ομαδικη εργασια β1

Post on 23-Jul-2015

380 views 0 download

Transcript of ομαδικη εργασια β1

«Οι γάτεσ των φορτηγών πλοίων»Εργαςία των μακθτϊν:

•Κυριάκου Κωςτισ•Κουιμτηίδθσ Μάριοσ

•Ζάχοσ Βαγγζλθσ•Βίλδοσ Βαςίλθσ

•Ζυμάρασ Αργφρθσ•Αντωνόπουλοσ Γιάννθσ

Επιβλζπουςα Κακθγιτρια:Τςουκανζλθ Μαρία

Βιογραφικό Σημείωμα

Νίκοσ Καββαδίασ (1910-1975)

Γεννικθκε ςε μια μικρι πόλθ τθσ Μαντηουρίασ,κοντά ςτο Χαρμπίν, από γονείσ Κεφαλλονίτεσ.Το 1914 επζςτρεψε με τθν οικογζνειά του ςτθν Κεφαλλονιά και από το1921 ωσ το 1932 εγκαταςτάκθκε ςτον Πειραιά, όπου τελείωςε τισεγκφκλιεσ ςπουδζσ του. Όλθ του τθ ηωι υπιρξε ναυτικόσ, ζχοντασμπαρκάρει για πρϊτθ φορά -εγκαταλείποντασ τισ ςπουδζσ του ςτθνΙατρικι με τον αιφνίδιο κάνατο του πατζρα του-...

...ςτο φορτθγό πλοίο «Άγιοσ Νικόλαοσ»το 1929. Πιρε το δίπλωμα τουαςυρματιςτι το 1939 και ζκτοτεεργάςτθκε ςε εμπορικά και επιβατικάπλοία. Ταξίδεψε αδιάκοπα ςε όλο τονκόςμο ωσ τον Νοζμβριο του 1974, τρείσμινεσ πρίν απο τον κάνατό του , αποεγκεφαλικό επειςόδιο , το Φεβρουάριοτου 1975.

Βιογραφικό Σημείωμα

-Εργογραφία•Μαραμποφ (1933)•Ποφςι (1947)•Τραβζρςο (1975)•Το ημερολόγιο ενόσ τιμονιέρη: Αιηςαύριςτα πεζογραφθματα και ποιθματα. •Guy (Michel) Saunier. Ακινα: Άγρα, 2005

-Πεηογραφία•Βάρδια (1954)•Λι (1987)•Του πολζμου/Στ' άλογό μου (1987)

Ανάλυςη του ποιήματοσ

Μορφή

Το ποίθμα αποτελείται από οκτώ ςτροφζσ. Ο 2οσ με τον 4ο ςτίχοομοιοκαταλθκτοφν ενώ ο 1οσ με τον 3ο όχι (με εξαίρεςθ τθν τζταρτθ ςτροφι).

Η γλώςςα του ποιιματοσ είναι απλι δθμοτικι, ενώ χρθςιμοποιοφνται αρκετζσλζξεισ τθσ ναυτικισ ορολογίασ(φορτθγά, λαμαρίνεσ, καρφιά, πλώρθ, ναφτεσ, αρρώςτια του ςιδζρου).

Το φφοσ του ποιιματοσ είναι μελαγχολικό και πζνκιμο, χωρίσ ωςτόςο ναμετατρζπεται ςε υπερβολικά κρθνθτικό. Είναι, επίςθσ, αρκετά παραςτατικό, κακώσδίνονται με λεπτομζρειεσ οι κινιςεισ και τα χαρακτθριςτικά τθσ γάτασ.Επίςθσ, κυριαρχοφν τα ζντονα ςυναιςκιματα των ναυτικών.

Ανάλυςη του ποιήματοσΜορφή

Θεματικζσ ενότητεσ του ποιήματοσ

Πρώτθ Ενότθτα«Οι ναυτικοί ςτα φορτθγά… φζρνει πυρετό»Η γάτα του πλοίου αποτελεί τθ ςυντροφιά και το υποκατάςτατο τωνγυναικών για τουσ ναυτικοφσ.

Δεφτερθ Ενότθτα«Τθσ ζχουν πάντα… γυναίκα αγαπθτι»Η αρρώςτια που χτυπά τθ γάτα του πλοίου και ο κάνατόσ τθσ.

