ιωαννα κεντροθαναση 1053461αντωνια_πετροπουλου

11
Προστασία του Περιβάλλοντος

Transcript of ιωαννα κεντροθαναση 1053461αντωνια_πετροπουλου

Προστασία του Περιβάλλοντος

Το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και την άβια ύλη που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στη Γη.

Στο φυσικό περιβάλλον κατατάσσονται τα οικοσυστήματα, αλλά και παγκόσμιοι φυσικοί πόροι όπως ο αέρας και το νερό.

Αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης και της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων και κατ’επέκταση του περιβάλλοντος.

Άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι η τρύπα του όζοντος, η όξινη βροχή, η παγκόσμια θέρμανση, η μείωση της βιοποικιλότητας και η εξάντληση των ορυκτών καυσίμων.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD

Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι ευθύνη όλων των ανθρώπων ωστέ να διατηρήσουν τον πλανήτη για τις επόμενες γενιές.Έτσι το περιβάλλον είναι δυνατό να προστατευθεί με ποικίλους τρόπους.Για την επίτευξη αυτού του στόχου υπάρχουν οι εξής τρόποι:

Υλικά όπως: To γυαλί Το χαρτί Το μέταλλο Το πλαστικό, είναι ανακυκλώσιμα υλικά που

μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.Αξίζει να σημειωθεί οτι για την αποσύνθεση του γυαλιού χρειάζονται 1.000.000 χρόνια καθώς και οτι οι σακούλες δεν είναι βιοδιασπώμενες.

Η εξοικονόμηση νερού αποτελεί ένα ζήτημα μείζονος σημασίας διότι καθαρό και φρέσκο νερό βρίσκεται σπάνια στις μέρες μας.

Η εξοικονόμηση του μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής απλούς τρόπους:

Κλείσιμο της βρύσης κατα το πλύσιμο των δοντιών.

Χρήση του πλυντηρίου μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος.

http://aksioperierga.blogspot.gr/2011/07/10.html

Το αυτοκίνητο συμμετέχει με ποσοστό 75-90% στη ρύπανση της ατμόσφαιρας των μεγάλων αστικών κέντρων. Είναι σημαντικό να προσέχουμε στις μετακινήσεις μας, κάνοντας σωστή χρήση του αυτοκινήτου.Επίσης καλό θα ήταν προτιμάμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή ακόμη και το ποδήλατο μας στις μετακινήσεις μας.Έτσι βοηθάμε το περιβάλλον, αφού συμβάλλουμε στη μείωση της ρύπανσης και γινόμαστε πιο φιλικοί ως προς εκείνο.

http://www.otherside.gr/2009/11/30-tropoi-gia-na-swsoume-ton-planiti/

Εξίσου σημαντικό, είναι και το ζήτημα της ρύπανσης του υγρού στοιχείου από τους ανθρώπους και το οποίο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Ειδικότερα για την Ελλάδα, μια κατεξοχήν θαλάσσια χώρα, με 16.000 χιλιόμετρα θαλάσσιες ακτές και 3.000 νησιά, αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 24 ), η προστασία του περιβάλλοντος συνίσταται ως μια από τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις της πολιτείας μας.

Είναι πολύ συχνό πλέον να βλέπουμε τις ελληνικές ακτές να είναι γεμάτες από απορρίμματα ανθρώπων και σκουπίδια πάσης φύσεως. Αυτό είναι πρόβλημα όχι μόνο γιατί είναι αισθητικά άσχημο άλλα και γιατί είναι μοιραίο για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς όπως η χελώνα καρέτα-καρέτα η οποία περνάει τις πλαστικές σακούλες σκουπιδιών για ψάρια, με αποτέλεσμα να τις τρώει, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί μοιραίο για τη ζωή της. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι σπάνιοι θαλάσσιοι οργανισμοί να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Η βιομηχανική επανάσταση και η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας μπορεί να είχε τρομερές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων (αύξηση βιοτικού επιπέδου), ταυτόχρονα όμως έβλαψε και το περιβάλλον. Είναι γνωστό πως τα απόβλητα των εργοστασίων ( χημικές ουσίες, απορρίμματα κ.λ.π) καταλήγουν στη θάλασσα. Τίθεται λοιπόν απαραίτητο τόσο οι πολιτείες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να επιβάλλουν πρόστιμα στα εργοστάσια που προκαλούν τέτοιου είδους μολύνσεις, όσο για τα εργοστάσια να τοποθετούν ειδικά φίλτρα.

Γεωργικά απόβλητα όπως φυτοφάρμακα και λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των αγροτικών αγαθών, μεταφέρονται στη θάλασσα μέσω της βροχής. Αυτά λοιπόν, τα γεωργικά απόβλητα που καταλήγουν στην θάλασσα έχουν όχι μόνο τοξικές αλλά και θρεπτικές ουσίες οι οποίες λειτουργούν σαν ένα είδος λιπάσματος για τα φύκια τα οποία μεγαλώνοντας καταπνίγοντας κάθε άλλη μορφή θαλάσσιας ζωής.

Greenpeace WWF Hellas Aρκτούρος ΠΑΝΔΟΙΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝhttp://www.oikologos.gr/index.php?

option=com_weblinks&view=category&id=72