27 8 2013 trith empros net

20
APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3879 TIMH 1,00 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY Εκδήλωση μνήμης απ' το ΚΚΕ για τους Γιάννη Σπηλιαδή και Γιώργο Σαμίου, που σκοτώθηκαν στη μάχη της «Μεγάλης Λίμνης» Τιμή σε μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Πραγματοποιήθηκε η Ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Μονής του Αγίου Ραφαήλ Νέα Ηγουμένη η Μοναχή Ταβιθά Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κορέα Στον τελικό ο Μαγδανής Μεγάλη πρόκριση χθες τα ξημερώματα για το Λημνιό Ολυμπιονίκη Παναγιώτη Μαγδανή, αλλά και τους άλ- λους τρεις συναθλητές του, Λευτέρη Κόνσολα, Σπύρο Γιάνναρο και Γιώργο Κόνσολα, καθώς κατάφεραν να πάρουν την 1η θέση στη δεύτερη προκριματική σειρά του τετραπλού σκιφ ελαφρών βαρών και να πάνε α- πευθείας στον τελικό της κατηγορίας τους στο Πα- γκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσουνγκγιού στην Κορέα. Το ελληνικό πλήρωμα είχε πολύ καλό χρόνο, αφήνο- ντας αρκετά πίσω του τις ΗΠΑ, που ήταν στη δεύτερη θέση, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τον τελικό της Παρασκευής, που θα διεξαχθεί στις 10:18 το πρωί ώ- ρα Ελλάδας. Σήμερα Τρίτη, ο Παναγιώτης Μαγδανής μαζί με τον Σπύρο Γιάνναρο θα δώσουν μια ακόμα μάχη για να βρεθούν και στον ημιτελικό του διπλού σκιφ ελα- φρών βαρών, καθώς στις 05:10 ώρα Ελλάδος, συμμε- τέχουν στη 2η σειρά των ρεπεσάζ με αντιπάλους το Βιετνάμ, την Αυστρία και την Κορέα. Στόχος τους εί- ναι να καταλάβουν μία εκ των δύο πρώτων θέσεων που οδηγούν απευθείας στα ημιτελικά. Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Βοστάνειο, ένα 2,5 χρονών κοριτσάκι, που φέρεται, είτε να έπεσε απ' τον 3ο όροφο, είτε να κακοποιήθηκε και να εγκαταλείφθηκε στο πεζοδρόμιο Αφέθηκε ελεύθερη η μητέρα του, αν και δεν αποκλείστηκε απ' τις αρμόδιες υπηρεσίες, η μεταφορά του παιδιού σε ίδρυμα ΣEΛ. 7 ΣEΛ. 8 Γλίτωσε από θαύμα Όλες οι προτάσεις που εντάχθηκαν από το Βόρειο Αιγαίο 129 επενδύσεις γυναικείας επιχειρηματικότητας Κ. κατάστημα Μυτιλήνης TPITH 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 www.emprosnet.gr Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 5 5 Αίτημα του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη διαθεσιμότητα διοικητικών Εξαίρεση λόγω πολυνησιωτικότητας ΣEΛ. 14 ΑΡΗΣ - ΑΕΛΚ 0-2 «Αρχόντισσα του Θερμαϊκού» η ΑΕΛΚΑΡΑ ΣEΛ. 4 ΣEΛ. 5

description

Εμπρός 3879

Transcript of 27 8 2013 trith empros net

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3879 TIMH €1,00

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

Εκδήλωση μνήμης απ' το ΚΚΕ για τουςΓιάννη Σπηλιαδή και Γιώργο Σαμίου, πουσκοτώθηκαν στη μάχη της «ΜεγάληςΛίμνης»

Τιμή σε μαχητέςτου Δημοκρατικού

Στρατού

Πραγματοποιήθηκε η Ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Μονής του Αγίου Ραφαήλ

Νέα Ηγουμένη η Μοναχή Ταβιθά

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κορέα

Στον τελικό ο Μαγδανής

Μεγάλη πρόκριση χθες τα ξημερώματα για το ΛημνιόΟλυμπιονίκη Παναγιώτη Μαγδανή, αλλά και τους άλ-λους τρεις συναθλητές του, Λευτέρη Κόνσολα, ΣπύροΓιάνναρο και Γιώργο Κόνσολα, καθώς κατάφεραν ναπάρουν την 1η θέση στη δεύτερη προκριματική σειράτου τετραπλού σκιφ ελαφρών βαρών και να πάνε α-πευθείας στον τελικό της κατηγορίας τους στο Πα-γκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσουνγκγιού στην Κορέα. Το ελληνικό πλήρωμα είχε πολύ καλό χρόνο, αφήνο-ντας αρκετά πίσω του τις ΗΠΑ, που ήταν στη δεύτερηθέση, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τον τελικό τηςΠαρασκευής, που θα διεξαχθεί στις 10:18 το πρωί ώ-ρα Ελλάδας.Σήμερα Τρίτη, ο Παναγιώτης Μαγδανής μαζί με τονΣπύρο Γιάνναρο θα δώσουν μια ακόμα μάχη για ναβρεθούν και στον ημιτελικό του διπλού σκιφ ελα-φρών βαρών, καθώς στις 05:10 ώρα Ελλάδος, συμμε-τέχουν στη 2η σειρά των ρεπεσάζ με αντιπάλους τοΒιετνάμ, την Αυστρία και την Κορέα. Στόχος τους εί-ναι να καταλάβουν μία εκ των δύο πρώτων θέσεωνπου οδηγούν απευθείας στα ημιτελικά.

Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Βοστάνειο, ένα 2,5 χρονώνκοριτσάκι, που φέρεται, είτε να έπεσε απ' τον 3ο όροφο, είτε νακακοποιήθηκε και να εγκαταλείφθηκε στο πεζοδρόμιοΑφέθηκε ελεύθερη η μητέρα του, αν και δεν αποκλείστηκε απ'τις αρμόδιες υπηρεσίες, η μεταφορά του παιδιού σε ίδρυμα

ΣEΛ. 7

ΣEΛ. 8

Γλίτωσε από θαύμαΌλες οι προτάσεις που εντάχθηκαν

από το Βόρειο Αιγαίο

129 επενδύσεις γυναικείας

επιχειρηματικότητας

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

TPITH27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

www.emprosnet.gr

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη τηναθλητική δραστηριότητα

του Σαββατοκύριακου

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 175 5

Αίτημα του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη διαθεσιμότητα διοικητικών

Εξαίρεση λόγω πολυνησιωτικότητας ΣEΛ. 14

ΑΡΗΣ - ΑΕΛΚ 0-2

«Αρχόντισσα του Θερμαϊκού»

η ΑΕΛΚΑΡΑ

ΣEΛ. 4

ΣEΛ. 5

2ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

TPITHΣελ. 21 ημ.

Aνατ. 05.51 ∆ύσ. 19.02

27†Φανουρίου μ., Ποίμενοςοσ., Οσίου επ. ΚορδούηςΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μεγάλη η διαφοράΑυτό που παρατηρούσε κανείς κατά την ενθρόνιση της νέας Η-γουμένης της Μονής Αγίου Ραφαήλ το περασμένο Σάββατο, ή-ταν ο δυσανάλογος αριθμός πιστών που προσήλθαν, σε σχέσημε αυτούς που είχαν παραβρεθεί στην κηδεία της Ευγενίας Κλει-δαρά. Προφανώς η τελετή ενθρόνισης προσέλκυσε πολύ κόσμο,πολύ περισσότερο από την κηδεία της προκατόχου της, γεγονόςπου σχολιάστηκε από τους παρευρισκόμενους πιστούς.

Β. Χρ.

Εν αναμονή…Έληξε χτες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομέ-

νων για την πλήρωση του θέση του διοικητή στο ΝοσοκομείοΜυτιλήνης. Σύμφωνα με το Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Πε-ριφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Ιωάννη Ευδοκιμίδη, στόχος εί-ναι να οριστεί ο νέος διοικητής όσον το δυνατόν γρηγορότεραπροκειμένου να πάψει το Νοσοκομείο να αντιμετωπίζει λειτουρ-γικά προβλήματα. Σημειώνεται ότι η πρώτη προσπάθεια που έγι-νε για την εύρεση του διοικητή, ήταν άκαρπη γι’ αυτό και υπο-βλήθηκαν ξανά φάκελοι χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει το κώ-λυμα της εντοπιότητας. Ας ελπίσουμε να επιτευχθεί γρήγορα οστόχος του Υπουργείου Υγείας, γιατί με αρκετά προβλήματα έχειέρθει αντιμέτωπο το Νοσοκομείο όσους μήνες είναι χωρίς διοι-κητή.

Α.Κου

Δεν ανανεώνεται Μπορεί να υπάρχουν διαρκώς αλλαγές στα δη-

μοτικά μας πράγματα, αλλά αυτό δεν αποτελεί δι-καιολογία για τη μη επικαιροποίηση των στοιχεί-ων που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του, ο ΔήμοςΛέσβου (www.mytilene.gr). Γιατί προκαλεί σύγχυση στον επισκέπτη της, η πα-ραμονή πληροφοριών, όπως για παράδειγμα ότιΑντιδήμαρχος Μήθυμνας είναι ο παραιτηθείς απόμήνες, Λευτέρης Βογιατζής.Μια καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα, πέραν απόχρηστική, δημιουργεί και αξιοπιστία για το φορέα,ό,τι δηλαδή αποτελεί προϋπόθεση για site με τό-σους επισκέπτες, όπως του Δήμου Λέσβου.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Εκπληκτική η «Μήδεια»Τα καλύτερα ακούσαμε για την παράσταση της

Μήδειας, που ανέβηκε το βράδυ του περασμένουΣαββάτου στο Κάστρο Μυτιλήνης. Το θέατρο τουΚάστρου ήταν γεμάτο, ο Γιώργος Κιμούλης στορόλο της Μήδειας, ήταν εκπληκτικός και όπωςφαίνεται, ήταν από τις πιο πετυχημένες εκδηλώ-σεις του «Λεσβιακού Καλοκαιριού».

Β. Χρ.

Χώμα και νεροφαγιέςΧρόνια τώρα, ο δρόμος Πλωμαρίου - Μελίντας

έχει ένα κομμάτι του, που είναι ακόμη χώμα καινεροφαγιές. Το πότε θα ρίξουν επιτέλους άσφαλ-το οι τοπικές αρχές, ώστε να είναι πιο ασφαλής οδρόμος για τα οχήματα, εξακολουθεί να αποτελείάγνωστο στοιχείο, αλλά και να δείχνει την αναπο-τελεσματικότητα των αρμόδιων αρχών.

Β. Χρ.

Περιμένουν τα ονόματαΤα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων του

Πανεπιστημίου Αιγαίου που τίθενται σε διαθεσι-μότητα και τα οποία αναμενόταν να ανακοινωθούνχτες, τελικά δεν ανακοινώθηκαν. Πάντως από μέ-ρα σε μέρα θα έχουμε νεώτερα και ελπίζουμε ναμην είναι κακά τα μαντάτα και να λάβουν υπόψητους οι υπουργοί, την πολυνησιωτικότητα του Ι-δρύματος.

Β. Χρ.

Μέχρι πρωίαςΜεγαλοπρεπές και πολυήμερο ήταν και φέτος

το πανηγύρι για τα εννιάμερα της Παναγίας στηΣτύψη. Περιλάμβανε όλα τα στοιχεία που χαρα-κτηρίζουν τα πανηγύρια της Λέσβου: κισκέκ, χο-ρό, μουσική και γλέντι μέχρι πρωίας. Κι όταν λέμεμέχρι πρωίας, το εννοούμε. Οι μουσικοί που ξεκί-νησαν να παίζουν το βράδυ της Παρασκευής, στα-μάτησαν στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Αν μη τι άλλο, οι Στυψιανοί ξέρουν να το γλεντά-νε.

Ν.Μ.

«Ξεσκόνισμα» επιχειρήσεωνΕξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η είδηση που

διαβάσαμε χθες σε οικονομικές ιστοσελίδες τηςΑθήνας. Το ΣΔΟΕ και η OLAF (ευρωπαϊκός οργα-νισμός ελέγχων) ξεκίνησαν ελέγχους σε επιχει-ρήσεις που έχουν επιδοτηθεί. Αντικείμενος τους,να ερευνήσουν πού έχουν πάει οι επιδοτήσεις. Θαείχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, να πληροφο-ρηθούμε αν οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στη Λέ-σβο.

Ν.Μ.

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το ΙστορικόΑρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος» τηςΤρίτης 27 Αυγούστου 1946. Μεγάλες συγκεντρώσειςενάντια στην επιστροφή του Βασιλιά και συστάσεις

σχετικά με το δημοψήφισμα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ:Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

NIKOΣ MANABHΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

3ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Παρά το ότι ο ναός της Α-γίας Φωτεινής ή αλλιώς Α-γίας Φωτιάς, ήταν μισογκρε-μισμένος και βαθιά μέσα σεκτήματα στην περιοχή «Πε-τεινός», εντούτοις αυτό δενεμπόδισε τον π. ΠαναγιώτηΚαταξινό απ’ την Πέτρα καιμια χούφτα πιστούς, να μα-ζευτούν να περπατήσουν, α-πό την παραλία της Τζιχρά-ντας έως εκεί με τα πόδια,και να πραγματοποιήσουνόλοι μαζί, λίγες μέρες μετάτης Παναγίας, Θεία Λει-τουργία. Μπορεί τρούλος ναμην υπήρχε, ωστόσο οιπρώτες ακτίνες του ήλιουφώτιζαν την τελετή, μεταδί-δοντας ένα αίσθημα γαλή-νης.

Τώρα και ληγμέναΗ είδηση, που μεταδόθηκε από

το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσε-ων κι έχει προέλευση το Επαγγελ-ματικό Επιμελητήριο Αθήνας, λέειότι επιτρέπονται από 1ης Σεπτεμ-βρίου, οι πωλήσεις προϊόντων«περασμένης διατηρησιμότητας»(δηλαδή ληγμένα), κάτω από συ-γκεκριμένους όρους, όπως προ-βλέπεται από τους «Κανόνες Δια-κίνησης και Εμπορίας Προϊόντωνκαι Παροχής Υπηρεσιών»(ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), που αποτελούν με-τεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδι-κα. Ο χρόνος διάθεσης των ληγ-μένων προϊόντων δεν μπορεί ναυπερβαίνει τη μία εβδομάδα αν ηδιατηρησιμότητα δηλώνεται μετην αναγραφή ημέρας και μήνα.Δηλαδή ένα μπουκάλι φρέσκο γά-λα θα μπορεί να πουληθεί ως καιμια εβδομάδα μετά την ημερομη-νία λήξης του. Διαβάζουμε και ξα-νά διαβάζουμε την είδηση και δενμπορούμε να το πιστέψουμε. Αυ-τοί που συνέταξαν την συγκεκρι-μένη νομική διάταξη, είναι πιο ε-πικίνδυνοι από τα ληγμένα προϊό-ντα που προσπαθούν να μας πλα-σάρουν. Εκτός κι αν το φρέσκο γάλα πουσε τρεις με τέσσερις μέρες ξινίζει,δεν έχει υποστεί μόνο απλή πα-στερίωση. Οπότε έχει μεγαλύτερηδιάρκεια ζωής, αλλά μικρότερηθρεπτική αξία.

Ν.Μ.

Για την ανακύκλωση στη ΜυτιλήνηΕπιστολή για το θέμα της ανακύκλωσης στην πόλη

της Μυτιλήνης, απέστειλε ο Βαγγέλης Φραγκουλάκηςπρος τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Λέ-σβου, Ηλία Κουνιαρέλλη, τονίζοντας ότι πριν τοποθε-τηθούν οι 200 κάδοι ανακύκλωσης που έχει χορηγήσειστο Δήμο η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλω-σης, θα πρέπει να γίνει πρώτα ενημερωτική καμπάνιαεκ μέρους των αρμοδίων προς τους πολίτες. Αυτό πουπροτείνει είναι να γίνει αυτό στις αρχές Σεπτεμβρίουκαι για αρκετές ημέρες, μέσω και ενημερωτικού φυλλα-δίου που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να φτάσει σεόλα τα νοικοκυριά της Μυτιλήνης. Ο κ. Φραγκουλάκης προτείνει πολλά άλλα πράγματαπρος την Αντιδημαρχία Καθαριότητας και ίσως θα είχενόημα να εισακουστούν κάποια από αυτά, δεδομένουότι ο ίδιος έχει ασχοληθεί για καιρό με το θέμα της α-νακύκλωσης.

Β. Χρ.

Πανολομέλεια (πανηγυρική)Στις 11 και 12 Μαρτίου του 1956, στο Βουκουρέστι

της Ρουμανίας, πραγματοποιήθηκε η 6η πανολομέλειατης Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που καθαίρεσε τοΝίκο Ζαχαριάδη από γραμματέα του κόμματος. Την 7ηΣεπτεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί η 3η πανολο-μέλεια της Επιτροπής Αγώνα για τον «οδικό άξοναΚαλλονής - Σιγρίου». Η οποία θα έχει πανηγυρικό χα-ρακτήρα, όπως αναφέρει σε επιστολή της, η εν λόγω ε-πιτροπή, που υπογράφεται από τον Τάκη Ιορδάνη, μιαςπου εντός του Σεπτεμβρίου ξεκινάει η κατασκευή τουδρόμου. Το πρώτο ιστορικό γεγονός δεν έχει καμίασχέση με το δεύτερο, παρά μόνο με τη λέξη πανολομέ-λεια, την οποία σχεδόν την είχαμε ξεχάσει, αφού χρη-σιμοποιείται πολύ σπάνια. Έχει όμως πολύ μεγάλο ι-στορικό φορτίο, αφού στις ολομέλειες της Κεντρικής Ε-πιτροπής του ΚΚΕ επί των ημερών του Νίκου Ζαχαριά-δη είχαν ληφθεί αποφάσεις ιστορικής σημασίας γιατην Αριστερά και τη χώρα. Η πανολομέλεια πάντως τηςΕπιτροπής Αγώνα για τον οδικό άξονα, έχει τη σημασίατης, για ένα έργο υποδομής που κοντεύει να κλείσειμια 20ετία από τότε που για πρώτη φορά εξαγγέλθηκε.Τουτέστιν οι εξαγγελίες… χρειάζονται βάθος 20 χρό-νων για να αρχίσουν να υλοποιούνται, στην καλύτερηφυσικά των περιπτώσεων!

Ν.Μ.

Ντάμπα ντούμπα έως πρωίας Λίγο μετά τις 11 το βράδυ και μέχρι τις 4 ή και 5 τα

ξημερώματα, κάθε μέρα, διαρκεί το μαρτύριο αναγνώ-στη μας στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στο Πλωμάρι,από γειτονικό κατάστημα, που για τη διασκέδαση τωνθαμώνων του, βάζει στη διαπασών τη μουσική. «Πήγα στην Αστυνομία, με παρέπεμψαν στο Δήμο. Πή-γα στο Δήμο, με παραπέμπουν στην Αστυνομία. Το α-ποτέλεσμα είναι ένα, πως δυο μήνες τώρα, και μάλισταμε κλειστό το παράθυρο προς το δρόμο, δεν μπορώ νακοιμηθώ», μας είπε ο καταγγέλλων, που αναρωτιέται τιπρέπει να κάνει -πριν έρθει ο χειμώνας και αναγκαστι-κά σταματήσουν τα πανηγύρια- για να γίνει μια σύστα-ση να σταματήσει η κατ’ εξακολούθηση ηχορύπανση.Και σίγουρα, όπως πρόσθεσε, δεν είναι ο μόνος που ε-νοχλείται απ’ τα παρατεταμένα ντάμπα ντούμπα έωςπρωίας.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Θέσεις

Επί 25 και πλέον χρόνια, πλείστοι όσοι ειδικοίκαι «ειδικοί» κατά την περίοδο και μετά τηνέκδοση των αποτελεσμάτων των εισαγωγι-

κών εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι.(και όχι «ΑΕΙ και ΤΕΙ» όπως γράφουν ή λένε κά-ποιοι ανενημέρωτοι «ενημερωτές» μας), ασχο-

λούνται με τις αδυναμίες του ισχύοντος συστήματος διεξαγω-γής τους.Ως συνακόλουθες αυτού του συστήματος πανθομολογούνται, α-φενός η αποδιοργάνωση της τρίτης, αν όχι και των άλλων τάξε-ων του Λυκείου και αφετέρου η υποκατάστασή του από πολυ-δάπανα «ιδιαίτερα» μαθήματα και από το πλήθος των φροντι-στηρίων.Όντως αυτή είναι η «μοίρα» επί 10ετίες τώρα, του Λυκείου, ε-νώ η εισαγωγή σ’ ένα τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. μπορεί ναεξαρτηθεί από ένα τυχαίο γεγονός κατά το 3ωρο των εξετάσε-ων ενός, έστω, μαθήματος. Ο πανικός μιας πρόσκαιρης αδια-θεσίας ή αντιθέτως μια έμπνευση της στιγμής ή ένα θέμα πουδιδάχθηκε ή όχι ως «S.O.S.» στο… φροντιστήριο, αποτελούνκάθε χρόνο την αιτία θριάμβων ή θρήνων χιλιάδων παιδιώνμας.Είναι, λοιπόν θετικό το γεγονός ότι, έστω και εν μέσω πλείστωνεσφαλμένων μέτρων, που κατέφεραν αντίστοιχα πλήγματα ιδι-αιτέρως στη δευτεροβάθμια τεχνική - επαγγελματική (αυθαίρε-τες καταργήσεις τμημάτων ΕΠΑ.Σ) και στην τριτοβάθμια τεχνο-λογική (καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων Τ.Ε.Ι.) εκπαί-δευση, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την εφαρμογή πλέ-ον του συστήματος των γενικών εξετάσεων ή «δεσμών» του νό-μου 1351/1983 «εισαγωγή σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκ-παίδευση» (ΦΕΚ Α´56).Ο νόμος και το σύστημα εκείνο καταργήθηκαν διότι υποστηρί-χτηκε ότι κάποιοι καθηγητές θα βαθμολογούσαν κάποιους μα-θητές τους με υποκειμενικά κριτήρια.Αν και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι θα πρέπει να εμπιστευόμα-στε πιο πολύ τη μικρή κοινωνία της τάξης όπου τα παιδιά «κρά-ζουν» τέτοια φαινόμενα, και όταν μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως ι-διώνυμο αδίκημα απειλούμενο με ποινή φυλάκισης και απόλυ-ση, η παράδοση «ιδιαίτερων» μαθημάτων από καθηγητή στουςμαθητές του, θεωρώ ορθή χάριν της αξιοπιστίας του συστήμα-τος τη ρύθμιση που εισηγείται τώρα το Υπουργείο Παιδείας. Εί-ναι η σχετική προσαρμογή του βαθμού του καθηγητή μέσαστην τάξη προς το βαθμό των εξετάσεων, που θα γίνονται πα-νελληνίως και κατά 50% από ειδική «τράπεζα θεμάτων».Πρέπει, όμως, να παρατηρηθεί ότι στο πλαίσιο της «εκπαιδευ-τικής μεταρρύθμισης 1982-86», είχαν εισαχθεί αφενός ο θε-σμός της εσωσχολικής βοήθειας, ώστε και οι καθηγητές ναμην εξωθούνται εξ ανάγκης στην παράδοση «ιδιαιτέρων» και α-φετέρου ο θεσμός των Μεταλυκειακών ΠροπαρασκευαστικώνΚέντρων για την προετοιμασία των μαθητών της Γ´ Λυκείου καιεκείνων, επίσης, που σε περίπτωση αποτυχίας επιθυμούσαν ναξαναδώσουν εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έτσιπλείστα όσα ιδιωτικά φροντιστήρια έκλεισαν και οι διδάσκοντεςσ’ αυτά προσήλθαν στα Μ.Π.Κ.. Προκειμένου όμως, ν’ αποκτήσει πλήρη αυτοτέλεια το Λύκειο,όπως επιβάλλεται για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και κάθε κύ-κλο ή κατεύθυνση σπουδών, πρέπει να διορθωθεί και ένα άλλοπολύ σοβαρό λάθος. Πρόκειται για το συντελεστή βαρύτηταςκαθενός από τα κρίσιμα μαθήματα. Ουσιαστικά με τον περίφη-μο αυτόν συντελεστή αποδεχόμαστε και ενθαρρύνουμε τη νο-σηρή αντίληψη πολλών γονιών, ιδιαιτέρως, όσων «αποφασί-ζουν» πριν καν φοιτήσουν στο λύκειο τα παιδιά τους «τι θα γί-νουν», όταν… μεγαλώσουν! Έτσι αυτά εξαναγκάζονται ή προσανατολίζονται έστω, πολύ νω-ρίς, και παγιδεύονται σε επιλογές που συχνά μεταβάλλονται καιμάλιστα πολλές φορές, μέχρι να ‘ρθει ο περίφημος Ιούνιος τωνεισαγωγικών εξετάσεων. Στο μεταξύ εγκαταλείπονται όλα ταάλλα μαθήματα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που πρέ-πει να υπηρετεί κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης και «εναγκαλί-ζεται» ο φροντιστής των συγκεκριμένων θετικών ή θεωρητικώνμαθημάτων. Έτσι βρισκόμαστε ενίοτε μπροστά σε διδακτορούχους θετικούςεπιστήμονες, που είναι τόσο «βάρβαρα τα ελληνικά τους» ή θε-ωρητικούς επιστήμονες που δεν μπορούν να κάνουν μια διαί-ρεση, αν ο διαιρέτης έχει δεκαδικά στοιχεία!Στη Βουλή, ελπίζω, ότι θα γίνει ουσιαστική συζήτηση, πολύ πιοχρήσιμη στα παιδιά από το να τα «βγάλουμε στο κλαρί» πρινκαν αρχίσουν την Α´ Λυκείου, με αφορμή τις εξετάσεις, που θαπροβλέπει ο νέος νόμος.

(Το άρθρο αναρτήθηκε στις 25/8/2013 στην προσωπική ιστοσελίδατου Απόστολου Κακλαμάνη, www.apkaklamanis.gr)

* Ο Απόστολος Κακλαμάνης είναι βουλευτής Β´ Αθηνών, πρώην Υ-πουργός Παιδείας και Πρόεδρος της Βουλής.

Ο νέος νόμος για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ*

Ζητούνται νέες ή νέοι

να εργαστούν στο Τμήμα Πωλήσεων της επιχείρησής μας.

