DC-2000

25

Click here to load reader

Transcript of DC-2000

Page 1: DC-2000

Kit DC 2000

1

Page 2: DC-2000

Οδηγίες ΑσφαλείαςΔιαβάστε και ακολουθήστε τις οδηγίες για αποφυγή ατυχημάτων. Αν δεν καταλαβαίνετε τις οδηγίες ή δεν θέλετε να δουλέψετε πάνω σε οχήματα, απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο μηχανικό για να κάνει την εγκατάσταση για σας. Η λαθεμένη εγκατάσταση μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα στο όχημα σας ή και σε εσάς. Χρειάζονται περίπου 2,5 ώρες για την εγκατάσταση, οπότε σιγουρευτείτε ότι διαθέτετε αυτόν τον χρόνο. Η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει σε ανοιχτό χώρο και απαγορεύετεαι το κάπνισμα καθόλη τη διάρκεια της εγκατάστασης, όπως επίσης η μηχανή πρέπει να είναι σβησμένη και, πολύ σημαντικό, ΚΡΥΑ. Το ΗΗΟ σας δεν αποθηκεύει υδρογόνο, έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για ατυχήματα με φωτιά, αν έχει εγκατασταθεί σωστά. Ωστόσο η ηλεκτρόλυση του νερού παράγει υδρογόνο, ένα εύφλεκτο αέριο, το οποίο σημαίνει… ποτέ μην ανάβετε σπίρτα ή καπνίζετε μπροστά ή κοντά στην έξοδο της γεννήτριας υδρογόνου – η γεννήτρια μπορεί να εκραγεί. Να είστε προσεκτικοί όταν το όχημα δεν κινείται αλλά η γεννήτρια λειτουργεί. Διότι μια ποσότητα αερίου θα διαχυθεί στον αέρα και η μηχανή θα «τραβήξει» το αέριο και αν καπνίζετε κοντά ή υπάρχει κάποια πηγή φωτιάς, υπάρχει η πιθανότητα να εκραγεί.

Εξοπλισμός Ασφαλείας

Σιγουρευτείτε ότι φοράτε ειδικά γυαλιά και λαστιχένια γάντια και να χρησιμοποιείται μόνο επαγγελματικά εργαλεία, χρησιμοποιείστε κοινή λογική και ακολουθείστε τις γενικές διαδικασίες ασφαλείας οι οποίες ακολουθούνται όταν εργάζεστε στην εγκατάσταση μηχανικών και στη συντήρηση τους.

Απολαύστε το καινούριο σας σύστημα

Δέστε τη ζώνη σας και απολαύστε το καινούριο σας ΗΗΟ. Διαβάστε και κατανοείστε τις οδηγίες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης και θα επωφεληθείτε από το ΗΗΟ τα χρόνια που θα έρθουν.

Εγκατάσταση των μηχανικών μερών.Γενική μορφοποίηση συστήματοςΠαρακαλώ απευθυνθείτε στο pdf παρακάτω για την τυπική μορφοποίηση του ΗΗΟ.

2

Page 3: DC-2000

Τοποθέτηση της γεννήτριας ξηρού στοιχείουΘα χρειαστεί να βρείτε ένα καλό σημείο στη μηχανή για να τοποθετήσετε το ΗΗΟ. Μπορεί να τοποθετηθεί οριζόντια (όρθιο και στο επίπεδου εδάφους με τις σωληνώσεις να «κοιτάνε» προς τα πάνω) ή κάθετα.Παρακαλώ θυμηθείτε ότι η δεξαμενή νερού πρέπει να είναι 10εκ. πάνω από τη γεννήτρια ξηρού στοιχείου προκειμένου να εξασφαλιστεί αρκετό νερό στην κεφαλή ώστε να ρέει.Εγκαταστήστε το ΗΗΟ σας όσο γίνεται πιο μακρυά από οποιαδήποτε θερμότητα δημιουργεί η μηχανή σας. Βρείτε το πιο δροσερό σημείο στην περιοχή της μηχανής, το πιο κοινό σημείο είναι μεταξύ γρίλιας και ψυγείου, το οποίο είναι πιο κοντά σε αέρα και έχει τον περισσότερο χώρο.Σιγουρευτείτε ότι είναι εγκατεστημένο σε σημείο εύκολα προσβάσιμο για καθαρισμό και επιθεώρηση. Πρέπει να είναι τοποθετημένα και ασφαλισμένα, ούτως ώστε να μην κινούνται και να μην αναπηδούν καθώς κινείται το όχημα ακόμα και αν κινείστε σε ανώμαλο έδαφος.Ασφαλίστε το με μόνιμους βραχίονες στο σασί για ασφάλεια και τέλεια λειτουργία.

3

Page 4: DC-2000

Τοποθέτηση της δεξαμενής νερούΗ δεξαμενή νερού πρέπει να τοποθετηθεί με τη ίδια προσοχή όσο και η γεννήτρια. Όπως προαναφέρθηκε θα πρέπει η δεξαμενή να τοποθετηθεί ψηλότερα από το ΗΗΟ ξηρού στοιχείου για να επιτευχθεί η βαρύτητα της κεφαλής ώστε το νερό να ρέει μέσα στη γεννήτρια. Τοποθέτηση σωληνών νερού και ΗΗΟΠαρακαλώ ανατρέξτε παρακάτω για την τυπική εγκατάσταση των σωληνών.

ΗΗΟ σημείο εκτίναξης

Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με σύστημα απορρόφησης του εισερχόμενου αέρα στο όχημα το οποίο στέλνει κατευθείαν το ΗΗΟ στο θάλαμο καύσης και το αναμιγνύει με το καύσιμο αέριο. Το σημείο εκτίναξης πρέπει να γίνει σωστά μετά το φίλτρο του αέρα και στα σύγχρονα οχήματα μετά τους αισθητήρες MAF, αυτό ρυθμίζει τη ροή του αέρα που πηγαίνει στο θάλαμο της μηχανής.

