Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

24
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΕΤΟΣ 1, ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 1 ERETRIAPRESS.GR ΔΩΡΕΑΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ » Eξωδικο Κατρινάκη κατα Βελέντζα – Λουλακά και αλαλούμ με την Δ.Ε.Ν.Ο. σελ.6 Οι Νέοι της Ερέτριας έστρεψαν το κεφάλι προς το μέλλον σελ.3 Επιτυχημένες Εκδη- λώσεις και κινήσεις ο «Άργος» σελ.12 Κανονισμός Καθα- ριότητας 2011 Δήμου Ερετρίας Πίνακας Προ - στίμων σελ.14 Αντιδράσεις για το Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Αμάρυνθο σελ.4 Ιδρυτικά Μέλη της «Μέδουσας» εκφράζουν την απογοήτευση τους σελ.16 » Συνέντευξη εφ’όλης της υλης του Δημάρχου Ερέτριας Βασίλειου Βελέντζα σελ.10-11 Πύρινη κόλαση στη χωματερή της Ερέτριας πίσω απ’το Νεκροταφείο «ο Αχινός» καταγγέλει! σελ.15 Νέο Επεισόδιο στο σήριαλ Νησί Ονείρων! Ο Δήμαρχος ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για όλα! Μπραντεφερ Δή- μου-Λιμενικού ταμείου και στην μέση οι επαγ- γελματίες της παραλί - ας σελ.11 Το «γελιό της Αρκού- δας» με το Τουριστικό διαφημιστικό φυλλάδιο της Ερέτριας σελ.18

description

 

Transcript of Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

Page 1: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011ΕΤΟΣ 1, ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 1 ERETRIAPRESS.GR ΔΩΡΕΑΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

» Eξωδικο Κατρινάκη κατα Βελέντζα – Λουλακά και αλαλούμ με την Δ.Ε.Ν.Ο. σελ.6

➢Οι Νέοι της Ερέτριας έστρεψαν το κεφάλι προς το μέλλον σελ.3

➢Επιτυχημένες Εκδη-λώσεις και κινήσεις ο «Άργος» σελ.12

➢Κανονισμός Καθα-ριότητας 2011 Δήμου Ερετρίας Πίνακας Προ-στίμων σελ.14

Αντιδράσεις για το Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Αμάρυνθο σελ.4

Ιδρυτικά Μέλη της «Μέδουσας» εκφράζουν την απογοήτευση τους

σελ.16

» Συνέντευξη εφ’όλης της υλης του Δημάρχου Ερέτριας Βασίλειου Βελέντζα σελ.10-11

Πύρινη κόλαση στη χωματερή της Ερέτριας πίσω απ’το Νεκροταφείο«ο Αχινός» καταγγέλει! σελ.15

➢ Νέο Επεισόδιο στο σήριαλ Νησί Ονείρων!➢ Ο Δήμαρχος

ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για όλα!

➢Μπραντεφερ Δή-μου-Λιμενικού ταμείου και στην μέση οι επαγ-γελματίες της παραλί-ας σελ.11

➢Το «γελιό της Αρκού-δας» με το Τουριστικό διαφημιστικό φυλλάδιο της Ερέτριας σελ.18

Page 2: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

2 EretriaPress ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Δημαρχείο: 22290 62207Αστυνομία: 22290 64888 Λιμεναρχείο: 22290 62201 Λιμενικό: 22290 62445Δρ/για Ferry: 22290 64990ΚΤΕΛ: 22290 61602 ΟΤΕ: 22290 60399 ΕΛΤΑ: 22290 62333 Αγρ. Ιατρείο: 22290 62222 Μουσείο: 22290 62206 ΤΑΞΙ: 22290 62500 Πορθμείο: 22290 65600 Ι.Ν.ΑΓ. Νικολάου:2229062311Ι .Ν .Π α ρ α β ο υ ν ι ώ τ ι σ σ α ς: 22290 65222

Η ΝΕΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Ιδιοκτησία: EretriaPress

Εκδότης - ΔιευθυντήςΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΛΛΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ:Παπανικολή 23 - ΕρέτριαΤηλεφωνική Επικοινωνία

22290 - 60120, 698-6532965Φαξ: 22290 - 60120

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:www.eretriapress.gr

Email: [email protected]

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική ή μερική ή περιληπτική ή κατα παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας με οποιοδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.Νόμος 2121/1993 και κανόνες διεθνούς δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Editorial και κουραφέξαλλα!

Οσοι χειρίζεστε καλά τον υπολογιστή και το internet, μας γνωρίζετε ήδη από την παρουσία μας στο διαδίκτυο. Γνωρίζετε ότι πάνω απ’όλα, μας ενδιαφέρει η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση του πολίτη της Ερέτριας είτε μένει στην περιοχή της Αμαρύνθου, της Γυμνού, της Σέττας και όλων των περιοχών που περικλείουν αυτές. Πιστεύουμε ότι στην πόλη της Ερέτριας αξίζει μια καλύτερη ενημέρωση από αυτή που είχε μέχρι σήμερα, πιο αντικειμενική, πιο ανεξάρτητη και πιο πολύπλευρη. Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που αποφάσισαν να κάνουν την κρίση ευκαιρία και να πάμε κόντρα στο ρεύμα τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της κρίσης αξιών. Τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη όλοι μας από καλύτερη πληροφόρηση, για θέματα που αφορούν την ζωή και την καθημερινότητα μας. Η προσπάθεια μας δεν έχει ημερομηνία λήξης, δεν ξεκινάμε ούτε τελειώνουμε σε προεκλογική περίοδο, δεν καθοδηγούμαστε από κανέναν, δεν έχουμε αφεντικά και δεν είμαστε φερέφωνα κανενός, το μόνο που μας καθοδηγεί είναι οι αξίες μας και δεν τις διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Πιστεύουμε στην ισοτιμία όλων των πολιτών της Καλλικρατικής Ερέτριας και δεν διαχωρίζουμε κανέναν από όπου και αν προέρχεται, περιμένουμε την αποδοχή και την υποδοχή όλων των περιοχών, από τα βουνά της Σέττας μέχρι τις παραλίες της Αμαρύνθου και της Ερέτριας. Περιμένουμε την βοήθεια σας και την φωνή σας για το όποιο πρόβλημα απασχολεί την κοινότητα, την γειτονιά ή την περιοχή σας ώστε να το αναδείξουμε και να βρεθεί μια λύση.Η Eretriapress, είναι η δύναμη σου πολίτη της Ερέτριας-Αμαρύνθου-Σέττας-Γυμνού!Θα ήταν παράλειψη αν δεν λέγαμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όσους μας στήριξαν και μας εμπιστεύθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, στο μέλλον ελπίζουμε να πείσουμε ακόμα και τους πιο δύσπιστους, Ευχαριστούμε πολύ !

Σπύρος Π. ΚολλιαςΕκδότης-Αρχισυντάκτης του Ερέτριαpress και του Eretriapress.gr

Γιατι όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται και όποιος έχει την σφήγκα……σφίγγεται!

◉ Η καλή μας φίλη μαθαίνει εντατικά υπολογιστές για να μην αισθάνεται μειονεκτικά απέναντι στον δήμαρχο-χακερ-πιλότο-τζί αΐ τζό, άντε με το καλό να σε δούμε να πιλοτάρεις και μαχητικό.

◉ Της αντιγραφής έχει γίνει στην παραλία, ο ένας επιχειρηματίας αντιγράφει τον άλλο σε τι κινήσεις θα κάνει προκειμένου να προσελκύσει πελάτες, ο κόσμος όμως τις clopy-paste αντιγραφές τις παίρνει μυρουδιά και τους στέλνει στον «κηδεμόνα τους»

◉ Πολλές διαρροές και η αντιπολίτευση και η συμπολίτευση, φωνάξτε κανένα υδραυλικό ρε παιδιά!

◉ Μπουνιές μέσα στον δρόμο παίξανε τα συνεταιράκια, ή μήπως ήτανε και αυτό διαφημιστικό κόλπο;

◉ Ε όχι και να πάρει τα εύσημα μόνος του για την δωρεά της ΔΕΗ στον κουμπαρά, τόση ζημιά έχει υποστεί το βουνό από τα έργα, ένα ψίχουλο το δικαιούμασταν.

◉ Της παλαβής γίνεται στα συμβούλια, άλλος διαβάζει εφημερίδα, άλλος πετάει σαΐτες, άλλος απαντάει στο κινητό και μιλάει μεγαλόφωνα, άλλος και τα τρία μαζί ας προσέχαμε τι ρίχναμε στην κάλπη.

◉ Μεγάλη μανούρα ακόμα και με πρωτοκλασάτα στελέχη της, έχει η φιλενάδα μας γιατί δεν της έκαναν το χατήρι και ψήφισαν «παρόν», τι να κάνουμε που οι άνθρωποι έχουν κρίση και δεν είναι πρόβατα για να τους κατευθύνεις.

◉ Δήμαρχε μην βιάζεσαι να καθαρίσεις την παραλία σε λίγο με την κρίση θα μας τα πάρουνε όλα οι τράπεζες, εκεί να δεις επιστροφή στη φύση!

»

Page 3: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 3EretriaPress

κ ο ι ν ω ν ί α» ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ

Οι νέοι της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό πως γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική και τα κόμματα, ανήμερα όμως της 28ης Οκτω-βρίου έστρεψαν και το βλέμμα τους προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους επισήμους.

Η νέα αυτή τάση-έκφραση αντίθεσης και αγανάκτησης προς το πολιτικό σύστημα διαδόθηκε γρήγορα μέσα

από τα μέσα δικτύωσης, to facebook και το Twitter.Το μήνυμα διαδόθηκε από προφίλ σε προφίλ και από τοί-χο σε τοίχο «Ολοι να γυρίσουμε το βλέμμα, να δείξουμε την απέχθεια και την αγανάκτηση μας»Παιδιά, που οι γονείς τους πρόσφατα έχασαν τις δουλειές τους από εργοστάσια της περιοχής, παιδιά που οι γονείς τους είχαν ένα μαγαζάκι και το έκλεισαν λόγω κρίσης, παι-διά που παρόλο που είμαστε στο 2011 άρχισαν να τους λείπουν βασικά αγαθά.Βλέμματα παγερά, που έστρεψαν το κεφάλι με επιδεικτι-κή αδιαφορία, με νεύρο σαν κεφαλοκλείδωμα, τόσο που θαρρείς πως δεν έβλεπαν που βαδίζουν και θα σκουντου-φλήσουν το ένα πάνω στο άλλο.Και τα πολιτικά πρόσωπα; Οι τοπικοί άρχοντες; Οι εκφρα-στές της εξουσίας στην μικρή μας κοινωνία; Εκείνα χαμογε-λούσαν και φωτογραφίζονταν ανέμελα σαν να μην τους είχε φτύσει μια ολόκληρη γενιά στην μούρη, σαν αυτός ο χλευασμός να προοριζόταν για κάποιον άλλο, κανένας προβληματισμός. Μπορεί να μην έβαλε κανείς από αυ-τούς χέρι σε δημόσιο χρήμα όμως όλοι είμαστε κύτταρα του ίδιου άρρωστου οργανισμού και πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να προβληματιστούμε.

