ekdiloseis xiromero 2011

19
Δημιουργία ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS σε συνεργασία με το ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ © 2011

description

ekdiloseis xiromeroy 2011

Transcript of ekdiloseis xiromero 2011

Page 1: ekdiloseis xiromero 2011

Δημιουργία ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS σε συνεργασία με το ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ © 2011

Page 2: ekdiloseis xiromero 2011

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων μετά από πολύ

σκέψη, σε ένα αντίξοο περιβάλλον λόγω οικονομικών

δυσχερειών, καταρτίσαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών

εκδηλώσεων. Σκοπός και στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν η

συνέχεια της λαϊκής παράδοσης, το αντάμωμα με τους συντοπίτες μας, μα πάνω

απ’ όλα η ανάδειξη του τόπου μας. Αν και διανύουμε τη μεγαλύτερη οικονομική

κρίση ως χώρα, σεβόμενοι τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά μας, ενισχύσαμε

τους πολιτιστικούς μας συλλόγους σε κάθε Τοπική Κοινότητα και γίναμε αρωγοί

τους. Να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχό μας, Πυθαγόρα Σαμαρά, για την

εμπιστοσύνη που μας έδειξε και μας στήριξε στην προσπάθεια αυτή. Τους

Αντιδημάρχους για τη συνεργασία τους, όλους τους φορείς που συνέβαλαν τα

μέγιστα για να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις. Μα πάνω απ’ όλα όλους τους

συνδημότες και τις συνδημότισσες για την ενεργή συμμετοχή τους.

Καλό αντάμωμα στο πολιτιστικό καλοκαίρι του Δήμου Ξηρομέρου 2012. Η Αντιδήμαρχος Κουμανδράκη-Σαμαρά Κων/να

Page 3: ekdiloseis xiromero 2011

22 Ιουλίου, προαύλιο Γυμνασίου Αστακού , 09:00 μ.μ. ΄΄Πρόταση γάμου΄΄, θεατρική κωμωδία του Άντον

Τσέχωφ. Η πλοκή του έργου ήταν τόσο ξεκαρδιστική και διασκεδαστική. Φώτιζε τους αναγνώστες ότι δύο άνθρωποι που ερωτεύονται ο ένας τον άλλον δεν είναι ποτέ δυνατόν να καλυφθούν πλήρως ενωμένοι εάν δεν μπορούν να λάβουν την άκρη από το δικό τους εγωισμό. Ευχαριστούμε τους αφανείς ήρωες που βοήθησαν τα μέγιστα για να πραγματοποιηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

1

Page 4: ekdiloseis xiromero 2011

26 Ιουλίου, προαύλιο Γυμνασίου Αστακού, 09:00 μ.μ.

΄΄Το γάλα΄΄, θεατρικό με την Άννα Βαγενά. ΄΄Το γάλα΄΄ είναι η ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με δύο γιούς οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοσθούν στην Ελλάδα.

2

Page 5: ekdiloseis xiromero 2011

29 Ιουλίου, Κανδήλα 09:00 μ.μ. 1 Αυγούστου, Αστακός 09:00 μ.μ.

2 Αυγούστου, Αρχοντοχώρι 09:00 μ.μ. ΄΄Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια΄΄, από τη θεατρική ομάδα

