999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες...

36
01/2008 GR 999776009 Πληροφορίες για τον χρήστη Οδηγίες συναρμολόγησης και εφαρμογής Dokaflex 1-2-4 9720-337-01

Transcript of 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες...

Page 1: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

01/2008

GR9

99977600

Πληροφορίες για τον χρήστηΟδηγίες συναρµολόγησης και εφαρµογής

Dokaflex 1-2-4

9720-337-01

Page 2: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

© by Doka Industrie GmbH, A-3300 Amstetten

2 999776009 - 01/2008

Page 3: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Περιεχόµενα Σελίδα

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Γενικές υποδείξεις σχετικά µε την προοριζόµενη χρήση ................................ 4Υποδείξεις ασφαλείας..................................................................................... 5Περιγραφή προϊόντος ..................................................................................... 6Σύστηµα για όλες τις πλάκες πάχους έως και 30 cm ..................................... 8Οδηγίες δοµής και χρήσης ............................................................................. 9Ικανότητα προσαρµογής ..............................................................................14Στοιχεία συστήµατος Dokaflex 1-2-4 για πλάκες πάχους άνω των 30 cm ...15Ξυλότυπος πλάκας στις άκρες .....................................................................16Ασφάλεια στο κτίριο......................................................................................17∆οκοσφιγκτήρας ...........................................................................................18∆οκάρι εξωτερικά της πλάκας / ξυλότυπος για κούτελα ...............................19∆οκάρι εσωτερικά της πλάκας ......................................................................20Καλουπώµατα στις άκρες .............................................................................22Σηµειώσεις....................................................................................................23Συνδυασµοί ..................................................................................................24Μελέτη ξυλοτύπων µε Tipos........................................................................25Μεταφορά, στοίβαξη και αποθήκευση ..........................................................26Βοηθητικά υποστηρίγµατα, τεχνολογία σκυροδέµατος και ξεκαλούπωµα ...28Σηµειώσεις....................................................................................................30Προσφορές Σέρβις Doka ..............................................................................31

Συνοπτικός πίνακας...................................................................................32

3999776009 - 01/2008

Page 4: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Γενικές υποδείξεις σχετικά µε την προοριζόµενη χρήση Οι παρούσες πληροφορίες για τον χρήστη (οδηγίες συναρµολόγησης και εφαρµογής) προορίζονται για όσους εργάζονται µε το προϊόν/σύστηµα Doka που περιγράφεται και περιλαµβάνουν στοιχεία για τη συναρµολόγηση και την ενδεδειγµένη χρήση του περιγραφόµενου συστήµατος.Οι παρούσες πληροφορίες για τον χρήστη χρησιµεύουν και ως γενικές οδηγίες συναρµολόγησης και εφαρµογής ή µπορούν να συµπληρώνουν άλλες οδηγίες συναρµολόγησης και εφαρµογής σε συγκεκριµένα εργοτάξια.

Τα προϊόντα Doka πρέπει να χρησιµοποιούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ σύµφωνα µε τις εκάστοτε πληροφορίες για χρήστες Doka ή µε τις διάφορες τεχνικές τεκµηριώσεις που εκδίδει η εταιρία Doka.

Πρέπει να προσέχετε και να τηρείτε επακριβώς τις τεχνικές οδηγίες, τις υποδείξεις ασφαλείας και τα στοιχεία φορτίου. Η µη τήρηση µπορεί να προκαλέσει ατυχήµατα και σοβαρούς τραυµατισµούς (κίνδυνος θανάτου) καθώς και σοβαρότατες υλικές ζηµιές.

Κάθε χρήση πέραν της αναφεροµένης απαιτεί ξεχωριστή στατική µελέτη και συµπληρωµατικές οδηγίες συναρµολόγησης.

Ο πελάτης πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πληροφορίες για τον χρήστη που διατίθενται από την Doka (οδηγίες συναρµολόγησης και εφαρµογής) υπάρχουν όντως, έχουν κοινοποιηθεί στους χρήστες και βρίσκονται στο σηµείο εφαρµογής.

Από άποψη τεχνικής ασφάλειας, για την εφαρµογή και χρήση των προϊόντων µας θα πρέπει να λαµβάνονται υπόψη οι προδιαγραφές εργασιακής ασφάλειας και άλλες προδιαγραφές ασφάλειας που ισχύουν στην εκάστοτε χώρα ή στο εκάστοτε κράτος και µάλιστα στην εκάστοτε ισχύουσα έκδοση.

Οι παραστάσεις που αναφέρονται στο παρόν έγγραφο αποτελούν εν µέρει καταστάσεις συναρµολόγησης και συνεπώς δεν είναι πάντα ολοκληρωµένες από άποψη τεχνικής ασφάλειας.

Πριν τη χρήση πρέπει να ελεγχθεί το υλικό/σύστηµα από τον πελάτη εάν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Απαγορεύεται η χρήση κατεστραµµένων, παραµορφωµένων, καθώς και εξασθενισµένων µερών λόγω φθοράς, διάβρωσης ή σκουριάς.

Ως ανταλλακτικά θα πρέπει να χρησιµοποιούνται µόνο γνήσια εξαρτήµατα Doka.

Η από κοινού χρήση δικών µας συστηµάτων καλουπώµατος µε εκείνα ξένων κατασκευαστών εγκυµονεί κινδύνους που µπορεί να προκαλέσουν τραυµατισµούς και υλικές ζηµιές και συνεπώς απαιτείται ξεχωριστός έλεγχος.

Ο πελάτης πρέπει να διασφαλίσει το γεγονός ότι η συναρµολόγηση και αποσυναρµολόγηση, η µετεγκατάσταση καθώς και η χρήση του προϊόντος σύµφωνα µε τους κανονισµούς, ελέγχεται και επιθεωρείται από εξειδικευµένα και αρµόδια άτοµα.

Ολα τα άτοµα, τα οποία εργάζονται µε το εκάστοτε προϊόν, πρέπει να έχουν εξοικειωθεί µε το περιεχόµενο του παρόντος εγγράφου και µε τις αναφερόµενες υποδείξεις ασφαλείας.

Ατοµα, τα οποία δεν διαβάσουν ή δεν µπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν καλά αυτό το έγγραφο, πρέπει να τα ενηµερώσει και να τα εκπαιδεύσει ο πελάτης.

4 999776009 - 01/2008

Page 5: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Υποδείξεις ασφαλείας

ΣύµβολαΣτο παρόν έγγραφο χρησιµοποιούνται τα ακόλουθα σύµβολα:

∆ιάφοραΜε επιφύλαξη τροποποιήσεων στα πλαίσια της τεχνικής εξέλιξης.Ολες οι διαστάσεις, εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό, είναι σε cm.

Τα προϊόντα/Συστήµατα Doka θα πρέπει να δοµούνται έτσι, ώστε όλα τα εφαρµοζόµενα φορτία να απάγονται µε ασφάλεια!

Η ευστάθεια έναντι ανατροπής όλων των δοµικών εξαρτηµάτων και µονάδων θα πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε φάση δόµησης!

Προβλέπετε ασφαλείς θέσεις εργασίας κατά τη χρήση του καλουπιού (π.χ.: για συναρµολόγηση και αποσυναρµολόγηση, για εργασίες µετατροπής και µετασχηµατισµού κ.λπ.). Οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να είναι προσβάσιµες µέσω ασφαλών προσβάσεων!

Εχετε υπόψη σας επιτρεπόµενες πιέσεις φρέσκου σκυροδέµατος. Πολύ µεγάλες ταχύτητες έγχυσης σκυροδέµατος προκαλούν υπερφόρτωση των καλουπιών, οδηγούν σε µεγαλύτερη καµπτική παραµόρφωση και κρύβουν κινδύνους θραύσης.

Το ξεκαλούπωµα γίνεται µόνο εφόσον το σκυρόδεµα έχει σηµειώσει επαρκή σταθερότητα και έχει δώσει την οδηγία ξεκαλουπώµατος το αρµόδιο και υπεύθυνο άτοµο!

Κατά το ξεκαλούπωµα των ξυλότυπων µην τους τραβάτε µε γερανό. Χρησιµοποιήστε κατάλληλα εργαλεία όπως π.χ. ξύλινες σφήνες, εργαλεία ευθυγράµµισης ή διατάξεις συστήµατος όπως π.χ. Framax-Γωνίες ξεκαλουπώµατος.

Κατά το ξεκαλούπωµα µην θέτετε σε κίνδυνο την ευστάθεια έναντι ανατροπής εξαρτηµάτων δόµησης, σκαλωσιών και καλουπιών!

Τηρείτε όλες τις ισχύουσες προδιαγραφές για τη µεταφορά καλουπιών και σκαλωσιών. Εκτός αυτού πρέπει να χρησιµοποιούνται δεσµευτικά τα εξαρτήµατα µεταφοράς της Doka.

Αποµακρύνετε τα υλικά που δεν χρησιµοποιούνται ή ασφαλίστε τα έναντι ολίσθησης ή πτώσης!

Ελέγχετε τακτικά την έδραση και λειτουργία των συνδέσεων.Πρέπει να ελέγχετε ιδιαιτέρως τις βιδωτές και σφηνωτές συνδέσεις, ανάλογα µε τις κατασκευαστικές εργασίες και κυρίως µετά από ασυνήθιστα συµβάντα (π.χ. µετά από θύελλα) και αν χρειάζεται να τις σφίγγετε.

Ολα τα δοµικά εξαρτήµατα πρέπει να αποθηκεύονται µε ασφάλεια, τηρώντας τις ειδικές υποδείξεις που αναφέρονται στα ανάλογα κεφάλαια αυτών των Οδηγιών για τους χρήστες!

Περαιτέρω υποδείξεις ασφαλείας και ειδικές προειδοποιήσεις θα βρείτε στα επί µέρους κεφάλαια!