“Στην φώτο το τμήμα κοριτσιών του Λυκείου Ερετρίας, απο-στρέφει το κεφάλι προς τους επισήμους”

Page 4: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

4 EretriaPress ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

» ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.

Τα σχολιανά του φαί-νεται πως ακούει

τον τελευταίο καιρό ο Δήμαρχος, από πολλούς δημότες της Αμαρύν-θου για την δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης και «Ορχου» οχημάτων στην περιοχή «Αγιος Δημήτριος».

Οι κάτοικοι της Αμαρύνθου και ιδιαίτερα οι έχοντες ιδιο-κτησία στην περιοχή ανησυ-χούν ιδιαίτερα για την υπο-βάθμιση από την δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης. Υπάρχει ο φόβος μήπως ενα-ποτίθενται μόνιμα τα απορ-ρίμματα της περιοχής με όλα τα επακόλουθα όπως μόλυν-ση και μυρωδιές, όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν σε άλλες περιοχές. Ακόμη ανη-συχία υπάρχει, αν αυθαίρετα ο καθένας θα μπορεί ασύδοτα να αφήνει τα σκουπίδια ή τα μπάζα του όπου νομίζει, στην γύρω από τον σταθμό περιο-χή. Αλλοι φοβούνται ακόμη και το ενδεχόμενο πυρκαγιάς από εμπρησμό ή από αυτα-νάφλεξη όπως επίσης έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι βέβαια πως οι φόβοι του κόσμου είναι δικαιολογημένοι όχι επειδή στην πραγματικότητα ενέ-χεται κάποιος κίνδυνος αλλά επειδή η πολιτεία έως

π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ά

τώρα υπήρξε παντελώς αναξιόπιστη στις δεσμεύσεις και τις αναγγελίες της. Με αποτέλεσμα οποιαδήποτε πληροφορία προέρχεται από επίσημα χείλη να αντιμε-τωπίζεται με πολύ μεγάλη δυσπιστία και καχυποψία. Ο σταθμός μεταφόρτωσης είναι πραγματικά μια απόλυτα καθαρή λύση που δεν απειλεί να μολύνει στο ελάχιστο το περιβάλλον και αυτό είναι πολύ ευκολο να το διαπιστώ-σει κανείς, παρατηρώντας σταθμούς μεταφόρτωσης που λειτουργούν σε πολλά σημεία ανά την ελλάδα και ανά τον κόσμο ακόμη και μέσα στις μεγαλουπόλεις και μάλιστα πολλές φορές κανείς, περ-νώντας απέξω, δεν παίρνει «μυρωδιά» και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Είναι απλά ένας χώρος όπου τα απορρίμ-ματα συμπιέζονται ώστε να αφαιρείται ο κενός χώρος, με αυτό τον τρόπο μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα φορ-τηγό που τα μεταφέρει προς τον Χ.Υ.Τ.Α Χαλκίδας αντι για ένα φορτίο, τέσσερα ή και πέ-ντε. Αυτό σημαίνει πως αντι για πέντε δρομολόγια προς τον Χ.Υ.Τ.Α. γίνεται ένα μόνο! Εύκολα κανείς μπορεί να ανα-λογιστεί την οικονομία στα καύσιμα και στα εκπεμπόμε-να αέρια προς την ατμόσφαι-ρα. Επιπλέον δεν υπάρχουν υγρά που διαφεύγουν προς

τον υδροφόρο ορίζοντα διότι συλλέγονται προσεκτικά, άρα αποφεύγονται και οι μυρω-διές. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος που διαθέτει ο Δήμος στην θέση Αγιος Δημήτριος αποτελεί κληροδότημα και βρίσκεται σε ιδανική απόσταση ώστε να εξυπηρετεί όλες τις γύρω περιοχές. Στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθεί και αμαξοστά-σιο για όλα τα οχήματα του Δήμου ώστε να συντηρούνται και να φυλάσσονται συνολικά και με πιο οικονομικό τρόπο αντί να είναι εκτεθειμένα. Αλ-λωστε είναι πρόσφατο και το περιστατικό οπου εκλάπησαν μέρα μεσημέρι δυο οχήματα φορτηγά του Δήμου. Δήμαρ-χος Κος Βασίλης Βελέντζας, διευκρίνισε πως ο χώρος θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση και θα είναι απόλυτα ελεγχό-μενος με μαντρότοιχο δυόμι-ση μέτρων και με παρακολού-θηση από κάμερες, ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση δολιοφθοράς και αυθαιρεσί-ας. Οπως και να έχει πάντως ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι καθώς ο σταθμός μεταφόρ-τωσης είναι «κινητός» (στην ουσία έχει το μέγεθος μιας μεγάλης νταλίκας) οποτεδή-ποτε η γύρω περιοχή αναπτυ-χθεί και υπάρχει σημαντική όχληση, θα μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιβαλλο-

ντικός σύλλογος Ερέτριας «Ο Αχινός» χαιρέτησε θετικά την δημιουργία σταθμού μετα-φόρτωσης, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα του συλλόγου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ακόμη πιο συγκροτημένη στρατηγική στο θέμα της ανα-κύκλωσης με την συμμέτοχη και των σχολείων. Αδικαιολό-γητα αρνητική ήταν η τοπο-θέτηση της αντιπολίτευσης η οποία διαφώνησε με την χωροταξική τοποθέτηση και εκτίμησε οτι θα μπορούσαμε να το τοποθετήσουμε κάπου αλλού, ενδεχομένως αγορά-ζοντας κάποιο άλλο οικόπεδο, κάτι όμως που θα οδηγούσε στο να χαθεί η χρηματοδό-τηση, φαίνεται πως μερικές φορές διαφωνούμε για να διαφωνήσουμε ακόμη και αν αυτό μας στρέφει ενάντια στο γενικότερο συμφέρον της πόλης μας. Το έργο της δημι-ουργίας σταθμού μεταφόρ-τωσης και «όρχου» οχημάτων κρίνεται μάλλον απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και οι όποιες αντι-δράσεις από την πλευρά των Αμαρυνθίων φίλων μας θα είχαν καταλαγιάσει αν υπήρξε από πρίν μια εκτενής ενημέ-ρωση με παρουσίαση στην τοπική κοινωνία, πράγμα το οποίο δεν έκανε ο Δήμαρχος ούτε ο Αντιδήμαρχος Ποιότη-τας Ζωής Κος Ραγιάς

Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Βελέντζας εξηγεί τις σχετικές λεπτομέρειες

Σταθμός μεταφόρτωσης με κάθετη φόρτωση

Κινητός Σταθμός μεταφόρτωσης όπως θα εγκατασταθεί στον Αγ. Δημήτριο

ΑντιΔήμαρχος κ. Χρήστος Ραγιάς Υπεύθυνος για το έργο

Ρεαλιστική απεικόνιση ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης

Page 5: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 5EretriaPress

» ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για το προσωπικό καθαριότητας που

εργάστηκε αδιάκοπα και συμμετείχε συμβολικά μία και μόνο μέρα στην πανελλαδική απεργία που έκαναν οι εργάτες καθα-ριότητας στους Ο.Τ.Α.

Οποιος έχει την ατυχία να μένει σε κάποιο από τα αστικά κέ-ντρα της χώρας ένιωσε στο πετσί του πολύ καλά τις συνέπειες αυτής της απεργίας, την ίδια ώρα στην πόλη μας δεν αντιμε-τωπίσαμε ευτυχώς τις συνθήκες δυσωδίας και αυτό χάρη στον επαγγελματισμό και το φιλότιμο αυτών των ανθρώπων που την στιγμή που η απεργία ήταν σε εξέλιξη, ήταν απλήρωτοι έως και πέντε μήνες.

π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ά

Η Ερέτρια με την βόηθεια των υπαλλήλων έμεινε καθαρή

Η Αθήνα πνίγηκε στο σκουπίδι

Page 6: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

Α/Α ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ1 Μετακίνηση κάδων σε άλλο σημείο από το καθορισμένο 400,00€

2 Επικόλληση αυτοκόλλητων, διαφημιστικών, αφισών και αναγραφή συνθημάτων σε κάδους, οδοδείκτες, σήματα κ.ο.κ.

200,00 €

3 Σακούλες ή χύμα σκουπίδια, εκτός κάδων (άδετες σε μη επιτρεπτές ώρες ) 15,00€ για κάθε σακούλα

4 Ελλειψη συμπιεστών απορριμμάτων και λοιπών αντικειμένων στα μεγάλα καταστήματα

150,00€ - 600,00€

5 Εγκατάλειψη ογκωδών αντικειμένων χωρίς συνεννόηση με το Δήμο 60,00€ - 600,00€

6 Εγκατάλειψη κιβωτίων ξυλοκιβωτίων κ.λ.π από Γραφεία καταστήματα οικίες από οποιαδήποτε εργασία ή δραστηριότητα

60,00€ - 600,00€

7 Φύλλα ξερά, υπόλοιπα καθαρισμών κήπων, γκαζόν, κλαδιά, θάμνοι κ.λ.π. που απορρίπτονται ασυσκεύαστα ή συσκευασμένα σε κοινόχρηστους χώρους - νησίδες

60,00€ - 120,00€

8 Εκθεση - εγκατάλειψη υπολοίπων χώματος και κοπροχώματος 90,00€ - 150€

9 Εγκατάλειψη βιοτεχνικών - βιομηχανικών απορριμάτων 60€ - 600€

10 Ασυσκεύαστα μη επικίνδυνα - μη τοξικά απορρίμματα Νοσοκομείων και Θεραπευτηρίων γενικώς

300,00€ - 1500,00€

11 Εγκατάλειψη μπαζών αχρήστων αδρανών υλικών επί του πεζοδρομίου (κατεδαφίσεις εκσκαφές) για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε (5) ημερών

150€ - 1500€

12 Εγκατάλειψη μπαζών αχρήστων αδρανών υλικών από κατεδαφίσεις εκσκαφές και ρύπανση πεζοδρομίων, δρόμων και ακάλυπτων χώρων κ.λ.π. Σε περίπτωση που τα μπάζα απορρίπτονται σε ακάλυπτους χώρους το πρόστιμο δεκαπλασιάζεται.

