Cover syzigos tsepis 12/04/2016 2:03 μ.μ. Page 1 ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ... · 2017. 7. 31. · Η...

of 20 /20
ΣΥΖΥΓΟΣ Mυθιστόρημα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BEST SELLER ΤΣΕΠΗΣ ΣΟΥΖΑΝ ΚΡΟΦΟΡΝΤ

Embed Size (px)

Transcript of Cover syzigos tsepis 12/04/2016 2:03 μ.μ. Page 1 ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ... · 2017. 7. 31. · Η...

 • Eπισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο των Εκδόσεων Ωκεανός και δείτε τα βιβλία μας:www.oceanosbooks.gr

  CYAN MAGENTA YELLOW BLACK

  ΩΚ 161

  ΩΚΕΑΝΟΣΣόλωνος 136, 106 77 ΑθήναTηλ.: 210 3829339 - 210 3803925 www.oceanosbooks.gr

  ISBN: 978-618-5104-61-0

  ΣΥΖΥΓΟΣ

  ΣΥΖΥΓΟ

  Σ

  ΤΣΕΠ

  ΗΣ

  Mυθιστόρημα

  ΣΟ

  ΥΖΑΝ

  ΚΡΟ

  ΦΟ

  ΡΝΤ

  Ηζωή της Ντάνας Κατρέλ είναι ένα χάος. Είναι παντρεμένημε έναν πετυχημένο γοητευτικό δικηγόρο που με τη συμπερι-φορά του την κάνει να νιώθει ασήμαντη, θαρρείς και είναι κα-ταχωνιασμένη στην τσέπη του σαν ξεχασμένο κέρμα. Μόνη της

  διέξοδος, η φιλία της με τη Σίλια. Ώσπου μια ημέρα... η Σίλια θαβρεθεί ξαπλωμένη σε μια λίμνη αίματος, το σπασμένο βάζο δίπλα στοκεφάλι της, το μαχαίρι της κουζίνας ακριβώς πάνω από το χέρι της.Ο μόνος άνθρωπος που έχει το κλειδί του σπιτιού της, είναι η Ντάνα...

  Η ιστορία ενός γάμου, ενός φόνου και μιας γυναίκας στα όριατης τρέλας· μια πολύπλοκη, συναρπαστική αφήγηση ψυχολογικούσασπένς, μέσα από το θολό πρίσμα μιας γυναίκας που στέκεται στοχείλος του γκρεμού.

  Ένα παγκόσμιο bestseller που σάρωσε τα βραβεία καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος

  και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες

  n

  Η ΣΟΥΖΑΝ ΚΡΟΦΟΡΝΤ μεγάλωσεστο Μαϊάμι της Φλόριντας και αποφοί-τησε από το πανεπιστήμιο της πόληςμε πτυχίο στην Αγγλική Γλώσσα και Φι-λολογία και κατόπιν πήρε και πτυχίοστην Ψυχολογία. Αργότερα μετακόμισεστην Νέα Υόρκη και ύστερα στη Βο-στόνη, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στηνΑτλάντα για να μεγαλώσει τις τρεις κό-ρες της και να εργαστεί στον τομέα δι-δασκαλίας ενηλίκων.

  Μέλος του Atlanta Writers Club καιτων Village Writers, η Σούζαν διδάσκειστο Georgia Piedmont Technical Col-lege και ασχολείται με την πολιτική σετοπικό επίπεδο. Κέρδισε τέσσερεις φο-ρές το βραβείο Atlanta Writers Club.

  Ζει με τον σύζυγό της και τρεις αδέ-σποτες γάτες που διέσωσε από τουςδρόμους της Ατλάντας, διαβάζει, γρά -φει και περνάει τον χρόνο της με αυτούςπου αγαπά.

  ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

  «Εφιαλτικό, συναρπαστικό, λυρικό! Το βιβλίο της Σούζαν Κρόφορντ δεν θα θέ-λετε να το αφήσετε ούτε στιγμή από τα χέρια σας! Ένα νέο αστέρι γεννήθηκε!

  –Deborah Crombie, συγγραφέας μπεστ σέλερ των New York Times

  «Ούτε μία λέξη δεν είναι περιττή στο συναρπαστικό ντεμπούτο της Σούζαν Κρό-φορντ με τη γρή γορη πλοκή. Όσο διερευνά η Κρόφορντ τα όρια της μνήμης καιτης ψυχικής υγείας, το σασπένς μεγαλώνει και, χάρη στην επιτήδεια γραφή της, οιαναγνώστες μένουν να αναρωτιούνται μέχρι το τέλος».

  –Lori Roy, κάτοχος του βραβείου Edgar, συγγραφέας των βιβλίων Bent Road και Let Me Die in His Footsteps

  «Ένα συναρπαστικό μυστήριο με πλοκή βασισμένη σε καθηλωτικούς χα-ρακτήρες!»

