Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας

Post on 21-Jul-2015

2.023 views 1 download

Transcript of Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας

Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας

21ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

« Παρέα με τους ζωγράφους »

Σχολικό έτος 2013-2014

Σχεδιασμός- ΥλοποίησηΚλεονίκη Κοκκινοπλίτη

Τον Φεβρουάριο μήνα γνωρίσαμε έναν πολύ σπουδαίο Έλληνα ζωγράφοτον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα.Μιλήσαμε για τη ζωή του, επισκεφτήκαμε το σπίτι του, είδαμε έργα του.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας (26 Φεβρουαρίου 1906 - 3 Σεπτεμβρίου 1994) ήταν σημαντικός Έλληνας ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, εικονογράφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός.

Βιογραφία

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 1906. Πατέρας του ήταν ο αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος. Μητέρα του η Ελένη Γκίκα, η οποία είχε καταγωγή από την Ύδρα.

Ο μικρός Νίκος βρισκόταν κάθε καλοκαίρι στο νησί και αυτή η διαμονή του επηρέασε την καλλιτεχνική του δημιουργία. Οι γονείς του, με την παραίνεση του σχολείου του, στο οποίο είχε απαλλαγεί από το μάθημα της ιχνογραφίας λόγω εξαίρετων επιδόσεων, αντιλαμβανόμενη το ταλέντο του νεαρού τον έστειλε να μαθητεύσει κοντά στον Κωνσταντίνο Παρθένη.

Το 1923 πήγε για σπουδές στο Παρίσι, όπου εγγράφεται στη Σορβόννη, παρακολουθώντας μαθήματα γαλλικής και ελληνικής φιλολογίας και αισθητικής.

Το 1923 συμμετέχει σε ομαδική έκθεση . Η πρώτη ατομική του έκθεση οργανώνεται το 1927 στο Παρίσι. Παντρεύτηκε την ποιήτρια Αντιγόνη Κοτζιά.

Έργο Εκτός από τη ζωγραφική, όπου είχε μεγάλη και πολύ

σημαντική παραγωγή, ο Γκίκας ασχολήθηκε με τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη σκηνογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων αλλά και την κριτική τέχνης.

Συνέγραψε βιβλία, άρθρα και μελέτες για την Αρχιτεκτονική και την Αισθητική, καθώς και δοκίμια για την ελληνική τέχνη.

Η Ύδρα των παιδικών του χρόνων έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής του, καθώς του επέτρεψε να συνδυάσει στοιχεία γεωμετρικού κυβισμού, αρχιτεκτονικής και φωτός.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι επηρεάστηκε βαθύτατα από το έργο του Ματίς, αλλά σημαντική ήταν, επίσης, η επίδραση των Μπρακ και Πικάσσο.

«Το εργαστήρι του ζωγράφου»

«Μπαλκόνια της Αθήνας»

«Χαρταετοί στην Ακρόπολη»

«Το πανηγύρι»

«Τα Λαϊκά παιχνίδια»

«Με την γυναίκα του»

Επίσκεψη στο σπίτι του

Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα

Το σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα (ισόγειο και πέντε όροφοι) κτίστηκε με εντολή του ναύαρχου και πολιτικού Αλέξανδρου Χατζηκυριάκου, πατέρα του καλλιτέχνη, γύρω στο 1932 από τον Κωνσταντίνο Κιτσίκη, αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο, και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου.

«Προσπάθησα να ενώσω την Ανατολή και τη Δύση. Το αρχαίο και το νέο. Το μοντέρνο και το κλασικό. Δούλεψα τις αντιθέσεις», είχε πει ο Χατζηκυριάκος για τη διαμόρφωση του σπιτιού του. «Λιτό… μοντέρνο, άνετο, συνδυάζει κάτι από την αρχοντιά του παλιού καιρού και την πρακτικότητα της σύγχρονης εποχής», έγραφε τότε ένα από τα πολλά αφιερώματα ξένου περιοδικού.

To καθιστικό επηρεασμένο από τα ταξίδια του στην ανατολή.

Τραπεζαρία του σπιτιού με έπιπλα της οικογένειας που μεταφέρθηκαν από την Ύδρα.

Στον 3ο Όροφο του σπιτιού υπάρχουν έργα και αρχεία καλλιτεχνών της γενιάς του 30.

Το γραφείο του. Σε μια βιτρίνα φαίνεται μέρος της συλλογής από γυάλινα και πορσελάνινα βάζα.

Στο ειδικά διαμορφωμένο ευρύχωρο και φωτεινό δώμα του 6ου ορόφου, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας

εγκατέστησε το εργαστήριο και τη βιβλιοθήκη του.

Η βιβλιοθήκη του αποτελούνταν από 6.000 βιβλία

Είδαμε τον πίνακα: ‘’Γυναίκα και πεύκο’’.Τον πίνακα αυτόν τον γνωρίσαμε αμέσως γιατί τον γνωρίσαμε ως παιχνίδι στο site των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη.

Μ΄ αυτόν τον πίνακα αποφασίσαμε να δουλέψουμε.

Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε με μολύβι,κίτρινο φόντο.

Κάναμε τα χρώματα,

Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε το τοπίο.

Κατόπιν καθένας πρόσθεσε με την τεχνική του κολάζ τη γυναίκα ,το πεύκο και κάποια

αφηρημένα σχήματα.