Reese Fallon Julianna Kozis - greekpress.cagreekpress.ca/archive/2019/2019_07_26_web.pdf · Οι...

28
www.greekpress.ca [email protected] July 26, 2019 26 Ιουλίου, 2019 Proud Member Issue #1291 Price $1.50 «Προσευχήθηκαν» για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης στην Danforth Στο πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και στη γύρω περιοχή όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή, η 10χρονη Julianna Kozis και η 18χρονη Reese Fallon, καθώς επίσης 13 άτομα τραυματίστηκαν, οι δεκάδες άνθρωποι που προσήλθαν άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν για τις αδικοχαμένες ψυχές αλλά και για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του Τορόντο. “Δάκρυσε” το Μάτι Αττικής Η ομογένεια τίμησε τα θύματα της τουρκικής εισβολής και αναφώνησε «Δεν ξεχνώ» Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από τη φονική πυρ- καγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 αν- θρώπους και άφησε μόνο στάχτη και αποκαΐδια σε έναν από τους αγαπημένους κοντινούς παραθερι- στικούς προορισμούς των Αθηναίων. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές στη περιοχή, με τους κατοίκους να μετρούν ακόμα τις πληγές τους την ίδια ώρα που προσπαθούν να της ξαναδώσουν πνοή, μετά την μεγάλη τραγωδία. 45 χρόνια συμπληρώνονται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία χώρισε το νησί στα δύο και άφησε πίσω της χι- λιάδες νεκρούς, εκατοντάδες αγνοούμενους και προσφυγοποί- ησε 120.000 Ελληνοκύπριους. Η οργανωμένη ομογένεια και οι ομογενείς διατρανώνουν και φέτος ότι δεν ξεχνούν τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974. Julianna Kozis Reese Fallon σελίδα 11 Σύνοδος κορυφής στο Μόντρεαλ Ευρωπαϊκή Ένωση - Καναδάς Σε κοινοβουλευτικό αγώνα ταχύτητας επιδίδεται η κυβέρνηση μέσω της Βουλής Απάντηση Ανασιάδη σε Ακιντζί Απόρριψη και θλίψη... Feds invest $2.3 million in summer jobs for at-risk youth in GTA σελίδα 7 σελίδα 13, 15 σελίδα 4 σελίδα 24 σελίδα 10 Page 9

Transcript of Reese Fallon Julianna Kozis - greekpress.cagreekpress.ca/archive/2019/2019_07_26_web.pdf · Οι...

www.greekpress.ca [email protected] 26, 201926 Ιουλίου, 2019

Proud Member

Issue #1291Price $1.50

«Προσευχήθηκαν» για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης στην Danforth

Στο πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και στη γύρω περιοχή όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή, η 10χρονη Julianna Kozis και η 18χρονη Reese Fallon, καθώς επίσης 13 άτομα τραυματίστηκαν, οι δεκάδες άνθρωποι που προσήλθαν άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν για τις αδικοχαμένες ψυχές αλλά και για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του Τορόντο.

“Δάκρυσε” το Μάτι Αττικής

Η ομογένεια τίμησε τα θύματα της τουρκικής εισβολής και

αναφώνησε «Δεν ξεχνώ»

Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από τη φονική πυρ-καγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 αν-θρώπους και άφησε μόνο στάχτη και αποκαΐδια σε έναν από τους αγαπημένους κοντινούς παραθερι-στικούς προορισμούς των Αθηναίων.Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές στη περιοχή, με τους κατοίκους να μετρούν ακόμα τις πληγές τους την ίδια ώρα που προσπαθούν να της ξαναδώσουν πνοή, μετά την μεγάλη τραγωδία.

45 χρόνια συμπληρώνονται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία χώρισε το νησί στα δύο και άφησε πίσω της χι-λιάδες νεκρούς, εκατοντάδες αγνοούμενους και προσφυγοποί-ησε 120.000 Ελληνοκύπριους. Η οργανωμένη ομογένεια και οι ομογενείς διατρανώνουν και φέτος ότι δεν ξεχνούν τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974.

Julianna KozisReese Fallon

σελίδα 11

Σύνοδος κορυφής στο

Μόντρεαλ Ευρωπαϊκή

Ένωση - Καναδάς

Σε κοινοβουλευτικό αγώνα ταχύτητας

επιδίδεται η κυβέρνηση μέσω

της Βουλής

Απάντηση Ανασιάδη σε

ΑκιντζίΑπόρριψη

και θλίψη...

Feds invest $2.3 million in summer

jobs for at-risk youth in GTA

σελίδα 7

σελίδα 13, 15

σελίδα 4

σελίδα 24

σελίδα 10Page 9

2 Greek Press | July 26 , 2019

Θα ξημερώσει με το καλό η πρώτη τ΄Αυγούστου. Του μήνα που από την προκοπή και την μεγαλοσύνη της ψυχής του θρέφει όλους τους υπόλοιπους με τα καλά και τα κακά του. Ο Σείριος έλαμπε στον ουρανό σήμερα πρωί πρωί λίγο πριν συναντήσει τον Ήλιο , να τον καλημερίσει, να του ευχηθεί για τον ερχομό τούτου του όμορφου παλληκα-ριού, του τρίτου γιού του Καλοκαιριού, που όλοι το αγα-πούν γιατί φροντίζει για όλους τους άλλους. Με τις Δρίμες ή Αλουστίνες , τα μερομήνια, τις ζέστες , τις γιορτές. Με τα σύκα του και τα σταφύλια, με τις πιο ώριμες ντομάτες από ποτέ, με τους καρπούς όλους γινωμένους και τα κελάρια να αβγατίζουν. Με τον Αφέντη Χριστό να υψώνει την χάρη Του σ όλες τις βουνοκορφές και την Παναγιά να γιορτάζει σ όλα τα χωριά , τις πόλεις, ακόμα και στα μικρά, ξεχασμένα ξωκλήσια. Κι εκείνος ο τζίτζικας, που επιτέλους ήρθε για φέτοις, να μην σταματά ούτε γα μια στιγμή το τραγούδι του , μο-νότονο, χαρούμενο αλλά και απαραίτητο για να θυμίζει πως πάτησε πια και τούτος ο Μήνας , ο χιλιόχρονος , ο πιο ερωτικός, ο Φεγγαράς, ο Συκολόγος , ο Τραπεζο-φόρος ,ο Πενταφάς και ο Δριμάρης .Μήνας που όλες οι νεράιδες και τα ξωτικά ζουν μια από τις καλύτερες ώρες τους. Δώδεκα μέρες χορεύουν και λυγίζονται και ανακατώνουν τα σπίτια, τα νερά και τους καρπούς. Και σπέρνουν το χάος και την αταξία τούτες οι Δρίμες σαν άλλοι καλικάντζαροι που εκείνοι έρχο-νται ανήμερα των Χριστουγέννων και μένουν κι αυτοί για δώδεκα μέρες. Τα ξωτικά όμως τ΄Αυγούστου δεν κάνουν μόνο σκανταλιές αλλά σπέρνουν παντού τον πανικό γιατί «μαγαρίζουν» τα νερά εκτός και ρίξεις ένα καρφί ή ένα πέταλο, στη θάλασσα, στο ποτάμι, στο πη-γάδι, και τότε το κακό δεν θα σε βρει ποτέ. Αν όμως ξεχαστείς και λουστείς τούτες τις μέρες , πίστευαν πως μεγάλο κακό θα σε ανταμώσει. Κι αν κατά λάθος πλύ-νεις τα ρούχα ή τα σκεπάσματα ίσως τα βρεις τρύπια και σκισμένα.Τούτες τις δώδεκα ή έξι πρώτες μέρες μέχρι του Χρι-στού, ανάλογα με την περιοχή μαντεύουν και τον καιρό . Κάθε μέρα ή κάθε δυο ,τα λεγόμενα μερομήνια, ότι καιρό κάνει ή δείχνουν τα σημάδια θα ‘ ναι ο καιρός ενός μήνα , με τη σειρά, ξεκινώντας απ το Σεπτέμβρη.Πρωταυγουστιά, και όσοι έμειναν την νύχτα ξάγρυπνοι να κοιτάνε αστέρια, τα σημάδια και το άνοιγμα του ου-ρανού το προηγούμενο βράδυ, έριχναν άμμο μέσα στο σπίτι για να υπάρχει αφθονία και ευτυχία και σαν ξη-μέρωνε, οι γυναίκες καθάριζαν τα χάλκινα αγγεία τους πρωί πρωί για να τα προλάβουν μέχρι να πάνε στην εκκλησιά , να πάρουν τον αγιασμό της μέρας, του μήνα

ολόκληρου , να ξεκινήσει η πρώτη νηστεία για χάρη της Παναγιάς , της μάνας όλου του κόσμου. Δυο μάνες λένε πως έχει ο άνθρωπος. Η μια είναι εκείνη που τον γέν-νησε, η άλλη είναι η Παναγιά που πάντα την φέρνει στο μυαλό τις δύσκολες ώρες. Αυτή επικαλείται για βοήθεια στα μεγάλα του ζόρια.

Και περνούν οι δύσκολες πρώτες μέρες , ίσαμε τη Χάρη του Χριστού στις 6 του μήνα. Αφέντη τον φωνάζουμε στην Κρήτη, όχι από δουλοπρέπεια ,αλλά για να δείξου-με το ψήφος, την εκτίμηση, την Αγάπη. Όλες σχεδόν οι εκκλησιές Του βρίσκονται πάνω στις βουνοκορφές κι αυτό γιατί βουνό σημαίνει ανύψωση, ανάταση και επαφή με τον ίδιο το Θεό.Μεγάλη γιορτή, πολλά τα πα-νηγύρια, αμέτρητες οι προσφορές. Λέγαν πως την πα-ραμονή το βράδυ ξανάνοιγαν πάλι, οι ουρανοί κι όσοι το πίστευαν δεν έβλεπαν πια νεράιδες, ή βασίλισσες ή ξωτικά αλλά ένα άγιο φως κι αυτό ήταν σημάδι, το χαν για καλό.Την άλλη μέρα η νηστεία του δεκαπεντάγουστου δια-κόπτεται. Μπορεί να καταναλωθεί για φαγητό το ψάρι και η σκορδαλιά. Είναι η μέρα που ο παπάς λέει ευχή για τα σταφύλια και τα σύκα που θα προσκομιστούν στην εκκλησία και ανά-λογα με τον καιρό που θάχει θα φανεί σαν προμήνυμα φθινοπώρου ίσως γιατί οι πελαργοί αρχίζουν το φευ-γιό τους σιγά σιγά σε χώρες με θερμότερο κλίμα. Και θα γεμίσουν τα σπίτια κι οι εκκλησιές βασιλικούς ως τη γιορτή της Παναγιάς, προσφορά στη Χάρη Της. Σ΄ άλλα μέρη τούτη τη μέρα ζύμωναν ψωμί, με το πρώτο αλε-σμένο στάρι και τον καναν προσφορά στη Βρύση του χωριού κι είχε και σχήμα τζιτζικιού μιας και πίστευαν πως το στοιχείο του νερού έμοιαζε σε αυτό το έντομο και το ψωμί το ονόμαζαν « τζιτζιρόκλιτο ».

Η Χάρη της Παναγιάς , η Κοίμηση της στις 15 είναι το δεύτερο Πάσχα της Ελλάδας ολόκληρης. Αν και εγκα-ταλείπει τα εγκόσμια, η ίδια θέλησε να καλέσει γνω-στούς κι αγαπημένους φίλους και συνοδοιπόρους της γύρω από την νεκρική κλίνη , να κλείσει τα μάτια και να «κοιμηθεί» . Κανείς να μην κλάψει τούτη τη μέρα, έτσι ήθελε, γιατί η θύμηση θα μενε και μένει πάντα στο μυαλό και την ψυχή. Όλος ο κόσμος Την γιορτάζει , απ άκρη σ άκρη ο Χριστιανισμός, η Ελλάδα πανηγυρίζει την Χάρη της. Και αμέσως την επόμενη μέρα όλος ο κόσμος ανάστα-τος πάλι. Τα σταφύλια είναι πια ώριμα κι είναι η ώρα που θα αρχίσει ο « πόλεμος του θέρους». Η πιο μεγάλη αγροτική φιέστα, η πιο πολυπόθητη ώρα για τον γεωρ-γό. Κι είναι βιαστικοί , να τα μαζέψουν, να απλώσουν την σταφίδα, γιατί ο σοφός λαός όσο κι αν αγαπάει τον Αύγουστο , τον φοβάται και χαρακτηριστικά λέει : « Επάτησε ο Αύγουστος , η άκρα του χειμώνα». Και λίγο πριν φύγει και τούτο το τελευταίο παιδί του καλοκαιριού είναι οι γιορτές του Αγίου Φανουρίου, του Αι Γιάννη του αποκεφαλιστή , του Αγίου Αλεξάνδρου και της Αγίας Ζώνης. Γιορτές γεμάτες θρύλους και δοξασίες για χαμένα αντι-κείμενα που βρίσκονται , με τάματα από φανουρόπι-τες για τον άγιο που θεωρείται προστάτης στην Κρήτη των βοσκών και ειδικά στα μέρη εκείνα των ζωοκλοπών γιατί στο όνομά του πάντα ορκίζονταν και έβρισκαν τα πρόβατα τους όσοι τα έχαναν. Μπροστά στην εικόνα του Αγίου κανείς δεν μπορεί να αρθρώσει ψεύτικο λόγο κι έτσι οι ζωοκλέφτες « έτρε-μαν» τούτη τη ρήση σαν την άκουγαν από τα χείλη των βοσκών. Δεν χρειαζόταν την γνωστή φανουρόπιτα , ο λόγος και μόνο έφτανε. Τάζοντας στον Άγιο μια πίτα θα φανερώσει όλα τα ζη-τούμενα ακόμα και πρόσωπα όπως στις κοπελιές θα φανερώνονταν ο γαμπρός που περίμεναν. Και το εθιμι-κό θέλει η πίτα να είναι ζυμωμένη μόνο με επτά ή εννιά υλικά για να χει δύναμη το τάμα. Οι βοσκοί έστελναν στον Άγιο ένα από τα ζώα τους για-τί οι πίτες ήταν «γυναικείες δουλειές». Οι γεωργοί πάλι του πρόσφεραν λάδι κι αλλοίμονο αν δεν εκπλήρωναν την υπόσχεσή τους , λάδι δεν θα έμε-νε στο σπίτι τους. Με ρίγη θα πορευτούν όσοι δεν νηστέψουν την μέρα του Αι Γιαννιού στις 29 και με την τελευταία μέρα του μήνα που την λένε και «κλειδοχρονιά » γιατί κλείνει με αυτήν ο καλοκαιρινός χρόνος . Είναι το τελευταίο άναμ-μα της φωτιάς για να διωχτεί ο κακός καιρός και χρόνος και να μπουν με δύναμη και ελπίδα στον καλό καιρό …στις καλύτερες μέρες του φθινοπώρου…

Θα «πατήσει» και ο Αύγουστος

Audit Circulation 250,000

Ε Ο Ρ Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο

758 Pape Avenue, 2nd FloorToronto, M4K 3S7, ΟΝ

[email protected]

Tel. 416 465-3243Greek Canadian Community Newspaperissued weekly since 2005 (Est. 1982)Αδέσμευτη Εβδομαδιαία Ελληνο-Καναδική Εφημερίδα (εβδομαδιαία από το 2005, έτος ιδρύ-σεως 1982) Publisher (Εκδότης): Greek Press Inc.In Memoriam Constantine Kranias, Greek Press Co-Founder, deceased 2016 (Εις μνήμη Κωνσταντίνου Κρανιά, συνιδρυτού του Ελληνικού Τύπου, θανόντος το 2016)

Yannis Kakagiannis (Senior Editor)[email protected] (Σελιδοποίηση)Chris PytelWeb Design George Kyriazis([email protected])Web Maintenance Katerina Gerasklis / Chris PytelForeign Correspondents (Ανταποκριτές)Eleni Chondrobila (Lesvos)Photographers (Φωτογράφοι)George Triantafillidis (staff photographer), George Manos, Nikos Koulis(volunteer photographers)

www.greekpress.ca@greekpressto @greekpressto

@greekpresstoronto

The views expressed in the signed articles do not necessarily reflect the views of the editorial board.The newspaper may edit or refuse to publish letters sent to the editor or other articles, at the Editorial Board’s discretion. No material can be reproduced without the expressed written permission of the Publisher.Οι γνώμες που εκφράζονται στα επώ-νυμα άρθρα δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη τις θέσεις της εφημερίδας.Η εφημερίδα διατηρεί το δικαίωμα να περικόπτει επιστολές ή συνεργασίες αναγνωστών για λόγους σαφήνειας. Επιστολές δεν επιστρέφονται. Απαγο-ρεύεται η αναδημοσίευση υλικού χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.

Απ. Σιλά,Σιλουανού,Ανδρονίνου,Κρήσκεντος, Επαινετού εκ των Ο΄

Αγ. ΙωσήφΑριμαθαίας /Ευδοκίμου

Δικαίου

Πρόοδος Τιμίου Σταυρού / Επτά

Μακκαβαίων μαρτύρων

Αγ. Παρασκευής/Ερμολάου/Ιακώβου

Νέτσβετοβ εκΑλάσκας

Αγ. ΠαντελεήμονοςΜ/μάρτυρος/

Ναταλίας/ ΚλήμεντοςΑχρίδας

Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

/ Παύλου Ξηροποταμίνου/

Προχόρου, Τίμωνος, Παρμενά

Αγ. Καλλινίκου /Θεοδότης/ Όλαβ

Νορβηγίας / Σιουσιάνικ,ΒασιλίσηςΓεωργίας

28 Κυριακή27 Σάββατο 29 Δευτέρα26 Παρασκευή 1 Πέμπτη 31 Τετάρτη30 Τρίτη

Editor-In-Chief (Διεύθυνση): Tassos [email protected] Editor-In-Chief: Katerina [email protected] AdvisorHermes [email protected] of Sales and MarketingYannis [email protected] AssociateJim [email protected] Editors (Αρθρογράφοι)Elias Koutinas (Senior Editor-Opinion)[email protected] Karas (Senior Editor-Culture)[email protected]

ΑύγουστοςΚαλό

Μήνα!

326 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός Tύπος

ST. CLAIR AVE. EAST

DANFORTH ROAD

BIR

CH

MO

UN

T R

OA

D

KE

NN

ED

Y R

OA

D

SunValley Market468 Danforth Road

Although we strive for accuracy in both copy & illustration, unintentional error may occur,we reserve the right to correct any error. Specials Available While Quantities Last. We reserve the right to limit quantities.

Tel :416-264-2323 www.sunval leymarket .caStore Hours Mon. To Fri. 9:00 am to 8:30 pm-Sat. 8:00 am to 8:00 pm Sun. 9:00 am to 6:00 pm

468 Danforth Road (Birchmount & Danforth Rd)

Spec ia ls e f fect ive Ju ly 26 th t i l August 1 st , 2019

buy local: grown in Ontario

Now Available In Store

Ontario Grown

Large Cauliflowers

199/each

Ontario Grown

Fresh Green Zucchini

99¢lb/2.18 kg

Cut From Canada “AA” Grade or Higher

New York StriploinSteaks

799lb/17.62 kg

Canadian Raised Veal Milk Fed

White Veal ShoulderBBQ Chops

499lb/11.00 kg

Astro

Athentikos Greek Yogurt500 g

Chapman’s

Assorted Li’l Lolly’s or Rockets28x50 ml

299 299/Each /Each

Mazola

Corn or Canola Oil2.84 lt

Pepsi Products

Pepsi, 7-Up, CrushMug, Schweppes orMountain Dew12x355 ml

399 699/Each /Each

Ontario Grown

Jumbo Red orYellow Peppers

299lb/6.59 kg

Ontario Grown

Yellow Plums1.5 lt

399/pkg

499 699lb/11.00 kg lb/15.41 kg

Ontario Raised Poultry

Boneless & SkinlessChicken Breast

Ontario Raised Poultry

Store MadeChicken Souvlaki

4 Greek Press | July 26 , 2019

c o m m u n it y

«Προσευχήθηκαν» για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της ένοπλης επίθεσης στην Danforth

Δεκάδες άνθρωποι συ-ναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 22 Ιουλίου, για να αποτίσουν φόρο τιμής, στα θύματα της ένοπλης επίθεσης, που εξαπέλυσε πριν από 1 χρόνο στην περιοχή της Ελληνικής πα-ροικίας, ο Faisal Hussain.

Στο πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και στη γύρω περιοχή όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή, η 10χρονη Julianna Kozis και η 18χρονη Reese Fallon, καθώς επίσης 13 άτομα τραυματίστηκαν, οι δεκά-δες άνθρωποι που προσήλθαν άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν για τις αδικοχα-μένες ψυχές αλλά και για την ειρηνική συ-νύπαρξη όλων των κατοίκων του Τορόντο.Τα ονόματα των θυμάτων διαβάστηκαν δυνατά και εκείνοι που συγκεντρώθηκαν κράτησαν ενός λεπτού σιγή ενώ οι καμπά-νες χτύπησαν 28 φορές για να σηματοδο-τήσουν τις ηλικίες των θυμάτων. Θλίψη και συγκίνηση απλώθηκε πα-ντού όταν τα μέλη της χορωδίας “Faith Community on the Danforth” τραγούδησαν ύμνους θρησκευτικούς, ενδυναμώνοντας την ευρύτερη κοινότητα και σκορπώντας την πίστη και την αλληλεγγύη.

Οι μνήμες νωπές.Στις 22 Ιουλίου 2018, ένας ένοπλος άρχισε να πυροβολεί και να σκορπίζει τον τρόμο και το θάνατο, στην ελληνική περιοχή της Ντάνφορθ, γύρω στις 10 το βράδυ κατά μήκος ενός πολυσύχναστου τμήματος της λεωφόρου. Οι πυροβολισμοί έστειλαν τους ανθρώ-πους να κρυφτούν για κάλυψη κάτω από τα τραπέζια και να προστρέξουν εντός των παρακείμενων καταστημάτων για ασφάλεια.Ο απολογισμός βαρύς. 2 νεκροί και 13 τραυματίες.

Ο σκοπευτής, Faisal Hussain, βρέθηκε νεκρός μετά από μια σύντομη ανταλλα-γή πυροβολισμών με αξιωματικούς που έσπευσαν προς βοήθεια. Η επίσημη ανα-κοίνωση της Αστυνομίας ανέφερε ότι ο σκοπευτής έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοπυροβολήθηκε.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο δήμαρχος John Tory αναφέρθηκε στην επέτειο ως «θλιβερό ορόσημο» τόσο για την κοινότητα του Greektown, όσο και για ολόκληρη την πόλη.

«Ένα χρόνο αργότερα, η στήριξη συνεχίζεται για τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, για τους τραυματίες και για όσους φέρουν ψυχολογικά τραύματα από αυτό το τρομερό συμβάν», ανέφερε ο κ. Tory.

“Τιμούμε την μνήμη τους και ευγνωμονούμε όσους ανταποκρίθηκαν πρώτοι στην τραγωδία και στεκόμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας με αποφασιστικότητα για να διατηρήσουμε την πόλη μας ένα μέρος όπου η αγάπη πάντα κυριαρχεί του μίσους καθημερινά.”

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της Αστυνομίας Μαρκ Σόντερς στην επέτειο ενός έτους από την αιματηρή επίθεση στη Ντάνφορθ δήλωσε πως, “η καρδιά και η σκέψη μας είναι στους πολίτες του Τορόντο και σε όσους αυτό το γεγονός άλλαξε τη ζωή τους για πάντα.” Ακόμη δήλωσε πως, «είναι απαραίτητο να δείξουμε αλλη-λεγγύη και κουράγιο και να αντλήσουμε δύναμη από το γεγονός αυτό.»

Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν και δεν έχουν απαντηθεί ως τώρα.

• Επισκεφθείτε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία του Οντάριο.

• Τιμές ασυναγώνιστες με συνέπεια και αξιοπιστία.

• Μιλήστε μαζί μας και στα Ελληνικά για να επιλέξουμε το αυτοκίνητο που σας ταιριάζει.

• Αντικαθιστούμε το παλιό σας αυτοκινήτο με καινούριο!

George Nikitopoulos - General ManagerTel. 905-819-0001 [email protected]

Το πρώτο σε πωλήσεις MINIVAN του Καναδά

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΟΔΗΓΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΝΕΟ DODGE GRAND CARAVAN

$23,995

2019 Model

Παρόλο που διαπιστώθηκε πως το άτομο που πυροβόλησε έπασχε από ψυχικές δι-αταραχές, ωστόσο δεν έγιναν κατανοητοί οι λόγοι που έκανε την επίθεση.Ωστόσο, κάποια στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου

υπάρχουν και θα πρέπει οι πολίτες να βοη-θήσουν με ό,τι γνωρίζει ο καθένας, αν έχει δει κάτι. Η υπόθεση δεν θα κλείσει αν δεν γίνουν κατανοητοί οι λόγοι της επίθεσης, τόνισε κ. Σόντερς.Κατερίνα

Γερασκλή

526 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός Tύποςπ α Ρ Ο Ι κ Ι α κ α

PM Trudeau met with members of the Hellenic community in Montreal

32ο Φεστιβάλ Προφήτη Ηλία Mississauga

The Prime Minister invited a small group of representatives of the Hellenic Community of Greater Montreal and other representatives of Greeks in Montreal to a round table discussion. The purpose of the meeting was for the Prime Minister to hear directly from us what the Federal Government can do to help us meet our needs and goals. The meeting was very open, productive and successful, and I am extremely honoured and grateful to the Prime Minster for taking the time from his extremely busy schedule to meet with us.In addition to the Prime Minister and his staff, in attendance was Emmanuella Lambropoulos MP for St. Laurent. Representing the HCGM were Annie Koutrakis, President, Andy Crilis, Executive VP, Voula Neofotistos VP and Secretary of Education, and Eleni Fakotakis, Director of Social Services. Also representing Greeks in Montreal were Nicholas Pagonis, past President of the HCGM, John Theodosopoulos, past President of the HCM and President of the Hellenic Congress of Quebec, and Dr. Theodore Halatsis, past HCGM Executive Board member and President of the Canadian Hellenic Congress.