600,00€ - 1500,00€

13 Ρίψη μπαζών, λαδιών συνεργείων, εστιατορίων κ.λ.π σε κάδους απορριμμάτων και ρύπανση πεζοδρομιών ή οδοστρώματος με χώματα, λάδια κ.λ.π

90,00€ - 300,00€

14 Εσκεμμένη εγκατάλειψη αντικειμένων ή μπαζών από επαγγελματικά αυτοκίνητα εργολάβων ή μεταφορικών εταιριών σε δρόμους ή άλλους κοινόχρηστους χώρους

500,00€-2.000,00€

15 Εγκατάλειψη τοξικών απορριμμάτων - λυμάτων που δεν μεταφέρονται από τις Υπηρεσίες του Δήμου

600,00€ - 6.000,00€

16 Απόρριψη αντικειμένων ή μικροαπορριμμάτων εκτός καλαθιών του Δήμου 15,00€

α) Φθορά αστικού εξοπλισμού Δήμου Ερετρίας 400,00€ - 800,00€

β) Ρύπανση από λάδια αυτοκινήτων 160,00€

γ) Ρύπανση η από πλύσιμο αυτοκινήτων και γενικά από απόπλυτα 50,00€

δ) Ρύπανση από οικόσιτα ζώα 100,00€

17 Ακαθάριστος χώρος ή έλλειψη δοχείων απορριμμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους

150,00€ - 300,00€

18 Εγκατάλειψη απορριμμάτων στις λαϊκές και λοιπές αγορές ή παραβίαση ωραρίου 150,00€ - 300,00€ και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να ζητηθεί ανάκληση της αδείας

19 Χημικές τουαλέτες που παραμένουν πέραν του τέλους λειτουργίας λαϊκής αγοράς 600,00€

20 Πλημμελής εναπόθεση, αποθήκευση και στίβαξη εμπορευμάτων, οικοδομικών υλικών κ.λ.π

90,00 - 500,00€

21 Ρύπανση με εμπορικές αφίσες, φευ-βολάν , σπρέι, ταμπλό, αεροπανό κ.λ.π. 150,00€ - 6.000,00€ σε διαφημιζόμενο και διαφημιστή

22 Ρύπανση από εταιρείες διαφημίσεις γιγαντοαφισών με κόλλες, σχισμένες αφίσες, ταμπλό κ.λ.π

900,00€ - 6.000,00€

23 Παρκάρισμα δίπλα σε κάδους ή εναπόθεση υλικών με τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η μετακίνηση τους για την αποκομιδή των απορριμμάτων

150,00€

24 Μη καθαρισμός ελευθέρων ιδιωτικών κοινοχρήστων χώρων (πάρκινγκ, πρασιές, παλαιές οικίες κ.λ.π)

150,00€

25 Ακαθάριστα ή μη αποψιλωμένα οικόπεδα 150,00€ και καταλογισμός της δαπάνης καθαρισμού

26 Ρύπανση από μεταφορά ξηρού ή υγρού φορτίου 30,00€ - 150,00€

27 Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους 150,00€

28 Στάθμευση σε δρόμο που ο Δήμος έχει προειδοποιήσει ότι θα καθαριστεί 90,00€

29 Εγκατάλειψη προϊόντων εκσκαφής και λοιπών αχρήστων υλικών ή μηχανημάτων από εργολάβους και οργανισμούς κοινής ωφελείας

150,00€ - 1.500,00€

α) Παράλειψη σήμανσης κατά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών 150,00€ - 300,00€

β) υπερχείλιση ιδιωτικών ειδικών κάδων για μπάζα 100,00€ - 200,00€

30 Ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων, τοίχων, πάρκων, παιδικών χαρών, πρασίνου κ.λ.π. Πέρα απο τη δαπάνη αποκατάστασης θα επιβάλλεται και πρόστιμο 150,00€ - 1500,00€ Τα πρόστιμα θα είναι ως και τριπλάσια αν συντελείτε η καταστροφή των χώρων αυτών

31 Ανάλογο πρόστιμο θα επιβάλλεται σε οτιδήποτε άλλο που δεν αναφέρεται στον παρόντα κανονισμό αλλά ρυπαίνει γενικά την πόλη

32 Επιβάλλεται πρόστιμο για την καθ΄ οποιαδήποτε τρόπο καταχρηστική άρδευ ση ή ύδρευση απο το δημοτικό δίκτυο

150,00€

➢ Επειδή απο την 1η Δεκέμβρίου θα αρχίσει να εφαρμό-ζεται αυστηρά ο κα-νονισμός καθαριότη-τας πάρτε μια γεύση απο τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που τις συνοδεύουν γιατί είναι πραγματικά πολύ τσουχτερά!

»ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ 2011

Page 7: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011
Page 8: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

8 EretriaPress ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Για το πρώτο μας φύλλο θελήσα-

με να πάρουμε όσο περισσότερες απα-ντήσεις για θέματα που ταλανίζουν την πόλη της Ερέτριας απο το πλέον αρμό-διο άτομο, τον ίδιο τον Δήμαρχο. Οπως θα παρατηρήσετε απο τις παρακάτω ερωτήσεις δεν μας «μασήσαμε» καθό-λου τα λόγια μας.

1.Τι γίνεται με την λαϊκή της Ερέτριας, γιατι δεν εφαρ-μόζεται η απόφαση για λει-τουργία το Σάββατο; Ποτε θα μεταφερθεί στο νέο χώρο;«Η απόφαση που πήραμε για

να γίνεται κάθε Σάββατο θα εφαρμοστεί από 1η Δεκεμβρί-ου διότι δεν έχουμε άλλη επι-λογή καθώς το επιμελητήριο ήταν κάθετο ως προς αυτό. Επίσης στην ίδια ημερομηνία θα γίνει και η μεραφορά της λαΐκής στη νέα της θέση.»

2.Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με το σπίτι του Κανάρη;«Μετα από μελέτη-αποτί-

μηση που ζητήσαμε να κάνει γνωστός συμβολαιογράφος της Ερέτριας κατέληξε ότι η αντικειμενική αξία του οικο-πέδου μαζί με το κτίσμα που βρίσκεται μέσα, είναι 188.000 € και το αντίστοιχο σε αξία που θα μπορούσαμε να του δώσουμε είναι περίπου ένα στρέμμα απέναντι απ’την θά-λασσα μετά την μάντρα υλι-κών ‘’Ψαριανού’’. Δεν έχουμε ακόμα επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη ώστε να του πα-ρουσιάσουμε την πρόταση

» ΕΦΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΕΛΕΝΤΖΑ

α π ο κ λ ε ι σ τ ι κ ή σ υ ν έ ν τ ε υ ξ η

μας, διότι πρέπει να περάσει από έγκριση από το Δημοτι-κό Συμβούλιο. Δεν νομίζω να διαπραγματευτούμε περαι-τέρω αυτή την πρόταση μας γιατί υπάρχουν και αντικρου-όμενες απόψεις που λένε πως δεν είναι αυτό το πραγματικό σπίτι του Κανάρη, και εν πάση περιπτώσει είναι ένα κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί δια-τηρητέο και ο ιδιοκτήτης του υποχρεούται απο τον νόμο να το συντηρήσει.»

3.Πώς βλέπετε το θέμα με την παραλία της Ερέτριας και τους επαγγελματίες; Τι πρό-θεσεις έχετε για τα πόστα της παραλίας; Πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη εποχή για ριζικές αλλαγές και ξηλώμα-τα;«Κυκλοφορούν πολλές φήμες

στην Ερέτρια και για διάφορα θέματα, η αλήθεια είναι πως από την αρχή στο πρόγραμμα μας υπήρχε ξεκάθαρα η πρό-θεση μας να καθαρίσουμε την παραλία από τις παράγκες. Εστειλα πράγματι ένα χαρτί και καλώ τους επαγγελματί-

ες να εφαρμόσουν τον Νόμο, δηλαδή να έρθουν στο Δήμο να τροποποιήσουν ή να βγά-λουν νέες άδειες οι οποίες θα τους επιτρέπουν μόνο στο πεζοδρόμιο μπροστά από την επιχειρηση τους να έχουν τρα-πεζοκαθίσματα. Επειδή είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσει κανείς το πώς εμπλέκεται το λιμενικό ταμείο, ξεκαθαρί-ζουμε ότι το λιμενικό ταμείο παραχωρεί τον χώρο αλλα ο Δήμος είναι αυτός που θα εγκρίνει την χρήση του και αναλόγως θα δώσει άδεια ή όχι. Η παραλία της Ερέτριας θα καθαριστεί από τις παρά-γκες, και θα αποδοθεί στον κόσμο.Αν οι καταστηματάρ-χες δεν ενδιαφέρονται να βελ-τιώσουν το service τους και τις τιμές, εγώ έχω απόφασίσει να βελτιώσω την εικόνα της πό-λης ώστε να γλυτώσει από τον οικονομικό μαρασμό»

4. Η εικόνα της παραλίας της Αμαρύνθου δεν έχει και αυτή τα ίδια προβλήματα με αυτή της Ερέτριας; Τι έχετε σκοπό να κάνετε γιαυτό;

«Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την παραλία της Αμαρύν-θου, η οποία θυμίζει και αυτή παραγκούπολη, εκεί δε, είναι όλη η παραλία παράνομη και αναμένουμε αποφάσεις για να ξεκινήσουμε αντίστοιχη κάθαρση και ανάπλαση ολό-κληρης της παραλίας.»

5. Τι συμβαίνει με το Νησί των Ονείρων; Υπάρχει περί-πτωση να κέρδισε την έφεση για το νησί ο προηγούμενος ενοικιαστής;(είναι αλήθεια ότι επειδή «χάθηκε το ένταλ-μα πληρωμής του δικηγόρου Κου Κόλλια, δεν παρέστει στην δίκη και ανέλαβε άλ-λος δικηγόρος την τελευταία στιγμή την υπόθεση;) Φυλάσ-σεται σήμερα το νησί; Γνω-ρίζεται ότι κάποιοι σήμερα μένουν μέσα;(πακιστανοί-μικροπωλητές και άλλοι) με μεγάλο κίνδυνο και για το ίδιο το νησί;«Το νησί είναι πολύπλευ-

ρο θέμα, καταρχήν ο Δήμος παρέστει με δικηγόρο που ενημερώθηκε απο τον ίδιο τον Κο Κόλλια, και πιστευου-

Φώτο : Στο Δημαρχείο Ερέτριας

Page 9: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 9EretriaPress

με πως θα την κερδίσουμε. Ο Κος Κόλλιας παραιτήθηκε της υπόθεσης για προσωπι-κούς και επαγγελματικούς του λόγους. Οσον αφορά την φύλαξη δεν μπορούμε να ορί-σουμε security και η δημοτική αστυνομία δεν επαρκεί για να φυλάξει το νησί, επιπλέον η κυρία επίτροπος δεν μας δικαιολογεί κονδύλια για το λόγο αυτό. Απο την άλλη το νησί βρίσκεται υπο εκκαθάρι-ση και σε έξι μήνες θα έχουμε το πόρισμα, μετά από αυτό θα επιδιώξουμε να νοικια-στεί. Μετά απο αυτοψία που έκαναν οι Αντιδήμαρχοι δεν διαπίστωσαν να μένει κανείς μέσα!»

6. Είστε ικανοποιημένοι από την συνεργασία σας με τον Σύλλογο Εθελοντών ‘’Η Μέ-δουσσα;’’ Με δεδομένο ότι τους παραχωρήθηκε το νησί των ονείρων για να γίνει το περιβόητο φεστιβάλ και να συγκεντωθούν χρήματα για φιλανθρωπίες αλλα και για τον κουμπαρά του Αρχαίου Θεάτρου, έχετε ενημερωθεί για τα οικονομικά στοιχεία του φεστιβάλ; Είστε ικανο-ποιημένος από τα αποτέλε-σματα; «Από την στιγμή που η ‘’Μέ-

δουσσα’’ εξυπηρετεί τον Δήμο και μάλιστα δωρεάν είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, δεν μας απασχολούνε τα οικονομικά στοιχεία του καθενός συλλό-γου. Ο Δήμος δεν ελέγχει ούτε κάν τους συλλόγους που επι-χορηγεί και μάλιστα αδρά. Η Μέδουσσα, έβαλε χίλια ευρώ στον κουμπαρά ένώ οι υπό-λοιποι σύλλογοι-κάτοικοι- και επαγγελματίες δεν έβαλαν τίποτα, ενώ όταν μπήκα ως υποψήφιος δήμαρχος άκουγα από τον κόσμο ότι πρώτη προ-τεραιότητα του είναι το Αρ-χαίο Θέατρο αλλά στην πράξη δεν έκαναν τίποτα.»

