Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων...

16
(Αστυνομικού προσωπικού κάθε βαθμίδας) Μηνιαία έκδοση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων www.poasy.gr Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018 Τεύχος 120 / Κ3077 Συνεδρίαση Διοικητικού και Γενικού Συμβουλίου 10-11 ΑΧΑΪΑ: Στον πρωθυπουργό το αίτημα για Αστυνομικό Μέγαρο 13 Νέα κρούσματα τραυματισμένων συναδέλφων 5, 14 Πάρεργο η εμπλοκή των αστυνομικών σε πλειστηριασμούς 4 Το ΤΕΑΠΑΣΑ θα χορηγήσει δάνεια εκτάκτων αναγκών 3 ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΕΤΚΟΣ Επίδομα πτυχίου, ως ποσοστό επί του μισθού 2 Θεσμοθέτηση δεύτερου ρεπό εβδομαδιαίως 15 Οι Ομοσπονδίες καθορίζουν την ατζέντα 3 Μην απαξιώνετε την ΕΚΑΜ 4 924.000 ευρώ για επιδόματα αναπηρίας 4 Ακραίες συμπεριφορές της διοίκησης 12 Πληρώστε τα οδοιπορικά των συναδέλφων μας 13 6-7 Το υπουργείο Εργασίας απαντά στα καυτά αιτήματά μας Οι Ήρωες ζητούν δικαίωση Το Ίδρυμα Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας υπηρετεί την αστυνομική οικογένεια Αρραγές μέτωπο όλων των οργανωμένων συνδικαλιστικών μας δυνάμεων 5 8-9 6-7 6 απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ Νέα

Transcript of Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων...

Page 1: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

(Αστυνομικού προσωπικού κάθε βαθμίδας)Μηνιαία έκδοση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλωνwww.poasy.grΙανουάριος-Φεβρουάριος 2018

Τεύχος 120 / Κ3077

Συνεδρίαση Διοικητικούκαι Γενικού Συμβουλίου

10-11

ΑΧΑΪΑ: Στονπρωθυπουργό τοαίτημα για ΑστυνομικόΜέγαρο 13

Νέα κρούσματατραυματισμένωνσυναδέλφων 5, 14

Πάρεργο η εμπλοκήτων αστυνομικών σεπλειστηριασμούς 4

Το ΤΕΑΠΑΣΑ θαχορηγήσει δάνειαεκτάκτων αναγκών 3

ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΕΤΚΟΣΕπίδομα πτυχίου, ως ποσοστό επί του μισθού 2

Θεσμοθέτηση δεύτερου ρεπόεβδομαδιαίως 15

Οι Ομοσπονδίεςκαθορίζουν την ατζέντα 3

Μην απαξιώνετε την ΕΚΑΜ 4

924.000 ευρώ για επιδόματα αναπηρίας 4

Ακραίες συμπεριφορές της διοίκησης 12

Πληρώστε τα οδοιπορικά τωνσυναδέλφων μας 13

6-7

Το υπουργείοΕργασίαςαπαντά στα καυτάαιτήματά μας

Οι Ήρωες ζητούν δικαίωση

Το Ίδρυμα Εξοχές ΕλληνικήςΑστυνομίαςυπηρετεί τηναστυνομικήοικογένεια

Αρραγές μέτωπο όλων τωνοργανωμένωνσυνδικαλιστικώνμας δυνάμεων 5

8-9

6-7

6

απόφαση«βόμβα»του ΣτΕ

Νέα

Page 2: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

Ηέναρξη της νέας συνδικαλιστικήςχρονιάς συμπίπτει με τη διεξαγω-γή του 28ου τακτικού μας συνε-

δρίου, στο επίκεντρο του οποίου βρί-σκεται ο βασικός μας στόχος, η αποκα-τάσταση δηλαδή των μισθών μας, σταεπίπεδα του 2012, όπως επιτάσσει τοΣυμβούλιο της Επικρατείας και όπωςεπιβάλλουν οι ίδιες οι ανάγκες της ζωής.

Οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις εί-ναι πολλές και ο καθημερινός αγώναςγια να τα βγάλουμε πέρα, είναι αρκετάψυχοφθόρος. Τα σημειώματα αποδο-

χών που παίρνουμε πλέον όλοι μας, μεβάση το νέο ειδικό μισθολόγιο, αποτυ-πώνουν στρεβλά το οφειλόμενο χρέοςτης πολιτείας για κάθε ένστολο δημόσιολειτουργό, για κάθε συνάδελφο και συ-ναδέλφισσα ως άτομο, με οικογένειακαι μη. Αποτυπώνουν την ανταπόδοσητης πολιτείας με βάση τις διατάξεις πουαγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και να συ-ζητήσουμε από μηδενική βάση έτσι ώστετο νέο μισθολόγιο να είναι ορθολογικόκαι όχι συνέχεια των αδικιών του πα-ρελθόντος.

Μια παράμετρος που πρέπει να συζη-τηθεί και να μας απασχολεί, εκτός απότην αναγνώριση της επικινδυνότηταςτης εργασίας, είναι και η δίκαιη αμοιβήκαι η επιβράβευση των αρίστων, εκεί-νων δηλαδή που έχουν επιπλέον πτυχίακαι γνώσεις εξειδικευμένες για την απο-τελεσματικότερη λειτουργία της Ελληνι-κής Αστυνομίας.

Η διεκδίκησή μας για ανωτατοποίησητης αστυνομικής εκπαίδευσης συμβαδί-ζει και με τον στόχο μας για καλύτερεςαμοιβές, με γνώμονα όχι την ισοπέδω-ση των μισθών, αλλά την θέσπιση κρι-τηρίων και διαβαθμίσεων. Πέρασε ανε-πιστρεπτί η εποχή του «φας, πιεις, αστυ-φύλακας θα βγεις». Οι νέοι συνάδελφοί

μας, οι γενιές των Πανελληνίων εξετά-σεων πρέπει να είναι υπερήφανες διότικέρδισαν με το σπαθί τους την καταξίω-ση μέσα στο σώμα αλλά και έξω στηνκοινωνία.

Αυτή η κατάκτηση, για την οποία είναιυπερήφανο και το συνδικαλιστικό μαςκίνημα, διότι η ΠΟΑΣΥ ήταν εκείνη πουπολέμησε ανοικτά υπέρ της αξιοκρατίαςστην αστυνομία, πρέπει να αξιοποιηθείγια να πάμε παραπέρα τους στόχουςμας. Είναι εύκολο να ζητάς καλύτερουςμισθούς, αλλά για να έχεις σύμμαχό σουτην κοινωνία σε αυτό το κρίσιμο καιευαίσθητο θέμα, ιδίως σε περιόδους οι-κονομικής κρίσης, πρέπει να αποδει-κνύεις καθημερινά ότι το αξίζεις και ότιείσαι αποτελεσματικός στη δουλειά σου.Και φυσικά, όταν δεν έχεις τα διαθέσιμαμέσα για να είσαι επαγγελματικά εντάξει,καταγγέλλεις και διεκδικείς καλύτερεςσυνθήκες εργασίας, εκπαίδευση κ.λπ.

Η ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης,και η κατάκτηση επομένως των γνώσε-ων, μέσω της διαρκούς εκπαίδευσης καιμετεκπαίδευσης, η απόκτηση πτυχίων,στα απλά ελληνικά, δεν είναι ιδιορρυθ-μία κάποιων, αλλά απαίτηση όλων, γιαόλους. Είναι μονόδρομος για να ανεβά-σουμε το επαγγελματικό επίπεδο των

στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας καινα ενσωματώσουμε στην καθημερινήπρακτική -διοίκηση και σχεδιασμό τωνεπιχειρησιακών της δράσεων- τις αρχέςτου σύγχρονου μάνατζμεντ. Ο όρος επι-στημονική αστυνομία αφορά κυρίως τιςεγκληματολογικές υπηρεσίες, όπουαπαιτούνται πανεπιστημιακού επιπέδουεξειδικευμένες γνώσεις, αλλά η τάση εί-ναι να διευρύνεται αυτός ο όρος και σεάλλα πεδία. Η εποχή της εμπειρικήςαστυνόμευσης έχει παρέλθει και στονορίζοντα προβάλλει ο πτυχιούχος αστυ-νομικός. Τη θέση του αστυνόμου Σαΐνη,καταλαμβάνει ο δόκτορας αστυνομικώνλειτουργιών!

Αυτές οι επιστημονικές γνώσεις, ωςεφόδια πλέον, της καθημερινής αστυ-νομικής υπηρεσίας, δεν μπορεί επομέ-νως παρά να αποτυπώνονται και στααναλυτικά σημειώματα αποδοχών τουΈλληνα αστυνομικού, ανάλογα, βεβαί-ως, με τους τίτλους σπουδών και τιςαναγνωρισμένες του γνώσεις ως ποσο-στό επί του μισθού με τη μορφή επιδό-ματος πτυχίου. Η Ομοσπονδία μας τολαμβάνει υπόψη της και διεκδικεί μεόραμα και ελπίδα μια καλύτερα αμειβό-μενη αστυνομική εργασία – προσφοράπρος την ελληνική κοινωνία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ΝέαΑστυνομία Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018

Έκδοση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών

Υπαλλήλων που έχειστις τάξεις της 58 πρωτοβάθμιες

οργανώσεις και 40.000 μέλη

[email protected]

[email protected]

Αθήνα, Μεσογείων 96, Τ.Κ. 115 27τηλ.: 210.7770.685fax: 210.7770.682

ΕκδότηςΓρηγόρης Γερακαράκος

Υπεύθυνος έκδοσηςΣταύρος Φέτκος

Γραμματέας Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων

Συντακτική ΟμάδαΣπύρος Λιότσος

Αθανάσιος Αθανασόπουλος

Σχεδιασμός - Σελιδοποίησηwww.2plus1.gr

ΕκτύπωσηDiamond Print s.a.

Τα ενυπόγραφα άρθρα δεν εκφράζουν υποχρεωτικά

τις θέσεις της ιδιοκτησίαςή της σύνταξης

της «Νέας Αστυνομίας».

(Αστυνομικού προσωπικού κάθε βαθμίδας)Μηνιαία έκδοση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλωνwww.poasy.gr

Συναδέλφισσες,συνάδελφοιΜε τους αγώνες μαςκερδίζουμε τα δικαιώματάμας. Αναφερόμαστε στοΤΕΑΠΑΣΑ, το ταμείο πουτο 2012 έπεσε θύμα τουPSI, χάνοντας εν μια νυκτί360.000.000 ευρώ. Τότεπου οι κυβερνώντες δενσεβάστηκαν ούτε τον ιερόσκοπό του ΕιδικούΛογαριασμού και άρπαξανκαι από αυτόν άλλα13.000.000 ευρώ! Τώρα,και αφού καταφέραμε καιδιασώσαμε την αυτοτελήλειτουργία του Ταμείου,εξασφαλίσαμε και τηναποδέσμευση κεφαλαίων,ύψους 7.100.000 ευρώ,προκειμένου ναχορηγηθούν προσωπικάδάνεια εκτάκτων αναγκών,έτους 2018, σεασφαλισμένους του.

ΦΛΟΡΙΝΤΑΠαράνοια! Μόνο με αυτή τη λέξη μπορεί να αποδοθεί η διάσταση της νέας τραγωδίας με τους τουλάχιστον 17 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίεςαπό την αιματηρή επίθεση ενός «σεσημασμένου» 19χρονου πρώην μαθητή λυκείου στην πόλη Πάρκλαντ, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή τηςΦλόριντα. Παλιοί συμμαθητές του, τον περιγράφουν ως "προβληματικό άτομο που είχε ψύχωση με τα όπλα"... Αυτή ήταν «η 291η επίθεση ενόπλουμέσα σε σχολείο από τις αρχές του 2013», τόνισε η Σάνον Γουότς, ιδρύτρια της οργάνωσης «Moms Demand Action For Gun Sense In America»(«Μητέρες απαιτούν δράση για να επικρατήσει η λογική όσον αφορά την οπλοκατοχή στην Αμερική»), η οποία μάχεται για να σταματήσει η διάδοση των όπλων.

S M S

Επίδομα πτυχίου, ως ποσοστό επί του μισθού

Του Σταύρου ΦέτκουΓραμματέα Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων της ΠΟΑΣΥ

Page 3: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

Χιούμορ... του Ανδρέα Πετρουλάκη

3Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018 ΝέαΑστυνομία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ατζέντα του μήνα

Ο σκοπός ενός αστείου δεν είναι να μειώσει κάποιον,

αλλά να του θυμίσει ότι είναι μειωμένος.

Τζωρτζ Όργουελ

Οι εξαγγελίες του Υπουργού ΕθνικήςΑμύνης περί εξαγοράςδανείων απέσπασαν την προσοχή ακόμα και των γελοιογράφων…Ο κ. Πάνος Καμμένος«έπαιξε» για άλλη μια φορά με τις αγωνίεςτων ενστόλων και το ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει αυτό το τόσο πληθωρικότου ενδιαφέρον…

09-01-18Τρισάγιο στη μνήμη του αδικοχαμένου συνα-δέλφου Ανθυπαστυνόμου Βασιλείου ΛΑΠΠΑπου έχασε τη ζωή του, εν ώρα καθήκοντος,στις 9 Ιανουαρίου 1997, στον Πύργο Ηλείας.

10-01-18Διαμαρτυρία για τη νομοθετική ρύθμιση αλ-λαγής του συνδικαλιστικού νόμου σχετικά μετο δικαίωμα στην απεργία.

16-01-18Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων πουαναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στηχώρα, συνεδρίασαν τα προεδρεία των Ομο-σπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας & Ενό-πλων Δυνάμεων.

17-01-18Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που καθορίζει το ύψος,τους δικαιούχους, τους όρους και τις προ-ϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανα-πηρίας.

17-01-18Παρέμβαση στην Ηγεσία με αφορμή έγγραφοτης Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθη-νών με θέμα οι αστυνομικοί θυσία στο βωμότης Πολιτικής- Κυβερνητικής ιδεοληψίας καιτης Υπηρεσιακής ολιγωρίας.

19-01-18Στην τελετή κοπής της βασιλόπιτας του Ιδρύ-ματος Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας, τηνΟμοσπονδία μας εκπροσώπησαν ο ΓενικόςΓραμματέας της ΠΟΑΣΥ κ. Γιώργος Παπα-τσίμπας και ο εκπρόσωπός μας - μέλος τουΔ.Σ. του Ιδρύματος κ. Λάμπρος Μητσικός.

25-01-18Ενημερώσαμε τον Αναπληρωτή ΥπουργόΕσωτερικών κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ για τη μη κα-ταβολή επιδόματος παραμεθορίου σε ορισμέ-νους συναδέλφους μας.

26-01-18Με την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφά-λισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα ΈφηΑχτσιόγλου συναντήθηκαν οι Ομοσπονδίες μας.

29-01-18Η 2η Συνδιάσκεψη των Διοικητικών Συμβου-λίων των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφα-λείας και των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματο-ποιήθηκε στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα.

31-01-18Συνεδρίασε το πρώτο για το νέο έτος Διοικη-τικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

01-02-18To Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα, το 28ο ΤακτικόΠανελλαδικό Συνέδριο να πραγματοποιηθεί την07 & 08-03-2018, στην Ερέτρια Ευβοίας.

06-02-18H Ομοσπονδία μας με κοινή ανακοίνωσή τηςμε την ΠΟΑΞΙΑ ανακοινώνουν ότι το ΤριμελέςΣυμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ), εξέδωσε το πρακτικό της απόφασής του.

14-02-18Εγκρίθηκε η αποδέσμευση κεφαλαίων τουΤΕΑΠΑΣΑ προκειμένου να χορηγηθούν προ-σωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών.

“”

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, το ΤΕΑΠΑΣΑ ανακοίνωσε ότι «ξε-πάγωσε» τη διαδικασία χορήγησης δανείων. Οι αγώνες μας στέφθη-καν από επιτυχία και όπως ανακοίνωσε η Ε.Γ. της ΠΟΑΣΥ, αυτό επε-

τεύχθη «με την υπ’ αριθ. ΓΔΟΕΣ/1/1/62-α από 29-01-2018 απόφαση τουΥπουργού μας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β-401) την 09-02-2018». Με βάση αυτή, εγκρίθηκε η αποδέσμευση κεφαλαίωνγια τον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ.), τον Τομέα Πρόνοιας Υπαλ-λήλων Αστυνομίας Πόλεων (Τ.Π.Υ.Α.Π.) και τον Τομέα Πρόνοιας ΥπαλλήλωνΠυροσβεστικού Σώματος (Τ.Π.Υ.Π.Σ.) του Κλάδου Πρόνοιας του Ταμείου Επι-κουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας(Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.), προκειμένου να χορηγηθούν προσωπικά δάνεια εκτάκτωναναγκών, έτους 2018, σε ασφαλισμένους του.

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν κεφάλαια για τον παραπάνω σκοπό ως εξής: α)Τ.Π.ΑΣ. μέχρι ποσού τριών εκατομμυρίων (3.000.000,00) ευρώ, β) Τ.Π.Υ.Α.Π.μέχρι ποσού δύο εκατομμυρίων (2.000.000,00) ευρώ και γ) Τ.Π.Υ.Π.Σ. μέχριποσού δύο εκατομμυρίων εκατό χιλιάδων (2.100.000,00) ευρώ.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι τα εν λόγω δάνεια χορηγούνται κατά περίπτωση,μετά από αίτηση του δικαιούχου, με απόφαση του Δ.Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. καιπάντοτε μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές για το λόγο αυτό διατάξεις.

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο Τόσκα συναντή-θηκαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ, προκειμέ-νου να θέσουν υπόψη του τα εκκρεμή ζητήματα του Κλάδου μας και

να ενημερωθούν για τον χρόνο επίλυσης αυτών.Ειδικότερα, τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τη μη συμμόρφωση του Δη-

μοσίου στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίουτης Χώρας, αναφορικά με τις μισθολογικές περικοπές των στελεχών της Ελ-ληνικής Αστυνομίας, μετά και το πρόσφατο πρακτικό που εξέδωσε το ΤριμελέςΣυμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κατόπιν αιτήσεως των Ομο-σπονδιών μας και την εκπόνηση νέου βαθμολογίου στα δεδομένα του πρό-σφατου συνταξιοδοτικού πλαισίου.

Επίσης, τονίσαμε στον κ. Υπουργό ότι οι μόνοι υπεύθυνοι εκπρόσωποι τουαστυνομικού προσωπικού είναι τα θεσμοθετημένα τους όργανα και όχι οποι-αδήποτε τρίτα πρόσωπα, τα οποία αφενός ουδεμία εξουσιοδότηση διαθέτουν,αφετέρου λειτουργούν καιροσκοπικά, πόσο μάλλον, όταν εμφανίζονται κατάπεριόδους άλλοτε ως συνομιλητές και άλλοτε ως διαπραγματευτές με την Πο-λιτική Ηγεσία.

Ο κ. Υπουργός, από πλευράς του, μας απάντησε ότι η εφαρμογή των απο-φάσεων του ΣτΕ είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και ότι αυτέςσυνδυάζονται άμεσα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ για τοθέμα του βαθμολογίου μας γνώρισε ότι, επί της ουσίας των προτάσεών μαςείναι ενήμερος και προς τούτο έχει ζητήσει από τη Φυσική Ηγεσία σε εύθετοχρόνο να του υποβάλλει τις τελικές της προτάσεις προκειμένου να δρομολο-γηθούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις και αλλαγές της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τέλος, μας ενημέρωσε ότι σέβεται τον θεσμικό μας ρόλο, ως εκπροσώπωντων εργαζομένων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και επισήμανε ότι η μό-νη συζήτηση που μπορεί να γίνει αφορά τα θέματα που τίθενται επισήμως από

τις Ομοσπονδίες με βάση την ατζέντα και τις προτάσεις που εκείνες καθορίζουν,όπως και οι ίδιες εξουσιοδοτούνται από τα συνέδρια και τα άλλα συλλογικάτους όργανα.

Οι Ομοσπονδίες καθορίζουν την ατζέντα

Το ΤΕΑΠΑΣΑ θα χορηγήσει δάνεια εκτάκτων αναγκών

Page 4: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

Με αφορμή τις τελευταίες διαταγές για τηναπασχόληση αστυνομικών στη φύλαξησυμβολαιογραφικών γραφείων, επανερ-

χόμαστε στο μείζον ζήτημα της επικίνδυνης χρησι-μοποίησης αστυνομικών δυνάμεων για την εφαρ-μογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής που δεν πλήττει, ενπροκειμένω, μόνο όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αδυ-νατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υπο-χρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους,αλλά έχει άμεσες αρνητικές παρενέργειες στην όληλειτουργία και αποτελεσματικότητα της ΕλληνικήςΑστυνομίας.

Αντί η Κυβέρνηση, όπως ευαγγελιζόταν και το ίδιοτο κυβερνών κόμμα πριν από τις εκλογές, να μερι-μνήσει για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, επι-στρατεύει, κατά παράβαση και πάλι των προεκλογι-κών της υποσχέσεων, την Ελληνική Αστυνομία, γιανα εφαρμόσει μια αλλοπρόσαλλη πολιτική που - πέ-ραν όλων των άλλων - φέρνει σε ευθεία αντίθεσηκαι σύγκρουση τους αστυνομικούς με ολόκληρη τηνκοινωνία. Την ώρα δηλαδή που υποτίθεται ότι η Κυ-βέρνηση ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των καλώνσχέσεων της αστυνομίας με τους πολίτες, η ίδια επι-τρέπει τη δημιουργία εστιών έντασης με ό,τι αυτόσυνεπάγεται για την ίδια τη σωματική ακεραιότητατόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών, όπως

ήδη διαπιστώσαμε με τους τραυματισμούς σε συγ-κεκριμένα συμβάντα, ενώ είχαν υποτίθεται ληφθεί«μέτρα τάξης και ασφάλειας».

Επιπλέον, με τις διαταγές για την προστασία τωνσυμβολαιογραφικών γραφείων, εγείρονται πελώριαερωτηματικά για το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίαςαφού η δύναμη της αστυνομίας που θα αποσπάταικαθημερινά, θα απουσιάζει από τον τομέα της ευ-ρύτερης αστυνόμευσης, υπονομεύοντας έτσι τοαγαθό της ασφάλειας και θέτοντας επιτακτικά τοερώτημα αν τελικά η κυβέρνηση θέλει την αστυνο-μία για τον πολίτη, ή να τη χρησιμοποιεί κατά τοδοκούν σε ρόλο δωρεάν υπηρεσιών «σεκιούριτι»τη μια στους συμβολαιογράφους, την άλλη στα γή-πεδα και την παρά άλλη σε διάφορους παράγοντεςμε κοινό παρονομαστή το ΧΡΗΜΑ;

Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι βεβαί-ως να εφαρμόζει τους νόμους και να τηρεί τη νο-μιμότητα, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι οιεργαζόμενοι Αστυνομικοί πρέπει να θέσουν σήμερασε κίνδυνο το λειτούργημά τους επειδή κάποιοι άλ-λα λένε και άλλα κάνουν.

