shmera 2-4-2013

24
ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΦΥΛΛΟ 1055 - ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 - ΤΙΜΗ 1 € ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΕΚΑΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ALPHA BANK ΠΛΗΡΗΣ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ ΤΙΜΕΣ ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΝΕΧΥΡΑ-ΔΑΝΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΣΙΔΗΡΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 45, 1ος Όροφος ΤΗΛ: 27520-26944 ΚΙΝ: 6959136362 Διαβάστε στο «Σήμερα» το ιστορικό μυθιστόρημα του Κων/νου Ε. Κοσκολέτου Οι Άθλιοι της Κατοχής η Άλλη Άποψη ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Η 10η έκθεση παραγωγικής φυσιογνωμίας Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αργο- λίδας ανήγγειλε την διεξαγωγή της 10ης Έκθεσης Παραγωγι- κής Φυσιογνωμίας Αργολίδας. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αργολί- δας, κ. Φώτης Δαμούλος δή- λωσε σχετικά: «σε μια περίοδο δύσκολη για την επιχειρημα- τικότητα και την οικονομία, πιστεύουμε ότι περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να προ- σφέρουμε στις επιχει- ρήσεις εργαλεία εξωστρέφειας και προβολής. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην ευ- χάριστη θέση να σας γνωστο- ποιήσουμε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδι- κασίες επανάληψης της πρω- τοβουλίας αυτής του Επιμε- λητηρίου, που ξεκίνησε το 1995 και θα πραγματοποιη- θεί και εφέτος με υψηλούς στόχους ποιότητας και πλη- ρότητας του Εκθεσιακού χώρου». Η Έκθεση «Αργολίδα 2013» θα λειτουργήσει από την Τετάρτη 15 Μαΐου έως και την Κυ- ριακή 19 Μαΐου 2013, σε ειδικά δι- αμορφω - μένο χώρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρι- σμών Αργολίδας 3.500 τ.μ. με πάρ- κινγκ 15 στρεμμάτων περίπου που βρίσκεται στην παραλιακή οδό Ν.Κίου –Ναυπλίου. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα δοθεί η ευκαιρία σε εκθέτες και επι- σκέπτες να παρακολουθήσουν εκδη- λώσεις με τη συμμετοχή εκπροσώ- πων φορέων (Ο.Τ.Α., Δημοσίων Ορ- γανισμών, Αναπτυξιακών Εταιριών κλπ) πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, επενδύ- σεων και προώθησης πωλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό με στόχο τη διεθνή προβολή των προϊόντων μας και τη μεθοδευμένη προώθησή τους στις αγορές του εξωτερικού. Περισσότερα στην σελίδα 16 Συγκλονισμένη η Κορινθία από την τραγωδία Κηδεύτηκε χθες η 25χρο- νη Κατερίνα που έπεσε νε- κρή από αδέσποτη σφαίρα καλάσνικοφ στα ίσθμια το βράδυ της Παρασκευής. Ανθρωποκυνηγητό από τις αρχές για την σύλληψη των 3 δραστών, δύο εκ των οποίων είναι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. Αναλυτικά στην σελίδα 6. Η Αργολίδα με 3 ομάδες στη Γ’ Εθνική Ένωση Ερμιονίδας, Παναργειακός και Παναυπλιακός πέρασαν τη δοκιμασία και από τη νέα περίοδο θα αγωνίζονται στη Γ’ Εθνική. Διαβάστε στις σελίδες 20 και 21 «Οι γονείς αποφασίζουν το σχολείο των παιδιών» Απάντηση στην ανακοίνωση διαμαρ- τυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κη- δεμόνων του σχολείου των Αθικίων έδωσε χθες ο Διευθυντής Δευτερο- βάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κο- ρινθίας κος Β. Σαμαράς. Περισσότερα στην σελίδα 5 Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης Το παιδικό τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης θα φιλοξενήσει τους μικρούς του φίλους και φίλες για να γιορ- τάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την Τρίτη 2 Απριλίου 2013. Περισσότερα στην σελίδα 14

description

shmerakorintos

Transcript of shmera 2-4-2013

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ

ΣΗΜΕΡΑΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΦΥΛΛΟ 1055 - ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 - ΤΙΜΗ 1 €

ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΕΚΑΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ALPHA BANK

ΠΛΗΡΗΣ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ ΤΙΜΕΣ ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΕΝΕΧΥΡΑ-ΔΑΝΕΙΑ

ΕΧΟΥΜΕ ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΣΙΔΗΡΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 45, 1ος ΌροφοςΤΗΛ: 27520-26944 ΚΙΝ: 6959136362

Διαβάστε στο «Σήμερα» το ιστορικό μυθιστόρημα του Κων/νου Ε. Κοσκολέτου Οι Άθλιοι της Κατοχής η Άλλη Άποψη

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Η 10η έκθεση παραγωγικής φυσιογνωμίας

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αργο-λίδας ανήγγειλε την διεξαγωγή της 10ης Έκθεσης Παραγωγι-κής Φυσιογνωμίας Αργολίδας. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αργολί-δας, κ. Φώτης Δαμούλος δή-λωσε σχετικά: «σε μια περίοδο δύσκολη για την επιχειρημα-τικότητα και την οικονομία, πιστεύουμε ότι περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να προ-σφέρουμε στις επιχει-ρήσεις εργαλεία εξωστρέφειας και προβολής.Β ρ ι σ κ ό μ α σ τε , λοιπόν, στην ευ-χάριστη θέση να σας γνωστο-ποιήσουμε ότι

έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδι-κασίες επανάληψης της πρω-

τοβουλίας αυτής του Επιμε-λητηρίου, που ξεκίνησε το 1995 και θα πραγματοποιη-θεί και εφέτος με υψηλούς στόχους ποιότητας και πλη-ρότητας του Εκθεσιακού χώρου».

Η Έκθεση «Αργολίδα 2013» θα λειτουργήσει από

την Τετάρτη 15 Μαΐου έως

και την Κυ-ριακή 19 Μ α ΐ ο υ 2013, σε ειδικά δι-α μ ο ρ φ ω -μένο χώρο

της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρι-σμών Αργολίδας 3.500 τ.μ. με πάρ-κινγκ 15 στρεμμάτων περίπου που βρίσκεται στην παραλιακή οδό Ν.Κίου –Ναυπλίου. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα δοθεί η ευκαιρία σε εκθέτες και επι-σκέπτες να παρακολουθήσουν εκδη-λώσεις με τη συμμετοχή εκπροσώ-πων φορέων (Ο.Τ.Α., Δημοσίων Ορ-γανισμών, Αναπτυξιακών Εταιριών κλπ) πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, επενδύ-σεων και προώθησης πωλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό με στόχο τη διεθνή προβολή των προϊόντων μας και τη μεθοδευμένη προώθησή τους στις αγορές του εξωτερικού.

Περισσότερα στην σελίδα 16

Συγκλονισμένη η Κορινθία

από την τραγωδία Κηδεύτηκε χθες η 25χρο-νη Κατερίνα που έπεσε νε-κρή από αδέσποτη σφαίρα καλάσνικοφ στα ίσθμια το βράδυ της Παρασκευής. Ανθρωποκυνηγητό από τις αρχές για την σύλληψη των 3 δραστών, δύο εκ των οποίων είναι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων.

Αναλυτικά στην σελίδα 6.

Η Αργολίδα με 3 ομάδες στη Γ’ ΕθνικήΈνωση Ερμιονίδας, Παναργειακός

και Παναυπλιακός πέρασαν

τη δοκιμασία και από τη νέα

περίοδο θα αγωνίζονται στη Γ’

Εθνική.

Διαβάστε στις σελίδες 20 και 21

«Οι γονείς αποφασίζουν το σχολείο των παιδιών»

Απάντηση στην ανακοίνωση διαμαρ-τυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κη-δεμόνων του σχολείου των Αθικίων έδωσε χθες ο Διευθυντής Δευτερο-βάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κο-ρινθίας κος Β. Σαμαράς.

Περισσότερα στην σελίδα 5

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ΣπάρτηςΤο παιδικό τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης θα φιλοξενήσει τους μικρούς του φίλους και φίλες για να γιορ-τάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την Τρίτη 2 Απριλίου 2013.

Περισσότερα στην σελίδα 14

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ2

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Εκδότης • Δ/ντής: ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΠΠΟΣ

Ιδιοκτησία:

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Α.Ε.

Σύμβουλος ΈκδοσηςΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΔΑΚΟΓΛΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΒΗΣ,

Συντακτική Ομάδα: Χριστίνα Τσιορωτά, Μάνος Δαμασκηνός

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΗΣΑρθρογραφούν

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ, ΖΩΗ ΘΑΝΑΣΗ

Creative Director ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΠΑΤΣΕΛΗΣ

Εμπορική διεύθυνση: “All About” τηλ: 6942 554684

Δ/νση:Τέρμα Αγ. Άννης - 20100 Κόρινθος, τηλ. 27410-75726 & fax: 27410-84423

E-mail: [email protected].

ΕΚΤΥΠΩΣΗ: IRIS Διανέμεται από την ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.

ΚΩΔ. 2803

Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1963 , όπου κατοικεί μόνιμα ως σήμερα.Διπλωματούχος Πολιτικός Μη-χανικός, εργάζεται στην Κόριν-θο , όπου διατηρεί τεχνικό γρα-φείο με αντικείμενο τη μελέτη , επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτι-κών Οικοδομικών έργων. Με τη συμμετοχή του ως επιστημονι-κός συνεργάτης σε μεταπτυχια-κά προγράμματα έχει ειδικευτεί σε ζητήματα Χωροταξίας, Πο-λεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ως φοιτητής συμμετείχε δυ-ναμικά στα όργανα του δημο-κρατικού Πανεπιστημιακού κινήματος. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών Πατρών, αιρετό μέλος και πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Πανεπιστη-μίου Πατρών (ΦΕΠΑΠ) , μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, αιρετό μέλος της Συ-γκλήτου και αιρετός εκπρόσω-πος των Φοιτητών της Πάτρας στο Πρυτανικό Συμβούλιο του

Πανεπιστημίου.Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Κορίνθου.Δραστηριοποιείται συνδικαλι-στικά και στο χώρο των διπλω-ματούχων Μηχανικών . Στις τρεις τελευταίες διαδοχικές εκλογές του Τεχνικού Επιμε-λητηρίου εκλέγεται μέλος της αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε. Πελο-ποννήσου.Ενταγμένος Πολιτικά στο ΠΑ-

ΣΟΚ από τα μαθητικά του χρό-νια , αναδείχθηκε σε κορυφαία όργανα του Κινήματος, Γραμμα-τέας της Σπουδάζουσας Νεο-λαίας ΠΑΣΟΚ Πάτρας , Γραμμα-τέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Αχα-ΐας , μέλος του Τομέα Νεολαίας και του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.Υπήρξε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας με συμμετοχή και στη γραμματεία της (1996-2001) .Από το Φλεβάρη του 2001 έως τον Ιούνιο του 2005 ήταν εκλεγ-μένος Γραμματέας της Νομαρχι-ακής Επιτροπής Κορινθίας του Κινήματος.Εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμ-βουλος, στις εκλογές του 2006, για δεύτερη φορά.Υπήρξε επιστημονικός συνερ-γάτης του Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέχρι πρόσφα-τα.Εκλέχτηκε Αντιπεριφερειάρχης της Περιφεριακής Ενότητας Κο-ρινθίας, το 2010 με το ψηφοδέλ-τιο του Πέτρου Τατούλη.

Mαμά, μαμά είδα τον κόκορα δέκα φορές πάνω στην κότα σήμε-ρα.

- Πήγαινε πες το στον πατέρα σου.- Μπαμπά, μπα-μπά μου είπε η μαμά να σου πω ότι είδα τον κό-κορα δέκα φορές πάνω στην κότα σήμερα.

- Με την ίδια κότα ήταν;

- Όχι.

- Πες το στη μάνα σου.

Οι αιρετοί της ΠελοποννήσουΓιώργος Δέδες:

Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες ασφα-λισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι αφενός μεν έχουν να αντιμετωπίσουν την ταλαιπωρία της γραφει-οκρατίας, με ραντεβού που μπορεί να κρατούν ακόμα και μήνες (!!) και από την άλλη να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα φάρ-μακά τους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ασφαλισμένης η οποία μας είπε «έχω κάνει επέμβαση καταρράκτη. Ώρες-Ώ-ρες πονάει το μάτι μου φοβερά, όμως, μόνο για να κλείσω ραντεβού θα με πάνε μετά από βδομάδες». Βέ-βαια εδώ δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και τους επίορκους γιατρούς οι οποίοι προκειμένου να κά-νουν τη δουλειά τους ζητάνε το… «φακελάκι» τους (το οποίο μάλιστα η Τρόικα το εγκρίνει). Όμως σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με ότι απέμεινε από τις περικοπές στην υγεία. Η έλλειψη σε προσωπικό, υλικά, αλλά και μισθούς δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αβελτηρία.

Αναφορικά με το ΙΚΑ Κορίνθου δεν υπήρξε κάποια εξέ-λιξη αναφορικά με την ανανέωση της σύμβασης για-τρών και ακτινολόγων. Έτσι σαν αποτέλεσμα δεν θα υπάρχουν οι ανάλογοι γιατροί στο ΙΚΑ και ειδικά στα ευαίσθητα τμήματα της ακτινολογίας και της μικροβι-ολογίας, χωρίς να μπορούν να γίνονται εξετάσεις και να εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να έρχονται από τις 5 τα ξη-μερώματα προκειμένου να πιάσουν σειρά. Ας δούμε όμως τι μας απάντησαν οι πολίτες που βρέ-θηκαν χτες στα ιατρεία του ΙΚΑ Κορίνθου για το οποίο τα περισσότερα σχόλια ήταν θετικά.1 -Παλιά πήγαινες σε έναν γιατρό και ήταν όλα εντάξει. Τώρα πηγαίνω σε 5-6 γιατρούς και πάω να πληρωθώ και πληρώνω στο φαρμακείο 15 ευρώ. Αν είναι να πλη-ρώνω 15 ευρώ δεν το έχω ανάγκη. Έχω το Θεό. Το πρωί γιατί να περιμένουμε από τα ξημερώματα εδώ; Ας έβαζαν ένα γιατρό να ερχόταν πιο νωρίς.2 -Εγώ πρώτη φορά έρχομαι. Είμαι στο ΤΕΒΕ και πήγα στο νοσοκομείο να γράψω κάποια φάρμακα απ το οποίο μου είπαν να έρθω να τα γράψω εδώ, αλλά βρή-κα σχετικά εύκολα νούμερο.3 -Βεβαίως και υπάρχει ταλαιπωρία. Κατ αρχάς δεν μας γράφουν για ραντεβού. Ότι θέλουν κάνουν και

δεν ισχύει τίποτα. Με την διεύθυνση έχω παράπονα. Οι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί και μου έγραψαν τα φάρμακα και για τρίμηνο κιόλας.4 -Δεν έχω κάποιο παράπονο. Όλα καλά πάνε και με τη συνταγογράφηση και με την ώρα αναμονής και την εξυπηρέτηση γενικότερα.

3

ΚΟΡΙΝΘΟΣ του Μάνου Δαμασκηνού

ΙΚΑ: Το προσωπικό συνεχίζει να προσφέρει καλές υπηρεσίες εν μέσω… περικοπών

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου η συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέ-σμου Ελληνικής Κτηνο-τροφίας, τα μέλη του οποίου αναδείχτηκαν στις αρχαιρεσίες της 10ης Μαρτίου, μετά από μαζική συμμετοχή των αντιπροσώπων των με-λών του ΣΕΚ από όλες τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι αψη-φώντας την οικονομι-κή κρίση συμμετείχαν στην εκλογική διαδικα-σία.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, Πρόεδρος αναδείχτη-κε με μυστική ψηφοφορία, όπως ορίζει το καταστατικό του ΣΕΚ και παμψηφεί για δεύτερη τετραετία ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος από την Αργολίδα, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ίδρυση του ΣΕΚ.Με απόλυτη πλειοψηφία αναδείχθηκαν επίσης και τα άλλα μέλη του Προεδρείου. Συγκεκριμένα εκλέχθηκαν ο κ. Γίτσας Ελευθέριος - Α Αντιπρόεδρος, ο κ. Βα-σιλέκας Αθανάσιος- Αντιπρόεδρος, ο κ. Διδάγγελος Γεώργιος -Αντιπρόεδρος, ο

κ. Τζίμας Μιχάλης - Γενικός Γραμματέας και ο κ. Στρατά-κης Ανδρέας - Ταμίας.Τα νέα μέλη του Προεδρεί-ου ο κ. Α. Βασιλέκας, Πρό-εδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας , ο κ. Γ. Διδάγγελος, εκπρόσωπος της Χοιροτροφίας και ο κ. Α. Στρατάκης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη δυ-ναμική του Προεδρείου του ΣΕΚ και τον αγώνα του για την ανάπτυξη ισχυρής και ανταγωνιστικής κτηνοτρο-φίας.Το νέο Δ.Σ. που αναδείχτη-κε από τις εκλογές ανανε-ώθηκε με 10 νέα μέλη είναι

αναβαθμισμένο και πιο αντιπροσωπευτι-κό ώστε να μπορεί να δώσει τις μεγάλες μάχες σε όλα τα επίπεδα και για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας της χώρας.Η αντιπροσωπευτικότητα στο νέο Δ.Σ. είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη σε όλους τους κλάδους της Κτηνοτροφίας και όλη την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τα νησιά του Ιουνίου μέχρι το Βόρειο Αιγαίο.Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. έχει ως εξής:

Πεβερέτος Παναγιώτης (Πρόεδρος)Γίτσας Ελευθέριος (Αντιπρόεδρος) Αι-γοπροβατοτροφίαΒασιλέκας Αθανάσιος (Αντιπρόεδρος) ΒοοτροφίαΔιδάγγελος Γεώργιος (Αντιπρόεδρος) ΧοιροτροφίαΤζίμας Μιχάλης (Γενικός Γραμματέας)Στρατάκης Ανδρέας (Ταμίας)ΜέληΑμπαριώτης ΠολυχρόνηςΑντωνάκος ΙωάννηςΑρνίδης ΠαναγιώτηςΒασάλος ΔημήτριοςΓιατζιτζόγλου ΑλέξανδροςΔήμος ΔημήτριοςΖαγορίτης ΑλεξανδροςΘεοδωρίδης ΝικόλαοςΘυριάκης Κων/νοςΚαλαφάτης ΑνδρέαςΛιόλιος ΝικόλαοςΜπαρλιάς ΧρήστοςΠαρράς Δημήτρης

Πατεράκης ΜανώληςΧάιδος ΘεόδωροςΕκτελεστική Επιτροπή: Οι κ.κ. Πεβερέ-τος Παναγιώτης, Γίτσας Ελευθέριος, Βασιλέκας Αθανάσιος, Διδάγγελος Γε-ώργιος, Τζίμας Μιχάλης, Στρατάκης Αν-δρέας και Μπαρλιάς Χρήστος.Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής ορίστηκε ο κ. Βενετσάνος Ιωάννης και μέλη ο κ. Παρασκευόπουλος Δημήτριος και ο κ. Μπαλτογιάννης Χριστόδουλος.Το νέο Δ.Σ. καθόρισε τις προτεραιότη-τες για το άμεσο χρονικό διάστημα και μάλιστα, όπως δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Πεβερέτος, εν όψει του Πάσχα θα υπάρξουν συναντήσεις με αρμόδιους φορείς για να οριστεί το πλαίσιο για τα αιγοπρόβατα, προκειμέ-νου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων έναντι φαι-νομένων «ελληνοποίησης» που παρα-τηρήθηκαν κατά καιρούς.

