εφημεριδα τ6

Post on 30-Jun-2015

61 views 1 download

Transcript of εφημεριδα τ6

Τεύχος 6Μάιος 2014

Νίκος Καρακλάς & Κατερίνα Γιουσμά

5ο εν δράσειΟ απολογισμός μιας χρονιάς(με τα μάτια των μαθητών)

Καθώς η σχολική χρονιά βαδίζει στοτέλος της, πλήθος συναισθημάτων μάςπλημμυρίζουν και μας έρχονται πολλέςσκέψεις στο μυαλό. Είναι γεγονός πωςο σχολικός χρόνος γρήγορα πέρασε.Όμως, αυτά που ζήσαμε μέσα στις τά-ξεις, οι εμπειρίες, τα χαμόγελα με τουςσυμμαθητές μας, οι πλάκες, οι αγωνίες,οι ποικίλες δράσεις μας δε ξεχνιούνταιεύκολα.

Όταν ξεκίνησε το σχολικό έτος όλοιξέραμε ότι η χρονιά θα ήταν απαιτητι-κή. Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου είχανμεγάλο αγώνα μπροστά τους αλλά καιμεγάλη αγωνία για το μέλλον τους. Απότην άλλη τους νεοφερμένους μαθητέςτης Α΄ Λυκείου, τους περίμενε καινού-ριο σύστημα εξετάσεων που, επειδήήταν άγνωστο αλλά και απαιτητικό,έσπειρε τον πανικό. Όλο το χρόνο περί-μεναν να δούνε αν θα εφαρμοστεί ητράπεζα θεμάτων και πώς θα είναι ταθέματα. Όμως, ευτυχώς κράτησαν τηνψυχραιμία τους και μάλλον ελέγχουν τοάγχος τους. Παιδιά, κουράγιο!!!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτοςκάναμε την κατάληψή μας για λίγεςμέρες. Γι’ αυτό στερηθήκαμε όλες μας

τις εκδρομές. Τουλάχιστον, μας έμεινανοι διδακτικές. Πραγματοποιήσαμε τρειςαπό αυτές ως τώρα, μία στο αρχαίο θέα-τρο και στο υδραγωγείο της Μόριας ηΑ΄ και Β΄ λυκείου, μία στο πανεπιστή-μιο Αιγαίου η Γ΄ Λυκείου και άλλη μίαστο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.Και μια που μιλάμε για εκδρομές, πώςνα ξεχάσουμε την εκδρομή που πραγ-ματοποιήσαμε λίγο πριν το Πάσχα ε-βδομήντα περίπου μαθητές από εμάςστη λεβεντογέννα Κρήτη; Γυρίσαμε μετις καλύτερες εντυπώσεις!

Με το ξεκίνημα των μαθημάτωνάρχισαν να λειτουργούν και τα πολιτι-στικά — περιβαλλοντικά προγράμματαστο σχολείο. Τέσσερα έλαβαν χώρα

Σελίδα 2ΕΝΤΥΠΟ-σεις

την ημερίδα του Euroscola στέλνονταςκαι τις δύο φορές αντιπροσώπους στοΣτρασβούργο. Συμμαθητές μας επίσηςέστειλαν γραπτά έργα τους σε διαγω-νισμό Ελληνικής Λογοτεχνίας αλλά καιΓαλλικής. Μάλιστα στον τελευταίο μίαμαθήτρια της Β΄ Λυκείου κέρδισε τοπρώτο βραβείο μ’ ένα ποίημα συγκινη-τικό για τη μητέρα!

Πήραμε μέρος και σε σχολικούςαθλητικούς αγώνες, στο μπάσκετ, στοβόλεϊ και στο ποδόσφαιρο και δεν ταπήγαμε καθόλου άσχημα κι εκεί. Εκείπου όμως πήραμε πολλά μετάλλια ήτανστους σχολικούς αγώνες στίβου.

Ήταν τόσο μαζική η συμμετοχή μαςσε κάποιες περιπτώσεις που ακόμα καιοι καθηγητές μας απορούσαν. Όπωςσυνέβη στο διαγωνισμό για τη δημι-ουργία λογότυπου για τη σχολική βίαόπου μία ολόκληρη αίθουσα γέμισεαπό μαθητές που καλλιτεχνούσαν. Α-κόμα και φιλόδοξους φιλοσόφους συμ-μαθητές είχαμε, οι οποίοι διαγωνίστη-καν στον Πλάτωνα με πολύ καλές προ-οπτικές.

Σε πανελλήνιους διαγωνισμούς σταμαθήματα των φυσικών επιστημών,στη Βιολογία, τη Χημεία και τη Φυσι-κή, πήραν μέρος πολλοί μαθητές απόόλες τις τάξεις. Μάλιστα, ο διαγωνι-σμός Φυσικής πραγματοποιήθηκε στοσχολείο μας.

Επίσης, τον τελευταίο μήνα το σχο-λείο μας ανέλαβε τη διοργάνωση του4ου Μαθητικού Φεστιβάλ ΨηφιακήςΔημιουργίας (Μ.Φ.Ψ.Δ.) για το Βορει-οανατολικό Αιγαίο. Δύο ομάδες συμ-μαθητών μας παρουσίασαν τις εργασί-ες τους που αφορούσαν τη δημιουργίαενός ιστότοπου σε Weebly (Web 2.0εργαλείο) για το Νέο ΑρχαιολογικόΜουσείο Μυτιλήνης και τη δημιουργίαενός ιστότοπου σε Weebly (Web 2.0εργαλείο) με αναλυτικό οδηγό για τονησί μας. Και οι δύο εργασίες απέσπα-σαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Πολύ χρήσιμες για μας ήταν οι επα-φές με επαγγελματίες της πόλης μας.Επισκεφτήκαμε το «Ραδιομέγαρο», επίτης Ελ. Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό.Εκεί, μας έγινε ξενάγηση στις νέεςεγκαταστάσεις των ραδιοφωνικώνσταθμών POP FM, Ράδιο Αίολος καιAstra όπου είδαμε ζωντανά πώς γίνο-νται οι ραδιοφωνικές εκπομπές καιμιλήσαμε με ραδιοφωνικούς παραγω-γούς!

Ο απολογισμός είναι δύσκολο νατελειώσει. Ό,τι ζήσαμε και ζούμε σ΄αυτό το σχολείο δε θα φύγει ποτέ απόμέσα μας…

φέτος. Σχεδόν όλοι οι μαθητές της Α΄και της Β΄ τάξης συμμετείχαν. Αυτό πουβέβαια ήταν πρωτόγνωρο για τα δεδομέ-να του σχολείου μας ήταν η έκδοση τηςσχολικής μας εφημερίδας. Μια προσπά-θεια τιτάνια, χωρίς υπερβολή, που απαι-τούσε κυρίως θέληση, προσπάθεια, με-ράκι, καινούριες ιδέες και πολύ χρόνο.Οι δυσκολίες αμέτρητες που θα μπορού-σαν να κάμψουν και τον πιο αποφασι-σμένο δημοσιογράφο. Όμως δεν έγινεαυτό. Το ένα φύλλο έβγαινε μετά τοάλλο κάθε μήνα και κάλυπτε όλη τησχολική δράση αλλά και τα ενδιαφέρο-ντά μας. Και ολοένα περισσότεροι νέοιδημοσιογράφοι προέκυπταν κάθε φορά.Βρισκόμαστε, επίσης, σε αναμονή γιατην έγκριση ευρωπαϊκού προγράμματοςErasmus, στο οποίο έχει δηλώσει συμμε-τοχή το σχολείο μας.