4

Page 5: DC-2000

Θα χειαστεί να αφαιρέσετε τον αεραγωγό, για να βεβαιωθείτε ότι δε θα αφήσει υπολείμματα από το τρύπημα που θα κάνετε. Κάνετε μία τρύπα 8χιλ. κοντά στην πολλαπλή εισαγωγής. Καθαρίστε τυχόν υπολείμματα, τοποθετείστε την υψηλής πίεσης χρησιμοποιώντας τεφλον και σφίξτε. Συνδέστε το σωλήνα υψηλής πίεσης.

Μην ξεχάσετε να εγκαταστήσετε την βαλβίδα ελέγχου στο σωλήνα υψηλής πίεσης για προστασία στη σωστή θέση για τη ροή του υδρογόνου.

Εγκατάσταση των ηλεκτρικών μερών Γενική μορφοποίηση του συστήματος

Για την εγκατάσταση του ΗΗΟ θα χρειαστεί να συνδέσετε το σύστημα σε μια μπαταρία 12V. Παρακαλώ ανατρέξτε παρακάτω για την τυπική καλωδίωση του συστήματος

5

Page 6: DC-2000

Αναγνωρίζωντας την πηγή ανάφλεξηςΒρείτε ένα σημείο στα ηλεκτρικά του οχήματος σας το οποίο έχει 12V (κόκκινο-θετικό) όταν η μηχανή είναι αναμμένη – κύκλωμα το οποίο ελέγχεται από το κλειδί ανάφλεξης (θέση 2).Η ασφαλέστερη σύνδεση είναι στον εναλλάκτη. Αν δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε αυτό, ζητήστε από τον μηχανικό σας να το κάνει για σας. Συνδέστε αυτήν την ηλεκτρική πηγή στον διακόπτη του ρελέ στη θέση 85. Το κύκλωμα θα ελέγχει την παραγωγή υδρογόνου.Ηλεκτρικές συνδέσεις ξηρού στοιχείουΜέσα στο ξηρού στοιχείου οι κίτρινες συνδέσεις είναι:κάθε 3 κενες πλακες ηλεκτρολυσης (Ν)

+ NNN – NNN + NNN – NNN + = 17ΠΛΑΚΕΣΝ – είναι η ουδέτερη πλάκα που δεν εχει ηλεκτρική σύνδεσηΠαρακαλώ ελέγξετε τις πλάκες με τους κίτρινους ακροδέκτες μέσα στο ξηρού στοιχείου για να κάνετε τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις όπως στην εικόνα παρακάτω: Το θετικό κύκλωμα (κόκκινο καλώδιο) θα πρέπει να συνδεθεί στο ρελέ στη θέση 87. Μερικά ρελέ έχουν γραμμένη τη θέση 87a θα την αφήσετε χωρίς συνδέσεις. Συνδέστε το αρνητικό κύκλωμα (μαύρο καλώδιο) στη γεννήτρια κοντά σε έδαφος (μάλλον για γείωση).

Εγκατάσταση νερού και ηλεκτρολύτηΑρχές της ηλεκτρόλυσης του νερούΗ ηλεκτρόλυση του νερού είναι η διάσπαση του σε οξυγόνο και υδρογόνο. Μια Ηλεκτρική πηγή συνδέεται στα 2 ηλεκτρόδια ή πλάκες (συνήθως φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι) τα οποία τοποθετούνται στο νερό. Σε ένα σωστά σχεδιασμένο κύτταρο, το υδρογόνο θα εμφανιστεί στην κάθοδο (αρνητικά φορτισμένο ηλεκτρόδιο, όπου τα ηλεκτρόνια μπαίνουν στο νερό) και το οξυγόνο θα εμφανιστεί στην άνοδο (θετικά φορτισμένο ηλεκτρόδιο). Η ποσότητα του υδρογόνου είναι διπλάσια του οξυγόνου και τα δύο μαζί ευθύνονται για την ηλεκτρική φόρτιση. Ηλεκτρόλυση του καθαρού νερού απαιτεί επιπλέον ενέργεια για να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια ενεργοποίησης. Χωρίς την επιπλέον ενέργεια η ηλεκτρόλυση του καθαρού νερού γίνεται πιο αργά ή και καθόλου. Αυτό είναι μέρος του αυτό-ιονισμού του νερού. Η αποτελεσματικότητα της ηλεκτρόλυσης αυξάνεται με την προσθήκη ηλεκτρολυτών (όπως το αλάτι, ένα οξύ ή βάση). Όταν βάζουμε μια ΗΗΟ γεννήτρια, μια υψηλή αντίσταση θα εμφανιστεί στο νερό (μίξη ηλεκτρολυτών). Η υψηλή αντίσταση προκαλέι θερμότητα με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται το νερό. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, η αντίσταση του νερού πέφτει, επιτρέποντας περισσότερο ρεύμα να περάσει μέσα από την κυψέλη καυσίμου. Μέχρι το τέλος της ημέρας, το ρεύμα μπορεί εύκολα να είναι τρεις φορές το ποσό από αυτό που ξεκίνησε με την αρχή της ημέρας,ίσως υπερθερμένοντας την κυψέλη καυσίμου προκαλώντας ζημιές.

6

Page 7: DC-2000

Συμπύκνωση ηλεκτρολυτών Ο συμπυκνωμένος ηλεκτρολύτης για χρήση στο σύστημα εξαρτάται από τον τύπο των ηλεκτρολυτών και την καθαρότητα του προϊόντος. Οι καλύτεροι ηλεκτρολύτες είναι KOH και NaOH. Χρησιμοποιώντας ΚΟΗ ως ηλεκτρολύτη με καθαρότητα 90% πετυχαίνουμε περίπου 0,03% με βάση το νερό (3γρ/λίτρο). Παρόλα αυτά σας συστήνουμε να ξεκινήσετε με ένα κουταλάκι του γλυκού και να μετρήσετε την ποσότητα που πηγαίνει στη γεννήτρια. Η γεννήτριά μας είναι κατασκευασμένη να δουλέυει ακόμα καλύτερα με 12Α.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην μπείτε στον πειρασμό να μην μετρήσετε ή να αυξήσετε το συμπυκνωμένο ηλεκτρολύτη περισσότερο από όσο σας συμβουλεύουμε, διότι με την πάροδο του καιρού η γεννήτρια δε θα λειτουργεί σωστά κι έτσι δε θα εξοικονομείται καύσιμο.

