2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

of 19 /19
2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΛΩΝΑ

Embed Size (px)

Transcript of 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Page 1: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

2ο

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣΧΟΛΕΙΟΑΥΛΩΝΑ

Page 2: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Εισαγωγή-Ιστορικά στοιχεία: Το Δημοτικό Σχολείο των Φυλακών Ανηλίκων αποτελεί την παλαιότερη εκπαιδευτική δομή στο ελληνικό Σωφρονιστικό Σύστημα. Λειτουργεί απ’ την δεκαετία του 1960 στις Φυλακές Κορυδαλλού και από το 1998 στις Φυλακές του Αυλώνα.

Στόχοι του Σχολείου:• να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αναλφαβητισμού των νεαρών κρατουμένων• να δώσει την ευκαιρία σε αλλοδαπούς κρατούμενους να διδαχθούν την Ελληνική Γλώσσα• να αποτελέσει φορέα κοινωνικοποίησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς εκτίουν ποινή στις φυλακές.

Page 3: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Λειτουργία-Μαθήματα: Το Σχολείο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και η οργάνωση και λειτουργία του ταυτίζεται με αυτή όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.

• Εκπαιδευτικό Προσωπικό: Το Σχολείο μας απασχολεί 3 δασκάλους και μια καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

• Μαθητές: Κατά μέσο όρο 100 μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα καθημερινά.

• Ώρες μαθημάτων: Τα μαθήματα είναι πρωινά. Ξεκινούν στις 8.15 και ολοκληρώνονται στις 13.30.

Page 4: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Κίνητρα Φοίτησης: Η φοίτηση του κρατούμενου μαθητή επιφέρει ευεργετικό υπολογισμό στην ποινή του. Η φοίτηση δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο υπάρχει φροντίδα ώστε όλοι οι μαθητές που εκφράζουν την επιθυμία να φοιτήσουν να γίνονται δεκτοί.

Κριτήρια Κατάταξης: Σε πρώτο επίπεδο, οι μαθητές διαχωρίζονται σε αλλοδαπούς και Ρομά και στην συνέχεια τοποθετούνται σε τάξεις ανάλογα με τη σχολική τους επίδοση.

Διδακτέα Ύλη: Το πρόγραμμα του σχολείου όσον αφορά στα μαθήματα που διδάσκονται είναι ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των μαθητών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Page 5: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Παράλληλες Δραστηριότητες: Το Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην άτυπη εκπαίδευση προκειμένου να αντεπεξέλθει στο διαπολιτισμικό περιβάλλον που υφίσταται στις φυλακές. Διαπολιτισμικές δράσεις και οργάνωση διαπολιτισμικών ομάδων βοηθούν να ξεπεραστούν τα τυχόν προβλήματα γκετοποίησης εθνικών ομάδων.

Εθνική Καταγωγή: Το 65% των μαθητών μας είναι αλλοδαποί προερχόμενοι από χώρες όπως η Αλγερία, το Μαρόκο, η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Αλβανία. Οι υπόλοιποι είναι Έλληνες Ρομά και Έλληνες μουσουλμάνοι.

Page 6: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Συμμετοχή Ομάδων Εθελοντών σε Παράλληλες Δραστηριότητες: Το Δημοτικό Σχολείο παράλληλα με τις δράσεις του εντός σχολικού προγράμματος και με την αρωγή της Διεύθυνσης του Καταστήματος έχει συνάψει συνεργασίες με ομάδες εθελοντών οι οποίοι εμπλουτίζουν τις δραστηριότητές του με σκοπό να αυξήσουν την ποικιλία των επιλογών του κάθε νεαρού κρατούμενου.

Μεταξύ άλλων, οι δραστηριότητες που προσφέρονται από τις Ομάδες Εθελοντών είναι οι εξής:

Σκάκι Θεατρικό Εργαστήρι Μουσική

Σχολή Τεχνιτών Αλουμινίου Ζωγραφική Δημιουργία Ιστοσελίδας

Page 7: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

ΣΚΑΚΙ

Page 8: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Μαθήματα Σκακιού και Διοργάνωση Τουρνουά: Προπονητής Σκακιού παραδίδει μαθήματα στους μαθητές μας σε εβδομαδιαία βάση. Μια φορά το χρόνο διοργανώνεται τουρνουά σκακιού. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί 2 τουρνουά.

100 κρατούμενοι έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα τα τελευταία 3 χρόνια. 25 μαθητές συμμετέχουν σε κάθε τουρνουά. 50 σκακιέρες έχουν μοιραστεί στους κρατούμενους μετατρέποντας το σκάκι σε καθημερινή δραστηριότητα για πολλούς απ’ αυτούς.Γιατί το σκάκι: Θεωρούμε το σκάκι ως ένα σημαντικό παράγοντα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των εθνικών ομάδων και παράλληλα ένα εξαιρετικό εργαλείο καλλιέργειας της υπομονής και της σύνεσης.

