Αθ λ η τ ι Σάββατο 12 - Κόυριακή 13 ΜΑΡΤςΙΟΥ 2016 · Τα μεγάλα...

Post on 28-Jul-2020

1 views 0 download

Transcript of Αθ λ η τ ι Σάββατο 12 - Κόυριακή 13 ΜΑΡΤςΙΟΥ 2016 · Τα μεγάλα...

sd Σάββατο 12 - Κυριακή 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Αθλητισμός

Ο ΣτέλιοςΓιαννακόπουλος μιλάει για όλα

10 Μαρτίου 1925: Ενας θρύλος γεννιέται

στον Πειραιά

ΠΑΟΚ: Το «αύριο»

μιας μεγάλης ομάδας

Τα «πράσινα» ρεκόρτου τελικού Κυπέλλου

Ελλάδας

Από τα ψηλά στα χαμηλά οι ομάδες

στην Ευρώπη

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ2

Συνέντευξη

Του Τάσου Γιαννακόπουλου

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος είναιένας άνθρωπος που σε κερδίζει απότην πρώτη στιγμή. Με την ευθύτηταπου έχει το βλέμμα του, τις ξεκά-θαρες απόψεις του, αλλά και τηνειλικρίνειά του.

Σημεία αναφοράς για όλα αυτάη αγάπη του για το ποδόσφαιρο τοοποίο ο δημοφιλής «Stelios» τωνοπαδών της Μπόλτον υπηρετεί αδιά-

λειπτα από το 1992, έχοντας πε-ράσει απ’ όλα τα πόστα. Για 18χρόνια ως ποδοσφαιριστής με μιατεράστια καριέρα εντός και εκτόςΕλλάδας που είχε ως κορωνίδα τηνκατάκτηση του Euro 2004 με τηνΕθνική ομάδα, στη συνέχεια ωςσυνδικαλιστής καθώς διετέλεσε γιαμια διετία ως πρόεδρος του Πανελ-ληνίου Συνδέσμου ΑμειβομένωνΠοδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) και απότο 2012 ως προπονητής αρχικά

στον Πανηλειακό, ομάδα που τονέκανε γνωστό στο ευρύ φίλαθλοκοινό και έγινε το... σκαλοπάτι γιατην μεταγραφή του στον Ολυμπιακόκαι τώρα στην Κηφισιά, το τιμόνιτης οποίας ανέλαβε πριν από λίγες,μόνο, βδομάδες.

Στα 42 χρόνια του ο Γιαννακό-πουλος δείχνει περισσότερο φιλό-δοξος από ποτέ μιας και έχει «μπο-λιάσει» μέσα του το... μικρόβιο τουπροπονητή και θέλει να κάνει μια

καριέρα ανάλογη με αυτή που έκανεως ποδοσφαιριστής. Αλλωστε οι πο-δοσφαιρικές του παραστάσεις καιεμπειρίες είναι από πολύ υψηλόεπίπεδο και σίγουρα θα τον βοη-θήσουν στην μάχη που θα δώσειγια την καθιέρωσή του και ως προ-πονητής.

Συναντήσαμε τον Γιαννακόπουλοστο προπονητήριο της Κηφισιάς,λίγο μετά το τέλος ενός ακόμη προ-γράμματος με τη νέα του ομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

2 «Ο βαθμολογικός πίνακας λέει πάντα την αλήθεια»

Ιδρυτής ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΑΝΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ Η. ΔΙΑΜΑΤΑΡΗΣΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΒΕΤΑ Η. ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥΒοηθός Εκδότη -

Υπεύθυνη Διαφημιστικού Τμήματος

ΕΤΟΣ Ι∆ΡΥΣΕΩΣ 1915 FOUNDED 1915

[\ NATIONAL�HERALD37-10 30th Street,

LIC, N.Y. 11101-2614ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ:

∆ηµοκρίτου 1 & Ακαδηµίας Τ.Κ. 106 71

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΑΛΙΟΣ Υπεύθυνος Εκδοσης

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ Υπεύθυνη Παραγωγής

6 10 Μαρτίου 1925: Ενας θρύλος γεννιέται

Το «αύριο» μιας μεγάλης ομάδας

«Ο βαθμολογικός πίνακας λέει πάντα την αλήθεια»

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος μιλάει για τον Ολυμπιακό, το πρωτάθλημα,

την Εθνική και φυσικά για τους «δυο φορές πιο Ελληνες, ομογενείς»

14 Από τα ψηλά σταχαμηλά οι ομάδεςστην Ευρώπη

16 Κοινωνική κριτική

13 Τα «πράσινα» ρεκόρτου τελικού Κυπέλλου

12 Πέτρος Τσιάλλας:Ενας Ελληνας πίσω από το «Ντόχα 2023»

10 Η Σαράποβακαι άλλα «ονόματα» του ντόπινγκ

11

8

Η Ιστορία του ντόπινγκ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 - ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 3

και μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για όλα. Για το ελληνικό πρωτάθλημα,τον Ολυμπιακό, τον Κώστα Φορτούνη, αλλά και την Εθνική ομάδα. Ακόμηαναφέρθηκε στο εγχείρημα του να αναλάβει την Μπόλτον, το ποδοσφαιρικόμέλλον του Κώστα Μανωλά, τους λόγους που αποδέχτηκε την πρότασητης Κηφισιάς, ενώ μίλησε με τεράστιο σεβασμό για τους Ελληνες της Αμε-ρικής.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στ. Γιαννακόπουλου!Τελικά η διαφορά του Ολυμπιακού από τις υπόλοιπες ελληνικές

ομάδες αντικατοπτρίζεται στον βαθμολογικό πίνακα;«Αυτό που έχω μάθει στην ζωή μου, αλλά και στο ποδόσφαιρο είναι ότι

η βαθμολογία λέει πάντα την αλήθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακόςέχει αποδείξει μέσα από μια σειρά αγώνων ότι έχει την μεγαλύτερηδιάρκεια σε απόδοση, αλλά και τα καλύτερα αποτελέσματα από τους αν-ταγωνιστές του. Οποιος έχει διάρκεια, ποιότητα, αλλά και το επιθυμητόαποτέλεσμα είναι ο καλύτερος κάτι που ισχύει και με την περίπτωση τουΟλυμπιακού με βάση την βαθμολογία του πρωταθλήματος».

Αυτή η έλλειψη ανταγωνισμού, μήπως όμως δημιουργεί πρόβλημαστον Ολυμπιακό;

«Σίγουρα κρύβει κάποιους σημαντικούς κινδύνους. Αυτή η μεγάλη δια-φορά είναι κακό για μια ομάδα γιατί σταματάει τον ανταγωνισμό. Πέφτειτο κίνητρο των παικτών κι αυτό έχει αντίκτυπο πρωτίστως στο κίνητροπου έχουν στα παιχνίδια. Κάτι τέτοιο φαίνεται πιο καθαρά στα ευρωπαϊκάπαιχνίδια της ομάδας. Στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου όταν ο Ολυμ-πιακός δεν είχε αποκτήσει αυτή την ξεκάθαρη διαφορά από τους αντιπάλουςτου στην Ελλάδα, η αδρεναλίνη των παικτών του ήταν στα ύψη κάτι πουφάνηκε από την εξαιρετική πορεία που έκαναν στον όμιλο του ΤσάμπιονςΛιγκ με αποκορύφωμα την εκπληκτική νίκη τους επί της Αρσεναλ στοΛονδίνο. Στην συνέχεια όταν τα πάντα είχαν κριθεί εντός συνόρων οιρυθμοί αναπόφευκτα έπεσαν και ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να είναιανταγωνιστικός και να αποκλείσει την Αντερλεχτ μια ομάδα που σαφώςήταν στα μέτρα του».

Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης του φετινού Ολυμπιακού;«Αναμφισβήτητα ο Κώστας Φορτούνης. Εξελίχτηκε με το ταλέντο που

διαθέτει και την δουλειά που έχει κάνει στις προπονήσεις σε παίκτη βαρό-μετρο για τον Ολυμπιακό. Εχει πάρει ηγετικές πρωτοβουλίες μέσα στογήπεδο που μέχρι πρότινος τις είχε στην ομάδα ο Τσόρι Ντομίνγκες. Απόκει και πέρα ο παίκτης έκπληξη του φετινού Ολυμπιακού είναι για μένα οΤζίμι Ντουρμάζ που έδειξε ένα μέρους του μεγάλου ταλέντου που διαθέτει.Μεγάλη εντύπωση μου έκανε και ο Ελαμπντελαουί. Τον θεωρώ τρίτοκατά σειρά παίκτης σε απόδοση του φετινού Ολυμπιακού».

Και μια και ο λόγος για τον Φορτούνη και με αφορμή το σοβαρόενδιαφέρον που φέρεται να δείχνει η Τότεναμ, για την απόκτησήτου, θα μπορούσε να σταθεί στο αγγλικό πρωτάθλημα;

«Φυσικά και μπορεί να σταθεί στην Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ οΦορτούνης υπό μια όμως βασική προϋπόθεση, που δεν είναι άλλη από τοότι θα πρέπει να δυναμώσει κι άλλο σωματικά. Θα χρειασθεί να αρχίσεινα περνάει πολλές ώρες στην αίθουσα με τα βάρη. Αν γίνει physical, τότεναι, μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις ενός τόσοδυνατού πρωταθλήματος όπως είναι το αγγλικό».

Το φετινό πρωτάθλημα στην Ελλάδα πως το είδες;«Δεν είδα μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρσι. Πάνω - κάτω ήταν τα

ίδια πράγματα. Εξαίρεση αποτελεί η επιστροφή της ΑΕΚ στην μεγάλη κα-τηγορία. Η Ελλάδα χρειάζεται στην Σούπερ Λίγκα και άλλες μεγάλεςομάδες με πολύ κόσμο όπως είναι ο Αρης, ο ΟΦΗ και η Λάρισα για να δυ-ναμώσει κι άλλο το πρωτάθλημά μας και να γίνει πιο ανταγωνιστικό».

Θέλεις να σχολιάσεις τα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στοελληνικό ποδόσφαιρο, με τα επεισόδια, τις ματαιώσεις και τις ανα-βολές;

«Για μας τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου όλα αυτά που συμβαίνουνείναι ιδιαίτερα λυπηρά. Τα νέα ταξιδεύουν πλέον αστραπιαία μέσω τουδιαδικτύου σε όλο τον κόσμο και η ζημιά που γίνεται στο ποδόσφαιρόμας είναι τεράστια. Εύχομαι να σταματήσει κάποια στιγμή αυτή ηκατάσταση και να επιστρέψει ξανά ο κόσμος στα γήπεδα μας που αδειάζουνμέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ».

Την κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική ομάδα της Ελλάδαςπως την κρίνεις;

«Εγιναν κάποιες αλλαγές στηνΕθνική ομάδα, αρχής γενομένης μετην αποχώρηση του Φερνάντο Σάν- u 4

Τα μεγάλα αστέρια του Πανηλειακού, Γιαννακόπουλος και Τζόρτζεβιτς (επάνω) πήγαν «πακέτο» στονΟλυμπιακό και του άλλαξαν την ιστορία, με τον Στέλιο να επιστρέφει στον Πύργο ως τεχνικός (κάτω).

τος μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας.Νομίζω ότι ο Κλαούντιο Ρανιέριήρθε σε μια μεταβατική περίοδογια την Εθνική. Ο Ρανιέρι ήθελε ναπεράσει την δική του φιλοσοφία σεμια υπάρχουσα κατάσταση που είχεφέρει επιτυχίες τα προηγούμεναχρόνια στην Εθνική, όμως στάθηκεάτυχος σε αυτά που ήθελε να εφαρ-μόσει. Δεν αμφισβητεί κανείς τιςσπουδαίες ικανότητες του Ρανιέρι.Είναι καλός προπονητής, όπως φαί-νεται και από όσα έχει ήδη πετύχειμε την Λέστερ όμως αυτή η αλλαγήστον πάγκο της Εθνικής δεν απέδωσεκαρπούς με αποτέλεσμα να έρθουντα αρνητικά αποτελέσματα που προ-κάλεσαν την απογοήτευση στουςπαίκτες και την γκρίνια στους φι-λάθλους. Σε τέτοιες καταστάσεις ευ-θύνη έχουν όλοι και οι παίκτες καιοι προπονητές και η Ομοσπονδία,οι πάντες...».

Με τον Μίχαελ Σκίμπε στο τι-μόνι της Εθνικής βλέπεις φωςστο τούνελ;

«Ναι είμαι αισιόδοξος. Πιστεύωότι ο Σκίμπε θα καταφέρει να επα-

ναφέρει την Ελλάδα στον γνώριμογι’ αυτήν τρόπο παιχνιδιού της,όπως ήταν επί εποχής Ρεχάγκελ.Για μένα είναι θέμα χρόνου η Εθνικήνα γυρίσει στην παλιά της εικόνακαι να δούμε όλοι μας την ομάδαπου θαυμάσαμε και αγαπήσαμε ταπροηγούμενα χρόνια».

Μετά το πρώτο σου βήμα στηνπροπονητική το 2012 με τον Πα-νηλειακό τώρα ήρθε η Κηφισιά.Πως προέκυψε;

«Κατ’ αρχήν η Κηφισιά ήταν μιαομάδα που την παρακολουθούσαστενά τα τελευταία τέσσερα χρόνιακαθώς στις Ακαδημίες της και συγ-κεκριμένα στα αστεράκια, αγωνί-ζονται οι δυο από τους τρεις γιουςμου. Είχα λοιπόν ιδίαν άποψη γιατο πως λειτουργεί ο σύλλογος απότην πρώτη ομάδα μέχρι τις μικρό-τερα γκρουπ των Ακαδημιών. Είναιμια οργανωμένη ομάδα για το επί-πεδο της, έχει σοβαρή διοίκηση μεανθρώπους που αγαπούν το ποδό-σφαιρο, έχει πρόεδρο τον ΒασίληΓατζούλα έναν άνθρωπο που είναιερωτευμένος με το ποδόσφαιρο και

την Κηφισιά. Οι συνθήκες είναι όσοπιο επαγγελματικές γίνονται, τη-ρουμένων των αναλογιών και ως εκτούτου χαίρεσαι να δουλεύεις κάτωαπό αυτές τις συνθήκες. Αλλωστεαυτές ήταν και ο λόγος που δέχτηκανα αναλάβω την τεχνική ηγεσία τηςσυγκεκριμένης ομάδας. Κι εδώ θέλωνα αποκαλύψω ότι για χάρη τηςΚηφισιάς που αγωνίζεται στην Γ’Εθνική, απέρριψα προτάσεις απόομάδες της Φουτμπολ Λιγκ».