Δημιουργήσαμε ομάδες στα πλαίσιατων προγραμμάτων. Εκτός από τη δημο-σιογραφική ομάδα, άλλες δύο δραστηρι-οποιούνται όλους αυτούς τους μήνες , ηφωτογραφική και η θεατρική. Η τελευ-ταία θα παρουσιάσει τη «Λυσιστράτη»του Αριστοφάνη στις 14 Μαΐου, στηναίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας,στα πλαίσια του προγράμματος για τααρχαία μνημεία της Λέσβου.

Οι σχολικές γιορτές, φέτος, ανέδειξανγια άλλη μια φορά το θεατρικό ταλέντομας. Στη γιορτή του Πολυτεχνείου, η Γ΄Λυκείου εντυπωσίασε με την απόδοση

του θεατρικού έργου «Το καφενείο ηΕλλάς» του Δημήτρη Μαριόλη. Στηγιορτή της 28ης Οκτωβρίου, η Β΄ Λυκεί-ου παρουσίασε θεατρικά αποσπάσματαμε αντιπολεμικό περιεχόμενο και κατα-χειροκροτήθηκε. Στη γιορτή της 25ης

Μαρτίου, η Α΄ Λυκείου απέδωσε μεφρεσκάδα και πρωτοτυπία επίκαιραθεατρικά μονόπρακτα.

Δεν έλειψαν ασφαλώς και οι πολυ-πληθείς συμμετοχές μας σε όλη τη διάρ-κεια του έτους σε μαθητικούς αγώνεςκαι διαγωνισμούς έχοντας μάλιστα συ-χνά επιτυχή αποτελέσματα και προκα-λώντας την περηφάνια των καθηγητώνκαι των γονιών μας. Δύο φορές το σχο-λείο μας πήρε μέρος στο διαγωνισμό για

Σελίδα 3ΕΝΤΥΠΟ-σεις

ενδιαφέρον των παιδιών και τον αντίκτυ-πό της σε συναδέλφους και γονείς.

Τίτλος της: Εντυπό- σεις. Αυτό ακρι-βώς θέλαμε! Να εντυπώνονται σ’ αυτή οιστιγμές και οι προβληματισμοί της σχολι-κής ζωής.

Σε έξι τεύχη πραγματοποιήθηκε γιαφέτος η έκδοσή της: Το χριστουγεννιάτι-κο τεύχος μάς έβαλεστο κλίμα των γιορ-τών. Στο δεύτεροτεύχος ξεκινήσαμεμία προσπάθεια κα-τά των εξαρτήσεωνστις οποίες καταφεύ-γουν οι νέοι. Προ-βληματιστήκαμε γιατους λόγους πουωθούν τους νέουςστο κάπνισμα και μιλήσαμε με ειδικούςγι’ αυτό. Στο τρίτο τεύχος μάς συγκίνησεη συνέντευξη του συνταξιούχου πια, φι-λολόγου του σχολείου μας, κ. ΑλεξίουΦώτη. Κυριάρχησαν, λόγω της περιόδουτων Απόκρεω, τα αποκριάτικα ήθη καιέθιμα του νησιού μας. Στο τέταρτο τεύ-χος, κεντρικό θέμα μας το Internet και οπροβληματισμός γύρω από τη χρήση του.Κίνδυνοι, εξάρτηση, συμβουλές. Συνερ-γαστήκαμε με το 5ο Γυμνάσιο. Παρουσιά-σαμε τις εργασίες μαθητών του γύρω απότους κινδύνους του διαδικτύου. Στο πέ-μπτο τεύχος, τα δυσοίωνα αποτελέσματαέρευνας του ΕΥΖΗΝ για την νεανική πα-χυσαρκία στο νομό μας, μας ώθησαν ναπροβάλουμε την ανάγκη της σωστής δια-τροφής και της άθλησης για τους νέουςτης εποχής μας.

Σε κάθε τεύχος καταβαλλόταν τερά-στια προσπάθεια να διορθωθούν οι ελλεί-ψεις και τα λάθη του προηγούμενου. Ειδι-κά οι μέρες της εκτύπωσης μάς έκαναν νανιώθουμε την αγωνία του τυπογραφείουπου βιώνουν οι κανονικοί δημοσιογράφοι.

Μεγάλη, ωστόσο, ήταν η χαρά μαςκάθε φορά που εκδιδόταν η εφημερίδα,καθώς βλέπαμε την προσμονή των μαθη-τών για να τη διαβάσουν. Η διευθύντριάμας συνεχώς με υποστηρικτική διάθεση.Συνάδελφοι καθηγητές συμμετείχαν γρά-φοντας άκρως ενδιαφέροντα άρθρα. Οσύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αλλάκαι γονείς, μεμονωμένα, μας υποστήριξανμε όποιο τρόπο μπορούσαν. Η εφημερίδα«Εμπρός» μάς βοήθησε εκτυπώνονταςαρκετά αντίτυπα. Κάθε βοήθεια, κάθεκαλοπροαίρετη παρατήρηση ήταν για μαςπολύτιμη!

Αυτό, ωστόσο, που δεν μπορούσαμε ναφανταστούμε, είναι η δυναμική των παι-διών τα οποία αποτέλεσαν την κεντρική

Ο απολογισμός μιας χρονιάς(με τα μάτια των καθηγητών —υπευθύνων της εφημερίδας)

«Κλείνουμε» και αυτό το σχολικό έτοςκαι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.Κυριαρχεί η προσμονή του καλοκαιριούκαι της ανεμελιάς του, η ανάγκη γιαανάπαυλα, από όσα, συνήθως, κάνει οκαθένας μας κατά τη διάρκεια της σχο-λικής χρονιάς.

Πριν απ’ αυτό, όμως, σκεφτόμαστετην αγωνία των υποψηφίων μας της Γ΄Λυκείου για τις Πανελλήνιες εξετάσεις,την απορία της Α΄ Λυκείου για τον και-νούριο τρόπο με τον οποίο θα εξετα-στούν στις προαγωγικές τους εξετάσειςκαι την αναμονή της Β΄ Λυκείου για τηφορτωμένη χρονιά που αναμένεται ναακολουθήσει γι’ αυτούς.

