dim-lakatameia5-lef.schools.ac.cydim-lakatameia5-lef.schools.ac.cy/data/uploads/2018/... · Web...

Post on 11-Feb-2020

3 views 0 download

Transcript of dim-lakatameia5-lef.schools.ac.cydim-lakatameia5-lef.schools.ac.cy/data/uploads/2018/... · Web...

 

 

 

 

Έχουμε διευθετήσει για τον μήνα Μάιο τη συμμετοχή όλων των τμημάτων του Σχολείου μας στο 

θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Θέατρο και Φιλαναγνωσία» από τη

θεατροπαιδαγωγό κ. Νάντια Τομασίδου. Τα εργαστήρια, τα οποία θα διεξαχθούν στο Σχολείο μας και θα έχουν διάρκεια 80 λεπτά, αντλούν τη 

θεματολογία τους από αξιόλογα λογοτεχνικά βιβλία. Ειδικότερα:

A’ & B’: «Ο Ιγνάτιος και η Γάτα», του Ευγένιου Τριβιζά

Γ΄ & Δ΄: «Οι χελώνες του βαρώνου», του Ευγένιου Τριβιζά

Ε΄& Στ΄: «Το μαγικό άλογο του Χαν Γκαν», του Chen Jiang Hong

Διοργανώθηκε  με   μεγάλη   επιτυχία στο   Σχολείο   μας   η   καθιερωμένη Έκθεση Παιδικού Βιβλίου σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία ΠΑΡΓΑ στις 5,6 και 7 Φεβρουαρίου 2018. Όλα τα παιδιά του Σχολείου μας επισκέφθηκαν   την   Έκθεση   που στήθηκε   στην   Αίθουσα   Πολλαπλών Χρήσεων   και   είχαν   την   ευκαιρία   να διαβάσουν   και   να   παραγγείλουν   τα βιβλία   της   αρεσκείας   τους. Ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς που για άλλη μια χρονιά στηρίξατε τον θεσμό της Έκθεσης Βιβλίου, ο οποίος συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην προώθηση της φιλαναγνωσίας. 

Τέλος, να θυμάστε πως  «Η ανάπτυξη της αγάπης για το διάβασμα είναι υπερβολικά σημαντική για να αφεθεί στην τύχη της». (Spiegel, 1981: 4)

Γλυφού 32, 2314, Λακατάμεια

Τηλ.: 22370920

Φαξ: 22386563

email: dim-lakatameia5-lef@schools.ac.cy

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥΘΕΑΤΡΟ

ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Φεβρουάριος 2018

 

Κάποτε μια μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει για να είναι πιο έξυπνο το παιδί της. Ήρεμος και χαμογελαστός, ο μεγάλος φυσικός της απάντησε: «Να του

λέτε παραμύθια». «Καλά τα παραμύθια, αλλά τι άλλο;» απόρησε η νέα μητέρα. «Πολλά παραμύθια», επέμεινε ο

άνθρωπος που σφράγισε τη σύγχρονη επιστήμη. Και όταν η μητέρα ρώτησε τρίτη φορά, κάπως δύσπιστα: «Καλά,

εντάξει, αλλά και τι άλλο;», ο Αϊνστάιν είπε πως «δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Μονάχα κι άλλα

παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια».

Αγαπητοί γονείς, 

Επικοινωνούμε  μαζί   σας  με   σκοπό   να  σας   ενημερώσουμε  σχετικά  με   τον  υπό έμφαση στόχο του Σχολείου μας που αφορά στην προώθηση της φιλαναγνωσίας,

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΑΤΑΜΕΙΑΣ Ε΄ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Της φιλαναγνωσίας … η συνέχεια

δηλαδή την καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στα βιβλία και την ανάγνωση γενικότερα. 

              ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ;

Ως φιλαναγνωσία ορίζεται η θετικά προσδιοριζόμενη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο.  Στο   σχολικό   πλαίσιο   με   τον   όρο   «φιλαναγνωσία»   εννοούμε  όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης μέσα από την ανάπτυξη γνωστικών κυρίως δεξιοτήτων, αλλά και κοινωνικών δεξιοτήτων και αισθητικών κριτηρίων (Markidis, 2011).

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ;

Επειδή   σύμφωνα   με   τη   σύγχρονη   βιβλιογραφία  η φιλαναγνωσία πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στόχο της γλωσσικής εκπαίδευσης.  Πολλές  έρευνες  έχουν συσχετίσει άμεσα το διάβασμα για ευχαρίστηση με θετικές αναγνωστικές στάσεις -συμπεριφορές και με ψηλά επίπεδα γραμματισμού  (PIRLS   2001,   2006).   H απόλαυση του διαβάσματος αποτελεί ισχυρότατη πηγή επίδρασης στην ανάπτυξη του παιδιού, σχετιζόμενη άμεσα και έμμεσα με τη σχολική του επίδοση.

                 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ;

Ενισχύει την ακαδημαϊκή επίδοση, την κοινωνική συμμετοχή και την προσωπική ανάπτυξη (Howard, 2011).

Ενισχύει την αναγνωστική κατανόηση των μαθητών (Cox & Guthrie, 2001), τη γλώσσα (Krashen, 2004), την ανάπτυξη του λεξιλογίου (Angelos & McGriff, 2002), τις γενικές γνώσεις (Cunningham & Stanovich, 1998), την ενσυναίσθηση (McGinley et al., 1997).

Τονώνει την αυτοπεποίθησή τους ως αναγνώστες, τα κίνητρά τους για να γίνουν διά βίου αναγνώστες και τις θετικές στάσεις απέναντι στο διάβασμα γενικότερα (Allington & McGill-Franzen, 2003˙Eurydice Network, 2011).