4

Με επιτυχία διεξήχθη το απόγευμα της Κυ-ριακής 31 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο της Κορίνθου, η εκδή-λωση της Ελληνο-Γε-ωργιανής Φιλίας & Συνεργασίας, που δι-οργανώθηκε από τον Δήμο Κορινθίων και το Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Καύκασος».Το Πρόγραμμα που τε-λούσε υπό την αιγίδα της Γεωργιανής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Ομίλου για την UNESCO Λόγου, Τεχνών και Επι-στημών Ελλάδος, φι-λοδοξεί να αποτελέσει προάγγελο περαιτέρω επαφών μεταξύ Κορινθί-ας και Γεωργίας, ανοίγοντας ευρείς ορί-ζοντες συνεργασίας σε πολλούς τομείς.Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρέ-σβης της Γεωργίας στην Ελλάδα Ντα-βίντ Μπακράτζε, ο Δ/ντής του Γεωργια-

νού Ινστιτούτου της Αθήνας, Δρ. Αβτα-ντήλ Μικαμπερίτζε, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Κορινθίων Σοφία Λέκκα, εκ-πρόσωπος της Μητρόπολης Κορίνθου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Σταυρέλης, δημοτικοί σύμβουλοι, πολλοί Γεωργιανοί

που εργάζονται στην περιοχή μας και αρκετοί Έλληνες.Στην πολιτισμική αυτή συνάντηση, ανα-δείχθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί που δι-αχρονικά διέπουν τους δύο λαούς και υπογραμμίστηκε η κοινή θρησκευτική

πίστη της Ορθόδοξης παράδοσης. Επί-σης παρουσιάστηκαν στο κοινό πα-ραδοσιακοί χοροί και τραγούδια της Γεωργίας όπου ξεσήκωσαν τους θεατές προσφέροντάς τους μια ξεχωριστή και αναπάντεχα ευχάριστη βραδιά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Κορινθίων

Επιτυχής η Ελληνο-Γεωργιανή συνάντηση

Για δεύτερη τετραετία ο Παναγιώτης Πεβερέτος στο τιμόνι του ΣΕΚ

Συνελήφθη άτομο για ναρκωτικάΣυνελήφθη, την Κυριακή το μεσημέρι, στο 5ο χλμ της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Άρ-γους, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκλημα-τικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, ένας 37χρονος ημεδαπός, γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του Ένταλμα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Κορίνθου, καθώς και Απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κορίνθου για παράβαση του Κ.Ο.Κ.

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ 5

Στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελη-τηρίου Κορίνθου, διεξήχθη με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου, 30 Μαρτίου, η εκδήλωση μνήμης για τα 90 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922-1923), η οποία συν-διοργανώθηκε από τον Δήμο Κορινθίων, το Επιμελητήριο Κορινθίας, την Μικρασιατική Στέγη Κο-ρίνθου και την Ένωση Σμυρναίων.

Σε αυτήν την σημαντική εκδήλωση που είχε τον τίτλο «Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΩΝ ΕΛ-ΛΗΝΩΝ», παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ο κ. Να-νόπουλος, η Πρόεδρος της Μικρασιατι-κής Στέγης Κορίνθου κ. Ευστρατιάδη, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Σμυρναίων κ. Βικέτος, δημοτικοί Σύμβουλοι του Δή-μου και πλήθος πολιτών.Εκ μέρους των πολιτών και των Μικρα-σιατών συνδημοτών, οι οποίοι το 1922-23, αριθμούσαν 3000 πρόσφυγες όταν η Κόρινθος δεν ξεπερνούσε τους 5000 κατοίκους, ο Δήμαρχος Κορινθίων κα-λωσόρισε τους παρευρισκόμενους συ-μπολίτες του, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκθεσης και ανέδειξε την μεγάλη συνεισφορά των προσφύ-γων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κορίνθου. Επίσης, προ-έτρεψε όσους συνδημότες κατέχουν κειμήλια, να τα προσφέρουν στην Μι-κρασιατική Στέγη Κορίνθου, με σκοπό να αποτελέσουν μαζί με τα υπάρχοντα ξεχωριστά εκθέματα της πολύχρονης Συλλογής της, μέρος της ιστορικής κλη-ρονομιάς όλων των Ελλήνων. Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλη-τών αναδείχθηκε η Ελληνικότητα της Σμύρνης, θεμελιωτής της πόλης θεω-ρείται ο Θησέας ο Αθηναίος ο οποίος έδωσε το όνομα της Αμαζόνας γυναίκας του της «Σμύρνας» στην πόλη. Ιστορικά η ίδρυσή της χρονολογείται το 1100 π.χ., όταν οι Αιολείς από την Κύμη της Αιολίδος εγκαταστάθηκαν στον ομώνυ-μο κόλπο ιδρύοντας την δική τους αποι-κία, η οποία όμως τελικά περιήλθε στην κυριαρχία των Ιώνων τον 8ο αιώνα π.χ. Το εμπόριο που κατείχαν κυρίως οι Έλ-ληνες, την μετέτρεψαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά κέντρα της Ανα-τολής με αποτέλεσμα να συγκαταλέγε-ται ανάμεσα στα τρία σπουδαιότερα λι-μάνια της Μεσογείου (Κωνσταντινούπο-λη-Σμύρνη- Αλεξάνδρεια). Οι Έλληνες κάτοικοί της, εκτός των άλλων, διέπρε-ψαν στις επιστήμες, στα γράμματα, τις

τέχνες, στον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια αφήνοντας έτσι το στίγμα τους στην πόλη που δικαίως χαρακτηρίστηκε σαν το «Παρίσι της Ανατολής».Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου του 2013, ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των παρευρισκομένων

στα εκθέματα της Ένωσης Σμυρναίων που περιελάμβαναν φορεσιές, φωτο-γραφίες, βιβλία της εποχής, εφημερί-δες, περιοδικά, γκραβούρες και άλλα κειμήλια που διασώθηκαν από τις φλό-γες της καταστροφής της Σμύρνης.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ του Μάνου Δαμασκηνού

Διευθυντής Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Κορινθίας«Οι γονείς αποφασίζουν το σχολείο των παιδιών»

Απάντηση στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου των Αθικίων έδωσε χθες ο Διευθυντής Δευτερο-βάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κορινθίας κος Β. Σαμαράς. Συγκεκριμένα ο κος Σαμαράς αφού έκανε μια αναδρομή στο προ 7ετίας δημιουργηθέν πρόβλημα ανέφερε: «20 παιδιά που τελειώνουν φέτος στην Αλμυρή οι γονείς και των 20 δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε στο γυμνάσιο των Ισθμίων και τα 9 παιδιά του Σολομού δηλώσαν υπεύθυνα οι γονείς τους ότι θέλουν να πάνε σε γυμνάσιο της Κορίνθου. Αυτό ήταν το δεδομένο που είχαμε και στις 28 Μαρτίου βγάλαμε μια απόφαση με αυτό ως δεδομένο και πάλι όμως η απόφαση δεν είναι τε-λική αφήνοντας ένα περιθώριο για τα παιδιά της Αλμυρής αν ήθελαν μέχρι τον Ιούνιο να πήγαιναν στο Γυμνάσιο των Αθικίων ή κάποια απ’ τα παιδιά του Σολομού να πηγαίνουν στο Γυμνάσιο των Αθι-κίων.» Ο κος Σαμαράς σχολιάζοντας εκτός από το αδικαι-ολόγητο της έγγραφης διαμαρτυρίας των γονέων και το τι μέλλει γενέσθαι ανέφερε: «Βλέποντας όλη την ελευθερία που έχουν να αποφασίσουν μέ-χρι τον Ιούνιο, δεν καταλαβαίνω την διαμαρτυρία που εξέδωσαν στις 29 Μαρτίου οι γονείς. Ακόμα και το αιτιολογικό ότι δεν με βρίσκουν, έχω να πω ότι απ τα 60 Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής είναι το γυμνάσιο το οποίο έχω συναντήσει τις περισσότερες φορές. Είναι γυμνάσια και Λύκεια που δεν έχω πάει ακόμα. Τελευταία φορά μάλιστα συναντήθηκα με το σχολείο των Αθικίων στις 11 Μαρτίου. Από τις 11 έως τις 29 Μαρτίου που έγινε η καταγγελία μεσολάβησαν 18 μέρες. Αν βγάλει κανείς ένα τριήμερο της αποκριάς και ένα τριήμε-ρο της 25ης Μαρτίου καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ λίγος χρόνος για να πει κάποιος ότι δεν μας βλέπει ο διευθυντής για να συζητήσουμε. Παρόλα αυτά είπαμε ότι θα πάω προσωπικά να μιλήσου-με με τον κο Παπαγεωργάκη στο Σολομό για να πούμε ότι το Γυμνάσιο των Αθικίων και λειτουργεί καλά παιδαγωγικά και η υλικοτεχνική του υποδομή είναι άριστη. Και αυτό είναι γνωστό και το έχω κοι-νοποιήσει και στον περιφερειακό διευθυντή.»

3.000 πρόσφυγες από την Σμύρνη των Ελλήνων εγκαταστάθηκαν και στέριωσαν στην Κόρινθο

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ6

ΚΟΡΙΝΘΟΣΤης Χριστίνας

Τσιορωτά

Επικοινωνία: xristina_tsiorota@

hotmail.com

Συγκλονισμένη η Κορινθία από την τραγωδία

Κηδεύτηκε χθες η 25χρονη Κατερίνα που έπεσε νεκρή από αδέσποτη σφαίρα καλάσνικοφ στα ίσθμια το βράδυ της Παρασκευής

3 24ωρα από την τραγωδία στα ίσθμια και ο νους αρνείται να πιστέψει...Αδυ-νατεί να δεχτεί το πώς χάθηκε ένα 25χρονο κορίτσι από την τρελή πορεία μιας αδέσποτης σφαίρας, σ ένα κυνη-γητό ληστών που… στόχο είχαν μια τα-βέρνα. Και όμως! Μια ανθρώπινη ζωή, η ζωή ενός νεαρού κοριτσιού που – τι ειρωνεία;- είχε νικήσει την λευχαιμία και έκανε όνειρα για το μέλλον, ήταν το κό-στος αυτής της ληστείας που ξεκίνησε για μερικά ευρώ, ένα αμάξι και με την διαβεβαίωση «δεν θα σας πειράξουμε». Αυτά Ήταν τα λόγια των εισβολέων στην ταβέρνα στην μάντρα Αττικής λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της παρασκευής σύμφωνα με την μαρτυρία του ιδιοκτήτη της ταβέρνας : «Στα γόνατα ,Ληστεία , δεν θα σας πειρά-ξουμε» και πράγματι δεν τους πείραξαν! Οι 3 δράστες, με καλάσνικοφ στα χέρια, εισέβα-λαν στην ταβέρνα όπου εκείνη τη στιγμή βρι-σκόταν ο ιδιοκτήτης , η γυναίκα του και ένας φίλος, τους διέταξαν να πέσουν στα γόνατα

και στην συνέχεια απέσπασαν ότι χρήματα υπήρχαν στο ταμείο και στις τσέπες του ιδι-οκτήτη. Διέφυγαν με ο αυτοκίνητο του ιδιο-κτήτη, ένα μαύρο τζίπ Subaru , χωρίς κανείς να μπορεί να φανταστεί τα όσα θα ακολου-θούσαν. Τον θάνατο που οι δράστες θα σκόρ-πιζαν, την θλίψη στην οποίαν θα βύθιζαν, μια οικογένεια , μια ολόκληρη πόλη.Η Καταδίωξη ως τα ίσθμια και… η Κατερίνα Έχοντας τα στοιχεία του αυτοκινήτου με τα οποία διέφυγαν οι αστυνομικές αρχές εντό-πισαν άμεσα τους δράστες και τους κατεδί-ωκαν. Από την Μάντρα Αττικής έφτασαν στο δρόμο της Επιδαύρου. Οι αδίστακτοι ληστές, ένας εκ των οποίων απεδείχθη πως ήταν δραπέτης από τις φυλακές Τρικάλων, άνοι-ξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών χωρίς να υπολογίζουν την κατοικημένη περιοχή, αποφασισμένοι προκειμένου να διαφύγουν να αφαιρέσουν ακόμα και ζωές. Στο ύψος των Ισθμίων και ενώ η καταδίωξη συνεχίζεται σφαίρες από καλάσνικοφ σχί-ζουν τον αέρα. Έχουν στόχο τους αστυνομι-κούς , μια από αυτές όμως διέγραψε διαφο-

ρετική πορεία. Χτύπησε σε κράσπεδο, άλλα-ξε πορεία και καρφώθηκε με ταχύτητα στον πίσω προφυλαχτήρα του μικρού ι.χ αυτοκι-νήτου που έτυχε να περνά εκείνη τη στιγμή από το σημείο, με κατεύθυνση την Κόρινθο. Η σφαίρα ξέσκισε τον προφυλαχτήρα, τα πίσω καθίσματα , για να φτάσει στο κορμί της νεαρής οδηγού του αυτοκινήτου! «Χτυπήθηκα, έλα να με πάρεις, είμαι γεμάτη αίματα»Το νήμα της ζωής της κόπηκε αναπάντε-χα και άδικα στα 25 της χρόνια… Κανείς δεν αντιλήφθηκε τι είχε γίνει, διώ-κτες και διωκόμενοι συνέχισαν την καταδίω-ξή τους! Το κορίτσι, με την σφαίρα καρφω-μένη στην πλάτη τηλεφωνεί στο σύντροφό της : « Έλα να με πάρεις, χτυπήθηκα, είμαι γεμάτη αίματα». Το επόμενο τηλεφώνημα είναι στο ΕΚΑΒ το οποίο φτάνει στο σημείο 20 λεπτά αργότε-ρα. Παραλαμβάνει το 25χρονο κορίτσι και έκτοτε ξεκινά ένας αγώνας για την σωτηρία του. 3 ώρες έμεινε στο χειρουργείο, η σφαί-

ρα όμως είχε χτυπήσει ζωτικά της όργανα, δεν κατόρθωσε να κρατηθεί στη ζωή. Στις 03:00 τα ξημερώματα η Κατερίνα «έφυγε». Έτσι αναπάντεχα, έτσι άδικα! «Αυτήν τη στιγμή δεν μας απασχολεί τι θα γίνει με την αστυνομία και τους κακοποιούς. Το θέμα μας είναι ότι χάσαμε την Κατερίνα. Δεν νιώθουμε οργή, νιώθουμε πόνο» θα πει ο αδερφός της κοπέλας. Το άσχημο παιχνίδι της μοίρας Η Κατερίνα είχε σχολάσει από την δουλειά της εκείνο το βράδυ και κατευθυνόταν στο σπίτι της στην Κόρινθο. Απόφοιτος της ΑΣ-ΣΟΕ εργαζόταν ως λογίστρια σε μεγάλη ξε-νοδοχειακή μονάδα τα τελευταία 2 χρόνια. Ένα κορίτσι ευγενικό, ήσυχο, ένα κορίτσι που είχε κατορθώσει να βγει νικήτρια από την μάχη ζωής που είχε δώσει με την λευ-χαιμία. Με όνειρα και αισιοδοξία σχεδί-αζε τη ζωή της χωρίς να υπολογίζει, χωρίς ποτέ να σκεφτεί πως εκείνος ο δραπέτης που άκουγε στις ειδήσεις από τις φυλακές των Τρικάλων θα της έκοβε τα νήμα της ζωής! «Μέχρι και τώρα δεν το πιστεύουμε αυτό που έγινε. Είναι από αυτά που δεν τυ-

χαίνουν. Ένα άτομο ανάμεσα σε 10.000.000 ανθρώπους και έτυχε να βρεθεί εκεί. Τα συ-ναισθήματα είναι ανάμεικτα. Υπάρχει και θυ-μός και πόνος, αλλά υπερισχύει το δεύτερο. Όταν συνέβη το περιστατικό, έφευγε από τη δουλειά και ερχόταν σπίτι. Ήταν στο χει-ρουργείο τρεις ώρες. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε» μαρτυρά άτομο του συγγενικού περιβάλλοντος. Κηδεύτηκε στις 18:00 τα απόγευμα χθες

Η 25χρονη Κατερίνα βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα. Ανείπωτη η θλίψη και τεράστια τα γιατί. Η γειτονιά της πλημμύρισε με κόσμο χθες το απόγευμα. Φίλοι, συγγενείς, άγνω-στοι, όλοι ήταν εκεί για να την συνοδέψουν σ ένα ταξίδι που θα έπρεπε να κάνει μετά από πολλά – πολλά χρόνια. «Από το σπίτι μας , Σοφοκλέους τέρμα στον Ιερό Ναό Ζωοδό-χου Πηγής…» γράφει στο κηδειόχαρτο της νεαρής κοπέλας… και έπειτα σιωπή, αφού ετούτες τις ώρες τα λόγια δεν έχουν καμία αξία… Στοίχημα για τις αρχές η σύλληψη των δολοφόνων – φρούρια τα χωριά της Κο-ρινθίας

Το τζιπ βρέθηκε το πρωί της Κυριακής σε κτήμα στο χωριό Σολωμός

Και ενώ η 25χρονη Κατερίνα οδηγείτο στην τελευταία της κατοικία τόσο νωρίς, οι αστυ-νομικές αρχές συνέχιζαν και συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή τους. Οι δράστες είναι οπλισμένοι και επικίνδυνοι, οι αστυνομικοί οργισμένοι και αποφασισμένοι να τους οδηγήσουν στην Δικαιοσύνη. Την Κυριακή το πρωί το χωρίο Σολωμός θύμιζε φρούριο. Ελικόπτερο περιπολούσε για ώρες ενώ δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποι-ούσαν εξονυχιστικούς ελέγχους. Το μαύρο τζιπ που βρέθηκε σε κτήμα της περιοχής έθεσε το χωριό σε κλοιό! «Είδα το μαύρο τζίπ στο χωράφι αλλά δεν είχα ακούσει για την ληστεία. Όταν πήγα στο καφενείο και το είπε, μου εξήγησαν οι υπόλοιποι, μου έδω-σαν τις πινακίδες κι αφού τις ταυτοποίησα, ειδοποίησα την αστυνομία» είπε ο νεαρός που οδήγησε τις αρχές στο τζίπ.