Φέτος ποιοι είναι οι στόχοιτης Κηφισιάς;

«Αυτή τη σεζόν βασικός στόχοςτης ομάδας είναι η παραμονή στηνκατηγορία. Δεν κινδυνεύουμε, αλλάθέλει προσοχή. Έτσι όπως είναι ταπράγματα στην Γ’ Εθνική αν θέλεικάποια ομάδα να σωθεί θα πρέπεινα κάνει πρωταθλητισμό. Αν όλαπάνε καλά, τότε το καλοκαίρι θαβάλουμε τις βάσεις για να πάμε ψη-λότερα την ερχόμενη σεζόν».

Πριν από κάποιο καιρό είχεγραφτεί στο εξωτερικό ότι ήθελεςμαζί με μια ομάδα επιχειρηματιών

Στέλιος Γιαννακόπουλος: Κακό για τον Ολυμπιακό η έλλειψη ανταγωνισμού - Η εθνική ομάδα θα επιστρέψει σύντομα στο δρόμο των επιτυχιών -

Πρέπει να δυναμώσει για να παίξει στην Αγγλία ο Φορτούνης - Είπα όχι σε ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ για την Κηφισιά

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ4

(Αριστερά και επάνω): Αυτή εί-ναι η εκτός γηπέδων ζωή του

Στέλιου Γιαννακόπουλου. Εναςοικογενειάρχης με όλη τη σημα-σία της λέξης κι ένας άνθρωπος

που κρατάει όλες τις παραδόσειςκαι αξίες της ζωής.

Η καριέρα του Στέλιου ΓιαννακόπουλουΟ Στέλιος Γιαννακόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του το 1992

από τον Εθνικό Αστέρα. Αμέσως καθιερώθηκε στους βασικούς,πετυχαίνοντας έξι τέρματα στην πρώτη του χρονιά.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του είχαν ως αποτέλεσμα να προ-καλέσει το ενδιαφέρον του Πανηλειακού, ο οποίος και τον απέ-κτησε την επόμενη περίοδο. Στα τρία χρόνια που έμεινε στοΠύργο σημείωσε 26 τέρματα σε 84 αγώνες και προσέλκυσε σύν-τομα την προσοχή των μεγάλων ομάδων του Κέντρου.

Τελικά τον απέκτησε το καλοκαίρι του 1996 ο Ολυμπιακός«πακέτο» με το άλλο μεγάλο ταλέντο του Πανηλειακού εκείνητην εποχή, τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Με τους «ερυθρόλευκους» ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έπαιξεεπτά περιόδους, πραγματοποιώντας 189 εμφανίσεις με «συγκο-μιδή» 63 γκολ. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 7 συνεχόμενεςχρονιές το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ έφθασε και στα προημι-τελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, την περίοδο 1998-1999.

Επειτα από δέκα έτη καριέρας στην Ελλάδα, το 2003 αποκτή-θηκε από την Μπόλτον. Ο πρώτος του αγώνας ήταν εναντίον τηςΜάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ εκείνη τη χρονιά έφθασε στοντελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας. Στην Μπόλτον παρέμεινε μέχρι το2008 και στις 22 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς υπέγραψεστην Χαλ Σίτι, όπου και παρέμεινε για ένα εξάμηνο.

Τον Ιανουάριο του 2009 υπέγραψε συμβόλαιο 1,5 έτους με τηΛάρισα, στην οποία και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσιαέναν χρόνο αργότερα.

Το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας πραγματοποιήθηκεστις 12 Μαρτίου του 1997, στον εκτός έδρας φιλικό αγώναεναντίον της Κύπρου (4-0), που έγινε στο Παραλίμνι.

Μία από τις σημαντικότερες και αξιοσημείωτες εμφανίσειςτου με την Ελλάδα ήταν στη νίκη με 1-0 στον εκτός έδρας αγώνακατά της Ισπανίας, για τα προκριματικά του Euro 2004, αποτέλεσμαπου ουσιαστικά εξασφάλισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στηντελική φάση της διοργάνωσης στην Πορτογαλία. Εκεί, ήταν έναςαπό τους βασικούς συντελεστές της εντυπωσιακής πορείας της«γαλανόλευκης», που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του τρο-παίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 - ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 5

να αναλάβεις την Μπόλτον. Τιακριβώς ίσχυε και που βρίσκεταιαυτό το θέμα;

«Ολα αυτά που γράφτηκαν ήτανέγκυρα και σωστά. Εγώ ήμουν οάνθρωπος που θα αναλάμβανε τηνΜπόλτον σε οργανωτικό επίπεδο,σε ότι είχε σχέση με το ποδοσφαι-ρικό τμήμα. Θα λειτουργούσα δη-λαδή ως επικεφαλής του ποδοσφαι-ρικού τμήματος. Προς το παρώναυτό το θέμα έχει παγώσει, χωρίςνα σημαίνει ότι η συγκεκριμένηπροοπτική έχει εγκαταλειφθεί ορι-στικά από το συγκεκριμένο γκρουπανθρώπων. Δεν αποκλείεται οι άν-θρωποι αυτοί να προσπαθήσουν νααναλάβουν τις τύχες κάποιας άλληςομάδας στην Αγγλία ή σε κάποιαάλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οτιδήποτεκι αν γίνει προς αυτή την κατεύ-θυνση θα μετέχω κι εγώ με τηνπροοπτική να αναλάβω ρόλο τεχνι-κού διευθυντή. Μπορεί και σε ρόλοπροπονητή, ποιος ξέρει...».

Για την Φορτούνη και την προ-οπτική να παίξει κάποια στιγμήστην Αγγλία μας είπες την άποψήσου. Για τον Κώστα Μανωλά τονοποίο όλα τα ρεπορτάζ του ξένουτύπου τον φέρνουν το καλοκαίριαπό την Ρόμα σε κορυφαίο αγ-γλικό σύλλογο ποιο είναι το σχό-λιο σου;

«Ο Μανωλάς είναι έτοιμος απόκάθε άποψη να σταθεί στην αγγλικόποδόσφαιρο και μάλιστα σε πρωτο-κλασάτη ομάδα. Εχει όλο το πακέτοπου θέλουν από έναν ποδοσφαιριστήοι Αγγλοι. Εχει την σωματοδομή,την ταχύτητα, το κεφάλι, το χαρα-κτήρα και την προσωπικότητα νααντιμετωπίσει οποιονδήποτε προ-σωπικό αντίπαλο. Νομίζω ότι είναιη κατάλληλη στιγμή για τον Μανωλάνα κάνει το τεράστιο άλμα στην κα-ριέρα του και να βρεθεί σε κάποιααπό τις κορυφαίες ομάδες της Αγ-γλίας».

Τι μήνυμα θέλεις να στείλειςστους Ελληνες της Αμερικής;

«Εχω ζήσει έξι χρόνια στο εξω-τερικό και ξέρω πως αισθάνονταιαυτοί οι άνθρωποι. Είναι πιο Ελληνεςαπό τους Ελληνες ή καλύτερα θαέλεγα είναι δυο φορές Ελληνες. Εχωβρεθεί δυο φορές σε ΗΠΑ και Κα-ναδά και ξέρω πως είναι τα πράγ-ματα».

Θα πήγαινες κάποια στιγμή ναδουλέψεις στην Αμερική;

«Και βέβαια, είμαι ανοιχτός σεκάθε πρόκληση στη ζωή μου καιδεν αποκλείω τίποτα για το μέλλον.Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τοαμερικάνικο πρωτάθλημα, το MLSείναι η ανερχόμενη δύναμη στοπαγκόσμιο ποδόσφαιρο κάτι πουφαίνεται από τους σπουδαίους παί-κτες που αγωνίζονται εκεί, αλλά καιαπό εκείνους που ετοιμάζονται νατο κάνουν πολύ σύντομα».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ6

«Συνίσταται εν Πειραιεί υπό τοντίτλον ‘Ολυµπιακός Σύνδεσµος Φι-λάθλων Πειραιώς’ Σωµατείον, ούτι-νος σκοπός είναι η ανάπτυξις τηςσωµατικής αγωγής παρά τη νεολαίακαι η κατά πάντα φίλαθλον τρόπονεξύψωσις αυτής».

Είναι άγνωστο αν εκείνη η παρέαπου έκανε την ιστορική συνέλευσηστην ταβέρνα του Μοίρα, το 1925,και αµέσως μετά εξέδιδε καταστα-τικό, μέρος του οποίου λίγο πρινδιαβάσατε, είχε έστω και την πα-ραµικρή ιδέα ότι έγραφε ιστορία.Στόχος, όπως είπε ο Μιχάλης Μα-νούσκος, ήταν να δηµιουργηθεί έναςΣύλλογος που θ’ αποτελούσε έµπνευ-ση για όλους τους Ελληνες. ‘Ολυµπια-κός’ το όνοµα και ο δαφνοστεφα-νωµένος έφηβος το έµβληµά του.

Τελικά δεν αποτέλεσε µόνο πηγήέµπνευσης ο Ολυµπιακός. Εγινε κάτιπολύ παραπάνω. Ηταν ο λόγος πουοι οικονοµικά ασθενέστεροι περπα-τούσαν στο δρόµο µε το κεφάλιψηλά. Περήφανα. ∆εν ήταν απλά ηοµάδα τους αλλά τρόπος ζωής. ΕναςΣύλλογος που προέρχεται από τονκόσµο, πορεύεται µαζί του και κα-ταλήγει σ’ αυτόν. Ο Ολυµπιακόςδεν είναι µία, ακόµα, οµάδα. Είναιπάνω από το ίδιο το παιχνίδι. Πιοέντονος και από τον ενθουσιασµότης νίκης. Τρόπος ζωής. Παράδειγµαγια τους µαχητές της καθηµερινό-τητας. ∆εν παραδίνεται. Ξεπερνάειτα εµπόδια. Είναι Ολύµπιος. Είναιη ίδια η Ελλάδα. Είναι Ιδανικό.Είναι Θρύλος.

Γεννήθηκε στον Πειραιά, το 2οµεγαλύτερο λιµάνι της Μεσογείου.Χιλιοτραγουδήθηκε στο: Οσο καινα ψάξω δεν µπορώ να βρω άλλολιµάνι. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσµοτα Ολυµπιακά ιδανικά. Eµπνέει τουςΕλληνες. Είναι στο µυαλό κάτι µαγι-κό. Η κληρονοµιά είναι µεγάλη.Υποχρέωση να συνεχίσει ο Θρύλοςσε ρότα επιτυχιών. Μεγάλη είναικαι η ευθύνη για να µεταλαµπα-δευτούν στις επόµενες γενιές ταΟλυµπιακά ιδανικά. Ο Ολυµπιακόςείναι Θρύλος. Η δική µας Ολυµπιακήοικογένεια. Είµαστε νικητές. Ποτέδεν σταµατάµε. Ποτέ δεν το βάζουµεκάτω. Συνεχίζουµε να ονει-ρευόµαστε!».

Με αυτή την ανακοίνωση τηνπερασμένη Πέμπτη η ΠΑΕ Ολυμ-πιακός θύμισε σε όλους τα 91 χρόνιααπό την ίδρυση της συλλόγου.

Στις 10 Μαρτίου, πριν από 91χρόνια, η αγάπη πέντε αγοριών,πέντε αδερφών, για το τότε ταχύτερααναπτυσσόμενο σπορ στον πλανήτη,γέννησε τον μετέπειτα πιο πετυχη-μένο και λαοφιλέστερο ελληνικόσύλλογο: τον Ολυμπιακό Σύνδεσμο

Φιλάθλων Πειραιώς!Στις 10 Μαρτίου του 1925, δύο

μικρότεροι τοπικοί σύλλογοι τουΠειραιά, ο Αθλητικός και Ποδο-σφαιρικός Σύλλογος Πειραιώς και οΟμιλος Φιλάθλων Πειραιώς ενώθη-

καν... εις σάρκα μίαν και «γέννησαν»έναν Θρύλο: ο Ολυμπιακός Σύνδε-σμος Φιλάθλων Πειραιώς είχε έρθειστην αθλητική καθημερινότητα τηςχώρας για να... μείνει!

Εκτοτε, ο Ολυμπιακός μετατρά-

πηκε σε ένα κοινωνικό φαινόμενο.Το μόνο που πιθανότατα μπορεί ναπεριγράψει τον Θρύλο, -όπως έγινεγνωστός σε φίλους και εχθρούς-είναι ότι έκτοτε δημιουργεί τα δύοπιο έντονα και εκ διαμέτρου αντί-θετα ανθρώπινα συναισθήματα: τηναγάπη και το μίσος.

Με αφορμή τα 91α γενέθλια του«έφηβου» και με τη βοήθεια τουSDNA θυμόμαστε πως ξεκίνησε η«ερυθρόλευκη» ιστορία, ένα βραδάκιτης 10ης Μαρτίου του 1925 στηνταβέρνα του Μοίρα στον Πειραιά...

Η «γέννηση» και το όνομα

Στα μέσα τις δεκαετίας του 1920ο κόσμος άλλαζε. Αλλαζαν οι ιδέεςτων ανθρώπων και κατ’ επέκτασηοι κοινωνίες που δημιουργούσαν.Αν ληφθεί μάλιστα ως δεδομένο ότιο αθλητισμός αποτελεί μια μικρο-γραφία κάθε κοινωνίας, τότε η αν-τίστοιχη ελληνική είχε τεράστιαανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή. Γιακάτι φρέσκο το οποίο θα συμβόλιζετο πάθος των ανθρώπων για ζωή.Οπερ και εγένετο την 10η Μαρτίουτου 1925...

«Συνίσταται εν Πειραιεί υπό τοντίτλον ‘Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φι-λάθλων Πειραιώς’ σωματείον, ούτινοςσκοπός είναι η ανάπτυξις της σω-ματικής αγωγής παρά τη νεολαίακαι η κατά πάντα φίλαθλον τρόπονεξύψωσις αυτής» ανέγραφε το σχε-τικό καταστατικό και ο λαοφιλέστε-ρος και πιο επιτυχημένος ελληνικός

σύλλογος, είχε μόλις «γεννηθεί».