Επίσης είναι λάθος η αντίληψη ότι με την μεγαλύτερη παραγωγή ΗΗΟ θα είναι και πιο οικονομικά. Υπάρχει σε όλες τις μηχανές εσωτερικής καύσης ένα βέλτιστο σημείο . Το σύστημα παρέχει περίπου 0,3 λίτρα/λεπτό ΗΗΟ για κάθε 1000 κυβικά εκατοστά π.χ. μια μηχανή 2800 κυβικών εκατοστών χρειάζεται περίπου 0,84 λίτρα/λεπτό. Αυτό θα το συναντήσετε όταν λειτουργείται τη γεννήτρια με 12Α .

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι ο ατμός. Στην αρχή οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν πολλά αμπέρ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύς ατμός. Αν η μονάδα σας είναι καυτή και δεν μπορείτε να την αγγίξετε, σκεφτείτε πώς ένα μέρος της θερμότητας είναι ατμός. Ένας τρόπος για να δείτε ό,τι από κάπου χάνει ατμό είναι να περάσετε πάνω από τη μονάδα πάγο. Αν έχετε ομιχλώδες σύννεφο καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ατμός στο σύστημα.

Επίπεδα νερού στη δεξαμενήΜόλις ετοιμάσετε το μίγμα, ρίξτε το από την κορυφή της δεξαμενής, μέχρι τη γραμμή που δείχνει η φωτογραφία παρακάτω. Δοκιμάστε να γεμίσετε μόνο το 70% της δεξαμενής. Αυτό επιτρέπει το ΗΗΟ που θα παραχθεί να καλύψει το κενό της δεξαμενής, αποφεύγοντας έτσι το τυχόν νερό που θα μπορούσε να πεταχτεί στη μηχανή.

7

Page 8: DC-2000

Μία τυπική δεξαμενή χωράει 1 λίτρο το οποίο σας καλύπτει περίπου 800 χιλιόμετρα οδήγησης. Σιγουρευτείτε ότι έχετε υπ’ όψιν αυτό το σχέδιο συντήρησης και να θυμάστε να γεμίζετε τη δεξαμενή σας κάθε βδομάδα.

Ποικιλότητα αμπέρ στο σύστημαΌταν λειτουργεί το σύστημα, αυτά τα μόρια νερού «σπάνε» στο αέριο ΗΗΟ και χρησιμοποιούνται από τη μηχανή. Τα επίπεδα νερού σιγά σιγά θα πέφτουν αλλά ο ηλεκτρολύτης θα συνεχίσει την συμπύκνωση, και η ένταση του ρεύματος θα αυξάνεται στη γεννήτρια. Αυτό σημαίνει ότι όταν ξεκινάτε το σύστημα με γεμάτη δεξαμενή (max επίπεδο), θα έχετε 12 Α και μετά από ώρα όταν θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο (Min επίπεδο) θα έχετε 15 Α.Αν βάλετε πολύ ηλεκτρολύτη, τότε η θερμότητα θα ανεβαίνει και θα βρεθείτε στην κατάσταση Θερμική Διαφυγή, όταν υπάρχει αύξηση της περικλείουσας θερμότητας συνδυασμένη με το υπερβολικό μίγμα του ηλεκτρολύτη οδηγεί στην υπερθέρμανση της γεννήτριας.

Αλλάζοντας το injection καυσίμων στο όχημά σας Σημαντικές πληροφορίεςΌταν προσθέτετε ΗΗΟ αέριο σε ένα παλιό κινητήρα με καρπυρατέρ, βλέπετε αμέσως τη βελτίωση στην κατανάλωση. Ωστόσο δε συμβαίνει το ίδιο με τους κινητήρες που φέρουν ECU, διότι το καύσιμο το οποίο καίγεται στους κυλίνδρους σίγουρα θα βελτιωθεί, αλλά ο αισθητήρας λάμδβα περιμένει την ίδια ποσότητα άκαυτου οξυγόνου από την εξάτμιση όπου εκτοξεύει και καύσιμο. Αυτό επιστρέφει ένα σήμα στον ECU σύστημα το οποίο αυξάνει το αέριο καύσιμο, και ίσως να μην έχει τα αποτελέσματα που περιμένατε.

Παλιά οχήματα με καρπυρατέρΌπως προαναφέρθηκε, η προσθήκη ΗΗΟ αερίου σε κινητήρα με καρμπυρατέρ θα εμφανίσει αμέσως τη βελτίωση στην κατανάλωση. Δεν υπάρχουν ειδικές συσκευές για την εγκατάσταση του συστήματος σε αυτά τα οχήματα, αλλά για να βελτιωθεί η κατανάλωση θα πρέπει η αντλία καυσίμου να είναι «γυρισμένη» στο καύσιμο αέριο.

