Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2016-2017 · Προστάτης των...

Click here to load reader

 • date post

  02-Sep-2019
 • Category

  Documents

 • view

  1
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2016-2017 · Προστάτης των...

 • «ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ 12ΗΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

  Α Π Ο 6 ∆ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ 2 0 1 6 Ε Ω Σ 6 Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Υ 2 0 1 7

  Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2016-2017

  Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

  Μηλ

  ιωρ

  ίτσ

  α Μ

  αρ

  ιάνν

  α

 • Αγαπητά μου παιδιά,συμπολίτισσες και συμπολίτες

  Η δύσκολη εποχή, που όλοι βιώνουμε, δεν πρέπει να στερήσει από τα παιδιά μας τη χαρά, την ομορφιά και τη μαγεία των γιορτών.

  Γι αυτό το λόγο εργαστήκαμε στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να προσφέρουμε λίγο φως μέσα σ’ αυτό το χειμωνιάτικο τοπίο.

  Φως με πάμπολλες δράσεις, εκδηλώσεις και δρώμενα - όλα με ελεύθερη είσοδο - τα οποία επίσης κρατούν την πόλη και την τοπική αγορά ζωντανή.

  Εύχομαι, από καρδιάς, να χαρείτε μαζί μας τη γιορτινή ατμόσφαιρα που δημιουργήσαμε, ώστε να υποδεχθούμε τη Θεία Γέννηση και τη νέα χρονιά με υγεία, δύναμη και αγάπη.

  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210 21 43 385

  Ρο

  υφά

  νη Δ

  έσπο

  ινα

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!Γιώργος Μαρκόπουλος

  Δήμαρχος

  ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

 • Tην 1η Ιανουαρίου, γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Βασιλείου σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο και σε όλη την Ελλάδα. Στις 11 Ιανουαρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη της οικογένει-ας του Αγίου Βασιλείου ενώ στις 19 την ανάμνηση ενός θαύματός του, στη Νίκαια.Τέλος του Γενάρη τιμούμε τους τρεις Ιεράρχες κι ανάμεσά τους τον κορυφαίο Πατέρα και θεολόγο, τον Άγιο Βασίλειο.

  Σε ένα μήνα γιορτάζουμε τον συγκεκριμένο άγιο τέσσερις φορές. Γιατί άραγε;Η θεία λειτουργία, την οποία έγραψε ο Άγιος Βασίλειος, τελείται 10 φορές τον χρόνο, στις

  πιο σημαντικές εορτές, την 1η Ιανουαρίου, τις πρώτες πέντε Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής, τις παραμονές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, την Μ. Πέμπτη και το Μ. Σάββατο. Για-τί άραγε;

  Ο ποντιακής καταγωγής Άγιος Βασίλειος ή καλύτερα ο διδάσκαλος Βασίλειος, ο παιδαγω-γός της νεότητας όπως τον έλεγαν, έζησε από το 329 έως την 1η Ιανουαρίου του 378 και δεν είναι τυχαίο ότι ονομάστηκε Μέγας, Μεγάλος δηλαδή. Μέλος 10μελούς πάμπλουτης οικογέ-νειας, μεγάλωσε και μεγαλούργησε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.

  Προστάτης των γραμμάτων και της παιδείας, πολυεπιστήμων - σπούδασε φιλοσοφία, ρητορι-κή, γραμματική, ιστορία, μαθηματικά, αστρονομία και ιατρική, εύστροφος και εξαιρετικός ρή-τορας, διορατικός και αποφασιστικός, ασκητικός αλλά πολυταξιδεμένος και πολυγραφότατος.

  «Η παιδεία είναι η μόνη από τα αποκτήματα που δεν αφαιρείται όσο ζει ο άνθρωπος αλλά πα-ραμένει και όταν πεθάνει.» είχε πει…

  Βαφτίστηκε χριστιανός στα 30 του χρόνια. Μελετητής ο ίδιος και γνώστης της ελληνικής φι-λοσοφίας, τη χρησιμοποιεί ως όργανο επεξεργασίας και διατύπωσης των θεολογικών του αντι-λήψεων.

  Ρο

  υφά

  νη Δ

  έσπο

  ινα

  Αφιέρωμα στον Άγιο Βασίλειο και την κουλούρα του, τη βασιλόπιτα

  Στις φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου μας πραγματοποιούμε ένα αφιέ-ρωμα στον σημαντικότερο άγιο των γιορτών, συνεχίζοντας τα αφιερώματα των δύο προ-ηγούμενων ετών.

 • Ο Βασίλειος δεν έκρυψε ποτέ ότι υπήρξε θαυμαστής του μεγάλου αλεξανδρινού φιλο-σόφου Ωριγένη. Η φιλοσοφία, κατά το Βασί-λειο, πρέπει να μελετάται υπό το νέο χριστια-νικό πρίσμα. Δεν απορρίπτει τη μελέτη των κλασσικών γραμμάτων, αντίθετα προτρέπει τη χρήση τους ως ένδυμα της χριστιανικής διδασκαλίας.

  Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πο-ρεία του, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συγκροτή-ματος, η περίφημη «Βασιλειάδα», ένα τερά-στιο συγκρότημα με ευαγή ιδρύματα, - φτω-χοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο, ξε-νοδοχείο, νοσοκομείο, σχολεία και ναούς, όπου βρήκαν τροφή και περίθαλψη χιλιάδες πάσχοντες κάθε ηλικίας, γένους και φυλής.

  Ο Άι Βασίλης «βαστά εικόνα και χαρτί, ζαχαροκάντιο, ζυμωτή, χαρτί και καλαμάρι…» λένε τα πανάρχαια κάλαντα της πρωτοχρονιάς.

  Κρατά εικόνα - κουβαλάει πίστη δηλ., κρατά χαρτί και καλαμάρι - δηλ. χαρτί και μελανοδο-χείο, κουβαλάει μαζί του γνώση, και κρατά επίσης ζαχαροκάντιο, ζυμωτή – δηλ. λουκουμάκια - καραμέλες, γλυκάκια από ζάχαρη – κάντιο, candy είναι η καραμέλα στα αγγλικά. Τέλος κρα-τάει στο δεξί του χέρι ζυμωτή, δηλ. μια ζυμωτή κουλούρα, τη βασιλόπιτα.

  Η ζυμωτή, η βασιλόπιτα - πολίτικη, τσουρέκι, κέικ, με φύλλα και σουσάμι, τυρόπιτα, πρασόπι-τα, γλυκιά ή αλμυρή, με γλάσο ή αμυγδαλόπαστα και με τόσους χιλιάδες τρόπους παρασκευ-ής ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, έχει ως βασικό κοινό γνώρισμα ότι στο εσωτερικό της τοπο-θετείται νόμισμα, συνήθως κοινό, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο, λίρα) ή ασημένιο. Στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βα-σιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς και σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην κάθε είδους παραγωγή.

  Η βασιλόπιτα και το κόψιμό της, είναι ένα από τα πολλά αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Εί-ναι συνδυασμός του «εορταστικού άρτου» και του «μελιπήκτου» (πλακούς, μελόπιτα) των αρ-χαίων προσφορών, τόσο προς τους θεούς όσο και προς τους νεκρούς ή τους καλούς ή κακούς δαίμονες για την εξασφάλιση της υγείας, της καλής τύχης αλλά και της ευλογίας – στη συγκε-κριμένη περίπτωση - του Αγίου Βασιλείου.