Και συνάμα με όλα αυτά, «τρέχουν»στο μυαλό οι στιγμές της σχολικής χρο-νιάς που πέρασε:~ Το μάθημα στις τάξεις και η προσπά-θεια για καλύτερα αποτελέσματα, με τιςκαλές και τις λιγότερο καλές στιγμές.~ Οι σχέσεις με τους μαθητές: πάνταενδιαφέρουσες, πάντα πρόκληση και γιατις δυο πλευρές. Ποτέ στατικές, υπόσυνεχή διαπραγμάτευση και επαναπροσ-διορισμό. Αυτό δεν είναι, άλλωστε, καιη ιδιαιτερότητα της δουλειάς μας;~ Τα προγράμματα που εκπονήθηκανκαι η δουλειά που ήταν απαραίτητη γιανα μορφοποιηθούν. Ιδιαίτερα το πρό-γραμμα που περιλαμβάνει την έκδοσητης εφημερίδας, εξελίχθηκε με τέτοιοτρόπο που ξάφνιασε ακόμα και μας πουτο συντονίσαμε.

Νιώθουμε την ανάγκη στο τελευταίο,για φέτος, τεύχος της εφημερίδας μας ναεπιχειρήσουμε έναν απολογισμό τηςδράσης μας.

Πρωτόγνωρο εγχείρημα για μας καιτους μαθητές μας, ξεκίνησε ως μία προ-σπάθεια να γίνει η έκφραση της κοινό-τητας του σχολείου. Αρκετά τα ερωτη-ματικά σχετικά με την αποδοχή τηςπροσπάθειάς μας, την εμπλοκή και το

συντακτική ομάδα. Πάντα πρόθυμοι, σεβάρος του προσωπικού τους χρόνου, μειδέες, με άποψη, με εποικοδομητικήκριτική έκαναν την εφημερίδα δικήτους, την υποστήριξαν μέχρι τέλους.

Αυτοί στην τελική επιλογή των θεμά-των, αυτοί στη συγγραφή, στη διόρθω-ση, στη σελιδοποίηση, στην εκτύπωση,στη διανομή της. Οι ρόλοι μοιράζονταν,

οι πρωτοβουλίες, η συνεργασία, ο κατα-μερισμός της δουλειάς γινόταν αυτόμα-τα. Κοντά σ’ αυτούς εκπαιδεύτηκαν καιπολλοί άλλοι, που θα στηρίξουν τηνεπόμενη σχολική χρονιά τις «Εντυπό-σεις».

Τα παιδιά έμαθαν πράγματα και μαζίτους μάθαμε κι εμείς. Πέρα από το κα-θαρά γνωστικό μέρος (συγγραφή κειμέ-νων, επιλογή του σημαντικού, διόρθω-ση, πρόγραμμα σελιδοποίησης, γνώσειςαπό άρθρα και συνεντεύξεις) κέρδισανπολλά και σε άλλα επίπεδα: Ομαδικήδουλειά, ανάληψη ευθύνης, παράδοσηεργασίας σε συγκεκριμένο χρόνο, αι-σθητική άποψη, ευαισθητοποίηση γύρωαπό ποικίλα θέματα της εποχής μας εί-ναι μόνο κάποιες από τις δεξιότητες πουθα καθορίσουν — είμαστε σίγουροι —τον τρόπο με τον οποίο θα εργάζονταιστο εξής.

Αυτά τα παιδιά, με το δυναμισμό καιτο χιούμορ τους, μας έδιναν δύναμη νασυνεχίζουμε, παρά τις όποιες δυσκολίες.Τους ευχαριστούμε, τους αγαπάμε καιτους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και καλόκουράγιο για τη χρονιά που θα ακολου-θήσει, μια που οι περισσότεροι απ’ αυ-τούς θα πάνε στην Γ΄ Λυκείου. Καλήεπιτυχία σε όλα τα παιδιά της Β΄ αλλάκαι στους μαθητές της Α΄ Λυκείου. Μεψυχραιμία και οργάνωση δεν θα έχουνκανένα πρόβλημα στις προαγωγικές.

Αφήσαμε τελευταία την Γ΄ Λυκείου.Παιδιά, κάθε επιτυχία στη ζωή σας ! Θαθέλαμε να νιώθετε πάντα ως μέλη τηςοικογένειας του σχολείου μας. Και μειςθα σας σκεφτόμαστε σαν τα παιδιά μαςπου φεύγουν για να χαράξουν το δικότους δρόμο στη ζωή.

Καλό Καλοκαίρι σε όλους μας!!!

Σελίδα 4ΕΝΤΥΠΟ-σεις

Η πρώτη του Μάη θεωρείται αργία και είναι γνω-στή σε παγκόσμιο επίπεδο ως «εργατική πρωτομα-γιά», ενώ έχει συσχετιστεί με διαδηλώσεις και κινη-τοποιήσεις. Λίγοι ωστόσο είναι αυτοί που γνωρίζουντην σπουδαία ιστορική σημασία της ημέρας.

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης για μία αιματο-βαμμένη εξέγερση, που έμελλε να αλλάξει την Πα-γκόσμια Ιστορία.

Την Πρώτη του Μάη, του 1886, τα εργατικά συν-δικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας λιγό-τερες ώρες δουλειάς και καλύτερες συνθήκες εργασί-ας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανά-παυση, οχτώ ώρες ύπνος».

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 400.000 άνθρωποισυμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη τηνχώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Οι διαδηλώ-σεις κράτησαν λίγες μέρες, ωστόσο στις 4 Μαΐου,κατά τη διάρκεια μίαςπορείας, στην πλατείαΧάιμαρκετ στο Σικάγο,κάποιος πέταξε έναν α-ναμμένο δυναμίτη στηναστυνομία που βρισκό-ταν γύρω από την πορεί-α. Το αποτέλεσμα ήταν ηεξέγερση να βαφτεί μεαίμα μιας και έχασαν τηνζωή τους 7 αστυνομικοίκαι 4 διαδηλωτές, ενώυπήρξαν και περισσότε-ροι από 70 τραυματίεςαπό την έκρηξη αλλά καιτις συγκρούσεις πουακολούθησαν με τηναστυνομία.

Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση για την Πρωτο-μαγιά έλαβε χώρα το 1892, ενώ το 1893 υπήρξε ση-μείο αναφοράς μιας και περίπου 2.000 εργαζόμενοικατέβηκαν στους δρόμους διεκδικώντας οχτάωρηεργασία, την αργία της Κυριακής και κρατική ασφά-λιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Η μέ-ρα καθιερώθηκε ως αργία και όλες οι υπηρεσίες καιοι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Παράλληλα, τον Μάιο του 1936 οι καπνεργάτεςτης Θεσσαλονίκης, μετά την απόρριψη των αιτημά-των τους, κατέλαβαν ένα εργοστάσιο και η διαδήλω-ση συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών απόάλλα εργοστάσια. Μάλιστα δέχτηκαν επίθεση απότην αστυνομία αλλά και από τον στρατό, ενώ κατά τη

Η ιστορία της ΠρωτομαγιάςΤου Αλέξανδρου Κουβαλάκη

διάρκεια των συγκρούσεων βρήκαν τραγικό θάνατο 8εργάτες από τους πυροβολισμούς χωροφυλάκων.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τη γιορτή των λου-λουδιών και της Άνοιξης, την αρχαία Πρωτομαγιά, ηοποία πήρε σιγά-σιγά κι επίσημη μορφή. Τα λεγόμε-

να Ανθεστήρια, η γιορ-τή των λουλουδιών,ήταν η πρώτη επίσημηγιορτή λουλουδιών τωνΕλλήνων, η οποία ιδρύ-θηκε πρώτα στην Αθή-να και στη συνέχεια,έγινε θεσμός και σεάλλες πόλεις της Ελλά-δας, όπου κατά την τε-λετή κατευθύνοντανπρος τα ιερά πομπές μεκανηφόρες, που κουβα-λούσαν λουλούδια.