Καινούρια οχήματα με ηλεκτρονικό σύστημα καυσίμουΜια ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU), ελέγχει την εσωτερική καύση του κινητήρα. Η πολύ απλή ηλεκτρονική μονάδα ελέγχει μόνο την ποσότητα καυσίμου που εκτινάσεται σε κάθε κύλινδρο ανά στροφή του κινητήρα. Οι πιο εξειδικευμένοι κινητήρες με ECU επίσης ελέγχουν και το χρονισμό για κάθε εκτίναξη, μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων (VVT), την ταχεία επιτάχυνση (boost) από τον φορτιστή turbo και άλλα παρεμφερή γύρω από τον κινητήρα. Τα ECU καθορίζουν την ποσότητα του καυσίμου, το χρονισμό εκτίναξης και τα διάφορα άλλα γύρω από τον κινητήρα με ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι συνεχώς «διαβάζουν» την κατάσταση του κινητήρα. Στους αισθητήρες συνήθως συμπεριλαμβάνονται οι αισθητήρες λάμδβα, MAP/MAF αισθητήρες και αισθητήρες θερμοκρασίας.Πριν τα ECU οι περισσότερες παράμετροι του κινητήρα ήταν fix. Το καρπυρατέρ ή η αντλία εκτίναξης καθόριζαν την ποσότητα του καυσίμου που εκτιναζόταν σε κάθε κύλινδρο ανά στροφή. Για ένα κινητήρα με εκτίναξη καυσίμου, ένα ECU θα καθόριζε την ποσότητα του καυσίμου βασισμένο σε συγκεκριμένο αριθμό παραμέτρων. Για παράδειγμα: Αν πατηθεί απότομα το γκάζι, θα άνοιγε την πεταλούδα και θα εισερχόταν περισσότερος αέρας στον κινητήρα. Το ECU θα εκτίναζε περισσότερο καύσιμο ανάλογα τον αέρα που θα εισερχόταν στον κινητήρα.

8

Page 9: DC-2000

Τα MAP/MAF είναι αισθητήρες αέρος, χρησιμοποιούνται για να ελέγχουν την ποσότητα αέρα στην εσωτερική καύση ενός κινητήρα. Οι πληροφορίες των αισθητήρων αέρος είναι σημαντικές για να εξισορροπεί το ECU και να παραδίδει την σωστή μάζα καυσίμου στον κινητήρα. Ο αέρας αλλάζει τη ένταση όσο απλώνεται αναμειγνύεται με τη θερμότητα και την πίεση. Σε μηχανοκίνητες εφαρμογές, η ένταση του αέρα ποικίλει ανάλογα με την περιβαλλόμενη θερμοκρασία και το υψόμετρο και τη χρήση του φορτιστή turbo και είναι η ιδανική εφαρμογή για αισθητήρες μάζας (στοιχειομετρία και νόμιμο αέριο). Υπάρχουν 2 ειδών αισθητήρων μάζας που χρησιμοποιούνται. Είναι ο ανεμοδείκτης και το ζεστό καλώδιο. Κανένα από τα δύο δεν έχει άμεση μέτρηση. Ωστόσο, με έναν ή δύο αισθητήρες η ροή του αέρα μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια.

Και τα δύο χρησιμοποιούνται περισσότερο σε κινητήρες EFI (Electronical Fuel Injection). Και οι δύο αισθητήρες λειτουργούν με 0.0-0.5volt ή με παλμικό σήμα (PWM) το οποίο με προκαθορισμένη ρύθμιση ελέγχει τη ροή του αέρα, επίσης και οι δύο αισθητήρες έχουν έναν αισθητήρα θερμοκρασίας εισερχόμενου αέρα (ΙΑΤ) στο σύστημα τους. Όταν ένας MAF συνδυάζεται με έναν αισθητήρα λάμδα, οι ποσότητες αέρα/καυσίμου μπορούν να ελεγχθούν με ακρίβεια. Ο MAF αισθητήρας δίνει τις πληροφορίες του εισερχόμενου αέρα στο ECU και ο λάμδα αισθητήρας ανατροφοδοτεί μέσω της κλεισμένης διόδου από όπου μπαίνει ο αέρας, επιτρέποντας έτσι απλά να διορθώνει τη μάζα του αέρα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ξεπεραστούν αυτές οι καταστάσεις:1) Αλλάξτε τα διαγράμματα στον προγραμματισμό του ECU2) Εγκαταστείστε ένα EFI (λάμδα αισθητήρες, MAF/MAP)3) Εγκαταστείστε έναν λάμδα αισθητήρα/ προέκταση- το οποίο προμηθεύεστε

από το kit4) Εγκαταστείτε εισαγωγή θερμού αέρα5) Εγκαταστείτε HEC chip – HHO EFIE chip

Εγκατάσταση του αισθητήρα λάμδα/προέκταση Σημαντικές πληροφορίεςΟι αισθητήρες αυτοί χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συμπληρωματικό σύστημα καυσίμων, όπως τα συστήματα ΗΗΟ. Σε αυτό τον τύπο ο αισθητήρας στέλνει μία διορθωτική τάση στο ECU, ούτως ώστε το ECU να μην υπερβεί το όριο καυσίμου στον κινητήρα ώστε να αντισταθμίσει το επιπλέον οξυγόνο στην εξάτμιση, το οποίο είναι αποτέλεσμα από μια καύση καθαρού καυσίμου όπως το υδρογόνο.

Στην πράξη, η προέκταση εμποδίζει τον αισθητήρα λάμδα από την αρχική του θέση. Έτσι ο αισθητήρας γίνεται λιγότερο ευαίσθητος στα αυξημένα επίπεδα του οξυγόνου στην εξάτμιση. Μόνο οι αισθητήρες λάμδα βρίσκονται μεταξύ του κινητήρα και του πρώτου καταλύτη, σε κάθε σωλήνα εξάτμισης, και πρέπει να εγκατασταθεί προέκταση. Κανονικά, οι αισθητήρες των μεταγενέστερων μετατροπέων δε θα πρέπει να μας προβληματίζουν, καθώς το μόνο που κάνουν είναι να καταγράφουν την αποτελεσματικότητα των μετατροπέων. Οι κινητήρες V6 και V8 συνήθως χρειάζονται δύο προεκτάσεις για κάθε ομάδα κυλίνδρων. Ωστόσο πολλοί χρειάζονται και 4.