Οι εσφαλµένες χρήσεις που αναφέρονται στο παρόν έγγραφο στα εκάστοτε κεφάλαια αποτελούν µόνο µία παραδειγµατική έκθεση και βασίζονται στη πολυετή εµπειρία µας στο χώρο.

Σηµαντική υπόδειξηΗ µη τήρηση ενδέχεται να προκαλέσει λειτουργικές διαταραχές ή υλικές ζηµιές.

Προσοχή / Προειδοποίηση / ΚίνδυνοςΗ µη τήρηση ενδέχεται να οδηγήσει σε υλικές βλάβες ή και ακόµα σε βαριές σωµατικές βλάβες (κίνδυνος για τη ζωή).

Εντολή Αυτό το σήµα δείχνει ότι οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν από το χρήστη.

Οπτικός έλεγχος∆είχνει ότι οι εκτελεσθείσες ενέργειες πρέπει να επιθεωρηθούν µε οπτικό έλεγχο.

ΣυµβουλήΥποδεικνύει χρήσιµες συµβουλές χρήσης.

5999776009 - 01/2008

Page 6: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Περιγραφή προϊόντος

Dokaflex 1-2-4 -Συναρµολογούµενο σύστηµα για πλάκεςΧάρη στα Doka-∆οκάρια H20 top και την τηλεσκοπική τους λειτουργία, το σύστηµα Dokaflex 1-2-4 µπορεί να χρησιµοποιηθεί για κάθε είδους κάτοψη. Ο προγραµµατισµός των υλικών γίνεται µε τη βοήθεια πινάκων υλικών, γεγονός το οποίο µειώνει αισθητά τις δαπάνες σχεδιασµού και προετοιµασίας. ∆εν απαιτείται επιµέτρηση, καθώς το 1-2-4 έχει προκαθορισµένες µέγιστες αποστάσεις για πάχη πλάκας έως και 30cm

Ο έλεγχος της σωστής τοποθέτησης γίνεται µε µια απλή οπτική παρατήρηση

Πρόσθετα πλεονεκτήµατα: Προσαρµογή συστήµατος – εύκολη τοποθέτηση κοντά σε τοιχία και κολώνες

Ρυθµιζόµενο ύψος υποστηρίγµατος έως 5,50 m Ελεύθερη επιλογή επιφάνειας ξυλότυπου ∆εν απαιτείται µέτρηση στο εργοτάξιοΤο Dokaflex 1-2-4 ενδείκνυται ιδιαιτέρως για κλειστούς χώρους, όπου η ανωδοµή στηρίζεται περιµετρικά σε τοιχία.Οι οριζόντιες δυνάµεις στις ελεύθερες άκρες των πλακών, σε δοκάρια και σκάλες στις πλάκες οροφής, απάγονται µέσω κατάλληλων στηρίξεων και ενισχύσεων.

Ελάχιστα στοιχεία συστήµατος – εναρµονίζονται τέλεια µεταξύ τους

(A) Σανίδα τύπου Dokadur1)

Ειδική επικάλυψη της επιφάνειας, για εξαιρετική επιφάνεια σκυροδέµατος

Μπορεί να χρησιµοποιηθεί και από τις δυο πλευρές Περιµετρική προστασία ακµών για µεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, χάρη στο µειωµένο κίνδυνο ολίσθησης

Εύκολος καθαρισµός µε σύστηµα καθαρισµού υψηλής πίεσης

Εύκολη αποθήκευση και µεταφορά1) Εναλλακτικά µπορούν να χρησιµοποιηθούν Doka-Σανίδες ξυλότυπου 3-SO.

9720-202-01

A

B

C D

E

F

6 999776009 - 01/2008

Page 7: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

(B) Doka-∆οκάρι H20 top 3,90m και 2,65m Εύκολη διαφοροποίηση µεταξύ του πρωτεύοντος

(3,90m) και δευτερεύοντος δοκαριού (2,65m) Ενσωµατωµένη απόσβεση κραδασµών στις άκρες των δοκαριών που ελαχιστοποιεί τη φθορά και αυξάνει τη διάρκεια ζωής

Προκαθορισµένα σηµεία τοποθέτησης (σηµάνσεις) λειτουργούν ως ενσωµατωµένο µέτρο βοηθώντας την τοποθέτηση και τον έλεγχο

(C) Ρυθµιζόµενη κεφαλή ξεκαλουπώµατος τύπου H20 Ενσωµατωµένη λειτουργία γρήγορου ξεκαλουπώµατος προς αποφυγή ζηµιών

Σταθεροποιεί το πρωτεύον δοκάρι εµποδίζοντας την ανατροπή

(D) Κεφαλή υποστήριξης H20 DF Εύκολη τοποθέτηση στα υποστηρίγµατα πλακών Για τη στερέωση του ενδιάµεσου υποστυλώµατος στο δοκάρι τύπου H20 top

(E) Doka-Υποστηρίγµατα πλακών Eurex 20 Έλεγχος τύπου κατά EN 1065

- Όλες οι διαστάσεις, κατηγορία D- Έως 3,50 m επιπρόσθετα, κατηγορία B- Έως 4,00 m επιπρόσθετα, κατηγορία C

(Για λεπτοµερείς πληροφορίες βλ. Έλεγχο τύπου) Μεγάλη φέρουσα ικανότητα

- Eurex 20: 20 kN Αριθµηµένες οπές τοποθέτησης για ρύθµιση ύψους Με ειδική γεωµετρία σπειρωµάτων που διευκολύνουν το λύσιµο των υποστηριγµάτων πλακών ακόµα και υπό µεγάλα φορτία

Ειδικά ασφαλιστικά άγκιστρα µειώνουν τον κίνδυνο τραυµατισµού και διευκολύνουν το χειρισµό

Υπόδειξη:Τα υποστηρίγµατα πλακών µπορούν να επεκταθούν κατά 0,50m (να ληφθεί υπόψη η µειωµένη φέρουσα ικανότητα).

(F) Κινητό πτυσσόµενο τρίποδο Εξάρτηµα τοποθέτησης υποστηριγµάτων πλακών Τα ευέλικτα πόδια του επιτρέπουν την τοποθέτηση και σε περιορισµένους χώρους όπως δίπλα σε τοιχία και γωνίες.

9720

-239

-01

9720

-238

-01 Προσέξτε τις πληροφορίες για τον χρήστη

"Doka-Πλαίσια αντιστήριξης 0,50m"!

Το Doka-Υποστήριγµα πλακών Eurex 20 700 επιτρέπεται να χρησιµοποιούνται µε περιορισµένο συνολικό µήκος.

Προσέξτε τις πληροφορίες για τον χρήστη "Doka-Υποστηρίγµατα πλακών Eurex 20 700"!

7999776009 - 01/2008

Page 8: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Σύστηµα για όλες τις πλάκες πάχους έως και 30 cmΗ απλή λειτουργία του Dokaflex 1-2-4 µπορεί να καταργήσει το στάδιο σχεδιασµού και προετοιµασίας εργασιών. Η µέτρηση των απαιτούµενων ποσοτήτων υλικών γίνεται βάσει του πίνακα υλικών.

Αποστάσεις και θέσεις των επιµέρους στοιχείωνΟι µέγιστες αποστάσεις είναι πάντα ξεκάθαρες, ακόµα και εάν το δοκάρι βρίσκεται πάνω, ανάµεσα ή και δίπλα στις σηµάνσεις.Η σωστή τοποθέτηση µπορεί να γίνει µε το µάτι και να ελεγχθεί χωρίς µέτρηµα.

x ... 0,5 m

Πρωτεύον και δευτερεύον δοκάριΤο Doka-∆οκάρι H20 top διάστασης 3,90m χρησιµοποιείται ως πρωτεύον δοκάρι, ενώ το Doka-∆οκάρι H20 top µήκους 2,65m χρησιµοποιείται ως δευτερεύον δοκάρι.

∆ιαστάσεις σανίδων καλουπώµατοςΟι διαστάσεις των σανίδων τύπου Dokadur 200/50cm και 250/50cm (21 ή 27mm) ταιριάζουν ακριβώς µε τον κάνναβο του συστήµατος Dokaflex.

A Σήµανση

1 σήµανση = 0,5 m µέγ. απόσταση δευτερεύοντος δοκαριού µέγ. πρόβολος δοκαριού

2 σηµάνσεις = 1,0 m µέγ. απόσταση υποστυλωµάτων

4 σηµάνσεις = 2,0 m µέγ. απόσταση πρωτεύοντος δοκαριού

x

9768-202-01

A

A Υποστηρίγµατα πλακών Eurex + ρυθµιζόµενη κεφαλή ξεκαλουπώµατος τύπου H20 + κινητό πτυσσόµενο τρίποδο

B Υποστηρίγµατα πλακών Eurex + κεφαλή υποστήριξης Η20 DFC Doka-∆οκάρι H20 top 2,65m (δευτερεύον δοκάρι)D Doka-∆οκάρι H20 top 3,90m (πρωτεύον δοκάρι)

Η κατεύθυνση του πρωτεύοντος δοκαριού πρέπει να είναι κάθετη στην διάσταση του χώρου (πλάτος / µήκος) που είναι περιττός αριθµός (5 m, 7 m, 9 m, ...). Αυτό έχει ως αποτέλεσµα την πιο αποδοτική αξιοποίηση του συστήµατος.

1

2 2

4

4

1

1

11

9720-242-01

A

C

B

D

8 999776009 - 01/2008

Page 9: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Οδηγίες δοµής και χρήσης

Καλούπωµα της µιας πλευράςΤοποθετήστε τα υποστηρίγµατα πλακών Τοποθετήστε προσωρινά στην άκρη τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα δοκάρια.Οι σηµάνσεις στα δοκάρια δείχνουν τις µέγιστες αποστάσεις:- 4 σηµάνσεις για τα πρωτεύοντα δοκάρια- 6 σηµάνσεις για τα υποστυλώµατα µε κινητό πτυσσόµενο τρίποδο

Ρυθµίστε στο περίπου το ύψος των υποστηριγµάτων πλακών µε ασφαλιστικά άγκιστρα.

