Πρόσωπα - sala

79

Transcript of Πρόσωπα - sala

Page 1: Πρόσωπα - sala
Page 2: Πρόσωπα - sala

2. Editorial

4. ΠρόσωπαWho is who

Συνέντευξη I. Παπαβασιλείου

8. Agenda Ιστορία

Πολιτιστικά

Βιβλίο

Eυρώπη

Μαρτυρίες

Εκπαίδευση

Unicef

Ελλάδα

Ταξίδι

42. Good livingΔιατροφή

Σχολιάζοντας

Αυτοκίνητο

47. Νέα ΣΑΛΑΕκδηλώσεις ΣΑΛΑ

52. Νέα ΣχολείουΤαξίδι στο χρόνο 2008-2009

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί την Ευγενία Αρβανίτη, απόφοιτη ’97,για τον σχεδιασµμό του περιοδικού.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

34 42

16

8

47 53

12

6

ΕΚΔΟΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΣ, ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΙΣ: ΕΒΙΤΑ ΠΑΝΤΟΛΕΩΝΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 1Ο ΜΕΡΟΣ: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΟΛOΜΩΝΙΔΟΥ

Page 3: Πρόσωπα - sala

Editorial

Nίκος Νίκας, απόφοιτος ‘95

2

EDITORIAL

Όσοι απόφοιτοι επιθυµμούν να στείλουν άρθρα - ιδέες

για το Αθήναζε, e-mail: [email protected],

τηλ.: 6945 559814, Εβίτα Παντολέων

Tο Δ.Σ. του Συλλόγου µμας απαρτίζεται από τα εξής µμέλη:

Λιναρδάκης Στέλιος, ΠρόεδροςΑπόφοιτος 1995, Επιχειρηµματίας, 6944578498

Βενετσάνος Ιωάννης, ΑντιπρόεδροςΑπόφοιτος 1995, Ιατρός, 6944963849

Καλλίας Κωνσταντίνος, Γεν. ΓραµμµματέαςΑπόφοιτος 1995, Δικηγόρος, 6948886371

Ηλιάδης Ηλίας, ΤαµμίαςΑπόφοιτος 1995, 6948607949

Αρώνες Ερρίκος, ΜέλοςΑπόφοιτος 1997, Επιχειρηµματίας

Γιαννόπουλος Περικλής, ΜέλοςΑπόφοιτος 1995, Δικηγόρος, 6932752900

Κοµμµματάς Γεράσιµμος, Μέλος,Απόφοιτος 1995, Δικηγόρος

Νίκας Νικόλαος, ΜέλοςΑπόφοιτος 1995, Εκδότης, 6932344737

Παντολέων Εβίτα, ΜέλοςΑπόφοιτος 1996, 6945559814

Η Εξελεγκτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους εξής:

Αθηναίος Φίλης, ΠρόεδροςΑπόφοιτος 1989

Λύτρα Νατάσα, ΑντιπρόεδροςΑπόφοιτος 1990

Γιώργος Τόλιος, ΜέλοςΑπόφοιτος 1980

Ιδιοκτησία ΣΑΛΑ, Χριστούπολη 190 04, ΣπάταΕκτύπωση: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ Α.Ε.

Page 4: Πρόσωπα - sala
Page 5: Πρόσωπα - sala

Who is Who

Φραγκίσκος Γαΐτης- Απόφοιτος ‘84

Τελείωσα το Λύκειο η Αθηνά Γ. Ζηρίδη το 1984. Το 1990 πήρα πτυχίο Βιολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµμιο Αθηνών, ενώ το 1995 ανακηρύχθηκα Διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστηµμίου σε θέµματα Εφαρµμοσµμένης Μικροβιολογίας.Από το 1997 εργάζοµμαι στην «Εταιρεία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιοµμηχανίας Τροφίµμων» (ΕΤΑΤ ΑΕ, www.etat.gr) ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Προϊστάµμενος Εργαστηριακών Υπηρεσιών.Είµμαι παντρεµμένος µμε τη Δρ Γεωργία Ουζουνίδου, Βιολόγο, Φυσιολόγο Φυτών, Ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύµματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και έχω δύο κόρες, 8 και 6 χρονών.Χαλάρωση, έκφραση, hobby όπως και να το ονοµμάσεις, η µμουσική έπαιζε πάντα σηµμαντικό ρόλο σε όλη τη µμέχρι σήµμερα πορεία µμου. Η αρχή έγινε µμε µμαθήµματα κλασικής κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο (για 5 χρόνια) από τα 10 µμου χρόνια.Στην µμικροβιολογία τροφίµμων, που είναι και το γνωστικό µμου αντικείµμενο, χωρίζουµμε τα µμικρόβια σε επιθυµμητά και σε ανεπιθύµμητα ή/και παθογόνα. Το πιο ευχάριστο µμικρόβιο που έχω κολλήσει, είναι αυτό της δηµμιουργικής έκφρασης µμέσω της µμουσικής και γι’ αυτό χρωστάω πολλά στο σχολείο µμας.Ξεκινά από το δηµμοτικό ακόµμη µμε τη συµμµμετοχή µμου σε µμια οµμάδα

µμε φλογέρες, µμελόντικες κλπ. υπό την παθιασµμένη καθοδήγηση µμια δασκάλας µμουσικής (ελπίζω να µμε συγχωρήσε,ι αλλά έχω ξεχάσει το όνοµμά της, καθώς ου γαρ έρχεται µμονον..), µμε την οποία µμάλιστα συµμµμετείχαµμε σε µμια φιλανθρωπική εκδήλωση που πραγµματοποιήθηκε στο θέατρο Αυλαία στον Πειραιά.Όµμως, η «ασθένεια της µμουσικής» έγινε µμόνιµμη, όταν ξεκίνησε ο µμουσικός διαγωνισµμός ΑΜΙΛΛΑ, του οποίου εµμπνευστής και δηµμιουργός ήταν ο Καθηγητής µμουσικής κος Βαλεντίνος Πατρικίδης. Αν και δεν συµμµμετείχα στην πρώτη χρονιά, έδωσα το παρών σε όλες τις επόµμενες χρονιές µμε συνθέσεις, στίχους και τραγούδι, µμέχρι την αποφοίτησή µμου, ενώ είχα και την ευκαιρία να συγχρωτιστώ µμε σηµμαντικούς πλέον Έλληνες µμουσικούς, αποφοίτους του σχολείου µμας, όπως ο Μίλτος Λογιάδης, ο Πρίαµμος Μωράκης και ο Δηµμήτρης Οικονόµμου.Στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και µμετά την αποφοίτησή µμου, συµμµμετείχα σε διάφορα συγκροτήµματα όπου κάναµμε συναυλίες σε γήπεδα, ξενοδοχεία κλπ., ενώ κατά τη διάρκεια του διδακτορικού µμου τραγουδούσα και έπαιζα σε ένα εστιατόριο πολυτελείας για το χαρτζιλίκι.Σαράντα τρία χρόνια µμετά αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να ηχογραφήσω το υλικό τόσων ετών και εµμπιστεύτηκα την ενορχήστρωση των τραγουδιών µμου σε ένα εξαιρετικό µμουσικό και πολύ καλό φίλο, το Θοδωρή Ντάρµμα. Η ηχογράφηση έγινε στο studio VOX του Δηµμήτρη Κοντόπουλου (επίσης απόφοιτος Ζηρίδη). Με ένα demo ανα χείρας και χωρίς κανένα άγχος καριέρας (αφού παραµμένει µμια ερασιτεχνική προσπάθεια) αναζήτησα µμια εταιρία για να το εκδώσει.Με τα πολλά κατέληξα στο Μουσικό Ταχυδροµμείο (εταιρία διανοµμής), οι οποίοι είδαν κάτι παραπάνω από µμια ερασιτεχνική προσπάθεια και µμε συνέστησαν στη γνωστή Αµμερικανίδα τραγουδίστρια Julie Massino (γνωστή και από το Fame Story), η οποία µμου έκανε την τιµμή να τραγουδήσει ένα τραγούδι µμου.Κάπως έτσι κυκλοφόρησε το CD single «Till the morning light» σε στίχους και µμουσική δική µμου και µμε τραγουδίστρια την Julie Massino. Το CD πωλείται ήδη στα κεντρικά δισκοπωλεία (Me-tropolis, FNAC, Public) και αποτελεί προάγγελο του δικού µμου ολοκληρωµμένου CD το οποίο αναµμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.Σας προσκαλώ να ονειρευτείτε µμαζί µμου, γιατί µμε τον ένα ή µμε τον άλλο τρόπο τα όνειρα πραγµματοποιούνται, αρκεί να τα κυνηγάς µμε επιµμονή, υποµμονή και συναίσθηση των ορίων σου.www.facebook.com\ fragiskos gaitis (για να γίνουµμε φίλοι)και www.myspace.com\fragiskosgaitis (για να ακούσετε δείγµματα δουλειάς)

JulieMassinotill themorning light

JulieMassinotill the morning light

w w w . g o l d i s t o r . c o m

made in AUSTRIAby Sony DADCNL88007

1.Till the morning light Reggae2.Till the morning light Dance Remix

3.Till the morning light Vocals Dance Remix

Trac

k 1

: Arrangement, Programming, Keyboards : Theodore Darm

as • Guitars : Spyros Kodakis • Bass : John Grigoriou • Drums : Alkis

Misirlis • Recorded and Mixed by Aris Binis at Vox Studios | T

rack

2: Arrangement, Programming, Keyboards : Theodore Darm

as •

Recorded and Mixed by Aris Binis at Vox Studios | T

rack

3: Vocals Remix • Arrangement, Programming, Keyboards : Theodore Darm

as •

Recorded and Mixed by Aris Binis at Vox Studios

Masterin

g: Goldistor LTD

by Yannis •

Artwork: G

oldistor Ltd. by Son

ia Andrian

ou | artw

[email protected]

Supervisin

g Produ

ction Team

: Goldistor Ltd by S

tamatis C

hatzich

ristofis | [email protected]

www.goldistor.com

Many thanks to Mat Fashion for providing us the clothesand the photos of the cd.

photos: elafonissos island • Hellas (GR)

music & lyrics : fragiskos gaitis

music & lyrics : fragiskos gaitis

4

ΠΡΟΣΩΠΑ

Page 6: Πρόσωπα - sala

5

Áíþíõìï-1.indd 1 23/9/2009 12:51:43 ìì

Page 7: Πρόσωπα - sala

Μετά βεβαιότητας οι µμακρύτερες καταγεγραµμµμένες βλεφαρίδες στη µμακροχρόνια ιστορία του σχολείου, µμια λαµμπερή παρουσία µμε χαρακτηριστική φωνή και κοφτερή γλώσσα. Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί συναπόφοιτοι, χωρίς καµμιά άλλη καθυστέρηση σας παρουσιάζουµμε τη µμοναδική, πάντα εντυπωσιακή, απόφοιτο του ’71, καθηγήτρια από το ’87, Ιωάννα Παπαβασιλείου.

Πράξη πρώτη

-Μαθήτρια, µμάλιστα από το Δηµμοτικό, από την πλατεία Βικτωρίας. Στο Γυµμνάσιο µμετακοµμίσαµμε στο νέο κτήριο του Παραδείσου. Θυµμάµμαι πόσο εντυπωσιακή ήταν η τελετή θεµμελίωσης του νέου κτηρίου, σφάχτηκε ένας κόκορας στα θεµμέλια (κενό µμνήµμης ως προς το φυσικό αυτουργό της θυσίας). Το Γυµμνάσιο (τότε Γυµμνάσιο και Λύκειο ήταν ενιαίο) το τελείωσα στον Παράδεισο

µμε γυµμνασιάρχη τον Κο Ματιάτο και έντονη την παρουσία του Γ. Ζηρίδη.

Ήταν εξαιρετικό σχολειό, από τους καθηγητές έπαιρνες βάσεις και αρχές. Το σχολικό πρόγραµμµμα εξαήµμερο µμε καθηµμερινό επτάωρο και λιγότερες ώρες το Σάββατο. Το σχολειό ήταν σχολειό, άλλες αξίες, κάναµμε µμάθηµμα, δε χαζολογάγαµμε. Στις µμετέπειτα ακαδηµμαϊκές µμου αναζητήσεις, πολλές φορές βασίστηκα σε γνώσεις που είχα αποκτήσει στο Γυµμνάσιο.

Τα γυµμνασιακά µμου χρόνια συνέπεσαν µμε τη δικτατορία. Το σχολειό προσπαθούσε να λειτουργήσει εξασφαλίζοντας ένα προστατευτικό περιβάλλον στους µμαθητές του. Έβλεπες όµμως στο κλίµμα, στον τρόπο που αντιµμετώπιζαν τα πράγµματα τόσο ο Κος Ματιάτος όσο και ο κύριος Ζηρίδης, µμια έγνοια, ένα φόβο.

Ιωάννα Παπαβασιλείου, Φιλόλογος

6

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Page 8: Πρόσωπα - sala

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Ένα φόβο για το σχολειό, αλλά και για το πώς θα πάνε τα πράγµματα γενικότερα, δικτατορία ήταν, δεν ήταν παίξε γέλασε, προσπαθούσαν να κρατήσουν τις ισορροπίες και κυρίως να µμη διαταραχτεί το «ήρεµμο», σε εισαγωγικά, κλίµμα. Μέχρι και την αποφοίτηση µμου το ’71 τα είχαν καταφέρει. Αργότερα τα γεγονότα της Νοµμικής ανέτρεψαν την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη και ευαίσθητη ισορροπία.

Μικρό διάλλειµμα

-Αποφοιτώντας από το Γυµμνάσιο έδωσα εξετάσεις και επέτυχα στην Αγγλική Φιλολογία. Την εποχή εκείνη ήταν σπάνιο για τα κορίτσια να σπουδάζουν, από την τάξη µμου µμόλις τέσσερις συνεχίσαµμε τις σπουδές µμας σε ανώτερο επίπεδο. Στο δεύτερο έτος της Α.Φ. έδωσα εξετάσεις στη σχολή ξεναγών του ΕΟΤ, κίνηση που µμου άνοιξε το δρόµμο, αρχικά τα καλοκαίρια και αργότερα σαν πλήρη απασχόληση, να εργαστώ σαν ξεναγός τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τελειώνοντας την Α.Φ. γράφτηκα στο Αρχαιολογικό και παράλληλα έφυγα για ένα χρόνο στη Γερµμανία,όπου παρακολούθησα µμαθήµματα Ιστορίας της Τέχνης. Κάποτε γράφτηκα και στη Θεολογική, κίνητρο η αγάπη µμου για τη βυζαντινή τέχνη, παρακολούθησα µμαθήµματα για δυο χρόνια και µμετά τα παράτησα. Μου αρέσει η πολυµμέρεια, µμε ενδιέφερε να σπουδάσω διάφορα, εκ πρώτης όψεως διαφορετικά αλλά εν τέλει συγγενή, αντικείµμενα.

Πράξη δεύτερη

Στις ξεναγήσεις µμου, σε ανύποπτο χρόνο, µμε ρωτούσαν εάν έχω σκεφτεί να διδάξω, πράγµμα το οποίο ποτέ δε µμε είχε απασχολήσει. Το καλοκαίρι του ‘80 σε µμια συνάντηση αποφοίτων και κουρασµμένη από τα συνεχή ταξίδια και την παρατεταµμένη απουσία µμου από την Ελλάδα, ρώτησα τον Παναγιώτη τον Ζηρίδη εάν υπήρχε κάποιο άνοιγµμα για καθηγήτρια, µμε παρέπεµμψε στον Κο Ρόµμπαπα και έτσι το ’81 επέστρεψα, µμετά από µμια δεκαετία, στο παλιό µμου σχολειό, αυτή τη φορά σαν καθηγήτρια στο τµμήµμα Αγγλικών. Ήµμουν η πρώτη απόφοιτος του σχολειού που επέστρεψε ως καθηγήτρια.

Το όνειρό µμου ήταν να διδάξω Ιστορία. Έτσι το ’87 µμεταπήδησα από τον κλάδο των Αγγλικών στο φιλολογικό αναλαµμβάνοντας την Ιστορία της τρίτης δέσµμης. Η διδασκαλία της Ιστορίας εκ παραδροµμής ανήκει στο φιλολογικό κλάδο, χωρίς όµμως να είναι και ιδιαίτερα προσφιλής στους φιλολόγους. Από τη φύση της η Ιστορία απαιτεί να αφιερώσεις, πριν να διδάξεις, πολύ χρόνο σε µμελέτη, ενώ ταυτόχρονα, όπως έλεγε και ο Κος Αναγνωστόπουλος, είναι και πολυέξοδη, απαιτεί την αγορά µμεγάλου όγκου βιβλίων. Για εµμένα η Ιστορία ήταν πάντα ένα αγαπηµμένο χόµμπι, Ιστορία σπούδασα, διάβασα και διαβάζω µμια ζωή, διδάσκοντας Ιστορία βρίσκοµμαι σε ένα χώρο οικείο και αγαπητό.

Δίδαξα Ιστορία σε τρεις γενιές µμαθητών. Διδάσκοντας δυο δεκαετίες Ιστορία µμέσα σε ένα κλίµμα αλλαγών συνειδητοποίησα δυο σηµμαντικές πλευρές του αντικειµμένου, τη διάρκεια και τη µμέθοδο.

Η Ιστορία είναι σταθερή,οι προσεγγίσεις αλλάζουν, τα εγχειρίδια διδασκαλίας αλλάζουν, η µμέθοδος διδασκαλίας αλλάζει, τα γεγονότα, η ουσία, η πεµμπτουσία της Ιστορίας δεν αλλάζει ποτέ.

Η διδασκαλία της Ιστορίας, ειδικότερα µμέσα από τις πηγές, προσφέρει µμια πολύτιµμη µμέθοδο για την προσέγγιση της πραγµματικότητας. Προσπάθησα διδάσκοντας να µμυήσω τους µμαθητές στο πώς να αντλούν µμια πληροφορία από την πηγή, να την αναλύουν και τέλος να συνθέτουν σε ένα δοκίµμιο ένα συµμπέρασµμα εµμπεριστατωµμένο, πραγµματικό.

Όλη µμου η ζωή ουσιαστικά είναι ο Ζηρίδης, τελεία και παύλα. Τώρα που θα φύγω, σε ένα δυο χρόνια παίρνω σύνταξη, θα κλείσω τον κύκλο, γυρνώντας στην παλιά µμου τη δουλειά, δηλαδή συνεχίζοντας (ή ξαναρχίζοντας) τις ξεναγήσεις.

Αυλαία

Ένα όµμορφο, κατά τα φαινόµμενα, ταξίδι µμέσα στη γνώση και στην Ιστορία.

Page 9: Πρόσωπα - sala

8

IΣΤΟΡΙΑ

Nelson MandelaCulture Icon

Page 10: Πρόσωπα - sala

Μιλώντας για ηγεσία, ο Μαντέλα είναι ό,τι πλησιέστερο υπάρχει στον κόσµμο που µμοιάζει µμε κοσµμικό άγιο, αλλά αυτός είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι είναι κάτι πολύ πιο πεζό: ένας πολιτικός. Ανέτρεψε το απαρτχάιντ και δηµμιούργησε µμια δηµμοκρατική Νότια Αφρική χωρίς ρατσισµμό γ ν ω ρ ί ζ ο ν τ α ς επακριβώς πότε και πώς να µμεταβεί µμεταξύ των ρόλων του ως πολεµμιστής, µμ ά ρ τ υ ρ α ς , διπλωµμάτης και πολιτικός. Άβολος µμε αφηρηµμένες φ ι λ ο σ ο φ ι κ έ ς έννοιες, συχνά λέει ότι ένα θέµμα “δεν είναι ζήτηµμα αρχής, είναι θέµμα τακτικής”.

O Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στην Qunu, κοντά στο Ουµμτάτα, στις 18 Ιουλίου 1918. Ο πατέρας του ήταν ο διευθύνων σύµμβουλος του David Dalindye-bo, αρχηγού του Thembuland. Όταν πέθανε ο πατέρας του, ο Μαντέλα ήταν προετοιµμασµμένος για να γίνει ο αρχηγός της τοπικής φυλής του. Ωστόσο, ποτέ δεν µμπόρεσε να εκτελέσει αυτή τη δέσµμευση.

Ενώ ακόµμα σπούδαζε, συνειδητοποιούσε ολοένα και περισσότερο τον άδικο χαρακτήρα της κοινωνίας της Νότιας Αφρικής. Η πλειοψηφία των Μαύρων Νοτιοαφρικανών είχε ελάχιστες ευκαιρίες, είτε οικονοµμικά είτε πολιτικά. Προς µμεγάλη απογοήτευση της οικογένειάς του, ο Μαντέλα ενεπλάκη στην πολιτική και µμαζί µμε τον καλό του φίλο και σύντροφο Oliver Tambo εκδιώχθηκε από το Fort Hare, επειδή διοργάνωναν µμια απεργία σπουδαστών.

Εντούτοις, πήρε το πτυχίο του και απέκτησε την ιδιότητα του δικηγόρου. Το 1952 ο Μαντέλα και ο Tambo άνοιξαν την

πρώτη «µμαύρη» δικηγορική εταιρία στη Νότια Αφρική. Η δικηγορική κοινωνία της Transvaal προσπάθησε να την κλείσει, αν και κάτι τέτοιο αποκλείστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής.

Το 1944 ο Μαντέλα βοήθησε να ιδρυθεί η Νεολαία Συνασπισµμού του ANC, το πρόγραµμµμα δράσης της οποίας εγκρίθηκε από το ANC το 1949. Ο Μαντέλα είχε εκτελεστικό ρόλο στην προώθηση του ANC σε πιο άµμεση δράση, όπως η Εκστρατεία Ανυπακοής του 1952 (Defiance Cam-paign) και αργότερα η δολιοφθορά.

Από τα τέλη του ‘50 το Νοτιοαφρικανικό κράτος γινόταν συνεχώς και πιο κ α τ α π ι ε σ τ ι κ ό δυσκολεύοντας το ANC να λειτουργήσει. Ο Μαντέλα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ANC και τις υπόγειες εργασίες. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 αρχές του ‘60 (‘56 -‘61) υπήρξε µμια εξαιρετικά µμακράς διαρκείας “Δίκη Προδοσίας”, στην οποία ο Μαντέλα και αρκετοί άλλοι κατηγορήθηκαν για

προδοσία. Το γεγονός ότι ανέλαβαν οι ίδιοι την άµμυνά τους, τελικά αποδείχθηκε νικηφόρο. Ο Μαντέλα σηµμειώνει στην αυτοβιογραφία του ότι το δικαστικό σύστηµμα ήταν ένα από τα λιγότερο κατασταλτικά µμέρη του Νοτιοαφρικανικού κράτους και θεωρητικά προσπάθησε να ακολουθήσει το γράµμµμα του νόµμου.

Παρόλο αυτά, το 1960 η σφαγή 63 µμαύρων στο Sharpeville της Νοτίου Αφρικής άλλαξε όλο το πολιτικό κλίµμα. Η Νότια Αφρική αποµμονωνόταν όλο και περισσότερο στη διεθνή σκηνή και η κυβέρνηση απαγόρευσε το ANC. Αυτό οδήγησε τον Μαντέλα να υποστηρίξει τον ένοπλο αγώνα µμέσω της Umkhonto we Sizwe (Λόγχη του Έθνους - συντοµμευµμένο «MK»).

9

ΙΣΤΟΡΙΑ

Nelson MandelaCulture Icon

Page 11: Πρόσωπα - sala

Το 1961 έγινε αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας του ANC (ΜΚ) και ήταν ένας από τους ιδρυτές. Συντόνιζε εκστρατείες δολιοφθοράς κατά κυβερνητικών και στρατιωτικών στόχων, κάνοντας σχέδια για ένα πιθανό ανταρτοπόλεµμο, σε περίπτωση που το σαµμποτάζ δεν έφερνε το τέλος του απαρτχάιντ. Ξόδεψε επίσης κεφάλαια για την παραστρατιωτική κατάρτιση της οµμάδας του MK στο εξωτερικό.

Ο Μαντέλα περιγράφει τη µμετακίνησή του προς τον ένοπλο αγώνα ως τελευταία λύση. Η χρόνια αύξηση της καταστολής και της βίας από το κράτος τον έπεισε ότι µμε την πολυετή µμη βίαιη διαµμαρτυρία κατά του απαρτχάιντ, δεν είχε και δε θα µμπορούσε να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος.

O σύντροφός του από το ANC, Wolfie Kadesh, εξηγεί για τη βοµμβιστική εκστρατεία µμε επικεφαλής τον Μαντέλα: “Γνωρίζαµμε ότι εµμείς θα αρχίσουµμε στις 16 Δεκεµμβρίου 1961 µμε την έκρηξη των συµμβολικών χώρων του απαρτχάιντ, όπως γραφεία, αυτόχθονα δικαστήρια, και άλλα κτήρια, όπως ταχυδροµμεία, κτήρια κυβερνητικών υπηρεσιών. Αλλά υποτίθεται θα το κάναµμε µμε τρόπο που δεν θα πείραζε κανένα, κανείς δεν θα σκοτωνόταν.” Ο Μαντέλα είπε στον Wolfie:”Η γνώση του πολέµμου και η από πρώτο χέρι εµμπειρία µμάχης ήταν εξαιρετικά χρήσιµμο για µμένα”.

Αργότερα, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980, οι MK διεξήγαγαν ανταρτοπόλεµμο κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ, στον οποίο σηµμειώθηκαν πολλές απώλειες αµμάχων. Ο Μαντέλα αργότερα παραδέχθηκε ότι το ANC, στην πάλη του κατά του απαρτχάιντ, επίσης παραβίαζε ανθρώπινα δικαιώµματα, επικρίνοντας έντονα

εκείνους από το κόµμµμα του που προσπάθησαν να αποσύρουν δηλώσεις που στήριζαν αυτό το γεγονός από τις εκθέσεις της Επιτροπής Αλήθειας και Συµμφιλίωσης.

Ωστόσο, το 1962 ο Μαντέλα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, στη διαβόητη φυλακή Robben Island. Η ζωή στη φυλακή ήταν σκληρή και ανυποχώρητη. Στην αυτοβιογραφία του αποκαλύπτει πως προσπάθησε να κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση του χρόνου του εκεί. Βοήθησε να κρατηθεί το ηθικό των άλλων ανδρών υψηλό και δεν διακύβευσε ποτέ τις πολιτικές του αρχές, όταν του προσφέρθηκε πρόωρη αποφυλάκιση.

10

ΙΣΤΟΡΙΑ

Page 12: Πρόσωπα - sala

Προς το τέλος της φυλάκισής του η συµμπεριφορά προς εκείνον βελτιώθηκε, αφού το καθεστώς της Νοτίου Αφρικής διαρκώς όδευε προς τη διαπραγµμάτευση, ενόψει της διεθνούς αποµμόνωσής της. Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγµματεύσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες και αργές, τελικά είχαν σαν αποτέλεσµμα, την απελευθέρωση του Μαντέλα το 1990. Ήταν µμία συναισθηµματική στιγµμή που την παρακολούθησαν εκατοµμµμύρια άνθρωποι παγκοσµμίως.

Τα επόµμενα 4 χρόνια ήταν επίσης δύσκολα, επειδή η Νοτιοαφρικανική κοινωνία υπέστη δια-πολιτιστική βία µμεταξύ των υποστηρικτών του ANC και της Inkarta, συν του ότι η πρόοδος του νέου συντάγµματος ήταν αργή. Ωστόσο, στις 10 Μαΐου 1994 ο Νέλσον Μαντέλα εγκαινίασε το αξίωµμα του Προέδρου (ο πρώτος δηµμοκρατικά εκλεγµμένος Πρόεδρος της χώρας της Νοτίου Αφρικής) και διετέλεσε Πρόεδρος µμέχρι τον Ιούνιο του 1999. Ως πρόεδρος, ο Μαντέλα προήδρευσε τη µμετάβαση από τη διακυβέρνηση των µμειονοτήτων και το απαρτχάιντ. Η συνηγορία του για συµμφιλίωση τον οδήγησε σε διεθνή αναγνώριση και κυρίως κέρδισε την εµμπιστοσύνη του Λευκού αφρικανικού πληθυσµμού. Παρά την αρχική ευφορία της νίκης των εκλογών, το ANC αντιµμετώπισε µμια δύσκολη πρόκληση - τη βελτίωση της ζωής του µμαύρου πληθυσµμού. Αυτό έγινε πιο δύσκολο από την επιδηµμία του ιού HIV, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρά προβλήµματα. (Ο Νέλσον Μαντέλα έχασε πρόσφατα το µμεγαλύτερο γιο του από αυτή τη νόσο και ο ίδιος έχει εργαστεί σκληρά για την εκστρατεία αυτού του θέµματος). Από τότε που συνταξιοδοτήθηκε από τα καθήκοντά του, ο Νέλσον Μαντέλα συνέχισε να είναι µμια διεθνής φιγούρα µμεγάλου αναστήµματος. Είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς που έχουν προχωρήσει πέρα από έναν πολιτικό ρόλο. Θαυµμάζεται ευρέως και έχει λάβει πολλά σηµμαντικά βραβεία. Ο Νέλσον Μαντέλα συνδέεται επίσης µμε πολλά εκπαιδευτικά προγράµμµματα και πρωτοβουλίες, όπως η εκστρατεία «Κάντε τη φτώχεια παρελθόν». Το 1993, ο Νέλσον Μαντέλα τιµμήθηκε µμε το Νόµμπελ Ειρήνης από κοινού µμε τον FW De Klerk.

Σε µμια συνέντευξη στον Peter Godwin για το National Geographic, το 2000, ο Νέλσον Μαντέλα δήλωσε: “Ονειρεύοµμαι µμια Αφρική που έχει ειρήνη µμε τον εαυτό της. Ονειρεύοµμαι την πραγµματοποίηση της ενότητας της Αφρικής, σύµμφωνα µμε την οποία οι ηγέτες της, ορισµμένοι εκ των οποίων είναι εξαιρετικά ικανοί και

έµμπειροι, µμπορούν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση και την επίλυση των προβληµμάτων της Αφρικής. Δεν πρέπει να ξεχνάµμε, δεν ξεχνάµμε, ότι είναι καθήκον µμας να προστατεύσουµμε το περιβάλλον”.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2008, που γιόρτασε και τα 90α του γενέθλια, η είσοδος του Μαντέλα και των µμελών του κόµμµματος ANC στις ΗΠΑ είχε απαγορευτεί - εκτός από την έδρα των Ηνωµμένων Εθνών στο Μανχάταν -, χωρίς ειδική παρέκκλιση, από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, λόγω της δράσης τους κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ, που είχε χαρακτηριστεί τροµμοκρατική.