Το χρώμα του πάθουςΟ νέος σύλλογος δημιουργήθηκε

ούτως ώστε να αποτελέσει συνώνυμοτης αθλητικής ισχύς, της ευγενήςάμιλλας, της δίκαιης νίκης, τουήθους, της δύναμης, του πάθους.Εννοιες που εμπεριέχονται στην πιοαγνή μορφή τους στο Ολυμπιακόπνεύμα και το Αθλητικό Ιδεώδεςτης Αρχαίας Ελλάδας. Μεγάλοι εμ-πνευστές της ιδέας του νέου συλλό-γου ήταν οι θρυλικοί «Ανδριανο-πουλαίοι» και ο Νότης Καμπέρος,μορφές των οποίων τα ονόματα με-τέπειτα θα γράφονταν με χρυσάγράμματα στην ιστορία του. Τηνιδέα τους και ότι αυτή πρέσβευε,την αποτύπωσαν με τον πλέον κα-τάλληλο τρόπο στο έμβλημα και ταχρώματα του συλλόγου. Επιλέχθηκεη χαρακτηριστική μορφή ενός νεα-ρού δαφνοστεφανωμένου ολυμπιο-νίκη και για χρώματα το κόκκινοκαι το λευκό. Το κόκκινο της φωτιάς,του πάθους και του θριάμβου καιτο λευκό της ηθικής, της αγνότηταςκαι της καθαρότητας.

Με όνομα βαρύ σαν Ιστορία«Νονός» του συλλόγου ήταν ο

Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιω-ματικός του Πολεμικού Ναυτικού(και όχι αεροπόρος όπως συγχέεταιτο πρόσωπό του με αυτό του θρυλι-κού αδερφoύ του, Δημήτρη, ο οποί-ος, αφού πολέμησε στους βαλκανι-κούς πολέμους, λόγω της παράτολ-μης και γενναίας δράσης του έμεινε

Αφιέρωμα

10 Μαρτίου 1925: Ενας θρύλος γεννιέται

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 - ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 7

στην ιστορία με το παρατσούκλι«τρελοκαμπέρος», χαρακτηρισμόςπου χρησιμοποιείται μέχρι καισήμερα στη γλώσσα μας). Το«Ολυμπιακός» του Καμπέρου συμ-πληρώθηκε από τον βιομήχανο,βουλευτή και μετέπειτα δήμαρχοΠειραιά, Μιχάλη Μανούσκο γιανα πάρει την τελική μορφή του«Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλά-θλων Πειραιώς». Ονομα κατ’ εξο-χήν ελληνικό και αθλητικό προ-κειμένου να αποτυπώνει ακριβώςτα ιδεώδη που πρέσβευε ο σύλ-λογος, τονίζοντας παράλληλα τηνεπίδραση που θα είχε στην ιστο-ρία του ο φίλαθλος κόσμος τουΠειραιά -αρχικά- και μετέπειταολόκληρης της χώρας.

Από το «Νησί», στο Λιμάνι

Οσον αφορά στα χρώματα,πέρα από την νοηματική προ-σέγγιση της επιλογής τους, λέγε-ται πως εμπνευστής τους ήταν οΓιάννης Ανδριανόπουλος, ο πρε-σβύτερος των επτά αδερφών Αν-δριανόπουλων (Γιάννης, Γιώργος,Ντίνος, Βασίλης, Λεωνίδας, Στέ-λιος, Αριστείδης), συνιδρυτώντου Ολυμπιακού (πλην του Αρι-στείδη). Σπούδασε Νομικά στοΚέμπριτζ και σύμφωνα με μιαεκδοχή «υιοθέτησε» τα χρώματατου εμβλήματος του πανεπιστη-μίου, ενώ βάσει άλλης «δανεί-στηκε» αυτά της Αρσεναλ, τηςοποίας υπήρξε θαυμαστής. Αυτόπου είναι πιο πιθανό να ισχύειείναι ένας συνδυασμός των δύο,ενώ ο ίδιος ήταν που είχε καιτην ιδέα για τις κάθετες ερυθρό-λευκες ρίγες στη φανέλα.

Η ιστορία πριν την... Ιστορία

Η ίδρυση του Ολυμπιακού δενήταν απλή υπόθεση. Η ημερομη-νία μπορεί να παραμένει η 10ηΜαρτίου 1925, ωστόσο έχουνπροηγηθεί πάρα πολλά γεγονόταπου έβαλαν το νερό στο αυλάκιτης δημιουργίας του ενδοξότερουελληνικού συλλόγου.

Το 1894 ιδρύεται ο ΠειραϊκόςΣύνδεσμος. Στα επόμενα χρόνιαέγιναν μέλη του οι Γιάννης, Γιώρ-γος και Βασίλης Ανδριανόπουλος,ο Γιώργος Χατζηανδρέου, ο Φί-λιππος Κουράντης, ο Νίκος Πα-νόπουλος και ο Χρήστος Πέππας.Στις αρχές του 1924, ο ΠειραϊκόςΣύνδεσμος ενώνεται με την Πει-ραϊκή Ενωση που είχε ιδρυθεί το1909. Από τα σπλάχνα των δύο,δημιουργείται ο Αθλητικός καιΠοδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραι-ώς. Ο ΑΠΣΠ κατακτά το πρωτά-θλημα Κέντρου (το Εθνικό Πρω-τάθλημα δεν έχει δημιουργηθείακόμη) όμως οι διαφορές μεταξύτων παικτών οδηγούν στη διά-λυσή του τον Σεπτέμβριο τηςίδιας χρονιάς. Οι αδελφοί Αν-δριανόπουλοι και ο τερματοφύ-λακας Κώστας Κλειδουχάκης δη-

μιούργησαν τον Ολυμπιακό ΟμιλοΠειραιώς, ενώ οι Χατζηανδρέου,Φερλέμης και Πέππας ίδρυσαντον Πειραϊκό Ομιλο. Οι δύο πλευ-ρές, στην προσπάθειά τους γιαεπιβολή επί της άλλης, εμπλέκουνστη «διαμάχη» τους και τον ΟμιλοΦιλάθλων Πειραιώς, ο οποίος χω-ρίστηκε στα δύο. Οταν πια κατα-κάθεται η σκόνη και με όλεςαυτές τις ομάδες ουσιαστικά δια-λυμένες, φτάνει η ιστορική 10ηΜαρτίου του 1925. Σε μια ιστο-ρική συνεδρίαση στην ταβέρνατου Μοίρα, στην οδό Τζαβέλαστον Πειραιά, αποφασίζεται ηίδρυση του Ολυμπιακού.

Τα ιδρυτικά μέληΠέρα από τους εμπνευστές της

ιδέας του Ολυμπιακού, υπήρξανουκ ολίγοι επιφανείς άνδρες τηςεποχής που στήριξαν τον σύλλογομε τον χρόνο και το χρήμα τους.Μεταξύ άλλων ήταν ο βιομήχανοςΜιχάλης Μανούσκος, ο ΝότηςΚαμπέρος, ανώτατος αξιωματικόςτου Πολεμικού Ναυτικού, ο επι-χειρηματίας Ανδρέας Ανδριανό-πουλος, ο Σταύρος Μαραγκουδά-κης, διευθυντής του Ταχυδρομεί-ου, ο Νίκος Ανδρόνικος, έμπορος,ο Δημήτρης Σκλιάς, αξιωματικόςτου Στρατού, ο Νικόλαος Ζαχα-ρίας, δικηγόρος, ο ΑθανάσιοςΜέρμηγκας, συμβολαιογράφος,ο Ιωάννης Κεκκές, χρηματομεσί-της και φυσικά ολόκληρη η οι-κογένεια Ανδριανόπουλου.

Το πρώτο ΔΣ του Ολυμπιακούαποτέλεσαν οι: Μιχάλης Μανού-σκος (πρόεδρος), Νότης Καμπέρος(αντιπρόεδρος), ΤριαντάφυλλοςΚρέμος (αντιπρόεδρος), ΣταύροςΜαραγκουδάκης (γεν. γραμμα-τέας), Θανάσης Κόκκινος (ταμίας),Παναγιώτης Λαγουρατζής (έφο-ρος), Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζα-χαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης καιΕ. Κασιμάτης.

Τα θεμέλιαΣτα πρώτα χρόνια της «ζωής»

του, ο Ολυμπιακός είχε παίκτη-προπονητή τον Γιάννη Ανδρια-νόπουλο. Ο «δάσκαλος», όπωςήταν το προσωνύμιο που του εί-χαν προσδώσει λόγω της μόρ-φωσής του, έμαθε τα μυστικάτου ποδοσφαίρου και της τακτι-κής του από τους ανθρώπους πουδημιούργησαν το σπορ κατά τηδιάρκεια των χρόνων που φοι-τούσε στην Αγγλία. Παρέμεινεστο «τιμόνι» της ομάδας για ταδύο πρώτα χρόνια μετά την ίδρυ-σή της και φυσικά συνέβαλε ταμέγιστα στο να μπουν τα θεμέλιααυτού που είναι σήμερα ο Ολυμ-πιακός. Ιστορικό πρώτο παιχνίδιπου έδωσαν οι «ερυθρόλευκη»το φιλικό της 30ης Απριλίου 1925.Αντιμετώπισαν την ισχυρή -γιατα δεδομένα της εποχής- επίλεκτηγαλλική ομάδα του πολεμικούπλοίου «Ζαν Ντ’ Αρκ» την οποίακαι συνέτριψαν με 5-0!

Τα πρώτα «αστέρια»Η βασική 11άδα της ομάδας

στον πρώτο της χρόνο αποτελού-ταν από τους Κλειδουχάκη, Γ.Αλεκάκη, Β. Βασιλείου, Πεζώνη,Μιχ. Λεκκό, Σωτ. Βλάσση (αυτο-κτόνησε το 1927 για αισθηματι-κούς λόγους), Παν. Λεκκό, Γιάννη,Γιώργο, Ντίνο και Βασίλη Ανδρια-νόπουλο. Τα επόμενα χρόνια στοδυναμικό της προστέθηκαν οιΚουράντης, Πανόπουλος, Γερον-τάκης, ο αρμένικης καταγωγής,Αχαρονιάν Χορέν, ο Λ. Καλογε-ρόπουλος (τερματοφύλακας πουμεταγράφηκε από τον Παναθη-ναϊκό, ο πρώτος που το έκανε),οι Σοφράς, Πρινέας και αργότερα,το 1928, ο Αχιλλέας Γραμματικό-πουλος.

Παράλληλα, το 1927, σε μιαακόμη πρωτοποριακή κίνηση γιατην εποχή στον ελληνικό αθλητι-σμό, ο Γιάννης Ανδριανόπουλοςπαραδίδει τη θέση του στον πάγ-κο της ομάδας στον πρώτο ξένοπροπονητή που ήρθε στη χώραμας. Αυτός ήταν ο Τσέχος και επίενάμιση χρόνο προπονητής τηςΜπαρτσελόνα, Γιαν Κοψίβα (με-τέπειτα προπονητής της Εθνικήςομάδας και του Εθνικού). Οι ιδέεςκαι οι γνώσεις του για το ποδό-σφαιρο, σε συνδυασμό με τις «αγ-γλικές» βάσεις που είχε βάλει οΑνδριανόπουλος είναι που δημι-ούργησαν τον «Θρύλο» του ελ-ληνικού ποδοσφαίρου. Παρέμεινεστον πάγκο του συλλόγου γιατρία χρόνια (1927-1930) ενώ τηνδεκαετία του ’30 επέστρεψε άλλεςδύο φορές.

Η «γέννηση» του... επί χόρτου ΘρύλουΟ Ολυμπιακός, με τα πέντε

αδέρφια στη σύνθεσή του, τονΓιάννη, τον Γιώργο, τον Ντίνο,τον Βασίλη και τον Λεωνίδα, πα-ρόλο που δεν αγωνίστηκε στοπρώτο Εθνικό Πρωτάθλημα, το1928, λόγω των προστριβών τουπερίφημου ΠΟΚ (Παναθηναϊκός,Ολυμπιακός, Κωνσταντινουπολί-τες) με την νεοϊδρυθείσα ΕΠΟ(το 1926) κατάφερε στην πρώτηπενταετία του να πετύχει στουςαγωνιστικούς χώρους της Ελλάδαςπράγματα ασύλληπτα τόσο γιατην εποχή όσο και για τις δεκαε-τίες που θα ακολουθούσαν. Κέρ-δισε τα δύο Κύπελλα Πάσχα το1928 και 1929, στα οποία συμ-μετείχαν ομάδες από τη Σερβία,την Ουγγαρία και την Ρουμανίααλλά και ο Παναθηναϊκός και ηΑΕΚ. Στο ίδιο διάστημα, είχε πα-ράλληλες επιτυχίες με ομάδεςτου εξωτερικού, όμως το μεγα-λύτερο επίτευγμά του δεν ήταναυτό.

Από τις 14 Μαρτίου 1926 έωςκαι τις 3 Μαρτίου 1929 -για τρίαολόκληρα χρόνια- ο Ολυμπιακόςπαρέμεινε αήττητος κόντρα σεελληνικές ομάδες! Ο Τύπος τηςεποχής είχε κάνει το θαύμα του,

με το νέο προσωνύμιο που τουπροσέδωσε:

Θρυλικές επιτυχίεςΗδη, από τον πρώτο χρόνο,

το 1925, ο Ολυμπιακός είχε αρ-χίσει να μοιράζει... απλόχερα ταγκολ στους αντιπάλους του, μεαποτελέσματα όπως το 3-1 επίτου Αρη και το 6-1 επί του Ηρα-κλή. Μοναδικός που γλίτωσε μετον... συνηθισμένο για αυτόν απότότε τρόπο, την τύχη, ήταν ο Πα-ναθηναϊκός, αφού στο πρώτο με-ταξύ τους ντέρμπι οι δύο ομάδεςήρθαν ισόπαλες 3-3 παρά την«βροχή» ευκαιριών από τους «ερυ-θρόλευκους». Την επόμενη σεζόν,το «μενού» περιελάμβανε νίκεςόπως: 4-0 με Ηρακλή, 2-0 μεΑπόλλων, 4-1 με Εθνικό. 5-2 μεΑΕΚ, 3-2 με ΠΑΟ. Πρώτη τουήττα επί ελληνικού εδάφους ήταντο 2-1 από τον Παναθηναϊκό στοπρώτο μεταξύ τους ματς για τησεζόν και το οποίο ήταν «καρμ-πόν» με το 3-3 της περασμένης

χρονιάς. Την σεζόν 1926-27, οΘρύλος παρέμεινε αήττητος απόελληνική ομάδα! Διέσυρε 7-1 τονΠΑΟΚ, 6-2 την ΑΕΚ, 4-2 τον Ηρα-κλή, 3-2 τη Λέφσκι Σόφιας, ενώοι μοναδικές δύο ισοπαλίες ήτανένα 2-2 με τον Ηρακλή και κόντραστην κορυφαία προπολεμική ομά-δα της Γιουγκοσλαβίας, την Μπε-ογκράτσκι Βελιγραδίου, με τοίδιο σκορ. Η συγκεκριμένη ομάδαπριν παίξει με τον Ολυμπιακόείχε ήδη συντρίψει ΠΑΟ (5-1)και ΑΕΚ (3-1).

