Aθλητισμός και Υγεία

43
Ερευνητική Εργασία: «Αθλητισμός και Υγεία» Σχολ. Έτος:2013-2014 Υπεύθυνη Καθηγήτρια: κ. Γεωργία Παπανίκου

description

Ερευνητική Εργασία

Transcript of Aθλητισμός και Υγεία

Page 1: Aθλητισμός και Υγεία

Ερευνητική Εργασία:«Αθλητισμός και Υγεία»

Σχολ. Έτος:2013-2014

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: κ. Γεωργία Παπανίκου

Page 2: Aθλητισμός και Υγεία

Η ερευνητική εργασία που θα παρουσιάσουμε με τίτλο <<ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ >> έχει σκοπό να κατανοήσουν οι μαθητές ότι ο αθλητισμός έχει σήμερα ιδιαίτερα πρόσθετους λόγους ύπαρξης καθώς ο αστικός τρόπος ζωής, ο υπερκαταναλωτισμός και η παθητικότητα αποτελούν σε γενικές γραμμές χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής.

Page 3: Aθλητισμός και Υγεία

Για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσουμε κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για την εξέλιξη και την αξία του αθλητισμού από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Θα ενημερωθούμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα αθλήματα που περιλαμβάνουν. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε πώς ο αθλητισμός επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τέλος θα ασχοληθούμε με τις αρνητικές πτυχές του αθλητισμού όπως είναι η βία και ο χουλιγκανισμός, η εμπορευματοποίηση για την εξυπηρέτηση οικονομικο-πολιτικών σκοπιμοτήτων καθώς και με τις συνέπειες που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό, η χρήση αναβολικών ουσιών για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων.

Page 4: Aθλητισμός και Υγεία

Ο Αθλητισμός στην Αρχαία Ελλάδα

Αργυρόπουλος ΣπύροςΑσημακόπουλος Γιώργος

Κουτσουμάδη ΚωνσταντίναΑναγνωστάτου Ξένια

Page 5: Aθλητισμός και Υγεία

• Οι ρίζες του ελληνικού αθλητισμού μπορούν να αναζητηθούν στην Εποχή του Χαλκού. Οι πρώτες δραστηριότητες που πιθανώς συνδέονται με την έννοια της αθλητικής άμιλλας είναι τα περίφημα «ταυροκαθάψια», καθώς και σκηνές πυγμαχίας και πάλης που συναντούμε σε τοιχογραφίες και λίθινα αγγεία της μινωικής Κρήτης και της Θήρας.

Page 6: Aθλητισμός και Υγεία

Στην Αθήνα, έκανε τη γυμναστική υποχρεωτική για τους νέους (τους άρρενες), από την παιδική ως τη μέση ηλικία, ο σπουδαίος νομοθέτης Σόλων. Στα πλαίσια της γενικής πεποίθησης ότι η άσκηση προάγει την υγεία η οποία με τη σειρά της συνδέεται με την πνευματική ανέλιξη. Ο Αριστοτέλης μάλιστα θεωρείται ότι έθεσε πρώτος ορισμό για αυτό που σήμερα λέμε Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, λέγοντας ότι σκοπός της γυμναστικής είναι να γυμνάζει το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο τα “ταλαντούχα” άτομα. Επομένως οφείλει να προσδιορίζει και το είδος της άσκησης που είναι κατάλληλο για το κάθε άτομο αλλά και να μην ξεφεύγει από τα όρια της αγωγής και της αισθητικής.

Page 7: Aθλητισμός και Υγεία

Η Σπαρτιατική αγωγή ήταν το βασικότερο χαρακτηριστικό της Αρχαίας Σπάρτης, ένα χαρακτηριστικό που έκανε τη Σπάρτη εντελώς διαφορετική από τις άλλες ελληνικές πόλεις και έδειχνε απόλυτα τον καθαρά στρατιωτικό χαρακτήρα των Λακεδαιμονίων και την φοβερή στρατιωτική μηχανή που είχε η πόλη της Σπάρτης. Οι γονείς ανέτρεφαν το αρσενικό παιδί τους μόνο μέχρι τα επτά του έτη, όταν και την ευθύνη για την ανατροφή την αναλάμβανε η Σπαρτιατική Πολιτεία. Από τα επτά τους χρόνια τα αγόρια της Σπάρτης σκληραγωγούνταν. Από τα δεκατρία τα μάθαιναν να παλεύουν, να επιζούν, να τρώνε λίγο, να φοράνε το ίδιο ιμάτιο σε όλες τις εποχές του χρόνου. Η αγωγή των Σπαρτιατών κρατούσε μέχρι τα είκοσι τους χρόνια, δηλαδή συνολικά δώδεκα έτη.