8 Μαθήµματα Ηγεσίας από τον Μαντέλα

1. Το θάρρος δεν είναι η έλλειψη φόβου - εµμπνέει τους ανθρώπους να κινηθούν πέρα από αυτόν.

2. Κατεύθυνε από µμπροστά - αλλά µμην αφήσεις τη βάση πίσω σου.

3. Κατεύθυνε από πίσω - αλλά άσε τους άλλους να πιστεύουν ότι είναι µμπροστά.

4. Να γνωρίζεις τον εχθρό σου - και µμάθε τα προτερήµματά του.

5. Kράτα τους φίλους σου κοντά - και τους εχθρούς σου ακόµμα πιο κοντά.

6. Η εµμφάνιση µμετράει - και να θυµμάσαι να χαµμογελάς.

7. Τίποτα δεν είναι µμαύρο ή άσπρο.

8. Η παραίτηση είναι ηγεσία επίσης.

11

ΙΣΤΟΡΙΑ

Page 13: Πρόσωπα - sala

Ήταν το 1982, όταν η τότε υπουργός Πολιτισµμού Μελίνα Μερκούρη ξεκινούσε τη µμεγάλη εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρµμάρων του Παρθενώνα στον τόπο γέννησής τους και την τοποθέτησή τους σε ένα νέο µμουσείο που θα βρισκόταν στους πρόποδες της Ακρόπολης, στο επονοµμαζόµμενο «κτήµμα Μακρυγιάννη». Ο πρώτος διεθνής διαγωνισµμός για την ανάληψη του έργου κατασκευής πραγµματοποιήθηκε το 1989. Η πρόταση δύο Ιταλών αρχιτεκτόνων θεωρήθηκε η καταλληλότερη αλλά ποτέ δεν εφαρµμόστηκε. Οι ανασκαφές στην περιοχή έφερναν συνεχώς στο φως νέα ευρήµματα και ταυτόχρονα προκαλούσαν συζητήσεις για το αν το σηµμείο αυτό µμε την ιστορική βαρύτητα και τον υπόγειο πλούτο που φέρει ενδείκνυται για την ανέγερση

ενός τόσο µμεγαλεπήβολου κτηρίου.

Το 2001 πραγµματοποιήθηκε ένας ακόµμα διαγωνισµμός. Η µμελέτη του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Bernard Tschumi, καθηγητή στο Πανεπιστήµμιο της Νέας Υόρκης, και του Έλληνα συνεργάτη του Μιχάλη Φωτιάδη κρίθηκε από τον Οργανισµμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως η πλέον κατάλληλη και δόθηκε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το συγκριτικό πλεονέκτηµμα αυτής της µμελέτης ήταν ότι προσέφερε λύση στο µμείζον θέµμα των ανασκαφών, οι οποίες είχαν αποκαλύψει, µμεταξύ άλλων, τρεις δρόµμους κι ένα ολόκληρο οικοδοµμικό τετράγωνο του 7ου µμ.Χ. αιώνα. Τα ευρήµματα αυτά δεν υπήρχε

Καλωσορίσατεστο νέο µμουσείο της Ακρόπολης!

12

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Page 14: Πρόσωπα - sala

περίπτωση να µμετακινηθούν, ούτε βέβαια να διατηρηθούν σε κατάχωση. Θα µμπορούσαν κάλλιστα να ενσωµματωθούν στο χώρο του µμουσείου και να αποτελέσουν µμέρος των εκθεµμάτων. Παράλληλα, η πρόταση αυτή περιελάµμβανε και µμια εξαιρετική σύλληψη, την άµμεση «επικοινωνία» του µμουσείου, και ειδικότερα της προβλεπόµμενης αίθουσας για τα γλυπτά του Παρθενώνα, µμε τον Ιερό Βράχο. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πριν λίγο καιρό, οπότε η Αθήνα και ολόκληρη η χώρα µμε υπερηφάνεια παρουσιάζει σε όλους τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες το νέο της απόκτηµμα, το νέο της διαµμάντι. Στις 20 Ιουνίου 2009 όλοι οι συµμµμετέχοντες στο σπουδαίο αυτό έργο (αρχιτέκτονες, πολιτικοί µμηχανικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές) είδαν τους κόπους τους να ανταµμείβονται µμε το πιο ζεστό χειροκρότηµμα, µμε την πιο ειλικρινή εκδήλωση θαυµμασµμού, µμε το πιο µμεγάλο ευχαριστώ.

Ο εκθεσιακός χώρος του νέου Μουσείου καλύπτει έκταση 14.000 τ.µμ. (21.000 τ.µμ. είναι όλη η έκταση) και διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Η κατασκευή του στηρίζεται στο γυαλί και στο µμέταλλο, καθώς απώτερος στόχος των εµμπνευστών ήταν η διαφάνεια και το φυσικό φως να λούζει όλα τα εκθέµματα.

Η πρώτη αίθουσα του Μουσείου φιλοξενεί ευρήµματα από τις κλιτύς (πλαγιές) του βράχου της Ακρόπολης. Στην αρχαιότητα οι πλαγιές αυτές ήταν η µμεταβατική ζώνη ανάµμεσα στην πόλη και την Ακρόπολη, το ιερό της Αθηνάς, όπου επίσηµμες και λαϊκές λατρείες, µμικρά και µμεγαλύτερα ιερά συνυπήρχαν µμε σπίτια ιδιωτών. Το γυάλινο δάπεδο επιτρέπει στον επισκέπτη να δει και να θαυµμάσει την αρχαιολογική ανασκαφή, που έφερε στο φως τµμήµματα του οικιστικού ιστού της αρχαίας Αθήνας, ενώ η ανηφορική κλίση παραπέµμπει στην ανάβαση προς την Ακρόπολη.

Οι δύο Νίκες που υποδέχονται τους επισκέπτες έχουν τη δική τους ιστορία. Κατά τη ρωµμαϊκή εποχή κοσµμούσαν τη στέγη ενός κτηρίου, στη συνέχεια χάθηκαν και η µμοίρα ήθελε να ξαναβρεθούν µμέσα σε ένα αρχαίο πηγάδι που βρέθηκε επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οι προθήκες που αγκαλιάζουν την αίθουσα είναι γεµμάτες µμε εκατοντάδες πήλινα, κατά κύριο λόγο, αντικείµμενα καθηµμερινής χρήσης που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές. Ένας µμοναδικός θησαυρός ξεδιπλώνεται µμπροστά στα µμάτια µμας: επιτραπέζια σκεύη, κοσµμήµματα, αρωµματοδοχεία, λουτροφόροι, µμάσκες θεάτρου, παιδικά παιχνίδια, τάµματα προς τους θεούς κι άλλα πολλά.

Προχωρώντας οδηγούµμαστε σε ένα αριστούργηµμα της Αρχαϊκής εποχής, το αέτωµμα από το ναό του Εκατοµμπέδου (χρονολογείται γύρω στο 570 π.Χ. και ήρθε στο φως το 1888), αφιερωµμένο επίσης στη θεά Αθηνά. Παριστάνει δύο λιοντάρια που σπαράσσουν ένα ταύρο και πλαισιώνονται από δύο παραστάσεις πάλης του Ηρακλή µμε ένα θαλάσσιο τέρας και τον τρισώµματο

δαίµμονα που συµμβολίζει τον Νηρέα. Τα χρώµματα του αετώµματος σε ορισµμένα σηµμεία διατηρούνται ακόµμη δίνοντας µμας έτσι µμια ιδέα για τον πολύχρωµμο κόσµμο της αρχαιότητας.

Αποχαιρετούµμε την πρώτη αίθουσα και περνάµμε στο δεύτερο επίπεδο, το οποίο φιλοξενεί τα αρχαϊκά γλυπτά. Πρόκειται κυρίως για αναθήµματα των θνητών προς τους θεούς ως ένδειξη ευχαριστίας για την εκπλήρωση µμιας ευχής τους. Τα σπουδαία αυτά αφιερώµματα ήταν κατά κύριο λόγο αγάλµματα, τα οποία δε µμαρτυρούσαν µμόνο ευσέβεια προς τη θεά αλλά και οικονοµμική ευµμάρεια, καθώς επίσης και καλλιτεχνική ακµμή. Το πιο χαρακτηριστικό αφιέρωµμα στη θεά Αθηνά ήταν τα µμαρµμάρινα αγάλµματα νεαρών γυναικών, οι λεγόµμενες Κόρες. Λαξευµμένες σε διαφορετικά µμεγέθη παριστάνονταν µμε αυστηρή στάση

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Page 15: Πρόσωπα - sala

του σώµματος. Φορούσαν λεπτό, λινό χιτώνα που τόνιζε τη θηλυκότητά τους. Τα ενδύµματά τους είχαν λαµμπρή διακόσµμηση, ενώ µμε χρώµμα τονίζονταν τα µμαλλιά, οι λεπτοµμέρειες του προσώπου και τα κοσµμήµματα. Κρατούσαν στο ένα χέρι ένα ρόδι, ένα στεφάνι ή ένα πουλί-δώρο για τη θεά-και µμε το άλλο ανασήκωναν λίγο το χιτώνα τους. Το χαµμόγελό τους, το αρχαϊκό µμειδίαµμα, έδινε την αίσθηση αγαλλίασης.

Σε αντίθεση µμε το πλήθος των Κορών, οι οποίες ξεπερνούσαν τις διακόσιες, ο αριθµμός των µμαρµμάρινων ανδρικών αγαλµμάτων είναι περιορισµμένος, γεγονός που εξηγείται από τη θηλυκή φύση της θεάς που λατρευόταν στην Ακρόπολη. Οι Κούροι που έχουν σωθεί είναι κατά κύριο λόγο ιππείς. Στο ίδιο επίπεδο αλλά σε µμια ξεχωριστή εξέδρα συναντούµμε τις Καρυάτιδες. Για αιώνες στήριζαν την οροφή του Ερέχθειου αντικαθιστώντας τους παραδοσιακούς κίονες. Τώρα όµμως ήρθε η ώρα να µμας αποκαλύψουν τα «µμυστικά» τους. Μυστικά περίτεχνων κοµμµμώσεων, αναδιπλωµμένων ενδυµμάτων και απαλών πτυχώσεων στο χιτώνα και κυρίως της στάσης του σώµματος που δίνει την αίσθηση ότι η Κόρη είναι έτοιµμη να περπατήσει. Οι ξακουστές όµμως Κόρες που απέδιδαν τιµμές στον Κέκροπα, το µμυθικό βασιλιά της Αθήνας, θρηνούν. Θρηνούν γιατί το χέρι του λόρδου Έλγιν διατάραξε την αρµμονία κλέβοντας στα τέλη του 19ου αιώνα µμία από αυτές. Η θέση της έκτης Καρυάτιδας παραµμένει ακόµμα κενή και την περιµμένει…

Μια ατελείωτη λάµμψη, που εκπέµμπεται τόσο από την καλλιτεχνική τελειότητα όσο κι από το φυσικό φως, διαχέεται στο τρίτο επίπεδο του Μουσείου, το οποίο είναι αφιερωµμένο στον Παρθενώνα. Είναι το ανώτερο επίπεδο του κτηρίου, στο οποίο φθάνει κανείς για να θαυµμάσει την απόλυτη τέχνη, αποτέλεσµμα δεκαπεντάχρονης εργασίας του Ικτίνου και του Καλλικράτη, µμια τέχνη µμοναδική και ανεπανάληπτη µμέσα στο διάβα των αιώνων. Η ζωφόρος µμιλάει εξ ονόµματος του γλύπτη Φειδία και των υπερήφανων Αθηναίων πολιτών που ήθελαν να ευχαριστήσουν τη θεά Αθηνά για τη νίκη τους επί των Περσών και για το µμεγαλείο της πόλης τους. Περιδιαβαίνουµμε

και θαυµμάζουµμε τα αετώµματα, τις ζωφόρους και τις µμετόπες, αλλά η αφήγηση εκείνης της εποχής έχει κενά, τα οποία δεν µμπορούν να καλύψουν τα εκµμαγεία που έχουν τοποθετηθεί στη θέση όσων γλυπτών άρπαξε τόσο βίαια ο Έλγιν. Μια πικρή γεύση µμένει απ’ όλα. Γιατί ένα τέτοιο µμεγαλειώδες έργο να µμένει κατακερµματισµμένο;; Γιατί τα Μάρµμαρα να µμην επιστρέψουν στην πατρίδα τους;; Το όραµμα όµμως της Μελίνας Μερκούρη παραµμένει

14

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Page 16: Πρόσωπα - sala

ζωντανό, οι ελπίδες αναζωπυρώνονται και η αίθουσα περιµμένει καρτερικά τα Μάρµμαρά της, περιµμένει εκείνη την ιστορική στιγµμή όπου θα είµμαστε σε θέση να θαυµμάσουµμε την ολότητα της πολιτιστικής µμας κληρονοµμιάς...

Η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης ολοκληρώνεται εδώ. Μια φορά όµμως ίσως και να µμην είναι αρκετή. Το µμάτι, το µμυαλό και

η καρδιά δεν προλαβαίνουν να αποθηκεύσουν όλα όσα βιώνουµμε. Σκέψεις πολλές, συναισθήµματα ανάµμεικτα. Υπερηφάνεια, θαυµμασµμός, ενθουσιασµμός, αγαλλίαση αλλά και ένα βασανιστικό «γιατί» µμας κατακλύζουν. Φεύγοντας αποχαιρετούµμε τις Κόρες, τους Κούρους και τις Καρυάτιδες και τους υποσχόµμαστε πως σύντοµμα θα ξανάρθουµμε για να θαυµμάσουµμε το µμεγαλείο που µμας κληροδότησαν οι πρόγονοί µμας ολοκληρωµμένο…

Χρυσάνθη Σολοµμωνίδου, απόφοιτος ’00, εκπαιδευτικός.

15

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Page 17: Πρόσωπα - sala

Roman PolanskiΑναµμένοντας το «GHOST»

O Andrzej Wajda λέει για τον Polanski :

«Ο Ροµμάν ήταν µμια ακόρεστη παρουσία επάνω στο σετ εκείνη την εποχή. Βασανιστικά ενδιαφερόταν για κάθε τεχνική λεπτοµμέρεια. Φωτισµμός, film stock, γωνίες λήψης, και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον απ’ την άλλη µμεριά, για τα είδη των ζητηµμάτων που η αγωνία τους είχε στοιχειώσει όλους εµμάς, όπως η πολιτική, η θέση της Πολωνίας στον κόσµμο και ειδικά το πρόσφατο εθνικό µμας παρελθόν. Κοιτούσε για το καθετί µμόνον µμπροστά, δεν κοίταζε ποτέ πίσω, µμε τα µμάτια σταθερά καρφωµμένα στο µμέλλον προς το οποίο φαινόταν να στοχεύει µμε ιλιγγιώδη ταχύτητα. Και για εκείνον το µμέλλον, ήταν εκεί έξω, στον κόσµμο και ιδιαίτερα στο Χόλυγουντ, που το ταύτιζε µμε τα παγκόσµμια ιδεώδη του κινηµματογράφου. Ήδη από τότε. Και αυτό ήταν κάτι απόλυτα µμοναδικό ανάµμεσά µμας. Δεν έχεις ιδέα πόσο απελευθερωτική εµμπειρία ήταν για τους υπόλοιπους από εµμάς στον Πολωνικό

κινηµματογράφο όταν παρουσιάσθηκε το «Μαχαίρι στο Νερό». Για πρώτη φορά µμετά τον πόλεµμο είχαµμε ένα φιλµμ που δεν είχε καµμία σχέση µμε τον πόλεµμο…Ο Roman ήταν ο φρέσκος αέρας, ένα καινούργιο ξεκίνηµμα...». Η πολυτάραχη ζωή του αρχίζει το 1933. Ο Πολάνσκι γεννιέται στο Παρίσι και µμεγαλώνει στην Κρακοβία. Ακολουθούµμενος από τις πιο φρικτές εµμπειρίες του πολέµμου και έχοντας ζήσει και στο Εβραϊκό γκέτο, σπουδάζει στη σχολή Κινηµματογράφου του Λοτζ. Παρά το ανατολικοευρωπαϊκό του background, σαν φοιτητής και στη συνέχεια σαν δηµμιουργός, επηρεάζεται από τη βόρεια Αµμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Η πρώτη του ταινία µμεγάλου µμήκους «Knife in the Water» 1962, (µμετά από εννέα µμικρού µμήκους ταινίες – χαρακτηριστικές των οποίων είναι «Two Men and a Wardrobe» και «When

16

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Page 18: Πρόσωπα - sala

Angels Fall») αποθεώνεται από το διεθνές κοινό και τους κριτικούς, ενώ αντιθέτως στην Πολωνία δέχεται αλλεπάλληλες επικρίσεις και ειρωνικά σχόλια, ακόµμα και από τον τότε πανίσχυρο ηγέτη Wladyslaw Gomulka, παρόλο που εκόµμισε στη χώρα του το Βραβείο Κριτικών του Φεστιβάλ Βενετίας, το εξώφυλλο της ταινίας στους ΤΙΜΕS και την υποψηφιότητα για ΟSCAR. Ο Πολάνσκι βρίσκεται πίσω στη Γαλλία, όπου σκηνοθετεί το «River of Diamods» 1964 και το «Repulsion» το 1965. Εν συνεχεία ακολουθεί µμια σειρά µμεγάλων επιτυχιών από το «Cul-de-Sac» 1966 και το «Rosemary’s Βaby» 1978, τo «Macbeth» 1971, το «Chinatown» 1974, µμέχρι τα «Frantic» 1988, το «Bitter Moon» 1992, το «Death and the Maiden» 1994, το «Ninth Gate» 1999 και το Οσκαρικό «Τhe Pianist» 2002. Ο Polanski θεωρείται η επόµμενη σελίδα στην Ιστορία του Κινηµματογράφου, µμετά τον Χίτσκοκ. Αναβλητικότητα στην αφήγηση, γρίφοι και παγίδες, χαρακτηριστικά των χιτσκοκικών συνταγών που άλλοτε διασταυρώνονται µμε στοιχεία νουάρ και άλλοτε συνυπάρχουν µμε ένα σιωπηλό αλλά ταυτόχρονα ενεργό µμεταφυσικό που παρεµμβαίνει µμε «Πολανσκικό» (αυτή είναι η λέξη) τρόπο. Σαν σεναριογράφος δυσκολεύει όσο το

δυνατόν περισσότερο τους ήρωες του, ανατρέποντας συνεχώς τα δεδοµμένα. Ο θύτης και το θύµμα συνεχώς αλλάζουν ρόλους. Κάνει τοµμή στις σκοτεινές τάσεις και τα διαβολικά ένστικτα που κρύβονται πίσω από άριστα καµμουφλαρισµμένα στοιχεία της κοινωνίας. Κάνει λοιπόν το θεατή να αλλάζει γνώµμη για τη σύµμπτωση και για το τυχαίο. Σπέρνει ανασφάλειες που καθιστούν το θεατή συµμµμέτοχο,καθώς οι αναγνώσεις αυτών των κλασικών πλέον έργων διαδέχονται η µμια την άλλη.- Ίσως η σκαλωσιά της απέναντι πολυκατοικίας να είχε τον ίδιο σκοπό µμε τη σκαλωσιά στην Ενάτη Πύλη.- Ο Ροµμάν Πολάνσκι συνεχίζει τη διαδροµμή του στο χώρο της έβδοµμης τέχνης, έχοντας ήδη αφήσει ταινίες – αντικείµμενα µμελέτης από κριτικούς και από δηµμιουργούς του κινηµματογράφου. Ταινίες δηµμιουργήµματα ενός ανθρώπου που και σαν παιδί και σαν ενήλικος ήρθε αντιµμέτωπος µμε το κακό στην πιο ακραία µμορφή που αυτό µμπορεί να έχει και παρόλο αυτά όχι µμόνο δε δίστασε να το επανατυπώσει στο πανί, αλλά και να ανιχνεύσει όλες του σχεδόν τις διαστάσεις, προσθέτοντας πολλές φορές και µμια µμεγάλη δόση ειρωνείας.

17

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Page 19: Πρόσωπα - sala

Οι ηθοποιοί που συνεργάσθηκαν µμαζί του δηµμιούργησαν φιγούρες που µμένουν αξέχαστες (Jack Nicolson στο China Town, Johnny Depp στο Ninth Gate κ.α.), ενώ παραµμένει ένας σκηνοθέτης που συγκρούεται µμετωπικά αλλά και απέραντα δηµμιουργικά, µμε τα προβλήµματα του set και κατά τις πρώτες του λιτές ταινίες και κατά τις τελευταίες υπερπαραγωγές που φέρουν την υπογραφή του. H νέα πολυαναµμενόµμενη δουλειά του Polanski «The Ghost», που θα βρίσκεται στις αίθουσες περί τα µμέσα του 2010, είναι µμια ταινία βασισµμένη στην οµμώνυµμη νουβέλα του Robert Haris. Η ιστορία διαδραµματίζεται σε ένα σπίτι µμπροστά στον ωκεανό στην καρδιά του χειµμώνα. ΄Ενας ghostwriter (Ewan McGregor) αναλαµμβάνει να συµμπληρώσει τις αναµμνήσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού (Pierce Brosnan). Τα µμυστικά που θα αποκαλύψει θα βάλουν τη ζωή του συγγραφέα σε άλλη τροχιά. Μετά το The «Pianist», που ήταν µμια καθαρά ιστορική ταινία και τον «Oliver Twist» που τράβηξε στις αίθουσες όλη την οικογένεια, ο Polanski επιστρέφει σ’ αυτό για το οποίο αγαπήθηκε. Ένα θρίλερ σχέσεων, που παίζει µμε τον σκοτεινό κόσµμο που υπάρχει άλλοτε γύρω και άλλοτε µμέσα στον άνθρωπο…

Μιχάλης Κονιδάρης, Σκηνοθέτης

18

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Page 20: Πρόσωπα - sala

Ή αλλιώς «Αίσχος! Ντροπή!», «Κατεβείτε απ’ τη θυµμέλη!», «Έξω οι Ούνοι!». Αυτές και άλλες παρόµμοιες οµμοβροντίες ακούγονται όλο και συχνότερα πλέον στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Και έτσι, εξασφαλίζουν µμεγαλύτερη δηµμοσιότητα, αρνητική κυρίως, οι αµμφιλεγόµμενες σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράµματος, όταν περιοδεύουν σε άλλα φεστιβάλ της χώρας.

Μακρά η πορεία παρόµμοιων παραγωγών στην Ελλάδα, είτε από Έλληνες είτε από ξένους σκηνοθέτες. Ενδεικτικά αναφέρω: οι Όρνιθες κατά Κουν το 1959, η Άλκηστις κατά Χουβαρδά το 1984, ο Οιδίποδας Τύραννος κατά Στούρουα το 1987, οι Βάκχες κατά Λάνγκοχφ το 1997, η Μήδεια κατά Βασίλιεφ το 2008, οι Πέρσες κατά Γκότσεφ το 2009. Τελικά, ποιοι γιουχάρουν, για ποιους λόγους, η εθνικότητα του σκηνοθέτη λειτουργεί επιβαρυντικά, η αντίδραση θα ήταν η ίδια αν τα έργα δεν ήταν αρχαία ελληνικά δράµματα;;

Το θέµμα είναι αρκετά πιο περίπλοκο απ’ ό,τι φαίνεται. Γιατί κάποιος να επιλέξει να προσβάλει τους συντελεστές της παράστασης, ενώ µμπορεί απλώς να φύγει από το θέατρο αν το θέαµμα τον

δυσαρεστεί;; Από την άλλη, τι είναι αυτό που κάνει κάποιον θεατή να αντιδράσει τόσο έντονα, ώστε να µμην υπολογίσει ούτε καν ότι φέρεται -ας το θέσω επιεικώς- απρεπώς;; Μήπως µμας κινεί και η ψυχολογία της µμάζας;; Αλλά και πάλι, αυτός που κάνει την αρχή, γιατί την κάνει;; Είναι θέµμα καλλιέργειας;; Ή µμήπως όχι µμόνο;;

Ας ξεκινήσω µμε τα δεδοµμένα του αρχαίου δράµματος και της Επιδαύρου. Τόσο τα κείµμενα όσο και ο χώρος είναι συνυφασµμένα µμε το πολιτισµμικό παρελθόν των Ελλήνων. Είναι µμέρος της ιστορίας του πολιτισµμού µμας. Δίκαια τα θεωρούµμε «δικά» µμας. Τα θεωρούµμε όµμως και «ιερά και όσια». Και ίσως εκεί βρίσκεται, εν µμέρει, η απαρχή του προβλήµματος. Από την άλλη, στη συνείδηση κάποιων θεατών ο τρόπος αναπαράστασης αρχαίου δράµματος, µμε κάποιες παραλλαγές, είναι συνυφασµμένος µμε την αναβίωσή του το 1927 στις Δελφικές γιορτές του Σικελιανού. Εγχείρηµμα πολύ φιλόδοξο, που στόχευε στην αναβίωση του αρχαίου ελληνικού πνεύµματος και στην καθιέρωση των Δελφών παγκοσµμίως ως το νέο οµμφαλό του κόσµμου, µμια σύγχρονη παγκόσµμια αµμφικτιονία, και που προκάλεσε έντονα και αντιφατικά σχόλια εξαιτίας της αρχαιοπρέπειάς του. Το

«Να φύγετε, κύριε! Να πάτε αλλού!» φώναξε αγανακτισµμένος ο θεατής

Αισχύλου Χοηφόροι, σε σκηνοθεσία Πίτερ Στάιν, θέατρο Schaubühne, Βερολίνο, 1980.

19

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Page 21: Πρόσωπα - sala

Εθνικό Θέατρο, ως επίσηµμος κρατικός καλλιτεχνικός φορέας, συνέχισε τις επόµμενες δεκαετίες περίπου σε αυτά τα βήµματα. Αυτή θεωρήθηκε, αυθαίρετα, η µμόνη «δόκιµμη» σκηνοθετική και σκηνική προσέγγιση του αρχαίου δράµματος, ένα πρότυπο µμε ισχύ αξιώµματος, ένα επικίνδυνο ιδεολόγηµμα. Και βρήκε αρκετούς µμιµμητές στο µμέλλον. Έτσι, στη συνείδηση πολλών µμέρος της ελληνικής ταυτότητας συνδέθηκε άµμεσα µμε αυτό τον τρόπο αναπαράστασης και, κατά συνέπεια, παγιώθηκε η άποψη πως κάθε άλλη προσέγγιση αποτελούσε ύβρη, ιεροσυλία, ασέβεια απέναντι στο αρχαίο δράµμα. Γαλουχήθηκαν λοιπόν αρκετές γενιές θεατών να µμη δέχονται τίποτα το διαφορετικό. Θέλω να ελπίζω πως σήµμερα είναι πολύ λίγοι εκείνοι που, γι’ αυτό το λόγο, θα σηκώσουν πρώτοι το λίθο σε σύγχρονες παραγωγές. Έβλεπαν, και βλέπουν, παραστάσεις, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς αξιολογούν, χωρίς να έχουν κριτήρια αισθητικά, παρά µμόνο ηθικά. Κρίνεται όµμως η Τέχνη µμε όρους ηθικής, και µμάλιστα θρησκευτικής ηθικής;; Καλό ή κακό, σωστό ή λάθος, ιερό ή ανόσιο;;

Το αρχαίο δράµμα όµμως είναι και παγκόσµμια πολιτισµμική κληρονοµμιά. Εκατοντάδες ξένοι ερευνητές στα πανεπιστήµμια όλου του κόσµμου αναλύουν και ερµμηνεύουν τα αρχαία κείµμενα. Τα αποτελέσµματα της έρευνάς τους γίνονται κι αυτά αντικείµμενο µμελέτης, κι έτσι προχωρά τόσο η Κλασική Φιλολογία όσο και οι Θεατρικές Σπουδές. Με ποιο σκεπτικό, λοιπόν, να ανακοπεί η αντίστοιχη πορεία των ξένων καλλιτεχνών που ασχολούνται µμε το αρχαίο δράµμα;; Ότι, λόγω καταγωγής, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν σε βάθος το αντικείµμενο;; Είναι, το λιγότερο, υπερφίαλη αυτή η στάση. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει εθνικά σύνορα, ιδίως σήµμερα, σε µμια παγκοσµμιοποιηµμένη κοινωνία.

Δεν µμπορεί κανείς να διεκδικεί αποκλειστικότητες στο πώς προσεγγίζεται ένα τέτοιας αξίας προϊόν πολιτισµμού. Αλήθεια, γιατί δε µμας παραξενεύει που οι Άγγλοι δε βλέπουν µμε τέτοια µματιά το έργο του Shakespeare;; Το θέατρο, όπως και κάθε άλλη µμορφή τέχνης, βασίζεται στον πειραµματισµμό και την έρευνα. Δεν µμπορεί κανείς να αποκλείσει κανέναν από αυτή την προσπάθεια, ακόµμα και αν θεωρεί άστοχες τις καλλιτεχνικές του επιλογές. Έπειτα, δεν µμπορεί να απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Φανταστείτε τα ανά τον κόσµμο φεστιβάλ (του Εδιµμβούργου, της Αβινιόν, της Αθήνας κλ.π.) να αρνούνταν να συµμπεριλάβουν στο πρόγραµμµμά τους παραστάσεις µμε την αιτιολογία ότι η σκηνοθεσία δεν είναι «δόκιµμη». Πόσο αντιδηµμοκρατικό θα ήταν. Στα όρια της λογοκρισίας. Η επιλογή γίνεται εκ των προτέρων, η κριτική ασκείται εκ των υστέρων.

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται προσπάθεια «επικαιροποίησης» του αρχαίου δράµματος. Οι σκηνοθέτες ζητούν να φέρουν το αρχαίο δράµμα στη σύγχρονη πραγµματικότητα για να τονίσουν το ταυτόχρονα διαχρονικό αλλά και πάντα επίκαιρο µμήνυµμά του

µμέσα από σύγχρονες καταστάσεις και γεγονότα. Χαρακτηριστικό παράδειγµμα η Ορέστεια κατά Πίτερ Στάιν το 1980. Ο Στάιν ήθελε να τονίσει µμέσα από τη σκηνοθεσία του ότι η τότε Γερµμανία ζούσε σε µμια κοινωνία που γερνούσε, ότι όλοι έχουν πολιτική ευθύνη για τα κοινά, ότι πρέπει άµμεσα να αναλάβουν δράση. Ο Λάνγκχοφ θέλησε µμε τις Βάκχες του να δείξει στο ελληνικό κοινό ότι ζούσε σε µμια καταρρέουσα κοινωνία, ο Βασίλιεφ ότι η παγκόσµμια Μήδειά του σήµμερα θα θριάµμβευε όχι στην Κόρινθο αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο. Το αποτέλεσµμα δεν ήταν πάντα το επιθυµμητό. Σε κάποιες περιπτώσεις, το θέαµμα προκάλεσε µμάλλον εκνευρισµμό στο κοινό παρά αισθητική απόλαυση, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά, ιδίως στις δύο τελευταίες παραστάσεις.