του Γυμνασίου Αστακού. Ένα παράξενο ίδρυμα που έχει ιδρύσει και χρηματοδοτεί ο ιδεαλιστής δόκτορας Άριελ έχει ως έργο του την παρηγοριά των δυστυχισμένων. Στην υπηρεσία του “καλού” χρησιμοποιεί ακόμη και απάτες.Το «ζωτικό ψεύδος» αποτελεί τη βάση του έργου, του παιχνιδιού, θα μπορούσαμε να πούμε, που ο συγγραφέας επιχειρεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Ο συγγραφέας αναζητεί την έξαρση σ’ έναν κόσμο αυταπάτης, που θα γιατρέψει την απογοήτευση και τη δυστυχία μιας ανελέητης πραγματικότητας. Ο Μαυρίκιος, ο πρωταγωνιστής, εκφράζει τη σκέψη του δραματουργού με πολύ συγκεκριμένο τρόπο όταν λέει: «Για τις αρρώστιες του κορμιού πολλοί ασχολούνται. Αλλά ποιος σκέφτηκε αυτούς, που πεθαίνουν χωρίς μιαν ωραία ανάμνηση; Αυτούς που δεν είδαν να πραγματοποιείται ούτε ένα τους όνειρο;» Ευχαριστούμε το Γυμνασιάρχη του Καραμούζειου Γυμνασίου Αστακού κ. Μπουραντά Ιωάννη, το κ. Πιτσούλια Λάμπρο που αποτελεί σταθερή αξία στα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας. Τη θεατρική ομάδα που ανταποκρίθηκε άμεσα, αψηφώντας τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

3

Page 6: ekdiloseis xiromero 2011

30 Ιουλίου,προαύλιο Δημοτικού Μύτικα, 9:00 μ.μ. Γιορτή σαρδέλας.

Στις 30 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μύτικα πραγματοποιήθηκε και φέτος η γιορτή σαρδέλας. Πλήθος κόσμου ντόπιοι και παραθεριστές γεύτηκαν ψητή στα κάρβουνα σαρδέλα του Ιονίου και γλέντησαν και διασκέδασαν ως το πρωί. Ευχαριστούμε το σύλλογο γυναικών Μύτικα για την προσφορά του, τον Αθλητικό Όμιλο Αλυζιακός Μύτικα καθώς και το Πρόεδρο της Τ.Κ. Μύτικα Κώστα Τζάλα.

4

Page 7: ekdiloseis xiromero 2011

3 Αυγούστου, προαύλιο Γυμνασίου Αστακού, 09:00 μ.μ.

4 Αυγούστου, προαύλιο Λυκείου Μύτικα, 09:00 μ.μ. ‘’Το τάβλι ‘’, θεατρική παράσταση του Δ.Κεχαΐδη

(Ν.Ορφανός-Κ.Κάππας). Ο Φώντας και ο Κόλλιας. Αρχές δεκαετίας του ’70. Στην αυλή του σπιτιού τους, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα. Ο Φώντας είναι ταβλαδόρος. Ο Κόλλιας λαχειοπώλης. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να «βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή» όπως λένε. Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνετε, και οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Μια κωμωδία χαρακτήρων, από τις ωραιότερες του νεοελληνικού Θεάτρου. Ευχαριστούμε τους κ. Κων/νο Κάππα και Νίκο Ορφανό για το ευχάριστο δίωρο που μας προσέφεραν.

5

Page 8: ekdiloseis xiromero 2011

5 Αυγούστου, προαύλιο Γυμνασίου Αστακού 08:00 μ.μ. Βράβευση αθλητών Tae Kwon Do Α.Σ. Αστακού.

Βράβευση από το Δήμο Ξηρομέρου των αθλητών Tae Κwon Do του Α.Σ. Αστακού. Το Tae Kwon Do (ή Ταεκβοντό) είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Είναι από τις πιο διαδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 έγινε επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα. Στα Κορεάτικα Tae σημαίνει "κλωτσάω και καταστρέφω με το πόδι", Kwon σημαίνει "χτυπάω με τη γροθιά" και Do σημαίνει "τέχνη". Σε ελεύθερη μετάφραση,Tae Kwon Do σημαίνει "Η τέχνη της κλωτσιάς και της γροθιάς".

«Τα παιδιά αυτά αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς» τόνισε η Αντιδήμαρχος κα Σαμαρά και δεσμεύτηκε ότι στην προσπάθειά τους αυτή αρωγό θα έχουν και το Δήμο.