7. Τι γίνεται με την διαφορε-τική τιμολόγηση σε Ερέτρια και Αμάρυνθο για το νερό, δεν θα έπρεπε για προφανείς λόγους να γίνεται ισότιμη τι-μολόγηση για να μην κατηγο-ρηθείτε οτι μεροληπτείτε και πάλι;«Είναι οξύμωρο το γεγονός

ότι και οι Αμαρύνθιοι και οι Ερετριανοί με κατηγορούν ότι μεροληπτώ αντίστοιχα, αυτό

με ικανοποιεί γιατι δείχνει μια ισορροπία. Διαφορετική τιμολόγηση είχαμε και από παλιά, προσπαθήσαμε να μει-ώσουμε τις ανισότητες ώστε σε επόμενη φάση να εξισω-θούνε οι όποιες διαφορές.»

8. Τι συμβαίνει με την υπό-θεση του κλειστου γυμνα-στηρίου και τα 840.000 που μας έχουν επιδικαστεί να πληρώσουμε; Τελικά κληρο-νομήσαμε και από την Αμά-ρυνθο δόξα τον Θεό αρκετά χρέη.«Αυτή είναι μια υπόθεση που

ακόμη με σοκάρει ύστερα από τόσο καιρό που την γνω-ρίζω και πρέπει να γίνει γνω-στή στον κόσμο, γιατι απ’ότι φαίνεται νομικά την έχουμε χάσεικαι θα κληθούμε να τα πληρώσουμε αυτά τα χρήμα-τα. Είναι ένα έργο που ξεκίνη-σε στα πλαίσια των ολυμπια-κών αγώνων, με αρχικό ποσό 400.000. Εγινε μελέτη, δη-μοπρατήθηκε και δόθηκε σε εργολάβο. Ο εργολάβος έκα-νε τα χωματουργικά και την εξυγείανση του εδάφους και έριξε μπετό καθαριότητας. Σε αυτή την κατάσταση είναι εως και σήμερα, το έργο και καλούμαστε να πληρώσουμε 840.000 που είναι ως τώρα μαζί με τους τόκους το ποσό που έχει κατοχυρώσει δικα-στικά ο εργολάβος. Δυστυχώς το δικαστήριο δεν δέχθηκε να κάνει αυτοψία. Ναι δόξα τον Θεό κληρονομήσαμε αρκετά χρέη και από τον Δήμο Αμα-ρύνθου.»

9. Tι γίνεται με την υπόθεση της πηγής στην ανώ βαθεια (περιοχή μοναστήρι) για την οποία ερρίζουν δύο οικο-γένειες; Θα αφησουμε τους ανθρώπους να σκοτωθούν για το νερό; Δεν πρέπει ο Δή-μος να επέμβει κάνοντας ένα εργο συλλογής και δίκαιης δι-ανομής του νερού;«Αυτή είναι μια παλιά ιστορία

μεταξύ αδελφών που έχουν φτάσει στα δικαστήρια και έχει ως αντικείμενο μια πηγή που είναι ακατάλληλη και στην οποία ο Δήμος δεν μπο-ρεί να παρέμβει, γιατι μπο-ρεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για άρδευση και πότισμα των ζώων. Εμείς έχουμε προτεί-νει να τους υδροδοτήσουμε κανονικά αλλα θα πρέπει να

επιβαρυνθούν το κόστος του έργου αλλα δεν συμφωνούν.»10. Απόσο γνωρίζω χειρί-

ζεστε άριστα την Αγγλική γλώσσα καθ’ότι πιλότος, έχετε διαβάσει το φυλλάδιο που εκδόθηκε με έξοδα του Δήμου για να διαφημίσει στο εξωτερικό την Ερέτρια; Δεν γελοιοποιούμαστε στα μά-τια των ξένων για άλλη μια φορά;«Εχετε δίκιο από μια γρή-

γορη ματιά που έριξα διαπί-στωσα και εγώ ότι έχει πάρα πολλά λάθη, και γλωσσικά και άλλα. Δυστυχώς έπρεπε να ετοιμαστεί πολύ βιαστικά και εμπιστευτήκαμε την εκδότρια εταιρεία για τις μεταφρά-σεις χωρίς να μπορέσουμε να επέμβουμε, δυστυχώς ήταν πολύ πρόχειρη δουλειά!»

11. Τι έχετε να πειτε για ορισμένα «άτακτα παιδιά» μέσα στο Δημοτικό Συμβού-λιο που εν ώρα συμβουλίου άλλοτε διαβάζουν εφημερί-δα, αλλοτε διαπληκτίζονται έντονα υβρίζοντας συναδέλ-φους τους και άλλοτε πετάνε σαΐτες; «Προσπαθώ να τους ‘’μαλώ-

νω’’ μέσα στο συμβούλιο, τι άλλο να κάνω;» (Ερετριαpress: Θα φροντίσει

ο κόσμος να τους στείλει σπίτι τους τότε στις επόμενες εκλο-γές!)

12. Τι έχει συμβεί με την χω-ματερή της Ερέτριας πίσω απ’το νεκροταφείο που πήρε φωτιά το βράδυ της 12ης Νο-εμβρίου;«Καποια γαΐδούρια έβαλαν

φωτιά στην χωματερή για να δημιουργήσουν πρόβλη-μα στον Δήμαρχο και στον Αντιδήμαρχο Σαββατο βρά-δυ. Αγνωστοι έβαλαν φωτιά στους σωρούς από κλαδιά και δέντρα που είχαμε ετοιμάσει να πάρει η ΣΕΛΜΑΝ μετά από σύμβαση που έχουμε υπο-γράψει. Πέρασα όλη την νύ-χτα στην φωτιά και το πρωί «υποδέχτηκα καταλλήλως» κάποια φορτηγά που ήθελαν να ρίξουν και άλλα σκουπίδια, αλλά και κάποιους εξέχοντες Ερετριανούς που ήρθαν να δούν αν πέτυχε η φωτιά που έβαλαν οι ίδιοι.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

➢ Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε παράνομα με-γάλες ποσότητες αλκοόλ, με έδρα την Ερέτρια και διασυνδέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Την σύλληψη έκανε το επίλεκτο σώμα της ΟΠΚΕ Ευβοίας ενώ την όλη επιχείρηση συντόνισε ο αστυνομικός Διευθυντής Κος Μανώλης Γρηγοράκης. Στο σπίτι της συμμορίας βρέθηκαν 300 φιάλες πο-τών και έξι τόνοι τσίπουρο.

➢ Το γνωστό κόλπο εκφο-βισμού χρησιμοποίησαν απατεώνες στην Αμάρυνθο ενάντια σε μια ηλικιωμέ-νη γυναίκα προκειμένου να της αποσπάσουν 2000 ευρώ. Στην άτυχη γυναίκα οι αδίστακτοι απατεώνες προσποιήθηκαν ότι είναι εφοριακοί και ότι δήθεν ο γιός της χρωστάει στην υπηρεσία τους μεγάλο χρη-ματικό πρόστιμο.Η ηλικιω-μένη γυναίκα προκειμένου να προστατέψει τον γιό της πήρε τα 2000 ευρώ από την τράπεζα και τα έδωσαν στους απατεώνες οι οποίοι έφυγαν τρέχοντας.

➢ Ξεκαθάρισαν τους λογα-ριασμούς τους με λοστούς και μαχαίρια πέντε πα-κιστανοί στην Αμάρυνθο καταλήγοντας με δύο από αυτούς αιμόφυρτους στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Φαί-νεται πως οι δράστες ήταν τρείς και ο ένας από αυτούς χρωστούσε στα δύο θύμα-τα, μαζί με τους φίλους του τους ξυλοφόρτωσαν άγρια. Ένας από τους δράστες συ-νελήφθει και μαζί με τα δυο θύματα που δεν έχουν χαρ-τιά, θα απελαθεί και αυτός.

➢ Τρείς νεαροί συνελήφθη-σαν στην Ερέτρια από την Δ’ ΟΠΚΕ για κατοχή μεγά-λης πόσοτητας χασίς. Συνε-λήφθησαν ένας 32 χρονος απο τον Δύστο, ένας 25 χρονος και ένας 21 χρονος απο το Αλιβέρι. Η σύλλη-ψη έγινε μετά απο τυχαίο έλεγχο στο ΙΧ.

Page 10: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

10 EretriaPress ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Με αφορμή την τελευταία ρύθμιση του Υπουρ-

γείου Οικονομικών για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις που έχουν χρέη προς την εφορία Ο κος Καστρινάκης, πρώην πρόεδρος της Δ.Ε.Ν.Ο. έστει-λε εξώδικο στον Δημαρχο Κο Βελέντζα και στην Κα Λουλα-κά πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ενλόγω ρύθ-μιση ορίζει ότι οι Δημοτικές επιχειρήσεις με χρέη προς την εφορία μπορούν να υπα-χθούν στις νέες ευεργετικές διατάξεις και να γλιτώσουν το 100% των προστίμων και των προσαυξήσεων. Μόνη προϋ-πόθεση για τους Ο.Τ.Α. που θα θελήσουν να υπαχθούν είναι η υποβολή αίτησης στην αρ-μόδια εφορία.Είναι προφανές ότι το ελλη-νικό κράτος ευρισκόμενο σε δεινή οικονομική κατάσταση προβαίνει σε αυτές τις ρυθμί-σεις προκειμένου να τονώσει την ρευστοτητα του και να μπεί ζεστό χρήμα στα ταμεία, είναι επίσης προφανές ότι εξοικονομούνται τεράστιοι οικονομικοί πόροι για όποιον αποφασίσει να εκμεταλευθεί αυτή την ευκαιρία.Ο Κος Κατρινάκης όπως και κάθε πρόσωπο που αναλαμ-

» ΕΞΩΔΙΚΟ ΚΑΤΡΙΝΑΚΗ ΚΑΤΑ ΒΕΛΕΝΤΖΑ – ΛΟΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΗΝ Δ.Ε.Ν.Ο (ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΗΣΙ ΟΝΕΙΡΩΝ).