  Είναι οπωσδήποτε μια προσφορά στους θεούς και στους αγίους ή στα αόρατα πνεύματα. Απόδειξη τα κομμάτια που ξεχωρίζουμε για το Χριστό, την Παναγία, τον Αϊ-Βασίλη, το σπίτι, τους φτωχούς, τους αγρούς, τα ζώα, τους ξενιτεμένους…

  Η αναζήτησή μας για τις ρίζες του εθίμου της βασιλόπιτας, μας οδηγεί πίσω, στην αρχαιότη-τα, στις προσφορές άρτου ή και μελιπήκτων των αρχαίων Ελλήνων, προς τους θεούς, κατά τη διάρκεια σημαντικών γιορτών. Οι πρόγονοί μας στις μεγάλες αγροτικές γιορτές έκαναν προ-σφορά στους θεούς έναν άρτο. Για παράδειγμα, από το νέο σιτάρι, κατά την γιορτή του θερι-σμού, τα Θαλύσια, που ήταν αφιερωμένα στη θεά Δήμητρα παρασκεύαζαν ένα καρβέλι τον «θαλύσιο άρτο» ενώ κατά τη γιορτή των Θαργηλίων που ήταν αφιερωμένη στον Απόλλωνα, έψηναν τον «θάργηλο άρτο».

 • Στην αρχαία ελληνική γιορτή των «Κρονίων» που γιορταζόταν την 12η ημέρα (Δωδεκαήμε-ρο!) του αττικού μήνα Εκατομβαιώνα τελούνταν θυσία στον Κρόνο (χρόνο!) με τον δωδεκόμ-φαλον πόπανον (δωδεκόμφαλος = δώδεκα! μπάλες ζυμαριού ενωμένες, πόπανος = πίτα). Στην Ολυμπία την αναίμακτη θυσία στον Κρόνο τελούσαν οι Βασίλαι…Το ίδιο έθιμο συνεχίζεται και αργότερα κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών Σατουρναλίων [Saturnus = Κρόνος (17 – 24 Δεκεμ-βρίου)] από τα οποία και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος (στρίνα, καλλιστρί-να!) μέσα στη πίτα (βασιλάδα) και της ανακήρυξης ως «βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε.

  Αργότερα, μια από τις παραδόσεις μας, λέει πως στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισάρεια. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη. Ο επίσκοπος της Καισάρειας, ο Μέγας Βα-σίλειος ζήτησε τη βοήθεια των κατοίκων. Έτσι, οι έχοντες κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν χρυσαφικά, νομίσματα και ό,τι είχε ο καθένας. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες κι έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Μέ-γας Βασίλειος βρέθηκε σε δύσκολη θέση! Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοί-κους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο. Υπήρχε πολλή φτώχια και πείνα και πολλοί ζητούσαν χρυσαφικά που δεν ήταν δικά τους. Κάλεσε τότε τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν μια πίτα, όπου μέσα θα έβαζαν όλα τα χρυσαφικά. Όταν ετοιμάστηκε, τη μοίρασε σαν ευλογία στους κατοί-κους της πόλης της Καισάρειας.

  Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξη μερικών ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το κομμάτι της κι έβρι-σκε μέσα χρυσαφικά και νομίσματα. Ήταν λοιπόν μια ξεχωριστή πίτα, η βασι-λόπιτα, που έφερνε στους ανθρώπους χαρά, τύχη κι ευλογία μαζί.

  Από τότε, συνεχίζοντας παράλληλα και τα αρχαία μας έθιμα, φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, τιμώ-ντας τον άνθρωπο Βασίλειο, ο οποίος πέ-θανε σε ηλικία 49 ετών εξαιτίας της ασθε-νικής κράσης του και της αυστηρής ασκη-τικής ζωής του,

  τιμώντας τον άγιο Βασίλειο, που άφησε πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό έργο, παρακαταθήκη και κληρονομιά σε εμάς αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα…

  (έρευνα: Μάνος Ελευθερίου)

 • Τρίτη 6/12/16 18.30 Βεΐκου 27 Ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαρκόπουλος, ανάβει τα γιορτινά λαμπιόνια των δρόμων της πόλης, φωτίζει το χριστουγεννιάτικο έλατο και την ειρεσιώνη – το αρχαίο δέντρο των γιορτών – σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 2016-2017!

  Το αρχαίο καραβάκι των γιορτών – συνοδεία μου-σικοχορευτικού δρώμενου και αρχαίων άσκαυλων - διανύοντας τις οδούς Παπαφλέσσα, Τράλλεων, Βε-ΐκου καταλήγει στον χώρο της εκδήλωσης. Ο εορ-τάζων Άι Νικόλας - Santa Claus μοιράζει δώρα (σα-πουνόφουσκες) και προσφέρει κεράσματα, ενώ μά-γοι - ζογκλέρ παρουσιάζουν show με χρώματα και φωτιές. Η εκδήλωση συνεχίζεται με ζωντανές μου-σικές και γιορτινά τραγούδια από την ερμηνεύτρια Μαρία Αναματερού και την ορχήστρα της. Η Μαρία Αναματερού, με οδηγό το φως των Χριστουγέννων και την ομορφιά των ημερών που πλησιάζουν, θα μας γεμίσει με μελωδίες αγαπημένες, κάλαντα της Ελλάδας και του κόσμου, γιορτινά τραγούδια και πολλές εκπλήξεις! Φάρος, έμπνευση και ελπίδα....τι άλλο; H αγάπη που είναι πάντα γιορτή…

  • Στολισμός ειρεσιώνης – «Δημιουργική γωνιά», «Βραζιλιάνος»

  • Γιορτινό καραβάκι – Δημιουργός: Μάρκος Πα-ντελιάς, στολισμός: Χρύσα Βούρα, δρώμενο: «Χοροπατήματα», γλυκίσματα «Σχίζας»

  • Santa Clauss και δώρα – «3 Bees»

  • Κεράσματα – «Βραζιλιάνος»

  • Ελληνικό καραβάκι και ελατάκι – Σύλλογος Αγριτών Λέσβου

  Ρο

  υφά

  νη Δ

  έσπο

  ινα

 • Τετάρτη 7/12/16• 15.00 Καμίνι – Εργαστήρι χριστόψωμου από τον

  Μάνο Ελευθερίου με την 50+ Ελλάς και την ομάδα Silver Safety. (Άνθη «Le Jardin», Φούρνος «Kristo Plaku» - Πέτα 1)

  (Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους: πλα-στική λεκάνη, ξύλινη κουτάλα, 1 φακελάκι ξηρής μα-γιάς, 1 κιλό αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, 2-3 ολόκληρα κα-ρύδια γαρύφαλλα, ταψάκι και αντικολλητικό χαρτί)

  • 16.00 Καμίνι – Εργαστήρι δημιουργίας δέντρου ευ-χών από την 50+ Ελλάς και την ομάδα Silver Safety

  • 17.00 Καμίνι – Αγγλικά έθιμα του δωδεκαήμερου από την 50+ Ελλάς και την ομάδα Silver Safety – αγ-γλικά κεράσματα και ζεστό χριστουγεννιάτικο κρασί

  • 19.00 Καμίνι – Γιορτινά τραγούδια από την παιδι-κή χορωδία και αφιέρωμα σε Έλληνες συνθέτες από την «Ορχήστρα των ονείρων» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Γαβρά. Μια βραδιά με γιορτινές μουσικές και τραγούδια από μια ορχήστρα με βασικό στοιχείο ενδιαφέροντός της τη διάδοση και διάσωση της παράδοσής μας.