Το ερώτημα είναι αντη μέρα αυτή πρέπειαπλώς να γιορτάζουμεή να θυμόμαστε τους

εργατικούς αυτούς αγώνες που βελτίωσαν τις εργασι-ακές συνθήκες. Είναι προφανές πως αν επιμέναμεενωμένοι να απαιτούμε κάτι καλύτερο τόσο από τουςεργοδότες όσο και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δενθα είχαμε καταλήξει στην πλήρη καταπάτηση τωνεργασιακών δικαιωμάτων, στην απαξίωση των εργα-ζομένων και στην υποτίμηση του εργατικού δικαίου.

Αυτή η ανάγκη αποδεικνύεται σήμερα πιο έντονηαπό ποτέ, αφού τα δικαιώματα των εργαζομένων χά-νουν συνεχώς έδαφος και έχουμε ξεχάσει τους αγώ-νες, που χρειάστηκαν για να αποκτηθούν.

Του Απόστολου Μυλοπτέρη

Πριν από λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε ένα από τουςσπουδαιότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα, τον Γκά-μπριελ Γκαρσία Μάρκες. Ο συγγραφέας, το πρώτο απότα έντεκα παιδιά της οικογένειας, μεγαλώνει με τουςπαππούδες του και την αδερφή του στο χω-ριό Αρακατάκα της Κολομβίας. Οι καθημερινές βόλτεςμε τον παππού του, οι επισκέψεις στο τσίρκο και στονκινηματογράφο και οι ιστορίες από τον εμφύλιο ήτανσπουδαία μαθήματα για τον μικρό Μάρκες. Τα βράδιαάκουγε τις ιστορίες της γιαγιάς του, με φαντάσματα καινεκρούς, γεμάτες με τις δεισιδαιμονίες της μυθολογίαςτης Λατινικής Αμερικής. Οι γονείς του απουσιάζουν.Ζουν σε άλλες πόλεις, ο πατέρας του, ήταν ένας τυχο-διώκτης αυτοδίδακτος ομοιοπαθητικός γιατρός, που προ-σπαθούσε να πετύχει ως φαρμακοποιός.

Με τους γονείς του θα βρεθεί πολύ αργότερα, σε ηλι-κία έντεκα ετών, αλλά η σχέση μαζί τους δεν θα είναιποτέ ιδιαίτερα στενή…

Στις αρχές της δεκαετίας του 50 μην έχοντας καθόλουχρήματα, εργάστηκε ως αρθρογράφος για της εφημερίδαEl Heraldo, καθώς μια καριέρα στη δημοσιογραφία τουφαινόταν πιο συναρπαστική από τα νομικά που είχεσπουδάσει, χωρίς να έχει πάρει το πτυχίο του. Όταν οπατέρας του πληροφορήθηκε ότι δεν σκόπευε να απο-φοιτήσει και ότι είχε προτιμήσει το γράψιμο από τη δι-κηγορία του είπε εκνευρισμένος: «Θα καταλήξεις νατρως χαρτί».

Βέβαια δεν ήταν μόνο η δημοσιογραφία που είχε γοη-τεύσει τον Μάρκες, αλλά κυρίως η λογοτεχνία. Είχε ήδηδημοσιεύσει κάποια έργα του λαμβάνοντας θετικές κρι-τικές. Παράλληλα, άρχισε να μελετά τους μεγάλους συγ-γραφείς της Δύσης. Αργότερα φεύγει για την Ευρώπηαλλά δεν άργησε να επιστρέψει.

Τη σύζυγό του, τη Μερσέδες Μπάρτσα, τη γνώρισε σεμικρή ηλικία και συμφώνησαν πως, μόλις ενηλικιωθείεκείνη, θα παντρευτούν!! Έτσι και έγινε! Μάλιστα απέ-κτησαν και δύο γιους και ο ίδιος το 1981 δήλωσε πως τομόνο πράγμα που έχει μετανιώσει είναι που δεν απέκτη-σε και μία κόρη!

Σελίδα 5ΕΝΤΥΠΟ-σεις

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΑΡΚΕΣ (1927-2014)

Αποχαιρετώντας το μεγάλο συγγραφέα

Κάποια στιγμή, στις προγραμματισμένες του διακοπέςμε την οικογένεια του, ανακοίνωσε ότι οι διακοπές ακυ-ρώνονται. Είχε σκεφτεί τι ήθελε να γράψει! Ένα βιβλίογια τις ρίζες του, το μεγάλο μυθιστόρημα της ΛατινικήςΑμερικής. Ο Μάρκες πέρασε ενάμισι χρόνο γράφοντας.Ήδη από το 1961 έδινε σενάρια για τον κινηματογράφο,κάτι που του απέφερε για πρώτη φορά αρκετά χρήματα.Έτσι απέκτησε ένα πολυτελές σπίτι, αυτοκίνητο και μπό-ρεσε να στείλει να παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο. Ήτανη εποχή που άνθισαν οι συγγραφείς της λατινοαμερικά-νικης λογοτεχνίας. Ο Μάρκες όμως είχε μείνει πίσω!Τον ενάμισι χρόνο που έγραφε, η οικογένειά του πούλη-σε το αυτοκίνητο του και ό,τι άλλο μπορούσε για να επι-βιώσει. Όταν τελικά ολοκλήρωσε το έργο του, το ταχυ-δρόμησε με τη γυναίκα του, η οποία είπε χαρακτηριστι-κά «Γκάμπο, αυτό που μας λείπει τώρα είναι το βιβλίονα είναι χάλια». Αλλά το βιβλίο ήταν το ΕΚΑΤΟ ΧΡΟ-ΝΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑ, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλίατης εποχής μας

Ο Μάρκες τιμήθηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας το1982, εκφωνώντας τον περίφημο λόγο «Η μοναξιά τηςΛατινικής Αμερικής». Αν και έζησε ένα μέρος της ζωήςτου πολύ φτωχικά, από ένα σημείο και μετά έλυσε τοοικονομικό του πρόβλημα για πάντα. Την ευτυχία τηςάνετης ζωής επισκίαζε μια μορφή κατάθλιψης, επειδήγνώριζε πως όλα αυτά κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Το1999 διαγνώσθηκε ότι πάσχει από καρκίνο, τον οποίοαντιμετώπισε λίγα χρόνια αργότερα, αλλά εν τω μεταξύεμφάνισε συμπτώματα άνοιας… Τελικά, πέθανε απόπνευμονία στις 17 Απριλίου στο σπίτι του στο Μεξικό.ΤΑ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ :Εκατό χρόνια μοναξιά ( 1967 )Το φθινόπωρο του πατριάρχη ( 1975 )Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου ( 1981 )Έρωτας στα χρόνια της χολέρας ( 1985 )Ζω για να τη διηγούμαι ( 2002 )