Οι υποψήφιοι πρέπει απαραιτήτως να διαθέτουν προϋπηρεσία

στις πωλήσεις, γνώση στη χρήση υπολογιστών και να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης και μεταφορικού

μέσου. Σημαντική θεωρείται η ικανότητα επικοινωνίας και ομαδικής λειτουργίας.

Παρέχονται έξοδα μετακίνησης και επικοινωνίας, και αμοιβή

με ποσοστό επί των πωλήσεων.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν

να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο τουΕμπορικού Τμήματος, κ. Νίκος Γρί-βας, στο τηλέφωνο 22510 41619.

4ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣΘέσεις

Η 3η του Σεπτέμβρη και το διαζύγιο του Λαού απ’ αυτή

Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛ. ΙΟΡΔΑΝΗΣ*

Tη μνήμη δύο μαχητών τουΔημοκρατικού ΣτρατούΛέσβου, του Γιάννη Σπη-

λιαδή από την Αγιάσο και τουΓιώργου Σαμίου από το Κερά-μι της Καλλονής, τίμησε ηκομματική οργάνωση Αγιά-σου του ΚΚΕ με την εκδήλω-ση που πραγματοποίησε στηνπεριοχή της Μεγάλης Λίμνηςστις 11 το πρωί της Κυρια-κής. Οι δύο μαχητές είχανσκοτωθεί στη μάχη της Με-γάλης Λίμνης, που είχε πραγ-ματοποιηθεί στις 23 Ιανουα-ρίου του 1948. Στην εκδήλωση παραβρέθη-καν πολυμελές κλιμάκιο τηςΝομαρχιακής Επιτροπής Λέ-σβου του ΚΚΕ με επικεφαλήςτο γραμματέα της, ΠαρασκευάΓεωργούλα, ο βουλευτής τουΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ο ε-πικεφαλής της Λαϊκής Συ-σπείρωσης στο ΠεριφερειακόΣυμβούλιο Βορείου Αιγαίου,Στρατής Κόρακας, ο επικεφα-λής της Λαϊκής Συσπείρωσηςστο Δημοτικό Συμβούλιο Λέ-σβου, Βαγγέλης Παλαιολό-γος, ο πρόεδρος του Παλλε-σβιακού ΕργατοϋπαλληλικούΚέντρου, Στρατής Αντώνας, ογραμματέας του Παραρτήμα-τος ΠΕΑΕΑ Αθηνών, Νίκος

Δημητρακόπουλος, στελέχηκαι μέλη του ΚΚΕ και αρκετόςκόσμος. Η εκδήλωση περι-λάμβανε τραγούδια, ποιήμα-τα, ομιλία για το ιστορικό τηςμάχης, κεντρική ομιλία απότο Δημήτρη Στεφανή, μέλοςτου Γραφείου του ΚΚΕ Αγιά-σου, και έκλεισε με το «πέν-θιμο εμβατήριο».

Το ιστορικό Αναφερόμενος στη μάχη αυ-τή, ο Γιώργος Σκούφος στοβιβλίο «Σελίδες του Αγώνα»,αναφέρει: «Κείνη τη μέρα, σ’αυτό τον τόπο, έκανε εκκαθα-ριστικές επιχειρήσεις η διο-λοχία του μοίραρχου Μάλλι-ου. Επειδή σε λίγο θα νύχτω-νε, κατέβηκαν στα ντάμια τηςπεριοχής να διανυκτερεύ-σουν, για να συνεχίσουν μετην αύριο. Δεν είχαν ακόμαβολευτεί, όταν ακούστηκε δί-πλα τους η τουφεκιά… Στηναρχή ξαφνιάστηκα, ύστερα υ-ποψιάστηκαν και ακροβολι-σμένοι πήραν το δημόσιοδρόμο προς το μέρος μας. Απ’τη μεριά που έρχονταν είχανπιάσει μετερίζι οι ομάδες τουΤσουλέλη και του Κέιπαλη,20 άνδρες όλοι κι όλοι. Καιθα έκαναν μεγάλη ζημιά στον

εχθρό αν τον άφηναν να πλη-σιάσει.» «Όμως ο οπλοπολυβολητής»,όπως συνεχίζει η ίδια περι-γραφή, «βιάστηκε κι έβαλεμια ριπή αρκετά μακριά πάνωστις φωνές που άκουσε. Εκεί-νοι αιφνιδιάστηκαν, αλλά κα-τάφεραν να πιάσουν θέσεις.Αφού πια μας εντόπισαν, άρ-χισε μια σφοδρή μάχη. Χιλιά-δες σφαίρες απ’ τη μεριάτους μετρημένες από τη δικήμας. Βασισμένοι στην τρομε-ρή σε άνδρες υπεροχή και ο-πλισμό, άρχισαν σιγά σιγά ναμας πλησιάσουν με φανερόσκοπό να μας κυκλώσουν.Μπροστά σ’ αυτό τον κίνδυ-νο, αναγκαστήκαμε, μέσα σεκόλαση φωτιάς από εκρήξειςχειροβοβμβίδες και πυροβο-λισμούς, να ξεφύγουμε προςτο εσωτερικό του δάσους καινα γλιτώσουμε. Πίσω μας α-φήσαμε για πάντα τον παλιόκομμουνιστή Γιάννη Σπηλια-δή απ’ την Αγιάσο και το γεν-ναίο επονίτη Γιώργο Σαμίουαπ’ το Κεράμι Καλλονής, πουβρήκαν το θάνατο πολεμώ-ντας ηρωικά να καλύψουν τηνυποχώρησή μας. Ήταν 23 τουΓενάρη του 1948».

Οι επέτειοι, ορόσημα του βίου του ανθρώπου, αποτελούν σταθ-μό αναβάθμισης της μνήμης του. Των σημαντικών, «οικείωνκαλών» και «οικείων κακών», που βίωσε στο παρελθόν του. Συ-

νήθως, αρέσκεται να κρατά αυτές των καλών τόσο σε προσωπικόόσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για τιςτου έθνους επετείους. Για τον Ελληνισμό, οι επέτειοι της 25ης

Μαρτίου 1821 και του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940, σχετίζονται με τα οικείακαλά. Απ’ την άλλη, των οικείων κακών είναι βεβαίως, η πτώση της Βασιλεύουσαςτην 29η Μαΐου 1453, ή η καταστροφή της Σμύρνης το Σεπτέμβρη του 1922. Για το Ελληνισμό, μετά την πτώση της Χούντας το 1974, ξεπρόβαλε μια φθινοπω-ριάτικη μέρα, μια καινούργια επέτειος. Αυτή της 3ης του Σεπτέμβρη. αφού συνή-γειρε για χρόνια το λαό και συνέβαλε στην ανάταση του έθνους και της χώρας.Αυτής που γαλούχησε γενεές Ελλήνων και στήριξε τις ελπίδες των μη προνομιού-χων, αλλά και που ασφαλώς στην πράξη καθόρισε τις τύχες όλου του ΕλληνικούΛαού. Τώρα αν αυτή την επέτειο την εντάσσουμε στα οικεία καλά ή στα οικεία κακά, μεμια γλυκόπικρη διάθεση, με μια στιφάδα στο στόμα, θα ήθελα να πω: στα καλά.Αλλά πάλι… Η 3η του Σεπτέμβρη 1974, όταν η Ελλάδα έβγαινε καθημαγμένη από επτά χρόνιαστυγνής δικτατορίας, με ακρωτηριασμένο τον εθνικό μας κορμό (Κύπρος απ’ τον«Αττίλα»), γινόταν το ορόσημο του Δημοκρατικού Λαού της χώρας. Τότε που ο γη-τευτής των μαζών Ανδρέας Παπανδρέου, βλέποντας με το αετίσιο μάτι του, την ι-στορική αναγκαιότητα, δημιούργησε το σοσιαλιστικό πυλώνα που έλειπε από τηνπολιτική μας σκηνή. Αυτόν, που ουδέποτε άλλοτε μπόρεσε να ευδοκιμήσει, αφούοι κάθε λογής εκφάνσεις της Δεξιάς από το μεσοπόλεμο και για πενήντα περίπουχρόνια μετερχόμενες οτιδήποτε και εξορκίζοντας ό,τι είχε σχέση με τον ανθρωπο-κεντρισμό, τον κρατούσαν «δια πυρός και σιδήρου» εκτός πολιτικού μας «γίγνε-σθαι».Η 3η λοιπόν του Σεπτέμβρη 1974, ήταν η μέρα που ο Α. Παπανδρέου παρουσία-σε στους Έλληνες την ιδρυτική Διακήρυξη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήμα-τος (ΠΑΣΟΚ). Αυτή που τόσες ελπίδες εξέθρεψε. Αυτή που με τις αρχές και τα «πιστεύω» της, έ-νωσε τις δύο «Ελλάδες». Την Ελλάδα των ηττημένων του εμφυλίου με αυτή των νι-κητών, μετά από μια ολόκληρη γενεά. Οι τρεις ακρογωνιαίες, καταστατικές αρχές της, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε όλοτο σοσιαλιστικό οικοδόμημα, ήταν οι: Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία καιΚοινωνική Απελευθέρωση. Βέβαια αυτές, με ασπίδα και επιστέγασμα προστασίαςτους, τη Δημοκρατία. Με πυξίδα αυτές, η προσφορά του Κινήματος στην Ελλάδα και τους Έλληνες ως Ι-στορία, θα γράφεται για χρόνια, σε αναρίθμητους τόμους και άπειρες σελίδες. Αυτών των αρχών η επί τριακονταπεντετία σταθερή και πιστή κατά το δυνατόν ε-φαρμογή τους, υπήρξε το γράδο με το οποίο ο Λαός μας βαθμονομούσε την αξιο-πιστία του πολιτικού φορέα, ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες, αλλά και ως στην πράξη δοκιμάσθη-καν, ενέπνευσαν εμπιστοσύνη στον Ελληνικό Λαό. Εμπιστοσύνη που μετετράπη σεπίστη. Όμως και, η πίστη αν και κερδίζεται σπυρί - σπυρί, μπορεί να χαθεί σε δευ-τερόλεπτο. Η πίστη που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ από δύο γενεές Ελλήνων, πράγματι ε-ξανεμίστηκε στον άνεμο, ατυχώς μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο. Τούτο, όταν δια στό-ματος του μοιραίου ΓΑΠαπανδρέου στο Καστελόριζο τον Απρίλιο 2010, άρχισαντα δεινά της Ελλάδας. Στο ακριτικό αυτό νησί μας ως ενέργεια υψίστου συμβολι-σμού, τρομάρα μας, εξήγγειλε ότι μας «σώζει». Όταν με πανηγυρικό τόνο νικητή,είπε πως μας «έβαλε» στο ΔΝΤ!! Και μετά; Μετά… ήρθαν οι «πληγές του Φαραώ»στο Λαό. Της Κατοχής, οικονομικής αυτή τη φορά. Απ’ τη στιγμή εκείνη, όλα γκρε-μίζονται σαν χάρτινος πύργος. Οι τρεις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη ακυρώθηκανστην πράξη. Εξαϋλώθηκαν. Εθνική Ανεξαρτησία! Ποιά αλήθεια; Αυτή των «θέλω»και «απαιτώ» της Μέρκελ και των άλλων δανειστών μας, που τη θηλιά στο λαιμόμας καθημερινά τη σφίγγουν περισσότερο;; (!!) Λαϊκή Κυριαρχία! Ποιάς αλήθεια,αυτής που τα όρντινα του Ύπατου αρμοστή Ράϊχεμπαχ καθορίζουν ακόμη και τουςνόμους που θα ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο; (!) Κοινωνική Απελευθέρωση. Ποιάςαλήθεια; Αυτής που αποστερεί από τους καρκινοπαθείς τα φάρμακα τους, τουςπαραπληγικούς το προνοιακό επίδομα, που η Παιδεία είναι πια μόνο για τους προ-νομιούχους, που για εγχείριση σε δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να φέρεις μαζί σουοινόπνευμα και γάζες, αυτής που η σύνταξη των 500 Ευρώ του με 40 χρόνια δου-λειάς, φαντάζει γιγαντιαία και κάθε τόσο τη σκυλεύουν;; (!!)Όλα αυτά ατυχώς έγιναν απ’ το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τη χώρα μεταξύ 2009 -2012. Και όταν είδε ο Λαός τη νέα εθνική υποδούλωση (οικονομική), το μαράζωμα τηςκυριαρχίας του και τον κοινωνικό όλεθρο, εγκατέλειψε τη «στέγη» του ΠΑΣΟΚ. Μετη μαζική εγκατάλειψη του, [κατά ~ 30%, από 43,8 % (2009) στο 12,3 % στις ε-κλογές του 2012], πήρε δυναμικά διαζύγιο και από την 3η του Σεπτέμβρη. Μιαδιακήρυξη πια ασπόνδυλη, χωρίς ουσία και περιεχόμενο. Νεκρή. Και άφησε τοΠΑΣΟΚ να είναι μια ψευδεπίγραφη καρικατούρα της άλλοτε κραταιάς παρουσίαςτου. Ψευδεπίγραφη, αφού ούτε Σοσιαλιστικό πια είναι, ούτε Κίνημα είναι, αφού α-πό ποτάμι του 45 - 48 % έχει μετατραπεί σε ρυάκι και μάλιστα αποξηραινόμενο μεμονοψήφιο ποσοστό, που η παρουσία του στο επόμενο κοινοβούλιο, τίθεται εν αμ-φιβόλω. Τώρα το αν είναι Πανελλήνιο; (!) Είναι; Μα Πανελλήνιο είναι και το «ΆρμαΠολιτών» (το χωμένο κάπου στους «Ανεξάρτητους Έλληνες», με δύο βουλευτές). Και σήμερα με το ΠΑΣΟΚ στη δικομματική Κυβέρνηση του ~ 40 % (!!), τα απόσω-σε πια όλα τα «σοσιαλιστικά» του. Στηρίζει την Κυβέρνηση της Ν.Δ., του επί δεκα-ετίες εκπροσώπου οποιασδήποτε νεοφιλελεύθερης, αντιλαϊκής και λαοκτόνου (αςμου συγχωρεθεί ο νεολογισμός) πολιτικής. Τέλος, τούτο όντας στη συγκυβέρνησηγίνεται το άλλοθι της ΝΔ για το ξεθεμελίωμα όλων των κατακτήσεων του Λαού. Έ-τσι το επτάκτινο τώρα ΠΑΣΟΚ, υπόλειμμα της παλαιάς δόξας, θα εορτάσει σε μιαεβδομάδα την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη και τη διακήρυξή του. Άραγε έχει α-κόμα ανάκαρα για κάτι τέτοιο; Αφού ο Λαός εγκαταλείποντάς το, στην πράξη τηδιέγραψε απ’ τη συνείδησή του και πήρε διαζύγιο και απ’ αυτή, ως κίβδηλη και ά-νευ πια αξίας…

* O Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Προβληματισμού & Πα-ρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου «Πιττακός ο Μυτιληναίος», τ. Διευθύνων Σύμβουλοςτης Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, τ. Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλ. ΜεταλλειολόγωνΜηχανικών.

Εκδήλωση μνήμης απ’ το ΚΚΕ για τους Γιάννη Σπηλιαδή καιΓιώργο Σαμίου, που σκοτώθηκαν στη μάχη της «Μεγάλης Λίμνης»

Τιμή σε μαχητές τουΔημοκρατικού Στρατού

Από τηνεκδήλωση τουΚΚΕ το πρωί τηςΚυριακής στηΜεγάλη Λίμνη

5ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

τoυ NIKOY MANABH

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των επενδυτι-κών προτάσεων για το πρόγραμμα: «Ολοκληρωμέ-νη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απα-

σχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας»,ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Α-νταγωνιστικότητας. Πρόκειται για το πρόγραμμα πουείναι γνωστό με τον τίτλο «Γυναικεία επιχειρηματικό-τητα» μέσω του οποίου και ενισχύονται απ’ το ΒόρειοΑιγαίο, συνολικά 129 νέες επενδύσεις γυναικών.Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και ένας σημαντικός αριθ-μός προτάσεων αξιολογήθηκε θετικά. Έτσι αποφασί-στηκε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμμα-τος από 40 εκατομμύρια ευρώ σε 77 εκατομμύρια ευ-ρώ με αντίστοιχη αύξηση των ωφελουμένων από1.267 σε 2.444 γυναίκες. Τα επενδυτικά σχέδια που ε-ντάσσονται στο πρόγραμμα από την Περιφέρεια τουΒορείου Αιγαίου, είναι 73 από την πρώτη υποδράσηγια γυναίκες έως 35 ετών και 56 από τη δεύτερη, γιαγυναίκες άνω των 35. Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της απα-σχόλησης μέσω της δημιουργίας πρόσθετων δυνατο-τήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας άνεργων, απο-λυμένων, απειλούμενων από ανεργία και αυτοαπασχο-λούμενων κάτω από το όριο της φτώχειας γυναικών,ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

Πολλές προτάσεις Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν απ’ το Υ-πουργείο, υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά στο Πληροφο-ριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), 6.954αιτήσεις χρηματοδότησης με αιτούμενο προϋπολογι-σμό 217,392 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτές, 6.419 αι-τήσεις προχώρησαν προς αξιολόγηση και είχαν τις α-παραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής. Από τις 6.419εν δυνάμει επιλέξιμες προτάσεις με προϋπολογισμό198,689 εκατομμύρια ευρώ και με βάση τον προϋπο-λογισμό δημόσιας δαπάνης που αναφέρεται στον οδη-γό του Προγράμματος, εντάχθηκαν αρχικά 1.267 προ-τάσεις με προϋπολογισμό 40,022 εκατ. ευρώ, ενώ στησυνέχεια, μετά και την απόφαση αύξησης των διατιθέ-μενων κονδυλίων, αποφασίστηκε η ένταξη 2.444 προ-τάσεων έργων που πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέ-σεις και τα κριτήρια αξιολόγησης του προγράμματοςμε προϋπολογισμό 76,9 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά, στην Υποδράση 1 που αναφέρεται σε γυ-ναίκες 18-35 ετών, εντάσσονται 1.239 έργα με προϋ-πολογισμό 39 εκατομμύρια, και στην Υποδράση 2 πουαναφέρεται σε γυναίκες 36-64 ετών, 1.205 έργα μεπροϋπολογισμό 37,8 εκατομμύρια ευρώ. Οι προτάσειςπου εντάχθηκαν, είχαν βαθμολογία από 81 μονάδεςκαι πάνω με άριστα το 100.Για τα ενταγμένα επενδυτικά σχέδια τέθηκε προθεσμίαολοκλήρωσης των διαδικασιών για οριστική ένταξη ωςτις 15 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους. Οι υπόλοιπες ε-πενδυτικές προτάσεις χαρακτηρίσθηκαν ως επιλαχού-σες σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος απόενταγμένες στο πρόγραμμα προτάσεις.Στους πίνακες που δημοσιεύουμε, αναφέρονται οι ε-πενδύσεις που εντάχθηκαν απ’ την Περιφέρεια Βορεί-ου Αιγαίου.

[email protected]

Ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στην υποδράση 1 στο Βόρειο Αιγαίο

Α/Α Ονοματεπώνυμο επενδυτή Επιχορηγούμενος Προϋπολογισμός

1 ΠΑΝΙΚΑΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ 32.000,00

2 ΞΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑ 32.000,003 ΑΣΛΑΝΑΚΗ ΑΝΘΗ 32.000,004 ΣΤΕΙΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ 32.000,005 ΡΑΠΤΗ ΜΟΣΧΟΥΛΑ 24.233,406 ΛΕΚΑ ΕΥΤΥΧΙΑ 32.000,007 ΤΣΙΑΜΠΑ ΜΑΡΙΑ 32.000,008 ΚΑΛΛΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ 32.000,009 ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ 32.000,0010 ΡΕΠΑΝΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ 32.000,0011 ΧΑΡΑΧΛΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ 24.469,1712 ΚΑΡΟΥΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ 32.000,0013 ΒΟΥΡΔΑΝΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 32.000,0014 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 32.000,0015 ΛΙΑΠΟΥΡΗ ΕΥΡΥΔΙΚΗ 32.000,0016 ΚΑΡΟΥΤΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 28.025,0017 ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ 32.000,0018 ΓΙΑΜΑ 32.000,0019 ΚΑΜΑΡΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 31.113,5020 ΚΟΣΣΕΝΑ ΜΑΡΙΝΑ 32.000,0021 ΚΡΙΠΙΝΤΙΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 32.000,0022 ΠΡΩΗ ΜΑΡΙΑ 32.000,0023 ΚΩΣΤΑΛΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 32.000,0024 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 32.000,0025 ΤΟΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 32.000,0026 ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΘΙΑ 31.960,0027 ΚΙΝΙΚΛΗ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ 32.000,0028 ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ & ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΙΩΤΟΥ Ο.Ε 32.000,0029 ΓΚΑΪΤΑΤΖΗ ΑΘΗΝΑ 32.000,0030 TOSKA VASILIKA 32.000,0031 ΨΩΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 30.555,5632 ΚΑΛΟΥΠΗ ΜΑΡΙΑ 32.000,0033 ΛΑΠΑΡΔΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 32.000,0034 ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ ΜΑΡΙΝ Α ΑΝΤΙΓΟΝΗ 32.000,0035 ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ-ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛ Α 32.000,0036 ΜΠΑΚΟΛΑ ΑΝΝΑ 32.000,0037 NEUROSYNTHESIS 31.170,0038 ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ 29.333,3339 ΝΙΚΑ ΚΑΣΔΑΓΛΗ 32.000,0040 ΧΑΛΔΕΖΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ - ΜΑΡΙΑ 32.000,0041 ΛΗΜΝΑΙΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ 32.000,0042 ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 28.666,6743 ΜΑΡΙΑ ΒΩΒΟΥ 31.930,0044 ΠΙΠΕΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 32.000,0045 ΦΟΥΝΤΑ ΕΛΕΝΗ 31.828,0046 ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 32.000,0047 ΜΟΥΝΔΡΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 32.000,0048 ΦΛΥΤΖΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 29.840,0049 ΡΕΠΑΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 32.000,0050 ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΑΜΑΛΙΑ 32.000,0051 ΜΑΪΣΤΡΑΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ 32.000,0052 ΣΚΡΙΒΑΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 30.133,3353 ΚΟΥΜΠΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ 32.000,0054 ΑΣΛΑΝΗ ΑΡΓΥΡΗ 32.000,0055 ΤΑΜΠΡΑ ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 32.000,0056 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΑΓΛΙΑ 29.350,0057 ΠΟΥΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 32.000,0058 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 29.222,2259 ΞΕΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 32.000,0060 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 32.000,0061 ΚΑΖΑΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ 31.906,0362 ΜΥΛΩΝΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 32.000,0063 ΚΑΡΙΜΑΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 30.080,0064 ΚΟΥΜΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 32.000,0065 ΑΛΤΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 32.000,0066 ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΒΑΣΜΑΤΖΗ 32.000,0067 ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 32.000,0068 ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 32.000,0069 ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΟΕ 25.140,0070 ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ ΑΝΝΑ 32.000,0071 ΚΙΣΣΑΝΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑ 32.000,0072 ΠΑΓΙΑΖΗΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ 32.000,00

Ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στην υποδράση 2 στο Βόρειο Αιγαίο

Α/Α Ονοματεπώνυμο επενδυτή Επιχορηγούμενος Προϋπολογισμός

1 ΑΠΟΔΙΑΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 32.000,002 ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΑΚΗ ΑΝΘΙΠΠΗ 29.777,783 ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΕΛΕΝΗ 32.000,004 ΦΟΥΝΤΑΚΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 32.000,005 ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 32.000,006 ΤΣΟΡΗ ΜΑΡΙΝΑ 32.000,007 ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗ 25.359,008 ΒΕΡΒΕΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ 32.000,009 ΚΟΥΤΖΑΒΕΚΙΑΡΗ ΒΗΘΛΕΕΜ 32.000,0010 ΚΛΕΙΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 19.569,0011 ΜΑΡΑΝΤΩΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 32.000,0012 ΓΑΛΑΝΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 32.000,0013 ΚΛΑΒΑ ΛΕΣΒΙΑ 32.000,0014 ΒΛΑΣΤΕΛΛΗ ΦΑΝΗ 32.000,0015 ΚΑΡΑΚΛΑ ΡΟΔΑΝΘΗ 32.000,0016 ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ 31.777,5017 ΜΟΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 32.000,0018 ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ ΓΙΑΣΕΜΙΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 32.000,0019 ΦΙΣΤΕ ΕΛΕΝΗ 31.990,0020 ΑΓΑ ΜΑΡΙΑ 32.000,0021 ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ 31.444,4422 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ 27.135,0023 ΧΟΧΛΑΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 32.000,0024 ΖΟΥΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 30.000,0025 ΠΑΝΤΣΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ 32.000,0026 ΠΑΡΘΕΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ 32.000,0027 ΠΑΝΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΟΥΡΑΝΙΑ 32.000,0028 ΔΑΒΗ ΑΝΝΑ 32.000,0029 ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ 28.111,1130 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 31.963,2031 ΤΣΑΜΠΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 32.000,0032 ΤΕΛΩΝΙΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ 32.000,0033 ΛΥΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 32.000,0034 ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΩΤΗΡΙΑ 28.200,0035 ΑΡΑΚΑ ΙΟΥΛΙΤΤΑ 29.240,0036 ΘΑΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 32.000,0037 ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 32.000,0038 ΤΕΛΩΝΙΑΤΗ ΕΥΤΕΡΠΗ 32.000,0039 VAN DER ZEE SIGRID 32.000,0040 ΜΑΛΙΑΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 32.000,0041 ΚΑΡΑΜΑΝΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 31.250,0042 ΦΩΤΑ ΜΥΡΣΙΝΗ 31.060,0043 BUCUR LAURA NICOLETA 32.000,0044 ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ 32.000,0045 ΧΛΕΤΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 32.000,0046 ΒΑΤΟΥΓΙΟΥ ΑΛΗΘΙΝΗ 32.000,0047 ΛΟΜΠΑΡΔΟΥ 30.077,0048 ΠΑΠΑΦΙΓΚΟΥ ΜΑΡΙΝΑ 32.000,0049 ΚΑΖΑΛΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ 32.000,0050 ΣΥΛΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑ 31.998,0051 ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 32.000,0052 ΜΠΑΓΚΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ 31.000,0053 ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 32.000,0054 ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ 32.000,0055 ΒΑΚΑΛΗ ΕΥΠΡΑΞΙΑ 32.000,0056 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 32.000,00

Όλες οι προτάσεις που εντάχθηκαν από το Βόρειο Αιγαίο

129 επενδύσεις γυναικείαςεπιχειρηματικότητας

6ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Σ’όλη τηνΤουρκία, η

κουζίνα της Α-δριανούποληςείναι φημισμένηγια τα κρεατικάτης και ειδικάγια το μοσχαρί-σιο συκώτι, το«τσιγιέρ» που έ-λεγαν και οι πα-λιοί! Στην ευρύ-τερη πεδινή πε-ριοχή εκτρέφο-νται πολλά βοο-ειδή και καλλιερ-γούνται ρύζι, η-λίανθος και βέ-βαια κάθε είδουςπιπεριές. Καθώςδιανύουμε το τέ-λος Αυγούστου,κορυφώνεται ησυγκομιδή τουηλίανθου, του ο-ποίου όμως η τι-μή συγκέντρω-σης από τις βιο-

μηχανίες παρα-γωγής ηλιέλαι-ου, είναι πολύχαμηλή φέτος,γεγονός που κα-τέβασε στουςδρόμους διαμαρ-τυρόμενους τουςπαραγωγούς. Υ-περπαραγωγή ό-μως και στις πι-περιές από τις ο-ποίες αφού ξε-ραθούν, παράγε-ται το μπούκοβο,γλυκό ή καυτερό,απαραίτητο κα-ρύκευμα στο μα-

γείρεμα του συ-κωτιού, το οποίοπροσφέρεται σταεστιατόρια ωςκατεξοχήν σπε-σιαλιτέ της πε-ριοχής. Μάλισταη Αδριανούποληείναι η μόνη ί-σως πόλη στονκόσμο που διορ-γανώνει κατά έ-τος «Τσιγιέρ Φε-στιβάλ». Όσοικ α λ ο φ α γ ά δ ε ςδεν φοβάστε τηχ ο λ η σ τ ε ρ ί ν ησας, προσέλθετε!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Προσωπικότητες απ’ ό-λη την Τουρκία επέλε-

ξαν φέτος να περάσουντις διακοπές τους στο Αϊ-βαλί, που εξακολουθεί ναασφυκτιά ακόμη από τουςεπισκέπτες, κυρίως εσω-τερικός τουρισμός. Χαρα-κτηριστικό της κατάστα-σης είναι ότι στη λίστατου φημισμένου πρακτο-ρείου ταξιδιών της Κων-σ τ α ν τ ι ν ο ύ π ο λ η ς ,«GezginDamaklar», πουδιοργανώνει ταξίδια γιαεκλεκτά γούστα και για«λίγους» (σε γκρουπ των

20 ατόμων μόνο), το Αϊ-βαλί - Μοσχονήσια, κατέ-χει την ακριβότερη θέση

στη χώρα. Το πρακτορείοαυτό διοργανώνει για τοτριήμερο 30 Αυγ. - 1η Σε-

πτ. (3 μέρες, 2 νύχτες)ειδικές εκδρομές με βάσητη γαστρονομία σε επι-λεγμένα εστιατόρια. Τοπακέτο για το Αϊβαλίφθάνει στις 925 λίρες κα-τά άτομο σε δίκλινο δω-μάτιο! Ακολουθεί το πα-κέτο για Τσεσμέ - Αλά-τσατα με 855 λίρες, στοαντικρινό μας βουνό,Καζ-ντάγ (Ϊδη) σαφάρι μετζιπ, 720 λίρες, στηνΚαππαδοκία με 700 λίρεςκαι τελευταία στη λίσταείναι η Αδριανούπολη,μόνο με 540 λίρες!