Page 8: Aθλητισμός και Υγεία

• Σπυρίδων Μαργαρίτης• Απόστολος Λιανόπουλος• Λαμπρίνα Κουρκούτα• Μαγδαληνή Κρέσπη

Ολυμπιακοί αγώνες στην Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητααρχαιότητα

Page 9: Aθλητισμός και Υγεία

• Τα Ολύμπια, οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα, ήταν η πιο σημαντική διοργάνωση της αρχαίας Ελλάδας και διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια μετά το 776 π.Χ.. Στα Ολύμπια έπαιρναν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα (και αργότερα από άλλα μέρη). Η διοργάνωσή τους γινόταν μέχρι το 393 όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Από το 1896, αναβίωσαν με την ονομασία Ολυμπιακοί Αγώνες και διεξάγονται ως διεθνείς αγώνες.

Page 10: Aθλητισμός και Υγεία

• Σύμφωνα με το μύθο, στους αγώνες αυτούς πήραν μέρος οι Ολύμπιοι θεοί, και μάλιστα ο Απόλλων νίκησε τον Ερμή και τον Άρη στο τρέξιμο και την πυγμαχία αντίστοιχα. Αυτά σύμφωνα με τον Παυσανία.

Page 11: Aθλητισμός και Υγεία

• Η παρακολούθηση των αγώνων επιτρεπόταν σε όλους, ελεύθερους και δούλους, ακόμα και βάρβαρους. Μονάχα απαγορευόταν αυστηρά στις γυναίκες, ίσως γιατί ορισμένοι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί. Για όποια τολμούσε να παραβεί τη διαταγή αυτή, υπήρχε η ποινή του θανάτου. Ωστόσο, μία γυναίκα που ανήκε σε σπουδαία αθλητική οικογένεια και λαχταρούσε να καμαρώσει νικητές μέσα στο στάδιο τους δικούς της, δε δίστασε να ντυθεί άντρας και να περάσει μέσα στους θεατές των αγώνων. Ήταν η Καλλιπάτειρα!

Page 12: Aθλητισμός και Υγεία

• Αρχικά, το αγωνιστικό πρόγραμμα περιελάμβανε μόνο το «στάδιο», τον αγώνα δρόμου, και περιοριζόταν σε μια μόνο ημέρα. Αργότερα, το πρόγραμμα διευρύνθηκε και εμπλουτίστηκε με πλήθος αθλημάτων και πανηγυρικών εκδηλώσεων που συνόδευαν την εορτή, διάρκειας πέντε ημερών, στην οποία συνέρρεε πλήθος αθλητών και θεατών.

Page 13: Aθλητισμός και Υγεία

• Από το 776 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο απόγειο τους κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ.. Οι Ολυμπιακοί είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του θεού Δία, του οποίου το τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς.

Page 14: Aθλητισμός και Υγεία

• Σύμφωνα με το σημερινό ημερολόγιο η έναρξη των αγώνων γίνονταν περίπου στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Η πρώτη ημέρα των αγώνων ήταν αφιερωμένη στους θεούς.

Page 15: Aθλητισμός και Υγεία

Πάλη

Πυγμαχία

Page 16: Aθλητισμός και Υγεία

Παγκράτιο

Πένταθλο

Αρματοδρομία

Page 17: Aθλητισμός και Υγεία

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

ΑΓΩΝΕΣ

Page 18: Aθλητισμός και Υγεία

• Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 1896 στην Αθήνα, την πόλη και την χώρα που τους γέννησε. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 250, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Οι Έλληνες αξιωματούχοι και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1900 στο Παρίσι (Γαλλία).

Page 19: Aθλητισμός και Υγεία

Κάποια από τα αθλήματα που περιλαμβάνονται στους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες είναι τα

εξής:• Τοξοβολία ,Τάε Κβον Ντο,Στίβος,Καλαθοσφαίριση Τοξοβολία ,Τάε Κβον Ντο,Στίβος,Καλαθοσφαίριση

Αντιπτέριση, Άρση βαρώνΑντιπτέριση, Άρση βαρών

Page 20: Aθλητισμός και Υγεία

Μπιιτς Βολευ ,Πυγμαχία, Ποδηλασία, Ιππασία, Ξιφασκία, Ποδόσφαιρο.