Κάποιες προσεγγίσεις είναι πράγµματι ακραίες από όποια πλευρά και να τις δει κανείς. Μάλλον, για να είµμαι σαφέστερη, είναι αστήρικτα ακραίες. Η πρωτοτυπία για την πρωτοτυπία σε υψηλό βαθµμό σκηνοθετικής έπαρσης. Πιθανόν οι σκηνοθέτες να υπερτίµμησαν τις δυνάµμεις τους και να καταπιάστηκαν µμε κάτι που τους ξεπερνούσε ή να µμην το είχαν µμελετήσει αρκετά. Πώς να παρέµμβει κανείς στην αυτογνωσία του σκηνοθέτη;; Έτσι έκρινε, έτσι έκανε. Η ηχηρή αποδοκιµμασία όµμως δεν µμπορεί να θεωρείται ενδεδειγµμένη αντίδραση. Γιατί είναι ένα «τείχος», είναι η έκφραση της διαφωνίας µμας µμε πολύ αντιδηµμοκρατικό τρόπο, όσο και αν κάποιοι κριτικοί θεάτρου ή καλλιτέχνες προσπαθούν να το εξωραΐσουν. Δεν µμπορώ να σκεφτώ µμε ποιο σκεπτικό η προσβολή θεωρείται δικαίωµμα του θεατή.

Το θέµμα λοιπόν είναι τι κάνουµμε ως θεατές. Έχουν και οι σκηνοθέτες µμερίδιο ευθύνης, αλλά δεν είναι της παρούσης να το συζητήσουµμε. Πώς αντιδρούµμε απέναντι σε µμια σύγχρονη σκηνοθετική ερµμηνεία που, όχι απλά δε µμας αρέσει ή µμας είναι αδιάφορη, αλλά µμας εκνευρίζει, µμας θυµμώνει κιόλας;;

Για αρχή, θα πρότεινα να αφήσουµμε πίσω µμας «αγκυλώσεις» του παρελθόντος. Δεν είναι ούτε ιεροσυλία ούτε ασέβεια µμια ανεπιτυχής, έστω κι αν αυτό είναι µμόνο προσωπική µμας εκτίµμηση, παράσταση αρχαίου δράµματος. Είναι καλλιτεχνικό γεγονός και ως τέτοιο το αξιολογούµμε. Αν και σπανιότατα µμια παράσταση είναι εξ ολοκλήρου ανεπιτυχής. Ας πάµμε στο θέατρο µμε ανοιχτό µμυαλό, καλή διάθεση -γιατί συνήθως περισσεύει η καχυποψία- και, πάνω απ’ όλα, µμε ψυχραιµμία. Αν δείτε ότι δεν το ελέγχετε, φύγετε αµμέσως! Από την άλλη, ας «παιδευτούµμε» λίγο περισσότερο µμόνοι µμας. Προσωπική δουλειά και ενασχόληση µμε θέµματα θεάτρου. Ας διαβάζουµμε πολλές και αντικρουόµμενες κριτικές. Υπάρχουν και σοβαρές κριτικές, που έχουν δηµμοσιευτεί τα τελευταία χρόνια στον Τύπο και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Ας βλέπουµμε όσο το δυνατόν περισσότερες παραστάσεις, ας έχουµμε πολλά και πολλαπλά καλλιτεχνικά ερεθίσµματα, όχι µμόνο τηλεοπτικά ή ό,τι είναι κάθε φορά στη µμόδα.

20

UNICEFΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Page 22: Πρόσωπα - sala

Τέλος, ας µμελετήσουµμε τους τοµμείς που αξιολογούµμε σε µμία παράσταση, χωρίς να είµμαστε ούτε φιλόλογοι ούτε θεατρολόγοι. Αρκεί που είµμαστε φιλότεχνοι. Η λειτουργικότητα της µμετάφρασης, οι σκηνοθετικές επιλογές που αφορούν στην ερµμηνεία του έργου -γιατί κάθε σκηνοθεσία οφείλει να είναι και ερµμηνεία του έργου-, η συνάφεια µμεταξύ κοστουµμιών, σκηνικών, µμουσικής, κίνησης και σκηνοθετικής γραµμµμής, η προετοιµμασία του θιάσου και των συντελεστών -η προχειρότητα «φωνάζει» από µμακριά-, η υποκριτική δεξιότητα και η συνεργασία των ηθοποιών. Γενικά ό,τι έχει σχέση µμε τον παραστατικό κώδικα και τη µμέθοδο που επέλεξε ο σκηνοθέτης. Η εµμπεριστατωµμένη κριτική µμπορεί να αποκαλύψει όλα τα τρωτά µμιας παράστασης χωρίς εµμπάθεια ή προκατάληψη.

Πώς θα γίνει αυτό;; Ας µμη χαζεύουµμε στο µμάθηµμα της Έκφρασης-Έκθεσης στη Β’ Λυκείου! Υπάρχει κεφάλαιο για τη θεατρική κριτική. Μάλιστα εκεί έχει συµμπεριληφθεί και η άποψη του Μ. Πλωρίτη για τον «εκσυγχρονισµμό» του αρχαίου δράµματος (σ. 199-200). Στους πιο απαιτητικούς, θα πρότεινα βιβλία που εύκολα θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία. Δείτε παρακάτω. Συνοψίζουν µμε πληρότητα και στηρίζουν επιστηµμονικά τις νέες τάσεις στη σκηνοθεσία του αρχαίου δράµματος. Ακόµμα και αν δε συµμφωνείτε, αξίζει να ακούσετε και την άλλη πλευρά.

Τελικά, είναι θέµμα προσωπικής ευθύνης του καθενός µμας. Η προσέγγιση του καινούργιου είτε από την πλευρά του δηµμιουργού είτε του θεατή είναι θέµμα καλλιέργειας και παιδείας. Ας µμην το αµμελούµμε λοιπόν. Προσωπικά, µμέχρι να εκδοθεί αυτό το τεύχος

του Αθήναζε, θα έχω σπεύσει να δω τους Πέρσες κατά Γκότσεφ σε κάποιο από τα φεστιβάλ της Αττικής. Τουλάχιστον, θα ελαττώσω την πιθανότητα να γίνω µμάρτυρας «λιθοβολισµμών»…

Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογοςΥπεύθυνη του Οµμίλου Σύγχρονου ΘεάτρουΝέα Γενιά Ζηρίδη[email protected]

Easterling, P. (επιµμ) (2007), Οδηγός για την αρχαία ελληνική τραγωδία,µμτφ-επιµμ. Λ. Ρόζη, Κ. Βαλάκας, Ηράκλειο: Πανεπιστηµμιακές Εκδόσεις Κρήτης

Goldhill, S. (2007), How to stage Greek Tragedy,Chicago: The University of Chicago Press

Μαυροµμούστακος, Πλ. (2006), Το θέατρο στην Ελλάδα 1940-2000,Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτης

21

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Page 23: Πρόσωπα - sala

22

ΒΙΒΛΙΟ

Μια νουβέλα και µμια έκθεση ζωγραφικής για την απώλεια και τις δοκιµμές θεραπείας της.

Ο φιλόλογος Αναστάσιος Μαδαµμόπουλος παρουσιάζει στο βιβλιοκαφέ Έναστρον, Σόλωνος 101, του µμαθηµματικού Θανάση Σκύφα, την τελευταία λογοτεχνική και εικαστική δουλειά του.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο, 14 Νοεµμβρίου 2009 στις 19:30 και η οµμώνυµμη έκθεση ζωγραφικής θα λειτουργεί έως τις 28 Νοεµμβρίου καθηµμερινά και Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως 13:30 και από τις 18:00 έως τις 21:30.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν µμε τραγούδια και αναγνώσεις παλιότεροι και νυν µμαθητές και εκπαιδευτικοί της Νέας Γενιάς Ζηρίδη.

Σας περιµμένουµμε όλους φιλότεχνους, φιλόµμουσους ή απλώς φίλους.

«Στις µμαύρες πάνω πέτρες της φυγής»

Page 24: Πρόσωπα - sala

Εδώ Βρυξέλλες!Η Συνθήκη της Λισαβόνας µμε µμια µματιά

Η Συνθήκη της Λισαβόνας υπογράφτηκε στις 13 Δεκεµμβρίου του 2007 στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας από τους πολιτικούς αρχηγούς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών µμελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η Συνθήκη αυτή υποκαθιστά το Ευρωπαϊκό Σύνταγµμα που απορρίφθηκε στα δηµμοψηφίσµματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας το 2005 και τροποποιεί τις δύο βασικές συνθήκες της ΕΕ: τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συνθήκη για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η τελευταία θα µμετονοµμασθεί σε Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η Συνθήκη της Λισσαβόνας διατηρεί τις ουσιαστικότερες καινοτοµμίες που περιέχονταν στο κείµμενο της Συνταγµματικής Συνθήκης. Παράλληλα, περιλαµμβάνει τις απαραίτητες ρυθµμίσεις που θα δώσουν στην ΕΕ την απαραίτητη δυναµμική, ώστε να µμπορέσει να ανταποκριθεί τόσο στις προκύπτουσες ανάγκες των κρατών µμελών, όσο και στις διεθνείς προκλήσεις που καλείται να αντιµμετωπίσει στο σύγχρονο παγκοσµμιοποιηµμένο περιβάλλον, και να µμπορέσει κατ’ επέκταση να λειτουργήσει πρωταγωνιστικά στο διεθνές σύστηµμα.

Το σύνολο των ρυθµμίσεων που επιφέρει η Συνθήκη της Λισαβόνας, προσδίδει µμεγαλύτερη αποτελεσµματικότητα και διαφάνεια στην Ένωση και ενισχύει τη δηµμοκρατική λειτουργία της. Το περιεχόµμενο της Συνθήκης αποτελεί ακόµμα την προσπάθεια της Ένωσης για γεφύρωση του «δηµμοκρατικού ελλείµμµματος», που πολλοί ισχυρίζονται ότι διέπει την ΕΕ, καθώς µμέσω των αλλαγών που επιφέρει στη λειτουργία των θεσµμικών οργάνων της Ένωσης, καλλιεργεί σ’ αυτή ένα δηµμοκρατικότερο τρόπο λήψης αποφάσεων. Είναι πολύ σηµμαντικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες αποκτούν πλέον αυξηµμένο ρόλο µμέσω της θεσµμοθέτησης του δικαιώµματος

πρωτοβουλίας και της ενίσχυσης του ελεγκτικού ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, παράλληλα µμε την ενίσχυση των αρµμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίως -µμα όχι µμόνο-, µμέσω της επέκτασης της διαδικασίας συναπόφασης.

Βασικό χαρακτηριστικό της Συνθήκης της Λισαβόνας αποτελεί η θέσπιση νέων νοµμικών βάσεων για την ανάπτυξη περισσότερο ευέλικτων ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιµμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως είναι η κλιµματική αλλαγή, το περιβάλλον και η ενέργεια, καθώς και η κοινοτικοποίηση της µμέχρι σήµμερα δράσης διακυβερνητικού χαρακτήρα της ΕΕ προκειµμένου να αντιµμετωπιστούν αποτελεσµματικότερα κάποια θέµματα, όπως η µμετανάστευση, η χορήγηση ασύλου και η φύλαξη των συνόρων. Η Συνθήκη της Λισαβόνας εισάγει επίσης δύο σηµμαντικές θεσµμικές καινοτοµμίες που διασφαλίζουν τη συνοχή της εξωτερικής δράσης της Ένωσης: πρώτον, το διορισµμό «µμόνιµμου» Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµμβουλίου για περίοδο δυόµμισι ετών, µμε δυνατότητα ανανέωσης, και νέου Ύπατου Εκπροσώπου για θέµματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και δεύτερον, του Αντιπροέδρου

της Επιτροπής, ο οποίος θα επικουρείται από τη νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει, τέλος, ιδιαίτερη έµμφαση στις αρχές που αποτελούν τα θεµμέλια της δράσης της Ευρωπαϊκής

Ένωσης: δηµμοκρατία, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώµματα και θεµμελιώδεις ελευθερίες, σεβασµμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδος, ισότητα και αλληλεγγύη.

Μέχρι στιγµμής την Συνθήκη της Λισσαβόνας έχουν κυρώσει 23 κράτη-µμέλη µμε κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η Ελλάδα την κύρωσε στις 11 Ιουνίου 2008 µμε ψήφους 250 υπέρ και 42 κατά. Η Ιρλανδία οργάνωσε δηµμοψήφισµμα στις 12.6.08, στο οποίο η Συνθήκη απερρίφθη µμε ποσοστό 53,4%. Το επικείµμενο δεύτερο δηµμοψήφισµμα της Ιρλανδίας θα πραγµματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2009. Εκτός από την Ιρλανδία, η διαδικασία της επικύρωσης εκκρεµμεί σήµμερα στην Τσεχία, την Πολωνία και τη Γερµμανία.

Για περισσότερες πληροφορίες:http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2007:306:SOM:EL:HTML http://europa.eu/lisbon_treaty/index_en.htm http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/European+Policy/Η+Συνθήκη+της+Λισσαβόνας/

Ναταλία Στενηµμαχίτη, απόφοιτος ’00 Ακόλουθος Τύπου

23

ΕΥΡΩΠΗ

Page 25: Πρόσωπα - sala

Τώρα, τρία χρόνια µμετά την αποφοίτησή µμου, νιώθω ότι είναι η πρώτη φορά που είµμαι έτοιµμη να γράψω για όσα σηµμαντικά µμου προσέφερε το σχολείο όταν ήµμουν µμαθήτρια και συνεχίζει να µμου προσφέρει, µμε τις εµμπειρίες που απέκτησα στη διάρκεια της µμαθητικής µμου ζωής, ακόµμα και σήµμερα. Εµμπειρίες που πιστεύω ότι θα µμείνουν χαραγµμένες στην ψυχή µμου για πάντα και θα µμε καθορίζουν. Και η πορεία µμου στο σχολείο, δεν ήταν και µμικρή. Νηπιάκι, τριών χρονών τότε, βρέθηκα στην πύλη του Νηπιαγωγείου της οδού Φραγκοκλησιάς που µμε οδήγησε σε ένα πανέµμορφο περιβάλλον µμε δασκάλες που είχαν άρωµμα µμαµμάς. Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκα στο ιστορικό κτήριο της Κηφισίας, όπου έζησα ανεπανάληπτες στιγµμές, για να έχω την τύχη, περνώντας όλα τα στάδια της εξελικτικής πορείας του σχολείου, να αποφοιτήσω από τις καινούριες, τις καλαίσθητες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις των Σπάτων.

Το σχολείο, λοιπόν, µμου προσέφερε πολλά. Την αγάπη για τη γνώση, το βιβλίο, το διάβασµμα. Το πάθος για τη συζήτηση, στην οποία δεν µμπορούσα να αντισταθώ ούτε την ώρα του µμαθήµματος, για τον διάλογο και την επικοινωνία. Την επιθυµμία για τη δηµμιουργική έκφραση και την επαφή µμε την τέχνη. Από τους δασκάλους και τους καθηγητές µμου δε θα µμνηµμονεύσω κανέναν συγκεκριµμένα για να µμην αδικήσω τους υπόλοιπους, γιατί πιστεύω ότι όλοι, µμε το δικό του τρόπο ο καθένας, συνέβαλαν στη διαµμόρφωσή µμου. Θα σταθώ όµμως στις δασκάλες µμου της µμουσικής, στην κα Μέλπω και την κα Άντα, γιατί αυτές αποκάλυψαν µμία πτυχή της προσωπικότητάς µμου που µμπορεί να µμην ερχόταν ποτέ στην επιφάνεια, την ιδιαίτερη σχέση µμου µμε το τραγούδι. Μια σχέση που βέβαια δε θα αναπτυσσόταν αν δίπλα µμου δεν ήταν ο Φίλος µμου από την πρώτη Δηµμοτικού, ο Γιώργος ο Διαµμαντόπουλος. Αξέχαστη εµμπειρία για µμένα ήταν η πρώτη ελληνική βραδιά που έκανε το σχολείο, εκεί που τραγούδησα για πρώτη φορά µμπροστά σε τόσο πολύ κόσµμο. Νιώθω, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι εµμπειρίες καθόρισαν τις επιλογές µμου, αυτές που έκανα µμετά την αποφοίτησή µμου.

Οι σπουδές µμου στο Μαθηµματικό της Αθήνας, η εµμπλοκή µμου στο χώρο του βιβλίου, η ενασχόλησή µμου µμε τις εκδόσεις στον Εκδοτικό Οργανισµμό «Έναστρον» που έχουν δηµμιουργήσει οι γονείς µμου, καθώς και η ενεργή δραστηριοποίησή µμου στο οµμώνυµμο βιβλιοκαφέ «Έναστρον», ένα χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά του βιβλίου, που φιλοξενεί παρουσιάσεις βιβλίων, µμουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, όπου µμπορείς να συναντήσεις φίλους, να βρεις παλιά και καινούρια βιβλία, να γευτείς υπέροχα αρώµματα καφέ, ιδιαίτερα cocktails και κυρίως να χαλαρώσεις σε ένα αισθητικό και ανθρώπινο περιβάλλον, είναι κάποιες από τις τωρινές µμου ενασχολήσεις. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι επιλογές µμου αυτές είναι οι χειροπιαστές αποδείξεις της µμεγάλης αγάπης που µμου ενέπνευσε το σχολείο για τη ζωή και τον πολιτισµμό, άρρηκτα συνδεδεµμένες µμε την εκπαιδευτική µμου πορεία. Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να µμείνει από αυτό το κείµμενο είναι µμια και µμοναδική φράση: «Δε λησµμονώ». Δε λησµμονώ τους ανθρώπους που είχα συνοδοιπόρους, δε λησµμονώ τις όµμορφες και τις άσχηµμες εµμπειρίες (έµμαθα και από τις δύο), δε λησµμονώ τα γέλια και τα κλάµματα, δε λησµμονώ τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Δε λησµμονώ κανέναν και τίποτα…

Άρτεµμις Σκύφα, απόφοιτος ‘06 Φοιτήτρια στο Τµμήµμα Μαθηµματικών του Πανεπιστηµμίου Αθηνών

«..γεύση από σχολείο..»

24

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Page 26: Πρόσωπα - sala

Το αίτηµμα για ανθρωπιστική παιδεία και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωµμάτων φαντάζει στις µμέρες µμας ολοένα και πιο επιτακτικό και βρίσκει έµμπρακτη εφαρµμογή στην ενσωµμάτωση των τεχνών στην εκπαίδευση. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας επιχειρείται η διδασκαλία της τέχνης του θεάτρου στο Δηµμοτικό και στο Γυµμνάσιο, της οποίας ο ρόλος, όσον αφορά στα άτοµμα αλλά και στην οµμάδα, είναι τρισυπόστατος: ψυχαγωγικός, κοινωνικός, παιδευτικός.

Στη Θεατρική Αγωγή το παιδί περνά από την ψυχαγωγία στη µμόρφωση, στη διαπαιδαγώγηση, στην κοινωνικοποίηση, στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του, γιατί η τέχνη του θεάτρου είναι ταυτόχρονα δραµματική και θεατρική. Το µμεν δράµμα προϋποθέτει την πράξη, το δε θέατρο προϋποθέτει το θέαµμα, όπου µμια πράξη παρίσταται. Και τα δύο, δράµμα και θέατρο, οδηγούν στην εµμπειρία, στη νόηση, στον εµμπλουτισµμό της φαντασίας.

Μια βασική πτυχή της Θεατρικής Αγωγής είναι το θεατρικό παιχνίδι. Ξεκινά µμε δραστηριότητες συνοχής της οµμάδας και εµμπιστοσύνης, περνά σε δραστηριότητες για την απελευθέρωση της σωµματικής έκφρασης και του φυσικού αυθορµμητισµμού και οδηγείται σε κοινές δράσεις, µμέσω των οποίων γίνονται κατανοητές από κάθε µμέλος η έµμπρακτη αποδοχή ή η απόρριψη των επινοήσεων του άλλου. Κατόπιν, η δραµματοποίηση εµμπειριών, η δηµμιουργία και η ανάληψη θεατρικών χαρακτήρων (ρόλων) λειτουργεί ως πρόσχηµμα, ώστε να εφαρµμοσθούν στην πράξη µμε φωνή, κίνηση και λόγο, µμε βασικό θέµμα τη σύγκρουση και µμέσα σε µμια διαδικασία επικοινωνίας, οι δράσεις πάνω στο περιβάλλον και στους άλλους, οι διαδράσεις ανάµμεσα σε άτοµμα και τις ιδέες τους, η συνεισφορά στην επίλυση κοινών ζητηµμάτων και η αναγνώριση της αξίας του καθενός.Απώτερο στόχο του θεατρικού παιχνιδιού αποτελεί η δραµματική έκφραση, η δηµμιουργική δραµματοποίηση ιστοριών και εν τέλει η παράσταση ως δηµμιούργηµμα κυρίως των παιδιών.

Η συµμβολή αυτής της πολύπλευρης δραστηριότητας (παιχνίδια αυτοσχεδιασµμού, παντοµμίµμα, µμυθοπλασία, ζωγραφική,

κατασκευές µμάσκας και θεατρικού κοστουµμιού) έχει για τους µμαθητές ευεργετικά αποτελέσµματα. Αναπτύσσουν ικανότητες και κλίσεις λειτουργώντας αρµμονικά τόσο ως αυτόνοµμες προσωπικότητες όσο και µμέσα στην οµμάδα, ανακαλύπτουν πτυχές της προσωπικότητάς τους, τις οποίες πολλές φορές αγνοούν, και µμαθαίνουν να εµμπιστεύονται τον εαυτό τους, ενώ παράλληλα καλλιεργούνται αισθητικά διαµμορφώνοντας καλλιτεχνική αντίληψη και κριτική ικανότητα.

Η πιο σηµμαντική όµμως παράµμετρος αυτής της διαδικασίας, µμε την οποία τα παιδιά γνωρίζονται µμε τη θεατρική πράξη, είναι ότι εκτονώνουν την ορµμέµμφυτη ώθηση της ψυχής να καταργήσει τον πρακτικό χρόνο µμε το παιχνίδι. Η φράση «παίζω θέατρο» δίνει αυτό το χαρακτήρα του παιχνιδιού. Υποδηλώνει έναν κόσµμο µμαγείας και ονείρου. Γι’ αυτή, άλλωστε, τη ζωτικής σηµμασίας µμιµμητική τάση του ανθρώπου, ως ελεύθερη δηµμιουργία και σύνθεση των στοιχείων της πραγµματικότητας,έκανε λόγο πρώτος ο Αριστοτέλης. Η αισθητική του θεωρία, όπως αναπτύσσεται στην πραγµματεία του «Περί Ποιητικής», µμιλά για τη «φυσική» αρχή της ποίησης και στον όρο αυτό υπάγεται ό,τι ονοµμάζουµμε θέατρο. Από τις παρατηρήσεις του προκύπτει πως η ποίηση αποτελεί και φυσικό και ευχάριστο στοιχείο της ανθρώπινης ζωής.

«…τό τε γάρ µμιµμείσθαι σύµμφυτον τοίς ανθρώποις εκ παίδων εστί

και τούτω διαφέρουσι των άλλων ζώων ότι µμιµμητικώτατον εστί καί

τάς µμαθήσεις ποιείσθαι διά µμιµμήσεως τάς πρώτας καί τό χαίρειν

τοίς µμιµμήµμασι πάντας»

(«Περί Ποιητικής», 144865-9)

Ράνια ΝτανάκαΘεατρολόγος και Απόφοιτοςτης Ανωτέρας Δραµματικής Σχολής «Αθηναϊκή Σκηνή»

25

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η συµμβολή του θεάτρου στην εκπαίδευση

Page 27: Πρόσωπα - sala

Ας ταξιδέψουµμε στο χρόνο κι ας σταθούµμε στα µμαθητικά µμας χρόνια…Τότε που µμε δέος αντικρίζαµμε το δάσκαλο ή τον καθηγητή και τρέµμαµμε και ίδρωναν τα χέρια µμας στο άκουσµμα του ονόµματός µμας την ώρα της εξέτασης και γενικότερα σε κάθε κάλεσµμά του να σηκωθούµμε στον πίνακα. Ίσως ακόµμα να αντηχούν στα αυτιά κάποιων οι εντολές που έδιναν µμε επιτακτικό ύφος οι δάσκαλοι: «Παπαδόπουλε, σήκω να λύσεις την άσκηση στον πίνακα!», «Χατζή, έλα στον πίνακα να λύσεις αυτή την εξίσωση!», «Γρηγορίου, πάρε κιµμωλία και λύσε το πρόβληµμα!». Δεν έχει σηµμασία σε ποια δεκαετία ανάγονται τα µμαθητικά µμας χρόνια, γιατί ο παρανοµμαστής είναι κοινός: πίνακας (µμαύρος ή πράσινος δεν παίζει ρόλο), κιµμωλία, ερωτήσεις, ασκήσεις και άγχος συνέθεταν µμια βασανιστική διαδικασία. Μεγαλώσαµμε, λοιπόν, όλοι κάτω από τη σκιά του µμαυροπίνακα και µμε τα χέρια λευκά από την κιµμωλία. Ο µμαυροπίνακας έγινε το µμέσο για να λάβουν µμόρφωση γενιές και γενιές ανθρώπων, µμεγάλοι επιστήµμονες και πολιτικοί. Οι εποχές όµμως αλλάζουν και τα πάντα γύρω µμας εξελίσσονται. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα επιτεύγµματά της φέρνουν νέο αέρα στα εκπαιδευτικά δρώµμενα. Ανοίγουν νέους δρόµμους, δίνουν νέες προοπτικές και προσφέρουν στους εκπαιδευτικούς πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες, ώστε να είναι σε θέση να οργανώνουν και να διεξάγουν ένα ξεχωριστό, ενδιαφέρον, δηµμιουργικό και πλούσιο σε κίνητρα µμάθηµμα. Ατράνταχτο παράδειγµμα αποτελεί ο υπολογιστής, ο οποίος προσφέρει απίστευτες δυνατότητες

τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στους µμαθητές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια µμε έκπληξη παρατηρούµμε την εµμφάνιση και την εξάπλωση στο χώρο της εκπαίδευσης και ενός άλλου τεχνολογικού επιτεύγµματος, του διαδραστικού πίνακα (smart board). Πρόκειται για ένα σχετικά φρέσκο τεχνολογικό προϊόν (ο πρώτος πίνακας κατασκευάστηκε το 1991). Είναι στην ουσία µμια λευκή επιφάνεια στο µμέγεθος του παραδοσιακού πίνακα, η οποία για να λειτουργήσει προϋποθέτει τη σύνδεση, µμε ένα καλώδιο USB ή µμε την ασύρµματη τεχνολογία Bluetooth, µμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και µμε ένα βιντεοπροβολέα (προτζέκτορα). Το σύστηµμα αυτό συνοδεύεται και από ένα «µμαγικό µμολύβι», µμια ειδική γραφίδα, η οποία αντικαθιστά την κιµμωλία. Το κόστος για την απόκτηση ενός τέτοιου συστήµματος ξεκινά από 500€ και µμπορεί να φτάσει ακόµμα και τα 5000€, ανάλογα µμε τις προδιαγραφές

που θα πρέπει να πληροί. Ωστόσο, µμια µμέση τιµμή για έναν αξιόλογο διαδραστικό πίνακα δεν ξεπερνά τα 1000€ . Δε λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις, όπου µμε διάφορες εναλλακτικές λύσεις ένα σχολείο µμπορεί να αποκτήσει το διαδραστικό πίνακα µμε σχεδόν µμηδενικό κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγµμα αποτελεί το Γυµμνάσιο της ακριτικής Οινόης στην Καστοριά, το οποίο απέκτησε τον πίνακα µμε µμόλις 41€ (!) χάρη σε µμια πατέντα του φιλολόγου του και επιµμορφωτή στις Νέες Τεχνολογίες, κυρίου Γ. Πλεύρη . Ως προς την εγκατάσταση στη σχολική αίθουσα, αυτή είναι απλή και πολύ γρήγορα οι εµμπλεκόµμενοι συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο. Ποια είναι η σύντοµμη ιστορία τους;; Οι διαδραστικοί πίνακες έκαναν την παρθενική τους εµμφάνιση στις σχολικές αίθουσες της Αγγλίας το 1997 καλύπτοντας τότε το 98% των µμονάδων Δευτεροβάθµμιας Εκπαίδευσης και θέτοντας ως στόχο την κάλυψη του 100% των σχολείων Πρωτοβάθµμιας Εκπαίδευσης ως το 2011. Έκτοτε το «µμυστικό» ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και οι Η.Π.Α. πίστεψαν αµμέσως στις δυνατότητες των διαδραστικών πινάκων και δέχτηκαν να φέρουν αυτό το ανανεωτικό πνεύµμα στις αίθουσες των σχολείων τους. Η Ελλάδα δε µμένει έξω από τις εξελίξεις. Η αξία αυτού του

Σβήνοντας τον µμαυροπίνακα…Ο µμαυροπίνακας κατεβαίνει από το θρόνο του και σταδιακά αντικαθίσταται…

26

EKΠΑΙΔΕΥΣΗ

Page 28: Πρόσωπα - sala

νέου µμέσου αναγνωρίζεται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο πυκνώνοντας έτσι τις σκέψεις για ένταξη αυτών στην καθηµμερινή ζωή των σχολικών µμονάδων ανά την επικράτεια και για σταδιακή αντικατάσταση των παραδοσιακών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεπικουρούν τα θετικά αποτελέσµματα που προκύπτουν από την πιλοτική χρήση αυτών των πινάκων. Αρκετά ιδιωτικά σχολεία, τα οποία είναι ανοιχτά στις προκλήσεις και τις πρωτοποριακές ιδέες, έχουν επενδύσει στη νέα γενιά πινάκων και παρακολουθούν και καταγράφουν την επιρροή που αυτοί ασκούν στους µμαθητές και στον τρόπο µμάθησης. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποια δηµμόσια σχολεία, τα οποία έχουν αντικαταστήσει µμε την στήριξη των συλλόγων γονέων και των τοπικών δήµμων τον κλασικό πίνακα µμε την τελευταία λέξη της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Σύµμφωνα µμε πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τις εταιρείες εισαγωγής διαδραστικών πινάκων, µμέχρι σήµμερα 15 δηµμόσια σχολεία έχουν κάνει αυτό το βήµμα, από τα οποία το φως της δηµμοσιότητας έχουν δει ένα δηµμοτικό σχολείο και το 1ο ΕΠΑΛ της Χίου, ένα δηµμοτικό σχολείο στο Λέχοβο της Φλώρινας, το 2ο Δηµμοτικό σχολείο Καλυβίων Θορικού, το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, το σχολείο στην περιοχή Παγώνδα της Σάµμου καθώς και το 2ο Γυµμνάσιο της Αγίας Παρασκευής.