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

                                                       «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» και η συγγραφέας του στο σχολείο μας

Τα παιδιά των Ε΄ τάξεων του Σχολείου μας θα διαβάσουν και   θα   επεξεργαστούν   με   τις   δασκάλες   τους   το βραβευμένο   αυτό   βιβλίο.   Η   κ.   Άννα   Κουππάνου, συγγραφέας,   εκπαιδευτικός   κι   ακαδημαϊκός,   θα επισκεφθεί τα παιδιά τον Μάρτιο για συζήτηση μαζί τους κι   εργαστήρια   δημιουργικής   γραφής.   Επίσης,   η   κ. Κουππάνου θα επισκεφθεί τον Απρίλιο τα παιδιά της Δ΄1 

για  να  παρουσιάσει   το   νέο   της  βιβλίο  με   τον     τίτλο  «Ο παππούς, ο Σούπερμαν και ένα κερασάκι»

Η συγγραφέας κ. Έλενα Περικλέους στο σχολείο μαςΤα   παιδιά   των   Στ΄   τάξεων   θα   έχουν   την ευκαιρία να απολαύσουν την αγαπημένη τους συγγραφέα, κ. Έλενα Περικλέους τον Μάιο.

                                                   «Ποιητικές Δημιουργίες» Η   κ.   Έλενα   Ξενή,   ακαδημαϊκός   και   υπεύθυνη   των   εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ερευνητικού ιδρύματος  Cardet  , θα επισκεφθεί τον Απρίλιο τη Δ΄1 με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με την ποίηση και τη σύνθεση ποίησης. 

«Λογοτεχνικό πρωινό» με τον κ. Νίκο ΠενταράΟ κ. Νίκος Πενταράς, λογοτέχνης, συνταξιούχος επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης και παππούς του σχολείου μας θα επισκεφθεί τα παιδιά της Ε’   τάξης     για   να   προσφέρει   σ΄   αυτά   ανεπανάληπτες   λογοτεχνικές εμπειρίες. Θέμα του «Λογοτεχνικού Πρωινού» του κ. Πενταρά θα είναι η κατεχόμενη μας πατρίδα.

Η   επίσκεψη   των   μικρών   αναγνωστών   σε βιβλιοθήκες αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο ενός   πετυχημένου   προγράμματος προώθησης της φιλαναγνωσίας. Για τον λόγο αυτό   έχουμε   διευθετήσει   τις   παρακάτω επισκέψεις.

Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2018 

Όλα τα τμήματα της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης

                                                       Απρίλιος 2018

                                                       Όλα τα τμήματα της Ε΄ τάξης και η  Δ΄1

Φεβρουάριος 2018 

Στ΄1 και Στ΄3

Φιλαναγνωσία και Βιβλιοθήκη

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λακατάμειας

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Κυπριακή Βιβλιοθήκη

Οι έρευνες παγκόσμια καταδεικνύουν πως τα πλείστα παιδιά είναι πιο πιθανό να διαβάζουν για απόλαυση, εάν τα ίδια μπορούν να επιλέγουν τα δικά τους βιβλία    (Gambrell,   1996  ∙ Clark  &  Rumbold, 2006).  Η Ελεύθερη Εθελοντική Ανάγνωση –FVR (Free Voluntary Reading)- βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τα δικά τους προσωπικά κριτήρια επιλογής αναγνωσμάτων και κατά προέκταση να ανακαλύψουν το δικό τους εσωτερικό κίνητρο για την ανάγνωση. Βασισμένοι λοιπόν στα πιο πάνω ερευνητικά δεδομένα, συνεχίζουμε και φέτος   την  καθημερινή εφαρμογή της Ελεύθερης Εθελοντικής Ανάγνωσης για τα 10 πρώτα λεπτά της ημέρας με το κτύπημα κουδουνιού.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

1η πρακτική: Ελεύθερη Εθελοντική Ανάγνωση

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ

ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ

ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Αναγνωστική εμψύχωση σημαίνει ζωντανεύω το βιβλίο, μέσα από την ενεργό συμμετοχή του παιδιού - αναγνώστη και τη συναισθηματική του ανάμιξη.  Μέσα  στις   τάξεις   οργανώνονται   δράσεις   με   παιγνιώδη χαρακτήρα,   βασική   επιδίωξη   των   οποίων   είναι   να   ανακαλύψουν   τα παιδιά την απόλαυση της ανάγνωσης.

Παραδείγματα   Αναγνωστικών   Εμψυχώσεων   είναι   τα   διάφορα βιβλιοπαιχνίδια, το θεατρικό παιχνίδι και η υπόδυση ρόλων, οι εικαστικές δημιουργίες, η μουσική απόδοση ιστοριών, η δημιουργική γραφή, οι επισκέψεις συγγραφέων και η επαφή τους με τα παιδιά.  

2η πρακτική: Αναγνωστικές Εμψυχώσεις

Η πρώτη επαγγελματίας αφηγήτρια της

Ελλάδας κ. Σάσα Βούλγαρη μαγεύει με τα παραμύθια της τα

Η καταξιωμένη συγγραφέας κ. Πηνελόπη Μωραΐτου από την Ελλάδα παρουσιάζει τα βιβλία της

στα παιδιά των τάξεων

 

Η αγαπημένη συγγραφέας κ.

Ράνια Μπουμπουρή από

«Ζει το ντόντο;»

Μια ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση του

βραβευμένου βιβλίου από τη συγγραφέα του κ. Μαρία

«Οι περιπέτειες

ενός μουσικού»

τραγουδισμένες από τη

συγγραφέα του

«Ένας λύκος με πτυχίο»

Βιβλιοπαιχνίδια από τη συγγραφέα κ. Κατίνα Ζένιου Κωνσταντινίδη για τα παιδιά

των Α’ και Β’ τάξεων.