Page 21: Aθλητισμός και Υγεία

Ενόργανη ΓυμναστικήΕνόργανη Γυμναστική, , Ρυθμική ΓυμναστικήΡυθμική Γυμναστική,, TTραμπολινοραμπολινο,, ΧειροσφαίρισηΧειροσφαίριση,, Τζούντο Τζούντο,, Κολύμβηση Κολύμβηση,,κωπηλασίακωπηλασία,,

ΙστιοπλοΐαΙστιοπλοΐα

Page 22: Aθλητισμός και Υγεία

ΣκοποβολήΣκοποβολή,, Σόφτμπολ Σόφτμπολ,, Επιτραπέζια Αντισφαίριση Επιτραπέζια Αντισφαίριση,, ΑντισφαίρισηΑντισφαίριση,, Πετοσφαίριση Πετοσφαίριση,, Υδατοσφαίριση Υδατοσφαίριση,,ΠαληΠαλη

Page 23: Aθλητισμός και Υγεία

Πως επηρεάζει ο αθλητισμός την σωματική και ψυχική υγεία των νέων.

Κουτσουμάδη ΚωνσταντίναΑργυρόπουλος Σπύρος

Ασημακόπουλος ΓιώργοςΑναγνωστάτου Ξένια

Page 24: Aθλητισμός και Υγεία

Αθλητισμός είναι η σωματική προσπάθεια που αποσκοπεί στην τελειοποίηση του σώματος,την καλλιέργεια της άμμιλας,την ανάταση του πνεύματος,την ανάπτυξη της επιδεξιότητας και την εξασφάλιση της υγείας του ανθρώπου.

Page 25: Aθλητισμός και Υγεία

Αθλητισμός και σωματική υγεία.

Πρωταρχικός λόγος για να αρχίσει ένα παιδί να αθλείται είναι για να αποκτήσει ένα υγειές και καλοσχηματισμένο σώμα.

Ο αθλητισμός και τα σπορ στα παιδιά συμβάλλουν στο να έχουν υγιή οστά, αποτελεσματική λειτουργία της καρδίας και των πνευμόνων, καλύτερες κινητικές ικανότητες .

Page 26: Aθλητισμός και Υγεία

Ο αθλητισμός:

• Αυξάνει την δύναμη και την αντοχή των μυών.

•  Αυξάνει την ευλυγισία, προσδίδει πλαστικότητα στην κίνηση.

• Βελτιώνει την αναπνευστική και την καρδιακή λειτουργία.

• Διατηρεί το  βάρος σε σωστά επίπεδα.

Page 27: Aθλητισμός και Υγεία

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης επιλέξει το παίδι να κάνει το σίγουρο είναι οτι θα του κάνει καλό.Ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο στη σωματική ανάπτυξη και υγεία ,αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο.Με τη συμμετοχή στα αθλήματα το παιδί γίνεται μέλος μιας ομάδας και μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα και με κανόνες,να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια με κοινό στόχο.

Page 28: Aθλητισμός και Υγεία

Αθλητισμός και ψυχική υγεία• Με την άσκηση αυξάνεται η

ενεργητικότητα και επηρεάζεται η ψυχική διάθεση των ατόμων.

• Η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει την ψυχολογία βελτιώνοντας τις διαταραχές διάθεσης .

• Η προσωπική βελτίωση αλλά και η εκπλήρωση των στόχων για άσκηση, βελτίωση και επίτευξη, αποτελούν εσωτερικούς παράγοντες επιβράβευσης του ατόμου.

• Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση του παιδιου.

Page 29: Aθλητισμός και Υγεία

ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η καλλιέργεια των ηθικών και κοινωνικών αρετών

ιδιαίτερα της πειθαρχίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του αλτρουισμού.

Η ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων και η ενίσχυση του αισθήματος κοινωνικότητας.

Το άτομο βρίσκει διέξοδο στα συναισθηματικά του προβλήματα και ξαναβρίσκει τη ψυχική του ισορροπία.

Μπορεί να κινείται με περισσότερη άνεση και η αποδοτικότητά του σ΄όλους τους τομείς θα είναι

μεγαλύτερη.

Το άτομο αποκτά καλύτερη σωματική και ψυχική ευεξία και αισθάνεται χαρά για τη ζωή.

Page 30: Aθλητισμός και Υγεία

ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Page 31: Aθλητισμός και Υγεία

Χουλιγκανισμός

• Ως χουλιγκανισμός αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης. Oνομάστηκε έτσι από τον όρο "hooliganism" που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1890 για να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά συμμοριών των δρόμων. Εκφάνσεις χουλιγκανισμού συνήθως θεωρούνται πράξεις όπως η υβριστική συμπεριφορά σε γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων πολλές φορές με ρατσιστική διάθεση, η επιθετική συμπεριφορά σε αυτούς τους χώρους, οι εισβολές οπαδών στον αγωνιστικό χώρο πολλές φορές με βίαιες διαθέσεις, οι ομαδικές συγκρούσεις οπαδών εντός και εκτός γηπέδων καθώς και δολοφονίες που γίνονται μεταξύ οπαδών που τάσσονται υπέρ διαφορετικών ομάδων.