9

Page 10: DC-2000

Δε χρειάζεται ενισχυτής αισθητήρων MAF/MAP/EFIE με την προέκταση, διότι η προέκταση κατορθώνει ακριβώς ότι και ο ενισχυτής, αλλά με λιγότερο κόστος και κόπο. Επίσης εξαλείφει το ρίσκο με τους ενισχυτές, που πολλές φορές φέρουν προβλήματα προσαρμογής. Οι φυσικές διαστάσεις της προέκτασης, παρέχουν πολύ καλές παραμέτρους λειτουργίας, ώστε η κατάλληλη ποσότητα αέρα που πρέπει να εισέρχεται να καθορίζει την αποδοτικότητα του καυσίμου στο 14.7:1 σε σχέση με τα οχήματα παραγωγής.

Αισθητήρες λάμδαΟι αισθητήρες λάμδα, μετρούν την ποσότητα οξυγόνου στα αέρια της εξάτμισης. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται από τον υπολογιστή του οχήματος για τον έλεγχο λειτουργίας του κινητήρα. Υπάρχουν μερικοί τύποι αισθητήρων λάμδα αλλά εδώ θα χρησιμοποιήσουμε την πιο τυπική μορφή γεννήτριας τάσης.

Προγενέστερος ή λάμδα αισθητήραςΟ αισθητήρας λάμδα τοποθετείται στην πολλαπλή της εξάτμισης ή πριν τον καταλύτη. Καταγράφει τις εκπομπές οξυγόνου στην εξάτμιση και στέλνει ένα σήμα ανατροφοδότησης στον υπολογιστή του οχήματος. Αν οι εκπομπές είναι υψηλές τότε ο κινητήρας δουλεύει πιο ισχνά (δεν πηγαίνει αρκετό καύσιμο). Ο υπολογιστής προσθέτει καύσιμο. Αν οι εκπομπές είναι χαμηλές δουλεύει υπερβολικά καίγοντας και περισσότερο καύσιμο, έτσι ο υπολογιστής μειώνει το καύσιμο.Αυτή η διαδικάσία είναι συνεχόμενη, ο υπολογιστής συνεχώς στροφάρει σε υψηλούς-χαμηλούς ρυθμούς για να «κρατάει» τη ροή αέρα/καυσίμου σε προτιμώμενο επίπεδο. Αν δείτε στον μπροστινό αισθητήρα λάμδα θα δείτε ότι λειτουργεί με 0.2 και 0.8 περίπου volt (δείτε την εικόνα πιο κάτω).

Μεταγενέστερος αισθητήρας λάμδαΑυτός ο αισθητήρας τοποθετείται μετά τον καταλύτη. Καταγράφει την αποδοτικότητα του καταλύτη. Ο μπροστινός αισθητήρας είναι ο μόνος που θα πρέπει να αλλοιωθεί. Ελέγξετε τα βήματα στη συνέχεια.

Τοποθετείστε τους αισθητήρες λάμδαΟι αισθητήρες λάμδα μπορούν να τοποθετειθούν σε πολλά σημεία ανάλογα το όχημα, μοντέλο και μοντέλο κινητήρα. Κατά γενικό κανόνα κάθε πολλαπλή εξάτμισης έχει τουλάχιστον έναν αισθητήρα. Τα περισσότερα οχήματα από το 1980 και μετά διαθέτουν. Με την διέλευση των διαγνωστικών ORBII στα μέσα του ΄90, οι αισθητήρες λάμδα τοποθετούνται πριν και μετά τον καταλύτη.

10

Page 11: DC-2000

Επαναπροσδιορισμός υπολογιστή ECU Το ECU,στο όχημά σας, είναι σαν εγκέφαλός του. Για να σας δίνει τις καλύτερες αποδόσεις πρέπει να συντηρείται τακτικά. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να σας εξασφαλίσει πολύ καλή οδήγηση και καλό χειρισμό. Τα σύγχρονα οχήματα δεν παρέχουν οδηγίες χρήσεως. Στην σύγχρονη εποχή η εξειδικευμένη τεχνολογία συνεργάζεται με τους αυτοματοποιημένους ελέγχους για να σας εξασφαλίσει καλή οδήγηση. Για οποιαδήποτε παρεμβολή του κατόχου στο όχημα αποθηκεύεται στη μνήμη του υπολογιστή του οχήματος. Ο υπολογιστής χρησιμοποιεί τα χαρτογραφημμένα δεδομένα για τη σωστή απόδοση του οχήματος. Το ECU ανάμεσα σε σωρούς δεδομένων μπορεί και καθορίζει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για μια ιδανική οδήγηση. Το ECU δε δίνει μόνο εντολές στον κινητήρα αλλά του δίνει και οδηγίες για να τις ακολουθήσει. Καθώς το ECU προσπαθεί για μια ακριβή διάγνωση χρησιμοποιεί τα αποθηκευμένα δεδομένα. Παρόλο που γίνανε αλλαγές στο όχημα, το ECU συνεχίζει και χρησιμοποιεί παλιά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα δεν είναι πλέον αξιόπιστα καθώς αναφέρονται σε παλιότερη κατάσταση του οχήματος. Τα νέα δεδομένα πρέπει να είναι ενημερωμένα