The President of HCGM, Annie Koutrakis brought up the following points:The HCGM is an organization with an extremely broad scope and mandate which serves the over 70,000 Greeks in the Greater Montreal area with 6 full time day schools, Saturday schools teaching French, English and Greek to 2,000 students. We have an operating budget of $17 million, 300 employees, over half of whom are teachers. We have 6 churches and provide Social Services, Culture, Athletics, Continuing Education to adults, to both Greeks and non-Greeks — we are open to everyone. We serve thousands of people every week, in Montreal, Laval and the South Shore, to a

highly disbursed population, from cradle to grave: Literally.Needless to say, the needs are great and we do much with limited resources and consequently run a small deficit every year. Whatever our Federal Government could do to support us would be greatly appreciated as this would allow us to do more good works for people. The biggest project that we envision is the “Laval Complex” where about a third of Greeks live and are under-served. I am aware that there have been several conversations with both Federal and Provincial government officials about this project.My objective is to transform the culture of the organization and its reach. By that I mean, to bring in the 3rd and 4th generation of Greeks in Canada to our organization. This won’t be easy but I appreciate the challenge, as I always have in my professional life where I have always been successful in accomplishing these things. We want to do this in the spirit of openness and inclusiveness and my Board is fully committed to that.As you know Prime Minister, we Greeks rightly believe that we established the basis of Western Civilization, and I must say that our Community fulfills these values and those of Canada to the utmost. Let’s remember that many of us gave the ultimate sacrifice in fighting for Canada in World Wars I and II, Korea, Peace Keeping around the world, and in Afghanistan.

Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε το 32ο ετήσιο καλοκαιρινό πανηγύρι του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία στη Mississauga. Την παραμονή της γιορτής τελέσθηκε Αρ-χιερατικός Εσπερινός και ανήμερα Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιεπι-σκόπου Καναδά κ. Σωτήριου. Άψογη και θερμή η υποδοχή των συμπά-ροικων της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, στη γιορτή του Προφήτη Ηλία και στο πα-νηγύρι. Μια όμορφη γιορτή με πολύ κόσμο και χαμόγελα απ όλους!Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση των χορευ-τικών τμημάτων, με τις παραδοσιακές φο-ρεσιές τους, χόρεψαν δημοτικούς χορούς του τόπου μας και απέσπασαν πολλά επαινετικά σχόλια και χειροκροτήματα.

Ακούραστα τα μέλη, οι εθελοντές αλλά και τα μικρά παιδιά της ευρύτερης ελληνικής κοινότητας, έδωσαν δυναμικό παρόν άλλα και το καλό φαγητό και το ποτό, σε συνδυ-ασμό με την ζωντανή μουσική αποτέλεσαν το συστατικό της επιτυχίας για μια υπέρο-χη καλοκαιρινή βραδιά.

Μια όμορφη γιορτή με πολύ κόσμο και χαμόγελα απ όλους!

συνεχίζεται στη σελίδα 12

6 Greek Press | July 26 , 2019

G r e e k n e w sΕτοιμάζουμε την ψηφιακή σύνταξη

«Άτλας» - Σύνταξη σε μία μέρα

Ν. Δένδιας: Δεν δεχόμαστε απειλές πολέμου

Τιμούμε την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις

Διευκρινίσεις για χορήγηση εκπτώσεων, μειώσεων και αναστολή πληρωμής ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι άμε-ση προτεραιότητα του υπουρ-γείου Εργασίας είναι ο ριζικός ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμ-μα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι σε λιγό-τερο από έναν χρόνο και, συ-γκεκριμένα, μέχρι την 1η Ιουνί-ου 2020, το 34,33% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιου-νίου 2021, περίπου το 90% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.Καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα παίξει το σύστημα «ΑΤ-ΛΑΣ», που συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.Ειδικότερα, με το «ΑΤΛΑΣ»:• Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφο-νται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.• Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώ-ντας, έτσι, τον ψηφιακό ατομικό λογαρια-σμό ασφάλισης, μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού».• Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.• Ψηφιοποιείται και μηχανογραφεί-ται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελί-ωσης και απονομής συντάξεων. Μεταξύ άλλων, η νέα ηγεσία του υπουρ-γείου Εργασίας στοχεύει στη διαμόρ-φωση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού και

συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και στην άμεση επίλυση του προβλήματος των εκκρε-μών συντάξεων. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης στη Βουλή, τα συσ-σωρευμένα, μέχρι σήμερα, εκ-κρεμή αιτήματα συνταξιοδότη-σης-υποθέσεων προσεγγίζουν τα 450.000, συμπεριλαμβανο-μένων και των αιτημάτων ανα-

γνώρισης πλασματικών χρόνων.Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας και Κοι-νωνικών Υποθέσεων έχει καταστήσει σα-φές ότι, μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, ο νόμος Κατρούγκαλου θα αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, «όπως σε όλες τις ευρω-παϊκές χώρες, με παράλληλη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες σε βάθος τετραετίας και με όρους ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης», διευκρινίζοντας τα εξής:• «Με τον πρώτο πυλώνα διατηρεί-ται ο καθολικός, υποχρεωτικός και δημόσι-ος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και, μάλιστα, με ενίσχυση του ανταποδοτι-κού σκέλους της.• Με τον δεύτερο πυλώνα ενδυνα-μώνεται ο θεσμός των επαγγελματικών τα-μείων, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και• με τον τρίτο πυλώνα δίνεται χώ-ρος και κίνητρα στην προαιρετική, όπως και σήμερα, επιλογή των ασφαλισμένων να συμπληρώσουν το μελλοντικό συνταξι-οδοτικό δικαίωμά τους, μέσω των φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης».

Μήνυμα ότι βασικός στόχος της κυβέρνη-σης είναι η προώθηση μιας πολιτικής βα-σισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δι-καίου και των διεθνών συνθηκών έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.Όπως είπε «πρέπει να καταστεί σαφές, ότι γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απει-λές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στη γείτονα όσο και σε όλα τα διεθνή fora. Στο μέτρο δε, που η ευρωπαϊκή προ-οπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρ-φωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τη νέα αυτή πραγματικότητα».Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο εθνικό μέλη-μα». «Μόνος τρόπος για την επίτευξη αμοι-βαία αποδεκτής λύσης και επωφελούς για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η επανέ-ναρξη των διαπραγματεύσεων και η εξεύ-ρεση λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και της πλήρους εφαρμο-γής του κοινοτικού κεκτημένου».Τόνισε, όμως, ότι αυτονόητες προϋποθέ-σεις της επανέναρξης των διαπραγματεύ-σεων, είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών και η απομά-κρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ.HELLENIC PARLIAMENT TVΟμιλία Δένδια στη ΒουληΩς προς τη σχέση και τη θέση της Ελλά-δας στα Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερι-κών είπε ότι «στόχος είναι η ενίσχυση του πολιτικού και οικονομικού αποτυπώματος της Ελλάδας στην περιοχή μέσω σχεδίων διασυνδεσιμότητας, η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών προς τις χώρες αυτές αλλά και μέσω αυτών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή προο-πτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο δρόμος προς την ΕΕ συνδέεται άρρηκτα με την τή-ρηση αυστηρής αιρεσιμότητας, βάσει των

ιδίων επιδόσεων των υποψηφίων.Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρε-σπών, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η κυ-βέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειέ της και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης. «Η Συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σκοπός μας είναι να πράξου-με ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειω-θούν οι αρνητικές συνέπειές της. Θα επιδι-ώξουμε την εμβάθυνση στις σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας, στο πλαίσιο της αμοι-βαίας επωφελούς συνεργασίας. Δεν θα ανεχθούμε, όμως, φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης», είπε χαρακτηριστικά.Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας: «Τα δύο τρίγωνα (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος), καθώς και οι συ-νεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής, ενισχύουν τη συνεργασία της Δύσης με τις χώρες αυτές. Αποτελούν παράγοντες στα-θερότητας για την ευρύτερη περιοχή».Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, το ανανεωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή και η ενεργός εξωτερική πο-λιτική της χώρας μας δημιουργούν προ-ϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά». Ενημέρωσε, εξάλλου, την εθνική αντιπροσωπεία ότι προετοιμάζεται η 2η φάση του Στρατηγικού Διαλόγου που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2019 και συζητώνται όλα τα ζητήματα αμυντικής συνεργασίας.

Μήνυμα αρραγούς ενότη-τας σε ό,τι αφορά την υπε-ράσπιση της Δημοκρατίας και των Εθνικών μας Θεμά-των απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκό-πης Παυλόπουλος στη δή-λωσή του κατά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της 45ης Επε-τείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.Ο κ. Παυλόπουλος υπο-γράμμισε ότι «Τιμούμε, όπως αρμόζει στην περίσταση και με ενω-μένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, την εμβληματική επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974. Και μέσα από αυτή την αρρα-γή ενότητα διακηρύσσουμε την αδιαπραγ-μάτευτη απόφασή μας να επιτελούμε, αδιαλείπτως και δίχως καμία έκπτωση, το χρέος υπεράσπισης, έναντι πάντων, της Δημοκρατίας «όκωσπερ τείχεος».Αναφέρθηκε, επίσης, και στο ιερό χρέος που έχουμε να μην ξεχνάμε την μαρτυ-ρική Κύπρο και τον αγώνα για την τελική της δικαίωση, κάνοντας λόγο για επίλυση του Κυπριακού με πλήρη σεβασμό του Δι-εθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα σεβασμό της κυριαρχίας της κατά τρόπο

που αφενός δεν συμβιβάζεται, καθ’ οιον-δήποτε τρόπο, με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων και, αφετέρου, οριο-θετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.Κλείνοντας την δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι και στα εξίσου τραγικά θύματά της, σημειώνοντας ότι πέρσι, η γιορτή της Δημοκρατίας μαται-ώθηκε για να τιμήσουμε με το πένθος μας την μνήμη τους και κατέληξε διαβεβαιώνο-ντας ότι «η τραγωδία στο Μάτι και τα θύ-ματά της δεν θα λησμονηθούν ποτέ, αφού μόνον έτσι θα αποτρέψουμε στο μέλλον οιασδήποτε μορφής επανάληψή της».Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θσ βρει το δρόμο που του ταιριάζει και την προοπτική που του αντιστοιχεί.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση εκπτώσε-ων, μειώσεων και την αναστολή πληρωμής στον ΕΝΦΙΑ δίνει με από-φαση του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δη-μοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.Μεταξύ άλλων στην από-φαση διευκρινίζεται ότι έκπτωση 50% στον ΕΝ-ΦΙΑ δικαιούνται οι φορο-λογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και με ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει σε επιφάνεια τα 150 τμ και αξία τις 200.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Πλήρη απαλλαγή από το φόρο ακινήτων δικαιού-ται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτο-μα με αναπηρία με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Απαραίτητη προ-ϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορο-λογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώ-σεις Ε9.Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό ει-σόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνο-λικού φορολογητέου εισοδήματος του συ-ζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συ-ναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδή-ματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οι-κείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται

ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλω-θεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέ-χουν δικαιώμα-τα ο υπόχρεος δήλωσης φορο-λογίας εισοδή-

ματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερ-βαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικο-γένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρ-τώμενα τέκνα.

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑΠλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χο-ρηγείται στις οικογένειες που είναι τρί-τεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενει-ακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυ-ξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυ-γο και κάθε εξαρτώμενο μέλοςκαιβ) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμά-των στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλή-ρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

726 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός TύποςΕ Λ Λ Η Ν Ι κ Η Ε π Ι κ α Ι Ρ Ο Τ Η Τα

Ελληνικός Τύπος 17 Αυγούστου 2012 Σελίδα 1332ος Χρόνος

-Real estate -Notary Public-Business transactions-Insurance - Wills-Family Law

PETER GRIVOGIANNISΓια κάθε σας νομικό ζήτημαΕμπιστευθείτε την πολύχρονη εμπειρία μας

ΚτηματομεσιτικάΣυμβολαιογραφικές πράξεις

Εμπορικές συναλλαγέςΑσφαλιστικά - Διαθήκες

Υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου658 Danforth Ave. Suite 401Toronto, Ontario M4J 5B9 Tel: (416)465-9355

Fax: (416) 406-3605

Πρίν αποφασίσετε, επισκεφθείτε μας, θα εντυπωσιαστείτε

- Σύγχρονες και ευρύχωρες αίθουσες- Προσφέρουμε προσιτές τιμές

- Ευρύχωρο πάρκιγκ 200 αυτοκινήτων

- Εύκολη πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες

Κατά γενική ομολογία όσων εξυπηρετήθηκαν οι υπηρεσίες μας είναι άριστες

Θεοδώρα Κουτσουμπού Ζωή Βερούτη

Και το σημαντικότερο

M-0

7010

1-M

2M

416 463 7771

Hearing Centre B. Panagiotopoulos

επιμέλεια Κ. Γερασκλή

Ανατέλλει η 15η Αυγούστου του 1940. Πλήθη προσκυνητές κατα-κλύζουν τη λευκή Τήνο, στο βα-

θυγάλανο ελληνικό Αιγαίο. Στον όρμο του νησιού, για να απονείμει τις καθιε-

ρωμένες τιμές, έχει φτάσει από τα ξημε-ρώματα η «ΈΛΛΗ», το παλαιό, ιστορι-κό εύδρομο του ελληνικού στόλου. Ση-μαιοστολισμένη, κάνει να κυματίζουν τα χρώματα του έθνους πλάι στον θρη-σκευτικό πανηγυρισμό. Δεν έχει όμως προχωρήσει το πρωί, είναι ακόμα οκτώ-μιση η ώρα, όταν κρότος τρομαχτικός συγκλονίζει το πλοίο και το νησί. Μαύ-ροι καπνοί σηκώνονται αμέσως, τρι-γυρίζουν την «ΈΛΛΗ», που χτυπη-μένη κατάσαρκα στα ύφαλά της, από εχθρό κρυμμένο, γέρνει. Ποιος έκαμε το έγκλημα; Ποιος πέταξε από μακριά το στιλέτο;

Ο Μεταξάς στη διπλή πρόκληση αντέδρα-σε με ψυχραιμία. Ανέ-θεσε την πιστοποίηση των ενόχων στον Αρ-χηγό του στόλου Υπο-ναύαρχο Ε. Καββαδία, με την απόρρητο δια-ταγή 407/16.8.1939. Το

αποτέλεσμα της έρευνας ήταν έτοιμο την 21η Αυγούστου, όμως δεν το κοινο-ποίησε. Λόγοι στρατιωτικής και πολι-τικής σκοπιμότητας υπαγόρευαν αυτή τη στάση του. Ήθελε να κερδίσει χρό-νο, περιμένοντας τις απτές αποδείξεις της εχθρικής επιβουλής και το επόμενο κτύπημα, με έκδηλη προς το ευρύ κοι-νό την ταυτότητα του δράστου.Το πρω-τόκολλο της έρευνας για την ΕΛΛΗ το ανακοίνωσε την 30 Οκτωβρίου, όταν ο εχθρός είχε εκδηλωθεί χωρίς μάσκα και είχε ξεσπάσει ο πόλεμος. Το δημοσίευ-σε επίσης στην Λευκή βίβλο Αριθ.129, με φωτογραφίες των τεμαχίων των τορ-πίλων, που είχαν συλλεχθεί αμέσως την επομένη, από τον πυθμένα της θάλασ-σας πάνω στις οποίες ήταν χαραγμένη η ιταλική ταυτότητά τους και η προέλευ-σή τους. Ανήκαν στο ιταλικό υποβρύχιο DELFINO, και είχαν εκτοξευθεί με δι-αταγή του Ντε Βέκκι, του Ιταλού Διοι-κητού της Δωδεκανήσου.Ο Υφυπουργός Τύπου Θεολόγος Νικολούδης, προώ-θησε τη διαταγή του Μεταξά προς τους Γενικούς Διοικητάς και Νομάρχας του Βασιλείου, να μην δημοσιευθεί καμία

Την 15η Αυγούστου του1940, στις 8.25 το πρωί, και ενώ η λειτουργία είχε αρχίσει στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτό-κου, την «Παναγία της Τήνου», έγινε ο ανόσιος και ύπου-λος τορπιλισμός του «εύδρομου» καταδρομικού ΕΛΛΗ, που αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετείχε

στον εορτασμό. Η τορπίλη που εκτοξεύθηκε όπως έγινε γνωστό αργότερα, από το ιταλικό υποβρύχιο, βύθισε το πλοίο και μία δεύτερη αστόχησε γκρεμίζοντας μέρος του μώλου του λιμανιού. Την ίδια μέρα αργότερα αεροπλάνα βομβάρδισαν στα ανοικτά

της Κρήτης το ατμόπλοιο ΦΡΙΝΤΩΝ.

15η Αυγούστου 1940 Ο τορπιλισμός της «Έλλης»

απολύτως σχετική πληροφορία.Είχαν ήδη προηγηθεί και άλλες μικρότε-ρες προκλήσεις εκ μέρους των Ιταλών, όπως οι ψευδείς κατηγορίες, ότι Έλληνες σκότωσαν τον Νταούτ Χότζα, στις οποί-

ες η ψύχραιμη απάντηση του Μεταξά, με πολλά και αδιάσειστα στοιχεία ήταν απο-στομωτική. Ακολούθησαν και άλλες που αποσκοπούσαν στο να οδηγήσουν την ελ-ληνική Κυβέρνηση να κάνει κάποιο λά-θος βήμα. Προφανώς να επιστρατεύσει ή να ζητήσει την άφιξη του Αγγλικού στό-λου και τότε οι Ιταλοί θα αποκτούσαν την απαραίτητη αφορμή γι επίθεση. Ο Μεταξάς όμως δεν έπεσε στην παγί-δα, ούτε κινήθηκε προς τους Άγγλους. Ούτε πάλι έκανε γενική επιστράτευση, όπως ανέμεναν ότι θα γινόταν. Γνώριζε ότι έτσι θα έδινε ένα μέτρο στον εχθρό για τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλά-δος και την ετοιμότητα τους. Ο Μεταξάς ως στρατηγός αγαπούσε τον αιφνιδιασμό. Όπως παλιά, στους Βαλκανικούς Πολέ-

μους, στο Μπιζάνι, και αργότερα στην εισήγησή του(1914) ως Υπαρχηγού του Επιτελείου, προς τον Βενιζέλο, για αιφνι-διαστική επίθεση της Ελλάδας στα Δαρ-δανέλια, έτσι και τώρα τήρησε την ίδια

τακτική. Θα αιφνιδίαζε τον εχθρό. Δεν θα του έδινε το πλεονέκτημα να γνωρί-ζει την έκταση και το βαθμό της ετοι-μότητας και το αμυντικό του σχέδιο. Ως προς την επιστράτευση, τον απα-σχολούσε επίσης η οικονομία Καθυ-στέρησε παρόλο που το Επιτελείο του ζητούσε γιατί γνώριζε πόσο κοστίζει. «Και μία μέρα να σώσουμε είναι κέρ-δος» σημειώνει. Προέβλεπε τον πόλεμο μακρόχρονο και προνοούσε για εξοι-κονόμηση των υλικού, ηθικού και δυ-νάμεων του λαού. Με την στρατηγι-κή που εφήρμοσε πέτυχε τον αιφνιδια-σμό. Τα ιταλικά στρατεύματα έπαθαν πανωλεθρία όταν η στρατηγική του, ως υπευθύνου Υπουργού των Στρατιωτι-κών, ολοκληρώθηκε μετά από 15 μέρες, όπως ήταν τα σχέδια.

Κοινοβουλευτικό σπριντ Τίποτα δεν θα πέφτει κάτω

Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης μιμείται πρακτικές Τσίπρα Κουτσούμπας: Οι

προγραμματικές δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι θα

κλιμακωθεί η επίθεση στο λαό

Στόχος να ψηφιστούν τρία νομοσχέδια ώστε να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελί-ες του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την επέκταση των 120 δόσεων, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στο πα-νεπιστημιακό άσυλο και τους Ποινικούς Κώδικες Σε έναν μικρό κοινοβουλευτικό αγώνα τα-χύτητας επιδίδεται από σήμερα η κυβέρ-νηση μέσω της Βουλής, με στόχο να ψηφι-στούν συνολικά τρία νομοσχέδια πριν από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.Ο στόχος είναι να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στις προ-γραμματικές δηλώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την επέκταση των 120 δόσεων, τις -εμβληματικές για την παρούσα κυβέρνη-ση- αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στο πανεπιστημιακό άσυλο και στους Ποινι-κούς Κώδικες.Το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε επισή-μως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ωστόσο στους διαδρό-μους της Βουλής ακούστηκαν κάποιες επι-κρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκαθιστά και να ανακοινώνει εκ των προτέρων τις απο-φάσεις του κοινοβουλίου. Πάντως το χρο-νοδιάγραμμα εγκρίθηκε χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις από τη συνεδρίαση της Διά-σκεψης των Προέδρων χθες το απόγευμα.Ειδικότερα, σήμερα κατατίθεται το νομο-σχέδιο για το «επιτελικό κράτος», το οποίο θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή την

Παρασκευή. Θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αποκομματικοποίηση της δημόσι-ας διοίκησης, την αλλαγή του τρόπου επι-λογής γενικών διευθυντών και τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Θα ακολουθη-θεί κανονική διαδικασία και θα ψηφιστεί ώς τις 8 Αυγούστου. Επεται η κατάθεση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου την Πα-ρασκευή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελ-τίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Θα συζητηθεί με διαδικασία κατεπείγοντος τη Δευτέρα και αναμένεται να έχει ψηφιστεί την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.Το τρίτο νομοσχέδιο θα είναι το λεγόμενο «διυπουργικό» και θα αφορά: κυβερνησι-μότητα ΟΤΑ, διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια, οργάνωση υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα και θα ξε-κινήσει η συζήτησή του άμεσα, την Τρίτη, με στόχο να έχει ψηφιστεί και αυτό έως τις 8 Αυγούστου.

Αποφασισμένος να ακολουθήσει σκλη-ρή αντιπολιτευτική γραμμή φαίνεται πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η λογική που θα υιοθετήσει και θα την κάνει πράξη είναι πως δεν θα αφήνει τίποτε αναπάντητο και τίποτα «να πέσει κάτω». Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέ-φυγε ουσιαστικά να απαντήσει στη Βουλή σε μια σειρά από κρίσιμα ερω-τήματα του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τον χώρο της οικονομίας, της εργασίας, των επιδομάτων κ.ά. προσφέρει άπλετο χώρο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευ-σης να προχωρήσει σε δομική αντιπολί-τευση θέσεων και να βγει κερδισμένη από την αντιπαράθεση.Το στίγμα το έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, το βρά-δυ της Δευτέρας στη Βουλή. «Εδώ θα είμα-στε, όχι στο απώτερο μακρινό μέλλον, εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο. Διότι το φθινό-πωρο δεν έχετε την υποχρέωση μόνο να φέρετε τον προϋπολογισμό του 2020, όπου εκεί μέσα θα δούμε αν θα υπάρχει η μόνιμη παροχή του δώρου του Πάσχα, η δέκατη τρίτη σύνταξη, αν θα υπάρχει το αφορολό-γητο στο 9%, που λέτε εσείς, από τα 8.600 ή θα το πάτε πιο χαμηλά, αν θα υπάρχει η δεδομένη δημοσιονομική ισορροπία, η μη εφαρμογή/μείωση προσωπικών διαφορών στις συντάξεις ή αν θα βάλετε χέρι στις συ-ντάξεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Εν συνεχεία και αναφερόμενος στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτά εξαγγέλθηκαν πέ-ρυσι στη ΔΕΘ και εφαρμόστηκαν κατά τη

διάρκεια του έτους, έκανε ειδική μνεία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας χαρακτη-ριστικά και απευθυνόμενος στον πρωθυ-πουργό: «Σας παρακολουθήσαμε, λοιπόν, να προσπαθείτε, σχεδόν να πανηγυρίζετε, γιατί θα πάτε -λέει- την έκπτωση του ΕΝ-ΦΙΑ 300 εκατομμύρια περισσότερο από όσα εμείς είχαμε υπολογίσει για το 2019, για να απαλύνετε τους πιο ευκατάστατους. Και θα πω μετά γι’ αυτό. Συγχαρητήρια, λέμε εμείς. Ωσαννά. Δηλαδή έχουμε ήδη εμείς υλοποιήσει επτά δισεκατομμύρια σε λιγότερο από έναν χρόνο και μας λέγατε για τέταρτο μνημόνιο και εσείς φέρατε 300 εκατομμύρια έκπτωση μεγαλύτερη από αυτή που φέραμε εμείς για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 και κοντεύετε να στήσετε αψίδες του θριάμβου για να περάσετε από κάτω».Και εκεί συμπλήρωσε με νόημα: «Ομως, γιά να δούμε, θα περάσετε από κάτω από τις αψίδες ή μήπως τελικά θα περάσετε κάτω και από αυτόν τον χαμηλό πήχη που έχετε βάλει; Εδώ είμαστε για να το δούμε σε λίγους μήνες. Εδώ θα είμαστε και οι πολίτες θα σας κρίνουν με βάση τα έργα και τα πεπραγμένα σας και όχι βεβαίως με βάση ευχάριστες εκθέσεις ιδεών».