Ο επικίνδυνος Αλβανός κακοποιός Μά-ριο Κόλα

Το σημείο που οι δράστες παράτησαν το τζιπ ήταν άγνωστο για κάποιον που δεν είναι κάτοικος. Οι αρχές θεωρούν πως ένας από τους δράστες ήταν γνώστης τση περιοχής γι αυτό και έκαναν έρευνες σε συγκεκριμένα σπίτια. Δυστυχώς όμως δεν βρέθηκε κανένα ίχνος τους! Ίσως να τους περίμενε κάποιος συνεργός και να διέφυγαν, αφού δεν δηλώ-θηκε κλοπή οχήματος από την περιοχή. Το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται και ενώ έχει δοθεί στην δημοσιότητα και η φωτογραφία του ενός, του δραπέτη των φυλακών Τρικά-λων. Τελευταία στιγμήΑπό τις μέχρι τώρα εργαστηριακές εξετά-σεις της Δ.Ε.Ε, ταυτοποιήθηκε ακόμα ένας (1) από τους δράστες της καταδίωξης - ένο-πλης συμπλοκής στα Ίσθμια Κορινθίας. Πρό-κειται για έναν 35χρονο αλλοδαπό υπήκοο Αλβανίας, δραπέτη των Φυλακών Τρικάλων, στοιχεία της ταυτότητας του οποίου είχαν δημοσιευθεί στο από 24-3-2013 Δελτίο Τύ-που της Γ.Α.Δ.Π. Θεσσαλίας. Δακτυλικό αποτύπωμα του οποίου εντοπί-στηκε στο τζάμι του πίσω αριστερά παραθύ-ρου του οχήματος - jeep που βρέθηκε στον Σολωμό Κορινθίας.

Ανθρωποκυνηγητό από τις αρχές για την σύλληψη των 3 δραστών, ένας εκ των οποίων είναι δραπέτης των φυλακών Τρικάλων

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ

Μια εβδομάδα μετά τα επεισόδια που έγιναν πρώτη είδηση σε όλη τη χώρα στο Λουτράκι και ο Διοικητής του Α.Τ Λουτρακίου Χαράλαμπος Τε-τράδης ο οποίος τέθηκε σε διαθε-σιμότητα , έσπασε τη σιωπή του. «Τους τα είχαμε πει μέρες πριν», αναφέρει σχετικά με τη δημοτική αρχή και τις κομματικές παρατάξεις: «“Δεν μπορείτε να καλείτε σε μια μαθητική εκδήλωση τις κομματικές οργανώσεις, θα χυθεί αίμα”, είχαμε προειδοποιήσει. Ήταν ραντεβού θα-νάτου. Σαν αυτά που δίνουν οι χού-λιγκαν. Οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των επεισοδίων να φέρνουν τους στρατούς τους σε μια μαθητική εκ-δήλωση και να μετατρέπουν την περιοχή σε Βαγδάτη; Και οι επίση-μοι, σαν να μη συμβαίνει τίποτα να φωνάζουν ότι πρέπει να τηρηθεί το πρωτόκολλο και να συνεχιστεί η γιορτή. Απαράδεκτο! Δεν γίνεται μονίμως να μπαίνουν το “δήθεν” και το “πρέπει” μπροστά από την ουσία. Φανταστείτε, έπεφταν χημικά και ξύλο πίσω από τις εξέδρες και αυτοί ζητούσαν να τηρήσουμε το πρωτό-κολλο! Αυτά, όμως, δεν τα έδειξε η κάμερα», συμπληρώνει. Η αντίδραση του Διοικητή να πετάξει το στεφάνι στο Ηρώο ήταν κίνηση που είχε υπόβαθρο. Είχε προηγηθεί ξύλο, χημικά, επεισόδια και όμως… κάποιοι συνέχιζαν την εκδήλωση ωσάν να μην τρέχει τίποτα φωνάζοντας τους επισή-μους να καταθέσουν στεφάνι! Ο ίδιος σήμερα δηλώνει μετανιωμένος:«Αν γύριζε ο χρόνος πίσω δεν θα το ξα-νάκανα. Ηταν υπερβολικό αυτό που έγινε», ομολογεί με περίσσια δόση ειλικρίνειας ο κ. Τετράδης. «Ξέρω πως ο κόσμος κατάλαβε γιατί βγήκα από τα ρούχα μου, όμως δεν έπρε-πε να αντιδράσω έτσι», προσθέτει, φανερώνοντας τον προβληματισμό του, καθώς τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του.Κίνημα συμπαράστασης από το Λου-τράκι Το κίνημα «Save Babis» είναι η απάντη-ση των κατοίκων του Λουτρακίου στην απόφαση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας να θέσει σε διαθεσιμότητα τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος κ. Χαράλαμπο Τετράδη, αμέσως μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη δι-άρκεια της εθνικής εορτής για την 25η Μαρτίου. Ο διοικητής του Α.Τ. Λουτρακί-

ου θεωρείται ξεχωριστή περίπτωση για τον νομό Κορινθίας. Είναι ο αστυνομικός στο πρόσωπο του οποίου οι κάτοικοι εί-χαν βρει τον άνθρωπό τους. Μέχρι και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθέας», κ. Νίκος Λόης, ο οποίος εμφανίζεται στο επίμαχο βίντεο να επι-τίθεται λεκτικά στον διοικητή του Α.Τ. βλέποντας τον να πετάει το στεφά-νι, έστειλε επιστολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας του να δείξει επιείκεια. «Ο κ. Τετράδης είναι ίσως ο καλύτερος διοικητής που έχει υπηρετήσει τον του-ριστικό δήμο μας και παρ’ όλες τις δυ-σκολίες που αντιμετώπιζε είχε πάντα καταφέρει με ελάχιστες δυνάμεις να ανταπεξέλθει πλήρως και επιτυχημένα σε όλες τις δυσκολίες που του παρου-σιάζονταν. Ο δήμος μας τον ευγνωμονεί γι’ αυτούς τους λόγους», γράφει στην επιστολή του ο κ. Λόης. Η σελίδα στο Facebook με τίτλο «Στη-ρίζουμε Μπάμπη Τετράδη» ή «ο Μπά-μπης μας» όπως τον αποκαλούν, δη-μιουργήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής και έχει γεμίσει από σχόλια συμπαράστασης για τον αστυνομικό της γειτονιάς τους. Ο κ. Τετράδης βρίσκεται σε διαθεσιμότη-τα από το βράδυ της Δευτέρας. Είχε μό-λις γράψει την τελευταία του λέξη στη συμπληρωματική έκθεση για τα βίαια επεισόδια που είχαν προηγηθεί, όταν οι ανώτεροί του τού ανακοίνωναν τηλε-φωνικώς τα δυσάρεστα μαντάτα.

Έκθετος ο Δήμαρχος Λογοθέτης

Αρνήθηκε ο Κ. Λογοθέτης πως έστειλε πρόσκληση στο Βουλευτή της Χ. Α.

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων Κώστας Λογοθέτης ο οποίος μέχρι σήμερα έχει αναδιπλώσει αρκετές φορές την θέση του για τα γεγονότα μιλώντας στο protothema.gr αρνήθηκε πως είχε αποστείλει πρό-σκληση στον Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπού-κουρα και παρ ότι στις δη-μόιες τοποθετήσεις του και στα δελτία τύπου αναφέρθη-κε πως εκλήθησαν οι αρχές όπως έπρεπε και οι Βουλευτές. Η ιστοσελίδα δημσίευσε ωστόσο εκθέτοντας τον , το αποδεικτικό της αποστολής της πρόσκλησης τόσο στον Βουλευτή όσο και στην Νομαρχιακή της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος ο Βουλευτής το επιβεβαίωσε . «Πρό-σκληση έλαβα κι εγώ αλλά και η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος. Δεν ήρθαμε λοιπόν απρόσκλητοι στην εκδήλωση», είπε ο Στάθης Μπούκουρας.

7

ΚΟΡΙΝΘΟΣ«Έσπασε» τη σιωπή του ο Διοικητής του Α.Τ Λουτρακίου

Χ.Τετράδης: ήταν ραντεβού θανάτου. Είχαμε προειδοποιήσει πως θα χυθεί αίμα

Μετανιώνω, λέει ο Διοικητής που πέταξα το στεφάνι, ήταν υπερβολική η αντίδραση μου Συγκινητική η συμπαράσταση των Λουτρακιωτών

Ο Χαράλαμπος Τετράδης τέθηκε σε διαθεσιμότητα

το βράδυ της Δευτέρας 25 Μαρτίου

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ8

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ του συνεργάτη μας Δημητρίου Δουβή

Ερώτηση του Χ. Δήμα για τις φυλακές στον Άγιο Ιωάννη

Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων στους καταζητούμενους της Κορινθίας

Επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες της ΕΛΑΣ ότι οι καταζητούμε-νοι και δολοφόνοι της 25χρο-νης στην Κόρινθο είναι δραπέ-τες των φυλακών Τρικάλων. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ένας από τους 8 επικίνδυ-νους δραπέτες από τις φυλακές Τρικάλων θεωρείται βέβαιο ότι συμμετείχε στην ανταλλαγή πυ-ροβολισμών στην Κόρινθο.

Πρόκειται για τον Kola ή Kolia ή Golia ή Marko (Ον) Marian του Pashko PASHKO, ο οποίος γεννή-θηκε την 27-07-1977 στην Αλβα-νία.Ταυτοποιήθηκε αποτύπωμά του στο εστιατόριο που λήστεψαν το βράδυ της περασμένης Παρα-σκευής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν το τζιπ που έκλεψαν οι οπλοφόροι από τον ιδιοκτήτη του εστιατορί-ου, σε αγροτική περιοχή στο Σο-λωμό Κορινθίας. Το τζιπ δεν βρέθηκε καμμένο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ ΑΣ , οι οπλοφόροι δεν ρίσκαραν να προ-μηθευτούν καύσιμα από πρατήριο της περιοχής και έτσι το εγκατέ-λειψαν. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει δηλωθεί κλοπή ιχ στην περι-οχή και επομένως είναι ισχυρή η πιθανότητα, να προσπαθούν να διαφύγουν πεζοί.

Ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δή-μας μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς στον Άγιο Ιωάν-νη κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή για το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας. Πιο συγκε-κριμένα η ερώτηση αναφέρει:«Η ανέγερση του σωφρονιστικού κατα-στήματος στον Άγιο Ιωάννη του Νομού Κορινθίας αποτελεί εδώ και χρόνια αί-τημα της τοπικής κοινωνίας και ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για το οποίο έχει γίνει μια σειρά από ενέργειες.Πιο συγκεκριμένα, από το 2005 (πόρισμα Επιτροπής Καταλληλότητας, 26761/4-8-2005), είχε προταθεί γήπεδο έκτασης περίπου 90 στρ. στη θέση «Ράχη Φάβη» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ιωάν-νη του Δήμου Κορινθίων (πρώην Δήμου Σαρωνικού). Κατόπιν, το Υπουργικό Συμ-βούλιο παραχώρησε στο Ταμείο Χρημα-τοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧ-ΔΙΚ) δημόσια δασική έκταση 74.585,60 τμ. ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού παραχώρησε στο ΤΑ-ΧΔΙΚ ένα μικρό κομμάτι ιδιοκτησίας μη δασικής έκτασης 17.093,13 τμ. στην ίδια θέση. Στη συνέχεια αποφασίστηκε, (Υπουργική απόφαση 82759/27-7-2006) η ανέγερση σωφρονιστικού καταστήμα-τος στο σύνολο της παραχωρηθείσας έκτασης (74.585,60 τμ. και 17.093,13 τμ) σύμφωνα με το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο της «Θέμιδος Κατασκευαστι-κής». Παρόλα αυτά, η υπογραφή των συμβολαίων του Δήμου Κορινθίων με το ΤΑΧΔΙΚ εκκρεμεί καθώς αναμένεται και η επικαιροποίηση γνωμάτευσης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Πα-ράρτημα Κορινθίας) για τη δυνατότητα παραχώρησης των τίτλων στο ΤΑΧΔΙΚ καθώς η παραχωρηθείσα έκταση ήταν ιδιωτική. Πέραν τούτου, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) έχουν «παγώσει» , με αποτέλεσμα η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστή-ματος να έχει παραμείνει στάσιμη όλα αυτά τα χρόνια.Η ανέγερση του σωφρονιστικού κατα-στήματος στον Άγιο Ιωάννη κρίνεται απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί απο-συμφόρηση των υπαρχόντων σωφρο-νιστικών καταστημάτων και να εξασφα-λισθούν καλύτεροι όροι διαβίωσης για τους κρατούμενους.Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. κ.

Υπουργοί:Εξακολουθεί το Υπουργείο να θεωρεί πως η ανέγερση του σωφρονιστικού κα-ταστήματος στον Άγιο Ιωάννη είναι απα-ραίτητη;Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης της γνωμάτευσης του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για τη δυνατότητα παραχώ-ρησης των τίτλων στο ΤΑΧΔΙΚ;

Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες πρόκειται να προβούν για την άμεση έναρξη της ανέγερσης του σωφρονιστικού καταστή-ματος;Θα «ξεπαγώσουν» τα ΣΔΙΤ; Εάν όχι, τι εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να βρεθούν για την ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος;»

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ 9

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κορινθία και με απόλυτη επιτυχία από το Σωματείο Λόγου & Τέχνης «Αλ-κυονίδες» η σεμνή, τιμητική παρουσίαση του Λογοτεχνικού έργου του Κορίνθιου συγγραφέα Κώστα Μιχ. Σταμάτη, την Κυριακή, 24 Μάρτη 2013 στην Κόρινθο. Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν και χαιρέτη-σαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολι-τισμού Πελοποννήσου κ. Απ. Παπαφωτίου, ο Γενικός έφορος της Ετ.Ε.Λ., συγγραφέας κ.Τάσος Μακράτος , ο γεν. γραμματέας της Ετ. Κορίνθιων Συγγραφέων κ. Γιάννης Μπάρτζης. Αξιοσημείωτη και η παρουσία του Αντιπροέδρου της Ετ.Κ.Σ. κ. Κοκωνάκη Σωτήρη, της προέδρου του Ι.Κ.Μελετών κ. Σεβαστής Χαβιάρα-Καραχάλιου, της προ-έδρου του συλλόγου Γυναικών Α. Διμηνιού «ΝΕΦΕΛΗ» κ. Χαρούλας Μπουζιώτη, του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου, επί-σης Ά.Διμηνιού, «ANΑΓΕΝΝΗΣΗ» κ. Ιωάννη Αρλετή, οι εικαστικοί-ζωγράφοι Νίκη Λα-ζάρου και Παυλίνα Μπεχράκη, οι ποιήτριες -συγγραφείς Τασία Αλικάκου-Φούφα, Μα-ρία Παϊβανά -Καντίκα κ.α.Για το ποιητικό, πεζογραφικό, δοκιμιακό και μεταφραστικό του έργο μίλησαν αντίστοιχα οι: -Mίνα Πέτρου -Βενετσάνου, θεατρική συγ-γραφέας και ποιήτρια,-Ελένη Συκά –Κοντόζογλου, ποιήτρια,-Γιάννης Σώκος, συγγραφέας και-Μαργαρίτα Φρονιμάδη -Ματάτση.Με λόγο συνοπτικό και περιεκτικό οι ομιλη-τές υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους την σπουδαιότητα και το μέγεθος της προσφο-

ράς του συγγραφέα στην Κορινθιακή, Νεοελληνική και Διεθνή Γραμματεία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα έργα του Κ. Σταμάτη με τους τίτλους «Όμηρος ο βου-κολικός», «ΑΡΚΑΔΙΑ» και «Λέων ο Σγουρός» και για τις κριτικές που τα αφορούν. Ειδικά για το πρώτο από αυτά ο Leo Magnino έγραψε στο Ιταλικό περιοδικό «La cultura nel Mondo»: «Είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται σε

όλη την ομορφιά της η βουκολική ποίηση, που υπάρχει στα ομηρικά έπη και γι αυτό πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον Στα-μάτη γι αυτή την πρωτοτυπία».Ενώ για τη μετάφραση του ποιμενικού μυθιστορήματος «Αρκαδία» του Ιάκωβου Σαννατσάρο (1456-1530), ο Γιάννης Ανδρικόπουλος στα «Λιμε-νικά χρονικά» θα τόνιζε, το 2006, ότι «η με-τάφραση του Κώστα Σταμάτη και η απόδοση του έργου στη γλώσσα μας θεωρούνται ένας πνευματικός και λογοτεχνικός άθλος».Αντιφώνηση και σύντομη αναφορά στο πο-λύτομο ιστορικό του έργο και μάλιστα το ανέκδοτο, που αφορά στην Πελοπόννησο , έκανε ο ίδιος ο τιμώμενος κ. Κώστας Μιχ. Σταμάτης, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμή που του έκαναν.Η τιμητική πλακέτα του Δήμου απονε-μήθηκε στο συγγραφέα, απουσία του Δημάρχου Κορινθίων ή άλλου αντιπρο-

σώπου του, από τον θ ε μ α τ ι κ ό Αν τ ι π ε ρ ι -φερειάρχη Πολιτισμού Πελοποννή-σου κ. Από-στολο Πα-παφωτίου.