Επειδή το προσεχές διάστημα είναι βέβαιο ότι ηκατάσταση θα οξυνθεί, λαμβάνοντας ενδεχομένωςκαι ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καλούμε την Κυβέρ-νηση να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε η Ελ-

ληνική Αστυνομία να μην εμπλακεί σε μια επιζήμιαγια τους αστυνομικούς και την κοινωνία επικίνδυνηεξέλιξη. Εκτός κι αν έχει αποφασίσει να μετατρέψεισταδιακά την Ελληνική Αστυνομία σε υπηρέτη ιδιω-τικών συμφερόντων, αφήνοντας απροστάτευτο τολαό στο οργανωμένο έγκλημα και την ανομία.

Ακολούθησε νέα παρέμβασή μας προς τον ίδιοτον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. ΝικόλαοΤόσκα, με αφορμή τις καταγγελίες των ΕνώσεωνΑθηνών, Πειραιά, Δυτικής Αττικής και Β/Α Αττικής,σημειώνοντας ότι πρόκειται «για ανάθεση ενός ακό-μα πάρεργου προς την Ελληνική Αστυνομία. Έναπάρεργο, το οποίο έρχεται να καλύψει τις εγγενείςκαι αντικειμενικές δυσκολίες πολιτικής διαχείρισης,του μέγιστου κοινωνικού-μνημονιακού προβλήμα-τος που ακούει στο όνομα «πλειστηριασμοί».

Η διάσωση των διαθέσιμων κεφαλαιακών αποθε-μάτων των συστημικών τραπεζών της χώρας, είναιαδύνατον να διασώσει την παραγόμενη κυβερνητικήπολιτική στο θέμα των πλειστηριασμών και ειδικό-τερα αυτών της πρώτης κατοικίας. Προκειμένου λοι-πόν, να διασωθείτε και να μη διασυρθείτε, μετακυ-λίετε εντέχνως αυτό το πρόβλημα και το αναγάγετεαπό αμιγώς πολιτικό σε καθαρά «αστυνομικό».

Οι εκδοθείσες πρόσφατες σχετικές με το θέμαδιαταγές, θα αφαιμάξουν πολλές αστυνομικές υπη-

ρεσίες του λεκανοπεδίου και μάλιστα προς επίρ-ρωση αυτού του σκοπού θυσιάζεται την βασικήαποστολή του Σώματος, που δεν είναι άλλη απόαυτή της προάσπισης της ζωής, της τιμής και τηςπεριουσίας (βλ. πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας)των Ελλήνων πολιτών.

Παρακαλούμε όπως, λάβετε σοβαρά υπόψη τιςκοινές καταγγελίες των Ενώσεων ΑστυνομικώνΥπαλλήλων Αττικής και εκ του θεσμικού σας ρόλουαναλάβετε πρωτοβουλίες επίλυσης του σοβαρότα-του αυτού προβλήματος, με πολιτικές αποφάσειςκαι ουχί με αστυνομοκρατούμενα μέτρα και προ-στασία.

Δώστε έμφαση στην σκληρά δοκιμαζόμενη Ελ-ληνική Κοινωνία και θωρακίστε την, στηρίζονταςτους στυλοβάτες αυτής, που δεν είναι άλλοι απότους ένστολους λειτουργούς».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4

Πάρεργο η εμπλοκή των αστυνομικών σε πλειστηριασμούς

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνή-σεως (Β-38) η Υπουργική Απόφαση που κα-θορίζει το ύψος, τους δικαιούχους, τους

όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδό-ματος αναπηρίας που καταβάλλεται στο ένστολοπροσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυ-ροσβεστικού Προσωπικού.

Οι Ομοσπονδίες μας χαιρετίζουν την όποια προ-σαρμογή προς το καλύτερο των καταβαλλόμενωνως άνω επιδομάτων στους δικαιούχους συναδέλ-φους μας, ενώ αναμένουν την αξιολόγηση και υιο-θέτηση των προτάσεών τους, αναφορικά με τηντροποποίηση του πλαισίου εφαρμογής της προ-αναφερόμενης Υ.Α. και των ζητημάτων που επι-λύονται μέσα από αυτές.

Το άρθρο 1 «Επίδομα αναπηρίας», προβλέπει:1. α. Στους Αστυνομικούς, Συνοριακούς Φύλα-

κες και Ειδικούς Φρουρούς της Ελληνικής Αστυ-

νομίας και στο Πυροσβεστικό Προσωπικό του Πυ-ροσβεστικού Σώματος, που μετατάσσονται στηνκατάσταση της πολεμικής ή μονίμου διαθεσιμότη-τας, ανεξαρτήτως του νόμου υπαγωγής τους, χο-ρηγείται επίδομα αναπηρίας, αναλόγως του ποσο-στού αναπηρίας, το οποίο καθορίζεται από την οι-κεία Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή, για μία ή πε-ρισσότερες βλάβες από τραύματα ή παθήσεις εξαι-τίας των οποίων έχουν υπαχθεί στις καταστάσειςπολεμικής ή μόνιμης διαθεσιμότητας και υπολογί-ζεται σε ποσοστό επί του εκάστοτε βασικού μισθούτου εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου του κα-τεχόμενου βαθμού τους, ως εξής:

αα. Για ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% καιμέχρι 60%, ποσοστό 40%.

ββ. Για ποσοστό αναπηρίας άνω του 60% καιμέχρι 70%, ποσοστό 60%.

γγ. Για ποσοστό αναπηρίας άνω του 70% και

μέχρι 80%, ποσοστό 80%.δδ. Για ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και

μέχρι 90%, ποσοστό 120%.εε. Για ποσοστό αναπηρίας άνω του 90%, πο-

σοστό 150%.β. Για ποσοστό αναπηρίας κάτω του 50% το επί-

δομα υπολογίζεται βάσει του ποσοστού αυτού, μηδυνάμενο να υπερβεί το 40% επί του εκάστοτε βα-σικού μισθού του εισαγωγικού μισθολογικού κλι-μακίου του κατεχόμενου βαθμού.

2. Στις περιπτώσεις που στη γνωμάτευση της οι-κείας Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής για τηνένταξη στις καταστάσεις πολεμικής ή μόνιμης δια-θεσιμότητας, δεν προσδιορίζεται ποσοστό αναπη-ρίας αλλά ποσοστό επιδόματος, σε συνάρτηση μετην πάθηση για την οποία έχουν υπαχθεί στις κα-ταστάσεις αυτές, το επίδομα αναπηρίας υπολογί-ζεται με βάση το ποσοστό αυτό επί του εκάστοτε

βασικού μισθού του εισαγωγικού μισθολογικούκλιμακίου του κατεχόμενου βαθμού, μη δυνάμενοόμως το ποσοστό αυτό να υπερβεί το 40%. Στηνπερίπτωση που στη γνωμάτευση της εν λόγω Επι-τροπής δεν προσδιορίζεται ούτε ποσοστό αναπη-ρίας ούτε επιδόματος, καταβάλλεται αναπηρικόεπίδομα σε ποσοστό 8% επί του εκάστοτε βασικούμισθού του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίουτου κατεχόμενου βαθμού.

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την1.1.2018 και σύμφωνα με το ίδιο π.δ. προκαλείεπιπλέον δαπάνη σε βάρος των πιστώσεων τουΠ/Υ Εξόδων συνολικού ύψους 192.000,00 ευρώετησίως, καθόσον από την ψήφιση του ν.4472/2017 το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμό-ζεται πλέον, σύμφωνα και με τον αριθμό των δι-καιούχων του επιδόματος (55 άτομα), στις924.000,00 ευρώ από 732.000,00.

Εγγραφη παρέμβασή μας προς τον Αναπληρωτή ΥπουργόΕσωτερικών κ. Νικόλαο Τόσκα με βάση το αίτημα τηςΈνωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης για τη

χορήγηση επιδόματος ειδικών συνθηκών στην Ειδική Κατα-σταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα. Τον καλούμε να παρέμβειγια την αποκατάσταση της αδικίας περί μη χορήγησης του μη-νιαίου επιδόματος ειδικών συνθηκών στους συναδέλφους μαςπου υπηρετούν στην Ειδική Κατασταλτική ΑντιτρομοκρατικήΜονάδα, χορήγηση που θεσπίστηκε με την υπ’ αριθμ.2/9276/0022/ 18.6.2002 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ.829 Β). «Ευελπι-στούμε πως, με την έκδοση της προσφάτως Κ.Υ.Α (Β-38) ανα-φορικά με την χορήγηση του επιδόματος αναπηρίας, υπάρχουνοι προϋποθέσεις για την καταβολή αυτού του επιδόματος, πόσωμάλλον όταν αναφερόμαστε στην πλέον μάχιμη υπηρεσία τηςΕλληνικής Αστυνομίας, με ένα αντικείμενο ιδιαίτερα απαιτητικόκαι εξειδικευμένο, όπου ουδέποτε αυτή η υπηρεσία εξέθεσε τοσώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και τυγχάνει μάλιστα της κα-θολικής αποδοχής όχι μόνο στο χώρο των ενστόλων αλλά και

στο σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας. Η εξομοίωση του επιδό-ματος υπηρεσίας που λαμβάνει σήμερα η Ε.Κ.Α.Μ. αθροιστικάμαζί με το επίδομα της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεωνθα αποτελέσει μια λύση ουσιαστική, όπως λύση θα αποτελέσειή όποια άλλη νομοθετική ρύθμιση συμβατή με το θέμα που δενθα επιβαρύνει τον Κρατικό προϋπολογισμό».

Επίσης, παρέμβαση της Ομοσπονδίας έγινε προς τον ΑρχηγόΕλληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλαμε αντικείμενο το αίτημα της Ένωσης για την ενίσχυση της Γε-νικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με τις τακτικέςμεταθέσεις έτους 2018. «Η πλήρωση και κατάρτιση του σχετικούπίνακα από το Συμβούλιο Μεταθέσεων Κατωτέρων για όλες τιςΔιευθύνσεις Αστυνομίας της Χώρας, εκτιμούμε, πως δεν θα απο-τελέσει αυτή την περίοδο αιτία αντιπαράθεσης με την ΦυσικήΗγεσία, η οποία οφείλει να ενσκήψει και να προτάξει την κατα-νομή του αστυνομικό προσωπικού σε όλη την Ελληνική Επικρά-τεια με προτεραιότητα τον παράγοντα άνθρωπο- αστυνομικό καιτον θεσμό της οικογένειας», σημειώσαμε μεταξύ άλλων.

Την επέκταση της διάταξης για την καταβολή επιδόματος παραμεθορίουζητήσαμε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο Τόσκα.«Με την θέσπιση του νόμου 4472/2017 προβλέπεται ρητώς η κατα-

βολή του επιδόματος παραμεθορίου μηνιαίως στο ποσό των 100 ευρώ στουςυπηρετούντες και κατέχοντες οργανική θέση, αστυνομικούς, στα νησιά τουΑνατολικού Αιγαίου, καθώς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αλεξανδρούποληςκαι Ορεστιάδας. Ομοίως, καθίστανται δικαιούχοι και οι αποσπασμένοι αστυ-νομικοί στις προαναφερόμενες περιοχές προς αντιμετώπιση μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών. Παρά ταύτα, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε και σύμφωναμε τα καταγγελλόμενα των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας, ότι δεν έχει κα-ταβληθεί το επίδομα παραμεθορίου για άγνωστο ως τώρα λόγο και παρακα-λούμε για την άμεση θεσμική σας παρέμβαση προκειμένου να τύχει θετικήςέκβασης το θέμα», τονίζει η ΠΟΑΣΥ στο σχετικό έγγραφο.

Καθορίστηκαν τα ποσά για τα επιδόματα αναπηρίας, ύψους 924.000 €

Μην απαξιώνετε την ΕΚΑΜ Να επεκταθεί και σε άλλους νομούς

το επίδομα παραμεθορίου

Δριμεία κριτική στην Ηγεσία για τη χρησιμοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η ασφάλεια του πολίτη κι από την άλλη να ξεσπιτώνεται ο κοσμάκης

ΝέαΑστυνομία Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018

Page 5: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

5ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα τραυ-ματισμένων συναδέλφων σε διά-φορες περιοχές αποτέλεσαν αντι-

κείμενο επιστολής προς τον ΑναπληρωτήΥπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο Τόσκακαι τον Αρχηγό Ελληνικής ΑστυνομίαςΑντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλαμε αφορμή τις καταγγελίες Πρωτοβαθ-μίων Οργανώσεων. Ειδικότερα: Με βάσητο έγγραφο της Ένωσης ΑστυνομικώνΥπαλλήλων Αθηνών η ΠΟΑΣΥ τονίζει ότιοι αστυνομικοί γίνονται θυσία στο βωμότης Πολιτικής- Κυβερνητικής ιδεοληψίαςκαι της Υπηρεσιακής ολιγωρίας.

«Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αρχηγέ, πα-ρήλθαν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα απότην κοινοποίηση του υπ’ αριθμ.402/10/38 εγγράφου μας(12/01/2018), όπου εκτενώς αναφερ-θήκαμε στον ελλιπή επιχειρησιακό σχε-διασμό αντιμετώπισης των δημόσιωνσυγκεντρώσεων και συναθροίσεων, εκ-φράζοντας μάλιστα την σταθερή πεποί-θηση πως όλα αυτά είναι επακόλουθοτης Κυβερνητικής-πολιτικής ιδεοληψίαςπου εκπορεύεται με σαφή ιδεολογικόπροσανατολισμό και παρεμβατισμό.

Αυτή η εκπόρευση, είναι πασιφανέςπλέον πως επιφέρει σύγχυση και δημι-ουργεί αποπροσανατολισμό της Ελληνι-κής Αστυνομίας που είναι επιφορτισμέ-νη με την τάξη και ασφάλεια σε αυτούςτους χώρους, κάτι το οποίο τείνει δυ-στυχώς να παγιωθεί και οι καθημερινοίτραυματισμοί αστυνομικών εν ώρα υπη-ρεσίας να φαντάζουν ως μια απλή και

φυσιολογική είδηση. Σήμερα, επανερ-χόμαστε με αφορμή το υπ’ αριθμ. 005από 12/01/2018 επισυναπτόμενο έγ-γραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλ-λήλων Αθηνών, όπου συνάδελφοι τηςΥ.Μ.Ε.Τ. τραυματίστηκαν στο περιστύλιοτης Βουλής, θυσιαζόμενοι και αυτοίστον παραλογισμό των ημερών και τηςπαρασχόμενης αλλοπρόσαλλης κυβερ-νητικής πολιτικής, με εξιλαστήρια θύμα-τα τους συναδέλφους μας για τουςοποίους η Ομοσπονδία μας δεσμεύεταιότι θα προασπίσει με κάθε νόμιμο καιπρόσφορο μέσω εφόσον, δεν υπάρξουνάμεσα και απτά αποτελέσματα επίλυσηςτου δόγματος αυτού».

Στο ΡέθυμνοΕξάλλου, με αφορμή την καταγγελία

της Ένωσης Αστυνομικών ΥπαλλήλωνΡεθύμνης με θέμα «Τραυματισμόςαστυνομικού σε τροχαίο ατύχημα ενώρα καθήκοντος, ένεκα μηχανικής βλά-βης υπηρεσιακού οχήματος», καλέσαμετον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικώνκ. Νικόλαο Τόσκα να λάβει μέτρα:

«Τα περιστατικά τραυματισμών αστυ-νομικών εν ώρα υπηρεσίας πληθαίνουνεπικίνδυνα το τελευταίο χρονικό διάστη-μα και εγείρουν σοβαρότατα ζητήματαως προς την ασφάλεια της εργασίας, πέ-ραν του χαρακτηρισμού της επικινδυνό-τητας του επαγγέλματός μας και την μηαναγνώρισή του, αναγνώριση η οποίαπαραπέμπεται στις καλένδες και τη λήθητης κυβερνητικής και ανούσιας παροχο-

λογίας της. Οι τραυματισμοί αυτοί ποι-κίλλουν και σήμερα αναφερόμαστε στοεπισυναπτόμενο υπ’ αριθμ. 1/2018 από13/01/2018 έγγραφο της ΈνωσηςΑστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνης καιτα διαλαμβανόμενα σε αυτό, με τον σο-βαρό τραυματισμό συναδέλφου μας συ-νεπεία τροχαίου ατυχήματος εποχούμε-νης περιπολίας λόγω μηχανικής βλάβηςτου υπηρεσιακού οχήματος.

Παρακαλούμε όπως, εκ του θεσμικούσας ρόλου παρέμβετε για την αυστηρήτήρηση των διατάξεων που διέπουν τοντεχνικό και περιοδικό έλεγχο των υπη-ρεσιακών οχημάτων από την αρμόδιαΔιεύθυνση/Α.Ε.Α και σύμφωνα με τοΠ.Δ 24/2008 (Μέτρα υγιεινής καιασφάλειας ένστολου προσωπικού Ελλη-νικής Αστυνομίας) άρθρο 11 παρ. 4όπου ρητώς ορίζεται ο έλεγχος αυτός ναπραγματοποιείται ανά διετία.

Αντιληφθείτε επιτέλους ότι οι τραυ-ματισμοί αυτοί επιφέρουν απώλεια ση-μαντική σε εργατοώρες, απώλεια μάχι-μων στελεχών, σπατάλη και υπέρμετρηδημοσιονομική δαπάνη καθώς και μιααπαξίωση του θεσμού της ΕλληνικήςΑστυνομίας σε μέσα και εξοπλισμό.

Κύριε Υπουργέ, διαφυλάξετε καιεφαρμόσετε τα διατάγματα που η Πολι-τεία και οι προκάτοχοί σας νομοθέτη-σαν, αυστηροποιήστε το πλαίσιο αυτόκαι δώστε σαφή έμφαση στον παράγον-τα άνθρωπο-αστυνομικό ως έμμεση καιουσιαστική αναγνώριση της καθημερι-νής και επίμοχθης προσφοράς του».

Στην ΑχαΐαΤέλος, στις 24 Ιανουαρίου 2018, κα-

λέσαμε τον Αρχηγό της ΕλληνικήςΑστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταν-τίνο Τσουβάλα να λάβει μέτρα με βάσητην αναφορά της Ένωσης ΑστυνομικώνΥπαλλήλων Αχαΐας για τον τραυματι-σμό Αστυνομικού:

«Κύριε Αρχηγέ, τα συνεχόμενα κρού-σματα βίας, που εκδηλώνονται κατά κό-ρον από μία κοινωνία βαθιά διχασμένηκαι εναντιωμένη προς ότι θεωρείταιΚράτος και όπως αυτό εκπροσωπείταιαπό τους λειτουργούς του, έχει ως απο-τέλεσμα τον τραυματισμό συναδέλφωνμας οι οποίοι σε πολλές των περιπτώ-σεων και κακώς βεβαίως θεωρούνται«Το Βαθύ Κράτος».

Δυστυχώς, η βία είναι ποικιλόμορφηκαι η θωράκιση των αστυνομικών σευλικοτεχνικά μέσα και υποδομές σχεδόνανύπαρκτη. Στην έξαρση αυτή, συντηρεί-ται και μία κακώς εννοούμενη επιχειρη-σιακή τακτική και σχεδιασμός, όπου λει-

τουργεί συνδυαστικά με την όλη περιρ-ρέουσα πολιτική κατάσταση της χώρας.

Αφορμή στη σημερινή μας αναφορά,αποτελεί το επισυναπτόμενο υπ' αριθμ.11/2018 από 22/1/2018 έγγραφοτης Ένωσης Αστυνομικών ΥπαλλήλωνΑχαΐας και τα διαλαμβανόμενα σε αυτό.Ένας ακόμη τραυματισμός συναδέλ-φου, αυτή τη φορά στα πλαίσια τηςαθλητικής βίας σε συνέχεια των πολλα-πλών τραυματισμών που μετρά η Ελλη-νική Αστυνομία το τελευταίο χρονικόδιάστημα.

Το να ευχηθούμε αυτό το κρούσμα ναείναι το τελευταίο, ασφαλώς και θα είναιπολύ ρομαντικό για τις μέρες της άκρα-της βίας που βιώνουμε. Αναγνωρίζουμεκαι αποδεχόμαστε την επικινδυνότητατης εργασίας μας, αρνούμαστε όμως ναδεχτούμε την ολιγωρία και την μη ανα-γνώρισή της από τους καθ' ύλην αρμο-δίους. Τουλάχιστον, προστατεύστε αυ-τούς που εντέλλονται να προστατεύουντην Ελληνική Κοινωνία!».

Νέα κρούσματα τραυματισμένων συναδέλφων

Συνεδρίασε στις 30Ιανουαρίου 2018το Συμβούλιο Με-

ταθέσεων και μόλιςολοκληρώθηκε η συνε-δρίαση, ενημερώσαμετις Πρωτοβάθμιες Ορ-γανώσεις προκειμένουνα λάβουν γνώση οισυνάδελφοι για τον Πί-νακα στον οποίο εμ-φαίνονται οι 367 θέ-σεις των τακτικών με-ταθέσεων.

Η ΠΟΑΣΥ συμμετέχειμε εκπρόσωπό της στοΣυμβούλιο Μεταθέσεωνκαι παρακολουθεί εκτου σύνεγγυς τα τε-κταινόμενα. Στόχος μαςείναι να μην υπάρχουναφενός αρνητικές επι-πτώσεις στη λειτουργίατων αστυνομικών υπη-ρεσιών αφετέρου δε οισυνάδελφοί μας να κά-νουν τον οικογενειακότους προγραμματισμό,βέβαιοι ότι το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων θα διασφαλίζει τα συμφέροντάτους με την επιβαλλόμενη εγκυρότητα και πληρότητα λόγου και έργων.

Επειδή ο θεσμικός μας ρόλος επιτάσσει ουσιαστική και όχι διακοσμητική εκ-προσώπηση των συναδέλφων μας, η Ηγεσία οφείλει να διαφυλάσσει πάντα απότην πλευρά της την ορθή λειτουργία του Συμβουλίου Μεταθέσεων.

