταστικού προσώπου). Θα σε βοηθήσουν οι πιο κάτω ερωτήσεις.

1. Πώς ονομάζεται το πρόσωπο που μας παρουσιάζεις;2. Από πού κατάγεται και πού ζει;

3. Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα; (για ποιους λόγους;)

4. Ποιες δυσκολίες συνάντησε στο νέο του περιβάλλον;

5. Ποια συναισθήματα μπορεί να νιώθει για το γεγονός ότι είναι μετανάστης;

Ομάδα ΔΕντοπίζουμε τον ξένο μέσα μας: ξένος ο άλλος μου εαυτός

Προσπαθήστε να φανταστείτε τον εαυτό σας ως ξένο σε κάποιες περιστάσεις στο μέλλον και γράψτε ένα σχετικό κείμενο (ημερολόγιο, αφήγηση, ποίημα, επιστολή, επιστημονική φαντασία).

«Εκεί που είναι ο πόνος κι ο ιδρώτας και τα δάκρυα, εκεί δεν είναι ο άνθρωπος; Γιατί λοιπόν σκάβετε ένα χαντάκι και χωρίζεστε;»

Αριάγνη, «Ακυβέρνητες Πολιτείες» Στρ. Τσίρκα

Επειδή άλλη μάνα με γέννησε

και σ΄άλλη γλώσσα άκουσες εσύ

τα όμορφα παιδικά σου παραμύθια...

Page 6: Kάθε ομάδα

μη με φωνάζεις «ξένο».

Αν θέλεις, κοίταξέ με στα μάτια,

πιο πέρα απ΄το μίσος

ας φθάσει η ματιά σου,

ας ξεπεράσει φόβο, εγωισμό.

Για δες, άνθρωπος είμαι κι εγώ.

Όχι, δεν είμαι «ξένος»!

(γραμμένο από άγνωστο μετανάστη)

Για κάθε ομάδα

Δημιουργήστε με το λογισμικό παρουσίασης μια «οπτικοακουστική έκθεση» που θα είναι μια ολοκληρωμένη συνθετική εργασία, η οποία θα περιλαμβάνει υλικό που θα έχετε αποθηκεύσει από τις παραπάνω δραστηριότητες. Μπορεί να περιλαμβάνει την απαγγελία των ποιημάτων αυτών από σας τους ίδιους (με ηχογράφηση) ή από άλλους, την ανάλογη μουσική σύνθεση της αρεσκείας σας (από την προτεινομένη δισκογραφία), σχετικά έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, φωτογραφίες που θα βρείτε στο διαδίκτυο, δικά σας κείμενα, εννοιολογικούς χάρτες κ.τ.λ.

ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΕΓΩ

ΛΕΜΕ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΕΓΩ

ΛΕΜΕ ΑΥΤΟΣ ΚΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΕΓΩ

ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΓΩ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΝΟΗΣΟΥΜΕ

ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ

«Κι αλίμονο σ’ εκείνον

που πατρίδα τώρα δεν έχει

και περιφέρεται σε στερεότυπα και ξένους ουρανούς».

Χρίστος Ρουμελιωτάκης,

«Ξένος ειμί και άλλα ποιήματα»

Page 7: Kάθε ομάδα

Παρουσιάστε την εργασία σας. Θέλετε να συζητήσουμε για ό,τι είδαμε, ακούσαμε, νιώσαμε;