Η εφηβεία είναι μια ενδιάμεση φάση μεταξύ της παιδικής και της ενήλικης ζωής. Είναι επίσης και μια φάση κρί-σης. Νιώθουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε μια συνέχεια ανάμεσα στο παιδί που ήμασταν και στον ενήλικα πουθα είμαστε. Η εφηβεία είναι συγχρόνως και μια φάση κρίσης, επειδή υπάρχει άμεση και οριστική αλλαγή στο σώμακαι στον ψυχισμό. Ωστόσο, αυτή η κρίση είναι πάντα μια πρόκληση για μια νέα αρχή.

Σελίδα 6ΕΝΤΥΠΟ-σεις

Ας μιλήσουμε για την ηλικία μας….

ΕΦΗΒΕΙΑΑπό τις Σταυρούλα Τζιτζίνα, Γεωργία Τσουμπανέλλη, Βασιλεία Καραχάλια, Αγγελική Τσαμουρά και Γιώτα Χάνου

Συχνά ερωτήματα του εφήβου

Πώς μεταφράζεται ψυχολογικά η μετά-βαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή;

Πώς συμβαίνουν οι αλλαγές στο σώμαμου τόσο ξαφνικά;

Πώς και γιατί νιώθω τόση ντροπή;

Είμαι όμορφος/η ή άσχημος/η;

Είμαι βίαιος/η;

Γιατί να είμαι τόσο μόνος/η;

Η ψυχολογική μετάβαση από την παιδική ηλι-κία στην ωριμότητα

Η παιδική ηλικία είναι η περίοδος των υποσχέσε-ων. Η ταύτιση με τους γονείς – η επιθυμία να τους μοιά-σουμε – δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να μεγαλώσεικαι να υποσχεθεί στον εαυτό του, ότι όταν ενηλικιωθείθα έχει αυτά που τώρα δεν μπορεί να έχει ή που τουαπαγορεύονται, όπως η προσωπική ελευθερία, η αυτο-νομία και η ευχαρίστηση των ερωτικών επιθυμιών. Μετον ερχομό της εφηβείας και με ό,τι την συνοδεύει, δη-λαδή, τη σωματική ωρίμανση και τις ψυχικές αλλαγέςτο άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις παλιές του επι-διώξεις, δηλαδή, της ελευθερίας, της αυτονομίας καιτης ευχαρίστησης των σεξουαλικών ορμών.

Οι αλλαγές στο σώμα

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μοιάζουν ναείναι οι πιο δύσκολες, επειδή δημιουργούν τις ανάλο-γες ψυχολογικές αλλαγές. Σαφείς διαφορές υπάρχουνμεταξύ των δύο φύλων: τα κορίτσια ωριμάζουν νωρίτε-ρα. Παρά τις τεράστιες ατομικές διαφορές, η σειρά, ηακολουθία, με την οποία πραγματοποιούνται οι αλλαγέςτης εφηβείας, είναι ίδια για όλα τα άτομα. Η σωματικήωριμότητα τόσο στ' αγόρια όσο και στα κορίτσια, οδη-γεί στη συνειδητοποίηση του φύλου τους και στο νατοποθετηθούν σε σχέση μ' αυτό.

Γιατί είμαι τόσο μόνος;

Οι φάσεις θλίψης εναλλάσσονται με φάσεις που αι-σθάνομαι χαρά έως ευφορία. Είναι τότε, ίσως, που δέ-χομαι θετικά το γεγονός ότι αλλάζω, ότι ωριμάζω. Ανμε ενδιαφέρει να βγω από τη θλίψη, ξεκαθαρίζω πρώτα,τι είναι σημαντικό για εμένα, σε ό,τι αφορά την προσω-πικότητά μου και σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις μου. Ηαυτοπειθαρχία είναι ένας τρόπος για να κερδίσουμε τηνελευθερία. Μέσω αυτής της διεργασίας, θα έχουμε ου-σιαστικά συμμετάσχει συνειδητά στη δημιουργία τουδικού μας νοήματος για τη ζωή.

Σεξουαλικότητα

Η σεξουαλικότητα δεν ξεκινά στην εφηβεία. Είναισυνεχώς παρούσα σε όλη τη ζωή του ανθρώπου, με δια-φορετικούς τρόπους, ανάλογα με την ηλικία στην οποίαβρίσκεται. Τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικότη-τας στην εφηβεία είναι η σωματική ωρίμανση, οι ψυχο-λογικές αλλαγές που τη συνοδεύουν και η αναζήτησητης ευχαρίστησης. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε γι' αυ-τήν απλά, γιατί πάντα υπάρχει το ζήτημα της ωριμότη-τας. Ο καθένας ωριμάζει στο δικό του χρόνο, με το δικότου τρόπο.

Συχνά ερωτήματα

Πώς να τον/την πλησιάσω;

Πότε είμαι έτοιμος/η να κάνω έρωτα;

Και η εγκυμοσύνη; Μπορώ να την απο-φύγω;

Ποια είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενανοσήματα;

Τι λέει ένας έφηβος-μαθητής στους καθη-γητές του:

Μη με προσβάλλετε μέσα στην τάξη, δεν ξέ-ρετε πόσο άσχημα νιώθω.

Μη με συγκρίνετε με άλλους συμμαθητέςμου, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες δυνατότητες.

Μη δυσανασχετείτε, όταν σας ρωτάω κάτιπολλές φορές, αφού δεν το έχω καταλάβει.

Να είστε πρόθυμος να μου εξηγήσετε οτιδή-ποτε δεν καταλαβαίνω, αφού σκοπός είναινα μάθω από εσάς.

Να μην είστε πολύ αυστηρός.

Να είστε ειλικρινής και αντικειμενικός μαζίμου, ώστε να γνωρίζω τι αξίζω.

Σεβαστείτε με, για να με μάθετε να σας σέβο-μαι και εγώ.

Σελίδα 7ΕΝΤΥΠΟ-σεις

Τι λέει ένας έφηβος στους γονείς του:

Μη με πιέζεις, όταν βλέπεις ότι είμαι κουρα-σμένος.

Μη μου φωνάζεις, όταν κάνω κάτι άσχημο,αλλά πες μου ότι δεν ήταν σωστό και βοήθη-σέ με να το διορθώσω.

Μη με πιέζεις να διαβάσω, όταν βλέπεις ότιδεν νιώθω καλά.

Μη μου φωνάζεις, όταν δεν παίρνω καλούςβαθμούς.