ο ι κ ο ν ο μ ι κ ά

βάνει ανώτατη διοικητική θέση δημοτικής επιχείρησης, βρίσκεται εκτεθειμένο απέ-ναντι στον νόμο για οποιαδή-ποτε παρατυπία σημειωθεί ακόμη και αν δεν έχει γίνει κατά την θητεία του ακόμη και αν δεν φταίει ο ίδιος. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στον Κο Κατρινάκη ο οποίος βρίσκεται σε δεινή οικονομι-κή θέση απλά και μόνο επειδή έτυχε να είναι ο τελευταίος πρόεδρος μιας εξαιρετικά ελ-λειμματικής επιχείρησης.Ο Κος Κατρινάκης προφανώς πιεζόμενος από το τεράστιο βάρος που κατά ένα μεγάλο ποσοστό άδικα φέρει, όπως πολλές φορές του αναγνώ-ρισε και ο ίδιος ο Κος Βελέ-ντζας, θέλησε κατά κάποιο τρόπο να δώσει «μια ώθηση» στις εξελίξεις στέλνοντας εξώ-δικο σε Δήμαρχο και Προε-δρο του Δ.Σ. φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντως των παραπάνω αν δεν υπαχθούν στην ρύθ-μιση, παρ’ολο που δεν είναι υποχρεωτική. Γεγονός που εξόργισε τον Δήμαρχο, οποίος μεν δήλωσε την στήριξη του στην περιπέτεια που έχει μπεί ο Κος Κατρινάκης και η οικογε-

νεια του αλλα θεώρησε εντε-λώς παράλογη την απαίτηση του να φορτωθεί ο Δήμος στις αδύναμες πλάτες του το ποσό των δυο και πλέον εκα-τομμυρίων ευρώ, ειδικότερα αυτή την δεδομένη στιγμή.Επιπλέον ο Κος Βελέντζας πρόσθεσε πως η Δ.Ε.Ν.Ο. είναι υπο εκκαθάριση και θα κατα-μεριστούν οι ευθύνες και τα πρόστιμα για τις παρατυπίες, σε πρόσωπα, ελαφρύνοντας ούτως ή άλλως την θέση του Κου Κατρινάκη. Απο την άλλη πλευρά ο Κος Βελέντζας ανέ-φερε ότι υπήρχε και πριν από λίγα χρόνια δυνατότητα να υπαχθεί και τότε σε παρόμοια ευεργετική ρύθμιση και μάλι-στα υποχρεωτική, ο Δήμος και δεν το έπραξε προκειμένου να αποεμπλέξει τον «δικό του άνθρωπο». Ας σημειωθεί ότι σε προηγούμενα έτη ο Δή-μος της Ερέτριας είχε πολύ περισσότερα έσοδα και μά-λιστα για να εξυπηρετήσει πολύ λιγότερες ανάγκες και υποχρεώσεις απ’ότι σήμερα, εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς οτι στενεύουν κατά πολύ οι ενέργειες που μπορεί να κάνει σήμερα ο Δήμος.«Ο Δήμος της Ερέτριας δεν εί-ναι ο μόνος που χρωστάει και

έχει μπροστά του όλη την ευ-χέρεια να υπαχθεί σε κάποια μελοντική ρύθμιση και να αποπληρώσει τις υποχρεώ-σεις του», Αυτή είναι η άποψη που τελικά επικράτησε στο Δημοτικό συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου. Και για έναν άλλο πολύ σημαντικό λόγο ότι ο Δήμος Ερέτριας βρίσκε-ται σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση ώστε όχι μόνο δυσκολεύεται να ανταπεξέλ-θει στα πάγια έξοδα, αλλά του είναι και αδύνατον να δανειστεί χρήματα κάτι που θα τον έθετε αυτομάτως υπο επιτήρηση.Πολύ χαρακτηριστικά, Ο Κος Βελέντζας είπε ότι «..εγώ τον Δήμο σε επιτήρηση δεν τον βάζω..» βάζοντας κοκκινη γραμμη.Τελικώς πείστηκαν και ορι-σμένοι λογικά σκεπτόμενοι σύμβουλοι από την αντιπολί-τευση, ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Δήμου να μπεί στην ρύθμιση και να ρισκάρει την επιτήρηση, και παρά τις κορώνες «Αλημπατέ» που για άλλη μια φορά διαφώ-νησε για να διαφωνήσει και φυσικά την «άδειασαν» ως και οι σύμβουλοι της.

Εναέρια άποψη του νησιού των Ονείρων, Αριστερά κάτω φώτο: κ. Κατρινάκη πρώην πρόεδρος ΔΕΝΟ, Δεξιά: Βελέντας - Λουλακά

Page 11: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 11EretriaPress

Δια στόματος Κου Χρυσοχοϊδη ανακοινώθηκε πρίν από λίγες ημέρες η επένδυση κινέζικων συμφερόντων στην περιοχή

Αγία Αννα με σκοπό την εκμετάλευση των μαρμάρων και ειδι-κότερα του χαρακτηριστικού κόκκινου μαρμάρου της περιοχής, το οποίο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους φίλους μας τους Κινέζους. Συμφωνα με κάποιες ανεπιβεβαίωτες φήμες (δυστυ-χώς τα κινέζικα μας δεν είναι καλά) λέγεται πως ήδη η παραγω-γή για τους επόμενους μήνες των λατομείων θα εξαχθεί προκει-μένου να ντυθεί στο κόκκινο υπέροχο μάρμαρο ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο στην Κίνα. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην τοπική κοινωνία της οποίας η οικονομία διψάει για ζεστό χρή-μα και επενδύσεις, τι ειρωνεία λίγα χρόνια πριν μιλούσαμε για την μισητή επέλαση των κινέζων, ενώ τώρα ακόμα λίγο και θα βροντοφωνάξουμε «Καλώς μας ήρθε το Γιουαν!».

Κε Γκάβαλη, τι ακριβώς έχει προκύψει με τα ειδοποιητήρια του Δήμου;Ο Δήμος μας έστειλε ειδοποιήσεις ότι με βάση κάποιες παρα-βάσεις που έχει βεβαιώσει η αστυνομία πρέπει να ανανεώ-σουμε τις άδειες μας, εμείς βεβαίως περιμένουμε να μας πούν ακριβώς που είμαστε παράνομοι και να συμμορφωθούμε ώστε να συνεχίσουμε ομαλά την λειτουργία μας.

Ποια είναι η ενημέρωση που έχετε για τις προθέσεις του Δή-μου και την παραλία;Επίσημα, δεν έχουμε καμμία ενημέρωση για τις προθέσεις του Δήμου, εμείς νοικιάζουμε τον παραλιακό χώρο από το λιμενι-κό ταμείο και είμαστε μέσα στην νομιμότητα ως προς το θέμα αυτό. Εχουμε ακούσει κάποιες φήμες από «παπαγαλάκια» αλλά τίποτα επίσημο.

Ποια θα ήταν η στάση των επαγγελματίων αν θελήσει να γκρεμίσει ο Δήμος αυτό που ονομάζει «παράγκες»;Δεν δεχόμαστε με τίποτα τον όρο παράγκες, γιατι είναι «πα-ράγκες» πολλών χιλιάδων ευρώ είμαστε όμως σύμφωνοι να υπάρξει μια ομοιομορφία στα χρώματα, στις λεπτομέρειες ακόμη και υψομετρικά. Σε ένα ενδεχόμενο γκρέμισμα θα έμενε πολύς κόσμος άνεργος από την σίγουρη μείωση του τζίρου και αυτό βεβαίως θα βάραινε τον Δήμο.

» ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ

ο ι κ ο ν ο μ ι κ ά

» ΜΠΡΑΝΤΕΦΕΡ ΔΗΜΟΥ-ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ(Συνεντευξη με Σταμάτη Γκάβαλη)

Page 12: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

φέρι

μπότ

Page 13: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 13EretriaPress

«Ξεκίνησε ως ένας νέος, διαφορετικός και πολλά υποσχόμενος Σύλλογος, που τάραξε τα νερά από τις πρώτες κιολας μέ-ρες της ίδρυσης του. Στο ενεργητικό του μετράει πολυάριθμες και εντυ-πωσιακές εθελοντικές δράσεις, με την συμμε-τοχή νέων και δραστή-ριων ανθρώπων από την πόλη μας. Κορυφαία στιγμή του Συλλόγου αυ-τού ήταν το περιβόητο τριήμερο φεστιβάλ του καλοκαιριού σε συνερ-γασία με τον Δήμο»Τι γίνεται όμως σήμερα με τον σύλλογο αυτό;

Σήμερα υπάρχουν αρκετά μέλη και μάλιστα ιδρυτικά, που έχουν αποχωρήσει-απο-στασιοποιηθεί από τα πεπραγ-μένα του Συλλόγου εξαιτίας ορισμένων μεθοδεύσεων.

Εμείς βρήκαμε, δύο από αυτά τα ιδρυτικά μέλη με τεράστια προσφορά και συνεισφορά στον σύλλογο και στην πόλη μας και συνομιλήσαμε μαζί τους για το θέμα αυτό.

Τα δυό αυτά μέλη είναι η Κα Ελεντίνα Πράσσου και η Κα Ντέμη Κουρή.

Ερετριαpress : -Ελεντ ίνα, ήσουν το ‘πρόσωπο’ της Μέ-δουσας, στις εκδηλώσεις του περασμένου Μαρτίου, τι είναι αυτό που σε έκανε να απο-στασιοποιηθείς από τα πε-πραγμένα του συλλόγου;»

Ελ.Πράσσου: «Αυτό που με έκανε να σταματήσω να είμαι ενεργό μέλος του Συλλόγου ήταν ότι διαφώνησα με το ΔΣ

» ΤΟ ΘΛΙΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ «ΜΕΔΟΥΣΑΣ»!ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΛΕΝΤΙΝΑ ΠΡΑΣΣΟΥ ΚΑΙ ΝΤΕΜΗ ΚΟΥΡΗ (Ιδρυτικά μέλη της Μέ-δουσσας)

σ υ ν έ ν τ ε υ ξ η

του συλλόγου για λόγους δι-αφάνειας και ακεραιότητας. Πιστεύω στην εθελοντική προ-σφορά και το έχω αποδείξει με τις πράξεις μου.

Σαν μέλος του Συλλόγου συνέ-βαλλα καθοριστικά στην γέν-νηση πολλών δράσεων, και με την προσωπική μου εργασία και με τους ανθρώπους του πε-ριβάλλοντος μου που μπορού-σα να επηρεάσω και πράγματι κάποιοι από αυτούς έκαναν αξεπέραστες δωρεές-χορηγίες στο σύλλογο. Ομως χρειάζεται να υπάρχει απόλυτη διαφά-νεια γύρω από τα οικονομικά ενός συλλόγου με εθελοντική βάση, ώστε να μην δημιουργη-θεί η παραμικρή υπόνοια στον κόσμο, στην υποστήριξη του οποίου και βασιζόμαστε για τις δράσεις μας. Ο άλλος λόγος εί-ναι ότι θεωρήθηκε από κάποια μέλη και το ΔΣ του συλλόγου ότι επιθυμώ την αυτοπροβολή μου, την στιγμή που δεν ενδι-αφέρθηκα κάν να είμαι υπο-ψήφια για το ΔΣ του Συλλόγου. Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τις πρωτοβουλίες, που πήρα και την προσφορά μου στον Σύλ-λογο, αλλα και από τα διαρκή αιτήματα μου για διαφάνεια στα οικονομικά και με πολέμη-σαν. Είμαι βαθύτατα απογο-ητευμένη, και θυμωμένη από

την σημερινή κατάσταση, διότι ξεκίνησα σε αυτό τον σύλλογο με πολλά όνειρα, και σήμερα το μόνο που έχω αποκομίσει από όλο αυτό είναι η πολύ καλή φιλία μου με την Ντέμη.»