  Πέμπτη 8/12/16• 10.00 Δημαρχείο – Στολισμός χριστουγεννιάτικου έλατου από τη «Δημι-

  ουργική γωνιά»

  • 18.00 Καμίνι – Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με θέμα τις γιορτές των Χρι-στουγέννων, συνοδεία μάγου – ταχυδακτυλουργού. Εικαστικοί και καλλιτέ-χνες από την πόλη μας – και όχι μόνο – κατέθεσαν την ψυχή και το ταλέντο τους για τη δημι-ουργία αυτής της έκθεσης. Ελάτε να δούμε τα Χριστούγεννα με μια άλλη, εικαστική ματιά.

  - Κεράσματα «Κάτι Άλλο», «Βραζιλιάνος»- Άνθη – φυτά «Le Jardin» Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 12.00 – 20.00 από 09/12 έως 05/01 (Κλειστά 24,25 και

  26/12, καθώς και 31/12, 01 και 02/01) με την οργάνωση και εποπτεία της Εθελοντικής Ομά-δας ΠΑΛΑΙ (Υπεύθυνη: Μαρίνα Χωριανοπούλου)

  • 19.00 Καμίνι – Μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία – στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθε-σης - με τον ερμηνευτή Θάνο Ολύμπιο και την ορχήστρα του. Συμμετέχουν ο Μάνος Γιακου-μής και η Τζουλιάνα Ευθυμίου

  Μπά

  φης

  Σπύ

  ρο

  ς –

  Βίκ

  τωρ

 • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2016-2017 Αϊνατζή ΦανήΓαλανάκης ΓιώργοςΓεροντάκη ΜαρίαΔάσκα ΚαρλότταDe Martino AlessandroElfers JoseΚακλαμάνη ΛαμπρινήΚοτσορές ΣωκράτηςΚυρτάτου ΓεωργίαΜαούνη ΜαρίαΜαργαρίτη ΒασιλικήΜαργέλης ΚωνσταντίνοςΜαρτζούκου ΚατερίναΜηλιωρίτσα ΜαριάνναΜπάφης Σπύρος – ΒίκτωρΜπόνγκαρντ ΖαχαρούλαMπουράνης ΣταύροςΜπούρσαλη ΚυβέληΜπουχλαριώτου ΟλυμπίαΝινιός ΔιονύσηςΝταφοπούλου ΣοφίαΠαντελιάς ΜάρκοςΠέττα Λαμπρινή (Μιμή)Ροδογιάννη - Ράπτη ΒούλαΡουφάνη ΔέσποιναΣοφρά ΡούλαΣπηλιοπούλου ΜίναΣταυρακάκη ΚατερίναΤριπολιτσιώτου ΒασιλικήΦιλίππου ΜαρίαΦλώρακα ΦιλίππαΦραγκουλόπουλος ΆγγελοςΧατζηαγγελή ΜαρίαΧατζηδάκη ΠόπηΧριστοθανοπούλου Γωγώ

  Χα

  τζηδ

  άκη

  Πό

  πη

  Κα

  κλα

  μάνη

  Λα

  μπρ

  ινή

  Χρ

  ιστο

  θα

  νοπο

  ύλο

  υ Γω

  γώΦ

  λώρ

  ακα

  Φιλ

  ίππα

 • Παρασκευή 9/12/16• 13.00 – 14.30 Τα γιαπωνέζικα τύμπανα της ομάδας

  Atene Daiko και του «Μικρού Τυμπανιστή» τους, ξεση-κώνουν όλη την πόλη, προαναγγέλλοντας έτσι τη «Θεία Γέννηση»

  • 17.00 Καμίνι – Αναπλάθοντας την όπερα «Το παιδί και τα Μάγια» του Μωρίς Ραβέλ, μέσα από δημιουργι-κές μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Θα ακολουθήσει προβολή DVD της παράστασης «Το παιδί και τα Μάγια» από το μπαλέτο του Jiri Kylian με το Nederlands Dans Theatre και την Orchestre National de Paris. Από την θε-ατρολόγο Αντριάνα Συγγαρέως

  • 18.00 Πνευματικό Κέντρο – Χριστουγεννιάτικη εκδή-λωση για τα παιδιά των ωφελούμενων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής (Γράμμα στον Άι Βασίλη, μουσική με Dj, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με κληρώσεις, φωτο-γραφίες με τον Άι Βασίλη, στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου, μάγος, δώρα και πλούσιος μπουφές με φαγητά και χυμούς)

  • 19.00 Καμίνι – «Η Δίκη του Σωκράτη», θεατρική παρά-σταση με αρχαία ελληνικά κάλαντα και τον βυζαντινό χορό της Καππαδοκίας, αφιερωμένο στον Άγιο Βασίλειο («Βραζιλιάνος», «Le Jardin»). Ελεύθερη είσοδος

  • 20.00 – 22.00 Βεΐκου 23 «Δημιουργική γωνιά» – Γερμανικά έθιμα του δωδεκαήμερου, κεράσματα με ζε-στό κρασί & αποξηραμένα φρούτα

  Κο

  τσο

  ρές

  Σω

  κρά

  της

 • Σάββατο 10/12/16• 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι δημιουργίας

  της νεράιδας των γιορτών από την Κορί-να Κοτσίρη. Ελάτε να φτιάξουμε παρέα τη δική μας νεράιδα, την οποία κάθε παιδί φεύγοντας θα πάρει μαζί του

  • 11.00 – Επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χρι-στιανικό μουσείο για να θαυμάσουμε τις αριστουργηματικές εικόνες και τα γλυπτά της Γέννησης, καθώς επίσης και τις βυζα-ντινές εικόνες των Αγίων των Χριστουγέν-νων, Νικολάου και Βασιλείου

  - Δωρεάν μεταφορά, τουριστικό γραφείο «JB Glibis Travel»

  - Δωρεάν είσοδος στο μουσείο, «Βραζιλιά-νος»

  Δηλώσεις συμμετοχής στο 210-2143385 (12.00-14.00)

  • 12.00 Καμίνι – Αφήγηση χριστουγεννιά-τικων παραμυθιών από την Ευαγγελία Πα-νούση και νανουρίσματα από το μουσι-κό σχήμα «Γόρδιος Δεσμός», συνοδεία κι-θάρας, πιάνου, τζουρά, μπουζουκιού και μπαγλαμά

  • 17.00 Καμίνι – Αφήγηση χριστουγεννιά-τικων παραμυθιών από την Ευαγγελία Πα-νούση και νανουρίσματα από το μουσι-κό σχήμα «Γόρδιος Δεσμός», συνοδεία κι-θάρας, πιάνου, τζουρά, μπουζουκιού και μπαγλαμά

  • 19.00 Ρέας 9 και Νυμφών – «Χριστου-γεννιάτικα γλυκάκια…» - Εργαστήρι σα-πουνιού. Ελάτε να φτιάξουμε «νόστιμα» σαπουνάκια σε μορφή ντόνατς, τάρτας και γλυκών! Το κάθε παιδί θα πάρει μαζί του το δικό του γλυκό σαπουνάκι! («Χοροπατήμα-τα» και «Fresh line»)

  Μα

  ργέ

  λης

  Κω

  νστα

  ντίν

  ος

 • Κυριακή 11/12/16• 11.00 Καμίνι – «Η μάγισσα Κατσού-

  φω και το εύθυμο χωριό των Χριστου-γέννων». Στο εύθυμο χωριό των Χρι-στουγέννων, την παραμονή της μεγά-λης αυτής γιορτής, επικρατεί μια πα-ράξενη ησυχία … Πρώτη φορά συμ-βαίνει αυτό τα τελευταία 1000 χρό-νια! Τι έχει συμβεί άραγε;

  H Mάγισσα Κατσούφω έχει κλέψει το μαγικό διαμάντι της Χαράς που κρα-τούσε πάντα τους ανθρώπους ορε-ξάτους και καλοδιάθετους. Και τώρα πως θα γίνει η ξακουστή γιορτή των Χριστουγέννων; Μια ομάδα παιδιών με τη βοήθεια της μαγισσούλας Γλυ-κούλας αποφασίζει να επιστρέψει το διαμάντι στη θέση του. Τα παιδιά παίρνουν το διαμάντι, αλλά η Κα-τσούφω το αντιλαμβάνεται και η πε-ριπέτεια αρχίζει!