6

Page 9: ekdiloseis xiromero 2011

5 Αυγούστου, προαύλιο Γυμνασίου Αστακού 09:00 μ.μ. 6 Αυγούστου, προαύλιο Γυμνασίου Αστακού 09:00 μ.μ. 10 Αυγούστου, κεντρική πλατεία Μύτικα 09:00 μ.μ.

Πανελήνιο φεστιβάλ χορού. Τα ήθη και τα έθιμα μας διατηρούνται αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο με τους παραδοσιακούς μας χορούς. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη θεωρία, η Αντιδήμαρχος κα Σαμαρά σε συνεργασία με τον κ. Καραβασίλη Δημήτριο τόλμησαν και διοργάνωσαν ένα διήμερο πανελλήνιο φεστιβάλ χορού αποτελούμενο από 400 άτομα. Ευχαριστούμε τον κύριο Καραβασίλη και τους συνεργάτες του, το σύλλογο γυναικών Αστακού και τους κυρίους Λύσαρη και Πάσχο για την ευγενική προσφορά τους. Βίντεο στο youtube. http://www.youtube.com/watch?v=4lFzLASuryY&feature=player_embedded http://www.youtube.com/watch?v=f6m6p10DKss&feature=player_embedded http://www.axeloostv.gr/nea/index.php?option=com_content&view=article&id=275:2-&catid=46:politismos&Itemid=69

7

Page 10: ekdiloseis xiromero 2011

6 Αυγούστου, Δημαρχείο Ξηρομέρου 09:00 μ.μ. Απονομή χρυσού κλειδιού στον Γ. Μπαμπινιώτη.

Το συμπατριώτη μας με καταγωγή από τη Μπαμπίνη Ξηρομέρου, Γ. Μπαμπινιώτη ανακήρυξε επίτιμο δημότη ο Δήμος Ξηρομέρου. Απόφοιτος του 9ου Γυμνάσιου Αρρένων Αθηνών, σπούδασε φιλολογία στην Φιλοσοφική Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο του το 1962. Συνέχισε τις σπουδές του σε Ελλάδα και εξωτερικό και σε λιγότερο από 10 χρόνια είχε γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του Τμήματος Φιλολογίας, ενώ το 2000 εκλέχθηκε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης έχει ευρεία επιστημονική δράση και πλούσιες δραστηριότητές, με πάμπολλες συνεργασίες. Μεταξύ άλλων, είναι πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων, Πρόεδρος τής Γλωσσικής Εταιρείας των Αθηνών, τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας "Το Βήμα" και επιστημονικός συντάκτης τηλεοπτικών εκπομπών στην Κρατική Τηλεόραση. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται δεκάδες βιβλία, ανάμεσα τους το "Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο", το "Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας" και η πολύ πρόσφατη "Γραμματική της Νέας Ελληνικής".

Βίντεο στο youtube. http://www.axeloostv.gr/nea/index.php?option=com_content&view=article&id=282:2011-08-08-00-21-49&catid=46:politismos&Itemid=69

8

Page 11: ekdiloseis xiromero 2011

7 Αυγούστου, Βαρκά Αστακού 09:00 μ.μ. 11 Αυγούστου, Φυτείες 09:00 μ.μ.

20 Αυγούστου, προαύλιο Λυκείου Μύτικα 09:00 μ.μ. Θεατρική παράσταση ΄΄Εμείς΄΄ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ

Αγρινίου. Η οικονομική ανέχεια, το χάσμα των γενεών, η ζωή στις πόλεις, η επαφή με τη φύση, τα όνειρα, η φιλία, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το έργο ''ΕΜΕΙΣ''. Μία κωμωδία με πολλούς χαρακτήρες που μέσα από το γέλιο βλέπει τις ψυχές των ανθρώπων. Με ελαφράδα παρακολουθεί την ζωή δύο νέων (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) που δεν το βάζουν κάτω γιατί πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι γι’ αυτούς που ονειρεύονται. Ένας κόσμος μοναχικός, μερικές φορές βάρβαρος κι άλλοτε τρυφερός. Η φιλία τους όμως τους δίνει δύναμη. Η φιλία διαρκεί για πάντα; Ποιος ξέρει; Απαντήσεις δεν υπάρχουν. Το μόνο που κάνουμε είναι να προχωράμε.