Page 9: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Page 10: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Μαθήματα Θεάτρου και Θεατρικές Δραστηριότητες: Εθελοντής σκηνοθέτης επισκέπτεται το χώρο της φυλακής δύο φορές την εβδομάδα και συνεργάζεται με τα παιδιά πάνω σε ένα θεατρικό πρότζεκτ βασίζόμενο στο σωματικό θέατρο.

Η θεατρική ομάδα έχει ήδη ανεβάσει δυο έργα, την «Αφετηρία» και την «Επιστροφή» σε κοινό πολιτών που επισκέφθηκαν το Κατάστημα Κράτησης. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 13 παραστάσεις, τόσο στη φυλακή μας, όσο και σε άλλες φυλακές.

Η σύνθεση της θεατρικής ομάδας δεν είναι σταθερή, αλλά ανανεώνεται συνεχώς. Ο αριθμός των κρατουμένων που συμμετέχουν σ’ αυτήν είναι κατά μέσο όρο 20, προερχόμενοι από διάφορες χώρες.

Page 11: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Page 12: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Μαθήματα Μουσικής και Μουσικές Δραστηριότητες: Υπό την αιγίδα του Δημοτικού Σχολείου και σε συνεργασία με κρατούμενο καθηγητή μουσικής, έχει συγκροτηθεί μουσική ομάδα η οποία, εκτός από την εκμάθηση μουσικών οργάνων, ασχολείται με την διοργάνωση μουσικών αφιερωμάτων σε μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές.Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4 μουσικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στους:

οι οποίοι και μας τίμησαν με την παρουσία τους.Η σύνθεση της ομάδας, η οποία ανανεώνεται συχνά, αποτελείται από 10 Έλληνες και αλλοδαπούς κρατούμενους.

• Διονύση Σαββόπουλο• Βασίλη Παπακωνσταντίνου• Αλκίνοο Ιωαννίδη και• Χαρούλα Αλεξίου,

Page 13: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Page 14: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Πρόγραμμα Κατάρτισης στις Κατασκευές Αλουμινίου: Το Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κατασκευών Αλουμινίου προσφέρει στους κρατούμενους τη δυνατότητα να φοιτήσουν στην Τεχνική Σχολή που δημιουργήθηκε εντός του Καταστήματος Κράτησης.

Πιστοποίηση: Ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο κύκλο σπουδών. 11 κρατούμενοι έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς, λαμβάνοντας πιστοποίηση TUV και μπορούν πλέον να εξασκήσουν το επάγγελμα.

Υλικοτεχνική Υποδομή: Για τα θεωρητικά μαθήματα χρησιμοποιείται η υποδομή του Δημοτικού Σχολείου, ενώ για τα πρακτικά δημιουργήθηκε πρότυπο εργαστήριο, τα έξοδα του οποίου καλύφθηκαν από την τοπική κοινότητα και εταιρίες αλουμινίου υπό τη μορφή δωρεάς πρώτων υλών, μηχανημάτων και εργαλείων.

Πρακτική Εξάσκηση: Οι σπουδαστές της σχολής εξασκούνται στο επάγγελμα εντός του κτιρίου της φυλακής, αντικαθιστώντας τα παλιά σιδερένια παράθυρα με παράθυρα αλουμινίου.

Page 15: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Page 16: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Μαθήματα Ζωγραφικής: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην εργαζόμενος ως δάσκαλος στο σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2011-2012, έχει αναλάβει, ως εθελοντής πλέον, την οργάνωση ομάδας ζωγραφικής με κύριο υλικό το λαδοπαστέλ.

Στόχοι Ομάδας Ζωγραφικής: Η ενίσχυση της δημιουργικότητας των νεαρών κρατουμένων μέσω της ζωγραφικής. Η διοργάνωση και συμμετοχή σε έκθεση ζωγραφικής αποτελούμενη από έργα μαθητών στις αρχές του καλοκαιριού του 2013.

Page 17: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Page 18: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Το Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με εταιρία δημιουργίας ιστοσελίδων έδωσε τη δυνατότητα στη Διεύθυνση της Φυλακής να αποκτήσει τη δική της διαδικτυακή πλατφόρμα. Η εκπαιδευτική κοινότητα του ΕΚΚΝΑ έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχοντας ενεργά στο σχεδιασμό της ιστοσελίδας.

Στόχος: Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα στοχεύουμε στην προβολή των δραστηριοτήτων και την ανάδειξη των επιτευγμάτων των κρατουμένων ως μέσο γεφύρωσης του επικοινωνιακού χάσματος μεταξύ της κοινωνίας και των νεαρών κρατουμένων.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση:

www.ekkna.net

Page 19: 2ο Δημ. Σχολείο Αυλώνα

Ευχαριστούμε για την Προσοχή σας!