  (παιδική θεατρική παράσταση με ελεύθερη είσοδο)

  • 15.00 Καμίνι – «Εκδήλωση για τα παιδιά της πόλης» με παιχνίδια, μαγι-κά κλόουν, μουσική – χορό, αφηγή-σεις, διαγωνισμούς… (με τον ανιμα-τέρ Κόντε Παγκαλίνι)

  • 17.00 Καμίνι - «Η Χιονάτη & οι εφτά νάνοι» παιδική θεατρική παράσταση από τον Όμιλο Εξυπηρετητών

  • 19.00 Καμίνι – «Το αίνιγμα…. του δώρου» (Χριστουγεννιάτικη εκδήλω-ση από τον Σύλλογο «Δράση»)

  De

  Mar

  tino

  Ale

  ssan

  dro

 • Δευτέρα 12/12/16• 09.00 – 13.00 Παλαί (κεντρική σάλα) – Ο Άι Βασί-

  λης παίζει badminton με τους μαθητές των σχολείων και όλα τα παιδιά της πόλης

  • 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι δημιουργίας χριστουγεν-νιάτικης κάρτας για ενήλικες από τη Μαρία Γιακουμή

  (Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους: χρω-ματιστά κανσόν Α4, βελόνα κεντήματος μεγάλη, ψα-λίδι, κηρομπογιές, κοπίδι και κλωστές cotton περλέ)

  • 18.00 Πνευματικό Κέντρο – Ταχυδακτυλουργική παράσταση (Magic show), για μικρούς και μεγάλους, από ταχυδακτυλουργούς του Ελληνικού Παραρτήμα-τος της Διεθνούς Αδελφότητας Μάγων, με ελεύθερη είσοδο

 • Τρίτη 13/12/16• 09.00 – 13.00 Παλαί (κεντρική

  σάλα) – Ο Άι Βασίλης παίζει badminton με τους μαθητές των σχολείων και όλα τα παιδιά της πόλης

  • 17.00 Καμίνι – «Φρικαντέλα, η μάγισ-σα που μισούσε τα κάλαντα». Εργαστή-ρι δραματοποίησης και θεατρικού παι-χνιδιού, βασισμένο στο δημοφιλές χρι-στουγεννιάτικο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά. Η μάγισσα Φρικαντέλα μισεί αφάνταστα όλα τα καλά, αλλά πιο πολύ απ’ όλα μισεί τα κάλαντα! Όταν, λοιπόν, παραμονές πρωτοχρονιάς ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών, τους κλέ-βει τις φωνές τους και τις φυλακίζει σε μμπαλόνια. Τότε τα παιδιά ξεκινούν μια περιπέτεια στους χιονισμένους δρό-μους και το μαγικό κάστρο της Φρικα-ντέλα, για να πάρουν πίσω τις φωνές τους... Υπό την καθοδήγηση της θεα-τρολόγου Αντριάνας Συγγαρέως

  • 19.00 Καμίνι – «Έθιμα του δωδεκα-ήμερου και γιορτές από τα βάθη του χρόνου», εισήγηση - παρουσίαση από τον Μάνο Ελευθερίου. Ελάτε να ταξι-δέψουμε με τα έθιμα και τις παραδό-σεις, ελάτε να ανακαλύψουμε γιορτές χιλιάδων ετών για το ηλιοστάσιο, ελά-τε να γνωρίσουμε τις πραγματικές ιστο-ρίες του Άι Νικόλα – Santa Claus και Άι Βασίλη, ελάτε να «μπούμε» στο σπή-λαιο της Γέννησης, ελάτε να εξηγήσου-με τα σημερινά έθιμα και να βρούμε τις ρίζες τους… Την εκδήλωση θα πλαισιώ-σουν γιορτινές μουσικές από τον μάγο του σαξόφωνου Γιώργο Μαραγκό και τον δεξιοτέχνη πιανίστα Κώστα Γιαξό-γλου.

  (Άνθη «Le Jardin», κεράσματα «Κάτι άλλο», «Βραζιλιάνος»)

  Γερ

  οντ

  άκη

  Μα

  ρία

 • Τετάρτη 14/12/16• 09.00 – 13.00 Παλαί – Ο Άι Βασίλης

  παίζει badminton με τους μαθητές των σχολείων και όλα τα παιδιά της πόλης

  • 18.00 Καμίνι – Αφιέρωμα στα Φυτά του Δωδεκαήμερου από το «Garden Center» - Φυτώρια Παπαγεωργίου και τη γεωπό-νο – εκπαιδευτικό Αναστασία Δεουδέ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου μας.

  Παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Δεουδέ «Σχολικά θεατρικά», με 4 σχολι-κές χριστουγεννιάτικες θεατρικές παρα-στάσεις

  Πέτ

  τα Λ

  αμπ

  ριν

  ή (Μ

  ιμή)

 • Πέμπτη 15/12/16• 09.00 – 13.00 Παλαί (κεντρική

  σάλα) – Ο Άι Βασίλης παίζει badminton με τους μαθητές των σχολείων και όλα τα παιδιά της πόλης

  • 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι χαρτοδιπλω-τικής – Γιορτινό κηροπήγιο και χριστου-γεννιάτικα στολίδια για ενήλικες από τη Μαρία Γιακουμή

  (Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους: χρωματιστά κανσόν Α4, ριζόχαρ-το, ψαλίδι, κοπίδι, κηρομπογιές, ρολό από χαρτιά υγείας, χάρακα, μολύβι, κόλ-λα υγρή και κόλλα stick)

  • 16.00 Καμίνι – «Εκδήλωση για τα παι-διά της πόλης» με παιχνίδια, μαγικά κλό-ουν, μουσική – χορό, αφηγήσεις, διαγω-νισμούς… (με τον ανιματέρ Κόντε Πα-γκαλίνι)

  • 18.00 Βεΐκου 19 – Εργαστήρι κουλου-ριού από τους «Handmade marmalade by S.P.», «Κάτι Άλλο» και «Χοροπατήμα-τα»

 • Παρασκευή 16/12/16• 09.00 – 13.00 Παλαί (κεντρική σάλα) – Ο Άι Βα-

  σίλης παίζει badminton με τους μαθητές των σχολεί-ων και όλα τα παιδιά της πόλης

  • 14.00 Σκύρου 2 & Βεΐκου - Οι νεράϊδες των γιορ-τών θα κάνουν γιορτινό styling στα παιδιά και Face painting, μοιράζοντας παράλληλα κεράσματα και δώρα (S&M κομμωτήρια)

  • 18.00 Καμίνι – «Ο Καρυοθραύστης», χριστουγεν-νιάτικες μουσικές, αφηγήσεις και χορογραφίες από τα στέκια του Δήμου μας, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας Σοφίας Λάσκα