Ερετριαpress: -Ντέμη, είσαι εργαζόμενη και πολύτεκνη μητέρα, ωστόσο η παρουσία και η προσφορά σου στις δρά-σεις του Συλλόγου ήταν πα-ραπάνω από εντυπωσιακή, τι είναι αυτό που σε έκανε να σταματήσεις να είσαι ενεργό μέλος του συλλόγου;

Ντ.Κουρή: «Ξεκίνησα την συμ-μετοχή μου στις δράσεις του Συλλόγου με πολλά όνειρα και όρεξη και ιδέες για να κάνουμε την πόλη αυτή ένα καλύτερο μέρος για εμάς τους ίδιους και για τα παιδιά μας. Προσωπικά δούλεψα ακούραστα σε αμέ-τρητες δράσεις στην Ερέτρια αλλά και στην περιφέρεια, με μεράκι γιατί μου άρεσε πολύ. Ηταν αν θέλεις και ένα πολύ σημαντικό μάθημα και παρά-δειγμα που θέλαμε να περά-σουμε στα παιδιά μας και στις αυριανές γενιές, γενικότερα. Ενα μάθημα που δεν διδάσκο-νται στα σχολεία.’Το να αγα-πούν τον τόπο τους και να κά-νουν θυσίες και προσπάθειες για να τον καλυτερέψουν.’ Εί-

μαι πολύ απογοητευμένη και εγώ όπως και η Ελεντίνα αλλα και πολλά άλλα ιδρυτικά ή μη μέλη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον σύλ-λογο γιατί μας αποκάλεσαν «Ξένο Σώμα» και «εχθρούς» του Συλλόγου επειδή απαιτή-σαμε διαφάνεια σε όλες τις δι-αδικασίες και κυρίως τις οικο-νομικές και τις διαχειριστικές. Απο την άλλη ίσως κάποιους να τους τρόμαζε το πάθος μας για προσφορά στον σύλλογο και στον τόπο. Διαπιστώνω με λύπη μου ότι το εξαιρετικά καλό κλίμα και η σύμπνοια που υπήρχε μεταξύ των μελών του συλλόγου, εξαφανίστηκε όταν άρχισαν να μπαίνουν στο τα-μείο του συλλόγου σημαντικά χρηματικά ποσά. Θεωρώ μαζί με την Ελεντίνα, ότι το χρήμα κατέστρεψε το καλό κλίμα και μας αποπροσανατόλισε, όσο είμασταν ένας σύλλογος που δεν είχε οικονομική υπόσταση αλλά εθελοντική, όλα κυλού-σαν τέλεια.

Ερετριαpress: (Ερώτηση που απευθύνεται και προς τις δυό) Πιστεύετε ότι η προσπάθεια της Μέδουσας καπελώθηκε από τον Δήμο Ερέτριας, και ότι σε κάποιο σημείο και μετά ο σύλλογος σας έγινε «δεκανί-κι» του Δήμου;

Κοινή απάντηση: Οπωσδήπο-τε, είναι πολύ βολικό για μια δημοτική αρχή να έχει δίπλα της έναν σύλλογο που παράγει τόσο σημαντικό έργο και μάλι-στα δωρεάν. Είναι πολύ βολι-κό να έχεις έναν σύλλογο που καλύπτει δράσεις και ανάγκες που θα έπρεπε να έχει καλύ-ψει η ίδια η πολιτεία.

Ελεντίνα Πράσου και η Ντέμη Κουρή απο εκδηλώσεις της Μέδουσας

Page 14: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

14 EretriaPress ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Στο ίδιο έργο θεατές...Κυριακή 13/11/2011 και ώρα 00:40 η Ερέτρια μετα-τρέπεται για άλλη μια φορά σε θάλαμο αερίων από τη φωτιά στην παράνομη χωματερή που διατηρεί ο Δήμος της Ερέτριας σε χώρο πίσω από το Νεκροτα-φείο. Ενα χώρο που βρίσκεται δίπλα σε κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), το Μουσείο, το Αρ-χαίο Θέατρο. Από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ανα-φέρεται ότι πριν την εκδήλωση της φωτιάς ακου-στήκαν εκρήξεις και στη συνέχεια εκδηλώθηκε η φωτιά, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα επε-κτάθηκε σε όλη τη χωματερή. Οταν ήρθε η πυρο-σβεστική ήταν πλέον αργά. Το τοξικό νέφος είχε απλωθεί πάνω από την Ερέτρια. Επί τρεις ημέρες όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μας ανα-σαίναμε δηλητήρια. Το τσούξιμο στα μάτια και το κάψιμο στη γλώσσα και τον ουρανίσκο μαρτυρούν τη σύσταση του μίγματος. Ενα μίγμα που, εκτός από κλαδιά, περιείχε και υλικά από πλαστικό, το οποίο με την καύση του απελευθερώνει διοξίνες, άκρως

» ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ «Ο ΑΧΙΝΟΣ»

π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ά

Εφιαλτικές σκηνές απο το πύρινο μέτωπο της φωτιάς Δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούγονταν εκρήξεις

επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων και κυρί-ως των μικρών παιδιών. Ο ΠΕ.ΣΥ.Ε.Α εκφράζει τη λύπη του γιατί, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου κυρίου Βασίλειου Βε-λέντζα,ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί η ίδια πρα-κτική διαχείρισης των απορριμμάτων, τελικά δεν αποφύγαμε το «μοιραίο». Οι προτάσεις μας για κα-τάργηση της παράνομης χωματερής, διαχωρισμού των απορριμμάτων, χρήση θρυμματιστή κλαδιών, δημιουργία οργανωμένου σταθμού μεταφόρτω-σης, εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας, δεν έχουν εισακουσθεί μέχρι στιγμής. Υστερα από αυτά το ΔΣ του ΠΕ.ΣΥ.Ε.Α. θα προ-βεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια με σκοπό την κατάργη-ση της συγκεκριμένης χωματερής, αλλά και αυτών των πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων και καλεί τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώ-να μας .

Ερέτρια, 16 Νοεμβρίου 20011Το ΔΣ του ΠΕ.ΣΥ.Ε.Α

Page 15: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 15EretriaPress

Είναι γνωστό ότι τα φοινικοειδή πολλών περι-οχών στην Ελλάδα και δυστυχώς και στην δική

μας υποφέρουν από το κόκκινο σκαθάρι, το λεγό-μενο και σκαθάρι της φωτιάς που τα καταστρέφει και τα κατατρώει από μέσα προς τα έξω. Ηδη έχει εξολοθρεύσει τα περισσότερα φοινικόδεντρα, ενώ άλλα τόσα είναι άρρωστα και περιμένουν την μοί-ρα τους. Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι πως το φυτό πεθαίνει από μέσα προς τα έξω, και ακό-μη και ο φαινομενικά στιβαρός και δυνατός κορ-μός του είναι στην ουσία, εξαιρετικά μαλακός και αδύναμος. Κάποιοι αγνοούν αυτή την λεπτομέρεια και αφαιρούν απλά τα ξεραμένα φύλλα του δέντρο αφήνοντας τον κορμό να στέκεται όρθιος. Αυτό δυ-στυχώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί όπως φαί-νεται και στις φωτογραφίες, ο κορμός μπορεί να τσακίσει και να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και χωρίς ανέμους ή ακραία καιρικά φαινό-μενα και να καταπλακώσει ανθρώπους ή οχήματα, όπως έπαθε ο άτυχος οδηγός του ασημί ι.χ. στην Αμάρυνθο. Για να μην κινδυνεύσει κανείς παρα-καλούνται οι ιδιώτες και ο Δήμος να αφαιρούν άμεσα ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άρρωστο δέντρο για να μην έχουμε κάποιο τραγικό περιστατικό.

» ΚΟIΤΑ ΤΙ ΜΠΟΡΕIΣ ΝΑ ΠAΘΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΛA ΚΑΘΟYΜΕΝΑ!

π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ά

Μαζί με τον Παναγιώτη Σίμωση και την «ΕΝΩΤΙ-ΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» κατεβαίνουν

υποψήφιοι στις εκλογές του Εμπορικού Τμήματος και δύο Ερετριάνοι πετυχημένοι επιχειρηματίες ο κ. Κωσταντίνος Γαρέφαλος και ο κ. Ιωάννης Κοραχά-ης, . Ο φακός του Eretriapress τους συνέλλαβε σε ένα απο τα καταστήματα του δεύτερου!

Εκλογές του Επιμελητηρίου

Ευβοίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

09/12/2011 ΙΣΤΙΑΙΑ(στο παράρτημα του Επιμελητηρίου) &ΜΑΝΤΟΥΔΙ(αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου)

10/12/2011 ΑΛΙΒΕΡΙ (παράρτημα Επιμελητηρίου),ΚΑΡΥΣΤΟ (Ξενοδοχείο Galaxy)ΣΚΥΡΟ (Ξενοδοχείο Νεφέλη)

11 και 12/12/2011 ΧΑΛΚΙΔΑ στο Ξενοδοχείο LUCY

Page 16: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

16 EretriaPress ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

» ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ! (Λεφτά δεν έχει δυστυχώς το καημένο..)

π ο λ ι τ ι σ μ ό ς

Πολλοί μιλούνε τελευταία για το Αρχαίο Θέατρο, πολιτικάντηδες, «ψευτοεθελοντές» και άλλοι.

Μήπως τελικά η αληθινή αξία του Αρχαίου Θεάτρου δεν απαιτεί τεράστια χρηματικά ποσά για μελέτες και αναστηλώσεις; Μήπως τελικά πρέπει να σωπάσουν οι κορώνες για πολιτικές σκοπιμότητες και οι απαγο-ρευτικές γραφειοκρατικές διαταγές. Ηρθε η ώρα το Αρχαίο Θέατρο να μιλήσει με τη δική του φωνή και όλοι οι υπόλοιποι να σωπάσουν. Ας το ακούσουμε!

Συνέντευξη με τους “Cantus Firmus” για την πολύ σημαντική έρευνα ακουστότητας που κάνουν στο Αρχαίο Θέατρο

Page 17: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 17EretriaPress

Κατόπιν πρόσκλησης του Συλ-λόγου «Κ. Κανάρης» και χορή-γησης ειδικής αδείας από την ΙΑ ΕΠΚΑ (Αρ. Πρωτ, 1917), Οι “Cantus Firmus” (Εργαστήρι μουσικών ερευνών και δίφω-νης αντίστοιξης) και πλήθος προσωπικοτήτων της μουσι-κής αλλα και επιστημόνων πραγματοποιούν έρευνες σχετικά με την ακουστική του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας.Οι έρευνες πραγματοποιού-νται σε τρείς φάσεις, κατά την 1η φάση της εκτίμησης της ακουστικής του Αρχαίου Θεά-τρου, ερευνήθηκαν :1.Oι «πρώιμες ανακλάσεις», οι ήχοι δηλαδή που ακούνε οι ίδιοι οι εκτελεστές στον χώρο της ορχήστρας.2.H ακουστότητα σε 3 δια-φορετικές δυναμικές (piano-mezzoforte-forte) αυτή την φορά με ακροατές στο κοίλο του θεάτρου.3.H αντίληψη του ηχοχρώμα-τος (κυματομορφή) με ακου-στικά όργανα.4.Η διαύγεια της αντίστηξης (κατά πόσο δηλαδή ξεχωρί-ζουν οι ήχοι).5.Η μελέτη του χρόνου αντή-χησης.Στην συνέχεια η μελέτη πέρα-σε στην 2η φάση η οποία πε-