«Η αλλαγή θέσης για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι ο καθρέπτης της υποκρισί-ας της ΝΔ», δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συ-νέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «οι πρώτες ενδείξεις, για τη πολιτική της κυβέρνησης είναι αρνητικά αποκαλυπτικές».Η κυρία Γεννηματά εκτιμά ότι η κυβέρνη-ση με το «καλημέρα» παραδόθηκε στους δανειστές και παρέπεμψε και το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ελληνικές καλένδες. «Αλλαγή πολιτικής, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και διατήρηση του αποικιακού χαρακτήρα ρόλου του υπερτα-μείου. Χωρίς την αλλαγή αυτών των δεσμεύσεων Τσίπρα, ούτε πόροι για την ανάπτυξη, ούτε στήριξη μεσαίας τάξης, ούτε μέ-τρα ανακούφισης των πιο αδύναμων μπο-ρούν να υπάρξουν», υπογραμμίζει.Η Φώφη Γεννηματά επαναλαμβάνει ότι το ΚΙΝΑΛ παραμένει σταθερά στην εθνι-κή συνεννόηση για τα Εθνικά θέματα, την επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων Τσίπρα για τα πλεονάσματα και το Υπερτα-μείο, τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Η αυτονομία του ΚΙΝΑΛ είναι στρατηγι-κού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος. Η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα διακριτή από τα ρεύματα της Δε-ξιάς και της Αριστεράς», σημειώνει και με αφορμή την διαδικασία διορισμού των

νέων γενικών γραμματέων, υπογραμμίζει: «…φάνηκε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπο-ρεί να ξεφύγει από τη λογική του κομματι-κού κράτους. Και αυτό δεν φτιασιδώνεται με την αναζήτηση και εξαγορά με καρέκλες «πρόθυμων» από άλλους πολιτικούς χώ-ρους. Το βαφτίζουν διεύρυνση, ο κόσμος όμως αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για συ-ναλλαγή. Ο κ Μητσοτάκης μιμείται πρακτι-κές Τσίπρα».«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν.

Έχουμε διατυπώσει για τη συ-νταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Για ένα δί-καιο, αναλογικό εκλογικό σύστη-μα που θα διασφαλίζει την πολι-τική σταθερότητα. Μακριά από ένα δυσανάλογο bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Με διασφά-λιση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού»,

τονίζει σχετικά με την αλλαγή της απλής αναλογικής.Επίσης δεσμεύεται το φθινόπωρο να επα-ναφέρει στη Βουλή την πρόταση για σύ-σταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση, από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο ευρώ. «Για να τελειώσει επιτέ-λους η συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν όλα αυτά χρόνια συστηματι-κά να συγκαλύψουν τις ευθύνες της Κυβέρ-νησης Καραμανλή 2004-09 για την κρίση και τα μνημόνια, και να τα χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ», όπως λέει.

Κριτική στις προγραμ-ματικές δηλώσεις της κυβέρνησης άσκησε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Οι νέες εξαγγελίες αξιοποιούν το οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνουν ότι θα κλιμακωθεί η επίθεση στο λαό» ανέφερε.Κριτική στις προγραμμα-τικές δηλώσεις της κυβέρ-νησης άσκησε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσού-μπας. «Οι νέες εξαγγελίες αξιοποιούν το οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώ-νουν ότι θα κλιμακωθεί η επίθεση στο λαό» ανέφερε.«Σας ρωτάμε αφού ξέρουμε όλοι το το με-γάλο κεφάλαιο πληρώνει μόνο 3 δισ. από τα 55 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού και ο λαός το 95% των φορολογικών εσόδων πόσα θα πληρώνουν όλοι αυτοί με τις νέες ρυθμίσεις σας; Λιγότερο και από τα ελάχι-στα που πληρώνει τώρα;» τόνισε ο Δημή-τρης Κουτσούμπας.«Μοιράζετε ανέξοδες υποσχέσεις για πε-ρικοπή φορολογικού συντελεστή και δεν μας λέτε όμως ποιος θα πληρώσει τα

σπασμένα, πώς θα μει-ώσετε φορολογία επι-χειρήσεων και εργαζο-μένων και θα βγαίνει το πλεόνασμα; Θα μειώστε την επιβάρυνση από τη μια τσέπη για να την αυξήσετε από την άλλη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η όποια μείωση φορο-λογικών συντελεστών θα συνοδευτεί με διερεύνη-ση φορολογικής φάσης, με μια μεταφορά των

βαρών».Πρόσθεσε ακόμα πως: «Ακόμα και αν επι-τευχθεί η ανάπτυξη που λέτε, θα επιτευ-χθεί με μισθούς πείνας των εργαζομένων. Θα μειώστε την επιβάρυνση από την μια τσέπη για να την αυξήσετε από την άλλη».«Μέσα στην Βουλή, δεν θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να περάσετε τις προτάσεις σας. Έξω όμως από τη Βουλή, δυστυχώς για εσάς υπάρχει απέναντί σας και το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ. Η λαϊκή αντιπολίτευση που πιέζει και οργανώνει αγώνες για να βελτιώσουν την θέση τους οι εργαζόμε-νοι» υπογράμμισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

8 Greek Press | July 26 , 2019

c a n a d i a n n e w s

www.greekpress.caRead our current issue on-line!

Διαβάστε την έντυπη έκδοση.

Plan to demolish rental housing on Eglinton and build

parking lot put on holdThe Toronto Parking Authority board has decided to shelve a plan to tear down rental housing on Eglinton Avenue in order to build a Green P lot in the neighbourhood.During a meeting on Tuesday, the TPA board ordered a city review of the site’s potential for affordable housing before moving forward with the original proposal.The decision comes in the wake of harsh criticism from housing advocates, who called the plan to build a surface parking lot “a waste of time and money.”The city purchased 2204-2212 Eglinton Avenue West in 2013 and later bought a home at 601 Caledonia Road West in order to provide more parking to offset expected losses of on-street spots as a result of the Eglinton Crosstown LRT project.Mayor John Tory was among those asking for the TPA to pump the brakes on the lot, which would have provided 24 spots at the corner of Eglinton Avenue West and Caledonia Road.In a letter sent to the chair of the TPA board, Mayor John Tory voiced concerns about the plan, which was conceived before Tory took office.«I’m glad they bought (the land). That was a good thing that they did because it now allows to have the option… to make sure whatever we do for parking on that site that it is below or above or somehow contained within a development that also contains a substantial amount of affordable housing if

we can,» Tory told reporters on Tuesday.«It is one of those things it is just time to stop and reset.»Housing advocate Mark Richardson said that he too has requested that the board scrap plans for the lot.“We have a housing crisis, we don’t have a parking crisis,” Richardson said in an interview with CTV Toronto on Monday.“Parking lots are fine, but a surface parking lot that is being created by tearing down existing housing is a total waste of time and money for the city.”Richardson noted that the when factoring in the $850,000 contract to demolish the buildings and put in a parking lot and the millions spent on purchasing the properties, it would cost an estimated $120,000 per parking spot.Speaking to CTV News Toronto, Beaches- East York Coun. Brad Bradford said the city will “take a look at the site and come up with something better.”“When we have city assets, we need to be planning in the public’s interest and certainly sometimes that’s parking, but it’s also housing,” he said.

Dr. Perry Argiropoulos

For all your dental needs

welcoming new patients

Για όλες τις οδοντιατρικές

σας ανάγκεςΔέχεται νέους ασθενείς.

3110 Kingston Rd Scarborough416-901-0910

[email protected]

PM’s official residence becoming a costly ‘debacle,’

say ConservativesNearly four years after Justin Trudeau opted not to move into the prime minister’s official residence over concerns about its crumbling state, the building remains vacant -- except for staff who continue to use the kitchen to prepare meals for Trudeau and his family.And it appears no decisions will be made on the future of the residence until well after the fall federal election.The federal Conservatives accuse the Trudeau government of dithering over «critical» upgrades to the stately yet run-down home, and needlessly costing taxpayers more money in the process.At the same time, none of the main federal party leaders appears willing to opine on whether the building should be torn down or renovated, or whether they would live in the residence if it were upgraded.Asked by The Canadian Press their preferences for what to do with the building if elected -- or re-elected -- to office, the Liberals referred all questions to the National Capital Commission (NCC), which oversees dozens of properties in the capital region; the New Democrats did not provide a response and the Conservatives referred to the project as just one more Liberal blight under Justin Trudeau’s leadership.«The renovation costs of 24 Sussex Drive are a failure that Justin Trudeau has been unable to fix in four years,» Conservative Leader Andrew Scheer’s spokesman, Daniel Schow, said in a statement.«The NCC has estimated that it will cost nearly $100 million to renovate 24 Sussex and other official residences. This is an unacceptable situation, and unfortunately, taxpayers are being stuck with the bill.»Scheer, if elected prime minister, would «look for innovative ways to break through the red tape and the overregulation that has created this debacle,» said Schow.The Conservatives would not say, however, whether Scheer would elect to live at 24 Sussex should he become prime minister in the fall. Scheer currently resides in another building managed and maintained by the NCC; Stornoway, the Official Opposition leader’s residence.Prior to being defeated by the Liberals in 2015, former Conservative prime minister Stephen Harper lived in 24 Sussex Drive for a decade, but would not approve any spending on the building beyond necessary or emergency repairs.Harper was warned by then-auditor general Sheila Fraser in a 2008 report that more than $10 million in repairs were needed just to make it safe to inhabit.No one expects the NCC to decide the fate of the building until after the October election, said David Flemming with Heritage Ottawa, which wrote to the prime minister in March calling for the creation of a non-partisan committee to decide what to do with 24 Sussex.Heritage Ottawa made clear in that letter that it prefers the building be renovated, not demolished.«Please do not condemn this fine building to landfill,» the letter stated.The Prime Minister’s Office has not responded to the letter, Flemming said.In a report prepared in April last year, the NCC classified 24 Sussex as being in a «critical» state of disrepair.

The report assessed the building’s replacement value at $38.46 million. At the same time it determined the cost of maintaining the structure at nearly what it’s worth: $34.53 million. That figure did not include necessary upgrades to security and grounds maintenance, nor repairs to the nearby pool building, which the NCC described as «rotting.»The home, built in 1868 by American-born lumber baron and member of Parliament Joseph Merrill, has suffered decades of neglect since it was expropriated by the government in 1943. It last underwent major renovations in 1951.Its outdated wiring risks causing a fire, the drain pipes regularly clog, the exterior stonework is crumbling and the building is filled with asbestos, the NCC was told last year.«The building systems at 24 Sussex have reached the point of imminent or actual failure,» said the report.Beyond renovations, it has been costing taxpayers nearly $228,000 annually, on average, just to operate and maintain the property, the NCC said.Trudeau himself, who lived at 24 Sussex as a child when his father Pierre was prime minister, acknowledged in an early 2018 CBC interview that anyone agreeing to spend anything on the house risks the wrath of the electorate.«No prime minister wants to spend a penny of taxpayer dollars on upkeeping that house,» Trudeau said.To date, no options for dealing with 24 Sussex have been formally presented to the NCC, spokesman Jean Wolff said recently.The kitchen in the house is still being used almost daily. When Trudeau and his family are in Ottawa, staff there prepare meals and deliver the food a few hundred metres down the road to a cottage behind Rideau Hall where Trudeau, his wife and kids have lived since shortly after being elected.Former Liberal prime minister Paul Martin has argued that 24 Sussex is a historical landmark that merits preservation. Kim Campbell, who was prime minister for four months in 1993, has suggested it be knocked down.So has former prime minister Joe Clark’s wife, Maureen McTeer. She argued in 2015 the building lacks architectural value and should be bulldozed and replaced with a building that could show off Canada’s best architects and designers.But her suggested timeline -- making it a Canada 2017 project to mark the country’s 150th anniversary -- passed by with no action taken.The building is designated a heritage site in Ontario by the Federal Heritage Building Review Office.But that designation wouldn’t prevent the federal government from demolishing the building, said Flemming.«They could tear it down,» he said.

926 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός Tύποςκ α Ν α δ Ι κ Η Ε π Ι κ α Ι Ρ Ο Τ Η Τα

Chamber of commerce recommends online booze sales as

Ontario modernizes alcohol laws Ontario‘s chamber of commerce says the province should expand online alcohol sales, cut taxes for some wine producers and bolster efforts to curb social harms as it liberalizes booze laws.The chamber makes the recommendations in a report today about the future of beer, wine, cider, and spirits sales – called Refreshing the Sale of Beverage Alcohol in Ontario.

The report says the province has a “patchwork” of policies and regulations it should modernize as it expands alcohol sales to new retail stores.The chamber says beverage alcohol producers should be permitted to sell their products on e-commerce marketplaces using third parties to process payments, which is currently not permitted.

It also says taxes should be cut on Ontario wines and taxes for craft cider producers should be aligned with those who make craft beer.The report comes on the same day as a study published that suggests alcohol-related health problems are posing a growing burden on Ontario emergency rooms.

Κλινική Ακοής

Ελληνικό Κέντρο Μέτρησης Ακοής

(Ακουστικά Βαρηκοϊας)

Εξυπηρετούμε την Ελληνική παροικία από το 2006

-Βρισκόμαστε δίπλα στον σταθμό του subway στο 751 Pape Ave., suite #202.

T: 416-463-7771

Hearing CentreB. Panagiotopoulos

Φέρτε αυτή τη διαφήμιση στο γραφείο μας για τα διαθέσιμα εκπτωτικά πακέταΣτη διάθεσή σας και πλάνα πληρωμής με δόσεις

-Δωρεάν τεστ ακοής-Μεγάλη επιλογή ακουστικών σε προσιτές τιμές-Δωρεάν μπαταρίες με την αγορά ακουστικών-Επίσκεψη στο σπίτι διαθέσιμη-Δοκιμαστική περίοδος ακουστικών για 90 ημέρες-Τρία χρόνια εγγύηση-Επισκευές ακουστικών και σέρβις-Πλήρης εξυπηρέτηση και εμπιστοσύνη.Εξυπηρετούμε πελάτες με ασφάλιση στον WSIB, ODSP κλπ

Ontario Line would overlap with less than three kilometres

of relief line: report

Feds invest $2.3 million in summer jobs for at-

risk youth in GTAMayor John Tory says that he is withholding judgement on the revamped vision for the relief subway line while city officials work to determine whether claims from Premier Doug Ford’s government that it can be built quicker and serve more people are “creditable and verifiable.”Tory made the comment to reporters on Tuesday morning after the Toronto Star published a story suggesting that the planned route for the Ford government’s Ontario Line project will deviate from the city’s planned relief line route more than previously thought.The province initially said that its Ontario Line project would more or less follow the 7.4-kilometre route planned for the relief line while going further east to connect with the Ontario Science Centre and further west to connect with Ontario Place.An initial business case for the 15.5 kilometre line obtained by the newspaper, however, suggests less overlap with the relief line than once thought.The document reportedly says that less than three kilometres of the route for the Ontario Line will overlap with the route for the relief subway line, which is at a much more advanced stage of planning – 15 per cent compared to less than two per cent. .While the document still says that the line could be built by 2027, some fear that having to start anew on many elements of the design and planning work for the project could push that timeline back considerably.“The business case as I understand it claims that it going to be done faster so what we need to get our experts in the public service to analyze is whether that is a reasonable claim and are the other aspects of the proposal otherwise acceptable to the city in the context of moving people and servicing communities,” Tory said following a youth employment announcement on Tuesday morning. “I think the responsible thing for me to do as the mayor of the city is to await the analysis of our officials on this business case but believe me I will be looking for not just anybody’s estimated timetable but I will be looking for officials and experts to say ‘Yes that timeline is reasonable’ because delay is the greatest enemy we have right now.”The relief subway line was supposed to begin at Osgoode Station and then travel east along Queen Street and Eastern Avenue before heading north along Carlaw Avenue and connecting with Line 2 at Pape Station.The Toronto Star reports that the initial business case for the Ontario Line suggests that the line would instead head further south and roughly follow the path of GO Transit’s Lakeshore East corridor, where it would be built above ground until

just north of Gerrard Street. Rather than planned stops at Sumach and Adelaide streets and Carlaw Avenue and Dundas Street it would have stops in Corktown and Leslieville before heading north on Carlaw Avenue to Pape Station.Speaking with reporters, Tory said that there have been very detailed discussions taking place all summer with regards to public transit in the City of Toronto.He said that his main priority is to ensure that whatever route is ultimately chosen is one that can be built “as soon as possible.”“The key I would apply to this as one member of council and the mayor is can we get this done in a timely fashion? That means at least as fast as the plan the city has in place to build a relief line if not faster,” he said.In January, Tory announced $325 million in funding over two years to accelerate work on the relief subway line with a goal of having it completed by 2029.City officials have since confirmed that they have halted any planning or design work on the relief line project that could not also be used for the province’s Ontario Line proposal, which was made public in April.In a statement issued on Tuesday, NDP Transit critic Jessica Bell said that the Ford governments “back-of-the-napkin scheme” could see the line delayed “by years, or even decades.”“I’m calling for Doug Ford’s secret subway plans to be released publicly, immediately. Not just the lines he drew on a piece of paper for a media event — actual planning documents,” she said. “As much as Doug Ford might like to be, he isn’t the Mayor of Toronto. He owes the City of Toronto and the people of Toronto the answers to dozens of questions they submitted months ago.”In a press release issued late on Tuesday afternoon, Tory said that he met with Transportation Minister Caroline Mulroney and Associate Transportation Minister Kinga Surma earlier in the day and stressed that «any proposal to replace the Relief Line plan must stand up to scrutiny of professional city and TTC staff.» The meeting was previously scheduled.Officials are expected to provide city council with an update on the province’s transit proposal in October.

The federal government is investing $2.3 million in creating hundreds of additional summer jobs for at-risk youth in the Toronto area.Marco Mendicino, who is the Parliamentary Secretary to the Minister of Infrastructure and Communities, made the announcement at Lawrence Heights Community Centre on Tuesday morning.He said that the funding is going towards creating an additional 560 summer jobs for at-risk youth in the GTA under the federal Canada Summer Jobs Program. The investment brings the total number of jobs created under the program in the GTA to more than 7,000.“This is all about investing in these young people who are the future of the City of Toronto and the future of the country,” Mayor John Tory said at the announcement. “This investment sounds like a lot and it is but it is absolutely the tiniest investment when it comes to the returns we are going to get from developing the self-confidence and the self-respect and the life skills of these young people.”The federal government’s definition of

at-risk youth covers anyone who meets one of eight categories, including recent immigrants, youth with disabilities, youth who have not competed high school and youth who have not previously been employed.Tory said that by giving young people who might otherwise have trouble accessing the job market a leg up, the program goes a long way towards “making sure the city stays a place of opportunity for everybody.”“When I have talked to the young people involved in these programs it isn’t so much about their responsibilities; it is about self-confidence, it is about self-respect, it is about having some responsibility,” he said. “These are all significant personal benefits to the development of these young people.”

10 Greek Press | July 26 , 2019

c y p r i o t n e w s

Ευρωπαϊκή Τράπεζα: Σταματά ο δανεισμός προς την Τουρκία

Aπαντητική επιστολή ΠτΔ για πρόταση Ακιντζί

Ερντογάν: Καμία επιβολή κυρώσεων δεν θα

μας αποτρέψει

Ανανεώθηκε για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επεν-δύσεων (ΕΤΕπ/EIB) δεν θα χορηγήσει νέα δάνεια στην Τουρκία που να σχετίζονται με έργα του δημό-σιου τομέα του-λάχιστον έως τα τέλη του έτους ενώ προχωρά σε αναθεώρηση της στρα-τηγικής της.Η κίνηση εντάσσεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης νωρίτερα αυτό τον μήνα να επιβάλει κυρώσεις συμβολικά στην Τουρκία για τις «παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.«Ως τράπεζα της ΕΕ, η EIB θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου και, συγκε-κριμένα, θα λάβει μια περιοριστική προ-σέγγιση όσον αφορά την υποβολή νέων χρηματοδοτήσεων προς έγκριση στο Συμ-βούλιό της για το υπόλοιπο της χρονιάς»,

δήλωσε εκπρό-σωπος της EIB στο Reuters.Η EIB, που είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δανειστής της Τουρκίας, έχει δαπανήσει με-ταξύ 0,4 δισεκ. ευρώ και 2,2 δισεκ. ευρώ τον

χρόνο στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια.Το πάγωμα αυτό δεν αναμένεται αυτή τη στιγμή να επηρεάσει τα έργα του ιδιωτικού τομέα και η τράπεζα θα μπορεί και πάλι να υπογράψει συμφωνίες αξίας περίπου 350 εκατ. ευρώ πριν το τέλος του έτους εάν λά-βει το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που βρίσκονται στο Συμβούλιο της EIB.«Η αξιολόγηση της στρατηγικού προσανα-τολισμού της Τράπεζας για τις χρηματοδο-τικές της δραστηριότητες στην Τουρκία έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η επιστολή του Προέδρου Ανα-στασιάδη κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επι-τροπής, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και απεστά-λη μετά την επιστολή του κ. Ακι-ντζί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ την 13η Ιουλίου, στην οποία ο Τ/κ ηγέτης υπέβαλε πρόταση για το θέμα των υδρογονανθράκων.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει την πρόταση Ακιντζί και εκφράζει τη βαθύτατη του λύπη για το γεγονός ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συγκλίσεις που επιτεύχθη-καν στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής δια-δικασίας για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Συγκλίσεις, σημειώνει, οι οποίες μεταξύ άλλων, προνοούν ότι πρώτον, η ομόσπον-δη Κύπρος, μετά τη λύση, θα εξακολου-θήσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και όλα τα θέματα που αφο-ρούν τις θαλάσσιες ζώνες θα ρυθμίζονται από την εν λόγω Σύμβαση. Δεύτερον, ότι τα χωρικά ύδατα, η ηπειρωτική υφαλο-κρηπίδα, η συνορεύουσα ζώνη και η ΑΟΖ (με την έννοια που τους αποδίδεται από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας) καθώς και η θαλάσσια οριοθέτηση και η διευθέ-τηση οποιωνδήποτε διαφορών σχετικά με αυτές τις θαλάσσιες περιοχές με γειτονικά κράτη, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τρίτον, ότι όλοι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου, περι-λαμβανομένων των υδρογονανθράκων, θα αποτελέσουν ομοσπονδιακούς πόρους που θα διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυ-βέρνηση και κατά συνέπεια τυχόν έσοδα από την εκμετάλλευση των φυσικών πό-ρων του κράτους θα διατεθούν στην ομο-σπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος σημειώνει ότι οι συγκλίσεις αυτές συνιστούν ένα πλήρες πλαίσιο στο οποίο έχουν ήδη συμφωνηθεί όλα τα θέμα-τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.

Τονίζει ακόμη ότι η τουρκική πλευρά δεν αμφισβήτησε ποτέ αυτές τις συγκλίσεις και ότι είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο το θέμα των υδρογονανθράκων δεν τέθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της εντατι-κής διαπραγματευτικής διαδικασίας από το 2012 έως τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Σημειώνει ακόμη ότι ως ακολούθως, ούτε εσείς (ο ΓΓ του ΟΗΕ) δεν το θεωρήσατε ποτέ αναγκαίο να συμπεριλάβετε το ζή-τημα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο των έξι σημείων που εάν υπήρχε συμφω-νία επ΄αυτού, θα άνοιγε τον δρόμο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Αναφέρει ακόμη ο Πρόεδρος ότι η πρότα-ση του κ. Ακιντζί ισχυρίζεται ότι στοχεύ-ει στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, κάτι που επικαλείται η Τουρκία ως πρόσχημα για τις παράνομες δραστηριότητές της στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζει ο Πρόεδρος στην επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η Κυπριακή Δη-μοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη την ανά-γκη διασφάλισης των δικαιωμάτων του

Νέο προκλητικό μή-νυμα απέστειλε ο Ρε-τζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δραστηριότη-τες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την 96η επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.Με αυτόν τον τρόπο απαντά στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ για τις παράνομες γεω-τρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει επίσης ότι η Τουρκία αναστέλλει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την ΕΕ.«Η Τουρκία έχει την δύναμη να εξαλείψει

οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην ανε-ξαρτησία, την επιβί-ωση και την ασφά-λεια του λαού της», σημειώνει ο Τούρκος πρόεδρος.«Τα βήματα που έχουμε πάρει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία έχουν δείξει ξεκάθαρα την

αποφασιστικότητά μας να προστατέψου-με τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκύπριων» είπε ο Ερντογάν συ-μπληρώνοντας ότι καμία σιωπηρή ή ρητή απειλή επιβολής κυρώσεων δεν θα απο-τρέψει την Τουρκία από τους δίκαιους σκο-πούς της.

Τα Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υιο-θέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2483, με το οποίο ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνω-μένων Εθνών στην Κύπρο ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στο ψήφισμα, ανάμεσα σε άλλα, ο ΓΓ εκ-φράζει τη λύπη του για την έλλειψη προ-όδου προς την κατεύθυνση μιας διευθέτη-σης μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Κύπρο το 2017 και παροτρύνει τις πλευρές και όλους τους συμμετέχοντες να ανανεώσουν την πολιτική τους βούληση

και δέσμευση για μια διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συμπερι-λαμβανομένης της ενεργούς εμπλοκής με αίσθηση επείγοντος με την ανώτερη αξιω-ματούχο των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους όρους αναφοράς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με γνώμονα τα αποτελέσματα που θα οδη-γήσουν σε διευθέτηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Καλεί επίσης τους ηγέτες των δύο κυπρι-ακών κοινοτήτων και όλα τα εμπλεκόμενα

κυπριακού λαού στο σύνολό του, έχει θέσει σε ισχύ, μέσω σχετικής νομοθεσίας, το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων (Ταμείο Υδρογο-νανθράκων) στη βάση του νορ-βηγικού μοντέλου, για τη διαχεί-ριση τυχόν μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Ο Πρόεδρος τονίζει ότι η νομοθε-σία αυτή διασφαλίζει ότι τα έσοδα θα προορίζονται για τις μελλοντι-κές γενιές όλων των Κυπρίων και ότι οποιαδήποτε χρήση των εσό-δων είτε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους είτε για τη χρησιμοποίησή τους από την Κυ-

βέρνηση ως εγγύηση για την εξασφάλιση δανείων, απαγορεύεται αυστηρά.Αναφέρει ακόμη ότι οι τουρκικές αξιώσεις μειώνουν και περιορίζουν την ΑΟΖ της Κύ-πρου κατά 44% εις βάρος των δικαιωμά-των και των συμφερόντων του κυπριακού λαού, τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ.