Συγκεκριμένα και ενώ οι νίκεςσυνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό,σε αυτή την τριετία, ο Ολυμπιακόςέδωσε 36 αγώνες κόντρα σε ελ-ληνικές ομάδες και ο απολογισμόςήταν 30 νίκες και 6 ισοπαλίες μετέρματα 124-42! Οσον αφορά στα18 παιχνίδια με ξένους αντιπά-λους, νίκησε στα δέκα, ήρθε δύοφορές ισόπαλος και έχασε τα έξι,με τέρματα 57-38. Ο Θρύλος τουελληνικού αθλητισμού είχε μόλιςγεννηθεί.

Ο πρώτος ΥμνοςΟι ανεπανάληπτες επιτυχίες του 1931, καθιστούν τον Ολυμπιακό

φόβητρο των αντιπάλων. Κερδίζει 3-1 τους Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Αρη,Ηρακλή, ΠΑΟΚ, Απόλλωνα και 4-1 τον Εθνικό! Τα τρία γκολ απέναντιστις 6 ομάδες, αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον Μίμη Βασιλειάδηνα γράψει τους στίχους και τον Γιάγκο Λαουτάρη να συνθέσει τονπρώτο Υμνο του Ολυμπιακού, που ακουγόταν όπου κι αν αγωνιζότανη ομάδα. Ενας ύμνος που τον τραγουδούσαν οι παίκτες και οιφίλαθλοι μέσα και έξω από το γήπεδο με σφιγμένες γροθιές καιδάκρυα στα μάτια. Ενας ύμνος που συγκινούσε, συγκλόνιζε και ηλέ-κτριζε ολόκληρη την Ελλάδα. Είχε γίνει της μόδας, ακουγόταν σταγραμμόφωνα, στα πάρτυ, στις εκδρομές, παντού. Αντηχούσε σε όλοτον Πειραιά, την Αθήνα. Ακόμα και τη Θεσσαλονίκη!

«Φευγάτ’ από μπρος, φευγάτ’ από μπρος, στο γήπεδο μπαιν οΟλυμπιακός

Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια που δώσαν θρίαμβους σανπαραμύθια.

Παίζουν με τέχνη ατρόμητοι λύκοι και τα φτερά της ανοίγει η Νίκη.Πασάρει ο ένας, ο άλλος σουτάρει ο εχθρός τα χάνει, σωστός πανι-

κός,αυτός προσέχει, εκείνος μαρκάρει, θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός!

Ολυμπιακός, ΟλυμπιακόςΠαλικάρια διαλεκτά, της νίκης παιδιά δύναμη, τέχνη, ατσάλι καρ-

διάΕνα, δύο, τρία, γκολ παντού πανικός Θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός!

(δις)Κόκκινο - άσπρο, παντιέρα γνωστή από τις νίκες παντού ξακουστήπρωτάθλημα, αγώνας φιλικός, Πειραιάς, θρίαμβος, Ολυμπιακός!».

O σημερινός ΥμνοςΤο 1981 καθιερώνεται ο ύμνος που γνωρίζουν οι περισσότεροι

σήμερα. Τους στίχους γράφει ο Κ. Κιλιμάντζος και τους μελοποιεί οσυνθέτης Σπύρος Βαλσαμάκης. Πρώτος ερμηνευτής ήταν ο ΧριστάκηςΒολιώτης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Υμνος έγινε πιο μον-τέρνος, όσον αφορά τη μελοποίηση, αφού οι στίχοι παρέμειναν ίδι-οι.

«Θρύλε των γηπέδων Ολυμπιακέ δαφνοστεφανωμένε μεγάλε καιτρανέ

έχεις δύναμή σου Ολυμπιακέ, τον πύρινό σου κόσμο που δε λυγάποτέ.

Ολυμπί-Ολυμπί-Ολυμπιακέ ομάδα ομαδάρα μου, μεγάλη μου αγά-πη, Ολυμπιακάρα μου. (δις)

Δόξα στα παιδιά σου Ολυμπιακέ χιλιοτραγουδισμένε, στον κόσμοξακουστέ.

Τρέμουν στ’ άκουσμά σου Ολυμπιακέ κι ακόμα σε θυμούνται ηΣάντος κι ο Πελέ.

Ολυμπί-Ολυμπί-Ολυμπιακέ ομάδα ομαδάρα μου, μεγάλη μου αγά-πη, Ολυμπιακάρα μου».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ8

ΠΑΟΚ

Δεν μπορεί κανείς να γίνει μέν-τιουμ και να κρίνει με βάση το μέλ-λον, αλλά, μόνο με βάση το παρόν.Χατζηίσαΐας, Χαρίσης, Τσίμιροτ, Πέλ-κας, Μυστακίδης, Ροντρίγκεζ, Μακείναι μερικοί από τους παίκτες πουδίνουν όραμα. Που ενδεχομένως ναγίνουν ο πυρήνας για μια ομάδαπου θα έχει καλύτερη τύχη, διεκδι-κώντας κάτι ανάλογο και στον ευ-ρωπαϊκό χώρο.

Αν δεν τους «συνθλίψουν» οι πα-ράπλευρες απώλειες από τα αποτε-λέσματα του ΠΑΟΚ, μέχρι το τέλοςτης περιόδου, όπως έγινε με τονΠανθρακικό, τον ουραγό, αλλά, νι-κητή έναντι του δικεφάλου, ίσωςνα μιλάμε για μια από τις καλύτερεςφουρνιές νεαρών ποδοσφαιριστών.

Ωστόσο, όσο αισιόδοξος κι ανείσαι, είναι πολύ δύσκολο να γνω-ρίζει κανείς από σήμερα ποιες θαείναι ακριβώς οι κινήσεις του μεγα-λομετόχου, του Ιβάν Σαββίδη, πουείναι άλλωστε απασχολημένος μετην ανατροπή της ΕΠΟ. Εχει επι-κεντρώσει σε αυτό τον τομέα τιςδυνάμεις του και σε συνεργασία μετον ΠΑΟ και την ΑΕΚ, φαίνεται ότιπολύ σύντομα θα φροντίσουν ναγίνει πρόβλημα και της κυβέρνησης.Αφού σχεδιάζουν την επίσκεψη στονπρωθυπουργό και συζήτηση με τουςαρμόδιους υπουργούς σχετικά μετην περιβόητη εγκληματική οργά-νωση και τις διαδικασίες που παρα-μένουν αργές, το θέμα είναι απόλυταπολιτικό.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό πουενδιαφέρει πολλούς και κυρίως στηΘεσσαλονίκη, πως ο ΠΑΟΚ, εκτόςαπό ένα καθαρό πρωτάθλημα, θακαταφέρει να πρωταγωνιστήσει. Διό-τι δεν είναι το βρώμικο πρωτάθλημαπου του φταίει και κοντεύει ναχάσει τα πλέι οφ.

Κάτι τέτοιο θα σήμανε μια ακόμηοικονομική καταστροφή για τηνομάδα, καθότι είναι περίπου πέντεεκατομμύρια ευρώ τα χρήματα πουβάζει στο ταμείο της όταν συνήθωςπροκρίνεται στους ομίλους του Γι-ουρόπα Λιγκ.

Κατά συνέπεια, το «Α» και το«Ω» της προσπάθειας του ΠΑΟΚείναι να μπει στην πρώτη πεντάδα,όσο κι αν δεν εμπνέει κανέναν αγω-νιστικό σεβασμό με βάση τις εμφα-νίσεις του.

Η συγκέντρωση, η αποτελεσμα-τικότητα, η αφοσίωση και η απο-φασιστικότητα είναι στοιχεία πουαπουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό απότο φετινό ΠΑΟΚ και αυτός είναιάλλωστε ένα από τους λόγους πουέχει καταντήσει ποδοσφαιρικό ανέκ-δοτο.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει οπροπονητής Ιγκόρ Τούντορ, που

εσχάτως έγινε το αγαπημένο παιδίτου Σαββίδη. Πως αλλιώς να εξηγή-σει κανείς ότι ο ιδιοκτήτης τουΠΑΟΚ δεν τον απέλυε μέχρι τηνπερασμένη Τετάρτη. Ισως να είχεβάλει στοίχημα με τον εαυτό του,ότι φέτος, για πρώτη χρονιά μετάαπό τρεις συνεχόμενες, δεν θα διώξειτον προπονητή. Θα σπάσει το πρώ-του του ρεκόρ και θα τον κρατήσειμέχρι να τελειώσουν οι αγωνιστικέςυποχρεώσεις. Τελικά τον απέλυσε

και ο ΠΑΟΚ ξέφυγε από τον Τούν-τορ. Το χρίσμα πήρε ο ΒλάντανΙβιτς, πρώην παίκτης και νυν προ-πονητής της ομάδας των νέων.

Ως γνωστό, ο ΠΑΟΚ έχασε απότον προτελευταίο της βαθμολογίας.Ξεφτιλίστηκε, έγινε αντικείμενο ει-ρωνείας. Είναι καιρός να ξεκινήσειο επόμενος σχεδιασμός και να ξεκι-νήσει άμεσα διότι αν και πάλι, φέτοςτο καλοκαίρι, ζήσουμε το ίδιο σκη-νικό με τις μεταγραφές να γίνονται

στην κυριολεξία στο… πόδι, τότεθα μιλάμε από το 15Αύγουστο γιαμια ακόμη χαμένη χρονιά.

Ο Σαββίδης είναι άνθρωπος μεόραμα και αυτό δεν χρειάζεται νατο αποδείξει κανείς με περισσότεροαπό μερικές λέξεις και με δεδομένοότι έχει ξοδέψει περισσότερα από70 εκατομμύρια ευρώ για την ομάδα.

Συνολικά ο Σαββίδης έχει φέρει308 εκατομμύρια ευρώ για διάφο-ρους λόγους στην Ελλάδα είτε γιατην ομάδα του, είτε για τις επιχει-ρήσεις του, είτε για τα ακίνητα πουέχον εισέρθει στην κατοχή του.

Ολα αυτά τα χρήματα που... έπε-σαν στην Τούμπα, προφανώς δενέχουν ακόμη αντίκρισμα. Αντιθέτως,κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσειακόμη και τη διεξαγωγή και τηνολοκλήρωση ενός κρίσιμου αγώνα,όπως έγινε με τον ημιτελικό κόντραστον Ολυμπιακό. Η διακοπή είναιοδυνηρή κυρίως για την ομάδα πουπροσπαθεί να μπει στην πεντάδακαι να μην χάσει τη θέση της απόομάδες με το ένα-δέκατο-πέμπτο(1/15) των χρημάτων που αξίζει οΠΑΟΚ. Να μη χάσει, αλλά αντιθέτωςνα κερδίσει τον Πανθρακικό, πουέτσι κι αλλιώς δεν προλαβαίνει νασωθεί.

Εκείνο που απασχολεί λοιπόντον Σαββίδη και δεν έχει πρόβλημανα το φωνάζει ανοικτά είναι μάλλονδύο πράγματα:

Το πρώτο έχει να κάνει με τηνομάδα. Ο Σαββίδης συμπεριφερόταν-περίπου- όπως ο Τούντορ με τονσχηματισμό της ομάδας του: Συχνάκάνει αλλαγές και παρεμβάσεις στασυστήματα και κανείς δεν γνωρίζειμέχρι σήμερα ποιος ακριβώς είναιο ρόλος του. Ενδεχομένως να μηνείναι ικανοποιημένος από τις προ-σωπικές του επιλογές σε πρόσωπαπου πλαισιώνουν τη διοίκηση.

Ισως να ήρθε η στιγμή να κάνεικι αυτός ένα καλό ξεκαθάρισμα στοεσωτερικό της ομάδας και να απο-κτήσει καλύτερη και ισχυρότερηεπικοινωνιακή ομάδα. Να γίνονται

σαφείς οι λόγοι του και ακούγονταιπαντού. Να υπάρχει οργάνωση καιπλάνο, το οποίο ανά πάσα στιγμήθα μπορεί να δώσει λύσεις στη λει-τουργία μιας μεγάλης ομάδας. ΗΤούμπα δεν είναι για να την δια-πραγματεύεται ο καθένας. Θα πρέπεινα βρίσκεται στα χέρια ενός ανθρώ-που κοινής λογικής και επαφής κιόχι κάποιος απόμακρος και παρά-γοντας άλλων εποχών. Να νοιώθειτι ακριβώς χρειάζεται ο ΠΑΟΚτσήςκι όχι να σπαταλά χρήματα χωρίςκατεύθυνση.

Το δεύτερο που απασχολεί είναιη ανατροπή της ΕΠΟ, που μάλλονέχει κι αυτό αρκετό δρόμο μέχρι τοτέλος.

Ο Σαββίδης είναι δεδομένο ότιβρίσκεται μπροστά σε νέο ξεκίνημακαι μέσα στους ερχόμενους μήνεςείναι βέβαιο ότι θα αναζητήσει νέοπροπονητή και ίσως μαζί νέα πρό-σωπα για την ποδοσφαιρική ομάδα.Θα πρέπει να θωρήσουμε επίσηςδεδομένο ότι θα υπάρξει μαύρη λί-στα και θα φύγουν ποδοσφαιριστέςπου ακόμη δεν τελειώνει το συμβό-λαιό τους. Κι ίσως να μην περιμένουντον προπονητή για να προχωρήσουνσε αποδεσμεύσεις.

Θα πρέπει να τοποθετήσουμεκάπου στα μέσα του επόμενου μήνα,στα μέσα Απριλίου, το ξεκίνημα τηςεπόμενης περιόδου για τον Σαββίδη,με σκοπό να αποκλείσει τα λάθητου παρελθόντος και μαζί να δι-δαχθεί όσο το δυνατόν περισσότερα.Φτάνει δηλαδή η ώρα της περισυλ-λογής και του απολογισμού και τότείσως να βρεθούμε προ εκπλήξεωνμε όσα θα αποφασίσει και θα ανα-κοινώσει ο ιδιοκτήτης της ομάδας.