Μαργαρίτα Φρονιμάδη

Ματάτση

Την Κυριακή 7 Απριλίου (ώρα 7 μ.μ.) στην αί-θουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «ο Δαναός» θα ομιλήσει η Φιλόλογος -συγγρα-φέας κ. Μαρία Παϊβανά -Καντίκα με θέμα: «Η μετανάστευση στις Η.Π.Α. κατά το πρώ-το μισό του 20ου αιώνα». (Μία προσέγγιση με βάση την Εφημερίδα «ΔΑΝΑΟΣ» και το ιδιωτικό αρχείο επιστολών μεταναστών της Αργολίδος).Θα προβληθούν διαφάνειες με σπάνιο αρχει-

ακό και φωτογραφικό υλικό και θα ακολου-θήσει συζήτηση.Λίγα λόγια για την κ. Μαρία Παϊβανά- Κα-ντίκαΓεννήθηκε στην Κόρινθο. Eίναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1971-1975). Πραγματοποίησε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών

σπουδές στην Ευρωπαϊκή Μουσική και ανώ-τερες σπουδές στο κλασσικό τραγούδι (τάξη Σάββα Παπαχαντζόπουλου). Υπήρξε επί σει-ράν ετών στέλεχος των χορωδιών Κορίνθου και Ο.Τ.Ε. (μαέστρος κ. Αλέκος Παπαγιαν-νόπουλος). Διορίσθηκε στην Δημόσια Δευ-τεροβάθμια Εκπαίδευση και υπηρέτησε σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας επί 32 έτη (1977-2009), καθώς και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους -Αρχεία Ν. Κορινθίας.

Ασχολείται από τα μαθητικά της χρόνια με την λογοτεχνία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και εργασίες σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει εκδώσει το οδοιπορικό -ημερολόγιο «Βήματα στην Αιολική καί Ιωνική Γή» (Αθήνα 2008) και την ποιητική συλλογή «κύματα στα βότσαλα» (Αθήνα 2009). Κατοικεί στην Κόρινθο με τον σύζυγό της και την κόρη τους.

Εκδήλωση για τον σκηνοθέτη Γιάννη ΣμαραγδήΤο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Άργους και το 1ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Άργους διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στο σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Η εκδήλωση, με τίτλο: «Από τον κυρ Αλέξανδρο στο Βαρβάκη» γίνεται στα πλαίσια του Πολιτιστικού προγράμματος που εκπονείται στα σχολεία, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013, ώρα 11.30 πμ., αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Άργους.Στην εκδήλωση, θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους των μαθητών του σχολείου με αφιέρωμα στον Γιάννη Σμαραγδή και θα τιμηθεί ο σκηνοθέτης για την προσφορά του. Μετά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου Studio εικόνας και ήχου στις εγκαταστάσεις του ΣΕΚ Άργους.

Τιμητική εκδήλωση για τον Βραχατιώτη συγγραφέα Κ. Μιχ.Σταμάτη Tου απονεμήθηκε η πλακέτα του Δήμου Κορινθίων με τον «Πήγασο» για το σύνολο του έργου του!

«Η μετανάστευση στις Η.Π.Α. κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα»Ομιλία της Φιλολόγου -συγγραφέως κ. Μαρίας Παϊβανά -Καντίκα

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ10

«Οι Άθλιοι της Κατοχής»

Οι Άθλιοι της Κατοχήςη Άλλη Άποψη.

Στην εφημερίδα μας θα έχετε την δυνατότητα καθημερινά να διαβάζετε σε αποσπάσματα το ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Κωνσταντίνου Ε. Κοσκολέτου

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ

Κ. ΜΑΚΡΗ: Να καλημερίσουμε τον κ. Γιάννη Μανιάτη, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Καλό μεσημέρι κ. Μανιά-τη. Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γεια σας και καλό μήνα.Κ. ΜΑΚΡΗ: Μακάρι να είναι καλός μήνας αυτός που ακολουθεί γιατί είναι και δύσκολος μήνας και αυτός. Την Τετάρτη έχουμε τη σύσκεψη των αρχηγών. Τα πράγματα εξελίσσονται λίγο περίεργα με την έννοια ότι η κυβέρνη-ση επιμένει στην εφαρμογή του χαρατσιού, η ΔΗΜΑΡ λέει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει. Θέλω να μου πείτε τι θα κάνετε εσείς. Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το ειδικό τέλος ακινήτων και το 2013, είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση να βρει εναλλακτικό τρόπο, φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμη, έπρεπε να είναι έτοιμο το Υπουργείο Οικονομι-κών, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να σας δι-ευκρινίσω ότι συμμετέχουμε ως εταίροι σε μια τρικομματική κυβέρνηση. Κανένας δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από οποιονδήποτε άλλον. Άρα, όποια απόφαση παρθεί, η απόφαση θα στη-ριχθεί και εφαρμοστεί και από τα τρία κόμματα. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς κάθε κατεύ-θυνση. Ασφαλώς αντιλαμβάνεστε ότι την τελική απόφαση θα την πάρουν οι τρεις αρχηγοί. Γιατί έγινε και το μείζον θέμα της ουσίας και του συμ-βολισμού, αλλά και τα ελάσσονα θέματα που είναι πώς πρακτικά θα εφαρμοστεί. Όμως, σε κάθε πε-ρίπτωση κανένας δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη βεβαιότητα, ή την παρελθούσα βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει όλα τα μέτρα. Όλοι θα βρε-θούμε ενώπιον των ευθυνών μας. Κ. ΜΑΚΡΗ: Δηλαδή αν το μεταφράζω σωστά αυτό που λέτε είναι ότι δεν πρόκειται να επα-ναληφθεί ό,τι είχε συμβεί προηγούμενες φο-ρές για παράδειγμα, όταν ψήφιζε η Νέα Δη-μοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δήλωνε «παρών». Αυτή τη φορά ή όλοι ή κανένας. Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Απολύτως έτσι, όπως το λέτε. Εμείς δε θα σηκώσουμε βάρη που δε μας αναλο-γούν, προκειμένου να προστατευθούν κάποιοι άλλοι. Όλοι όμως συμμετέχουμε εξίσου στις πολι-τικές ευθύνες. Τα βάρη είτε των παλαιότερων είτε των σημερινών επιλογών, τ’ αναλαμβάνουμε όλοι. Αυτό απαιτεί η πολιτική δικαιοσύνη, η συγκυρία και η ιστορικότητα των στιγμών που περνάει η ελλη-νική κοινωνία. Κ. ΜΑΚΡΗ: Για παράδειγμα, ακόμα και προ-χθές το σχέδιο «Αθηνά» για τη συνένωση των Πανεπιστημίων, εσείς ψηφίσατε έστω με ελάχιστες απώλειες Βουλευτών και η ΔΗ-ΜΑΡ δεν ψήφισε καθόλου. Θεωρείτε ότι αυτό αφορά και ήσσονος σημασίας ζητήματα ή μι-λάτε μόνο για τις μνημονιακές διατάξεις; Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα σας πω κάτι που βάζει όλη τη συζήτησή μας σ’ ένα συνολικότερο πλαίσιο. Εμείς θέλουμε με το που θα τελειώσει η επίσκεψη της τρόικας να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, συνολικά οι τρεις αρχηγοί αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουμε στο πολιτικό γίγνεσθαι, με ποιον τρόπο θα προχω-ρήσουμε στα επόμενα βήματα σε μια προοπτική να έχουμε κυβέρνηση 4ετίας. Αυτό έχει δυο βα-σικές προϋποθέσεις: Η πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα σαφές επικαιροποιημένο πλαίσιο ανάπτυξης, πλαίσιο προγραμματικής σύγκλησης των τριών κομμάτων και η δεύτερη βασική προ-ϋπόθεση, ο δεύτερος πυλώνας είναι ότι όλοι συμ-

μετέχουμε εξίσου και στα θετικά και στ’ αρνητικά της κυβέρνησης.Άρα η απάντησή μου στο ερώτημά σας είναι ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί αυτό που έχει γίνει δυστυχώς και το έχουμε ανεχθεί ως ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν αρκετές φορές: ένας εταίρος να ψηφί-ζει «παρών» ή να απέχει και εμείς να συμμετέχου-με και να παίρνουμε τα βάρη. Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα μιλήσατε για δυο ζητήματα στα οποία θα ερχόμουν αλλά αφού τα βάλατε εσείς πάμε να τα δούμε ένα-ένα. Μιλάτε για επικαιροποίηση κατ’ αρχήν της προγραμματι-κής κυβερνητικής συμφωνίας. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες μιας τέτοιας επικαιροποίησης κατά τη γνώμη σας; Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι κά-νουμε με τα ζητήματα της μεταρρύθμισης στη Δη-μόσια Διοίκηση, ν’ αποσαφηνισθεί τι γίνεται με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν προβλήματα οι δόσεις. Τρίτον, πώς προχωρούμε σε ζητήματα όπως οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τέ-ταρτον κι αν θέλετε θα το έβαζα και πρώτο αυτό, η υλοποίηση της πρότασης που έχουμε καταθέσει για την πάταξη της ανεργίας για τη διαμόρφωση ενός κουμπαρά που θα πάρει χρήματα από τα το-μεακά προγράμματα και θα τα δώσει στο Ευρωπα-ϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να στη-ριχθούν οι υφιστάμενες 500.000 θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν άλλες 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά τα πρώτα που μου είπα-τε για φορολογικές υποχρεώσεις στη ρύθμι-ση υπερχρεωμένων νοικοκυριών κτλ., αυτά θα κλείσουν με τη διαπραγμάτευση που θα γίνει με την τρόικα. Το πώς θα κλείσουν θα τα δούμε. Αλλά αυτά θα κλείσουν, δε νομίζω ότι εννοείτε ότι η επικαιροποίηση του προγράμ-ματος είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από κοινού με την τρόικα. Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι ασφαλώς, αλλά είναι ζητήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς θ’ απασχολούν την ελλη-

νική κοινωνία και το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των ρυθμίσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, η εφαρμογή της κινητικότητας κι όλα αυτά, δεν είναι απλώς αποφάσεις που παίρ-νονται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πολύ σπουδαιότερο από τη θεσμοθέτηση, ή τη λήψη της όποιας απόφασης έχει η εφαρμογή της από-φασης. Και η εφαρμογή της απόφασης όπως αντιλαμβά-νεστε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τραβάει μή-νες και ίσως και χρόνια.Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτή η επικαιροποίηση λοιπόν θα αφορά συγκεκριμένες φάσεις του κυβερνητι-κού έργου. Σ’ ένα δεύτερο βαθμό θα αφορά και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης; Γιατί διαβάζοντας την άτυπη ενημέρωση για παράδειγμα χτες, αυτό το οποίο είδα ήταν ότι εκφράσατε πολύ έντονη δυσαρέσκεια για μο-νομερείς πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, αιφνιδιασμούς και είναι λέξεις που εσείς χα-ρακτηριστικά χρησιμοποιείτε.Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Και είναι επιεικής μερικές φορές διότι πρέπει να σας πω ότι όσοι είμαστε μέσα στη Βουλή βιώνουμε ορισμένες φορές πράγματα τα οποία είναι έξω από κάθε καλώς εννοούμενη κυ-βερνητική συνεργασία μιας κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης τριών κομμάτων. Δε γίνεται να κατα-τίθενται τροπολογίες 30 σελίδων την Παρασκευή το βράδυ και να έρχονται απευθείας στην Ολομέ-λεια χωρίς συζήτηση στις Επιτροπές. Εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό, το έχουμε πει πολλές φορές. Θεωρώ πως έχουμε δείξει την ανοχή μας στην κρισιμότητα των στιγμών, αλλά πρώτον, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, δε μπορεί πια να γίνει ανεκτό αυτό το σύστημα το οποίο λειτουργεί μέχρι τώρα με τις τροπολογίες των Υπουργών, χωρίς να έχει προϋ-πάρξει οποιαδήποτε συζήτηση είτε με τον εκπρό-σωπο του ΠΑΣΟΚ, είτε και με τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ.Το δεύτερο, που έχει πια να κάνει με τη λειτουργία της ίδιας της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι εμείς επιδιώκουμε μια φυσιολογική λειτουργία και λήψη αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, επιδι-ώκουμε ασφαλώς μια πιο θεσμική και συχνότερη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι με το αίσθημα ευθύνης που τους διακρίνει βάζουν τα μεγάλα ζητήματα και σε κάθε περίπτωση είναι σα-φές ότι έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστη-μα ώστε να μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση και πολιτικών και προσώπων.Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα μιλάτε πια γι’ ανασχηματισμό σαφέστατα και ανοιχτά.Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Επαναλαμβάνω, γιατί το ζήτημα του ανασχηματισμού, θεσμικά είναι σκόπιμο να το χρησιμοποιεί μόνο ο Πρωθυπουργός και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, θεωρώ ότι είναι η ώρα ν’ αξιολο-γηθούν κυρίως πολιτικές αλλά και πρόσωπα. Κ. ΜΑΚΡΗ: Ο κ. Βενιζέλος το έβαλε κατ’ αρχήν στο τραπέζι, αλλά και το ΠΑΣΟΚ το συνεχίζει, λέει ότι πρέπει τώρα ν’ αξιολογηθούν τα πρό-σωπα. Άρα μιλάτε σαφέστατα ότι μόλις φύγει η τρόικα πρέπει να γίνει ανασχηματισμός. Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δείτε, είναι άκομψο ένας Βουλευ-τής να δίνει οδηγίες σε τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Εγώ θέλω πάντα να σέβομαι το ρόλο και του Πρω-θυπουργού της χώρας και των δυο αρχηγών των

κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Όμως θα σας πω κάτι: Πιστεύω βαθιά ως απλός πολίτης.. Κ. ΜΑΚΡΗ: Μισό λεπτό κ. Μανιάτη, πώς θα γίνει αυτός ο ανασχηματισμός; Ας πούμε ο κ. Κουβέλη λέει «στηρίζω τον κ. Μανιτάκη και τον κ. Ρουπακιώτη και δεν τους αλλάζω». Με τι εχέγγυα ξεκινά αυτός ο ανασχηματισμός; Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα ήθελα αυτή την ερώτηση να την απευθύνετε σε κάποιον από τους τρεις πολιτι-κούς αρχηγούς. Εγώ δε θέλω να εμπλακώ σ’ αυτό. Θεωρώ πως είναι επαρκές να πω ότι ήρθε η ώρα ν’ αξιολογηθούν κυρίως πολιτικές αλλά και πρόσω-πα. Και το δεύτερο, επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό, θεωρώ πως εδώ που βρισκόμαστε σε αυτό το πολύ κρίσιμο σημείο, έχοντας πίσω μας μια οδυ-νηρή εμπειρία της ελληνικής περιπέτειας και μια τραγική εμπειρία του δράματος που ζει η Κύπρος, έχουμε ιστορική υποχρέωση απέναντι στην κοινω-νία και στους πολίτες, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όλες μας τις δυνάμεις, τα καλύτερα στελέχη μας, προκειμένου η κυβέρνηση αυτή να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Κ. ΜΑΚΡΗ: Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση με τις διαφωνίες τις οποίες υπάρχουν κινδυνεύει κ. Μανιάτη;Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι. Νομίζω ότι υπάρχει η πολιτική ωριμότητα απ’ όλες τις πλευρές, ώστε να διορθω-θούν τα κακώς κείμενα και να ενισχυθούν όλα όσα γίνονται με αίσθημα ευθύνης αρκετές φορές. Κ. ΜΑΚΡΗ: Κι ένα τελευταίο ερώτημα το οποίο βλέπω ότι μου έχουν στείλει αρκετοί ακροατές και δε μπορώ να μη σας το κάνω: Γιατί πήραν λέει τα κόμματα 11 εκατομμύρια ενίσχυση; Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτός είναι ο θεσμικός τρόπος λει-τουργίας των κομμάτων. Αντιλαμβάνομαι απολύ-τως το ερώτημα, επιθυμητό θα ήταν να υπάρχει μια διαφορετική οικονομική συγκυρία. Θέλω όμως να θυμίσω ότι τα κόμματα είναι βασικοί πυλώνες της δημοκρατίας και ενώ έχουμε κάθε λόγο και οφείλουμε να ελέγχουμε απολύτως τα οικονομικά των κομμάτων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάμε στο άλλο άκρο, να ζητήσουμε την κατάρ-γηση των κομμάτων. Και προτιμώ τα κόμματα να έχουν διαφανείς πόρους που να ελέγχονται από τη Βουλή των Ελλήνων, παρά να έχουν αδιαφα-νείς πόρους. Κ. ΜΑΚΡΗ: Όλοι το θέλουμε αυτό αλλά το θέμα είναι και τι πόρους έχουν τα κόμματα και πόσο τους πληρώνει ο Έλληνας φορολο-γούμενος, αν γίνονται σπατάλες, αν δε γίνο-νται, αν χρωστάνε ή δε χρωστάνε, αν είναι τα ίδια υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.. Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι πολύ σωστό αυτό που θίγετε. Νομίζω ότι στην εποχή της φενάκης και της επί-πλαστης ευημερίας που ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, είχε εγκλωβιστεί και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ήρθε η ώρα που πρέπει όλοι να στα-θούμε μπροστά στον ιστορικό μας καθρέφτη, να πούμε λόγια ειλικρίνειας. Ουσιαστικά όμως στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε όλοι βέ-βαιοι ότι στηρίζουμε το βασικό πυλώνα της δη-μοκρατίας που είναι η Βουλή των Ελλήνων και ασφαλώς τα κόμματα που συναποτελούν τη Βου-λή των Ελλήνων . Κ. ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία. Καλό μεσημέρι.

11

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗστον Ρ/Σ «REAL»(Δημοσιογράφος Κάτια Μακρή)

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ12

Άλλη μια επιτυχημένη συνάντηση της Σχολής Γονέων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου, στην «Κροκίδειο» Αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο Θε-ολόγος Καθηγητής κ. Νεκτάριος Με-ντζάκης ο οποίος επαρκώς διαπραγ-ματεύθηκε το θέμα «Οι έγγαμοι Άγιοι της Εκκλησίας μας». Ο κ. καθηγητής, προβάλλοντας παραδείγματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη αλλά και μέχρι τις ημέρες μας, τόνισε ότι η Εκ-κλησία δεν έπαψε ποτέ να αναδεικνύει Αγίους, αφού είναι το εργαστήριο της Αγιότητος. Η Εκκλησία ευλογεί το Γάμο και τον θεωρεί μυστήριο μέγα, ούτως ώστε, με την χάρη του Θεού, η φυσιολο-γική ροή του έρωτα και της ιδιοτελούς αγάπης (το νερό δηλ. του γάμου της Κανά) να μεταμορφώνεται σε αγάπη θυσιαστική - ανιδιοτελή (σε κρασί πολύ

καλλίτερης ποιότητος από το αρχικό), αφού σύμφωνα με την ορθόδοξη διδα-σκαλία σκοπός και του Γάμου είναι η θέ-ωση.Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβα-σμιώτατος Μητροπολίτης μας ο οποί-ος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μεντζάκη για το περιεχόμενο της διδαχής του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος της δημιουργίας της οικογένειας και της ολοκλήρωσης του ανθρώπου μέσα από αυτήν είναι η αγιότητα. Φαίνεται όμως πως ο σύγχρονος άνθρωπος απωθεί την αγιότητα, θέτοντας στόχους δευτερευ-ούσης σημασίας, γι’ αυτό και αποτυγχά-νει. Κλείνοντας την επιτυχημένη αυτή συνάντηση τόνισε χαρακτηριστικά, ότι ο Γάμος είναι «άθλημα» γιατί παλεύοντας με τις αντίρροπες δυνάμεις «ασκεί» τους συζύγους στην αγάπη και στην κα-τάκτηση της αγιότητος.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ».

