ευπραξια γιαννιωτη 1049251, μαρια κανελλοπουλου-1019459

13
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΕΥΠΡΑΞΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Transcript of ευπραξια γιαννιωτη 1049251, μαρια κανελλοπουλου-1019459

ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΕΥΠΡΑΞΙΑΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Η κατανάλωση είναι συνυφασμένη με την καθημερινή διαβίωση, την κάλυψη αναγκών και την κοινωνική θέση των καταναλωτών και καλύπτει ζωτικές και κοινωνικές ανάγκες τους .Συγκεκριμένα, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώνονται και οι καταναλωτές είναι πολύ ευαίσθητοι σε αυξήσεις τιμών καθώς και πολύ ορθολογιστές στην λήψη απόφασης αγοράς.

Επιπτώσεις επίσης παρατηρούμε στην υγεία των ανθρώπων, όχι μόνο από ψυχολογικούς παράγοντες αλλά και επειδή η ποιότητα των τροφίμων δεν αποτελεί πλέον τον πρωταρχικό σκοπό του καταναλωτή, αλλά η φτηνότερη προσέγγιση των αγαθών. Η ανάγκη για φθηνότερες αγορές οδηγεί τους καταναλωτές στο να διερευνούν τις εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν στην αγορά.

οι καταναλωτές είναι πια διστακτικοί, και έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους σημαντικά, εξετάζουν διάφορες τιμές σε διαφορετικά μαγαζιά προς αναζήτηση της πλέον συμφέρουσας λύσης, πολλές φορές μάλιστα νιώθουν αδύναμοι να καλύψουν το εύρος των αναγκών τους.

Οι ηλεκτρονικές αγορές αποκτούν ολοένα και περισσότερους οπαδούς στην Ελλάδα. Όχι μόνο διότι στα ηλεκτρονικά καταστήματα τα προϊόντα διατίθενται συνήθως σε χαμηλότερες, πιο συμφέροντες τιμές, απ’ ότι στα συμβατικά καταστήματα, αλλά και διότι η οικονομική κρίση έκανε τους Έλληνες καταναλωτές να είναι συνειδητοποιημένοι, πιο προσεκτικοί και να προβαίνουν σε διεξοδική έρευνα αγοράς, πριν προβούν σε οποιοδήποτε δαπάνη .

Η οικονομική κρίση και η αύξηση των τιμών των αγαθών έχουν δραματικές επιπτώσεις στη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι άνθρωποι τρέφονται λιγότερο υγιεινά, καθώς τις περισσότερες φορές καταφεύγουν στο προπαρασκευασμένο φαγητό ή στο <<φαστ φουντ>>, επειδή συχνά είναι φθηνότερα από τα φρέσκα μεσογειακά προϊόντα, με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία τους.

Γενικότερα, η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει πλούσια παραγωγή ελαιοδέντρων γύρω από τη Μεσόγειο. Χαρακτηρίζεται ως ένας υγιεινός τρόπος διατροφής.

Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, φρέσκα λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές

έως μέτριες ποσότητες.Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως

μέτριες ποσότητες.Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα

Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά

οξέα. Κόκκινο κρασί.

ΑΝΤΙ ΓΙΑ… ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ…αναψυκτικά Νερό , γάλαΤηγανιτές πατάτες Πατάτες ψημένες στο

φούρνοΓεύματα από delivery Σπιτικά γεύματαΚρέμα γάλακτος, μαγιονέζα

Σάλτσες με βάση διάφορα λαχανικά

Κρουασάν, ντόνατς, γλυκά

Σπιτικά γλυκά, φρούτα

Η Μεσογειακή διατροφή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής διεθνώς και συνεχώς νέες επιστημονικές έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τα οφέλη που παρέχει στην υγεία για ποικίλες παθήσεις (καρδιά, καρκίνος, διαβήτης κ.α.). Πολλοί είναι όμως, αυτοί, ιδίως μεταξύ των πιο φτωχών, που δεν ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή, επειδή τη θεωρούν ακριβή, ιδίως εν μέσω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει άμεσα την ζωή των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους . Οι άνθρωποι, όσον αφορά την καταναλωτική τους συμπεριφορά, περιορίζουν σημαντικά τις δαπάνες τους και καταφεύγουν σε προϊόντα χαμηλής τιμής και ποιότητας. Αυτό έχει ως συνέπεια την κακή διατροφή των καταναλωτών και σταδιακά εμφανίζονται πολλές ασθένειες, τόσο σωματικές όσο και ψυχικές. Η Μεσογειακή Διατροφή συνίσταται, καθώς συνδυάζει την υγιεινή διατροφή, την νοστιμιά, την φρεσκάδα και τις σχετικά καλές τιμές.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/o-proypologismos-ths-swsths-diatrofhs.3438037.html

http://users.sch.gr//thomalekos/mesdiatrofi.htm