Υπενθυμίζει την πρόσκληση που απηύθυ-νε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Τουρκία για έναρξη διαπραγματεύσεων για την ορι-οθέτηση των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια πρόσκληση την οποία η ΕΕ επανέλαβε και χαιρέτισε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβου-λίου της 15ης Ιουλίου 2019 και την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να αποδεχθεί. Ο Πρόεδρος σημειώνει ότι όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρ-κοκυπρίων, παράλληλα με τις συγκλί-σεις που επιτεύχθηκαν και τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, είναι διατεθειμένος να εξετάσει πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και αν προκύψουν, από την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

Τονίζει ότι το πλέον σημαντικό ζήτημα

είναι η λύση του Κυπριακού, που θα δώ-σει αναμφισβήτητα απαντήσεις σε όλα τα ανεπίλυτα ζητήματα που προκύπτουν από το απαράδεκτο στάτους κβο και προσθέτει ότι αυτό που πρέπει να προηγηθεί είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγ-ματεύσεων που θα οδηγήσουν στην επί-λυση του κυπριακού προβλήματος. Περαιτέρω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίησή του για το γε-γονός ότι ο κ. Ακιντζί σε αντίθεση με την πρόταση για τους υδρογονάνθρακες που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 10 Ιουλίου 2019, πρότεινε τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης με τη μορφή του Κραν Μοντανά υιοθετώντας κατ `ουσίαν μία από τις προτάσεις που έχει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνει γραπτώς στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 14 Ιουνίου 2019.

Δηλώνει ετοιμότητα να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είτε κατ ιδίαν είτε στην παρουσία της κ. Λουτ, προκειμένου να συζητήσουν τις προϋποθέσεις για τη σύγκληση μιας άτυπης και διαδικαστικής φύσεως διάσκεψης, με τη μορφή και τη σύνθεση του Κραν Μοντανά, με την ελ-πίδα ότι μια τέτοια ανεπίσημη διάσκεψη, πλήρως και σωστά προετοιμασμένη, θα οδηγήσει στην επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασι-άδης υπογραμμίζει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων συνεπάγεται ότι η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία ενός κατάλληλου και ευνοϊ-κού για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσε-ων κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες δραστηριότητες της στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ / ηπειρωτική υφαλοκρη-πίδα της Κύπρου, καθώς και τα σχέδιά της σχετικά με την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, για το οποίο αναφέρ-θηκε σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 26 Ιουνίου 2019.

μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις

πιθανότητες επιτυχίας, επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύ-προ, ιδίως το ψήφισμα 1251 (1999), υπεν-θυμίζει το ψήφισμά του 2453 (2019) και κα-λεί τους δύο ηγέτες να καταβάλουν ταχέως τις προσπάθειές τους για περαιτέρω έργο προς την επίτευξη σύγκλισης στα βασικά θέματα και να εξουσιοδοτήσουν όλες τις Τεχνικές Επιτροπές να υποβάλλουν προ-τάσεις προς εξέταση για την ενίσχυση των διακοινοτικών επαφών και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων.

1126 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός TύποςΕ π Ι κ α Ι Ρ Ο Τ Η Τα

Σύνοδος κορυφής στο Μόντρεαλ Ευρωπαϊκή Ένωση - Καναδάς

Κυριότερα αποτελέσματα

Οι ηγέτες της ΕΕ και του Καναδά συμφώ-νησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις ΕΕ-Κα-ναδά και να αναβαθμίσουν τη συνεργα-σία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.«Για την ΕΕ, ο Καναδάς είναι ένας ισχυρός σύμμαχος και ένας πολύ καλός φίλος. Ο Καναδάς συμμερίζεται το όραμά μας για τον κόσμο, τις αξίες μας και τους στόχους μας. Ο Καναδάς και η ΕΕ είναι ακλόνητοι υποστηρικτές της δημοκρατίας, του κρά-τους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμά-των, της αλληλεγγύης μεταξύ ανθρώπων και εθνών, καθώς και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.»

Ως ομόγνωμοι εταίροι, η ΕΕ και ο Κανα-δάς επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευ-ση στην πολυμέρεια και στο βασισμένο σε κανόνες εμπόριο. Επανέλαβαν την πλήρη προσήλωσή τους στη Συμφωνία του Παρι-σιού και ζήτησαν να καταβληθούν περαι-τέρω προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.Στη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες και των δύο πλευρών συζήτησαν για τη στρατηγική συ-νεργασία όσον αφορά παγκόσμιες προ-κλήσεις, μεταξύ άλλων στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινο-τομίας. Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε επίσης θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.Ο κ. Donald Tusk, Πρόεδρος του Ευρωπα-ϊκού Συμβουλίου εκπροσώπησε την ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός κ. Justin Trudeauεκπρο-σώπησε τον Καναδά. Ενέκριναν κοινή δή-λωση στο τέλος της συνόδου κορυφής: Η ΕΕ και ο Καναδάς υπέγραψαν επίσης εταιρική σχέση για τους ωκεανούς με στό-χο τη βελτίωση της διατήρησης και της βι-ώσιμης χρήσης των ωκεανών.

Διμερείς σχέσεις και εμπόριο

Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την πλή-ρη εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Καναδά, γνω-στής και ως ΣΟΕΣ.Η συμφωνία έχει ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση και στις δύο πλευ-ρές του Ατλαντικού μετά την προσωρινή

έναρξη ισχύος της τον Σεπτέμ-βριο του 2017.«Το εμπόριο έχει αυξηθεί και τα δεινά που προέβλεψαν κάποιοι καταστροφολόγοι δεν έχουν επέλθει. Αυτό αποδεικνύει ότι, ενεργώντας από κοινού, μπο-ρούμε να ξεπεράσουμε τις προ-κλήσεις και ότι νικητές είναι οι λαοί του Καναδά και της ΕΕ. Θα εργαστούμε περαιτέρω ώστε να εξασφαλίσουμε ότι περισσό-τεροι πολίτες και περισσότερες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τη ΣΟΕΣ.»

Οι ηγέτες ζήτησαν την υπεράσπιση του βασιζόμενου σε κανόνες πολυμερούς εμπορικού συστήματος με πυρήνα τον Πα-γκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).«Είμαστε αμφότεροι αποφασισμένοι να αναλάβουμε ταχεία και συντονισμένη δρά-ση για την αντιμετώπιση των άνευ προη-γουμένου προκλήσεων που αντιμετωπίζει το πολυμερές εμπορικό σύστημα και για την καταπολέμηση των αυξανόμενων τά-σεων προστατευτισμού σε όλο τον κόσμο».

Κλίμα και ενέργειαΟι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ισχυρή προσήλωσή τους στη Συμφωνία του Πα-ρισιού. Κάλεσαν όλα τα μέρη να εφαρμό-σουν τη συμφωνία στο ακέραιο.«Καλούμε όλες τις χώρες να ανταποκρι-θούν με αξιόπιστο και φιλόδοξο τρόπο στην επίτευξη των στόχων του Παρισιού, ενώ παραμένουμε αποφασισμένοι να ανα-λάβουμε ηγετικό ρόλο μέσω φιλόδοξων μακροπρόθεσμων στρατηγικών για τη μεί-ωση των εκπομπών αερίων του θερμοκη-πίου έως το 2020, και στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα σχετικά φόρουμ.»Κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΚαναδάΗ ΕΕ και ο Καναδάς συζήτησαν τρόπους μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματι-κής αλλαγής και διατήρησης της παγκό-σμιας βιοποικιλότητας, της Αρκτικής και των ωκεανών.Η ΕΕ και ο Καναδάς υπέγραψαν εταιρι-κή σχέση για τους ωκεανούς με στόχο τη βελτίωση της διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης των ωκεανών.

Θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας

Η σύνοδος κορυφής έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.Όσον αφορά το Ιράν, οι δύο πλευρές υπεν-θύμισαν ότι η πυρηνική συμφωνία (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης-ΚΟΣΔ) εί-ναι ένα κρίσιμο επίτευγμα όσον αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων παγκο-σμίως. Παρότρυναν τη χώρα να τηρήσει

MESSOGIA - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ευχαριστούμε την πολυάριθμη πελατεία μας

που μας υποστηρίζει

ELLAS MEAT MARKET AND DELI LTD

ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

674 PAPE AVE. ΤΗΛ. (416) 461-1211

Etablished Since 1977

τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας:«Ο Καναδάς και η ΕΕ παροτρύ-νουν το Ιράν να αντιστρέψει τις δραστηριότητες αυτές και να απο-καταστήσει πλή-ρως και χωρίς καθυστέρηση τη συμμόρφωση με το ΚΟΣΔ. Και οι δύο πλευρές εξα-κολουθούν να εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από το ΚΟΣΔ και να επιβά-λουν εκ νέου κυρώσεις.» Όσον αφορά την Ουκρανία, η ΕΕ και ο Κα-ναδάς επανέλαβαν ότι εξακολουθούν να καταδικάζουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία.Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για την κρί-ση στη Βενεζουέλα. Συμφώνησαν να ενι-σχύσουν τη συνεργασία για να συμβά-λουν στην εξεύρεση πολιτικής, ειρηνικής και δημοκρατικής λύσης στην κρίση της Βενεζουέλας.Σχετικά με τη Συρία, η ΕΕ και ο Καναδάς απηύθυναν έκκληση για την προστα-σία των αμάχων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών και τόνισαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπι-στικής βοήθειας σε ολόκληρη τη χώρα.Η ΕΕ και ο Καναδάς συζήτησαν επί-σης σχετικά με τη συνεργασία σε τομείς όπως η μετανάστευση, οι απειλές στον κυβερνοχώρο και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.Και οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τις δια-πραγματεύσεις για τη σύναψη νέας συμ-φωνίας σχετικά με τις καταστάσεις ονο-μάτων επιβατών (PNR). Η συμφωνία θα συμβάλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της

ασφάλειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων.

Ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος

Η ΕΕ και ο Καναδάς επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνερ-γασίας στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, συμπερι-λαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.«Ο Καναδάς και η ΕΕ έχουν δεσμευθεί να ανταποκριθούν στην τεχνολογική αλλαγή κατά τρόπο που σέβεται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγει τις κοινές μας αξίες. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει μια δημιουργική, ψηφιακή οικο-νομία στους πολίτες και στις επιχειρήσεις μας.»Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν επίσης την αμοιβαία προσήλωσή τους στα ανθρώ-πινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Συμ-φώνησαν να συνεργαστούν στενότερα για τα ζωτικά αυτά ζητήματα σε βασικούς πο-λυμερείς οργανισμούς και επιτόπου στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύ-τερες προκλήσεις.Επίσης, οι ηγέτες συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, της ισότητας των φύλων και τηςανάπτυξης χω-ρίς αποκλεισμούς.

12 Greek Press | July 26 , 2019

c o m m u n it y

Keep up to date on Greek Community eventsFollow us on Social Media

@greekpresstoronto

@greekpressto

@greekpressto

32ο Φεστιβάλ Προφήτη Ηλία Mississauga

Anti-Greek Riots walking tour August 3rd

Sat 10:30 AM433 Yonge St, Toronto

Come experience the Hellenic Heritage Foundation/Heritage Toronto’s final 1918 Anti-Greek Riot Tour this season on Saturday, August 3rd at 10:30 a.m. Greek-language translation is available for this tour if Yiayia and Papou want to join in. Come experience a part of our heritage!

Hellenic Heritage Foundation

1326 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός Tύποςπ α Ρ Ο Ι κ Ι α κ α

Η ομογένεια τίμησε τα θύματα της τουρκικής εισβολής και αναφώνησε «Δεν ξεχνώ»

Κύπρος 45 χρόνια μετά – Τουρκική Αδιαλλαξία

45 χρόνια συμπληρώνονται από την τουρ-κική εισβολή στην Κύπρο, η οποία χώρισε το νησί στα δύο και άφησε πίσω της χιλιά-δες νεκρούς, εκατοντάδες αγνοούμενους και προσφυγοποίησε 120.000 Ελληνοκύ-πριους. Η οργανωμένη ομογένεια και οι ομογενείς διατρανώνουν και φέτος ότι δεν ξεχνούν τα δραματικά γεγονότα του Ιουλί-ου του 1974.Tα μέλη της Κυπριακής Κοινότητας Το-ρόντο τέλεσαν Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες στην τουρκική εισβολή, την αποφράδα ημέρα της 22ας Ιουλίου 1974, την περασμένη Κυριακή το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη.Σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπρια-κής Δημοκρατίας στην Ότταβα, Βασίλης Φιλίππου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το

Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και παραμένουμε σταθεροί στην προάσπι-ση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας», ενώ παράλληλα πρόσθεσε, ότι απέναντι στην προ-κλητικότητα της Τουρκί-ας, Κύπρος και Ελλάδα προτάσσουν τον διά-λογο και την ειρήνη και τόνισε ότι «όλοι ευελπι-στούμε και εργαζόμα-στε για μια λύση δίκαιη και βιώσιμη, συμβατή με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.»Ακολούθησε Εθνική εκδήλωση, στο Κυπρι-ακό πολιτιστικό κέντρο, όπου παρέστησαν

ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημο-κρατίας στην Ότταβα, Βασίλης Φιλίππου, ο

βουλευτής της επαρ-χίας του Οντάριο Άρης Μπαμπίκιαν, ο δημοτικός σύμβου-λος Δ. Καρύγιαννης, το Ελληνικό Προξε-νείο στο Τορόντο εκ-προσώπησε ο κ. Θε-όδωρος Πατρινός, ο πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. Αντώνης Αρτεμάκης, η πρόεδρος της Κυ-πριακοΚαναδ ικής Ομοσπονδίας Χρι-

στίνα Αμυγδαλίδη, ο πρόεδρος της ΠΣΕ-ΚΑ Σωτήρης Νικολάου και πολλοί Κύπριοι συμπάροικοι.

Η πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Ειρήνη Ραμφάλη, όπως και όλοι οι ομιλη-τές, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι 45 χρό-νια μετά, η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη αφού οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, δεν έχουν ακόμα αποδώσει καρπούς.Ο τερματισμός της κατοχής, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επα-νένωση του νησιού και του λαού είναι ο πρώτιστος στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, μέχρι την τελική δικαίωση.«Δεν ξεχνάμε το έγκλημα που διαπράχθη-κε στην Κύπρο 45 χρόνια πριν. Γι’ αυτό ως Ελληνισμός θα αγωνιζόμαστε μέχρι να δι-καιωθούν οι ήρωές μας και να δούμε επι-τέλους μία Κύπρο ελεύθερη, ασφαλή και ενιαία»

γράφει ο Πλάτων Ρούτης

Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τις 20 Ιούλη του 1974, όταν τουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονταν στην Κύπρο ανοίγοντας μια νέα σελίδα στο δράμα του κυπριακού λαού με το 38% του νησιού να παραμένει υπό στρατιωτική κατοχή έως τις μέρες μας. Είχε προηγηθεί πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης για την ανατροπή του Μακαρίου και το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού με την τουρκι-κή εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, που πραγ-ματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Σήμερα το Κυπριακό πρόβλημα, που διαχρονικά ήταν αναπόσπαστα δεμέ-νο με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ει-σέρχεται σε μια πολύ κρίσιμη και επικίνδυ-νη φάση.

Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει από τότε και μία καινούργια πολιτική και στρατιωτική πραγματικότητα επικρατεί στην περιοχή. Η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι αντιθέσεις για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου και των ενερ-γειακών δρόμων, οι συμμαχίες και τα διά-φορα μπλοκ που έχουν σχηματιστεί επιδι-ώκουν να δημιουργήσουν μια ντε-φάκτο πραγματικότητα που εξυπηρετεί διάφορα εθνικά και συμμαχικά συμφέροντα στην κρίσιμη αυτή περιοχή της Ανατολικής Με-σογείου. Πως αλλάζουν, όμως τα πράγμα-τα, “Οι καιροί ου μενετοί’ οι ευκαιρίες δεν περιμένουν, αν και οι Αμερικανοί μέσω του τότε υπουργού εξωτερικών Χένρι Κίσιντζερ σχεδίασαν το πραξικόπημα και την εισβο-λή για να ελέγχουν την Κύπρου, 45 χρό-νια μετά φαίνεται ότι αλλάζουν γνώμη για την κατοχική δύναμη &&&&και συζητούν σοβαρά με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ για σχηματισμό μίας νέας στρατη-γικής συμμαχίας, με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, που είναι πιθανό, οι Αμερικανοί χρωστάνε μία μεγάλη συγνώμη στην πράξη. Η Τουρκία έχει βάλει τον φερετζέ για να μη φαίνεται στον υπόλοιπο κόσμο το κρί-σιμο σημείο που έχει φτάσει η οικονομία της. Η ανεργία στην Τουρκία υπερβαίνει πια τα 4,5 εκατομμύρια, με το ποσοστό να κινείται πάνω από το 14%, είναι στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ. Οι άνεργοι νέοι της Τουρκίας ακόμη δεν μπορούν να ονειρευτούν. Το σχόλιο αυτό έρχεται από το Reuters, το οποίο θυμίζει ότι μπορεί το νόμισμα να μην βιώνει το περσινό σφυρο-κόπημα, αλλά η τουρκική οικονομία είναι σε ύφεση και το ποσοστό της ανεργίας κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Αρκετοί οικονο-μολόγοι υποστηρίζουν ότι θα παραμείνει σε τροχιά συρρίκνωσης για το σύνολο του 2019 πυροδοτώντας παρατεταμένη υψηλή ανεργία.

Η συρρίκνωση της οικονομίας σε συνδυ-ασμό με την χαμηλή παραγωγικότητα και με όλα τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στον πληθυσμό και για να απο-φύγει τους κοινωνικούς κραδασμούς ο Τα-γίπ Ερντογάν, για εσωτερική κατανάλωση κατρακυλά σε ένα αδιέξοδο εθνικι-σμό. Τα τελευταία χρόνια «η Τουρκία διολισθαίνει συνε-χώς προς μια αυ-ταρχική και αντιευ-ρωπαϊκή πορεία», με αποκορύφωμα την συνταγματι-κή μεταρρύθμιση «που καθιστά τον πρόεδρο Ερντο-γάν, έναν εκλεγμένο Σουλτάνο». Αυτό το υπόβαθρο του αυταρχισμού του Ερντογάν δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, αλλά έχει χρόνια που εξελίσσεται με σταδιακή διάβρωση της δικαιοσύνης, της παιδείας και φυσικά του στρατεύματος. Η ισλαμική ιδεολογία, με μια ισχυρή πρόσμειξη εθνικισμού, ήταν ο μοχλός για την πρόσδεση των λαϊκών στρωμάτων στην ανάπλαση του τουρκικού καπιταλισμού.Είναι πιθανόν η σημερινή μορφή ισλαμι-κού αυταρχισμού της ελεύθερης αγοράς στην Τουρκία να έχει φτάσει στα όριά της. Αν προσθέσουμε και την αποτυχία του Ερ-ντογάν στο διεθνές πεδίο – όξυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έχουν παγώσει ειδικά με την αγορά από την Ρω-σία των πυραυλικών συστημάτων S400. Η συστοιχία αυτή των S400 δίνει την δυνα-τότητα στην Τουρκία να έχει μια αμυντική ομπρέλα γύρω της που καλύπτει τα Βαλ-κάνια και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατο-λής. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν δηλώ-σει ότι αν κάποιο οπλισμένο αεροσκάφος απογειωθεί από την Ελλάδα τα S400 το έχουν αντιληφθεί και το έχουν κλειδώσει στο στόχαστρο τους που σημαίνει έχουν την δυνατότητα να το καταρρίψουν. Η Ρωσική πολεμική βιομηχανία έχει την υπεροχή με τα συστήματα των S400 ενώ το ΝΑΤΟ από την άλλη πλευρά εργάζεται πυρετωδώς να πάρει το χαμένο προβάδι-σμα στην αμυντική αλλά και επιθετική τα-χτική του.

Η στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία χω-ρίς προοπτική επιτυχίας, επιδείνωση των σχέσεων με το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, επισφαλής συμμαχία με τη Ρω-σία – είναι προφανές ότι η εξίσωση που καλείται να λύσει ο Ερντογάν γίνεται εξαι-ρετικά δύσκολη. Η Τουρκία δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί γρήγορα, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίσει οικονομική κρίση την επόμενη διετία. Τέλος, όσον αφορά την Ελλάδα, είναι απολύτως αναγκαίο οι ελ-ληνικοί μηχανισμοί ισχύος να επιδείξουν σοβαρότητα. Θα ήταν λάθος να υπερτιμή-σουν το μέγεθος της πιθανής αναταραχής

στην Τουρκία, υποτιμώντας παράλληλα τη μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας τα τε-λευταία δεκαπέντε χρόνια.

Το τούρκικο ψευδοκράτος της “Βορείου Κύπρου” μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνω-

ριστεί από κανένα κράτος εκτός από την Τουρκία. Η Ελληνική διπλω-ματία θα πρέπει να διεθνοποιήσει το όλο θέμα της κατοχής της ανε-ξάρτητης Κυπρια-κής Δημοκρατίας. Ενώ υπάρχουν ψηφίσματα που δεν αναγνωρίζουν

το ψευδοκράτος, η Ελληνική διπλωματία πρέπει να δημιουργήσει τέτοιες πολιτικές συμμαχίες που να διατηρεί επίκαιρο το θέμα της Τούρκικης παράνομης κατοχής της Β. Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς. Συμμαχίες όμως τέτοιου είδους είναι ευκαι-ριακές και δημιουργούν πολύ εύθραυστες ισορροπίες ανάλογα πως διαμορφώνονται τα συμφέροντα των κρατών αυτών της συμφωνίας-συμμαχίας. Η συμμαχία που πρόσφατα η Ελλάδα πήρε μέρος με την Κύπρο το Ισραήλ την Λιβύη και με την Αίγυπτο είναι από την μία ρευστή από την στιγμή που η Ελλάδα δεν επιμείνει σε αυτή και από την άλλη μετα-βλητή ανάλογα με τις ισορροπίες στην πε-ριοχή και τα συμφέροντα των κρατών-με-λών της συμφωνίας. Ως προς τη στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας με τις προ-κλήσεις που αποτελούν, τόσο το «casus beli», που διατηρεί η Τουρκία απέναντι της Ελλάδας, δηλαδή μία ενέργεια που είναι δυνατόν δημιουργήσει πολεμική σύρραξη, όσο και συνεχείς παραβιάσεις του ελληνι-κού εναέριου χώρου και των εθνικών χω-ρικών υδάτων, ενώ επιπρόσθετα έχουμε ισχυρές προκλήσεις και κινήσεις τουρκι-κών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία άρχισε της έρευνες για την εξό-ρυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα οικόπεδα της Κύπρου και με τις προκλητι-κές; της δηλώσεις και την αποστολή των πλωτών μέσων με την υποστήριξη του πολεμικού της ναυτικού έχει ήδη δημιουρ-γήσει ένα τετελεσμένο γεγονός. Η Ελλά-δα έχασε μία διπλωματική ευκαιρία που θα μπορούσε με την διεθνή κοινότητα να σταματήσει την Τουρκιά δεδομένου ότι δεν έχει αναγνωριστεί το ψευδοκράτος της Β. Κύπρου και ότι η Τουρκία παραβιάζει την ανεξαρτησία ενός κυρίαρχου κράτους. Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να στα-ματήσει την συζήτηση γύρω από την συν-διαχείριση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο και να επιμείνει και να είναι πολύ αυστηρή στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου για την θάλασσα και τα νησιά μας. Η Τουρ-κία αν είναι αποφασισμένη να αμφισβητεί

τα θαλάσσια σύνορα, την κυριότητα στις μικρές και μεγάλες νησίδες του Αιγαίου, έχει ένα δρόμο. Να πάει στα διεθνή δικα-στήρια της Χάγης, οι διαφορές μπορούν να λυθούν στα διεθνή δικαστήρια. Αντίθετα η νέα κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδας ήδη δέχτηκε και συζητάει με την Τουρκία θέματα γύρω από την συν-διαχείριση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Από την στιγμή που μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση να είσαι έτοιμος να ζητήσεις αλλά και να δώ-σεις ορισμένα από τα ήδη κεκτημένα σου δικαιώματα.

Ο Εντοργάν με την αδιάλλακτη ρητορική του έθεσε τα θέματα για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τα θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και Τένεδο, για τα οποία όπως δή-λωσε θα καταθέσει σχετικές τροπολογίες στην έκθεση για την πορεία των ενταξι-ακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Τουρκία υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθε-στώς που έχει μία πρόσμιξη το τουρκικό πολιτικό Ισλάμ που ποτέ δεν ήταν δημο-κρατικό, ούτε φυσικά αντικαπιταλιστικό, ή αντιιμπεριαλιστικό. Υπάρχει μία ταύτιση του Οργανέτο. Ο νέος τουρκικός καπιτα-λισμός έχει πιο κλειστές αγορές παράλ-ληλα με διευρυμένο κρατικό αυταρχισμό. Αυτό που ονομάζουν «αυταρχισμό της ελεύθερης αγοράς». Δυστυχώς όμως από εσωτερικές ανάγκες και από τα αδιέξοδα που έχει ο Εντοργάν έχει κατρακυλήσει σε ένα ακράτητο εθνικισμό. Η ρητορική του χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη πολεμοχαρή ρητορική η οποία, όπως ση-μειώνει, δεν φαίνεται να αρκείται μόνο στα λόγια, αλλά επιδίδεται και σε συγκεκριμέ-νες πράξεις, που την καθιστά άκρως επι-κίνδυνη για τον Ελληνισμό.