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ 13

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ14

ΛΑΚΩΝΙΑ

Το παιδικό τμή-μα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλι-οθήκης Σπάρτης θα φιλοξενήσει τους μικρούς του φίλους και φίλες για να γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βι-βλίου, την Τρίτη 2 Απριλίου 2013.Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν τρία εκπαιδευτικά προγράμματα με τη βοήθεια και την κα-θοδήγηση δώδεκα (12) παιδιών που εί-ναι μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης για Παι-διά της Βιβλιοθήκης Σπάρτης.Οι μαθητές/τριες της 2ας τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης [2 τμήματα] θα γνωριστούν με το Ασχημόπαπο, το Κο-ριτσάκι με τα σπίρτα, το Μολυβένιο στρατι-

ωτάκι και την Τοσοδού-λα, τους ήρωες των παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, διαβάζοντας, ζωγραφί-ζοντας και παίζοντας μαζί με τους μεγάλους φίλους τους, τα μέλη της Λέσχης Ανάγνω-σης.Οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες του 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης θα μάθουν πως δημιουργήθηκε η γραφή και θα στείλουν μια ευχή που θα γρά-ψουν σε πηλό χρησιμο-ποιώντας γραφίδες και εικονογράμματα.Επειδή για το 2013, υπεύθυνο για το υλικό του εορτα-σμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. στο παιδικό τμήμα της Αμερικάνι-κής γωνιάς θα παρου-σιαστούν παραμύθια και παιδικά βιβλία από τις Η.Π.Α. στην αγγλική γλώσσα.

Εκδήλωση ενημέρωσης για υποστήριξη Δικτύου Τοπικών Επιχειρήσεων

Στήριξη των Ιδρυμάτων

της Μητρόπολης

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, προσκα-λεί όλους τους Συλλόγους του Νομού μας, στις 10 Απριλίου, ημέρα Τε-τάρτη και ώρα 18.00, στην Αίθουσα των Λακώνων Ποιητών «Νικηφόρου Βρεττάκου & Ιωάννη Ρίτσου», για να συνδιοργανώσουμε φιλανθρωπική εκδήλωση, με σκοπό να βοηθήσουμε τα ιδρύματα της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας & Σπάρτης.

Αύριο, Τετάρτη 3 Απριλίου 2013, ώρα 18:00 πμ, στην Αίθουσα Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνά-ντηση για τη δημιουργία Δικτύου Τοπι-κών Επιχειρήσεων.Το Δίκτυο Επιχειρήσεων (Δίκτυο Αμοι-βαίας Μάθησης & Συνεργασίας των το-πικών επιχειρήσεων -Learning Network) θα υποστηρίξει την ενίσχυση της αντα-γωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο Δίκτυο, θα υποστη-ριχθούν μέσω της παροχής εξειδικευμέ-νων συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ειδικά εκπαιδευμένοι Σύμβουλοι Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (facilitators) θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις σε μια σειρά θεμάτων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξής τους.Ειδικότερα οι επιχειρήσεις του Δικτύου θα υποστηριχθούν, χωρίς επιβάρυνση, σε θέματα όπως χρηματοδότηση, νο-μικά ζητήματα, φοροτεχνικά, μείωση λειτουργικού κόστους, μάρκετινγκ για νέα προϊόντα/υπηρεσίες, έξοδο σε νέες αγορές, αξιοποίηση ανθρώπινου δυνα-μικού, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών,

αξιοποίηση συμπληρωματικών ευκαιρι-ών χρηματοδότησης μέσω των Πρωτο-βουλιών Jeremie, Jessica, Jasmin, του ΕΠ «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνι-στικότητα», των ΠΕΠ & του Αναπτυξια-κού Νόμου, κ.α. Στην πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του Δικτύου, στόχος είναι οι επιχειρή-σεις:• να ωριμάσουν δικές τους ιδέες για

δράσεις και έργα που θα θέλουν να υλοποιήσουν

• να συμμετάσχουν σε κοινά έργα (joint projects)

• να συγκεντρώσουν, οργανώσουν και καταγράψουν αιτήματα και ιδέες προκειμένου να απευθυνθούν ορ-γανωμένα στους αρμόδιους φορείς λήψης αποφάσεων (π.χ. τοπική αυ-τοδιοίκηση).

Σκοπός του Τοπικού Σχεδίου είναι η υλο-ποίηση ενός συνόλου δράσεων, οι οποί-ες επιδιώκουν την υποστήριξη και την ενίσχυση εκατό (100) ανέργων προκει-μένου να επαναπροωθηθούν στην αγο-ρά εργασίας. Το Πρόγραμμα θα ολοκλη-ρωθεί την 30/6/2014.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ 15

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ16

ΑΡΓΟΛΙΔΑΒενζινοπώλες: Ικανοποιητική κίνηση

το ταμείο όμως δεν γεμίζει

Όπως τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο πρώην πρόεδρος των βενζινοπωλών Αργολίδας και επί δεκαετίες ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, Παναγιώτης Νίτης η κίνηση στα βενζινάδικα της Αργολί-δας δεν είναι χαμηλή, εν τούτοις το ταμείο είναι σχεδόν άδειο και αυτό διότι η συντρι-πτική πλειοψηφία των οδηγών βάζει καύσι-μα αξίας όχι μεγαλύτερης των 10 ευρώ. «Πλέον το ανώτερο ποσό είναι τα 20 ευρώ, ενώ το φουλάρισμα είναι λέξη απαγορευ-μένη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίτης. Η τιμή της αμόλυβδης παραμένει πεισματι-κά πάνω από το 1.70 ενώ σε κάποιες περιό-δους φλερτάρει και με το 1.80 ευρώ/λίτρο. Επίσης ο κ. Νίτης αναφέρθηκε και στην εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση φέτος τον χει-μώνα για πετρέλαιο θέρμανσης, «μείωση της τάξης του 80% που δεν οφειλόταν φυ-σικά στον ήπιο χειμώνα αλλά στην απίστευ-τα υψηλή τιμή του πετρελαίου». Τέλος επι-σήμανε ότι υπάρχουν αρκετά είναι και στην Αργολίδα τα πρατήρια που το 2012 έβαλαν λουκέτο, εξ αιτίας της συρρίκνωσης του τζίρου του κλάδου.

Το Δημοτικό Σχολείο Ανυφίου

ζητά συνεργασίαΚαθημερινά διαπιστώνουμε πως πολλοί από τους μαθητές μας τρώνε για κολατσιό έτοιμα σνακ, όπως πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν, κλπ. Γνωρίζοντας πως οι τροφές αυτού του είδους έχουν αρνητικές συνέπει-ες στην υγεία των παιδιών και συγχρόνως κοστίζουν, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους μαθητές και τους γονείς του σχολείου μας για το πώς μπορεί το κολατσιό τους στο σχολείο να είναι υγιεινό και συγχρόνως οι-κονομικό. Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τις προ-τάσεις σας για σπιτικά, παιδικά μικρογεύ-ματα (π.χ. γλυκίσματα, σάντουιτς, πίτες, κλπ) τα οποία θα είναι υγιεινά, οικονομικά και συγχρόνως ελκυστικά για τα παιδιά, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο του σχολείου (2752044141) ή στείλτε μας τη συνταγή, μέχρι την Παρασκευή 5 Απριλίου.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Το Μάϊο η 10η έκθεση παραγωγικής φυσιογνωμίας

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αργο-λίδας ανήγγειλε την διεξαγωγή της 10ης Έκθεσης Παραγωγικής Φυσιο-γνωμίας Αργολίδας. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αργολίδας, δήλωσε σχετικά «σε μια περίοδο δύσκολη για την επιχει-ρηματικότητα και την οικονομία, πι-στεύουμε ότι περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να προσφέρουμε στις επι-χειρήσεις εργαλεία εξωστρέφειας και προβολής.Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην ευχάρι-στη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδι-κασίες επανάληψης της πρωτοβου-λίας αυτής του Επιμελητηρίου, που ξεκίνησε το 1995 και θα πραγματο-ποιηθεί και εφέτος με υψηλούς στό-χους ποιότητας και πληρότητας του Εκθεσιακού χώρου».Η Έκθεση «Αργολίδα 2013» θα λει-τουργήσει από την Τετάρτη 15 Μαΐ-ου έως και την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεται-ρισμών Αργολίδας 3.500 τ.μ. με πάρκινγκ 15 στρεμμάτων περίπου που βρίσκεται στην παραλιακή οδό Ν.Κίου -Ναυπλίου και αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας του Επιμελητηρίου για την προβολή των προϊόντων και των τουριστικών υπηρεσιών της περιοχής μας. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα δοθεί η ευκαιρία σε εκθέτες και επι-σκέπτες να παρακολουθήσουν εκδη-λώσεις με τη συμμετοχή εκπροσώ-πων φορέων (Ο.Τ.Α., Δημοσίων Ορ-γανισμών, Αναπτυξιακών Εταιριών κλπ) πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, επενδύ-σεων και προώθησης πωλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό με στόχο τη διεθνή προβολή των προϊόντων μας και τη μεθοδευμένη προώθησή τους στις αγορές του εξωτερικού. Προς επίτευξη των παραπάνω στό-χων το Επιμελητήριο α) προτίθεται να καλέσει τους Έλ-ληνες Ακολούθους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) και β) των Πρεσβειών μας σε διάφορες χώρες καθώς και αντιπροσωπείες διμερών Επιμελητηρίων, προσδοκώ-ντας στη σύσφιξη των εμπορικών μας συναλλαγών καθώς και στην ανάπτυξη των εξαγωγών μας προς αυτές.Στον Εκθεσιακό χώρο θα δημιουρ-γηθεί τηλεοπτικό στούντιο που θα φιλοξενεί υπεύθυνους επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων για την πα-ραχώρηση συνεντεύξεων σχετικά με την προβολή των περιπτέρων τους.Εξάλλου η δημοσιότητα της Έκθεσης θα εξασφαλιστεί με τη διαφήμιση, επί ένα μήνα προ της έναρξής της, μέσω

των Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας (εφη-μερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί) και των Δικτυα-κών τόπων του Επιμελητηρίου www.arcci.grΕνδεικτικά οι κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών του Ν. Αργολίδας, αλλά και της υπόλοιπης Περιφέρειας που θα προβληθούν από την Έκθεση είναι:Παραγωγοί όλων των κλάδων Α) Εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο, ελιές βρώσιμες, σταφίδα, σύκα, προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών, χυμοί και κον-σέρβες φρούτων, κρασιά, ποτά, γα-λακτοκομικά, ζυμαρικά, γλυκίσματα και λοιπά προϊόντα γης και μεταποι-ημένα τρόφιμα..Β) Μάρμαρα, λοιπά οικοδομικά υλικά, συστήματα άντλησης και άρδευσης, ανεμομείκτες, γεωργικά μηχανήμα-τα και εργαλεία, μηχανήματα και κα-τασκευές επαγγελματικής χρήσης, συστήματα εκμετάλλευσης ήπιων μορφών ενέργειας, έπιπλα, είδη κα-τασκευών κατοικιών και οικιακού εξο-πλισμού.Γ) Προβολή του Τουρισμού της Περι-φέρειας και των εναλλακτικών μορ-φών του (αγροτουρισμός, συνεδρια-κός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός κλπ) καθώς και των παραδοσιακών

χειροτεχνικών προϊόντων που απευ-θύνονται στο αγοραστικό κοινό των επισκεπτών της περιοχής μας.Στόχοι της έκθεσης είναι:1.Η ανάδειξη της προβολής της οικο-νομικής δραστηριότητας του Νομού και της Περιφέρειας. 2.Η τόνωση της αγοράς με τη σύνα-ψη εμπορικών συμφωνιών.3.Η αύξηση της Τουριστικής κίνησης από την προσέλευση και διακίνηση των εμπορικών αντιπροσώπων εσω-τερικού - εξωτερικού και επισκεπτών. Κόστος συμμετοχής:Περίπτερα για επιχειρήσεις με-λών του Επιμελητηρίου 24 Ευρώ το τ.μ.Περίπτερα για επιχειρήσεις μη μελών του Επιμελητηρίου 28 Ευρώ το τ.μ.Περίπτερα για οργανισμούς & επι-μελητήρια 2 8 Ευρώ το τ.μ.Περίπτερα σε υπαίθριο χώρο 13 Ευρώ το τ.μ.Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής,Υπεύθυνη πωλήσεων κα Χάρις Λούντζη τηλέφωνο επικοινωνίας 6972225786Στο Επιμελητήριο Αργολίδας τηλέ-φωνο 2751 0 67216.

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ18ΕΥΡΩΠΗ

Ποινικό αδίκημα είναι ακόμα και η δημό-σια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέ-φεται κατά ατόμου ή ομάδας ατόμων με βάση ρατσιστικούς διαχωρισμούς, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχε-τική ερώτηση 22 Ελλήνων και ξένων ευ-ρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να καταπο-λεμήσει τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας με όλα τα μέσα που της παρέχουν οι Συνθήκες. Η υποκίνηση ξενοφοβικού μίσους εναντίον μεμο-νωμένου προσώπου ή ομάδας προσώπων αποτε-λεί αδίκημα στην ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση -πλαίσιο του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όλα τα κρά-τη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να διώκουν ποινι-κά την εκ προθέσεως δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζονται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενε-αλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης μέσω της διάδοσης πληροφοριών ή διανομής προπαγανδιστικών φυλλαδίων, εικόνων ή άλλου υλικού». Αυτά υπογραμμίζει η αρμόδια Επίτροπος, V.Reding, στην απάντησή της σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει έξι Έλληνες ευρωβουλευτές (Δανέλλης (S&D), Κοππά (S&D), Κουμουτσάκος (PPE), Ποδηματά (S&D), Σκυλακάκης (ALDE) και Χρυσόγελος (Greens)) μαζί με δεκαέξι συναδέλ-φους τους από διάφορες χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λου-ξεμβούργο, Πορτογαλία, Σουηδία και Φιλανδία) και τις περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρω-παϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι). Υπεν-θυμίζεται ότι στην ερώτηση γινόταν ειδική μνεία στην Ελλάδα, όπου τον τελευταίο χρόνο έκαναν την εμφάνιση τους δυνάμεις – εκπροσωπούμενες πλέον και στο Κοινοβούλιο- των οποίων ο πολι-τικός λόγος, τα σύμβολα και ενέργειες (η πρα-κτική της λεκτικής και φυσικής βίας, η εξύμνηση του καθεστώτος της επτάχρονης δικτατορίας, οι επανειλημμένες βίαιες επιθέσεις κατά πολιτών και αλλοδαπών, καθώς και η χρήση απειλών κατά πολιτικών αντιπάλων) παραπέμπουν στις πιο σκο-τεινές σελίδες της πολιτικής ευρωπαϊκής ιστορί-ας, δηλ. της δεκαετίας του ’30 και των αρχών της δεκαετίας του ’40. Οι 22 ευρωβουλευτές, ρωτούν την Επιτροπή αν:1.Είναι ενήμερη ότι παρόμοιες δυνάμεις χρησιμο-ποιούν βία και παραβιάζουν σχεδόν όλα τα πρότυ-πα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών πάνω στα οποία έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; 2.Ελέγχει συστηματικά η Επιτροπή και οι σχετι-κές υπηρεσίες την αναβίωση παρόμοιων πολιτι-κών δυνάμεων στην Ευρώπη;3.Εάν ναι, ποια είναι σχετικά η θέση της Επιτρο-πής, και ποιο είναι το πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής και ιδιαίτερα ανησυχητικής κατάστασης, ειδικότερα ενόψει των μελλοντικών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοι-νοβούλιο το 2014;Η Επιτροπή, μέσω της Επιτρόπου κας Reding, απάντησε ότι καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές ρατσισμού και ξενοφοβίας, συμπεριλαμ-βανομένης της βίας, καθώς δεν συνάδουν με τις αξίες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και δεσμεύεται

να καταπολεμήσει τα φαινόμενα αυτά με όλα τα μέσα που της παρέχουν οι Συνθήκες. Η υποκίνη-ση ξενοφοβικού μίσους εναντίον μεμονωμένου προσώπου ή ομάδας προσώπων αποτελεί αδίκη-μα στην ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση -πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου για την καταπολέ-μηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να διώκουν ποι-νικά την εκ προθέσεως δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζονται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενε-αλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης μέσω της διάδοσης πληροφοριών ή διανομής προπαγανδιστικών φυλλαδίων, εικόνων ή άλλου υλικού. Τα κράτη μέλη υποχρεώθηκαν να μεταφέρουν την εν λόγω απόφαση -πλαίσιο στο εθνικό τους δίκαιο μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2010. Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τα εθνικά μέτρα εφαρ-μογής που κοινοποίησαν τα κράτη μέλη και πρό-κειται να υποβάλει έκθεση αξιολόγησης εντός του 2013. Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:«Από την απάντηση της Επιτροπής προκύπτει ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, ότι η ρατσιστική ρητορική είναι ποινικό αδίκημα. Είναι ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη νομική υποχρέωση που έχει και να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα. Στο μεταξύ, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στη ρίζα του, δηλαδή στην καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας, στη μείωση του βιοτικού επιπέδου αλλά και στην ανασφάλεια των πολιτών, παράλληλα με την αποτελεσματική διαχείριση του θέματος της μετανάστευσης, ειδικά στις χώρες του Νότου και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς από την πλευρά μας με αυτή και πολλές ακόμα πρωτοβουλίες που παίρνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο, εργαζόμαστε συστηματικά εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Μόλις στις αρχές Μαρτίου καταθέσαμε ψήφισμα για ενίσχυση της καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, των τάσε-ων εναντίον των τσιγγάνων, της ομοφοβίας, της