Ο πίνακας μεταθέσεων 2018

Την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και την προστασία των αστυνομικών ζητήσαμε από την Ηγεσία

Στην τελετή κοπής της βασιλόπιτας του Ιδρύματος ΕξοχέςΕλληνικής Αστυνομίας, που έγινε στις19 Ιανουαρίου2018, την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησαν ο Γενικός

Γραμματέας της ΠΟΑΣΥ κ. Γιώργος Παπατσίμπας και ο εκ-πρόσωπός μας - μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. ΛάμπροςΜητσικός.

Η τελετή έγινε στα γραφεία του Ιδρύματος στη ΛεωφόροΜεσογείων 96, παρουσία του Διευθυντή του Ιδρύματος Αστυ-νομικού Διευθυντή κ. Γεωργίου Μπακαλάρου, ο οποίος προ-έβη σε σύντομη παρουσίαση των πεπραγμένων του κατά τηδιάρκεια του παρελθόντος έτους, τονίζοντας ότι συνεπεία τηςοικονομικής κρίσης, αναδείχθηκε ο κοινωνικός και ανθρώ-πινος ρόλος τόσο του Ιδρύματος όσο και της Ελληνικής Αστυ-νομίας γενικότερα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετώνπροσφέρθηκε οικονομική βοήθεια σε πολύ περισσότερουςσυναδέλφους ενώ οι Κατασκηνώσεις διαδραμάτισαν σημαν-τικό ρόλο το 2017 αφού φιλοξενήθηκαν πλέον των 1.200παιδιών ενώ οι προοπτικές είναι ευοίωνες και για το τρέχονέτος. Ο ίδιος εξήρε τη συμβολή όλων των στελεχών του Ιδρύ-ματος και ιδιαίτερα των συνδικαλιστών, εκπροσώπων τουαστυνομικού προσωπικού που επίσης μετέφεραν προτάσειςκαι αιτήματα με σκοπό την ανακούφιση εκείνων που ζήτησανοποιαδήποτε στήριξη, συμπαράσταση ή οικονομική βοήθεια,στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των προβλεπόμενων απότους κανονισμούς λειτουργίας του Ιδρύματος για την πρόνοιακαι την αλληλεγγύη εντός του σώματος της Ελληνικής Αστυ-νομίας. Διαβεβαίωσε δε ότι και το τρέχον έτος έχουν δρομο-λογηθεί διαδικασίες περαιτέρω ανάδειξης του ρόλου τουΙδρύματος και αξιοποίησης των κεφαλαίων του.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας, ο γενικός γραμματέας κ.Γιώργος Παπατσίμπας, αφού μετέφερε τις ευχές του προ-έδρου της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη Γερακαράκου, ευχαρί-

στησε το Διευθυντήκαι τα στελέχη τουΙδρύματος για τοέργο που προσφέ-ρουν σε συνεργα-σία με την Ομο-σπονδία μας καιδιαβεβαίωσε τουςσυναδέλφους ότιθα συνεχίσουμε ναενδιαφερόμαστεγια την καλύτερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ιδρύ-ματος στον Άγιο Ανδρέα, αλλά και τα χρήματα που διατίθενταιμέσω του Ειδικού Λογαριασμού Αρωγής με σκοπό τη χορή-γηση οικονομικής ενίσχυσης στους συναδέλφους και τις οι-κογένειές τους ώστε να απαλύνουν τις οικονομικές δυσχέ-ρειες σε περιπτώσεις θανάτων, ασθενειών και άλλων σοβαρώνκαταστάσεων.

Την πίτα ευλόγησε ο πατήρ Ιωάννης Κοκκώνης ενώ παρέ-στη ο Διευθυντής των Κεντρικών Ιατρείων Αθηνών Ταξίαρχοςκ. Αθανάσιος Μπαδέκας, Διευθυντές Αστυνομικών Υπηρε-σιών και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων.

Το Ίδρυμα Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίαςυπηρετεί την αστυνομική οικογένεια

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018 ΝέαΑστυνομία

Page 6: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ6

Τα προεδρεία των Ομοσπονδιώντων Σωμάτων Ασφαλείας & Ενό-πλων Δυνάμεων, είχαν συνεδριά-

σει στις 16 Ιανουαρίου 2018 προκει-μένου να χαράξουν ενιαία πολιτική αν-τιμετώπισης των κοινών ζητημάτων τωνενστόλων.

Ομόφωνα αποφασίστηκε να γίνει ησυνδιάσκεψη και να συζητηθούν τα θέ-ματα που σχετίζονται με τη μη εφαρμογήτων αποφάσεων του ΣτΕ, τις αδικίες καιτις στρεβλώσεις του νέου μισθολογίου,τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συ-στήματος, τη μη έκδοση των εγκυκλίωναναγνώρισης χρόνων ασφάλισης, τηνάνιση και αντισυνταγματική αντιμετώπι-

ση των στελεχών στα οδοιπορικά έξοδα,τα θεσμικά προβλήματα και άλλα γενι-κότερου ενδιαφέροντος ζητήματα για ταοποία απαιτείται συμπόρευση και συ-στράτευση.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, μεγνώμονα την ενιαία αντιμετώπιση όλωντων εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλεί-ας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, συντο-νίζει τις δράσεις και τις ενέργειές του,ως απάντηση στην πολιτική που ακο-λουθεί η κυβέρνηση, η οποία πλήττειόλους ανεξαιρέτως τους κλάδους και τοανθρώπινο δυναμικό τους.

Η βαριά σκιά των Μνημονίων, ταδυσβάσταχτα βάρη και οι παρενέργειες

που έχουν προκαλέσει στη λειτουργίατων ευαίσθητων Τομέων της Εσωτερι-κής και της Εξωτερικής Ασφάλειας τηςχώρας, επιβάλλουν, όσο ποτέ άλλοτε,ένα αρραγές μέτωπο όλων των οργα-νωμένων συνδικαλιστικών μας δυνά-μεων.

Κοινός μας στόχος, να αποτινάξουμετη μνημονιακή λαίλαπα και να επανα-φέρουμε την αξιοπρέπεια, καθώς καιτην επαγγελματική προοπτική που επι-βάλλεται και αρμόζει στα σκληρά εργα-ζόμενα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλεί-ας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν δενεπιτύχουμε το αδύνατο, θα βρεθούμεαντιμέτωποι με το αδιανόητο!

Αρραγές μέτωπο όλων των οργανωμένων

συνδικαλιστικών μας δυνάμεωνΣε συνέχεια των συναντήσεών μας με την Ηγεσία του Υπουργείου Ερ-γασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τηςαποστολής σχετικών υπομνημάτων, αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών

Σωμάτων Ασφαλείας συναντήθηκε (22-2-18) με τη Γενική Γραμματέα Κοι-νωνικών Ασφαλίσεων, κα Στέλλα ΒΡΑΚΑ, παρουσία και των στελεχών τουΓενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να αποσαφηνιστούν θέματαασφάλισης που αφορούν τους στρατιωτικούς του Δημοσίου και θα εμπε-ριέχονται στην σχετική εγκύκλιο του εν λόγω Υπουργείου.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αναγνώριση και τονυπολογισμό -στην ανταποδοτική σύνταξη- των διπλών ετών πραγματικήςσυντάξιμης υπηρεσίας (Μάχιμη Πενταετία, ΕΚΑΜ, ΤΕΕΜ, ΕΜΑΚ, ΜΥΑ κ.λπ.),την αναγνώριση των λοιπών πραγματικών χρόνων, την επέκταση των Υπη-ρεσιών που λογίζονται αυξημένες στο διπλάσιο, το ασφαλιστικό – συντα-ξιοδοτικό καθεστώς των καταταγέντων στα Σώματα Ασφαλείας μετά την 01-01-2011, την επέκταση του χρόνου αναγνώρισης τέκνων των πολιτικώνυπαλλήλων του Δημοσίου και στους στρατιωτικούς, τους λανθασμένους κα-τά το παρελθόν χειρισμούς της Διοίκησης του πρώην ΤΠΔΥ και την επίλυσητου προβλήματος με τους προαιρετικά ασφαλισμένους σε αυτό, καθώς καιτα ζητήματα που έχουν ανακύψει με την εύρυθμη λειτουργία της Συμβου-λευτικής Επιτροπής Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας του ΕΦΚΑ.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας, μας γνώρισε ότι, μετά από τιςσυσκέψεις και την επεξεργασία των αιτημάτων μας, κινούμενη στο πλαίσιοτων διατάξεων του ν.4387/2016, αποφάσισε και θα αποτυπωθούν στησχετική εγκύκλιο του Υπουργείου τα εξής: α) η εξαγορά για την αναγνώρισητων προαναφερομένων διπλών χρόνων -μη συμπεριλαμβανομένης τηςΜάχιμης Πενταετίας- από 01-01-2018, εφόσον ο ασφαλισμένος επιθυμεί,θα παρακρατείται αυτόματα με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας του, β) τοποσοστό αναγνώρισης των εν λόγω διπλών ετών -μη συμπεριλαμβανομέ-νης της Μάχιμης Πενταετίας- παραμένει στο 6,67%, γ) οι διατάξεις του άρ-θρου 22 παρ. 3 του ν.3865/2010 που αφορούν την αναγνώριση της Μά-χιμης Πενταετίας παραμένουν σε ισχύ και μετά τη ψήφιση του νέου ασφα-λιστικού, ενώ υπολογίζονται στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης οι απο-δοχές που ελήφθησαν υπόψη στην εν λόγω αναγνώριση όταν ο χρόνοςτης Μάχιμης Πενταετίας έχει παρασχεθεί μετά την 01-01-2002, δ) στηνπροαναφερόμενη περίπτωση, όταν ο ασφαλισμένος κρίνει ότι δεν τον συμ-φέρει η γενόμενη αναγνώριση, δύναται να καταβάλλει επιπλέον ασφαλι-στικές εισφορές και να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη ή να ανακαλέσει το αί-τημά του και να του επιστραφεί το καταβληθέν χρηματικό ποσό και ε) δεμεταβάλλεται το καθεστώς αναγνώρισης των συντάξιμων ετών για όσουςέχουν ασφαλιστεί στο Δημόσιο μέχρι την 30-09-1990 και συνεπώς πα-ραμένουν σε ισχύ οι σχετικές προς τούτο διατάξεις.

Για τα υπόλοιπα θέματα που αναπτύχθηκαν στην παραπάνω συνάντηση,η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έδειξε αρκετό ενδιαφέρον,ζήτησε να της αποσταλούν αναλυτικά υπομνήματα και μας γνώρισε ότι ζη-τήματα όπως το διαφορετικό ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς τωνυπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας μετά την 01-01-2011 και η ανα-γνώριση του χρόνου τέκνων στο Δημόσιο, ύστερα από τη ψήφιση τουν.4387/2016, δεδομένων και των βασικών αρχών αυτού, ήτοι της ισο-νομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα πρέπει να προσεγγίζονται μέσααπό άλλο πρίσμα.

Το συνδικαλιστικό μας Κίνημα, με επιχειρήματα και επιμονή θα συνεχίσεινα διεκδικεί και να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Σώ-ματα Ασφαλείας, τόσο στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματά του, όσοκαι στα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα του Κλάδου, συμβάλλοντας με τον τρό-πο αυτό στην κοινωνική ευημερία των συναδέλφων μας και εκπέμπονταςπολλαπλά μηνύματα σε όσους μας οδήγησαν στην πολιτική των περικοπώνκαι συνεχίζουν να την εφαρμόζουν.

Το Υπουργείο Εργασίαςαπαντά σε καίρια

αιτήματά μας

HΟμοσπονδία μας με κοινή ανα-κοίνωσή της (6/2/2018) με τηνΠΟΑΞΙΑ ανακοινώνουν ότι το

Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας (ΣτΕ), εξέδωσε το πρακτικότης απόφασής του «ύστερα από Αίτησητων Ομοσπονδιών μας, στο οποίο δια-πιστώνει τη μη συμμόρφωση του Δημο-σίου σε αποφάσεις της Ολομέλειας τουΑνωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου τηςΧώρας, αναφορικά με τις μισθολογικέςπερικοπές των στελεχών της ΕλληνικήςΑστυνομίας και τάσσει 8μηνη προθε-σμία στο Υπουργείο Οικονομικών για νασυμμορφωθεί, ορίζει δε νέα ημερομηνίασυζήτησης ενώπιον του ίδιου Συμβου-λίου Συμμορφώσεως την 23η Οκτωβρί-ου 2018, οπότε και -σε περίπτωση μησυμμορφώσεως- θα επιβάλλει τις προ-βλεπόμενες κυρώσεις στη Διοίκηση.

«Το περιεχόμενο του εν λόγω Πρακτι-κού, που έλαβε αριθμό 3/2018, παρου-σιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο διότιεπιβάλλει στον Υπουργό Οικονομικών τησυμμόρφωση με την απόφαση της Ολο-μέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας

(Ολ.ΣτΕ 1127/2016), παρότι αναγνω-ρίζει τις εγγενείς δυσχέρειες που συνδέ-ονται με την εφαρμογή της αποφάσεωςαυτής, η οποία έχει σημαντικές δημοσιο-νομικής φύσεως δυσχέρειες, όσο καιδιότι επεκτείνει το χρόνο μη συμμόρφω-σης στις περικοπές που συντελέστηκανστα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίαςσε όλη τη χρονική περίοδο των μνημο-νίων, δηλαδή από τον Αύγουστο 2012μέχρι και το 2016», δήλωσαν οι ΝομικοίΣύμβουλοι των Ομοσπονδιών Χαρ.

Μπουκουβάλας και Ρήγας Μπαρμπού-ρης, που χειρίστηκαν για ακόμη μία φο-ρά την κοινή Αίτηση και εκπροσώπησαντις Ομοσπονδίες ενώπιον του ΣτΕ.

«Με σταθερά και αποτελεσματικά βή-ματα, προσπαθούμε να διασφαλίσουμετο εισόδημα των στελεχών των ΕλλήνωνΑστυνομικών και να τους εξασφαλίσου-με μία αξιοπρεπή διαβίωση, ανάλογητης προσφοράς τους στην ΕλληνικήΚοινωνία», πρόσθεσαν οι Πρόεδροι Γρ.Γερακαράκος και Γ. Κατσιαμάκας.

Εκδόθηκε η απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ

2 η Σ Υ Ν Δ Ι Α Σ Κ Ε Ψ Η

ΝέαΑστυνομία Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018

Page 7: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 7

Η2η Συνδιάσκεψη των Διοικητι-κών Συμβουλίων των Ομοσπον-διών των Σωμάτων Ασφαλείας

και των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματο-ποιήθηκε στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στηνΑθήνα (29/1/18), προκειμένου να συν-τονίσουν τις ενέργειές τους για την αν-τιμετώπιση κοινών εκκρεμών θεμάτων ενσχέσει με την κυβερνητική πολιτική, αλλάκαι για να επιβεβαιώσουν το αρραγέςαγωνιστικό μέτωπο που έχουν σχηματί-σει με τη συμμετοχή και της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών(ΠΟΜΕΝΣ), του μόνου νόμιμου φορέαεκπροσώπησης των στρατιωτικών, ύστε-ρα και από την πρόσφατη δικαστικήαπόφαση που διατάσει τη διαγραφή απότα βιβλία συνδικαλιστικών οργανώσεων,της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕνώσεωνΣτρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Πριν από την έναρξη των εργασιώντης Συνδιάσκεψης, με μια συμβολική κί-νηση που σηματοδοτεί και την περαιτέ-ρω αδιατάρακτη ταύτιση στον κοινόαγώνα, οι πρόεδροι έκοψαν μαζί τοπρώτο κομμάτι της βασιλόπιτας και προ-έβησαν στις καθιερωμένες ευχές, αφιε-ρώνοντας τα κομμάτια των Ομοσπον-διών στους συναδέλφους που έχασαν τηζωή τους στο βωμό του καθήκοντος,όσο και στους αφανείς ήρωες της Ελλη-νικής Αστυνομίας, του ΠυροσβεστικούΣώματος, του Λιμενικού Σώματος καιτων Ενόπλων Δυνάμεων, που δίνουνκαθημερινές μάχες για την ασφάλεια τουπολίτη και της πατρίδας μας.

Τα θέματα που τέθηκαν προς συζή-τηση ήταν η τακτική αντιμετώπισης τόσοπαλιών μισθολογικών αδικιών όσο καιτων στρεβλώσεων που προκαλεί το νέοειδικό μισθολόγιο με δεδομένη τη συ-νεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης νασυμμορφωθεί προς τις αποφάσεις τουΣυμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης,άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα όπως

το βαθμολόγιο, οι δυσμενείς επιπτώσειςτου νέου συνταξιοδοτικού συστήματος,οι συντάξεις χηρείας, η εκπροσώπησητων ενστόλων στον ΕΦΚΑ κ.λπ.

Ενημέρωση για τους δικαστικούςαγώνες των Ομοσπονδιών έγινε απότους νομικούς συμβούλους της ΠΟΑΣΥκ. Χάρη Μπουκουβάλα και της ΠΟΑΞΙΑκ. Ρήγα Μπαρμπούρη, οι οποίοι ανα-φέρθηκαν στις ιστορικές αποφάσεις τουΣΤΕ, που, όχι μόνο δικαίωσαν τον συν-δικαλιστικό μας αγώνα, αλλά αποτελούνκαι την ασπίδα του συνδικαλιστικού μαςκινήματος, προκειμένου να αντιμετωπί-σουμε την νέα δυσμενή μισθολογικήκατάσταση.

Όπως είπαν, το συνδικαλιστικό μαςκίνημα τόσο με τις δημόσιες συγκεν-τρώσεις διαμαρτυρίας όσο και με τιςνομικές ενέργειες, δικαιώθηκε στο Συμ-βούλιο της Επικρατείας δυο φορές καιπέτυχε την συμμόρφωση της προηγού-μενης κυβέρνησης με την απόδοση από1/1/2015 του 50% των οφειλομένων,ενώ ο χρόνος «τρέχει» εις βάρος τουκράτους και επ' ωφελεία όλων όσωνέχουν ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικαμέσα για τα υπόλοιπα ποσά (διαφορέςαπό μισθολόγιο σε μισθολόγιο). Στάθη-καν δε ιδιαίτερα στην προσπάθεια τηςκυβέρνησης να διασπάσει το αγωνιστι-κό μέτωπο με ύπουλες μεθοδεύσεις καισαλαμοποίηση των «παροχών», αλλάκαι στη δική μας προσπάθεια να ανα-δείξουμε τον εθνικό ρόλο της λειτουρ-γίας των Σωμάτων Ασφαλείας και τωνΕνόπλων Δυνάμεων, το έργο των οποί-ων μπορεί να μην είναι παραγωγικό,αποτελεί, ωστόσο, την απόλυτη προ-ϋπόθεση για να υπάρξει παραγωγικήανασυγκρότηση και αύξηση του ΑΕΠστη χώρα μας. Συνέστησαν δε ψυχραι-μία και αποφασιστικότητα στις ενέργειέςμας, γνωστοποιώντας ότι η νέα προ-σφυγή των Ομοσπονδιών ΠΟΑΣΥ και

ΠΟΑΞΙΑ στην Επιτροπή συμμόρφωσηςτου ΣτΕ, έχει ήδη εκδικαστεί και εντόςτων επόμενων ημερών αναμένεται ηδημοσιοποίηση της απόφασης σύμφω-να με την οποία αναγνωρίζεται το δίκαιοαίτημά μας περί μη συμμόρφωσης τουυπουργείου Οικονομικών.

Τα κοινά αιτήματαΣτη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση

από την οποία προέκυψε ότι όλα τα Δι-οικητικά Συμβούλια ταυτίζονται σε μιακοινή γραμμή πλεύσης, δίνοντας έμφα-ση στον αγώνα:

α) για την απόσυρση του μισθολογίου(ν.4472/17) και την έναρξη συζήτησηςαπό μηδενική βάση, με σεβασμό στιςαποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρα-τείας και πλήρη συμμόρφωση της κυ-

βέρνησης σε αυτές,β) για τη θεσμοθέτηση νέου βαθμο-

λογίου σε όλα τα Σώματα Ασφαλείαςσύμφωνα με τις προτάσεις των Ομο-σπονδιών και ιδίως στο ΠυροσβεστικούΣώμα, που στερείται παντελώς βαθμο-λογίου,

γ) για την υποβολή Υπομνήματοςπρος το Υπουργείο Εργασίας, όπωςσυμφωνήθηκε κατά την τελευταία εποι-κοδομητική συνάντηση με την καΥπουργό Έφη Αχτσιόγλου για την έκ-δοση των εγκυκλίων που αφορούν τημάχιμη πενταετία, το άρθρο 12, την υγι-εινή και ασφάλεια κ.λπ.

δ) για την υποβολή Υπομνήματοςπρος τον ΥΕΘΑ για τα οδοιπορικά και

ε) για την άμεση συνάντησή μας μετον Πρωθυπουργό της χώρας.

Μετά και από αυτές τις διεργασίες σεεπίπεδο ηγεσίας του συνδικαλιστικούμας κινήματος, όπου για άλλη μια φοράεπιβεβαιώθηκε η βούληση όλων για κλι-μάκωση της αγωνιστικής μας πορείας,η Κυβέρνηση καλείται σε εύλογο χρο-νικό διάστημα να απαντήσει θετικά σταθέματα που τέθηκαν. Η οξύτητα τωνπροβλημάτων δεν επιτρέπει αναβολέςκαι κωλυσιεργίες και το συνδικαλιστικόμας κίνημα με την ωριμότητα που τοδιακρίνει είναι αποφασισμένο να διεκ-δικήσει με κάθε αγωνιστική μορφή πά-λης τα δίκαια αιτήματά μας.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξε, με ει-σήγησή του, για το ασφαλιστικό-συνταξιο-δοτικό σύστημα, ο καθηγητής του Παντείου

Πανεπιστημίου κ. Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος εξαρχής επισήμανε την αναγκαιότητα της ενιαίαςδράσης των εργαζομένων και της τεκμηριωμένης,με επιστημονική γνώση πλέον, διεκδίκησης τωνόποιων αιτημάτων τους.