  • 21.00 Καμίνι – «Προμηθέας δεσμώτης προμηνύει… τη Γέννηση του Χριστού» του Αισχύλου, θεατρική πα-ράσταση – όπερα, που απαρτίζεται από μεγάλη ομά-δα διακεκριμένων σολίστ, με ελεύθερη είσοδο

  Φρ

  αγκ

  ουλ

  όπο

  υλο

  ς Ά

  γγελ

  ος

 • Σάββατο 17/12/16• 10.00 – Εκδρομή στο Ναό της Παναγίας

  Γοργοεπηκόου (Αγ. Ελευθέριος) στο κέ-ντρο της Αθήνας για να θαυμάσουμε στη ζωφόρο του τη μοναδική ειρεσιώνη στον κόσμο, με ξεναγό τον Μάνο Ελευθερίου

  Δωρεάν μεταφορά, τουριστικό γραφείο «JB Glibis Travel»

  • 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι «χριστουγεν-νιάτικα δεντράκια» με ανακυκλωμένα υλι-κά από την Σοφία Τσαμπαρά. (Οι συμμε-τέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους: χαρ-τόνια, ψαλίδι, νήματα, υφάσματα – ελα-φρά διαφανή, κόλλα stick, φαρδιές κορ-δέλες και χάντρες)

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα.

  • 12.00 Καμίνι – Εργαστήρι αφήγησης, ζωγραφικής και δραματοποίησης ιστο-ρίας: «Ο Φρόστυ και ο σκούφος του Άι Βασίλη», από τον Πλούταρχο Πάστρα και τον Σύλλογο Ηπειρωτών.

  • 17.00 Καμίνι – «Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ» (παράσταση καραγκιόζη από τον Σωκράτη Κοτσορέ. Συμμετέχει ο ηθο-ποιός Τάκης Βαμβακίδης) - Ελεύθερη εί-σοδος

  • 19.30 Ι.Ν. Αγίας Γλυκερίας – Χριστου-γεννιάτικοι ύμνοι και τραγούδια από τη δημοτική χορωδία Γαλατσίου, υπό τη δι-εύθυνση του μαέστρου Σπύρου Παπα-δάτου. Συνοδεύει στο πιάνο ο Χρήστος Μπάκης (Άνθη «Le Jardin»)

  • Όλη μέρα, Βεΐκου 4 – Χριστουγεννιά-τικη αγορά για τα αδέσποτα ζώα της πό-λης από το Φιλοζωικό Σωματείο Γαλατσί-ου (ΓΑΦ)

 • Φιλ

  ίππο

  υ Μ

  αρ

  ία

 • Κυριακή 18/12/16• 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι για χριστουγεννιάτικες

  μπάλες από τη Σοφία Τσαμπαρά (Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους:

  χαρτόνια, ψαλίδι, περιοδικά, παλιές κάρτες, φω-τογραφίες, δαντέλες και κόλλα stick)

  • 11.00 – 13.00 Βεΐκου 15/17 – Χριστουγεν-νιάτικη εκδήλωση από το κατάστημα «Σαγιάκος» (Facepainting, μπαλονοκατασκευές και κεράσμα-τα)

  • 11.00 Προαύλιος χώρος Ομορφοκκλησιάς – Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι και τραγούδια από τη δη-μοτική χορωδία Γαλατσίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Παπαδάτου. Συνοδεύει στο πιάνο ο Χρήστος Μπάκης (Άνθη «Le Jardin», κε-ράσματα «Βραζιλιάνος»)

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι τα-ξιδεύει μικρούς και μεγάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα.

  • 13.00 Βεΐκου 19 – Κυκλαδίτικες χριστουγεννιά-τικες μουσικές και χοροί από τον Χορευτικό Όμι-λο Φοιτητών, με κεράσματα από το «Meganalysis»

  • 14.00 Βεΐκου 13 - «Αφιέρωμα στα τυχερά γού-ρια!» - Παρουσίαση Μάνος Ελευθερίου. Δωρεάν γούρια για όλους τους παρευρισκόμενους (G&A κοσμηματοπωλείο)

  • 17.00 Πλατεία Σκύρου – Πάρτυ με γιορτινές μουσικές, ευρωπαϊκούς και latin χορούς, καθώς και πολλές κληρώσεις δώρων, από το Dance Club by Galatsi

  • 20.00 Καμίνι – «Χριστούγεννα… με τον κυρ Αλέ-ξανδρο», από τη δημοτική θεατρική σκηνή, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Δημήτρη Κωτσή Ελεύθερη είσοδος

  • Όλη μέρα, Βεΐκου 4 – Χριστουγεννιάτικη αγορά για τα αδέσποτα ζώα της πόλης από το Φιλοζωικό Σωματείο Γαλατσίου (ΓΑΦ)

 • Δευτέρα 19/12/16• 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι κοσμήματος με decoupage σε χά-

  ντρα και συναρμολόγηση σε chunky κολιέ για τις γιορτές, από τη Μαρία Δαμανάκη («Δημιουργική γωνιά»)

  Το τμήμα θα είναι αυστηρά είκοσι ατόμων και θα τηρηθεί σει-ρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε email στο [email protected] ή inbox στο fb: Dimiourgiki Gonia

  • 12.00 – 20.00 - Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι ταξιδεύει μι-κρούς και μεγάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα (προσφορά των κομμωτηρίων S&M και του κοσμη-ματοπωλείου G&A)

  • 18.00 Καμίνι – «Εκδήλωση για τα παιδιά της πόλης» με παι-χνίδια, μαγικά κλόουν, μουσική – χορό, αφηγήσεις, διαγωνι-σμούς… (με τον ανιματέρ Κόντε Παγκαλίνι)

  • 19.00 Βεΐκου 6 – Γιορτινή εκδήλωση από τον σύλλογο Θεσ-σαλών Γαλατσίου με μουσικές, χορούς και πολλά κεράσματα

  Κομμωτηρία S&M

  Δά

  σκα

  Κα

  ρλό

  ττα

 • Τρίτη 20/12/16• 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτικο

  τρενάκι ταξιδεύει μικρούς και μεγά-λους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Στα-ματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύ-θερα

  • 18.00 Πνευματικό – Σεμινάριο για παιδιά «Experience magic - Έλα να γί-νεις κι εσύ ταχυδακτυλουργός!» Με ταχυδακτυλουργούς από το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Αδελφότη-τας Μάγων

  • 20.30 Καμίνι – Χριστουγεννιάτικη συναυλία «Συγχορδία αγγέλων… με κιθάρες» από την μπάντα Assoi tou Salvador (swing, rumba, reggae, ska, funk, mambo…). Ελάτε να απολαύσε-τε την εφταμελή ξέφρενη μπάντα, που δεν σταματάει πουθενά

  Γαλα

  νάκη

  ς Γι

  ώρ

  γος

 • Τετάρτη 21/12/16• 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι decoupage σε κερί,

  για ενήλικες, από τη Μαρία Γιακουμή (Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους: κε-

  ριά, χαρτοπετσέτες με γιορτινά θέματα, κόλλα decoupage κι ένα πινέλο)

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι τα-ξιδεύει μικρούς και μεγάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα (προσφορά του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικο-γένειας Παιδιού «Όμορφος Κόσμος»)

  • 18.00 Καμίνι – «… και του χρόνου να σας πού-με», γιορτινές μουσικές, κάλαντα, τραγούδια, χο-ροί και κεράσματα από τα εννέα διαμερίσματα της Ελλάδας («Χοροπατήματα», «Βραζιλιάνος» και Μιχάλης Παντελιάς)