Να με αφήνεις να ηρεμώ, το έχω ανάγκη.

Μη με συγκρίνεις με το πώς ήσουν εσύ και τιέκανες στην ηλικία μου. Δεν μπορώ και δεθέλω να γίνω αντίγραφό σου.

Βοήθησέ με να γίνω ανεξάρτητος άνθρωπος.

Μιλήστε ειλικρινά με τους γονείς σας, πλησιάστε τους ενηλίκους που εμπιστεύεστε. Με διάλογο, αγάπηκαι εμπιστοσύνη οι διαφορές και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται.

Εξάλλου, ΕΦΗΒΕΙΑ είναι, θα περάσει….!Από τις Μελπομένη Δεληγιάννη & Θεραπία Γιουσμά

Καλοκαίρι 2014Οι Παραλίες της Λέσβου & Το Λεσβιακό

Καλοκαιρινό ΗμερολόγιοΤης Μυρτώς Βαριάμη

Σελίδα 8ΕΝΤΥΠΟ-σεις

Θερινά Σχολεία του ΠανεπιστημίουΑιγαίου για το 2014

Της Βασιλείας Γιαγτζόγλου

Οι παραλίες της Λέσβου θα λέγαμε ότι δεν είναι πά-ρα πολλές σε σχέση με το μέγεθος του νησιού. Παρου-σιάζουν όμως μεγάλη ποικιλία. Αμμουδερές, άλλες μεβότσαλο, με φύκια ή βράχια. Κρύα καταγάλανα νερά,υποβλητικό τοπίο, άλλοτε για ήσυχες και άλλοτε για funδιακοπές. Άλλες μικρές και γραφικές και άλλες μεγάλεςκαι κοσμικές. Όσο για τα νερά τους, είναι πεντακάθαρακαι μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις προτιμήσεις.

Αν καλοκαίρι για εσάς σημαίνει δραστηριότητεςόλων των ειδών, στις πιο οργανωμένες παραλίες τουνησιού, τότε στις: πλαζ Τσαμάκια στη Μυτιλήνη, Μό-λυβος, Πέτρα, Άναξος, Σίγρι, Σκάλα Ερεσού, ΣκάλαΚαλλονής, Βατερά, Άγιος Ισίδωρος σας περιμένουναπίθανα beach sports. Αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμίακαι είστε απαιτητικοί και ανήσυχοι επισκέπτες, μπορεί-τε άνετα να απολαύσετε την ηρεμία σας σε εξωτικά το-πία ή μοναχικές ανεξερεύνητες παραλίες, όπως Φτέλια,Λιγονάρι, Τσίλια, Μερσίνια, Δρώτα, Άγιος Φωκάς, Α-χλαδερή, Ποδαράς, Χρούσος, Τσιχλιώντα, ΑρχαίαΆντισσα, Μικρή και Μεγάλη Τσιχράντα, Παλιός, ΆγιοςΣτέφανος, λίγα μόλις χιλιόμετρα οf road. Αν πάλι ανή-κετε στους αθεράπευτα ρομαντικούς, μπορείτε να περά-σετε ατέλειωτες ώρες στις παραλίες: Χαραμίδα, ΆγιοςΕρμογένης, Κανόνι, Πεταλίδι, Σκάλα Μυστεγνών, Σκά-λα Μπαλτζικίου (Νέες Κυδωνίες), Πεδή, Τσόνια, Κάγι-α, Εφταλού, Φανερωμένη, Νυφίδα, Μελίντα, Τάρτι καιΕυρειακή.

Λεσβιακό Καλοκαίρι 2014 – Οι πρώτες ανακοι-νώσεις

Η Θεατρική παράσταση «Κατάδικός μου» με την Ε-λένη Ράντου θα λάβει χώρα στο κάστρο Μυτιλήνης στις30 Ιουλίου. Η Νατάσα Μποφίλιου θα δώσει μία μοναδι-κή συναυλία στο Κάστρο της Μυτιλήνης στις 6 Αυγού-στου. Τέλος, «Οι φόνισσες» της Παπαδιαμάντη τωνΑλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου θα βρίσκο-νται για μια παράσταση στο κάστρο Μυτιλήνης στις 8Αυγούστου.

Το Arena Vatera beach – club θα κάνει OpeningParty στις 14 Ιουνίου και τα πρώτα live που έχουν ανα-κοινωθεί είναι με τους Tus και Γιώργο Τσαλίκη στις 5Ιουλίου, αλλά και με την Άντζελα Δημητρίου στις 19Ιουλίου.

Καλή Διασκέδαση σε κάθε επιλογή σας!!!

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου να αναδείξεικαι να προβάλει περαιτέρω την ακαδημαϊκή του δρα-στηριότητα στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και νασυμβάλλει στη στήριξη της οικονομίας των τοπικώνκοινωνιών διοργανώνει Θερινά Προγράμματα για το2014 στα νησιά της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Άνδρου,Σύρου, Ρόδου και των Φούρνων. Αναπτυσσόμενο σε έξι(6) πανέμορφα νησιά στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, τοΠανεπιστήμιο Αιγαίου έχει επιτυχημένα ανατρέψει τιςεπικρατούσες αντιλήψεις περί ακαδημαϊκής ζωής στηνΕλλάδα, τόσο όσον αφορά στην ακαδημαϊκή εκπαιδευ-τική προσέγγιση όσο και από την άποψη της οργανωτι-κής δομής.

Τα Θερινά Σχολεία του Πανεπιστημίου του Αιγαίου,συμπεριλαμβάνουν ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο εξειδι-κευμένων προγραμμάτων, τα οποία λειτουργούν συνή-θως στην Αγγλική γλώσσα, σε επίπεδο προπτυχιακού,μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου, στους τομείςτων Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών, Θετικών επιστημώνκαθώς και στους τομείς των Επιστημών της Διοίκησηςκαι του Περιβάλλοντος. Για το καλοκαίρι του 2014, θαλειτουργήσουν είκοσι τέσσερα (24) προγράμματα πουπροσφέρονται από το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πα-νεπιστημίου του Αιγαίου, και υποστηρίζεται από ερευ-νητές από άλλα Ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα καθώςκαι από διεθνώς αναγνωρισμένους επισκέπτες ομιλητέςαπό όλο τον κόσμο.

Σελίδα 9ΕΝΤΥΠΟ-σεις

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μέρη που αξίζει να επι-σκεφτούμε. Σε κάθε άνθρωπο αρέσουν διαφορετικάπράγματα και γι’ αυτό ανάλογα με τις προτιμήσεις τουεπιλέγει τα μέρη που θα ταξιδέψει. Σε όσους λοιπόναρέσει η καλοπέραση, η αρχιτεκτονική, η μόδα, και ταπολλά αξιοθέατα η Βαρκελώνη είναι ένα μέρος που αξί-ζει να επισκεφτείτε!

