sch.gr1epal-spart.lak.sch.gr/autosch/joomla15/images/projec · Web view Ένα...

Click here to load reader

 • date post

  11-Aug-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of sch.gr1epal-spart.lak.sch.gr/autosch/joomla15/images/projec · Web view Ένα...

ΕΠΑ.Λ. ΣΠΑΡΤΗΣ

ΤΜΗΜΑ: Α3 PROJECT

Α' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

“ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ”

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΘΕΜΑΤΟΣ:

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

ΡΑΠΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Αντί προλόγου...

ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ..

Τα παλιά τα χρόνια όταν δεν υπήρχαν τα κινητά οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με πολύ δυσκολία. Οι άνθρωποι για να επικοινωνήσουν χρησιμοποιούσαν τα “γράμματα” με πολλές φορές να χάνονται ή να μην λαμβάνονταν στην ώρα τους ή ακόμη χειρότερα να μην φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να δυσκολεύονται στην επικοινωνία τους με άτομα σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Τότε ο κόσμος δεν έδινε και τόση μεγάλη σημασία σε μικροπράγματα όπως το πώς θα επικοινωνήσουν με τους άλλους , δεν είχαν τόση μεγάλη εξαρτηση από την τεχνολογία όπως σήμερα.

Τα σημερινά παιδιά έχουν προσκολληθεί στην τεχνολογία με αποτέλεσμα να χάνουν την ελευθερία που είχαν κάποτε όπως τα παλιά τα χρόνια όπου το μόνο που σκεφτόντουσαν ήταν να βγουν έξω να παίξουν με τους φίλους τους.

Οι νέοι ηλικίας 10 έως 16 ετών αντιπροσωπεύουν το μέλλον για τις κινητές υπηρεσίες. Αυτή η ομάδα θέλει το κινητό τους να διαθέτει τηλεόραση και mρ3, να παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στην πράξη να λειτουργεί ως ένα πλήρες οπτικοακουστικό σύστημα (τηλεόραση,υπολογιστής, στερεοφωνικό κτλ.). Οι μελωδίες και τα mρ3 στο κινητό αντικαθιστούν την αγορά CD singles στην Μεγάλη Βρετανία. Το κινητό έχει μετατραπεί και σε μέσο διασκέδασης, αφού τα παιδιά κάνουν συχνά ανταλλαγές ήχων,εικόνων, φωτογραφιών, παιχνιδιών κ.τ.λ.

'Ολες αυτές οι δυνατότητες όμως απορροφούν χρόνο και ενέργεια, που θα μπορούσαν να διαθέσουν σε δραστηριότητες πιο εποικοδομητικές και ωφέλιμες για αυτά. Να αναφέρω π.χ. τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις, τις καλλιτεχνικές και αθλητικές, την αγορά και μελέτη βιβλίων και φυσικά το παιχνίδι.