  Μα

  ούν

  η Μ

  αρ

  ία

 • Πέμπτη 22/12/16• 12.00 Αγ. Γλυκερίας 3 – Γιορτινό γλέντι από τον σύλ-

  λογο Πελοποννησίων Γαλατσίου, με… χριστόψωμο

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα

  • 18.00 Καμίνι – «Από τι ζουν οι άνθρωποι». Θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Τολστόι. Χριστούγεννα και οι άνθρωποι σ’ ένα μακρινό χωριό στη Ρωσία πιστεύουν ότι θα ζήσουν καλά επειδή φροντίζουν τους εαυτούς τους. Ένα ζευγάρι όμως ανακαλύπτει την αλήθεια… πως λέει και ο Τολστόι: “H αγάπη στην πραγματικότητα είναι εκείνη που κάνει τους ανθρώπους να ζουν…. Την ίδια μέρα συγκεντρώνουμε δωράκια για το χριστουγεννιάτι-κο τραπέζι των παιδιών των ωφελούμενων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής. Τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους κηρομπογιές. (παιδική παράσταση με ελεύθερη είσοδο)

  • 19.00 Πνευματικό Κέντρο – «Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου!» Παραδοσιακά κάλαντα, χοροί, τραγούδια, κουδουνάτοι, ρογκατσιάρηδες και μπαμπούγεροι,

  γιορτινά παραδοσιακά φιλέματα, για να υποδεχτούμε τις γιορτές του Δωδεκαήμερου, όλοι μαζί, παρέα με τους μουσικούς και τους μικρούς και μεγάλους χορευτές του «Χοροστασίου»

  • 19.30 Βεΐκου 30 – Χριστουγεννιάτικα δώρα και κεράσματα από το «Αίσθηση και λόγος»

  • 20.00 Καμίνι – Δημοπρασία έργων τέχνης για κοινωνικό σκοπό, σε συνεργασία με την Εται-ρία Κοινωνικής Ευθύνης SOCIALDOO και με «μεγάλους – επώνυμους» καλλιτέχνες , τα έσοδα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη (Άνθη «Le Jardin», κεράσματα «Κάτι άλλο»)

 • Παρασκευή 23/12/16• 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι κατασκευής στεφα-

  νιού από σύρμα και κορδέλες από τη Μαρία Δα-μανάκη («Δημιουργική γωνιά»)

  Το τμήμα θα είναι, αυστηρά, είκοσι ατόμων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δη-λώσεις συμμετοχής στείλτε email στο [email protected] ή inbox στο fb: Dimiourgiki Gonia

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτικο τρενά-κι ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη δι-αδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα

  • 13.00 – 15.00 Ελ. Βενιζέλου 6 – «Σιντριβά-νι σοκολάτας». Η βοηθός του Άι Βασίλη υποδέ-χεται τα παιδιά για ένα γλυκό και διασκεδαστικό εργαστήρι σοκολάτας, όπου φτιάχνουν σοκολα-τομπαλίτσες με πολύχρωμες τρούφες και κορν φλέικς! Ενώ ταυτόχρονα ρέει άφθονη σοκολά-τα από ένα υπέροχο συντριβάνι σοκολάτας, το οποίο θα βοηθάει τα παιδιά στις δημιουργίες τους! «Electronet - Καμπέρης»

  • 18.00 Καμίνι – «Φον κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη».

  Χρόνια και χρόνια μελομακάρονα και κουρα-μπιέδες τρώγανε τα μουστάκια τους κάθε Χρι-στούγεννα στον πιο αστείο πόλεμο του κό-σμου... Μια μέρα όμως μια χιονοθύελλα τα άλ-λαξε όλα. Ο Φον Κουραμπιές, ο κόμης Μελομα-καρόνης, μια νηστική αρκούδα, ένας ξενύχτης, ένας κηπουρός ονείρων και άλλοι χαρακτήρες, στην πιο αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη περιπέ-τεια! (παιδική παράσταση με ελεύθερη είσοδο)

  • 20.00 Πνευματικό Κέντρο – «Εναλλακτι-κά γιορτινά τραπέζια – πάρτυ». Ελάτε να δοκι-μάσουμε διαφορετικές λιχουδιές με μήνυμα τη χορτοφαγία και να ακούσουμε τη διατροφολό-γο Δήμητρα Μακρυγιάννη (Φιλοζωικό Σωματείο Γαλατσίου ΓΑΦ)

 • Σάββατο 24/12/16• Κάλαντα από τους συλλόγους:- Κρητών- Πελοποννησίων- Απεραθιτών- Αγριτών- Ηπειρωτών- Κέντρο Ελλην. Τέχνης (κάλαντα Θρά-

  κης)- Χοροπατήματα (κάλαντα Κύπρου)- Ρύμβος (κάλαντα Πόντου)

  • 12.00 Ελ. Βενιζέλου 6 – Ζωντανή μουσική και κεράσματα (λυχναράκια) από τον σύλλογο Κρητών Γαλατσίου - Λαμπρινής

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτι-κο τρενάκι ταξιδεύει μικρούς και μεγά-λους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταμα-τήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επι-βιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα

  Μηλ

  ιωρ

  ίτσ

  α Μ

  αρ

  ιάνν

  α

 • Τρίτη 27/12/16• 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι σουπλά για το πρωτοχρονιάτικο τρα-

  πέζι από τη Σοφία Τσαμπαρά• (Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους: χαρτόνια κανσόν

  Α3, ψαλίδι, περιοδικά, εφημερίδες, κόλλες γλασέ, κόλλες περι-τυλίγματος και κόλλα stick)

  • 12.00 Πλατεία Μανώλη Γλέζου - Ελευθερίας (Παπαφλέσσα) – Παλιάτσοι και κλόουν παίζουν με μικρούς και μεγάλους, από τον παιδότοπο «3 Bees»

  • 12.00 – 20.00 - Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι ταξιδεύει μι-κρούς και μεγάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα

  • 16.00 - 18.00 Λυσίου & Ιπποκράτους – Χριστουγεννιάτι-κη εκδήλωση της εθελοντικής ομάδας Παλαί για τα παιδιά της πόλης. Αφιέρωμα στο τζάκι των γιορτών, στο χριστόξυλο, στις κάλτσες των καλλικαντζάρων, εργαστήρι ευχών, φωτιές και ζο-γκλέρ, face painting, κλόουν και μπαλονοκατασκευές, κερά-σματα και δώρα από τον παιδότοπο «3 Bees»

  • 19.00 Καμίνι – «Το κακό πνεύμα των Χριστουγέννων» (παρά-σταση καραγκιόζη από τον Σωκράτη Κοτσορέ. Συμμετέχει ο Τά-κης Βαμβακίδης, με ελεύθερη είσοδο)

  • 21.00 Καμίνι – Χριστουγεννιάτικο γκαλά όπερας με τις ωραι-ότερες γιορτινές άριες και ένα ποτ πουρί χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Ελάτε να απολαύσουμε όλοι μαζί τις χαρμόσυνες μελωδίες πέντε διακεκριμένων σολίστ του λυρικού θεάτρου

 • Τετάρτη 28/12/16• 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι χαρτοκοπτι-

  κής «χριστουγεννιάτικοι άγγελοι» από τη Σοφία Τσαμπαρά (Οι συμμετέχοντες πρέ-πει να έχουν μαζί τους: χαρτόνια κανσόν, ψαλίδι, κόλλες γλασέ, κόλλες χρωματι-στές εκτύπωσης και κόλλα stick)