Είναι βέβαιο ότι δείχνει εμπι-στοσύνη στον Λιούμπος Μίχελ. Γιαυτό άλλωστε τον τοποθέτησε σεθέση προέδρου και σε εποχή πουδεν υπάρχουν άλλες προσωπικότητεςστη διοίκηση της ομάδας. φαίνεταιότι ο Σλοβάκος πρώην διεθνής δι-αιτητής παίζει μόνος του και δεν εί-ναι όσο αναλώσιμος ο προκάτοχόςτου.

Το θέμα από δω και πέρα είναιπλέον πόσο μεγάλη θα είναι η…ανακαίνιση στον ΠΑΟΚ και ποιοιθα μείνουν όρθιοι όσο θα «κόβει» οΣαββίδης. Και βέβαια, ποιοι θα είναιυπεύθυνοι και ποιοι θα λαμβάνουντις αποφάσεις.

Θα υπάρξουν αλλαγές, θα έρθουννέα πρόσωπα. Η υπομονή όλων έχειεξαντληθεί και δεν υπάρχει άλλοςχρόνος. Υπάρχει πλέον μια απαίτησηκαι αυτό καταγράφεται σε όλες τιςεπαφές με τους φίλους της ομάδας:Επιθυμούν διακαώς έναν τίτλο γιανα νοιώσουν πως είναι να τερματίζειςπρώτος.

Το «αύριο» μιας μεγάλης ομάδαςΤο μέλλον του ΠΑΟΚ, η χρονιά που χάθηκε,ο Σαββίδης που θαπληρώσει για την...ανακαίνιση και ποιοιμπορεί να γίνουνσταθερές για μια νέαεποχή στην Τούμπα

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 - ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 9

Ετοιμοι με την προπόνηση, μπαίνουμε στον αγωνιστικό χώρο! Με μια συνδρομή στον «Εθνικό Κήρυκα»

αποκτάτε «εισιτήριο διαρκείας» στα αγαπημένα σας σπορ. Ενα δώρο που δεν θα περάσει απαρατήρητο και θα αφήσει άφωνους

και τους πιο απαιτητικούς οπαδούς!

a bwww.ekirikas.com

Από φίλαθλο σε φίλαθλο!

Για περισσότερες πληροφορίες email: subscriptions@ekirikas.com ή τηλεφωνήστε στο: 718 784-5255, ext. 108

ΔΩΡΙΣΤΕ ΜΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ» ΤΩΡΑ!

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ10

Η Μαρία Σαράποβα είναι το πιο«φρέσκο»... θύμα του ντόπινγκ. Εναπολύ μεγάλο όνομα του αθλητισμούκαι συγκεκριμένα του τένις αλλάδεν είναι η μόνη. Στο παρελθόν τοίδιο ή και πιο ηχηρά ονόματα είχανπιαστεί στα δίχτυα της μάστιγας τουαθλητισμού. Με τη βοήθεια τουgazzetta.gr ας θυμηθούμε τις πιοτρανταχτές περιπτώσεις που σόκα-ραν τον αθλητικό κόσμο.

1904: Τόμας Χικς Κι όμως, το πρώτο κρούσμα ήταν

στις αρχές του 20ου αιώνα και συγ-κεκριμένα το 1904 ο αθλητής τουστίβου Τόμας Χικς βρέθηκε ότι είχεπάρει ουσία για να αυξήσει τα απο-τελέσματα του. Ο Χικς είχε κατα-κτήσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιοστον Μαραθώνιο στους ΟλυμπιακούςΑγώνες του 1904. Τελικά, αποδείχ-θηκε ότι ήταν ένας από τους πολλούςαθλητές που είχαν πάρει στρυχνίνη,η οποία σε μικρές δόσεις βοηθάειστην αύξηση της απόδοσης. Ο αθλη-τής κατέρρευσε μετά τον τερματισμόκαι θα μπορούσε να είχε πεθάνει.Φυσικά, αποκλείστηκε από τουςΟλυμπαικούς Αγώνες.

1986: Χάιντι ΚρίγκερΗ Ανατολική Γερμανία προμήθευε

με φάρμακα, για πάνω από 20 χρό-νια, τους αθλητές και τις αθλήτριεςμε στόχο να γίνει αθλητική υπερ-δύναμη. Οι περίεργες αλλαγές στασώματα των αθλητών ήταν αυτέςπου κίνησαν τις υποψίες, αλλά κανείςδεν μίλησε αφού τα προνόμια απότην ηγεσία της χώρας ήταν πολλά.Η ιστορία της Χάιντι, που έγινε Αν-τρέας είναι συγκλονιστική. Η αθλή-τρια άρχισε να κάνει ενέσεις σε κα-θημερινή βάση σε ηλικία 16 ετών.Κέρδισε το Ευρωπαϊκό το 1986,αλλά είχε αρχίσει πλέον να έχει ταχαρακτηριστικά ενός άνδρα, μετάαπό πολύχρονη χρήση ορμονών.Αποσύρθηκε το 1990 και αναγκά-στηκε να κάνει εγχείρηση αλλαγήςφύλλου. Τώρα ζει σαν Αντρέας, είναι44 ετών και δηλώνει: «Ολα αυτά ταχάπια σκότωσαν την Χάιντι. Μαςκατέστρεψαν τις ζωές για να κάνουντην χώρα να φαίνεται πανίσχυρη.Κάτι που βέβαια δεν ήταν. Είναιεγκληματίες σαν τους Ναζί».

1988: Μπεν ΤζόνσονΟ πιο γρήγορος άνθρωπος στην

ιστορία στους Ολυμπιακούς της Σε-ούλ το 1988 αποκαλύφθηκε ότιέπαιρνε στεροειδή για να τον βοη-θήσουν να φτάσει το ρεκόρ των9.79 δευτερολέπτων στα 100μ. ΣτονΚαναδό αθλητή αφαιρέθηκε το με-τάλλιο και στην θέση του το πήρε ο

Καρλ Λιούις, ο οποίος τερμάτισεδεύτερος. Το θέμα στην ιστορίαείναι ότι και ο Λιούις έπρεπε νααποκλειστεί αφού και εκείνος είχεαποτύχει σε όλα τα αντι-ντόπινγκτεστ κατά την διάρκεια των δοκι-μαστικών των Ολυμπιακών Αγώνων.Ο μοναδικός από τους νικητές πουδεν είχε αποτύχει ήταν ο ΚάλβινΣμιθ, που τελικά έφυγε από τουςαγώνες με το χάλκινο μετάλλιο. Ηκούρσα αυτή αργότερα ονομάστηκεσαν «η πιο βρώμικη στην ιστορία».

1994: Ντιέγκο ΜαραντόναΟ Ντιέγκο Μαραντόνα, ο «αστέ-

ρας» του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου,συχνά δεν μπορούσε να περάσει τοτεστ για τα ναρκωτικά, αφού ήτανθετικός σε κοκαΐνη, και τελικά τι-μωρήθηκε με αποχή από το ποδό-σφαιρο για 15 μήνες το 1991 στηνΙταλία. Οι κακές συνήθειες κόβονταιδύσκολα και 3 χρόνια αργότερα οΜαραντόνα αποκλείστηκε ξανά απότο παιχνίδι, όταν στο ΠαγκόσμιοΚύπελλο του 1994 στην Αμερικήπιάστηκε θετικός για εφεδρίνης,

μετά το παιχνίδι του με την Ελλάδα.

2006: Φλόιντ ΛάντιςΕνας από τους πρώτους σταρ του

αθλήματος της ποδηλασίας, που πιά-στηκε ντοπαρισμένος ήταν ο ΦλόιντΛάντις. Ο Λάντις κατάφερε και κέρ-δισε τον «Γύρο της Γαλλίας» το 2006,παρά την μεγάλη απόσταση πουείχε. Με κάποιον τρόπο κατάφερεκαι πήρε το προβάδισμα. Αυτό τογεγονός γέννησε πολλά ερωτηματι-κά. Στα ούρα του Λάντις, όταν τελικάβγήκαν τα αποτελέσματα, βρέθηκε3 φορές πάνω από το κανονικό ητεστοστερόνη. Αυτό το σκάνδαλοήταν από τα πρώτα και έφερε σεισμόστα θεμέλια της ποδηλασίας, αφούμαζί του έφερε αποκαλύψεις γιαμεγάλο αριθμό αθλητών. Ο Λάντιςπροσπάθησε να «πάρει» μαζί τουτον Αρμστονγκ ο οποίος τότε αρνή-θηκε οποιαδήποτε σχέση.

2007: Μάριον ΤζόουνςΗ ιστορία της Μάριον Τζόουνς

είναι ακόμα μια που έσκασε σανβόμβα στον Παγκόσμιο αθλητισμό.

Η Αμερικανίδα αθλήτρια αποτελούσεπρότυπο για πολλά νέα κορίτσια.Κατάφερε και κατέκτησε 5 Ολυμ-πιακά μετάλλια στους Αγώνες του2000. Κάπου εκεί τα σκάνδαλα τηνπερικύκλωναν αφού και ο πρώηνσύζυγός της, C.J. Hunter αλλά καιο πρώην σύντροφος της Τim Mont-gomery, βρέθηκαν μπλεγμένοι σεσκάνδαλα ντόπινγκ. Τελικά, το 2007η Τζόουνς παραδέχθηκε την ενοχήτης, η οποία της επέφερε 6 μήνεςστην φυλακή και επιστροφή όλωντων μεταλλίων της καριέρας της.

2012: Λανς ΑρμστρονγκΜετά το σκάνδαλο του Λάντις,

ήρθε αυτό του Αρμστρονγκ πουφούντωσε για τα καλά τις σκιέςπάνω από την ποδηλασία. 6 έτη οΑρμστρονγκ αρνιόταν κάθε εμπλοκήμέχρι που ήρθε η ομολογία και όλακατέρρευσαν. Μετά από 7 συνεχό-μενες νίκες στον «Γύρο της Γαλλίας»,βγήκε και παραδέχθηκε ότι έκανεχρήση ντόπινγκ με συνέπεια να τουαφαιρεθούν όλοι οι τίτλοι και νααποκλειστεί δια παντός από το άθλη-

μα. Η φήμη του «πήρε την κάτωβόλτα» και όπως φάνηκε άργησεπολύ να απολογηθεί στο κοινό πουτον πίστεψε και τον στήριξε.

2015: Εθνική ομάδα στίβου της Ρωσίας

Αντιμέτωπη με ένα τεράστιοσκάνδαλο ντόπινγκ βρίσκεται η ΙAAF.Οι αποκαλύψεις της WADA για τηνδράση της ρωσικής ομοσπονδίας εί-ναι συγκλονιστικές και ο Παγκόσμιοςαθλητικός κόσμος κοιτάει για ακόμαμια φορά εμβρόντητος τα αποτελέ-σματα ενός τεράστιου σκανδάλου.Εργαστήριο στην Μόσχα φέρεταινα έχει καταστρέψει σκόπιμα μεγάλοαριθμό δειγμάτων, με γνώση τουΥπουργού Αθλητικού και επίσης ηWADA αφήνει αιχμές για ολόκληρητην παρουσία της ρωσικής αποστο-λής στους Ολυμπιακούς Αγώνες τουΛονδίνου το 2012, κυρίως εξαιτίαςτης συμμετοχής αθλητών με... πε-ρίεργο παρελθόν στην χρήση απα-γορευμένων ουσιών. Οι εξελίξεις,μετά τις τελικές αποφάσεις, αναμέ-νονται συγκλονιστικές.

Η Σαράποβα και άλλα «ονόματα» του ντόπινγκΘέμα

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, οι Λάντις - Αρμστρονγκ, η ΕθνικήΡωσίας στίβου και η Μάριον Τζόουνς μερικά από τα τραν-ταχτά ονόματα του αθλητισμού που πιάστηκαν «ντοπέ».

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 - ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 11

Την περασμένη Δευτέρα η ΜαρίαΣαράποβα σε έκτακτη συνέντευξηΤύπου στο Λος Αντζελες αποκάλυψεπως βρέθηκε θετική στην απαγο-ρευμένη ουσία μελντόνιουμ, στοπρόσφατο Αυστραλιανό τουρνουάτης Μελβούρνης. Αυτή είναι η πιο...φρέσκια και πιο τρανταχτή είδησηντόπινγκ στο τένις.

Το ντόπινγκ όμως δεν είναι έναςσύγχρονος όρος. Σύμφωνα με αρ-χαίες πηγές που αναφέρονται στηΝορβηγική Μυθολογία, η χρήση ου-σιών για την αύξηση της δύναμηςήταν ήδη γνωστή μεταξύ των Ber-serkers. Αναφέρεται ότι λάμβανανBufotenin, που θεωρείται ότι βελ-τιώνει τη φυσική απόδοση και δύ-ναμη. Το Bufotenin προέρχεται απότο δέρμα ενός είδους βατράχων κα-θώς και από τα μανιτάρια Amanita.

Η Λέξη «Ντόπινγκ» Η φυλή των Κάφρων στην Αφρική

ονόμασε ένα πρωτόγονο αλκοολούχοποτό το οποίο χρησιμοποιούντανσε θρησκευτικές τελετές ως διεγερ-τικό με τη λέξη «ντοπ». Αλλες ανα-φορές περιγράφουν τους πολεμιστέςΖουλού να χρησιμοποιούν «ντοπ»,ένα αλκοολούχο ποτό παρασκευα-σμένο από φλούδες σταφυλιών καιαφέψημα κόλα. Στη Δυτική Αφρική,η χρήση Cola accuminata και Colanitida ήταν επίσης γνωστή κατά τηδιάρκεια του αγώνα στο βάδην ή τοτρέξιμο. Ακολούθως, οι Ολλανδοίάποικοι Boers χρησιμοποίησαν τονόρο «ντοπ» για να περιγράψουνοποιοδήποτε διεγερτικό αφέψημακαι ακολούθως, ο όρος διαδόθηκεπαγκοσμίως. Τελικά, ο όρος υιοθε-τήθηκε για ένα ευρύτερο φάσμαουσιών και στον αθλητισμό, χρησι-μοποιώντας αυτές τις ουσίες περι-γράφτηκε περαιτέρω ως «ντόπινγκ»,όπου εμφανίζεται για πρώτη φοράσε Αγγλικό λεξικό το 1889.