Ασκώντας κριτική στην πολιτική των Μνημονίωνπου είχε ως αποτέλεσμα την καταβαράθρωση τουκοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστή-ματος, αναφέρθηκε αναλυτικά στο συνολικό ύψοςτων μειώσεων των συντάξεων (-43% από το 2010,συνολικά 55 δισ. ευρώ) και είπε ότι αυτό έγινεεπειδή διασπάστηκε η ενιαία δομή των συντάξεων

και άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού τους, καθώςεπιβλήθηκε η συνολική δαπάνη να έχει χαρακτήρακεφαλαιοποιητικό κατά 70% του ΑΕΠ και 30%αναδιανεμητικό, ενώ θα πρέπει να ισχύσει το αντί-θετο όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Επίσης, υπενθύμισε ότι υπάρχουν και οι ψηφισμέ-νες νέες μειώσεις συντάξεων, από 1/1/2019, ενώπροέβλεψε ότι σε δέκα χρόνια η μείωση των συν-τάξεων θα αγγίξει το 60%.

Μιλώντας για τις προβλέψεις βιωσιμότητας τουσυστήματος, με βάση τις πανεπιστημιακές έρευνεςτόνισε ότι το 2024 θα υπάρξει στη χώρα μας babyboom, ήτοι μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές απαιτή-σεις, εξαιτίας πολλών παραγόντων (γήρανση πλη-θυσμού, αγορά εργασίας κλπ) και ότι το παρατη-

ρούμενο έλλειμμα των 2 δισ. ετησίως, αν δεν αν-τιμετωπισθεί, θα επιφέρει νέες μειώσεις στις συν-τάξεις. Στο σημείο αυτό, διαχώρισε τη θέση του απότις πρόσφατες δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤκας Κριστίν Λαγκάρντ περί υψηλών συντάξεωνστην Ελλάδα, τονίζοντας ότι σήμερα η μέση σύν-ταξη κυμαίνεται στα 850 ευρώ, μεικτά!

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων πουπρέπει να ληφθούν για να υπάρξει λύση, όπως ημη εφαρμογή των μειώσεων που έχουν προβλεφθείγια το 2019, ο οργανικός επανασχεδιασμός τουσυστήματος, νέος σχεδιασμός των ποσοστών ανα-πλήρωσης και των εισφορών, νέος προσανατολι-σμός (70% αναδιανεμητικό και 30% κεφαλαιοποι-ητικό), αναζήτηση νέων χρηματοδοτήσεων (πόροι

υπέρ τρίτων), αποσύνδεση κοινωνικής ασφάλισηςαπό τα ελλείμματα και την αποπληρωμή των δανεί-ων κ.λπ.

Απόσυρση του μισθολογίου και έναρξησυζήτησης από μηδενική βάση

Να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις το 2019

Οι Ομοσπονδίες καταγγέλλουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το αγωνιστικό μας μέτωπο με ύπουλες μεθοδεύσεις και σαλαμοποίηση των «παροχών»

Σ Ω Μ Α Τ Ω Ν Α Σ Φ Α Λ Ε Ι Α & Ε Ν Ο Π Λ Ω Ν Δ Υ Ν Α Μ Ε Ω Ν

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018 ΝέαΑστυνομία

Page 8: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ8

Αποτίοντας φόρο τιμής στους Ήρωες της Ελ-ληνικής Αστυνομίας, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥκ. Γρηγόρης Γερακαράκος τόνισε ότι η Ημέ-

ρα Μνήμης των Ηρώων του Σώματος της Ελληνι-κής Αστυνομίας καθιερώθηκε από το συνδικαλι-στικό μας κίνημα ως ελάχιστη υποχρέωσή μαςαπέναντί τους.

Τόσο εδώ στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Τα-ξιαρχών όσο και σε άλλες εκκλησίες σε όλη τηνΕλλάδα, τιμούμε τη μνήμη των συναδέλφων μαςπου θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος.

Δεν λησμονούμε τη θυσία τους, ανακαλούμε στημνήμη μας τραγικές στιγμές και κυρίως εκφράζου-με τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους δικούςτους ανθρώπους. Στις χήρες και στα ορφανά,στους τραγικούς γονείς των συναδέλφων μας.

Την ίδια στιγμή, όμως, συναισθανόμενοι και τοσυνδικαλιστικό μας ρόλο, είμαστε υποχρεωμένοινα σκεφτόμαστε το ΓΙΑΤΙ για κάθε αδικοχαμένοσυνάδελφό μας. Να ψάχνουμε τις αιτίες και τουςπραγματικούς υπεύθυνους όχι μόνο ζητώντας δι-καίωση αλλά και για να μην θρηνήσουμε άλλα θύ-ματα στο βωμό του καθήκοντος.

Ξέρουμε φυσικά ότι το λειτούργημα του αστυ-νομικού είναι επικίνδυνο. Το πιο επικίνδυνο θαπρόσθετα αφού ο πόλεμος είναι καθημερινός κι οεχθρός είναι απρόβλεπτος και ύπουλος. Και δεν μι-λάω θεωρητικά.

129 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες από το 1984.Δεν πιστεύω να υπάρχει άλλη αστυνομία -στην Ευ-ρώπη σίγουρα δεν υπάρχει- με τέτοιο τραγικό απο-λογισμό. Τυχαίο; ΟΧΙ φυσικά. Κάποιοι ευθύνονται.Κάποιοι δεν έχουν εξοπλίσει σωστά, κάποιοι δεν

έχουν σχεδιάσει σωστά. Ο επαγγελματισμός στηναστυνομία κάπου δεν λειτουργεί σωστά. Διότι αλλούλειτουργεί. Αποδεδειγμένα έχουμε και επιτυχίες, μι-κρές και μεγάλες. Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικόςκαι κυρίως δεν θέλω να αφήνω σκιές για αυτούςπου έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την αστυ-νομία και την κοινωνία.

Αλήθειες λέω. Και γι’ αυτό δεν μπορώ παρά ναμην επαναλάβω τη διαχρονική ανεκπλήρωτη υπό-σχεση των κυβερνώντων για την αναγνώριση τουαστυνομικού λειτουργήματος ως επικίνδυνου καιανθυγιεινού. Μέχρι πότε θα συνεχίζετε αυτός ο εμ-παιγμός;

Δεν προσφέρεται βέβαια η μέρα για μεγάλουςλόγους αλλά δεν μπορούμε να μην υπενθυμίζουμεστην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα τηνανακολουθία τους σε αυτό το θέμα. Και κάνω εν-συνείδητα αυτήν την αναφορά διότι θεωρώ ότι εί-ναι και η καλύτερη απόδοση τιμής στους νεκρούςΉρωές μας, όταν λέμε αλήθειες και δεν προσπα-θούμε να στρογγυλεύουμε τις καταστάσεις.

Τέλος, θέλω να πω δυο λόγια για τους συναδέλ-φους και τις συναδέλφισσές μας, που ξέρω πόσοαγωνιούν για το σήμερα και το αύριο.

Εμείς έχουμε ταχθεί στο καθήκον να είμαστε δί-πλα τους, να αναδεικνύουμε τα προβλήματά τουςκαι να αγωνιζόμαστε για να τα λύνει η διοίκηση καιη κυβέρνηση. Αυτό είναι το δικό μας χρέος κι απόαυτό δεν θα λοξοδρομήσουμε.

Όσο μας εμπιστεύονται αυτοί οι συνάδελφοι, θασυνεχίσουμε τον αγώνα μας, με μεγαλύτερη τόλμηκαι αποφασιστικότητα, ώστε να τους διασφαλίσουμεόσο γίνεται περισσότερο από τους επαγγελματικούς

κινδύνους που εξακολουθούν να τους απειλούν.Πράξτε επομένως το χρέος σας -και απευθύνο-

μαι στους εκπροσώπους της πολιτείας- διότι ο Έλ-ληνας αστυνομικός κρατά όρθια τη χώρα. Όταν όλαέχουν καταρρεύσει γύρω μας, όταν η κοινωνία δι-χάζεται, μην αφήνετε αθωράκιστο τον αστυνομικό.

Για να σταθεί όρθια η χώρα, για να ’ρθει η οικο-νομική ανάκαμψη, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια

παντού. Κι αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο με θεω-ρίες. Θέλει συγκεκριμένη πολιτική και διάθεσησυγκεκριμένων κονδυλίων. Τολμήστε λοιπόν,επενδύστε στο αγαθό της ασφάλειας διότι έτσι θαμειωθούν και οι θυσίες των δικών μας ανθρώπων.Θα έχετε προσφέρει το καλύτερο που μπορείτε όχιμόνο σε μας στην αστυνομική οικογένεια, αλλά καισε ολόκληρη την κοινωνία μας.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ:«Κάποιοι ευθύνονται. Κάποιοι δεν έχουν εξοπλίσει

σωστά, κάποιοι δεν έχουν σχεδιάσει σωστά»

Την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησε στα Χανιά,κατόπιν προσκλήσεως της Ένωσης Αστυνο-μικών Υπαλλήλων Χανίων ο Γενικός Γραμ-

ματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΑΣΥ κ.Χρήστος Συνδρεβέλης ο οποίος αναφέρθηκε ειδι-κά στους τέσσερις αστυνομικούς που θυσιάστηκανστο βωμό του καθήκοντος τα τελευταία χρόνιαστην Κρήτη.

Όπως είπε, «δυστυχώς, η αιματοχυσία συνεχίζε-ται με τους τραυματισμούς αστυνομικών, με τουςαιφνίδιους θανάτους συναδέλφων μας που υπο-φέρουν από το άγχος και τις επαγγελματικές ασθέ-νειες, με τους θανάτους σε τροχαία που είναι μά-στιγα κυριολεκτικά, κι εδώ στην Κρήτη έχουμε έναλόγο περισσότερο να το σημειώνουμε για τους λό-γους που όλοι γνωρίζετε.

Είμαστε επομένως εδώ για να υποκλιθούμε μεευλάβεια και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς νε-κρούς μας, αλλά και για να διαβεβαιώσουμε τουςσυναδέλφους και τις συναδέλφισσες ότι θα συνε-χίσουμε τον αγώνα μας, με μεγαλύτερη τόλμη καιαποφασιστικότητα, ώστε να τους διασφαλίσουμεόσο γίνεται περισσότερο από τους επαγγελματικούςκινδύνους που εξακολουθούν να τους απειλούν.

Γνωρίζω ότι η ημέρα δεν προσφέρεται για κριτικήκαι λεπτομερέστερη παρουσίαση των συνδικαλιστι-κών μας διεκδικήσεων.

Όταν έχουμε απέναντί μας τις οικογένειες τωνΗρώων αστυνομικών, των συναδέλφων μας πουχάθηκαν άδικα, μαζί με τόσους άλλους ανά την ελ-ληνική επικράτεια σε διάφορα τραγικά συμβάντα,νιώθω όμως την ιερή υποχρέωση να λέω αλήθειεςκαι όχι να ωραιοποιώ καταστάσεις. Οι συνάδελφοίμας πιστοί στον όρκο που έδωσαν, θυσίασαν τηζωή τους στο βωμό του καθήκοντος, για την αστυ-νομία, για την κοινωνία, για την πατρίδα μας.

Πάντα φυσικά υπάρχουν ερωτηματικά για τιςσυνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα τρα-γικά περιστατικά, αλλά εμείς δεν δεχόμαστε ότι εί-ναι μοιραίο ο αστυνομικός να σκοτώνεται και η οι-κογένειά του να ντύνεται στα μαύρα. Γι΄ αυτό προ-σπαθούμε από την πλευρά μας να πιέζουμε διαρ-

κώς την πολιτεία να μας εξοπλίζει με τα αναγκαίαμέσα και ζητάμε και από την κοινωνία να στηρίζειαυτόν τον αγώνα μας. Διότι σε τελική ανάλυση οασφαλής αστυνομικός είναι πιο αποτελεσματικόςκαι άρα και ο πολίτης αισθάνεται πιο ασφαλής καιέρχεται πιο κοντά στην αστυνομία.

Τα λέω αυτά ίσως καθ’ υπερβολήν του τελετουρ-γικού, διότι θυμάμαι τη ρήση του Βολτέρου ότι«οφείλουμε πάντα σεβασμό στους ζωντανούς αλλάστους νεκρούς μας οφείλουμε μόνο την αλήθεια».Για να κοιμούνται ήσυχα οι Ήρωές μας, σε μας δεναρμόζουν τα ωραία λόγια και οι κούφιες υποσχέ-σεις. Ο συνδικαλιστικός μας λόγος οφείλει να είναιειλικρινής και γνήσιος και δεν θα μπορούσε να εί-ναι άλλος ειδικά σήμερα, Ημέρα μνήμης των πε-

σόντων στο καθήκον αστυνομικών. Με αυτές τιςλίγες σκέψεις, εκφράζω αισθήματα αγάπης καισυμπάθειας στους συγγενείς των αδικοχαμένωνσυναδέλφων μας και εύχομαι η ηγεσία, η διοίκησητης αστυνομίας εδώ στην Κρήτη και η τοπική κοι-νωνία όπως προείπα, όλοι εμείς οι συνδικαλιστές,να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ναμην λησμονήσουμε το χρέος μας.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν χάθηκαν άδικα, ζητούνδικαίωση, διότι ήταν και δικό τους καθήκον καιαποστολή η επαγγελματική λειτουργία της αστυνο-μίας, η αποτελεσματική προσφορά υπηρεσιών προςτον πολίτη για το καλό της κοινωνίας και της πα-τρίδας μας. Αιωνία τους η μνήμη, δεν θα τους ξε-χάσουμε ποτέ!»

Οι Ήρωες ζητούν δικαίωσηΟι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις τέλεσαν μνημόσυνα και προέβησαν σε καταθέσεις στεφάνων όπου έχουν ανεγερθεί Μνημεία Πεσόντων Αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

ΝέαΑστυνομία Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018

Page 9: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 9

ΗΈνωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνώνμε ανακοίνωσή της για την Ημέρα Μνήμηςτων Θανόντων εν ώρα υπηρεσίας Αστυνομι-

κών, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «αυτή τη μέρα μνήμηςέχουμε χρέος να αναδείξουμε το πάγιο αίτημά μαςγια την απόσυρση του άρθρου 12 του ν.4387/2016 που αφορά τις συντάξεις λόγω θανάτου(χηρείας). Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθη-νών στήριξε έμπρακτα με την παρουσία του προ-εδρείου του Δ.Σ και αντιπροσώπων της την συγκέν-τρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο σύλλο-γος συζύγων θανόντων ΑΞ.Ι.Α. (Αξιοπρέπεια - Ισό-τητα - Αλληλεγγύη), έξω από το υπουργείο εργασίας,με αίτημα την κατάργηση του άρθρου 12 του νόμουΚατρούγκαλου -που σε ορισμένες κατηγορίες κα-ταργεί το δικαίωμα στη σύνταξη λόγω χηρείας- καιτην επαναφορά του ποσοστού χορήγησης σύνταξηςστο 70% του εκλιπόντος. Με το άρθρο 12, του γνω-στού νόμου-σφαγείου 4387/2016 του Αναπληρω-τή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου και τηςσυγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περιέχονται για

τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας) τα εξής:Α) Για τον επιζώντα σύζυγο, θεσπίζεται όριο ηλι-

κίας για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης λόγωθανάτου και συγκεκριμένα το 55ο έτος, το οποίοπρέπει να έχει συμπληρωθεί κατά το χρόνο θανά-του του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, οπότε καιη σύνταξη χορηγείται εφ’ όρου ζωής, αν δεν συν-τρέξουν οι - περιοριστικά αναφερόμενες στην παρ.3 της κοινοποιούμενης διάταξης - προϋποθέσειςπαύσης της. Εάν ο θάνατος επέλθει προτού συμ-πληρωθεί το ως άνω όριο ηλικίας, η σύνταξη κα-ταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο για μία τριετία.Μετά την πάροδο της τριετίας ελέγχεται εάν ο επι-ζών σύζυγος συμπλήρωσε ή όχι το 55ο έτος τηςηλικίας. Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας ο επιζώνσύζυγος συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας ηκαταβολή της σύνταξης διακόπτεται μόλις συμπλη-ρωθεί η τριετία και άρχεται εκ νέου με τη συμπλή-ρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Εάν κατά τηδιάρκεια της τριετίας δεν έχει συμπληρωθεί το 55οέτος, διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης με τη

λήξη της τριετίας και δεν επαναχορηγείται.Β) Τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα

αναγνωρισθέντα, τα υιοθετημένα και όσα εξομοι-ώνονται με αυτά, δικαιούνται της σύνταξης λόγωθανάτου, εφόσον: i) Είτε είναι άγαμα και δεν έχουνσυμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εκτόςκι αν φοιτούν σε ανώτερες σχολές ή ανώτατεςσχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού (ακόμηκαι αν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ήσε μεταπτυχιακά προγράμματα ή εκπονούν διδα-κτορική διατριβή) ή σε ΙΕΚ ή σε Κέντρα/ΣχολέςΕπαγγελματικής Κατάρτισης, οπότε και η χορήγησητης σύνταξης παρατείνεται έως τη λήξη της φοίτη-σής τους σε αυτές και σε κάθε περίπτωση έως τησυμπλήρωση του 24ου έτους.

Αλήθεια αυτοί που έφτιαξαν αυτό το έκτρωμαμπορούν να μας εξηγήσουν;

Αν ζούσε ο/η σύζυγος, δεν θα έπαιρνε την σύν-ταξη που του αναλογούσε;

Τι θα γίνουν οι εισφορές 25, 30, 35 χρόνωνασφάλισης που πληρώθηκαν, στις περιπτώσεις που

η ηλικία είναι κάτω από 52 ετών και η σύνταξη χο-ρηγείται μόνο για τρία χρόνια;

Πόσο λογικό είναι να παίρνει σύνταξη κάποιοςπου έχει ηλικία 55 έτη και μία ημέρα και όχι κά-ποιος που έχει ηλικία 55 έτη παρά μία ημέρα;

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ζητάτην κατάργηση του άρθρου 12 του νόμου Κα-τρούγκαλου (ν. 4387/2016) που αφορά τις συν-τάξεις λόγω θανάτου (χηρείας), διότι θεωρούμε ότιείναι αντισυνταγματικό, καθώς προσβάλλει τη συν-ταγματική αρχή της αναλογικότητας η οποία περι-γράφεται ευθέως και στην Ευρωπαϊκή Σύμβασητων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Είναι πραγματικά εξωφρενικό, η συγκυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιλέγει το πιο ανάλγητο πρόσω-πό της να το δείξει σε γυναίκες που στη δυσχερέ-στερη στιγμή της ζωής τους , που έχασαν το στή-ριγμα τους, να καταδικάζονται να ζήσουν χωρίς ει-σόδημα. Η χηρεία δεν είναι επιλογή, ούτε προνόμιο.Είναι το βαρύ κτύπημα της μοίρας που ανατρέπει τηζωή του επιζώντα και της οικογένειάς του».

ΟΧΙ στο άρθρο 12 του ν.4387/2016 για τις συντάξεις χηρείας

Με την καθιερωμένη εκδήλωσητιμής και μνήμης των Ηρώωντου Σώματος της Ελληνικής

Αστυνομίας, το συνδικαλιστικό μας κί-νημα υπενθύμισε στην οργανωμένη πο-λιτεία, την υποχρέωσή της, όχι μόνο ναμη λησμονεί αυτούς που έδωσαν ακόμακαι τη ζωή τους για την Πατρίδα, αλλάκαι να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για ναδιατηρεί τον αστυνομικό οργανισμό σευψηλά επίπεδα επαγγελματικής κατα-ξίωσης και προσφοράς υπηρεσιών προςτην ελληνική κοινωνία και τη χώρα ολό-κληρη.

Η σημερινή Ημέρα, δεν πρέπει να κα-θιερωθεί ως μια τυπική υποχρέωση τουσυνδικαλιστικού μας κινήματος που στηνπορεία αγκαλιάστηκε και από την επίση-μη ηγεσία και την πολιτεία γενικότερα.

Οι εκλιπόντες έδωσαν τη ζωή τουςστην Πατρίδα κατά την εκτέλεση τουκαθήκοντος, γνωρίζοντας ότι η πατρίδαμπορεί να υπάρχει χωρίς εμάς, αλλάεμείς δεν υπάρχουμε χωρίς Πατρίδα.Και η πατρίδα μεγαλούργησε ότανυπήρχαν άνθρωποι που ήταν διατεθει-μένοι να εκτελέσουν το καθήκον τους,προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους.

Στην Αθήνα, η επιμνημόσυνη δέησηέγινε στον Ιερό Ναό των ΠαμμεγίστωνΤαξιαρχών ενώ στη συνέχεια κατατέθη-καν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντωνπου έχει ανεγερθεί στο προαύλιο τουΥπουργείου Προστασίας του Πολίτη. ΟιΠρωτοβάθμιες Οργανώσεις, πραγματο-ποίησαν ανάλογες εκδηλώσεις μνήμηςσε άλλες εκκλησίες και σε ΑστυνομικάΜέγαρα, όπου ανά τη χώρα έχουν κα-τασκευαστεί Μνημεία Πεσόντων Αστυ-νομικών.

Κυρίαρχο αίτημα του συνδικαλιστικούμας κινήματος, το οποίο τέθηκε και σή-μερα από όλους, είναι η θωράκιση τουλειτουργήματός μας, η αναγνώρισή τουως επικίνδυνου και ανθυγιεινού και ηδιάθεση κονδυλίων για την εμπέδωσητου αγαθού της ασφάλειας, ως ανα-γκαίας προϋπόθεσης για την κοινωνικήευημερία και ανάπτυξη. 129 νεκροί καιχιλιάδες τραυματίες από το 1984, είναιένας τραγικός απολογισμός, όμοιος τουοποίου δεν απαντάται σε καμία ευρω-παϊκή αστυνομία που πρέπει να προβλη-ματίσει κάθε αρμόδιο και κάθε υπεύθυνοκριτή της ελληνικής πραγματικότητας.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστά-τησαν ο πανοσιολογιότατος Αρχιμαν-δρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, εκ-προσωπώντας τον μακαριότατο Αρχιε-πίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδοςκ.κ. Ιερώνυμο, και ο Προϊστάμενος τηςΘρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕλληνικήςΑστυνομίας, Πανοσιολογιότατος Αρχι-μανδρίτης κ. Νεκτάριος Κιούλος.