  • 11.00 – 13.00 Βεΐκου 74 – Το ξωτικό του Άι Βασίλη θα περιμένει τα παιδιά να παίξουν μαζί ομαδικά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια με αστεία ταχυδακτυλουργικά, διαγωνισμούς με δώρα στους συμμετέ-χοντες των παιχνιδιών και να χορέψουν. Στο χώρο θα βρίσκεται και ο Άι Βασί-λης, που θα ακούσει τις επιθυμίες των μι-κρών και μεγάλων παιδιών και θα μοιρά-σει λιχουδιές στους μικρούς του φίλους. «Garden Center» - Φυτώρια Παπαγεωργί-ου

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα

  • 15.00 – 21.00 Σε όλη την πόλη – Ο Άι Νικόλας - Santa Claus και ο Άι Βασίλης μοιράζουν μαζί ευχές και γλυκίσματα του «Βραζιλιάνου» σε μικρούς και μεγάλους! Συναντήστε τους στους δρόμους της πό-λης σε μία ιδιαίτερη σπάνια εμφάνιση που κάνουν από κοινού, φέρτε τις φωτο-γραφικές μηχανές σας και φωτογραφη-θείτε μαζί τους. Στις 9 το βράδυ θα βρε-θούν στο κατάστημα «Βραζιλιάνος», Βεΐ-κου 27 και θα είναι μια μοναδική ευκαι-ρία να τους συναντήσουμε μαζί!

  • 17.00 Πνευματικό Κέντρο – Εργαστή-ρι δημιουργίας κούκλας Άι Βασίλη και Άι Νικόλα. Τα παιδιά φεύγοντας θα πά-ρουν μαζί τους τις δικές τους δημιουργί-ες (δύο κούκλες) - «Παιδότοπος 3 Bees» και «Mary’s creations»

  Τριπ

  ολι

  τσιώ

  του

  Βα

  σιλ

  ική

 • Πέμπτη 29/12/16• 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι κοσμήματος

  για ενήλικες. Δημιουργία εναλλακτικών κολιέ από ανακυκλωμένα υφάσματα και noodles (μακό κορδόνια) υπό την καθοδή-γηση της Μαρία Δαμανάκη («Δημιουργική γωνιά»)

  Το τμήμα θα είναι αυστηρά είκοσι ατόμων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε email στο [email protected] ή inbox στο fb: Dimiourgiki Gonia

  • 12.00 Αγ. Γλυκερίας 3 – Εργαστήρι ζω-γραφικής με τον Alessandro de Martino και κεράσματα από τον σύλλογο Πελοπον-νησίων

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτικο τρε-νάκι ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους, δω-ρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρε-νάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα (προσφορά του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογέννειας Παιδιού «Όμορφος Κόσμος»)

  • 18.00 Καμίνι – «Το δέντρο της αγάπης». Που πήγε το Δέντρο της Αγάπης; Ποιος και που το έκρυψε; Τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν και να βοηθήσουν με τη φα-ντασία τους στη λύση ενός αναπάντεχου μυστηρίου! Μια μοναδική περιπέτεια με γο-ητευτική δράση, έντονη αγωνία, γέλιο, έξυ-πνες ατάκες και απρόσμενη πλοκή που θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά και θα τα βά-λει στο πνεύμα των Χριστουγέννων! (παιδι-κή παράσταση με ελεύθερη είσοδο)

  • 20.00 Πλατεία Σκύρου – Μεταμφιέσεις, φωτιές, χορευτικά δρώμενα με ζωντανές παραδοσιακές μουσικές, τραγούδια, κε-ράσματα και άλλα πρωτοχρονιάτικα έθι-μα από το Νέο Μοναστήρι Δομοκού. Ελά-τε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί στο γλέντι που θα ακολουθήσει! («Βραζιλιάνος», «Νό-στος»)

  Elfe

  rs J

  ose

 • Παρασκευή 30/12/16• 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι γουριού από μεταλλικό φύλλο με decoupage και κορδόνια από

  την Μαρία Δαμανάκη («Δημιουργική γωνιά»). Το τμήμα θα είναι αυστηρά είκοσι ατόμων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε email στο [email protected] ή inbox στο fb: Dimiourgiki Gonia

  • 12.00 Πνευματικό Κέντρο – «Το μαγικό γούρι της χρονιάς», εργαστήρι από το τάγμα των νεράιδων του «Παιδότοπου 3 Bees». Θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε ένα μοναδικό έθι-μο, γεμάτο από τη μαγεία των γιορτών, όπου μικροί και μεγάλοι θα παραλάβουν το μοναδικό μαγικό γούρι τους με την πρόβλεψη των νεράιδων για το 2017.

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστεί-τε ελεύθερα (προσφορά του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογένειας Παιδιού «Όμορφος Κό-σμος»)

  • 18.00 Καμίνι – «Ο κύριος Χ και το ζαχαροπασπαλισμένο μυστικό» Ένα παραμύθι όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν πως τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή δεν

  αγοράζονται αλλά χαρίζονται ως μυστικό... Υπάρχει κάτι που δεν αγοράζουν τα λεφτά; Θα καταφέρει ο κύριος Χ να κλέψει το πολυπόθητο μυστικό ή θα κερδίσει η χαρά της γιορτής; (παράσταση κουκλοθέατρου με ελεύθερη είσοδο)

  • 20.00 Πλατεία Σκύρου – Γλέντι με θρακιώτικα γιορτινά έθιμα, με ζωντανή ορχήστρα, πα-ραδοσιακά τραγούδια και πλούσια κεράσματα. Ελάτε να αποχαιρετήσουμε το 2016 χορεύο-ντας και διασκεδάζοντας! («Βραζιλιάνος», «Κέντρο Ελληνικής Τέχνης», «Χοροπαίγνιο»)

  Μπο

  ύρσ

  αλη

  Κυβ

  έλη

 • Σάββατο 31/12/16• Κάλαντα από τους συλλόγους:- Κρητών- Πελοποννησίων- Απεραθιτών- Αγριτών- Χοροπατήματα (κάλαντα Πόντου)

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτι-κο τρενάκι ταξιδεύει μικρούς και με-γάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα

  Mπο

  υρά

  νης

  Στα

  ύρο

  ς

 • Τρίτη 3/01/17• 11.00 - Κοπή Βασιλόπιτας από τους Συλλόγους:- Δανακιωτών- Πελοποννησίων- Απεραθιτών- Κρητών- Ηπειρωτών- Αγριτών (έθιμο «ποδαρικό» και λαδένια)- Φιλοζωικό Σωματείο Γαλατσίου ΓΑΦ (πάρκινγκ Άλ-

  σους)

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι ταξιδεύ-ει μικρούς και μεγάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστεί-τε και αποβιβαστείτε ελεύθερα

  • 16.00 Πνευματικό Κέντρο – «Ο Μάγος του 2017», διαδραστική παράσταση ταχυδακτυλουργικών - μαγι-κών με τον μάγο Christian («Παιδότοπος 3 Bees»)

  • 18.00 Καμίνι – «Η Πρωτοχρονιά του Καραγκιόζη» (παράσταση καραγκιόζη από τον Σωκράτη Κοτσορέ. Συμμετέχει ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης)

  • 19.00 Βεΐκου 43 – «Διαγωνισμός Βασιλόπιτας». Βα-σιλόπιτες, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, θα κριθούν από την ορισμένη πενταμελή κριτική επιτροπή, για να δοθούν τα τρία πρώτα βραβεία με τα συμβολικά, τυχε-ρά, αλλά και πλούσια δώρα! («Dance Club by Galatsi»)