Οι αριθµηµένες οπές διευκολύνουν τη ρύθµιση ύψους.

Τοποθετήστε τη ρυθµιζόµενη κεφαλή ξεκαλουπώµατος τύπου H20 στο υποστήριγµα πλακών. ∆ώστε προσοχή στην απόσταση a!

Τοποθετήστε τον κινητό πτυσσόµενο τρίποδα.

Στερεώστε τα υποστηρίγµατα πλακών στο κινητό πτυσσόµενο τρίποδο µε το µοχλό στερέωσης.Ελέγχετε ξανά τη σωστή στερέωση των ξυλότυπων πριν πατήσετε πάνω.

Τοποθέτηση σε γωνία ή τοιχίο

Σε περίπτωση που το κινητό πτυσσόµενο τρίποδο δεν µπορεί να ανοίξει πλήρως, π.χ. σε γωνίες κτιρίων, διάκενα µεταξύ πλακών κ.λπ., στερεώστε το κινητό πτυσσόµενο τρίποδα σε κάποιο άλλο υποστήριγµα πλακών, όπου είναι εφικτό το πλήρες άνοιγµα του.

Σηµαντική υπόδειξη:Λάβετε υπόψη σας επίσης το κεφάλαιο "Βοηθητικά υποστυλώµατα, τεχνολογία σκυροδέµατος και ξεκαλούπωµα" των οδηγιών χρήσεως.

Προσοχή! Σε περίπτωση ταυτόχρονης µετατόπισης των υποστηριγµάτων πλακών µε ρυθµιζόµενη κεφαλή ξεκαλουπώµατος θα πρέπει να ασφαλιστούν µε καρφίτσα ασφαλείας 16mm έναντι πτώσης. Αυτό ισχύει κυρίως κατά τη µεταφορά σε οριζόντια θέση.

Καθαρή απόσταση a ανάµεσα στη σφήνα και την πλάκα κεφαλής: 6 cm

9720-006

a

9720-006

Μην λιπαίνετε ή γρασάρετε τις σφηνωτές συνδέσεις.

Γυρίστε τις ρυθµιζόµενες κεφαλές ξεκαλουπώµατος δίπλα στα τοιχία, έτσι ώστε να µπορεί να γίνει πρόσκρουση της σφήνας για το ξεκαλούπωµα.

9720-240-019720-241-01

9720-204-01

9720-335-01

9999776009 - 01/2008

Page 10: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Τοποθέτηση πρωτεύοντων δοκαριών Με τη βοήθεια των δικράνων ανύψωσης τοποθετήστετα πρωτεύοντα δοκάρια στις ρυθµιζόµενες κεφαλές ξεκαλουπώµατος.

Οι ρυθµιζόµενες κεφαλές ξεκαλουπώµατος µπορούν να στηρίξουν τόσο µονά (υποστυλώµατα ακρών) όσο και διπλά δοκάρια (παράθεση).

Ευθυγραµµίστε το πρωτεύον δοκάρι στο ύψος της πλάκας.

Τοποθετήστε τα εγκάρσια δοκάρια Με τη βοήθεια των δικράνων ανύψωσης τοποθετήστε πάνω τα δευτερεύοντα δοκάρια.

Μέγιστη απόσταση δευτερευόντων δοκαριών: 1 σήµανση

Προειδοποίηση! Η τοποθέτηση φορτίων στο ξυλότυπο πλάκας (π.χ. δοκάρια, σανίδες, οπλισµός), επιτρέπεται έπειτα από την τοποθέτηση των ενδιάµεσων υποστυλωµάτων!

Με τη χρήση του σφιγκτήρα ενίσχυσης Β, οι σανίδες µπορούν να τοποθετηθούν στα υποστηρίγµατα πλακών ως διαγώνια ενίσχυση. (Μόνο ως βοηθητικό τοποθέτησης - ακατάλληλο για οριζόντια φορτία).

9720

-003

9720-205-01

9776-201-01

Κάτω από κάθε προβλεπόµενο σηµείο ένωσης σανίδας-µπετοφόρµ, πρέπει να είναι βρίσκεται ένα δοκάρι (ή διπλό δοκάρι).

9720

-005

9720

-243

-01

9776-204-01

10 999776009 - 01/2008

Page 11: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Τοποθετήστε τα ενδιάµεσα υποστυλώµατα Τοποθετήστε την κεφαλή υποστήριξης H20 DF των υποστηριγµάτων πλακών στον εσωτερικό σωλήνα και στη συνέχεια ασφαλίστε µε τον ενσωµατωµένο ατσάλινο συνδετήρα ελατηρίου.

Τοποθετήστε τα ενδιάµεσα υποστυλώµατα.

Μέγιστη απόσταση υποστυλωµάτων: 2 σηµάνσεις

Τοποθετήστε τις σανίδες τύπου Dokadur

Τοποθετήστε τις κατάλληλες κουπαστές ασφάλειας έναντι πτώσεων στην άκρη της πλάκας.

Τοποθετήστε τις σανίδες τύπου Dokadur κάθετα µε τα δευτερεύοντα δοκάρια.

Ψεκάστε τις σανίδες τύπου Dokadur µε το κατάλληλο λάδι.

A Κεφαλή υποστήριξης H20 DFB Doka-∆οκάρι H20 top

9767

-233

-01

321

9768-215-01

AB

9720-207-01

Χρησιµοποιείτε ατοµικό εξοπλισµό προστασίας κατά τη συναρµολόγηση των κουπαστών ασφάλειας έναντι πτώσεων.

Εάν θεωρηθεί απαραίτητο (π.χ. στην άκρη) ασφαλίστε την επιφάνεια του ξυλότυπου µε καρφιά.Συνιστώµενο µήκος καρφιών Πάχος σανίδας 21 mm - περ. 50 mm Πάχος σανίδας 27 mm - περ. 60 mm

9720-330-01

11999776009 - 01/2008

Page 12: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Σκυροδέτηση:Για την προστασία της επιφάνειας του ξυλότυπου, προτείνουµε αναδευτήρα µε λαστιχένιο προστατευτικό κάλυµµα.

Ξεκαλούπωµα

Αφαιρέστε τα ενδιάµεσα υποστυλώµατα Αφαιρέστε τα ενδιάµεσα υποστυλώµατα και τοποθετήστε τα στην παλέτα συσκευασίας.

Μετά την αφαίρεση των ενδιάµεσων υποστυλωµάτων, παραµένει ένας κάνναβος από υποστυλώµατα που απέχουν 2,0m και 3,0m στις δύο διευθύνσεις. Αυτό εξασφαλίζει αρκετό ελεύθερο χώρο για άνετη µεταφορά των παλετών συσκευασίας και κινητών σκαλωσιών.

Αντιανεµική προστασία Σε µεγαλύτερους χώρους για αύξηση της σταθερότητας, θα πρέπει η διαδικασία της τοποθέτησης των πρωτευόντων και δευτερεύοντων δοκαριών καθώς και των σανίδων καλουπώµατος να ακολουθεί την εξέλιξη του έργου.Προβλέψτε την απαιτούµενη ενίσχυση σε τοιχία ή υποστυλώµατα (βλ. εικόνα).

Σε περίπτωση κινδύνου ανατροπής λόγω αέρα, ασφαλίστε τυχόν ανεξάρτητες και εκτεθειµένες επιφάνειες πλάκας, κατά τα διαστήµατα διακοπής εργασίας (διαλείµµατα) και µετά την παύση της.

Τηρείτε τους επιτρεπτούς χρόνους ξεκαλουπώµατος.

Η κινητή σκαλωσιά DF ενδείκνυται για το ξεκαλούπωµα σε µεσαίο ύψος.

Πτυσσόµενη κυλιόµενη σκαλωσιά από ελαφρύ µέταλλο

Μεταβλητό ύψος εργασίας έως 3,80 m (µέγ. ύψος πλατφόρµας: 1,75 m)

Πλάτος σκαλωσιάς: 0,80 mΓια µεγαλύτερα ύψη ενδείκνυται η κινητή σκαλωσιά Doka Z.

9720-006

9768-219-01

12 999776009 - 01/2008

Page 13: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Χαµηλώστε το ξυλότυπο πλάκας Χαµηλώστε το ξυλότυπο πλάκας χτυπώντας µε ένα σφυρί τη σφήνα της ρυθµιζόµενης κεφαλής ξεκαλουπώµατος.

Αποµακρύνετε εξαρτήµατα που µπορεί να έχουν αποσυνδεθεί Γυρίστε και τραβήξτε το δευτερεύον δοκάρι και έπειτα τοποθετήστε το στην παλέτα συσκευασίας.Αφήστε το δοκάρι κάτω από την ένωση των σανίδων.

Αφαιρέστε τις σανίδες τύπου Dokadur και τοποθετήστε τις στην παλέτα συσκευασίας.

Αφαιρέστε τα υπόλοιπα δευτερύοντα και πρωτεύοντα δοκάρια και τοποθετήστε τα στην παλέτα συσκευασίας.

Αφαιρέστε τα υποστηρίγµατα πλακών1) Πιάστε το σωλήνα εισαγωγής µε το χέρι.2) Ανοίξτε τα ασφαλιστικά άγκιστρα, ώστε να απελευθερωθεί ο σωλήνας εισαγωγής. Έπειτα τον τοποθετείτε σπρώχνοντας µε το χέρι.

Τοποθετήστε κινητούς πτυσσόµενους τρίποδες και τα υποστηρίγµατα στην παλέτα συσκευασίας.

Τοποθετήστε τα βοηθητικά υποστυλώµατα Πριν τη σκυροδέτηση της επόµενης πλάκας τοποθετήστε τα βοηθητικά υποστυλώµατα.

