Ελληνική Επανάσταση 1821(1825)-Greek Revolution1821(1825)

Post on 29-Jul-2015

1.950 views 1 download

Transcript of Ελληνική Επανάσταση 1821(1825)-Greek Revolution1821(1825)

1825Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο (12 Φεβρουαρίου)

Η κατάληψη της Σφακτηρίας (26 Απριλίου)Η μάχη στο Μανιάκι (20 Μαΐου)Η δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου (5 Ιουνίου)Η μάχη στους Μύλους (13 Ιουνίου)Β΄ πολιορκία Μεσολογγίου (15 Απριλίου)

Η κατάληψη της Σφακτηρίας

από τον Ιμπραήμ

26 Απριλίου 1825

Ο Ιμπραήμ :   αποβιβάστηκε στη Μεθώνη  προχώρησε στο Νεόκαστρο (Πύλος)   νίκησε τους Έλληνες στο Κρεμμύδι (7 Απριλίου1825)   στράφηκε προς τη Σφακτηρία

Κατά τη ναυμαχία στη Σφακτηρία πρόεδρος του Εκτελεστικού ήταν ο Κουντουριώτης οι Έλληνες βρίσκονταν σε εμφύλιο πόλεμο

Ο Ιμπρήμ αποφασίζει να ξεκαθαρίσει το νησί Σφακτηρία, που το υπερασπίζονται 1000 Έλληνες μαχητές.

Η σύγκρουση με τον Ιμπραήμ είναι σκληρή.Σκοτώνονται 350 ανάμεσά τους οι :ΑναγνωσταράςΤσαμαδός ΣαχίνηςΣανταρόζα500, μεταξύ τους ο Μαυροκορδάτος,διαφεύγουν με το καράβι του Τσαμαδού, τον «Άρη», που μόνο του ναυμαχεί για 6 ώρες με τον τουρκο – αιγυπτιακό στόλο.

Τσαμαδός

Σαντόρε Σανταρόζα :Ιταλός φιλέλληναςΣκοτώνεται κατά τη ναυμαχία στη Σφακτηρία

Αναγνωσταράς :υπουργός στρατιωτικών,σκοτώνεται στη ναυμαχία στη Σφακτηρία.

Η μάχη στο Μανιάκι

20 Μαϊου 1825

Μετά τη νίκη στη Σφακτηρία ο Ιμπραήμ στρέφεται στο Μανιάκι.

Ο Παπαφλέσσας με 1500 άνδρες αντιμετωπίζει τον τακτικό στρατό του Ιμπραήμ στο Μανιάκι.

Ο Παπαφλέσσας, ο κυριότερος απόστολος της Φιλικής Εταιρείας στην Πελοπόννησο, έπεσε μαχόμενος ηρωικά τους Αιγύπτιους του Ιμραήμ στο Μανιάκι.

Η κατάληψη της Τρίπολης από τον Ιμπραήμ10 Ιουνίου1825

 Η μάχη των Μύλων

Μετά τη νίκη στο Μανιάκι ο Ιμπραήμ καταλαμβάνει την Τρίπολη (10 Ιουνίου 1825) και την επομένη κατευθύνεται στο Ναύπλιο.

Η κυβέρνηση Κουντουριώτη μπροστά στον κίνδυνο του Ιμπραήμ και εν μέσω εμφυλίου πολέμου αποφυλακίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους

Κολοκοτρώνη

τοιχογραφία

Ο Κολοκοτρώνης συγκεντρώνει 6000 πολεμιστές για να αντιμετωπίσει τον τακτικό στρατό του Ιμπραήμ και χρησιμοποιεί σε ηγετικές θέσεις το Δ. Υψηλάντη και το Μακρυγιάννη, που δεν είχαν φθαρεί από τον εμφύλιο

Mαντώ Mαυρογένους (Madon)Aγωνίστηκε με όλες

τις δυνάμεις της για τον Aγώνα και έγινε διεθνώς γνωστή, κυρίως στους

γυναικείους φιλελληνικούς κύκλους

Adam Friedel

Η νίκη των Ελλήνων στους Μύλους (13 Ιουνίου 1825) αναχαιτίζει τον Ιμπραήμ, που επιστρέφει στην Τρίπολη.