Ελληνοτουρκικός ανταγωνισμόςμε τα γιαούρτια και το μπακλαβά

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τελικά την εξέ-ταση του θέματος της προέλευσης του μπακλαβά,

τέσσερα χρόνια μετά την αίτηση που υποβλήθηκε α-πό την πόλη του Γκαζίαντέπ, στα ΝΑ της Τουρκίας,μετά από σοβαρές ενστάσεις της ελληνικής πλευ-ράς. Η δημοσίευση της αίτησης στην επίσημη εφη-μερίδα της Κομισιόν, σηματοδοτεί την έναρξη τουδεύτερου μέρους της διαδικασίας για την κατοχύ-ρωση, η οποία περιλαμβάνει αναμονή τριών μηνώνγια πιθανή κατάθεση ενστάσεων, πριν από την επί-σημη χορήγηση αναγνώρισης. Εάν δεν προκύψουνενστάσεις, ο μπακλαβάς εφεξής θα είναι γνωστόςως «μπακλαβάς του Αντέπ» (όπως λεγόταν αρχικά ητουρκική πόλη), κάτι που σύμφωνα με τους Τούρ-κους, δίνει τέλος στην αιώνια διαμάχη για την πα-τρότητα του γλυκίσματος. Η Τουρκία έχει εντείνειτις προσπάθειές της στον τομέα της εστίασης καιτην αναγνώριση των τοπικών γεύσεων, με το Τουρ-κικό Ινστιτούτο Ευρεσιτεχνίας (TPE) να κερδίζει γε-ωγραφικά δικαιώματα (με ένδειξη ΠΟΠ) σε 147 το-πικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Άλλο «επίμαχο» προϊόν είναι και το γιαούρτι, όπουμέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει η ελληνικήπλευρά, αν κρίνει κανείς την τελευταία απόφαση δι-καστηρίου στην Αγγλία, όπου η ελληνική «ΦΑΓΕ»δικαιώθηκε στην αποκλειστική χρήση του όρου«Greek yogurt». Αντίδικος ήταν η τουρκικών συμφε-ρόντων, αμερικανική γαλακτοβιομηχανία«Chobani», που παρασκευάζει γιαούρτι, όπως τοελληνικό, στις εγκαταστάσεις του South Edmestonστη Νέα Υόρκη και είναι Νο1 στις πωλήσεις τουπροϊόντος στις ΗΠΑ. Πάντως εκτιμάται ότι η«Chobani» θα προσφύγει στο εφετείο, ή θα αναγκα-στεί να επενδύσει και στην Ελλάδα, οπότε προβλέ-πεται να συνεχισθεί ο γιαουρτοπόλεμος!

Λιγότερη Αστυνομία στην καθημερινότητα των γειτόνωνΣτο εξής, οι Τούρκοι πολίτες για να αποκτήσουν

διαβατήριο ή άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτουτους, δεν θα χρειάζεται να αποτείνονται, όπως μέχριτώρα, στις αρμόδιες διευθύνσεις της Αστυνομίας.Τα μεν διαβατήρια θα εκδίδονται από τη Γενική Δι-εύθυνση Ταυτοτήτων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη,ενώ οι άδειες κυκλοφορίας, εάν πρόκειται για νέοαυτοκίνητο από τον πωλητή, εάν, δε, πρόκειται γιαμεταφορά μεταχειρισμένου, από το συμβολαιογρα-φείο το οποίο θα κάνει την πράξη.Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν με εντολή του Υ-πουργού Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, με τοσκεπτικό ορισμένες πράξεις οι οποίες την εποχήπου ίσχυε ο στρατιωτικός νόμος, για λόγους ασφα-λείας είχαν δοθεί στην αρμοδιότητα της Αστυνο-μίας, να μεταφερθούν σε μη ένστολες υπηρεσίες, ώ-στε να ελαφρύνει και το έργο της Αστυνομίας. Μετην εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, η Αστυνο-μία θα ασχολείται αποκλειστικά με τη δημόσια α-σφάλεια, θα ελαφρύνει το έργο της και θα επιτευ-χθεί μείωση του κόστους λειτουργίας της.Σημαντικό θεωρείται ότι με την εφαρμογή αυτή, ταειδικά γραφεία παρακολούθησης του Τύπου, τα ο-ποία στο μεν κέντρο υπάγονται στη Γενική Διεύθυν-ση Ασφάλειας, στην δε περιφέρεια στα τοπικά Γρα-φεία Ασφαλείας, θα κλείσουν και η παρακολούθησητου Τύπου δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα καθήκο-ντα της Αστυνομίας.

Αντικαταστήθηκε ο Καϊμακάμης του Αϊβαλιού

Ομέχρι τώρα Καϊμακάμης (Έπαρ-χος) του Αϊβαλίου, Νιχάτ Ναλ-

μπάντ, μετατίθεται από το Αϊβαλίστην Άγκυρα, όπου θα υπηρετήσεισε θέση αναπληρωτή Νομάρχη. Σταπέντε περίπου χρόνια της θητείαςτου, ο απερχόμενος Καϊμακάμης ε-πισκέφθηκε πολλές φορές τη Λέ-σβο και βοήθησε στην ανάπτυξητων τουριστικών σχέσεων. Ακόμηδεν έχει ορισθεί ο διάδοχός, πουαναμένεται να αφιχθεί αυτές τις η-μέρες από την Πόλη. Τόσο ο Δή-μαρχος του Αϊβαλιού, Χασάν Τουρ-

κοζέν, όσο και του Κουτσούκιοϊ καιτης Αλτίνοβας, αλλά και ο πρόε-δρος του Επιμελητηρίου Αϊβαλί,Ραχμί Γκεντσέρ, έκριναν θετικό τοέργο του απερχόμενου Καϊμακάμη

και υπήρξε συγκίνηση κατά τον ε-θιμοτυπικό αποχαιρετισμό. Αυτήτην περίοδο παρατηρείται ευρεία α-ντικατάσταση από την κυβέρνηση,των έπαρχων, ενώ κάποιοι στην α-ντιπολίτευση μιλούν για σκοπιμό-τητα ενόψει της διεξαγωγής σε 6μήνες περίπου των Δημοτικών Ε-κλογών. Οι καϊμακάμηδες είναι α-νώτατοι κρατικού υπάλληλοι πουδιορίζονται από την κυβέρνηση, ό-πως ήταν σε μας οι νομάρχες και οιέπαρχοι προ εικοσαετίας και συνή-θως μετατίθενται ανά 4 - 5 χρόνια.

Δεν τελειώνει η περιπέτεια του Δημάρχου Αδραμυτίου

Την περασμένη Παρα-σκευή, ξεκίνησε στο

Κακουργιοδικείο τηςΜπουρχάνιας, η συζήτησητης προσφυγής του έκ-πτωτου μέχρι στιγμής Δη-μάρχου Αδραμυτίου, Του-ντσάι Κιλίτς, για τροπο-ποίηση του κατηγορητηρί-ου. Η δικαστική διαδικα-σία διήρκεσε σχεδόν 14ώρες, ωστόσο δεν ολο-

κληρώθηκε, αφού δεν εξε-τάσθηκαν όλοι οι μάρτυ-ρες. Έτσι η δίκη θα επανα-ληφτεί και πάλι αύριο καιθα δούμε! Πλήθος κό-σμου, φίλοι και οπαδοί

του δικαζόμενου Δήμαρ-χου είχαν συγκεντρωθεί έ-ξω από το Δικαστήριο, κα-θώς και στελέχη του κόμ-ματος ΜΗΡ (Εθνικιστικό)με το οποίο εκλέχτηκε Δή-

μαρχος ο Κιλίτς. Ο Δήμαρ-χος Αδραμυτίου κατηγο-ρείται από τους ελεγκτέςδημόσιας διοίκησης, γιασωρεία παραβάσεων καιπαραλείψεων κατά την ά-σκηση των καθηκόντωντου, από τις οποίες σοβα-ρότερη είναι η δωροδοκίαγια εκμίσθωση κατά το2011, των διαφημιστικώνπινακίδων του Δήμου.

Κοσμοπολίτικο αλλά και πανάκριβο το Αϊβαλί το καλοκαίρι

Το ΣτΕ βάζει φρένο στις μεταφορές του Αιγαίου Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από

τη Ρόδο, με προσωρινή διαταγή του, το Συμβούλιοτης Επικρατείας έκανε δεκτό το αίτημα τεσσάρων ελ-ληνικών ναυτιλιακών εταιρειών (μεταξύ των οποίωνη «Dodekanisos Seaways» της Ρόδου) και ανέστειλετην εκτέλεση υπουργικής απόφασης που εκδόθηκετον περασμένο μήνα και έδινε τη δυνατότητα σετουρκικά σκάφη να πραγματοποιούν ημερήσιες εκ-δρομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η προ-σωρινή διαταγή δόθηκε ύστερα από ισχυρισμούςτων αιτούντων για άμεσο κίνδυνο ανεπανόρθωτηςβλάβης και οικονομικής καταστροφής στη διάρκειατης θερινής τουριστικής περιόδου και το θέμα θα ε-πανεξεταστεί προσεχώς από την Επιτροπή Αναστο-λών του ΣτΕ. Οι Ροδίτες μιλούν για «κλοπή» τουρι-στών και θεωρούν τον ανταγωνισμό αθέμιτο, δεδο-μένου ότι το λειτουργικό κόστος των τουρκικώνπλοιαρίων είναι υπό-τριπλάσιο των ελληνικών, πουείναι αναγκασμένα να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκήνομοθεσία. Με βάση όσα ίσχυαν πριν την τελευταίαυπουργική απόφαση, μόνο πλοία με ελληνική ση-μαία μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες από ελληνι-κό λιμάνι σε λιμάνι της Τουρκίας και πίσω στα ελλη-νικά νησιά, σε ημερήσια εκδρομή. Σε μας εδώ δενγνωρίζουμε ποια εφαρμογή μπορεί να έχει η απόφα-ση του ΣτΕ, αφού η γραμμή Μυτιλήνη - Αϊβαλί μονο-πωλείται, εδώ και χρόνια, από πλοιάρια τουρκικής ι-διοκτησίας.

Αδριανούπολη, η πόλη της πιπεριάςκαι του «τσιγεριού»

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Ανοιχτό παραμένει τοενδεχόμενο να οδη-γηθεί σε ίδρυμα, ένα

κοριτσάκι μόλις 2,5 ετών,που το βράδυ της Κυρια-κής, εντοπίστηκε αιμό-φυρτο στο πεζοδρόμιοτης Ελευθερίου Βενιζέ-λου. Αρχικά υπήρξε ηπληροφορία -που φαίνε-ται να αποδέχθηκαν καιοι δικαστικές αρχές - ότιτο παιδί ξέφυγε της προ-σοχής των δικών του κιέπεσε από τον 3ο όροφοπολυκατοικίας, απ’ τοδιαμέρισμα όπου έμενεμε τη μητέρα και τη για-γιά του. Στη συνέχειαδιατυπώθηκε η εκτίμησηπως το κοριτσάκι χτυπή-θηκε και εγκαταλείφτηκεστο πεζοδρόμιο. Σε κάθεπερίπτωση και ενώ ανα-μένεται σήμερα το πόρι-σμα του ιατροδικαστή,που θα ρίξει φως στιςσυνθήκες τραυματισμού,το νήπιο γλίτωσε κυριο-λεκτικά από θαύμα καιπλέον νοσηλεύεται εκτόςκινδύνου. Η μητέρα του,που είχε συλληφθεί γιαέκθεση του παιδιού τηςσε κίνδυνο, αφέθηκε αρ-γά χθες το μεσημέρι ε-λεύθερη. Παρόλα αυτά εξετάζεταιαπό τις αρμόδιες αρχές,σοβαρά το ενδεχόμενο ναοδηγηθεί η μικρή σε ί-δρυμα, καθώς το ατύχηματης Κυριακής, ήταν τοδεύτερο περιστατικό πα-ραμέλησης ανηλίκου μεπρωταγωνίστρια την21χρονη μητέρα του καιθύμα το νήπιο.

Ποιος το πρόσεχε...Από θαύμα το κοριτσάκισώθηκε καθώς βρέθηκετο βράδυ της Κυριακήςπερίπου στις 10, μόνοτου και τραυματισμένοστο πεζοδρόμιο, πάνωστις πλάκες και δίπλαστην κολώνα της ΔΕΗ.Την ίδια στιγμή που τοπαιδί βρισκόταν αβοήθη-το, η μητέρα και η γιαγιάτου είχαν πλήρη άγνοια -όπως δήλωσαν- γι’ αυτόπου διαδραματιζόταν κά-τω από το διαμέρισμάτους. Το πεσμένο στο πεζοδρό-

μιο κοριτσάκι έγινε αντι-ληπτό από περαστικούς,οι οποίοι αμέσως ειδο-ποίησαν την Αστυνομίακαι το Εθνικό Κέντρο Άμε-σης Βοήθειας, στελέχητων οποίων έσπευσαν στοσημείο. Στη συνέχεια τονήπιο μεταφέρθηκε στοΝοσοκομείο όπου και νο-σηλεύεται εκτός κινδύ-νου. Σύμφωνα με τουςγιατρούς, διαπιστώθηκεότι έχει υποστεί κρανιοε-γκεφαλική κάκωση καιτραυματισμό του ήπατος. Αμέσως μετά τη μεταφο-ρά του στο Νοσοκομείο,τα στελέχη της Αστυνο-μίας προσπαθούσαν ναβρουν ποιοι είναι οι γο-νείς του παιδιού. Μετά α-πό την έρευνα που ακο-λούθησε, διαπιστώθηκεότι μητέρα του νηπίου εί-ναι 21χρονη Μολδαβή, ηοποία κατοικεί μαζί μετην 40χρονη μητέρα της,σε διαμέρισμα πολυκα-τοικίας που έχει είσοδο

στην οδό Καβέτσου, αλλάμπαλκόνι στην Ελευθερί-ου Βενιζέλου. Όταν οι α-στυνομικοί πήγαν στοσπίτι της 21χρονης, τόσοη ίδια όσο και η γιαγιάτου παιδιού, δήλωσαν ότιδεν γνώριζαν τι είχε συμ-βεί με το παιδί. Εις βάρος της μητέρας, κιενώ συνεχίζεται η διερεύ-νηση για τα ακριβή αίτιατου ατυχήματος, σχηματί-στηκε δικογραφία και ο-δηγήθηκε χθες στην Ει-σαγγελία Μυτιλήνης, απ’

όπου λίγες ώρες μετά α-φέθηκε ελεύθερη δίχωςνα στοιχειοθετηθεί κατη-γορία. Σημειώνεται ότιπριν το δικαστήριο, η νε-αρή μητέρα βρισκόταν δί-πλα στο παιδί της, στοΝοσοκομείο, φρουρού-μενη. Οι αρχές προσπά-θησαν να ειδοποιήσουνγια το περιστατικό και τονπατέρα του παιδιού, τονοποίο υπέδειξε η 21χρο-νη, δίχως να γίνει γνωστόαν τα κατάφεραν.

Κι άλλο περιστατικό…Δεν είναι η πρώτη φοράπου το συγκεκριμένο κο-ριτσάκι μένει απροστά-τευτο. Σύμφωνα με ασφα-λείς πληροφορίες, κάτι α-νάλογο είχε καταγραφείπριν από μερικούς μήνεςόταν ακόμη η μητέρα καιη γιαγιά του έμεναν εκτόςΜυτιλήνης, σε κοντινόχωριό.Τότε το παιδί είχε βρεθείμόνο του στο δρόμο απόδιερχόμενους, οι οποίοιφρόντισαν να ενημερώ-σουν τις Αρχές προκειμέ-νου να επέμβουν. Έγκυρηπηγή μάς ανέφερε ότι η21χρονη είχε δηλώσειτότε πως το παιδί της κα-τάφερε να το «σκάσει» α-πό το σπίτι, από ανοιχτήμπαλκονόπορτα, αλλά τοκρούσμα σημειώθηκε στοαρχείο συμβάντων της Α-στυνομικής ΔιεύθυνσηςΛέσβου. Το γεγονός ότι σε διά-στημα μόλις λίγων μηνώνέχουν καταγραφεί δύοπεριστατικά παραμέλη-σης ανηλίκου, δεν απο-κλείουν το ενδεχόμενο τοπαιδί να οδηγηθεί σε κά-ποιο ίδρυμα ή να ζητηθείη παρέμβαση κοινωνικώνυπηρεσιών για την περαι-τέρω εξέταση των συνθη-κών διαβίωσής του.

7ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Σε στάδιο προχωρημένης σήψης βρέθηκε χτες το μεση-μέρι ο 59χρονος Νίκος Πολίτης στο σπίτι που έμενε τα

τελευταία χρόνια, στην περιοχή της Επάνω Σκάλας.Μέρες είχαν να δουν το Νίκο Πολίτη οι γείτονές του. Αυτότο γεγονός σε συνδυασμό με την παράξενη και ιδιαίτεραδυσάρεστη μυρωδιά που έβγαινε από το σπίτι του 59χρο-νου, τους έκανε να ανησυχήσουν και να αποφασίσουν νατον επισκεφτούν στο σπίτι του. Εκεί βρήκαν το μοναχικόάνδρα νεκρό και σε κατάσταση αποσύνθεσης.Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και ασθενοφόρο του Ε-θνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, έσπευσε στο σημείο γιανα μεταφέρει τη σορό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για νε-κροψία - νεκροτομή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οθάνατος του 59χρονου οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ω-στόσο αναμένεται το πόρισμα του ιατροδικαστή για ναπροσδιοριστούν τα ακριβή αίτια θανάτου.Ο νεκρός, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, γνωστόςστην κοινωνία της Μυτιλήνης και απ’ την ενεργό συμμετο-χή του στο παρελθόν σε πολιτιστικούς φορείς, ζούσε εδώκαι αρκετά χρόνια μόνος του, στο σπίτι που νοίκιαζε στηνοδό Πανσεληνά Αγιορείτου, αποτραβηγμένος, σύμφωναμε τους γείτονές του, από τους δικούς του. Παρά το ότι δεν ήταν αρκετά μεγάλος, αντιμετώπιζε σοβα-ρά προβλήματα υγείας, που τον κρατούσαν καθηλωμένοστο σπίτι καθώς δύσκολα μπορούσε να μετακινηθεί. Σε πε-ρίπτωση που χρειαζόταν κάτι από την αγορά, συνήθιζε νααπευθύνεται στους γείτονες, με τους οποίους διατηρούσεαρκετά καλές σχέσεις, με τους περισσότερους να τον συ-μπαθούν, καθώς, όπως έλεγαν, ήταν καλός, ήσυχος άν-θρωπος και δεν ενοχλούσε κανέναν.Οι περισσότεροι δηλώνουν έκπληκτοι με το θάνατο του59χρονου καθώς τίποτε δεν προμήνυε τον αιφνίδιο θάνατότου.

Α.Κου

23χρονος ασέλγησε σε βάρος13χρονης

Καταγγελία γιαβιασμό ανήλικης

Γ ια βιασμό ανήλικης κατηγορείται ένας 23χρονος από τηΧίο σε βάρος του οποίου έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Ο φερόμενος ως δράστης δεν συνελήφθη καθώς η καταγ-γελία έγινε έξι μέρες αργότερα μετά το περιστατικό. Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Μυτιλήνης, η είδη-ση για το βιασμό 13χρονης Μυτιληνιάς από 23χρονο Χιώ-τη. Σύμφωνα με την καταγγελία της ανήλικης κοπέλας, τοπεριστατικό συνέβη το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου,όταν ο 23χρονος την ανάγκασε να την ακολουθήσει στοξενοδοχείο με χρήση βίας. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο άτομα γνω-ριζόντουσαν μεταξύ τους και ο 23χρονος ερχόταν αρκετάσυχνά στο νησί. Μάλιστα πριν σημειωθεί το περιστατικό,είχε έρθει και έμενε σε ξενοδοχείο της πόλης. Το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου, ο 23χρονος και η13χρονη συναντήθηκαν μετά από τηλεφωνική επικοινωνίαπου είχαν μεταξύ τους, κατά την οποία ο νεαρός κάλεσετην ανήλικη για να βρεθούν.Σύμφωνα με την καταγγελία της κοπέλας, ο 23χρονος τηνοδήγησε στο ξενοδοχείο με χρήση βίας. Εκεί ασέλγησε σεβάρος της και στη συνέχεια προσπάθησε να προβεί σε συ-νουσία, χωρίς τη θέλησή της.Η νεαρή, για προσωπικούς της λόγους, δεν ανέφερε αμέ-σως το περιστατικό στην Αστυνομία, ωστόσο μετά από λί-γες μέρες, πήγε μαζί με τους γονείς της στις αρχές και έ-κανε την καταγγελία.

Α.Κου

Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Βοστάνειο, ένα 2,5 χρονών κοριτσάκι, πουφέρεται, είτε να έπεσε απ’ τον 3ο όροφο, είτε να κακοποιήθηκε και ναεγκαταλείφθηκε στο πεζοδρόμιο

Γλίτωσε από θαύμα

Το σπίτι όπουέμενε μόνος

του τατελευταίαχρόνια, ο59χρονος

άνδρας

Οι γείτονες ανησύχησαν αλλά και«ενεργοποιήθηκαν» από την έντονημυρωδιά

Μόνος, νεκρός59χρονος

Το σημείο επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου βρέθηκε τραυματισμένοτο κοριτσάκι

Η πολυκατοικία όπου το παιδί έμενε με τη μητέρα και τη γιαγιά του

Σύλληψη 23χρονου για ηρωίνη

Έναν 23χρονο υπήκοο Βουλγαρίας συνέλαβαν τοβράδυ της Παρασκευής στη Μυτιλήνη, αστυνομι-

κοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης,λόγω του ότι βρέθηκε να έχει στην κατοχή του, μίααυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, με μικροποσότηταηρωίνης. Η συσκευασία κατασχέθηκε και ο ίδιος συνελήφθη.

8ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣ

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Mε όλες τις τιμές, πραγ-ματοποιήθηκε το πε-ρασμένο Σάββατο, η

Ενθρόνιση της νέας Ηγου-μένης της Μονής του Αγί-ου Ραφαήλ, Μοναχής Ταβι-θά. Η διαδικασία τελέστηκεαπό τον Σεβασμιότατο Μη-τροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ.Ιάκωβο αμέσως μετά τηΘεία Λειτουργία, παρουσίατων Μοναχών της Μονής κιεκατοντάδων πιστών και οι-κείων προσώπων της νέαςΗγουμένης τόσο από τηΜυτιλήνη, όσο και από τηνΚύπρο και την Αυστραλία,που της ευχήθηκαν ομόφω-να το «άξια». Ο κόσμος άρχισε να συρρέειστη Μονή Αγίου Ραφαήλ α-πό νωρίς το πρωί, προκειμέ-νου να παρακολουθήσει τηΘεία Λειτουργία και την όλη

διαδικασία της Ενθρόνισηςτης νέας Ηγουμένης, πουγια πρώτη φορά πραγματο-ποιήθηκε στο Μοναστήρι. Το μυστήριο ξεκίνησε περί-που στις 10 το πρωί, με τηνΚαθολική της Μονής να ξε-χειλίζει από πιστούς, ενώκοντά στο Ιερό βρίσκοντανοι Μοναχές του Αγίου Ρα-φαήλ, που παρακολουθού-σαν βήμα - βήμα την τελε-τουργία. Στην όλη διαδικα-σία δεν παρέστη τελικά ό-πως προβλεπόταν ως εκ-πρόσωπος του Πανιερώτα-του Μητροπολίτη Λεμεσού,κ.κ. Αθανασίου, ο Πρωτο-σύγκελος της Ιεράς Μητρό-πολης Λεμεσού Αρχιμαν-δρίτης, Ισαάκ Μαχαιριώτης,εξαιτίας άλλων υποχρεώσε-ων.

«Άξια...»Γονατισμένη ακριβώςμπροστά από το Ιερό, η νέα

Ηγουμένη πέρασε από τηδιαδικασία της κουράς σεΜεγαλόσχημη, δέχθηκε τιςευλογίες του Μητροπολίτη,φόρεσε σταδιακά τα άμφιατου νέου της αξιώματος γιατην Ενθρόνισή της, παρέλα-βε από το Μητροπολίτη τηνηγουμενική ράβδο, το σύμ-βολο της εξουσίας και επο-πτείας, και στη συνέχειαδέχθηκε τις ευχές των πι-στών και των Μοναχών,που ομόφωνα φώναξαν το«άξια» τρεις φορές.

Αμέσως μετά την ολοκλή-ρωση της Ενθρόνισης, ηνέα Ηγουμένη Ταβιθά με-τακινήθηκε μαζί με το Μη-τροπολίτη και τους Ιερείςαπό τη Μυτιλήνη και τηνΚύπρο που παραβρέθηκανστη Μονή ειδικά για τηνπερίπτωση, σε ξεχωριστήαίθουσα του Μοναστηριού,όπου ένας - ένας οι πιστοίτην προσέγγιζαν, τη χαιρε-τούσαν, της εύχονταν να εί-ναι «καλορίζικη» και δέχο-νταν την ευλογία της.

Πραγματοποιήθηκε η Ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Μονής του Αγίου Ραφαήλ

Νέα Ηγουμένη η Μοναχή Ταβιθά«Δεν ήμουν προετοιμασμένηγια τη θέση αυτή», δηλώνει ηνέα Ηγουμένη, αισιόδοξη γιατο αύριο της Μονής

«Όλα θα πάνε μια χαρά...»

Ηδεύτερη κατά σειρά Ηγουμένη από τηνίδρυση της Μονής το 1962, είναι Κύ-

πρια στην καταγωγή, ηλικίας περίπου 50 ε-τών και αποτελούσε, πέρα από την επιθυ-μία που είχε εκφράσει η ίδια η ΕυγενίαΚλειδαρά, το επιθυμητό πρόσωπο, όπωςλέγεται, και του Μητροπολίτη Μυτιλήνηςκ.κ. Ιακώβου. Έχοντας αφιερωθεί από τα νεανικά της χρό-νια στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, ηΤαβιθά βρίσκεται 36 χρόνια στη Μονή καιεπί σειρά ετών αποτέλεσε στενή συνεργάτι-δα της Ηγουμένης Ευγενίας Κλειδαρά. Λό-γω αυτής της στενής συνεργασίας, όλα αυ-τά τα χρόνια γνωρίζει πολύ καλά όσα θέμα-τα αφορούν στη διοίκηση της Μονής, ενώμε την αθόρυβη παρουσία και δραστηριότη-τά της στο Μοναστήρι, κατάφερε να κερδί-σει και την εκτίμηση των άλλων Μοναχών. Μη θέλοντας να κάνει άλλες δηλώσεις καιαποφεύγοντας τα εγκόσμια, η νέα Ηγουμέ-νη περιορίστηκε απλώς στο να δηλώσειχτες στο «Ε»: «Δεν ήμουν προετοιμασμένηγια τη θέση αυτή, αλλά πιστεύω ότι με τηνευχή της Αγίας Μητέρας και των Αγίων μας,όλα θα πάνε μια χαρά. Αυτή τη στιγμή στοΜοναστήρι όλα κυλούν ομαλά και θα ήθελανα ευχηθώ ο Άγιος Ραφαήλ και η Μανούλαμας να μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε τοέργο μας, να φανούμε άξιες και να είμαστεόλες μας καλά».

Η νέα Ηγουμένη της Μονής Αγίου Ραφαήλ Ταβιθά,χαιρετώντας τους πιστούς

Γεμάτη κόσμο η Καθολική της Μονής, κατά τη διαδικασία της Ενθρόνισης τηςνέας Ηγουμένης το πρωί του περασμένου Σαββάτου

Η νέα Ηγουμένη, κατά την έξοδό της από την Καθολική της Μονής Αγίου Ραφαήλ

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες, η μία 22 τ.μ. στη Βα-ρειά και η άλλη δίχωρη στογήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύοπλήρως επιπλωμένες καιμε πλυντήριο. Πληρ. τηλ.:22510 27512 & 28306,6973-076611.

Ενοικιάζεται σύγχρονηγκαρσονιέρα επιπλωμένημε αυτόνομη θέρμανσηστην περιοχή της εκκλη-σίας της Χρυσομαλλούσας.Πληρ. τηλ.: 22510 41003& 6974-603669.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες, η μια 22 τ.μ. στη Βα-ρειά και η άλλη δίχωρη στοΓήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύοπλήρως επιπλωμένες καιμε πλυντήριο. Πληρ. τηλ.22510 27512 & 28306,6973-076611.

Στην Πάτρα ενοικιάζεταιγκαρσονιέρα πολυτελούςκατασκευής, δίχωρη, επι-πλωμένη, που διαθέτει αυ-τόνομη θέρμανση, ηλιακό,πόρτα ασφαλείας, θυροτη-λεόραση, μεγάλο μπαλκό-νι, κουζίνα από γρανίτη,καινούργιες ηλεκτρικές συ-σκευές, τραπεζαρία κουζί-νας - βεράντας, με λίγακοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.:6934-348243, 6983-524760.

Ενοικιάζονται ένα δυάρι,ένα τριάρι και μια επιπλω-μένη γκαρσονιέρα στη Μυ-τιλήνη, κοντά στην ΠλατείαΑλυσίδας. Πληρ. τηλ.:22510 44231, 6947-657090.

Ενοικιάζονται νεόκτιστα,λουξ με αυτόνομη θέρμαν-ση σε μονοκατοικία με κή-πο στον Άνω Χάλικα Μυτι-λήνης: α. δυάρι 43 τ.μ.,πλήρως επιπλωμένο με aircondition, β. διαμέρισμα81 τ.μ., με 2 υ/δ, WC, καιλοιπούς χώρους με θέα.Ελεύθερο μετά τις 20 Σε-πτεμβρίου. Πληρ. τηλ.:22510 20633, 6977-248653.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα,στο Νέο Κόσμο, κοντά στηστάση του μετρό Συγγρού -Φιξ, γκαρσονιέρα σε νεόδ-μητη πολυκατοικία με αυ-τόνομη θέρμανση, μεγάλομπαλκόνι και χώρο στάθ-μευσης στην πυλωτή. Τιμή:250 €. Πληρ. τηλ.: 6948-584117, 6946-058805.

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλω-

μένο, 2ου ορόφου, Παπα-διαμάντη 7Α στη Χρυσο-μαλλούσα. Πληρ. τηλ.:6976-552423.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρανεόδμητη με πατάρι, τελεί-ως αυτόνομη, με ιδιωτικόπάρκινγκ κοντά στο Πανε-πιστήμιο. Είναι πλήρωςεπιπλωμένη, διαθέτει A/Cinverter, δεν έχει κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ.: 6974-640427.

Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ.,επιπλωμένο σε μονοκατοι-κία, στην περιοχή Ακλειδι-ού, Λόφος Πανεπιστημίου.Διαθέτει αυτόνομη θέρμαν-ση χωρίς κοινόχρηστα, καιχώρο στάθμευσης. Πληρ.τηλ.: 6936-184468,22510 29885.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίασε καλή κατάσταση, 180τ.μ., στο Πληγώνι με μεγά-λο κήπο και δύο γκαράζ.Πληρ. τηλ.: 6982-468516, 6974-813434.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδιαμέρισμα 3ου ορόφου,70 τ.μ. στους Αμπελόκη-πους Αθηνών (ΔουκίσσηςΠλακεντίας) πλήρως εξο-πλισμένο, (2 κλιματιστικά,2 τηλεοράσεις, σαλόνι,κρεβατοκάμαρα, καθιστι-κό, γραφείο, κουζίνα, ψυ-γείο, πλυντήριο κ.λπ.), με-γάλο μπαλκόνι, 2 λεπτά μετα πόδια από το μετρό τηςΠανόρμου και από τρόλεϊ,λεωφορεία και πιάτσα ταξί.Κατάλληλο και για φοιτη-τές. Τιμή 450 €. Πληρ.τηλ.: 6932-206393.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραδίχωρη, επιπλωμένη 35τ.μ. στην περιοχή Κουμκόστο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ.:6951-938604, 2251043958.

Ενοικιάζεται μικρή καιόμορφη γκαρσονιέρα, πλή-ρως επιπλωμένη με πλυν-τήριο, Κορνάρου 67. Τιμή160 €. Πληρ. τηλ.: 2251029836, 6937-724646.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα85 τ.μ. σε διπλοκατοικία,καινούριο με ενεργειακάκουφώματα. Ανεξάρτητο,με αυτόνομη θέρμανση,κλιματισμό, boiler, χωρίςκοινόχρηστα, άνετο πάρ-κινγκ, κοντά στην Αστυνο-μία και στα σχολεία τηςΚαλλιθέας. Πληρ. τηλ.:22510 27583, 6938-532092.

Ενοικιάζεται δυάρι πλήρωςεπιπλωμένο και εξοπλισμέ-νο. Διαθέτει πάρκινγκ,

οδός Βοστάνη Ε. 59, έναν-τι Νοσοκομείου. Πληρ.τηλ.: 22510 42296,22510 94550, 2251020644, 6942-800980,6945-544386.

Ενοικιάζεται πλήρως επι-πλωμένη γκαρσονιέρα 2ουορόφου, με ψυγείο, κουζι-νάκι, αυτόνομη θέρμανση,air-condition, τηλεόραση,στην περιοχή της Χρυσο-μαλλούσας με ελάχιστακοινόχρηστα. Τιμή 200 €.Πληρ. τηλ.: 6957-088662.

Ενοικιάζεται στην Αθήναγκαρσονιέρα δίχωρη, 33τ.μ., στην Καλλιθέα (Ασλά-νογλου 121, 50 μ. από Δα-βάκη), με αυτόνομη θέρ-μανση και air-condition,στον 3o όροφο. Πληρ. τηλ.22510 20214, 6949-738677.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα60 τ.μ. σε μονοκατοικία,με κεντρική θέρμανση (αυ-τονομία), πλήρως επιπλω-μένο, στο κέντρο της πό-λης (κατάλληλο για συγκα-τοίκηση δυο φοιτητών/-τριών). Πληρ. τηλ. 6974-640422.

Ενοικιάζεται νεόκτιστηγκαρσονιέρα 41 τ.μ., ισό-γεια σε διπλοκατοικία, χω-ρίς κοινόχρηστα, με αυτό-νομη θέρμανση και ηλε-κτρικές συσκευές. Περιο-χή Αγ. Νικολάου στην Επά-νω Σκάλα, Μυτιλήνη.Πληρ. τηλ. 22510 43756,6958-336868.

Ενοικιάζεται δυάρι ανακαι-νισμένο, με air-condition,άνετο και φωτεινό, στην Ε.Βοστάνη 8 - 10, στην πε-ριοχή του Γηπέδου. Πληρ.τηλ. 6949-972159.

Ενοικιάζεται τριάρι στηΧρυσομαλλούσα, 76 τ.μ.,4ου ορόφου, διαμπερές,με ηλιακό και αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6932-454642.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα33 τ.μ., ανεξάρτητη, φουλεπιπλωμένη ή μη, χωρίςκοινόχρηστα, με κλιματιστι-κό, στη Ζωοδόχου Πηγής82. Πληρ. τηλ. 6978-980846, 22510 48967.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες 1ου ορόφου, με air-condition καινούργιας τε-χνολογίας για θέρμανσηκαι ψύξη, επιπλωμένες,χωρίς κοινόχρηστα πετρε-λαίου. Πληρ. τηλ. 6936-

284135.

Ενοικιάζεται μία άνετη επι-πλωμένη γκαρσονιέραστην Επάνω Σκάλα. Ανακαι-νισμένη, με αυτόνομη θέρ-μανση, βολική συγκοινω-νία, οικονομικό ενοίκιο καιχαμηλά κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 25929και 6977-302879.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηδίχωρη γκαρσονιέρα, σεόροφο, στη Χρυσομαλλού-σα, με τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλω-μένο, μονοκατοικία, με αυ-τόνομη θέρμανση, air-con-dition, boiler, στην περιοχήτου Νοσοκομείου στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.6977-806616, 2251021823.

Ενοικιάζονται α) διαμέρι-σμα 100 τ.μ. διαμπερές,με αυτόνομη θέρμανση,χωρίς κοινόχρηστα, σε δι-πλοκατοικία κοντά στην πα-λιά Αστυνομία και β) γκαρ-σονιέρα σε όροφο στο κέν-τρο της πόλης, επιπλωμέ-νη, κοντά στο «ΜουσικόΚαφενείο». Πληρ. τηλ.6941-669614, 2251023574.

Ενοικιάζεται στο Βουναρά-κι δυάρι οροφοδιαμέρισμα48 τ.μ., επιπλωμένο και μεηλεκτρικές συσκευές, air-condition (θέρμανση/ψύ-ξη), με χωλ και ανεξάρτητηκουζίνα. Χωρίς κοινόχρη-στα, σε διπλοκατοικία. Τι-μή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ.6948-603224.

Στο Πλωμάρι ενοικιάζεταιμονοκατοικία λουξ, 100τ.μ., παραθαλάσσια. Πληρ.τηλ. 6978-621522.

Στη Θεσσαλονίκη ενοικιά-ζεται κοντά στο Πανεπιστή-μιο, Κιλκισίου 34, διαμέρι-σμα 65 τ.μ., 3ου ορόφου,με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνο-μη θέρμανση, ιδανικό γιαφοιτητές. Σε καλή κατά-σταση, απέναντι από τη Λέ-σχη Φοιτητών. Πληρ. τηλ.6970-835495.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα,δυάρι, στο 2ο όροφο διώ-ροφης οικοδομής στον πα-ραλιακό δρόμο της ΕπάνωΣκάλας (οδός ΝαυμαχίαςΈλλης 37). Πληρ. τηλ.22510 41390.

Ενοικιάζεται στην περιοχήΧρυσομαλλούσας διαμέρι-σμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου,με δύο υπνοδωμάτια, αυ-τόνομη θέρμανση, κουζί-

να, καθιστικό, μπαλκόνι μεθέα σε οικόπεδο 4 στρεμ-μάτων. Τιμή 400 €. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία90 τ.μ., πλήρως επιπλωμέ-νη ή μη, με αυτόνομη θέρ-μανση και air-condition,ενεργειακά-θερμομονωτι-κά κουφώματα, με αυλή,στην περιοχή του 1ου Παι-δικού Σταθμού Μυτιλήνης,πλησίον «Καραμπόλα». Τι-μή λογική. Πληρ. τηλ.22510 41564, 6948-686725 και 6937-373792.

Eνοικιάζεται διαμέρισμα60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μι-κρή πολυκατοικία, πολύκοντά στο Νοσοκομείο. Τοδιαμέρισμα (κουζίνα με πά-σο, καθιστικό και 2 δωμά-τια) είναι σε άριστη κατά-σταση. Τιμή λογική. Πληρ.τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στην προκυ-μαία Μυτιλήνης. Τιμή 180ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται στο Βουναρά-κι γκαρσονιέρα, επιπλωμέ-νη, 35 τ.μ. + TV + πλυντή-ριο + 1 air-condition, χω-ρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαοροφοδιαμέρισμα τριάρι,ρετιρέ, 70 τ.μ. σε διπλοκα-τοικία. Μεγάλο σαλόνι, ξε-χωριστός χώρος κουζίνα,2 υπνοδωμάτια, άνετομπάνιο, μπαλκόνι με θέαστη θάλασσα, μεγάλη βε-ράντα, εξωτερική αποθή-κη, κοινόχρηστη αυλή, αυ-τόνομη θέρμανση, κουφώ-ματα αλουμινίου, άνετοπάρκινγκ, χωρίς κοινόχρη-στα, σε ήσυχη περιοχή. Τι-μή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Βαρειά.Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοεπιπλωμένο δυάρι, 50τ.μ., 1ου ορόφου, στηνΕπάνω Σκάλα. Σαλόνι ενι-αίος χώρος με κουζίνα, 1υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2μπαλκόνια, αυτόνομη θέρ-μανση, κλιματιστικό, χωρίςκοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο, πλή-ρως επιπλωμένο δυάρι, μεαυλή, κεντρικά, στην Αρι-στείδη Δελή 1Α (κάθετος

στην Καβέτσου). Πληρ.τηλ. 6979-336114,22510 26475.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα μικρό τριάρι 3ουορόφου, 73 τ.μ., με 1υπνοδωμάτιο, κουζίνα, κα-θιστικό, αυτόνομη θέρμαν-ση, επιπλωμένο, κοινόχρη-στα. Τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου γκαρσο-νιέρα, 35 τ.μ., επιπλωμέ-νη, με θέα, αυτόνομη θέρ-μανση, πλυντήριο τηλεόρα-ση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται δίχωρη επι-πλωμένη γκαρσονιέρα,στην Καλλιθέα, 3ου ορό-φου. Τιμή 180 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μικρό δυάρι35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στοΓαλάτσι σε κεντρικό μέροςκοντά στη λεωφόρο Γαλα-τσίου, βαμμένο. Η συγκοι-νωνία εξυπηρετεί όλες τιςσχολές. Πληρ. τηλ. 6946-815402, 22510 61017,6907-912762.

Ενοικιάζεται καινούργιοτριάρι διαμέρισμα στουΑκλειδιού. Με θέα στη θά-λασσα, αυτόνομη θέρμαν-ση, διαμπερές, με θέσηστάθμευσης και πολύ με-γάλο βοηθητικό χώρο. Τοκυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ.και ο βοηθητικός χώροςεπίσης 85 τ.μ.. Τιμή 430ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται από τον ιδιο-κτήτη πλήρως επιπλωμέναή όχι και σε άριστη κατά-σταση α) γωνιακό, διαμπε-ρές τριάρι 85 τ.μ. οροφο-διαμέρισμα, με ωραία θέακαι β) ισόγειο γωνιακόδυάρι 45 τ.μ. και πολύ κα-λή δυνατότητα σταθμεύσε-ως, στην οδό Μαρκοπού-λου 4 (Μαύρα Σίδερα - γή-πεδο). Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται καινούργιο,πλήρως επιπλωμένο τριά-ρι, στο Ακρωτήρι. Εντοιχι-σμένες συσκευές, ηλια-κός, αυλή, αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται άνετη επιπλω-μένη γκαρσονιέρα στηνΕπάνω Σκάλα. Ανακαινι-σμένη, αυτόνομη θέρμαν-ση, βολική συγκοινωνία,οικονομικό ενοίκιο και χα-μηλά κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 22510 25929 και697-7302879.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον 1ου Κρατικού Παι-

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

9ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 10δικού Σταθμού. Αυτόνομηθέρμανση, ηλιακός, με 1υπνοδωμάτιο. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστη Χρυσομαλλούσα, επι-πλωμένη, 25 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση, θέα και 1 θέσηπάρκινγκ. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαμε μεγάλη αυλή, στον ΆνωΧάλικα, πλήρως επιπλωμέ-νη, 2 υπνοδωματίων. Θέρ-μανση με καλοριφέρ. Θέαστην πόλη. Τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρί-στης κατάστασης, στη Χρυ-σομαλλούσα. Αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στο κέντρο της πό-λης, δευτέρου ορόφου.Δεν έχει μπαλκόνια. Τιμή250 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής2011), με κλιματισμό καιαυτονομία θέρμανσης,στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον μαρίνας.Θέα στη θάλασσα. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήναδυάρι διαμέρισμα, 50 τ.μ.,στο Παγκράτι (οδός Χρυ-σοστόμου Σμύρνης). 3ουορόφου, διαμπερές, με δι-πλά τζάμια, ανακαινισμένο.Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέραστην Καλλιθέα (χαμηλά,στην αρχή της ανηφόραςτου Νοσοκομείου και δε-ξιά). Αυτόνομη θέρμανσημε καλοριφέρ και κλιματι-σμό. Τιμή 220 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέ-ρισμα, στο Πολύγωνο στηνΑθήνα, εμβαδού 57 τ.μ.,2ου ορόφου. Έχει θέαστην Αθήνα, είναι διαμπε-ρές, με κεντρική θέρμαν-ση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στα Πάμφιλα. Αυτό-νομη θέρμανση. Άριστηκατάσταση. Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μεγάλο ανα-καινισμένο δυάρι 65 τ.μ.,με αυλή, στο υπερυψωμέ-νο ισόγειο διπλοκατοικίαςστη Λαγκάδα. Μεγάλο σα-λόνι, χωλ, ξεχωριστός χώ-ρος κουζίνα, άνετο υπνο-δωμάτιο, μπάνιο, αυτόνο-μη θέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα, επιπλωμένο ή μη.

Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στην Καλλιθέα (χα-μηλά, στην αρχή της ανη-φόρας του Νοσοκομείου).Στεγασμένη θέση στάθμευ-σης και ηλιακός θερμοσί-φωνας. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον Λόφου Πανεπιστη-μίου. Ατομική θέρμανση,με δικό της λέβητα. Τιμή450 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στο Κιόσκι,δυάρι στο ισόγειο, 50 τ.μ.,χωρίς έπιπλα, με 1 υπνο-δωμάτιο και αυτόνομηθέρμανση. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζονται α) δυάρι ανε-ξάρτητο χωρίς κοινόχρη-στα και β) τριάρι 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα.Πληρ. τηλ. 22510 45771,6971-573639, 6996-536690.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου ΟΤΕ, διαμέρισμα 2ουορόφου, 63 τ.μ., χωρίςέπιπλα, με 1 υπνοδωμά-τιο, αυτόνομη θέρμανση,κουζίνα, καθιστικό, τζάκι.Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται καινούργια μι-κρή μονοκατοικία, με 2υπνοδωμάτια, στο Βουνα-ράκι. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυομισάριοροφοδιαμέρισμα στηνΕπάνω Σκάλα. Αυτόνομηθέρμανση, αυλή, θέα στηθάλασσα. Δεν έχει κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται διαμερίσμα-τα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνο-δωματίων, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251022196, 6951-796634και 6972-844003.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στο κέντρο.Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή160 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήναδυάρι διαμέρισμα 50 μ.,περιοχή Παγκρατίου (οδόςΧρυσοστόμου Σμύρνης),3ου ορόφου, διαμπερές,με δίπλα τζάμια, ανακαινι-σμένο. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται τριώροφο(ισόγειο, 1ος, 2ος) παρα-δοσιακό κτήριο, σε άριστηκατάσταση, 140 τ.μ. ο κά-θε όροφος, με εγκατεστη-μένο δίκτυο ίντερνετ, γιαοποιαδήποτε επαγγελματι-κή χρήση, στην κεντρικήαγορά Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται καινούργιοτεσσάρι οροφοδιαμέρι-σμα, στο κέντρο. Αυτόνο-

μη θέρμανση, ηλιακόςμπάνιο και WC. Τιμή 440ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμαανακαινισμένο, ρετιρέ,διαμπερές, με θέα, 120τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251041186, 46141, 6947-842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσά-ρι διαμέρισμα στη Χρυσο-μαλλούσα, με αυτόνομηθέρμανση, μπάνιο και WC,διαμπερές, χωρίς κοινό-χρηστα. Τιμή 350 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάριοροφοδιαμέρισμα στουΑκλειδιού. Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. μεαυτονομία χωρίς κοινόχρη-στα με μεγάλη βεράνταστο Βουναράκι. Πληρ. τηλ.22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέρα1ου ορόφου, δίχωρη, στηνΚαλλιθέα (χαμηλά, στηναρχή της ανηφόρας τουΝοσοκομείου και δεξιά).Αυτόνομη θέρμανση με κα-λοριφέρ και κλιματισμό. Τι-μή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονόχωρη γκαρσονιέρα32 τ.μ. (κατασκευής2011), 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη, με κλι-ματισμό και αυτονομίαθέρμανσης, στην Παναγι-ούδα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριστη Χρυσομαλλούσα, αρί-στης κατάστασης, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 250ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία45 τ.μ. (κατασκευής2005) πλήρως επιπλωμέ-νη, με κλιματισμό, στηνΠαναγιούδα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται διαμερίσμα-τα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνο-δωματίων, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251022196, 6951-796634και 6972-844003.

Πωλείται στη Μυτιλήνη(Χρυσομαλλούσα) μεζονέ-τα 165 τ.μ., με 2 επίπεδα,56 τ.μ. έκαστο, διαμπε-ρής, γωνιακή, κατασκευή´01. Στο 1ο επίπεδο: Σα-λόνι, Κουζίνα, WC. Στο 2οεπίπεδο: 3 Υπνοδωμάτια,Λουτρό, Αποθήκη. Επιπλέ-ον ημιυπόγειο ανεξάρτητοδυαράκι νομιμοποιημένο,προς εκμετάλλευση 42

τ.μ.: Σαλόνι - Κουζίνα ενι-αία, Υπνοδωμάτιο, Λου-τρό. Το ακίνητο διαθέτειαυτόνομη θέρμανση, τέν-τες, απεριόριστη θέα σεβουνό - θάλασσα, πάρκινγκπυλωτής, αποθήκη 10τ.μ., κήπος 20 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με boiler, δο-ρυφορική κεραία, διπλάτζάμια, δάπεδα από πλακά-κια και μαρμάρινη σκάλα,αυτόνομη γεννήτρια ηλε-κτρισμού. Τιμή 220.000€, συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.:22510 48086 και 6946-602073.