  –Booklist

  Από τις εκδόσεις Ωκεανόςκυκλοφορούν:

  Κριστίνα Μπέικερ ΚλάϊνΤΟ ΤΡEΝΟ ΜΕ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ

  ***Μάθιου Τόμας

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ

  ***

  Ρόζαλι ΧαμΗ ΜΟΔΙΣΤΡΑ

  ***Φρανς Ολιβιέ-Ζιζμπέρ

  Η ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΜΛΕΡ

  ***Τζος Μπάζελ

  ΚΟΥΡΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΟ

  ***Φερνάντο Γκαμπόα Γκονζάλεθ

  Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΥΠΤΗ

  ***Μπερνάρντο ΓκιμαράεςΗ ΣΚΛΑΒΑ ΙΖΑΟΥΡΑ

  ***Αϋσέ Κουλίν

  ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ

  *ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ

  ***Γκιούλ Ιρέπογλου

  ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΛΙΠΕΣ

  ΠΑΓΚΟ

  ΣΜΙΟ

  BEST

  SELLER

  ΤΣΕΠΗΣ

  ΣΟ Υ Ζ ΑΝ

  Κ ΡΟΦΟΡΝ Τ

  Cover_syzigos_tsepis 12/04/2016 2:03 μ.μ. Page 1

 • ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΣΕΠΗΣ

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 3

 • Σειρά: Ξένη ΛογοτεχνίαTίτλος πρωτοτύπου: The pocket wife

  Συγγραφέας: Susan CrawfordΜετάφραση: Όλγα Γκαρτζονίκα

  Φιλολογική επιμέλεια: Ελευθερία Μεταξά

  Σελιδοποίηση & Εκπόνηση εξωφύλλου:APXETYΠO – ΓPAΦIKEΣ TEXNEΣ

  Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή η απόδοση κατάπαράφραση ή διασκευή του περιεχομένου του βιβλίου με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρο-νικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Nόμος2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Eλλάδα.

  Copyright © 2015 Susan CrawfordCopyright © 2016 EKΔOΣEIΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  Σόλωνος 136, 106 77, ΑθήναTηλ.: 210 3829339 - 210 3803925, Φαξ: 210 3829659

  e-mail: [email protected]

  ISBN 978-618-5104-61-0

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 1:06 μ.μ. Page 4

 • ΣΥΖΥΓΟΣΤΣΕΠΗΣ

  ΣΟΥΖΑΝ ΚΡΟΦΟΡΝΤ

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 5

 • Για τον Μπεν, την Τζέσικα,

  την Κάρα

  και την Κέιτι

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 7

 • ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

  Απ’ τα βάθη της ψυχής μου, ευχαριστώ την υπέ-ροχη ατζεντισσά μου, την Τζένυ Μπεντ, η οποίααναγνώρισε τις προοπτικές αυτού του βιβλίουαπ’ την αρχή και στάθηκε δίπλα μου σε ολόκληρη τη«διαδρομή». Ευχαριστώ την εκδότρια μου, Κάρι Φέρον,για την εμπιστοσύνη της σε μένα και για τον διαφω-τιστικό, ευγενικό της τρόπο· την Μορίν Σάτζντεν γιατην σχολαστική επιμελειά της και τις Νικόλ Φίσερ καιΒικτώρια Λόουζ που απαντούσαν στις αναρίθμητεςερωτήσεις μίας νέας συγγραφέως.

  Ευχαριστώ το Antonio Writers Club, ειδικά τονΤζορτζ Γουέινσταϊν και την Τζιντζερ Κόλλινς. Ευχαρι -στώ το The Village Writers, ειδικά τους ανθρώπουςτου Galaxy Diner όπως και τους ιδιοκτήτες και τουςσερβιτόρους που φιλοξένησαν τη θορυβώδη ζωντάνιαμας και τα ξενύχτια μας. Ευχαριστώ την ομάδα κρι-τικών της Ανν στο Marlay House· είστε απίστευτοι!

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 9

 • Σ Ο Υ Ζ Α Ν Κ Ρ Ο Φ Ο Ρ Ν Τ

  – 10 –n

  Ευχαριστώ την Τζούλι Χάσελ, που είπε «Γιατί όχι;»Τη Λίντα Μπραζέ για την ακλόνητη υποστήριξη απότην εποχή του Μαϊάμι. Την Πέγκυ Σκόλνικ, που μεώθησε προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ΝτέμποραΜαντέλα για τις ανεκτίμητες συμβουλές. Τη ΝάνσιΜπλουμ που πάντα είναι η πρώτη μου αναγνώστρια.Την Ελίσα Φιλντς, τη Σίλα Χούλα, την Ντέπι Μπέλζερκαι άλλους φίλους και μέλη της οικογένειας που ανέ-χτηκαν την συγγραφική μου απομόνωση. Ευχαριστώτη Στεφ Κουντζ που ανέσυρε τα χαμένα κεφάλαιααπ’ το κομπιούτερ μου.

  Ευχαριστώ τον Αρχηγό Τζον Κινγκ και τον Αστυ-νόμο Τζος Σέλερς για την επαγγελματική τους συ-νεισφορά και τις πληροφορίες για τους τόπους τουεγκλήματος.