Σήμερα η Βαρκελώνη είναι μια από τις πιο επιθυμητέςπόλεις για τουρισμό του Σαββατοκύριακου στην Ευρώ-πη και διαθέτει καλή ποιότητα ζωής. Πλούσια πολιτι-στική ζωή (παιδιά της πόλης είναι ο Σαλβαδόρ Νταλί, οΑντόνι Γκαουντί και για ένα διάστημα και ο ΠάμπλοΠικάσσο), μεσογειακό κλίμα, πολλά μπαρ και καλάκλαμπ και μερικά πολύ καλά μουσεία .

Αρχικά για τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου, στηνΒαρκελώνη υπάρχει το γνωστό Καμπ Νου Στάδιο πουπραγματικά αξίζει να δει κανείς! Αποκλείεται να πάτεστην Βαρκελώνη και να μην δείτε τον γιγαντιαίο Ρω-μαιοκαθολικό ναό Sagrada Familia. Το έργο κατατεθέντου διάσημου αρχιτέκτονα Antoni Gaudí κατασκευάζε-ται ακόμα από το 1882 και δεν αναμένεται να τελειώσειτουλάχιστον πριν το 2026. Το πάρκο του Guell βρίσκε-τε στον λόφο «el Carmel» και είναι άλλο ένα έργο τουαρχιτέκτονα Antoni Gaudí. O Gaudí εκτός από το ναόκαι το πάρκο έφτιαξε και διάφορα σπίτια στους πλούσι-ους της εποχής. Σήμερα αυτά τα σπίτια έχουν γίνει αξι-οθέατα της πόλης. Το Μοναστήρι των Βενεδικτίνωνμοναχών είναι επίσης ένα τρομερό αξιοθέατο αν και σεόσους φοβούνται τα ύψη δεν θα το συνιστούσα.

Αξίζει, επίσης, να περπατήσει κανείς στην Παραλία

Μπαρτσελονέτα και στον Πεζόδρομο Ράμπλα. Ακόμα,μερικά αξιοθέατα είναι το Ολυμπιακό Χωριό Βαρκε-λώνης, το Ενυδρείο Βαρκελώνης, το Μνημείο του Κο-λόμβου, το Μουσείο του Πικάσο κ.λπ. Όσο για τουςφίλους των ηλεκτρονικών στην Βαρκελώνη υπάρχουνδυο Apple-Stores.

Ταξίδι στον κόσμοΤης Χριστίνας Χατζηγιάννη

Ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος να επισκε-φτείς όλα αυτά τα αξιοθέατα είναι να πάρεις το διώ-ροφο λεωφορείο πολλαπλών στάσεων με την ανοιχτήοροφή! Είναι δύσκολο να μην γίνει αναφορά στο φαγη-τό της Βαρκελώνης, με την καταλανική κουζίνα να εί-ναι πολύ δημοφιλής εντός και εντός συνόρων, ενώ δενείναι τυχαίο ότι πολλά εστιατόρια της πόλης έχουν λά-βει διεθνείς διακρίσεις.

Οι τιμές γενικά είναι λίγο υψηλές αλλά αξίζει τονκόπο να ζήσει κανείς αυτή την εμπειρία!

Σελίδα 10ΕΝΤΥΠΟ-σεις

Ποια είναι η στιγμή που θα θυμάστε πάντα στο5ο ΓΕΛ ;

Ανάμεσα στις στιγμές που θα ξεχώριζα από το 5ο

ΓΕΛ είναι η πενταήμερη εκδρομή που πήγαμε την περ-σινή χρονιά. Ήταν μια ευχάριστη στιγμή χαλάρωσηςαπό το διάβασμα και ευκαιρίας να κάνουμε περισσότε-ρη παρέα ως τάξη.

Νιώθετε ότι το λύκειο σας βοήθησε ώστε ναβγείτε δυναμικοί πολίτες στην κοινωνία;

Από μια άποψη το σχολείο είναι η μικρογραφία τηςκοινωνίας. Συνεπώς, θα έλεγα πως οι εμπειρίες που α-πέκτησα με βελτίωσαν ως άτομο και κατάφεραν να μεμετατρέψουν σε δυναμικό πολίτη. Σαφώς και το σχολεί-ο μου έχει προσφέρει πλήθος γνώσεων, οι οποίες θα μεβοηθήσουν να ενταχθώ ομαλά στην κοινωνία. Όμωςείναι αμφίβολο αν το σχολείο στην Ελλάδα μπορεί ναπαράσχει πλήρως τα απαραίτητα εφόδια στους μαθητέςτου. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε χρόνο υπάρχει η τάση τωνκαταλήψεων.

Πώς προσπαθείτε να αξιοποιήσετε τον ελεύθεροχρόνο που σας μένει;

Παρόλο που τον τελευταίο χρόνο οι ελεύθερες ώρεςμου έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο προσπαθώ έστωμια φορά τη βδομάδα να βγαίνω με τους φίλους μου,για να χαλαρώσω. Το χρόνο που μου περισσεύει μέσαστην εβδομάδα τον περνάω στον υπολογιστή, συζητώ-ντας με τους φίλους μου.

Τι θα μας συμβουλεύατε τώρα ως παιδιά Β΄ λυ-κείου;

Προτείνω οι μαθητές της Β΄ Λυκείου να συγκεντρω-θούν, να οργανώσουν το χρόνο τους και να διαμορφώ-σουν το πρόγραμμά τους, ώστε να εξοικονομήσουν δυ-νάμεις και ενέργεια για το τέλος.

Ο λόγος στην Γ΄ Λυκείου!Ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους. Ενηλικιώνονται. Προε-τοιμάζονται για τις επιλογές τους. Τι έχουν να μας πουν; Με ποιεςσκέψεις και συναισθήματα αποχαιρετούν το σχολείο μας;

Απαντούν οι μαθητές: Νίκος Καρακλάς, Παρασκευή Καρασάββα, Βασίλης ΚοντσέλληςΑπό τους Δέσποινα Στεφανίδη, Έλενα Χατζηκύρκου, Εύα Χατζηχαραλάμπους, Μιχάλη Τσακηρίδη, Αλέξανδρο Κουβαλάκη &Ιωάννα Λάγου

Νιώθετε τυχεροί που δίνετε Πανελλήνιες με τοπαλιό το σύστημα και όχι το καινούριο;

Νιώθω πολύ τυχερός. Παρόλα αυτά και το τωρινό καιτο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευ-ση είναι αρκετά αγχωτικά και απαιτητικά. Με το νέοσύστημα υπάρχει αύξηση των φροντιστηριακών ωρώνκαι περαιτέρω επιβάρυνση του οικογενειακού εισοδή-ματος.

Πώς σκέφτεστε την πρώτη φορά που θα βρεθείτεπάνω απ’ το γραπτό των Πανελληνίων;

Σίγουρα πάρα πολύ άγχος, αφού είναι μια στιγμή, ηοποία καθορίζει το μέλλον σου, ωστόσο θα προσπαθή-σουμε ώστε να μη μας επηρεάσει.