Page 32: Aθλητισμός και Υγεία

Αίτια Χουλιγκανισμού• H παραβατική συμπεριφορά των νέων

είναι διαδεδομένη και θεωρείται από ειδικούς περίπου φυσιολογική , λόγω της φυσικής περιέργειας και του περιπετειώδους πνεύματος που χαρακτηρίζει τα νεαρά άτομα. Οι νεαροί χούλιγκαν ,συνήθως δεν συγκροτούν κάποια αντικοινωνική ομάδα με διαφοροποιημένες κοινωνικές αξίες, παρόλο που κάποιοι θεωρούν ότι η βία στα γήπεδα είναι κατά κάποιο τρόπο προέκταση αντίστοιχων κοινωνικών φαινομένων. Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα , η ανεργία , η έλλειψη παιδείας, ο αλκοολισμός και η χρήση ναρκωτικών , ο φανατισμός , η αντιδραστική συμπεριφορά των νέων και η ανάγκη για εκτόνωση λόγω της πιεστικής καθημερινότητας των αστικών κέντρων είναι οι πιο σοβαρές αιτίες του φαινομένου του χουλιγκανισμού.

Page 33: Aθλητισμός και Υγεία

Σημαντικά περιστατικά Κατά το πέρασμα των χρόνων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί παικτών και θεατών

αλλά και θάνατοι κυρίως θεατών. Ιανουάριος 1991: Ο μαθητής Γιώργος Παναγιώτου άφησε την τελευταία του πνοή στη Ν. Ιωνία πριν από ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακού Στα επεισόδια που έγιναν ο μαθητής δέχτηκε στην κοιλιά του μια κροτίδα.

• Σεπτέμβριος 2001: ΠΑΟΚ - Παρί Σεν Ζερμέν για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, οπαδοί του ΠΑΟΚ έκαψαν την Τούμπα, το ματς διακόπηκε στο 45' (στο 0-3) και η καμπάνα της ΟΥΕΦΑ ήταν διετής αποκλεισμός από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

• Δεκέμβριος 1997: Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί χτυπούν αλύπητα ο ένας τον άλλον στο ΟΑΚΑ. Βάζουν φωτιές, καίνε 1.776 καθίσματα και αρκετοί διακομίζονται με τραύματα σε νοσοκομείο. 

Page 34: Aθλητισμός και Υγεία

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ζέφυρος ΝόρθΣάμιος ΓρηγόρηςΡεϊζίδης ΝικόλαςΙωάννου Αντρέας

Page 35: Aθλητισμός και Υγεία

Τι είναι το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης του

αθλητισμού?

Page 36: Aθλητισμός και Υγεία

Η παγκοσμιοποίηση του αθλητισμού συνοδεύεται από μια συνεχώς αυξανόμενη σύνδεση του με οικονομικά συμφέροντα. Το σημερινό αθλητικό μοντέλο λειτουργεί ως μέσο κερδοφορίας διαφόρων εταιριών. Ο αθλητής μετατρέπεται σε διαφημιστικό μοντέλο της εταιρίας με το οποίο οι νέοι πρέπει να ταυτιστούν. Ο σύγχρονος αθλητής είναι ένα χειραγωγημένο εργαλείο με κύριο σκοπό την παραγωγή κέρδους.

Page 37: Aθλητισμός και Υγεία

Ποιά είναι τα αίτια της εμπορευματοποίησης?

Page 38: Aθλητισμός και Υγεία

• Δομή της κοινωνίας • Έλλειψη ανθρωπιστικής επιστήμης

Page 39: Aθλητισμός και Υγεία

Τρόποι αντιμετώπισης της εμπορευματοποίησης

Page 40: Aθλητισμός και Υγεία

– Αναδόμηση της κοινωνίας

– Αναγνώριση από την πολιτεία και όχι από την πολυεθνική εταιρία

– Το παν είναι το ευ αγωνίζεσθαι και όχι η νίκη

– Συναδέλφωση και ειρήνη

Page 42: Aθλητισμός και Υγεία

• Γνώση της αθλητικής ιστορίας

• Ενημέρωση για την αξία του αθλητισμού

• Συνειδητοποίηση της αξίας του αθλητισμού

Page 43: Aθλητισμός και Υγεία

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Ο ρόλος του αθλητισμού στην σημερινή του μορφή πρέπει να επαναπροσδιοριστεί στη βάση του αθλητικού ιδεώδους και του « ευ αγωνίζεσθαι » και να απαλλαγεί από τον ιδιοτελή και ωφελιμιστικό χαρακτήρα του.

Πρέπει να σταματήσουμε να μετράμε το σώμα σαν πράγμα και τον αθλητισμό σαν εργασία !