Αρχαία Ιστορία Στην Αρχαία Ελλάδα, ειδικοί πε-

ριγράφεται να προσφέρουν στουςαθλητές διατροφικά συστατικά προ-κειμένου να βελτιώσουν τη φυσικήτους απόδοση. Αυτό θεωρούνταναπολύτως απαραίτητο και οι τότεπρομηθευτές μπορούν να συγκρι-θούν με τους σημερινούς εξειδικευ-μένους αθλητίατρους. Επιπλέον,αναφέρεται πως οι αθλητές προ-σπαθούσαν να αυξήσουν τη φυσικήτους δύναμη καταναλώνοντας δια-φόρων ειδών κρέας ή ζωμό αίματοςπριν από τους αγώνες.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπια-κών Αγώνων τον Τρίτο Αιώνα Π.Χ.οι αθλητές προσπαθούσαν να αυ-ξήσουν την απόδοσή τους χρησιμο-

ποιώντας μανιτάρια. Ο Φιλόστρατοςαναφέρει ότι οι ιατροί ήταν σημαν-τικά χρήσιμοι στην προετοιμασίατων αθλητών για τους αγώνες καιοι μάγειρες ετοίμαζαν ψωμί με αναλ-γητικές ιδιότητες. Τον 1ο αιώνα Μ.Χ., αναφέρεται επίσης ότι οι Ελληνεςδρομείς έπιναν ένα αφέψημα βοτά-νων για να αυξήσουν τη δύναμήτους και να είναι ικανοί να αποδώ-σουν σε αθλήματα μεγάλης διάρ-κειας. Περισσότερες αναφορές σχε-τικά με αυτήν την περίοδο είναιδύσκολο να βρεθούν καθώς «η γνώ-ση για το ντόπινγκ» ήταν καλάκρυμμένη από τους ιερείς.

Η χρήση ουσιών στη Ρωμαϊκήιστορία έχει, επίσης, καταγραφεί.Οι αρματοδρομείς έτρεφαν τα άλογάτους με διάφορα μείγματα προκει-μένου να τα κάνουν να τρέχουνγρηγορότερα. Περιγράφεται, επίσης,ότι οι μονομάχοι χρησιμοποιούσανπαράγοντες ντόπινγκ για την αύξησητης δύναμης.

Το Ντόπινγκ στα σύγχρονα Αθλήματα

Το Ντόπινγκ στο σύγχρονο αθλη-τισμό αξιόπιστα καταγράφηκε απότο δεύτερο μισό του 19ου Αιώνα.

1865: Η πρώτη καταγεγραμμένηπερίπτωση εμφανίστηκε στην κο-

λύμβηση κατά τον αγώνα στο κανάλιτου Αμστερνταμ. Συγκεκριμένα, πε-ριγράφηκε η πρόσληψη μιας ανώ-νυμης ουσίας που βελτιώνει τηναπόδοση.

1867: Στους δημοφιλείς αγώνεςποδηλασίας 6-ημερών, οι Γάλλοιαθλητές προτιμούσαν μείγματα μεβάση την καφεΐνη, οι Βέλγοι χρησι-μοποιούσαν ζάχαρη αναμειγμένημε αιθέρα, ενώ άλλοι χρησιμοποι-ούσαν αλκοολούχα αφεψήματα ήνιτρογλυκερίνη.

1896: Τη χρονιά αυτή αναφέρεταιο πρώτος θάνατος που προκλήθηκεαπό το ντόπινγκ. Ο Αγγλος ποδη-λάτης A. Linton πέθανε λόγω λήψηςεφεδρίνης στον αγώνα Παρίσι -Μπορντό.

1904: Στο μαραθώνιο του St. Lo-uis, ο Tom Hicks που μόλις είχεκερδίσει τον αγώνα, κατέρρευσε καιοι ιατροί διαπίστωσαν πρόσληψηστρυχνίνης και κονιάκ πριν από τοναγώνα.

1910: Ο James Jeffrie ισχυρί-στηκε, αφού ηττήθηκε από τον JackJohnson, ότι το τσάι του μολύνθη-κε/ντοπαρίστηκε προκειμένου νατον νικήσει. Αυτή είναι η πρώτηαναφορά περίπτωσης στην οποίακατηγορούνται ντοπαρισμένοι αθλη-τές. Πολλές παρόμοιες περιπτώσεις

για ντόπινγκ έχουν αναφερθεί στηνΠυγμαχία κατά τη διάρκεια τουπρώτου μισού του 20ού αιώνα.

1920: Οι αμφεταμίνες, μια σχε-τικά γνωστή ουσία κατά τη διάρκειατου 20ού αιώνα όχι μόνο στον αθλη-τισμό, παρασκευάστηκαν για πρώτηφορά το 1920.

1952: Κατά τη διάρκεια των πα-γοδρομιών στο Οσλο, αίσθηση προ-κάλεσε όταν αμπούλες και σύριγγεςβρέθηκαν στα αποδυτήρια των αθλη-τών.

1960: Η δραματική αύξηση χρή-σης ουσιών ντόπινγκ ξεκίνησε τηδεκαετία του 1960. Η κοινωνία εκεί-νες τις μέρες πίστευε ότι υπήρχανφάρμακα ικανά να οδηγήσουν σεοποιαδήποτε επιτυχία. Κατά τη διάρ-κεια των Ολυμπιακών Αγώνων τηςΡώμης το 1960, ο Δανός ποδηλάτηςK. Jensen πέθανε λόγω χρήσης αμ-φεταμινών.

1967: Το 1967, ο 30 ετών Βρε-τανός ποδηλάτης Tom Simpson καιο δρομέας Dick Howard πέθανανλόγω χρήσης αμφεταμινών και ηρωί-νης, αντίστοιχα. Το 1968, ένα χρόνοαργότερα, ο Γερμανός πυγμάχοςJupp Elze πέθανε από χρήση ενόςμίγματος αμφεταμινών.

1976: Στους Ολυμπιακούς Αγώνεςτου Μόντρεαλ, ο Πολωνός αθλητής

Z. Kaczmarek και ο Βούλγαρος αθλη-τής V Khristov (αθλητές άρσης βα-ρών), αναγκάστηκαν να επιστρέ-ψουν τα χρυσά τους μετάλλια ότανβρέθηκαν θετικοί σε Ντόπινγκ.

1988: Πολλοί άλλοι νικητές είχαντην ίδια μοίρα με τον Ben Johnsonστους Ολυμπιακούς της Σεούλ πουείναι και το πιο γνωστό παράδειγμα.Βρέθηκε θετικός για ένα απαγορευ-μένο αναβολικό στεροειδές (Στα-νοζολόλη), του αφαιρέθηκε το χρυσότου μετάλλιο στα 100 μέτρα ταχύ-τητας και αποκλείστηκε για δύοέτη. Αργότερα, αποδείχθηκε ότι όλοιή σχεδόν όλοι από τους φιναλίστσε εκείνη την κούρσα είχαν πάρειαπαγορευμένες ουσίες.

Η χαραυγή του 21ου αιώνα χα-ρακτηρίζεται από πολλά παραδείγ-ματα Αθλητών που έχουν κατηγο-ρηθεί για ντόπινγκ. Παραδείγματααποτελούν οι δρομείς αγώνων τα-χύτητας όπως οι T. Montgomery, D.Chambers, M. Jones, ονόματα με-ρικών μόνο από τις πολυάριθμεςγνωστές περιπτώσεις.

Δυστυχώς, το ντόπινγκ δεν είναιμόνο ιστορία αλλά προφανώς συνε-χίζεται με νέες ουσίες και τεχνικέςστις μέρες μας.

Η WADA και ο Κατάλογος Από την 1η Ιανουαρίου 2004, ο

Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντό-πινγκ (WADA) ανέλαβε από την Ια-τρική Επιτροπή της ΔΟΕ το ρόλοτου κύριου συντονιστή για το παγ-κόσμιο σύστημα αντι-ντόπινγκ. Υπότις οδηγίες του Παγκόσμιου ΚώδικαΑντι-Ντόπινγκ, ο WADA από τότεείναι υπεύθυνος για την προετοι-μασία και δημοσίευση του Καταλό-γου.

Ο Απαγορευμένος Κατάλογοςανανεώνεται τακτικά και ποικίλεςσυσκέψεις εκπροσώπων από τοναθλητικό και ιατρικό κόσμο προ-ηγούνται των αλλαγών. Παρέχονταςτις ετήσιες δημοσιεύσεις του Απα-γορευμένου Καταλόγου, συνοδευό-μενες από παραδείγματα απαγο-ρευμένων ουσιών, ο WADA εν μέρειεκπληρώνει την αναγκαιότητα τηςδημοσίευσης ενός ενημερωμένουκαι περιεκτικού Απαγορευμένου Κα-ταλόγου. Ωστόσο, ο ανοιχτός χαρα-κτήρας επιτρέπει μία γρήγορη αντί-δραση εάν οι αθλητές έχουν σκοπόνα χρησιμοποιήσουν νέες φαρμα-κολογικές ουσίες ως ντόπινγκ. Γιαπαράδειγμα, το Αμερικάνικο εργα-στήριο BALCO παρήγαγε τετραϋ-δρογεστρινόνη (THG) μόνο για τις«ανάγκες» αθλητών. Η άμεση αντί-δραση της WADA ήταν η τοποθέτησητης THG μεταξύ των απαγορευμένωνουσιών στον αθλητισμό.

Η Ιστορία του ντόπινγκΝτόπινγκ

Στην ιστορία του ντόπινγκ, έχουν υπάρξει πολλοί ορισμοί. Ο ισχύων επίσημος ορισμός του ντόπινγκ αποδίδεται βάση του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ

ως ακολούθως: «Ντόπινγκ ορίζεται ως η παραβίαση ενός ή περισσοτέρων κανονισμών αντι-ντόπινγκόπως αναγράφονται στο άρθρο 2.1 έως το άρθρο 2.8 του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ12

Πριν λίγες βδομάδες ανακοινώ-θηκαν από την FINA (Fédérationinternationale de natation - Inter-national Swimming Federation) οιπόλεις που θα φιλοξενήσουν ταπαγκόσμια πρωταθλήματα το 2021και 2023 με την Ντόχα να αναλαμ-βάνει ακόμα μια διεθνούς βεληνε-κούς αθλητική διοργάνωση, αυτήτου Παγκοσμίου ΠρωταθλήματοςΥγρού Στίβου και Masters. Η Ντόχαδεν είναι άγνωστη στη FINA, όπωςκαι στις περισσότερες ΠαγκόσμιεςΟμοσπονδίες, μιας και από το 2006έχει ξεκινήσει μία φιλόδοξη, καικαλά σχεδιασμένη προσπάθεια επι-τυχών διεκδικήσεων και οργάνωσηςμεγάλων αθλητικών αγώνων. ΤοΠαγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβη-σης το 2014, το Παγκόσμιο Πρωτά-θλημα Πυγμαχίας το 2015, το Παγ-κόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ2015, το Παγκόσμιο ΠρωτάθλημαΠοδηλασίας Δρόμου το 2016, τοΠαγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστι-κής το 2018, το Παγκόσμιο Πρωτά-θλημα Στίβου το 2019, το ΠαγκόσμιοΚύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022 είναιμερικές μόνο από τις αθλητικές διορ-γανώσεις που έχει φιλοξενήσει ήθα φιλοξενήσει έως το 2022.

Και όλα αυτά την στιγμή πουακόμα ένας Ελληνας έφτανε στηνπρωτεύουσα του Κατάρ για να ερ-γαστεί. Ο Πέτρος Τσιάλλας γεννή-θηκε το 1969 στην Αθήνα. Είναιαπόφοιτος του Τμήματος ΕπιστήμηςΦυσικής Αγωγής και Αθλητισμούτου Πανεπιστημίου Αθηνών με ει-δικότητα στην κολύμβηση και με-ταπτυχιακό στην Διοίκηση του Αθλη-τισμού (Master in Sport Manage-ment) από το University of Techno-logy (UTS) του Σίδνεϊ.

Εχοντας εργαστεί στην Οργανω-τική Επιτροπή για τους ΟλυμπιακούςΑγώνες του Σίδνεϊ 2000 (σ.σ διευ-θυντής υπηρεσιών θεατών στο κο-λυμβητικό κέντρο), στην Οργανω-τική Επιτροπή Ολυμπιακών και Πα-ραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ2004 (σ.σ. διευθυντής αθλημάτωνυγρού στίβου), στους ΠανασιατικούςΑγώνες του 2006 στο Κατάρ (σ.σδιευθυντής αθλημάτων υγρού στίβουκαι ποδηλασίας), στα Arab Gamesτο 2011 (σ.σ γενικός υποδιευθυντήςαθλημάτων) και πρόσφατα (2014)ως εκτελεστικός διευθυντής (COO)του παγκοσμίου πρωταθλήματος κο-λύμβησης καθώς και μιας πλειάδαςάλλων σημαντικών διοργανώσεων,αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικάστελέχη της Ολυμπιακής Επιτροπήςτου Κατάρ, με βασικό έργο την ορ-γάνωση και διοίκηση αθλητικώνδιοργανώσεων.

Ανθρωπος χαμηλών τόνων, κα-

τάφερε σε μικρό χρονικό διάστημανα κερδίσει την αποδοχή και τονσεβασμό των ανθρώπων που τουεμπιστεύτηκαν ένα μεγάλο στοίχημαγια την νεοσύστατη πόλη της ΜέσηςΑνατολής, συνεχίζοντας να εργάζεταιπετυχαίνοντας σε κάθε του βήμα. 

Η ενασχόλησή του με το χώροτου αθλητισμού και ειδικότερα μετην κολύμβηση αρχίζει από την ηλι-κία των 6 ετών. Το 1982 γίνεται μέ-λος της εθνικής ομάδας κολύμβησηςκαι από το το 1986 μέχρι και το

2003, κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρστα 400μ. ενώ το 1987 γίνεται οπρώτος Ελληνας κολυμβητής πουθα σπάσει το «φράγμα» των 16 λε-πτών στα 1500μ. Εχει τερματίσειδύο φορές το 1992 και το 1997 τονδιάπλου του Τορωναίου κόλπου στηΧαλκιδική (απόστασης 26 χλμ) καιτο 1992 ήταν στην πρώτη τριάδα.

Ο Πέτρος Τσιάλλας, στη συνέν-τευξη που παραχώρησε στο Αθη-ναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ει-δήσεων δεν έκρυψε την έκπληξη

της ομάδας διεκδίκησης στο άκου-σμα της Ντόχας ως της πόλης πουθα φιλοξενήσει τη διοργάνωση τουΠαγκοσμίου Πρωταθλήματος το2023.