11

Page 12: DC-2000

στο ECU, με τα νέα μέρη και νέα δεδομένα καθώς γίνονται αυτές οι αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαγραφούν τα παλιά δεδομένα και να χαρτογραφηθούν τα νέα για τη σωστή ανάγνωση από το ECU. Γι’αυτό το λόγο θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το ECU μετά από κάθε αλλαγή. Από τη στιγμή που γίνονται αλλάγές πρέπει να διαγραφούν τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα. Μετά θα πρέπει να δώσετε τα καινούρια δεδομένα που θα πρέπει να διαβάζει το ECU. Αυτό θα πρέπει να γινει για να αναγνωρίζει το ECU τη νέα κατάσταση του οχήματος. Επαναπροσδιορισμός του ECU λόγω βάσης δεδομένων οκτανίων αντί ΗΗΟ αερίου. Θα πρέπει να γίνει η αλλαγή αυτή για να αναγνωρίζει το ΗΗΟ και όχι τα οκτάνια. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιούσατε λίγα οκτάνια τότε το ECU θα ανταποκρίνεται σε λιγότερα οκτάνια με την χαμηλότερη απόδοση οκτανίων. Θα συνεχίζει να δουλεύει με χαμηλά οκτάνια ακόμα και αν έχετε αυξήσει τα οκτάνια. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει ρυθμιστεί για περισσότερα οκτάνια. Αυτή η δυσλειτουργία επηρεάζει τη απόδοση,καθώς δεν μπορείτε να απολάυσετε τη δύναμη που προσφέρουν τα επιπλέον οκτάνια. Παρόλα αυτά θα πρέπει ανά διαστήματα να επαναπροσδιορίζεται το ECU μετά από κάθε γέμισμα της δεξαμένης για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία. Για να επαναπροσδιορίσετε το ECU απλά αφαιρέστε τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας. Θεωρητικά καλό είναι να το αφήνετε αποσυνδεμμένο για όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε. Πρακτικά η αποσύνδεση για μια νύχτα είναι υπεραρκετή. Στην επανασύνδεση αφήστε τον κινητήρα αναμμένο μέχρι να ζεσταθεί. Αυτό δεν παίρνει πάνω από 10 λεπτά τα καλοκαίρια. Αφού το κάνετε αυτό ο επαναπροσδιορισμός είναι έτοιμος.

Εγκατάσταση της προέκτασηςΚάθε προγενέστερος αισθητήρας λάμδα πρέπει να εγκατασταθεί στην προέκταση όπως φαίνεται στην εικόνα.

Πριν την εγκατάσταση, αποσυνδέστε την μπαταρία, σιγουρεύοντας ότι υπάρχουν όλοι οι κωδικοί για την επανασύνδεση. Αλλιώς οι κωδικοί παίρνονται από την αντιπροσωπεία. Αποσυνδέστε τον αρνητικό πόλο από την μπαταρία.

12

Page 13: DC-2000

Ξεδιβώστε τον λάμδα αισθητήρα από την εξάτμιση χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι αισθητήρα λάμδα ή ένα κλειδί 22μμ.

Ελέγξτε τον καθετήρα του αισθητήρα. Αν είναι κατεστραμμένος αντικαταστήστε τον.

13

Page 14: DC-2000

Δέστε τον αισθητήρα στην προέκταση.

Επανασυνδέστε την μπαταρία. Εισάγετε τους κωδικούς. Παίρνει μερικές μέρες μέχρι το ECU να ξαναμάθει τη νέα θέση του αισθητήρα. Είναι φυσιολογικό να ανάβει που και που το λαμπάκι του check engine. Σημείωση: είναι καλή πρακτική να εξοπλιστείτε με μικρής τάσης συνδέσμους πριν την εγκατάσταση.Χειριστείτε με προσοχή τους αισθητήρες λάμδα για αποφυγή ζημιών και μην αγγίζετε με τα χέρια για να μην μεταφερθεί η λιπαρότητα των χεριών σας στους αισθητήρες. Η σωστή λειτουργία του αισθητήρα παρέχει καλή οδηγική συμπεριφορά και οικονομία καυσίμων. Η αναγκαιότητα φροντίδας του μεταγενέστερου αισθητήρα λάμδαΠαλαιότερα ο μεταγενεστέρος αισθητήρας δεν χρησιμοποιόταν για τον υπολογισμό αέρα και καυσίμου. Παρόλα αυτά πρέπει να συντηρούνται. Βρήκαμε κάποιες περιπτώσεις που δεν αληθεύουν. H Dodge/Chrysler και η Honda από το 2002 και μετά αρχειοθετούν ότι χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό αέρα/καυσίμου. Η JEEP το διαθέτει επίσης. Έχουμε επίσης σπάσει τους αισθητήρες για το Ford-150s και Mercedes, παρόλο που δεν αναφέρεται πουθενά ότι χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό αέρα/καυσίμου. Οπότε δεν υπάρχει πλέον κάποιος ύποπτος όταν όλα τα βήματα που ακολουθήθηκαν είναι σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ξαναεγκαταστήσουμε το δεύτερο αισθητήρα λάμδα. Έλεγχος μορφοποίησηςΞεκινήστε ελέγχοντας όλες τις συνδέσεις. Σιγουρευτείτε ότι η τελική ασφάλεια και η βαλβίδα ελέγχου είναι στη σωστή θέση. Ξεκινήστε το όχημα. Με αναμμένο κινητήρα, παρακολουθήστε για αντίδρασεις μέσα στον διαφανή σωλήνα του PVC από την γεννήτρια και πίσω στη δεξαμενή νερού.Η γεννήτρια έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί με 12Α χωρίς υπερθέρμανση. Αν λειτουργεί με περισσότερη ένταση τότε αδειάστε λίγο από το νερό-ηλεκτρολύτη και συμπληρώστε μόνο νερό για να μειωθεί η συμπύκνωση. Αν τα έχετε κάνει όλα σωστά και έχετε κινητήρα πετρελαίου, σε λίγη ώρα θα ακούσετε τον κινητήρα με διαφορετικό θόρυβο. Το RPM σας μπορεί να είναι ασταθές για λίγα δευτερόλεπτα. Είναι φυσιολογικό, το ΗΗΟ αλλάζει τον κύκλο καύσης και ο κινητήρας

14

Page 15: DC-2000

θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Τα RPM σας θα πρέπει να λειτουργούν σωστά μετά από κάποια λεπτά

ΣυντήρησηΤην πρώτη βδομάδα πρέπει να ελέγξετε το σωλήνα προστασίας ειδικά μετά την εγκατάσταση, ελέγξετε τη στάθμη του νερού στη δεξαμενή και στη γεννήτρια, γεμίστε μόνο με νερό. Κάθε 3 μήνες πρέπει να καθαρίζεται τη μονάδα μεταφοράς και να αφαιρείτε όλα τα υπολείμματα.