Μια πολεμοχαρής ρητορική είναι πάντοτε επικίνδυνη, όχι μόνο βέβαια στην τουρκική περίπτωση, αλλά σε κάθε δυνατό συνδυ-ασμό ανά τον κόσμο. Καθίσταται, όμως, για τον Ελληνισμό, άκρως επικίνδυνη, κα-θόσον συνδυάζεται, τον τελευταίο καιρό, με μια πρακτική η οποία στοιχίζεται πίσω από τα λόγια, κάνοντάς τα πράξεις. Ακόμη και όταν υιοθετείται η ρητορική αυτή για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και αν οι πράξεις που ακολουθούν είναι κατ ’ ουσίαν αποτέλεσμα ψυχρού υπολογισμού, δούναι και λαβείν και στυγνής πολιτικής διαπραγ-μάτευσης το αποτέλεσμα, ακόμη και βρα-χυπρόθεσμο, είναι η εξοικείωση της τουρ-κικής κοινωνίας με την αντίληψη πως:α) η βία είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης διαφορών,β) η βία προκαλεί και απώλειες, που όμως είναι αποδεκτές, καιγ) σ’ έναν κόσμο ιδωμένο με την αντίληψη: «Καλό Ισλάμ» -«Κακή Δύση», η σύγκρου-ση είναι μοιραία και αναπόφευκτη. Μπο-ρούμε να προσθέσουμεκαι άλλες δυσμενείς συνέπειες, βεβαίως, εκούσιες και ακούσιες.

14 Greek Press | July 26 , 2019

Direct line: 905-475-7976Cell: 647-838-2152Email: [email protected]

Our mission is to serve the customer BETTER than ANYONE ELSE, to exceed

our customer’s expectations, and maintain their loyalty for a lifetime.

Kostas Tsilfidis - Sales Consultant

Direct line: 905-475-7976Cell: 647-838-2152Email: [email protected]

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ - ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΑΣ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗΕΚΠΤΩΣΗ $2.00 ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ONTARIO DRUG BENEFITΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

747 DON MILLS RD (FLEMINGTON PARK)(ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ EGLINTON)

416-429-1444

Προϊόντα ομορφιάς και υγείας

1526 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός Tύποςπ α Ρ Ο Ι κ Ι α κ α

Η ομογένεια τίμησε τα θύματα της τουρκικής εισβολής και αναφώνησε «Δεν ξεχνώ»

«Σαν σήμερα 45 χρόνια πριν η τραγωδία κτύπησε τη χώρα μας. Σαν σήμερα η Πα-τρίδα μας που κτίστηκε με πόνο αλλά και ελπίδες δέχτηκε το πιο σκληρό κτύπημα στην Ιστορία της.Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να καταδικά-σουμε ομόφωνα και ομόθυμα την τουρκική εισβολή και να διατρανώσουμε πως τα δε-δομένα της κατοχής δεν θα γίνουν ποτέ αποδε-κτά και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προ-κειμένου να απαλλά-ξουμε τον λαό μας από αυτά.Είμαστε εδώ για να τι-μήσουμε την θυσία των αγωνιστών ηρώων της τουρκικής εισβολής του 1974.Την εθνική μας υπόστα-ση πάντοτε πρέπει να την προσεγγίζουμε με τους στόχους του Εθνι-κού ποιητή ακριβολογεί ο Διονύσιος Σολωμός και μαζί του και εμείς ακριβολογούμε: «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά» Ναι η Ελευθερία των Ελλήνων είναι βγαλμένη μέσα από το θάνατο και τη θυσία των ηρώων υπερασπιστών της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά των Τούρκων Εισβο-λέων. Στην κολυμπήθρα της θυσίας των ηρώων της 20ής Ιουλίου του 1974 αναβα-πτιζόμαστε κάθε στιγμή για να κρατήσου-με ψηλά το κεφάλι και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον μεγάλο αγώνα που

πρέπει να δώσουμε σήμερα για την ελευ-θερία μας, μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες με ειρηνικά μέσα και με όπλο μας το Διεθνές Δίκαιο και την ευφυή διπλωμα-τία απέναντι στην τουρκική εισβολή.Αποτίνοντας φόρο τιμής σε όσους θυσι-άστηκαν για την ελευθερία απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συ-

νεχίζουμε με πίστη στο δίκαιο αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση αλλά και την ευημερία της χώ-ρας μας. Είμαστε χρεω-μένοι από την Ιστορία να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη ελεύθε-ρη δημοκρατική Κύπρο. Την θυσία των ηρώων μας έχουμε υποχρέωση να την τιμούμε όχι μόνο με επε-τειακές εκδηλώσεις, αλλά με μια καθημερινή στάση ζωής που θα αποδεικνύει πως διαθέτουμε μνήμη, ιδανικά, αξίες και οράμα-τα, πως γνωρίζουμε την

ώρα του αγώνα να προτάσσουμε το εμείς μπροστά από το εγώ. Μέσα στην ύστατη στιγμή της θυσίας τους για την Ελευθερία οι νεκροί τώρα ήρωες έζησαν με ένταση όλο το ηθικό μεγαλείο μιας πολυχιλιετούς ιστορίας του Ελληνισμού που έθεσε στην κορωνίδα των αξιών του τον αγώνα για την ελευθερία και την θυσία του ατόμου υπέρ της συλλογικής ελευθερίας.Για την ελευθερία της Κύπρου αγωνίστη-καν και έπεσαν οι αθάνατοι εκείνοι ήρωες

και μάρτυρες μετουσι-ώνοντας σε πράξη το νόημα και την αλήθεια της αρχαίας ελληνικής ρήσης ότι το ευδαίμων το ελεύθερον το δε ελεύθερον το έμψυ-χον» γιατί αφορούν αξίες και ιδεώδη που υπερβαίνουν το χώρο και το χρόνο.Η θυσία των υπερα-σπιστών ηρώων κατά της Τουρκικής Εισβολής του 1974 θα πα-ραμείνει πάντα ένας υπέροχος ύμνος στην ελευθερία, ένας δοξαστικός ύμνος των πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων του Κυπριακού Ελληνισμού. Καταθέτοντας σήμερα άνθη ευγνωμοσύνης στους ήρω-ές μας ανανεώνουμε την αποφασιστικότη-τά μας ότι οι ήρωες του λαού μας για την ελευθερία θα δικαιωθούν πλήρως μονάχα με την επίλυση του κυπριακού προβλήμα-τος που ταλανίζει την εναλία Κύπρο και το λαό μας εδώ και 45 χρόνια. Η παρουσία σας εδώ καταδεικνύει έμπρακτα την αγάπη σας για την πατρίδα αλλά και το αδιάσειστο ενδιαφέρον σας για συνέχιση του κοινού αγώνα για δικαίωση του Κυπριακού Ελλη-νισμού. Οι καιροί που διέρχεται ο Κυπρι-ακός Ελληνισμός είναι ιδιαίτερα χαλεποί, η κοινωνική αλληλεγγύη και η συνέχιση της έμπρακτης προσφοράς σας προς τον δοκιμασμένο Ελληνισμό της Κύπρου είναι αναγκαία όσο ποτέ.Η Τουρκία τον τελευταίο καιρό έχει κλι-μακώσει τις προκλητικές ενέργειές της

παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώμα-τα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και των χωρικών υδάτων της που κατ’ επα-νάληψη λαμβάνουν χώρα το τελευταίο δι-άστημα. Αναμένεται και απαιτείται από την Τουρκία να μεταβάλει την αδιάλλακτη στά-ση της και να τερματίσει την προκλητικότη-τά της, σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώμα-τα της Κύπρου και να δείξει στην πράξη την βούληση, την οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει για την επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική πρόοδο.Η Κυβέρνηση καταβάλει στοχευμένες προσπάθειες ώστε η ουσιαστική εμπλο-κή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποδοχή από όλες τις πλευρές ότι η λύση πρέπει να εδράζεται στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθώς και η αναβαθμισμένη γεωπο-λιτική σημασία της Πατρίδας μας να απο-τελέσουν παράγοντες που θα συμβάλουν θετικά στην προσπάθειά μας να φτάσουμε σε μια σωστή λύση.»

Ομιλία Ύπατου Αρμοστή«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την θυσία των αγωνιστών ηρώων της τουρκικής εισβολής του 1974.»

16 Greek Press | July 26 , 2019

«Κουζίνα του Καλοφαγά»Pasta Salad With Feta &

Sun-dried Tomato & Spinach

Σαλάτα ζυμαρικών με φέτα, λιαστές ντομάτες & σπανάκι

Κοτόπουλο “Πεταλούδα” στη Σχαρά

(Serves 4)• 1 1/2 cups of farfalle (bow-tie) pasta• 1 cup baby spinach, rinsed and

pat-dry• 8 sun-dried tomatoes, sliced• 1 cup of grated carrot• 2 scallions, thinly sliced• 1 clove of garlic, minced• 1 dill pickle, diced

• 1/3 cup extra-virgin olive oil• 2 Tbsp. red wine vinegar• 1/2 cup Greek yogurt• 1 tsp. fresh oregano, finely chopped• 1/4 cup chopped fresh basil• 1 cup of diced Feta cheese• sea salt and fresh ground pepper to

taste• chopped chives for garnish

(για 4 άτομα)• 1 1/2 φλιτζάνι ζυμαρικά “φιογκάκια”• 1 φλιτζάνι σπανάκι, ξεπλυμένο και

στραγγισμένο• 8 λιαστές ντομάτες, κομμένες σε

φέτες• 1 φλιτζάνι τριμμένο καρότο• 2 καρύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες• 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη• 1 αγγουράκι τουρσί με γεύυση άνη-

θο, ψιλοκομμένο

• 1/3 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο• 2 κουταλιές της σούπας Ξύδι από

κόκκινο κρασί• 1/2 φλιτζάνι ελληνικό γιαούρτι• 1 κουτ. φρέσκια ρίγανη,

ψιλοκομμένη• 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο βασιλικό• 1 φλιτζάνι τυρί φέτα σε κύβους• αλάτι και φρέσκο πιπέρι • ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για

γαρνιτούρα

• 1 ολόκληρο κοτόπουλο, διαχωρι-σμένο στη μέση σαν “πεταλούδα” όπως στην εικόνα

Μαρινάδα• 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο• 6 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένη • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι• 2 κουτ. γλυκιά πάπρικα

• 2 σφινάκια Τσίπουρο (ή Grappa)• 1 κουτ. φρέσκα φύλλα θυμαριού• 1 κουτ. ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγα-

νη (1/2 αν χρησιμοποιήσετε ξερή)• 1 κουτ. φρέσκο μαύρο πιπέρι• 1 κουτ. αλάτι• 4-5 φύλλα δάφνης

1. Place a large pot of water on your stove-top and bring to a boil. Add a good amount of salt and cook according to instructions then quickly rinse under cold water and strain well.2. In the meantime, chop, slice and dice your ingredients and add into a large bowl (except the olive oil, vinegar and yogurt). Add the pasta into the bowl and gently toss. Now mix the olive oil, yogurt and vinegar in a small bowl then add to the pasta salad and stir in along with the chopped fresh herbs and cubes of Feta.3. Now have a taste and adjust seasoning. Serve room temperature or chilled with chopped chives for garnish.

1. Τοποθετήστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό στην εστία σας και αφήστε να κο-χλάσει. Προσθέστε μια καλή ποσότητα αλατιού και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες τα ζυμαρικά, στη συνέχεια ξεπλύνετε γρήγορα κάτω από το κρύο νερό και στραγγίστε καλά.2. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόψτε, τα συστατικά σας και προσθέστε σε ένα μεγάλο μπολ (εκτός από το ελαιόλαδο, το ξίδι και το γιαούρτι). Προσθέστε τα ζυμαρικά στο μπολ και ανακατέψτε απαλά. Μετά ανακατέψτε σε ξεχωριστό μπόλ, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το ξύδι. Στη συνέχεια προσθέστε το μείγμα στη σαλάτα ζυμαρικών και ανακατέψτε μαζί με τα ψιλοκομμένα βότανα και τους κύβους της φέτας.3. Τώρα δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα. Σερβίρετε τη θερμοκρα-σία δωματίου ή από το ψυγείο, με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα.

1. Βάλτε το κοτόπουλο με την πλάτη στραμμένη προς τα πάνω. Χρησιμοποιώ-ντας ή ψαλίδι κουζίας ή ένα βαρύ κοφτερό μαχαίρι, κόψτε κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης για να ανοίξετε την κοιλότητα . Αναποδογυρίστε το και πιέστε προς τα κάτω το κοτόπουλο με τα χέρια σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα σφυρί κρέατος ή ένα βαρύ δοχείο για να βοη-θήσετε να πιέσετε περισσότερο το κοτόπουλο. Ξεπλύνετε και στεγνώστε το κοτόπουλο και αφήστε το σε ένα δοχείο ψησίματος.2. Σε ένα μπολ, προσθέστε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, την πά-πρικα, το τσίπουρο, το θυμάρι, την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και χτυπήστε καλά με ένα πιρούνι. Ρίξτε τη μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο, προσθέστε τα φύλλα δάφνης και τρίψτε το σε ολόκληρο το κοτόπουλο. Καλύψτε και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 6 ώρες.3. Αφήστε το κοτόπουλο σας να επιστρέψει σε θερμοκρασία δωματίου πριν ψη-θεί. Προετοιμάστε το γκριλ με φυσικό αέριο ή κάρβουνο με στόχο την επίτευξη μέτριας θερμότητας . Βουρτσίστε την επιφάνεια της σχάρας και λιπάνετε ελαφρά.

Spatchcock Chicken

• 1 whole chicken, rinsed & patted dry

Marinade• 1/4 cup olive oil• 6 cloves of garlic, minced• zest and juice of 1 lemon• 2 tsp. sweet paprika

• 2 shots of Tsipouro (or Grappa)• 1 tsp. fresh thyme leaves• 1 tsp. chopped fresh oregano (1/2

if dried)• 1 tsp. fresh black pepper• 1 tsp. sea salt• 4-5 bay leaves

1. Flip your chicken with the back facing up towards you. Using kitchen sheatrs or a heavy sharp knife, cut down along the spine to open the chicken’s cavity. Flip the bird (breast side now facing you) and press down on the carcass with your hands. You may also use a meat mallet or heavy pot to help flatten the bird. Rinse and pat dry the chicken and reserve on a baking tray/vessel.2. In a bowl, add the olive oil, lemon juice, garlic, paprika, Tsipouro (grappa), thyme, oregano, salt and pepper and whisk well with a fork. Pour the marinade over the chicken, add the bay leaves and rub it into the entire chicken. Cover and place in the fridge for 6 hours to overnight.3. Allow your chicken to return to room temperature before grilling. Prepare your gas or charcoal grill with the goal of attaining a medium heat (count of 5 when placing hand over heat). Brush your grill surface and lightly lubricate /wipe with an oil-treated towel.4. Season your chicken lightly with coarse sea salt and a bit more fresh ground pepper and when you’ve attained medium heat, slap the bird breast-side down over direct medium heat. In the meantime, add some halved onions, lemons and whole tomatoes and peppers on the grill as they make for a wonderful complement to your spatchcock chicken.5. Grill on each side for approx 20 minutes a side and stay near your grill and be wary of any fat flare-ups from the fat in the chicken’s skin. The chicken is easy when the juices run clear, the quarter leg should wiggle/almost come apart from the body or use a meat thermometer (should read 180F).6. Remove the chicken from the grill and serve on a platter with BBQ potatoes, grilled lemons, tomatoes and peppers, Drizzle some olive oil on the chicken and squeeze some of the sweet grilled lemon over the bird. Sprinkle some dried Greek oregano and garnish with some thyme or oregano sprigs. Serve with a Boutari “4 Seasons” white.

4. Απλώστε το αλάτι και το πίπέρι στο κοτόπουλο σας και όταν έχετε φτάσει σε μέτρια φωτιά, το τοποθετείται για ψήσιμο. Εν τω μεταξύ, προσθέστε μερικά μισά κρεμ-μύδια, λεμόνια και ολόκληρες ντομάτες και πιπεριές στη σχάρα, καθώς δημιουργούν ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα στο κοτόπουλο σας και συνάμμα το αρωματίζουν τέλεια.5. Ψήστε κάθε πλευρά για περίπου 20 λεπτά σε μια πλευρά. Το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν οι χυμοί τρέξουν καθαροί ή όταν το πόδι του κοτόπουλο μόλις το κουνήσετε να αποσυνδεθεί. . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κρέατος (πρέ-πει να φτάσει στους 180F).6. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη σχάρα και σερβίρετε σε μια πιατέλα με πα-τάτες μπάρμπεκιου, λεμόνια, ντομάτες και πιπεριές. απλώστε λίγο ελαιόλαδο στο κοτό-πουλο και ίσως αν προτειματε λίγο λεμόνι . Πασπαλίζουμε λίγο αποξηραμένη ρίγανη και γαρνίρουμε με φρέσκια.

Πήτερ Μινάκης

G r e e k c u i s i n e

1726 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός Tύπος

Μοναδικές γεύσεις με

φρέσκα αγνά υλικά!259 Ellesmere Rd. Toronto ON, M1R4E4

www.kostasgreekbakery.com

Best Quality Meat Products - Retail - Wholesale

Στην καρδια του Scarborough

259 Ellesmere Rd. Toronto ON, M1R4E4

Επιλέγουμε τα καλύτερα

κρέατα για εσάς!!!Ποικιλία ελληνι-

κών προϊόντων.

18 Greek Press | July 26 , 2019

c o m m u n it yΟλοκληρώθηκε το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ

GREEK FEST LAST EDiTiOn iS JuLy 26

Της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας των Αγίων Παντελεήμονα, Παρασκευής και Άννης στο Markham

1926 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός Tύποςπ α Ρ Ο Ι κ Ι α κ α

Aνακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Ιστορικό της μήνυσης κατά Κοτζιά

Μήνυση που κατέθεσε ο Γεώργιος Τάτσιος για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπον-δίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων την 31η Μαίου 2018 κατά του Κοτζιά για προπα-ρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας.Η δικογραφία μεταβιβάστηκε στη Βουλή προς διερεύνηση και άρση βουλευτικής ασυλίας διότι ΠΡΟΦΑΝΩΣ βρέθηκαν ποι-νικά αδικήματα. Άλλωστε ΠΩΣ μπορούσαν οι εισαγγελείς να παραβλέψουν τα 43 ψηφί-σματα Δημοτικών Συμβουλίων της Μακεδο-νίας (72% επί του συνόλου των Δήμων της Μακεδονίας) στα οποία αναφέρεται ΡΗΤΑ η βούληση για ΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ του ονόμα-τος της Μακεδονίας επουδενί; Αυτά τα ψηφίσματα προέκυψαν κατόπιν ενεργειών της ΠΟΠΣΜ, η οποία με στρατη-γικό σχεδιασμό απέκτησε σημαντικά εφόδια για την διεκδίκηση των δικαίων του Μακε-δονικού Ελληνισμού. Αυτά τα ψηφίσματα (μαζί με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια) είναι η τρανή απόδειξη του σφετερισμού λαϊκής κυριαρχίας και κατάχρησης εξουσίας από τον Κοτζιά.Ο Κοτζιάς παρότι πλέον δεν είναι βουλευ-τής καλύπτεται από την βουλευτική ασυ-λία διότι καταγγέλθηκε για πράξεις που έκανε κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας.Απαιτούνται 30 βουλευτές για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Κι ενώ η δικογραφία βρισκόταν στην Βουλή από τον Σεπτέμβριο του 2018, ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν ενδιαφέρθηκε για την απόδοση Δικαιοσύνης. Μετά τις ευρωεκλογές που προεξόφλησαν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε κινήθηκε η διαδικασία από την Δικαιοσύ-νη και διατάχθηκε λήψη καταθέσεων από επιστήμονες σχετικά με τις επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε να επικαι-ροποιηθεί ο φάκελλος της δικογραφίας κατά Κοτζιά. Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Βελόπουλος δηλώνει ότι οι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης τάσσονται υπέρ της σύστασης εξετα-στικής επιτροπής.Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της

ΠΟΠΣΜ στην οποία φαίνεται ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ η πορεία της δικογραφίας:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣ-ΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝΟ Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ.Γεώρ-γιος Τάτσιος στις 31/5/18 κατ’ εξουσιοδότη-ση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΠΣΜ, είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά για προπαρασκευαστι-κές πράξεις εσχάτης προδοσίας κατ άρθρον 135 ΠΚ, ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελει-οδικών Σερρών κ.Χρήστου Νάιντου.Η μήνυση αυτή διεκπεραιώθηκε ταχύτατα από την Ελληνική Δικαιοσύνη.Την 1/6 διαβιβάστηκε με αρ. πρωτ. ΑΕ2018/1619 στην Εισαγγελία Πλημμελειο-δικών Αθηνών.Στις 7/6 χρεώθηκε σε Εισαγγελέα στην Αθήνα.Η Εισαγγελέας κα Παπαγεωργακοπούλου αμελλητί στις 5/7/18 (πριν δηλαδή την πρό-σκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στις 12/67/18) διαβίβασε την μήνυσή μας, μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή.

Παρότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντο-νής, γνώριζε το γεγονός αυτό, κράτησε στο γραφείο του την παραγγελία της κυρίας Ει-σαγγελέως για διαβίβαση στην Βουλή, για χρονική περίοδο μεγαλύτερη των 2,5 μηνών.Κατά την υπογραφή της κατάπτυστης (Συμφωνίας των Πρεσπών), ο μηνυόμενος κ.Κοτζιάς σφετερίστηκε και την εξουσία της Βουλής.Σήμερα μιλάμε για τετελεσμένο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας με σφετερισμό της εξουσίας που απονέμει το Σύνταγμα στο κρατικό αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών. Μιλάμε για κατάλυση δημοκρατικών θεσμών, της έκφρασης του Ελληνικού λαού μέσω δη-μοψηφίσματος και της λαϊκής κυριαρχίας, ως και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος ( η βουλή, σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την αυθεντική βούληση του ελληνικού λαού).Επίσης τετελεσμένο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι το αδίκημα

της άμεσης συνέργειας σε επιβουλή εδαφι-κής ακεραιότητας, κατ’ άρθρον 138 ΠΚ.Να σημειωθεί ότι όταν ο κ.Κοτζιάς με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ τετελεσμένα, με πρόσκλη-ση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, υπήρχε ήδη σε εκκρεμότητα εις βάρος του, ανοιγείσα ποινι-κή υπόθεση ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ από την Ελληνική Δικαιοσύνη.Άρα όλες οι μέχρι τώρα ενέργειες του είναι ποινικά κολάσιμες και ακυρώσιμες και για τον λόγο ότι γνώριζε ο ίδιος ο κ.ΚΟΤΖΙΑΣ (και οι, Υπουργός Δικαιοσύνης, Πρωθυπουργός, Υπουργός Εθνικής Άμυνας), ότι διερευνάτο ποινικά η ύπαρξη αδικήματος στις πράξεις του ως Υπουργού Εξωτερικών. Όταν δηλαδή δέσμευε την Ελλάδα στις 17/6 υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραχωρώντας το όνομα της Μακεδονίας ΜΑΣ, που κατά τον ισχυρισμό μας σημαίνει και παραχώρηση εδάφους.Από τις 5/7/2018 η μήνυσή μας βρισκόταν στα συρτάρια του Υπουργού Δικαιοσύνης κατ’ επιλογήν του και κατά παράνομο τρόπο, διότι ο νόμος επιτάσσει αμελλητί την διαβί-βαση στην Βουλή. Η Βουλή έκλεισε με θυρο-κόλληση του Προεδρικού Διατάγματος, από τον φρούραρχο στις 13 Ιουλίου, (ημερομηνία μάλιστα, κατά την οποία συζητείτο η αίτηση αναστολής των Παμμακεδονικών Ενώσεων στην Ολομέλεια του ΣτΕ).Κατά τον τρόπο αυτόν φαλκιδεύτηκε το δημο-κρατικό πολίτευμα και στερήθηκε από τους έλληνες βουλευτές το δικαίωμα να κρίνουν κατά συνείδηση σε άμεσο χρόνο, και πριν προκύψουν τετελεσμένα για την Ελλάδα

από τις παράνομες πράξεις του Υπουργού, εάν κρίνουν ότι οφείλει άμεσα να αρθεί η ασυλία του και να καταστεί κατηγορούμενος.Ώσπου στις 28/9 εν μέσω του ορυμαγδού της πληροφόρησης για το δημοψήφισμα στα Σκόπια , ο Υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε την μήνυσή μας στην Βουλή, μαζί με άλλες 4 ήσσονος σημασίας, με προφανή σκοπό να ΑΡΑΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ, ώστε να περάσει απαρατήρητη και τελικά να θαφτεί.Σε κάθε περίπτωση, όταν ο Υπουργός έδινε εντολή στην αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΡΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣ-ΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ, και πολύ περισσό-τερο, να μην φέρει αντίρρηση στην απαίτηση της Τουρκίας, η χώρα αυτή να προσκληθεί με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΚΕΤΟ!, ήταν απολύτως υπόλογος έναντι της Δικαιοσύνης και δεν είχε καν, ούτε την κατ’ επίφασιν νο-μιμότητα, λόγω, έστω, άρνησης της Βουλής για άρση της ασυλίας του. .Κι αυτό επειδή ο Υπουργός Δικαιοσύνης προτίμησε την ασφάλεια και κράτησε την μήνυσή μας στο συρτάρι του.

Ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνσηΣχετικά με τη μήνυση, την οποία έκρινε προς διερεύνηση η Ελληνική Δικαιοσύνη, ΔΙΑ-ΒΙΒΆΖΟΝΤΑΣ ΑΜΕΛΛΗΤΊ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΉ, οφείλουν πολλοί περισσότεροι από 30 βου-λευτές (που είναι το απαιτούμενο ελάχιστο) να ζητήσουν την σύσταση εξεταστικής επι-τροπής διερεύνησης των ποινικών αδικημά-των του Υπουργού Εξωτερικών, με πρότασή τους (μάλιστα, όλοι όσοι λένε ότι είναι αντί-θετοι στη Συμφωνία οφείλουν έμπρακτα να το αποδείξουν).Οι βουλευτές οφείλουν και αυτοί να αχθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διερευ-νήσουν τα ποινικά αδικήματα του κ. Κοτζιά μετά πρόταση τουλάχιστον 30 βουλευτών.Άλλως οφείλει η Δικαιοσύνη να ανακτήσει την πραγματική της λειτουργία και ανεξαρτη-σία, και να διώξει αυτεπαγγέλτως, ως οφεί-λει τα ποινικά αδικήματα που διέπραξε ο κ. Κοτζιάς.Κριτής όλων ο ελληνικός λαός . Όλοι παίρ-νουμε θέση.Η Μακεδονία είναι και θα παραμείνει Ελλάδα.

407 Danforth Ave, Toronto (416) 778-1929

20 Greek Press | July 26 , 2019

Γιάννης Κακαγιάννης

t r aV e L L i n G

Βόλος

Σταθμός για τους επισκέπτες του Πη-λίου, ο Βόλος σάς υποδέχεται με τσί-πουρο, αύρα θαλασσινή και εμπειρίες αυθεντικές.

Στην Θεσσαλία, η αρχαία Ιωλκός, γνωστή από την Αργοναυτική εκστρατεία, είναι ο Βόλος του σήμε-ρα. Μια πόλη φιλόξενη, ανοιχτή, γοητευτική, που απλώνεται στα πόδια του Πηλίου αγκαλιάζο-ντας τον Παγασητικό κόλπο. Η αίσθηση που

θα σας αφήσει δεν ξεχνιέται. Με την κου-ζίνα σε πρώτο πλάνο, η γεύση από τους μεζέδες στα τσιπουράδικα θα χαραχτεί στη μνήμη σας βαθιά.

Άρωμα του χθες στις παλιές γειτονιές, ρυθ-μός ζωντανός που δίνουν οι χιλιάδες φοι-τητές, η αύρα της θάλασσας που ενώνεται με τον φρέσκο αέρα του Πηλίου... Όλα αυτά δίνουν στον Βόλο ταυτότητα ξεχωριστή. Θα την ανακαλύψετε στα βιομηχανικά κτή-ρια που έγιναν πολυχώροι, μουσεία, εκθε-σιακά και εμπορικά κέντρα. Θα τη νιώσετε με μια βόλτα στην παραλία, που είναι γεμά-τη κόσμο, τσιπουράδικα, ζαχαροπλαστεία, μπαράκια, ιστορικά κτήρια. Μια υπέροχη

βαθιά ανάσα ομορφιάς είναι ο Βόλος, που θα σας γεμίσει ελευθερία.

Αξίζει να δείτε στον Βόλο

Τσιπουράδικα: γαστρονομία και παρά-δοση να τις… πιείς στο ποτήρι!Ο φιλόξενος Βόλος θα σας τρατάρει σαν σωστός οικοδεσπότης: τσίπουρο και μεζέ! Περαστικοί προς το Πήλιο ή φοιτη-τές, ταξιδιώτες που πλέουν στο Αιγαίο ή που επισκέπτονται την πόλη για δουλειά, όλοι σταματούν στα τσιπουράδικα. Γραφι-κά και γνήσια σε κάθε γειτονιά του Βόλου, κάθε μεσημέρι, γεμίζουν κόσμο. Εδώ, η γαστρονομία έχει την τιμητική της κι εσείς απολαμβάνετε μία μοναδική «ιεροτελε-στία». Τσιτσίραβλα, κολιτσιάνοι, σουπιές με χόρτα. Πάνω από 40 τοπικοί μεζέδες-έκπληξη εμφανίζονται στο τραπέζι σας. Συνοδεύουν το τσίπουρο, που σερβίρεται σε ατομικά μπουκαλάκια των 25 ml. Ένας γαστρονομικός «θεσμός», που έχει τις ρί-ζες του στη δεκαετία του ’30, θα σας συνε-πάρει στην πιο αυθεντική εμπειρία.

Βόλτα στην παραλίαΕίναι από τις πιο ωραίες βόλτες στην Ελ-λάδα: η παραλία του Βόλου. Σημείο συνά-ντησης για όλους τους Βολιώτες, σημείο

συνάντησης του χθες και του σήμερα. Ξε-κινώντας από την Αργώ, το γλυπτό σήμα κατατεθέν του Βόλου, θα φτάσετε μέχρι το επιβλητικό πρώην κτήριο Παπαστράτου και από εκεί μέχρι τον Άναυρο με τα υπαί-θρια γλυπτά. Απολαύστε καφέ με θέα τη θάλασσα, βόλτα με ποδήλατο, τσιπουρο-μεζέδες στα ταβερνάκια, ποτά στα δυνατά μπαρ, θαυμάστε το νεοκλασικό κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας και το κινηματοθέ-ατρο Αχίλλειον. Περπατήστε στο «Κορδό-νι», τον κυματοθραύστη απέναντι από το πρώην κτήριο Παπαστράτου και θα νιώ-σετε πως ξανοίγεστε στη θάλασσα.

Διασκέδαση... πεζοδρομημένηΣτα πλακόστρωτα της Ερμού, της Κοντα-ράτου και της Ογλ, στην πλατεία Αγίου Νικολάου ο Βόλος λέει καλημέρα και κα-ληνύχτα. Στο ταξίδι σας εδώ, καφές, ποτό, φαγητό, φλερτ, κοκτέιλ, δυνατές μουσικές, live συναυλίες σάς περιμένουν... Μπείτε στο ρυθμό και εσείς.

Βιομηχανικό ντιζάινΤα παλιά βιομηχανικά κτήρια του Βόλου, που έφθαναν τα 52, σήμερα δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο. Πλινθοκεραμοποιεία, κα-πναποθήκες, σιδηρουργεία, υφαντουρ-γεία, κυλινδρόμυλοι φιλοξενούν πλέον πο-λυχώρους, σινεμά, εστιατόρια. Ξεχωρίζει

το συγκρότημα Τσαλαπάτα, ένα από τα σημαντικότερα διασωζόμενα δείγματα βι-ομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη.

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Βόλου

Το Διμήνι και το ΣέσκλοΑνακαλύψτε δύο πολύ σημαντικούς προ-ϊστορικούς οικισμούς, σε απόσταση ανα-πνοής από τον Βόλο. Είναι από τα πιο εν-διαφέροντα αξιοθέατα της γύρω περιοχής.

Ο σταθμός του Εβαρίστο Ντε ΚίρικοΑριστούργημα αρχιτεκτονικής είναι ο σι-δηροδρομικός σταθμός του Βόλου. Έχει την υπογραφή του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του διάσημου ζωγράφου, ο οποί-ος έφτιαξε και τη γραμμή του Μουντζούρη στο Πήλιο.

Βόλτα στον ΠαγασητικόΛίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο θα πιεί-τε καφέ και τσίπουρο στους παραθαλάσ-σιους οικισμούς του Παγασητικού: Αγριά, Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά. Κι αν θελήσετε να δοκιμάσετε κάποια από τις ντόπιες λι-χουδιές, ο Βόλος είναι έτοιμος να σας απο-καλύψει τα μυστικά της κουζίνας του.

Πεζοπορία στη Χαλκιδική: Έρχεται ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών!

Ιθάκη: Γαλαζοπράσινο όνειρο

Για όσους λατρεύουν την πεζοπορία και θέλουν να γνωρίσουν τη Χαλκιδική με τα… πόδια, τα νέα εί-ναι ευχάριστα καθώς έρ-χεται ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών!Η Χαλκιδική φαίνεται να στέκεται ξανά στα πό-δια της μετά τη “φονική” κακοκαιρία και τις κατα-στροφές σε σπίτια και σε μνημεία και αυτή τη φορά δίνει βάση στον υπέροχο φυσικό της πλούτο.Το σχέδιο για το μεγά-λο δίκτυο μονοπατιών φαίνεται να παίρνει γρήγορα μορφή αφού λειτουργούν ήδη δύο από τα πρώτα πιλοτι-κά μονοπάτια, στη Μαυρόμπαρα Κασσάν-δρας και στο Πόρτο Κουφό Σιθωνίας, που σχεδιάστηκαν από ειδικούς και αφορούν τη Χαλκιδική και τον φυσικό της πλούτο. Συνολικά το σχέδιο αφορά 25 μονοπάτια.Σύμφωνα με το xalkidikipolitiki.gr, πρόκει-ται ουσιαστικά για μια προσπάθεια που ξε-κίνησε με την «Έρευνα για τον στρατηγικό

σχεδιασμό δικτύου μονοπατιών στην Π.Ε. Χαλκιδικής», η οποία αφορού-σε στον Στρατηγικό Σχεδιασμό Δικτύου Μονοπατιών στην Π.Ε. Χαλκιδικής και ανατέθηκε στο Τμήμα Δασολογίας και Φυ-σικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.Το Αριστοτελικό μο-νοπάτι στην περι-οχή «Στάγειρα-Π. Στάγειρα» της Δ.Ε. Σταγείρων του Δή-

μου Αριστοτέλη, είναι το τρίτο στη σειρά προς υλοποίηση από την οικία δημοτική αρχή. Να τονιστεί επίσης ότι προτάθη-κε η χάραξη του Κορυφαίου Μονοπατιού Ποιότητας LQT (Leading Quality Trail), μή-κους 130 χλμ. περίπου, το οποίο θα λάβει πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργα-νισμό Πεζοπόρων (European Rambles Association-ERA).

Η ιστορία της μεγάλη, καθώς θεωρήθηκε η πα-τρίδα του Οδυσσέα. Η εικόνα της, τοπίο βγαλ-μένο από πίνακα ζωγρα-φικής. Η Ιθάκη, ένα από τα Επτάνησα και για πολ-λούς το πιο πλούσιο κό-σμημα του Ιονίου, μετρά λίγους παραπάνω από 3.000 κατοίκους και χιλιά-δες ακόμη τουρίστες που την επισκέπτονται για να κλέψουν κάτι από τη μα-γεία της. Διαθέτει, άλλω-στε, τρία βασικά λιμάνια (Βαθύ, Πίσω Αετός, Φρί-κες), μέσω των οποίων γίνεται απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, καθώς και με την ηπειρωτική χώρα (Πάτρα, Αστακός), ενώ πλησιέστερα αεροδρόμια βρίσκονται στην Κεφαλονιά και στο Άκτιο Πρέβεζας.

Πήρε το όνομά της από τον Ίθακο, πρώ-το κάτοικο του νησιού, ενώ σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη φοινικικής καταγωγής λέξη Utika (=αποικία) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος). Πρωτεύουσά της, το Βαθύ, μια γραφική πόλη με έναν ιδιό-μορφο κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κά-στρα του, εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέ-πτη που ψάχνει τη δική του Ιθάκη, το δικό του γαλήνιο μέρος.

Μέσα η πόλη γεμάτη εκπλήξεις! Κεντρικό της αξιοθέατο, η Μητρόπολη, ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, με το πανέ-μορφο βενετσιάνικο καμπαναριό (1820) και το θαυμάσιο μεταβυζαντινό τέμπλο της (1793). Κοντά στη Μητρόπολη βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές

που έγιναν κυρίως στη Νότια Ιθάκη, την περιοχή του Αετού, από τα Γεωμετρικά μέ-χρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Στεγασμένο σε ένα όμορφο παραδοσιακό κτίριο του 1923, το Ναυτικό και Λαογραφι-κό Μουσείο της Ιθάκης διαθέτει, μεταξύ άλ-λων, πλούσια συλλογή αντικειμένων από την καθημερινή ζωή της παλιάς Ιθάκης.

Ανεβείτε από τις παραδοσιακές σκάλες στα ψηλότερα σημεία με τις εκκλησιές της Παναγιάς, το Γαρδελάκι, την Βλαχέ-ραινα, τη Ζωοδόχο, για να δείτε το Βαθύ από ψηλά, εξίσου όμορφο στο φως του ήλιου ή φωτισμένο τη νύχτα. Επισκεφτείτε παραδοσιακές γειτονιές όπως η περιοχή της Μητρόπολης και το Γυφτοχώρι με πολ-λά διατηρητέα ενετικά κτίσματα. Σε μικρή απόσταση από το Βαθύ υπάρχει το ξακου-στό Σπήλαιο των Νυμφών. Εκεί ο Οδυσσέ-ας έκρυψε τα ακριβά δώρα, που του χαρί-σανε οι Φαίακες όπως άρμοζε σε Βασιλιά.

Βόλτες σε Κιόνι & Ανωγή

Η επαφή με το Κιόνι είναι έρωτας με την

- Η πατρίδα του ευ ζην

πρώτη ματιά. Μπαίνοντας ο επισκέπτης στον όμορφο ορμίσκο αντικρίζει τον δια-τηρητέο παραδοσιακό οικισμό να ξεπρο-βάλει σκαρφαλωμένος αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά, που συναντά τη θάλασσα, η οποία από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο κατακλύζεται από μικρά και μεγάλα σκάφη. Στην κορυφή της Ράχης, βρίσκεται η εκκλησία της Ευαγγελίστρι-ας χτισμένη στο τέλος του προηγούμε-νου αιώνα με εξαιρετικού ενδιαφέροντος

τέμπλο. Κατηφορίζοντας προς το γραφικό λιμανάκι του χωριού, ο επισκέπτης αντι-κρίζει την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, ενώ οι κόκκινες κεραμοσκεπές των σπιτιών ξεπροβάλουν μέσα από ένα καταπράσινο μαγευτικό το-πίο, συντιθέμενο από ελιές, κυπαρίσσια και σκίνους.

συνεχίζεται στη σελίδα 21

2126 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός TύποςΤα Ξ Ι δ Ε ΥΟ Ν Τα Σ

Προσέλκυση τουριστικών επενδυτών

από τους απόδημους της Διασποράς στην

Πελοπόννησο

Με στοχευμένες δράσεις του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννή-σου (Τ.Ο.Π.) και με τη βοήθεια του απόδημου ελληνισμού, συνεχίζεται η προώθηση της Πελοποννήσου στα πέρατα του κόσμου ως “ο από-λυτος τουριστικός προορισμός που διαθέτει τα πάντα”.

Μέσα από μια δίωρη ραδιοφωνική εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” στη Φωνή της Ελλάδος που μεταδόθηκε αρχές Μαΐου ενόψει της θε-ρινής σεζόν και με τη συντονισμένη προσπάθεια των Ενώσεων Ξε-νοδόχων της Πελοποννήσου, μελών του Τ.Ο.Π., δόθηκε η ευκαιρία να προβληθεί το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και των συγκριτι-κών της πλεονεκτημάτων σε όλα τα σημεία της γης, όπου έχει έντονη παρουσία ο απόδημος ελληνισμός.

Παράλληλα, κατόπιν έκκλησης του Τουριστικού Οργανισμού Πελο-ποννήσου προς καταξιωμένους Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτε-ρικού, να έρθουν να στηρίξουν τουριστικά και να επενδύσουν στον τόπο τους, εντυπωσιακό είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέ-χρι σήμερα, ιδίως στον κλάδο των τουριστικών επενδύσεων, όπως καταγράφεται από την κίνηση των κτηματομεσιτικών γραφείων της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Τ.Ο.Π., κ. Κωνσταντίνου Μαρινάκου ”η προσέλκυση επενδυτών από του απόδημους της Δια-σποράς θα πρέπει να εντατικοποιηθεί και να τεθεί ως πρώτη προτε-ραιότητα κατά τα επόμενα χρόνια, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τις Αυτοδιοικητικές Αρχές. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να απο-τελεί μια από τις προτεραιότητες για την καθημαγμένη χώρα μας και για την Πελοπόννησο ειδικότερα όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Είναι γεγονός ότι όποιος τοποθετηθεί επενδυτικά στο άμεσο μέλλον στην Πελοπόννησο, ιδίως στον κλάδο του τουρισμού, θα βγει πολλαπλά ωφελημένος, αφενός λόγω του ότι η πολυετής κρίση έχει δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, αφετέρου διότι η Πελοπόννησος θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια έναν από τους τα-χύτερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Καλούμε μια φορά ακόμα όλους τους Έλληνες ομογενείς του εξωτερι-κού που μεγαλουργούν σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, να συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία τους στην ανάπτυξη της πατρίδας τους, της δικής μας Πελοποννήσου, καθώς και να επενδύσουν μέρος των κεφαλαίων τους. Διότι για να μπορούν να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας πρώτα απ’όλα οι ισχυροί Έλλη-νες του εξωτερικού θα πρέπει να δείξουν τον δρόμο. Αυτοί θα αποτε-λέσουν τους διαπρύσιους κήρυκες της ανάπτυξης και των αλλαγών. Βέβαια, οι επενδυτές όσο και αν διακατέχονται από ειλικρινή αισθή-ματα πατριωτισμού, για να επενδύσουν στον τόπο τους, θα πρέπει παράλληλα να πειστούν ότι υπάρχει πλέον η βούληση σε αυτήν τη χώρα να αλλάξουν πεπαλαιωμένες αντιλήψεις, να υπάρξει σταθερό φορολογικό περιβάλλον και να αρθούν νομοθετικά όλα τα προσχώ-ματα που θέτει συνεχώς η λαίλαπα της γραφειοκρατίας”.

Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε και το χωριό της Ανωγής, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην ανατολική πλευρά του όρους Νήριτο. Εδώ, εκτός από την εξαίσια θέα, μπορείτε να δείτε τους τεραστίων διαστάσεων ογκόλιθους-μονόλιθους, οι οποίοι φέρουν ραβδώσεις από την εποχή των παγετώνων- ο Αράκλης είναι ο πιο εντυπω-σιακός. Επισκεφθείτε το παλαιό χωριό (Παξινάτα), ξεναγηθείτε σε ιστορικά ερείπια και σε διάσπαρτα εξωκλήσια και περπατήστε σε μονοπάτια. Σε απόσταση 2,5 χλμ. από το χωριό, βρίσκεται το Μο-ναστήρι των Καθαρών, το οποίο κατασκευάστηκε το 1563 και έχει φοβερή θέα στο νησί.

Βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά

Η Ιθάκη ξεχωρίζει και για τις όμορφες παραλίες της. Η οργανωμέ-νη και πολυσύχναστη παραλία στο Φιλιατρό, ο Άγιος Ιωάννης, η μεγάλη και ήσυχη παραλία στη δυτική ακτή, με τα λευκά βότσαλα και τη θέα προς την Κεφαλονιά, το Άντρι, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον ίσκιο και τη δροσιά που χαρίζουν πανύψηλα δέντρα, τα οποία φτάνουν ως την άκρη της θάλασσας, ή το Γιδάκι, ίσως η πιο όμορφη παραλία του νησιού με εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα νερά και κάτασπρο βότσαλο, είναι μερικές από αυτές. Σκίνος, Καμίνια, Βουκέντι, Αφάλες, Αμμούδι συμπληρώνουν το παζλ των υπέροχων παραλιών της Ιθάκης.

22 Greek Press | July 26 , 2019

s p o rt s

Champions League: Νίκη-μισή πρόκριση για ΑΠΟΕΛ

Μπορός 2019: Χάλκινο μετάλλιο με ατομικό ρεκόρ για τον Τσίτσο

Χρυσό μετάλλιο για την Καρύδη στο Ευρωπαϊκό

Πρωτάθλημα Κ20

Gwangju 2019: Έκτη θέση το ελληνικό Κόμπο στον τελικό

9η στον κόσμο η Εθνική ανσάμπλ νεανίδων, εξαιρετικές

οι μικρές και στο ατομικό

Champions League: Το πανόραμα της κλήρωσης

Πλζεν - Ολυμπιακός 0-0: Η πρόκριση στο χέρι του

Το ΑΠΟΕΛ έφυγε με τη νίκη (0-1) από την έδρα της Σουτιέσκα χάρη στην εκτέλεση πέναλτι του Ντε Βινσέντι και είναι ακλό-νητο φαβορί για πρό-κριση από το δεύτερο στον τρίτο προκριματικό του Champions League. Καθάρισαν Ντίναμο Ζά-γκρεμπ και Κοπεγχάγη (με γκολ Σωτηρίου) τρομε-ρή ανατροπή η Αϊντχόφεν.Τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης από το δεύτερο στον τρίτο προκριματικό γύρο έκανε το ΑΠΟΕΛ, καθώς έφυγε με τη νίκη (0-1) επί της Σουτιέσκα από το Κράι Μπί-στριτσε του Νίκσιτς.Οι Κύπριοι μπήκαν πιο δυνατά και πέντε λεπτά μετά από την έναρξη του ματς απεί-λησαν με τον Αλ Τάμαρι. Αφού γλίτωσαν

από την ευκαιρία του 10ου λεπτού με τις κεφαλιές των Σόφρανατς και Νέ-ντιτς, η ομάδα της Λευκωσίας απεί-λησε ξανά στο 35ο με το μακρινό σουτ του Ντε Βινσέντι που απέκρουσε ο Γκίλεν, ενώ ο Νέντιτς τελευταία

στιγμή πρόλαβε τον Αλ Τάμαρι.Στο 40’ το ΑΠΟΕΛ κέρδισε πέναλτι, καθώς ο Αλ Τάμαρι μπήκε στην περιοχή από αρι-στερά κι ανατράπηκε από τον Σόφρανατς. Ο Ντε Βινσέντι ανέλαβε την εκτέλεση, ο διαιτητής διέταξε επανάληψη γιατί παίκτες είχαν μπει στην περιοχή πριν εκτελεστεί, ο Αργεντινός εκτέλεσε ξανά και νίκησε τον Γκίλεν για το 1-0!

Το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του ακοντισμού κατέ-κτησε ο Δημήτρης Τσίτσος στην τελευταία ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα-τος στο Μπορός. Έκανε και ατομικό ρεκόρ.Το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του ακοντισμού κατέ-κτησε ο Δημήτρης Τσίτσος σημειώνοντας παράλληλα και ατομικό ρεκόρ, στην τελευταία ημέ-ρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Μπορός.Ο 19χρονος αθλητής μπήκε από την πρώ-τη βολή στην υπόθεση μετάλλια, αφού έστειλε το ακόντιο στα 77,79 μ. και ξεπέρα-σε τον εαυτό του. Ο Τσίτσος ταξίδεψε στο Μπορός με 72,91 μ. και θα φύγει από τη

Σουηδία έχοντας νωρίτερα βελτιώσει δύο φορές το ρε-κόρ, αφού εκτός από την επί-δοση του τελικού είχε πετύχει 75,62 μ. στον προκριματικό.Ο αθλητής μας έκανε εξαι-ρετική εμφάνιση και φρόντι-σε να θέσει από την πρώτη βολή υποψηφιότητα για με-τάλλιο, προκειμένου να φρε-νάρει την πορεία των αντι-

πάλων του. Νικητής στο σημερινό αγώνα ήταν ο Ελβετός Σιμόν Βιέλαντ που πέτυχε εθνικό ρεκόρ με 79,44 μ. συντρίβοντας το ρεκόρ του, το οποίο ήταν 73,07 μ., από φέ-τος. Τον εαυτό του ξεπέρασε και ο Λετονός Σουντάζ που έστειλε το ακόντιο στα 79,23 μ. και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Με μία τρομερή εμ-φάνιση, η Σπυριδού-λα Καρύδη κατέκτη-σε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του τρι-πλούν στο Ευρωπα-ϊκό Πρωτάθλημα Κ20 με άλμα στα 14,00.Ένα ακόμα μετάλλιο για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρω-τάθλημα Κ20 που διεξάγεται στο Μπο-ρός της Σουηδίας. Η 18χρονη Σπυριδούλα Καρύδη κατέκτησε το χρυσό στον τελικό του τριπλούν πετυχαίνοντας μάλιστα πα-νελλήνιο ρεκόρ Κ20.Με άλμα στα 14,00 μ. στην πρώτη της

προσπάθεια, έκο-ψε τη φόρα στις αντιπάλους της κι έδειξε από την αρχή πως έχει τον πρώτο λόγο. Στην δεύτερη θέση έμεινε η Αλε-ξάντρα Νάτσεβα από την Βουλγαρία.Το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ ανήκε στην Βούλα Παπαχρήστου και ήταν 13,84 μ. από τις 2 Φεβρουαρίου

του 2008. Η Καρύδη έγινε η 12η Ελληνίδα που ξεπερνάει το φράγμα των 14,00 μ. και φυσικά η πρώτη της ηλικίας της στη χώρα μας.

Η Εθνική ομάδα της Καλλιτεχνικής κολύμβη-σης κατέλαβε την έκτη θέση στο Κόμπο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλη-μα της Νότιας Κορέας.Η Εθνική μας ομάδα της Καλλιτεχνικής κο-λύμβησης κατέλαβε την έκτη θέση στο Κόμπο, το Σάββατο (20/7), στο Πα-γκόσμιο Πρωτάθλημα της Νότιας Κορέας.Με τον τελικό στο Κόμπο, ολοκληρώθηκαν όλα τα αγωνίσματα, με την Ελληνική απο-στολή να έχει συμμετοχή σε όλους τους τελικούς και την έκτη θέση στο Κόμπο να είναι η υψηλότερη.