  • 21.00 Καμίνι – «Ο Άι Βασίλης, η βασιλόπιτα και τα δώρα», παρουσίαση από τον Μάνο Ελευθερίου. Ανα-φορές για τη σκιαγράφηση της ζωής ενός Μεγάλου Αγίου, οι ιστορίες της βασιλόπιτας και των δώρων που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Θα ακολουθήσει κλή-ρωση πλούσιων δώρων για το καλωσόρισμα του νέου έτους. (Άνθη «Le Jardin»)

  - ΟλυμπίαΜπουχλαριώτου- Café restaurant Nobell- ΣωκράτηςΚοτσορές- Κομμωτήριο«U.HairPoint»- Kοσμηματοπωλείο«G&A»,Βεϊκου13- Κομμωτήρια«S&M»,Σκύρου2- Διαγνωστικό«Meganalysis»- Café Deseo - ΌπουΓάμοςκαιΒάπτιση

  - Πιτσαρία«ΚάτιΆλλο»- ElectronetΚαμπέρης- AlessandrodeMartino- ΠαρασκευήΟικονόμουΣχίζα- Τουριστικόγραφείο«JBGlibisTravel»- Bar«Sante»- Bar«Ένακιένα»- Ανθοπωλείο«LeJardin»- LifeSupportTeam

  - ΚαρλότταΔάσκα- Κουρείο«TheBarber’sshop»- Δημιουργικόγραφείο«Εποχή»- ΚατερίναΜαρτζούκου- Battaria.gr- ΛευτέρηςΚαλιανέσης- Dogfishdesign- ΑγγελικήΑνεζίρη

  Προσφερόμενα δώρα από τους:

 • Τετάρτη 4/01/17• 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι κατα-

  σκευής βραχιολιού για ενήλικες από τη Σοφία Τσαμπαρά

  (Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους: νήματα πλεξίματος, φό-δρες, κλωστή και βελόνα)

  • 12.00 – 20.00 Το χριστουγεννιάτι-κο τρενάκι ταξιδεύει μικρούς και με-γάλους, δωρεάν, σε όλη την πόλη. Σταματήστε το τρενάκι στη διαδρομή του, επιβιβαστείτε και αποβιβαστείτε ελεύθερα

  • 17.00 Καμίνι – Εργαστήρι κατα-σκευής βραχιολιού για ενήλικες από τη Σοφία Τσαμπαρά

  (Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους: νήματα πλεξίματος, φό-δρες, κλωστή και βελόνα)

  • 18.00 Καμίνι – «Ο μαγικός καθρέ-φτης» Ένας καθρέφτης μαγικός, ειλι-κρινής και καλοσυνάτος μετατρέπε-ται σε βοηθό της μητριάς βασίλισσας και σπέρνει τη διχόνοια. Η ματαιοδο-ξία και η ζήλια, δύο από τα χειρότε-ρα ελαττώματα, μπορεί να μας οδη-γήσουν σε πράξεις κακές. Θα κατα-φέρει η αλήθεια και η αγάπη να νική-σουν; (παιδική παράσταση με ελεύ-θερη είσοδο)

  • 20.00 Καμίνι – Η πρώτη συναυλία του 2017. Η Μαρία Αναματερού, μας προσκαλεί με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς σε μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία γεμάτη από ήχους ψυχής, σε ένα μυστικό συναπάντημα τρα-γουδιών αγαπημένων, αλλά και συν-θέσεων προσωπικών, ανοίγοντας πα-ράθυρα με θέα στις γειτονιές της Ελ-λάδας και του κόσμου…

  - ΚαρλότταΔάσκα- Κουρείο«TheBarber’sshop»- Δημιουργικόγραφείο«Εποχή»- ΚατερίναΜαρτζούκου- Battaria.gr- ΛευτέρηςΚαλιανέσης- Dogfishdesign- ΑγγελικήΑνεζίρη

  Ντα

  φο

  πούλ

  ου

  Σο

  φία

 • Πέμπτη 5/01/17• Κάλαντα από τους συλλόγους :- Πελοποννησίων- Απεραθιτών- Αγριτών- Χοροστάσι (κάλαντα Ηπείρου)

  • 10.00 Καμίνι – Εργαστήρι και χορός καλλικατζάρων από την Κορίνα Κοτσίρη. Οι μικροί μας φίλοι θα κατα-σκευάσουν τον δικό τους καλλικάντζαρο και θα δρα-ματοποιήσουν τον χορό των καλλικαντζάρων γύρω από την καμινάδα του πολιτιστικού μας κέντρου!

  • 12.00 Δημαρχείο – Αφετηρία του χορού των καλλι-καντζάρων, που θα αναστατώσουν την πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας με τις σκανδαλιές τους. Συμμε-τέχουν οι Σύλλογοι: «Γεώργιος Καραϊσκάκης», «Χο-ροστάσι», «Δημιουργική γωνιά», «Δανακιωτών», «Ρύμ-βος» και «Θεσσαλών».

  • 13.00 Καμίνι – «Παραδοσιακά καλλικαντζαροπαρα-μύθια, για μικρούς και μεγάλους», αφήγηση παρα-μυθιών με τη συμμετοχή των θεατών, σε συνδυασμό με παραδοσιακές μουσικές και κάλαντα των Φώτων. («Χοροστάσι»)

  • 17.00 Καμίνι – «Ο καραγκιόζης φούρναρης και οι καλλικάντζαροι» (παράσταση καραγκιόζη από τον Σω-κράτη Κοτσορέ. Συμμετέχει ο ηθοποιός Τάκης Βαμ-βακίδης)

  • 19.00 Πλατεία Σκύρου – «Φωτιές και στάχτες των καλλικαντζάρων - κάψιμο του αρχικαλλικάντζαρου». Εκδήλωση λήξης των γιορτινών εκδηλώσεων με πα-ραδοσιακό γλέντι από τον «Άσκαυλο», το οποίο θα περιλαμβάνει:

  - To έθιμο των «Μωμόγερων» - Ζωντανές μουσικές, τραγούδια και χορούς- Κρασί και πλούσια κεράσματα από τον «Βραζιλιάνο»- Το κάψιμο του αρχικαλλικάντζαρου από τη «Δημιουρ-

  γική γωνιά»- Έθιμα και εκπλήξεις - Διώξιμο των καλλικαντζάρων από τα τύμπανα των

  Atene Daiko…

 • Παρασκευή 6/01/17• 12.00 Κολυμβητήριο Άλσους Γαλατσίου – Θεοφάνεια, Καθαγιασμός υδάτων

  Καλή Χρονιά2017

  Καθ’ όλη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων θα υπάρχει εικοσιτετράωρη ζωντανή σύνδεση live streaming (http: //santaclaus-live.com/en/livekamerat/) με το χωριό του Άι Νικόλα – Santa Claus στο Ροβανιέμι της Λαπωνίας στην είσοδο του Διαγνωστικού Κέντρου «Meganalysis».

  Στα

  υρα

  κάκη

  Κα

  τερ

  ίνα

 • ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

  Ενημερωθείτε στο www.galatsi.gov.gr και στο : Δήμος Γαλατσίου ενημέρωση

  Μπο

  υχλα

  ριώ

  του

  Ολυ

  μπία

  www.iator.gr www.fantazio.grwww.fitnesshealth.gr www.greek-crossroads.gr