  Σ’ ευχαριστώ, Μπεν, που φρόντισες για τις καμ μέ -νες κατσαρόλες, τις γάτες που έτρεχαν και τα καπάκιααπ’ τους κάδους απορριμάτων, για να μπορώ εγώνα γράψω, που με μοιράστηκες με την Ντάνα και τονΤζακ, καθώς μεγάλωναν, έπαιρναν μορφή και μουψιθύριζαν την ιστορία τους, περασμένα μεσάνυχτα.

  Σ’ ευχαριστώ, Λιν, που μου έδειξες τη μαγεία τωνλέξεων και τον μαγικό δεσμό ανάμεσα στις αδελφές,και που είσαι πάντα δίπλα μου νοερά, αν όχι με τηνπαρουσία σου.

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 10

 • Αν θεωρήσεις ότι κρατάει πολύ κι είναι τρελόςο άνεμος από σημαίεςπου περνάει απ’ τη ζωή μουκι αποφασίσειςνα με αφήσεις στην όχθητης καρδιάς που έχω ρίζες,σκέψουπως εκείνη την ημέρα,την ώρα εκείνη,θα σηκώσω τα χέριακαι θα βγουν οι ρίζες μουγια να βρουν άλλη γη.

  –Πάμπλο Νερούδα, «Αν με ξεχάσεις» (απόσπασμα)

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 11

 • ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

  ΗΝτάνα ξυπνά στο ημίφως του σού ρου που.Το ασθενοφόρο βρίσκεται ακόμη χιλιόμετραμακριά. Η σειρήνα στριγκλίζει διαπεραστικάστην αιθαλομίχλη που απλώνεται επάνω από τον αυ-τοκινητόδρομο μόλις ανοίγει τα μάτια της, ξαπλωμένηφαρδιά πλατιά στον καναπέ, στο προάστιο Πάτερσον,τόσο κοντινό στο Μανχάταν αλλά και τόσο διαφορε-τικό. Ξυπνάει με τον πονοκέφαλο να δονείται κάτωαπό τα βλέφαρά της, ενώ ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκηείναι ανοιγμένο δίπλα της. Ανακάθεται και πιάνειτο βιβλίο, σημειώνει τη σελίδα τσακίζοντάς την λιγάκιστη γωνία και χαϊδεύει απαλά το εξώφυλλό του,καθώς το αφήνει στο τραπεζάκι.

  Τον τελευταίο καιρό είναι ικανή να διαβάσει έναμυθιστόρημα σε δύο ώρες. Πάντοτε ήταν φανατικήαναγνώστρια, αλλά πλέον μπορεί να διαβάσει πολύ

  n

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 13

 • πιο γρήγορα. Τα χρώματα, οι διάλογοι, τα πάντα είναιπιο έντονα και περιεκτικά, θαρρείς και μόλις ανοίξειένα βιβλίο ξεπηδούν τα ξωτικά που είναι παγιδευ -μένα μέσα του. Οι σκηνές και οι άνθρωποι ανάμεσαστο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο μοιάζουν μερικέςφορές πιο ζωντανοί από ό,τι η πραγματικότητα, μετην αισιοδοξία τους, τα κατάλευκα δόντια τους, τηνπνευματώδη ομιλία, τον όμορφο άγνωστο που συ-νωστίζεται σε ένα βαγόνι του μετρό ή περιπλανιέταιστον δρόμο. Μερικές φορές, αφού έχει τελειώσει έναβιβλίο σε χρόνο ρεκόρ, η Ντάνα νιώθει μια ελαφριάαπογοήτευση, σαν να της έκλεισε ένας καλός φίλοςτο τηλέφωνο στη μέση μιας συζήτησης.

  Από τότε που έφυγε ο Τζέιμι, ώρες-ώρες το σπίτιτής φαίνεται σιωπηλό σαν τάφος. Ήλπιζε ότι ο γυιόςτης θα διάλεγε ένα πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη.Αντιθέτως, εκείνος επέλεξε το κολλέγιο της Βοστώνης.Μάζεψε τα πράγματά του, έφυγε, και μολονότι ηΒοστώνη δεν είναι ιδιαίτερα μακριά, της φαίνεταισαν να πήγε στα πέρατα της γης. «Θα μπορούσε ναείχε πάει στο Αϊντάχο», λέει ο άνδρας της όποτε τουπαραπονιέται. Έτσι, εκείνη σταμάτησε να δαγκώνειτα χείλη, βάφει τους τοίχους και αλλάζει θέση σταέπιπλα· διαβάζει βιβλία, ξαγρυπνάει τις νύχτες καιαντιλαμβάνεται ότι δεν ήταν έτοιμη να μείνει μόνημε τον Πίτερ σε ένα σπίτι χωρίς τον γυιό τους. Όταν

  Σ Ο Υ Ζ Α Ν Κ Ρ Ο Φ Ο Ρ Ν Τ

  – 14 –n

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 14

 • επέτρεπε στον εαυτό της να τα συλλογίζεται όλααυτά, τους μήνες πριν φύγει ο Τζέιμι, πίστευε ότι οιδυο τους θα γίνονταν σαν τα ζευγάρια στηντηλεόραση, δυο γονείς, με το σπίτι άδειο από παιδιά,να περπατάνε χέρι-χέρι σε εξωτικές παραλίες, ναμαγειρεύουν γκουρμέ γεύματα και να πλαγιάζουνμαζί. Αναστενάζει. Ο Πίτερ επιστρέφει σπίτι αργάτα περισσότερα βράδια και συχνά δεν τρώει καν,πόσο μάλλον δεν μαγειρεύει γκουρμέ γεύματα.