Τα κορίτσια της Να-ταλίας Τσερνέσκα (Βασιλική Κοφίδη, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατα-νιώτη, Αναστασία Κουτσελίνη, Βιολέ-τα Ζουζούνη, Όλγα Κουργιαντάκη, Ελένη Φραγκάκη, Κρυστα-λένια Γιαλαμά, Γεωρ-γία Βασιλοπούλου,

Δανάη Καριώρη) συγκέντρωσαν 87.6000 βαθμούς. Το χρυσό μετάλλιο πήρε η Ρω-σία με 98.0000 βαθμούς, το ασημένιο κα-τέκτησε η Κίνα με 96.5667 βαθμούς και το χάλκινο η Ουκρανία με 94.5333 βαθμούς.

Με διάπλατα χαμόγελα ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία στο 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής νεανί-δων. Ένατη στον κόσμο η Εθνική ανσάμπλ, εξαιρετικές οι μικρές και στο ατομικό.Με διάπλατα χαμόγελα ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία στο 1ο παγκόσμιο

πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής νεα-νίδων, στη Μόσχα, όπου οι ανερχόμενες αθλήτριες του ανσάμπλ και του ατομικού άγγιξαν τις προκρίσεις για τους τελικούς οργάνων και έδειξαν ότι διαθέτουν τις δυ-νατότητες να κρατήσουν ψηλά την ελληνι-κή ρυθμική τα επόμενα χρόνια

Γνωστά έγιναν όλα τα ζευ-γάρια της κλήρωσης για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Τα παι-χνίδια είναι προγραμματισμέ-να 6-7 Αυγούστου και 13 του ίδιου μήνα οι ρεβάνςΓνωστά έγιναν όλα τα ζευ-γάρια της κλήρωσης για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Τα πρώτα παιχνίδια είναι προ-γραμματισμένα στις 6-7 Αυγούστου και οι ρεβάνς στις 13 του ίδιου μήνα. Με την ελ-πίδα να υπάρξει διπλή ελληνική πρόκριση.Αναλυτικά:

Μπασακσεχίρ - Βικτόρια Πλζεν / ΟλυμπιακόςΠΑΟΚ - ΆγιαξΑϊντχόφεν / Βασιλεία - ΛΑΣΚΜπριζ - Ντινάμο ΚιέβουΚράσνονταρ - ΠόρτοΕρυθρός Αστέρας / Ελσίνκι - Νιού Σεντς / ΚοπεγχάγηΣαμπουρτάλο / Ντινάμο - Φε-

ρεντσβάρος / ΒαλέταΣουτιέσκα / ΑΠΟΕΛ - Ντάνταλκ / ΚαραμπάγκΚλουζ / Μακάμπι Τελ Αβίβ - Σέλτικ / Νόμε Κάλιου

Ο Ολυμπιακός ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του από το 60’ και μετά και απέσπασε 0-0 στο Πλζεν απέναντι στη Βικτόρια. Στο χέρι των «ερυθρόλευ-κων» η πρόκριση στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League.Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην Τσε-χία με τη Βικτόρια Πλζεν ολοκληρώθηκε χωρίς νικητή (0-0). Οι «ερυθρόλευκοι» εί-χαν προβληματική εικόνα για ένα μισάωρο και... φλέρταραν με το να δεχτούν γκολ, αλλά από το 60’ και μετά περιόρισαν την αντίπαλό τους και θα μπορούσαν να «κλέ-ψουν» τη νίκη.Οι παίκτες του Μαρτίνς θα κυνηγήσουν

στο Φάληρο την πρόκριση στον γ’ προ-κριματικό γύρο του Champions League, απέναντι πάντως σε μια ομάδα που έδειξε πολύ καλά στοιχεία και η οποία χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Ντουνάιτσκα Στρέντα - Ατρόμητος 1-2: «Καθάρισε»

ο μαέστρος Ούμπιδες

Άρης - ΑΕ Λεμεσού 0-0: Άτυχοι και άστοχοι οι «κίτρινοι»

Τεράστιο «διπλό» για τον Ατρόμητο και την Ελλάδα. Οι Περιστεριώτες νίκησαν την Ντουνάιτσκα Στρέντα με 1-2 και έκαναν βήμα πρό-κρισης στην επόμενη φάση του Europa League. Τρομε-ρό γκολ ο Ούμπιδες, σκό-ρερ ο Μανούσος.Ατρομητάρα στην Σλοβακία! Οι Περιστεριώτες χωρίς επί-σημο παιχνίδι στα πόδια τους κατάφεραν να φύγουν νικη-τές από την ΜΟΛ Αρένα, επικρατώντας την Ντουνάιτσκα Στρέντα με 2-1. Η ελλη-νική ομάδα μ’ αυτό το αποτέλεσμα έκανε

σούπερ βήμα και ονειρεύεται πρόκριση στον 3ο προκριματικό του Europa League, αρκεί να φανεί το ίδιο σοβαρή στη ρεβάνς της Πέμπτης (1/8).

Αν και καλύτερος σε όλο το ματς με την ΑΕ Λεμεσού ο Άρης στάθηκε άτυ-χος έχοντας δυο δοκάρια ενώ ήταν και άστοχος και το 0-0 στο «Κλεάνθης Βι-κελίδης» αναγκάζει τους «κίτρινους» να πάρουν την πρόκριση μέσα στην Κύπρο. Ανώτερος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τη ΑΕ Λεμεσού ήταν ο Άρης στο κατά-μεστο «Κλεάνθης Βικελίδης» από 25.000 φίλους των «κίτρινων» αλλά η ατυχία και η αστοχία των ποδοσφαιριστών της ομάδας

της Θεσσαλονίκης έφεραν το 0-0. Πλέον ο Άρης καλείται να πάει να πάρει την πρόκρι-ση μέσα στην Κύπρο την επόμενη Πέμπτη.

2326 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός TύποςΘ Ρ Η Σ κ Ε Ι α

Επιμέλεια Κατηχήτριας κας Κόμησσας Πολυδούλη

Μια άλλη φοβερότερη μόλυνσηΣοφοί, επιστήμονες και παγκόσμια Συνέδρια ζη-τούν από τα κράτη και από τον κάθε πολίτη του πλανήτη μας, να σταμα-τήσουν να μολύνουν το φυσικό μας περιβάλλον με τις διάφορες ρυπάν-σεις. Και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχισθεί το σημερινό κακό, με τη ρύ-πανση της γης και της θάλασσας, γρήγορα η καταστροφή θα απειλήσει την οικουμένη.Είναι σωστά όλα αυτά και έχομε όλοι κα-θήκον να διαφυλάξουμε τη φύση και το περιβάλλον καθαρό για τον εαυτό μας και για τις επόμενες γενιές. Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου να προστατεύει το ζω-ικό και φυτικό βασίλειο, την ξηρά και την θάλασσα...Το κακό, όμως, είναι πως οι διαταραχές και οι ρυπάνσεις αυτές, δεν περιορίζονται μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά επε-κτείνονται και στο ηθικό και πνευματικό περιβάλλον της εποχής μας. Κυκλοφο-ρούν εκατομμύρια βρώμικα περιοδικά και βιβλία, απερίγραπτες και άθλιες ταινίες, ελεεινά βίντεο και τόσα άλλα...Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Η ηθι-κή ατμόσφαιρα του καιρού μας, όσο πάει, και πιο μολυσμένη γίνεται. Πολλοί γονείς λένε: Τι θα γίνει με τα παιδιά μας! Όπου και να σταθούν το μολυσμένο περιβάλλον τα πνίγει! Τα πεζοδρόμια, οι αυλές των σχο-λείων, οι αίθουσες της δήθεν ψυχαγωγίας, τα θεάματα τα δηλητηριάζουν ηθικά και πνευματικά. Αναζητούν τεχνητούς παρα-δείσους στα ναρκωτικά και παρασύρονται στα πολυποίκιλα εγκλήματα!...Κι έρχεται ο Απ. Παύλος να μας τονίσει σήμερα ποια πρέπει να είναι η στάση του Χριστιανού μπροστά σ’ αυτό το κατακλυ-σμιαίο κακό. Θα σταθούμε απαθείς; Όχι. Θα αντιδράσουμε στην πρόκληση του κα-κού. Λέει: «Αποστυγούντες το πονηρόν». Να αποστρέφεστε και να μισείτε με όλη σας τη δύναμη το πονηρό. Και συγχρό-νως να είσθε και να μείνετε πάντοτε προ-σκολλημένοι στο αγαθόν. «Κολλώμενοι τω αγαθώ».

Ναι, καμμιά σχέση με το κακό, δεν πρέ-πει να έχει ο αληθινά πιστός. Αποστροφή στο κακό. Μακριά από το κακό. Περνά-με από ένα ανοιχτό βόθρο, και τρέχομε να απομακρυνθούμε, διότι δεν αντέχομε τη

δυσοσμία του. Κι όμως μπροστά σε τό-σους ηθικούς και πνευματικούς βόθρους, αντί να απομακρυνόμαστε, περιεργαζόμα-στε το κακό και, μερικές φορές, μετέχομε στην πολυποίκιλη ανατομία του καιρού μας.Δεν αρκεί, όμως να αποφεύγουμε το κακό: τα διάφορα ελεεινά «υποπροϊόντα» του, τους τόπους, τις ιδέες και τους τρόπους του κακού. Οφείλουμε να έχουμε και ιερό ζήλο, για να πολεμάμε το κακό και τις εστί-ες του. Καθήκον μας είναι να διαμαρτυρό-μαστε για το κακό, που δημόσια οργιάζει στην κοινωνία. Να κάνουμε μια ιερή σταυ-ροφορία, να τρέξουμε, να φωνάξουμε, να διαμαρτυρηθούμε με επιστολές, τηλεφω-νήματα, επιτροπές, που θα πηγαίνουν στους αρμοδίους και θα απαιτούν από συγγραφείς, δημοσιογράφους, σεναριο-γράφους να σέβονται τον άνθρωπο και τις αιώνιες αξίες, να μην εξευτελίζουν τη γυ-ναίκα, να στέκονται με δέος μπροστά στην οικογένεια και το παιδί. Να ενισχύουν τη διάδοση της αλήθειας, της τιμιότητας, της ηθικής. Να παρουσιάζουν το καλό, πρά-ξεις θυσίας και αυταπαρνήσεως, πράξεις αληθινού πολιτισμού.Η σιωπή των πιστών -όταν και όπου πα-ρουσιάζεται- γιατί υπάρχουν και οι υπέρο-χες εξαιρέσεις, αποθρασύνει το κακό. Και η σιωπή αυτή αποτελεί ενοχή, συνενοχή για την εξάπλωση της αμαρτίας. Καιρός να συνειδητοποιήσουμε τη θέση μας έναντι του κακού. Όχι μόνο εμείς να μη παρασυ-ρόμαστε από την ποικίλη ανομία, αλλά και να νικάμε το κακό με τη δύναμη του καλού! Είναι η μεγάλη αποστολή που μας ανα-θέτει ο Κύριος. Είναι το μεγάλο κάλεσμα που μας απευθύνει η εποχή μας. Θα το αρνηθούμε;

«ΑΠΟΣΤΥΓΟΥΝΤΕΣ ΤΟ ΠΟΝΗΡΟΝ, ΚΟΛΛΩΜΕΝΟΙ ΤΩ ΑΓΑΘΩ».ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ«Προς Ρωμαίους, κεφ. 12:6-14»

10 am - 7 pm

www.onlinkmonuments.com

Πρόγραμμα Ιερεών Ακολουθιών - Ιούλιος 2019

24 Greek Press | July 26 , 2019

Αν θέλεις ΔΩΡΕΑΝ το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ αναγνωρισμένο από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως και το DVD με τη ζωή και τα πάθη του Χριστού Τηλεφώνησε στο

ΣΗΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Βλέπουμε στους δρόμους πινακίδες με διάφορες επιγραφές, όπως “Κίνδυνος-Θάνατος!” Είναι σημάδια για να προσέχουμε, να προλάβουμε τον κίνδυνο. Όπως στη φυσική μας ζωή έχουμε αυτές τις προειδοποιήσεις, έτσι και στην πνευματική μας πορεία ο Θεός έχει βάλει πολλά σήματα για να τα προσέχουμε. Δεν είμαστε μόνο ύλη, χώμα. Μέσα σ΄αυτό το χωματένιο αγγείο, έχουμε και κάτι αθάνατο, την ψυχή μας, που ο δημιουργός Θεός έβαλε με τη σοφία Του και την παντοδυναμία Του. Ο Χριστός μας λέει: “Τι ωφελείται ο άνθρωπος αν κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, χάσει όμως την ψυχή του; Ή, τι μπορεί να δώσει ο άνθρωπος ως αντάλλαγμα για τη ζωή του;” Ο Θεός μας προειδοποιεί ότι μπορεί να χάσουμε το δώρο της σωτηρίας Του που μας πρόσφερε με το σταυρικό Του θάνατο. Εσύ, άραγε, τι έχεις κάνει μ΄αυτό το δώρο της αγάπης του Θεού; Πήρες στα σοβαρά τα λόγια, τις προειδοποιήσεις, τα σήματα κινδύνου; Με παράπονο ο Θεός λέει: “Επιστρέψτε, γυρίστε σε μένα, σας αγαπώ, γιατί να χαθείτε αιώνια;” Θα δεχθείς το δώρο της αιώνιας ζωής που σου προσφέρει; Ευχόμαστε να πιστέψεις στο Χριστό, τώρα!

416-298-3919

“Δάκρυσε” το Μάτι Αττικής

Ένας χρόνος κλείνει σήμερα από τη φο-νική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους και άφησε μόνο στάχτη και αποκαΐδια σε έναν από τους αγαπημένους κοντινούς παραθεριστικούς προορισμούς των Αθηναίων.Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές στη περιοχή, με τους κατοίκους να μετρούν ακόμα τις πληγές τους την ίδια ώρα που προσπα-θούν να της ξαναδώσουν πνοή, μετά την μεγάλη τραγωδία. Οι παραθεριστές έχουν μειωθεί και στην περιοχή μόνο οι κάτοικοι προσπαθούν να ακολουθήσουν την καθη-μερινότητά τους στο Μάτι, σε μια απόπει-ρα να αφήσουν πίσω τους τη τραγωδία.

Το χρονικό της πυρκαγιάςΤη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, ξέσπασε στην Καλλιτεχνούπολη φωτιά με τις ενδείξεις να καταγράφουν ως ώρα έναρξης της τις 16.50. Από νωρίς το μεσημέρι, τεράστια πυρκαγιά μαινόταν στην Κινέττα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Οι άνεμοι έπνεαν ισχυροί και μία απότομη αλλαγή της πορείας τους ενίσχυσε την πυρκαγιά στην Καλλιτεχνού-πολη με αποτέλεσμα εντός λίγης ώρας να φτάσει στον Νέο Βουτζά, να περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος και να φτάσει στο Μάτι του δήμου Μαραθώνος, ενώ στη συ-νέχεια εξαπλώθηκε και προς τη Ραφήνα.Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε εντός λίγων λεπτών, όμως η πορεία της φωτιάς απεδεί-χθη ανεξέλεγκτη. Ο Νέος Βουτζάς κάηκε, το Λύρειο Ίδρυμα πρόλαβε στο παρά πέ-ντε να εκκενωθεί , λίγο πριν παραδοθεί το κτίσμα στις φλόγες, ενώ η εκτίμηση των αρμόδιων αρχών ότι η λεωφόρος Μαρα-θώνος θα λειτουργήσει ως φυσική αντιπυ-ρική ζώνη, δεν επαληθεύθηκε. Ο πανικός ξεκίνησε όταν η φωτιά έγινε ανεξέλεγκτη κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνας. Οι προ-σπάθειες κατάσβεσης δείχνουν να μην επαρκούν. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι που ξεπερνούσαν τα 100

χλμ την ώρα και τροφοδότησαν τη πυρκα-γιά που μέσα σε λίγα λεπτάδιασχίζει τη Λ. Μαραθώνος και ξεφεύγει προς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι.Τα χρονικά περιθώρια διαχείρισης και προειδοποίησης για την πορεία της πυρ-καγιάς ήταν ασφυκτικά, καθώς η ταχύτητα ήταν ιλλιγιώδης. Η πυρκαγιά βρήκε τους παραθεριστές και τους κατοίκους στο Μάτι απροετοίμαστους, με τους περισσότε-ρους, σύμφωνα με τις μετέπειτα μαρτυρί-ες, να ενημερώνονται από την τηλεόραση για τη φωτιά που κατακαίει την Κινέττα και να καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι από πυρκαγιά, λόγω των καπνών που τους έπνιγαν.Στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν άλλοι κατευθύνθηκαν προς τη λεωφόρο Μαρα-θώνος προκαλώντας κομφούζιο στους δρόμους και άλλοι κινήθηκαν προς τις παραλίες, με πολλούς να εγκλωβίζονται στους δαιδαλώδεις δρόμους της περιοχής με την προβληματική ρυμοτόμηση.Πριν τις 7 το απόγευμα η φωτιά έχει ήδη φτάσει στις παραλίες. Οι εικόνες με τους ανθρώπους που στέκονται στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι έκαναν το γύρο του κόσμου. Τα αποκαΐδια τραυματίζουν σοβαρά πολ-λά άτομα που μεταφέρονται με εγκαύματα στα νοσοκομεία. Η διάσωση των κατοίκων που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την Αρ-γυρά Ακτή γινόταν μέχρι αργά το βράδυ από πλοία του Λιμενικού αλλά και από ιδιώτες που έσπευσαν να βοηθήσουν τον κόσμο.Η φωτιά στο πέρασμά της έκαψε ένα με-γάλο μέρος των σπιτιών, ενώ δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και κάηκαν ζω-ντανοί, ενώ άλλοι πνίγηκαν περιμένοντας να σωθούν. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών, μαζί με όσους διασώθηκαν αλλά υπέκυψαν στη συνέχεια στα εγκαύματα τους έφτασε τους 102 νεκρούς και αποκα-λύφθηκε την επόμενη μέρα, καθώς όλο το βράδυ οι πληροφορίες για το μέγεθος της τραγωδίας ήταν συγκεχυμένες.Απανθρακωμένα πτώματα, καμένα αυτο-κίνητα, κατεστραμμένα σπίτια και κατα-στήματα, στάχτες, αποκαΐδια, λαμαρίνες από τα αυτοκίνητα και σπασμένα γυαλιά συνέθεταν το σκηνικό της επόμενης μέρας.Το μεγαλύτερο δράμα γράφτηκε μέσα σε ένα οικόπεδο στην οδό Δημοκρατίας, εκεί που βρέθηκαν 26 απανθρακωμένοι άνθρωποι οι περισσότεροι από αυτούς σφιχταγκαλιασμένοι. Αναζητούσαν μία

m e m o r i a L

πρόσβαση προς τη θάλασσα μία πόρτα, ωστόσο μέσα στον πανικό και τους κα-πνούς αυτό ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Τα στενά περάσματα, οι καπνοί, δέντρα στη μέση των περασμάτων και η πίεση εκείνης της στιγμής είναι κάποιοι από τους λόγους που συνετέλεσαν στην εξέλιξη αυτού του δράματος.Ο γολγοθάς των συγγενών των θυμάτων συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες με την ταυτοποίηση των σορών να κρατάει για μέ-ρες. Η φωτιά είχε αλλοιώσει τα χαρακτηρι-στικά των θυμάτων, με τους ιατροδικαστές να βρίσκονται ενώπιον ενός αποτρόπαιου θεάματος. Πέρασαν αρκετές μέρες μέχρι να ταυτοποιήσουν όλοι οι συγγενείς τους αγαπημένους τους που χάθηκαν στις φλό-γες, ενώ αρκετούς μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά, αρκετοί διασωθέντες υπέκυ-ψαν στα εγκαύματα τους ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των νεκρών στους 102.365 ημέρες από την τραγωδία στο Μάτι

Έναν χρόνο μετά το Μάτι προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του. Στρίβοντας από τη λεωφόρο Μαρα-θώνος και μπαίνοντας στην είσοδο που οδηγεί στην περιοχή ο χρόνος φαντάζει σταματημένος. Τα σπίτια ερειπωμένα και οι δρόμοι ερημωμένοι. Στην Αργυρά Ακτή περίπου 10 άτομα κάνουν μπάνιο. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού ο αριθμός αυτός φαντάζει μικρός μπροστά σε αυτά που είχε συνηθίσει η περιοχή. «Έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά αλλά ταυτόχρονα απέχουμε πάρα πολύ από αυτό που επιθυμούν οι κάτοικοι. Οι κάτοι-κοι εκείνο που επιθυμούν πρώτα από όλα είναι να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους. Αυτό σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική απαιτεί ένα διάστημα 3-4 χρόνων. Σήμερα που έχει περάσει ένας χρόνος έχουν γίνει πάρα πολλές παρεμβάσεις όσον αφορά το περιβάλλον και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει αυτή τη διαδικασία ανοικοδόμησης. Χα-ρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η παρέμβαση που έχει γίνει όσον αφορά την καμένη οργανική ύλη και έχει απομακρυν-θεί περίπου το 80%, ένα 20% παραμένει ακόμα μέσα σε οικόπεδα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς. Το οικόπεδο που είναι συγκεντρωμένη η καμένη οργανική ύλη είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς διασχίζο-ντας την Λ. Μαραθώνος απέναντι από την είσοδο του Νέου Βουτζά και εκατοντάδες μέτρα από το Κόκκινο Λιμανάκι. Τόνοι ανεξέλεγκτης καμένης οργανικής ύλης είναι συγκεντρωμένοι σε μία έκταση 25 στρεμμάτων. Ο όγκος είναι τεράστιος και η επικινδυνότητα του ιδιαίτερα υψηλή. Το Μάτι δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν, ωστόσο προσπαθεί να επα-νέλθει στην «κανονικότητα», δίχως

όμως να γνωρίζει κανείς πόσο διάστη-μα απαιτείται. «Έχουν γίνει αναπλάσεις δημοτικών και δημοσίων χώρων , δενδροφυτεύσεις. Έχουν επισκευαστεί κτιριακές δημοτικές και δημόσιες υποδομές οι οποίες υπήρ-χαν στη δική μου διοικητική περιφέρεια. Το μεγάλο στοίχημα ήταν στις 11 Σεπτεμ-βρίου 2018 που ξεκινούσε η σχολική χρο-νιά οι τέσσερις σχολικές μονάδες να είναι λειτουργικές. Το στοίχημα έγινε εφικτό να πετύχει. Επομένως ταυτόχρονα με τη βοή-θεια στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας λειτουργούσε από πίσω ένας μηχανισμός επιδιόρθωσης των υποδομών. Τις πρώτες μέρες η αρωγή ήταν μεγάλη προς τους κα-τοίκους ώστε η ζωή τους να βρει μία «κα-νονικότητα». Σήμερα υπάρχει μία αποκα-τάσταση όχι αυτή η οποία είναι επιθυμητή, υπάρχει ένα μεγάλο έργο ανάπλασης των οικισμών με δημόσια κρατική αρωγή. Εί-ναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό με 100% δημόσια κρατική αρωγή. Υπάρχει μία μεγάλη δουλειά υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο έργο ακόμα μπροστά μας», τονίζει ο κ. Μπουρνούς. Μέσα ωστόσο στο ανάγλυφο τοπίο της περιοχής διακρίνονται ακόμα τα καμένα σπίτια αλλά και οι δυσκολίες πρόσβα-σης στη θάλασσα από αυθαιρεσίες στον αιγιαλό. «Όσο και να σας φανεί παράξενο και εί-ναι σχήμα οξύμωρο τα περισσότερα κτίρια που είναι στο μέτωπο της θάλασσας είναι νόμιμα. Διότι η παραλιακή οδός είχε το χα-ρακτήρα από παλιά της επαρχιακής οδού και όταν επιτρεπόταν πριν το 2003, η κατά παρέκκλιση οικοδομησιμότητα των οικο-πέδων μπροστά σε επαρχιακούς ή που εί-χαν μέτωπο σε επαρχιακούς για εθνικούς δρόμους, χτίστηκαν αυτά τα σπίτια. Για παράδειγμα οι ξενοδοχειακές μονάδες εί-ναι νόμιμες. Η παραβατικότητα υπάρχει σε άλλα σημεία, υπάρχουν σπίτια που είναι μέσα σε ρέματα, υπάρχουν σπίτια που εί-ναι στον αιγιαλό που δεν επιτρέπεται αλλά αυτά που βλέπετε στο παράκτιο μέτωπο κατά μήκος του οδικού άξονα κατά βάση είναι νόμιμα», εξηγεί ο κ. Μπουρνούς. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη «είναι σα-φές ότι υπήρξαν αυθαιρεσίες, υπήρξαν αυθαίρετα, νομιμοποιήθηκαν και από το κράτος». Στόχος ωστόσο του νέου περι-φερειάρχη είναι η δημιουργία ασφαλών και υγιών πόλεων. «Πρέπει να φτιάξουμε ασφαλείς πόλεις, υγιείς πόλεις και σε αυτό θα πρέπει να συνεννοηθούμε όλοι μας», αναφέρει χαρακτηριστικά . Ο φούρνος της περιοχής είναι το μο-ναδικό σημείο που έχει παραπάνω ζωή στο «τσακισμένο» Μάτι... Κανείς τους όμως δεν θέλει να μιλήσει γι αυτό που έγινε στις 23 Ιουλίου, διότι η πληγή όσο και να επουλωθεί θα παραμείνει τραύ-μα που δύσκολα θα ξεχαστεί...

