αντωνοπουλου κωνσταντινα 1019020 τσεκουρα σταυρουλα-1020617

Post on 27-Jan-2017

121 views 4 download

Transcript of αντωνοπουλου κωνσταντινα 1019020 τσεκουρα σταυρουλα-1020617

Ο κύκλος του νερούΣταυρούλα Τσεκούρα

Κωνσταντίνα Αντωνοπουλου

Εισαγωγή

Ένα βασικό στοιχείο πάνω στην γη είναι το νερό .Το νερό είναι απαραίτητο και χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ζωή συνεπώς ούτε και εμείς . Σήμερα θα μιλήσουμε για τον κύκλο του. Το νερό παίρνει διάφορες μορφές. Μπορούμε να το δούμε να έχει τη μορφή πάγου, σταγόνας, χιονιού κλπ.

ΔιαδικασίαΟ κύκλος του νερού είναι μια φυσική διαδικασία που συγκεντρώνει ,καθαρίζει και ανακυκλώνει το νερό σε όλο τον πλανήτη. Όταν ο ήλιος θερμαίνει τα ποτάμια, τις λίμνες και τους ωκεανούς κάποια ποσότητα νερού μετατρέπεται σε ατμό. Το φαινόμενο αυτό καλείται εξάτμιση. Ο ατμός αυτός του νερού ανεβαίνει προς τα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα. Οι υδρατμοί συμπυκνώνωνται και σχηματίζουν τα σύννεφα που τελικά γίνεται βροχή. Η βροχή πέφτει στο έδαφος και στα ποτάμια και καταλήγει στις λίμνες και στις θάλασσες. Και ο κύκλος του νερού ξαναρχίζει.

Νερο

Υδρατμοι

ΣυννεφαΧιονι , Βροχη

Εδαφος (Θαλασσα, Ωκεανοι)

Ο κύκλος του νερού σε εικόνα

3 Βασικές διαδικασίες του κύκλου !

Υγροποίηση Διαπνοή Εξάτμιση

ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία η πάγοι λιώνουν και μετατρέπονται σε νερό

Ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία τα φυτά μεταφέρουν τους υδρατμούς και πάλι στην ατμόσφαιρα.

Ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία το νερό μετατρέπεται σε υδρατμούς.

Προέλευση πόσιμου νερού

Το πόσιμο νερό μπορεί να είναι επιφανειακής (ταμιευτήρες, λίμνες, ποτάμια) ή υπόγειας προέλευσης. Το υπόγειο νερό προέρχεται από τους υδροφορείς που είναι υπόγειοι γεωλογικοί σχηματισμοί που έχουν τη δυνατότητα να κατακρατούν τα νερά της βροχής . Το Νερό είναι Πολύτιμο Αγαθό.

Το νερό συχνά το αντιμετωπίζουμε σαν κάτι το δεδομένο. Αλλά μόνο το 1% του συνολικού νερού της γης είναι διαθέσιμο στον άνθρωπο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε χρήση του το ρυπαίνει. Η σωστή χρήση του νερού εξοικονομεί ενέργεια και βοηθάει στο να διατηρήσουμε ένα καλό περιβάλλον.