συνέντευξη - Η Γιάννα Κούρτοβικ για την φυλάκιση του...

2
Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010 Η Γιάννα Κούρτοβικ για την φυλάκιση του Μάριου Ζ. Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Δρόμος" ο φυλακισμένος Μάριος Ζ . η ίδια εφημερίδα ζήτησε μια γενικότερη τοποθέτηση από την δικηγόρο του Μάριου. Γιάννα Κούρτοβικ. Παραθέτουμε τις δηλώσεις της Γ. Κούρτοβικ: «Συγκρούεται εκκωφαντικά η αλήθεια των φωτογραφιών της σύλληψης με τις "μαρτυρίες" των αστυνομικών που συνέλαβαν τον Μάριο και για μια ακόμη φορά η πρακτική υποψιάζει για "εντολή". Οι αστυνομικοί υπάλληλοι στους οποίους το σύστημα έχει αναθέσει άσκηση δημόσιας εξουσίας, καταχρώνται αυτής της εξουσίας (εκτός των άλλων) για να ενοχοποιούν πολίτες. Και την ίδια στιγμή, οι δικαστές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις καταθέσεις τους ως αυξημένης αξιοπιστίας. Η κατάχρηση εξουσίας είναι ένα αδίκημα που κατά περίπτωση μπορεί να είναι και κακούργημα. Κανείς, όμως, εισαγγελέας δεν ξέρω να έχει παραπέμψει έναν τέτοιο αστυνομικό στο εδώλιο. Εκπλήσσει ακόμη η ευκολία με την οποία δικαστικοί αποφασίζουν να στείλουν ένα νέο άνθρωπο να συναντήσει τον ζόφο των φυλακών, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έχει απασχολήσει, ποτέ δεν συνελήφθη, δεν "προσήχθη", παρά το γεγονός ότι κανένα άλλο στοιχείο δεν υπάρχει σε βάρος του παρά μόνο μια αστυνομική "αναγνώριση" και δυο "υποστηρικτικές", και αυτές αμφισβητούμενες. Αλλά ακόμη κι αν δεν ήταν έτσι, ακόμη κι αν δεν ήταν η περίπτωση του Μάριου, είναι δυνατό να αποτελεί αντιμετώπιση των νεαρών με τις μολότοφ η φυλακή; Ρίχνονται χιλιάδες μολότοφ κάθε χρόνο. Οα τους στείλουμε στη φυλακή όλους αυτούς που κάποια στιγμή (ή και

Transcript of συνέντευξη - Η Γιάννα Κούρτοβικ για την φυλάκιση του...

Page 1: συνέντευξη - Η Γιάννα Κούρτοβικ για την φυλάκιση του Μάριου Ζ. 20.03.10

Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010Η Γιάννα Κούρτοβικ για την φυλάκιση του Μάριου Ζ.

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Δρόμος" ο φυλακισμένος Μάριος Ζ. η ίδια εφημερίδα ζήτησε μια γενικότερη τοποθέτηση από την δικηγόρο του Μάριου. Γιάννα Κούρτοβικ.

Παραθέτουμε τις δηλώσεις της Γ. Κούρτοβικ:

«Συγκρούεται εκκωφαντικά η αλήθεια των φωτογραφιών της σύλληψης με τις "μαρτυρίες" των αστυνομικών που συνέλαβαν τον Μάριο και για μια ακόμη φορά η πρακτική υποψιάζει για "εντολή". Οι αστυνομικοί υπάλληλοι στους οποίους το σύστημα έχει αναθέσει άσκηση δημόσιας εξουσίας, καταχρώνται αυτής της εξουσίας (εκτός των άλλων) για να ενοχοποιούν πολίτες. Και την ίδια στιγμή, οι δικαστές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις καταθέσεις τους ως αυξημένης αξιοπιστίας. Η κατάχρηση εξουσίας είναι ένα αδίκημα που κατά περίπτωση μπορεί να είναι και κακούργημα. Κανείς, όμως, εισαγγελέας δεν ξέρω να έχει παραπέμψει έναν τέτοιο αστυνομικό στο εδώλιο.

Εκπλήσσει ακόμη η ευκολία με την οποία δικαστικοί αποφασίζουν να στείλουν ένα νέο άνθρωπο να συναντήσει τον ζόφο των φυλακών, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έχει απασχολήσει, ποτέ δεν συνελήφθη, δεν "προσήχθη", παρά το γεγονός ότι κανένα άλλο στοιχείο δεν υπάρχει σε βάρος του παρά μόνο μια αστυνομική "αναγνώριση" και δυο "υποστηρικτικές", και αυτές αμφισβητούμενες.

Αλλά ακόμη κι αν δεν ήταν έτσι, ακόμη κι αν δεν ήταν η περίπτωση του Μάριου, είναι δυνατό να αποτελεί αντιμετώπιση των νεαρών με τις μολότοφ η φυλακή; Ρίχνονται χιλιάδες μολότοφ κάθε χρόνο. Οα τους στείλουμε στη φυλακή όλους αυτούς που κάποια στιγμή (ή και περισσότερες) χρησιμοποίησαν αυτό το μέσο -μέσο πολιτικής διαμαρτυρίας; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι είναι πιο επικίνδυνο από το να ρίχνεις χημικά στο πρόσωπο και μάλιστα σε ηλικιωμένους ανθρώπους; Τόσο δύσκολο είναι να γίνουν αντιληπτά τα αυτονόητα;».