Πωλείται καινούργιο τριάριστην περιοχή Ακλειδιού,με θέα στη θάλασσα. Εμ-βαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτεικαι θέση στάθμευσης. Τι-μή 240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια προ-νομιούχα μεζονέτα140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισό-γειο και 600τ.μ. αυλή, μεαπεριόριστη θέα, στηνΑγία Μαρίνα (υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ. με επιπλέον βοηθητι-κούς χώρους 80 τ.μ., στηνΑγία Μαρίνα. Καταπληκτι-κή θέα. Τιμή 250.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγ-γελματική στέγη). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 83 τ.μ. στην περιο-χή των Εργατικών Κατοι-κιών Ακαδημίας. Με κουζί-να, σαλονοτραπεζαρία,WC, 2 υπνοδωμάτια καιμπάνιο. Αυτόνομη θέρμαν-ση, κήπος μπροστά και πί-σω. Με θέα στην πόλη καιτο λιμάνι. Πληρ. τηλ.6989-677045, 6981-023043.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνο-δωματίων, με αυλή, στονΑφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προ-νομιούχα, πολυτελής μεζο-νέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ.ισόγειο/βοηθητικό χώρο,θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοοροφοδιαμέρισμα 150τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλήκαι 2 χώρους στάθμευσης,στη Βαρειά. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.in-ter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο

διαμπερές διαμέρισμα, ρε-τιρέ, 105 τ.μ., στα ΜαύραΣίδερα. Πληρ. τηλ. 2251044245 και 2251042528.

Πωλείται προνομιούχα μι-κρή μεζονέτα 45 τ.μ., με25 τ.μ. υπερυψωμένο ισό-γειο-βοηθ. χώρο, στη Βα-ρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα υπό κατασκευή,1ου ορόφου, 50τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα100τ.μ., νεόδμητη, σε οι-κόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δπανοραμική θέα, κήπος,200μ. από τη θάλασσα.Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητι-κός χώρος στο ισόγειο, τι-μή προσιτή, στο Δ. Λουτρο-πολέως Θερμής. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορό-φου, σε άριστη κατάστα-ση, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυ-τοτελές, διώροφο αρχοντι-κό-παραδοσιακό, με 150τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικόχώρο αποθήκη, με αυλή,στο Κιόσκι, πλησίον Δικα-στηρίων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, πα-ραθαλάσσια, πολυτελήςμεζονέτα 100τ.μ., στηνπαραλία Βατερών. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεν-τρικό οροφοδιαμέρισμαστην Καλλονή, 160 τ.μ..Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245και 42528.

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές, καινούργιο διαμέ-ρισμα 55 τ.μ., 1ου ορό-φου, με θέα, περιοχή Παι-δικού Σταθμού. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προ-νομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., 1ου ορόφου, με απε-

ριόριστη θέα, στην περιο-χή Βουναράκι. Τιμή ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα δευτέρου ορόφου,125 τ.μ., στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον εκκλησίας.Υπάρχει και χώρος στάθ-μευσης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos. gr

Πωλείται διαμπερές προ-νομιούχο οροφοδιαμέρι-σμα 180 τ.μ., με απεριόρι-στη θέα, πλησίον Νοσοκο-μείου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ. πρώτου ορόφου, πλη-σίον Καβέτσου, κατάλληλοκαι για επαγγελματική στέ-γη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο και-νούργιο διαμέρισμα80τ.μ., α´ ορόφου, στοΑκρωτήρι. Υπάρχει και δυ-νατότητα γκαράζ 40τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευήτριάρι 85 τ.μ., με απεριό-ριστη θέα, στην περιοχήΚουμκό. Πληρ. τηλ.22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στη Νεάπολη. Τιμή175.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στηνΕπάνω Σκάλα, 1ου ορό-φου, 124 τ.μ., με 3 υπνο-δωμάτια, WC, ενιαίο χώροκουζίνα - καθιστικό, τραπε-ζαρία. Έτος κατασκευής2001. Τιμή 145.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται διαμέρισμα στηΧρυσομαλλούσα, 1ου ορό-φου, 89 τ.μ. + 5,5 στρέμ.οικόπεδο, με 2 WC, ενιαίοχώρο κουζίνα - καθιστικό,τραπεζαρία, σε άριστη κα-τάσταση. Τιμή 145.000 €.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές διαμέρισμα, 1ουορόφου, 115 τ.μ., με 3υπνοδωμάτια, μεγάλη βε-ράντα, στη Χρυσομαλλού-σα (πλησίον εκκλησίας).Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 95 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 11(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρι-σμα 2 υπνοδωματίων, μεδική του αυλή, στην ΕπάνωΣκάλα. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διαμέρισμα 2υπνοδωματίων με παρκέ,ανακαινισμένη κουζίνα καιWC, ενιαίο χώρο καθιστικό- τραπεζαρία, σε άριστηκατάσταση. 2ος όροφος,εμβαδόν 77 τ.μ., στην πε-ριοχή Πατησίων (Νάξουκαι Μηστριώτου). Τιμή30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6979-147981 και 6979-149752.

Πωλείται ολοκαίνουργιο μι-κρό τριάρι διαμέρισμα,στον Άνω Χάλικα. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένοδυάρι στην περιοχή τουΝαυτικού Ομίλου. Τιμή65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται δίχωρη γκαρσο-νιέρα στη Χρυσομαλλούσα.Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρι-σμα 50 τ.μ., στο Ακρωτή-ρι. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στην περιοχή της Ακα-δημίας, με 3 Υ/Δ, αποθή-κη, γκαράζ. Τιμή 290.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείταιαπό υπόγειο 107 τ.μ., ισό-γειο 107 τ.μ. (δυάρι καιένα γκαράζ), όροφο 107τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρι-σμα). Τιμή 270.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, με ωραία θέα στηθάλασσα. Τιμή 180.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στη Μυτιλήνη, 110τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπε-ρές, προσόψεως. Διαθέτειμεγάλο σαλόνι, τραπεζα-ρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WCκαι ένα κυρίως μπάνιο, βε-ράντα, μικρή αυλή, αυτό-νομη θέρμανση, τζάκι,ηλιακό θερμοσίφωνα, χω-ρίς κοινόχρηστα. Θέα στηθάλασσα, ήσυχη περιοχή.Έτος κατασκευής 2009.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.le-svos-realestate.gr

Πωλούνται προνομιούχεςμεζονέτες 105 τ.μ. εκά-

στη, με 52 τ.μ. γκαράζ,αυλή και πανοραμική θέα,στην ευρύτερη περιοχήΣουράδας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται καινούργια μονο-κατοικία 2 υπνοδωματίων,στην Καλλιθέα Μυτιλήνης.Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ,αποθηκευτικούς χώρουςκαι θέα προς τη θάλασσακαι την πόλη. Τιμή240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στη Χρυσομαλ-λούσα (Μητρέλια) διαμπε-ρές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ουορόφου + 20 τ.μ. εξωτερι-κή αποθήκη. Σαλόνι μετζάκι, ημιξεχωριστός χώ-ρος κουζίνα, 3 υπνοδωμά-τια (2 μεγάλα και 1 μικρό),μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνο-μη θέρμανση, ηλιακός,εξωτερική αποθήκη ισογεί-ου με WC, που μπορεί ναχρησιμοποιηθεί και ωςγκαράζ. Άριστη κατάστα-ση. Τιμή 160.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.real pro.gr

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συ-νοικισμό, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη. Ηλιακός,αυτονομία και πολλά άλλαέξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται πολύ μεγάλο τεσ-σάρι διαμέρισμα 3 υπνο-δωματίων στην περιοχήτου γηπέδου. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα με-ζονέτα υπό κατασκευή,140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισό-γειο γκαράζ και μικρή αυ-λή, στο Ακλειδιού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται ολοκαίνουργιοδιαμέρισμα 3 υπνοδωμα-τίων, στο Πυργί. Θέα στηθάλασσα, αποθήκη, 2 μπά-νια, μεγάλη βεράντα. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα 40τ.μ. (υπό κατασκευή),πρώτου ορόφου, στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλήρως ανακαινισμέ-νο, σε άριστη κατάσταση,στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία250 τ.μ. στο Κιόσκι (125τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ.πρώτος όροφος), με αυλή.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπε-ρυψωμένου ισογείου, σεάριστη κατάσταση, 90 τ.μ.,

στη Χρυσομαλλούσα (μαζίμε τα έπιπλα). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέ-ρισμα 45τ.μ. στην Παναγι-ούδα, με μικρή αυλή.45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο τριά-ρι, πολυτελές διαμέρισμα,στο Βουναράκι. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-μανση, τριπλός ηλιακός,ηλεκτρικές τέντες, πολλέςντουλάπες. Δίχωρη ημιυ-πόγεια αποθήκη, διαμορ-φωμένη με ράφια. Τιμή150.000. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 360 τ.μ., στο κέν-τρο της πόλης. Μεγάλη αυ-λή. Αποτελείται από 12 κύ-ρια δωμάτια και 4 μπάνια.Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά ολο-καίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέ-δου 1.200 τ.μ.. Χτίζονταιάλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στηνπεριοχή του ΠαιδικούΣταθμού, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη, ηλιακό, αυ-τονομία και πολλά άλλα έξ-τρα. Τιμή 80.000. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρωςεπιπλωμένη στην Παναγι-ούδα. 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιτελές διαμέρι-σμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξωαπό την πόλη, με θέα στηθάλασσα, με 1 αποθήκη100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικό-πεδο. Σε πολύ χαμηλή τι-μή. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφ-νης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νε-όδμητη, πολυτελή μεζονέ-τα 110 τ.μ., με 57 τ.μ.βοηθητικό χώρο, 3 υπνο-δωμάτια, WC και μπάνιο,σε πολύ καλό σημείο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία με2 οροφοδιαμερίσματα (70τ.μ. το καθένα), στο Βου-ναράκι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 75 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα,

πλησίον εκκλησίας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα,ανακαινισμένη μονοκατοι-κία 150 τ.μ., σε 1.000τ.μ. οικόπεδο, εντός οικι-σμού και με απεριόριστηθέα (υπάρχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης 250τ.μ.), περιοχή Μόριας.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γρα-φείο 30 τ.μ. περίπου, επίτης Καβέτσου. Τιμή85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλησίον Καβέτσου,κατάλληλο για επαγγελμα-τική στέγη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένογραφείο 3ου ορόφου, 35τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στηΧρυσομαλλούσα. Είναι μι-σθωμένο με ενοίκιο 450ευρώ. Τιμή πώλησης100.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα (30τ.μ.), σε κεντρικό σημείοκοντά στον Παιδικό Σταθ-μό, επί της Ζαλόγγου, κα-τάλληλο για γραφείο, κομ-μωτήριο, πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνο σο-βαρές προτάσεις. Πληρ.τηλ. 6976-455043.

Πωλείται μικρό κατάστημαεπί της προκυμαίας Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται στη Χρυσομαλ-λούσα αποθήκη εσωτερική10 τ.μ., χωρίς κοινόχρη-στα. Τιμή 1.500 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Πωλείται επαγγελματικόςχώρος 900 τ.μ., επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής,πλησίον ξενοδοχείου «Μυ-τιλάνα». Έκταση οικοπέ-δου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνι-κό κτήριο και κατάστημα,στην Παγανή Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται εμπορικά κατα-στήματα στο 5ο χλμ. Μυτι-λήνης - Καλλονής, 170τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &

22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κα-τάστημα 52 τ.μ. πλησίονΚαβέτσου. Είναι μισθωμέ-νο και προσφέρεται ωςεπενδυτική λύση. πληρ.τηλ. 22510 44245,22510 42528, www. in-ter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο κατάστη-μα στην κεντρική αγοράΜυτιλήνης (οδός Ερμού).Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα σεαρίστη κατάσταση, 100τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα,πλησίον γηπέδου. Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα100 τ.μ. στην οδό Αρίω-νος κοντά στην Ερμού.Πληρ. τηλ.: 6982-468516, 6974-813434.

Ενοικιάζεται μικρό κατά-στημα 2 επιπέδων, στηνκεντρική αγορά Μυτιλή-νης. Τιμή 900 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην οδό Κομνηνάκη τηςΜυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή250 ευρώ. Χρειάζεται επι-σκευές. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην προκυμαία, 45 τ.μ..Τιμή 500 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2ολοκαίνουργιων γραφεί-ων, χωρίς κοινόχρηστα, εί-τε συνολικά είτε μεμονω-μένα, πλησίον κεντρικήςαγοράς. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο κατάστημα σε πολύκεντρικό σημείο της Χρυ-σομαλλούσας, 90 τ.μ., με40 τ.μ. αποθήκη στο υπό-γειο. Διαθέτει κλιματισμό,ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευ-σης και 15 μέτρα πρόσω-πο. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο κατά-στημα στο Μακρύ ΓιαλόΜυτιλήνης, κατάλληλο καιγια κατάστημα υγειονομι-κού ενδιαφέροντος. Διαθέ-τει υπαίθριο χώρο ανάπτυ-ξης τραπεζοκαθισμάτωνκαι μεγάλη αποθήκη.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχοκατάστημα 160 τ.μ., στο6ο χλμ. επαρχιακής οδούΜυτιλήνης - Καλλονής, μειδιωτικό πάρκινγκ και γεώ-τρηση. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλοκατάστημα στο κέντρο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος, Υακίνθου καιΧρυσομαλλούσης, κατάλ-ληλος για φαρμακείο, 90τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκηκαι εσωτερική επικοινωνίαστο ισόγειο. Διαθέτει έναχώρο στάθμευσης και 15μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιοκατάστημα 33 τ.μ., επί τηςΚαβέτσου. Τιμή 320 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος σε ειδυλλιακήτοποθεσία, υγειονομικούενδιαφέροντος, 216 τ.μ.με 4 στρέμ. αυλή, κατάλ-ληλος για κάθε χρήση,στην παραλία Παμφίλων.ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗ-ΜΑΝΩΛΑΚΗ. Πληρ. τηλ.6947-202221, 2251041244, www.chatzimanolakis.gr

Ενοικιάζεται κατάστημαεπί της Καβέτσου (γωνια-κό). Τιμή 500 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γνωστό ξενοδο-χείο Α´ κατηγορίας, 12 δω-ματίων (380 τ.μ.) στο κέν-τρο της Μυτιλήνης, περιο-χή Προκυμαίας. Πρόκειταιγια κερδοφόρα επιχείρη-ση, που ο αγοραστής μπο-ρεί να επιλέξει ή να την εκ-μεταλλευτεί ο ίδιος ως επι-χειρηματίας ή να συνεχίσειτην εκμετάλλευση ο σημε-ρινός ιδιοκτήτης, καταβάλ-λοντάς του ενοίκιο 2.000ευρώ το μήνα. Τιμή565.000 ευρώ, συζητήσι-μη και με δυνατότητα διευ-κόλυνσης. Πληρ. τηλ.:6984-878073.

Πωλείται «Το ουζάδικο τουΜπαμπούκου», το γνωστόστέκι των επωνύμων καιόχι μόνο, με μόνιμη πελα-τεία, στο λιμάνι Μολύβου.Λειτουργεί όλο το χρόνο.Μόνο σοβαρές προτάσειςκαι δεκτός κάθε έλεγχος.Πληρ. τηλ. 6981-205150,22530 71766.

Πωλείται παραθαλάσσιοκατάστημα 190 τ.μ. σταΠάμφιλα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση κομ-μωτηρίου με 32ετή συνε-χή λειτουργία και διαμορ-φωμένη σταθερή πελα-τεία, σε κεντρικό σημείοτης πόλης, πλησίον τηςαγοράς. Η επιχείρηση δί-νεται με όλο τον απαραίτη-το επαγγελματικό εξοπλι-σμό και τα έπιπλα. Τιμή συ-ζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6930-842100.

Πωλείται επιχείρηση fast-food πλησίον κεντρικήςαγοράς Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 12

Πωλείται στην Καλλονήκερδοφόρα επιχείρησηενοικίασης και πώλησηςDVD και ειδών δώρου, λό-γω αλλαγής επαγγελματι-κού αντικειμένου. Μοναδι-κή στο είδος της στην πε-ριοχή, σε κεντρικό σημείοκαι με έτοιμο πελατολόγιο.Πληρ. τηλ. 22530 24544,6983-730486, 6983-295489.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4 στρεμ., στουςΠύργους Θερμής, εκτόςοικισμού (χτίζει 200 μ.).Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού, στην Αγία Μαρί-να. Τιμή 70.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 250 τ.μ., κοντάστο Κιόσκι. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Στην Καλλονή Λέσβου καισε κεντρική περιοχή πω-λούνται οικόπεδα εντόςσχεδίου πόλεως, άρτια καιοικοδομήσιμα, από 255τ.μ. έως και 544 τ.μ.. Σετιμές απίστευτα χαμηλές.Πληρ. τηλ. 22530 22146.

Πωλείται οικόπεδο 216τ.μ. εντός του οποίουυπάρχει παλιά μονοκατοι-κία εμβαδού 86 τ.μ., στοΠλακάδο Λέσβου. Κτίζει200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα.Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, ευρισκόμενο εν-τός οικισμού στη ΣκάλαΝέων Κυδωνιών, έκτασης1 στρέμ. περίπου. Κτίζει400 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεντός οικισμού, στους

Πύργους Θερμής. Κατα-πληκτική θέα. Κτίζει 400τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μικρό οικόπεδοστο Βουναράκι Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλή-νης. Κτίζει περίπου 100τ.μ. σε δύο επίπεδα (50τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ., με πανοραμικήθέα, στο Γαϊδαρανήφορο.Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιοπρονομιούχο οικόπεδο 3στρεμ., στην παραλία Θερ-μής, πλησίον Άι-Γιώργη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 10 στρεμ., πλη-σίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδούΜυτιλήνης - Μόριας), κα-τάλληλο για κάθε χρήση.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στονΚάτω Χάλικα, 100 τ.μ., μεοικοδομική άδεια. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου, στην περιο-χή της Λάρσου, κατάλληλογια επαγγελματική χρήση ήκαι για ανέγερση κατοι-κίας. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού Πληγωνίου, μεθέα στη θάλασσα. Κτίζει400 τ.μ.. Τιμή 140.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 126

τ.μ. στις Καμάρες, με κα-ταπληκτική θέα. Κτίζει126 τ.μ. κύρια κατοικίακαι 70 περίπου τ.μ. βοη-θητικούς χώρους, ήτοι συ-νολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., σεαγροτική περιοχή των Τα-ξιαρχών, πλησίον ΔύοΑγίων. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλούνται οικόπεδα 6στρεμ. (με πρόσωπο 50μ.) στα Μιστεγνά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στιςΚαμάρες Μυτιλήνης, 88τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, με δυνατότητα δόμη-σης 100 τ.μ. σε 2 ορό-φους, πρόσωπο σε δημοτι-κό δρόμο, με θέα. Τιμή ευ-καιρίας 40.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.le-svos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4.000 τ.μ., εκτόςοικισμού, στη Θερμή. Χτί-ζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο με πανοραμικήθέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200μ.), εντός οικισμού, στοΚαγιάνι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, στονΑφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ..Καταπληκτική θέα. Τιμή70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 2.000τ.μ., μεθέα, άρτιο και οικοδομήσι-μο, εντός οικισμού, περιο-

χή Παμφίλων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 2.465τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, επί της Ε.Ο. Μόριας -Μυτιλήνης, κατάλληλο γιαανέγερση κατοικίας ήεπαγγελματικής στέγης. Τι-μή 65.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στο Λα-ζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιοκαι οικοδομήσιμο. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 4 στρεμ. (250 μ.από παραλία Μιστεγνών),στα Μιστεγνά. Τιμή προσι-τή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos. gr

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγι-ούδας, κατάλληλο τόσο γιαανέγερση κατοικίας, όσοκαι για ανέγερση επαγγελ-ματικών χώρων. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο στον Άγ. ΙσίδωροΠλωμαρίου, μεταξύ εκκλη-σίας και γηπέδου, με πρό-σωπο επί της πλαζ 50 μ.και επί της εθνικής οδούΑγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου.Είναι 1.500 τ.μ., εντός πα-λαιού οικισμού Αγ. Ισιδώ-ρου. Πληρ. τηλ. 2251024690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού Περάματος Γέ-ρας, άρτιο και οικοδομήσι-μο. Διαθέτει γεώτρηση.Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 7.500 τ.μ. επί τηςΕθνικής Οδού Μυτιλήνης -Καλλονής (πλησίον διακλά-δωσης Αγίας Παρα-σκευής). Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπε-δο, άρτιο και οικοδομήσι-μο, πλησίον θέσης «Γαϊδα-ρανήφορος». Τιμή135.000 ευρώ. Πληρ.

τηλ. 22510 45181.

Φοιτητής στη Θεσσαλονίκηζητά συγκάτοικο. Πληρ.τηλ. 22510 40436,6946399288

Πωλούνται 10 στρογγυλάτραπέζια διαμέτρου 88 εκ.και 3 τραπέζια διαμέτρου60 εκ., με σιδερένια βάσηκαι καπάκι ξύλινο από κόν-τρα πλακέ θαλάσσης καιντουλάπι πάγκου κουζίνας,ξύλινο, μήκους 4 μ., κα-τάλληλα για κατάστημα.Πληρ. τηλ. 6932-002796.

Μέντιουμ Jamal (Γιαμάλ).Πανίσχυρο μέντιουμ ΙερούΔάσους. 20ετής εμπειρία.Λύσεις σε όλα τα προβλή-ματά σας, εργασιακά, οι-κογενειακά, χρόνιες παθή-σεις, τύχη. Επαναφοράπροσώπων, λύσιμο μαγεί-ας. Αποτελέσματα 100%.Πληρ. τηλ. 6977-481425,6999-937862, 2691026974.

Πωλείται καινούργιος κα-ναπές τριθέσιος, που γίνε-ται κρεβάτι. Πληρ. τηλ.6981-624504.

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολο-κλήρου ή μεμονωμένα.Ψυγείο τρίπορτο, λάντζεςδιπλές ανοξείδωτες, απορ-ροφητήρας 2,5 μ., μαζί μεμοτέρ εξαερισμού. Πληρ.τηλ. 6988-907798, κ. Ντί-να.

Πωλείται Nissan Primera1600 cc, μοντέλο 2004,χρώμα μαύρο, 55.000χλμ., πλούσιος εξοπλι-σμός, κάμερα οπισθοπο-ρείας. Τιμή 6.000 €.Πληρ. τηλ. 6932-087742.

Πωλείται Fiat Panda 4x4,μοντέλο 2005. Λίγα χιλιό-μετρα, σε άριστη κατάστα-ση, με πολλά έξτρα καικαινούργια λάστιχα. Πληρ.τηλ. 6981-083682,22510 84370.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATE

Αθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36

ισόγειο

Πληρ. τηλ.

6947-949150

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ

WWW.LESVOS-

REALESTATE.GR

Δούκας Στέργος

Ν. Αποστόλη 1,

Μυτιλήνη

τηλ. 2251046450,

κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38

Τηλ. 22510 45181,

κιν. 6945-935806

www.lesvos-houses.gr

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245

www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ

Ηλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074,

κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΣΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελληνίδα κυρία αναλαμβά-νει τη φύλαξη παιδιών καιηλικιωμένων. Επίσης ανα-λαμβάνει το διάβασμάτους και οικιακές εργα-σίες, κατόπιν συνεννόη-σης. Πληρ. τηλ. 6942-778446.

Κοπέλα αναλαμβάνει τηφύλαξη παιδιών απογευμα-τινές ή και πρωινές ώρες.Τις πρωινές ώρες δέχεταιστο δικό της χώρο. Με λο-γικές και εξυπηρετικές τι-μές. Πληρ. τηλ. 6972-510598.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και

εμπειρία αναλαμβάνει νο-σηλευτική φροντίδα (ενέ-σεις, καθετήρες κ.λπ.).Επίσης αναλαμβάνει τη φύ-λαξη παιδιών, αλλά και τοδιάβασμά τους για μαθή-ματα δημοτικού. Πληρ.τηλ. 6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύ-λαξη ηλικιωμένων, καθώςκαι οικιακές εργασίες κα-τόπιν συνεννόησης. Πληρ.τηλ. 22513 00544.

Κυρία από τη Βουλγαρία,με προϋπηρεσία, ζητάαπασχόληση για φύλαξηπαιδιών και ηλικιωμένων,όλες τις ώρες (πρωί και

βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητείται κοπέλα αλλοδαπήή Ελληνίδα, μικρής ηλι-κίας, άνευ υποχρεώσεων,φιλόζωη, για οικιακές ερ-γασίες σε άριστες συνθή-κες διαμονής και διατρο-φής και δυνατότητα παράλ-ληλης εργασίας εφόσον τοεπιθυμεί. Μισθός αναλό-γως οικιακών προσόντων.Πλρη. τηλ. 6972-927888,What’s up 6975-978580(ώρες επικοινωνίας: πρωί12:00 - 14:00, απόγευμα20:00 - 22:00).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Καθηγητής Γερμανικώνπαραδίδει μαθήματα γιαόλα τα επίπεδα Β1, Β2, Γ1του Goethe καθώς επίσηςσε μαθητές Δημοτικού καιΓυμνασίου. Πληρ. τηλ.:6972-353301.

Φιλόλογος με πολυετή εμ-πειρία παραδίδει μαθήμα-τα γυμνασίου - λυκείου -ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά,Λατινικά, Νέα Ελληνικά,Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-ρία). Προετοιμασία για πα-νελλαδικές εξετάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 22051& 6974-478717.

Μαθηματικά - Φυσική - Χη-μεία. Ιδιαίτερα μαθήματακατ' οίκον, από έμπειροκαθηγητή, σε μαθητές δη-μοτικού, γυμνασίου και λυ-κείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίουμε μεταπτυχιακό παραδί-δει μαθήματα σε παιδιάδημοτικού, καθώς αναλαμ-βάνει και τη φύλαξή τους(εάν χρειάζεται). Τιμέςπροσιτές. Πληρ. τηλ.6937-657223.