  Σηκώνεται με προσπάθεια από τον καναπέ καιδιασχίζει το δωμάτιο με προσεχτικά βήματα, καθώςτο ασθενοφόρο πλησιάζει ορμητικά στη γειτονιά της,με τη σειρήνα του να ακούγεται πλέον σαν ψίθυροςστη βαριά καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της οδού Άσμπι.Το μεσημέρι επανέρχονται σταδιακά στη μνήμη τηςκατά κύματα ο καυγάς της με τη Σίλια, που μένει πιοκάτω στον ίδιο δρόμο, το γεγονός ότι οι δυο τους τοέτσουξαν κανονικά, μια θολή ανάμνηση του εαυτούτης να επιστρέφει σκουντουφλώντας στο σπίτι για νασωριαστεί στον καναπέ και να βυθιστεί στον βαθύύπνο που της προκάλεσε η σανγκρία. Ίσως η Σίλια ναμην είναι ακόμη αλκοολική, παρ’ όλα αυτά δεν θααργήσει να γίνει. Τώρα τελευταία κυκλοφορεί διαρκώςμε ένα ποτήρι στο χέρι, με το ποτό να της χύνεταιδεξιά και αριστερά, καθώς ταλαντεύεται επάνω στιςψηλές πλατφόρμες της. Η Ντάνα τρίβει τους κροτάφους

  Σ Υ Ζ Υ Γ Ο Σ Τ Σ Ε Π Η Σ

  – 15 –n

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 15

 • της και σκέφτεται ότι την επόμενη φορά που θα συ-ναντηθούν με τη Σίλια ίσως πρέπει να της μιλήσει γιατα οφέλη των Ανώνυμων Αλκοολικών. Θα μπορούσαννα πάνε οι δυο τους σε κάποια από τις συναντήσειςτους στο Μανχάταν, που είναι κοντά και που παρέχειπερισσότερη ανωνυμία από τις συναντήσεις στο Πά-τερσον. Θα προσφερθεί. Αλλά δεν θα την πιέσει. Δενείναι αρκετά φίλες για να κάνει κάτι τέτοιο.

  Νιώθει το κεφάλι της να πάλλεται από τον πόνοκαι θυμάται ότι οι ασπιρίνες βρίσκονται στην τσάνταπου άφησε στο αυτοκίνητο, πριν φύγει τρέχονταςγια το σπίτι της Σίλιας. Η εξώπορτα είναι ακόμη ορ-θάνοιχτη και σπρώχνει τη σήτα, πηγαίνει στο αυτο-κίνητο της, πιάνει την τσάντα της από το μπροστινόκάθισμα και ψαχουλεύει το περιεχόμενό της αναζη-τώντας το μπουκαλάκι. Έξω ακούει το ασθενοφόρο·η σειρήνα του διαπερνά το μονότονο βουητό της κί-νησης στον αυτοκινητόδρομο και η Ντάνα κοιτάζειπάλι τον δρόμο, μισοκλείνοντας τα μάτια στο ελάχιστοφως του ομιχλώδους σούρουπου. Κάτι δεν πάει καλά,το νιώθει. Επικρατεί παντού μια αδράνεια και ύστερααπό μερικά δευτερόλεπτα ο ήχος της σειρήνας γίνεταιεκκωφαντικός. Στέκεται δίπλα στο αυτοκίνητό τηςκαι καταπίνει μια ασπιρίνη έτσι, σκέτη, παρακολου-θώντας το ασθενοφόρο να στρίβει στη γωνία και ναφρενάρει απότομα μπροστά στο σπίτι της Σίλιας.

  Σ Ο Υ Ζ Α Ν Κ Ρ Ο Φ Ο Ρ Ν Τ

  – 16 –n

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 16

 • Τρεις τραυματιοφορείς τρέχουν προς την εξώπορτα,στη σήτα της οποίας στηρίζεται ο σύζυγός της, ο Ρό-ναλντ. Ίσα που διακρίνει το φως να αντανακλάταιστα γυαλιά του, καθώς εκείνος ανοίγει διάπλατα τησήτα. Δεν σταματάει για να σκεφτεί· κατεβαίνει βια-στικά τον δρόμο, περνάει τα τρία σπίτια που μεσο-λαβούν ανάμεσα στο δικό της και της Σίλιας, βαδί-ζοντας γρήγορα στο καυτό τσιμέντο. Μέχρι να φτάσειστην αυλή τους, έχει αρχίσει και τρέχει. Τα σανδάλιατης γλιστρούν σε μια λιμνούλα νερού, καθώς στρίβειστο ιδιωτικό δρομάκι τους. Πέφτει επάνω στο αυτο-κίνητο του Ρόναλντ και ακουμπάει τα χέρια στο καπόγια να στηριχτεί.