9

Page 12: ekdiloseis xiromero 2011

8 Αυγούστου, προαύλιο Γυμνασίου Αστακού 09:00 μ.μ.

Θεατρική παράσταση ΄΄Μας πήρανε τα σώβρακα, ζητάνε και τα ρέστα΄΄ από το θίασο του Στάθη Ψάλτη.

Ο Γιώργος Παπαζήσης γίνεται κουμπάρος σε έναν αιωνόβιο φίλο του που παντρεύεται πιτσιρίκα, ο Κώστας Ευρυπιώτης εξασκεί το μοναδικό επάγγελμα που έχει άνθηση στη Ελλάδα. Γιαουρτάς. Ο Βασίλης Κούκουρας μπερδεμένος με τις αποδείξεις και την Εφορία βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Ο Γιάννης Παπαθανάσης προσπαθεί με δυσκολία να τα βγάλει πέρα. Όχι γι’ αυτόν για τη φουκαριάρα τη μάνα του. Η Χριστίνα Ψάλτη είναι ένα κοριτσάκι που με αυτά που βλέπει γύρω της δεν θέλει να μεγαλώσει. Ο Βασίλης Ζωνόρος προσπαθεί να αποδείξει ότι έτσι είναι αν έτσι νομίζουμε. Ο Ντίνος Σπυρόπουλος ως γιατρός Φρικιώρης έχει λύσεις για όλα. Η Σόφη Ζανίνου έδωσε άλλη μια φορά κέφι με το τραγούδι της Έπαιξε ακόμα η Αλεξάνδρα Καρακατσάνη και η Τίσσα Βασιλάκη.

10

Page 13: ekdiloseis xiromero 2011

11 Αυγούστου, Αστακός 09:00 μ.μ. Παρουσίαση βιβλίου του Μπάμπη Κουβέλη.

Μέσα σε μια λιτή αλλά γεμάτη ουσία εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Αυγούστου, το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημαρχείου στον Αστακό, η παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Κουβέλη ΄΄Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών΄΄. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρία σε συνεργασία με το Δήμο Ξηρομέρου και με την στήριξη της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης και του Συλλόγου των Απανταχού Φυτειωτών ΄΄Το Λιγοβίτσι΄΄.

11

Page 14: ekdiloseis xiromero 2011

12 Αυγούστου, Παλαιομάνινα 08:00 μ.μ. Βραδιά συλλόγου βελανιδιάς ΄΄Η αμαδρυάδα΄΄. Αφιέρωμα

στο Γ. Βασιλόπουλο. Μια σύντομη παρουσίαση για το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, από τον Σπύρο Φυσελιά και παρουσίαση των αρχαιολογικών ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιομάνινας από την αρχαιολόγο Γούργαρη Σοφία. Την εκδήλωσε έκλεισε με ομιλία ο Αντιπρόεδρος της Βελανιδιάς Πέτρος Ζώγας ο οποίος αναφέρθηκε στην ιερή βελανιδιά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Και στο σημείο αυτό τελείωσε η τελετή και ακολούθησε γλέντι με την ορχήστρα του Αγρινιώτη μουσικού Βασίλη Παπαδογιώργου.

12

Page 15: ekdiloseis xiromero 2011

12 Αυγούστου, Φυτείες 08:30 μ.μ. Βραβεύσεις αριστούχων μαθητών. Παραδοσιακοί χοροί.