9720-007

9720

-008

9720-009

Κατά προτίµηση µεταφέρετε τα υποστηρίγµατα πλακών και τις ρυθµιζόµενες κεφαλές ξεκαλουπώµατος χωριστά (η ξεχωριστή αποθήκευση των υποστηριγµάτων πλακών εξοικονοµεί χώρο στην παλέτα συσκευασίας).

Για περισσότερες πληροφορίες (αριθµός υποστυλωµάτων κ.λπ.) βλ. κεφάλαιο "Βοηθητικές υποστηρίξεις, τεχνολογία σκυροδέµατος και ξεκαλούπωµα"

9720-006

1

2

13999776009 - 01/2008

Page 14: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Ικανότητα προσαρµογής

Συµπληρώµατα και προσαρµογέςΟι περιοχές προσαρµογής αντιµετωπίζονται από το σύστηµα - δεν απαιτούνται επιπλέον εξαρτήµατα. Η προσαρµογή πραγµατοποιείται µε την τηλεσκοπική ρύθµιση των Doka-∆οκαριών και της εισαγωγής κατάλληλων λωρίδων µπετοφόρµ.

Μεγάλη ευελιξία κάνναβουΤο Dokaflex µπορεί να εφαρµοστεί και στις πιο δύσκολες κατόψεις.

Προσαρµογή στην άκρη Προσαρµογή στην περιοχή υποστυλωµάτων της κατασκευής

A Σανίδα τύπου DokadurB Λωρίδες µπετοφόρµ στην περιοχή συµπληρωµάτων

9720

-336

-01

9768

-209

-01

A

B

9776

-200

-01

A

B

9720-211-01

14 999776009 - 01/2008

Page 15: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Στοιχεία συστήµατος Dokaflex 1-2-4για πλάκες πάχους άνω των 30 cm

Ένα µόνο σύστηµα για το εργοτάξιοΓια πάχος πλακών έως 30 cm, δεν απαιτείται ειδικός σχεδιασµός. Τα ίδια στοιχεία του συστήµατος µπορούν επίσης να υπολογιστούν επακριβώς, σε σχέση µε το εκάστοτε πάχος των πλακών.Με αυτόν τον τρόπο, καθορίζεται ο ελάχιστος εξοπλισµός ξυλοτύπου που επιβάλλει το εκάστοτε πάχος πλάκας.Στους παρακάτω πίνακες συνυπολογίζεται επιπλέον κινητό φορτίο ίσο προς 20% του βάρους του νωπού σκυροδέµατος, το οποίο όµως δεν µπορεί να είναι µικρότερο από 1,5 kN/m2 (150 kg/m2). Το µέγιστο βέλος κάµψης στο πεδίο (l) έχει περιοριστεί στο l/500.

Στο εργοτάξιο ενδείκνυται ο απλός πίνακας για την εκτίµηση των επιτρεπτών αποστάσεων ανάµεσα στα πρωτεύοντα δοκάρια και τις πατοκολώνες.

Ξύλινο δοκάρι H20

Απόσταση δευτερεύοντος δοκαριού

Πάχος πλακών[cm]

Συνολικό φορτίο[kN/m2]

µέγ. επιτρ. πρωτεύοντος δοκαριού [m] µέγ. επιτρ. απόσταση υποστηριγµάτων [m]για απόσταση δευτερεύοντος δοκαριού

[m] για επιλεγµένη πρωτεύοντος δοκαριού [m]

0,50 0,625 0,667 0,75 1,00 1,25 1,50 1,75 2,00 2,25 2,50 2,75 3,00 3,5010 4,40 3,63 3,37 3,29 3,17 2,88 2,67 2,46 2,28 2,13 2,01 1,82 1,65 1,52 1,3012 4,92 3,43 3,19 3,12 3,00 2,72 2,53 2,33 2,16 2,02 1,81 1,63 1,48 1,36 1,1614 5,44 3,27 3,04 2,97 2,86 2,60 2,41 2,21 2,05 1,84 1,63 1,47 1,34 1,23 1,0516 5,96 3,14 2,92 2,85 2,74 2,49 2,31 2,12 1,92 1,68 1,49 1,34 1,22 1,12 0,9618 6,48 3,03 2,81 2,75 2,65 2,40 2,22 2,03 1,76 1,54 1,37 1,23 1,12 1,03 0,8820 7,00 2,93 2,72 2,66 2,56 2,32 2,14 1,90 1,63 1,43 1,27 1,14 1,04 0,95 Ρ22 7,52 2,84 2,64 2,58 2,48 2,26 2,06 1,77 1,52 1,33 1,18 1,06 0,97 0,89 Ρ24 8,04 2,76 2,57 2,51 2,42 2,19 1,99 1,66 1,42 1,24 1,11 1,00 0,90 0,83 Ρ26 8,56 2,70 2,50 2,45 2,35 2,14 1,87 1,56 1,34 1,17 1,04 0,93 0,85 Ρ Ρ28 9,08 2,63 2,44 2,39 2,30 2,09 1,76 1,47 1,26 1,10 0,98 0,88 0,80 Ρ Ρ30 9,66 2,57 2,39 2,34 2,25 2,03 1,66 1,38 1,18 1,04 0,92 0,83 0,75 Ρ Ρ35 11,22 2,45 2,27 2,23 2,14 1,78 1,43 1,19 1,02 0,89 0,79 0,71 Ρ Ρ Ρ40 12,78 2,35 2,18 2,13 2,04 1,56 1,25 1,04 0,89 0,78 0,70 0,63 Ρ Ρ Ρ45 14,34 2,26 2,10 2,04 1,93 1,39 1,12 0,93 0,80 0,70 0,62 0,56 Ρ Ρ Ρ50 15,90 2,18 2,01 1,94 1,83 1,26 1,01 0,84 0,72 0,63 0,56 Ρ Ρ Ρ Ρ

Πάχος πλακών [cm]µέγ. απόσταση δευτερεύοντος δοκαριού [m]

για πέτσωµα τύπουDokaplex 21mm 3-SO 21mm 3-SO 27mm

έως 18 0,75 0,75 0,75έως 40 0,67 0,67 0,75έως 50 0,50 0,625 0,67

15999776009 - 01/2008

Page 16: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Ξυλότυπος πλάκας στις άκρεςΙδιαίτερα στις άκρες, ο συνδυασµός Dokaflex 1-2-4 µε Dokamatic-Φατνώµατα παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήµατα.Ο ξυλότυπος για τα δοκάρια και τα κούτελα της πλάκας µαζί µε τα στηθαία προστασίας ενσωµατώνονται στο γωνιακό φάτνωµα.

Χωρίς περιµετρικό δοκάρι

Άκρες µε Dokaflex 1-2-4Εάν κατά τη χρήση του Dokaflex 1-2-4 δεν υπάρχει διαθέσιµο γωνιακό φάτνωµα, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω: Για να µπορούν να αντισταθµισθούν οι αναµενόµενες οριζόντιες δυνάµεις, θα πρέπει η ανωδοµή να είναι συνδεδεµένη σταθερά.

Η στερέωση της ενίσχυσης µπορεί να γίνει εναλλακτικά στα δευτερεύοντα ή πρωτεύοντα δοκάρια.

Με περιµετρικό δοκάρι

Staxo, Aluxo, d2 και ∆οκοσφιγκτήρας 20 συνδυάζονται άριστα µε το Dokaflex 1-2-4.

Προσέξτε τις πληροφορίες για τον χρήστη "Dokamatic-Φάτνωµα" και "Dokaflex-Φάτνωµα".

A Dokamatic-ΦάτνωµαB Dokaflex 1-2-4C Dokamatic-Πλατφόρµα φατνώµατοςD Ιµάντας σύσφιξης 5,00mE Doka-Express αγκύρωση 16x125mm

Προειδοποίηση! Σε περιπτώσεις κινδύνου πτώσης από

µεγάλο ύψος, απαιτείται η από πριν συναρµολόγηση στο έδαφος των δευτερευόντων δοκαριών µε τις πλατφόρµες φατνωµάτων.

Σε περιπτώσεις που οι πλατφόρµες εργασίας στηρίζονται σε αποσπώµενο ξυλότυπο πλάκας ασφαλίστε τα τµήµατα του ξυλότυπου έναντι ακούσιας ανύψωσης.

Ασφαλίστε τα δευτερεύοντα δοκάρια έναντι κινδύνου οριζόντιας µετατατόπισης.

Επιπλέον τοποθετήστε στο εργοτάξιο τα απαραίτητα προστατευτικά.

9720-338-01

A

C

D

B

E

A Dokamatic-ΦάτνωµαB Dokaflex 1-2-4C Κουπαστή T 1,80m, προστατευτικό στηθαίο σχήµατος S ή

στηθαία 1,50mD Ιµάντας σύσφιξης 5,00mE Doka-Express αγκύρωση 16x125mm

A Σύστηµα σκαλωσιάςB Dokaflex 1-2-4C ∆οκοσφιγκτήρας 20D Κουπαστή T 1,80m, προστατευτικό στηθαίο σχήµατος S ή

στηθαίο 1,50mE Ιµάντας σύσφιξης 5,00mF Doka-Express αγκύρωση 16x125mm και Doka-Σπείρα 16mm

9720-339-01

A

C

D

B

E

9720-247-01

A

D

C

B

F

E

16 999776009 - 01/2008

Page 17: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Ασφάλεια στο κτίριο

µε Προστατευτικό στηθαίο σχήµατος SΤο προστατευτικό στηθαίο σχήµατος S καθιστά εφικτή την ασφάλεια της κατασκευής έναντι πτώσεων. Το προστατευτικό στηθαίο σχήµατος S µπορεί να σφηνωθεί πάνω σε σκυροδετούµενες πλάκες µπετόν όπως επίσης σε πλατφόρµες, ξυλότυπους πλακών και τοιχία. Το εύρος σύσφιξης ανέρχεται σε 2 έως 43,5 cm.

a ... 1,0 m

µε Οδηγό κουπαστής 1,10mΟ οδηγός κουπαστής 1,10m εξυπηρετεί στη δηµιουργία προστατευτικών στηθαίων στην άκρη της οροφής. Ανάλογα µε την κατάσταση του κτιρίου και τις τοπικές συνθήκες ο οδηγός κουπαστής 1,10m µπορεί να στερεωθεί χωρίς τροποποίηση µε διάφορους τρόπους.