«Δεν το περιμέναμε. Χωρίς καμίαυπερβολή. Υπήρχε σαν σενάριο στομυαλό μας, δεδομένου ότι είχαμεκαταθέσει και παρουσιάσει ένα φά-κελο που πληρούσε όλες τις προ-διαγραφές και απαιτήσεις της Παγ-κόσμιας Ομοσπονδίας, όμως η έκ-πληξη και χαρά ήταν μεγάλη γιατίείχαμε απέναντί μας πάρα πολύ δύοπάρα πολύ δυνατές υποψηφιότητες,αυτές από την Ιαπωνία και Κίνα. ΟιΑσιάτες είχαν διοργανώσει και στοπαρελθόν το Παγκόσμιο, είναι υπερ-δυνάμεις στο χώρο και είχαν τοαβαντάζ. Τελικά όμως, η πρότασημας ήταν πιο πειστική και έφερε τοεπιθυμητό αποτέλεσμα. Μια από-φαση σταθμός στην ιστορία της Παγ-κόσμιας Κολυμβητικής Ομοσπον-δίας».

Τον Δεκέμβριο του 2014 η Ντόχαφιλοξένησε το παγκόσμιο πρωτά-θλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίναμε τον Πέτρο Τσιάλλα να ηγείταιτης οργανωτικής επιτροπής και έξιμήνες αργότερα, με τη στήριξη της

Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρκαι από τη θέση του διευθυντήστρατηγικού σχεδιασμού, άρχισε ναετοιμάζει το φάκελο υποψηφιότηταςγια τη διοργάνωση του 2023. 

«Μία μικρή αλλά έμπειρη ομάδα,αποτελούμενη από μέλη της Ολυμ-πιακής Επιτροπής αλλά και της Κο-λυμβητικής Ομοσπονδίας, ξεκινή-σαμε να δουλεύουμε πάνω στο πλά-νο και το φάκελο υποψηφιότηταςγια το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ηυποψηφιότητα μας στηρίχθηκε στιςυπάρχουσες, δοκιμασμένες εγκατα-στάσεις και τις υποδομές τις πόλης,την εμπειρία και την τεχνογνωσίαπου πλέον διαθέτουμε, την υπο-στήριξη και βούληση της κυβέρνησηςγια την ανάληψη αυτής της διοργά-νωσης και φυσικά σε κάποιες πρω-τοποριακές προτάσεις. Οπως αυτήντου Aspire Dome, του πιο σύγχρονουτεχνολογικά κλειστού γυμναστηρίουπολλαπλών αθλητικών εκδηλώσεων,που θα μετατραπεί στο μεγαλύτεροκλειστό κολυμβητικό κέντρου τουκόσμου, με την τοποθέτηση πέντεπροσωρινών κολυμβητικών δεξαμε-νών (σ.σ. συνολικά για τη διοργά-νωση θα λειτουργήσουν 16 αγωνι-στικές και προπονητικές πισίνες,επτά περισσότερες από το Καζάν),πλέων του διεθνούς κέντρου τύπουκαι τηλεόρασης. Είχαμε ένα πολύδυνατό στρατηγικό πλάνο και έναπολύ σημαντικό πρόγραμμα προ-ώθησης και προβολής των αγώνων.H επιτυχία αυτή, έρχεται να προ-στεθεί σαν ένα επιπλέον βήμα ανά-πτυξης της χώρας, μέσω του αθλη-τισμού, μιας και ο αθλητισμός είναιένας από τους βασικούς πυλώνεςανάπτυξης της κοινωνίας του Κατάρ».

Ο Πέτρος Τσιάλλας στάθηκε καιστα οφέλη που έχει η ανάληψη με-γάλων αθλητικών εκδηλώσεων στηνεολαία του Κατάρ, κάτι που υπερ-θεμάτισε και ο Γενικός Γραμματέαςτης Ολυμπιακής Επιτροπής της χώ-ρας, Δρ. Τανί Αλ Κουβαρί.

«Είναι γεγονός πως ο αθλητισμόςείναι ένα σημαντικό εργαλείο γιατην ανάπτυξη της νεολαίας. Στο Κα-τάρ γίνονται σοβαρές και συντονι-σμένες προσπάθειες για την ενα-σχόληση των νέων με τον αθλητισμόκαι όχι μόνο. Και το αποτέλεσμααυτής της προσπάθειας αποδίδει.Δεν είναι τυχαίο πως το Κατάρ είναιη μοναδική χώρα στον κόσμο πουγιορτάζει την ημέρα των σπορ. Πρό-κειται για εθνική αργία».

Σχετικά με την αντιμετώπιση πουέχει ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια στοΚατάρ δεν έκρυψε πως «έχω ει-σπράξει πλήρη αποδοχή, εμπιστο-σύνη και συμπαράσταση. Νοιώθωμέλος της οικογένειάς τους».

Πέτρος Τσιάλλας: Ενας Ελληνας πίσω από το «Ντόχα 2023»Ελληνες

(Επάνω) Ο Πέτρος Τσιάλλας (δεύτερος από αριστερά) μαζί με την ομάδα της Ντόχα που κέρδισε τηνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου «Ντόχα 2023». (κάτω) Ο κ. Τσιάλλας παρα-λαμβάνει τον φάκελο με την ανάληψη της διοργάνωσης ως αναγνώριση της προσπάθειάς του.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 - ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 13

Ο Παναθηναϊκός συνέτριψε τον Φάρο Κερατσινίου 101-54 κι αναδείχθηκε για 17η φορά στην ιστορία του ΚυπελλούχοςΕλλάδας. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, μάλιστα, «ξαναέγραψετα βιβλία της ιστορίας» σε ό,τι αφορά σε τούτη τη διοργάνωση.Οι «πράσινοι» κατέχουν το ρεκόρ με τους περισσότερουςπόντους σε ένα δεκάλεπτο. Στον φετινό τελικό, δε, «άγγιξαν»την προ διετίας επίδοσή τους.

Ας δούμε τα «πράσινα» ρεκόρ με τον Φάρο Κερατσινίου:Περισσότεροι πόντοι

σε δεκάλεπτοΕτος Τελικός Πόντοι (δεκάλεπτο)2014 Παναθηναϊκός - Αρης 35 (3ο)2016 Παναθηναϊκός - Φάρος 31 (1ο)

Ξεπέρασαν, στο μεταξύ, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό σεό,τι αφορά τους περισσότερους πόντους στο ημίχρονο.

Περισσότεροι πόντοι στο ημίχρονο

Ετος Τελικός Σκορ2016 Παναθηναϊκός - Φάρος 57-261989 ΠΑΟΚ - Αρης 51-491977 Ολυμπιακός - Πανιώνιος 50-45

Δέχθηκαν, επίσης, μόλις 26 πόντους στο πρώτο 20λεπτο,πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες αμυντικές επιδόσειςστα χρονικά.

Καλύτερη άμυνα στο ημίχρονοΕτος Τελικός Σκορ1999 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 34-212000 ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 34-252016 Παναθηναϊκός - Φάρος 57-261976 Ολυμπιακός - ΑΕΚ 41-261982 ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 35-26

Από ‘κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός «έσπασε» το προηγού-

μενο ρεκόρ του σχετικά με τη διαφορά σε ένα ημίχρονο. Στομακρινό 1996, οι «πράσινοι» είχαν κλείσει στο +20 (47-27)το πρώτο 20λεπτο κόντρα στον Απόλλωνα, ενώ κόντρα στονΦάρο προηγήθηκαν με +31 (57-26).

Διαφορά ημιχρόνουΕτος Τελικός Σκορ Διαφορά2016 Παναθηναϊκός - Φάρος 57-26 +311996 Παναθηναϊκός - Απόλλων 47-27 +20

2015 Παναθηναϊκός - Απόλλων 39-20 +192007 Παναθηναϊκός - Ρέθυμνο 44-27 +17

Η τρίτη «κατοστάρα» σε τελικό Κυπέλλου είναι γεγονός!Υστερα από τον Ολυμπιακό και τον Αρη, ο Παναθηναϊκόςπροστέθηκε σε αυτή τη λίστα.

ΚατοστάρεςΕτος Τελικός Σκορ1987 Αρης - Πανελλήνιος 110-701977 Ολυμπιακός - Πανιώνιος 103-882016 Παναθηναϊκός - Φάρος 101-54

Το «τριφύλλι» κατέχει (και) το ρεκόρ της καλύτερηςάμυνας σε τελικό. Στη αναμέτρηση με τον Φάρο, μάλιστα,πέτυχε ακόμη μία εξαιρετική ανασταλτική επίδοση.

Καλύτερες άμυνεςΕτος Τελικός Σκορ2007 Παναθηναϊκός - Ρέθυμνο 87-481994 Ολυμπιακός - Ηρακλής 63-512015 Παναθηναϊκός - Απόλλων 68-532014 Παναθηναϊκός - Αρης 90-531995 ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 72-532016 Παναθηναϊκός - Φάρος 101-541999 ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 71-54

Το +47 (101-54) απέναντι στον Φάρο, τέλος, συνιστά τημεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία των τελικών της διοργά-νωσης.

Μεγαλύτερες διαφορέςΕτος Τελικός Σκορ Διαφορά2016 Παναθηναϊκός - Φάρος 101-54 +471987 Αρης - Πανελλήνιος 110-70 +402007 Παναθηναϊκός - Ρέθυμνο 87-48 +392014 Παναθηναϊκός - Αρης 90-53 +371995 ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 72-53 +19

Τα «πράσινα» ρεκόρ του τελικού Κυπέλλου ΕλλάδαςΜπάσκετ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ14

Ηταν η σεζόν 2003/04, όταν τοελληνικό ποδόσφαιρο απολαμβά-νοντας τους καρπούς των εξαιρετικώναποτελεσμάτων των ομάδων του ταπροηγούμενα χρόνια κι έχονταςαναρριχηθεί στην έκτη θέση τηςκατάταξης χωρών της ΟΥΕΦΑ, έφτα-σε να έχει τρεις ομάδες στους ομί-λους του Τσάμπιονς Λιγκ. Δώδεκαχρόνια μετά, η Ελλάδα χάνει το έναμετά το άλλο τα προνόμια που μετόσο κόπο είχε κατακτήσει «πλη-ρώνοντας» τη φτωχή συγκομιδή τωνεκπροσώπων της στην Ευρώπη. Αςδούμε από το Sport24 την ανάλυσητου χθες και του ...αύριο.

Τι θα γίνει από τη σεζόν 2017/18

Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακούαπό την Αντερλεχτ σημαίνει πως ηΕλλάδα περιορίζεται οριστικά στη14η θέση της κατάταξης χωρών τηςUEFA πράγμα που σημαίνει πως οπρωταθλητής και ο Κυπελλούχοςτης επόμενης περιόδου χάνουν τηναπευθείας συμμετοχή στους ομίλουςΤσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκαντίστοιχα τη σεζόν 2017/18. Ετσιοι τέσσερις από τις πέντε ελληνικέςομάδες θα αρχίσουν την ευρωπαϊκήτους πορεία την τελευταία εβδομάδατου Ιουλίου και η πέμπτη δύο εβδο-μάδες νωρίτερα.

Τι ισχύει για την ερχόμενησεζόν (2016/17)

Οσο για το ερχόμενο καλοκαίρι;Η Ελλάδα θα έχει πέντε εκπροσώ-πους στην Ευρώπη την επόμενη σε-ζόν. Ο πρωταθλητής θα δώσει δύοπροκριματικούς για να μπει στουςομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και θατα αποφύγει μπαίνοντας κατευθείανστα γκρουπ μόνο αν ο κάτοχος τουεφετινού Τσάμπιονς Λιγκ και τουεφετινού Γιουρόπα Λιγκ έχουν θέσηαπευθείας στους ομίλους της διορ-γάνωσης από τα πρωταθλήματα τωνχωρών τους. Ο πρώτος των πλέιοφς θα λάβει μέρος στους δύο προ-κριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ (ανπεράσει από τον γ’ θα παίξει πλέιοφς, αν όχι θα παίξει πλέι οφς Γιου-ρόπα Λιγκ όπως φέτος ο Παναθη-ναϊκός). Ο δεύτερος των πλέι οφςθα δώσει δύο προκριματικούς γύρουςστο Γιουρόπα Λιγκ για να μπει στουςομίλους της διοργάνωσης, ενώ οτρίτος των πλέι οφς θα δώσει τρειςπροκριματικούς γύρους στο Γιου-ρόπα. Ο Κυπελλούχος Ελλάδας θαδώσει δύο προκριματικούς γύρουςστο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά μπορεί ναβρεθεί απευθείας στους ομίλους ανο φετινός κάτοχος της διοργάνωσηςέχει απευθείας θέση στους ομίλουςτου Γιουρόπα από τις εγχώριες διορ-

Από τα ψηλά στα χαμηλά οι ομάδες στην ΕυρώπηΠοδόσφαιρο

(Επάνω) Ο Νίκος Λυμπερόπουλος πετυχαίνει το 2-0 της ΑΕΚ επί της Γκρασχόπερς. Στις 27/8/2003 η «Ενωση» θα κερδίσει 3-1 τους Ελβετούς,θα καλύψει το 0-1 που έχασε εκτός έδρας και θα προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί που ήταν ήδη ο Παναθηναϊκός με τονΟλυμπιακό. (Κάτω) Οι «πράσινοι» στην πρεμιέρα τους στους ομίλους θα υποστούν βαριά ήττα με 5-0 από την Γιουνάιτεντ στο Μάντσεστερ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 - ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 15

γανώσεις (κάτι που ισχύει για τους Κυπελλούχους των δώδεκαπρώτων χωρών της κατάταξης της UEFA, τον πέμπτο σεΙσπανία, Αγγλία και Γερμανία και τον τέταρτο σε Ιταλία).Υπενθυμίζεται πως αν ο εφετινός Κυπελλούχος Ελλάδας είναιομάδα εκτός της πρώτης πεντάδας της Σούπερ Λίγκα (π.χ.Ατρόμητος), τότε η τελευταία ομάδα των πλέι οφς δεν πάειΕυρώπη.

Εκτός προημιτελικών εδώ και 13 χρόνια

Η αδυναμία οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας να προχωρήσειπέρα από τους «16» των δύο μεγάλων διοργανώσεων (τελευταίαπαρουσία σε προημιτελικά, αυτή του Παναθηναϊκού στο Κύ-πελλο UEFA τη σεζόν 2002/03) σε συνδυασμό με πολλούςπρόωρους αποκλεισμούς μεγάλων ή μικρότερων ελληνικώνσυλλόγων, φέρνουν το ποδόσφαιρο της χώρας αντιμέτωπομε συνέπειες που μέχρι πρότινος δεν υπολόγιζε, αλλά πλέονθα βιώσει για τα καλά στο... πετσί του, αλλά και στην τσέπητους οι ίδιες οι ομάδες. Οι 27 βαθμοί που εξασφάλισαν φέτοςοι πέντε εκπρόσωποι της Ελλάδας στην Ευρώπη κρίνονται ωςμετριότατη συγκομιδή, αναλογιζόμενοι πως υπήρχαν χρονιέςπου αυτή ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς.