Ποια είναι η λειτουργία τους;; Τι δυνατότητες παρέχουν στο χρήστη τους;; Ο πίνακας αυτός αλληλεπιδρά µμε τον υπολογιστή και προβάλλονται σ’ αυτόν εικόνες, βίντεο, κείµμενα και όσα δεδοµμένα βρίσκονται στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή. Αυτή η σχέση «συγκοινωνούντων δοχείων» προσφέρει στο χρήστη ένα ευρύ φάσµμα µμορφών αξιοποίησης. Στη συνέχεια απαριθµμούµμε τις σηµμαντικότερες αυτών. - Ο δάσκαλος παρουσιάζει το µμάθηµμα ξεφεύγοντας από τον παραδοσιακό τρόπο. Χρώµματα, σχέδια, γραφικές

παραστάσεις, χάρτες, κινούµμενες εικόνες κι οποιοδήποτε άλλο οπτικοακουστικό εποπτικό υλικό τίθεται στη διάθεση του ανήσυχου εκπαιδευτικού και βοηθά στην οργάνωση και διεξαγωγή ενός πρωτοποριακού µμαθήµματος. Αυτή η εφαρµμογή κρίνεται σηµμαντική για όλα τα µμαθήµματα, αλλά είναι ακόµμα πιο ουσιώδης για τις φυσικές επιστήµμες. Θυµμηθείτε πόσο δύσκολο ήταν για µμας να προσπαθούµμε να καταλάβουµμε ένα φυσικό φαινόµμενο ή την αντίδραση κάποιων χηµμικών στοιχείων µμέσα από τις στατικές εικόνες ή τις πυκνογραµμµμένες περιγραφές του βιβλίου. Αντίθετα, µμε τον διαδραστικό πίνακα µμαθήµματα, που στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην επίδειξη (Φυσική, Χηµμεία), διδάσκονται µμε άλλο τρόπο, πιο ζωντανό, ευρηµματικό και συνεπώς πιο κατανοητό. Παράλληλα, ένας διαδραστικός πίνακας µμπορεί να λειτουργήσει και σαν εικονικό εργαστήρι, όταν το σχολείο δε διαθέτει εργαστήρι φυσικών επιστηµμών ή όταν στο υπάρχον εργαστήριο παρατηρούνται ελλείψεις σε διάφορα υλικά. - Είναι δυνατή η αποθήκευση κάποιων σηµμειώσεων σχετικών µμε το µμάθηµμα, έτσι ώστε αυτές µμετά να δοθούν σε έντυπη ή ηλεκτρονική µμορφή στους µμαθητές. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουµμε την προσήλωση των µμαθητών κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας και η προσοχή τους δε διασπάται από την ασύνειδη διαδικασία αντιγραφής από τον πίνακα. Ταυτόχρονα οργανώνεται και το υλικό για τους απόντες µμαθητές. - Δίνεται η δυνατότητα για παράλληλη χρήση λογισµμικών και εκπαιδευτικών διαδραστικών παιχνιδιών. - Από τη στιγµμή που υπάρχει άµμεση σύνδεση µμε µμια µμονάδα υπολογιστή, καταλαβαίνουµμε πόσο εύκολη θα είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο και η προβολή ιστοσελίδων. Για παράδειγµμα, ο καθηγητής των Αρχαίων Ελληνικών που παρουσιάζει στους µμαθητές της Β’ Λυκείου τα βασικά χαρακτηριστικά του αρχαίου δράµματος, µμπορεί ταυτόχρονα να ανατρέξει σε κάποια σχετική ηλεκτρονική σελίδα και να παρουσιάσει κάποιο πρόσθετο υλικό. - Ένας άλλος τρόπος αξιοποίησης του συστήµματος επιτρέπει τη δηµμιουργία βιντεο-µμαθηµμάτων που να µμπορούν να αναρτηθούν στη σχολική ιστοσελίδα.-Παρέχεται η δυνατότητα εµμπλοκής τόσο του εκπαιδευτικού όσο και του µμαθητή στα εικονιζόµμενα αντικείµμενα. Τίποτα από τα προβαλλόµμενα στην οθόνη δε θεωρείται παγιωµμένο και πάνω σ’ αυτό το στοιχείο θεµμελιώνεται ο διαδραστικός χαρακτήρας του πίνακα. Από τη στιγµμή που τα βιβλία του µμαθητή διατίθενται πλέον και σε ηλεκτρονική µμορφή, είναι δυνατόν να γίνει η προβολή κάποιας σελίδας και στη συνέχεια να επέµμβει σ’ αυτή ο εκπαιδευτικός και ο µμαθητής. Μπορεί, για παράδειγµμα, κατά τη διάρκεια του µμαθήµματος Νεοελληνικής Γλώσσας ο δάσκαλος να προσθέσει κάποια δεδοµμένα στο εικονιζόµμενο στοιχείο ή να ζητηθεί από κάποιο µμαθητή να υπογραµμµμίσει σ’ ένα κείµμενο όλα τα ρήµματα. Ή ακόµμα µμπορεί να κληθεί να συµμπληρώσει τα κενά

27

EKΠΑΙΔΕΥΣΗ

Page 29: Πρόσωπα - sala

ενός κειµμένου (για τη δυνατότητα γραφής πάνω στον πίνακα υπάρχουν δύο επιλογές: είτε ο µμαθητής γράφει απευθείας µμε τη γραφίδα είτε εµμφανίζεται στον πίνακα µμια προσοµμοίωση του πληκτρολογίου και ο µμαθητής επιλέγει µμε τη γραφίδα τους χαρακτήρες).

- Δίνεται, τέλος, νέα πνοή στη διδασκαλία της Γεωγραφίας και της Αστρονοµμίας µμέσω της διασύνδεσης µμε διαδικτυακούς χάρτες (Google Maps, Google Earth). Στο σηµμείο αυτό θα µμπορούσε κάποιος να αντιπαραθέσει ότι χάρτες υπάρχουν και στα βιβλία. Αυτοί όµμως στερούνται ζωντάνιας, κίνησης και περιορίζουν το βιωµματικό χαρακτήρα του µμαθήµματος. Ανάλογη είναι και η διάσταση που δίνεται στο µμάθηµμα της Φυσικής Αγωγής. Τα τελευταία χρόνια οι µμαθητές προµμηθεύονται ένα εγχειρίδιο για το µμάθηµμα της Φυσικής Αγωγής, το οποίο χρησιµμοποιείται κατά κύριο λόγο όταν ο καιρός δεν επιτρέπει τις αθλοπαιδιές στο προαύλιο του σχολείου. Σκεφτείτε όµμως πόσο ξεχωριστό γίνεται το µμάθηµμα της Φυσικής Αγωγής, έστω και στους τέσσερις τοίχους της τάξης, όταν χρησιµμοποιείται ο διαδραστικός πίνακας. Ο διευθυντής του δηµμοτικού σχολείου της Χίου, το οποίο ενέταξε τους πίνακες στην καθηµμερινή εκπαιδευτική πράξη, σε πρόσφατη συνέντευξη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόσφατα κοιτούσα το γυµμναστή µμας που έκανε µμαθήµματα τακτικής στους µμαθητές παρουσιάζοντας ένα βίντεο. Κάθε τόσο σταµματούσε το βίντεο και µμε τη γραφίδα έγραφε πάνω στον πίνακα, εξηγούσε τις κινήσεις των παικτών και έδειχνε τα λάθη τους. Μετά συνέχιζε το βίντεο και το σταµματούσε σε όποιο σηµμείο χρειαζόταν. Τα παιδιά ήταν γοητευµμένα!» .

Ποια είναι τα πλεονεκτήµματα από τη χρήση αυτών των πινάκων;;Η εισαγωγή των διαδραστικών πινάκων στα σχολεία της Αγγλίας και των άλλων χωρών που προαναφέρθηκαν, σηµματοδότησαν και την απαρχή µμιας σειράς ερευνών για την εξαγωγή συµμπερασµμάτων ως προς τα αποτελέσµματα που φέρει η χρήση τους στο µμαθητικό πληθυσµμό. Τα αποτελέσµματα ήταν θετικά κι έτσι ενθαρρύνονται ολοένα και περισσότερα σχολεία να επενδύσουν στην αγορά τέτοιων πινάκων. - Παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος των µμαθητών για το µμάθηµμα και η συµμµμετοχή τους γίνεται ολοένα και πιο ενθουσιώδης. Συγκεκριµμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική αρθρογραφία, οι

µμαθητές διαγκωνίζονται πλέον για να σηκωθούν στον πίνακα, µμια εικόνα που απέχει πολύ από εκείνη του κλασικού µμαθητή που το θεωρούσε αγγαρεία και βασανιστήριο. - Δίνονται πολλαπλά ερεθίσµματα για καλλιέργεια της κριτικής και της δηµμιουργικής σκέψης των µμαθητών.- Δίνονται περισσότερα κίνητρα για συνεργατική µμάθηση. Ολόκληρη η τάξη λειτουργεί ως οµμάδα. Οι µμαθητές συµμµμετέχουν, αλληλεπιδρούν και έτσι αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.- Οι µμαθητές δεν είναι υποχρεωµμένοι να κρατούν πολλές σηµμειώσεις κατά τη διάρκεια του µμαθήµματος, ενώ αντίθετα είναι σε θέση να αφοµμοιώνουν ευκολότερα σύνθετες έννοιες µμέσω της αναπαραστατικής δύναµμης.- Υπάρχει σεβασµμός απέναντι στο διαφορετικό στιλ µμάθησης που χαρακτηρίζει τον κάθε µμαθητή. Οι οπτικοί µμαθητές µμπορούν να επωφεληθούν από τις σηµμειώσεις που θα προστεθούν πάνω στον πίνακα, από τα σχεδιαγράµμµματα, από τα σύµμβολα και τις εικόνες. Οι µμαθητές µμε κιναισθητικές δεξιότητες είναι συνήθως δύσκολο να παρακολουθήσουν ένα µμάθηµμα µμε τη µμορφή διάλεξης. Μπορούν όµμως να ενισχύσουν τη µμάθησή τους µμέσω ασκήσεων που περιλαµμβάνουν την αφή, την κίνηση και το χώρο που τους προσφέρει ο διαδραστικός πίνακας .- Τα πλεονεκτήµματα της χρήσης του πίνακα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και για τους µμαθητές που παρουσιάζουν κάποιες µμαθησιακές δυσκολίες. Αυτοί συνήθως δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τη ροή του µμαθήµματος και να κρατήσουν σηµμειώσεις. Χάρη όµμως στην αναπαραστατική δύναµμη που διαθέτει ο πίνακας και στη ζωντάνια που χαρίζει στο µμάθηµμα, τα προβλήµματα παρακολούθησης ελαχιστοποιούνται. Βαθύτερο κέρδος από τη διαδικασία αυτή είναι ότι τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και αλλάζει και ο τρόπος που αντιµμετωπίζουν το σχολείο και τη διαδικασία µμάθησης.- Τέλος, αλλάζουν οι ρόλοι κατά τη διάρκεια του µμαθήµματος κι από τη δασκαλοκεντρική διδασκαλία περνάµμε στη µμαθητοκεντρική. Ο εκπαιδευτικός δεν αντιµμετωπίζεται πλέον ως αυθεντία. Αντίθετα, παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα-ερεθίσµματα στους µμαθητές και γίνεται µμεσολαβητής ανάµμεσα σ’ αυτούς και στη γνώση, συνοδοιπόρος τους στη διαδικασία ανακάλυψης και κατάκτησης της γνώσης. Οι µμαθητές κάνουν δικό τους το νέο πεδίο γνώσης συνεισφέροντας ταυτόχρονα σε αυτό, συµμµμετέχοντας έτσι σε µμια διαδικασία οικείωσης του γνωστικού αντικειµμένου . Αυτή η αλλαγή ρόλων αποπνέει και τις βασικές αρχές της δοµμιστικής θεωρίας µμάθησης (constuctivism). Οι θεµμελιωτές αυτής της θεωρίας πρεσβεύουν ότι η γνώση αποτελεί ανθρώπινο κατασκεύασµμα κι ότι ως εκ τούτου δεν µμπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από αυτούς που την κατέχουν. Η γνώση, δηλαδή, δε λαµμβάνεται παθητικά αλλά χτίζεται ενεργητικά από το υποκείµμενο. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν είναι

28

EKΠΑΙΔΕΥΣΗ

Page 30: Πρόσωπα - sala

δυνατή η µμετάδοσή της από το ένα πρόσωπο στο άλλο µμόνο µμέσω της γλώσσας. Η απόκτησή της απαιτεί την ενεργοποίηση, ανάµμειξη του υποκειµμένου, το οποίο χρησιµμοποιώντας τις προϋπάρχουσες γνώσεις και αξιοποιώντας τα ερεθίσµματα που του δίνονται θα είναι σε θέση να εποικοδοµμήσει νέες γνώσεις.

Ας κλείσουµμε µμε µμια ευχή…Σίγουρα, όλα αυτά τα θετικά στοιχεία που απαριθµμούµμε δεν είναι αρκετά για να φέρουν την επανάσταση. Απαραίτητη είναι και η παρουσία του υποψιασµμένου, του ανήσυχου εκπαιδευτικού, ο οποίος θα πιστέψει στην αξία των Νέων Τεχνολογιών, θα θελήσει να εξοικειωθεί µμε το νέο αυτό εργαλείο, να διερευνήσει το εύρος των δυνατοτήτων του και, τέλος, να το αξιοποιήσει στη διδασκαλία του. Ας αποτελέσουν, λοιπόν, τα ιδιωτικά και τα δηµμόσια σχολεία, που έχουν επενδύσει στους διαδραστικούς πίνακες το φωτεινό παράδειγµμα κι ας στείλουν ένα ηχηρό µμήνυµμα για άµμεση πρακτική επιµμόρφωση των εκπαιδευτικών σχετικά µμε τις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση. Πέρα όµμως και πάνω από αυτό απαραίτητη είναι η κατάρτιση ενός αυστηρά δοµμηµμένου σχεδίου από την πλευρά

των εκπαιδευτικών αρχών, έτσι ώστε το όλο εγχείρηµμα να µμη λειτουργήσει ως πυροτέχνηµμα που θα ξεκινήσει µμε ενθουσιασµμό και στο τέλος θα σβήσει. Οι διαδραστικοί πίνακες δε θα πρέπει να γίνουν µμέσα εντυπωσιασµμού, αλλά εργαλεία βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται µμέσα στην τάξη.

Στο youtube µμπορείτε να δείτε δύο σύντοµμα βίντεο για την

εφαρµμογή του διαδραστικού πίνακα στο δηµμοτικό σχολείο στο

Λέχοβο της Φλώρινας («Παρελθόν ο µμαυροπίνακας στο Λέχοβο

Φλώρινας», 1&2).

Χρυσάνθη Σολοµμωνίδουαπόφοιτος ’00, εκπαιδευτικός

29

EKΠΑΙΔΕΥΣΗ

Page 31: Πρόσωπα - sala

UNICEF

Ας στείλουµμε στο σχολείοόσο το δυνατό περισσότερα παιδιά

Cop

yright: E

stey

Η δεκάχρονη Lu Thi Dung, µμαθήτρια τετάρτης Δηµμοτικού, µμελετά τα µμαθήµματά της σε σχολείο της Επαρχίας Lao Cai στο Βιετνάµμ.Το υποστηριζόµμενο από τη UNICEF σχολείο παρέχει εκπαίδευση σε ένα ασφαλές, φιλικό προς τα παιδιά περιβάλλον.

Page 32: Πρόσωπα - sala

Η εκπαίδευση είναι ένα θεµμελιώδες ανθρώπινο δικαίωµμα. Κάθε παιδί έχει δικαίωµμα σε αυτήν. Είναι κρίσιµμη στην ανάπτυξή µμας ως άτοµμα και ως κοινωνίες και βοηθάει να φτιάξουµμε το δρόµμο προς ένα επιτυχηµμένο και παραγωγικό µμέλλον. Όταν εξασφαλίσουµμε πως τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε µμια ποιοτική, βασισµμένη στα δικαιώµματά τους, εκπαίδευση, η οποία θα είναι βασισµμένη στην ισότητα των δύο φύλων, θα δηµμιουργήσουµμε µμια πληθώρα ευκαιριών που θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις γενιές που θα έρθουν.Η UNICEF δουλεύει ακούραστα για να εξασφαλίσει πως κάθε παιδί - ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, κοινωνικο-οικονοµμικού υποβάθρου ή άλλων περιστάσεων - θα έχει πρόσβαση σε µμια ποιοτική εκπαίδευση. Επικεντρώνεται στην ισότητα των φύλων και εργάζεται για την εξάλειψη κάθε είδους διαφορών.

Πολλά παιδιά δεν πάνε σχολείο

Πάρα πολλά από τα παιδιά του κόσµμου βρίσκονται εκτός σχολείου, ή δε λαµμβάνουν επαρκή εκπαίδευση. Καθένα από αυτά τα παιδιά έχει όνειρα που µμπορεί να µμη γίνουν ποτέ πραγµματικότητα, στόχους που µμπορεί να µμην πετύχουν ποτέ. Τόσο σε περιόδους κρίσεων, όσο και σε περιόδους ειρήνης, σε πόλεις ή χωριά, ο στόχος είναι ένας και αδιαπραγµμάτευτος: Ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η προσπάθεια και η ενεργοποίηση όλων: γονιών, δασκάλων και διευθυντών εκπαίδευσης µμε εθνικές αρµμοδιότητες, σχεδιαστών πολιτικής, επενδυτών, µμη κυβερνητικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, διεθνών θεσµμών και κυβερνητικών χορηγών.

Συµμπράξεις για µμια καλύτερη εκπαίδευση

Τέσσερις παγκόσµμιες συνεργασίες βρίσκονται στον πυρήνα των διεθνών προσπαθειών για να επιταχυνθεί η πρόοδος στην εκπαίδευση και να βοηθηθούν οι χώρες ν’ αποκτήσουν ισότητα ανάµμεσα στα δύο φύλα. Αυτές οι συνεργασίες είναι η «Εκπαίδευση για όλους-Παγκόσµμιο Πλάνο Δράσης», η «Εκπαίδευση για όλους-Πρωτοβουλία Γρήγορης Διαδροµμής», η «Πρωτοβουλία των Ηνωµμένων Εθνών για την εκπαίδευση των κοριτσιών» και η «Σταθερή Επιτροπή Διαµμεσολάβησης για την εκπαίδευση σε έκτακτες ανάγκες».

Εκπαίδευση για όλους

Το 1990, η διεθνής κοινότητα πραγµματοποίησε συνάντηση στην Jomtien της Ταϊλάνδης για να επιβεβαιώσει τη δέσµμευσή της για

καθολική εκπαίδευση, η οποία είχε δοθεί για πρώτη φορά στην Παγκόσµμια Διάσκεψη του οργανισµμού «Εκπαίδευση για Όλους».Τότε, όλοι οι φορείς είχαν θέσει έξι στόχους για να επιτύχουν εκπαίδευση για κάθε πολίτη σε κάθε κοινωνία:

- Επέκταση και βελτίωση της φροντίδας στα µμικρά παιδιά και εκπαίδευση, ειδικά για τα πιο ευάλωτα απ’ αυτά.

- Εξασφάλιση ότι µμέχρι το 2015, όλα τα παιδιά, ειδικότερα τα κορίτσια κι εκείνα που βρίσκονται σε µμειονεκτική θέση, θα έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ποιοτική, ελεύθερη και υποχρεωτική πρωτοβάθµμια εκπαίδευση.

- Εξάλειψη των ανισοτήτων ανάµμεσα στα δύο φύλα στην Πρωτοβάθµμια και Δευτεροβάθµμια εκπαίδευση και επίτευξη πλήρους ισότητας στην εκπαίδευση µμέχρι το 2015.

- Εξασφάλιση ότι οι µμαθησιακές ανάγκες όλων των νέων ανθρώπων και των ενηλίκων συναντιούνται µμέσω της ισότιµμης πρόσβασης στα κατάλληλα προγράµμµματα δεξιοτήτων εκµμάθησης και ζωής.

- Βελτίωση µμέχρι 50% στα επίπεδα της βασικής εκπαίδευσης των ενηλίκων, ειδικά των γυναικών, και παροχή ισότιµμης πρόσβασης σε βασική και συνεχιζόµμενη εκπαίδευση σε όλους τους ανθρώπους.

- Βελτίωση όλων των πτυχών της ποιότητας της εκπαίδευσης και εξασφάλιση της τελειότητας.

31

UNICEF

Τα περιεχόµμενα ενός «σχολείου σε ένα κουτί» της UNICEF παρουσιάζονται σε σχολείο της πόλης Banda Aceh στην Ινδονησία. Η UNICEF προµμηθεύει σχολικό υλικό σε περίπου 560.000 παιδιά που επλήγησαν από το τσουνάµμι που χτύπησε την περιοχή.

Cop

yright: E

stey

Page 33: Πρόσωπα - sala

Τα τελευταία στοιχεία

- Ο αριθµμός των παιδιών Δηµμοτικού που δεν πηγαίνουν σχολείο παρουσίασε πτώση από 115 εκατοµμµμύρια το 2002 σε 101 εκατοµμµμύρια το 2007. Από αυτά τα 53 εκατοµμµμύρια είναι κορίτσια.

- Παγκοσµμίως περίπου το 80% των παιδιών Δηµμοτικού πηγαίνουν κανονικά σχολείο. Στις λιγότερο ανεπτυγµμένες χώρες το ποσοστό είναι της τάξεως του 64%.

- Το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν στο Δηµμοτικό είναι 60% στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, 66% στην Ανατολική και Νότια Αφρική, 79% στη Νότια Ασία και 86% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

- Το µμεγαλύτερο κοµμµμάτι των παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο βρίσκεται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου γύρω στα 45,5 εκατοµμµμύρια ηλικίας Δηµμοτικού δεν λαµμβάνουν καθόλου εκπαίδευση. Ακολουθεί η Νότια Ασία (35 εκατοµμµμύρια), η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική (6,7 εκατοµμµμύρια), η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός (4,7 εκατοµμµμύρια) και η Λατινική Αµμερική και η Καραϊβική (4,2 εκατοµμµμύρια).

- Παγκοσµμίως, µμόνο το 58% των παιδιών επιπέδου Δευτεροβάθµμιας Εκπαίδευσης πηγαίνει σχολείο. Οι υπόλοιποι είναι ακόµμη είτε εγγεγραµμµμένοι στην Πρωτοβάθµμια Εκπαίδευση ή δε λαµμβάνουν καθόλου εκπαίδευση.

- Στην υποσαχάρια Αφρική, τα παιδιά επιπέδου Δευτεροβάθµμιας Εκπαίδευσης είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε Δηµμοτικά Σχολεία απ’ ότι σε Γυµμνάσια και Λύκεια, όπως θα ήταν το φυσιολογικό. Στην πραγµματικότητα, µμόνο το 25% απ’ αυτά φοιτά στη Δευτεροβάθµμια Εκπαίδευση. Σ’ όλο τον κόσµμο, το ένα στα έξι παιδιά επιπέδου Δευτεροβάθµμιας Εκπαίδευσης φοιτά ακόµμη στην Πρωτοβάθµμια.

- Τα ηλικιακά χάσµματα στην Πρωτοβάθµμια Εκπαίδευση έχουν σχεδόν καλυφθεί σε περιοχές, όπως η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός (το καθαρό ποσοστό εγγραφής στην Πρωτοβάθµμια Εκπαίδευση για αγόρια και κορίτσια φτάνει στο 97%) και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (το καθαρό ποσοστό εγγραφής στην Πρωτοβάθµμια Εκπαίδευση φτάνει στο 93% για τα αγόρια και στο 92% για τα κορίτσια). Στην Ανατολική και Νότιο Αφρική τα κορίτσια που φοιτούν στην Πρωτοβάθµμια Εκπαίδευση είναι περισσότερα απ’ τ’ αγόρια (το καθαρό ποσοστό εγγραφής στην Πρωτοβάθµμια Εκπαίδευση είναι 68% για τ’ αγόρια και 69% για τα κορίτσια).

32

UNICEF

Οι οκτάχρονες Maryam και Aminata κάθονται έξω από το σχολείο τους στην πόλη Bouna στην Ακτή Ελεφαντοστού. Στα χέρια τους κρατούν σχολικές τσάντες που φέρουν το σήµμα της UNICEF και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Page 34: Πρόσωπα - sala

Οι προτεραιότητες της UNICEF στην εκπαίδευση

Η UNICEF έχει δεσµμευθεί ν’ αναλάβει δράση όπου υπάρχουν οι µμεγαλύτερες ανάγκες και οι προτεραιότητές της κινούνται γύρω απ’ αυτόν τον πυρήνα.Ανάµμεσα στις προτεραιότητες της UNICEF συµμπεριλαµμβάνονται:

- Ισότιµμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην καθολική Πρωτοβάθµμια Εκπαίδευση

- Η ενδυνάµμωση των γυναικών, µμέσα από την εκπαίδευση των κοριτσιών και την ισότητα των δύο φύλων

- Η εκπαίδευση σε έκτακτες ανάγκες και η εκπαίδευση σε περιόδους µμετά από κρίσεις

- Ανάπτυξη στην πρώιµμη παιδική ηλικία και προετοιµμασία των σχολείων

- Βελτίωση της ποιότητας στην Πρωτοβάθµμια και Δευτεροβάθµμια Εκπαίδευση

Ηλίας ΛυµμπέρηςΓενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής ΕπιτροπήςUNICEF

33

UNICEF

Cop

yright: B

rioni

Cop

yright: O

krop

iridze

Ένα µμικρό κοριτσάκι µμαθαίνει να γράφει σε Νηπιαγωγείο της πόλης Gori στη Γεωργία. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της µμετά τις ταραχές που ξέσπασαν στην περιοχή και τώρα µμένει προσωρινά στο σχολείο.

Page 35: Πρόσωπα - sala

34

ΕΛΛΑΔΑ

Ζαγοροχώρια

Page 36: Πρόσωπα - sala

Με τόσους νεαρούς ταξιδιώτες να επιλέγουν ως προορισµμό τα Ζαγοροχώρια ή τα Τζουµμέρκα, καταλαβαίνεις ότι τελευταία «κάτι τρέχει» εδώ πάνω. Την ίδια στιγµμή, «κυνηγοί» ιδιαίτερων destina-tions από το Λονδίνο αναζητούν στις παραλίες της Ηπείρου βίλες και σπίτια για ψαγµμένους τουρίστες. Η Ήπειρος που αγαπάµμε είναι ιδιαίτερη, αυθεντική και όµμορφη. Ταβερνάκια µμε παραδοσιακές γεύσεις στα χωριά, ιδιαίτερα city hotels στα Ιωάννινα, fam-ily και παραδοσιακό το Μέτσοβο, πιο νεανικά και δυναµμικά τα Τζουµμέρκα, ιδανική για φαν της περιπέτειας η Κόνιτσα, προορισµμός των ανήσυχων ταξιδευτών τα Μαστοροχώρια. Λιγότερο γνωστά τα παράλια που «βλέπουν» Ιόνιο µμε τις γραφικές παραλίες ανάµμεσα στην Πρέβεζα και την Ηγουµμενίτσα να αποθεώνουν το µμεσογειακό τοπίο. Τελευταία, αφήνοντας πίσω τα Γιάννενα και σκαρφαλώνοντας προς το Βορρά, ράθυµμα ξαπλωµμένο ανάµμεσα στο Πάπιγκο και τον Βοϊδοµμάτη, φωλιάζει ένας από τους πιο αγαπηµμένους τουριστικούς προορισµμούς της Ελλάδας, το ορεινό Ζαγόρι. Είναι ένα ψηφιδωτό αποτελούµμενο από 46 γραφικά χωριά, σπαρµμένα στις πλαγιές του όρους Τύµμφη και στα όρια του Εθνικού Δρυµμού Βίκου - Αώου, όπου ξεφυτρώνουν µμικροί ξενώνες για λάτρεις της περιπέτειας. Αν έπρεπε η γοητεία του να χωρέσει σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν «πέτρα», «πανόραµμα φύσης» και «πίτες».

Εντυπωσιακή φύση, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, άπειρες

επιλογές σε διαδροµμές. Το Δίκορφο ήταν πάντα ένα µμυστικό για τους λάτρεις του Ζαγορίου. Την περασµμένη χρονιά όµμως

άνοιξαν τέσσερις, και µμάλιστα καλοί, ξενώνες. Τι άλλη αφορµμή

να ζητήσουµμε;;

Ανήκει στο Κεντρικό Ζαγόρι και απέχει µμόλις 37 χιλιόµμετρα από τα Γιάννενα. Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρηµμένα χωριά, επειδή είχε την τύχη να µμην καεί από τους Γερµμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσµμίου Πολέµμου. Κι όµμως, µμέχρι πρόσφατα το Δίκορφο παρέµμενε µμάλλον άγνωστο για τους weekenders, ίσως επειδή δεν µμπορούσε να προσφέρει κάποια αξιόπιστη πρόταση διαµμονής. Τελευταία όµμως, οι ξενώνες πέφτουν βροχή...

Ο οικισµμός, περικυκλωµμένος από έλατα,απλώνεται σ’ ένα µμικρό διάσελο και τα παλιά πέτρινα σπίτια του έχουν όλα και πέτρινη στέγη από σκουρόχρωµμη πλάκα. Σήµμα κατατεθέν του χωριού η κεντρική εκκλησία του Αγίου Μηνά του 1778 µμε το ιδιόµμορφο πολυγωνικό καµμπαναριό.

Πού θα µμείνουµμε;;Η πιο πολυτελής πρόταση διαµμονής είναι το Anastasios Luxury Guest House (2653071931, 6946000683). Ένα σπίτι του 1863 έχει µμεταµμορφωθεί σε µμια άνετη βίλα τριών υπνοδωµματίων, η οποία συνήθως νοικιάζεται ολόκληρη (µμάλιστα, απ’ ό,τι µμάθαµμε, διοργανώθηκαν εδώ µμερικά πολύ πετυχηµμένα bach-elorette weekends!). Η διακόσµμηση συνδυάζει στοιχεία της τοπικής παράδοσης µμε σύγχρονα αντικείµμενα. Τα δύο δωµμάτια έχουν τζάκι, ενώ τα µμπάνια είναι ιδιαίτερα προσεγµμένα. Η φροντίδα του σπιτιού είναι καθηµμερινή. Προσφέρεται πρωινό, αλλά και δυνατότητα delivery για τα υπόλοιπα γεύµματα της ηµμέρας! Επιπλέον, µμπορούν να σας κανονίσουν µμαθήµματα παραδοσιακής ζαγορίσιας µμαγειρικής.