  Ανεβαίνει ορμητικά τα σκαλοπάτια του σπιτιούτων Στάινχαουζερ και σχεδόν συγκρούεται με τονΡόναλντ στην πόρτα. Εκείνος την κοιτάζει, αλλά δενβγάζει άχνα. Σταυρώνει τα μπράτσα του, καθώς ηΝτάνα διασχίζει το κατώφλι και βλέπει τους τραυ-ματιοφορείς γονατιστούς στο καινούριο, ξύλινο πά-τωμα του πρόσφατα ανακαινισμένου σαλονιού τηςΣίλιας. Τα κεφάλια τους είναι σκυφτά, θαρρείς καιπροσεύχονται, θαρρείς και κοιτάζουν εξεταστικάτην επιφάνεια του δαπέδου από μπαμπού και ηΝτάνα αντιλαμβάνεται μια αψιά μυρωδιά στην ατμό-σφαιρα, μια μυρωδιά που αναγνωρίζει. «Θεέ μου»,λέει. «Τί...» Και τότε βλέπει τη Σίλια.

  Σ Υ Ζ Υ Γ Ο Σ Τ Σ Ε Π Η Σ

  – 17 –n

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 17

 • «Δεν ανέπνεε», λέει ο Ρόναλντ. Ψιθυρίζει, θαρρείςκαι η γυναίκα του απλώς αναπαύεται στο πάτωμα,με τα σκουρόχρωμα μαλλιά της απλωμένα σε μιαλίμνη από το ίδιο της το αίμα, θαρρείς και δεν θέλεινα την ξυπνήσει. «Πήρα το 166 και μετά το 100»,λέει και ξεδιπλώνει το ένα χέρι, ίσα-ίσα για να δείξειτους τραυ ματιοφορείς. Αυτοί είναι γονατισμέ νοι δεξιάκαι αριστερά της Σίλιας, η οποία είναι ξαπλωμένη,χλωμή και ακίνητη, με το αίμα γύρω από το κεφάλιτης να σχηματίζει κάτι σαν αύρα αλλόκοτου χρώματος.«Αλλά συνέβη κάτι πολύ περίεργο», συνεχίζει. «Δενμπορούσα να θυμηθώ τη διεύθυνσή μας. Το μόνοπου θυμόμουν ήταν η παλιά μου διεύθυνση, Γουίλμοντ,Γουίλμοντ 3189. Το σπίτι που μεγάλωσα στο ΣίνταρΡάπιντς».

  Η φωνή του θυμίζει βουητό μύγας. Η Ντάνα πα-ραμερίζει τους άλλους για να πλησιάσει τη Σίλια καιαισθάνεται μια θλίψη τόσο έντονη, που για μια στιγμήδεν μπορεί να ανασάνει. Έτσι όπως είναι ξαπλωμένηστο πάτωμα, η γειτόνισσά της φαίνεται τόσο μικρο-καμωμένη και αβοήθητη. Πρέπει να κρυώνει, πρέπεινα νιώθει μοναξιά με όλους αυτούς τους άγνωστουςάνδρες γύρω της, Η Ντάνα απλώνει το χέρι για νααπομακρύνει τα μαλλιά από το πρόσωπο της Σίλιας.

  «Έι!» Ο τραυματιοφορέας που βρίσκεται πιο κο-ντά της την αρπάζει από το μπράτσο. «Πάρ’ την

  Σ Ο Υ Ζ Α Ν Κ Ρ Ο Φ Ο Ρ Ν Τ

  – 18 –n

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 18

 • από εδώ μέσα», λέει στον Ρόναλντ, αλλά η Ντάναήδη οπισθοχωρεί, την ώρα που εκείνος μουρμουρίζει:«Συνέβη ένα δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο.Κάποια οδηγός έστελνε μήνυμα στο κινητό της. Τηνηλίθια! Περιμέναμε δύο ώρες κολλημένοι στηνκίνηση, ενώ η γυναίκα μου ήταν εδώ και αιμορρα-γούσε μέχρι...»

  «Πιάνω σφυγμό!», λέει ένας από τους τραυμα-τιοφορείς, «αλλά είναι αδύναμος».

  Ο Ρόναλντ κάθεται οκλαδόν στο χαλί, με τα μπρά-τσα του να κρέμονται στο πλάι. Μισοκλείνει ταμάτια κοιτάζοντας κάτι που βρίσκεται κάτω απότον καναπέ και ύστερα σέρνεται προς τα εκεί. Ένακινητό. Η Ντάνα βλέπει το κινητό της Σίλιας καιστον νου της έρχεται μια δυσάρεστη ανάμνηση τουκαυγά τους, νωρίτερα την ίδια 'μέρα.

  «Πρέπει να την πάμε στο νοσοκομείο», φωνάζειο ένας τραυματιοφορέας. «Την χάνουμε!».