µε Προστατευτικό στηθαίο σχήµατος TΤο προστατευτικό στηθαίο σχήµατος Τ καθιστά εφικτή την κατασκευή προστατευτικών έναντι πτώσης. Ανάλογα µε την κατάσταση του κτιρίου και τις τοπικές συνθήκες το προστατευτικό στηθαίο σχήµατος Τ µπορεί να στερεωθεί χωρίς τροποποίηση µε διάφορους τρόπους.

A Προστατευτικό στηθαίο σχήµατος SB Προστατευτική τάβλα

Προσέξτε τις πληροφορίες για τον χρήστη "Προστατευτικό στηθαίο σχήµατος S"!

a ... 1,0 m

A Προστατευτικό στηθαίο 1,10mB Προστατευτική τάβλα

Προσέξτε τις πληροφορίες για τον χρήστη "Προστατευτικό στηθαίο 1,10m"!

9756

-206

-01

a

A

B

9771-200-01

a

A

B

9430-207-01

A

a ... 1,0 m

A Προστατευτικό στηθαίο σχήµατος TB Προστατευτική τάβλαC Αγκύρωση

(Αγκύρωση για ακραίο γέφυρας 15,0 - Φουρκέτα 15,0 - Ροζέτα 15,0)

Προσέξτε τις πληροφορίες για τον χρήστη "Προστατευτικό στηθαίο σχήµατος T"!

9755-205-01a

A

B9755-205-02

A

B

C

17999776009 - 01/2008

Page 18: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

∆οκοσφιγκτήραςΜε το δοκοσφιγκτήρα 20 καλουπώνονται επαγγελµατικά τόσο τα δοκάρια όσο και τα κούτελα της πλάκας. Με τη βοήθεια της προσαρτώµενης προέκτασης για δοκάρι 60 cm είναι δυνατές προσαρµογές ύψους µε ακρίβεια εκατοστού.Καταργούνται οι χρονοβόρες κατασκευές µε χρήση παραδοσιακής ξυλείας. Ο δοκοσφιγκτήρας υποστηρίζει µε ακρίβεια τον πλαϊνό ξυλότυπο και εγγυάται καθαρές επιφάνειες σκυροδέµατος και ακµών.

Χειρισµός του δοκοσφιγκτήρα Τοποθετήστε το δοκοσφιγκτήρα στο δευτερεύον δοκάρι Η 20 και πιέστε τον στον πλευρικό ξυλότυπο.

Χάρη στη µεγάλη επιφάνεια του δοκοσφιγκτήρα επιτυγχάνεται µεγάλη ακρίβεια της γωνίας του πλευρικού ξυλότυπου.

Σφίξτε το δοκοσφιγκτήρα

Χάρη στη λοξή πίεση του δοκοσφιγκτήρα κατά τη σύσφιξή του επιτυγχάνεται "απόλυτη εφαρµογή" των επιφανειών των ξυλότυπων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσµα µια καθαρή επιφάνεια σκυροδέµατος.

Οριζόντια ξύλινα δοκάρια(ύψους έως 60 cm)

Υπόδειξη:Απαγορεύεται η τοποθέτηση των ξύλινων δοκαριών σε ΄΄ξαπλωτή΄΄ θέση (το ξύλινο δοκάρι πάντα σε 'όρθια' θέση). Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η θέση αυτή στην απεικονιζόµενη χρήση του δοκοσφιγκτήρα.

Κάθετα ξύλινα δοκάρια(ύψος έως 90 cm)

A ∆οκοσφιγκτήρας 20B Προσαρτώµενη προέκταση για δοκάρι 60 cm

5861

4900

0-3b

B

586148000-3b

A

9720-321-01

9720-322-01

9720-323-01

9720-324-01

9720-232-01

9720-233-01

18 999776009 - 01/2008

Page 19: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

∆οκάρι εξωτερικά της πλάκας / ξυλότυπος για κούτελαΌλες οι πληροφορίες ισχύουν για σανίδες καλουπώµατος 3-SO 21 mm και 3-SO 27 mm.

Ύψος δοκαριού από 10 έως 30 cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Πλευρικός ξυλότυπος: Doka-∆οκάρι H20 top

Ύψος δοκαριού από 30 έως 47 cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Πλευρικός ξυλότυπος: Doka-∆οκάρι H20 top Ορθογωνισµένο ξύλο 4/8 cm για ύψος δοκαριού από

30 έως 34 cm Ορθογωνισµένο ξύλο 8/8 cm για ύψος δοκαριού από

34 έως 47 cm

Ύψος δοκαριού από 47 έως 70 cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Πλευρικός ξυλότυπος: 2 Doka-∆οκάρια H20 top

Ύψος δοκαριού από 70 έως 90 cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Πλευρικός ξυλότυπος: Κάθετα ξύλινα δοκάρια Doka H20

h... Ύψος δοκαριούb... Πλάτος δοκαριούl... Απόσταση πρωτεύοντος δοκαριού

Απόσταση δευτερεύοντος

δοκαριούΘέση του δοκοσφιγκτήρα

50,0 cm Σε κάθε 3ο δευτερεύον δοκάρι

Απόσταση δευτερεύοντος

δοκαριούΘέση του δοκοσφιγκτήρα

50,0 cm Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

9720-249-01

h

b

l

9720-250-01

h

b

l

hΑπόσταση

δευτερεύοντος δοκαριού

Θέση του δοκοσφιγκτήρα

έως 60 cmαπό 60 cm

50,0 cm33,3 cm

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

Όπου απαιτείται µεγαλύτερος αριθµός προτείνουµε την πρόσθετη αγκύρωση (A) του πλευρικού ξυλότυπου.

hΑπόσταση

δευτερεύοντος δοκαριού

Θέση του δοκοσφιγκτήρα

έως 85 cmaπό 85 cm

41,7 cm36,0 cm

Σε κάθε δευτερεύον δοκάριΣε κάθε δευτερεύον δοκάρι

9720-251-01

h

b

l

9720-252-01

h

b

l

A

19999776009 - 01/2008

Page 20: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

∆οκάρι εσωτερικά της πλάκας

Το δευτερεύον δοκάρι πλάκας παράλληλα στο δοκάριΌλες οι πληροφορίες ισχύουν για σανίδες καλουπώµατος 3-SO 21 mm και 3-SO 27 mm.Εύρος πλάκας εκατέρωθεν του δοκαριού έως 1,0 m.

Ύψος δοκαριού από 10 έως 30 cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Ξυλότυπος πάτου: Ύψος ορθογωνισµένου ξύλου = 30-h (cm)Πλευρικός ξυλότυπος: Doka-∆οκάρι H20 top Ορθογωνισµένο ξύλο 10/8 cm

Ύψος δοκαριού από 30 έως 47 cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Πλευρικός ξυλότυπος: Doka-∆οκάρι H20 top Ορθογωνισµένο ξύλο 4/8 cm για ύψος δοκαριού από

30 έως 34 cm Ορθογωνισµένο ξύλο 8/8 cm για ύψος δοκαριού από

34 έως 47 cm

Ύψος δοκαριού από 47 έως 60 cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Πλευρικός ξυλότυπος: 2 Doka-∆οκάρια H20 top

Ύψος δοκαριού από 60 έως 70 cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Πλευρικός ξυλότυπος: 2 Doka-∆οκάρια H20 top Ύψος ορθογωνισµένου ξύλου = h-60 (cm)

Πάχος πλάκας d

Απόσταση δευτερεύοντος

δοκαριούΘέση του δοκοσφιγκτήρα

20 cm30 cm

62,5 cm41,7 cm

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

Σε κάθε 3ο δευτερεύον δοκάρι

Πάχος πλάκας d

Απόσταση δευτερεύοντος

δοκαριούΘέση του δοκοσφιγκτήρα

20 cm30 cm

41,7 cm33,3 cm

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

9720-253-01

hd

b

l

9720-254-01

hd

b

l

Πάχος πλάκας d

Απόσταση δευτερεύοντος

δοκαριούΘέση του δοκοσφιγκτήρα

20 cm30 cm

31,25 cm25,00 cm

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

Πάχος πλάκας d

Απόσταση δευτερεύοντος

δοκαριούΘέση του δοκοσφιγκτήρα

20 cm30 cm

40,0 cm-

Σε κάθε δευτερεύον δοκάρι-

9720-255-01

hd

b

l

9720-256-01

hd

b

l

20 999776009 - 01/2008

Page 21: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Το δευτερεύον δοκάρι πλάκας κάθετα στο δοκάριΌλες οι πληροφορίες ισχύουν για σανίδες καλουπώµατος 3-SO 21 mm και 3-SO 27 mm.Εύρος πλάκας εκατέρωθεν του δοκαριού έως 1,0 m.