Αξιόλογη πρόταση διαµμονής και το Art Deco (6947218021), που πρωτολειτούργησε τα περασµμένα Χριστούγεννα. Όπως µμαρτυρά και τ’ όνοµμά του, ο µμικρός αυτός ξενώνας των τεσσάρων δωµματίων και της µμίας σουίτας, έχει ως διακοσµμητικό concept το ρετρό: έπιπλα της δεκαετίας του ‘30, καντηλέρια, ξύλινες ντουλάπες αλλά και βαριές βελούδινες κουρτίνες δηµμιουργούν ένα χώρο θεατρικό αλλά και ισορροπηµμένο. Ο ξενώνας διαθέτει κι ένα σούπερ cozy µμικρό καφέ.

ΕΛΛΑΔΑ

Page 37: Πρόσωπα - sala

Τέλος, στο χωριό λειτουργούν ακόµμη το Δίκορφο Houses (2651074153, 6976690388), που νοικιάζει αυτόνοµμες κατοικίες (µμέχρι 6 άτοµμα), αλλά κι ένας φρέσκος ξενώνας πέντε δωµματίων, ο Κάτω Μαχαλάς (6945330760), που στεγάζεται σ’ ένα από τα πιο παλιά (του 1842) σπίτια του χωριού.

Ώρα για βόλτα!Το χωριό είναι τοποθετηµμένο στρατηγικά και προσφέρει θεαµματικά πλάνα σε ολόκληρο το Ζαγόρι. Ένα από τα ωραιότερα µμέρη για αγνάντι είναι το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη: χτισµμένο στην άκρη ενός γκρεµμού, βλέπει όλη την περιοχή µμέχρι και τη Βασιλίτσα Γρεβενών. Η τοποθεσία απέχει µμόλις 2 χλµμ. χωµματόδροµμου από τον οικισµμό και προσφέρεται για µμια σύντοµμη βόλτα µμε τα πόδια. Χαµμηλά στο χωριό, έπειτα από έναν µμικρό χωµματόδροµμο, θα βρείτε και το γεφύρι του Στάθη και λίγο πιο‘κει τον παλιό νερόµμυλο.

Τώρα, αν θέλετε να περπατήσετε κάπως περισσότερο, διατηρείται σ’ εξαιρετική κατάσταση το βατό και χωρίς πολλές ανηφοριές µμονοπάτι που ενώνει το Δίκορφο µμε τους Κήπους. Περνάει µμέσα από το ρέµμα της Ντόβρης και αποτελεί µμέρος του διεθνούς µμονοπατιού 03. Συνολικά, για τη διαδροµμή θα χρειαστείτε 2,5 ώρες κι είναι ιδανική για όλη την οικογένεια.

Με το αυτοκίνητο θα κάνετε τον κύκλο του Κεντρικού Ζαγορίου, περνώντας από Καλουτά- Μανασή- ξωκλήσι Αγίου Χριστοφόρου-Κήπους και πάλι Δίκορφο. Η διαδροµμή θα σας φέρει σε πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς και έλατου. Στο κοµμµμάτι του δρόµμου προς τους Κήπους θα οδηγείτε για κάποια χιλιόµμετρα κατά µμήκος του ποταµμού - κι εκεί θα έχετε ασφαλώς την ευκαιρία να δείτε κάποια τοξωτά γεφύρια. Τέλος, αν έχετε 4x4, αναζητείστε την εναλλακτική διαδροµμή που ενώνει το χωριό µμε τα Γιάννενα περνώντας πάνω από το βουνό Μιτσικέλι.

Gourmet ZαγόριαΣτην πλατεία του Δίκορφου λειτουργεί το εστιατόριο Μήλο, µμε χαρακτηριστική ζαγορίσια µμαγειρική. Δοκιµμάστε οπωσδήποτε µμπλατσαριά (πίτα µμε καλαµμποκάλευρο και άγρια χόρτα), αρνάκι στη λαδόκολλα, αλλά και µμακαρόνια στη λαδόκολλα (!). Η σάλα του είναι ιδιαίτερα προσεγµμένη και στο ισόγειο λειτουργεί καφενείο. Συστηµμένη πρόταση για φαγητό είναι και το Στα Ριζά στη γειτονική Ελάτη. Θα βρείτε κι εδώ µμαγειρευτά, αλλά και τα ψητά κρέατά τους είναι πολύ καλά.

36

ΕΛΛΑΔΑ

Page 38: Πρόσωπα - sala

Ταξίδι γεύσηςΟι πίτες αποτελούν τη διασηµμότερη σπεσιαλιτέ της Ηπείρου - και του Ζαγορίου ειδικότερα - και υπόσχονται να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Χορτόπιτες, γαλατόπιτες, κασόπιτες, πίτες λιανές και ό,τι άλλο βάζει ο νους σε συσκευασία «ταψιού» θα το βρεις εδώ, βολτάροντας στα καλντερίµμια των χωριών. Οι περισσότεροι ξενώνες στα Ζαγοροχώρια διαθέτουν και εστιατόρια, που ειδικεύονται στην τοπική κουζίνα. Ανάλογα µμε το πού θα σε φέρουν τα βήµματά σου, κάθε στάση είναι και µμια ζαγορίσια εµμπειρία: στο µμικρό Πάπιγκο ο Δίας, στη Βίτσα το εστιατόριο του ξενώνα Εν Χώρα Βεζίτσα, στην Αρίστη η αυλή και η ζεστή σάλα του Ζήση, στο Μονοδέντρι η Κικίτσα, είναι µμόνο µμερικές από τις επιλογές που σε βάζουν σε διλήµμµματα. Για τους λάτρεις των αυθεντικών γλυκών γεύσεων, µμια βόλτα µμέχρι τη Στέρνα στο Καπέσοβο είναι must. Στο µμικρό µμαγαζάκι στην πλατεία του χωριού µμε τον τεράστιο πλάτανο ανακαλύπτει κανείς υπέροχα σπιτικά γλυκά, λικέρ και άλλα τοπικά προϊόντα, που µμπορείς να συνοδεύσεις µμε ένα ζεστό καφέ ή ένα τσάι του βουνού.

Tip: Φύση στο maximum! Το µμεγαλύτερο φαράγγι της Ελλάδας, ο Βίκος, περιµμένει να το διασχίσετε. Το δεύτερο βαθύτερο µμεγαλύτερο βάραθρο του κόσµμου, αυτό της Προβατίνας, κοντά στην κορυφή Αστράκα της Τύµμφης, µμε βάθος 405m, κρύβει καλά τα µμυστικά του.

Πού να µμείνεις:Aristi Mountain Resort(www.aristi.eu, 26530 41330)Μικρό Πάπιγκο. 1700(www.mikropapigo.gr, 26530 41179)Ξενώνας Πριµμούλα(Άνω Πεδινά, www.primoula.gr, 26530 71133)Αnastasios Guest House(Δίκορφο, www.dikorfo.gr, 26530 71931) Πού να φας:Δίας (Μικρό Πάπιγκο, 26530 41257, 41892)Κικίτσα (Μονοδέντρι, 26530 71340)Εν Χώρα Βεζίτσα (Βίτσα, 26530 71449)Στέρνα (Καπέσοβο, 6979 983798)Dizaki (Άνω Πεδινά)

37

ΕΛΛΑΔΑ

Page 39: Πρόσωπα - sala

Το Madikwe Safari Lodge βρίσκεται στην καρδιά του εξαιρετικά ποικιλόµμορφου, χωρίς ελονοσία, Madikwe Game Reserve 187.800 στρεµμµμάτων - ένα από τα σηµμαντικότερα υπό προστασία µμέρη της άγριας πανίδας της Νότιας Αφρικής.

Χτισµμένο σε µμια πλαγιά, ανάµμεσα σε δύο λόφους, το Madikwe Safari Lodge έχει θέα τις γεµμάτες µμε ζώα πεδιάδες µμε τους λόφους Dwar-sberg στο φόντο και τον ποταµμό Marico πολύ κοντά. Η περιοχή διαπνέεται επίσης από ιστορία, ενώ έχει βιώσει το πέρασµμα εξερευνητών, εµμπόρων, κυνηγών και ιεραποστόλων. Σύµμφωνα µμε τo όραµμα της Conservation Corporation Αfrica (CC Αfrica), το Madikwe Game Reserve

λειτουργεί ως κοινή επιχείρηση µμεταξύ του Συµμβουλίου του Βορειοδυτικού Πάρκου, του ιδιωτικού τοµμέα και των τοπικών κοινωνιών.

38

TΑΞΙΔΙ

Νότια ΑφρικήMadikwe Safari LodgeΒορειοδυτική Επαρχία - Σύνορα µμε Μποτσουάνα

Page 40: Πρόσωπα - sala

To ελικοφόρο beechcraft αφήνει πίσω του τον αεροδιάδροµμο του Γιοχάνεσµμπουργκ µμε προορισµμό το Madikwe, ένα από τα πολύ µμεγάλα «game parks» της Νότιας Αφρικής. Μισή ώρα µμετά, απλώνεται µμπροστά µμας η απεραντοσύνη της αφρικανικής σαβάνας. Είναι τέλος Φεβρουαρίου, το τέλος του καλοκαιριού του Νοτίου Ηµμισφαιρίου, και το African bush έχει φορέσει για τα καλά τα καλοκαιρινά του. Ο τόπος από ψηλά µμου δείχνει αφιλόξενος και σχετικά άγριος και µμου φαίνεται λίγο δύσκολο πώς είναι δυνατόν να ζούνε όλα αυτά τα άγρια ζώα εδώ.

Καθώς όµμως αρχίζουµμε να κατεβαίνουµμε για την προσγείωση, όλα αρχίζουν να αποκτούν νέα διάσταση και τροµμερό ενδιαφέρον. Στο µμικρό αεροδρόµμιο, που εξυπηρετεί µμόνο τα lodges του πάρκου, µμας περιµμένουν τα signature, κυπαρισσί,

ειδικά διαµμορφωµμένα Range Rover µμε τους rangers µμας, για να µμας µμεταφέρουν στο ξενοδοχείο. Ο J.P., ο οποίος θα είναι ο οδηγός µμας τις επόµμενες ηµμέρες, µμας καλωσορίζει, πετάµμε τους σάκους στα ανοιχτά τζιπ και βάζουµμε πλώρη για το lodge, το οποίο είναι µμόλις δέκα λεπτά µμακριά. Οδηγούµμε µμέσα από στενά δροµμάκια και µμονοπάτια και συνειδητοποιώ ότι τελικά το τοπίο κάθε άλλο παρά αφιλόξενο είναι! Ο καιρός είναι δροσερός και ξηρός, σαν ένα πρωινό του Μαΐου στην Ελλάδα. Μυρίζει καθαρός αέρας και πρωινή πάχνη, αλλά νιώθεις ότι θα είναι µμια ζεστή ηµμέρα χωρίς βροχή...

Φτάνοντας στο Madikwe συνειδητοποιώ ότι αυτά τα ξενοδοχεία είναι ένα µμε τη φύση, φτιαγµμένα από 100% φυσικά υλικά, κι ότι αποπνέουν µμια χαλαρή πολυτέλεια και τη γοητεία των ταξιδευτών περασµμένων εποχών που γυρνούσαν κι έκαναν σαφάρι στην Αφρική. Το ξύλο, το δέρµμα, η πέτρα και οι χοντρά υφασµμένες ντόπιες στόφες κυριαρχούν. Περισσότερο θυµμίζει Living Room µμιας φάρµμας στην Αφρική παρά ξενοδοχείο. Δίνει µμεγάλη έµμφαση στο outdoor living και στις γεµμάτες δραστηριότητες διακοπές, όπου όλοι γίνονται µμια µμεγάλη οικογένεια. Πίνω το δροσερό παγωµμένο τσάι, τρώω λίγο πρωινό στο υπερυψωµμένο ντεκ και, αντί να πάω στο δωµμάτιό µμου, αποφασίζω να καθίσω για λίγο εκεί, δίπλα στο υπαίθριο τζάκι, προσπαθώντας να αφοµμοιώσω την απίστευτη φυσική οµμορφιά... Ξαφνικά, από το πουθενά, εµμφανίζονται µμερικοί ελέφαντες που περπατούν νωχελικά προς το µμέρος µμας... Δροσίζονται στο νερό από το ρυάκι, ενώ εµμείς καθόµμαστε και παρατηρούµμε την κοινωνική συµμπεριφορά αυτών των γλυκύτατων, αλλά, όπως τελικά έµμαθα, καταστροφικών ζώων που ξεριζώνουν όλα τα δέντρα για να πιούν τους χυµμούς από τις ρίζες, καταστρέφοντας χλωρίδα και πανίδα... Δεν µμπορούσα µμε τίποτα να φανταστώ ότι η εµμπειρία του σαφάρι θα ήταν τόσο συγκλονιστική, αν και ήταν πάντα από τις προτεραιότητές µμου. Από τη στιγµμή εκείνη και για όλες τις επόµμενες τρεις µμέρες αισθανόµμουν πως ήµμουν σε µμια ζωντανή Disneyland. Συνέχεια σκεφτόµμουν τι απίθανα θα ήταν να είχα έρθει εδώ ως παιδί και πόσο τυχερά τελικά είναι τα παιδιά όταν µμπορούν να ζήσουν κάτι τέτοιο: είναι αδύνατον να µμην αποκτήσεις µμεγαλύτερο σεβασµμό για τη φύση, τη βιοποικιλότητα της και, φυσικά, για όλα τα άγρια ζώα, όταν τα βλέπεις στο φυσικό τους περιβάλλον να κυνηγούν, να επιβιώνουν, να ζουν µμε τις οικογένειές τους και να οριοθετούν το χώρο τους.Καθηµμερινά οργανώνονταν δύο σαφάρι: ένα το πρωί -ξεκινούσαµμε µμε το χάραµμα στις πέντε η ώρα- κι ένα το µμεσηµμέρι γύρω στις τρεις, το οποίο, αν η οµμάδα ήταν αρκετά αγωνιστική και όχι φοβισµμένη, εξελισσόταν σε night-safari. Κάθε µμέρα λοιπόν, προτού αναχωρήσουµμε, ο J. P. γέµμιζε το όπλο µμε (αληθινά) φυσίγγια και αναχωρούσαµμε προς αναζήτηση άγριων θηρίων. Φυσικά, καθότι οι ώρες γενικά ήταν αρκετά «βάρβαρες» και κάθε «εξερεύνηση» κρατούσε περίπου τρεις µμε τέσσερις ώρες, το τζιπάκι µμας ήταν επανδρωµμένο µμε φλις, µμε κουβέρτες, µμε αδιάβροχα, µμε κιάλια, µμε βιβλία για όλα τα ζώα, νερά και ό,τι άλλο µμπορεί κάποιος να φανταστεί, για να γίνει η διαδροµμή πιο άνετη. Για καλή µμου τύχη, το γκρουπάκι µμας ήταν µμόνο νέοι, αρκετά τρελαµμένοι και µμε µμεγάλη διάθεση να µμάθουν όσα περισσότερα µμπορούσαν, χωρίς να φωνάζουν και να κάνουν φασαρία. Και φυσικά ανταµμειφθήκαµμε τα µμέγιστα. Είδαµμε οικογένειες από λιοντάρια, ελέφαντες και ρινόκερους,

39

TΑΞΙΔΙ

Page 41: Πρόσωπα - sala

πάρα πολλές ζέβρες µμε τα µμικρά τους, κάθε λογής αντιλόπες αλλά και καµμηλοπαρδάλεις, οι οποίες είναι από τα πιο αστεία και γλυκά ζώα, ιδίως όταν τα βλέπεις να τρώνε φυλλαράκια µμε τη µμακριά (30 εκ. και µμπλε) γλώσσα τους! Κοπάδια από βουβάλια και γκνου διέσχιζαν διαρκώς το δρόµμο µμας, τα εµμπάλα και τα κούντου ήταν σε ηµμερήσια διάταξη και ήταν τόσο γλυκά και αθώα που πραγµματικά στεναχωρήθηκα πάρα πολύ όταν έµμαθα ότι είναι η βασική τροφή των άλλων «µμεγάλων» ζώων. Είχαµμε την τύχη να δούµμε και άγρια σκυλιά, τα οποία είναι είδος υπό εξαφάνιση. Η λεοπάρδαλη που είχε ανεβάσει το θήραµμά της επάνω σ’ ένα δέντρο, για να µμην της το φάνε, ήταν από τα πλέον εντυπωσιακά πράγµματα που είδαµμε, αλλά και η οικογένεια από ύαινες, τις οποίες µμέχρι πρότινος τις είχα τελείως παρεξηγηµμένες, σε άφηνε µμε το στόµμα ανοιχτό. Είναι απίστευτο να βλέπεις όλα αυτά τα ζώα από τόσο κοντά, να κάθεσαι δίπλα τους (πάντα µμέσα στο όχηµμα, το οποίο δε φοβούνται), να παρατηρείς τη συµμπεριφορά τους. Και κυρίως να διαπιστώνεις πώς φέρονται, είτε είναι µμοναχικά (όπως οι λεοπαρδάλεις) είτε σε µμια οικογένεια (όπως οι ύαινες), να τα βλέπεις να κυνηγούν, να κοιµμούνται ή απλώς να χουζουρεύουν. Μια από τις µμέρες, βρεθήκαµμε δίπλα σε ένα µμεγάλο αρσενικό λιοντάρι, το οποίο µμόλις είχε φάει και ξεκουραζόταν αδιαφορώντας πλήρως για εµμάς και ήταν τόσο γαλήνιο και χαλαρό που ήθελες απλώς να το χαϊδέψεις, γιατί έµμοιαζε µμε µμεγάλη γάτα... Το ίδιο και οι δύο λέαινες µμε τα έξι µμικρά λιονταράκια. Κι ενώ τα σαφάρι και η επαφή µμε τη φύση ήταν µμια εµμπειρία που πραγµματικά µμε είχε αφήσει µμε το στόµμα ανοιχτό, η εµμπειρία στο ξενοδοχείο ήταν εξίσου απίστευτη, απρόσµμενη και γεµμάτη όµμορφες εκπλήξεις. Καταρχάς, τα δωµμάτια ήταν τόσο όµμορφα και φτιαγµμένα µμε τέτοιο τρόπο, ώστε δεν ήθελες να τ’ αφήσεις. Χτισµμένα ηµμικυκλικά, γύρω από το ξύλινο ντεκ, µμε την προσωπική τους πισίνα, περιβάλλονταν από γυαλί, ώστε από παντού να υπάρχει ανεµμπόδιστη θέα στη φύση: από το σαλόνι, το «χολ», το υπνοδωµμάτιο, το dressing room και φυσικά το µμπάνιο, το οποίο

ήταν όλο διακοσµμηµμένο µμε µμπανιέρες και ντουζιέρες “αλά παλαιά”. Έκανα µμπάνιο κι έβλεπα κούντου και ιπποπόταµμους να δροσίζονται στη λιµμνούλα µμπροστά στο δωµμάτιό µμου και εµμπάλα να τρώνε αµμέριµμνα τα φυλλαράκια λίγο πιο µμακριά από τον κήπο µμου! Και όταν νύχτωνε, απαγορευόταν η κυκλοφορία από και προς τα δωµμάτια άνευ της συνοδείας ενόπλου φρουρού, διότι ήµμασταν εντός του πάρκου και τα άγρια ζώα είθισται να κυνηγούν τη νύχτα... Φυσικά τήρησα τους κανόνες, παρότι πίστευα ότι δεν υπάρχει πρόβληµμα, αφού υπήρχαν παντού συρµματοπλέγµματα που κρατούσαν τα µμεγάλα ζώα µμακριά –όχι όµμως και τα «cats», αλλά αυτό είναι µμια άλλη ιστορία..!

Στο Madikwe καµμία µμέρα δεν ήταν ίδια µμε την άλλη και κάθε στροφή µμού επιφύλασσε κάτι καινούριο. Το δυνατότερο πάντως χαρτί του Lodge δεν ήταν τα δωµμάτια και το άψογο προσωπικό, και γενικά το αίσθηµμα της οικογένειας που είχες µμόλις πατούσες το πόδι σου εκεί, αλλά το εξαιρετικό φαγητό και η ακόµμη πιο εξαιρετική κάβα. Κάθε µμέρα το µμενού ήταν τελείως διαφορετικό: σέρβιραν πρόγευµμα, γεύµμα και δείπνο-ανάλογα µμε τα διαθέσιµμα υλικά-και τα πάντα ήταν σπιτικά, από το φρεσκοζυµμωµμένο ψωµμί µμέχρι το κρέας. Το απογευµματινό τσάι ήταν απόλυτα συνυφασµμένο µμε τις αγγλικές παραδόσεις της Νότιας Αφρικής

40

TΑΞΙΔΙ

Page 42: Πρόσωπα - sala

και τα καλογυαλισµμένα ασηµμένια σερβίτσια, οι πορσελάνες, τα λινά τραπεζοµμάντηλα και τα κρύσταλλα δηµμιουργούσαν αέρα περασµμένων εποχών... Ανάλογα δε µμε το µμενού της ηµμέρας ήταν και οι επιλογές των κρασιών, αποκλειστικά και µμόνο από τη Νότια Αφρική. Kαι τα τέσσερα βράδια που ήµμουν εκεί, έκανα οινογνωσία στο κελάρι του Lodge, έµμαθα για τα νοτιο-αφρικάνικα κρασιά, την επανάστασή τους, τις ποικιλίες τους, τα υπέροχα blends του ντόπιου Pinotage µμε τα ευρωπαϊκά Syrah

και Cabernet και δοκίµμασα όσα περισσότερα κρασιά γινόταν. Την τελευταία βραδιά, κουκουλωµμένοι µμε τις κουβέρτες µμας, έχοντας πάρει το δρόµμο του γυρισµμού µμέσα στο σκοτάδι, το συναίσθηµμα που είχα ήταν ότι θα ήθελα να µμείνω για πάντα εκεί. Δεν ήθελα να ξαναγυρίσω σε καµμία πολιτισµμένη πόλη, να µμη βρεθώ ποτέ ξανά σε κίνηση, φανάρια και κόρνες. Ήθελα να µμπορώ να βλέπω κάθε βράδυ τον έναστρο ουρανό και το Σταυρό του Νότου (το σύµμπλεγµμα αστεριών που στο Βόρειο Ηµμισφαίριο δεν µμπορούµμε να δούµμε).Αισθανόµμουν πραγµματικά τυχερή που είχα ζήσει αυτή την εµμπειρία σαν ντοκιµμαντέρ του National Geographic...

Ισιδώρα Παντολέων, απόφοιτος ‘00

41

TΑΞΙΔΙ

Page 43: Πρόσωπα - sala

Όλοι µμας έχουµμε βρεθεί αντιµμέτωποι µμε την ακόλουθη

σκέψη… Και τι δε θα έδινα τώρα για λαχταριστές φρεσκο-

τηγανισµμένες πατάτες, τηγανητά αυγά ή όποια άλλη (…από

τις άπειρες) τηγανητές λιχουδιές!!! Συνήθως όµμως, αυτή την

πρώτη ακαταµμάχητη σκέψη (αφορά τους ευσυνείδητους…),

ακολουθούν δεύτερη & τρίτη σκέψη που έχουν ως περιεχόµμενο

τις συνέπειες της πρώτης –Τηγανητά;; Πολλές θερµμίδες… Θα

παχύνω… Ανθυγιεινά… Καρκινογόνες ουσίες…

Υπάρχει τρόπος όµμως, να απολαύσουµμε όλες αυτές τις

λιχουδιές, χωρίς να «το πληρώσουµμε» ακριβά;; Σύµμφωνα µμε τα

τελευταία δεδοµμένα, υπάρχει.

Δε νοµμίζω ότι στις µμέρες µμας υπάρχει κάποιος, ο οποίος δεν είναι ενήµμερος για τις αρνητικές συνέπειες του τηγανίσµματος. Περισσότερες θερµμίδες συνολικά, µμεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών, παραγωγή τοξικών παραπροϊόντων για την υγεία µμας (ελεύθερες ρίζες από την οξείδωση των λαδιών σε υψηλές θερµμοκρασίες, σχηµματισµμός ακρυλαµμιδίου - τοξικής ένωσης που παράγεται κυρίως κατά το τηγάνισµμα αµμυλούχων τροφίµμων κ.ά.).

Σύµμφωνα µμε τα τελευταία δεδοµμένα όµμως, υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε να τηγανίζουµμε «άφοβα», ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους, και µμάλιστα κάτω από ορισµμένες συνθήκες, µμπορούµμε να έχουµμε και οφέλη. Αρχικά, χρησιµμοποιούµμε ως πρώτη ύλη στο τηγάνι µμας αποκλειστικά το «διαµμάντι» της Ελλάδος, το ελαιόλαδο (το πλουσιότερο σε µμονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταµμίνη Ε, πολυφαινόλες µμε σαφή αντιοξειδωτική δράση και στερόλες που βοηθούν στη µμειωµμένη απορρόφηση της χοληστερίνης). Διασφαλίζουµμε την ποιότητα και την προέλευσή του αναζητώντας την «πλήρη ταυτότητα» και τα στοιχεία του (…πλήρης ανάκριση 3ου βαθµμού!). Αποφεύγουµμε το τηγάνισµμα µμε άλλα είδη λιπαρών ουσιών, όπως βούτυρο,

µμαργαρίνη, φοινικέλαιο, σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο), καθώς όλα τα παραπάνω, λόγω σύστασης, θα «χάσουν» στη µμάχη µμε το τηγάνι, µμε αποτέλεσµμα τις ανεπιθύµμητες προαναφερθείσες συνέπειες.

Αν θέλουµμε να σοτάρουµμε ένα τρόφιµμο ή να τηγανίσουµμε ένα αυγό, ρίχνουµμε ένα λεπτό στρώµμα ελαιόλαδου στο τηγάνι µμας. Χρησιµμοποιούµμε µμέτρια θερµμοκρασία(~1600 C), δεν αφήνουµμε ποτέ το λάδι να καπνίσει και τηγανίζουµμε για µμικρό χρονικό διάστηµμα. Για να τηγανίσουµμε πατάτες ή κάτι άλλο, σε φριτέζα ή κατσαρόλα, είµμαστε γενναιόδωροι στην ποσότητα ελαιόλαδου, ώστε το τρόφιµμο να κολυµμπά µμέσα στο λάδι (να σκεπάζεται αρκετά το τρόφιµμο από το λάδι). (Για τους υποµμονετικούς & για τους έχοντας χρόνο, ιδανικά οι πατάτες πρέπει να βραστούν ελαφρά πριν το τηγάνισµμα, για ακόµμη µμικρότερη απορρόφηση λίπους). Τηγανίζουµμε έως τους 1800 C και για λίγα λεπτά. Δεν προσθέτουµμε ποτέ φρέσκο λάδι κατά τη διάρκεια του τηγανίσµματος και χρησιµμοποιούµμε το ίδιο λάδι για 2 διαδοχικά τηγανίσµματα maximum.

Επιπλέον, ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συµμβουλές, θα επιτύχουµμε το βέλτιστο και υγιεινότερο αποτέλεσµμα. Στραγγίζουµμε καλά όλα τα τρόφιµμα πριν τα βάλουµμε στο τηγάνι, αποµμακρύνοντας το νερό, τα υγρά, τον µμυϊκό ωπό (υγρά) από το κρέας. Δεν τηγανίζουµμε διαφορετικά τρόφιµμα στο ίδιο λάδι(…ούτως ή άλλως δεν µμας αρέσει να τρώµμε τηγανητές πατάτες µμε εσάνς ψαριού ή τούµμπαλιν…). Βγάζοντας οποιοδήποτε τρόφιµμο από το τηγάνι, το αφήνουµμε να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί, αποµμακρύνοντας έτσι σηµμαντική ποσότητα λαδιού. Τέλος, όταν τηγανίζουµμε δε βγάζουµμε τον Φρέντυ Κρούγκερ(!!!) από µμέσα µμας τρυπώντας µμε το πιρούνι το τρόφιµμο που τηγανίζεται, γιατί έτσι αυξάνουµμε την απορρόφηση λαδιού από το τρόφιµμο.

Συνοψίζοντας, τηγανίζοντας αποκλειστικά µμε αρίστης ποιότητας ελαιόλαδο, για µμικρό χρονικό διάστηµμα και το πολύ στους 1800 C, απολαµμβάνουµμε τα τηγανητά καλούδια και ταυτόχρονα: επωφελούµμαστε από τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, ελαχιστοποιούµμε την πιθανότητα σχηµματισµμού ακρυλαµμιδίου (τοξική ένωση), ενισχύουµμε τη δράση των φαινολικών ενώσεων που δρουν αντιοξειδωτικά, µμεγιστοποιούµμε την περιεκτικότητα τους σε σκουαλένιο-αντικαρκινική ουσία. Άρα, υπάρχει τρόπος να γευτούµμε όλους τους τηγανητούς πειρασµμούς, χωρίς δεύτερες «ενοχικές» σκέψεις και το σηµμαντικότερο χωρίς να επιβαρύνουµμε την υγεία µμας, αλλά και τη σιλουέτα µμας.

Καπιτζόγλου ΝτίνταΔιαιτολόγος-ΔιατροφολόγοςΣυνεργάτης στο Διαιτολογικό Αθηνών[email protected]

Καταδίκη στο «τηγάνισµμα»χωρίς δεύτερη σκέψη;;

42

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Page 44: Πρόσωπα - sala

Το καλοκαίρι σίγουρα προσφέρει πολλές ευκαιρίες να ξεφύγουµμε από την καθιστική ζωή του χειµμώνα, την ίδια στιγµμή όµμως είµμαστε έτοιµμοι να υποκύψουµμε σε οποιοδήποτε πειρασµμό: γλυκό, αλµμυρό ή ... αλκοολούχο! Αν το τέλος των διακοπών σας βρήκε µμε κάποια κιλά παραπάνω, ακολουθείστε τα παρακάτω βήµματα για να απαλλαχτείτε από αυτά!

1. Ενεργοποιώντας το µμεταβολισµμό...α) Καταναλώνετε µμικρά συχνά γεύµματα µμέσα στην ηµμέρα. Προτιµμήστε το πιάτο του φρούτου για τις µμερίδες σας και φροντίστε να µμη µμένετε νηστικοί περισσότερο από 4 ώρες, διατηρώντας έτσι τον οργανισµμό σε εγρήγορση και το µμεταβολισµμό στα ύψη!β) Φροντίζετε να πίνετε 6-8 ποτήρια νερού την ηµμέρα, καθώς σε κατάσταση αφυδάτωσης φαίνεται πως ο µμεταβολισµμός δεν µμπορεί να λειτουργήσει σωστά.γ) Βάλτε στην καθηµμερινότητά σας 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, που θα αυξήσουν τους παλµμούς της καρδιάς και τις καύσεις σας.δ) Μην υποτιµμάτε την άσκηση µμε αντιστάσεις (βάρη), καθώς σε συνδυασµμό µμε σωστή διατροφή εξασφαλίζει απώλεια λιπώδους ιστού σχεδόν κατά αποκλειστικότητα, αλλά και αυξηµμένη µμυϊκή µμάζα που βελτιώνει το µμεταβολισµμό.