ριέλαβε εκτιμήσεις μουσικών από κρατικές ορχήστρες, τρα-γουδιστών και ομιλητών.Κατά την φάση αυτή μετρή-σεις διεξήγαγε και ο Κος Διο-νύσης Μπατζάκης Ηλεκτρο-λόγος-Μηχανικός, μέλος του Ε.Τ.Ε.Π. του Ιόνιου Πανεπιστή-μιου, των οποίων με αγωνία περιμένουμε τα αποτελέσμα-τα.Η 3η φάση η οποία δεν ολο-κληρώθηκε μέσα στο καλο-καίρι διότι με τις υψηλές θερ-μοκρασίες του Ιουλίου δεν είναι δυνατόν να πραγματο-ποιηθούν αξιόπιστες μετρή-σεις.Επιπλέον απαιτούνταν ειδική άδεια καθώς ακολουθείτε νέα επιστημονική μεθοδολογία η οποία εκτός από τα όργανα, περιλαμβάνει την χρήση φο-ρητών υπολογιστών, ηχείων και μικροφώνων , την οποία δυστυχώς η Αρχαιολογική υπηρεσία δεν έδωσε ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση, στερώντας μας την δυνατότη-τα εξαγωγής πολύτιμων επι-στημονικών δεδομένων και συμπερασμάτων. Απτήν άλλη στάθηκε αδύνατον να συμμε-τέχουν ευρέως και άλλοι συ-νάδελφοι μουσικοί, εξαιτίας της αναξιόπιστης στάσης του

Δήμου Ερέτριας, που αφενός στο παραπέντε φέτος το κα-λοκαίρι ακύρωσε συναυλίες μουσικών και αφετέρου τους έχει απλήρωτους από περσι-νές εκδηλώσεις. Συμπέρασμα, παρά τις έντο-νες γραφειοκρατικές αντιξο-ότητες, έχουμε ξεκάθαρες εν-δείξεις ότι το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας κρύβει μυστικά και πλούτο που ούτε θα μπο-ρούσαμε να φανταστούμε ότι υπάρχουν. Η εξαιρετική ακουστική του, σίγουρα , εί-ναι ανάμεσα στις καλύτερες του είδους. Οπωσδήποτε αξίζει να δοθεί περισσότερη ελευθερία για διερέυνηση ώστε να αναδειχτεί όπως του πρέπει, ενώ οι δυνατότητες εκμετάλευσης είναι εκπλη-κτικές, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να δαπανηθούν υπέρογκα ποσά για αναστη-λώσεις.Ευκολα καταλαβαίνει κανείς οτι πολλές διάσημες όπε-ρες θα ήθελαν να παιχτούν σε ένα χώρο τόσο ιδιαίτερης ακουστικής. Ακόμη, πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, είναι πιθανό να εκδηλώσουν ενδι-αφέρον για την ηχογράφηση των έργων τους. Δίχως άλλο όλες αυτές οι δραστηριότητες

θα αναβάθμιζαν σημαντικά τον πολιτιστικό πλούτο και την οικονομική υπόσταση της πόλης μας, και αξίζει να παρα-μεριστούν οι όποιες «αγκυλώ-σεις».

Σας παραθέτουμε την εκτίμη-ση της Κας Νέλλης Οικονομί-δου (βιολί) και του Κου Βαγ-γέλη Νικολαϊδη (κιθάρα). «Είναι αξιοθαύμαστο το πόση καθαρότητα, πόση διαύγεια έχει ο ήχος σε κάθε σημείο…Θεωρώ ότι η διαυγεια του ήχου είναι ανώτερη του θεά-τρου Ηρώδου Αττικού…το εν-λόγω θέατρο έχει την καλύ-τερη ακουστική απ’οσα έχω επισκεφτεί ως μουσικός και ως ακροατής..»

Νελλυ Οικονομίδου, Μου-σικός Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Πρόεδρος Συλλό-γου Μουσικών ΚΟΑ

«Ηχος ‘’στουντιακός’’, ζεστός, διαυγής, καθαρός, δυνατός, απολύτως κατάλληλος για ρε-σιτάλ κιθάρας ακόμη και χωρίς μικροφωνική υποστήριξη!»Βαγγέλης Νικολαΐδης, Καθη-γητής κλασσικής κιθάρας με πολλές διακρίσεις σε εθνι-κούς Διαγωνισμούς.

Ο κ. Νικολαϊδης κάνει δοκιμές ακουστικής κιθάρας Ο κ. Δημητριάδης απο τους «Cantus Firmus» συντονίζει τις δοκιμές

Page 18: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

18 EretriaPress ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

» …και έσκασε το λαθοπούλι! (Γελάει και ο κάθε πικραμένος του εξωτερικού με το διαφη-μιστικό τουριστικό φυλλάδιο της Ερέτριας)

Οταν ήμασταν μικρά παιδιά η δασκάλα στο σχο-

λείο μας μιλούσε για το «λαθοπούλι», ένα περί-

εργο πουλί που έτρωγε τα λάθη που κάναμε στην

ορθογραφία και πως έπρεπε να προσέξουμε γιατί

αν τα λάθη είναι πολλά, υπήρχε κίνδυνος να σκά-

σει το καημένο!Τόσα είναι τα λάθη σ’αυτό το φυλλάδιο που μοίρασε ο Δή-

μος «στας Ευρώπας» για να διαφημίσει την πόλη μας, που

θα γελάνε οι υποψήφιοι τουρίστες μέχρι το καλοκαίρι με

τα χάλια μας, άλλωστε το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Δή-

π ο λ ι τ ι σ μ ό ς

Page 19: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 19EretriaPress

μαρχος, πως η όλη δουλειά έγινε «στο πόδι». Σαν να μην

έφτάναν τα όσα μας καταμαρτυρούνε στο εξωτερικό, ότι

είμαστε: τεμπέληδες, αναξιόπιστοι, καλοπερασακηδες(ε

αυτό εντάξει είμαστε!), τους δίνουμε δικαίωμα κιόλας να

μας περιγελούν ακόμη περισσότερο.

Σαν φιλόζωοι που είμαστε ελπίζουμε να μην αναλάβει «το

λαθοπούλι» την διόρθωση των λαθών σε όποιο άλλο έντυ-

πο αποφασίσει να εκδώσει ο Δήμος γιατί τότε θα σκάσει

σίγουρα το καημένο και είναι κρίμα!

Page 20: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

20 EretriaPress ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

ΑΠΟ ΤΟΝΓΙΩΡΓΟ ΚΟΜΗ

*ποιητής -συγγραφέας

π ο λ ι τ ι σ μ ό ς

» ¨Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΡΑΙΤΩΡΙΟ¨

Ανήκω σε μια χώρα μικρή, ένα πέτρινο ακρωτήρι στη μεσόγειο. Είπε ο Γιώργος Σεφέρης στην ομιλία του

για το Νόμπελ που του απονεμήθηκε το 1963.

Τούτο το πέτρινο ακρωτήρι ,τούτη η έρημη χώρα δο-κιμάζεται πάλι. προπηλακίζεται , λογχίζεται, λοιδο-

ρείται από λαούς που την τραυμάτισαν ή την ύμνησαν στη διάρκεια του μεγάλου πολέμου, όλες όμως την θαύ-μασαν. Τώρα στέκονται μαζί απέναντί της αμείλικτοι ,ανελέητοι κατ’επίφασιν διασώστες ,στην πραγματικό-τητα σκληροί δανειστές. Σκοπός τους δεν είναι να στη-ρίξουν αλλά να εισπράξουν τα λίαν γενναία δοσίματα των τόκων που αντί να μειώσουν αυξάνουν τα προβλή-ματα και το χρέος. Καταστρέφοντας έτσι τον κοινωνι-κό και οικονομικό ιστό της χώρας και αποβλέποντας μόνον στο ξεπούλημά της. Αδίστακτοι κερδοσκοπικοί οίκοι αξιολόγησης τζογάρουν και βάζουν κλήρο επί των ιματίων της. Το ακάνθινο στεφάνι , ήδη επί της κεφαλής της, φτιαγμένο από εξοντωτικές δανειακές συμβάσεις . Δεν μένει παρά η Σταύρωση. Κι, εμείς τι κάνουμε; Μοι-ραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένοντας ίσως κάποιο θάμα ,ερίζουμε για την εξουσία, δηλαδή για το ποιος θα παραστεί στη Σταύρωσή της.

Ε σείς εκπρόσωποι , έρημοι κι, απρόσωποι ΕΓΕΡΘΕΙ-ΤΕ συνετισθείτε ΕΝΩΘΕΙΤΕ και βροντοφωνάξτε .

Τούτο το πέτρινο ακρωτήρι, τούτη η χώρα η λουσμέ-νη στο φώς του Ηλιου και της Θάλασσας, σας έχει

προσφέρει μεγαλόψυχα : γλώσσα πολιτισμό γράμματα και τέχνες . Πάνω απ ΄ τις μισές λέξεις που προφέρετε είναι Ελληνικές. Χάρη σ’ αυτές μπορείτε με άνεση να μας κατηγορείτε τώρα. Ο Σοφοκλής ,ο Αισχύλος , ο Ευ-ριπίδης ο Αριστοφάνης σας δίδαξαν το Θέατρο, ο Ομη-ρος την ποίηση και το μέτρο ,ο Ικτίνος και ο Καλλικρά-της την Αρμονία και το Κάλλος. Η λέξη «Ευρώπη» ,που πιπιλίζετε σαν καραμέλα και που απειλείτε ότι θα μας πετάξετε από αυτήν ,Ελληνική είναι , αρθρωμένη από εμάς πρίν εσείς καταφέρετε να αρθρώσετε μια λέξη. Ο Μαραθώνας, η Σαλαμίνα ,οι Θερμοπύλες και η εποποι-ία του 1940 σας δίδαξαν την ανδρεία και τον ηρωισμό. Οταν όλοι εσείς είχατε μουδιάσει από τη φασιστοναζι-στική λαίλαπα ,η νικηφόρα αντίστασή μας ήταν η μόνη αχτίδα φωτός και ελπίδας . Σας έδειξε ότι σε κρίσιμες στιγμές όταν η πατρίδα κινδυνεύει , η καταξίωση της Ζωής είναι ο Θάνατος.

Ελληνες ,ταγοί του Λαού , συνέλθετε ,σηκωθείτε λίγο ψηλότερα, που λέει κι’ ο Ποιητής, ομονοήστε

ενωθείτε αντισταθείτε. Οι πραιτοριανοί ανεβάζουν κιόλας την Πατρίδα στον Γολγοθά, εμποδίστε τους , με νύχια και με δόντια γυρίστε τους πίσω, κι’ αν εν τέλει δεν τα καταφέρετε , τουλάχιστον θα έχετε κάνει το κα-θήκον σας. Σκεφθείτε, μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Πόσες φορές μέχρι τώρα δεν έχει σταυρω-θεί και αναστηθεί η Ελλάδα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΜΗΣ

Ερέτρια 7.11. 2011.

Page 21: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 21EretriaPress

Φαίνεται πως στο φι-λοζωικό σωματείο

βρήκαν τον τρόπο να συν-δυάσουν το «τερπνό» και το «ωφέλιμο» αφού κα-τάφεραν να συνδυάσουν την προσφορά στους τε-τράποδους φίλους μας και την διασκέδαση μέ-χρι πρωϊας.