  «Όχι!» Ο Ρόναλντ σωριάζεται στο πλάι. Παραλίγονα ρίξει κάτω την Ντάνα. Καταρρέει σαν λουλούδιμε σπασμένο μίσχο και εκείνη τον πηγαίνει σε μιακαρέκλα. Ο άνδρας κάθεται, με τα δακρυσμένα μάτιατου καθηλωμένα στους τραυματιοφορείς που δια-σχίζουν το κατώφλι κρατώντας ένα φορείο. Η Ντάνακλαίει επίσης, αλλά το κλάμα της είναι απόμακρο,αποκομμένο. Δεν είναι καθόλου αληθινά όλα αυτά· η

  Σ Υ Ζ Υ Γ Ο Σ Τ Σ Ε Π Η Σ

  – 19 –n

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 19

 • λίμνη αίματος που κάποτε ήταν η Σίλια, η έφοδοςστο δωμάτιο, στου οποίου την ανακαίνιση βοήθησε,οι άνδρες με τις μπότες που πηγαινοέρχονται βαρυ-πατώντας, φωνάζοντας διαταγές, λερώνοντας το λα-μπερό μπαμπού με τα λασπωμένα παπούτσια τους.Βγείτε έξω! θέλει να τους πει, αλλά αυτοί ήδη μετα-φέρουν το φορτείο στο ασθενοφόρο. Ο Ρόναλντ δια-σχίζει το δωμάτιο σαν αστραπή και πετάγεται έξω.

  «Θα έρθω μαζί με τη γυναίκα μου!» φωνάζει,αλλά δεν του απαντάει κανείς.

  Οι τροχοί του ασθενοφόρου σπινάρουν στις πέτρεςτου ιδιωτικού δρόμου· η σειρήνα στριγγλίζει. Οιδιασώστες της Σίλιας διασχίζουν με ταχύτητα τηνοδό Άσμπι και εξαφανίζονται στη γωνία κατευθυ-νόμενοι προς το νοσοκομείο, αλλά η Ντάνα ξέρειαπό τον τρόπο που κοιτούσαν ο ένας τον άλλον,από τον ψυχρό επαγγελματισμό τους, ότι θεωρούνπως είναι μάταιος κόπος.

  Οι τραυματιοφορείς είχαν βγεί από την πόρταμε την ταχύτητα που αλλάζει κάποιος παπούτσια,όλοι τους πηγαινοέρχονταν κατά μήκος της λερω-μένης με αίματα ισόγειας βεράντας· αστυνομικοίμιας ομάδας έρευνας ξύνουν τώρα τα χαλάκια στοσαλόνι και τοποθετούν σε πλαστικά σακουλάκιαευρήματα τόσο μικροσκοπικά, που η Ντάνα δεν μπο-ρεί καν να τα διακρίνει. Την συνοδεύουν έξω, ση-

  Σ Ο Υ Ζ Α Ν Κ Ρ Ο Φ Ο Ρ Ν Τ

  – 20 –n

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 20

 • μειώνουν όνο μα, διεύθυνση, την ιδιότητά της, τονλόγο για τον οποίον ήρθε στο σπίτι, θαρρείς και ηπαρείσακτη ήταν αυτή και όχι όλοι εκείνοι με τιςγκεσταπίτικες μπότες και την ανάσα που βρωμάειτσιγαρίλα. «Θα είμαστε σε επαφή», της λένε.

  Εκείνη στέκεται στριφογυρίζοντας νευρικά στηνμπροστινή ισόγεια βεράντα των Στάινχαουζερ καιρίχνει μια τελευταία ματιά από το παράθυρο στοκατάφωτο σαλόνι. Κοιτάζει εξεταστικά τις κουρτίνεςκαι μισοκλείνει τα μάτια παρατηρώντας τα μαξιλάρια,θαρρείς και τα πειστήρια είναι κρυμμένα μέσα στοσκληρό, τραχύ μαξιλάρι της πολυθρόνας που αγορά-στηκε από κάποιο υπαίθριο παζάρι ή παραχωμέναστις άκρες του καναπέ. Η Σίλια θα άφηνε οπωσδήποτεκάποιο ίχνος και ξαφνικά η Ντάνα νιώθει βέβαιη ότιο άνθρωπος που είναι περισσότερο πιθανό να τοανακαλύψει είναι αυτή η ίδια. Μέσα στο σπίτι κου-δουνίζει ένα τηλέφωνο. Ένας νεαρός κοκκινομάλληςαστυφύλακας φέρνει το κινητό του στο αυτί.