Τον οφειλόμενο φόρο τιμής απέδω-σαν στους Πεσόντες στο καθήκονΑστυνομικούς, εκ μέρους της Κυβέρνη-σης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτε-ρικών κ. Νίκος Τόσκας, ο ΓενικόςΓραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημή-τριος Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμ-ματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάν-νης Καπάκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑκα Χαρά Καφαντάρη, ο εκπρόσωποςτου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ.Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτής τηςΝέας Δημοκρατίας κ. Βασίλειος Κικί-λιας, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. ΣταύροςΤάσσος, ο γραμματέας του κόμματοςτων Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Στάθης

Ανθόπουλος, ο Αρχηγός της ΕλληνικήςΑστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κων/νοςΤσουβάλας, ο Υπαρχηγός της ΕλληνικήςΑστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Αριστεί-δης Ανδρικόπουλος, ο ΠροϊστάμενοςΕπιτελείου ΑΕΑ Αντιστράτηγος κ. Μι-χαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεω-ρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αν-τιστράτηγος κ. Χρήστος Δραγατάκης,άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματι-κοί της Ελληνικής Αστυνομίας, οικογέ-νειες και συγγενείς των αδικοχαμένωνσυναδέλφων μας, η πολιτευτής της Νέ-ας Δημοκρατίας κα Ιωάννα Γκελεστά-θη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημή-τρης Σταθόπουλος, τo μέλος Δ.Σ. τηςΠανελληνίας Ομοσπονδίας ΑποστράτωνΣωμάτων Ασφαλείας κ. ΓρηγόριοςΑναγνώστου, ο πρόεδρος του ΕθνικούΤμήματος της ΙΡΑ κ. Ιωάννης Καραπα-τάκης, ο πρόεδρος της ΟμοσπονδίαςΠολιτικών Υπαλλήλων κ. Γιώργος Κο-λοβός, ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΑ-ΣΥ κ. Χάρης Μπουκουβάλας, πρόεδροικαι μέλη Δ.Σ. Πρωτοβαθμίων Οργανώ-σεων και φορέων εν ενεργεία και εναποστρατεία αστυνομικών.

Χρέος της πολιτείας τα υψηλά επίπεδαεπαγγελματικής καταξίωσης της ΕΛ.ΑΣ.Με εκδηλώσεις μνήμης στην Αθήνα και στην επαρχία, οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις τίμησαν τους Ήρωες του Σώματος

και υπενθύμισαν το χρέος της πολιτείας για να σταματήσει η αιμορραγία της αστυνομικής οικογένειας

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018 ΝέαΑστυνομία

Page 10: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ10 ΝέαΑστυνομία Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018

Στην πρόσκληση της Ομοσπον-δίας για την κοπή της Βασιλόπι-τας και τη δεξίωση που ακολού-

θησε, ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποιτης κυβέρνησης και των πολιτικώνκομμάτων, η πολιτική και φυσική ηγε-σία, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιώντων ΣΑ και άλλοι (βλέπε αναλυτικάστην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ).

Καλωσορίζοντάς τους, ο πρόεδροςτης ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης Γερακαρά-κος, αφού τους ευχαρίστησε για τηνπαρουσία τους, τους προσκάλεσε ναπαραστούν και στην επίσημη έναρξητων εργασιών του 28ου τακτικού μαςσυνεδρίου όπου θα έχουν τη δυνατό-τητα να απαντήσουν σε όλα τα βασικάσημεία του διεκδικητικού μας πλαισί-ου, ζητώντας τη στήριξη του αγώναμας, χωρίς κομματικές αντιπαραθέ-σεις, αλλά με πνεύμα συνεννόησηςώστε να βρεθούν λύσεις, καθόσον ηαστυνομία οφείλει να υπηρετεί, σύμ-φωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμουςτου Κράτους, ολόκληρη την ελληνικήκοινωνία. Κάλεσε δε ειδικά τους εκ-προσώπους της Κυβέρνησης και τωνΠολιτικών Κομμάτων, να απαντήσουνστα επίμαχα θέματα που θέτουμε, μεσεβασμό στους θεσμούς και στο κρά-τος δικαίου.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος σεόλους για ένα σύντομο χαιρετισμό,κατά τον οποίο εκφράστηκε η εκτίμησήτους προς την Ομοσπονδία μας, αλλάκαι συνολικά προς το ανθρώπινο δυ-ναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας γιατην καθοριστική του συμβολή στη δια-τήρηση της τάξης και της ασφάλειαςτης χώρας, από την αρχή της οικονο-μικής κρίσης, παρά τις οικονομικέςπερικοπές, τα συσσωρευμένα προβλή-ματα και τις δυσλειτουργίες της Ελλη-νικής Αστυνομίας. Ιδίως από τηνπλευρά της Πολιτικής και Φυσικής

Ηγεσίας τονίστηκε ότι υπάρχουν δί-καια οικονομικά και θεσμικά αιτήματαπου πρέπει να αντιμετωπιστούν και γι'αυτό ζητήθηκε η άμεση υποβολή προ-τάσεων ώστε τουλάχιστον για τα θε-σμικά, να προωθηθεί η επίλυσή τουςμέσω προεδρικού διατάγματος.

Για το φλέγον θέμα των προσλήψε-ων, ειπώθηκε ότι με καλύτερο εξορθο-λογισμό, μπορεί να βελτιωθεί η «λει-ψανδρία», ενώ παρουσιάστηκαν στοι-χεία για τους διαγωνισμούς και τακονδύλια που θα διατεθούν για τηνπρομήθεια οχημάτων, αλεξίσφαιρωνγιλέκων και ατομικού εξοπλισμού,στολών, συστημάτων πληροφορικής,αστυνομικών σκύλων κλπ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα μισθο-λογικά, ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης κ. Ανα-γνωστάκης, στάθηκε στο αίτημα γιατην αναγνώριση της επικινδυνότηταςτης εργασίας, λέγοντας ότι ωριμάζεισταδιακά και ότι για την ικανοποίησήτου, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Η Ομοσπονδία εύχεται σε όλους καιόλες καλή αγωνιστική χρονιά, διαβε-βαιώνοντας τα μέλη της ότι κυρίαρχομέλημά της είναι ο συνδικαλιστικόςαγώνας -με αποφασιστικότητα και μα-χητικότητα όποτε και όπου τούτο απαι-τείται- για να μπει τέλος στις αντιυπη-ρεσιακές αποφάσεις, στο καθεστώς

εργασιακής «γαλέρας» και στην απα-ξίωση του Έλληνα Αστυνομικού.

Το φλουρί έτυχε στην Ένωση Αστυ-νομικών Υπαλλήλων Χαλκιδικής καιεκ μέρους της Ομοσπονδίας ο οργα-νωτικός γραμματέας και αναπληρωτήςταμίας κ. Θεόδωρος Χαντζόπουλοςδώρισε στον πρόεδρό της κ. ΓιώργοΑγγελίδη την εικόνα του Αγίου Αρτε-μίου, Προστάτη της Ελληνικής Αστυ-νομίας, με τις ευχές όλων μας για μιακαλή συνδικαλιστική χρονιά.

Κατόπιν αιτήματος της Ομοσπονδίας, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Πα-πατσίμπας και ο Γραμματέας του Δ.Σ. Χρήστος Συνδρεβέλης, συναντή-θηκαν (21-2-18) με τον Προϊστάμενο του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής

Υποστήριξης και Πληροφορικής Υποστράτηγο κ. Παναγιώτη Ντζιοβάρα, προ-κειμένου να θέσουμε τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν το Διοικητικό Συμ-βούλιο και τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις, αναφορικά με τη μισθοδοσία, τις πα-γίες προκαταβολές, την εξόφληση των οδοιπορικών, τη θέρμανση και άλλα τρέ-χοντα θέματα.

Ειδικότερα, τονίσαμε ότι, μετά την ανάρτηση των νέων σημειωμάτων αποδο-χών (μηνός Μαρτίου) και τις αλλαγές του νέου μισθολογίου που αποτυπώνονταισε αυτά, πρέπει να υπάρξει άμεσα από το Αρχηγείο ενημέρωση των συναδέλφωνγια να μην προκαλείται σύγχυση σχετικά με τις κρατήσεις και τις γενικότερεςαλλαγές που επέφερε αυτό, πράγμα που έγινε την ίδια ημέρα.

Επίσης, ζητήθηκε για το ζήτημα της διαχείρισης της πάγιας προκαταβολής –ένα θέμα που τίθεται διαρκώς με οξύτητα από τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις-να υπάρξει άμεση επίλυση του θέματος με διάθεση των απαιτούμενων κονδυ-λίων σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, ώστε να μην χρειάζεται να επανερχόμαστεδιαρκώς αφού η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση υπονομεύει την εύρυθμη λει-τουργία των Υπηρεσιών (αδυναμία καταβολής της προβλεπόμενης προκαταβο-λής στους αποσπασμένους για προσφυγικό, μετακινήσεις διμοιριών κ.λπ.), προ-καλώντας άγχος και ανασφάλεια στους εργαζόμενους.

Τέλος, τέθηκε εκ νέου το θέμα της έγκαιρης εξόφλησης των υπομνημάτωνπου εκκρεμούν από το 2016 και αφορούν μετακινήσεις για το προσφυγικό, απόκαι προς τη νησιωτική Ελλάδα και άλλες, ενώ συζητήθηκε το ζήτημα της θέρ-μανσης και η χάραξη νέας πολιτικής, προκειμένου να μην επαναληφθούν πα-ρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Από πλευράς του, ο Στρατηγός, αφουγκράστηκε την ανησυχία μας σε όλα ταζητήματα που του τέθηκαν και σχετικά με τα προβλήματα της πάγιας προκατα-βολής και των υπομνημάτων που εκκρεμούν από το 2016, είπε ότι καταβάλλεταιπροσπάθεια για την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων και συνεπώς γιατην επίλυσή τους, προς τούτο δε, μας ενημέρωσε ότι έχει υποβληθεί σχετικό αί-τημα στο Υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, για το θέμα της θέρμανσης είπε ότιτα οξυμένα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί αρχές του χειμώνα σε ορισμένεςπεριοχές, αντιμετωπίστηκαν και οι όποιες στρεβλώσεις που προέκυψαν θα επα-νεξεταστούν για να απαλειφθούν.

Με αποφασιστικότητακαι μαχητικότητα όποτε και όπου

τούτο απαιτείται

Την Παρασκευή, 23/2/18, πραγματοποι-ήθηκε συνάντηση του Προέδρου τηςΟμοσπονδίας κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ Γρηγό-

ριου και του Γραμματέα του Δ.Σ. κ. ΣΥΝΔΡΕ-ΒΕΛΗ Χρήστου με τον Υπουργό ΠαιδείαςΈρευνας και Θρησκευμάτων κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥΚώστα, με αντικείμενο συζήτησης το αίτημάμας να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις στηνΑστυνομική Ακαδημία με σκοπό την αναβάθμι-ση των σπουδών.

Στην μακράς διαρκείας συνάντηση, αφού εκ-θέσαμε αναλυτικά τη δομή και το περιεχόμενοτων σπουδών στις Αστυνομικές σχολές, του επι-δώσαμε σχετικό υπόμνημα για τις μέχρι τώρα

πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Ομοσπονδίαμας για το φλέγον ζήτημα της αναβάθμισης τωνπαρεχόμενων σπουδών καθώς και για τις προ-τάσεις, που έχουμε καταθέσει σε προηγούμενοχρόνο τόσο στη φυσική όσο και στην πολιτικήΗγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Καταστήσαμε σαφές στον κ. Υπουργό ότι γιατην Ομοσπονδία μας, η αναβάθμιση και ανα-γνώριση των σπουδών μας στις Αστυνομικέςσχολές αποτελεί πρώτης προτεραιότητας ζήτημα,το οποίο πρέπει να συνοδευτεί και από τις απα-ραίτητες μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το πρό-γραμμα σπουδών, με τα έτη φοίτησης, αλλά καιμε την γενικότερη διάρθρωση της Αστυνομικής

Ακαδημίας. Από πλευράς του κ. Υπουργού οφεί-λουμε να ομολογήσουμε ότι επιδείχτηκε ιδιαίτε-ρο ενδιαφέρον για όλα τα ζητήματα που του εκ-θέσαμε και δόθηκε η διαβεβαίωση για συνεργα-σία προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενοςσκοπός μας, ενώ μας γνώρισε, ότι το επόμενοχρονικό διάστημα, θα δρομολογηθεί συνάντησημε τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολί-τη, προκειμένου εξεταστούν οι τρόποι υλοποί-ησης των αιτημάτων μας.

Η συνέχιση των προσπαθειών από πλευράςΟμοσπονδίας αναφορικά με τα ζητήματα ανα-βάθμισης και αναγνώρισης των σπουδών μαςθεωρείται αυτονόητη μέχρι τελικής δικαίωσης.

Στον Υπουργό Παιδείας το αίτημά μας για αναβάθμιση των σπουδών

Άμεση παρέμβαση για τα νέα σημειώματα

αποδοχών και την παγίαπροκαταβολή

Page 11: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 11Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018 ΝέαΑστυνομία

Με την καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιταςκαι τη δεξίωση που παρατέθηκε προς τι-μήν των προσκεκλημένων της Ομοσπον-

δίας, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες (22 &23/2/2018) του πρώτου, για το νέο έτος, ΓενικούΣυμβουλίου των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, επι-σημαίνοντας την αναγκαιότητα της αμοιβαίας ενη-μέρωσης και συνεργασίας για την αποτελεσματι-κότερη έκβαση του συνδικαλιστικού μας αγώνα, σεμια περίοδο κατά την οποία παραμένουν ανοικτάζέοντα θέματα και χρόνια προβλήματα για τα οποίατην αποκλειστική ευθύνη φέρουν, αναλόγως, οικυβερνώντες και η αστυνομική διοίκηση.

Το Γενικό Συμβούλιο ενημερώθηκε αρχικά γιατην προηγηθείσα συνεδρίαση του ΔΣ, το οποίοενέκρινε τον Διοικητικό και τον Οικονομικό Απο-λογισμό για το διάστημα που μεσολάβησε από το27ο συνέδριο, καθώς και τον Προϋπολογισμό τηςνέας περιόδου. Τα πεπραγμένα θα παρουσιαστούνεκτενώς στο επικείμενο τακτικό 28ο συνέδριο, πουθα πραγματοποιηθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί,στην Ερέτρια Ευβοίας, το διήμερο 7 και 8 Μαρτίου2018.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας μίλη-σαν, ειδικότερα, ο πρόεδρος κ. Γρηγόρης Γερακα-ράκος, ο γενικός γραμματέας κ. Γιώργος Παπα-τσίμπας και ο αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασί-λης Πανταζής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευ-ταίες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και κυρίως στονέο μισθολόγιο και τη μισθοδοσία μηνός Μαρτίου,στην καταγγελία της κυβέρνησης για την κατάργη-ση των πολυτεκνικών επιδομάτων και την αλλαγήτου συνδικαλιστικού νόμου περί απεργιών, πουστην ουσία απαγορεύει στα πρωτοβάθμια σωματείανα απεργούν, όταν εμείς διεκδικούμε στο πλαίσιοτης συνταγματικής αναθεώρησης την τροποποίησητου σχετικού άρθρο 23, ώστε να έχουμε και το δι-καίωμα στην απεργία, ως δημόσιοι λειτουργοί. Επί-σης, αναφέρθηκαν στη διεύρυνση του αγωνιστικούμας μετώπου με τη στενή συνεργασία που έχουμεπλέον και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕνώσεωνΣτρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), καθώς και στον κοινωνι-κό ρόλο της ΠΟΑΣΥ, όπως αυτός εκφράστηκε τοτελευταίο διάστημα με τις παρεμβάσεις και τον κα-ταγγελτικό μας λόγο για τα ζητήματα των πλειστη-ριασμών και τη χρησιμοποίηση αστυνομικών δυνά-μεων σε νέα «πάρεργα» με αποτέλεσμα η κοινωνία,και ιδίως όσοι χάνουν τα σπίτια τους, να στρέφονταιεναντίον μας.

Οι εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο

Ο αντιπρόεδρος Οικονομικών ειδικότερα, τόνισεότι και από τα νέα σημειώματα αποδοχών προκύ-πτει και πάλι η προχειρότητα με την οποία συντάχ-θηκε το νέο μισθολόγιο με αποτέλεσμα να μηνυπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για τις αποδοχέςενός εκάστου. Στη συνέχεια ενημέρωσε το σώμαγια τη συνάντηση που είχαν οι Ομοσπονδίες το με-σημέρι της Πέμπτης στο Υπουργείο Εργασίας με τηΓενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων καΣτέλλα Βρακά. Σε απάντηση των όσων είχαμε θέ-σει στην Υπουργό Εργασίας κα Αχτσιόγλου στις 26Ιανουαρίου 2018, και εν συνεχεία δια υπομνημά-των, η ΓΓ μας ενημέρωσε ότι το αμέσως προσεχέςδιάστημα, θα ρυθμιστεί η εκκρεμότητα της μάχιμης5ετίας χωρίς να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τηςπροβλεπόμενης εισφοράς του ν.3865/2010 καιειδικότερα ότι για τους καταταγέντες έως30/9/1990, δεν θα ζητηθούν εισφορές ενώ για

τους νεότερούς τους (από 1/10/1990 και εντεύ-θεν) το απαιτούμενο ποσό για την αναγνώριση τηςμάχιμης 5ετίας θα μείνει το ίδιο, διαψεύδοντας οι-κτρά όσους ανεύθυνα και παραπλανητικά, υποστή-ριζαν το αντίθετο (βλέπε και σχετική κοινή ανακοί-νωση των Ομοσπονδιών, Αρ. Πρωτ.: 605/13/78-γ από 23/2/2018).

Επίσης, ζητήσαμε νομοθετική ρύθμιση για τηνεπέκταση της κατοχύρωσης μάχιμων χρόνων σε νέ-ες υπηρεσίες, νέους κανόνες για την «αναγνώρισητέκνων», την ικανοποίηση αιτημάτων αναγνώρισηςστρατιωτικής θητείας, την επίλυση προβλημάτωνστη Συμβουλευτική Επιτροπή του ΕΦΚΑ κ.λπ.

Ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Χά-ρης Μπουκουβάλας ενημέρωσε το ΓΣ για το πρα-κτικό υπ’ αριθμ. 3/2018 της Τριμελούς επιτροπήςσυμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας,υπερτονίζοντας την σπουδαιότητά του, αφού πρό-κειται για τη δεύτερη στην ιστορία του ΣτΕ απόφασηπου δικαιώνει την Ομοσπονδία μας και με βάσηαυτή, το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να συμ-μορφωθεί εντός 8μήνου. Το πρακτικό που επιδό-θηκε ήδη στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομι-κών και Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών από τις13 Φεβρουαρίου 2018, ορίζει νέα ημερομηνία συ-ζήτησης, την 23η Οκτωβρίου 2018. Πρόκειται γιααδιαμφισβήτητη νέα νίκη της Ομοσπονδίας, παράτο γεγονός ότι η προθεσμία των οκτώ μηνών μπο-ρεί να μην είναι το «εύλογο διάστημα» των δυο ήτριών μηνών, όπως είθισται να θεωρείται ότι είναιαυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση παρέχει τη δυνατό-τητα στο συνδικαλιστικό κίνημα, συνολικά, να αν-τιμετωπίσει τη νέα πρόκληση με τη δέουσα προσο-χή διότι πρόκειται για μια νέα σημαντική εξέλιξη.Μπορεί δηλαδή ο χρόνος προσαρμογής των μι-

σθολογικών δεδομένων να θεωρείται μεγάλος,ωστόσο, η νέα απόφαση του ΣτΕ, καταλογίζει στοδημόσιο νέα πλημμελή συμμόρφωση και μάλιστααπό το 2012 έως και το 2016, χωρίς να αποφαί-νεται πάντως για τη συνταγματικότητα του νέου μι-σθολογίου (ν.4472/17), για το οποίο θα απαιτηθείνέα δίκη.

Οι παρεμβάσεις των ΕνώσεωνΑκολούθησε γόνιμη κατάθεση ζητημάτων και

προβληματισμών εκ μέρους των εκπροσώπων τωνΠρωτοβαθμίων Οργανώσεων, που έθεσαν εμφαν-τικά τα αιτήματα της κατάργησης του μισθολογίου,το οποίο διαμόρφωσε και ψήφισε η Κυβέρνησηχωρίς καμία διαβούλευση τον Μάιο του 2017 καιτης καθιέρωσης ενός νέου που θα συνδυάζεταιόμως με ένα σύγχρονο βαθμολόγιο, το οποίο δενθα καλλιεργεί διχαστικές τάσεις μεταξύ των συνα-δέλφων, καθώς επίσης και της επαναφοράς των6.700 κενών οργανικών θέσεων αλλά και νέωνπροσλήψεων διότι ορισμένες Διευθύνσεις, όπωςειπώθηκε, έχουν υπερβεί τα όριά τους (Μόνο στηνΓΑΔΑ υπάρχουν 4.500 κενές οργανικές θέσεις).

Επιτακτικά τέθηκαν, επίσης, ζητήματα όπως τοδικαίωμα άρνησης παραλαβής φύλλου πορείας κα-τά τις μετακινήσεις αστυνομικών, εφόσον δεν τουςκαταβάλλονται στο σύνολό τους τα προβλεπόμεναμέσω της παγίας προκαταβολής, με ορατό τον κίν-δυνο, τους προσεχείς μήνες να είναι ελλιπής η χο-

ρήγηση προκαταβολών για τους συναδέλφους πουμετακινούνται στα νησιά και τον Έβρο, η επίσπευσηέκδοσης της σχετικής ΚΥΑ για τα ανακλητικά δα-πανών και εκτός έδρας παρελθόντων ετών, οιάσκοπες μετακινήσεις διμοιριών για μέτρα τάξηςκαι ασφάλειας και μάλιστα με κίνδυνο ανθρώπινηςζωής, οι διάτρητες έως και επικίνδυνες μεταγωγέςμε τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ψυχικά νοσούν-των, οι αποσπάσεις πέραν του 6μηνου και η κατα-πάτηση του νέου Κανονισμού μεταθέσεων, το αί-τημα να τοποθετούνται νέοι αστυνομικοί στο Με-ταγωγών Αττικής και τη ΔΑΕΑ, ο εξορθολογισμόςτων δυνάμεων που διατίθεται στην προστασία επι-σήμων, η χορήγηση επιδόματος σε αστυνομικούςτης ΓΑΔΑ που στελεχώνουν εκτάκτως διμοιρίες, ηεπαναπλαισίωση του επιδόματος παραμεθορίου, ηεξόφληση παλαιών υπομνημάτων, η αναπροσαρ-μογή της χιλιομετρικής απόστασης από 60 σε 50χλμ. ώστε να αποζημιώνονται οι απασχολούμενοισε μεταγωγές, η χορήγηση ρεπό, η υλικοτεχνικήυποδομή και το κτιριολογικό, η όξυνση του προ-βλήματος με τους μετανάστες έξω από το λιμάνιτης Πάτρας και σε ορισμένα νησιά, οι παράλογεςσυνοδείες διανομέων των ΕΛΤΑ στα Χανιά, η αμ-φιβόλου αποτελεσματικότητας αστυνόμευση μέσωΚινητών Αστυνομικών Μονάδων, η προβληματικήκαθαριότητα σε ορισμένες υπηρεσίες, η έλλειψηγραφικής ύλης, η δημιουργία ΥποδιεύθυνσηςΑσφαλείας (Στερεά Ελλάδα) και άλλα.

