σωματική υγεία ανάρτηση

12
Ερευνητική Εργασία Α’ Λυκείου 2013 Α’ Τετραμήνου 2 ο Λύκειο Κω 1

Transcript of σωματική υγεία ανάρτηση

Ερευνητική ΕργασίαΑ’ Λυκείου 2013

Α’ Τετραμήνου2ο Λύκειο Κω

1

Υπότιτλος :

Υπεύθυνος Καθηγητής: Μηνάς Χατζηαντωνίου

2

Σακέρογλου Παναγιώτα-Στεφανία Α3

3

Ετζέ Τζιουρόγλου Α4

ΧατζησουλειμάνΕμπρού Α4

ΧατζησουλειμάνΜιρέλ Α4

ΣακκήογλουΣεβγκή Α3

• Περίληψη ………………………………… σελ 5• Πρόλογος ………………………………… σελ 6• Σωματική Υγεία ………………………… σελ 8

• Ψυχική Υγεία• Κάπνισμα • Άσκηση-Αθλητισμός• Αλκοόλ • Οδική Ασφάλεια• Κινητά τηλέφωνα

4

Στην έρευνα μας ασχοληθήκαμε με την Υγεία και τη διατροφή στην Κω. Αρχικά προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τους όρους “Σωματική Υγεία” και “Διατροφή”. Ενώ στη συνέχεια ασχοληθήκαμε επισταμένα με την μεγάλη συμβολή του Ιπποκράτη στους παραπάνω τομείς. Τι σχέση έχουν λοιπόν η Σωματική Υγεία με τη σωστή Διατροφή και τον σπουδαίο αρχαίο Έλληνα γιατρό Ιπποκράτη;; κι αυτό θα το δούμε παρακάτω.

Ως σύγχρονοι έφηβοι δεν αναζητήσαμε πληροφορίες σε βιβλία αλλά στο διαδίκτυο. Και μέσω του διαδικτύου βρήκαμε όλα αυτά που μας ενδιέφεραν και πολλά άλλα που δεν τα είχαμε σκεφτεί…

Και μ αυτόν τον τρόπο, αντλώντας πληροφορίες από το διαδίκτυο και συμπληρώνοντας τες και με δικές μας εμπειρίες υλοποιήσαμε την συγκεκριμένη εργασία.

5

6

Έχοντας ως αρχή μας το ρητό «ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ », δηλαδή νους είναι υγιής μέσα σε ένα υγιές σώμα καθώς επίσης και το γνωστό του Ιπποκράτη « Ιατρική και υγεία δεν είναι τίποτα άλλο από την υγιεινή φυσική διατροφή . Το φάρμακό σου η τροφή σου» καταλήγουμε στην αντίληψη για την ωφέλεια από τη σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή, η οποία είναι διαδεδομένη σε όλο το κόσμο. Δε φτάνει όμως μόνο η καλή σωματική υγεία για να κάνει ένα σώμα υγιές. Απαιτείται και η σωστή και υγιεινή διατροφή.

Ένας βασικός παράγοντας για καλή σωματική υγεία είναι η καλή Ψυχική Υγεία. Η καλή ψυχική υγεία υποστηρίζει την καλή σωµατική υγεία και αντίστροφα. Όταν ασθενεί η ψυχή, ασθενεί και το σώµα όπως..1. Τα άτοµα µε ψυχικές ασθένειες  2. Όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια3. Η κατάθλιψη

7

…και το αντίστροφο1. Άτοµα µε καρκίνο2. Τα άτοµα µε διαβήτη 3. Τα παχύσαρκα άτοµα 4. Σε ασθενείς µε καρδιαγγειακή νόσο

8

Το κάπνισμα είναι ίσως η πιο βλαβερή συνήθεια του σύγχρονου ανθρώπου.Από το κάπνισμα, οι σημαντικότερες παθήσεις είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, και του λάρυγγα. Φυσικά το κάπνισμα προκαλεί ποικίλα προβλήματα και στη σωματική μας υγεία, τα οποία δεν γίνονται ορατά από την πρώτη στιγμή.

9

Η σωματική άσκηση είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα για τη σωματική μας υγεία.Ο αθλητισμός γνώρισε την μεγαλύτερη δόξα του στην Αρχαία Ελλάδα και το ρητό <<νους υγιής εν σώματι υγιή>> είναι η αρχή και ο κανόνας όλων των αθλητών μέχρι σήμερα..

10

To αλκοόλ όταν καταναλώνεται από το άτομο σε φυσιολογικά πλαίσια δεν είναι τόσο βλαβερό για την υγεία του αλλά αν η κατανάλωση είναι υπερβολική τότε καταλήγει σε μέθη και για τον οργανισμό μας είναι ότι χειρότερο.

11

‣7 σοβαρές ζημιές του αλκοόλ στο ανθρώπινο σώμα!7 σοβαρές ζημιές του αλκοόλ στο ανθρώπινο σώμα!

1.το αλκοόλ προκαλεί σύγχυση και απώλεια μνήμης.2.τα περιφερικά νεύρα καταστρέφονται προκαλώντας αλλαγές στις αισθήσεις και  μούδιασμα.3. η παρατεταμένη υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ουλές στο ήπαρ και να οδηγήσει σε κίρρωση.

4.Το αλκοόλ μπορεί, ακόμη, να προκαλέσει παθήσεις του παγκρέατος και φλεγμονές του στομάχου..5.Η περίσσεια αλκοόλης μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ανωμαλίες στην καρδιά και εξασθένηση του τοιχώματος του καρδιακού μυός...6. Ενώ παράλληλα διαταράσσει τον φυσικό έλεγχο των λιπιδίων του αίματος και των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.7. Η παρατεταμένη υπερκατανάλωση αλκοόλ προκαλεί λέπτυνση των οστών, οστεοπόρωση και μείωση της παραγωγής των κυττάρων του αίματος.

12

Τα ναρκωτικά είναι η μεγαλύτερη μάστιγα αυτού του αιώνα.Τί μπορεί όμως να οδηγεί έναν άνθρωπο στα ναρκωτικά την στιγμή που γνωρίζει ποια κατάληξη θα έχει; Συχνά η ίδια η πραγματικότητα, η ίδια η ζωη είναι σκληρή. Αυτά αποτελούν μια <<φυγή >> από την πραγματικότητα και δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση ελευθερίας. Η χειρότερη περίπτωση είναι να οδηγηθούν οι νέοι στα ναρκωτικά από μια απερισκεψία ή από μαγκιά.