2. Τρόφιµμα στην υπηρεσία του αδυνατίσµματοςΓια ένα καλύτερο αποτέλεσµμα συµμπεριλάβετε στη διατροφή σαςα) τσάι: κερδίζει ολοένα περισσότερο το ενδιαφέρον της επιστηµμονικής κοινότητας χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες αλλά και στην πιθανή του συµμβολή στην απώλεια βάρουςβ) γαλακτοκοµμικά µμε χαµμηλά λιπαρά: επιστηµμονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι τα γαλακτοκοµμικά προϊόντα αποτελούν σύµμµμαχο στο αδυνάτισµμα, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο που φαίνεται να µμετριάζει τη συσσώρευση του λίπους γ) τρόφιµμα µμε προβιοτικά: πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι η καθηµμερινή κατανάλωση προβιοτικών συµμβάλλει στην απώλεια βάρους, ελέγχοντας ορµμόνες που συνδέονται µμε το κέντρο κορεσµμού.

3. Χωρίς να πεινάσετε...Μήπως η πείνα είναι ο µμεγαλύτερός σας φόβος;; Το µμυστικό είναι να συµμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιµμα χαµμηλά σε

θερµμίδες που εξασφαλίζουν ισχυρό αίσθηµμα κορεσµμού! Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες, µμην µμπορώντας να µμεταβολιστούν, εξασφαλίζουν µμεγάλο όγκο τροφής µμε χαµμηλό θερµμιδικό περιεχόµμενο. Μην ξεχνάτε λοιπόν τη σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύµμα και τα φρούτα σαν ενδιάµμεσα γεύµματα.

4. Προσοχή στις δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλειαΠείτε όχι στις δίαιτες εξπρές που το µμόνο που µμπορούν να εξασφαλίσουν είναι ότι θα ξαναπάρετε τα κιλά όσο γρήγορα τα χάσατε. Αν λοιπόν σκοπεύετε να κάνετε κάποιο είδος εξαντλητικής “αποτοξίνωσης” µμόνο µμε σαλάτες, ξανασκεφτείτε το. Το µμόνο που θα καταφέρετε είναι να χάσετε κυρίως υγρά, τα οποία πολύ γρήγορα θα ξαναπάρετε µμε τη µμορφή λιπώδους ιστού αυτή τη φορά.

5. Ενεργοποιηµμένο κίνητροΈχετε πάντα στο µμυαλό σας για ποιο λόγο θέλετε να χάσετε αυτά τα κιλά και επαναλαµμβάνετέ το κάθε φορά που βρίσκεστε µμπροστά σε κάποιον πειρασµμό.

Βάσια Καρπαθίου, απόφοιτος ‘02

Χάστε τα κιλά των διακοπών!

43

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Page 45: Πρόσωπα - sala

Διατροφή για Μαθητές & Γονείς

Η σχολική χρονιά έχει αρχίσει πια για τα καλά. Η καλή διατροφή και το υγιεινό πρωινό είναι απαραίτητα για επιτυχηµμένες ηµμέρες µμε παιδιά ΚΑΙ γονείς σε εγρήγορση!

Διαβάστε παρακάτω µμερικές έξυπνες συµμβουλές για να βγείτε νικητές στο παιχνίδι της διατροφής!- Εξοπλίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας για ένα γρήγορο και υγιεινό πρωινό. Αγοράστε τυρί µμε χαµμηλά λιπαρά σε ατοµμικές µμεριδούλες, γιαούρτι µμε χαµμηλά λιπαρά σε διάφορες γεύσεις, φρούτα (π.χ. µμπανάνες), δηµμητριακά ολικής άλεσης σε διάφορες γεύσεις, ψωµμί για τοστ ολικής άλεσης, φυστικοβούτυρο ή µμέλι µμε ταχίνι, πορτοκάλια ή 100% φρέσκο χυµμό.

Αν δεν είστε “πρωινοί τύποι”, πάρτε το πρωινό σας λίγο

αργότερα στο σχολείο (π.χ. 1 µμπανάνα και 1 ατοµμική συσκευασία

δηµμητριακών ολικής άλεσης ή 1 τοστ µμε τυρί χαµμηλών λιπαρών

και γαλοπούλα) ή στο γραφείο, για τους γονείς.

- Φροντίστε να προετοιµμάζετε το κολατσιό των παιδιών στο σπίτι τις περισσότερες φορές την εβδοµμάδα. Προσπαθήστε να συµμπεριλάβετε όλες τις οµμάδες τροφίµμων. Φτιάξτε τοστ µμε τυρί χαµμηλών λιπαρών και ντοµμάτα ή µμαρούλι, δώστε στο παιδί κοµμµμένα καροτάκια και αγγουράκια, φρέσκα ή αποξηραµμένα φρούτα και µμια ατοµμική συσκευασία γάλα.

- Επιλέγετε µμε προσοχή τα τρόφιµμα που αγοράζετε. Διαβάζετε τις ετικέτες µμε τα συστατικά και τις διατροφικές πληροφορίες στις συσκευασίες. Πολλά σνακ για παιδιά (π.χ. µμπισκοτάκια), µμπάρες δηµμητριακών και χυµμοί περιέχουν πολλές θερµμίδες, ζάχαρη, βλαβερά λιπαρά και συντηρητικά, ακόµμη κι αν διαφηµμίζουν ότι είναι κατάλληλα για τα παιδιά.

Οργανωθείτε! Αγοράστε σακουλίτσες, τάπερ ή τρόφιµμα σε ατοµμικές µμερίδες! Πακετάρετε το κολατσιό των παιδιών από την προηγούµμενη και φροντίστε να έχετε µμόνο υγιεινές επιλογές στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας. Η κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ (π.χ. µμπισκότα, κρουασάν, πατατάκια, συσκευασµμένοι χυµμοί) και γλυκών φρόντιστε να αποτελεί εξαιρετική περίπτωση και αποφύγετε να αποθηκεύετε τέτοιου είδους τρόφιµμα στο σπίτι!

Ακουλουθήστε τις παραπάνω συµμβουλές και θα βγείτε νικητές στο παιχνίδι της διατροφής αυτή τη σχολική χρονιά!

Όλγα Κουνάρη M.S., R.D.Registered Dietitian / Nutrition TherapistΣύµμβουλος Διατροφής «Νέας Γενιάς Ζηρίδη»

44

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Page 46: Πρόσωπα - sala

Για κάποιους ανθρώπους το ξενοδοχείο είναι απλώς ένα µμέρος που θα χρησιµμοποιήσουν για έναν ύπνο. Για άλλους είναι ένα µμέρος που θα τους προσφέρει µμια βολική διανυκτέρευση, που σε µμια αξίωση πολυτέλειας µμπορεί να συνοδευτεί ίσως από ένα spa treatment µμε φύκια της µμαύρης θάλασσας, ένα αφράτο άσπρο µμπουρνούζι και την εφηµμερίδα σου να κρέµμεται στο πόµμολο της πόρτας. Τι γίνεται όµμως όταν, το να είναι ένα

ξενοδοχείο βολικό, απλώς δεν είναι αρκετό;; Τι γίνεται όταν ακόµμα και το πακέτο «δικό σου jacuzzi-πισίνα-λιµμουζίνα» έχει πολυφορεθεί και φαίνεται παρωχηµμένο;; Τότε τα µμυαλά του τουριστικού κόσµμου µμπαίνουν στο µμπλέντερ της επιχειρηµματικής υπέρβασης και κατεβάζουν τρελές ιδέες. Το αποτέλεσµμα είναι ένα ξενοδοχειακό service που δεν αρκείται στη «βολή» του επισκέπτη αλλά κάνει θαρραλέα βήµματα προς την υπερ-βολή.

Αφήστε λοιπόν το κλειδί στην reception και ακολουθήστε µμας σε µμια exclusive ξενάγηση σε µμερικές από τις πιο αναπάντεχες και περίεργες παροχές ξενοδοχείων ανά τον κόσµμο.

• Ας ξεκινήσουµμε από τα πιο softcore, όπως είναι ο µμπάτλερ ηλιοθεραπείας που θα βρείτε στο Ritz Carlton στο Μαϊάµμι, ο οποίος προσέχει ευλαβικά την σκιά και τον ήλιο ενώ φέρνει τα σωστά αντηλιακά για να πετύχετε τη σωστή απόχρωση.• Λίγο πιο σκληροπυρηνικοί είναι στο Falling Rock Ho-tel στο Farmington των ΗΠΑ, που σας παρέχουν µμπάτλερ αφύπνισης. Αντί να σας ξυπνάνε µμε το βάρβαρο «ντριν» του τηλεφώνου, στέλνουν τον µμπάτλερ που φέρνει τον καφέ και το πρωινό στο κρεβάτι, ανοίγει σιγά-σιγά τις κουρτίνες και σας ετοιµμάζει το µμπάνιο. • Από την άλλη, το The Benjamin της Νέας Υόρκης διαθέτει Concierge Ύπνου. Σας κανονίζει ένα χαλαρωτικό spa που να σας ταιριάζει, δηµμιουργεί τις ιδανικές συνθήκες ύπνου στο δωµμάτιο και φυσικά σας βοηθάει να βρείτε το µμαξιλάρι «των ονείρων σας» από το Pillow Menu. Το µμόνο που δεν κάνει είναι να σας συνοδεύσει στο κρεβάτι.• Το Hilton Sao Paulo στη Βραζιλία δε θέλει οι καλοί του πελάτες να ταλαιπωρούνται µμε αυτοκίνητα µμέσα στην κίνηση της πόλης, γι’ αυτό τους µμεταφέρει διακριτικά και ταπεινά µμε ελικόπτερο. Όταν κοιτάς από ψηλά, µμοιάζει το service ζωγραφιά…

• Έτη φωτός µμπροστά από όλα τα ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια είναι το Nine Zero Hotel στη Βοστώνη. Όχι απλώς µμπορείτε να πάρετε µμαζί σας τον µμικρό σας φίλο, αλλά και να κάνετε τις διακοπές του αξέχαστες. Designer σχεδιάζει ειδικό γλυκάκι καλωσορίσµματος για το ζωάκι σας. Concierge αναλαµμβάνει να το βγάλει βόλτα, να του κάνει παρέα στο δωµμάτιο για να µμην βαριέται, να το ψυχαγωγήσει και να του κανονίσει µμασάζ!• Στα ξενοδοχεία Fitzpatrick Hotel στη Νέα Υόρκη πιστεύουν ακράδαντα ότι όχι µμόνο εσείς και τα παιδιά σας, αλλά και οι κούκλες τους πρέπει να έχουν exclusive µμεταχείριση. Γι’ αυτό στο δωµμάτιο θα βρείτε σκέπασµμα, µμπουρνούζι και παντόφλες στο ίδιο σχέδιο σε δύο µμεγέθη, ένα για την κόρη σας και ένα για την κούκλα της. Επίσης µμην εκπλαγείτε που ο θυρωρός θα χαιρετάει και την κόρη και την κούκλα µμε το όνοµμά τους. Σε αυτό το ξενοδοχείο συµμβαίνει συχνά. Το µμόνο που δεν έχει συµμβεί ακόµμα είναι να απαντήσει η κούκλα στο θυρωρό. Αυτό θα ήταν το πιο τροµμακτικό.• Αν υποθέσουµμε ότι ένα ξενοδοχείο µμπορεί να προσφέρει όλο τον τεχνολογικό εξοπλισµμό που θα έκανε ακόµμα και τον James Bond να τρίβει τα χέρια του, το ερώτηµμα είναι: πώς τα χρησιµμοποιείτε όλα αυτά;; Και το κυριότερο, τι κάνετε όταν τα µμηχανήµματα αρνούνται να συνεργαστούν;; Απλώς απευθύνεστε στον Technology Butler σας, αν φυσικά µμένετε στο Guang-zhou της Κίνας, στο Ritz Carlton.

Τηλεόραση καλυµμµμένη µμε φύλλα χρυσού και περιστρεφόµμενα κρεβάτια στο Burj Al Arab στο Ντουµμπάι, µμπάτλερ παγωτού στο Four Seasons Hotel στο Σικάγο, διάδροµμος bowling στο δωµμάτιό σας στο Hard Rock Hotel στο Las Vegas, και η λίστα δεν έχει τελειωµμό. Στη συγκυρία της χρηµματοπιστωτικής κρίσης, που οι περισσότεροι κλάδοι εφαρµμόζουν τη στρατηγική «οπισθοχώρησης» βλέποντας ότι µμπορεί να χάσουν τη µμάχη µμε την οικονοµμία, υπάρχει ένα κοµμµμάτι της τουριστικής βιοµμηχανίας που δείχνει να µμη φοβάται. Κι αυτό γιατί µμερικές φορές η καλύτερη άµμυνα είναι η επίθεση. Είναι ένας µμικρός Πόλεµμος των Ρόδων και κάποια ξενοδοχεία αποφάσισαν να τον ξεκινήσουν. Κι αν η έκφραση «Πόλεµμος των Ρόδων» σας φαίνεται υπερβολική, ρωτήστε και τον υπάλληλο που γράφει µμε ροδοπέταλα την λέξη «Καληνύχτα» στο κρεβάτι σας στο Elephant Corridor Hotel της Σρι Λάνκα…

Δηµμήτρης Βγενής-Φαλλιέρος, απόφοιτος ’00Συνεργάτης στα περιοδικά “Αθηνόραµμα” και “Αθηνόραµμα Travel”[email protected]

Extreme Hotel ServiceΌταν τα ξενοδοχεία γίνονται… υπερ-βολικά.

45

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ

“Η Jasha, υπάλληλος του ξενοδοχείουThe standard Hotel στην Αµμερική,ποζάρει για τις ανάγκες του ηµμερολογίουτου ξενοδοχείου υποσχόµμενηνα “καλύψει τις ανάγκες όλων”.

Page 47: Πρόσωπα - sala

Μέρος της δουλειάς µμου είναι να ταξιδεύω σ’ όλο τον πλανήτη, να οδηγώ καινούργια µμοντέλα αυτοκινήτων στο όριο και να γράφω τη γνώµμη µμου γι’ αυτά. Επί πολλά χρόνια παρακολουθώ µμε µμεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια των µμηχανικών να δηµμιουργήσουν και να εντάξουν στην καθηµμερινότητα του αυτοκινήτου ηλεκτρονικά συστήµματα που προστατεύουν τον οδηγό από τον εαυτό του. Η προσπάθεια αυτή έχει θεαµματικά αποτελέσµματα ·⋅ σήµμερα όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ε.Ε. είναι εφοδιασµμένα µμε σύστηµμα αντιµμπλοκαρίσµματος (ABS) των φρένων και σύστηµμα ευστάθειας (ΕSP).

Πανευρωπαϊκές µμελέτες δείχνουν ότι σε συντριπτική πλειοψηφία τα δυστυχήµματα εκτός πόλεων έχουν κυρίως δυο αιτίες, την ακούσια αλλαγή λωρίδας και τη µμη τήρηση αποστάσεων. Οι κατασκευαστές στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τον οδηγό, αλλά και τους επιβάτες, ξεκίνησαν να εφοδιάζουν τα µμοντέλα τους µμε συστήµματα που ειδοποιούν µμε δονήσεις και τραβήγµματα της ζώνης τον οδηγό όταν αλλάζει λωρίδα, ενώ όταν µμειώνεται η απόσταση µμε το προπορευόµμενο όχηµμα επικίνδυνα φωνάζουν, σφίγγουν τη ζώνη και εν τέλει φρενάρουν για να µμετριάσουν τη βιαιότητα της σύγκρουσης.

Εδώ γεννιέται εύλογα ένα ερώτηµμα: γιατί να µμην ενεργούν µμε γνώµμονα την προστασία του οδηγού, παρακάµμπτοντας τις εντολές του;; Στο πλαίσιο ορισµμού του αυτοκινήτου στη Συνθήκη της Αυτοκίνησης ορίζεται σαφώς ότι ο οδηγός πρέπει πάντοτε

να διατηρεί τον έλεγχο.

Εντός της πόλης τώρα η κατάσταση αλλάζει. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο διοικητής Τροχαίας Αττικής µμας κάλεσε για γνωριµμία. Τόσο ο ταξίαρχος κ. Σκαρλάτος όσο και το πολύ αξιόλογο επιτελείο του είναι δυσαρεστηµμένοι µμε τη σηµμαντική αύξηση των τροχαίων, ειδικά των θανατηφόρων, εντός Λεκανοπεδίου. Στο πρώτο εξάµμηνο του 2009 σκοτώθηκαν 183 Αθηναίοι, 25 περισσότεροι από το αντίστοιχο περσινό διάστηµμα. Στην Τροχαία αποδίδουν την αύξηση στην αναταραχή του περασµμένου Δεκεµμβρίου: «Οι πολίτες αντιδρούσαν στις υποδείξεις µμας, παρουσίαζαν επιθετική, παραβατική συµμπεριφορά και εµμείς είχαµμε εντολή να είµμαστε ανεκτικοί».

Προσωπικά έχουµμε σοβαρές αµμφιβολίες αν η υπερπροσπάθεια της Τροχαίας µμπορεί να επηρεάσει την εκατόµμβη νεκρών. Αντιπαραβάλλοντας τα ποσοστά,πάντα σε σχέση µμε τα περσινά, θέλετε να σας πω πόσες παράµμετροι έχουν µμεταβληθεί δραµματικά την τελευταία δεκαετία;;

Τα αυτοκίνητα είναι πολύ πιο ασφαλή, τα καθηµμερινά χιλιόµμετρα πολλαπλασιάστηκαν, καθώς ο Αθηναίος µμετακόµμισε µμόνιµμα στο εξοχικό του, οι δρόµμοι βελτιώθηκαν, ο πληθυσµμός και λόγω της µμετανάστευσης έχει αυξηθεί στα 6 εκατοµμµμύρια, ενώ οι υποδοµμές και η σχεδίαση του Λεκανοπεδίου είναι για 2 εκατοµμµμύρια. Επίσης, η υποδοµμή της Τροχαίας, 1800 άτοµμα (ενεργοί 1400) µμπορεί να επαρκούσαν το 1970, αλλά σήµμερα επιφορτισµμένοι και µμε τη ρύθµμιση του κυκλοφοριακού, δε φτάνουν…

Τι προτείνουµμε;; Αποτρεπτική παρουσία και ταλαιπωρία του παραβάτη αντί για πρόστιµμο. Δεν είναι όµμως αυτό το θέµμα. Πιστεύουµμε ότι ο αριθµμός των νεκρών αυξάνεται ή µμειώνεται τυχαία. Πιστεύουµμε ότι εκεί έξω κυκλοφορούν χιλιάδες απαίδευτοι οδηγοί µμε εγκληµματική νοοτροπία, είναι θέµμα χρόνου και τύχης να προκαλέσουν θανατηφόρο ατύχηµμα.

Ένας τρόπος για να αντιδράσει κανείς είναι και η παρακολούθηση µμιας σχολής ασφαλούς οδήγησης. Προσωπικά παρακολουθήσαµμε φέτος τη σχολή ασφαλούς Οδήγησης του Αντρέα ντε Άνταµμιτς (www.guidasicuta.it) και σας λέµμε ανεπιφύλακτα ότι πρόκειται για επένδυση ζωής. Θα ξαναπάω µμάλιστα τέλη Νοεµμβρίου για να περάσει το σχολείο και η σύζυγός µμου που οδηγεί µμεταφέροντας την κόρη µμου. Είναι ένας τρόπος για να µμειώσουµμε τις πιθανότητες ενός δυστυχήµματος…

Κολληµμένος µμε την ασφάλεια!Τα περισσότερα δυστυχήµματα θα µμπορούσαν να είχαν αποφευχθεί,εάν είχε δοθεί µμεγαλύτερη προσοχή στις λεπτοµμέρειες.Tάκης Πουρναράκης*, απόφοιτoς ’89

*Ο Tάκης Πουρναράκης είναι αρθρογράφος σε θέµματα αυτοκινήτου και παρουσιαστής της εκποµμπής Formula 1.

46

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Page 48: Πρόσωπα - sala

Reunion ’69 -’791. Βάγια Παπαποστόλου, Έλλη Παπαδοπούλου, Ιωάννα Κατσαούνη

2. Καλλιόπη Πρωτόπαπα, Ιωάννα Κατσαούνη, Έλενα

Αποστολοπούλου, Σοφοκλής Προυσάλογλου

3. Έλλη Παπαδοπούλου, Βάγια Παπαποστόλου, Ιωάννα Κατσαούνη

4. Έλλη Παπαδοπούλου, Βάγια Παπαποστόλου, Μαίρη

Αδαµμοπούλου, Ιωάννα Κατσαούνη

47

1

33

ΣΑΛΑ

2

4

Page 49: Πρόσωπα - sala

Reunion ’89Στις 23 Ιουνίου, στο Frame Garden του ξενοδοχείου Saint George Lycabettus έγινε το reunion party των είκοσι ετών για τους αποφοίτους της τάξης του 1989. Ξαναθυµμηθήκαµμε τα σχολικά µμας χρόνια και συσφίξαµμε σχέσεις µμε διάρκεια στο χρόνο. Για ευχάριστη έκπληξη όλων, υπήρξε πολύ µμεγάλη προσέλευση. Απόφοιτοι όλων των τµμηµμάτων της τάξης του 1989 έδωσαν το «παρών». Τα βλέµμµματα όλων, µμόλις περνούσαν την είσοδο του Frame, διερευνητικά, έψαχναν να αντικρίσουν τους πρώτους συµμµμαθητές που είχαν ήδη φτάσει. Και µμετά τον εντοπισµμό των παλιών συµμµμαθητών, το γνωστό επιφώνηµμα! Για λίγο ταξιδέψαµμε πίσω σε εκείνα τα χρόνια, τα πιο ξένοιαστα, τα πιο ανήσυχα, τα πιο τρελά! Μέσα σε αυτές τις λίγες ώρες επιστρέψαµμε στα θρανία, θυµμηθήκαµμε αστεία περιστατικά της σχολικής ζωής, αναπολήσαµμε ωραίες στιγµμές και ανανεώσαµμε το ραντεβού µμας! Ήταν µμια υπέροχη βραδιά!

1. (πάνω από αριστερά) Ζωή Κανετάκη, Βίκυ Αθανασίου, Δηµμήτρης Κακογιαννάκος, Νίκος Αναστασόπουλος, Αντελίνα Σκοπελίτη, Κάτια Βλάχου, Κώστας Ζαχαρόπουλος, Βασίλης Γεωργόπουλος, (κάτω από αριστερά) Πέτρος Καµμπουρόπουλος, Φίλης Αθηναίος 2. Κάτια Βλάχου, Ίρις Τσαπράζη, Ζωή Κανετάκη, Βίκυ Αθανασίου 3. Ελίνα Γ3 , Γεωργία Ντάνη

4832

ΣΑΛΑ

1

Page 50: Πρόσωπα - sala

4. Λευτέρης Κωνσταντακάτος, Μαριάννα Κόντι, Γεωργία Ντάννη, Ελισάβετ Μόσχου, Φίλης Αθηναίος 5.Class of ‘896. Κα Κατρανίδου, Κα Γαλερού 7. Φίλης Αθηναίος, Ηλίας Ηλιάδης, Εβίτα Παντολέων, Στέλιος Λιναρδάκης

4949

5

6 7

ΣΑΛΑ

4

Page 51: Πρόσωπα - sala

To 10 είναι ένας ξεχωριστός αριθµμός. Μια ολόκληρη δεκαετία! Ποιος θα φανταζόταν ότι από την ηµμέρα της αποφοίτησης µμας πέρασε τόσος καιρός.

Γι’ αυτό και ανυποµμονούσαµμε να ξαναβρεθούµμε αυτή τη ζεστή βραδιά του Ιουνίου. Όσοι από εµμάς δεν είχαµμε κρατήσει επαφή αυτά τα χρόνια, προσπαθήσαµμε να µμάθουµμε τα πάντα για τους άλλους. Φυσικά παρών ο κος Κόκλας, που πάντα χαρούµμενος µμας χαιρέτησε όλους και κοντοστάθηκε στα πηγαδάκια µμας να µμάθει την εξέλιξή µμας. Ίδια χαρά υπήρχε και στα πρόσωπα του κου Κοσµμά και κου Παπαδόπουλου που µμας έβλεπαν µμετά από χρόνια.

Το κέφι και η καλή διάθεση έκαναν τις ώρες να κυλήσουν γρήγορα και τροµμερά ευχάριστα.

1. Σπύρος Μανωλίτσης, Φιφή Καµμπούρη, Ντίµμη Μελετή, Πάνος Κουρτζής, Γιώργος Μίντζης 2. Class of ‘99 3. Ιωάννα Ρέντη, Βίκυ Σαγιά, Νίκος Κόκλας, Kos Κοσµμάς Reunion ’99

50

ΣΑΛΑ

1

2

3

Page 52: Πρόσωπα - sala

1. Βίκυ Σαγιά, Μαρία Παπαβασιλείου, Φιφή Καµμπούρη 2. Δηµμήτρης Παξινός, Χρυσούλα Ράπτη, Ανθή Χάιδα, Μάρκος Ζάγκας 3. Βίκυ Σαγιά, Ιωάννα Ρέντη, Δήµμητρα Αλαξοπούλου 4. Τζούλη Παπουτσόγλου, Σπύρος Μανωλίτσας, Μαρία Παπαβασιλείου, Μάρκος Ζάγκας 5. Γιώργος Κουβελιώτης, Πάνος Κουρτζής 6. Χάρης Τσόκολας, Δηµμήτρης Παξινός, Άσπα Ψιλιανού 7. Ερρίκος Αρώνες, Koς Κοσµμάς, Στέλιος Λιναρδάκης

5151

1

2 3

6

4

75

ΣΑΛΑ

Page 53: Πρόσωπα - sala

52

Ταξίδιστο χρόνο

2008-2009

Page 54: Πρόσωπα - sala

53

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Περιβάλλον H ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση κάθε µμαθητή της Νέας Γενιάς Ζηρίδη για την προστασία και τη φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος παραµμένουν και αυτή τη χρονιά αµμείωτες.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουµμε τα εξής:• Την οµμάδα µμαθητών η οποία συµμµμετέχει µμε εισηγήσεις στο 10ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο που διοργανώνει η Περιβαλλοντική οργάνωση «Clean Up Greece», στο Πνευµματικό Κέντρο του Δήµμου Αθηναίων.• Την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αναδάσωση καµμένων περιοχών, όπως του Πεντελικού όρους, κάτω από το σύνθηµμα «Εµμείς νοιαζόµμαστε».• Τη συµμµμετοχή µμαθητών µμας στην εθελοντική περιβαλλοντική οργάνωση «Helmepa».

Βέβαια, η ενεργός και καθηµμερινή συµμµμετοχή όλων των µμαθητών συνεχίζεται µμε δράσεις και βιωµματικά προγράµμµματα, όπως η ανακύκλωση χαρτιού, συσκευασιών, µμπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών.

Page 55: Πρόσωπα - sala

Άνθρωπος Στη Νέα Γενιά Ζηρίδη πιστεύουµμε ότι η πραγµματική κοινωνία των πολιτών επιτυγχάνεται µμόνο µμέσα από την προσφορά στο περιβάλλον, στον πολιτισµμό, στο κοινωνικό σύνολο αλλά, κυρίως, µμέσω της προσφοράς ψυχής και αγάπης προς τον άνθρωπο. Στη Νέα Γενιά Ζηρίδη ο εθελοντισµμός υιοθετείται ως στάση ζωής.

Κάποιες αξιοσηµμείωτες πρωτοβουλίες µμε σπουδαία αποτελέσµματα είναι οι εξής:• Διοργάνωση Χριστουγεννιάτικου Bazaar. Φέτος πραγµματοποιείται για τους µμαθητές του αδελφοποιηµμένου σχολείου «Ελλάς-Μακεδονία», που έχει ιδρυθεί από την

Οργάνωση «Ελληνική Δράση Αφρικής» στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Τα χρήµματα που συγκεντρώνονται παραδίνονται στην Πρόεδρο της Οργάνωσης κα Κεσεσίογλου και αγοράζεται ένα σχολικό λεωφορείο το οποίο µμεταφέρει τους µμαθητές.

• Λειτουργία Τράπεζας Αίµματος του σχολείου µμας για 6η συνεχή χρονιά. Με slogan «Δίνουµμε αίµμα µμε την καρδιά µμας» γονείς και συνεργάτες του σχολείου προσφέρουν απλόχερα το ανεκτίµμητο αυτό αγαθό και καλύπτουν ανάγκες κάποιων µμελών της σχολικής

κοινότητας.

Επιπλέον, οι µμαθητές πραγµματοποιούν επισκέψεις σε χώρους όπως το γηροκοµμείο «Στέγη της Αγάπης» στη Παιανία, το «Εργαστήρι - Λίλιαν Βουδούρη» και συµμµμετέχουν σε ενέργειες όπως ο Τηλεµμαραθώνιος της ΕΤ-1 ή το bazaar «Tο Πανηγύρι της Αγάπης» κ.λ.π.

Και, φυσικά, συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία µμε µμεγάλους φιλανθρωπικούς διεθνείς και τοπικούς φορείς όπως Unicef, Ac-tionAid, Save the Children, το Χαµμόγελο του Παιδιού, Σύλλογος Πολύτεκνων Οικογενειών Ελλάδος κ.ο.κ.

54

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΠολιτισµμόςΗ ενίσχυση της ελεύθερης έκφρασης των µμαθητών και η δραστηριοποίησή τους σε ένα πλαίσιο πολιτισµμού και δηµμιουργίας, συνεχίζεται µμέσα από τις δύο εξαίσιες παραστάσεις που παρουσιάζουν και φέτος οι θεατρικοί όµμιλοι του σχολείου µμας.

Φέτος λοιπόν :Παρακολουθούµμε µμε δέος την αρχαία τραγωδία Αισχύλου «Αγαµμέµμνων» που ανεβάζει ο Όµμιλος Υποκριτικής Τέχνης, σε σκηνική διδασκαλία και µμετάφραση του εκπαιδευτικού διευθυντή του Λυκείου κ. Ν. Μακαρόνα. Σηµμειώνεται ότι η παράσταση παρουσιάζεται στην Εβδοµμάδα Αρχαίου Δράµματος αλλά και στο Φεστιβάλ του Πύργου στην Τήνο.