Η κυβέρνηση Κουντουριώτη αναθέτει την οργάνωση τακτικού ελληνικού στρατού στο Γάλλο φιλέλληνα

Β΄ πολιορκία Μεσολογγίου

Απρίλιος 1825

Απρίλης 1825 : Ο Κιουταχής εκστρατεύει στο Μεσολόγγι με 35000 άνδρες  O Ιμπραήμ αποβιβάζεται στην Πελοπόννησο.  Oι Έλληνες βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο

Οι Τούρκοι ανοίγουν υπόγεια «λαγούμια» προς το χωμάτινο περίβολο του Μεσολογγίου, τα οποία γεμίζουν με μπαρούτι και τα πυροδοτούν.Οι πολιορκημένοι εφαρμόζουν την τακτική του «κόντρα – λαγουμιού», σκάβουν λαγούμια κάτω από τα τούρκικα και τα πυροδοτούν πριν οι Τούρκοι πυροδοτήσουν τα δικά τους και έτσι τα εξουδετερώνουν.

Η οχύρωση του Μεσολογγίου ήταν ένας μικρός φράχτης, 48 πυροβόλα, 4 βομβοβόλα, οχυρωματικά έργα. υπερασπιστές: 4500 άνδρες. οξύτατο το πρόβλημα διατροφής των πολιορκημένων.

Άκρα του τάφου σιωπήστον κάμπο βασιλεύειλαλεί πουλί, παίρνει σπειρί,κι η μάνα το ζηλεύει.Τα μάτια η πείνα μαύρισε,στα μάτια η μάνα μνέει,στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:«Έρμο τουφέκι σκοτεινό,τι σ’ έχω εγώ στο χέρι;Οπού συ μού ΄γινες βαρύκι ο Αγαρηνός το ξέρει». Δ. Σολωμός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοιβ1΄ σχεδίασμα.

Παναγιώτης Ζωγράφος:Η πολιορκία του Μεσολογγίου

Δεκέμβριος 1825 : ο Ιμπραήμ έρχεται στο Μεσολόγγι από την Πελοπόννησο με 10000 τακτικό στρατό για ενίσχυση του Κιουταχή.

10 Απριλίου 1825:η έξοδος του Μεσολογγίου.

Πήγες εις το Μεσολόγγιτην ημέρα του Χριστούμέρα που άνθιζαν οι λόγγοιγια το τέκνο του Θεού.…………………………. Σ΄ αυτό, εφώναξε, το χώμαστάσου ολόρθη, Ελευθεριά!…………………………..Δ.Σολωμός, Ύμνος εις την Ελευθερίαν.

…Εδώ ΄ναι χρεία να κατεβώ,να σφίξω το σπαθί μου,πριν όλοι χάσουν τη ζωή,κι εγώ όλη την πνοή μου,τα λίγα απομεινάριατης πείνας και της αντρείας,……………………………γκόλφι να τα ΄χω στο πλευρόκαι να τα βγάλω πέρα,που μ΄ έκραξαν μ΄ απαντοχήφίλο , αδελφό, πατέραδρόμο αστραφτά να σχίσω τους σ΄ εχθρούς καλά θρεμμένουςσ΄ εχθρούς πολλ΄ άξιους,πολλά φαρμακωμένουςνα μείνεις, χώμα πατρικό,για μισητό ποδάρι,η μαύρη πέτρα σου χρυσήκαι το ξερό χορτάρι. Θύρες ανοιξτ’ ολόχρυσεςΓια τη γλυκιάν ελπίδα Δ. Σολωμός,Ελεύθεροι πολιορκημένοι,Β6΄ Σχεδίασμα.

Μητέρα μεγαλόψυχη στον πόνο και στη δόξα

Δ. Σολωμός

Ο γιος υπερασπίζεται τον θνήσκοντα πατέρα

του

Ary Scheffer

Μακρύς ο λάκκος π΄άνοιξε και κλει το γίγαντά μου. Δ.Σολωμός