Εργασία στο εξωτερικό – 10 tips πριν βρεις εργασία στο...

7

Click here to load reader

Transcript of Εργασία στο εξωτερικό – 10 tips πριν βρεις εργασία στο...

Page 1: Εργασία στο εξωτερικό – 10 tips πριν βρεις εργασία στο εξωτερικό

10 πράγματα που πρέπει ναξέρεις πριν βγεις στο εξωτερικό

για δουλειά

Page 2: Εργασία στο εξωτερικό – 10 tips πριν βρεις εργασία στο εξωτερικό

Εισαγωγή

Εδώ και 6-7 χρόνια περίπου, από τότε που ήρθε η κρίσηστην Ελλάδα, πολλοί Έλληνες βγήκαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά και να καλυτερέψουν τη ζωή τους.Είναι όμως τόσο απλό, όσο ακούγεται;

Τι διαδικασίες χρειάζονται;

Το βίντεο που παρακολουθείς αναφέρει τα 10πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν βγεις στοεξωτερικό.

Σου τα παραθέτω εν συντομία:

Page 3: Εργασία στο εξωτερικό – 10 tips πριν βρεις εργασία στο εξωτερικό

Ερωτήματα

1. Είστε έτοιμος/έτοιμη να βγεις στο εξωτερικό;Το να βγεις στο εξωτερικό και να ζήσεις δεν είναι τόσο απλό, ούτετόσο εύκολο. Προϋποθέτει σοβαρή σκέψη και ειλικρίνεια προς τον εαυτό σου. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση που έχει καιπλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

2. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει την καριέρα σου;

Πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά πριν κάνεις αυτή τη κίνηση αν αυτήθα συντελέσει θετικά την καριέρα σου. Παίζει σημαντικό ρόλο ποιος είναι ο εργοδότης σου και τι προοπτικές σου δίνει, όπως επίσης ανυπάρχει η δυνατότητα μετεκπαίδευσης. Αν δεν παρέχονται αυτά τότε καλό είναι να μη κάνεις την κίνηση.

Page 4: Εργασία στο εξωτερικό – 10 tips πριν βρεις εργασία στο εξωτερικό

Ερωτήματα 23. Πώς αυτή η κίνηση θα επηρεάσει την οικογένεια σου;

Σε περίπτωση που είσαι παντρεμένος/η πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά τιεπιπτώσεις θα υπάρχουν στην οικογένεια σου. Ακόμη και στη περίπτωση που έχεις σχέση τι επίδραση θα έχει στην σχέση σου. Επίσης πρέπει να ελέγξεις τηγραφειοκρατία που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις για να πάρεις και την οικογένεια μαζί σου.

4. Πως αυτή η θέση εργασίας θα βοηθήσει την εξέλιξη της καριέρας σου;

Διαβεβαίωσε ότι αυτή η θέση εργασίας θα σου παρέχει τα απαραίτητα εφόδιαγια την ανάπτυξη της καριέρας σου.

5. Γνωρίζεις την χώρα όπου θα μείνεις;

Είναι σημαντικό να κάνεις μια έρευνα προτού πας στο εξωτερικό για εργασία καινα ελέγξεις την νομοθεσία που υπάρχει για να μη βρεθείς μπλεγμένος με το νόμο, όπως επίσης και την διαδικασία ένταξης σου στην χώρα (δικαιολογητικάκτλ.).

Page 5: Εργασία στο εξωτερικό – 10 tips πριν βρεις εργασία στο εξωτερικό

Ερωτήματα 3

6. Τι περιλαμβάνει το συμβόλαιο εργασίας σου;

Στο εξωτερικό συνάπτεις συμβόλαιο με τον εργοδότη σου. Καλόείναι να μελετήσεις προσεκτικά τους όρους και τα δικαιώματα σου ώστε να ξέρεις να προστατέψεις τον εαυτό σου. Επίσης μελέτησε τις παροχές της εταιρείας, bonus, ιδ. ασφάλιση, αυτοκίνητο ή σπίτι,σε περίπτωση που υπάρχουν.

7. Ο μισθός

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις το μισθό που θα παίρνεις καθώςεπίσης και τα μηνιαία έξοδα για να κάνεις σωστά τον οικονομικό σου προγραμματισμό. Το να δουλεύεις στην Ευρώπη έχει σαφώςκαλύτερες αμοιβές όπως και κοιν. ασφάλιση, το κόστος διαβίωσηςείναι υψηλό.

Page 6: Εργασία στο εξωτερικό – 10 tips πριν βρεις εργασία στο εξωτερικό

Ερωτήματα8. Έχεις προβλήματα υγείας;

4

Είναι σημαντικό να μελετήσεις το Σύστημα Υγείας της χώρας που θες ναπας να μείνεις, γιατί κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα. Μπορείς να απευθυνθείς στον αντίστοιχο φορέα της χώρας και θα σου δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

9. Εκμάθηση ξένης γλώσσας.

Το να γνωρίζεις αγγλικά δεν λύνει το πρόβλημα στην διαβίωση σου, ανπας σε χώρα που δεν μιλούν αγγλικά. Μπορεί η αγγλική γλώσσα να ομιλείται παγκοσμίως, αλλά σε χώρες όπως Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία & Ισπανία όπως και σε άλλες ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού αυτών των χωρών γνωρίζει την αγγλική γλώσσα. Γι αυτό είναι σημαντικό είτε να κάνεις μαθήματα ξένης γλώσσας στην Ελλάδα ή να παρακολουθήσεις αντίστοιχα σχολεία εκμάθησης γλώσσας στη χώρα που θα μείνεις.

Έτσι θα μπορέσεις να κοινωνικοποιηθείς γρηγορότερα και νακατανοήσεις την κουλτούρα τους.

Page 7: Εργασία στο εξωτερικό – 10 tips πριν βρεις εργασία στο εξωτερικό

Ερώτημα & σύνοψη

10. Ποιες είναι προϋποθέσεις για τη χορήγηση Visa;

Αυτό βέβαια δεν ισχύει στην Ευρ. Ένωση, διότι ταξιδεύουμε με τηνμας ταυτότητα. Αυτό ισχύει για χώρες εκτός Ευρ. Ένωσης.

αστυνομική

Σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι να επικοινωνήσεις με την πρεσβεία της χώραςστην Ελλάδα, προτού πας στο εξωτερικό ή να επικοινωνήσεις με την ελληνική πρεσβεία που υπάρχει στην χώρα.

Αν θέλεις να εργαστείς στο εξωτερικό & έχεις έγγραφα προς μετάφραση συμπλήρωσε την online φόρμα για να λάβεις ΔΩΡΕΑΝ Προσφορά Μετάφρασης.