Λίστα ελέγχου για απασφαλμάτωση του ΗΗΟ συστήματος Σημαντικές πληροφορίεςΤο ΗΗΟ θα βελτιώσει την καύση αποτελεσματικά. Αυτή είναι η επιστημονική πραγματικότητα. Όταν συναντώνται το πετρέλαιο με το νέο καύσιμο η σπίθα αυξάνεται. Αυτό επιτρέπει να καίγεται περισσότερο πετρέλαιο καθόλη τη διάρκεια ανάμειξης. Θα είναι δραματική αύξηση της καύσης χωρίς το ΗΗΟ. Μετά την καλυτέρευση της καύσης, πολλές φορές το ECU μπερδεύεται από τη μειωμένη εκπομπή υδρογονανθράκων και αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου και θα προσθέσει και καύσιμο για να εξισσοροπήσει. Αυτό θα καταστρέψει την οικονομία σας.Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η σωστή εγκατάσταση του ΗΗΟ στον κινητήρα και να προσαρμοστούν οι αισθητήρες όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε το ECU να μην εμποδίζει τα προνόμια σας. Αν μπορούμε να κάνουμε αυτά τα δύο έχουμε καταφέρει την οικονομία και την μείωση εξόδων στα καύσιμα. Καθώς η λίστα αυτή έγινε με βάση το ΗΗΟ , λειτουργεί και για άλλες τεχνολογίες αποδοτικότητας. Θα βρείτε χρήσιμες τις οδηγίες για οποιαδήποτε τεχνολογία χρειάζεται απασφαλμάτωση. Άλλες τεχνολογίες καύσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι εκτίναξη νερού, προθέρμανση καυσίμου κ.α.Πρέπει να ελέγξετε ότι όλα δουλεύουν από την αρχή ως το τέλος. Είναι έτσι τοποθετημένα ώστε τα πιο κοινά προβλήματα να είναι στην αρχή. Επίσης τα πιο εύκολα και με χαμηλότερο κόστος βρίσκονται στην αρχή της λίστας σε σχέση με αυτά που είναι πιο δύσκολα ή με μεγάλο κόστος διόρθωσης. Θα κατανοήσετε ότι η τεχνολογία λειτουργεί. Κι επειδή σύντομα θα το καταλάβετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα λύνεται σε οποιοδήποτε όχημα αρκεί να βρεθούν τα προβλήματα για άμεση λύση ώστε να απολαμβάνετε τα προνόμιας της συσκευής.

Λίστα ελέγχου1)Φτιάχνει η συσκευή σας ΗΗΟ; Η πιο κοινή αποσφαλμάτωση είναι αυτή η οποία δεν αναγνωρίζεται το ΗΗΟ. Ελέγξτε το σύστημά σας. Μετρήστε την απόδοση, πρέπει να είναι 0,3 λίτρα/λεπτό για κάθε 1000κυβικά κινητήρα. Ελέγξετε αν έχετε αυτήν την απόδοση. 2)Μπαίνει το ΗΗΟ στον κινητήρα σας; Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που μια μικρή διαροή εμπόδιζε την εισαγωγή ΗΗΟ στον κινητήρα. Μια βαλβίδα ελέγχου τοποθετημένη λάθος αρκεί για να μην εισάγεται το ΗΗΟ στον κινητήρα. 3)Η ένταση είναι υψηλή; Εδώ θα πρέπει να ελεγχθεί αν η συσκευή παράγει ΗΗΟ ή ατμό. . Στην αρχή οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν πολλά αμπέρ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύς ατμός. Αν η μονάδα σας είναι καυτή και δεν μπορείτε να την αγγίξετε, σκεφτείτε πώς ένα μέρος της θερμότητας είναι ατμός. Ένας τρόπος για να δείτε ό,τι από κάπου χάνει ατμό είναι να περάσετε πάνω από τη μονάδα πάγο. Αν έχετε ομιχλώδες σύννεφο καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ατμός στο σύστημα.4)Αλλάξατε τον ηλεκτρονικό ψεκασμο;οχήματα με καρμπυρατέρ και ορισμένοι πετρελαιοκινητήρες (ευρω ενότητες I,II,III) δεν επιδέχονται αλλαγές αλλα όλα τα άλλα οχήματα ψεκασμού καυσίμου χρειάζονται να έχουν ηλεκτρονικό χειρισμό για να