τρανσφοβίας και όλων των μορφών εγκλημάτων και ρητορικής μίσους. Οι πρωτοβουλίες μας θα συνεχιστούν». Αυτούσιες η ερώτηση και η απάντηση, έχουν ως εξής:)Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001447/2013 προς την Επιτροπή Άρθρο 117 του ΚανονισμούΘέμα: Ανησυχίες για την άνοδο ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην ΕυρώπηΚατά τα τελευταία χρόνια, σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών, παρατηρείται μια σημα-ντική αύξηση στην παρουσία, δράση και πολιτική επιρροή ακραίων πολιτικών κινημάτων. Η ανά-δειξη και ενίσχυση ακραίων, αδιάλλακτων και εξαιρετικά ξενοφόβων ακόμη και ρατσιστικών δυνάμεων, συνδέεται και αντλεί δυνάμεις από τις κοινωνικές επιπτώσεις – ανεργία και αυξημένη φτώχεια καθώς και κοινωνικά προβλήματα - της σημαντικής οικονομικής κρίσεως που αντιμετωπί-ζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως αυτές του Νό-του, μαζί με την ανεπαρκή διαχείριση του θέματος της μετανάστευσης.Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε η αύξηση της πα-ρουσίας παρόμοιων δυνάμεων στην πολιτική σκη-νή, συμπεριλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Ο ακραίος τους πολιτικός λό-γος, σύμβολα και συγκεκριμένες δράσεις επανέ-φεραν μνήμες των μαύρων ετών της σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας, των δεκαετιών του 1930 και των αρχών του 1940. Λεκτική και σωματική βία, εξύμνηση του καθεστώτος των συ-νταγματαρχών, επαναλαμβανόμενες επιθέσεις τόσο κατά πολιτών όσο και αλλοδαπών και απει-λές κατά πολιτικών αντιπάλων, αποδείχτηκαν ότι αποτελούν μόνιμα χαρακτηριστικά της δράσης των εν λόγω πολιτικών δυνάμεων και απόρροια της παρουσίας τους.Υπό το φως των ανωτέρω εξαιρετικά σοβαρών ζητημάτων, η Επιτροπή καλείται να απαντήσει στα ακόλουθα:1.Είναι ενήμερη ότι παρόμοιες δυνάμεις χρησιμο-ποιούν βία και παραβιάζουν σχεδόν όλα τα πρότυ-πα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών πάνω στα οποία έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;

2.Ελέγχει συστηματικά η Επιτροπή και οι σχετι-κές υπηρεσίες την αναβίωση παρόμοιων πολιτι-κών δυνάμεων στην Ευρώπη;3.Εάν ναι, ποια είναι σχετικά η θέση της Επιτρο-πής, και ποιο είναι το πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής και ιδιαίτερα ανησυχητικής κατάστασης, ειδικότερα ενόψει των μελλοντικών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοι-νοβούλιο το 2014;Απάντηση της κας Reding (27.3.2013) E-001447/2013Η Επιτροπή καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές ρατσισμού και ξενοφοβίας, συμπεριλαμβανομένης της βίας, καθώς δεν συνάδουν με τις αξίες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Η ΕΕ δεσμεύεται να καταπολεμήσει τα φαινόμενα αυτά με όλα τα μέσα που της παρέχουν οι Συνθήκες. Η υποκίνηση ξενοφοβικού μίσους εναντίον μεμονωμένου προσώπου ή ομάδας προσώπων αποτελεί αδίκημα στην ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να διώκουν ποινικά την εκ προθέσεως δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζονται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης μέσω της διάδοσης πληροφοριών ή διανομής προπαγανδιστικών φυλλαδίων, εικόνων ή άλλου υλικού. Τα κράτη μέλη υποχρεώθηκαν να μεταφέρουν την εν λόγω απόφαση -πλαίσιο στο εθνικό τους δίκαιο μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2010. Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τα εθνικά μέτρα εφαρμογής που κοινοποίησαν τα κράτη μέλη και πρόκειται να υποβάλει έκθεση αξιολόγησης εντός του 2013.

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση θα απο-τελέσει αντικείμενο της ομιλίας που θα δώσει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάν-νης Α. Τσουκαλάς σήμερα Τρίτη 2 Απριλίου στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Στην ομιλία του ο κος Τσουκαλάς θα παρουσι-άσει συγκριτικά στοιχεία για τις επιδόσεις σε έρευνα και καινοτομία της ΕΕ, των ΗΠΑ και των χωρών BRICKS και θα εστιάσει στη νέα Ευ-ρωπαϊκή στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» που υλοποιεί το «Τρίγωνο της Γνώσης» (Εκπαίδευση-Έρευνα-Καινοτομία) και φέρνει κοντά πανεπιστήμια, ερευνητικά

κέντρα και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η νέα στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το χάσμα καινοτομίας που χαρακτηρίζει την ΕΕ, η οποία αδυνατεί να μετατρέψει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που θα δημιουργήσουν κοινωνι-κή και οικονομική ανάπτυξη και θα θωρακίσουν την ΕΕ απέναντι στις επερχόμενες προκλή-σεις. Η δυνατότητα του Ελληνικού ερευνητικού και παραγωγικού ιστού να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να προσαρμοστεί σε αυτό το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον αποτελεί στοίχημα επιβίωσης για τη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή ερευνητική πολιτική «Horizon 2020» και το Τρίγωνο της Γνώσης»Ομιλία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά στο πλαίσιο

της «Εβδομάδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για την άνοδο ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου και ευρωβουλευτών

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ20

Στο κατάμεστο ΔΑΚ Ναυπλίου, που θύμιζε παλιές αξέχαστες στιγμές, ο Πανναυπλιακός έχοντας την συμπαράσταση των φιλάθλων του στο τελευταίο παιχνίδι (που παιζόταν μια κατηγορία) κέρδισε πολύ άνετα με σκορ 4-0 την ομάδα της Αράχοβας. Έτσι οι Ναυπλιώτες ήταν αυτοί που κέρδισαν μια θέση στην Γ’ Εθνική την νέα ποδοσφαιρική χρονιά και έριξαν τους Αραχοβίτες (που πήγαιναν και για την ισοπαλία) στο τοπικό τους πρωτάθλημα. Μετά

το τέλος του αγώνα ξέσπασαν έξαλλοι πανηγυρισμοί από τους γηπεδούχους, αλλά και από αυτούς που έστω και την τελευταία στιγμή θυμήθηκαν ότι υπάρχει ομάδα στην πόλη τους. Το ζητούμενο τώρα είναι να την ακολουθήσουν και στην ανώτερη κατηγορία που βρίσκεται, γιατί τουλάχιστον φέτος ο Πανναυπλιακός είχε μείνει εντελώς μόνος του, παίκτες και προπονητές, χωρίς να υπάρχει διοίκηση εκτός από το πολύ δυο –τρεις που ήταν

πραγματικοί ήρωες. Επίσης ύστερα από ένα πάρα πολύ επεισοδιακό ματς η Ένωση Ερμιονίδας νίκησε με 2-1 τον Παναργειακό στο ντέρμπι του νομού και πήρε το πρωτάθλημα τερματίζοντας στην κορυφή της βαθμολογίας. Αλλά ως γνωστόν τόσο η Ένωση Ερμιονίδας, όσο και ο Παναργειακός είναι από τις ομάδες που θα βρίσκονται στην Γ’ εθνική τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά.

Στην Γ’ εθνική ο Πανναυπλιακός με άνετη νίκη 4-0 την Αράχοβα

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ 21

Ποιος σας είπε ότι το ποδό-σφαιρο είναι ανδρικό άθλημα; Σε μια εποχή που η ισότητα ανδρών και γυναικών έχει γί-νει εδώ και κάμποσα χρόνια πραγματικότητα, το ωραίο φύλο ήταν ποτέ δυνατόν να μην εισχωρήσει και στον …βασιλιά των σπορ; Έτσι το ποδόσφαιρο σταμάτησε να ανδροκρατείται στην Αργολί-δα, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε κάμποσες πιο προχωρημένες πο-δοσφαιρικές ενώσεις της χώρα μας. Με πρωτοβουλία λοιπόν της ΕΠΣΑ και ιδιαίτερα του πρόεδρου της Γιάννη Αποστολόπουλου (που βλέπει πάντα μπροστά σε όλα τα θέματα του αθλητισμού), έχουν γίνει γοργά και σταθερά βήματα και σε αυτόν τον τομέα του αθλή-ματος. Κοριτσόπουλα λοιπόν από όλο το νομό μας, συγκεντρώ-θηκαν στα γήπεδα (κυρίως της Λέρνας) και έτσι και δημιουργή-θηκε η πρώτη ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου και στην Αργολίδα. Τώρα όσες αγαπούν το ποδό-σφαιρο δεν θα το βλέπουν από τις εξέδρες των γηπέδων και τις τηλεοράσεις των σπιτιών τους. Τους δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία να το γευτούν άμεσα, από κοντά, να κλωτσούν την μπάλα. Να το απολαμβάνουν αυτό που το …γουστάρουν, γιατί είναι αλήθεια ότι ο γυναικείος πληθυσμός το αγαπάει περισσότερο από τους άνδρες το ποδόσφαιρο, αρκεί να μην υπάρχουν κάποιοι …κάφροι των γηπέδων που πάνε στα γή-πεδα να βγάλουν τα αποθυμένα τους. Με το πρώτο κάλεσμα της ΕΠΣΑ (από την ιστοσελίδα της) περίπου είκοσι ποδοσφαιριστίνες συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της Λέρνας για προπόνηση. Εκεί υπό την επίβλεψη των δυο ενωσιακών

προπονητών του Μπάμπη Ρουσ-σή και του Σταύρου Αλεξίου ξε-κίνησαν οι πρώτες προπονήσεις και διέκρινε κανείς το ζήλο και την θέληση όλων των κοριτσιών να μάθουν τα …μυστικά της …θεάς μπάλας. Στην συνέχεια είχα-με το πρωτάθλημα με άλλες τέσ-σερις ομάδες από την Ζάκυνθο (δυο) και την Αχαία (άλλες δυο). Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Αργολίδας τερμάτισε στην τρίτη θέση. Αλλά για τον πρώτο χρόνο συμμετοχής της σε επί-σημο πρωτάθλημα ήταν καλό επίτευγμα την στιγμή που οι υπό-λοιπες αντίπαλες ομάδες έχουν περισσότερα χρόνια συμμε-τοχής. Φυσικά τα πρώτα βή-ματα είναι πά-ντα δύσκολα, αλλά όταν κάτι το αγαπάς και το γουστάρεις το μαθαίνεις. Υπάρχει άλ-λωστε και το

έμφυτο ταλέντο. Τα πρώτα κο-ντρόλ, οι πρώτες πάσες, αλλά και οι θέσεις στον αγωνιστικό χώρο την ώρα ων οικογενειακών διπλών δεν είναι κάτι το εύκο-λο. Αυτά μαθαίνονται σιγά-σιγά από τους προπονητές αρκεί να υπάρχει η θέληση των αθλητρι-ών. Κανείς δεν γεννήθηκε μεγά-λος ποδοσφαιριστής, έγινε στην πορεία μεγάλος. Μέχρι και ο Δη-μήτρης Σαραβάκος, όταν πρω-τοέπαιξε στον Πανιώνιο σε ένα αγώνα στην Νέα Σμύρνη κόντρα στην ομάδα του Άρη Θεσσαλονί-κης (είχε μπει αλλαγή) πήγε να κτυπήσει κόρνερ και αντί για την μπάλα κτύπησε το σημαιάκι. Αυτά για παράδειγμα στα νέα κορίτσια της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αργολίδας που δεν θα πρέπει να το βάλουν κάτω, αν αντί για μπά-λα βρουν …αέρα, ή την πετύχουν με το καλάμι. Η προσπάθεια θα τις βελτιώσει. Για την ώρα αξίζουν τα συγχαρητήρια στις νέες αθλή-τριες του Αργολικού ποδοσφαί-ρου και ασφαλώς στην ΕΠΣΑ και στον ακάματο και πάντα φιλόδο-ξο πρόεδρό της, τον Γιάννη Απο-στολόπουλο που τους δίνει αυτή την ευκαιρία και βρίσκεται πάντα κοντά τους στις προπονήσεις και ότι δήποτε συμβεί. Μπράβο στα κορίτσια μας!

Καστρίτης: «Να κοιτάμε τον εαυτό μας»Σίγουρα η ήττα για τον Αρκαδικό δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απέ-ναντι στην Αγία Παρασκευή αλλά από εκεί και πέρα αυτή η ήττα δεν πρέπει να σημαίνει κάτι από τη στιγμή που η προ-σπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Αγία Παρασκευή, ο προπονητής του Αρ-καδικού Γιάννης Καστρίτης αναφέρθηκε για το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά και για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.Στις πρώτες του δηλώσεις για το παιχνίδι ο προπονητής του Αρκαδικού, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι από τα παιχνίδια που θέλαμε να κερδίσουμε οπωσδήποτε. Είχαμε το πρόβλημα του Γκόβα με την απουσία του. Αυτό δεν σημαίνει κάτι όμως, αφού προβλήματα μπορεί να προ-κύψουν πάντα. Εμείς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα προβλή-ματά μας και να παλεύουμε. Όπως κάναμε και σήμερα προσπα-θώντας με όση δύναμη είχαμε να την μεταφέρουμε μέσα στο παρκέ. Για ακόμη μία φορά είχαμε μία δύσκολη εβδομάδα, αφού δεν προπονηθήκαμε όπως θέλαμε και σε συνδυασμό με τον τραυμα-τισμό του Γκόβα, φάνηκε στο τέλος του παιχνιδιού το πρόβλημα της φυσικής κατάστασης. Όπως και να έχει είναι απλά μία ήττα και τίποτα λιγότερο ή τί-ποτα περισσότερο. Είμαστε μέσα στους στόχους μας και εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι στο επόμενο παιχνίδι και να κλείσουμε τη σεζόν όπως πρέπει».Αναφορικά με τη συνέχεια του πρωταθλήματος ο Γιάννης Κα-στρίτης δήλωσε: «Νομίζω ότι η ομάδα το τελευταίο διάστημα έχει δείξει ότι μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο και αν όχι να κερδίσει τουλάχιστον να παλεύει όλα τα παιχνίδια. Το σημαντικό δεν είναι ο αντίπαλος που έρχεται αλλά να κοιτάμε τον εαυτό μας και σε τι κατάσταση είμαστε εμείς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε το παιχνίδι μας, να μπορέσουμε να προπονηθούμε και πάλι όπως θέλουμε ανεξαρτήτως του πόσα προβλήματα έχουμε και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον οποιονδήποτε αντίπαλο, όποιος κι αν έρθει».

Παναργειακός : Έχασε αλλά …ανέβηκε!Μπορεί ο Παναργειακός να έχασε στο προχθεσινό ντέρμπι, από την πρωτοπόρο του 7ου Ομίλου Ένωση Ερμιονίδας (2-1), κατάφε-ρε όμως να ανέβει στη Γ’ Εθνική κατηγορία… έπειτα από τρία χρόνια… Οι «Λύκοι» αν και «πάγωσαν» το Δημοτικό Στάδιο της Ερμιόνης, αφού προηγήθηκαν στο σκορ με τον Ταμπάκη μόλις στο 9’ (0-1), στη συνέχεια όμως, δεν κατάφεραν να επιβάλουν τον ρυθμό τους, ούτε και να διατηρήσουν το σκόρ, σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, όπως εξελίχθηκε, (τρεις αποβολές). Έτσι, η απάντηση των γηπεδούχων ήρθε στο 36’όπου σε μια φάση με πρωταγωνι-στή τον Κιοσσέ, ισοφάρισαν (1-1). Το παιχνίδι κρίθηκε υπέρ των «Κυανέρυθρων» είκοσι λεπτά αρ-γότερα στο 55’, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι από τον Στάϊκο, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό (2-1). Με αυτό το αποτέλε-σμα, η Ένωση Ερμιονίδας πέτυχε μια ιστορική νίκη διπλής σημασίας διότι, αφενός αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στον 7ο όμιλο του Περιφερειακού πρωταθλήματος, κερδίζοντας έναν διαχρονικά ισχυρότερο αντίπαλο όπως είναι ο Πα-ναργειακός , αφ’ ετέρου θα «ντεπουτάρει» την ερχόμενη σεζόν, στα σαλόνια της σκληροτράχηλης Γ’ Εθνικής κατη-γορίας.Από τους γηπεδούχους τον «δρόμο» για τα αποδυτήρια πήραν οι Κιοσσές και Παπαιωάννου, ’έπειτα από την υπόδειξη του άρχοντα του αγώνα κ. Νικολόπουλου (Μεσσηνία) ενώ από τον Παναργειακό αποβλήθηκε ο Αγγελόπουλος.Ένωση Ερμιονίδας: (Δημήτρης Σπανός) Πονηρός, Παπανικολάου, Σαμαράς, Τσώνης, Μουκίδης, Κιοσσές, Στάϊκος, Συμελίδης (68΄Κάλφας (90’Μπούρος) Μακρίδης, Δήμας, Μιχαλάκης, (91΄Κρίστο).Παναργειακός: (Γιάννης Δουβίκας) Παλιγγίνης,Νότης, (68’Καστρίτης) Φλώρος (87΄Κορωνί-δης) Ταμπάκης, Μπόμπος, Κουτσοδήμος, Αγγελόπουλος, Παπαιωάννου, Τριμπόνιας,(75’ Κάπλατζης) Καραγκούνης, Ισούφ.