Με πλούσια δράση οδεύουμε προς το 28ο τακτικό μας Συνέδριο

Στο πρώτο για το νέο έτος Γενικό Συμβούλιο, επιβεβαιώθηκε η δυναμική Ομοσπονδίας και Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων και τέθηκαν όλα τα προβλήματα για τα οποία εγκαλείται η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας

Page 12: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΣ12

ΚΕΡΚΥΡΑ

Με πρωτοβουλία της ΈνωσηςΑστυνομικών Υπαλλήλων Νο-μού Κέρκυρας πραγματοποι-

ήθηκαν διαδοχικές επαφές με τουςΒουλευτές Κέρκυρας κα. Βάκη Φωτεινήκαι κ. Παυλίδη Κωνσταντίνο με τουςοποίους συζητήθηκαν αναλυτικά:- το θέμα της δημιουργίας πρατηρίου

καυσίμων για την προμήθεια τωνυπηρεσιακών οχημάτων και κατά συ-νέπεια την εξοικονόμηση τεράστιωνοικονομικών πόρων για το δημόσιο.

- η κάλυψη την κενής θέσης ψυχολό-γου στην Γενική Περιφερειακή Αστυ-νομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, ηοποία προβλέπεται σύμφωνα με τηνσχετική νομοθεσία και είναι καλυμμέ-νη σε άλλες αστυνομικές περιφέρειες.

- η ίδρυση και στελέχωση ΤμήματοςΜεταγωγών στην Διεύθυνση Αστυνο-μίας Κέρκυρας, με προσωπικό τοοποίο θα μετακινηθεί στην Κέρκυραγια τον σκοπό αυτό.

- η καταβολή της εκκρεμούσας, από το2017, δικαστικής αποζημίωσης σεαστυνομικό προσωπικό, για την μηκαταβολή του επιδόματος επιχειρη-

σιακής ετοιμότητας (νυκτερινό), για τοχρονικό διάστημα 01.01.2001 έως31.12.2001.

- η εξεύρεση κοινωνικά αποδεκτής λύ-σης στο θέμα της διαχείρισης τωναπορριμμάτων της Κέρκυρας χωρίς τηνπαραμικρή εμπλοκή του αστυνομικούπροσωπικού στην διαχείριση του.Στην συνέχεια με παρέμβαση των κ.

Βουλευτών, πραγματοποιήθηκε ευρείασύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίαςτου Πολίτη υπό τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξηςκ. Αναγνωστάκη Δημήτρη με τη συμ-μετοχή των βουλευτών, του Προέδρουτης Ενώσεως κ. Μποζίκη Νικόλαου, τουΓραμματέα της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. ΣυνδρεβέληΧρήστου και του Αστ/κου Υποδιευθυν-τή κ. Βλαχόπουλου Κωνσταντίνου, ωςεκπροσώπου της Γενικής Περιφερειακής

Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νή-σων, με τους οποίους συζητήθηκαναναλυτικά τα παραπάνω ζητήματα καιαποφασίστηκε η άμεση και κατά προτε-ραιότητα προώθηση των τεχνικής φύ-σεως ζητημάτων (μελέτη, χρηματοδότη-ση κ.λπ.) για την κατασκευή εντός τουτρέχοντος έτους εγκατάστασης για τηνπρομήθεια καυσίμων στα υπηρεσιακάοχήματα της Κέρκυρας. Επίσης, η διε-ρεύνηση την δυνατότητας μετακίνησηςαστυνομικού ειδικών καθηκόντων, γιατην πλήρωση της κενής οργανικής θέ-σης ψυχολόγου, η ενταλματοποίηση τηςεκκρεμούσας αποζημίωσης στο αστυνο-μικό προσωπικό, ενώ για το θέμα τηςδημιουργίας Τμήματος Μεταγωγών δενυπήρξε κάποια σχετική δέσμευση για τοπροσεχές χρονικό διάστημα. Τέλος, γιατο θέμα των απορριμμάτων εκφράστηκεαπό την πλευρά μας προς τους παρευ-ρισκόμενους η θέση «ότι τοπικής φύσε-ως ζητήματα με κοινωνικές προεκτάσειςπρέπει να επιλύονται με την μεγίστη δυ-νατή κοινωνική συναίνεση και διαβού-λευση με τους εμπλεκόμενους φορείςκαι όχι με αστυνομική παρέμβαση».

Σειρά επαφών για τα προβλήματατων αστυνομικών

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνο-μίας ενημέρωσε η Ομοσπονδίαμας για τις καταγγελίες της Ένω-

σης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιάαναφορικά με την ακαταλληλότητα τωνυπηρεσιακών οχημάτων και κάποιεςακραίες συμπεριφορές της διοίκησης.

Τονίσαμε ότι είναι επιεικώς απαράδε-κτο, συνάδελφοί μας να διατάσσονταιπρος εκτέλεση υπηρεσίας με οχήματα ταοποία έχουν χαρακτηριστεί ως ακατάλ-

ληλα με έγγραφες μάλιστα αναφορές καινα θεωρούνται αυτά χρηστικά, παρότιακινητοποιημένα και να ακολουθείταιεμμονικά μία τακτική προς εκτέλεσηυπηρεσίας αυτών εντός του πλαισίουαποφασίζουμε και διατάσουμε. «Η προ-σεκτική ανάγνωση του επισυναπτόμενουυπ’ αριθμ. 007 από 29/1/2018 εγγρά-φου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλή-λων Πειραιά και τα διαλαμβανόμενα σεαυτό, είναι ενδεικτικά της περιρρέουσας

κατάστασης και αντίληψης που επικρατείστις κακώς νοούμενες και καταχρηστι-κές διοικήσεις. Στο πρόσφατο παρελθόν,έχουμε θρηνήσει αστυνομικούς θύματααπό τέτοιες ακραίες συμπεριφορές, οιοποίες δυστυχώς δεν κατέστησαν δυνα-τές να ανατρέψουν αυτές τις αντιλήψεις,με φυσικό επακόλουθο τους πεσόντεςστο καθήκον καθώς και τραυματισθέν-τες εν ώρα υπηρεσίας αστυνομικούς»,σημειώνει η Ομοσπονδία.

Καταγγέλλουμε ακραίεςσυμπεριφορές της διοίκησης

ΛΑΣΙΘΙ

Συνάντηση με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης

Την ετήσια Γενική της Συνέλευ-ση πραγματοποίησε η ΈνωσηΑστυνομικών Υπαλλήλων Αρ-

γολίδας κατά την οποία έγινε η κοπήτης πρωτοχρονιάτικης πίτας, ενώέλαβε επίσης χώρα ενημέρωση επίμισθολογικών και συνταξιοδοτικώνθεμάτων από αντιπροσωπεία τηςΟμοσπονδίας μας με επικεφαλής τονΠρόεδρο αυτής κ. Γερακαράκο Γρη-γόριο. Η Ένωση ευχαριστεί θερμά

όλους όσους παρευρέθηκαν στηνεκδήλωση, ιδιαίτερα δε ευχαριστείτον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας καιτην αντιπροσωπεία, η οποία ανταπο-κρίθηκε στο κάλεσμά της για ενημέ-ρωση αλλά και το πλήθος των μελώνγια το ενδιαφέρον τους και τηναθρόα προσέλευσή τους, που μαςδίνει δύναμη και κουράγιο να συνε-χίσουμε να αγωνιζόμαστε, καταλήγειη ανακοίνωση του σωματείου.

Ετήσια συνέλευση

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Την ενίσχυση με αστυνομικό προ-σωπικό της Διεύθυνσης Αστυνο-μίας Κυκλάδων κατά την θερινή

– τουριστική περίοδο έτους 2018 ζητάη Ένωση Αστυνομικών ΥπαλλήλωνΚυκλάδων.

Όπως επισημαίνει, η ΔιεύθυνσηΑστυνομίας Κυκλάδων έχει στην εδαφι-κή της αρμοδιότητα και αστυνομεύει ει-κοσιτέσσερα (24) κατοικημένα νησιά,στα οποία λειτουργούν δέκα (10) Αστυ-νομικά Τμήματα, ένα (1) Τμήμα Ασφα-λείας και δώδεκα (12) ΑστυνομικοίΣταθμοί. Λόγω της εδαφικής νησιωτικήςιδιομορφίας αλλά και της προβληματι-κής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας μεταξύτων νησιών δημιουργούνται ποικίλα καιπολλαπλά προβλήματα, το σημαντικότε-ρο εκ των οποίων είναι η έλλειψη δυ-

νατότητας για έγκαιρη ενίσχυση τωναστυνομικών υπηρεσιών τόσο σε τακτι-κά όσο βεβαίως και σε έκτακτα περι-στατικά, τα οποία λαμβάνουν χώρα σχε-δόν σε καθημερινή βάση κατά τους θε-ρινούς μήνες, λόγω του ιδιαίτερα μεγά-λου όγκου τουριστών που δέχεται τονησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Η Ομοσπονδία, συμμεριζόμενη το αί-τημα της Ένωσης, καλεί την Ηγεσία «γιατις δικές της θεσμικές παρεμβάσεις, ού-τως ώστε, τα διαλαμβανόμενα στο έγ-γραφο του σωματείου μας και όπως αυ-τά ευλόγως διατυπώνονται, να τύχουνθετικής κατάληξης, εν όψει της πρόβλε-ψης για καταγραφή νέου ρεκόρ θερι-νών – τουριστικών αφίξεων φέτος τοκαλοκαίρι που καθιστά την ενίσχυση τηςΔ.Α. Κυκλάδων επιβεβλημένη».

Αναμένεται ρεκόρ τουριστών!Με τι αστυνομία;

Β.Α. ΑΤΤΙΚΗ

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ ενημέρωσε η Ομο-σπονδία μας με βάση τις καταγγελίες της Ένωσης Αστυνομικών ΥπαλλήλωνΒ/Α Αττικής για την εφαρμογή του Π.Δ. 100/2003, όπως αυτό τροποποι-

ήθηκε με τις διατάξεις του Π.Δ. 75/2016, και αφορά τις μεταθέσεις των τριτέκνων. Η πεισματική άρνηση της Διοίκησης να εξετάσει τα αιτήματα των κατ' εξαίρεση

μεταθέσεων των τριτέκνων στον τόπο συμφερόντων τους, λειτουργεί ανασταλτικάκαι ως τροχοπέδη στην αναγνώριση του θεσμού της οικογένειας και της πολυτε-κνίας, σε μία χώρα που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα και τη γήρανση τουπληθυσμού. Οι όποιες αιτιάσεις, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σε καμία τωνπεριπτώσεων δεν μπορεί να υπερβεί αυτού της πανανθρώπινης αξίας που ακούειστο όνομα της «οικογένειας», αλλά και της βούλησης των συναδέλφων μας για τηνμετάθεση τους κυρίως προς τις πατρικές τους εστίες.

Ευελπιστούμε και απαιτούμε ως Ομοσπονδία, όπως, άμεσα αντιμετωπιστούν ανά-λογα ζητήματα που έχουν βαθιά κοινωνικά και υπηρεσιακά χαρακτηριστικά, αμβλύ-νοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις που αυτές επιφέρουν,αναγνωρίζοντας παράλληλα και εμπράκτως την επίμοχθη προσφορά και επιβράβευ-ση των σκληρά εργαζόμενων συναδέλφων μας.

Μεταθέσεις, εξόντωσηγια τους τρίτεκνους

Την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλή-λων Λασιθίου επισκέφτηκε οπρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης

και Προστασίας του Πολίτη και νυνβουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημο-κρατίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίοςενημερώθηκε για τα τεράστια προβλή-ματα που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικοίλόγω της αναδιοργάνωσης των αστυ-νομικών υπηρεσιών, που σε συνδυασμόπάντα με την τεράστια έλλειψη προσω-πικού, καθιστά το κομμάτι της αστυνό-μευσης ένα πολύ δύσκολο έργο.

Ενημερώθηκε, επίσης, για τις αλλαγέςτης διαδικασίας παροχής καυσίμων τωνυπηρεσιακών μας οχημάτων, όπου κα-λείται ανειδίκευτο προσωπικό να αντα-πεξέλθει και να βγάλει εις πέρας χρο-

νοβόρους διαγωνισμούς που απαιτούνειδικές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία.

Το σωματείο ενημέρωσε επίσης καιτον βουλευτή Λασιθίου της Νέας Δημο-κρατίας κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη, δίνον-τας έμφαση στο πρόβλημα των κτιρίωντης αστυνομίας.

Η Ένωση, τέλος, με αίσθημα περη-φάνιας, εκφράζει τα θερμά της συγχα-ρητήρια σε όλους του συναδέλφους τηςΥποδ/νσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου,της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών ΑγίουΝικολάου και του Τ.Α.Ε. Λασιθίου γιατην οργανωμένη επιχείρηση που οδή-γησε στην σύλληψη ενός ημεδαπού καιτην κατάσχεση 4,5 κιλών ναρκωτικών(κάνναβης) καθώς και την κατάσχεσηζώων ως προϊόν ζωοκλοπής.

Η επιτυχία αυτή είναι προϊόν τουεπαγγελματισμού και της εμπειρίας πουέχουν οι Αστυνομικοί αλλά και τηςάψογης συνεργασίας των αστυνομικώνυπηρεσιών της Διεύθυνσής μας, όπουπαρά την έλλειψη σε ανθρώπινο δυνα-μικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, απέ-δειξαν για άλλη μια φορά ότι με το φι-λότιμό τους και τιμώντας πάντα τον όρ-κο που έχουν δώσει, είναι πάντα εδώ,δίπλα στον πολίτη, για να πατάξουν τηνεγκληματικότητα.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μηνσυγχαρούμε τον υπηρεσιακό μας σκύλοΚ-9, ονόματι Άθως και τον συνοδό του,της Υποδ/νσης Ασφαλείας Ηρακλείουόπου με τις ικανότητές τους εντόπισανμέρος της ποσότητας.

ΝέαΑστυνομία Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018

Page 13: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΣ 13

ΑΘΗΝΑ

Για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Α -θηνών ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματοςήταν πάντα διττός. Ο συνδυασμός των αγωνι-

στικών διεκδικήσεων αιτημάτων καθώς και η κοινω-νική δράση και προσφορά αποτελούσε, διαχρονικά,στόχο της. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ένωση, στις 2Φεβρουαρίου 2018, στο Αμφιθέατρο της Γ.Α.Δ.Α πα-ρουσίασε το ημερολόγιο της του έτους 2018, πουείχε ως θεματολογία το έργο του Συλλόγου ΦίλωνΠαιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας».

Με την εκδήλωση αυτή εγκαινιάζεται ουσιαστικάένα μνημόνιο συνεργασίας με τον παραπάνω σύλ-λογο έτσι ώστε μέσω των επιτυχημένων τακτικώναιμοδοσιών που διοργανώνουμε, να ευαισθητο-ποιηθούν οι συνάδελφοι στην εθελοντική δωρεάαιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης Γερακα-ράκος, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της ΈνωσηςΑθηνών, είπε μεταξύ άλλων ότι το σωματείο έχειαναπτύξει δράσεις σε συνεργασία με ΜΚΟ και συλ-λόγους που υπηρετούν την ίδια με μας ιδέα, την

ίδια αποστολή. Με κοινωνική ευαισθησία και αγάπηπρος το συνάνθρωπό μας αποδεικνύουμε καθημε-ρινά ότι και της αστυνομίας ο ρόλος είναι βαθιάκοινωνικός. Το κάνουμε σε πείσμα όσων βλέπουνμονότονα και κουραστικά για μας, μόνο την κατα-σταλτική πλευρά της αστυνομίας. Μια πλευρά όμωςπου κι αυτή είναι λειτουργία, απαραίτητη για τηδιασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης και ηρεμίας.

Το θέμα του Ημερολογίου «Η ζωή ενός και μόνοπαιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι», μας συγκινείόλους και μας θέτει παράλληλα προ των ευθυνώνμας. Το κάλεσμα της Ένωσης βρίσκει καθημερινάευήκοα ώτα κι αυτό αποδεικνύεται και από το γε-γονός ότι υπάρχουν εθελοντές αστυνομικοί πουσυνεργάζονται με το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» καιενισχύουν την Τράπεζα που έχει δημιουργηθεί, ωςδωρητές αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού τωνοστών. Ως Ομοσπονδία, είχαμε ζητήσει και από τοΑρχηγείο να επεκτείνει τη δυνατότητα χορήγησηςαδείας σε όσους συναδέλφους ανταποκρίνονταικαι ενισχύουν αυτήν την προσπάθεια.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο ΓενικόςΓραμματέας Δημοσίας Τάξης κ. Αναγνωστάκης, ηΗγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και διοικητέςαστυνομικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι πολιτικώνκομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων.

Συνδυάζουμε τη συνδικαλιστική δράση με την κοινωνική μας αποστολή

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Εγγραφο προς τον Αναπληρωτή ΥπουργόΕσωτερικών κ. Νικόλαο Τόσκα και τον Αρ-χηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ.

Κωνσταντίνο Τσουβάλα με στόχο την κάλυψηοδοιπορικών εξόδων σύμφωνα με την χιλιομετρικήαπόσταση, όπως προβλέπεται για τις μετακινήσειςαστυνομικού προσωπικού (Ν.4336/15).

«Η Ομοσπονδία μας, επανέρχεται στο υπ’ αριθμ.403/1/37-α από 06-07-2017 έγγραφό της, σχε-τικά με τον προσδιορισμό της χιλιομετρικής απόστα-σης των μετακινουμένων αστυνομικών της Διεύθυν-σης Αστυνομίας Χαλκιδικής, που ως συνέπεια έχει την

μη δικαιούμενη κάλυψη των οδοιπορικών εξόδωντους. Η στρέβλωση αυτή, οφείλεται στο ότι ως ακρι-βής τόποι αναχώρησης και προορισμού υπολογίζον-ται οι έδρες των Δήμων και όχι οι έδρες των υπηρε-σιών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΟΥ/ο/1860 από31/03/2017 (ΦΕΚ 1638) απόφαση του ΥπουργούΥποδομών και Μεταφορών. Απαιτείται, λοιπόν, καιπηγάζει ως αναγκαία, η εναρμόνιση και νομοθετικήρύθμιση με το Ν. 4336/15 ούτως ώστε οι αστυνο-μικοί να μην τυγχάνουν διακριτής αντιμετώπισης σεσχέση με τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιουτομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια εισοδή-

ματος, καθότι μετακινούνται κυρίως προς τα Δικα-στήρια Θεσσαλονίκης κληθέντες ως μάρτυρες γιαυπηρεσιακούς λόγους με ίδιες δαπάνες μάλιστα.

Επιπλέον, προέχει η έκδοση Προεδρικού Διατάγ-ματος που θα επικυρώνει την ψήφιση του ανωτέρωνόμου, με τον οποίο τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέεςδιατάξεις που αφορούν τον υπολογισμό των δαπα-νών – οδοιπορικών συμπεριλαμβανομένων και τωνενστόλων, παρότι ρητά ορίζονταν αποκλειστική προ-θεσμία 9 μηνών για την έναρξη ισχύος του νόμουδίχως αυτό να έχει καταστεί έως σήμερα εφικτό.

Ομοίως, η Ομοσπονδία μας έγινε αποδέκτης κα-

ταγγελιών σχετικά με τις διατάξεις του άρθρου 53του ν. 4389/2016 όπου τέθηκε σε ισχύ ο φόροςδιαμονής σε ξενοδοχειακά καταλύματα υπέρ του δη-μοσίου από 01/01/2018 λες και ο μετακινούμενοςσυνάδελφος δεν αποσπάται για υπηρεσιακούς λό-γους αλλά για να διάγει τουριστική αναψυχή.

Επισυνάπτεται η σχετική με το θέμα αλληλογρα-φία των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων Χαλκιδικήςκαι Αθηνών και παρακαλούμε όπως σε εύλογοχρονικό διάστημα έχουμε την επίσημη-έγγραφηθέση του Υπουργείου προκειμένου να ενημερω-θούν οι συνάδελφοί μας ανά την επικράτεια».

Σταματήστε τη σπέκουλα και πληρώστε τα οδοιπορικά των συναδέλφων μας

ΑΧΑΪΑ

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό κ. ΑλέξηΤσίπρα απηύθυνε η Ένωση ΑστυνομικώνΥπαλλήλων Αχαΐας με αφορμή την συμμε-

τοχή του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριοκαι τις συναντήσεις που είχε με τοπικούς φορείς.

Το σωματείο επισημαίνει ότι «είναι πια κοινόςτόπος σήμερα ακόμα και στην χώρα μας, που κυ-ριαρχούσαν κατά το πρόσφατο παρελθόν αναχρο-νιστικές ιδεοληψίες σχετικά με τον τομέα αυτό, ότιανάπτυξη δίχως ασφάλεια δεν υφίσταται. Κανέναςτομέας της δημόσιας ζωής δεν είναι δυνατόν ναεξελιχθεί, όπως και το εμπόριο και η επιχειρηματι-κότητα αν πρώτα δεν έχει εξασφαλιστεί ένα ασφα-λές περιβάλλον. Κατόπιν αυτών οφείλουμε να σαςενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατείστην περιοχή μας στον τομέα της ασφάλειας, μετάβέβαια και από δεκάδες παρεμβάσεις και καταγγε-λίες που έχουμε πραγματοποιήσει προς την πολι-τική και φυσική μας ηγεσία κατά το παρελθόν.

Στην Αχαΐα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή τηςΔυτικής Ελλάδας παρουσιάζεται σοβαρή έλλειψηΑστυνομικού προσωπικού αφού εδώ και χρόνια οιενισχύσεις ανέρχονται σε μονοψήφιους αριθμούς.Τα οχήματα που καλείται ο κακοπληρωμένος Αστυ-

νομικός να εκτελέσει το έργο του, είναι απαρχαι-ωμένα στο σύνολο τους, ενώ οι συντήρηση τουςγίνεται με σημαντικές καθυστερήσεις ένεκα μει-ωμένων κονδυλίων.