Οοουυρρααννόόςς εείίννααιι σσχχεεττιικκάά σσκκοοττεειιννόόςς ττηη ννύύχχττααεεππεειιδδήή ττοο ηηλλιιαακκόό μμααςς σσύύσσττηημμαα εείίννααιι σσχχεεττιι--κκάά ααπποομμοοννωωμμέέννοο κκααιι τταα ππλληησσιιέέσσττεερραα σσεε

μμααςς άάσσττρραα εείίννααιι ττόόσσοο μμαακκρριιάά πποουυ μμόόλλιιςς δδιιαακκρρίί--ννοοννττααιι σσαανν μμιικκρράά φφωωττεειιννάά σσηημμάάδδιιαα.. ΑΑππόό ττηηνν άάλλ--λληη,, άάσσττρραα πποουυ ββρρίίσσκκοοννττααιι πποολλύύ μμαακκρριιάά,, δδεεννμμπποορροούύμμεε κκαανν νναα δδιιαακκρρίίννοουυμμεε ττοο έένναα ααππόό ττοοάάλλλλοο κκααιι ττοο μμόόννοο πποουυ ββλλέέπποουυμμεε εείίννααιι μμιιαα δδιιάά--χχυυττηη κκααιι θθοολλήή γγααλλαακκττόόχχρρωωμμηη λλάάμμψψηη,, πποουυ σσχχηη--μμααττίίζζεειι μμιιαα λλωωρρίίδδαα σσττοο ννυυχχττεερριιννόό οουυρρααννόό,, ττηηΓΓααλλααξξίίαα ΟΟδδόό ττωωνν ααρρχχααίίωωνν.. ΔΔεενν εείίννααιι ππεερρίίεερργγοολλοοιιππόόνν πποουυ οοιι αασσττρροοφφυυσσιικκοοίί θθεεωωρροούύσσαανν ππααλλιιόό--ττεερραα όόττιι οο ΉΉλλιιοοςς γγεεννννήήθθηηκκεε κκααιι εεξξεελλίίχχττηηκκεε σσεεμμιιαα ππεερριιοοχχήή μμεε σσχχεεττιικκάά λλίίγγαα άάσσττρραα,, ααπποομμαακκρρυυ--σσμμέένναα μμεεττααξξύύ ττοουυςς..Γνωρίζουμε όμως ότι τα περισσότερα άστραγεννιούνται σε αστρικά σμήνη, τα οποία περι-λαμβάνουν ακόμη και χιλιάδες άλλα άστρα. Το ί-διο πιστεύεται ότι έχει γίνει με τον Ήλιο, πουάρχισε να λάμπει πριν από 4,6 δισεκατομμύριαχρόνια. Ενδείξεις γι’ αυτό προέρχονται από τημελέτη αρχέγονων μετεωριτών, οι οποίοι αποτε-λούν τα «συντρίμμια» από το σχηματισμό τουΉλιου και των πλανητών. Συγκεκριμένα, οι μετε-ωρίτες αυτοί βρέθηκε ότι εμπεριέχουν νικέλιο-60, το οποίο σχηματίζεται από τη ραδιενεργόδιάσπαση του σιδήρου-60, ο οποίος, απ’ όσογνωρίζουμε, συντίθεται κατά κύριο λόγο στουςπυρήνες γιγάντιων άστρων και απελευθερώνεταιστο διάστημα καθώς τα άστρα αυτά διαμελίζο-νται σε κολοσσιαίες εκρήξεις σουπερνόβα. Οσίδηρος-60, που απελευθερώνεται στη διάρκειατης αστρικής έκρηξης, διασπάται ραδιενεργά σενικέλιο-60 με χρόνο υποδιπλασιασμού 2,6 εκα-τομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με τις μελέτες πουέχουν γίνει, ο σουπερνόβα θα πρέπει να έχει ε-κραγεί σε μια απόσταση το πολύ 5 ετών φωτόςαπό τον Ήλιο, για να εμπλουτίσει με σίδηρο-60 τους μετεωρίτες.

Πολλοί «Ήλιοι» φώτιζαν τη ΓηΤο άστρο που διαμελίστηκε στην έκρηξη σου-περνόβα, θα πρέπει να ήταν τεράστιο, με μάζα15-25 φορές μεγαλύτερη της ηλιακής. Τόσο γι-γάντια άστρα σχηματίζονται πάντα μαζί με χι-λιάδες άλλα μικρότερα. Προσομοιώσεις που έ-κανε ο SSiimmoonn PPoorrtteeggiieess ZZwwaarrtt, του Πανεπιστη-μίου Leiden της Ολλανδίας, δείχνουν ότι ο Ή-λιος γεννήθηκε σε ένα αστρικό σμήνος που ε-μπεριείχε κάπου 1.500-3.500 άλλα άστρα. Εάνήταν ποτέ δυνατό να δούμε με τα ίδια μας ταμάτια αυτές τις πρώτες στιγμές μετά τη γένεσητου ηλιακού συστήματος, ο ουρανός τη νύχταόχι μόνο δεν θα ήταν όσο σκοτεινός είναι σήμε-ρα, αντίθετα θα ήταν γεμάτος υπέρλαμπρα ά-στρα, πολλά από τα οποία θα ήταν τόσο φωτεινάόσο και η πανσέληνος. Μερικά μάλιστα θα ήτανορατά και τη μέρα και η φωτεινότητά τους θα ή-ταν τόσο έντονη που θα προκαλούσε πόνο σταμάτια! Οι προσομοιώσεις του Simon P. Zwart δείχνουνότι είναι δυνατό να εντοπιστούν τα «αδέλφια»

του Ήλιου. Η αναζήτηση αρχίζει το 2013 με τηνεκτόξευση του δορυφόρου Gaia (GlobalΑstrometric Ιnterferometer for Αstrophysics) τηςΕυρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA με α-ποστολή να χαρτογραφήσει μεγάλο μέρος τουγαλαξία. Τα «αδέλφια» του Ήλιου κατανέμονταισήμερα σε ένα ημικύκλιο που ακολουθεί τηντροχιά του Ήλιου γύρω από το γαλαξία, με κά-ποια από αυτά να προπορεύονται και κάποιαάλλα να έπονται του Ήλιου. Το πρώτο μέρος τηςέρευνας στοχεύει να εντοπίσει άστρα σε σημείαπου υποθετικά θα μπορούσαν να προέρχονταιαπό το ίδιο σμήνος με τον Ήλιο. Όταν εντοπι-στούν οι υποψήφιοι, η ταυτότητά τους μπορείνα εξακριβωθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια έπειτααπό εξέταση της χημικής σύστασής τους, πουθα πρέπει να θυμίζει εκείνη του δικού μας ά-στρου.

13ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EΠIΣTHMH ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

ΣΣεε σσυυννεερργγαασσίίαα μμεε ττοο ππεερριιοοδδιικκόό

Οικονομική κρίση το 13ο αιώνα

Ησημερινή οικονομική κρίση οφείλε-ται στο ότι οι τράπεζες, κυρίως στις

ΗΠΑ, χορηγούσαν στεγαστικά και άλλαδάνεια χωρίς ιδιαίτερες εγγυήσεις γιατην αποπλήρωσή τους με αποτέλεσμανα δημιουργηθεί η φούσκα των ακινή-των. Ο υπέρογκος δανεισμός σε συν-δυασμό με τη μείωση της αποταμίευ-σης και το γεγονός ότι οι τράπεζες εί-χαν τιτλοποιήσει δάνεια για να μεγι-στοποιήσουν τα κέρδη τους, οδήγησεστην έλλειψη ρευστότητας. Ορισμένεςτράπεζες χρεοκόπησαν και άλλες, γιανα επιβιώσουν, έλαβαν κρατική ενίσχυ-ση. Παρόμοια προβλήματα είχε αντι-μετωπίσει η Ευρώπη και το 13ο αιώνα.Το 1294 είχε ξεσπάσει πόλεμος μετα-ξύ Γαλλίας και Αγγλίας. Για να εξασφα-λίσει χρήματα για τον εξοπλισμό τουστρατού, ο Άγγλος βασιλιάς ΕΕδδοουυάάρρ--δδοοςς ΑΑ΄ επικοινώνησε με τον Ιταλό τρα-πεζίτη RRiicccciiaarrddii ddii LLuuccccaa. Τότε όμως είχε επιβληθεί έκτακτη εισφορά απότην παπική εκκλησία για να χρηματοδοτηθεί μια σταυροφορία που δεν έ-γινε και η ιταλική τράπεζα δεν είχε ρευστό. Ο Άγγλος βασιλιάς υποχρεώ-θηκε να δανειστεί από άλλες τράπεζες πληρώνοντας υπέρογκους τόκους,και να επιβάλει πολύ υψηλή φορολογία στην Αγγλία με αποτέλεσμα την ύ-φεση της οικονομίας και την καθυστέρηση της ανάκαμψης για πολλάχρόνια.

Τι απέγινε το μοτέρ Wankel;

Το μοτέρ Wankel πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του1960. Το 1968 ένα μοντέλο αυτοκινήτου με μοτέρ Wankel, το NSU Ro 80,

ανακηρύχθηκε αυτοκίνητο της χρονιάς στην Ευρώπη. Αρκετές αυτοκινητο-βιομηχανίες αγόρασαν την άδεια χρήσης και περαιτέρω ανάπτυξης του μο-τέρ και το μέλλον της ιδέας διαγραφόταν λαμπρό. Όμως, παρά τα ολοφάνε-ρα πλεονεκτήματά του, το μοτέρ είχε πολλά μειονεκτήματα. Ένα από αυτάήταν η μεγάλη κατανάλωση καυσίμου, κάτι που απέβη μοιραίο για την εξέ-λιξή του όταν εκτινάχθηκαν στα ύψη οι τιμές της βενζίνης με τηνπετρελαϊκή κρίση του 1973.Επίσης δεν ήταν δυνατό το μοτέρ να αντεπεξέλθει στις αυστηρέςπροδιαγραφές που επιβάλλονταν σε σχέση με τους ρύπους καυσίμων τωναυτοκινήτων. Μόνο η Mazda συνέχισε να χρησιμοποιεί μέχρι πρόσφατα τομοτέρ Wankel σε μια σειρά σπορ μοντέλων, μεταξύ άλλων και στο MazdaRX-8 το οποίο παραγόταν μέχρι το 2011. Παρά τα μειονεκτήματά του, τομοτέρ Wankel δεν εξαφανίστηκε τελείως. Το συναντάμε σε ειδικού τύπουοχήματα, όπως snow scooter, jet ski και go kart. Η Mazda δεν έχει χάσει την πίστη της στο μοτέρ Wankel που αποδείχτηκεπολύ καλό στην υδρογονοκαύση. Αυτή τη στιγμή τα αυτοκίνητα υδρογόνουκαταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της έρευνας. Οι μηχανικοί της Mazdaελπίζουν να μπορέσουν σύντομα να λανσάρουν αυτοκίνητα υδρογόνουεξοπλισμένα με μοτέρ Wankel.

Έλλειψη ρευστών είχαν κατά το Μεσαίωναοι ιταλικές τράπεζες, όπως αυτή στη

Σιένα, με αποτέλεσμα να μπει σε περίοδούφεσης η οικονομία της Ευρώπης

Πολλά αστέρια φώτιζαν τη νεαρή Γη και η νύχτα ήταν τότεφωτεινή σαν μέρα

Ο δορυφόρος Gaia θα περιστρέφεται αργά γύρω από τον εαυτότου, για να χαρτογραφήσει το διάστημα

Τα χαμένα «αδέλφια»του Ήλιου

14ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Παι-δείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτό-πουλο, και τον Υπουργό Διοικη-

τικής Μεταρρύθμισης, ΚωνσταντίνοΜητσοτάκη, ως προς το θέμα τηςδιαθεσιμότητας των διοικητικών υ-παλλήλων του Πανεπιστημίου Αι-γαίου, απέστειλε το Συμβούλιο τουΙδρύματος, ζητώντας να αναγνωρι-στεί η ιδιαιτερότητα της πολυνησιω-τικότητας και να εξαιρεθεί το Πανε-πιστήμιο Αιγαίου από την εφαρμογήτου μέτρου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στηνεπιστολή του το Συμβούλιο του Ι-δρύματος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίουέχει καταφέρει να συνεχίσει την εύ-ρυθμη λειτουργία του, παρά τη μεγά-λη μείωση της κρατικής χρηματοδό-τησης κατά 50% τα τελευταία χρό-νια, τη μη αναπλήρωση μελών ΔΕΠπου αποχωρούν λόγω συνταξιοδοτή-σεων ή μετακίνησης σε άλλα ΑΕΙ,την καθυστέρηση διορισμού των ε-κλεγμένων μελών ΔΕΠ, τη σημαντικήμείωση του αριθμού των διδασκό-ντων λόγω περικοπής των πιστώσε-ων ΠΔ 407 και τη σημαντική ελάττω-ση του διοικητικού προσωπικού. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στιςΣχολές και τα Τμήματα, αλλά καιστον αριθμό των 10.000 φοιτητώνπου φιλοξενεί το Ίδρυμα και στο γε-γονός ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίουείναι ο μόνος φορέας στις Περιφέ-ρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίουπου μπορεί να στηρίξει την ευρωπαϊ-κή αναπτυξιακή στρατηγική «Ευρώ-πη 2000», το Συμβούλιο τονίζει πωςαυτή τη στιγμή απασχολεί μόλις 300διοικητικούς υπαλλήλους.

«Αυτό και μόνον το στοιχείο, πιστο-ποιεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια οιδιοικητικοί υπάλληλοι εργάζονται μεσυνεχή, μεγάλο φόρτο εργασίας κα-λύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανά-γκες και προσφέροντας σημαντικό-τατες υπηρεσίες στο ΠανεπιστήμιοΑιγαίου», τονίζει χαρακτηριστικά τοΣυμβούλιο στην επιστολή. «Ωστόσο,αυτή η προσπάθεια όλων των μελώντης πανεπιστημιακής κοινότητας θααποβεί ανώφελη αν η Πολιτεία δεναναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα τουΠανεπιστημίου Αιγαίου, σύμφωνακαι με το συνταγματικά κατοχυρωμέ-νο κριτήριο νησιωτικότητας, με κίν-δυνο την πραγματική του υποβάθμι-ση και την αδυναμία συμβολής τουστην ανάκαμψη της χώρας, με κό-στος για την παιδεία και συνακόλου-θα για την κοινωνία γενικότερα. […]Ειδικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πε-ρισσότερο από κάθε άλλο ίδρυμα τηςχώρας, πρέπει να ενισχυθεί αντί νασυρρικνωθεί. Αντ’ αυτού πλήττεταισυνεχώς από οριζόντια μέτρα, πουκαθιστούν προβληματική τη λειτουρ-γία του».

Για τα ΟργανογράμματαΌπως υποστηρίζει το Συμβούλιο,«σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναιαυτονόητος ο σεβασμός του θεσμι-κού πλαισίου λειτουργίας των Πανε-πιστημίων που προβλέπει την διαδι-κασία σύνταξης των νέων Οργανι-σμών, τμήμα των οποίων αποτελούντα Οργανογράμματα». Αυτό που το-νίζει είναι ότι, η προτεινόμενη διαδι-κασία σύνταξης νέων οργανογραμ-μάτων και τα χρονοδιαγράμματα πουτέθηκαν από το ΥΠΑΙΘ, εκτός του

γεγονότος ότι είναι ανέφικτα και κα-θόλου αποτελεσματικά, έρχεται καισε προφανή αντίθεση με την προ-βλεπόμενη από τον Ν. 4009/2011διαδικασία. «Συνεπώς μοναδικόςστόχος της προτεινόμενης από το Υ-ΠΑΙΘ διαδικασίας φαίνεται να είναιη απομάκρυνση έμπειρων και μεπροσόντα υπαλλήλων με άμεσο απο-τέλεσμα το Πανεπιστήμιο του Αιγαί-ου να στερηθεί των πολύτιμων υπη-ρεσιών τους», προσθέτει η επιστολή.«Η εξέλιξη αυτή κινδυνεύει να είναικαταστροφική τόσο για τη μεταρρυθ-μιστική πορεία του Ιδρύματος όσοκαι για τη διεκδίκηση μιας σημαντι-κής θέσης στο ευρωπαϊκό επιστημο-νικό γίγνεσθαι. Επιπλέον, θεωρούμεότι τα μέλη ΕΤΕΠ, που δεν υπερβαί-νουν συνολικά τα 30 άτομα στο Πα-νεπιστήμιο Αιγαίου, είναι απαραίτη-τα για την απρόσκοπτη λειτουργίατων εργαστηρίων και επομένως η έ-νταξή τους στο καθεστώς της διαθε-σιμότητας θα ήταν πληγή για το Πα-νεπιστήμιο Αιγαίου. Τα μέλη τουΣυμβουλίου του Πανεπιστημίου Αι-γαίου συμπαραστεκόμαστε στηνπροσπάθεια όλου του δυναμικού τουΠανεπιστημίου Αιγαίου να καλύψειτις πάσης φύσεως ανάγκες που προ-έκυψαν και εντάθηκαν στη διάρκειατης κρίσης και θέλουμε να διαβεβαι-ώσουμε ότι σε συνεργασία την Πρυ-τανική αρχή και τη Σύγκλητο εργαζό-μαστε για την επιτάχυνση της σύντα-ξης του Οργανισμού και του Εσωτε-ρικού Κανονισμού, η εφαρμογή τωνοποίων συνιστά απαραίτητο όρο εύ-ρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστη-μίου Αιγαίου».

Τη δυσαρέσκεια τους γιατην αιφνιδιαστική μείωση

των ωρών διδασκαλίας τουμαθήματος των Αγγλικώντόσο στην Α΄ Τάξη του Γυ-μνάσιου όσο και στο Λύ-κειο, διατύπωσαν οι Σχολι-κοί Σύμβουλοι ΑγγλικήςΓλώσσας Νομού Λέσβου, Α-γάπιος Οικονομίδης, καιΝομών Χίου και Σάμου, Α-ριάδνη Καλογεροπούλου,σε συνάντηση που είχαν μετον Υφυπουργό Παιδείας,Συμεών Κεδίκογλου, στογραφείο του στο Υπουργείο.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι επέ-δωσαν υπομνήματα στον Υ-φυπουργό, μεταφέρονταςτην αγωνία των συναδέλ-φων τους εκπαιδευτικώνΑγγλικής, για αυτή τη δυσά-ρεστη εξέλιξη, η οποία συρ-ρικνώνει τις ώρες διδασκα-λίας τους στα σχολεία και ε-πηρεάζει το εργασιακό τουςκαθεστώς.Τέλος, συζήτησαν με τον Υ-φυπουργό θέματα που αφο-ρούν τη διδασκαλία της Αγ-γλικής στο Νέο Λύκειο στοΕΠΑΛ και στο Γυμνάσιο.

Από γιατρούς και εργαζόμενους

Κινητοποιήσεωνσυνέχεια στην υγείαΑποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους

ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας, είναι οι εργαζό-μενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και οι γιατροί του ΕΣΥστη Λέσβο καθώς θεωρούν πως μόνο έτσι μπορούν να α-ποτρέψουν τις απολύσεις στο χώρο της υγείας στο νησί.Φοβούνται πως το κλείσιμο των νοσοκομείων που ξεκίνη-σε από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σύντομα θα επε-κταθεί και στη Λέσβο και πιθανότατα θα αφορά τη μείωσηκλινών στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, την συγχώνευσημε τα νοσοκομεία των γειτονικών νησιών, ίσως και το κλεί-σιμο ορισμένων κέντρων υγείας. Την περασμένη Παρα-σκευή, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και οι γιατροί τουΕΣΥ πραγματοποίησαν κοινή γενική συνέλευση στην οποίααποφάσισαν σήμερα Τρίτη να παραχωρήσουν συνέντευξηΤύπου στις 12 το μεσημέρι.

Στάση εργασίαςΑύριο Τετάρτη, ημέρα δράσης για την υγεία στο Βόρειο Αι-γαίο, με κοινό πρόγραμμα σ’ όλα τα νησιά (όπως αποφα-σίστηκε στην συνάντηση σωματείων στις 26 και 27 Ιουλίουστη Μυτιλήνη), θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας απότις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και μοίρασμα ε-νημερωτικού υλικού στην αγορά της Μυτιλήνης.Την Παρασκευή 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί νέακοινή γενική συνέλευση των δύο σωματείων στις 12:00στην είσοδο του Νοσοκομείου, θα γίνει απολογισμός τωνδράσεων και θα αποφασισθεί νέο πρόγραμμα δράσης. Επίσης τα δύο σωματεία αποφάσισαν να συμμετάσχουνστις κινητοποιήσεις που θα προκηρυχτούν από ΠΟΕΔΗΝ -ΟΕΝΓΕ, τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν από το Συ-ντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και όλες τις κινητο-ποιήσεις που θα οργανώσουν τα σωματεία από τους κλά-δους που επίσης πλήττονται από απολύσεις - διαθεσιμό-τητες. Επίσης θα συμμετέχουν σε κοινούς αγώνες και κοι-νό πρόγραμμα δράσεων με το συντονισμό των σωματείωντων νοσοκομείων του Βορειοανατολικού Αιγαίου ενάντιαστο κλείσιμο - συγχώνευση των νοσοκομείων, τις διαθεσι-μότητες, τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις κλινικών. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Αιγαίου σε ανακοίνωση τους, α-ναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν στις αυριανές κινητοποιή-σεις για την υγεία στο Βόρειο Αιγαίο.

Από τους εργαζόμενους στονοσοκομείο

Κινητοποιήσεις και στη ΛήμνοΣτην κοινή ημέρα δράσης για την υγεία στο Βόρειο Αιγαίο

συμμετέχουν και οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο Νο-σοκομείο Λήμνου, διοργανώνοντας κινητοποιήσεις, τόσοσήμερα Τρίτη 27 όσο και αύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου μεστάση εργασίας από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρικαι συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου . Συγκεκριμένα, για σήμερα Τρίτη διοργανώνεται εκδήλωσηστις 8.30 το βράδυ στο προαύλιο του Γυμνασίου της Μύρι-νας, με ομιλίες από τους εκπρόσωπους των εργαζομένωνστο Νοσοκομείο Λήμνου, προβολή ντοκιμαντέρ του BBCμε τίτλο: «Στην ασθένεια και στο χρέος» αλλά και συναυ-λία από το Μουσικό Εργαστήρι του Μούδρου.Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο Πνιγμό του ΕΣΥ - ΚανέναΚλείσιμο Νοσοκομείου - Καμία Απόλυση» τόσο το Σωμα-τείο Εργαζομένων όσο και η Ένωση Γιατρών του Νοσοκο-μείου Λήμνου, ενώνουν τις φωνές τους μαζί με τους άλ-λους εργαζόμενους στα νοσοκομεία στο Βόρειο Αιγαίο.

Αίτημα του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προς τους υπουργούςΠαιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τη διαθεσιμότητα διοικητικών

Εξαίρεση λόγω πολυνησιωτικότητας

Συνάντηση των Σχολικών Συμβούλων Αγγλικής Βορείου Αιγαίου με τονΥφυπουργό Παιδείας

Γιατί λιγότερες ώρες αγγλικά;

Από τη συνάντηση των Σχολικών Συμβούλων με τον ΥφυπουργόΠαιδείας

Σήμερα Τρίτη 27 Αυγούστου στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο ΜυτιλήνηςΗ παιδική θεατρική παράσταση «Αίσωπος… κάτι θέ-λει να μας πει», από την Κάρμεν Ρουγκέρη

Έως Παρασκευή 30 Αυγούστουστην Πινακοθήκη Κοντιά και στο ΧριστοδουλίδειοΚτήριο της ΜύριναςΈκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Φάος»στη Δημοτική Πινακοθήκη ΜυτιλήνηςΈκθεση έργων ζωγραφικής του Νίκου Αναγνώστου,με τίτλο «Υπερβατικοί Χώροι»

Έως Σάββατο 31 Αυγούστουστο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του ΑφάλωναΛαογραφική και φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Έναταξίδι… στο χτες»

Έως 4 Σεπτεμβρίουστον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης ΘερμήςΈκθεση ζωγραφικής της Ευγενίας Φίλιου, με τίτλο«Εν Σάρλιτζα… σε προσμένω»

Έως Κυριακή 8 Σεπτεμβρίουστο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου,στην Αγία ΠαρασκευήΈκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καλλιπολίτη με θέμα«Αλάμπρα. Ελαιοτριβείο»

Έως Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου κάθε Δευτέρα στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρό-πολης ΘερμήςΗ θεατρική παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα», μετη Ντέσσυ Κομνηνού

Έως Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίουστην Πινακοθήκη του ΜολύβουΈκθεση ζωγραφικής νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, μετίτλο «Μήνυμα στη θάλασσα»

Παρασκευή 30 Αυγούστουστις 20:00 στο Πολύκεντρο ΠλωμαρίουΗ παράσταση κουκλοθέατρου «Ταξίδι στη χώρα της

Τύχης», από το θέατρο Κουκλοπαραμυθάδων «Λα-χταρού»

Παρασκευή 30 Αυγούστουστις 21:30 στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπο-λης ΘερμήςΟμιλία του Απόστολου Γονιδέλλη με θέμα «Οι γυναί-κες στην αρχαία Λέσβο»

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίουστις 20:00 στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων τουΜουσείου «Παρελθόν» στα Θέρμα του Κόλπου ΓέραςΒραδιά με τίτλο «Οι δημιουργοί του Λόγου και τηςΤέχνης Χθες και Σήμερα» - αφιέρωμα στην ποιήτριαΧρυσούλα Χατζηγιαννιούστις 20:30 στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπο-λης ΘερμήςΗ παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα», με τη ΝτέσσυΚομνηνού

Πάμε Σινεμά;«ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

Έως Σάββατο 31 Αυγούστου«Τούρμπο», του Ντέιβιντ Σόρεν (κινούμενα σχέδιαμεταγλωττισμένα)*Ακούγονται οι: Γιάννης Στεφόπουλος, ΤηλέμαχοςΚρεβάικας, Φώτης Πετρίδης, Χρήστος Θάνος, Αντί-νοος Αλμπάνης, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Πόπη Χα-τζηδημητρίουΏρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέρα στις 19:30 (τηνΤρίτη 27/8 και την Πέμπτη 29/8 δεν θα γίνουν προ-βολές)

Έως Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου«Γούλβεριν - 3D», του Τζέιμς Μάγκολντ (περιπέ-τεια)**Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Φάμκε Γιάνσεν, Χι-ρογιούκι Σανάντα, Τζέιμς Φρέιζερ, Γουίλ Γιάν Λιν,Σβετλάνα Χοντσίνκοβα, Γκάρετ Σάτο, Λιούκ ΓουέμπΏρες προβολής (Αίθ. 1): κάθε μέρα στις 21:45

* Ισχύει προσφορά 6 ευρώ.** Ισχύει προσφορά 8 ευρώ.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Με επιτυχία και παρουσία πολύκόσμου, πραγματοποιήθηκετην περασμένη Παρασκευή

στην πλατεία της Στύψης, το πανη-γύρι για τα εννιάμερα της Πανα-γίας, που διοργάνωσε ο Πολιτιστι-κός Σύλλογος του χωριού. Πρόκειται για ένα πανηγύρι πουδιοργανώνεται στη Στύψη εδώ καιπολλά χρόνια, με την παράδοσήτου να πηγαίνει από γενιά σε γενιάκαι με την ευθύνη του Συλλόγου τατελευταία τρία χρόνια, οπότε κι αυ-τός ξανασυστάθηκε με νέο και πιοδραστήριο διοικητικό συμβούλιο,παίρνοντας τη σκυτάλη της διοργά-νωσης από το Δήμο. Πολύς ήταν ο κόσμος που παρα-βρέθηκε την ημέρα εκείνη στηνπλατεία του χωριού, έχοντας τηνευκαιρία να απολαύσει μουσική,παραδοσιακούς χορούς, αλλά τηδιανομή του παραδοσιακού κι-σκέτς, που προσφέρθηκε δωρεάναπό το σύλλογο σε όλους τους κα-τοίκους της Στύψης, σε κάθε γειτο-νιά.