Γελάµμε ξεκαρδιστικά µμε την παράσταση «Χάρβεϊ» της Μαίρης Τσέης που ανεβάζει ο Όµμιλος Σύγχρονου Θεάτρου µμε εµμψυχώτρια τη φιλόλογο κ. Ν. Μερκούρη.

Page 56: Πρόσωπα - sala

Οι επιτυχηµμένες διοργανώσεις του σχολείου, οι οποίες αποτελούν πλέον θεσµμό, συνεχίζονται και φέτος!

Έτσι λοιπόν :• Την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου πραγµματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά το πρόγραµμµμα «Μαθαίνω να Κυκλοφορώ», το οποίο συγκεντρώνει περισσότερους από 1.500 µμαθητές και γονείς όλης της Αττικής.

Την εκδήλωση τιµμά µμε την παρουσία του ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

• Από τις 30 Μαρτίου ως την Παρασκευή 3 Απριλίου πραγµματοποιείται η Εβδοµμάδα Επαγγελµματικού Προσανατολισµμού για τους µμαθητές µμας, η οποία κορυφώνεται µμε το Career Forum που οργανώνεται µμε θέµμα «Μοναδικότητα της επιλογής. Ποιότητα της Προετοιµμασίας. Επαγγελµματική Προοπτική» και στο οποίο συµμµμετέχουν γονείς και µμαθητές όλης της Αττικής.

Xαιρετισµμό απευθύνει ο κ. Λεωνίδας Κουρής, Νοµμάρχης Ανατολικής Αττικής και ο κ. Ιωάννης Γιάγκος, Επίτιµμος Αρχηγός ΓΕΑ.

55

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Διοργανώσεις

Page 57: Πρόσωπα - sala

• Εγκαινιάζουµμε την 1η Ηµμερίδα Υγείας και Άσκησης µμε θέµμα «Ανοίξτε του την όρεξη για ζωή» η οποία πραγµματοποιείται στις εγκαταστάσεις µμας την Κυριακή, 15 Μαρτίου.

Η ηµμερίδα, την οποία παρακολουθούν γονείς και µμαθητές όλης της Αττικής, γίνεται µμε πρωτοβουλία του Τµμήµματος Φυσικής Αγωγής. Στο panel συµμµμετέχουν διακεκριµμένοι επιστήµμονες όπως: ο κ. Γιάννης Μανιός, η κ. Ελεάνα Φαρµμάκη και η κ. Όλγα Κουνάρη.

Ακολουθούν αθλητικές δραστηριότητες για µμικρούς και µμεγάλους από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής και διαδραστικά παιχνίδια για τη διατροφή από το Ίδρυµμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος.

• Διοργανώνουµμε Διασχολική Μαθητική Ηµμερίδα µμε θέµμα «Ο βυζαντινός πολιτισµμός και η επίδρασή του στον ανατολικό και δυτικό κόσµμο» η οποία πραγµματοποιείται το Σάββατο, 25 Απριλίου στο κατάµμεστο Petit Palais στο Παρίσι.Μέσα από αυτή την πολύ σηµμαντική εκδήλωση για τη χώρα µμας, στην οποία λαµμβάνουν µμέρος µμαθητές ελληνικών και γαλλικών σχολείων, στηρίζουµμε την έκθεση «Ο Άθως και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Θησαυροί του Αγίου Όρους», που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών από τις 9 Απριλίου ως τις 5 Ιουλίου στο Petit Palais, όπου µμεταφέρονται και εκτίθενται 181 αυθεντικά έργα ανεκτίµμητης αξίας προερχόµμενα από ιστορικές µμονές του Αγίου Όρους.Η διοργάνωση πραγµματοποιείται µμε την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης του Γυµμνασίου.

Για πρώτη φορά, και µμάλιστα µμε πολύ µμεγάλη επιτυχία, πραγµματοποιούνται σπουδαίες διοργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.Συγκεκριµμένα :• Εγκαινιάζουµμε την 1η Εβδοµμάδα Αρχαίου Δράµματος από τις 30 Μαρτίου ως τις 8 Απριλίου. Στόχος της η επιµμόρφωση των καθηγητών που εµμπλέκονται στη διδασκαλία της διονυσιακής τέχνης στη µμέση εκπαίδευση.Από το panel των εισηγήσεων περνούν διακεκριµμένοι επιστήµμονες και πανεπιστηµμιακοί δάσκαλοι, όπως οι κ.κ. Φ. Ι. Κακριδής, Μ. Χριστόπουλος, Α. Στέφος, Μ. Θωµμαδάκη, Χ. Αλεξοπούλου, Α. Γεωργιάδου και καθηγητές της Νέας Γενιάς Ζηρίδη.

56

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

• Διοργανώνουµμε Open Day για γονείς µμε παιδιά ηλικίας 3-8 ετών στις εγκαταστάσεις µμας την Κυριακή, 5 Απριλίου.Τα θέµματα που παρουσιάζονται είναι η Θεωρία των Πολλαπλών Ευφυϊών, η µμοναδικότητα που έχει κάθε παιδί και πώς αυτή µμπορεί να αναδειχθεί.

Page 58: Πρόσωπα - sala

Με οδηγό τη φαντασία των παιδιών και µμε κυρίαρχο θέµμα την Τέχνη, οργανώνουµμε τις καταληκτικές εκδηλώσεις για τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Την πινελιά και το ταλέντο τους βάζουν εκτός από τους µμαθητές και τους εκπαιδευτικούς και οι πολύτιµμοι συνεργάτες του σχολείου, όπως ο Νίκος Κυπουργός, η Άννα Μαχαιριανάκη και η Αποστολία Παπαδαµμάκη.

Ξεκινάµμε µμε την εκδήλωση του Νηπιαγωγείου «Παιδί Έκφραση Τέχνη». Συνεχίζουµμε µμε την εκδήλωση των Δ’, Ε’, Στ’ τάξεων «Φως και σκιές στις τέσσερις εποχές». Ολοκληρώνουµμε µμε την εκδήλωση των Α’, Β’, Γ’ τάξεων «Βουτιές στα Χρώµματα».

Οι µμαθητές του Γυµμνασίου της Νέας Γενιάς Ζηρίδη αποχαιρετούν άλλη µμια σχολική χρονιά µμε την καταληκτική εκδήλωσή τους που έχει τίτλο «1909 – 2009, Ένας αιώνας σε µμία βραδιά».

Οι όµμιλοι ιστορίας, κινηµματογράφου, λογοτεχνίας, εικαστικών, µμουσικής, χορών και αθλητικών δράσεων µμέσα από επιλεγµμένες ζωγραφιές, στίχους, χορούς αλλά και αγαπηµμένα τραγούδια φωτίζουν ιστορικές στιγµμές της τελευταίας εκατονταετίας.

Ενθουσιώδης συνταξιδιώτης τους σ’ αυτό το ανάδροµμο ταξίδι στο χρόνο είναι ο Μανώλης Μητσιάς.

5757

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καταληκτικές εκδηλώσεις Νηπιαγωγείου - Δηµμοτικού

ΚαταληκτικήΕκδήλωσηΓυµμνασίου

Page 59: Πρόσωπα - sala

Μ’ ένα αποχαιρετισµμό στο βλέµμµμα της αθωότητας πραγµματοποιείται η τελετή αποφοίτησης των µμαθητών του Λυκείου.

Κεντρικός οµμιλητής της εκδήλωσης ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµμάτων κ. Πέτρος Ευθυµμίου.

Η βραδιά κορυφώνεται µμε την συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη.

Ως φοιτητές πλέον στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµματα προσέρχονται οι µμαθητές της τάξης του 2008 στην τελετή που διοργανώνεται ειδικά για αυτούς και που πραγµματοποιείται το Σεπτέµμβριο στο σχολείο, προκειµμένου να γιορταστεί το ποσοστό επιτυχίας (100%) που έχουν σηµμειώσει στις πανελλαδικές εξετάσεις.

58

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τελετή Αποφοίτησης Λυκείου

Τελετή Επιτυχόντων

Χριστουγεννιάτικο Gala Το Γυµμνάσιο µμε την υποστήριξη της ΣΤ΄Δηµμοτικού, οργανώνει Gala το Δεκέµμβριο στο Hilton. Συµμµμετέχει η Νεανική Χορωδία του σχολείου, η οποία πλαισιώνεται από λόγο και χορευτικές δράσεις. Ακολουθεί εξοντωτικός χορός στην πίστα από τους µμαθητές, τους γονείς αλλά και όλους τους καθηγητές.

Page 60: Πρόσωπα - sala

• Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου και το Σάββατο 4 Απριλίου οι µμαθητές του νηπιαγωγείου µμας παρουσιάζουν τις δραστηριότητες που λαµμβάνουν χώρα στο Κέντρο Ανάδειξης Κλίσεων.

• Ανάλογη εκδήλωση πραγµματοποιείται το Σάββατο 28 Μαρτίου για τους µμαθητές του Δηµμοτικού, του Γυµμνασίου και του Λυκείου.

• Την Τετάρτη 27 Μαΐου οι µμαθητές του προγράµμµματος Ιππασίας του Κέντρου Ανάδειξης Κλίσεων, µμας παρουσιάζουν στον Ιππικό όµμιλο Σείριο όλα όσα διδάχτηκαν στο µμάθηµμα της Ιππευτικής και της Ιππασίας αρχαρίων το σχολικό έτος 2008 - 2009.

5959

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κέντρου Ανάδειξης Κλίσεων

Page 61: Πρόσωπα - sala

• Η Παιδική Χορωδία αλλά και η Ορχήστρα του Ωδείου της Νέας Γενιάς Ζηρίδη, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού δίνουν συναυλία στις 9 και 11 Ιουνίου στα εγκαίνια της Έκθεσης Εικαστικών του Δηµμοτικού Α΄, Β΄, Γ΄ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων.

• Συναυλία ηλεκτρικών οργάνων σε ροκ µμπαλάντες για φωνή, ηλεκτρική κιθάρα και ντραµμς πραγµματοποιείται στο

Αµμφιθέατρο στην έναρξη της καταληκτικής εκδήλωσης των Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεων τον Ιούνιο.

• Η Παιδική Χορωδία λαµμβάνει µμέρος στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ “TOWN FOR KIDS”.

Παιδικές Συλλογές

Τον Φεβρουάριο εγκαινιάζεται µμια πραγµματικά ξεχωριστή έκθεση µμε τον τίτλο «Παιδικές Συλλογές», την οποία οργανώνουν οι µμαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δηµμοτικού, πραγµματοποιούνται το Φεβρουάριο.

Για µμια ολόκληρη ηµμέρα οι τάξεις των παιδιών µμεταµμορφώνονται σε ένα µμουσείο µμε κύρια εκθέµματα τις προσωπικές τους συλλογές.

Για την υλοποίηση της έκθεσης τα παιδιά συµμµμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραµμµμα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου «Μικροί Συλλέκτες».

Ένα Λαογραφικό Μουσείο στο σχολείο

Οι µμαθητές της Β’ Δηµμοτικού στο πλαίσιο µμιας διαθεµματικής µμελέτης, γνωρίζουν την παράδοση του τόπου µμας και µμε πολλή διάθεση, ενθουσιασµμό και µμεράκι συγκεντρώνουν παλιά αντικείµμενα.

Τον Ιανουάριο, στήνουν ένα µμικρό µμουσείο και οργανώνουν τη δική τους λαογραφική έκθεση στο χώρο του σχολείου.

Εικαστικών

• Τις δηµμιουργίες διάσηµμων ζωγράφουν «ανασταίνουν» τα νήπια και ας τις παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης που γίνεται αρχές Ιουνίου στις αίθουσες τους.

Εκθέσεις

• Οι δηµμιουργίες των µμαθητών των Α’, Β’ Γ’ τάξεων του Δηµμοτικού, παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης που λειτουργεί από τις 9 ως τις 11 Ιουνίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου.

Σκιτσοφρένεια

Το Μάιο η είσοδος του Λυκείου γεµμίζει µμε σκίτσα. Οι µμαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ετοιµμάζουν τα, πραγµματικά, πρωτότυπα σκίτσα τους, µμε στόχο τη συµμµμετοχή τους στο διαγωνισµμό «Σκιτσοφρένεια». Καµμαρώνουµμε όλοι, µμικροί και µμεγάλοι, την προσπάθεια των παιδιών, που µμπορεί επάξια να συναγωνιστεί και επαγγελµματίες.

60

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συναυλίες Ωδείου Ζηρίδη

Page 62: Πρόσωπα - sala

Οι επισκέψεις των µμαθητών µμας σε πολιτιστικούς χώρους, οι εκπαιδευτικές εξορµμήσεις και η συµμµμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράµμµματα, τα οποία αποτελούν βασικό µμέρος του εβδοµμαδιαίου προγράµμµματος, ενώ παράλληλα επεκτείνονται και στα Σαββατοκύριακα.

Μαθαίνοντας κι έξω από την τάξη µμε…

61

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ…

Page 63: Πρόσωπα - sala

Τα Μουσεία, τα Θέατρα, ο Κινηµματογράφος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, οι εκδροµμές σε τόπους όπως, τα Μετέωρα, τα Καλάβρυτα, το Μεσολόγγι, τα Ιωάννινα, οι Δελφοί, ο Μυστράς, το Ναύπλιο, το Παρίσι, η Ιταλία αποτελούν ενδεικτικούς τόπους που επισκέπτονται φέτος οι µμαθητές µμας και οι οποίοι τους δίνουν την ευκαιρία να εµμπεδώσουν τη σχολική ύλη, να εµμπλουτίσουν τις εµμπειρίες τους και να γνωρίσουν καλύτερα το δικό µμας αλλά και άλλους πολιτισµμούς.

Επιπλέον, αθλητικά τριήµμερα και ηµμερήσιες χιονοδροµμικές εξορµμήσεις που πραγµματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής διατηρούν τους µμαθητές µμας σε µμια καλή φυσική κατάσταση.

…δράσεις κι αποδράσεις

62

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Page 64: Πρόσωπα - sala

Μέσα από τα βιωµματικά προγράµμµματα οι µμαθητές µμας αποκτούν γνώσεις και διαµμορφώνουν µμιά στάση ζωής. Καθηµμερινά βιώνουν µμια διαφορετική σχολική πραγµματικότητα, αφού µμέσα από τα προγράµμµματα µμαθαίνουν να ερευνούν, να δουλεύουν οµμαδικά, να εκφράζουν τη γνώµμη τους, να αναλαµμβάνουν ευθύνες κι έτσι να µμαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσµμο που τους περιβάλλει.Οι θεµματικές ενότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των βιωµματικών προγραµμµμάτων ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών ενώ συνδέονται και µμε την ύλη του σχολείου.

Ενδεικτικά τη φετινή χρονιά τα παιδιά του νηπιαγωγείου ασχολούνται µμε βιωµματικό τρόπο µμε:την Φύση και την Τέχνη, το Περιβάλλον, τα Συναισθήµματα, τη Διατροφή

ενώ οι µμαθητές του Δηµμοτικού:• καταγράφουν διαφορετικά είδη φυτών και δέντρων, συλλέγουν πληροφορίες για το µμέλι, µμαθαίνουν για την ελιά και το ελαιόλαδο, απολαµμβάνουν ένα σπιτικό πρωινό στην τάξη κ.ά

ΒιωµματικάΠρογράµμµματα

63

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Page 65: Πρόσωπα - sala

Στη Νέα Γενιά Ζηρίδη η εκµμάθηση των Ξένων Γλωσσών δεν περιορίζεται µμόνο στο πλαίσιο του εβδοµμαδιαίου προγράµμµματος. Οι µμαθητές µμας εκπονούν εργασίες, δουλεύουν σε οµμάδες και επεξεργάζονται κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέµματα, παρουσιάζουν τις εργασίες τους µμέσα κι έξω από το σχολείο και συµμµμετέχουν σε διαγωνισµμούς.

Επιπλέον, παρακολουθούν ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που σχετίζονται µμε τη χώρα στην οποία οµμιλείται η γλώσσα που µμαθαίνουν, συµμµμετέχουν ενεργά σε συζητήσεις και εκφράζουν προβληµματισµμούς.Ενδεικτικά αναφέρουµμε ορισµμένες από τις δραστηριότητες των µμαθητών, οι οποίες πραγµματοποιήθηκαν µμε πρωτοβουλία των καθηγητριών Ξένων Γλωσσών:

ΑγγλικάΔηµμοτικό• Οι µμαθητές της ΣΤ΄ Δηµμοτικού πραγµματοποιούν Project µμε θέµμα “That’s me” στο Εργαστήρι Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Γράφουν και τυπώνουν τις εργασίες τους στον Η/Υ. Γυµμνάσιο – Λύκειο• Μαθητές της Α΄ Λυκείου εργάζονται σε οµμάδες µμε θέµμα το περιβάλλον. Οι εργασίες τους παρουσιάζονται στην τάξη µμε την υποστήριξη Η/Υ. Ακολουθεί συζήτηση και ερωτήσεις. Με αφορµμή την παγκόσµμια ηµμέρα νερού εστιάζουν σε θέµματα της υπερθέρµμανσης του πλανήτη και της κατακερµματισµμού των υδάτινων πόρων.•Μαθητές της Γ΄ Γυµμνασίου στο πλαίσιο της παρουσίασης κοινωνικών θεµμάτων, παρακολουθούν και συζητούν αποσπάσµματα της βραβευµμένης µμε Oscar ταινίας “Slumdog Millionaire”.

• Μαθητές της Β΄Γυµμνασίου πραγµματοποιούν εκπαιδευτική επίσκεψη στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης µμε θέµμα «GOYA, ο ζωγράφος και υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωµμάτων».• Μαθητές της Α΄Λυκείου πραγµματοποιούν εκπαιδευτική επίσκεψη στην έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης µμε θέµμα «Tiziano».

Γαλλικά• Μαθητές της Α΄ Λυκείου παρακολουθούν τη γαλλική ταινία «Ανάµμεσα στους τοίχους», η οποία βραβεύτηκε µμε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.• Μαθητές της Γ΄ Γυµμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου παρακολουθούν τη θεατρική παράσταση «Ο κλήρος του µμεσηµμεριού» του Paul Claudel, στο Εθνικό Θέατρο.

Γερµμανικά• Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, µμαθητές της Δ΄ Δηµμοτικού συµμµμετέχουν στο ψάξιµμο των πασχαλινών αυγών σύµμφωνα µμε ένα γερµμανικό πασχαλινό έθιµμο.• Μαθητές της ΣΤ΄Δηµμοτικού, καθώς και της Α΄και Β΄Γυµμνασίου παρακολουθούν «Νεανικά έργα µμεγάλων συνθετών, W.A. Mo-zart και F.Mendelssohn», στο Μέγαρο Μουσικής.• Μαθητής της Α΄Γυµμνασίου κάνει παρουσίαση της εργασίας του µμε θέµμα τη ζωή του W.A.Mozart. Στη συνέχεια όλοι οι µμαθητές απαντούν σε ένα κουΐζ σχετικό µμε το θέµμα.Πραγµματοποιείται διαθεµματική εργασία µμε τη συνεργασία καθηγήτριας Γερµμανικών και καθηγητή Φυσικής, µμε θέµμα τα καιρικά φαινόµμενα. • Καθηγήτρια Γερµμανικών σε συνεργασία µμε καθηγήτρια Αγγλικών, πραγµματοποιεί διαθεµματική διδασκαλία µμε µμαθητές της Γ΄ Γυµμνασίου, µμε θέµμα: «Κοινές ρίζες λέξεων στις δύο γλώσσες». Μαθητές της Β΄ Λυκείου παρακολουθούν την προβολή της πολυβραβευµμένης γερµμανικής ταινίας «Sophie-Scholl» – Οι τελευταίες µμέρες, του Marc Rothemund.

64

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Page 66: Πρόσωπα - sala

Σε διαγωνισµμούς…• Μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης λαµμβάνουν µμέρος στο Διαγωνισµμό «Μαθηµματικά και Παιχνίδι» ο οποίος πραγµματοποιείται στο πλαίσιο του περιοδικού της Ελληνικής Μαθηµματικής Εταιρείας «Μικρός Ευκλείδης».

• Μαθητές της Γ΄ Γυµμνασίου συµμµμετέχουν στο διαγωνισµμό µμε θέµμα «Όλοι µμαζί όµμοιοι - διαφορετικοί» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Goethe µμε αφορµμή την ταινία «Το κύµμα».

• Μαθητές των Α΄, Β΄και Γ΄τάξεων Γυµμνασίου καθώς και της Α΄Λυκείου καταθέτουν τις εργασίες τους λαµμβάνοντας συµμµμετοχή στον Πανελλήνιο διαγωνισµμό µμε θέµμα την προστασία του περιβάλλοντος «Plant me and adopt me», που διεξάγει ο εκδοτικός Οίκος Hillside Press.

• Μαθητές της Β’ Λυκείου συµμµμετέχουν στον 8ο Ετήσιο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Διαγωνισµμό στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραµμµματεία.

Συµμµμετοχές µμαθητών…Σε forum…•Μαθητές του Γυµμνασίου λαµμβάνουν µμέρος στο εργαστήριο που πραγµματοποιεί η φιλόλογος Νατάσα Μερκούρη κατά τη διάρκεια του Forum Νέων Επιστηµμόνων που διοργανώνεται το Δεκέµμβριο στο Πανεπιστήµμιο Αθηνών.

Σε ηµμερίδες…•Μαθητές της Β΄ Λυκείου παρακολουθούν το Μάρτιο στο ΕΚΕΦΕ «Δηµμόκριτος» την 5η Ηµμερίδα Σωµματιδιακής Φυσικής µμε θέµμα «Προχωρηµμένα µμαθήµματα Φυσικής Σωµματιδίων για µμαθητές Λυκείου».

Σε εµμπορικές εκθέσεις… • Στο πλαίσιο του Οµμίλου Επιχειρηµματικότητας που λειτουργεί στο Λύκειο, µμαθητές συµμµμετέχουν στην Πανελλήνια Εµμπορική Έκθεση, που γίνεται τον Απρίλιο στο Ίδρυµμα Ευγενίδου (Πλανητάριο).

Σε φεστιβάλ… • Η Παιδική Χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού λαµμβάνει µμέρος στη συναυλία του Γιώργου Χατζηπιερή µμε σολίστ τους: Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σοφία Παπάζογλου, Δώρο Δηµμοσθένους και Απόστολο Ρίζο κατά τη διάρκεια του 2ου Παιδικού Φεστιβάλ «TOWN FOR KIDS» που διοργανώνεται το Μάιο στο Άλσος Γουδή.

ΜΑΘΗΤΕΣ

Page 67: Πρόσωπα - sala

Διεθνές Σχολικό ΠρόγραµμµμαΟ µμαθητής του Νηπιαγωγείου Γιώργος Καµμπίρης, ο οποίος διδάσκεται το µμάθηµμα των εικαστικών στο Κέντρο Ανάδειξης Κλίσεων, λαµμβάνει µμέρος στο Διεθνές Σχολικό Πρόγραµμµμα της Unilever µμε θέµμα «Χώρος & Τόπος». Το έργο του συµμπεριλαµμβάνεται σε αυτά που βραβεύονται σε πανελλαδικό επίπεδο και παρακολουθούµμε τη βράβευση του, η οποία γίνεται στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» του Δήµμου Αθηναίων.

Μαθηµματική Εταιρεία Οι µμαθητές του Γυµμνασίου Βαγγέλης Γιαγκλίσης, Ανδρέας Ζιόβας, Γιώργος Καραµμέρος, Λίλα Κώτση, Πένυ Νικολάου, Μάνος Θεοδώσης και οι µμαθητές του Λυκείου Δηµμήτρης Γιαµμαλάκης, Ιορδάνης Καραπαναγιώτης, Αίγλη Κυριακούδη, Μάριος Αθανασόπουλος και Ορέστης Μυλωνάκης προκρίνονται στη 2η φάση του διαγωνισµμού «Ευκλείδης».

Κέντρο Ανανεώσιµμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)Οι µμαθητές Δηµμήτρης Γιαµμαλάκης, Λίλιαν Δάβαρη, Αναστασία Ζουµμπλιού, Νίκος Μαραγκός, Ανδρέας Μουρελάτος, Αυγούστα Οικονόµμου και Νεκτάριος Χάινταρ κατακτούν το 1ο Βραβείο Ανανεώσιµμων Πηγών Ενέργειας σε διαγωνισµμό που γίνεται στο πλαίσιο του προγράµμµματος, µμε εργασία που αφορά την κατασκευή µμακέτας υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

Διαγωνισµμός ΒιολογίαςΟ Ορέστης Μυλωνάκης προκρίνεται στη 2η φάση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισµμού Βιολογίας, κατακτώντας την 7η θέση στην 1η φάση.

Διαγωνισµμός ΧηµμείαςΟ Γεώργιος Μπάγιας προκρίνεται στην τελική φάση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισµμού Χηµμείας και εκπροσωπεί το σχολείο µμας στην Ολυµμπιάδα Χηµμείας.

Ακαδηµμαϊκέςδιακρίσεις«11ος Πανελλήνιος Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισµμός Ποίησης και Διηγήµματος» Η µμαθήτρια της Β΄ Λυκείου Κατερίνα Στεφανάκη διακρίνεται µμε Έπαινο στον 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισµμό Ποίησης και Διηγήµματος που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Καγκουρό 2009Οι µμαθητές Ιωάννης Παπαχρόνης, Κυριακή Ιωάννα Σταθοπούλου και Δηµμήτρης Χασούρης διακρίνονται στον Μαθηµματικό Διαγωνισµμό «Καγκουρό» 2009. 8ος διαγωνισµμός Παραµμυθιού & Ιστοριών ΦαντασίαςΗ µμαθήτρια Μαρία Αγγελική Σιούντρη βραβεύεται για τη συγγραφή του καλύτερουπαραµμυθιού του σχολείου µμας στον 8ο διαγωνισµμό Παραµμυθιού και Ιστοριών Φαντασίας του περιοδικού Κid’s fun Βράβευση αριστούχων µμαθητών Η µμαθήτρια Ελισάβετ Κώτση, βραβεύεται στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της εκδήλωσης βράβευσης αριστούχων µμαθητών. Διαγωνισµμός ΠοίησηςΗ µμαθήτρια Ειρήνη Λιαροπούλου αποσπά το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισµμό Ποίησης µμε θέµμα την Ειρήνη, που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Λογοτεχνών και Τέχνης.

Πανελλήνιο Πρωτάθληµμα ΠληροφορικήςMicrosoft 2009Η πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθληµμα Πληροφορικής Microsoft είναι δική µμας για 3η συνεχόµμενη χρονιά ! Έτσι λοιπόν φέτος καµμαρώνουµμε τον µμαθητή Γυµμνασίου Δηµμήτρη Χασούρη να ισοβαθµμεί µμε τον µμαθητή Δηµμοτικού Βασίλη Καρόκη – Μαυρίκο καταλαµμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία µμαθητών. Σηµμειώνεται ότι ο Βασίλης Καρόκης – Μαυρίκος αποσπά και ειδική διάκριση για την εξαιρετική του επίδοση ως ο µμικρότερος σε ηλικία µμαθητής που έλαβε µμέρος στο διαγωνισµμό.

Αξίζει να τονίσουµμε ότι και οι δύο µμαθητές παρακολουθούν τα µμαθήµματα του Κέντρου Πληροφορικής Νέα Γενιά Ζηρίδη – Knowledge Dynamics στο πλαίσιο του Κέντρου Ανάδειξης Κλίσεων και ότι στο Παγκόσµμιο Πρωτάθληµμα Πληροφορικής Microsoft έχουµμε ήδη πάρει την 5η θέση το 2008 και τη 10η θέση το 2007!

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣΜΑΘΗΤΩΝ

66

Page 68: Πρόσωπα - sala

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΑΞΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΣΗ

Υπουργείο Παιδείας

Δρακάκη Ανδρονίκη ΛΒ2Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθληµμα

Ελλάδας – ΚύπρουΔρόµμος 800 µμ. στίβος

2η θέση.Πρόκριση στο Παγκόσµμιο Σχολικό

Πρωτάθληµμα.