Απαντήςεισ των αςκήςεων του Σχολικοφ Βιβλίου

1.Για ποιουσ λόγουσ, ςφμφωνα με το ποίθμα, οι ναυτικοί ςταφορτθγά πλοία τρζφουν γάτεσ;

Σφμφωνα με το ποίθμα, οι ναυτικοί ςτα φορτθγά πλοίατρζφουν γάτεσ για να ζχουν μια ςυντροφιά ςτα μεγάλα και κουραςτικάταξίδια τουσ. Πζρα όμωσ από αυτό, οι γάτεσ αντικακιςτοφν τθγυναικεία φπαρξθ ςτο υποςυνείδθτο των ναυτϊν, κακϊσ όπωσ είναιφυςικό δεν υπάρχουν γυναίκεσ ςτα φορτθγά πλοία κι ζτςι οι ναφτεσβιϊνουν πιο ζντονα τθ μοναξιά. Το γεγονόσ ότι οι γάτεσ λειτουργοφν ωσυποκατάςτατο τθσ γυναίκασ φαίνεται από τα πολλά γυναικείαχαρακτθριςτικά που τουσ αποδίδει ο ποιθτισ: είναι χαδιάρεσ, ζχουνμάτια θλεκτριςμζνα που προκαλοφν τον πυρετό ςε όποιον τακοιτάηει, ζχουν μια περθφάνια, τουσ αρζςει να ρεμβάηουν, κυμϊνουν.

2.Από ποια αρρώςτια κινδυνεφει θ γάτα του καραβιοφ και πώσπροςπακοφν οι ναυτικοί να τθν προφυλάξουν;

Η γάτα του καραβιοφ κινδυνεφει από τθν «αρρϊςτια τουςιδζρου». Είναι μια αςκζνεια που προςβάλλει τισ γάτεσ, όταν μζνουνγια πολφ καιρό μζςα ς’ ζνα πλοίο και βλζπουν ςυνζχεια ςίδερο.Αρχικά, το βλζμμα τουσ χάνει τθ γρθγοράδα και τθν κινθτικότθτά του καικατόπιν τρελαίνονται.

Οι ναυτικοί προςπακοφν να προφυλάξουν τθ γάτα από αυτόντον αργό κάνατο, φορϊντασ τθσ ζνα φυλαχτό. Ποτζ, όμωσ, δενκαταφζρνουν να τθ γλιτϊςουν από τθν αρρϊςτια αυτι κι ζτςι ζνασ απότουσ ναυτικοφσ, αυτόσ που ζχει ηιςει πιο πολλζσ άςχθμεσ καταςτάςεισςτθ ηωι του και είναι πια ςυνθκιςμζνοσ, αναλαμβάνει να πετάξει τθγάτα ςτθ κάλαςςα όταν βλζπει ότι είναι ετοιμοκάνατθ. Καιφυςικά, μετά από αυτιν τθν πράξθ, κάκε ναυτικόσ απομονϊνεται για νακρθνιςει το χαμό τθσ.

3.Βρείτε εκφράςεισ που ςυνδζουν τθ γάτα με τθν γυναίκα (πχ.«κάνει ςα γάτα τθν ουρά τθσ») ι χρθςιμοποιοφν τθν λζξθ «γάτα»για να αποδώςουν μια ζννοια (πχ. «αυτόσ είναι γάτα») καιεξθγιςτε τθ ςθμαςία τουσ.

Υπάρχουν αρκετζσ εκφράςεισ που ςυνδζουν τθ γάτα με τθγυναίκα, όπωσ: «χαδιάρα ςαν γάτα», «τρίβεται ςαν γάτα» κ.ά.Όμωσ, επιπλζον θ λζξθ «γάτα» χρθςιμοποιείται για να αποδϊςειμια ζννοια, όπωσ για παράδειγμα: «όςο πατάει θ γάτα» (δθλαδιελάχιςτα), «είναι γάτα με πζταλα» (δθλαδι είναι πολφ ικανόσάνκρωποσ), «όταν λείπει θ γάτα, χορεφουν τα ποντίκια» (δθλαδιόταν λείπει ο υπεφκυνοσ, τότε οι υπόλοιποι κάνουν ό,τικζλουν), «μαλϊνουν ςαν το ςκφλο με τθν γάτα» (μαλϊνουν πολφάςχθμα), «είναι εφτάψυχοσ γάτα» (δθλαδι δεν πακαίνειτίποτα), «ςαν βρεγμζνθ γάτα» (δθλαδι ταπεινωμζνοσ).

Πηγζσ Πληροφόρηςησ:

• www.google.gr

• el.wikipedia.org

• Εγκυκλοπαίδεια «ΔΟΜΗ»

-ΤΕΛΟΣ-