Υπάρχουν και χειρότερα Την επόμενη σεζόν λοιπόν η Ελλάδα θα ξεκινήσει από

την 13η θέση, αλλά θα έχει ακριβώς από κάτω της την

Ολλανδία και σε πολύ κοντινή απόσταση Ρουμανία καιΚροατία. Το εφιαλτικό σενάριο θα είναι η χώρα μας να πέσεικάτω από την 15η θέση. Και αυτό γιατί θα έχουμε μία ομάδαλιγότερη στην Ευρώπη με ταυτόχρονη απώλεια του δεύτερουεισιτηρίου για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τη16η θέση ο πρωταθλητής θα ξεκινά από τον δεύτερο προκρι-ματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ο δεύτερος των πλέι οφςαπό τον δεύτερο προκριματικό του Γιουρόπα και το χειρότεροελληνικό εισιτήριο για το Γιουρόπα θα είναι για τον πρώτοπροκριματικό και όχι από τον δεύτερο.

Πού βρίσκονται οι ελληνικές ομάδες Οσο για τους ελληνικούς συλλόγους; Ο Ολυμπιακός που

εκκίνησε τη σεζόν από την 28η θέση της κατάταξης θααρχίσει την επόμενη περίοδο στην καλύτερη περίπτωση απότην 22η θέση. Ο ΠΑΟΚ που μπήκε 53ος θα είναι στηνκαλύτερη περίπτωση 55ος. Ο Παναθηναϊκός που ήταν 100οςθα είναι στην καλύτερη περίπτωση 123ος, ο Αστέρας Τρίποληςπου ήταν 136ος θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 117ος,ενώ ο Ατρόμητος που ήταν 163ος θα είναι στην καλύτερη πε-ρίπτωση 119ος. H AEK μετά τις περιπέτειες που πέρασε θαεπιστρέψει στην Ευρώπη σε δυσχερή θέση και πολύ χαμηλήβαθμολογία. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις μελλοντικέςκληρώσεις...

Αναλυτικά η Ελλάδα τα τελευταία 21 χρόνια: 1995/96: 8.250 βαθμοί

(33 βαθμοί: 18 από Παναθηναϊκό, 10 από Ολυμπιακό, 3από ΑΕΚ, 2 από Απόλλωνα Αθηνών)

1996/97: 3.750 βαθμοί (15 βαθμοί: 10 από ΑΕΚ, 4 από Παναθηναϊκό, 1 από

Ολυμπιακό, 0 από Ηρακλή) 1997/98: 7.750 βαθμοί (31 βαθμοί: 8 από ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, 7 από

ΟΦΗ) 1998/99: 6.200 βαθμοί (31 βαθμοί: Ολυμπιακός 13, Πανιώνιος 9, Παναθηναϊκός

6,5, ΑΕΚ 2, ΠΑΟΚ 0,5). 1999/00: 5.416 βαθμοί (32,5 βαθμοί: Ολυμπιακός 8, ΑΕΚ 7,5, Παναθηναϊκός 7,

ΠΑΟΚ 6, Αρης 4, Ιωνικός 0). 2000/01: 6.750 βαθμοί (40,5 βαθμοί: 10,5 Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός 8, ΑΕΚ 8,

Ηρακλής 5, ΠΑΟΚ 5, ΟΦΗ 4). 2001/02: 11.250 βαθμοί (45 βαθμοί: Παναθηναϊκός 20, ΑΕΚ 12, ΠΑΟΚ 8, Ολυμ-

πιακός 5). 2002/03: 7.166 βαθμοί (43 βαθμοί: Παναθηναϊκός 15, ΑΕΚ 14, ΠΑΟΚ 7, Ολυμ-

πιακός 4, Ηρακλής 2, Ξάνθη 1). 2003/04: 4.166 βαθμοί (25 βαθμοί: Παναθηναϊκός 5, Πανιώνιος 4, Αρης 4, ΠΑΟΚ

4, Ολυμπιακός 4, ΑΕΚ 4). 2004/05: 6.166 βαθμοί (37 βαθμοί: Ολυμπιακός 14, Παναθηναϊκός 12, Πανιώνιος

4, Αιγάλεω 4, ΑΕΚ 3, ΠΑΟΚ 0). 2005/06: 3.333 βαθμοί (20 βαθμοί: Παναθηναϊκός 7, Ολυμπιακός 6, ΠΑΟΚ 4,

Ξάνθη 1, Αρης 1, ΑΕΚ 1). 2006/07: 4.666 βαθμοί (28 βαθμοί: ΑΕΚ 11, Παναθηναϊκός 9, Ολυμπιακός 6,

Ηρακλής 2, Ατρόμητος 0, Ξάνθη 0). 2007/08: 7.500 βαθμοί (45 βαθμοί: Ολυμπιακός 13, Παναθηναϊκός 12, ΑΕΚ 7,

Αρης 6, Πανιώνιος 5, Λάρισα 2). 2008/09: 6.500 βαθμοί (26 βαθμοί: Παναθηναϊκός 15,5, Ολυμπιακός 9, Αρης 1,

ΑΕΚ 0,5). 2009/10: 7.900 βαθμοί (39,5 βαθμοί: 20 από Ολυμπιακό, 13 από Παναθηναϊκό,

4 από ΑΕΚ, 2 από ΠΑΟΚ, 0,5 από Λάρισα) 2010/11: 7.600 βαθμοί (38 βαθμοί: ΠΑΟΚ 11,5, Αρης 11, ΑΕΚ 6,5, Παναθηναϊκός

6, Ολυμπιακός 3) 2011/12: 7.600 βαθμοί (38 βαθμοί: 16 από Ολυμπιακό, 13,5 από ΠΑΟΚ, 3,5 από

ΑΕΚ, 3,5 από Ολυμπιακό Βόλου, 1,5 από Παναθηναϊκό) 2012/13: 4.400 βαθμοί (22 βαθμοί: 10 από Ολυμπιακό, 6,5 από Παναθηναϊκό, 3

από ΠΑΟΚ, 2 από Αστέρα Τρίπολης, 0,5 από Ατρόμητο). 2013/14: 6.100 βαθμοί (30,5 βαθμοί: 18 από Ολυμπιακό, 10 από ΠΑΟΚ, 1 από

Ατρόμητο, 1 από Ξάνθη, 0,5 από Αστέρα Τρίπολης). 2014/15: 6.200 βαθμοί (31 βαθμοί: 11 από Ολυμπιακό, 8,5 από Αστέρα Τρίπολης,

6 από ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός 4,5, Ατρόμητος 1). 2015/16: 5.400 βαθμοί (27 βαθμοί: 10 από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, 3 από Αστέρα,

2 από Παναθηναϊκό και Ατρόμητο).

• Σημειώνεται πως η βαθμολογία κάθε χώρας υπολογίζεταιως εξής: Κάθε νίκη δίνει δύο βαθμούς και κάθε ισοπαλίαέναν βαθμό, ενώ οι βαθμοί αυτοί είναι διαιρεμένοι με το δύοστις προκριματικές φάσεις. Επιπλέον η πρόκριση σε κάθεγύρο νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ πριμοδοτείται με ένανβαθμό επιπλέον, όπως και η πρόκριση στα προημιτελικά, ταημιτελικά και τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Επίσης η συμμε-τοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ προσφέρει τέσσεριςβαθμούς και ισάριθμους δίνει η πρόκριση στους «16» τηςδιοργάνωσης. Ο τελικός αριθμός υπολογίζεται από το συνολικόαριθμό βαθμών μίας χώρας κάθε χρονιά διαιρεμένο με τουςεκπροσώπους της στα Κύπελλα Ευρώπης, ενώ για την κατάταξητων χωρών προσμετρούνται τα αποτελέσματα της τελευταίαςπενταετίας.

Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2003-2004 αγωνίστηκε (μαζί με τον Παναθηναϊκό) κατευθείαν στους ομίλους τουΤσάμπιονς Λιγκ και στην πρεμιέρα του ηττήθηκε από την Ρεάλ Σοσιεδάδ με 1-0 από το πέναλτι του Κοβάσεβιτς.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 - ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 201616

Το ...χαμόγελο του ΝικΣτα παρκέ του ΝΒΑ και των Φιλαδέλφεια Σέβεντι Σίξερς οΝικ Στάουσκας είναι γνωστός για τις ικανότητές του στασουτ έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Εκτός «γραμμών» όμως ο Καναδός γκαρντ είναι πιο...γνωστός και για τη γυναίκα που έχει στο πλευρό του! Ο νεαρός σουτέρ έχει σχέση με την πανέμορφη ΤάιλορΑντερσον, η οποία τον ακολουθεί σε κάθε βήμα του εντόςκι εκτός παρκέ. Παρά τη φετινή κάκιστη πορεία των Σίξερς,ο Στάουσκας έχει κάθε λόγο να χαμογελάει με τηνΑντερσον για την σύντροφό του!

Το «μπικίνι» της «καυτής» Ανάρα του ΝασρίΤο καλοκαιράκι περιμένει με αγωνία η Ανάρα Ατάνες. Η«καυτή» μοντέλα και σύντροφος του Σαμίρ Νασρί, και μίατις ωραιότερες γυναίκες στον κόσμο ανέβασε στο Instagram

φωτογραφία της με τομπικίνι αναπολώνταςδιακοπές σε κάποιοεξωτικό νησάκι. Να θυμίσουμε πως η νεαρήΑτάνα είχε γίνει γνωστήπαγκόσμια όταν έβρισε μεένα τουίτ ολόκληρη τηΓαλλία και τον προπονητήτης ομάδας, ΝτιντιέΝτεσάμπ, που δεν έβαλετον φίλο της στην ομάδατου Μουντιάλ. Οπως ήταν φυσικόξεσήκωσε θύελλαδιαμαρτιών με την Ατάνανα «απαντά» πως δενέβρισε όλους τουςΓάλλους.

Ολα ανοιχτά της Ενάο με ΝεϊμάρΤο πανέμορφο μοντέλο από την Κολομβία, Λιλιάνα

Ενάο, δήλωσε καιαυτή... φίλη τουΒραζιλιάνου άσου, μετον οποίο επικοινωνείσυχνά-πυκνά μέσωsocial media... ΗΛιλιάνα ξεκαθαρίζειότι είναι φίλοι, αλλάδεν αποκλείει τίποτεστο μέλλον! «Δεναποκλείεται να πάωστη Βαρκελώνη. Είναιπολύ όμορφος καιγοητευτικός, δενμπορείς να τοαρνηθείς», σημείωσε,αφήνοντας πολλάερωτηματικά για τιςεπόμενες κινήσεις τηςκαι αφού βρεθεί στο«Καμπ Νου».

Τον «τσάκωσαν»Προσπάθησε και η αλήθεια είναιπολύ σκληρά. Ο λόγος για τονΚαρίμ Μπενζεμά να κρύψει το νέοτου αμόρε, όμως τίποτε δεν μένεικρυφό για πολύ. Ισπανικόπεριοδικό «τσάκωσε» τον Γάλλοστράικερ της Ρεάλ Μαδρίτης μετην Κόρα Γκοτιέ. Η 26χρονηΓαλλίδα που προκαλεί τηνπροσοχή με την... εξωτικήομορφιά της, εργάζεται ως μοντέλοκάνοντας κυρίως δουλειές στοΛονδίνο, ωστόσο τους τελευταίουςμήνες με τον επιθετικό της Ρεάλ ηΜαδρίτη είναι το... τρίτο σπίτι της.

Κοινωνική�κριτική

Για... μπανάκι η ΝικόλΤην θυμάστε την Νικόλ Σέρτζινγκερ; Τοκαλοκαιρινό αμόρε του Παϊτίμ Κασάμι; Την τραγουδίστρια που μαζί με τον άσο τουΟλυμπιακού είχαν γυρίσει όλη τη Μύκονο καιπέρασαν αρκετές μέρες στο Λονδίνο; Ε, η κυρία Νικόλ την περασμένη Κυριακή ήτανστην παραλία και ενημέρωσε τους διαδικτυακούςτης φίλους. Η μελαχρινή τραγουδίστρια φόρεσε τομικροσκοπικό μπικίνι της και ξάπλωσε στην άμμομε το νερό να βρέχει το καλλίγραμμο καικαλογυμνασμένο κορμί της. Με τα μαλλιά τηςανέμελα και το χαμόγελο ζωγραφισμένο στοπρόσωπό της ποζάρει στο φακό και εύχεται σεόλους να έχουν μία υπέροχη Κυριακή.

Σε «καυτό» βίντεο η πρώην του ΛουκάκουΣκάνδαλο ξέσπασε στο Βέλγιο, όπου στο Ιντερνετ

διέρρευσε καυτό βίντεοτου μοντέλου καιφοιτήτριας Ιατρικής,Natassia van Kerkvoorde,μαζί με έναν άνδρα καιακόμα μία γυναίκα, τηνLouise Coffyn, πουσυμμετέχει σε realityshow! Η Natassia, η οποία έγινεγνωστή για τη σχέση πουείχε στο παρελθόν μετον σταρ της Εβερτον,Ρομέλου Λουκάκου, θακινηθεί νομικά εναντίονόσων διοχέτευσαν το sextape στο Διαδίκτυο,αφού -όπως δήλωσε οδικηγόρος της- «τοβίντεο ήταν για ιδιωτικήχρήση».

Ααχ ΜαρίαΣοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό προκάλεσε η παραδοχή της ΜαρίαςΣαράποβα ότι βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ. Το μεγαλύτεροσοκ όμως υπέστη ο αντρικός πληθυσμός και λάτρης του... τένις καιτου ωραίου φύλλου και εύχεται η ποινή που θα της επιβληθεί ναείναι η μικρότερη δυνατή, έτσι ώστε να την δούμε και να τηναπολαύσουμε ξανά στα κορτ. Από το 2003 που η τότε 17χρονηΡωσίδα τενίστρια έκανε την εμφάνιση της στο Γουίμπλεντον, η«Μάσα» τραβούσε τα βλέμματα και τα φώτα της δημοσιότηταςπάνω της, αφού εκτός από το τένις έκανε και πολλές διαφημίσειςποντάροντας στην ομορφιά της και στο καλλίγραμμο σώμα της.