Τα μέσα ασφαλείας, οι επικοινωνίες και ο λοιπόςεξοπλισμός παραμένει ομοίως απαρχαιωμένος. Οιδαπάνες είναι περιορισμένες σε τέτοιο βαθμό που πα-ρουσιάζονται ελλείψεις ακόμα και στην γραφική ύλη.

Το κτηριακό ζήτημα για το οποίο μόνο η Ένωσήμας καταβάλει προσπάθειες, εδώ και χρόνια παρα-μένει παγωμένο. Ο Πολίτης εξυπηρετείται σε εγκα-ταστάσεις της δεκαετίας του 80 μαζί με τον Αστυ-νομικό που αναγκάζεται να εργάζεται σε ένα τέτοιοπεριβάλλον. Ειδικά για αυτό το θέμα σας καλούμενα ενεργήσετε καταλυτικά ώστε άμεσα η περιοχήμας να αποκτήσει ένα σύγχρονο Αστυνομικό κτήριο,όπως διαθέτουν πολλές άλλες περιοχές της χώρας».

Το σωματείο αναφέρει στη συνέχεια το πρόβλη-μα με τους παράτυπους μετανάστες που συνωστί-ζονται έξω από το νέο λιμάνι της Πάτρας και τονκαλεί να διασφαλίσει την ασφάλεια της περιοχής.

Το νέο αστυνομικό μέγαρο, ειδικότερα αποτέλεσεκαι θέμα σύσκεψης στο γραφείο του Αντιπεριφερει-άρχη Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλου με τον Τα-

ξίαρχο κ. Κοτρωνιά Νικόλαο, Αστυνομικό ΔιευθυντήΑχαΐας, τον κ. Τσεκούρα Σταύρο, Πρόεδρο της Ένω-σης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, τον κ. Μπα-λάση Γεώργιο, Γενικό Γραμματέα και τον κ. Αθανα-σόπουλο Αθανάσιο, Ειδικό Συνεργάτη ΠΟΑΣΥ.

Τιμητικές βραβεύσειςΤέλος, η Ένωση έκοψε την βασιλόπιτα στο πλαί-

σιο εκδήλωσης κατά την οποία απονεμήθηκε τιμη-τική πλακέτα στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνο-μίας Αντιστράτηγο κ. Τσουβάλα Κωνσταντίνο γιατην προσφορά του στο Σώμα. Με το μετάλλιο τηςΈνωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων τιμήθηκε επίσηςκαι ο Αρχιφύλακας της Τροχαίας Πατρών Κωνσταν-τίνος Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος εκτός υπηρε-

σίας παρενέβη και συνέλαβε δράστες ληστείας στις2/9/17 στην Πάτρα. Την απονομή του μεταλλίουέκανε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γερακαράκος Γρη-γόριος. Επίσης, για την σταθερή τους προσήλωσηκαι προσφορά στην ενότητα του κλάδου με την υλο-ποίηση κοινών εκδηλώσεων και δράσεων τιμήθηκεμεταξύ άλλων και ο Ειδικός σύμβουλος της ΠΟΑΣΥκ. Αθανασόπουλος Αθανάσιος. Συγκλονιστικέςστιγμές εκτυλίχτηκαν την ώρα της απονομής του με-ταλλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐ-ας στον συνάδελφο Ανθυπαστυνόμο Γεώργιο Πα-παχριστόπουλο, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τηνκαταδίωξη του Νίκου Μαζιώτη, μετά από ένοπλη λη-στεία στην τράπεζα Πειραιώς, στις 10 Μαρτίου του2014 στην Κλειτορία Αχαΐας. Ο συνάδελφος βαθιάσυγκινημένος εισέπραξε το παρατεταμένο χειροκρό-τημα όλων των παρευρισκομένων οι οποίοι σηκώ-θηκαν από τα καθίσματα τους. Ο κ. Αρχηγός τονσυνεχάρη, και απένειμε το μετάλλιο, ενώ σε δηλώ-σεις του τόνισε: «Είναι εξαιρετική τιμή, χαρά και τε-ράστια συγκίνηση να βρίσκομαι δίπλα από ένανΑστυνομικό, με έκδηλη συγκινησιακή φόρτιση. Είναιη αυταπόδεικτη απόδειξη της προσφοράς της Αστυ-νομίας στην κοινωνία, στον πολίτη, στον άνθρωπο».

Στον πρωθυπουργό το αίτημα για Αστυνομικό ΜέγαροΑνάπτυξη δίχως ασφάλεια δεν υφίσταται, τονίζει με επιστολή της η Ένωση

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018 ΝέαΑστυνομία

Page 14: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

ΗΥποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης είναι μιαμονάδα που ως γνωστόν ειδικεύεται σε δύσκολεςαποστολές που πολλές φόρες απαιτούν υπέρβαση

εαυτού, κάνοντας το αδύνατο δυνατό. Για αυτό το λόγοάλλωστε συγκαταλέγεται στις ειδικές δυνάμεις της Ελλη-νικής Αστυνομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους άμε-σα εξαρτώμενους, δηλαδή τους Συναδέλφους που στε-λεχώνουν τις διμοιρίες.

Τι χαρακτηρίζει μια υπηρεσία όμως ως ειδική και σεποιο βαθμό θα πρέπει να «θυσιάζεται» το ατομικό δικαίω-μα του αστυνομικού χάριν του δημοσίου συμφέροντος,της δημόσιας τάξης; Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο τε-ράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης στα νησιά του βο-ρειοανατολικού Αιγαίου όπου η ΥΑΤ Θεσσαλονίκης τηντελευταία διετία έχει αναλάβει την ενίσχυση των διευθύν-

σεων XIOY και ΛΕΣΒΟΥ με μια διμοιρία μόνιμα στην Χίο και εδώ και τρεις σχεδόνμήνες, με μία δεύτερη, στην Μυτιλήνη. Παράλληλα η ΥΑΤ καλείται να καλύψει όλεςτις σημαντικές αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της βορείου Ελλάδος.

Σε αυτό το σημείο εγείρεται το ερώτημα για το τι θεωρείται ειδική υπηρεσία απότην στιγμή που οι εκπαιδεύσεις για τις διμοιρίες είναι ελάχιστες και, όταν αυτέςπραγματοποιούνται, είναι μικρής διάρκειας αφού καθημερινά η ΥΑΤ βρίσκεται επί24ωρου σε σταθερό σημείο, σχεδόν μία δεκαετία, ενώ η ανακοίνωση της υπηρεσίαςδεν είναι σύμφωνη με τις κείμενες διατάξεις. Είσαι άραγε ειδική υπηρεσία;

Η εκπαίδευση των διμοιριών είναι απαραίτητη κυρίως για τους αυτοματισμούς,την συνοχή και την αποτελεσματικότητα της διμοιρίας αλλά και για την σωματικήάσκηση του προσωπικού αφού πολλές φορές κατά την επιχειρησιακή δράση της δι-μοιρίας υπάρχει μεγάλη σωματική καταπόνηση. Αντί εκπαίδευσης, λοιπόν, η διμοιρίαπροτιμάται να εκτελεί «αλλότριο» καθήκον από την ειδικότητά της και να βρίσκεταικαθηλωμένη επί 24ωρου σε μόνιμο σημείο καθιστώντας την ακίνητο στόχο.

Σε όλα αυτά, μονίμως σου απαντάνε, λέγοντάς σου ότι υπηρετείς σε ειδικές δυ-νάμεις, ότι είσαι επαγγελματίας, αλλά το γεγονός της μη έκδοσης εβδομαδιαίαςυπηρεσίας πώς το δικαιολογούν; Εφόσον εκτελούμε διατεταγμένη υπηρεσία σε στα-θερό σημείο (που δεν θα έπρεπε) γιατί δεν μπορεί να βγει εβδομαδιαία υπηρεσία;Πολλά έχουν αλλάξει στην χώρα τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων, το μόνοπου δεν λέει να αλλάξει είναι η ορθολογιστική χρήση των διμοιριών και να προσ-διοριστούν επιτέλους οι λεγόμενες υπηρεσιακές ανάγκες!!! Το μήνυμα όσων βρι-σκόμαστε πολλά έτη στις κλούβες είναι ξεκάθαρο. Το κάνουμε γιατί το αγαπάμε,αλλά αγαπάμε και τις οικογένειές μας. Φτάσαμε λοιπόν στην «ώρα μηδέν» για αυτήντην ειδική υπηρεσία. Ήρθε η ώρα η Ηγεσία να έρθει πραγματικά κοντά μας, να μαςακούσει και να μην αρκεστεί σε ευχολόγια αλλά να δώσει λύσεις.

Κλείνοντας, παρατηρείται το δυσάρεστο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια να αι-μορραγείς χάνοντας ικανά και έμπειρα στελέχη χωρίς να ενισχύεσαι με μάχιμο προ-σωπικό. Δυστυχώς τα τελευταία έτη το ισοζύγιο είναι αρνητικό για τις διμοιρίες καιθετικό για κάπου αλλού και ο νοών νοειτώ….

14 ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΣ

Του Μπαλατσούκα

Ιωάννη ΔΑΕΘ/ΥΑΤ

ΔΑΕΘ/ΥΑΤ «ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»

ΒΟΙΩΤΙΑ

Παρούσα στη Συνέλευση η Ομοσπονδία

Την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευσή της πραγμα-τοποίησε, στις 9-02-2018, η Ένωση Αστυνομι-κών Υπαλλήλων Βοιωτίας. Τις εργασίες τίμησε με

την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο Ταμίας τηςΟμοσπονδίας και πρόεδρος της Ένωσης ΑστυνομικώνΥπαλλήλων Ευβοίας κ. Γιώργος Κουλιάκης, ο αντιπρό-εδρος θεμάτων Επιμόρφωσης αστυνομικών και ειδικόςγραμματέας κ. Σταύρος Μπαλάσκας, καθώς και άλλοισυνάδελφοι συνδικαλιστές.

ΛΑΡΙΣΑ

Μη σπαταλάτε την αστυνομική δύναμη

Το αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας για τηναποδέσμευση αστυνομικών από τη λήψη μέτρων περιο-ρισμού κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων σε τμήματα

των εθνικών οδών, μετέφερε η Ομοσπονδία στον ΑναπληρωτήΥπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο Τόσκα.

Ειδικότερα, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας ορισμένουτύπου οχημάτων στην κοιλάδα των Τεμπών και την κυκλοφο-ρία από το νέο αυτοκινητόδρομο, σκοπός της παρέμβασης τουσωματείου, ενόψει της επικείμενης Υπουργικής Απόφασης γιατα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρ-κεια του 2018 είναι, «να αναδείξουμε: • την άσκοπη και απρό-σφορη απασχόληση τουλάχιστον επτά (7) συναδέλφων στα

μέτρα τροχαίας απαγορευτικού φορτηγών • τον κίνδυνο πρό-κλησης τροχαίου ατυχήματος και τραυματισμό συναδέλφωνκατά τη διάρκεια των μέτρων τροχαίας στο απαγορευτικό • ότιο σκοπός της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, τις ημέρες τουαπαγορευτικού (αργίες και τη θερινή περίοδο κάθε Παρα-σκευή), είναι η αυξημένη αστυνόμευση για την πρόληψη καιμείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας στα αρμόδιαΥπουργεία και στη Διεύθυνση Τροχαίας του ΑΕΑ, επισημαί-νοντας ότι το απαγορευτικό φορτηγών πρέπει να καταργηθείως περιττό μέτρο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των σύγχρο-νων αυτοκινητόδρομων».

ΣΕΡΡΕΣ

Μισθολογικές Κλίμακες - Το άδικο των αδίκων

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών καταγγέλλει την πολιτική του διαίρει και βασίλευε που εφαρμόζει η κυβέρνησημε το νέο μισθολόγιο και τονίζει ότι το οξύμωρο αυτού του επιχειρήματος είναι ότι οι αποδοχές του αστυνομικού προ-σωπικού καθορίζονται όχι μόνο από τον κατεχόμενο βαθμό τους και τα χρόνια υπηρεσίας τους αλλά και από τον τρόπο

εισαγωγής τους στην Ελληνική Αστυνομία. «Ενώνοντας τη φωνή μας με τους αδικημένους και υποβαθμισμένους κατατασσό-μενους στην Γ΄ Μισθολογική Κλίμακα - Κατηγορία Συναδέλφους μας αυτούς και συμμετέχοντας έμπρακτα στις όποιες προ-σπάθειες της Π.Ο.ΑΣ.Υ. προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των οικονομικών και μισθολογικών ανισοτήτων που προέκυψαναπό την εφαρμογή του ανωτέρω νομοθετήματος, διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτή την άδικη διαφοροποίηση των συναδέλφωνανάλογα με το αν προέρχονται από συνοριακούς φύλακες ή ειδικούς Φρουρούς και θεωρούμε ότι για τη δίκαιη μισθολογικήκαι οικονομική αντιμετώπιση των συναδέλφων μας είναι απαραίτητη η κατάργηση της Γ’ μισθολογικής Κλίμακας και η ένταξηαυτών στη Β’ μισθολογική Κλίμακα». Με άλλα έγγραφά της, η Ένωση κατήγγειλε τις αποσπάσεις για τη διαχείριση των μετα-ναστευτικών ροών που επιχειρήθηκε να γίνουν χωρίς προκαταβολή οδοιπορικών εξόδων. Μετά από άμεσες παρεμβάσεις, τοζήτημα έχει τελικώς επιλυθεί και διευθετηθεί και οι συνάδελφοι μας έλαβαν την προβλεπόμενη χρηματική προκαταβολή για τηναπόσπαση τους προς ενίσχυση της Δ.Α. Λέσβου, σημειώνει το σωματείο.

ΑΡΤΑ

Είδαν το χάρο με τα μάτια τους

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασήτης στους συνάδελφους μας που τραυματίστηκαν εν ώρα υπηρεσίας κατά τηνένοπλη συμπλοκή που έλαβε χώρα την 12/02/2018 στην περιοχή της Άρτας.

Όπως επισημαίνει το σωματείο, οι συνάδελφοί μας έδρασαν με θαυμαστό επαγ-γελματισμό και αφού εξάντλησαν όλα τα πρόσφορα μέτρα για την απόκρουση τηςαπρόκλητης ένοπλης σε βάρος τους επίθεσης και ευρισκόμενοι σε νόμιμη κατάστασηάμυνας, κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν τον ένοπλο δράστη. Η Ένωσή μας από τιςπρώτες ώρες στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων, μεταφέροντας τις ευχές όλων γιαταχεία ανάρρωση και άμεσα θέσαμε στην διάθεσή τους, το νομικό μας σύμβουλο κ.Λαμπράκη Δημήτριο, τον οποίο και ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή του.

Ο Έλληνας αστυνομικός αποδεικνύει για μια ακόμη φορά περίτρανα, ότι είναιπρόθυμος να εκτελέσει το καθήκον του, με όποιους κινδύνους κι αν εγκυμονεί, επ΄ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσειτην ιδιαιτερότητα του λειτουργήματός μας, θεσμοθετώντας την επικινδυνότητα τηςεργασίας μας. Ανακοίνωση με ευχές για ταχεία ανάρρωση, εξέδωσε η Ένωση Αστυ-νομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. H Ένωση, τέλος, πραγματοποίησε με απόλυτηεπιτυχία τον ετήσιο χορό και την κοπή της βασιλόπιτας, με μεγάλη συμμετοχή συ-ναδέλφων αλλά και φίλων της Αστυνομίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίατους, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γρηγόριος Γερακαράκος.

Διορίζονται στο Αρχηγείο οκτώ συγγενείςθανόντων ή τραυματισμένων συναδέλφων

Οκτώ συγγενείς θανόντων ή τραυματισμένων συναδέλ-φων μας θα προσληφθούν ως πολιτικοί υπάλληλοι στοΑρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σύμφωνα με την

απόφαση «Κατανομή για διορισμό σύμφωνα με ειδικές δια-τάξεις στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος2018», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως(τεύχος Β, 405 από 8-2-18).

Η Υπουργική απόφαση λαμβάνει υπόψη της τις μνημονια-κές διατάξεις (ν. 3833/2010 «Προστασία της εθνικής οικο-

νομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιο-νομικής κρίσης» (ΦΕΚ 40/Α΄/15-3-2010), καθώς και σειράδιατάξεων περί διορισών στο δημόσιο και την ανάγκη ορθο-λογικής κατανομής και αξιοποίησης του μονίμου και με σχέσηεργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού πουδιορίζεται ή προσλαμβάνεται στους φορείς της παρ. 1 του άρ-θρου 1 του ν. 3812/2009. Η πράξη αυτή δικαιώνει τουςαγώνες μας για έμπρακτη στήριξη της αστυνομικής οικογέ-νειας από την ελληνική πολιτεία.

ΦΛΩΡΙΝΑ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φλώρινας συγχαίρει τους Αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής ΦύλαξηςΚρυσταλλοπηγής Φλώρινας, για τη σύλληψη τριών (3) αλλοδαπών υπηκόων Αλβανίας, οι οποίοι προσπάθησαν να εισά-γουν στη Χώρα μας ποσότητα ναρκωτικών (κάνναβη) άνω των 16 κιλών, και τους Αστυνομικούς του Τμήματος Συνο-

ριακής Φύλαξης Κ. Κλεινών Φλώρινας, για τη σύλληψη δύο (2) ημεδαπών για καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης άνω των 550γραμμαρίων, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Παρά τις συνεχείς μειώσεις στις απολαβές τους, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, παρόλο που και μετά την ψήφισητου νέου μισθολογίου δεν θεωρείται η Φλώρινα παραμεθόριος περιοχή και δεν χορηγείται το σχετικό επίδομα παραμεθορίουστους Αστυνομικούς, οι συνάδελφοί μας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους με μο-ναδικό γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Γνώμονας η προστασία του κοινωνικού συνόλου

ΝέαΑστυνομία Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018

Page 15: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

ΑΠΟΨΕΙΣ 15

Θεσμοθέτηση δεύτερου ρεπό εβδομαδιαίως

Του Λάζαρου Μαχαιρίδη

Μέλους του Δ.Σ. της Ε.Α.Υ.Θ. Αντιπροσώπου στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Αναρωτιέμαι αγαπητοί συνάδελφοι πό-σοι από μας άραγε έχουμε αντιληφθείτις ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει

σε θέματα που αφορούν τον κλάδο μας, τατελευταία μνημονιακά έτη.

Θεωρώ δεδομένο πως οι οικονομικές αλ-λαγές αποτελούν σαφέστατα κορυφαίο ζή-τημα για όλους μας, μιας και έχουν προκα-λέσει απίστευτες αναταράξεις στο οικογε-νειακό μας εισόδημα, δημιουργώντας σεόλους ανυπέρβλητα εμπόδια και δυσβάστα-χτα βάρη.

Πέραν, όμως, των οικονομικών ζητημά-των, τεράστιες αλλαγές έχουν συντελεστείκαι σε κορυφαία θεσμικά θέματα, όπως οχρόνος συνταξιοδότησης του προσωπικούτης ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος μάλιστα είναι άμεσαεξαρτώμενος, με άλλα δομικά θεσμικά ζη-τήματα, όπως το ωράριο και ο χρόνος ερ-γασίας του προσωπικού.

Προχωρώντας τις σκέψεις μου και στηνπροσπάθεια κατανόησης των θεσμικών αλ-λαγών που επικαλέστηκα, κοντοστέκομαι

στο νόμο 3865/2010, σύμφωνα με τονοποίο από 01-01-2015 δικαίωμα συντα-ξιοδότησης (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων),ουσιαστικά έχουν όσοι συμπληρώνουν σα-ράντα (40) πραγματικά χρόνια υπηρεσίας ήεξήντα (60) έτη ηλικιακά. Πρακτικά αυτόσημαίνει ότι δεν ισχύουν πλέον τα ανταπο-δοτικά οφέλη (μάχιμη πενταετία, τριετίαΚΟΝΔΥΛΗ κτλ.) που μέχρι πρότινος χορη-γούσε η πολιτεία στους ένστολους, οι οποίοιεργάζονταν και θα εργάζονται, αφού ωςπρος το κομμάτι αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι,επί τριακόσιες εξήντα πέντε (365) μέρες τοχρόνο (ημερολογιακά), δικαιούμενοι εβδο-μαδιαίως μόνο μία ημερήσια ανάπαυση(όταν και αυτή λαμβάνεται, αφού υπάρχουνκαι οι γνωστές υπηρεσιακές ανάγκες….).

Επιπροσθέτως, πρέπει να επισημάνω ότιόσον αφορά τη μάχιμη πενταετία, θεωρητικάυφίσταται μόνο ως όρος, παρόλο που μπο-ρεί να χρησιμοποιηθεί, γιατί στην πράξη δεναποτελεί ανταποδοτικό όφελος, διότι σύμ-φωνα με το νόμο πρέπει να εξαγοραστεί από

τον δικαιούχο, καταβάλλοντας το αντίστοιχοποσό, είτε μηνιαίως είτε εφάπαξ κατά τηνκαταληκτική ημερομηνία αποχώρησής τουαπό την ενεργό δράση. Δηλαδή και τα δου-λεύουμε τα πέντε (5) επιπλέον έτη, λόγω τηςεξαήμερης βάσης εργασίας και πρέπει, όσοικατατάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. μετά την01/10/1990, να την πληρώσουν…

Σε όλα τα παραπάνω, τα οποία είναι νό-μος του κράτους, «κάποιοι» έχουν λησμο-νήσει να συμπεριλάβουν μια άκρως σημαν-τική παράμετρο. Είναι ανθρωπίνως δυνατόννα αντέξει κάποιος στο συγκεκριμένο ρυθμόεργασίας και μάλιστα υπό τις ιδιαίτερεςσυνθήκες της φύσης της εργασίας μας; Μή-πως πρέπει να θυμίσουμε σε ‘’κάποιους’’ τιςεπιστημονικές μελέτες που έχουν εκπονηθείκαι μιλούν για μέσο όρο ζωής των αστυνο-μικών στη χώρα μας, τα εξήντα έξι (66) έτη,λόγω της φύσης της δουλείας τους, η οποίαπαρεμπιπτόντως δεν αναγνωρίζεται και ωςεπικίνδυνη και ανθυγιεινή;

Δε χωρούν περισσότερα λόγια συνάδελ-

φοι. Αυτό που κάποτε ψιθυρίζαμε πλέονπρέπει να απαιτηθεί και μάλιστα δυναμικά,μπαίνοντας ψηλά στην ατζέντα των συνδι-καλιστών διεκδικήσεων. Είναι αδύνατον ναανεχτούμε την περαιτέρω υποβάθμιση τηςποιότητας ζωής μας! Αρκετά έχουμε υποστεί!ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

Τα χαρακτηριζόμενα ως ανταποδοτικάοφέλη, μέσα στη συνολική λαίλαπα πουβιώνουμε, έχουν καταργηθεί, και μας επι-βάλλονται σαράντα (40) έτη εργασίας, τρια-κόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες το χρόνο,επί έξι (6) ημέρες την εβδομάδα.