Παράλληλα με τις λοιπές εκδηλώ-σεις, σε κεντρικό σημείο της αγο-ράς του χωριού, λειτουργούσε έκ-θεση παλιάς φωτογραφίας. «Προσπαθούμε κάθε χρόνο να εί-μαστε και καλύτεροι», είπε μιλώ-ντας στο «Ε», το μέλος του συλλό-γου, Νίκος Δρακούλας. «Η διανο-μή του κισκέτς είναι η βασική δρά-

ση του πανηγυριού, ενώ ο σύλλο-γός μας, φέτος ενέταξε και την έκ-θεση φωτογραφίας, ώστε να ε-μπλουτίσει την εκδήλωση». Σημειώνεται ότι ο ΠολιτιστικόςΣύλλογος Στύψης πρωτολειτούρ-γησε το 1977, παρέμεινε ανενερ-γός για χρόνια και ξανασυστάθηκετο 2010.

Κώστας ΒαλέταςΑνθολόγιο 2013 (Ποίηση-Πεζογραφία-Δοκίμιο)

Εκδόσεις Αιολικά ΓράμματαΑθήνα 2013, σελ. 161

«Οαναγνώστης έχει μπροστά τουένα καινούργιο ανθολόγιο συ-

νεργατών του περιοδικού “ΑιολικάΓράμματα”. Μέσα στην βαθύτατηκρίση πούχει πλημμυρίσει απελπι-σία και απαισιοδοξία όλους μας,τελευταία θα πεθάνει η ποίηση. Ηλογοτεχνία θα επιζήσει κι όταν όλαγύρω μας γίνουν ρημαδιό. Το μόνοπου θα σταθεί όρθιο είναι η τέχνη,

τα γράμματα. Με την έννοια αυτή, η “ανθολογία 2013”είναι μια πράξη αντίστασης, ένα μήνυμα αισιοδοξίας».Με αυτά τα λόγια, ο Κώστας Βαλέτας προλογίζει τονέο του Ανθολόγιο για το 2013, στο οποίο στεγάζονταισυνεργασίες, Ποίηση-Πεζογραφία-Δοκίμιο, 45 συνερ-γατών των «Αιολικών Γραμμάτων». Ανάμεσά τους καιπολλοί Λέσβιοι: Απόστολος Γρημάνης, Μυρσίνη Γρη-μάνη-Τραχανιά, Δήμος Καρατζόγλου, Γιώργος Λιάκος,Παναγιώτης Μαϊστρέλλης, Βάνα Αναγνωστοπούλου,Κώστας Μίσσιος, Μυρσίνη Παπαδοπούλου, ΣάραΧαλκίδη, Κώστας Βαλέτας.Π.Σ.

Μαρία ΨυρούκηΤο πιο γλυκό κορίτσι (λογοτεχνία για νέους)

Αθήνα 2013, σελ. 68

Με καταγωγή από τη Λέσβο (Α-γιάσο και Νεοχώρι), η Μαρία

Ψυρούκη, κάτοικος Αθηνών και υ-πάλληλος στο χώρο της υγείας,μας έδωσε πρόσφατα και το πρώτοτης βιβλίο, ένα μικρό μυθιστόρημαγια νέους. Ηρωίδα, η Εριάννα, ένα12χρονο κορίτσι, το οποίο βιώνειαπό το Μάιο του 2010 έως και τοΔεκέμβρη του 2012, γεγονότα και

καταστάσεις που την οδηγούν στην ωρίμανση και στημετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία. Ησυγγραφέας καλεί τους αναγνώστες να ζήσουν με ταμάτια της ηρωίδας, τις σκέψεις και τις απορίες της, τιςσυνθήκες της ελληνικής κοινωνίας κα να πάρουν μα-θήματα αγάπης και ανθρωπιάς.Μικρό δείγμα γραφής: «Είναι αρχές του μήνα και η πε-ρίεργη κίνηση στο σπίτι της γιαγιάς συνεχίζεται. Η μα-μά με τον μπαμπά, εδώ και κάποιες μέρες κλείνονταιστο δωμάτιό τους και ψιθυρίζουν. Δεν μπορώ όμως ν’ακούσω. Και οι δυο τους τελευταία έχουν νεύρα. Όλοκοιτάνε λογαριασμούς, όλο παίρνουν μολύβι και χαρτίκαι κάτι προσθέτουν ή αφαιρούν, μου γκρινιάζουν ναμην βάζω το αερόθερμο πολλή ώρα, να μην ανάβω τονθερμοσίφωνα επίσης για πολλή ώρα, όταν βγαίνω απόένα δωμάτιο και πάω σε άλλο, να κλείνω το φως, όλοκάτι τέτοια μου λένε. Εγώ όμως κρυώνω, θέλω να κάνωμπάνιο με αρκετά ζεστό νερό και γενικά να κάνω ό,τιέκανα πριν. Ξέρω ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψειγια όλους, αφού στο σχολείο τα συζητάμε, αλλά δενγνωρίζω πόσο δύσκολα είναι. Είναι πολύ δύσκολα ήλίγο δύσκολα; Έχει σημασία νομίζω. Αν είναι τόσο ά-σχημα τα πράγματα, τι πιο φοβερό μπορεί να γίνει; Αντο θέμα είναι να έχουμε πρόβλημα μόνο με τη θέρμαν-ση, ε… τότε δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα».Π.Σ.

Νέες εκδόσειςΣτρατής Μισγίρης: «Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στηνΚαλλονή», Καλλονή 2013, σελ. 105

Ευμορφία Σάββα: «Μοναστήρια και εξωκκλήσια τηςπεριοχής Πολιχνίτου Μυτιλήνης Λέσβου», (Λεύκωμα,Φωτογραφίες: πατήρ Σάββας Κατρακάζας, ΔημήτριοςΠιττός, Ευστράτιος Λεμονός, Ευμορφία Σάββα, Πρό-λογος: Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος ο Γ΄), Αθή-να, σελ. 348

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013Ξεκίνησε ήδη, στον πολυχώρο «Ιανός» της Θερμήςκαι στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η προπώλησηεισιτηρίων για τη μεγάλη συναυλία «ΜάνοςΧατζιδάκις», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο31 Αυγούστου στο Κάστρο της Μυτιλήνης.

ΠOΛITIΣMOΣ !

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

Με επιτυχία το πανηγύρι της Στύψης

Για τα εννιάμερα της Παναγίας

Από το πανηγύρι για τα εννιάμερα της Παναγίας στη Στύψη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιή-θηκαν την Πέμπτη 22 και την Πα-

ρασκευή 23 Αυγούστου, οι εκδηλώ-σεις του Συλλόγου Μικρασιατών τηςΣκάλας Λουτρών Λέσβου, «Το Δελφί-νι», με τίτλο «Όσο ζω… θα θυμά-μαι».Η εκδήλωση της Πέμπτης ξεκίνησεστις 7.30 το απόγευμα, με την τέλεσητου Εσπερινού στο εκκλησάκι της Πα-ναγίας και την περιφορά της εικόναςέως την αυλή του «Μουσείου Προ-σφυγικής Μνήμης 1922».Η εκδήλωση ήταν εστιασμένη σε μαρ-τυρίες προσφύγων πρώτης κυρίως γε-νιάς από κατοίκους της Σκάλας Λου-τρών, οι οποίοι είχαν έλθει μικρά παι-διά τις τραγικές για τον Ελληνισμό, η-μέρες του θέρους του 1922. Η προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ,διάρκειας περίπου 50΄, που δημιουρ-γήθηκε από μέλη του Συλλόγου, ειδι-κά για αυτήν την εκδήλωση, συγκίνη-

σε ιδιαίτερα όχι μόνο τους κατοίκουςτης Σκάλας Λουτρών, αλλά και όλουςτους παρευρισκόμενους.Ιδιαίτερη συγκίνηση δημιουργήθηκεόταν ο Στράτης Καραμάνης διάβασεαδημοσίευτα κείμενα σχετικά με τηνκαταστροφή, γραμμένα από τον πατέ-ρα του, Φίλιππο Καραμάνη.Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκεο καβουρμάς -παραδοσιακό φαγητόμε ρεβίθια και κρέας- σε όλους τουςεπισκέπτες, συνοδευόμενο με έναποτήρι κρασί.Η βραδιά έκλεισε στις 12 τα μεσάνυ-χτα, με παραδοσιακά μικρασιάτικατραγούδια από την ορχήστρα της«Παράλου».Το πρωί της Παρασκευής τελέσθηκε ηκαθιερωμένη Θεία Λειτουργία με αρ-τοκλασία στην Παναγιά την Αψηλή,παρουσία πολλών κατοίκων από τηνΣκάλα Λουτρών, τα Λουτρά και το Πέ-ραμα της Γέρας.

16ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑπό την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Διήμερο εκδηλώσεωνγια παιδιά

Διήμερο εκδηλώσεων για παιδιά, διοργανώνει την Παρα-σκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου, από τις 8 έως

τις 10.30 το βράδυ, η Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά παιχνί-δια, δημιουργικά εργαστήρια, ζωγραφική και κατασκευές,με θέμα τα πουλιά και τα θαλασσοπούλια. Θα απευθύνονται σε παιδιά σχολικής και προσχολικής η-λικίας και θα λάβουν χώρα στην πλατεία Σαπφούς στοπλαίσιο του «Λεσβιακού Καλοκαιριού», με είσοδο ελεύθε-ρη για όλους.

Παράσταση Καραγκιόζη στη μαρίναΜυτιλήνης

«Ο Καραγκιόζης και ο κατηραμένος όφις»

Το θέατρο σκιών «Νάμαστε», παρουσιάζει αύριο Τετάρτη28 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο αμφιθέατρο της μα-

ρίνας Μυτιλήνης, παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο «Ο Κα-ραγκιόζης και ο κατηραμένος όφις». Η είσοδος για τους μικρούς φίλους του Καραγκιόζη, ανέρ-χεται στα 3 ευρώ, ενώ για τους ενήλικες στα 4 ευρώ.

Προβολή ντοκιμαντέρ την Πέμπτη στοΑρχοντικό Γεωργιάδη

«Λέσβος 1912, στα βήματα

της ελευθερίας»

Το ντοκιμαντέρ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Λέ-σβος 1912, στα βήματα της ελευθερίας», θα προβληθεί

την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο ΑρχοντικόΓεωργιάδη. Η ταινία διατρέχει τα ιστορικά γεγονότα από τις 8 Νοεμ-βρίου 1912, ημέρα της απόβασης του Ελληνικού Στόλουστην υπό οθωμανική κυριαρχία Μυτιλήνη, έως τις 8 Δεκεμ-βρίου 1912, ημέρα της παράδοσης των οθωμανικών στρα-τευμάτων στον Ελληνικό Στρατό, μετά τη μάχη που εκτυλί-χθηκε στα υψώματα βόρεια της Μονής Λειμώνος μέχρι ταόρια του οθωμανικού στρατοπέδου στον Κλαπάδο, στηνκαρδιά του νησιού της Λέσβου. Άξονα της αφήγησης αποτελούν εκατοντάδες φωτογρα-φίες της εποχής, ιδίως των Σίμου Χουτζαίου και ΦριτζΜραζ, που για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν σ’ ένα οπτι-κοακουστικό έργο, προσφορά ιδιωτών συλλεκτών. Ταστρατιωτικά γεγονότα περιγράφει και αναλύει ο αντιστρά-τηγος ε.α. Ευστράτιος Χαραλάμπους και τα ιδιαίτερα ιστο-ρικά γεγονότα ο ιστορικός Στρατής Αναγνώστου, που έχεικαι τη γενική επιστημονική ευθύνη. Στους τίτλους τέλουςακούγεται σε πρώτη εκτέλεση το εμβατήριο «8η Νοεμβρί-ου», του συνθέτη και πιανίστα του Μεσοπολέμου Αντωνί-ου Σκέντερ, ειδικά γραμμένο για την απελευθέρωση τηςΛέσβου - στο πιάνο, η Ευανθία Αναγνωσταρά. Η επεξεργασία του υλικού έγινε στα στούντιο του Τμήμα-τος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανε-πιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και η σκηνοθεσία από τολέκτορα του Τ.Π.Τ.Ε., με ειδικότητα στη σκηνοθεσία, Γιάν-νη Σκοπετέα. Το μοντάζ και τα ειδικά εφέ είναι του Αλέξανδρου Σπάθη,αφηγητής και στο ρόλο του ναύτη είναι ο Μάριος Σπανός,η μουσική είναι του Αλέξανδρου Κατραμάδου και η κατα-σκευή των χαρτών, του Γιώργου Τάταρη.

Μια μουσικοθεατρική βραδιάπου πρόβαλε την παράδοσητου νησιού, διοργάνωσε την

Κυριακή 18 Αυγούστου στον αύ-λειο χώρο του Λουτρού της Καλλο-νής, ο Σύλλογος Καλλονιατών Λέ-σβου. Το Λουτρό Καλλονής, που πριν λί-γο καιρό έγινε Λαογραφικό Μου-σείο, λειτούργησε πρώτη φορά ωςχώρος καλλιτεχνικής έκφρασης. Τοπρόγραμμα περιελάμβανε στο πρώ-το του μέρος, τη θεατρική αφήγηση«Φωνές της Μικρασίας» σε κείμε-νο Αντιγόνης Μώρου και ΣταύρουΒαλτά. Ηθοποιοί του Ε.Θ.Ο.Κ. μοι-ράστηκαν μνήμες και εικόνες τουξεριζωμού του 1922, ενώ τα τρα-γούδια που ακούστηκαν, συνέδε-σαν το τότε με το τώρα. Το δεύτερο μέρος ήταν μουσικό α-φιέρωμα στα σαντούρια του Ανα-γνωστηρίου Αγιάσου. Νεαρά παι-διά, μαθητές Γυμνασίου και Λυκεί-ου, έδειξαν τις ικανότητές τουςστην παραδοσιακή μουσική, ενώ τοκοινό τούς χειροκρότησε, για τησυνέχιση της μουσικής παράδοσηςτου τόπου.Στο διάλειμμα, μέλη του Συλλόγουπρόσφεραν αναψυκτικά και σπιτικά

εδέσματα στους θεατές.Σύμφωνα με το Σύλλογο, η αθρόαπροσέλευση του κοινού καθώς καιοι θερμές αντιδράσεις του στο τέ-λος της βραδιάς, έδειξαν ότι ο κό-

σμος διψάει για εκδηλώσεις που α-ναδεικνύουν τον πολιτισμό και τηνπαράδοση και αναγνωρίζει ιδιαίτε-ρα κάθε προσπάθεια που πραγμα-τοποιείται από νέους ανθρώπους.

Παρουσίαση του βιβλίου τηςΜαρίας Αναγνωστοπούλου, από τις εκδόσεις «Αιολίδα»

Για τους Λεσβιακούς

Ιδιωματισμούς

Oι εκδόσεις «Αιολίδα»διοργανώνουν αύριο Τε-

τάρτη 28 Αυγούστου στις 8το απόγευμα στη Λέσχη Ε-θνοφυλακής Μυτιλήνης στοΚιόσκι, την παρουσίαση τουβιβλίου της Μαρίας Αναγνω-στοπούλου «Λεσβιακοί Ιδιω-ματισμοί. Χαρακτηρισμοί -ξομπλιάσματα ανδρών καιγυναικών». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ηκαθηγήτρια ΓλωσσολογίαςΑγγελική Ράλλη και ο δρ. Νε-οελληνικής Φιλολογίας Πα-ναγιώτης Σκορδάς, καθώςκαι η ίδια η συγγραφέας.

Μουσικοθεατρική βραδιά στο Λουτρό Καλλονής

Προωθώντας την παράδοση του νησιού

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Συλλόγου «Το Δελφίνι»

Μουσικές, προβολή και Θεία Λειτουργία

Από το διήμεροεκδηλώσεων τουΣυλλόγουΜικρασιατώνΣκάλας Λουτρών,«Το Δελφίνι»

Aπό την εμφάνιση των σαντουριώντου Αναγνωστηρίου Αγιάσου

17EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυ-σάνθη

Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος)Υπερηχοκαρδιογράφημα &ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκοντηλ. 22510 54024κιν. 6973-822661Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΑλβανούτηλ. 22530 24590

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια ΟγκολογικήςΚλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφοςτηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944-635886

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

Τσουνάς Ι. ΠαναγιώτηςΙατρός ενδοκρινολόγος-διαβητολόγοςΚαλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού)τηλ./φαξ 22530 24590κιν. 6946-008966Δέχεται:Δευτέρα - Παρασκευή πρωίκαι Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέ-σβου Σίσκας Α. Νικόλαος(στρατιωτικός ιατρός)

Καβέτσου 44τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - ΓρηγοράκηΈλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνω-στικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17 (κά-θετος της Καβέτσου 22 - 24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβουτηλ./φαξ ιατρείου 2253025000κιν. 6977-202582Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή18:00 - 20:30e-mail: [email protected]

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Ζαμπάκος Ι. ΓεώργιοςΠλαστικός χειρουργόςΚαβέτσου 3, 2ος όροφοςτηλ. 22511 02351κιν. 6974-117070www.πλαστικηχειρουργικη.gr

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής ΕταιρείαςΣπονδυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχο-λής Καποδιστριακού Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω απόΣκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη -Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεν-νηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμε-λήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος»ΘεσσαλονίκηςΚαβέτσου 42 και Ξενοφώ-ντος, ΜυτιλήνηΓια ραντεβού:τηλ. 22510 47771, fax22510 47772, κιν. 6984-167492

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβουιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

ΑΘΗΝΑ

Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτηςτ. Διευθυντής ΝοσοκομείουΚΑΤ Επιστημονικός ΣυνεργάτηςΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣΔ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλητηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880e-mail: [email protected]

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

KAΛΛΟΝΗ

Κρέτζας Π. ΔημήτριοςΕμπορικό Κέντρο Αλβανούτηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

Δρ. Πασχαλίδης ΓιάννηςΔρ. Θεοδοσίου Μαρία

Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ.22510 22217Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΧατζημανώλη, τηλ. 2253029530

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης

Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Βεκρή ΒαλεντίναΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ& ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙ-ΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.)

Διαταραχές αυτιστικού φά-σματος, Μαθησιακές δυσκο-λίες, Δυσλεξία, Λογοθερα-πεία, Εργοθεραπεία, Ψυχο-παιδαγωγική παρέμβαση, Ψυ-χοδιαγνωστικά τεστ, Συμβου-λευτική γονέωνΑγ. Ειρήνης 11τηλ. 22511 02215κιν. 6936-649439

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβούΞενοφώντος 6 (α´ όροφος)τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υ-ποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσειςπαιδιών, εφήβων και ενηλί-κων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος ΨυχολόγοςΜπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκωνΔέχεται με ραντεβούτηλ. 22510 41803κιν. 6971-736667

Σαμιώτου ΚατερίναΨυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, ΕνηλίκωνΒερναρδάκη και Δοϊράνης 1τηλ. 22510 41285,

6937-294235e-mail:[email protected]

Ταμτάμη ΓιώταΣύμβουλος ψυχολόγος M.Sc.Ατομική Συμβουλευτική καιΨυχοθεραπείαΔέχεται κατόπιν ραντεβούΘεοδώρου Αλκαίου 6κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

Αναγνώστου ΠελαγίαΑργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντιΑγάλματος Ελευθερίας)τηλ. 22510 54538κιν. 6980-266109e-mail:[email protected]

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ ΑδριανήΧρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβουτηλ. 6970-515889 &22530 24648e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΓρηγ. Παπαμιχαήλ 2τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ

MYTIΛHNH

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & ΑποκατάστασηςΧατζηδημητρίου Αντώνης

Αγ. Ειρήνης 3Ατηλ. 2251037633κιν. 6945792823

PhisiocareΕργαστήριο ΦυσικοθεραπείαςΣταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -

M.T.ΦυσικοθεραπεύτριαΕπισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 54898κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος M.Sc.Β. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκυδίδου 4, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - ΠεριβαλλοντικέςΜελέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνοτρο-φία, Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοί χώ-ρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

e-mail: [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώ-σεις, μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνητηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

18ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυ-χία παρουσιάστηκε την Κυ-ριακή 11 Αυγούστου στο

Πολύκεντρο Πλωμαρίου από τοΣύλλογο Πλωμαρίου «Το Πό-λιον», το βιβλίο των πρακτικώντου Συνεδρίου «Πλωμάρι: Αρμε-νίζοντας στο χρόνο», που πραγ-ματοποιήθηκε την άνοιξη του2010.Το κοινό καλωσόρισε, εκ μέρουςτο διοικητικού συμβουλίου του«Πόλιον», η πρόεδρος του, Μυρ-σίνη Βαρτή - Ματαράγγα, η ο-ποία, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτε-ρα τους χορηγούς της έκδοσηςτου βιβλίου των πρακτικών καιτους εισηγητές της παρουσίασηςτου, τόνισε τη μεγάλη σημασίαπου έχουν για το Πλωμάρι, οι ει-σηγήσεις αυτές. Αναφέρθηκε μεαποσπάσματα στον πρόλογο τουβιβλίου από τον τ. Γενικό Γραμ-ματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πο-λιτικής, Γιάννη Σπιλάνη, και α-φιέρωσε την εκδήλωση αυτή στοΠλωμάρι και στον πρωτοπόρο καιεμπνευστή της ποιότητας του λα-διού της περιοχής, Γιώργο Πρω-τούλη.Οι ομιλητές ανέπτυξαν με τη σει-ρά τους το περιεχόμενο του βιβλί-ου των πρακτικών του Συνεδρίουκαι τη μεγάλη σημασία τους γιατην ανάπτυξη του Πλωμαρίου,προσθέτοντας επικαιροποιημένεςθέσεις και προβληματισμούς στημελλοντική πορεία του.

Τι είπαν οι ομιλητέςΠρώτος πήρε το λόγο ο διευθυ-ντής Ερευνών στο ΙΤΕ Κρήτης,δρ. Αντώνης Ανδριώτης, που, α-φού κατηγοριοποίησε τις ειση-γήσεις και αναφέρθηκε περιλη-πτικά στο περιεχόμενο όλων τωνανακοινώσεων, στο τέλος υπο-γράμμισε τη σπουδαιότητα τωνεισηγήσεων, λέγοντας: «…Είναιαυτές οι εισηγήσεις που θα μαςβοηθήσουν να δούμε πού δενπήγαμε καλά, πού τα καταφέρα-με. Είναι αυτές που θα μας βοη-θήσουν να κτίσουμε πάνω στιςεπισημάνσεις και τις προτάσειςπου αναπτύσσονται σ’ αυτές, ναπροχωρήσουμε τις προσπάθειες,που για διάφορους λόγους α-δρανοποιήθηκαν, να προβλημα-τιστούμε και να νοιαστούμε για

προβλήματα και θέματα που ί-σως δεν προβλήθηκαν όσο θα έ-πρεπε. Τα πρακτικά του συνε-δρίου μπορούν να χρησιμοποιη-θούν σαν μέσο για να ανοίξουνθεματικές συζητήσεις και να γί-νουν οι απαραίτητες διαβουλεύ-σεις μεταξύ ιθυνόντων και φο-ρέων του Πλωμαριού, για ναπαρθούν συγκεκριμένες αποφά-σεις και να συντονιστούν οιπροσπάθειες για την υλοποίησήτους».Ο δεύτερος εισηγητής, δρ. Πο-λιτισμικής Τεχνολογίας ΜάκηςΑξιώτης, ανέπτυξε δύο σημαντι-κά συγκριτικά πλεονεκτήματατης περιοχής, αφενός στην ύ-παρξη δύο προϊστορικών οικι-σμών στον Κάβο του Αγίου Ισι-δώρου και στο ύψωμα Κόκκαλα,

επίσης στον Άγιο Ισίδωρο και α-φετέρου στον «Πολιτισμό τουΝερού», που παρουσίασε στοΣυνέδριο μαζί με τον αρχιτέκτο-να Στρατή Αξιώτη, και τόνισε τηναναγκαιότητα διατήρησης και α-νάδειξης των φυσικών και άλ-λων μνημείων της περιοχής.Στη συνέχεια, ο MSc χημικόςμηχανικός Γιάννης Κουτσουρί-δης αναφέρθηκε στην ανάπτυξητου Πλωμαρίου, η οποία, όπωςείπε, εξαρτάται από τέσσερειςθεσμικούς παράγοντες: τον ευ-ρωπαϊκό με αναπτυξιακά προ-γράμματα, το ελληνικό κράτος,το Δήμο που με τα διοικητικάκαι οικονομικά προβλήματαμπορεί μόνο να κρατά τα στοι-χειώδη και να βοηθήσει θεσμικάστη πρόσβαση προς το Πλωμάρι

οδικά και θαλάσσια, και τους ί-διους τους Πλωμαρίτες.Τέλος, ο καθηγητής και τέωςπρύτανης του Εθνικού Μετσό-βειου Πολυτεχνείου, ΚώσταςΜουτζούρης, ανέπτυξε τα άκρωςαπαραίτητα έργα υποδομής ωςπροϋπόθεση για την ανάπτυξητου Πλωμαρίου. Σχετικά με τηπύλη Σέγκεν, τόνισε την ανα-γκαιότητα της, όπως και στη Πέ-τρα αλλά και την απίστευτη γρα-φειοκρατική της διαδικασία μεαποτέλεσμα την καθυστέρησηλειτουργίας της. Ακολούθησε συζήτηση με ερω-τήσεις και παρεμβάσεις από τοκοινό. Την παρουσίαση και τησυζήτηση που ακολούθησε, τί-μησαν εκτός άλλων, ο Αντιδή-μαρχος Πλωμαρίου, ΠροκόπηςΓυμνάγος, η αντιπρόεδρος τηςΔημοτικής Κοινότητας Πλωμα-ρίου, Βούλα Γερακίτη, ο γενικόςγραμματέας της ΟΛΣΑ, Μανώ-λης Παπουτσής, οι πρόεδροι ό-λων των Συλλόγων και του Φο-ρέα Πλωμαρίου, ο τέως Δήμαρ-χος Μιχάλης Μαμάκος, κ.ά..Σημειώνεται ότι, στα πλαίσιατης παρουσίασης, λειτούργησανδύο εκθέσεις για το Πλωμάρι, ε-νώ στο τέλος της εκδήλωσης οσύλλογος προσέφερε μικρό κέ-ρασμα με τοπικά εδέσματαστους παραβρισκόμενους, συνο-δευόμενο με πλωμαρίτικο ούζο,που προσέφεραν οι ποτοποιίες.