Τώρα στην Τρίτη Λυκείου, που όλοι πάνω κάτωαντιμετωπίζετε τα ίδια προβλήματα, έχετε έρθειπιο κοντά; Έχουν δημιουργηθεί νέες φιλίες;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Όλοι βέβαια αντιμετωπίζου-με το ίδιο άγχος και βρισκόμαστε στην ίδια θέση, όμωςπλέον ο καθένας είναι στην πιο αγχωτική και σημαντικήφάση της ζωής του, που δεν αφήνει περιθώρια συνανα-στροφής.

Τι θα σας λείψει πιο πολύ απ’ την καθημερινότη-τα του σχολείου;

Τα πάντα. Αλλά κυρίως οι συμμαθητές μας θα μαςλείψουν απ’ το σχολείο γιατί κάνουμε μάθημα και παρέαμε άτομα που δεν βγαίνουμε έξω. Επίσης, είναι και ηόλη η φάση και η πλάκα που κάνουμε στα διαλείμματακαι το μάθημα. Όπως και να έχει τα μαθητικά χρόνια δενεπιστρέφουν πίσω.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία. Δεν αναφερόμαστε μό-νο στις εξετάσεις, αλλά σε όποια επιλογή κάνετε στηζωή σας!!!

ΕΝΤΥΠΟ-σειςΣελίδα 11

Πανελλήνιες 2014ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Του Κατωτριώτη Κώστα, Μαθηματικού

(Οι λύσεις θα δημοσιευθούνστη σελίδα μας στο Facebook.)

ΕΝΤΥΠΟ-σεις

5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ«ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ»

Ταχ. Δ/νση: Γ. Μούρα 10 81100 ΜΥΤΙΛΗΝΗΠληροφορίες : Βαμβακίτου ΣταυρούλαΤηλέφωνο : 22510-27727 Φαξ :22510-45514e-mail : mail@5lyk-mytil.les.sch.grΙστοσελίδα: http://schoolpress.sch.gr/5gelykmytilene/

ΕΝΤΥΠΟ-σεις εφημερίδα του 5ου Γενικού Λυ-κείου Μυτιλήνης

ISSUU ΕΝΤΥΠΟ-σεις

Επιμέλεια Έκδοσης :Τζίνη Ευθυμία, Φιλόλογος

Λινάρδου Χρυσούλα, Φιλόλογος

Μουρουγιάννης Χριστόφορος, Πληροφορικός

Σίμου Νικόλαος, Μαθηματικός

Συντακτική Ομάδα: Βαριάμη Μυρτώ, Δεληγιάννη Μελπο-μένη, Μυλοπτέρης Απόστολος, Ζιώγα Μαρία, Κουβαλάκης Αλέ-ξανδρος, Αγγελοπούλου Ευφροσύνη, Γιουσμά Κατερίνα & Θερα-πία, Κακαβούλια Μαρία, Λάγου Ιωάννα, Γιαγτζόγλου Βασιλεία,Τζιτζίνα Σταυρούλα, Τσουμπανέλλη Γεωργία, Καραχάλια Βασι-λεία, Χατζηγιάννη Χριστίνα, Τσακηρίδης Μιχάλης, ΔέσποιναΣτεφανίδη, Έλενα Χατζηκύρκου, Εύα Χατζηχαραλάμπους

Ποιος, αλήθεια, θα μπορούσε να περι-γράψει καλύτερα το καλοκαίρι από τονποιητή του φωτός και του έρωτα,Οδυσσέα Ελύτη;

Των Ζιώγα Μαρίας, Αγγελοπούλου Ευφροσύνης

Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα

Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσαβαθύ γαρούφαλλο ακρωτήριΤο χέρι σου έφευγε με το νερόνα στρώσει νυφικό το πέλαγοΤο χέρι σου άνοιγε τον ουρανό

Άγγελοι μ’ έντεκα σπαθιάπλέανε πλάι στ’ όνομά σουσκίζοντας τ’ ανθισμένα κύματαΣτους κόρφους σου έκρυβες μια χάρηπου ήταν το ίδιο το φεγγάρι

Φεγγάρι εδώ, φεγγάρι εκείαίνιγμα διαβασμένο από τη θάλασσαΓια το δικό σου το χατίριο κήπος έμπαινε στη θάλασσαβαθύ γαρούφαλλο ακρωτήρι.

Κήπος, Θάλασσα, Πέλαγο, Κύματα, Φεγγάρι,Ουρανός, Χέρι, Κόρφος. Λέξεις και Εικόνες,Εικόνες και Συναισθήματα. Στο μυαλό μαςέρχονται ευαισθησίες, εμπειρίες, ελπίδες, απογοη-τεύσεις. Η ερωτική σχέση του ανθρώπου και τηςφύσης φτάνει στην πληρότητά της με τον ποιητι-κό λόγο του Οδυσσέα Ελύτη. Ας αφεθούμε και αςεπιτρέψουμε στην ποίηση να μας ταξιδέψει, όπωςμόνο αυτή ξέρει...

Ο θερινός κινηματογράφος άκμασε, άνθισε και έγινεθεσμός σε χώρες και περιοχές με παρατεταμένη καλο-καιρία και γενικά ήπιο κλίμα. Για παράδειγμα στις μεσο-γειακές χώρες.

Ο τυπικός θερινός κινηματογράφος είναι ένας πραγ-ματικός κήπος. Λουλούδια, παρτέρια, αγιόκλημα καιβασιλικός, δημιουργούν ένα ευωδιαστό, ευχάριστο περι-βάλλον. Το χαλίκι δεσπόζει ως δάπεδο για να αποφεύγε-ται η σκόνη που δημιουργεί το χώμα. Μια παγωμένηγρανίτα, ένα δροσερό αναψυκτικό, ένα σάντουιτς καιοπωσδήποτε ένα σακουλάκι πασατέμπο και ο φίλος τουκινηματογράφου περνάει ένα ευχάριστο βράδυ.

Πολλοί λόγοι υπάρχουν για να προτιμήσετε τον θερι-νό κινηματογράφο

Ο ανοιχτός χώρος, η αίσθηση ελευθερίας, ο τοπικόςχαρακτήρας, οι χαμηλές τιμές, η ποικιλία ταινιών, οι α-ναμνήσεις για το μέλλον.

Στο νησί μας υπάρχουν αρκετά θερινά σινεμά που θαμπορούσατε να επισκεφθείτε:

Στη Μυτιλήνη, το αρχοντικό Γεωργιάδη, θαυμάσιος χώ-ρος και μέχρι πρότινος με δωρεάν προβολές ταινιών. Ανκαι κάποια προβλήματα δεν επέτρεψαν να λειτουργήσειπέρυσι, θέλουμε να ελπίζουμε ότι φέτος θα ξεπεραστούν.Στην Καλλονή και στο Μόλυβο, σύγχρονα θερινά σινε-μά πραγματοποιούν προβολές καινούριων ταινιών. Αξί-ζει πράγματι να τα γνωρίσουμε!!!

Θερινά ΣινεμάΤων Κακαβούλια Μαρίας και Λάγου Ιωάννας