  Εκείνη και η Σίλια ήταν φίλες, γειτόνισσες, αντάλ-λασσαν συνταγές για το πώς να φτιάχνεις φύλλαπίτας, και κουτσομπόλευαν, εξορμούσαν μαζί σε υπαί-θρια παζάρια, επιδίδονταν κατά καιρούς σε νωθρέςσυζητήσεις πίνοντας καφέ ή σε απογευματινές κοπια-στικές επισκέψεις σε πολυκαταστήματα, κρατώνταςστα χέρια τους σακούλες. Αλλά δεν αντάλλασσαν μεταξύ

  Σ Υ Ζ Υ Γ Ο Σ Τ Σ Ε Π Η Σ

  – 21 –n

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 21

 • τους μυστικά. Όχι μέχρι σήμερα. Κλείνει τα μάτιακαι το μυαλό της πλημμυρίζει από εικόνες εκείνουτου απογεύματος. Η σανγκρία, κόκκινη σαν αίμα στοποτήρι· τα ψηλά παπούτσια της Σίλιας στο χρώματης άμμου, το σκυλί ξαπλωμένο δίπλα στον νεροχύτητης κουζίνας, η σήτα της πόρτας ελαφρώς ξηλωμένη·το ίδιο της το χέρι να σπρώχνει το ξύλο στη μέση τηςσήτας· τα πόδια της στο πεζοδρόμιο, στον δρόμο,στο δρομάκι του σπιτιού της· η Σίλια ξαπλωμένη σεμια λίμνη αίματος, το σπασμένο βάζο δίπλα στο κεφάλιτης, το μαχαίρι της κουζίνας ακριβώς πάνω από τοχέρι της. Όμως υπάρχουν κενά, οι αναμνήσεις διαδέ-χονται γρήγορα η μία την άλλη, έντονες εικόνες καιήχοι, σαν κομμάτια παζλ διασκορπισμένα σε ένα γλι-στερό, κινούμενο δάπεδο.

  «Πέθανε», ακούει τον κοκκινομάλλη αστυφύλακανα ανακοινώνει στην ομήγυρη. «Ο αστυνόμος πουθα αναλάβει την υπόθεση θα βρίσκεται εδώ σε πέντελεπτά». Χαμηλώνει το τηλέφωνο και σπρώχνει μετη μπότα του την εξώπορτα για να κλείσει. Η Ντάναπηγαίνει βιαστική στο σπίτι της, με την καρδιά τηςνα κάνει τα μηνίγγια της να πάλλονται, την ανάσατης να βγαίνει με έναν αλλόφρονα, ακανόνιστο ήχοστην ασφυκτική καλοκαιρινή νύχτα. Η πραγματικό-τητα του θανάτου της γειτόνισσάς της περονιάζειτα κόκκαλά της, διαπερνάει το δέρμα της. Σωριάζεται

  Σ Ο Υ Ζ Α Ν Κ Ρ Ο Φ Ο Ρ Ν Τ

  – 22 –n

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 22

 • στην μπροστινή ισόγεια βεράντα της, αγκαλιάζει ταγόνατα και κουνιέται μπρος-πίσω στο τραχύ, ζεστότσιμέντο. Απ’ το μυαλό της περνούν φευγαλέα εικόνεςτων γυιών της Σίλιας, του Τόμι και του Τζον Τζούνιορ,που ξεκαλοκαιριάζουν στο σπίτι του πρώην συζύγουτης, στο Μάρθας Βίνγιαρντ. Όπως είναι φυσικό, θαμείνουν πλέον εκεί· δεν πρόκειται να γυρίσουν, πι-θανόν να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στην οδόΆσμπι. Τα δάκρυά της σχηματίζουν κηλίδες στογκρίζο δάπεδο της βεράντας. Όλες αυτές οι απώλειες,αυτές οι τρύπες στην ψυχή της, κάνουν την καρδιάτης να χτυπάει σαν τρελή. Τώρα τελευταία, κάθεόψη της ζωής της χάνεται σαν πέταλα λουλουδιώνστον αέρα. Νιώθει ότι παρακολουθεί διαρκώς νααπομακρύνονται τα πάντα, τα απλωμένα χέρια τηςδεν κρατούν τίποτε πέρα από άδεια κοτσάνια, απόχαμένα αντικείμενα.

  Αποφασίζει να τηλεφωνήσει στον Πίτερ και γιαένα δευτερόλεπτο νιώθει λίγο καλύτερα. Παρά ταόσα έμαθε γι' αυτόν από τη Σίλια τη 'μέρα εκεί -νη, ο σύζυγός της δεν παύει να είναι ένα αντι-προσωπευτικό παράδειγμα δικηγόρου, προσγει-ωμένος, αν και τώρα τελευταία έχει γίνει καιαυτός ένα άδειο κοτσάνι, ένα ακόμη χαμένο αντι-κείμενο. Η Ντάνα αναστενάζει. Για μια ακόμηφορά αργεί να απαντήσει.

  Σ Υ Ζ Υ Γ Ο Σ Τ Σ Ε Π Η Σ

  – 23 –n

  © 2016: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

  pocket wife_001_576_tel 14/04/2016 11:41 π.μ. Page 23

 • Eπισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο των Εκδόσεων Ωκεανός και δείτε τα βιβλία μας:www.oceanosbooks.gr

  CYAN MAGENTA YELLOW BLACK

  ΩΚ 161

  ΩΚΕΑΝΟΣΣόλωνος 136, 106 77 ΑθήναTηλ.: 210 3829339 - 210 3803925 www.oceanosbooks.gr