Ύψος δοκαριού από 10 έως 30 cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Ξυλότυπος πάτου: Ύψος ορθογωνισµένου ξύλου = 30-h (cm)Πλευρικός ξυλότυπος: Doka-∆οκάρι H20 top Ορθογωνισµένο ξύλο 10/8 cm

Ύψος δοκαριού από 30 έως 40 cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Πλευρικός ξυλότυπος: Doka-∆οκάρι H20 top Ύψος ορθογωνισµένου ξύλου = h-20 (cm)

Ύψος δοκαριού από 40 έως 51cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Πλευρικός ξυλότυπος: Doka-∆οκάρι H20 top Ύψος ορθογωνισµένου ξύλου = h-40 (cm)

Ύψος δοκαριού από 51 έως 70 cm

b ... max. 100 cml ... max. 150 cm

Πλευρικός ξυλότυπος: Doka-∆οκάρι H20 top Ορθογωνισµένο ξύλο 5/8 cm για ύψος δοκαριού από

51 έως 60 cm Ορθογωνισµένο ξύλο 10/8 cm για ύψος δοκαριού από 60 έως 70 cm

h... Ύψος δοκαριούb... Πλάτος δοκαριούl... Απόσταση πρωτεύοντος δοκαριού

Πάχος πλάκας d

Απόσταση δευτερεύοντος

δοκαριούΘέση του δοκοσφιγκτήρα

20 cm30 cm

62,5 cm41,7 cm

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

Σε κάθε 3ο δευτερεύον δοκάρι

Πάχος πλάκας d

Απόσταση δευτερεύοντος

δοκαριούΘέση του δοκοσφιγκτήρα

20 cm30 cm

50,0 cm41,7 cm

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

9720-257-01

hd

b

l

9720-258-01

hd

b

l

Πάχος πλάκας d

Απόσταση δευτερεύοντος

δοκαριούΘέση του δοκοσφιγκτήρα

20 cm30 cm

41,70 cm31,25 cm

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάρι

Σε κάθε 2ο δευτερεύον δοκάριι

Πάχος πλάκας d

Απόσταση δευτερεύοντος

δοκαριούΘέση του δοκοσφιγκτήρα

20 cm30 cm

40,0 cm-

Σε κάθε δευτερεύον δοκάρι-

9720-259-01

hd

b

l

9720-260-01

hd

b

l

21999776009 - 01/2008

Page 22: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Καλουπώµατα στις άκρες

Universal υποστήριξη για κούτελο 30cmΤοποθέτηση A: Στερέωση µε καρφιά

d ... Πάχος πλάκας µέγ. 30 cm

Τοποθέτηση B: Στερέωση µε βίδες Spax

d ... Πάχος πλάκας µέγ. 30 cm

∆ιαστασιολόγηση

A Universal υποστήριξη για κούτελο 30cmB Καρφί 3,1x80C Doka-Σανίδα ξυλότυπου 3-SO

Συµβουλή αφαίρεσης: Αφαιρέστε τα καρφιά που βρίσκονται στην πλευρά της υποστήριξης για κούτελο.

Τοποθετήστε το σφυρί στο κενό (κοµµάτι ξύλο για προστασία των σανιδιών).

Ανυψώστε την υποστήριξη για κούτελο.

9776-202-01

d

B

A

B

C

Tr652-203-02

A Universal υποστήριξη για κούτελο 30cmD Βίδες Spax 4x40 (πλήρες σπείρωµα)E Doka-∆οκάρι H20 top

Μέγ. επιφάνεια κάλυψης a

για πάχος πλάκας [cm]

Στερέωση Τοποθέτηση 20 25 30

4 τεµ. Καρφιά 3,1x80 A 90 50 304 τεµ. Βίδες Spax 4x40(πλήρες σπείρωµα) B 220 190 160

d

D

A

D

E

9776-203-01

TR652-202-01

a

22 999776009 - 01/2008

Page 23: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Σηµειώσεις

23999776009 - 01/2008

Page 24: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

ΣυνδυασµοίΛόγω της οµοιόµορφης κατασκευής της ανωδοµής των συστηµάτων πλακών Doka, µπορούν να συνδυαστούν κατάλληλα στο εργοτάξιο.

Φάτνωµα Dokamatic και DokaflexΤα φατνώµατα Doka είναι προκατασκευασµένα και έτσι εξοικονοµούν χρόνο εργασίας και χρήσης γερανού. Η οριζόντια µεταφορά στο επόµενο επίπεδο σκυροδέτησης µπορεί να γίνει µε το βαγονέτο µεταφοράς µε προέκταση µηχανισµού µετακινήσεως, από έναν εργάτη. Το σύστηµα µειώνει το χρόνο καλουπώµατος σε µεγάλες επιφάνειες και τα καταφέρνει ακόµα και σε µεταβαλλόµενες απαιτήσεις στατικής και γεωµετρίας.

Doka XtraΗ υψηλή αποδοτικότητα του οικονοµικού και γρήγορου συστήµατος οφείλεται στην προκαθορισµένη διαδικασία ξεκαλουπώµατος που καθιστά δυνατή την οµοιόµορφη επιβάρυνση του προσωπικού του εργοταξίου. Η ελεύθερη επιλογή επιφάνειας ξυλότυπου καλύπτει τις επιθυµίες των αρχιτεκτόνων, όσον αφορά την εµφάνιση σκυροδέµατος.

Προσέξτε τις πληροφορίες για τον χρήστη "Dokamatic-Φάτνωµα" και "Dokaflex-Φάτνωµα".

Προσέξτε τις πληροφορίες για τον χρήστη "Doka Xtra".

24 999776009 - 01/2008

Page 25: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Μελέτη ξυλοτύπων µε Tipos

Οργάνωση εργασιών καλουπώµατος µε το πρόγραµµα Tipos-DokaTο πρόγραµµα Tipos σχεδιάσθηκε ειδικά για σας, που θέλετε να οργανώσετε τις εργασίες σας µε το σύστηµα Doka. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο εργαλείο που χρησιµοποιούν και οι δικοί µας τεχνικοί στο καλούπωµα πλακών και τοιχείων.

Απλό στη χρήση, γρήγορο και σίγουρο αποτέλεσµαΤο απλό στη χρήση περιβάλλον λειτουργίας του σας επιτρέπει να δουλεύετε γρήγορα και αποτελεσµατικά. Από τη σχεδίαση της κάτοψης µέχρι και τον τελικό έλεγχο του ξυλότυπου έχετε πάντα το µεγάλο πλεονέκτηµα, ότι κερδίζετε χρόνο.Ένα πλήθος παραδειγµάτων από την πράξη εξασφαλίζει την οικονοµικότερη και αρτιότερη τεχνική λύση στο πρόβληµα καλουπώµατος, που σας απασχολεί. Ετσι δουλεύετε µε αίσθηµα ασφαλείας και βέβαια µειωµένο κοστολόγιο.Μπορείτε να δουλέψετε αµέσως µε πίνακες προµέτρησης ποσοτήτων, κατόψεις, προσόψεις, τοµές και προοπτικά. Η εξαιρετικά λεπτοµερής επεξεργασία των σχεδίων προσφέρει πολύτιµη βοήθεια στό χρήστη.

Οι απεικονίσεις των ξυλότυπων µπορεί να γίνουν πολύ ξεκάθαρες. Το Tipos Doka προσφέρει µια εντυπωσιακή απεικόνιση τόσο για την κάτοψη όσο και για διάφορες τοµές της κατασκευής.

Πάντα µε τη σωστή ποσότητα ξυλότυπων και εξαρτηµάτων

Οι πίνακες ποσοτήτων, που συντάσσονται αυτόµατα, µεταφέρονται και σε άλλα προγράµµατα για περαιτέρω επεξεργασία.Οι ξυλότυποι και τα εξαρτήµατα που προµηθεύεστε ή αντικαθιστάτε την τελευταία στιγµή κοστίζουν συνήθως περισσότερο. Το πρόγραµµα αυτό προσφέρει πλήρεις πίνακες προµέτρησης ποσοτήτων καταργώντας έτσι τους αυτοσχεδιασµούς, αποτρέπει έγκαιρα τις οικονοµικές υπερβάσεις και διαχειρίζεται τα αποθέµατα σας µε τον καλύτερο τρόπο.

25999776009 - 01/2008

Page 26: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Μεταφορά, στοίβαξη και αποθήκευση

Doka-Παλέτα µε πλέγµα 1,70x0,80m

Η ιδανική συσκευασία για όλα τα µικροεξαρτήµατα: έχει µεγάλη διάρκεια ζωής παλετάρεται µεταφέρεται µε ασφάλεια µε τον γερανόΣτην παλέτα µε πλέγµα µπορούν να µεταφερθούν π.χ.: κινητούς πτυσσόµενους τρίποδες προστατευτικά στηθαία σχήµατος S

Doka-Κιβώτιο πολλαπλών χρήσεων 1,20x0,80m

Η ιδανική συσκευασία για όλα τα µικροεξαρτήµατα: έχει µεγάλη διάρκεια ζωής παλετάρεται µεταφέρεται µε ασφάλεια µε τον γερανόΣτο κιβώτιο πολλαπλών χρήσεων µπορούν να µεταφερθούν π.χ.: ρυθµιζόµενες κεφαλές ξεκαλουπώµατος Doka κεφαλές υποστήριξης H20 DF

Υποδιαιρέσεις κιβωτίου πολλαπλών χρήσεωνΤο περιεχόµενο του κιβωτίου πολλαπλών χρήσεων µπορεί να χωριστεί στις υποδιαιρέσεις του κιβωτίου 1,20m ή 0,80m.

Πιθανές υποδιαιρέσεις

Αξιοποιήστε τα πλεονεκτήµατα που σας προσφέρουν οι Doka-Συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων στο εργοτάξιο.Η Doka προσφέρει δοκιµασµένα µέσα µεταφοράς και φύλαξης των εξαρτηµάτων της µε την παράδοσή τους σε συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων. Συσκευασίες που δεν χρειάζεστε µπορείτε να τις στείλετε πίσω στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Μέγ. φέρουσα ικανότητα: 700 kg

Προσοχή στις οδηγίες λειτουργίας!

Μέγ. φέρουσα ικανότητα: 1500 kg

Προσοχή στις οδηγίες λειτουργίας!

A Ελάσµατα για τη στερέωση της υποδιαίρεσης

Υποδιαιρέσεις κιβωτίου πολλαπλών χρήσεων

σε οριζόντια κατεύθυνση

σε κατακόρυφη κατεύθυνση

1,20m µέγ. 3 τεµ. Ρ0,80m Ρ µέγ. 3 τεµ.