Γυναικείο ποδόσφαιρο είχαμε φέτος και στην Αργολίδα

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ

«Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουν πρόβλημα Οξείας Νεφρικής Βλάβης, η οποία αν και αναστρέψιμη είναι δυνα-τόν να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών στην αιμοκάθαρση, ενώ συνο-δεύεται από αυξημένα ποσοστά θνησι-μότητας».Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νε-φρολογικής Εταιρείας και καθηγητής στο Δη-μοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ Πλουμής Πασαδάκης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η οποία από το 2006 εορτάζεται την δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου (φέτος γιορτάστηκε στις 14/3/2013). «Δυστυχώς, συμπλήρωσε ο κ Πασαδάκης, το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλ-λειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στο θέμα της Οξείας Νεφρικής Βλάβης. Δηλαδή οι πολίτες αγνοούν την επικινδυνότητα της νεφρικής προσβολής, η οποία θα πρέπει να γίνει ανα-γνωρίσιμη με τρόπο παρόμοιο με αυτό της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου».Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έλλειψη ενημέρωσης έχει οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Οξείας Νεφρικής Βλά-βης, στην καθυστερημένη διάγνωση, στην κακή διαχείριση και στην παρατεταμένη νοσηλεία. Η κατάσταση αυτή κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ από την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους νοσηλείας αλλά και του κόστους αιμοκάθαρσης.Ενημερωτική καμπάνιαΓια την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια Νεφρολο-γική Κοινότητα, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκο-μείων, για την Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ).Επίσης κρίνεται αναγκαία μια εκστρατεία

ενημέρωσης του κοινού για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, ώστε η Νεφρική Προσβολή να γίνει αναγνωρίσιμη , με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.«Στο πλαίσιο αυτό και φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, με την καθοδήγηση της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας, μέσα από διάφορες δράσεις θα επιδιώξει την ενη-μέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοι-νού για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας της Οξείας Νεφρικής Βλάβης» κατέληξε ο κ Πασαδάκης.Βασικό σύνθημα της φετινής καμπάνιας, είναι «ΥΓΙΕΙΣ ΝΕΦΡΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ, STOP ΣΤΗ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Νεφρολογικής Εταιρείας η υλοποίηση της καμπάνιας, η οποία περιλαμ-βάνει ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, ρα-διοφωνικό και τηλεοπτικό σπότ, θα γίνει με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Abbvie Φαρμακευτική Α.Ε και Roche Hellas A.E.Ανθρώπινο και οικονομικό κόστοςΜόνο στην Αγγλία, σύμφωνα με τα υπάρχο-ντα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο υπο-λογίζεται ότι περίπου 750.000 ασθενείς εμ-φανίζουν Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ). Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήπια μορ-φή ΟΝΒ, που σημαίνει προσωρινή απώλεια του 20 – 30% της νεφρικής λειτουργίας. Οι υπόλοιποι παρουσιάζουν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να εμφανίζουν 30-50% πιθανότητα να πεθάνουν.Από το σύνολο των ασθενών με ΟΝΒ υπολο-γίζεται ότι 120.000 – 360.000 ασθενείς νοση-λεύονται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσοκο-μεία της Αγγλίας. Το κόστος περίθαλψης αυ-τών των ασθενών υπολογίζεται σε 434 – 620 εκατομμύρια λίρες. Επίσης στις ΗΠΑ το 21% και στην Αυστραλία το 20% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά ασθενείς που εμφα-νίζουν ΟΝΒ.Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε ότι από τους ειδικούς υπολογίζεται ότι 30% αυ-

τών των νεφρικών βλαβών θα μπο-ρούσε να είχε απο-φευχθεί με έγκαιρη πρόληψη και αντι-μετώπιση.«Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο γ.γ. της Νεφρολο-γικής Εταιρείας κ. Στέλιος Παναγού-τσος και σύμφωνα με στοιχεία μελέ-της, στα 30 μεγα-λύτερα νοσοκομεία της χώρας έχουμε κάθε χρόνο περί-που 2.000 περι-στατικά Οξείας Νε-φρικής Βλάβης σε νοσηλευόμενους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Το 38% από αυτούς (οι 760) εμ-φανίζουν νεφρική βλάβη λόγω αφυ-δάτωσης και από αυτούς το 34% (οι 258) χρειάσθηκαν αιμοκάθαρση και το 22% δηλαδή 167 πέθαναν».

Τι είναι η οξεία νεφρική βλάβηΗ ONB είναι μια ξαφνική απώλεια της νε-φρικής λειτουργίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νεφροί έχουν υποστεί ζημιά εφόσον η ΟΝΒ, ανάλογα με την αιτία, είναι συνήθως παροδική και αναστρέψιμη. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε «οξεία νεφρική ανεπάρκεια» ή και «απώλεια τις νεφρικής λειτουργίας». Ο όρος «ουραιμία» χρησιμοποιείται για να πε-ριγράψει ασθενείς με ανεπάρκεια νεφρικής αποβολής της ουρίας και των άλλων ουσιών με αποτέλεσμα την συσσώρευσή τους στο αίμα και την έναρξη εμφάνισης μεταβολικών επιπλοκών.Παράγοντες πρόκλησης της ΟΝΒΗ Οξεία Νεφρική Βλάβη μπορεί να προκλη-θεί από :- Κακή αιματική ροή στα νεφρά λόγω σοβα-ρής αφυδάτωσης, λοίμωξης, μεγάλης χει-ρουργικής επέμβασης, τραύματος, καρδια-κής ή ηπατικής ανεπάρκειας.- Tοξική βλάβη στα νεφρά από ορισμένα φάρμακα.- Οξέα νεφρικά νοσήματα όπως η σπειραμα-τονεφρίτιδα, αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρο-μο.- Απόφραξη του αποχετευτικού συστήματος των νεφρών (ουρητήρες ή ουροδόχος κύ-στη).Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ασθενείς που έχουν χρόνια νεφρική νόσο είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητοι από ΟΝΒ.Πως εμφανίζεται κλινικά η ΟΝΒΟι περισσότερες μορφές ΟΝΒ είναι αυτο-περιοριζόμενες και ήπιες. Σε πιο σοβαρές μορφές η απώλεια της νεφρικής λειτουργί-ας μπορεί να είναι τέτοια ώστε να μειωθούν τα ούρα (ολιγουρία) και να αυξηθούν πολύ τα επίπεδα της ουρίας, του καλίου και του φω-σφόρου στο αίμα. Η συσσώρευση οξέων στο αίμα προκαλεί οξέωση και γρήγορες ανα-πνοές. Επίσης η αδυναμία αποβολής νερού (λίγα ούρα) μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στα πόδια ή και στους πνεύμονες (δύσπνοια και πνευμονικό οίδημα).Διάγνωση και αντιμετώπισηΗ ιατρική ομάδα θα προσπαθήσει άμεσα να βρει την αιτία της ΟΝΒ, με λήψη λεπτομε-ρούς ιστορικού για τα πρόσφατα συμπτώμα-τα, τα προηγούμενα φάρμακα και με κλινική εξέταση. Οι βασικές έρευνες περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και εξέταση ούρων. Ένα υπερηχογράφημα των νεφρών είναι συχνά απαραίτητο για να αποκλείσει την πιθανή απόφραξη του αποχετευτικού συστήματος. Περιστασιακά θα απαιτηθεί νεφρική βιοψία

για να διευκρινίσει τη διάγνωση.Η θεραπεία κατευθύνεται στην υποκείμενη διαφορετική αιτία. Αξιολογείται η ενυδά-τωση και δίνονται ενδοφλέβια υγρά ανάλο-γα με την περίπτωση. Επανεξετάζονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα πρέπει να σταματήσουν, ενώ άλλα απαιτούν ρύθμιση των δόσεων ανάλογα με την απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, εφόσον πολλά φάρμακα αποβάλλονται από τα νεφρά. Στους ασθενείς με ΟΝΒ τα φυσικά σημεία (αρτηριακή πίεση, σφυγμός και θερ-μοκρασία), ο όγκος των ούρων και οι εξετά-σεις αίματος πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά.Μακροχρόνιες επιπτώσειςΟ ασθενής με ΟΝΒ θα πρέπει να παρακο-λουθείται στενά από τον γιατρό ώστε να εξασφαλιστεί ότι η λειτουργία των νεφρών έχει επανέλθει στο κανονικό. Μερικοί ασθε-νείς αναπτύσσουν μετά από ΟΝΒ ένα βαθ-μό νεφρικής ανεπάρκειας η οποία απαιτεί μακροπρόθεσμη παρακολούθηση. Μια μικρή μειοψηφία των ασθενών με ΟΝΒ έχουν υπο-στεί ανεπανόρθωτη νεφρική βλάβη στους νεφρούς και χρειάζονται να ενταχθούν σε χρόνιο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης ή πιο απο-τελεσματική θεραπεία με την μεταμόσχευση νεφρού.Πιστεύουμε ότι η συνοπτική αυτή περιγρα-φεί θα βοηθήσει σε μια πρώτη γνωριμία με το πρόβλημα της Οξείας Νεφρικής Προσβο-λής, το οποίο καλούμαστε όλοι μαζί να γνω-ρίσουμε καλά για να το αντιμετωπίσουμε σωστά.Στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού και της ανεύρεσης των ατόμων που έχουν ήδη επηρεασμένη νεφρική λειτουργία, γεγονός που όπως αναφέρθηκε παραπάνω αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα ανάπτυξης Οξεί-ας Νεφρικής Βλάβης, πραγματοποιήθηκε δωρεάν προ-συμπτωματικός έλεγχος την εβδομάδα από 19 έως 23 Μαρτίου 2013, σε συνεργασία με τη Βιοϊατρική και όλα τα συ-νεργαζόμενα κέντρα της σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη (συνολικά 28 κέντρα) και με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εται-ρείας Abbvie Φαρμακευτική Α.Ε. Ο έλεγχος αυτός έγινε με αιμοληψία σε άνδρες και γυ-ναίκες, με ηλικία μεγαλύτερη ή ίση των 50 ετών για την μέτρηση της κρεατινίνης ορού και τον υπολογισμό του ρυθμού της νεφρι-κής λειτουργίας (e-GFR).

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr

22

γεία Νεφρική αναπάρκεια

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΗΜΕΡΑ 23ΚΩΝ/ΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑΚΟΛΙΑΤΣΟΥ 36 Κόρινθος

Τηλεφ. 2741085077Aπόσπασμα

Της υπ’ αριθμ. 1724/2013 β΄ επαναλη-πτικής περίληψής μου κατασχετήριας έκθεσης ακινήτου για διενέργεια πλει-στηριασμού.Με την επίσπευση της εδρεύουσας στην Πάτρα (οδός Καλαβρύτων αρ. 51) μονοπρόσωπης εταιρείας περιορισμέ-νης ευθύνης με την επωνυμία «ΠΑ-ΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ – ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗ-ΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ» όπως νό-μιμα εκπροσωπείται, σε εκτέλεση της υπ. αριθμ. 1424/2011 διαταγής πληρω-μής της κ. Δικαστού του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών, και της σχετι-κής κοινοποιηθείσης επιταγής για συ-νολικό ποσό ευρώ (42.207,60). Την 24η του μήνα Απριλίου του έτους 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 4η μ.μ. μέχρι 5η μ.μ της ίδιας ημέρας στο Ειρηνοδικείο Κορίνθου, και ενώ-πιον της συμβολαιογράφου Κορίνθου Κωνσταντίνας Καπέλου που ορίσθηκε σαν υπάλληλος του πλειστηριασμού, ή σε περίπτωση κωλύματός της ενώπιον του νόμιμου αναπληρωτή της, εκπλει-στηριάζονται τα κατασχεθέντα δυνάμει της υπ. αριθμ. 1628/2011 έκθεσής μου αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτων, τα παρακάτω ακίνητα του οφειλέτη Αθανασίου Ζόγκα του Δημητρίου, κατοίκου Κορίνθου οδός Πατρών αρ. 72, δηλαδή:1ο ακίνητο΄Ενας αγρός ξηρικός με έκταση μέτρα τετραγωνικά τριακόσια εξήντα και πε-νήντα εννέα εκατοστά (360,59 τ.μ.) που βρίσκεται στην κτηματική περι-φέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Κορίνθου του Δήμου Κορινθίων και ήδη Δημοτικής Κοινότητας Κορίνθου, της Δημοτικής Ενότητας Κορινθίων, του Δήμου Κορινθίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην θέση «Μαγού-λα» φαίνεται και εικονίζεται υπό κλί-μακα 1:200 στο από Αυγούστου 2009 τοπογραφικό διάγραμμα του Διπλωμα-τούχου Πολιτικού Νικολάου Φαρμάκη το οποίο νόμιμα προσαρτάται στο υπ΄ αριθμ. 1728/11-09-2009συμβόλαιο του συμβολαιογράφου περιφέρειας Ειρη-νοδικείου Στυμφαλίας με έδρα τους Καλλιάνους Κωνσταντίνου Ζαφειρό-πουλου, με τα κεφαλαία περιμετρικά αλφαβητικά στοιχεία Α-Β-Γ-Α συνορευ-όμενο βάσει αυτού Βορειοδυτικά στην πλευρά Α-Β μήκους μέτρων τριάντα οκτώ και ογδόντα τεσσάρων εκατο-στών (38,84) με αγροτική οδό πλάτους τριών και ογδόντα πέντε εκατοστών (3,85) μέτρων και πέραν αυτού με αυ-λάκι πλάτους εβδομήντα πέντε εκα-τοστών (0,75), Βορειοανατολικά στην πλευρά Α-Γ μήκους μέτρων είκοσι ενός και ενός εκατοστού (21,01) με ιδιοκτη-σία Ιωάννου Κακούρη και Νοτιοανατο-λικά στην πλευρά Β-Γ μήκους μέτρων τριάντα τεσσάρων και σαράντα τριών εκατοστών (34,43) με περιφερειακή οδό παράλληλη με την Νέα Εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών πλάτους δέκα έξι (16,00) μέτρων. Το ανωτέρω ακίνητο σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση κατά τον νόμο 651/1977 δήλωση του συντάξαντος το ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα διπλωματούχου πολιτικού Μηχανικού, η οποία περιέχεται στο διά-γραμμα αυτό, βρίσκεται εκτός σχεδίου, εκτός ζώνης και εκτός οικισμού του Δ. Κορινθίων, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και δεν υπάγεται στις διατάξεις του Νόμου 1337/1983 και δεν έχε υποχρέωση εισφοράς σε γη κα χρήμα. Τιμή εκτίμησης ευρώ (12.750,00)

Τιμή πρώτης προσφοράς δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 149/2013 αποφάσεως ασφ. μέτρων του Μον. Πρωτ. Κορίνθου, ευρώ (5.000,00)Το παραπάνω αναγκαστικώς κατασχε-θέν ακίνητο το έχει αποκτήσει με το υπ’ αριθμ. 1728/11-09-2009 συμβόλαιο (γονικής παροχής από την μητέρα του Αρχόντω συζ. Δημητρίου Ζόγκα, θυγ. Μιχαήλ και Αικατερίνης Κακούρη) του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του Ειρηνοδικείου Στυμφαλίας με έδρα τους Καλλιάνους και κάτοικο Κορίνθου Κωνσταντίνου Ζαφειρόπουλου που είναι νόμιμα μεταγραμμένο στα βιβλία μεταγραφών του Α΄ Υποθηκοφυλακεί-ου Κορίνθου στον τόμο 560 και με αριθ-μό 426 και η παρέχουσα μητέρα του με το υπ΄ αριθμ.2726/7-5-1959 προι-κοσύμφωνο του τότε συμβολαιογρά-φου Κορίνθου Αθανασίου Ρομπόκου, το οποίο έχει νόμιμα μεταγραφεί στα βιβλία μεταγραφών του Α΄ Υποθ/κείου Κορίνθου σε συνδιασμό με τις διατάξεις του άρθρου 56 του Ν. 1329/1983 περί καταργήσεως του θεσμού της προίκας και σε συνδιασμό με την απαλλοτρίωση τμήματος του ακινήτου από το Ελλη-νικό Δημόσιο, που έγινε βάσει της υπ΄ αριθμόν 1026982/2151/0010/30-04-1992 κοινής αποφάσεως των Υπουρ-γών Οικονομικών και ΥΠΕΧΩΔΕ. Και 2ο ακίνητοΗ με αριθμό ΔΥΟ (2) κάθετη ιδιοκτησία – ήδη οικοδομή με υπόγειο – που έχει συσταθεί σε τμήμα του όλου κατωτέ-ρω ακινήτου, εμβαδού του τμήματος 150 τ.μ. και έχει ποσοστό συνιδιοκτη-σίας στο συνολικό οικόπεδο 500/1000 εξ αδιαιρέτου. Το παραπάνω ακίνητο υπάγεται στις διατάξεις της καθέ-του ιδιοκτησίας του Ν.Δ. 1024/1971 του Ν.3741/1929 των άρθρων 1002 και 1117 του Α.Κ. και της με αριθμό 62.150/13-3-1992 πράξης σύστασης οριζοντίου κατ’ έκταση (καθέτου) ιδι-οκτησίας του τότε συμβολαιογράφου Κορίνθου Σπυρίδωνος Γαρούφη που έχει μεταγραφεί στα βιβλία μεταγρα-φών του Α΄ Υποθηκοφυλακείου Κορίν-θου στον τόμο 422 και με αριθμό 312.Η ως άνω κάθετη ιδιοκτησία έχει συ-σταθεί επί ενός οικοπέδου (κατά τον τίτλο κτήσεως πρώην αγροτεμάχιο και τώρα οικόπεδο) άρτιο και οικοδομή-σιμο κατά τις διατάξεις περί σχεδίου πόλεως και τους όρους δόμησης που ισχύουν στην πόλη της Κορίνθου, κεί-μενο μέσα στο εγκεκριμένο σχέδιο της πόλεως Κορίνθου, της περιφέρειας του Δήμου Κορίνθου, του τέως δήμου Κορινθίων και ήδη Δημοτική Κοινότητα Κορίνθου, της Δημοτικής Ενότητας Κο-ρινθίων, του Δήμου Κορινθίων, της Πε-ριφερειακής Ενότητας Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην διασταύρωση των οδών Γ. Παπανδρέ-ου (πρώην Βασ.Σοφίας) αριθμός 68 και Σισύφου, στην συνοικία «ΤΣΑΚΩΝΙΚΑ» , εκτάσεως κατά τον τίτλο κτήσεως και σύμφωνα με το κατωτέρω τοπογραφι-κό διάγραμμα, μέτρων τετραγωνικών τριακοσίων (300,00) , εμφαινόμενο , στο με χρονολογία Μάρτιος 1992 το-πογραφικό διάγραμμα του Αγρονόμου Τοπογράφου, Παναγιώτη Παινέση, το οποίο φέρει την δήλωση του άρθρου 5 του νόμου 651/1977 και το οποίο έχει προσαρτηθεί, στην υπ’ αριθμόν 62.150/1992 πράξη του τότε συμβολαι-ογράφου Κορίνθου Σπυρίδωνος Γαρού-φη, σε κεκυρωμένη φωτοτυπία, νόμιμα χαρτοσημασμένη και υπογεγραμμένη, με τα κεφαλαία Αλφαβητικά, περιμε-τρικά στοιχεία Α-Β-Γ-Δ-Ε-Ζ-Α και ορι-ζόμενο βάσει αυτού, γύρω-γύρω: Βό-ρεια στην πλευρά Γ-Δ μήκους μέτρων δέκα (10,00) με ιδιοκτησία Δέσποινας Πανουτσοπούλου, Νότια στην πλευρά Α-Ζ, σε πρόσοψη μήκους μέτρων δέκα (10,00) με οδό Γ. Παπανδρέου πλάτους μέτρων τριάντα (30), Ανατολικά στην πλευρά Δ-Ε-Ζ μήκους μέτρων τριάντα (30,00) με ιδιοκτησία Δέσποινας Πα-νουτσοπούλου και Δυτικά στην πλευρά