Δρακάκη Ανδρονίκη ΛΒ2 Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθληµμα Δρόµμος 800 µμ. στίβος 1η θέση

Βερναδάκη Νικολέττα ΛΑ1 Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθληµμα Α΄ φάση

Δρόµμος 800 µμ. στίβος3η θέση

Δάβαρης Σπύρος ΓΓ2Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθληµμα

Γυµμνασίου Αν. Αττικής200µμ. Πρόσθιοκολύµμβηση

1η θέση

Δηµμητρίου Δηµμήτρης ΔΣ2 Κολυµμβητικοί Αγώνες Αν. Αττικής 100 µμ. ύπτιο Κολύµμβηση 1η θέση

Μαργαρίτη Αναστασία ΓΑ2 Αγώνες στίβου Αν. Αττικής Άλµμα εις µμήκος 2η θέση

Νοητάκη Μυρτώ ΓΑ5Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθληµμα

Αν. ΑττικήςΔρόµμος 600µμ . στίβος 3η θέση

Δρακάκη Ανδρονίκη Δάβαρης Σπύρος

Α.Σ.Ι.Σ.(Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων)

Δηµμητρίου Δηµμήτρης ΔΣ2 Α.Σ.Ι.Σ. 100 µμ. µμικτή Κολύµμβηση 1η θέση

Εµμµμανουηλίδης Γιώργος ΔΓ2 Α.Σ.Ι.Σ.Άλµμα σε µμήκος άνευ φοράς

αγοριών1η θέση

Τσαγκάνη Σοφία ΓΑ5 Α.Σ.Ι.Σ. Τένις 1η θέση

Καραντζής Σπύρος ΓΑ3 Α.Σ.Ι.Σ. Τένις 3η θέση

Αθλητικές διακρίσεις

67

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣΜΑΘΗΤΩΝ

Page 69: Πρόσωπα - sala

Α.Σ.Ι.Σ.(Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων)

Οµμάδα Ποδοσφαίρου Λυκείου: Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

1. Αλεξόπουλος Παναγιώτης ΛΙΒ 1 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

2. Βουρνάζος Ανδριανός ΛΓ1 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

3. Εξαρχάκος Μιχάλης ΛΑ1 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

4. Ευαγγελίδης Απόστολος ΛΙΒ 2 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

5. Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης

ΛΑ2 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

6. Θωµμάκος Μιχάλης ΛΑ2 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

7. Κατσιάµμπουλας Λευτέρης ΛΓ1 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

8. Λαχανιώτης Μιχάλης ΛΙΒ 2 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

9. Μαντακίδης Παντελής ΛΒ2 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

10. Μαρτάκος Γιάννης ΛΑ1 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

11. Μαυρίδης Λάζαρος ΛΒ2 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

12. Μαυροµμάτης Παναγιώτης ΛΒ1 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

13. Μπακιρλής Νίκος ΛΒ2 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

14. Μπαλαφούτας Γιάννης ΛΑ2 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

15. Μπαλτζόγλου Λουκάς ΛΙΒ 2 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

16. Πειθής Μιχάλης ΛΑ3 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

17. Περγαντής Χρήστος ΛΑ2 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

18. Πλέλλης Κυριάκος ΛΑ3 Α.Σ.Ι.Σ. Ποδόσφαιρο 1η θέση & Κύπελλο

68

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣΜΑΘΗΤΩΝ

Page 70: Πρόσωπα - sala

Α.Σ.Ι.Σ.(Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων)

Λιούγκου Ζωή ΔΓ2 Α.Σ.Ι.Σ. Σκυταλοδροµμία 4x50µμ κοριτσιών 2η θέση

Μαρλαντή Άννα ΔΓ2 Α.Σ.Ι.Σ. Σκυταλοδροµμία 4x50µμ κοριτσιών 2η θέση

Γαλανοπούλου Ελένη ΔΓ5 Α.Σ.Ι.Σ. Σκυταλοδροµμία 4x50µμ κοριτσιών 2η θέση

Παπαδοπούλου Σοφία ΔΓ4 Α.Σ.Ι.Σ. Σκυταλοδροµμία 4x50µμ κοριτσιών 2η θέση

Κωνσταντινίδη Ιωάννα ΔΔ2 Α.Σ.Ι.Σ. Άλµμα σε µμήκος 3η θέση

Νικοπολίδης Γιάννης ΔΓ1 Α.Σ.Ι.Σ. 600µμ αγοριών 3η θέση

Νικοπολίδης Γιάννης ΔΓ1 Α.Σ.Ι.Σ. Ανώµμαλος Δρόµμος 3η θέση

Μαργαρίτη Αναστασία ΓΑ2 Α.Σ.Ι.Σ. Μήκος 3η θέση

Παπαϊωάννου Δηµμήτρης ΓΒ1 Α.Σ.Ι.Σ. Δρόµμος 1500µμ. Στίβος 2η θέση

Καραντζής Σπύρος ΓΑ3 Α.Σ.Ι.Σ. Τένις 3η θέση

Μέξης Γιάννης ΓΓ2 Α.Σ.Ι.Σ.4Χ50µμ. ελεύθερο αγοριών γυµμνασίου κολύµμβηση

3η θέση

Γκιώνης Οδυσσέας ΓΒ3 Α.Σ.Ι.Σ.4Χ50µμ. ελεύθερο αγοριών γυµμνασίου κολύµμβηση

3η θέση

Χατζησταυρίδης Γιάννης ΓΑ3 Α.Σ.Ι.Σ.4Χ50µμ. ελεύθερο αγοριών γυµμνασίου κολύµμβηση

3η θέση

Πανδής Χριστόφορος ΓΒ4 Α.Σ.Ι.Σ.4Χ50µμ. ελεύθερο αγοριών γυµμνασίου κολύµμβηση

3η θέση

Χριστοφή Δήµμητρα ΔΕ Α.Σ.Ι.Σ. Αγώνες τένις κοριτσιών 3η θέση

Κυπραίου Στέλλα ΛΒ2 Α.Σ.Ι.Σ.50µμ. ελεύθερο κολύµμβηση

50µμ. πεταλούδα3η θέση

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Δάβαρης Σπύρος ΓΓ24th Athens

Swimming Cup100µμ. πρόσθιο50µμ. πρόσθιο

1η θέση3η θέση

Δεριζιώτης Αντώνης ΓΑ24th Athens

Swimming Cup100µμ. Ύπτιο50µμ. Ύπτιο

2η θέση3η θέση

Πανδής Χριστόφορος ΓΒ44th Athens

Swimming Cup50µμ. ελεύθερο100µμ. ελεύθερο

2η θέση2η θέση

Χριστοφή Δήµμητρα

69

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣΜΑΘΗΤΩΝ

Page 71: Πρόσωπα - sala

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Ράλλη Μαριάννα ΓΑ44th Athens

Swimming Cup50µμ. ελεύθερο100µμ. ελεύθερο

2η θέση2η θέση

Γκιώνης Οδυσσέας ΓΒ34th Athens

Swimming Cup200µμ. µμικτή100µμ. µμικτή

2η θέση2η θέση

Κακαράντζα Ευαγγελία ΓΑ34th Athens

Swimming Cup50µμ. ύπτιο 3η θέση

Μέξης Γιάννης ΓΓ24th Athens

Swimming Cup100µμ. ελεύθερο 3η θέση

Ζαχαριάς Παναγιώτης ΛΒ14th Athens

Swimming Cup4χ50 µμικτή κολύµμβηση 3η θέση

Δεριζιώτης Αντώνης Πανδής ΧριστόφοροςΓκιώνης Οδυσσέας Χατζησταυρίδης Γιάννης

ΓΑ2 ΓΒ4ΓΒ3 ΓΑ3

4th Athens Swimming Cup

4Χ50µμ. ελεύθερο µμαθητών γυµμνασίου

2η θέση

Δεριζιώτης Αντώνης Πανδής ΧριστόφοροςΓκιώνης Οδυσσέας Χατζησταυρίδης Γιάννης

ΓΑ2ΓΒ4ΓΒ3ΓΑ3

4th Athens Swimming Cup

4Χ50µμ. µμικτή µμαθητών γυµμνασίου 3η θέση

Ζαχαριάς Παναγιώτης ΛΒ14th Athens

Swimming Cup4χ50 ελεύθερο 3η θέση

Λιακάκος Άγγελος ΛΑ24th Athens

Swimming Cup4Χ50µμ. µμικτή 3η θέση

Λιακάκος Άγγελος ΛΑ24th Athens

Swimming Cup4Χ50 ελεύθερο 3η θέση

Λιακάκος Άγγελος ΛΑ24th Athens

Swimming Cup50 ύπτιο 3η θέση

Γιαννουλίδη Αγάπη ΔΕ5 Μενάνδρεια Δρόµμος 50 µμ. κοριτσιών Στίβος 2η θέση

Δηµμητρακοπούλου Σταυριάνα ΔΔ2 Μενάνδρεια Δρόµμος 50 µμ. κοριτσιών Στίβος2η θέση – αργυρό

µμετάλλιο

Δηµμητρούλης Χρήστος ΔΓ2 Μενάνδρεια Μήκος αγοριών3η θέση – χάλκινο

µμετάλλιο

Κόρµμαλης Νικόλαος ΔΔ5 Μενάνδρεια Δρόµμος 50 µμ. αγοριών Στίβος 1η θέση

Κόρµμαλης Νικόλαος ΔΔ5 Μενάνδρεια Μήκος αγοριών 2η θέση

Κωνσταντινίδη Ιωάννα ΔΔ2 Μενάνδρεια Μήκος κοριτσιών 1η θέση

Λαζάρου Νικόλαος ΔΣ2 Μενάνδρεια Δρόµμος 50 µμ. αγοριών Στίβος 1η θέση

Λαζάρου Νικόλαος ΔΣ2 Μενάνδρεια Μήκος αγοριών 1η θέση

Παπανδρέου Παναγιώτης ΔΣ1 Μενάνδρεια Μήκος αγοριών 2η θέση

Ζιόβας ΑνδρέαςΠαπανίκος ΛάµμπροςΜαύρος Κων/νοςΠουλάκης ΕυάγγελοςΤζιβελέκας ΙωάννηςΚαϊτατζίδης ΑριστείδηςΚοντογούρης Στέφανος

ΓΒ1ΓΒ1ΓΒ4ΓΑ5ΓΑ4ΔΣΤΔΣΤ

ΔιαδηµμοτικόΤουρνουά Καλαθο-σφαίρισης Σπάτων

Καλαθοσφαίριση 1η θέση

70

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣΜΑΘΗΤΩΝ

Page 72: Πρόσωπα - sala

ΌµμιλοιΔεκαοκτώ όµμιλοι λειτουργούν και φέτος στο Γυµμνάσιο και έντεκα στο Λύκειο.Σε καθένα από αυτούς οι µμαθητές ανακαλύπτουν, σχεδιάζουν και µμαθαίνουν να δηµμιουργούν.

Οι όµμιλοι του Γυµμνασίου είναι οι εξής:Ιστορίας Περιβαλλοντικός Αγωγής Υγείας Δηµμοσιογραφίας Λέσχης Ανάγνωσης Μουσικής Graphic Products Πετοσφαίρισης Βυζαντινής Μουσικής Γλωσσολογίας Εικαστικών Κινηµματογράφου Λογοτεχνίας Μαθηµματικών Μετεωρολογίας Καλαθοσφαίρισης Παραµμυθιού Ποδοσφαίρου

Ενώ του Λυκείου είναι οι:DebateΠεριβαλλοντικός Ανανεώσιµμων Πηγών ΕνέργειαςΔηµμοσιογραφίας ΙστορίαςΚολύµμβησηςΛογοτεχνίας - ΚινηµματογράφουΚαλαθοσφαίρισης Οικονοµμίας & ΕπιχειρηµματικότηταςΠληροφορικήςΠοδοσφαίρου

Τα αποτελέσµματα των δράσεων των οµμίλων είναι εντυπωσιακά. Π.χ. η κατάκτηση της 1ης θέσης στους αγώνες Α.Σ.Ι.Σ. από την οµμάδα Ποδοσφαίρου του Λυκείου αλλά και ο αυτόµματος µμετεωρολογικός σταθµμός Ζηρίδη που δηµμιουργεί ο Όµμιλος Μετεωρολογίας και εγκαθίσταται στο εργαστήριο Φυσικής του Γυµμνασίου.Θερµμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα και διεύθυνση ανέµμου, σηµμείο δρόσου, ύψος βροχής και στοιχεία για την ηλιακή ακτινοβολία είναι µμερικές µμόνο από τις µμετρήσεις που έχει πια στη διάθεσή του ο όµμιλος αλλά και όλοι εµμείς…Ο σταθµμός αποτελεί µμέρος του δικτύου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και στην ιστοσελίδα www.meteo.gr/stations/spata φαίνονται οι µμετρήσεις του.

Μαθητικές κοινότητεςΔυναµμική είναι και η παρουσία των µμαθητικών κοινοτήτων στη σχολική ζωή της Νέας Γενιάς Ζηρίδη. Οι µμαθητικές κοινότητες συντονίζουν, δραστηριοποιούνται, κινητοποιούν, αναλαµμβάνοντας πρωτοβουλίες µμέσα κι έξω από το σχολείο.

Ενδεικτικά αναφέρουµμε ορισµμένες από τις ξεχωριστές δραστηριότητές τους:Μαθητικές Εκλογές: Οι µμαθητές εκλέγουν τα προεδρεία τους. Οι υποψήφιοι σεβόµμενοι τον εαυτό τους διεκδικούν την ψήφο των συµμµμαθητών τους, γράφουν έξυπνα συνθήµματα και συντάσσουν πειστικούς προεκλογικούς λόγους. Διακόσµμηση βαθµμίδων: Το κέφι, η διάθεση, η πρωτοτυπία και η έµμπνευση των µμαθητών έχουν εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσµμα και δυσκολεύουν το έργο της κριτικής επιτροπής.Κοινωνικές Δράσεις: Λειτουργία περιπτέρου της Unicef, συγκέντρωση και πώληση ειδών για την ενίσχυση παιδιών µμε ειδικές ανάγκες, υιοθεσία παιδιών από την Action Aid κ.ά

Ανοιχτή Συζήτηση µμε την ΠρόεδροΟι µμαθητές στη διάρκεια της χρονιάς έχουν την ευκαιρία να µμιλήσουν µμε την Πρόεδρο του Σχολείου, κ. Κατερίνα Ζηρίδη, στο γραφείο της, να συζητήσουν τους προβληµματισµμούς τους, να εκφράσουν τις σκέψεις τους και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις.

Θεσµμός Προσωπικού Συµμβούλου / TutorsΣτο πλαίσιο της εξατοµμικευµμένης αντιµμετώπισης οι µμαθητές του Γυµμνασίου και του Λυκείου επιλέγουν τον Προσωπικό τους Σύµμβουλο και φέτος. Πρόκειται για ένα θεσµμό που αποβλέπει στην επίλυση ακαδηµμαϊκών προβληµμάτων, την εξατοµμικευµμένη συµμβουλευτική, την καθοδήγηση και την επιλογή κατεύθυνσης σπουδών

ΟΜΙΛΟΙ & KOINOTHTEΣ

71

Page 73: Πρόσωπα - sala

Στο εξωτερικό…Τα σύνορα ανοίγουν και φέτος και οι οµμάδες µμαθητών µμας που λαµμβάνουν µμέρος στο Μοντέλο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μ.Ε.Ρ.) και στο Μοντέλο Ηνωµμένων Εθνών (M.U.N.), διερευνούν σοβαρά διεθνή θέµματα, αναπτύσσουν προτάσεις και πραγµματεύονται κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων που διεξάγονται σε πόλεις του εξωτερικού.

Οι εµμπειρίες που αποκοµμίζουν από το Μ.Ε.P που φέτος πραγµματοποιείται τον Νοέµμβριο στη Μπρατισλάβα και το Μάρτιο στην Κύπρο και από το M.U.N που πραγµματοποιείται τον Ιανουάριο στη Χάγη, σφραγίζουν τη ζωή των παιδιών και, όπως δηλώνουν, µμένουν αξέχαστες.

Στην Ελλάδα…Για πρώτη φορά το 21o World Wide Debate πραγµματοποιείται στην Αθήνα από τις 11 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2009 και το σχολείο µμας φιλοξενεί 6 από τις 39 οµμάδες που συµμµμετέχουν στους αγώνες. Οι µμαθητές του Λυκείου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εντυπωσιακό θέαµμα και να συνοµμιλήσουν από κοντά µμε µμερικούς από τους καλύτερους Debaters ανά τον κόσµμο

Διεθνή προγράµμµματα

Καλοκαιρινά προγράµμµματαΣτην Αγγλία…Η φετινή καλοκαιρινή εκπαιδευτική εξόρµμηση που διοργανώνει το Τµμήµμα Αγγλικών πραγµματοποιείται τον Ιούλιο στο «University of Essex». Η αγγλική γλώσσα εξασκείται και οι διεθνείς φιλίες αναπτύσσονται!

Στην Ερέτρια…Για 6η συνεχή φορά πραγµματοποιείται το καλοκαιρινό πρόγραµμµμα στην Ερέτρια. Οι µμαθητές περνούν ένα ανέµμελο καλοκαίρι παρέα µμε τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής αλλά αυτή τη φορά… χωρίς αδικαιολόγητες απουσίες.

Στο σχολείο µμας…Το πρόγραµμµμα «Παιχνίδι Άθληση Εξερεύνηση», που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο σχολείο µμας από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, συγκεντρώνει και φέτος πολλά παιδιά. Η συµμµμετοχή τους σε όλα τα αθλήµματα και τις δηµμιουργικές δραστηριότητες τα ενθουσιάζει. Αγαπηµμένη τους εξακολουθεί να είναι η ηµμερήσια εκδροµμή στη θάλασσα!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

72

Page 74: Πρόσωπα - sala

Οµμιλίες

Και φέτος πραγµματοποιείται είτε από συνεργάτες µμας, είτε από γονείς µμας µμια σειρά οµμιλιών οι οποίες έχουν ως επίκεντρο το παιδί και την ανάπτυξή του.

Ενδεικτικά :• Το Δεκέµμβριο παρακολουθούµμε την οµμιλία µμε θέµμα «Ευτυχισµμένα Παιδιά & Σύγχρονοι Γονείς», από τη γονέα µμας κα Μαρία Αλεξανδρή – Νοδάρα, PhD Harvard University, Κλινική Ψυχολόγος, Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστηµμίου Αθηνών.

• Το Φεβρουάριο την οµμιλία της κας Χριστίνας Ρασιδάκη, πτυχιούχος ψυχολογίας µμε Μάστερ στη Συµμβουλευτική. Εργάζεται ως Σύµμβουλος Ψυχικής Υγείας και συντονίζει σεµμινάρια ψυχολογίας.

•Το Μάιο οµμιλία µμε θέµμα: «Το παιδί µμου µμεγάλωσε ένα χρόνο: σκέψεις και προκλήσεις» και «Από το νήπιο στην Α’ Δηµμοτικού» από την κα Ευδοξία Δουδωνή, Εκπαιδευτική Ψυχολόγο (Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού ΚΑΠ).

Πρόγραµμµμα «Συζητώντας µμε τους γονείς»

Και, φυσικά, το Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού της Νέας Γενιάς Ζηρίδη συνεχίζει το πρόγραµμµμα «Συζητώντας µμε τους γονείς» και οργανώνει και φέτος συναντήσεις-συζητήσεις µμε τους γονείς. Συγκεκριµμένα, από τον Οκτώβριο ως το Μάιο πραγµματοποιούνται δύο κύκλοι οµμιλιών µμε οκτώ διαφορετικά θέµματα όπως: «Ανεξάρτητα παιδιά, ανεξάρτητη µμελέτη», «TV, Ύπνος και Φαΐ: Όχι πια δάκρυα», «Σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», «Παιδί, καταναλωτισµμός και όρια» κ.ο.κ

Όµμιλοι γονέων

Οι όµμιλοι, οι οποίοι απευθύνονται σε γονείς που επιθυµμούν να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους σε διάφορους τοµμείς, πραγµματοποιούνται και φέτος και λειτουργούν µμε την ίδια φροντίδα που λειτουργούν οι όµμιλοι για τα παιδιά.

Εκπαιδεύονταςτους γονείς…

Σχολείο και κοινωνία

Λύκειο • Η συγγραφέας κ. Αρετή Γεωργοσοπούλου – Μάκρελ (φωτο) µμιλάει στους µμαθητές της Α΄ Λυκείου σχετικά µμε το βιβλίο της «33% Αντάρτης».

•Η σκηνογράφος - ενδυ-µματολόγος κ. Αννα Μαχαιριανάκη παρουσιάζει στους µμαθητές της Α΄ Λυκείου το θέµμα: «Προς αναζήτηση µμιας αληθινής έκφρασης. Από το πρόσωπο στο προσωπείο». Ακολουθεί βιωµματικό εργαστήριο.

• Ο φιλόλογος κ. Κωνστα-ντίνος Πουλής παρουσιάζει στους µμαθητές της Α΄ Λυκείου το θέµμα «Οµμιλείτε ελληνικά». Ακολουθεί βιωµματικό εργα-στήριο.

• Με αφορµμή τον εορτασµμό της Παγκόσµμιας Ηµμέρας Φιλοσοφίας, ο υποδιευθυντής του Λυκείου φιλόλογος κ. Ν. Μακαρόνας εισηγείται στους µμαθητές της Α΄ τάξης το θέµμα «Αναζητώντας το νόηµμα σε µμια εποχή χωρίς νόηµμα».

• Με αφορµμή την προβολή της ταινίας «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη, οι µμαθητές της Γ΄ Λυκείου έρχονται σε επαφή µμε τους ανθρώπους στη ζωή των οποίων αναφέρεται η ταινία, την κ. Ελένη Βούλγαρη και τον κ. Μπάµμπη Γκολέµμα.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών επιλέγει τη Νέα Γενιά Ζηρίδη ανάµμεσα σε άλλα ιδιωτικά σχολεία ως µμέλος του δικτύου “Εcoles – Partenaires”, τα οποία θα έχουν µμια προνοµμιούχο σχέση µμαζί του.Τα κριτήρια επιλογής ήταν: • ο αριθµμός υποψηφίων στις εξετάσεις για τα Γαλλικά Διπλώµματα.• τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, τα οποία σαφώς ήταν υψηλότερα από τον Πανελλήνιο Μέσο Όρο.Κατά τη διάρκεια επίσηµμης τελετής που πραγµματοποιείται την Τετάρτη, 4 Μαρτίου επιδίδεται τιµμητική πλακέτα στην κ. Μάνια Ζηρίδη από τον πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Farnaud.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ

73

Page 75: Πρόσωπα - sala

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς εκπαιδευτικοί και διοικητικοί συνεργάτες του σχολείου παρακολουθούν σεµμινάρια, ηµμερίδες και διαλέξεις µμε στόχο την επιµμόρφωσή τους και εκπαιδεύονται µμε σεµμινάρια για τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Ενδεικτικά αναφέρουµμε τα ακόλουθα:•Παρακολούθηση τριήµμερου σεµμιναρίου από τον Dr. Brandon Shearer για τις Πολλαπλές Ευφυΐες. •Επίσκεψη στη έκθεση TES Education 2009 στο Λονδίνο και συµμµμετοχή σε σεµμινάρια στο πλαίσιο της έκθεσης.•Συµμµμετοχή σε ηµμερίδες µμε θέµματα όπως : «Η επόµμενη γενιά: Η επίδραση των εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη των παιδιών», «Θέατρο και Ρητορική στην Εκπαίδευση: κοινοί στόχοι και οράµματα» και «Διδάσκοντας µμέσω της Τέχνης» κ.ά.•Συµμµμετοχή σε σεµμινάρια µμε θέµματα όπως: «Βελτιώνοντας το λεξιλόγιο για τις εξετάσεις του Cambridge», «Διδάσκοντας σε πολύ νεαρούς µμαθητές: πώς µμπορεί ο καθηγητής να αποφύγει τη χρήση της µμητρικής γλώσσας στις πολύ µμικρές τάξεις», «Τεχνικές και χαρακτηριστικά του σχεδιασµμού διαγωνισµμάτων» κ.ο.κ.•Παρακολούθηση διαλέξεων µμε θέµματα όπως «Οι παράγοντες άγχους και οι µμαθησιακές δυσκολίες».•Παρακολούθηση σεµμιναρίου Α’ βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Επιµμόρφωση Συνεργατών

74

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Page 76: Πρόσωπα - sala

Κοιµμούνται στο σχολείο… (και ο δάσκαλος δεν τους µμαλώνει!)Πότε;; Το Μάιο όπου 150 µμαθητές από τις τάξεις Δ΄, Ε΄ και Στ’ συµμµμετέχουν στο βιωµματικό πρόγραµμµμα «Μια νύχτα κοιµμάµμαι στο σχολείο».

Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο αργά το απόγευµμα, παίζουν και µμόλις νυχτώνει ανεβαίνουν για φαγητό στην τραπεζαρία και µμετά στην αυλή για την επιβεβληµμένη πλέον νυχτερινή φωτιά. Και όταν έρχεται η ώρα του ύπνου στρώνουν τα sleeping bags και …προσπαθούν να κοιµμηθούν!

Αµμολάνε καλούµμπα Οι µμαθητές του Γυµμνασίου αναβιώνουν και φέτος ένα αποκριάτικο έθιµμο συνεχίζοντας την παράδοση του τόπου αλλά και της βαθµμίδας τους! Φιλοξενώντας τους µμαθητές της Στ’ Δηµμοτικού και µμε τη βοήθεια οµμάδας καθηγητών, κατασκευάζουν ή διακοσµμούν χαρταετούς, φτιάχνουν ζύγια, ψαλιδίζουν και στερεώνουν ουρές και ονειρεύονται να τους πετάξουν ψηλά.

Τσικνίζουν Συνεχίζοντας την παράδοση, οι Μαθητικές Κοινότητες του Δηµμοτικού, Γυµμνασίου και Λυκείου, αλλά και τα νήπια, τσικνίζουν την Τσικνοπέµμπτη µμε σουβλάκια και αυτοσχέδιο γλέντι µμε τη συµμµμετοχή όλων των µμαθητών!

Κάνουν το δικό τους δελτίο καιρού Το Μάιο, οι µμαθητές και οι µμαθήτριες της Β’ τάξης προσεγγίζουν την έννοια του καιρού πολυπρισµματικά στο πλαίσιο ενός σχεδίου εργασίας.

Άλλα… αλλά διαφορετικά…

Με ποιον τρόπο;; Συµμπληρώνουν θερµμοκρασίες σε θερµμόµμετρα και µμετρούν το χρόνο στα µμαθηµματικά, φτιάχνουν το δικό τους ανεµμοδείκτη, τραγουδούν για τα καµμώµματα του καιρού, συµμπληρώνουν ένα ηλεκτρονικό σταυρόλεξο για τον καιρό και αναλαµμβάνοντας χρέη µμετεωρολόγου δηµμιουργούν το δικό τους δελτίο καιρού, το οποίο και παρουσιάζουν στους συµμµμαθητές τους.

Κάνουν «µμαθήµματα» σωστής διατροφής Οι µμαθητές που από το Φεβρουάριο επιλέγουν να παρακολουθήσουν το νέο πρωτοποριακό Πρόγραµμµμα Διατροφικής Παρέµμβασης για Πρόληψη & Αντιµμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας Fit Kids, το οποίο σχεδιάζεται ειδικά για τους µμαθητές µμας από την κα Όλγα Κουνάρη, MS, RD – Κλινική Διαιτολόγο/ Registered Dietitian στο πλαίσιο του Κέντρου Ανάδειξης Κλίσεων.

Τα µμαθήµματα αυτά, όµμως, τα «βιώνουν» κι όλοι οι µμαθητές του σχολείου µμας. Πώς;; Με τα επιλεγµμένα προϊόντα που προσφέρουν τα κυλικεία του σχολείου, υπό την επίβλεψη της κας Κουνάρη, ώστε να είναι να βοηθούν στην πρόληψη και αντιµμετώπιση της παχυσαρκίας.

Παρουσιάζουν τον εαυτό τους Στο πλαίσιο της ανάδειξης της µμοναδικότητας των µμαθητών µμας, τους δίνεται η ευκαιρία να µμιλήσουν µμπροστά σε κοινό, τους γονείς και τους συµμµμαθητές τους. Έτσι λοιπόν, τη Δευτέρα, 25 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων οι µμαθητές του Δηµμοτικού παρουσιάζουν τον εαυτό τους µμοναδικά, έτσι όπως µμόνο οι ίδιοι γνωρίζουν: Δείχνουν και σχολιάζουν φωτογραφίες από τη ζωή τους, διηγούνται µμια ευχάριστη ανάµμνηση, παρουσιάζουν τις σκέψεις για το µμέλλον τους κ.ο.κ

75

ΑΛΛΑ…

Page 77: Πρόσωπα - sala

Γράφουν έργο του καραγκιόζη!Μαθητές της Β΄Δηµμοτικού γράφουν µμε πολύ µμεράκι το δικό τους θεατρικό έργο µμε τίτλο «Ο Καραγκιόζης Συµμβουλάτορας», το οποίο και «ανεβάζουν» τον Ιούνιο, οπότε όλοι οι θεατές γελούν µμε τη ψυχή τους!

Το project υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συµμµμετοχής του Δηµμοτικού στο Δίκτυο Σχολικής Καινοτοµμίας και αποτελεί προέκταση του σχεδίου εργασίας «Διαχείριση Συγκρούσεων», που έλαβε δράση µμε την ενεργό συµμµμετοχή των µμαθητών και άλλων τµμηµμάτων.

Μαθαίνουν την Ιστορία της Ιατρικής Ποιοι;; Οι µμαθητές του Νηπιαγωγείου. Χάρη στο καινοτόµμο εκπαιδευτικό πρόγραµμµμα µμε τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν… ο Ασκληπιός» που υλοποιείται την άνοιξη στο νηπιαγωγείο µμας, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµμίου Αθηνών. Πρόκειται για ένα σχέδιο εκπαιδευτικής δράσης, που εκπονείται από οµμάδα στην οποία συµμµμετέχει εκτός των άλλων και ο γονέας µμας κ. Δ. Κουτρούµμπας, Ιστορικός των Επιστηµμών και Υπ. Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής. Μέσα από αυτό παρουσιάζονται στα νήπια επιστηµμονικές πληροφορίες που αφορούν θέµματα Ιστορίας της Ιατρικής µμε τρόπο προσαρµμοσµμένο στα δεδοµμένα της ηλικίας τους.

Κάνουν σεµμινάριο πρώτων βοηθειώνΈνα διαφορετικό σεµμινάριο Πρώτων Βοηθειών µμε θέµμα «Στάσου – Σκέψου – Δες» διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί του Δηµμοτικού σε συνεργασία µμε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για τους µμαθητές της Α’ Β’ και Γ’ τάξης του Δηµμοτικού.

Κατά τη διάρκεια του η κα Ευγενία Νίκα, Προϊσταµμένη Εθελοντριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και γονέας του σχολείου, µμε τη βοήθεια κάποιων µμικρών µμαθητών αναλαµμβάνει να εκπαιδεύσει τα παιδιά σχετικά µμε την πρόληψη και αντιµμετώπιση ατυχηµμάτων στην καθηµμερινή τους ζωή.

76

AΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

Page 78: Πρόσωπα - sala

Με στόχο τη διαρκή αξιολόγηση και αναβάθµμιση των υπηρεσιών µμας, για µμία ακόµμη χρονιά πραγµματοποιείται έρευνα ικανοποίησης γονέων. Σχεδιάζονται δύο ερωτηµματολόγια, τα οποία καλύπτουν τόσο την εκπαιδευτική όσο και τη διοικητική λειτουργία του σχολείου.Μία από τις ερωτήσεις που ενσωµματώνεται στην έρευνα είναι: «Για ποιους λόγους θα συστήνατε το σχολείο µμας σε άλλους».

Η πλειοψηφία των γονέων αναδεικνύει τους ακόλουθους λόγους:• Εκπαίδευση• Εγκαταστάσεις• Προσωπικό

Κάποιες απαντήσεις συνοδεύονται και από σχόλια όπως: Για την εκπαίδευση: Υψηλό επίπεδο διδασκαλίας.Ποιότητα και εύρος εκπαίδευσης.Οι ιδέες του το κάνουν να ξεχωρίζει.

Για τις εγκαταστάσεις:Άψογες κτιριακές εγκαταστάσεις και φυσικό περιβάλλον.Καλαίσθητο και φιλικό περιβάλλον.Κτιριακή υποδοµμή. Οικολογική ευαισθησία.

Για το προσωπικό:Προσωπική, ανθρώπινη επαφή. Καταπληκτικό προσωπικό.Ευχάριστο και ζεστό περιβάλλον.Οι υπεύθυνοι ακούν τα προβλήµματα και ανταποκρίνονται.

Επιθεώρηση ISOΣταθερά προσανατολισµμένοι τόσο στην ποιότητα όσο και στο περιβάλλον, πιστοποιούµμαστε για άλλη µμια φορά µμε ISΟ 9001 & 14001 αντίστοιχα, περνώντας µμε επιτυχία την επιθεώρηση του αρµμόδιου φορέα το Μάρτιο.

Έρευναικανοποίησηςγονέων

77

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Page 79: Πρόσωπα - sala