Tr75

5-20

0-02

A

Tr755-200-04 Tr755-200-05

26 999776009 - 01/2008

Page 27: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Doka-Παλέτα συσκευασίας 1,55x0,85mΙδανική για όλες τις διαστάσεις υποστηριγµάτων πλακών, ξύλινων δοκαριών και άλλων σανίδων καλουπώµατος.Η ιδανική συσκευασία για µεγάλα εξαρτήµατα: έχει µεγάλη διάρκεια ζωής παλετάρεται µεταφέρεται µε ασφάλεια µε τον γερανό

Ικανότητα φόρτωσης παλέτας συσκευασίας

Σετ τροχών BΜε το σετ τροχών σύσφιξης B η συσκευασία πολλαπλών χρήσεων µετατρέπεται σε ένα γρήγορο και ευέλικτο µεταφορικό µέσο.Ιδανικό για ανοίγµατα διέλευσης από 90 cm.

Το σετ τροχών σύσφιξης B µπορεί να συναρµολογηθεί στις παρακάτω συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων: Doka-Παλέτες συσκευασίας Doka-Κιβώτιο µικροεξαρτηµάτων

Ιµάντας πρόσδεσης παλέτας 50Με τον ιµάντα πρόσδεσης παλέτας 50, µπορούν να παλεταριστούν οµοιόµορφα και να µεταφερθούν οι σανίδες τύπου Dokadur.

Ο ιµάντας πρόσδεσης παλέτας συνδυάζει το προφίλ στήριξης, τον ιµάντα σύσφιξης και την περιµετρική προστασία ακµών.

Είναι δυνατή η ταυτόχρονη χρήση µε την κινητή Doka-Παλέτα συσκευασίας (µεταφορά σε τροχούς δίχως χρήση γερανού).

Οι σανίδες τύπου Dokadur παραδίδονται µε τους ιµάντες πρόσδεσης παλέτας 50. Για κάθε παλέτα στοιχείων απαιτούνται 2 ιµάντες πρόσδεσης παλέτας 50.

Μέγ. φέρουσα ικανότητα: 1100 kg

Doka-Υποστηρίγµατα πλακώνEurex 20 250, 300 και 350 40 τεµ.Eurex 20 400 και 550 30 τεµ.Eurex 30 250 και 300 40 τεµ.Eurex 30 350, 400 και 450 30 τεµ.Σανίδες τύπου Dokadur21mm 32 τεµ.27mm 25 τεµ.Doka-∆οκάριH20 top 27 τεµ.

Προσοχή στις οδηγίες λειτουργίας!

9720-332-01

Σανίδες τύπου Dokadur 21mm 50 τεµ.Σανίδες τύπου Dokadur 27mm 40 τεµ.

27999776009 - 01/2008

Page 28: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Βοηθητικά υποστηρίγµατα, τεχνολογία σκυροδέµατος και ξεκαλούπωµα

Πότε γίνεται το ξεκαλούπωµα?Το φορτίο που προκύπτει κατά τη σκυροδέτηση (ίδιον βάρος πλάκας) αποτελεί σε ψηλά κτίρια συνήθως το 50% του φορτίου σχεδιασµού που µπορεί να αναλάβει η πλάκα (ίδιον βάρος πλάκας + πάτωµα + κινητό φορτίο).Αυτό σηµαίνει ότι το ξεκαλούπωµα µπορεί να γίνει στα µισά της 28ήµερης διαδικασίας πήξης του σκυροδέµατος. Πρακτικά τότε η πλάκα µπορεί να αναλάβει το δικό της βάρος.

Γιατί απαιτείται η χρήση βοηθητικών υποστηριγµάτων µετά το ξεκαλούπωµα?Τα βοηθητικά υποστηρίγµατα είναι απαραίτητα για τη µεταφορά κινητού φορτίου της καινούριας πλάκας ή για φορτία µπετόν της επόµενης προς κατασκευή πλάκας.

Σωστή τοποθέτηση των βοηθητικών υποστηριγµάτωνΤα βοηθητικά υποστηρίγµατα µοιράζουν το φορτίο ανάµεσα στην καινούργια πλάκα και στην προηγούµενη πλάκα. Η κατανοµή του φορτίου εξαρτάται από την ακαµψία της πλάκας.Η αριθµητική αναλογία µεταξύ των βοηθητικών και κυρίων υποστηριγµάτων ξυλότυπου συνοψίζεται στις κάτωθι 2 περιπτώσεις: µόνο περί των 0,4 βοηθητικό ανά 1 κύριο υποστήριγµα, όταν η ακαµψία των δύο πλακών είναι οµοειδής.

µόνο µερί των 0,8 βοηθητικό ανά 1 κύριο υποστήριγµα, όταν η προηγούµενη πλάκα έχει σηµαντικά µεγαλύτερη ακαµψία (πλάκα θεµελίων).

Πρόοδος πήξης νέου σκυροδέµατοςΗ πρόοδος της πήξης του σκυροδέµατος µπορεί να βρεθεί από το διάγραµµα, ανάλογα µε το είδος του τσιµέντου. Απαιτείται µια µέση θερµοκρασία σκυροδέµατος 20°C κατά το στάδιο της πήξης.

Νερό/Υλικό πήξης (τσιµέντο)= 0,50

Σηµαντική υπόδειξη:Εάν στο διάστηµα αυτό τα υποστηρίγµατα πλακών δεν χαλαρώσουν, θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται µε το βάρος της πλάκας.Κατά τη σκυροδέτηση της επόµενης πλάκας, αυτό µπορεί να οδηγήσει σε διπλασιασµό του φορτίου των υποστηριγµάτων.Τα υποστηρίγµατα πλακών δεν είναι κατασκευασµένα για να αντέξουν αυτήν την υπερφόρτιση. Εξαιτίας αυτού µπορεί να παρουσιαστούν µετέπειτα βλάβες στον ξυλότυπο, στα υποστηρίγµατα πλακών και στην ίδια την κατασκευή.

Ρωτήστε τον ειδικό!Γενικά το ζήτηµα των βοηθητικών υποστυλωµάτων θα πρέπει να διευκρινιστεί µε τους αρµόδιους τεχνικούς ανεξάρτητα από τα παραπάνω στοιχεία. Σε περιπτώσεις αµφιβολιών ή στην εξαιρετική περίπτωση µη οµοειδών συστηµάτων πλακών απευθυνθείτε σε ειδικό στατικό.

Αντοχή ως ποσ

οστό

(%) της

τελικής

µετά

την πάροδο

28 η

µερώ

ν β W

N,t /

βW

N,2

8

∆ιάρκεια ζωής σκυροδέµατος σε ηµέρες

A Z 45 F, PZ 475B Z 35 F, PZ 375C Z 35 L (Τσιµέντο υψικαµίνων µε 60% σκωρία υψικαµίνων)

9720-100

100

0 1 3 7 28

20

40

60

80

B

C

A

28 999776009 - 01/2008

Page 29: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Κάµψη του νέου σκυροδέµατοςΤο µέτρο ελαστικότητας του σκυροδέµατος ξεπερνά µετά από 3 µέρες το 90% του τελικού αποτελέσµατος – ανεξαρτήτως από το µίγµα του σκυροδέµατος. Έτσι παρουσιάζεται µόνο µια επουσιώδης µεγέθυνση της ελαστικής παραµόρφωσης του νέου σκυροδέµατος.Η παραµόρφωση του σκυροδέµατος λόγω ερπυσµού, ο οποίος καταλαγιάζει µόνο έπειτα από κάποια χρόνια, ξεπερνά πολλές φορές την ελαστική παραµόρφωση.Το πρόωρο ξεκαλούπωµα – π.χ. µετά από 3 και όχι µετά από 28 µέρες – έχει ωστόσο µόνο ως αποτέλεσµα την αύξηση της συνολικής παραµόρφωσης, µε ποσοστό µικρότερο του 5%.Πέραν τούτου, το ποσοστό επιρροής του ερπυσµού κυµαίνεται εξαιτίας διαφόρων επιδράσεων, όπως π.χ. η σταθερότητα των αδρανών υλικών ή η υγρασία του αέρα, µεταξύ 50% και 100% της κανονικής τιµής. Αυτό σηµαίνει πρακτικά ότι η συνολική κάµψη της πλάκας είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο που έγινε το ξεκαλούπωµα.

Ρωγµές στο νέο σκυρόδεµαΟι δυνάµεις συνοχής µεταξύ οπλισµού και σκυροδέµατος αναπτύσσονται ταχύτερα από την αντοχή συνολικά του νέου σκυροδέµατος. Συµπεραίνουµε έτσι ότι το πρόωρο ξεκαλούπωµα δεν επιδρά αρνητικά στο µέγεθος και τη κατανοµή των ρωγµών στην πλευρά εφελκυσµού σε κατασκευές οπλισµένου σκυροδέµατος.Άλλες µορφές ρωγµών, π.χ. λόγω συστολής, πολύ πρόωρου ξεκαλουπώµατος, ειδικών παραµορφώσεων κ.λπ., µπορούν να αντιµετωπισθούν αποτελεσµατικά εκ των υστέρων.

Αποκατάσταση του νέου σκυροδέµατοςΤο νέο σκυρόδεµα είναι εκτεθειµένο στις συνέπειες που έχει κάθε σκυρόδεµα που παρασκευάζεται επί τόπου, οι οποίες µπορούν να προκαλέσουν ρωγµές καθώς και χρονοβόρα πήξη: Πρόωρο στέγνωµα Πολύ γρήγορο πάγωµα τις πρώτες µέρες Πολύ χαµηλή θερµοκρασία ή παγετός Μηχανική φθορά της επιφάνειας σκυροδέµατος κ.λπ.Ένα απλό προστατευτικό µέτρο είναι η παρατεταµένη παραµονή των ξυλότυπων στην επιφάνεια σκυροδέµατος. Το προστατευτικό αυτό µέτρο θα πρέπει να εφαρµόζεται παράλληλα µε τα ήδη γνωστά µέτρα αποκατάστασης.