Η εκδήλωση που έγινε το βρά-δυ της παρασκευής 28 Οκτωμ-

Σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο της Ερέτριας,

ο Πρόεδρος του Φιλοζωικού Κος Μπάμπης Βιορές πέτυχε την παραχώρηση χώρου κο-ντά στο γήπεδο της Ερέτριας εκεί που σήμερα σταθμεύουν τα οχήματα του Δήμου. Ωστε να στεγαστεί κινητό ιατρείο που θα περιθάλπει τα άρρω-στα ζώα της περιοχής αλλά θα πραγματοποιούνται και στειρώσεις, πράγμα πολύ ση-μαντικό για την μείωση του φαινομένου των αδέσποτων

στις 29/10/11 ειδοποιηθή-καμε ότι δίπλα σε μεγάλο

ξενοδοχειακό συγκρότημα, σε ένα κτήμα βρισκόταν μια άρρωστη αγελάδα η οποία ήταν αβοήθητη πεσμένη στο έδαφος χωρίς τροφή και νερό περίπου 5 ημέρες. δίπλα της δε είχε ανοιχτεί ένας μεγάλος λάκκος για ευνόητους λόγους. Ειδοποιήσαμε την αστυνομία η οποία κινητοποιήθηκε άμε-σα για να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του ζώου. μετά από αρκετή ώρα και πολλά τηλεφωνήμα-τα τελικά βρέθηκε ο ιδιοκτή-της και ενημέρωσε την αστυ-νομία ότι το ζώο ήταν αρκετά άρρωστο και οτι μετά από 3 επισκέψεις του κτηνίατρου

» ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ «Ο ΑΡΓΟΣ»

» ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΑΡΓΟΣ»

» Ποια είναι η αξία της ζωής ενός ζώου;

φ ι λ ο ζ ω ί α

βρίου στο κέντρο «ΑΣΤΡΑ» είχε κατά κοινή ομολογία απόλυτη επιτυχία, κάτι που οφείλεται προφανέστατα και στην καλή διοργάνωση που έκανε ο πρόεδρος του κύριος Χαράλαμπος Βιορές αλλα και το Διοικητικο Συμβούλιο του Συλλόγου, όπως ο Κος Κυδω-νάκης Γεώργιος, η Κα Ροδάν-θη Κατρινάκη, και η Κα Καίτη Σαρρή, ενώ την αφίσα και τις

προσκλήσεις επιμελήθηκε η Κα Δάφνη Στάθη.

Ο κόσμος που γέμισε το κο-σμικό κέντρο «Αστρα» στην παραλία της Ερέτριας δια-σκέδασε με την ψυχή του, απόλαυσε τα λαχταριστά εδέ-σματα και χόρεψε μέχρι το ξη-μέρωμα.

Αισθητή ήταν η απουσία του Δήμαρχου Ερετρίας Κου Βα-

ζώων. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Αθα-νάσιο Τσολάκο για την ευαι-σθησία του, στα μέλη που το ψήφισαν ομόφωνα και στον Δήμαρχο Ερέτριας Κο Βελέ-ντζα που αγκάλιασε απ΄την πρώτη στιγμή αυτή την πρω-τοβουλία. Στο κινητό ιατρείο θα χειρουργούν εθελοντές ιατροί απ’το εξωτερικό λύνο-ντας ένα μεγάλο πρόβλημα του Δήμου αλλά και μια χρό-νια απαίτηση των φιλόζωων.

δεν γινόταν κάτι και στο ζώο θα γινόταν ευθανασία το ίδιο βράδυ. την επομένη μέρα το πρωί το ζώο δεν ήταν εκεί. Αραγε αν δεν γινόταν αυτη η κινητοποίηση πόσες μέρες ακόμη θα βρισκόταν εκεί το άτυχο ζώο άρρωστο, νηστικό χωρίς νερό αργοπεθαίνοντας;

Η αξία της ζωής του κάθε ζώου είναι τελικά μόνο όταν

είναι παραγωγικό και προ-σφέρει υπηρεσίες και αγα-θά στον ιδιοκτήτη του; Οταν αρρωσταίνει αφήνεται στη μοίρα του να αργοπεθαίνει με φρικτό και οδυνηρό τρόπο. *Από την ιστοσελίδα της Φι-λοζωικής Οργάνωσης Ερέτρι-ας www.filea.gr

σίλη Βελέντζα ο οποίος παρέ-λειψε να τιμήσει την εκδήλω-ση με την παρουσία του, ενώ δεν είδαμε και άλλους από το δημοτικό συμβούλιο, εξαι-ρουμένης της Κας Αλημπατέ. Οι εκδηλώσεις της φιλοζωικής υπηρετούν σαφώς έναν κοι-νωφελή σκοπό και είναι χρέος όλων μας απλών πολιτών και αιρετών να τις στηρίζουμε πά-ντα.

Page 22: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

22 EretriaPress ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Ταινίες του μήνα

BRAZIL

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Terry Gilliam ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro, Mi-chael Palin, Bob Hoskins

ΠερίληψηΣε ένα εφιαλτικό και γραφειοκρατικό μέλλον όπου σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα όλων βασίζεται πάνω σε κακοσυντηρημένες μηχανές ,ένας υπάλληλος του Υπουργείου Πληροφοριών μπλέκει σε μια περίεργη περιπέτεια… Στη προσπάθεια του να διορθώσει ένα διοικητικό λάθος και να βρει μια γυναίκα που εμφανίζεται στα όνειρά του καταλήγει να γίνει εχθρός του κράτους το οποίο υπηρετεί. Ο Gil-liam, μέλος της θρυλικής ομάδας των Μonty Pythons, δημιουργείτην καλύτερη ταινία του μέχρι στιγμής. Γνωστός για το ιδιαίτερο του στυλ χρησιμοποιεί τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή ως μέσο για να σατιρίσει και να σχολιάσει τη μη λειτουργικότητα μιας υ π έ ρ - γ ρ α φ ε ι ο κ ρ α τ ι κ ή ς κοινωνίας. Εικόνες σκοτεινές, κλειστοφοβικές και άκρως σουρεαλιστικές δημιουργούν ένα κόσμο ακραίας υπερβολής που θυμίζει μια κατά τα άλλα γνώριμη πραγματικότητα.

ΑΘΑΝΑΤΟΙImmortals

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Tarsem SinghΗΘΟΠΟΙΟΙ: Henry Cavill, Freida Pinto, Mickey Rourke, Stephen Dorff, Luke Evans

ΠερίληψηΟ βασιλιάς Υπερίων προσπαθεί να ελευθερώσει τους αιχμάλωτους Τιτάνες και μαζί τους να καταστρέψει τον Δία και τους υπόλοιπους Αρχαίους Ελληνικούς Θεούς. Στον δρόμο αυτό θα βρεθεί εμπόδιό του ένας θνητός χωρικός. Ο Θησέας με την βοήθεια της μάντισσας Φαίδρας θα προσπαθήσει να σταματήσει τον Υπερίων και να σώσει την αρχαία Ελλάδα.Μια ταινία του γνωστού Αρχαιοελληνικού “madeinHol-lywood” είδους, βλέπε Troy/Τροία, Alexander, 300, Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief. Βασισμένο σε αρχαίους ελληνικούς μύθους. Σε τέτοιες παραγωγές η ιστορική ή στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μυθολογική ακρίβεια πάνε περίπατο… Την ταινία δεν θα την δεις για γνωρίσεις τον μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου.. θα την δεις για να εντυπωσιαστείς με τις χορταστικές σκηνές μάχης του σκηνοθέτη γνωστού vir-tual artist από την πρώτη του κιόλας ταινία.

κ ι ν η μ α τ ο γ ρ ά φ ο ς

ΑΠΟ ΤΟΝΑΘΑΝΑΣΙΟ

ΣΚΟΥΜΠΡΗ

Page 23: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 23EretriaPress

Οι σύνταγες της Φώφης«Καλές μου φίλες – αναγνώστριες, κάθε μήνα θα βρίσκετε σε αυτή την εφημερίδα συνταγούλες μου πολλών χρονών και δοκιμασμένες που αν τις ακολουθήσετε πιστά, θα έχετε σίγουρη επιτυχία. Ενα φαγητό για την οικογένεια σας, και ένα γλυκάκι για να γλυκάνουμε λίγο τις πικρές μέρες που διανύουμε.Καλή σας επιτυχία κορίτσια».

Φώφη Σπανάκου Παπαδάμ

»Μιά μακαρονάδα αλλιώτικη απ’τις άλλες!

Υλικά• Λίγο ελαιόλαδο• 500γρ. κιμά• 8 φετούλες μπέϊκον• Μισό ποτήρι του νερού κρασάκι λευκό• 1 ποτήρι του νερού ζωμό κρέατος (κύβο)• 1 κουταλιά της σούπας πελτέ κοφτή• 1 κρεμμύδι ξερό και 4-5 φρέσκα• 1 κονσέρβα μανιταράκια• Αλάτι πιπέριΓια το τέλος• 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας μουστάρδα• 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος

ΕκτέλεσηΤσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια στο λάδι μας ίσα να γλυκάνουν. Ρίχνουμε μετά στην κατσαρολίτσα μας το ψιλοκομμένο μπέϊκον και συνεχίζουμε με τα μανιταράκια μας. Προσθέτουμε τον πελτέ μας ανακατεύοντας και το κρασάκι μας. Συνεχίζουμε με το ζωμό κρέατος (κύβο) και λίγο αλατάκι – μπόλικο πιπεράκι.

Αφού λοιπόν έχει μοσχομυρίσει όλο το σπίτι, κλείνετε την κατσαρόλα σας και χαμηλώνετε το μάτι αφήνοντας τον κιμά σας να σιγοβράζει. Οταν μαγειρευτεί πια αποσύρετε και προσθέσετε την μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας.

Η γεύση είναι θεϊκή, πιστέψτε με. Συνοδεύετε με μακαρόνια της αρεσκείας σας και μπόλικο τυράκι αν σας αρέσει.

Καλή σας όρεξη

»Χουρμαδοτρουφάκια της Φώφης

Υλικά• 1 κουταλιά της σούπας κακάο• 1 κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλα• 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ• 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο• 1 και 1/2 κούπα του τσαγίου χουρμάδες ψιλοκομμένους

ή δαμάσκηνα• 1και 1/2 κουταλιά της σούπας καρύδια ψιλοκομμένα• 1 κούπα (γαλέτα) φρυγανιά τριμμένη• 1 κούπα νερό χλιαρό• 300γρ. κουβερτούρα λιωμένη

ΕκτέλεσηΣυγκεντρώνουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπώλ. Ρίχνουμε μέσα το νεράκι, το κονιάκ και την κουβερτούρα μας, ανακατεύοντας απαλά, να δέσουν λίγο τα υλικά μας. Εχουμε βράσει 5’-7’ το σιροπάκι μας απο πριν (να μην είναι πολύ ζεστό) και το ρίχνουμε στο μείγμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο μας για 2-3 ώρες όσο να μπορούμε να το πλάσουμε μικρά μπαλάκια. Εχουν απίστευτη γεύση και πιστέψτε με αξίζει τον κόπο, θα γίνει πανικός. Αν θέλετε τα τοποθετείτε σε ειδικά γκοφρέ χαρτάκια.

Καλή σας επιτυχία.

μ α γ ε ι ρ ι κ η

Page 24: Eretriapress teuxos1 Noembrios 2011