Μια βραδιά για τις βραβεύσεις των αριστούχων μαθητών και παράσταση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ακαρνανικό Φως» και τον Χορευτικό Όμιλο Αστακού. «Σήμερα θα βραβεύσουμε το μέλλον αυτού του τόπου. Σήμερα θα βραβεύσουμε την επιτυχία αυτών των παιδιών, σκεπτόμενοι την αγωνία, την κούραση και το άγχος για να κατακτήσουν το στόχο τους. Η δημοτική αρχή θέλει να επενδύσει στο μέλλον, δηλαδή σε όλη τη νεολαία, σε όλους εσάς». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία της η Αντιδήμαρχος κα Σαμαρά.

13

Page 16: ekdiloseis xiromero 2011

12 Αυγούστου, Κανδήλα 08:30 μ.μ. Παρουσίαση βιβλίου ΄΄ΑΛΥΖΙΑ΄΄.

Το βιβλίο παρουσίασαν: ο Λαμπρινουδάκης Βασίλειος, ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στην Αρχαία Αλυζία και στη σημαντικότητα του βιβλίου στην ανάδειξη της, η κ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της ΛΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία επικέντρωσε την αναφορά της στο περιεχόμενο του βιβλίου και ανάλυσε τα σημεία που το κάνουν πραγματικά σημαντικό, ακολούθως λίγα λόγια από τον συγγραφέα Ιωάννη Μόσχο και αμέσως μετά αντιφώνησε ο Μουρκούσης Βασίλης, υπεύθυνος τύπος και εκδόσεων της Ένωσης Αλυζιών και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου.

14

Page 17: ekdiloseis xiromero 2011

13 Αυγούστου, προαύλιο Γυμνασίου Αστακού 09:00 μ.μ. Θεατρική παράσταση ΄΄Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες΄΄

του Γ. Μακρή. Αχιλλέας, Δίας, Οδυσσέας, Ήρα, Αφροδίτη, Εστία, Απόλλωνας. Το ταξίδι άρχισε και θα τελειώσει με αυτές τις προσωπικότητες. Πώς ξεκίνησαν όλα, πώς κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει μετά από τόσα χρόνια, ο έρωτας, η οικογένεια, το ζευγάρι (παντρεμένοι ή όχι), οι αγωνίες οι προσωπικές μας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Η Ελλάδα στα δύσκολα, η Ελλάδα στα εύκολα, η Ελλάδα σε επανάληψη. Ο Έλληνας της τελευταίας στιγμής, ο Έλληνας έξω καρδιά. Τα πιστεύω μας και τα θέλω των άλλων. Ευχαριστούμε το συντοπίτη μας κύριο Γεώργιο Μακρή και τους συνεργάτες του.

15

Page 18: ekdiloseis xiromero 2011

13 Αυγούστου, Φυτείες 09:00 μ.μ. Μουσική βραδιά με ορχήστρα.

Μια βραδιά μουσικής με την ορχήστρα του Δημήτρη Καραμανώλη.

16

Page 19: ekdiloseis xiromero 2011

14 Αυγούστου, Αστακός 09:00 μ.μ. Συναυλία Λουδοβίκου των Ανωγείων στη θέση

΄΄Ανεμόμυλος΄΄. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με παρέα το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι, τη συνοδεία του μελωδικού μαντολίνου και την αισθαντική φωνή του, ταξίδευσε τους φίλους του μακριά απ' την εξαντλητική καθημερινότητα, περισσότερο ψιθυρίζοντας παρά τραγουδώντας. Ιστορίες και παραμύθια από στίχους που δεν προσπαθούν να κραυγάσουν, μα να παίξουν στις πιο λεπτές ισορροπίες των αισθημάτων. Σε μία πολύ ωραία τοποθεσία, στη θέση ''Ανεμόμυλος'' στον Αστακό, πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να απολαύσει αυτό το μοναδικό καλλιτέχνη. Βίντεο στο youtube. http://www.youtube.com/watch?v=KXSEQgHTYBA http://www.axeloostv.gr/nea/index.php?option=com_content&view=article&id=374:2011-08-16-07-22-57&catid=46:politismos&Itemid=69

17