Έκθεση φωτογραφίαςτου καλλιτέχνη Δη-

μοσθένη Γαλλή με τίτ-λο «Αλεξάνδρεια», α-φιερωμένη στον ποιη-τή Κωνσταντίνο Π. Κα-βάφη, εγκαινιάζεται τοΣάββατο 31 Αυγού-στου στις 8 το βράδυ,στην Πινακοθήκη Σύγ-χρονης Βαλκανικής Τέ-χνης στο Κοντιά τηςΛήμνου.Η έκθεση πραγματο-ποιείται υπό την Αιγίδατης Γενικής Γραμματεί-

ας Αιγαίου και Νησιω-τικής Πολιτικής, σεδιοργάνωση τουΟ.Ε.Π.Α. Δήμου Λή-μνου και της Πινακο-θήκης Σύγχρονης Βαλ-κανικής Τέχνης Κοντιά,με τη συνεργασία τουΠολιτιστικού Συλλό-γου Κοντιατινών Λή-μνου και του ΓραφείουΠολιτισμικών και Μορ-φωτικών Δράσεων «Α-νάπλους».Πρόκειται για μία μο-νογραφική έκθεση φω-

τογραφιών, την οποίαεπιμελείται ο ιστορικόςτέχνης Μεγακλής Ρο-γκάκος.Ο καλλιτέχνης, εμπνε-όμενος από 29 ποιή-ματα του Αλεξανδρινούπνευματικού δημιουρ-γού, αριθμός που υπαι-νίσσεται την ημερομη-νία γέννησης και απο-δημίας του Κ.Π. Καβά-φη (29 Απριλίου), επι-διώκει με το πρότυποφωτογραφικό έργοτου, να συμβάλει στη

γνωριμία του επισκέ-πτη - θεατή με το πε-ριεχόμενο των ποιημά-των μέσα από μια δια-δρομή εικαστικών ερε-θισμάτων. Οι φωτογρα-φίες απεικονίζουν μεμία καλλιτεχνική προ-σέγγιση, ανάλογη εκεί-νης των αισθητικώνκαλλιτεχνών, μοναχι-κές ανθρώπινες μορ-φές και των δύο φύ-λων, ιδανικά όμορφεςκαι γυμνές.Η έκθεση μπορεί να

λειτουργήσει και ωςεργαλείο στο πλαίσιοτης διαθεματικής διδα-σκαλίας που εφαρμό-ζεται στη δευτεροβάθ-μια εκπαίδευση. Θα διαρκέσει έως καιτις 30 Σεπτεμβρίου καιθα λειτουργεί καθημε-ρινά, εκτός Δευτέρας,από τις 10 το πρωί μέ-χρι τις 2 το μεσημέρικαι από τις 7 το από-γευμα μέχρι τις 9 τοβράδυ, με είσοδο ελεύ-θερη για το κοινό.

Το «Πόλιον» παρουσίασε τα πρακτικά του Συνεδρίου «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο»

Εισηγήσεις, σημαντικές για την ανάπτυξη του τόπου…

Έκθεση φωτογραφίας του Δημοσθένη Γαλλή, εμπνευσμένη από το έργο του Καβάφη

Η «Αλεξάνδρεια» στην Πινακοθήκη του Κοντιά

Από την εκδήλωση πουδιοργάνωσε το «Πόλιον»

19ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ07.45 - 21.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΥ ΕΛ.&Δ.Καβέτσου 8, πλατεία πάρκου

Τηλ. 22510 22113

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ18.00 - 07.45

ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣΖαλόγγου 33, Συνοικισμός

Τηλ. 22510 42455ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται

στην εφημερίδα.

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α Π Λ Ο Ι Ω Ν

ΤΡΙ ΤΗ : 27 .8.2013

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“Ν. Χίος” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“B. STAR PATMOS” 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας

να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους

πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Περιφέρεια

Β. Αιγαίου 22510 37080

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ. Θέατρο 22510 37194

Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής

Πολιτικής 22510 41161

Δικαστήριο 22510 45489

ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη

Μυτιλήνης 22510 40892

Υπηρεσία ταξί

Taxiplon 18222 (αστική χρέωση)

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1

Ο.Α. 22540 22214, -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Περιφερειακή

Ενότητα 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB)

0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

Από το Δημήτρη Μπουρνού,λάβαμε την εξής επιστολή ωςπρος τη λειτουργία του Αρχο-

ντικού Γεωργιάδη:«Ως γνωστόν, το αρχοντικό Γεωρ-γιάδη ήταν για αρκετά χρόνια(2007-20012) εναλλακτικός πο-λιτιστικός χώρος, με τις μουσικέςπαραστάσεις καλλιτεχνών του μηκυρίαρχου ρεύματος καλλιτεχνώνπου προβάλλουν τα περισσότεραμέσα Μαζικής Ενημέρωσης (μέχριτο 2011), με πρωτοποριακές καιάλλες εικαστικές εκθέσεις από ό-λη την Ελλάδα, και με την προβο-λή ποιοτικών ταινιών, οι οποίεςσυσπείρωναν σχετικά μεγάλο κοι-νό - 150-500 άτομα στο σινεμάκαι 600-700 στις μουσικές παρα-στάσεις. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις γίνο-νταν με ελεύθερη είσοδο. Ως υ-πεύθυνος του κινηματογράφου

για τις χρονιές 2008-2011 πάντο-τε στην πρότασή μου προς την Πε-ριφέρεια Βορείου Αιγαίου και στηΔιεύθυνση Πολιτισμού της, τόνιζατην ανάγκη να μπει εισιτήριο (3-5ευρώ) για πολλούς και διαφόρουςλόγους (να βγουν τα έξοδα ενοι-κίασης των ταινιών, για να μπαί-νουν στο Αρχοντικό μόνο εκείνοιπου θέλουν να παρακολουθήσουντις εκδηλώσεις κ.ά.). Όμως υπήρ-χε μία σθεναρή και σταθερή πολι-τική λαϊκισμού ότι ο κόσμος δενέχει λεφτά και ότι πρέπει να τουπροσφέρουμε δωρεάν το πολιτι-στικό προϊόν, παρότι και τότε υ-πήρχαν οικονομικά προβλήματα -να θυμίσω ότι μία ή δύο χρονιέςχρειάστηκε η συνδρομή δημοσι-ευμάτων μερίδας του τοπικού Τύ-που και η συγκέντρωση υπογρα-φών από πολίτες για να κατορθω-θεί η συνέχεια της πολιτιστικής ό-

ασης για την πόλη μας που λέγε-ται Αρχοντικό Γεωργιάδη.Το φετινό καλοκαίρι από τη μίαζούμε την κυριαρχία του γηπεδι-κού - συναυλιακού πολιτισμού(θα μου επιτρέψετε να τον ονομά-σω έτσι), την ανυπαρξία θερινούκινηματογράφου και δυστυχώςτην παρακμή του Αρχοντικού Γε-ωργιάδη. Από εναλλακτικός χώ-ρος πολιτισμού με μεγάλη συμμε-τοχή κατάντησε χώρος προβολήςταινιών μικρού μήκους σαν να ή-ταν Συνοικιακός Πολιτιστικόςσύλλογος (δεν έχω τίποτα προφα-νώς με αυτούς τους πολιτιστικούςσυλλόγους), με τη συμμετοχή ναμην ξεπερνά τα 50 - 60 άτομα. Πίστευε κανείς “υπεύθυνος” τηςΠεριφέρειας ότι οι Μυτιληνιοί θαπήγαιναν να δουν μαζικά ταινίεςμικρού μήκους κάθε Δευτέρα καιΠέμπτη, με δεδομένη την προϊ-

στορία του Αρχοντικού; Νόμιζε κανείς εκ των παρατάξεωντης Περιφέρειας ότι ο κόσμος θαέρχεται για να βλέπει τις 2-3 εκ-δηλώσεις που κάνατε χωρίς κανέ-να πρόγραμμα ή κάποια διαφήμι-ση τους; Δυστυχώς, η επιμονή σας σε λαϊ-κίστικη πολιτική, μας οδήγησε ου-σιαστικά να μην έχουμε την σημα-ντική εναλλακτική πολιτιστική ε-πιλογή που μας έδινε μέχρι σήμε-ρα το Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Υ.Γ: Δεν γράφω ότι πάση θυσία έ-πρεπε να βρείτε 30.000 ευρώ γιανα λειτουργήσει ο χώρος (την υ-ποδομή την έχουμε και καταστρέ-φεται), διότι θα μου απαντήσετεπολύ απλά ότι “δεν υπάρχουνχρήματα”.

Μπουρνούς ΔημήτρηςΣκηνοθέτης»

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΓΡ. ΡΟΥΣΕΛΗ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ

ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΡΟΥΣΕΛΗ

Διακηρύττει ότι:

Εκτίθεται σε πλειοδοτική δη-

μοπρασία, η πενταετής ενοι-

κίαση ενός καταστήματος που

βρίσκεται στη Μυτιλήνη επί της

οδού Χριστουγέννων 1944 ,

στον 1ο όροφο , πάνω από το

κατάστημα «Πολύτεκνος» επί

του δεξιού λιμενοβραχίονα ,

εμβαδού 92 τ.μ., σύμφωνα με

τις διατάξεις του από 30/11-

4/12/1939 Β. Διατάγματος «πε-

ρί τρόπου εκποιήσεως κινητών

και ακινήτων και εκμισθώσεως

ακινήτων καταλοιπομένων κα-

τά Κληρονομία, Κληροδοσία ή

δωρεά εις το κράτος και υπέρ

Κοινωφελών Σκοπών, ως και

των ανηκόντων εις Κοινωφελή

Ιδρύματα και περιουσίας», ό-

πως τροποποιήθηκε μεταγενε-

στέρως και με τους εξής ό-

ρους:

1. Η μίσθωση θα είναι 5ετής

αρχόμενης από της κατακυρώ-

σεως των πρακτικών της πλει-

οδοτικής δημοπρασίας στον

τελευταίο πλειοδότη και λή-

γουσα μετά την παρέλευση

της 5ετίας από την έναρξή της.

2. Ελάχιστος όρος προσφοράς

του ως άνω ακινήτου ορίζεται

το ποσό των χιλίων (1.000,00)

Ευρώ μηνιαίως, πλέον χαρτο-

σήμου 3,6 %, αναπροσαρμοζό-

μενο κατά έτος κατά πέντε (5)

ποσοστιαίες μονάδες, προστι-

θέμενης και της αύξησης του

τιμαρίθμου κόστους ζωής.

3. Ο προτιθέμενος να διαγωνι-

σθεί κατά τη δημοπρασία οφεί-

λει, για να γίνει δεκτός σε αυ-

τήν, να φέρει εγγυητική επι-

στολή Τραπέζης, αναγνωρι-

σμένης στην Ελλάδα, ίση προς

το 5% του κατά ανωτέρου ελα-

χίστου όρου προσφοράς υπο-

λογιζόμενου για όλη τη μισθο-

δοτική περίοδο, δηλαδή

3,000,00 Ευρώ. Η εγγυητική ε-

πιστολή θα πρέπει να εκδοθεί

προς το Κληροδότημα Γρ. Ρου-

σέλη και με σκοπό τη δημοπρα-

σία του ακινήτου. Η λήξη της

εγγυητικής επιστολής θα πρέ-

πει να είναι οποιαδήποτε ημε-

ρομηνία μετά την υπογραφή

του μισθωτηρίου συμφωνητι-

κού.

4. Ο πλειοδότης αναδεικνυόμε-

νος ενοικιαστής, οφείλει να

καταθέσει σε τραπεζικό λογα-

ριασμό του Κληροδοτήματος

χρηματική εγγύηση ίση προς

δύο (2) μηνιαία μισθώματα. Η

κατάθεση αυτή θα πρέπει να

πραγματοποιηθεί εντός οχτώ

(8) ημερών από την ημερομη-

νία κοινοποιήσεως σε αυτόν

της περί εγκρίσεως του αποτε-

λέσματος της δημοπρασίας α-

ποφάσεως της Περιφέρειας Β.

Αιγαίου. Η εγγύηση αυτή κατα-

πίπτει υπέρ του κληροδοτήμα-

τος σε περίπτωση που η μίσθω-

ση διαλυθεί από υπαιτιότητα

του ενοικιαστή.

5. Ο πλειοδοτών για λογαρια-

σμό άλλου οφείλει να το δηλώ-

σει ευθύς κατά την έναρξη της

δημοπρασίας και να παρουσιά-

σει το νόμιμο πληρεξούσιο. Σε

διαφορετική περίπτωση θα θε-

ωρείται ο ίδιος ως πλειοδότης.

6. Για να γίνει δεκτή μία προ-

σφορά, θα πρέπει αυτή να υ-

περβαίνει τον ελάχιστο όρο, ή,

μετά την έναρξη της δημοπρα-

σίας, το εκάστοτε αποτέλεσμα

αυτής κατά ποσοστό τουλάχι-

στον 2% επί του ελαχίστου ό-

ρου.

7. Ο αναδεικνυόμενος ενοικια-

στής οφείλει μετά του εγγυητή

να προσέλθει εντός οκτώ (8) η-

μερών από της κοινοποιήσεως

σε αυτόν της περί εγκρίσεως

του αποτελέσματος της δημο-

πρασίας αποφάσεως της Απο-

κεντρωμένης Διοίκησης Β. Αι-

γαίου, για την υπογραφή του

μισθωτηρίου συμβολαίου. Σε

περίπτωση αθέτησης της υπο-

χρέωσής του αυτής ή σε περί-

πτωση που παραλείψει την κα-

τάθεση της χρηματικής εγγύη-

σης κατά τον 4ο όρο του παρό-

ντος, ενεργείται αναπλειστη-

ριασμός σε βάρος του τελευ-

ταίου πλειοδότη, τον οποίο βα-

ρύνει κάθε επί έλλατον διαφο-

ρά του μισθώματος, εισπραττό-

μενη κατά τις διατάξεις του

Νόμου περί εισπράξεως δημο-

σίων εσόδων. Η κατά τον ανα-

πλειστηριασμό προκύψασα τυ-

χόν επί πλέον διαφορά παρα-

μένει εις όφελος του κληροδο-

τήματος.

8. Η έγκριση των πρακτικών α-

πόκειται στη Αποκεντρωμένη

Διοίκηση Β. Αιγαίου. Παρατυ-

πία της δημοπρασίας δεν πα-

ράγει κανένα δικαίωμα υπέρ

του πλειοδότη.

9. Τα έξοδα δημοσιεύσεως της

παρούσης, το χαρτόσημο επί

των αποδείξεων είσπραξης ε-

νοικίων, η αμοιβή των υπαλλή-

λων που διενεργούν τη δημο-

πρασία, κ.λπ. έξοδα, βαρύνουν

μονομερώς τον αναδειχθησό-

μενο τελευταίο πλειοδότη.

Το παρόν αποτελεί περίληψη

των όρων της Διακήρυξης Δη-

μοπρασίας του εν λόγω ακινή-

του, όπως ορίζει ο νόμος περί

δημοσιεύσεως διακηρύξεων

δημοπρασιών. Ο τελικός πλειο-

δότης θα λάβει γνώση για το

πλήρες κείμενο με τους όρους

μισθώσεως του ακινήτου όταν

καλεστεί για την υπογραφή

του μισθωτηρίου συμβολαίου,

όπου θα υπογράψει ότι έλαβε

γνώση για όλους τους όρους.

Η συμμετοχή στη δημοπρασία

συνεπάγεται την ανεπιφύλα-

κτη αποδοχή των όρων της πα-

ρούσης, της οποίας οφείλουν

να λάβουν γνώση οι ενδιαφε-

ρόμενοι.

Η δημοπρασία θα διενεργηθεί

την 8η Σεπτεμβρίου 2013, ημέ-

ρα Κυριακή και ώρα 10 πμ έως

12 το μεσημέρι ενώπιων εκ-

προσώπων του Κληροδοτήμα-

τος και υπαλλήλου της Αποκε-

ντρωμένης Διοίκησης Βορείου

Αιγαίου, στα Φιλανθρωπικά Κα-

ταστήματα Μυτιλήνης, που

βρίσκονται στη διεύθυνση Κα-

ραντώνη 2. Σε περίπτωση που

κατά τη δημοπρασία δεν επι-

τευχθεί αποτέλεσμα, αυτή θα

επαναληφθεί σε άλλη ημέρα

και ώρα που θα ορισθεί, πάντο-

τε Κυριακή ή άλλη εξαιρετική

εορτή, η οποία θα γνωστοποιη-

θεί εγκαίρως στην Αποκεντρω-

μένη Διοίκηση Β. Αιγαίου, στον

ίδιο τόπο και ώρα.

Περισσότερες πληροφορίες

στο τηλ. 6936-756113 ( Ραβα-

νίδης Θεόδωρος).

Μυτιλήνη 25/02/13

ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΕΥΣΤΡ. Π. ΔΟΥΚΑΣ -

ΝΙΚ.Γ. ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ

Βήμα Διαλόγου

Αρχοντικό Γεωργιάδη και λαϊκισμός

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ

20ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013XPONOΓPAΦHMA

Επάγγελμα... κερατάς

Τέσσερις φίλοι συζη-τούν για το ποιος είναι

ο μεγαλύτερος κερατάς.- Αναμφισβήτητα ο για-τρός, λέει ο πρώτος. Χει-ρουργεία, εφημερίες, έ-κτακτα περιστατικά... ό-λο λείπει από το σπίτι καιποιος ξέρει τι κάνει η γυ-ναίκα του...- Εγώ νομίζω ότι είναι οστρατιωτικός, λέει ο δεύ-τερος. Μεταθέσεις, απο-στολές... Αυτός λείπειβδομάδες ολόκληρες α-πό το σπίτι του...- Διαφωνώ. Ο μεγαλύτε-ρος κερατάς είναι ο ναυ-τικός, που λείπει ολόκλη-ρους μήνες... Η γυναίκατου, θα κάνει ό,τι θέλειανενόχλητη...Ο τέταρτος, ωστόσο,τους άκουγε, αλλά δενμιλούσε.- Εσύ τι λες; τον ρωτάνεοι άλλοι τρεις.- Τι να πω ρε παιδιά,τους απαντά. Εγώ είμαιστρατιωτικός γιατρός τουπολεμικού ναυτικού!

J

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

Αυτό που φοβάμαι

w Απολαύστε τομπανάκι σας, στηνκαντίνα «Το καρπούζι»στη Χαραμίδα. Σε μιαυπέροχη παραλία, όπουμπορείτε να χαλαρώσετεστα καταγάλανα νεράτης και να απολαύσετετο ρόφημα σας. Ηδροσιά των δέντρωνείναι ιδιαίτεραχαλαρωτική και ημουσικούλα πουακούγεται, υπέροχη.Παραγγείλτε τον καφέ ήτο ρόφημα της επιλογήςσας, αλλά και κάτιφαγώσιμο. Υπάρχειμεγάλη ποικιλία. Κατάκαιρούς, διοργανώνονταιεκεί διάφορα πάρτυ καιφιλοξενούνται αξιόλογοικαλλιτέχνες.

w Ένας υπέροχοςχώρος, που έχει τηδυνατότητα ναεξυπηρετήσειοποιαδήποτε ανάγκησας, στο χώρο τηςδιασκέδασης, είναι τοεστιατόριο beach-bar«Ξαμπέλια», στηνομώνυμη παραλία. Ηθάλασσα πολύ καθαρή,με άμμο και ιδιαίτεραρηχή, για να παίζουνάνετα οι μικροί μαςφίλοι. Άφθονεςομπρέλες καιξαπλώστρες είναι στηδιάθεση σας, ενώ οχώρος από το bar,εφοδιασμένος νακαλύψει κάθε επιλογήσας. Επίσης λειτουργείεστιατόριο, με πλούσιακουζίνα και μενού. Οχώρος ενδείκνυται καιγια τις κοινωνικές σαςεκδηλώσεις, ακριβώςδίπλα στη θάλασσα.

w Το ξενοδοχείο«Ηλιοτρόπιο», στη ΒίγλαΒαρειάς, χρόνια τώραμας έχει συνηθίσει ναμας παρέχει πολυτέλειακαι άνεση. Τόσο ταδωμάτια του, όσο οχώρος του εστιατορίου -καφέ, αλλά και τηςπισίνας, είναι εξαιρετικά.Διαλέξτε τι από όλαθέλετε να κάνετε, και ηδιασκέδαση και ηχαλάρωση, είναιδεδομένα. Εκλεκτή ηκουζίνα του, μεμοναδικές γεύσεις σεπιάτα και μεγάληποικιλία σε κοκτέιλ καιροφήματα. Ρωτήστε γιατις βραδιές πιάνου. 22510 44242

Του Hλία Mακρή από την «Καθημερινή»

Παλιότερα, πεταγόμουνκάθιδρος από τον ύπνομου διότι κοπάδια απόανθρωποφάγα καβούρια

έτρεχαν ξωπίσω μου προσπαθώ-ντας να φάνε τα πόδια μου. Άλλεςφορές ξυπνούσα διότι ένα σύννε-φο από ακρίδες, μεγάλες σαν αστα-κοί Σποράδων, έπεφταν με ορμήπάνω στο τζάμι της κρεβατοκάμα-ράς μου, προσπαθώντας να το σπά-σουν για να εισβάλλουν μέσα. Κά-ποιες νύχτες τέλος, άνοιγα διάπλα-τα τα μάτια μου στο βαθύ ύπουλοσκοτάδι κι έμενα ακίνητος διότι πί-στευα ακράδαντα πως το πάτωμα,οι τοίχοι και το ταβάνι του δωματί-ου ήταν σκεπασμένα με κατσαρί-δες.Κανένας ειδήμων, απ’ όσους κατέ-φυγα, δεν κατάφερε να αποκρυπτο-γραφήσει αυτές τις αλλόκοτες δια-δρομές του ασυνείδητού μου. Ημετάλλαξη κάθε φόβου, άγχους καιαγωνίας μου, σε θωρακισμένο ζωύ-

φιο με κεραίες και δαγκάνες, στά-θηκε ένα επιστημονικό μυστήριογια τους επίδοξους θεραπευτέςμου. Ένας μονάχα απ’ αυτούς είχεκάνει κάποιο ουσιώδες υποβοηθη-τικό βήμα. Μου εξήγησε ότι η χρό-νια σταθερή επανεμφάνιση των κε-ρασφόρων ζωυφίων στον ύπνομου, καταδεικνύει μια ταραχώδημεν αλλά όχι επίφοβη ψυχική κα-τάσταση. «Αν όμως οι εφιάλτεςσου, αλλάξουν μορφή, τότε πρέπεινα το κοιτάξουμε. Διότι αυτό μπο-ρεί να σημαίνει είτε ότι τους ξεπερ-νάς ή ότι τα πράγματα χειροτερεύ-ουν και θα χρειαστείς βοήθεια.».Επί χρόνια κινήθηκα πάνω στην ε-τοιμόρροπη σιγουριά αυτής τηςαμφίσημης συμβουλής. Ώσπου α-πό το τέλος αυτής της άνοιξης, διέ-κρινα τα πρώτα σημάδια μεταμόρ-φωσης των εφιαλτών μου. Η αλλα-γή ήρθε σιγά-σιγά αλλά μέχρι τοΔεκαπενταύγουστο η μετάλλαξη εί-χε ολοκληρωθεί. Είναι κάτι πολύ

πιο τρομακτικό από ανθρωποφάγοκαβούρι, πολύ πιο σιχαμερό απόμια κατσαρίδα τέρας, πολύ πιο πα-ραλυτικό από μια γιγαντιαία ακρί-δα. Είναι όλα μαζί, σε ένα. Και δενέρχεται πια στον ύπνο μου. Κρύβε-ται πίσω από όλες τις κλειστές επι-φάνειες του σπιτιού μου. Παραμο-νεύει παντού, όλη μέρα.Μόλις πάω ν’ ανοίξω την τηλεόρα-ση να δω ταινία, τη ντουλάπα γιανα πάρω σώβρακο, το ψυγείο για ναπάρω γραβιέρα, το ντουλαπάκι τηςβιβλιοθήκης να πάρω μαρκαδόρο,το ντουλάπι του μπάνιου να πάρωαφρό ξυρίσματος, το παράθυρο ναπάρω αέρα… ένας αταβιστικός φό-βος πετρώνει το χέρι μου και παρα-λύει ολοκληρωτικά το κορμί μου.Διότι είμαι σίγουρος ότι μόλις τα α-νοίξω, θα πεταχτεί από μέσα ο τύ-πος και θ’ αρχίσει να μου πουλάτην «έξυπνη σίτα».

Δημήτρης Καμπουράκης