Το πλήρωμα του χρόνου έχει φτάσει καιη πρόταση δεν είναι άλλη από την απαίτησηγια ΔΕΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟ την εβδομάδα. Έτσι μετην θεσμοθέτηση των δύο ρεπό, εκ τωνοποίων, το ένα, βάσει της εργατικής νομο-θεσίας να χορηγείται υποχρεωτικά είτε Σάβ-βατο είτε Κυριακή -επειδή ακριβώς οι ημέ-ρες αυτές είναι εξαιρέσιμες-, θα μπορούμενα θεωρήσουμε ότι υπάρχει κάποιο νέο εί-δος ανταποδοτικού οφέλους.

Προτάσεις για δίκαιη αξιολόγηση στο σύστημα κρίσεων και προαγωγών της ΕΛ.ΑΣ.

Των

Μανώλη Μαργετάκη Μέλους της Ε.Γ. ΠΟΑΣΥ

Δημήτρη Μπανιά Μέλους Δ.Σ. ΠΟΑΣΥ

Το να επισημαίνουμε εν έτει 2018 ότιτο ισχύον πλαίσιο για τις κρίσεις τωνΑξιωματικών είναι απαρχαιωμένο, δεν

έχει πλέον καμία αξία. Εκείνο που προέχειείναι να εργαστούμε για τη ριζική αναθεώ-ρηση της διαδικασίας αξιολόγησης όλου τουαστυνομικού προσωπικού. Απαιτούνταισυγκεκριμένες αποφάσεις για τη διασφάλι-ση της δικαιοσύνης, τον εκδημοκρατισμόκαι την εκ βάθρων αμφισβήτηση της παρα-δοσιακής και αναχρονιστικής αντίληψηςπου θέλει την ΕΛ.ΑΣ. έρμαιο πολιτικών επι-διώξεων και τον αστυνομικό υπάλληλο,υπηρέτη των ολιγαρχών.

Από την πλευρά μας, μετά από διαβού-λευση και ανταλλαγή απόψεων με συναδέλ-φους μας, προτείνουμε προς συζήτηση ταεξής θέματα: • Η υπηρεσία προτείνεται να υπάγεται και να

ελέγχεται είτε από διακομματική επιτροπήείτε από την Διάσκεψη Προέδρων τηςΒουλής. Με τον τρόπο αυτό αποζητούμετην πλήρη αποκοπή της διαδικασίας τωνκρίσεων από το Στρατιωτικό καθεστώς.Τησύσταση διακομματικής επιτροπής για τηναιτιολογημένη πλήρωση των θέσεων τουΑρχηγού και του Υπαρχηγού του Σώματος.Οι υποψήφιοι, στα πλαίσια της συνέντευ-ξής τους, θα καταρτίζουν και θα καταθέ-τουν προγραμματικό σχέδιο (project) σχε-τικά με το όραμά τους για την αστυνομίακι επιπλέον τους στόχους και τους τρό-πους επίτευξής τους. H ανωτέρω επιτροπήθα θέτει επίσης στόχους και χρονοδια-γράμματα με βάση τα οποία θα κρίνει τησυνέχιση ή μη, της παραμονής της φυσι-κής ηγεσίας.

• Εν συνεχεία, ο Αρχηγός θα ανακοινώνει

αυστηρά με βάση τον δημοσιευμένο πίνα-κα μορίων των υποψηφίων Αξιωματικών,την πλήρωση των λοιπών θέσεων τωνΥποστρατήγων. Τυχόν προσφυγές να εξε-τάζονται σε δεύτερο βαθμό από αρχή ανε-ξάρτητη του οργάνου που έλαβε την από-φαση σε πρώτο βαθμό.

• Σε επίπεδο Γ.Α.Δ.Α., ο Γενικός Αστ/κόςΔ/ντής Αττικής και οι δύο βοηθοί του θαπροχωρούν σε μυστική αξιολόγηση τωνΑξιωματικών μέχρι και του βαθμού τουΑστ/κού Υποδ/ντή. Ο Αστ/κός Δ/ντήςεκάστου Νομού και οι δύο βοηθοί του κατάτην ίδια διαδικασία θα προχωρούν στηναξιολόγηση όλων των Αξιωματικών της πε-ριφέρειάς τους. Οι συγκεκριμένοι θα αξιο-λογούν θέματα που άπτονται της αποτελε-σματικότητας και του επαγγελματικού ζήλουκαι γενικώς θεμάτων που χρήζουν αξιολό-γησης και δεν μπορούν να προσμετρηθούνμε αντικειμενικά κριτήρια. Διευρύνονταςτον κύκλο των αξιολογούντων, αυξάνεται ηεγκυρότητα της βαθμολόγησης.

• Την αξιολόγηση των ανωτέρω υποψηφίωναπό το κατώτερο και κατώτατο προσωπικόμε τρόπο που ειδική επιστημονική επιτρο-πή θα οργανώσει. Προτεινόμενη θεματο-λογία προς αξιολόγηση των ανωτέρωυποψηφίων συνιστά η χρηστή διοίκηση, ησυμπεριφορά, η αποτελεσματική και ταχείαεπίλυση υπηρεσιακών ζητημάτων, ο σεβα-σμός των εργασιακών δικαιωμάτων. Ηπροτεινόμενη διαδικασία θα πρέπει ωστό-σο να διασφαλίζει την ανωνυμία του αξιο-λογήσαντα αλλά και να παρέχει δικλείδεςασφαλείας για τους υπό αξιολόγηση (π.χ.τιμές εκτός διασποράς να αγνοούνται κα-τά τη διαμόρφωση του Μέσου Όρου).

Προτείνεται η εν λόγω αξιολόγηση να γί-νεται ηλεκτρονικά και να έχει τα χαρακτη-ριστικά ποιοτικής αξιολόγησης (με κλίμα-κα) και όχι ποσοτικής.

• Την κατάρτιση Ειδικού Συντελεστή Βαρύ-τητας Υπηρεσιών ανά Αστ/κή Δ/νση βά-σει πληθυσμιακών στοιχείων, είδους καιδείκτη εγκληματικότητας, προσωπικού δυ-ναμικού, φόρτου εργασίας και λοιπών ιδι-αιτεροτήτων. Μέγιστος χρόνος παραμονήςστις Υπηρεσίες με μεγάλο συντελεστή βα-ρύτητας προτείνονται τα τρία (03) ημερο-λογιακά έτη. Οι δε διάφορες ειδικές υπη-ρεσίες να έχουν, ως αφετηρία, χαμηλό ει-δικό συντελεστή βαρύτητας με δυνατότητανα αγγίζουν τον ανώτερο δυνατό με τηνεπίτευξη των ειδικών στόχων με την οποίαείναι επιφορτισμένη έκαστη.

• Την Ψυχιατρική – Παθολογική εκτίμησητων υπό κρίση αξιωματικών.

• Την θεσμοθετημένη επιμέτρηση στα τυπικάπροσόντα των υποψηφίων του μορφωτικούτους επιπέδου, λαμβάνοντας κυρίως υπό-ψη: α) σημαντικές εκπαιδεύσεις αστυνομι-κού ενδιαφέροντος μόνο με αδιάβλητεςεξετάσεις (σχετική μοριοδότηση), β) τίτλουςσπουδών σε Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακόκαι Διδακτορικό Επίπεδο, γ) τίτλους σπου-δών γλωσσομάθειας με ελάχιστο επίπεδοΒ2, για όλες τις ξένες γλώσσες. Επαρκήςγνώση μιας ξένης γλώσσας κρίνεται προ-απαιτούμενο για προαγωγή στον βαθμό τουανώτερου αξιωματικού. Για να διασφαλιστείη ισονομία και η παροχή ίσων ευκαιριώνστους κρινομένους θα ήταν προς τη σωστήκατεύθυνση η κατάρτιση ΠρογράμματοςΜεταπτυχιακών Σπουδών σε θέματα ασφα-λείας με επιλογή των υποψηφίων μέσω

αδιάβλητων εξετάσεων.• Την αξιολόγηση του κοινωνικού προσώ-

που (προφίλ) των υποψηφίων ως συνι-σταμένη των κοινωνικών δράσεών τους(π.χ. διαλέξεις σε σχολεία κι εκπαιδευτήριαγια θέματα τροχαίας, ναρκωτικών κλ.π.),της συμμετοχής τους σε δημοτικά, διαμε-ρισματικά συμβούλια, της συνεργασίαςτους με συλλογικότητες και της εν γένειαποτελεσματικής κοινωνικής διάδρασης.Οι ατομικοί φάκελοι των υποψηφίων θαενημερώνονται με σχετικές βεβαιώσειςτων φορέων που θα προσκομίζονται στιςυφιστάμενες Αστ/κές Δ/νσεις και οιοποίες στο στάδιο της αξιολόγησης θαδιασταυρώνονται από τα αρμόδια Υπουρ-γεία.

• Η προσμέτρηση, κατά τη διαδικασία τηςαξιολόγησης του ατομικού φακέλου τωνυποψηφίων, του πειθαρχικού μητρώουαυτών με αρνητικό προς αυτούς πρόσημομόνο σε περιπτώσεις σοβαρής αμέλειας ήδόλου.

• Η εμπλοκή των υποψηφίων σε ποινικέςυποθέσεις με την ιδιότητα του κατηγορου-μένου να μην προσμετράται παρά μόνο σεπερίπτωση καταδικαστικών σε βάρος τουςαποφάσεων (τεκμήριο αθωότητας).

• Προτείνεται η βαρύτητα που θα δοθεί σεκάθε τομέα μοριοδότησης να γίνει αντι-κείμενο διαβούλευσης και έρευνας μεσκοπό να επιτυγχάνεται ως ένα βαθμόισορροπία μεταξύ ακαδημαϊκών και επι-χειρησιακών προσόντων.

• Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε καθε-στώς κρίσεων θα πρέπει να περιορίζει όσοτο δυνατόν περισσότερο την υποκειμενικήκαι αυθαίρετη αξιολόγηση.

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018 ΝέαΑστυνομία

Page 16: Κ3077 Νέဦ · 16-01-18 Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που αναπτύσσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη

Λάθη επί λαθών και στα νέα σημειώματααποδοχών. Να δούμε πού θα κάτσει η …

μπίλια τελικά, αν και η καλή μέρα από την αρχήφαίνεται. Η λύση είναι μια: απόσυρση και συζήτησηεπί μηδενικής βάσεως.

Η νέα απόφαση της Τριμελούς Επιτρο-πής Συμμόρφωσης του ΣτΕ πέρα από την

εκπεφρασμένη αλήθεια ότι προστίθεται στα θε-τικά της Ομοσπονδίας, μας προβληματίζει ταυ-τόχρονα διότι το οκτάμηνο που έδωσε στην Κυ-βέρνηση για να συμμορφωθεί, είναι ικανός χρό-νος που συμπίπτει με την αναμενόμενη από τηνίδια κυβέρνηση, έξοδο από την επιτροπεία τηςχώρας. Μπορεί να δίνει περιθώρια ελιγμών στοαρμόδιο υπουργείο μπορεί όμως και «να τουλύνει τα χέρια». Μετά το 8μηνο δεν έχει καμίαμα καμία δικαιολογία αν και ο δικός μας στόχοςείναι η άμεση και ουσιαστική απάντηση στηνχρονίζουσα εκκρεμότητα, ήτοι, η αποκατάστασητων μισθολογικών αδικιών.

Η αθλητική βία δείχνει τα δόντια της και οισυνάδελφοί μας πάνε στα γήπεδα με την

ψυχή στο στόμα. Όχι μόνο κινδυνεύουν, αλλάακούνε και τα εξ αμάξης. Και μάλιστα από υψηλάιστάμενους που τις δικές τους ευθύνες δεν τις βλέ-πουν και προσπαθούν να βρουν αλλού εξιλαστήριαθύματα. Έχουν γνώσιν όμως οι φύλακες. Ιδίως στολιμάνι…

Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων Αστυνο-μικών το Α’ Ψυχοσάββατο και λίγο έλ-

λειψε να σημαδευτεί από τραγικό συμβάν. Λίγεςώρες μετά τις επιμνημόσυνες δεήσεις, πληρο-φορούμασταν ότι στην Άρτα, συνάδελφοί μαςτραυματίστηκαν από πυροβολισμούς και ότιέδρασαν με θαυμαστό επαγγελματισμό, εξουδε-τερώνοντας, τελικά, τον ένοπλο δράστη.

16

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το συμβάν που σημειώθηκεστο Α.Τ. Ομονοίας με αφορμή μια απλή επικύρωση του γνή-σιου της υπογραφής. Γνωστός δημοσιογράφος, κατήγγειλε

ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τον αντιμετώπισαν ως... κακούργο. Τοσυμβάν θα είχε περάσει απαρατήρητο αν ο ίδιος δεν είχε φροντίσειόχι μόνο να το δημοσιοποιήσει, αλλά και να ζητήσει τον καταλο-γισμό ευθυνών.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, βρέθηκε από τηνπρώτη στιγμή στο πλευρό των συναδέλφων ενώ η Ομοσπονδίαέστειλε επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νι-κόλαο Τόσκα, υπενθυμίζοντάς του τον προβληματισμό που ανα-πτύξαμε το τελευταίο διάστημα με αφορμή διάφορες καταστάσειςπου εκπορεύονται από κυβερνητικά στελέχη. «Είναι πασιφανέςότι, η όποια πολιτική και ιδεολογική αντίληψη των ημερών, με τηνκρατούσα Αριστερά στην διακυβέρνηση και την μεταφορά τωνπεποιθήσεών της από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της μι-σαλλοδοξίας και των αντεγκλήσεων της πολιτικής σκηνής της Χώ-ρας μας, έχει ταυτίσει την Ελληνική Αστυνομία με αυτή την πα-

ρωχημένη στρεβλή άποψη. Άποψη, που καθημερινά γίνεται βίωμασε πολλούς άλλους λειτουργούς και ιδίως αυτών των Μέσων Ενη-μέρωσης, που προσέρχονται στις αστυνομικές υπηρεσίες για τηνδιεκπεραίωση προσωπικών τους θεμάτων, προκατειλημμένοι καιαποφασισμένοι να δημιουργήσουν εντυπώσεις, που σε πολλέςτων περιπτώσεων, έχουν ως εξέλιξη και κατάληξη την ποινική δι-καιοσύνη.

Μελετώντας προσεκτικά τις δημόσιες αναρτήσεις ενός συγκε-κριμένου δημοσιογράφου, διαφαίνεται αυτή η προκατάληψη περί«μπάτσων ρυπαρών» στο Α.Τ. Ομόνοιας των «βασανιστών» καιτων «καταχραστών της εξουσίας» που δήθεν δεν έχουν την στοι-χειώδη ευγένεια και ταλαιπωρούν τον πολίτη όταν γνωρίζουμε ότιοι συνάδελφοί μας επιμελώς εκτελούν τα καθήκοντά τους (θεώ-ρηση γνήσιων υπογραφής) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις καιεγκυκλίους.

Το προνόμιο της εκ του Συντάγματος εξουσίας που πηγάζει απότον Λαό για τον Λαό, φαίνεται πως είναι προνόμιο ορισμένων παι-διών της Κυβέρνησης με την όποια πολυσχιδή παρουσία να εκ-

δηλώνεται στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων από ομάδες ακτι-βιστών, γνωστών-άγνωστων, πολιτικών προσώπων, ειδημόνωντης ενημέρωσης και λοιπών συμπλεγματικών, που αποτελούν καισυγκροτούν αυτό το συνονθύλευμα. Το ζητούμενο είναι τι πράττειη Πολιτική και Φυσική Ηγεσία μας;

Απολύτως τίποτα; Ή φροντίζει να διασύρει στα όρια του αυτο-φώρου τους αστυνομικούς, προστατεύει τους θιασώτες της βίαςκαι της παραπληροφόρησης, πλήττοντας βάναυσα την εικόνα, τοκύρος και την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας;

Η αγανάκτηση των Ελλήνων Αστυνομικών είναι εύλογη καιΓΝΗΣΙΑ, όπως αποτυπώνεται και στο υπ’ αριθμού 008 από19/01/2018 επισυναπτόμενο έγγραφο της Ένωσης Αστυνομι-κών Υπαλλήλων Αθηνών καθώς και από σωρεία εγγράφων τωνΠρωτοβάθμιων Οργανώσεών μας κατά περιόδους. Αναμένουμετην εξέλιξη του θέματος, παρέχοντας παράλληλα ενεργή στήριξηστα μέλη μας. Αναμένουμε την επίσημη θέση του Υπουργείου μας!Αναμένουμε την επίσημη θέση του Αρχηγείου μας! ΟΨΟΜΕΘΑΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ!!»

( )

ΑΤ-ΑΞΙΕΣΠοιος προστατεύει τους θιασώτες της βίας και

ποιος πλήττει βάναυσα το κύρος της ΕΛ.ΑΣ.;

είπαν &έγραψανεκΚΕΝΤΡΙκός

«Επιτρέψτεμου ναεπαναλάβω καιφέτος τηνευχή μου, τηνπαραίνεσήμου, την

προτροπή μου, στο Σώμα τηςΕλληνικής Αστυνομίας, ηκορυφαία αυτή ημέρα, η ημέραμνήμης των πεσόντων κατά τηνώρα του καθήκοντοςσυναδέλφων, να είναι και ημέραενότητας, ημέρα συναδελφικήςαλληλεγγύης, ημέρα συνοχής γιατη μεγάλη αστυνομική οικογένεια,αφού ο θάνατος δεν ξεχωρίζειβαθμό, θέση, κατηγορία,προέλευση, αλλά, απεναντίας, ηθυσία πάντα ενώνει τις καρδιέςκαι τις ψυχές των ανθρώπων».

Κων/νος ΤσουβάλαςΑρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας,Αντιστράτηγος

«Στα τρίαχρόνιαδιακυβέρνησηςΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛτα στελέχη των ΣωμάτωνΑσφαλείας και

των Ενόπλων Δυνάμεων έχουνπάψει να απαριθμούν τις απατηλέςυποσχέσεις του υπουργού Άμυναςκ. Καμμένου, περί χορήγησης τουυπολοίπου 50% ή της “εξεύρεσηςισοδυνάμων”, ενώ ο αναπληρωτήςυπουργός Προστασίας του Πολίτηκ. Τόσκας παραμένει σε …αφωνία».

Μάξιμος ΧαρακόπουλοςΑναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίαςτου Πολίτη, της Νέας Δημοκρατίας

ΣτΕ...ρνή μου γνώση

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνωνκαι Φίλων ΑμεΑ «Η ανοιχτή αγκαλιά», ευ-

χαριστεί όλα τα μέλη της ΠΟΑΣΥ για τη ζεστήυποδοχή και φιλοξενία των παιδιών στα γραφείαμας παραμονή των Χριστουγέννων. Όπως ανα-φέρει στην ευχαριστήριά του επιστολή ο Σύλλο-γος, «τα παιδιά μας έφυγαν με τις καλύτερες εν-τυπώσεις. Η συγκεκριμένη πράξη σας δεν απο-δεικνύει μόνο την ευαισθητοποίησή σας σε θέ-ματα κοινωνικής πολιτικής ευπαθών και αδύνα-μων ομάδων πληθυσμού, αλλά και την ηθικήσυμπαράσταση και στήριξη των σκοπών και στό-χων του Συλλόγου μας, ο οποίος μάχεται ενάντιαστην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό απο-

κλεισμό των παιδιών μας με αναπηρία.

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρεεεε;» Η φρά-ση κλισέ μιας άλλης εποχής, ήχησε στ’ αφτιάπολλών με αφορμή τα μέτρα της Τροχαίας στοκέντρο της Αθήνας. Για άλλη μια φορά κάποιακρούσματα ακραίας επιθετικότητας από εγ-

κλωβισμένους οδηγούς κατά των οργάνων τηςΤροχαίας ήρθε να επιβεβαιώσει την υποβό-σκουσα βαρβαρότητα των ελληνικών δρόμων.Δυστυχώς η αποκάλυψη των περιστατικών μεπρωταγωνιστές κάποιους επώνυμους, μόνοθλίψη και απογοήτευση προκαλούν. Την ίδιαώρα, αποκαλύπτεται το μεγαλείο και η στωι-κότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι συνά-δελφοί μας όσους παραφέρονται.

Πολλή συζήτηση έγινε για τον τεράστιοόγκο των δυο συλλαλητηρίων στη Θεσ-σαλονίκη και στην Αθήνα για τη Μακε-

δονία μας. Η Ελληνική Αστυνομία κατηγορήθηκεγια αδυναμία ορθής καταμέτρησης του πλήθουςωσάν να είχε την αρμοδιότητα να εμπλακεί στηδημόσια διαμάχη που είχε ξεσπάσει. Κι αυτά,όταν, παρακαλώ, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχειήδη καταφέρει να στείλει, με μαθηματική ακρίβεια,ρομπότ στον κόκκινο πλανήτη! Αλλά εδώ είναιΒαλκάνια…

Την ώρα που στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμα κα-ταλήξει αν πρέπει ή όχι να προσλαμβάνονται και αλ-λοδαποί για τις ανάγκες του αστυνομικού έργου,πληροφορούμαστε ότι στη μακρινή Κίνα, οι αρχές ξε-κίνησαν τη χρήση γυαλιών με τεχνολογία αναγνώρι-σης προσώπου, προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν τα πλήθη στη διάρκεια της εορταστικήςπεριόδου του Σεληνιακού Νέου Έτους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τα γυαλιά αυτά καθώςκαι άλλες συσκευές με παρόμοια τεχνολογία βοηθούν στο να εντοπιστούν φυγάδες ή όσοι περνάνετους δρόμους, αγνοώντας τη σήμανση ή τους φωτεινούς σηματοδότες. Η κινεζική αστυνομία, έχονταςμια εθνική βάση δεδομένων των κινέζων πολιτών, μπορεί επίσης εύκολα να εντοπίσει χαμένα άτομαή να εξακριβώσει ότι οι ταξιδιώτες είναι αυτοί, οι οποίοι αναγράφουν τα χαρτιά τους. Επιπλέον, ητεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τις κινέζικες αρχές να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμα στοιχεία,εκεί όπου μπορεί να μην υπάρχουν κάμερες.

Εικόνες από το... μέλλον

ΝέαΑστυνομία Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018