H εξάρτηση από ένα ακόμη μηχάνημα, που λειτουργεί ως «ενδιάμεσο» στην «επικοινωνία» των παιδιών μεταξύ τους, αλλά και με τους γονείς τους ή άλλα κοντινά τους πρόσωπα, με επιπτώσεις στην προσωπική και συλλογική τους συνείδηση. Από την όλο και συνεχώς αυξημένη χρήση και κατάχρηση, τα παιδιά οδηγούνται σε εξάρτηση από το μικρό, αλλά «θαυματουργό» αυτό μηχανηματάκι. Πρώτη επίπτωση του; Η αλλοίωση της αντίληψης, του νοήματος και της χρήσης του χρόνου στη προσωπική και συλλογική τους ζωή. Ερευνητές επισημαίνουν ότι: «Οι νέοι πλέον έχουν πάψει να αναπτύσσουν την ικανότητα προγραμματισμού του χρόνου τους. Στηρίζονται στην δυνατότητα εντοπισμού τους οποιαδήποτε στιγμή μέσω του κινητού και έτσι δεν κάνουν κανένα χρονοπρογραμματισμό. 'Εχουν αδυναμία επίσης στην αξιολόγηση του χρόνου τους ενώ όταν αποκτήσουν κινητό με σύνδεση ή έχουν κινητό με σύνδεση από την οικογένεια, δεν μπορούν να αξιολογήσουν το χρόνο χρήσης!» Οι παλιές γενιές είχαν την αίσθηση του χρόνου μέσα από την σχέση τους με το φως του κοινού για όλους ήλιου, αφού ζούσαν, έπαιζαν ή εργάζονταν κυρίως στη φύση και τη γειτονιά. Τα παιδιά του κινητού εξαρτώνται πια από ένα αμέτρητο πλήθος ατομικών μηχανημάτων. Πράγμα που τα διαπαιδαγωγεί σε μια τελείως ατομική αίσθηση και χρήση του χρόνου, άρα και της ζωής. Η εξάρτηση αυτή τείνει να εξατομικεύσει σε ακραίο επίπεδο τις συνειδήσεις των παιδιών -χρηστών, σε τέτοιο επίπεδο, ώστε η δημιουργία διαπροσωπικής και συλλογικής συνείδησης θα χρειάζεται πια νέους και ισχυρούς τρόπους, που θα αχρηστεύουν τη διαπαιδαγώγηση του κινητού.H παραγωγή επομένως στις νέες συνθήκες τέτοιων παιδαγωγικών και πολιτισμικών δυνατοτήτων είναι ένα πεδίο αρκετά ελκυστικό και συναρπαστικό για όσες και όσους από εμάς δεν έχουμε αλλοιωθεί συνειδησιακά ανεπανόρθωτα...

Ανθρώπινη επικοινωνία:

Πριν τα κινητά τηλέφωνα

Στις σύγχρονες κοινωνίες είναι κοινώς αποδεκτό το γεγονός ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του κάθε ανθρώπου. Σε αυτό συμβάλλουν κυρίως οι τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Μέσα σε αυτές βρίσκονται το τηλέφωνο, η τηλεόραση και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Συσκευές που επιτρέπουν την πληροφόρηση και την ανταλλαγή δεδομένων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανεξάρτητα από την απόσταση. Παρ' όλα αυτά, η ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία είχε δημιουργηθεί πολύ πριν από την εφεύρεση αυτών των καινοτόμων συσκευών.

Τα μέσα επικοινωνίας πριν τα κινητά , χωρίζονται σε 2 κατηγορίες

· Σε μέσα που δεν χρησιμοποιούν ζωντανά όντα (άβια μέσα)

· Σε μέσα που χρειάζονται ζωντανά όντα (ζωντανά μέσα)

Άβια μέσα

Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τον Μεσαίωνα είχαν επικρατήσει δύο βασικά είδη τηλεπικοινωνιών: η οπτική τηλεπικοινωνία και η ακουστική. Η οπτική τηλεπικοινωνία ξεκίνησε από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε η φωτιά. Οι άνθρωποι επινόησαν διάφορους κώδικες και με τη βοήθεια σημάτων καπνού, πυρσών ή ακόμα και πολύχρωμων σημαιών (μεταγενέστερα) μπορούσαν να επικοινωνούν από μακρινές αποστάσεις. Η αρχαιότερη, όμως, μορφή τηλεπικοινωνίας είναι η ηχητική. Πρώτος την χρησιμοποίησε ο προϊστορικός άνθρωπος και περιοριζόταν σε ηχητικά σήματα που προέρχονταν από διάφορα είδη τυμπάνων. Στη συνέχεια αυτά αντικαταστάθηκαν με διάφορα άλλα όργανα (κόρνες, τρομπέτες) και χρησιμοποιούνταν ευρέως για στρατιωτικούς σκοπούς μέχρι την εμφάνιση πιο αποτελεσματικών μέσων. Στα πλαίσια των παραπάνω τάσεων αρκετές εφευρέσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι εκείνες των αρχαίων Ελλήνων. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν καταφέρει να ανα