2526 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός Tύπος

The Lady Killers

The Glass Menagerie

– Review of 2019 Shaw Festival Production

- Review of 2019 Shaw Festival Production

The Lady Killers as a stage play has an impeccable pedigree and is presumably able to attract audiences to the theatre. And yet it has not been produced in North America. Tim Carroll, the Artistic Director of the Shaw

Festival, has put an end to that omission by bringing the play to Niagara-on-the-Lake.The Lady Killers started in 1955 as a movie from the famed Ealing Studios with Alec Guinness and has gained the status of a beloved classic. It was remade in 2004 into an American version with Tom Hanks and in 2011 William Rose’s original screenplay was adapted for the stage by Graham Linehan and it was a hit in London’s West End.We have five loony misfits and petty criminals who want to achieve a major heist. They are led by the genius Professor Marcus (Damien Atkins) who wants to stage the robbery from the sinking house of an old lady, Mrs. Wilberforce (Chick Reid). The colourful five will pretend to be a string quintet. The other members of the quintet One-Round (Martin Happer) a doltish boxer who used to knock out opponents in the first round but switched to being knocked out himself as quickly and for more money.

He plays the cello which he thinks should go under his chin like a violin.Major Courtney (Ric Reid) is nothing of the kind but he does have a peculiar attraction to dresses and a propensity to gaseous emissions. Louis (Steven Sutcliffe) is the quintet’s hit man and sadist but even he has his limits. Harry (Andrew Laurie) snorts drugs and pops pills not quite for headaches and has a great passion for cleanliness.With the perfect alibi as musicians, the brilliant, fail-proof plan of “the professor” and a talented crew, success is guaranteed. And indeed they pull it off except for the escape from the wonderful, morally upright and ever so-kindly but not stupid at all Mrs. Wilberforce. There is only one way out: kill her.Linehan has done a good adaptation of the movie script and left the rest to the director and cast. Tim Carroll has decided to turn the production into a farcical, slapstick comedy. Both those approaches require some tact and restraint. He has a fine cast but shows little restraint.Professor Marcus wears a long scarf which drags on the floor. How many times can Mrs. Wilberforce step on it and have us find it funny? There is a blackboard in the room that the quintet is renting and it can

be rolled around. It is and it hits Harry in the face very hard. You expect sadistic humour like that in a farce but, again, how many times can you whack the man in the face and still find it funny?There are good lines and funny situations. Mrs. Wilberforce has invited her friends for tea and promised them a concert by the quintet. The poor chaps that can’t tell which side of the violin is up are forced to perform. They scratch and scrape their instruments and claim to have produced “modern music.”There are good lines about the parakeet General Gordon who is ill and covered by a towel. Below him is an urn with the ashes of

the late Mr. Wilberforce. All done well and producing genuine laughter.The criminals have great difficulty remembering their assigned aliases especially One-Round who has been hit on the head far too many times and when a knife hits his skull it causes no brain damage. There is nothing to damage.The cast from Chick Reid to all the criminals to the poor Constable Macdonald (Kristopher Bowman) who has to listen to Mrs. Wilberforce tell him that the local newsagent is a Nazi, do superb work. The problem is in the

directing where Carroll goes overboard in the slapstick and farcical elements of the play.Set Designer Judith Bowden scores a major success in her design of Mrs. Wilberforce’s house. On a revolving stage, we see a cross section of the house showing the rented room on the second floor, and the entrance way and kitchen on the main floor. The stage revolves and we see the front of the house and then the side. The house plays an important role in the play and the design is simply masterful.The Ladykillers continues in repertory until October 12, 2019 at the Festival Theatre, Niagara-on-the-Lake, Ontario

The Shaw Festival’s production of Tennessee Williams’ The Glass Menagerie has many strengths but there are choices made by director Laszlo Berczes that do not serve the play well.

The production is in the Jackie Maxwell Studio Theatre in a small playing area with spectators on all sides. There is an immediacy and intimacy that can bring the audience inside the drama. But it works only partially.Before the lights go down we see Andre Sills talking to audience members and doing magic tricks. He is flamboyant and entertaining but then takes his cap off and starts with the monologue of Tom, one of the main characters of the play. His first words are indeed about tricks that he has up his sleeve but he tells us that he is the opposite of a magician. He is supposed to be dressed as a merchant marine which is what he becomes after abandoning his mother and sister. His tone is plangent, he expresses grief, sadness, perhaps guilt. Having him entertain the audience as a magician serves no purpose. We have started on the wrong foot.We get to know him much better as the play progresses and Andre Sills is a

sympathetic Tom, a man of dreams caught in the reality of a lousy job in a shoe factory and a miserable situation at home.At home he has his mother Amanda, a complex character whose interpretation is pivotal to the play. Allegra Fulton does a fine job in the role as far as she is allowed. Amanda lives in an illusory world of the past. The world of wealth, servants, class, gentility and gentlemen callers in the South of her imagination. It is pathetic, almost laughable but at the same time heart

wrenching to see someone living in a world of illusion so vividly imagined.There is another side to Amanda. In her illusions and ambitions for her children and in her struggle to control things and make ends meet, she goes seriously overboard and becomes at time simply ridiculous. Perhaps even laughable. Berczes does not allow Fulton’s Amanda to become ridiculous. He keeps a tight rein on Amanda and though we see her devotion to her children we do not see how unbearable she can be to the extent that she drives Tom to abandon her and his beloved sister.Laura is a sad and at times pathetic person. Julia Course’s portrayal shows us only a part of this. Her body language is superb even if her deformity with a shorter leg is underplayed. The issue I have is with Course’s voice. She speaks in a ringing tone that bespeaks confidence and belies deformity, physical and psychological. She is crushed physically and psychologically and her only defence is her escape to the world of her glass figurines.Jim, the gentleman caller, was a high school hero on whom Laura had a crush. Dare I say that Jonathan Tan despite his fine delivery of his lines, does not convince one as a former hero who has not reached his potential but has lost none of his confidence?

The set by Balazs Cziegler is perfect for the compact playing area and the non-realistic tenor of the play.Tom and Laura have deep affection for each other and they know their mother’s idiosyncrasies and idiocies well enough to have developed ways of dealing with them. They roll their eyes and bump their shoulders when Amanda goes on one of her tirades. This is admirable sibling love but is also suggests a system of defence. If they could defend themselves against their mother, Tom may not have to abandon them. A nice touch but it is misleading about Laura who is defenseless in the real world.The Glass Menagerie is a powerful play but Berczes in his conservative and restrained approach has robbed it of some of its emotional power. Tom, Laura, Amanda and indeed Jim (despite his surface self-assurance) live on the edge of emotional collapse. There is no way out for them.To be fair, Berczes has added a beautiful dream sequence in which Laura and Jim dance around the stage before reality lands on Laura and crushes her. It is a brilliant directorial stroke.The Glass Menagerie continues in repertory until October 12, 2019 at the Jackie Maxwell Studio Theatre, Niagara-on-the-Lake, Ontario

James Karras

James Karras

Επισκέψιμο το μεγαλύτερο άθικτο ψηφιδωτό του κόσμουΣτη δημοσιότητα δό-θηκαν εντυπωσιακές φωτογραφίες από το μεγαλύτερο παγκόσμιο άθικτο αρχαίο ψηφιδω-τό (2.750 τ.μ.), το οποίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό στην Αντάκια, έδρα της επαρχίας Χα-τάι στη νότια Τουρκία.Οι αρχαιολόγοι που έκαναν την ανασκαφή πιστεύουν ότι το γεωμετρικό έργο κάποτε διακοσμούσε το πάτωμα ενός δημόσιου κτηρίου της Αντιόχειας, μίας από τις σημα-ντικότερες πόλεις της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Τα μεγαλύτε-ρα τμήματα του αρχικού ψηφιδωτού παραμένουν άθικτα, ενώ άλλα έχουν πάθει καθίζηση ή έχουν εντελώς εξαφανιστεί μετά τους μεγάλους σεισμούς του 526 και του 528 μ.Χ. Η ανακάλυψή του έγινε

πριν από εννέα χρό-νια κατά την κατα-σκευή ενός νέου ξενο-δοχείου στην Αντάκια.Η Αντιόχεια (σημερι-νή Αντάκια), γνωστή και ως Αντιόχεια η επί Δάφνη ή επί Ορόντου ή Αντιόχεια η Μεγά-λη ήταν αρχαία πόλη.

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του πο-ταμού Ορόντη και ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α τον Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάν-δρου, προς τιμή και μνήμη του πατρός του

Αντίοχου. Αποτέλεσε το σταυροδρόμι των μεγά-λων φιλοσοφικών ρευμά-των, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών.Υπήρξε η πόλη των εθνικών, φιλοσοφι-κών και θρησκευτικών

Τ Ε χ Ν Η - π Ο Λ Ι Τ Ι Σ μ Ο Σ

Julia Course and Jonathan Tan. Photo by David Cooper.

The cast of The Ladykillers.Photo by David Cooper.

αντιθέσεων, αλλά και των θεαμάτων, της πολυπολιτισμικότητας και των ακραίων εκφραστικών εκδηλώσεων. Πέρασε στα-διακά, όμως, στην παρακμή από τον 10ο αιώνα λόγω των σφοδρών επιδρομών των κατακτητών, Αράβων και Σταυροφόρων, καθώς και της αλλαγής των εμπορικών δρόμων προς τη Δύση.Σήμερα έχει πληθυσμό 217.000 κατοίκους,

από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν μητρική γλώσσα την τουρκική. Ωστόσο, υπάρχει και αραβόφωνη μειονότητα.Θεωρείται πολυπολιτισμική πόλη, με δραστήριες θρησκευτικές μειονότητες Αλεβιτών και Χριστιανών Καθολικών και Ορθοδόξων, καθώς και Εβραίων, που συ-νυπάρχουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με τη σουνιτική πλειοψηφία.

26 Greek Press | July 26 , 2019

Από το 2002 το Ελληνικό αρτοζαχαροπλαστείο «Select Bakery» ειδικεύεται σε τούρτες γάμων, επετείων, γενεθλίων και διάφορα παραδοσιακά γλυκά.

Έχουμε το μεράκι και δημιουργούμε φρέσκα και απολαυστικά γλυκά. Στο παντοπωλείο μας θα βρείτε επίσης μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων.

Επισκεφτείτε το e-Shop και κάντε την παραγγελία σας online! Διανομή σε όλο τον Καναδά.

c o m m u n it y

BBQ Κοινωνικής προσφοράς και αλλυλεγγύης

O Θεόδωρος και ο Γιώργος Λαγανάς, ιδι-οκτήτες της επιχείρησης “Hellas Meat Market”, που βρίσκεται στην οδό Pape 674, πραγματοποίησαν το ετήσιο φιλανθρωπι-κό “BBQ”, στην είσοδο του καταστήματος τους, το περασμένο Σάββατο 20 Ιουλίου 2019. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των ψητών κρεά-των, θα γίνουν δωρεά στο παιδικό νοσοκο-μείο, «Sick kids Hospital». Τα λαχταριστά σουβλάκια που ψήνονταν από το πρωί, μέχρι αργά το απόγευμα, αποτέλεσαν πόλο έλξης για πολλούς από τους πελάτες του κρεοπωλείου, αλλά και περαστικούς διαβάτες. Συγχαρητήρια, για την αξιέπαινη

και ανιδιοτελή πρωτοβουλία της οικογένει-ας Λαγανά και ας γίνουν παράδειγμα προς μίμηση, η προσφορά και η κοινωνική αλ-ληλεγγύη τους.

2726 Ιουλίου , 2019 | Ελληνικός Tύπος

Εμπιστευτειτε μασ για ολες τισ

αγοραπωλησιεσ σας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑΑναλαμβάνουμε κάθε είδος εργασίας, σπίτια και

καταστήματα, εσωτερικές και εξωτερικές εργασίες, με εγγύηση και ασφάλεια. Κάθε είδους υδραυλικές εργασίες. Επικοινωνήστε με τον κ. Μιχάλη για την

προσφορά σας.

Free estimates

MINOANMINOANDESIGN BUILD INC.DESIGN BUILD INC.

7 Ιουλίου: η νέα μεταπολίτευση

Οι εκλογές της 7ης Ιουλί-ου αποτελούν την πρώ-τη εκλογική αναμέτρηση (εδώ και 10 χρόνια) που εξέπεμψε το μήνυμα μιας κανονικότητας.Κανονικότητα γιατί μετά από 10 χρόνια έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κανονικότητα γιατί μετά

από 10 χρόνια το ποσοστό του δικομματι-σμού ξεπέρασε καθαρά το 70%. Η μεν ΝΔ πήρε προ-μνημονιακό ποσοστό (40%) και ο ΣΥΡΙΖΑ το θαλερό 31,5%. Μάλιστα η λο-γική λέει πως η άνυδρη εκλογικά τετραετία θα εκθρέψει κι άλλο το δικομματισμό.Η ΝΔ έπιασε ταβάνι και η κεντροαριστερή παράταξη άλλαξε οριστικά χέρια. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ακόμη παράταξη. Θα γίνει αν απαρνηθεί την ταυτότητά του ως μονολιθικό αριστερό κόμμα. Για να επιβιώ-σει πρέπει να κάνει αυτό που έκανε μεταδι-κτατορικά το ΠΑΣΟΚ. Να απορροφήσει και να εξορθολογήσει την αριστερή ρητορική. Η ψήφος ήταν δεσμευτική ως προς τη με-τάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν προσαρμο-στεί η κεντροαριστερά θα διαλυθει στα εξ ων συνετέθει.Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστη κυρίαρχος, όχι μόνο γιατί πήρε αυτοδυναμία. Ενδυναμώθηκε κυρίως για-τί οι συνεχείς επιθέσεις που υπέστη, του πίστωσαν προσωπικά τη νίκη. Αυτές τις εκλογές τις κέρδισε ο Κυριάκος και η ομά-δα του, όχι απλά η ΝΔ. Ο “Κούλης” γιγα-ντώθηκε και έγινε Κυριάκος. Αρχικώς υπο-τιμήθηκε, αλλά τελικώς πήρε τη μοναδική ευκαιρία. Τη δυνατότητα να μεθερμηνεύσει το εκλογικό μήνυμα. Την ευκαιρία αυτή ο Κυριάκος την άρπαξε σαν έτοιμος από καιρό. Σχημάτισε καλή κυβέρνηση με τε-χνοκράτες υφυπουργούς και εμφύσησε την αίσθηση του κατεπείγοντος. Μάλιστα έκανε και ακομπλεξάριστα πολιτικά ανοίγ-ματα. Τον διευκόλυνε βέβαια ότι ο πήχης ήταν χαμηλά.Το έργο του όμως είναι δύσκολο. Και μά-λιστα δυσκολότερο από όσο φαίνεται. Η πραγματικότητα παραμένει ζοφερή και δεν πρέπει να τη συσκοτίσει. Δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της παιδικής πολιτικής ασθένειας, της υπεραπλούστευσης. Πρέ-πει να λειτουργήσει με στόχο τη διαστολή του πολιτικού χρόνου για να πετύχει. Η εμπιστοσύνη του δόθηκε υπό όρους. Η κα-τάχρηση της εμπιστοσύνης αυτής, μπορεί να τροφοδοτήσει το φαινόμενο του επιθε-τικού λαϊκισμού. Λαϊκισμού που τόσο ακρι-βά πλήρωσε η χώρα.Η εκ νέου απονομιμοποίηση της κοινοβου-λευτικής δημοκρατίας καραδοκεί. Το πρό-βλημα δεν ξεπεράστηκε. Ούτε το παλιό ηττήθηκε. Θα δώσει τη μάχη του. Κρίσιμες

μάζες δεν έχουν πειστεί ότι οι ζωές τους και οι περιουσίες τους είναι ασφαλείς. Η απο-δυνάμωση της μεσαίας τάξης είναι ακόμη εδώ. Όπως και το θεσμικό πρόβλημα της χώρας. Ο ενάρετος κύκλος παραμένει ζη-τούμενο. Έχουμε ακόμη καιρό για να συ-νειδητοποιηθεί ότι η κρίση έφερε το μνη-μόνιο και όχι το αντίθετο. Η κοινωνία δεν έχει μπει ακόμη σε φάση αναστοχασμού και αυτογνωσίας.Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση και τη χώρα παραμέ-νουν. Πέρα από την σωρευτική ύφεση 25%, χάσαμε και την ανάπτυξη που είχε η Ευρωζώνη τα 10 αυτά χρόνια. Συνεπώς η ύφεση –και ως απόκλιση από την Ευρωζώ-νη- είναι οξύτερη. Κάποτε μιλούσαμε για σύγκλιση. Στη διευρυμένη Ευρώ-πη που έρχεται, τα Βαλκάνια ίσως προορίζονται για φτωχή γειτονιά. Η Ευρώπη θα φύγει μπροστά με αυ-τούς που μπορούν. Το «Βαλκάνιοι και φτωχοί» εντός Ευρωζώνης δεν μας ταιριά-ζει. Η πραγματική πρόκληση παραμένει μπροστά μας.

Γιατί έχασεΓιατί έπρεπε. Γιατί η πατρίδα μας δεν μπο-ρούσε να αντέξει για άλλα τέσσερα χρόνια αυτό το τσίρκο των ανεπάγγελτων δήθεν αριστερών. Όχι ότι οι σκληροπυρηνικοί αριστεροί είναι καλύτεροι. Το αντίθετο μά-λιστα. Οι πρώτοι είναι οππορτουνιστές, οι δεύτεροι δογματικοί. Και οι δυο τους το ίδιο επικίνδυνοι για την Δημοκρατία.Σε αυτές τις εκλογές η πλειοψηφία απέρρι-ψε τον «προοδευτικό» ΣΥΡΙΖΑ για σαθρές βάσεις πολιτισμού, ανύπαρκτα ηθικά όρια, λαϊκισμό, αυθαιρεσία, πνεύμα διχασμού, πολιτική γεμάτη ψέματα, ακάλυπτες υπο-σχέσεις και τραγικά λάθη. To 1ο εξάμηνο του 2015 κόστισε 135 δισ., κοντά στα με-γέθη του χρέους από την προηγούμενη κατάσταση. Εν ολίγοις έδειξαν αλαζονεία εξουσίας. Παροχές και θέσεις στο Δημόσιο μειώθηκαν, αλλά εφευρέθηκαν νέοι τρόποι για να εγκλωβισθούν μόνιμοι ψηφοφόροι από ειδικά τμήματα κατοίκων της ελληνι-κής επικράτειας, π.χ. πολιτογραφώντας 100άδες χιλιάδες αλλοδαπούς, καλοπιά-νοντας μειοψηφίες με ειδική σχέση προς την ελληνική κοινωνία, ακόμη και προβλη-ματική. Εις βάρος όσων δεν τους ψηφίζουν.

Όλα αυτά προβλημάτισαν τους πολίτες και τους συσπείρωσαν γύρω από κόμμα-τα νοικοκυραίων (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) που συγκέ-ντρωσαν μαζί σχεδόν το 50%. Όντως η ιδιοκτησία κάνει τον πολίτη να αγαπά τον τόπο του. Το κατάλαβαν ακόμη και ιδεο-ληπτικοί της Χ.Α. και άλλοι και γύρισαν σε παλιά στέκια, αλλά και το 15% του ΣΥΡΙΖΑ (2015). Η τάση αυτή συσπείρωσε και το 30% (με τους ελληνοποιημένους) πολλών

που ακόμη εξαρ-τώνται ψυχολογι-κά από τον αντι-δεξιό ΣΥΡΙΖΑ. Περνάμε πλέον σε νέα φάση της πολιτικής διαίρε-σης των μαζών με λιγότερο ιδεο-λογικά κριτήρια. Νο ικοκυρα ίο ι -επιχειρηματίες εναντίον εξαρ-τημένων από το κράτος (η αγο-ρά της εργασί-ας). Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν αναπτυχθεί σε υγιή βάση η επιχειρηματικό-τητα και μειωθεί ο υπερεκτιμημέ-νος δημόσιος το-

μέας, χάνει έδαφος. Για τον κ. Μητσοτάκη (και την κ. Γεννηματά που εκπροσωπεί ένα πατριωτικό ΠΑΣΟΚ) είναι στοίχημα πλέον η διατήρηση του παρόντος στάτους (50%).Ο ΣΥΡΙΖΑ φαινομενικά επιβλήθηκε στην πολιτική. Η ρίζα του είναι το 4%. Στον συν-δικαλισμό και την Τ.Α. παραμένουν μικρή μειοψηφία. Πλείστα στελέχη δεν πείθουν, κοιτούν αφ’υψηλού τον κόσμο, άλλωστε αστοί είναι και μερικοί σνομπ. Ακόμη και η φυσική καλοσύνη, η συνεννόηση περιορί-ζονται. Όποιος κοντράρει με επιχειρήματα του κάνουν εκβιασμό (μπούλινγκ). Πας μη Συριζαίος ίσον φασίστας, η πιο εύκολη επί-θεση, να προκαλούν αμηχανία. Είναι προ-φανές ότι με κομματικές συστάσεις απο-σκοπούν να κυριαρχήσουν ως κοινωνική τάξη, να ηγηθούν όλων των ειδικών κατη-γοριών που προανέφερα με ειδικές προσ-δοκίες. Ακόμη και εις βάρος της κοινωνίας. Βρήκαν την ευκαιρία τους.Με μία τέτοια κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ αν συ-νεχίσει έτσι, δεν πρόκειται να κυβερνήσει ποτέ πια. Κεντροδεξιά και Κεντροαριστε-ρά παρά τις διαφορές τους, μπορούν να βρουν δρόμους ανοχής, συνεργασίας.

Μάτι: 1 χρόνο μετά την τραγωδία

23 Ιουλίου 2018. Το ρολόι της

ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κρά-τους «ακινητοποιείται».Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο Κόσμος, όλοι πα-ρακολουθούν εμβρόντητοι τις εικόνες από την τραγωδία που έλαβε χώρα στην Αττι-κή. Μάτι και Νέος Βουτζάς, οι δύο οικισμοί μέσα από τους οποίους πέρασε η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κινέττα και στο Νταού Πεντέλης, αφήνοντας στο «διά-βα» της ανυπολόγιστες ζημιές. Το κυριό-τερο, όμως, όλων; Η εκατόμβη νεκρών. 102 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους «παλεύοντας» με τις φλόγες, «προ-δομένοι» από τον απόντα και ανήμπορο να αντιδράσει κρατικό μηχανισμό. Οι ανε-παρκείς χειρισμοί της τότε κυβέρνησης, η άθλια επικοινωνιακή χρήση του γεγονότος, η ευθυνοφοβία των υπευθύνων, αλλά και η διαρκής δυσκολία συνεννόησης και συντο-νισμού των αρμοδίων, οδήγησαν σε μία, δίχως προηγούμενο, καταστροφή.Ένα χρόνο μετά, με τις εικόνες από εκείνες τις ημέρες να διατηρούνται ακόμα νωπές, οφείλουμε να αναλογιστούμε το τι μας δί-δαξε η «τραγωδία στο Μάτι». Πέρα από τα διαγγέλματα και τις διαρκείς δηλώσεις, να εξετάσουμε τι επιτύχαμε στον τομέα της πρόληψης παρόμοιων καταστροφών. Ποιοι πρόοδοι έγιναν στην ανάπτυξη του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης, στις αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες πε-ριουσίες, στην κατεδάφιση των αυθαιρέ-των, στην αναδάσωση της περιοχής, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κ.ά. Πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες ολέθριες παρα-λείψεις στο μέλλον, ώστε να μη θρηνήσου-με άλλα θύματα. Ας σεβαστούμε επιτέλους τον άνθρωπο-πολίτη και ας μεριμνούμε συνεχώς για την καθολική κάλυψη των βιο-τικών του αναγκών.Κανείς φυσικά δε θα μπορούσε να λησμο-νήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που έσπευσαν να βοηθήσουν ανιδιοτε-λώς, τόσο εκείνες τις δύσκολες ώρες, κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών, όσο και τις επόμενες ημέρες για την περίθαλψη των τραυματιών και τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Αξιοζήλευτα παραδείγματα αν-θρώπων, οι οποίοι απέδειξαν στην πράξη τη βαθύτατη πίστη τους στις διακηρύξεις περί σεβασμού της ανθρώπινης υπό-στασης. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σωστό και ηρωικό από το να δίνεις τη ζωή σου προκειμένου να σωθούν οι ζωές άλλων. Να αποτελείς την τελευταία ελπίδα για ανθρώπους που μπροστά στον όλεθρο αναζητούν ένα θαύμα. Ας γίνουμε επιτέ-λους αυτό το θαύμα! Ας μην περιμένου-με άπραγοι την επόμενη καταστροφή. Το οφείλουμε στους νεκρούς μας, στις οικογέ-νειές τους, αλλά και στους ίδιους μας τους εαυτούς.Από τον Αναστάσιο Καραχριστιανίδη* Ο Αναστάσιος Καραχριστιανίδης είναι φοιτητής Νομικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπι-στήμιο Κύπρου

Ηλίας Κουτίνας

το d n a της εβδομαδας

28 Greek Press | July 26 , 2019

Οι ιδιοκτήτες, Αθανάσιος Παναγόπουλος και Νέαρχος Χατζηνικολάου με την πολυετή εμπειρία

τους και το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό χρησιμοποιούν προϊόντα υψηλής ποιότητας, υλικά και μεθόδους επισκευής και εγγυόνται για όλες τις

εργασίες του αυτοκινήτου σας.

Κορυφαία Ποιότητα Αριστα αποτελέσματα

Από το 1975

123 Laird Dr, East YorkTel: (416) 421-7121

[email protected]

2101 Lawrence Ave. East M1R 3C3 (416) 288-9286

Diana’s Seafood Delight

Φρέσκο ψάρι καθημερινάΧρόνια κοντά σας με τα καλύτερα προϊόντα

Ο πλούτος της θάλασσας στους πάγκους μας

Ο πλούτος της θάλασσας στους πάγκους μας