Α-Β-Γ σε πρόσοψη μήκους μέτρων τρι-άντα (30,00) με την οδό Σισύφου, πλά-τους μέτρων έντεκα και 50% (11,50). Στο παραπάνω οικόπεδο, βάσει της υπ΄ αριθμόν 55/28-3-1961 αδείας της Πολε-οδομίας Κορίνθου, ανεγέρθηκε ισόγεια αντισεισμική οικοδομή, ολικής επιφα-νείας μέτρων τετραγωνικών ογδόντα έξη και 22% (86,22) και βοηθητικό κτίσμα (αποθήκη) επιφανείας μέτρων τετραγωνικών, τριάντα έξη (36,00), όπως αυτά εικονίζονται στο πιό πάνω τοπογραφικό διάγραμμα. Στην συνέ-χεια το ως άνω ακίνητο (οικόπεδο με τα κτίσματα που υπήρχαν σ’ αυτό και που θ΄ ανεγείροντο μελλοντικά) υπήχθη στο καθεστώς και στις διατάξεις της οριζο-ντίου κατ΄ έκταση (κάθετης) ιδιοκτησί-ας, σύμφωνα με τον Ν. 3741/1929, τα άρθρα 1002 και 1117 του Αστικού Κώ-δικα και του Ν.δ. 1024/1971 με το αριθ-μόν 62.150/1992 συμβόλαιο του τότε Συμβολαιογράφου Κορίνθου Σπυρίδω-νος Γαρούφη και συνεστήθησαν δύο (2) κάθετες ιδιοκτησίες που φαίνονται στο ανωτέρω σχεδιάγραμμα με τους αραβι-κούς αριθμούς ένα (1) και δύο (2), χω-ριστής και διακεκριμένης ιδιοκτησίας, όπως αυτές περιγράφονται στο συμβό-λαιο εκείνο.Οτι μεταξύ τών καθέτων ιδιοκτησιών που συστήθηκαν με το ανωτέρω υπ’ αριθμόν 62.160/1992 συμβόλαιο, είναι και η κατωτέρω λεπτομερώς αναφερό-μενη και περιγραφόμενη, που αποτελεί το αντικείμενο της παρούσας κατάσχε-σης και της οποίας η πλήρης περιγρα-φή έχει ως εξής: Η υπ’ αριθμόν ΔΥΟ (2) ΚΑΘΕΤΗ ΙΔΙΟ-ΚΤΗΣΙΑ, δηλαδή: Η αυτοτελής οικοδο-μή που προβλέφθηκε στην σύσταση καθέτων ότι και θ’ ανεγερθεί (ήδη ανε-γερθείσα και κατωτέρω αναφερομένη οικοδομή) στο με αριθμό δύο (2) δια-κεκριμένο τμήμα επιφανείας του άνω μείζονος εκτάσεως οικοπέδου, μετά κατεδάφιση του τότε υφισταμένου οικίσκου (αποθήκης) και στον χώρο που σημειώνεται στο πιο πάνω τοπο-γραφικό διάγραμμα περιμετρικά με τα κεφαλαία αλφαβητικά στοιχεία Γ-Δ-Δ-Γ’-Γ, επιφανείας μέτρων τετραγωνικών εκατόν δέκα (110.00}, η οποία έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικό-πεδο πεντακόσια χιλιοστά (500/1000) εξ αδιαιρέτου και ποσοστό συμμετοχής στην επιτρεπόμενη κάλυψη και δόμη-ση, πεντακόσια είκοσι τέσσερα χιλιο-στά (524/1000) εξ αδιαιρέτου, έχουν δε όρια γύρω- γύρω βάσει του άνω τοπο-γραφικού διαγράμματος: α) το μεν υπ’ αριθμόν δύο (2), διακεκριμένο τμήμα επιφανείας, με τα κεφαλαία αλφαβη-τικά περιμετρικά στοιχεία Γ-Δ-Ε-Β-Γ, το οποίο καταλαμβάνει επιφάνεια, απο μέτρα τετραγωνικά εκατόν πενήντα (150,00), βόρεια και στην πλευρά Γ-Δ μήκους μέτρων δέκα (10,00) με ιδιοκτη-σία Δέσποινας Πανουτσοπούλου, νότια και στην πλευρά Β-Ε μήκους μέτρων ομοίως δέκα (10,00),το υπ΄ αριθμόν ένα (1) διακεκριμένο τμήμα επιφανεί-ας, του αυτού οικοπέδου, Ανατολικά και στην πλευρά Ε-Δ μήκους μέτρων δέκα πέντε (15,00), με ιδιοκτησία Δέσποινας Πανουτσοπούλου, και Δυτικά και σε πλευρά πρόσοψης Β-Γ μήκους μέτρων δέκα πέντε (15,00) την οδό Σίσυφου και β) η δε επ’ αυτού ανεγερθησόμενη (ήδη ανεγερθείσα) αυτοτελής οικοδομή, διαιρετή και διακεκριμένη ιδιοκτησία, Βόρεια και στην πλευρά Γ-Δ, μήκους μέ τρων δέκα (10,00) με ιδιοκτησία Δέ-

σποίνας Πανουτσοπούλου, Νότια και στην πλευρά Γ’-Δ μήκους μέτρων ομοί-ως δέκα (10,00) τον ακάλυπτο χώρο του αυτού δικακεκριμένου τμήματος επιφανείας, Ανατολικά και στην πλευ-ρά Δ-Δ΄μήκους μέτρων έντεκα (11,00) με ιδιοκτησία Δέσποινας Πανουτσο-πούλου και Δυτικά και στην πλευρά Γ’-Γ μήκους μέτρων έντεκα (11,00) με οδό Σισύφου. Σημειώνεται ότι κατά τις διατάξεις του υπ΄ αριθμ.62.150/1992 συμβολαίου του τότε συμβολαιογράφου Κορίνθου Σπυρίωνος Γαρούφη, ο εκάστοτε ακά-λυπτος χώρος του εν λόγω διακεκρι-μένου τμήματος επιφανείας του άνω οικοπέδου, θα είναι της αποκλειστικής χρήσης της επί του τμήματος τούτου ανεγερθεισομένης ως άνω κάθετης ιδι-οκτησίας.Σήμερα και κατά την επιτόπια μετά-βασή μου διεπίστωσα ότι επί του ως άνω υπ΄ αριθμόν δύο (2) διακεκριμένου τμήματος επιφανείας, του άνω μείζο-νος εκτάσεως ακινήτου, υφίσταται αυ-τοτελής οικοδομή αποτελούμενη από υπόγειο – γκαράζ εμβαδού 109,50 τ.μ. περίπου, κατάστημα στο ισόγειο εμβα-δού 109,50 τ.μ. περίπου, κατοικία Α΄ ορόφου εμβαδού 88,90 τ.μ. περίπου και κατοικία Β΄ ορόφου εμβαδού 69,10 τ.μ.περίπου. Στο υπόγειο (δυνάμει του υπ’ αριθμ. 62.842/11-6-1993 συμβολαίου του τότε συμβολαιογράφου Κορίνθου Σπυρίδωνα Γαρούφη, που μεταγρά-φηκε νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Α΄ Υποθηκοφυλακείου Κορίνθου στον τόμο 432 και με αριθμό 152) δη-μιουργήθηκε μία θέση στάθμευσης αυτοκινήτου, διαστάσεων μέτρων τε-τραγωνικών τριών επί πέντε και 40% (3,00Χ5,40), δηλαδή εμβαδικής επιφά-νειας μέτρων τετραγωνικών δέκα έξι και είκοσι εκατοστών (16,20), η οποία φαίνεται στην κάτοψη του υπογείου της ανεγερθησόμενης οικοδομής, με χρονολογία Μάϊος 1993 του συντάξα-ντος αυτήν Αγρονόμου τοπογράφου Παναγιώτη Παινέση, και ορίζεται βάσει αυτού γύρω-γύρω με χώρο κλιμακο-στασίου , χώρο αποθήκης, ιδιοκτησία Ελένης Πανουτσοπούλου και χώρο ρά-μπας. Ο χώρος αυτός δεν θ’ αποτελεί διηρημένη ιδιοκτησία αλλά δημιουρ-γείται και προορίζεται για την εξυπηρέ-τηση της παραπάνω οικοδομής και των εκάστοτε ιδιοκτητών αυτής.Τιμή εκτίμησης ευρώ (585.000,00) Τιμή πρώτης προσφοράς δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 149/2013 αποφάσεως ασφ. Μέτρων του Μον. Πρωτ. Κορίνθου ευρώ (180.000,00)Το παραπάνω αναγκαστικώς κατασχε-θέν ακίνητο το έχει αποκτήσει με: α) το υπ’ αριθμ. 62.158/18-3-1992 (γονι-κή παροχή αστικού ακινήτου κάθετης ιδιοκτησίας) του τότε συμβολαιογρά-φου Κορίνθου Σπυρίδωνος Γαρούφη που είναι νόμιμα μεταγραμμένο στα βιβλία μεταγραφών του Α΄ Υποθηκο-φυλακείου Κορίνθου στον τόμο 422 και με αριθμούς 315,316, β) το υπ΄ αριθμ. 62.842/11-6-1993 συμβόλαιο του ιδίου Συμβολαιογράφου Σπ. Γαρούφη (δή-λωση γκαράζ), που είναι νόμιμα μετα-γραμμένο στα βιβλία μεταγραφών του Α΄ Υποθηκοφυλακείου Κορίνθου στον τόμο 432 και με αριθμό 152, γ) το υπ΄ αριθμ. 7769/1998 συμβόλαιο (παραίτη-σης από δικαίωμα επικαρπίας) της συμ-βολαιογράφου Κορίνθου Ειρήνης Λαού που είναι νόμιμα

μεταγραμμένο στα βιβλία μεταγραφών του Α΄ Υποθηκοφυλακείου Κορίνθου στον τόμο 473 και με αριθμό 258 και δ) το υπ΄ αρθμ. 10024/2001 συμβόλαιο (παραίτησης από δικαίωμα επικαρπί-ας) της συμβολαιογράφου Κορίνθου Ειρήνης Λαού που είναι νόμιμα μετα-γραμμένο στα βιβλία μεταγραφών του Α΄ Υποθηκοφυλακείου Κορίνθου στον τόμο 497 και με αριθμό 207. Eπί του ακινήτων αυτών υπάρχουν τα εξής βάρη: 1] Προσημείωση υποθήκης εγγραφεί-σα την 12-6-2002, στον τόμο 406/41, υπέρ της «Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος Α.Ε.», δυνάμει της 1337/2002 αποφά-σεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, για ποσό ευρώ (30.000,00) κατά του ανωτέρω οφειλέτη και επί του δευτέρου ακινήτου,2] Προσημείωση υποθήκης εγγραφεί-σα την 28-6-2004, στον τόμο 424/38, υπέρ της άνω Τραπέζης δυνάμει της 1670/2004 αποφάσεως του Μονομε-λούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, για ποσό ευρώ (156.000) πλέον τόκων και εξό-δων κατά του ανωτέρω οφειλέτη και επί του δευτέρου ακινήτου, 3] Προσημείωση υποθήκης εγγραφεί-σα την 1-8-2005, στον τόμο 436/19, 1 υπέρ της άνω Τραπέζης δυνάμει της υπ΄ αριθμ.2190/2005 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου για ποσό ευρώ (104.000) κατά του ανω-τέρω οφειλέτη και επί του δευτέρου ακινήτου, 4] Προσημείωση υποθήκης εγγραφεί-σα την 27-9-2005, στον τόμο 436/19,2 υπέρ της άνω Τραπέζης δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 2845/2005 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου για ποσό ευρώ (110.400) κατά του ανω-τέρω οφειλέτη και επί του δευτέρου ακινήτου,5] Προσημείωση υποθήκης εγγραφείσα την 9-1-2058, στον τόμο 456/94, υπέρ της Τραπέζης Πειραιώς Α.Ε, δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 26/2008 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, για ποσό ευρώ (638.300,00) κατά του ανωτέρω οφειλέτη και επί του δευτέ-ρου ακινήτου και 6] Αναγκαστική κατάσχεση εγγραφεί-σα την 20-12-2011 στον τόμο 100/73, με επίσπευση της «ΠΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ- ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥ-ΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ» δυνάμει της ανωτέρω υπ΄ αριθμ. 1628/2011 κατασχετηρίου εκθέσεως της δικ. επιμελήτριας Κων/νας Γιαννοπούλου, σε εκτέλεση της υπ΄ αριθμ. 1424/2011 διαταγής πλη-ρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών για απαίτηση ευρώ (42.207,60) κατά του ανωτέρω οφειλέτη.Ο πλειστηριασμός θα γίνει σύμφωνα με τα παραπάνω και με τους ειδικούς όρους που αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. 1724/2013 β΄ επαναληπτική περίληψή μου, καθώς και του Κωδ. Πολ .Δικονο-μίας.Το φερέγγυο καθένα πλειοδότη είναι στην απόλυτη κρίση του υπαλλήλου που έχει οριστεί για τον πλειστηριασμό που θα μπορεί να ζητήσει από κάθε πλειοδότη ανάλογη εγγύηση.-

Κόρινθος 1-04-2013 Η Δικαστική Επιμελήτρια

/Κων/να Γιαννοπούλου/

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013ΣΗΜΕΡΑ

Η Γεωλογία-Γεωμυθολογία μας εξηγεί ότι στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200-1800 π.Χ.) συνέβησαν κοσμο-γονικές γεωλογικές μεταβολές, τόσο συγκλονιστικές που αποκρυσταλλώ-θηκαν στα κατακλυσμιαία μυθικά του Ινάχου και του Ποσειδώνα. Τα χρόνια εκείνα η θαλάσσια επίκλυση άγγιξε το μέγιστό της και έπαψε τον καλπασμό της στην ενδοχώρα (οργή του Ποσει-δώνα). Η ακτογραμμή ήταν τότε περίπου 5 χιλιό-μετρα πιο μέσα από την σημερινή. Στη συ-νέχεια η θάλασσα άρχισε να υποχωρεί και να αφήνει πίσω της πλούσια αλλουβιακά ιζήματα, δημιουργώντας μια γόνιμη πεδιά-δα. Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται στα μυθικά του Ινάχου με τα αποστραγγιστικά έργα και τη διάνοιξη ποτάμιας κοίτης που η παράδοση αποδίδει στον γενάρχη-άνακτα. Έτσι, ο μύθος επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ως ριζική πηγή γνώσης του ιστορικού πα-ρελθόντος. Μια λίμνη στα χάλκινα χρόνια του Ερασίνου Την ίδια εκείνη εποχή (Πρώιμη του Χαλκού), δημιουργήθηκε στην περιοχή του ενδι-αφέροντός μας μια λίμνη γλυκού νε-ρού, το οριακό περίγραμμα της οποίας διέτρεχε τις τοποθεσίες από τη Λέρνα, τη Μαγούλα, το Κεφαλάρι, το Ελληνικό ως τη Νέα Κίο, με ανατολικό όριό της την κοίτη του Ινάχου. Η λίμνη και οι γύρω της αποθέσεις των ιζημάτων αποτελούσαν ένα φυσικό παράκτιο φράγμα που εμπόδι-

ζε την υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα και κατέληξε στις μέρες μας να είναι ο γνωστός Βάλτος, το Ρουμάνι, η πεδιάδα του Τημενίου, χωρίς λίμνη πια.Πέρα από το μύθο του Ηρακλή και της Λερναίας Ύδρας που μας παραπέμπουν στο άγριο παρελθόν της λίμνης, αυτός της Αμυμώνης και του Πο-σειδώνα μας μεταφέ-ρει ξανά στην μετά τον κατακλυσμό επο-χή όπου μια πρώιμη απόσυρση της θάλασ-σας συνδυάστηκε με έντονη ξηρασία (πα-ρέμβαση της Ήρας). Την κόρη του Δαναού Αμυμώνη λιμπίστηκε και κυνηγούσε ένας σάτυ-ρος όταν εκείνη απεγνωσμένα έψαχνε να βρει πηγή γλυκού νερού. Στην προσπάθειά της να ξεφύγει τις ορέξεις του, η Δαναΐδα κόρη, ζήτησε τη βοήθεια του Ποσειδώνα. Έβαλε αυτός σημάδι τον σάτυρο, πέταξε την πελώρια τρίαινά του και στα σημεία που καρφώθηκε εμφανίστηκαν τρεις πη-γές (παρέμβαση της Ήρας). Η Δίνη (Ανά-βαλος), η Λέρνα και το Κεφαλάρι του Ερασίνου. Είναι η εποχή της βασιλείας του Δαναού (μετά τον Φορωνέα) ο οποίος

έλυσε το πρόβλημα της λειψυδρίας του Άρ-γους με σπουδαία έργα υδροδότησης από της πηγές. Ο μύθος, βέβαια, έχει αρκετές παραλλαγές, προεκτάσεις και ερμηνείες. Ο πυρήνας του, ωστόσο, μας παραπέμπει σε μια από τις ταραγμένες, διαδοχικές περιό-δους κατακλυσμών και ξηρασίας που βα-σάνιζαν την Αργολίδα. Κι όλοι μαζί οι μύθοι εκείνοι επίμονα συγκλίνουν σ’ έναν ονει-ρεμένο λιμναίο βιότοπο που φιλοξενούσε χιλιάδες μορφές ζωής και προστάτευε την

ενδοχώρα. Ότι απόμεινε σήμερα απ’ το αλλοτινό της σφρίγος είναι η μικρή λίμνη Αλκυονία, οι πηγές της Λέρνης, η Αμυμώνη, ο ποταμίσκος Ποντίνος, ο Ερασίνος με τα ρυάκια του, και τα δι-αχειμάζοντα πουλιά, που στην ανάμνη-ση του πλούσιου σε τροφή άλλοτε βάλ-του επιμένουν να σταθμεύουν και να ξεκουράζονται στην παράλια ζώνη.

ΠΗΓΗ: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου

Η επιστήμη συναντάει τον μύθο