  ISBN: 978-618-5104-61-0

  ΣΥΖΥΓΟΣ

  ΣΥΖΥΓΟ

  Σ

  ΤΣΕΠ

  ΗΣ

  Mυθιστόρημα

  ΣΟ

  ΥΖΑΝ

  ΚΡΟ

  ΦΟ

  ΡΝΤ

  Ηζωή της Ντάνας Κατρέλ είναι ένα χάος. Είναι παντρεμένημε έναν πετυχημένο γοητευτικό δικηγόρο που με τη συμπερι-φορά του την κάνει να νιώθει ασήμαντη, θαρρείς και είναι κα-ταχωνιασμένη στην τσέπη του σαν ξεχασμένο κέρμα. Μόνη της

  διέξοδος, η φιλία της με τη Σίλια. Ώσπου μια ημέρα... η Σίλια θαβρεθεί ξαπλωμένη σε μια λίμνη αίματος, το σπασμένο βάζο δίπλα στοκεφάλι της, το μαχαίρι της κουζίνας ακριβώς πάνω από το χέρι της.Ο μόνος άνθρωπος που έχει το κλειδί του σπιτιού της, είναι η Ντάνα...

  Η ιστορία ενός γάμου, ενός φόνου και μιας γυναίκας στα όριατης τρέλας· μια πολύπλοκη, συναρπαστική αφήγηση ψυχολογικούσασπένς, μέσα από το θολό πρίσμα μιας γυναίκας που στέκεται στοχείλος του γκρεμού.

  Ένα παγκόσμιο bestseller που σάρωσε τα βραβεία καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος

  και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες

  n

  Η ΣΟΥΖΑΝ ΚΡΟΦΟΡΝΤ μεγάλωσεστο Μαϊάμι της Φλόριντας και αποφοί-τησε από το πανεπιστήμιο της πόληςμε πτυχίο στην Αγγλική Γλώσσα και Φι-λολογία και κατόπιν πήρε και πτυχίοστην Ψυχολογία. Αργότερα μετακόμισεστην Νέα Υόρκη και ύστερα στη Βο-στόνη, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στηνΑτλάντα για να μεγαλώσει τις τρεις κό-ρες της και να εργαστεί στον τομέα δι-δασκαλίας ενηλίκων.

  Μέλος του Atlanta Writers Club καιτων Village Writers, η Σούζαν διδάσκειστο Georgia Piedmont Technical Col-lege και ασχολείται με την πολιτική σετοπικό επίπεδο. Κέρδισε τέσσερεις φο-ρές το βραβείο Atlanta Writers Club.

  Ζει με τον σύζυγό της και τρεις αδέ-σποτες γάτες που διέσωσε από τουςδρόμους της Ατλάντας, διαβάζει, γρά -φει και περνάει τον χρόνο της με αυτούςπου αγαπά.

  ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

  «Εφιαλτικό, συναρπαστικό, λυρικό! Το βιβλίο της Σούζαν Κρόφορντ δεν θα θέ-λετε να το αφήσετε ούτε στιγμή από τα χέρια σας! Ένα νέο αστέρι γεννήθηκε!

  –Deborah Crombie, συγγραφέας μπεστ σέλερ των New York Times

  «Ούτε μία λέξη δεν είναι περιττή στο συναρπαστικό ντεμπούτο της Σούζαν Κρό-φορντ με τη γρή γορη πλοκή. Όσο διερευνά η Κρόφορντ τα όρια της μνήμης καιτης ψυχικής υγείας, το σασπένς μεγαλώνει και, χάρη στην επιτήδεια γραφή της, οιαναγνώστες μένουν να αναρωτιούνται μέχρι το τέλος».

  –Lori Roy, κάτοχος του βραβείου Edgar, συγγραφέας των βιβλίων Bent Road και Let Me Die in His Footsteps

  «Ένα συναρπαστικό μυστήριο με πλοκή βασισμένη σε καθηλωτικούς χα-ρακτήρες!»

  –Booklist

  Από τις εκδόσεις Ωκεανόςκυκλοφορούν:

  Κριστίνα Μπέικερ ΚλάϊνΤΟ ΤΡEΝΟ ΜΕ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ

  ***Μάθιου Τόμας

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ

  ***

  Ρόζαλι ΧαμΗ ΜΟΔΙΣΤΡΑ

  ***Φρανς Ολιβιέ-Ζιζμπέρ

  Η ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΜΛΕΡ

  ***Τζος Μπάζελ

  ΚΟΥΡΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΟ

  ***Φερνάντο Γκαμπόα Γκονζάλεθ

  Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΥΠΤΗ

  ***Μπερνάρντο ΓκιμαράεςΗ ΣΚΛΑΒΑ ΙΖΑΟΥΡΑ

  ***Αϋσέ Κουλίν

  ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ

  *ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ

  ***Γκιούλ Ιρέπογλου

  ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΛΙΠΕΣ

  ΠΑΓΚΟ

  ΣΜΙΟ

  BEST

  SELLER

  ΤΣΕΠΗΣ

  ΣΟ Υ Ζ ΑΝ

  Κ ΡΟΦΟΡΝ Τ

  Cover_syzigos_tsepis 12/04/2016 2:03 μ.μ. Page 1