15

Page 16: DC-2000

πάρουν την καλύτερη απόδοση της εγκατάστασης του συστήματος ΗΗΟ. Συνήθως οι αισθητήρες που απαιτούν χειρισμό είναι οι αισθητήρες οξυγόνου που είναι έναντι του καταλυτικού μετατροπέα. Οι περισσότεροι V6 και V8 κινητήρες έχουν δύο από αυτά και το πολύ 4 κυλίνδροι κινητήρων έχουν ένα.5)Ρυθμίσατε την βαθμίδα της αντλίας; Οχήματα με καρπυρατέρ ή κινητήρα πετρελαίου δεν χρειάζονται αλλαγές μόνο για την προσαρμογή αέρα/καυσίμου στο νέο μίγμα. 6)Επαναπροσδιορίσατε τον υπολογιστή; Εφόσον έχουν γίνει αλλαγές στο όχημα θα πρέπει ο υπολογιστής να επαναπροσδιοριστεί ώστε να λειτουργεί ο κινητήρας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Αυτό γίνεται αποσυνδέοντας τον αρνητικό πόλο από την μπαταρία. 7)Πρέπει να αντικατασταθούν οι αισθητήρες λάμδα; Θεωρητικά λένε ότι κρατάνε 50.000χλμ, σύμφωνα με εμπειρίες έχω δει να κρατάνε ως και 100.000χλμ και πολλές φορές οι νέοι αισθητήρες να αυξάνουν την κατανάλωση.8)Υπάρχει κάποιο μηχανικό λάθος στον κινητήρα σας;ανυπήρχε ήδη αναμμένο το λαμπάκι του check engine τότε θα πρέπει να αποσυνδέσετε ό,τι έχετε συνδέσει, να τακτοποιήσετε πρώτα το αναμμένο λαμπάκι και μετά να ξανασυνδέσετε τα πάντα και να επαναπροσδιορίσετε τον υπολογιστή.9)Πρέπει να φροντίζετε τους μεταγενέστερους αισθητήρες; Παλαιότερα ο μεταγενεστέρος αισθητήρας δεν χρησιμοποιόταν για τον υπολογισμό αέρα και καυσίμου. Παρόλα αυτά πρέπει να συντηρούνται. Βρήκαμε κάποιες περιπτώσεις που δεν αληθευουν. H Dodge/Chrysler και η Honda από το 2002 και μετά αρχειοθετούν ότι χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό αέρα/καυσίμου. Η JEEP το διαθέτει επίσης. Έχουμε επίσης σπάσει τους αισθητήρες για το Ford-150s και Mercedes, παρόλο που δεν αναφέρεται πουθενά ότι χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό αέρα/καυσίμου. Οπότε δεν υπάρχει πλέον κάποιος ύποπτος όταν όλα τα βήματα που ακολουθήθηκαν είναι σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ξαναεγκαταστήσουμε το δεύτερο αισθητήρα λάμδα. 10)Χρειάζονται άλλοι αισθητήρες προσαρμογής; Μετά τον αισθητήρα οξυγόνου είναι οι αισθητήρες MAF/MAP πολλά οχήματα έχουν ή το ένα ή το άλλο ή και τα δύο. Υπάρχει ένα κύκλωμα το οποίο θα λειτουργήσει σε έναν MAF/MAP ενισχυτή. Αφού φροντίσετε κι αυτούς τους αισθητήρες, άλλοι αισθητήρες είναι ο IAT και CTS, που είναι πιο εύκολοι στην προσαρμογή. Με λίγα λόγια όλα τα οχήματα πρέπει να φροντίζουν τους προγενέστερους αισθητήρες. Όταν αυτός αποτυγχάνει πρέπει να ελεγξουμε τον μεταγενέστερο αισθητήρα. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να ελέγξουμε τους αισθητήρες MAF/MAP και ποτέ τους ΙΑΤ και CTS.Αν κάτι τέτοιο συμβεί η καλύτερη λύση είναι η εγκατάσταση HEC – HHO EFIE Chip. Το HEC είναι ένας μικροεπεξεργαστής ο οποίος επικοινωνεί απευθείας με το ECU μέσω του OBDII και αναλύει τις εισαγωγές και εξαγωγές. Το HEC παρέχει μια δυναμική στο να ελέγχει την ποσότητα οξυγόνου στην εξάτμιση, την θερμοκρασία εισαγωγής και καθορίζει πολλές ακόμα παραμέτρους για την υγιή εξομάλυνση του κινητήρα, μέχρι 256 σημεία.Όταν χρησιμοποιείται το HHO ως πάροχο καύσιμο, το HEC θα αναλύσει και θα εκτελέσει τις σωστές παραδοσείς σε κάυσιμα και συγχρονισμό.Όλα τα προβλήματα στα οχήματα λύνονται αρκεί να τα κάνουμε όλα με τη σειρά.

16

Page 17: DC-2000

Μέρη τοποθέτησης HHO σύνδεση από τη δεξαμενή νερού προς την εισαγωγή αέρα πολλαπλής

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ

ΣΩΛΗΝΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ CHECK-ΒΑΛΒΙΔΑ

ΒΑΛΒΙΔΑ ΡΑΚΟΡ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

17

Page 18: DC-2000

ΒΑΛΒΙΔΑ ΡΑΚΟΡ ΓΩΝΙΑΚΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Έξτρα υλικά

ΤΑΙΝΙΑ ΤΕΦΛΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Συνδέσεις μεταξύ της δεξαμενής νερού και της γεννητριας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ

ΔΙΑΦΑΝΟΣ PVC ΣΩΛΗΝΑΣ

18

Page 19: DC-2000

ΒΑΛΒΙΔΑ ΡΑΚΟΡ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΒΑΛΒΙΔΑ ΕΞΟΔΟΥ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Έξτρα υλικά

ΤΑΙΝΙΑ ΤΕΦΛΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Νερόυ συνδέσεις μεταξύ του στοιχείου και τη δεξαμενής νερού

19

Page 20: DC-2000

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ

ΔΙΑΦΑΝΟΣ PVC ΣΩΛΗΝΑΣ

Έξτρα υλικά

ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ηλεκτρική σύνδεση από την μπαταρία προς το ρελέ ( θέση 30)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ

ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΒΙΣΜΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ

ΘΥΛΗΚΟ ΒΙΣΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗΣ

20

Page 21: DC-2000

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Ηλεκτρική σύνδεση από την πηγή ανάφλεξης στο ρελέ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ

ΘΥΛΗΚΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΒΙΣΜΑ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ

ΘΥΛΗΚΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΒΙΣΜΑ

21

Page 22: DC-2000

ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Ηλεκτρική σύνδεση από το ρελέ ( Θέση 86) για το Έδαφος

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ

ΘΥΛΗΚΟ ΒΙΣΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ

ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΒΙΣΜΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ

22

Page 23: DC-2000

ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Ηλεκτρική σύνδεση από το ρελέ ως προς το ξηρό κύτταρο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ

ΘΥΛΗΚΟ ΒΙΣΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ

ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

23

Page 24: DC-2000

ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Ηλεκτρική σύνδεση από το γεννητρια στη γειωση

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ

ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΒΙΣΜΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ

ΜΑΥΡΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΛΩΔΙΟ

24

Page 25: DC-2000

ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΝΩΣΗ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

25