Ξεκαλούπωµα πλακών µεγάλων ανοιγµάτων άνω των 7,5mΓια λεπτές πλάκες µε µεγάλα ανοίγµατα (π.χ. σε χώρους στάθµευσης), δώστε προσοχή στα παρακάτω:Κατά το ξεκαλούπωµα (χαλάρωµα) των τµηµάτων πλακών παρουσιάζονται περιστασιακά πρόσθετα φορτία στα υποστηρίγµατα πλακών που δεν έχουν χαλαρώσει ακόµα. Αυτό µπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση και καταστροφή των υποστηριγµάτων πλακών.Σε ιδιαίτερα λεπτές σκυροδετούµενες πλάκες µπετόν θα πρέπει κατά τη µελέτη ή τη διαστασιολόγηση των ξυλότυπων πλάκας να ληφθεί υπόψη, πέρα από τις συνηθισµένες µετρήσεις, η επιβάρυνση κατά τη διαδικασία ξεκαλουπώµατος.Παρακαλούµε επικοινωνήστε µε τον ειδικό τεχνίτη της Doka.

l ... Άνοιγµα πλάκας άνω των 7,50m

Βασικά ισχύει:Η διαδικασία ξεκαλουπώµατος θα πρέπει να ξεκινά από το κέντρο της πλάκας (µέσο του πεδίου) και να συνεχίζεται µέχρι τις άκρες των πλακών. Σε µεγαλύτερες αποστάσεις θα πρέπει η διαδικασία αναγκαστικά να διακόπτεται!

A Μετάθεση φορτίων

9767-214-01

l

A A

29999776009 - 01/2008

Page 30: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Σηµειώσεις

30 999776009 - 01/2008

Page 31: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Προσφορές Σέρβις Doka

Doka-Υπηρεσία συντήρησης εξοπλισµού

Για να είναι οι ξυλότυποι σας πάντα έτοιµοι για το επόµενο έργοΤον έλεγχο, τον καθαρισµό και τη συντήρηση του συστήµατος Dokaflex αναλαµβάνει για εσάς µε µεγάλη ευχαρίστηση η υπηρεσία συντήρησης εξοπλισµού Doka. Mε εξειδικευµένους συνεργάτες και εξοπλισµό επαναφέρει τους ξυλότυπούς σας σε άψογη κατάσταση και µε χαµηλό κόστος.Το πλεονέκτηµά σας: Έχετε πάντα έτοιµους ξυλότυπους για τοποθέτηση, οι οποίοι τώρα έχουν και µεγαλύτερη διάρκεια ζωής.Εκτός αυτού: µόνο µε καλά συντηρηµένους ξυλότυπους επιτυγχάνετε τέλειες επιφάνειες µπετόν. Οι ξυλότυποι σας καθαρίζονται σχολαστικά σε µοντέρνες εγκαταστάσεις µε µεθόδους που εξοικονοµούν ενέργεια και µε τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Εκπαίδευση πελατών Doka

Μαθήµατα καλουπώµατος που αποφέρουνΟι εργασίες καλουπώµατος έχουν το υψηλότερο κόστος από όλες τις εργασίες µπετόν στο εργοτάξιο. Οι ξυλότυποι νέας τεχνολογίας βοηθούν στη συµπίεση του κόστους. Απαραίτητη προϋπόθεση όµως είναι και η βελτίωση της γενικότερης ροής των εργασιών καλουπώµατος.Για να το επιτύχετε δεν αρκούν µόνον καλύτεροι ξυλότυποι. Θα πρέπει να γνωρίζετε και πως χρησιµοποιούνται. Για τον σκοπό αυτό η Doka έχει καταρτίσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα για όλους όσους τους χρησιµοποιούν και τους βοηθά στην αύξηση της απόδοσης και τη θεαµατική µείωση του κόστους.Στις εκπαιδεύσεις πελατών Doka γίνεται επίσης αναφορά στον ιδανικό εξοπλισµό καλουπιών από πλευρά τεχνικής ασφάλειας και από πλευρά χειρισµού, µε αποτέλεσµα την αύξηση εργασιακής ασφάλειας στο εργοτάξιο.Το εκπαιδευτικό πρόγραµµα της Doka αξίζει της προσοχής σας.Η πλησιέστερη Doka-αντιπροσωπεία θα σας πληροφορήσει ευχαρίστως για το συγκεκριµένο πρόγραµµα.

31999776009 - 01/2008

Page 32: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Συνοπτικός πίνακας

Είδος Nr.[kg] Είδος Nr.[kg]Doka-Σύστηµα καλουπώµατος πλακώνDokaflex 1-2-4

Doka-Υποστήριγµα πλάκας Eurex 20 250 12,9 586086000Ύψος: 152 - 250 cmDoka-Υποστήριγµα πλάκας Eurex 20 300 15,3 586087000Ύψος: 172 - 300 cmDoka-Υποστήριγµα πλάκας Eurex 20 350 17,8 586088000Ύψος: 197 - 350 cmDoka-Υποστήριγµα πλάκας Eurex 20 400 22,2 586089000Ύψος: 227 - 400 cmDoka-Υποστήριγµα πλάκας Eurex 20 550 34,6 586090000Ύψος: 297 - 550 cmDoka-Deckenstütze Eurex 20

Doka-Υποστήριγµα πλάκας Eurex 30 250 14,8 586092000Ύψος: 152 - 250 cmDoka-Υποστήριγµα πλάκας Eurex 30 300 16,7 586093000Ύψος: 172 - 300 cmDoka-Υποστήριγµα πλάκας Eurex 30 350 20,5 586094000Ύψος: 197 - 350 cmDoka-Υποστήριγµα πλάκας Eurex 30 400 24,9 586095000Ύψος: 227 - 400 cmDoka-Υποστήριγµα πλάκας Eurex 30 450 29,2 586119000Ύψος: 248 - 450 cmDoka-Deckenstütze Eurex 30

Doka-Υποστήριγµα πλάκας Eco 20 250 11,7 586134000Ύψος: 152 - 250 cmDoka-Υποστήριγµα πλάκας Eco 20 300 13,0 586135000Ύψος: 172 - 300 cmDoka-Υποστήριγµα πλάκας Eco 20 350 15,3 586136000Ύψος: 197 - 350 cmDoka-Υποστήριγµα πλάκας Eco 20 400 19,1 586137000Ύψος: 227 - 4010 cmDoka-Deckenstütze Eco 20

Universal εργαλείο αποσυναρµολόγησης 3,7 582768000Universal-Lösewerkzeug

Κινητό πωσσόµενο τρίποδο 15,6 586155000Stützbein

Ρυθµιζόµενη κεφαλή ξεκαλουπώµατος τύπου Ψ Η20 6,1 586174000Absenkkopf H20

Κεφαλή 4 κατευθύνσεων H20 4,0 586170000Vierwegkopf H20

Καρφίτσα ασφαλείας 16mm 0,25 582528000Federbolzen 16mm

Κεφαλή υποστήριξης Η20 DF 0,77 586179000Haltekopf H20 DF

Κεφαλή U 12,5cm 1,2 586171000Kopfgabel 12,5cm

Σφιγκτήρας ενίσχυσης Β 1,4 586195000Verschwertungsklammer B

Universal υποστήριξη για κούτελο 30cm 1,0 586232000Universal-Abschalwinkel 30cm

ΓαλβανισµένοΜεγ. βάρος µεταφοράς: Για κάθε ρύθµιση µήκους 20 kN σύµφωνα µε τον EN 1065.

ΓαλβανισµένοΜεγ. βάρος µεταφοράς: Για κάθε ρύθµιση µήκους 30 kN σύµφωνα µε τον EN 1065.

ΓαλβανισµένοΜεγ. βάρος µεταφοράς: Για κάθε ρύθµιση µήκους 20 kN σύµφωνα µε τον ΦNORM B 4009.

ΓαλβανισµένοMήκος: 75,5 cm

ΓαλβανισµένοΎψος: 100 cm

ΓαλβανισµένοMήκος: 25 cmΠλάτος: 20 cmΎψος: 38 cm

ΓαλβανισµένοMήκος: 25 cmΠλάτος: 20 cmΎψος: 33 cm

ΓαλβανισµένοMήκος: 15 cmΣυσκευασία: 100 Τεµ.

ΓαλβανισµένοMήκος: 19 cmΠλάτος: 11 cmΎψος: 8 cm

ΓαλβανισµένοΎψος: 23 cm

Mπλε ακρυλικής βαφήςMήκος: 36 cm

ΓαλβανισµένοΎψος: 21 cmΣυσκευασία: 20 Τεµ.

32 999776009 - 01/2008

Page 33: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 Συνοπτικός πίνακας

Είδος Nr.[kg] Είδος Nr.[kg]

∆οκοσφιγκτήρας 20 6,9 586148000Balkenzwinge 20

Προσαρτώµενη προέκταση για δοκάρι 60cm 4,4 586149000Balkenaufsatz 60cm

Κινητή σκαλωσιά DF 44,0 586157000Mobilgerüst DF

Doka-Παλέτα συσκευασίας 1,55x0,85m 42,0 586151000Doka-Stapelpalette 1,55x0,85m

Σετ τροχών σύσφιξης B 33,0 586168000Anklemm-Radsatz B

Doka-Παλέτα µε πλέγµα 1,70x0,80m 87,0 583012000Doka-Gitterbox 1,70x0,80m

Doka-Κιβώτιο πολλαπλών χρήσεων 1,20x0,80m 75,0 583011000Doka-Mehrwegcontainer 1,20x0,80m

∆ιαχωριστικό κιβωτίου πολλαπλών χρήσεων 0,80m 3,7 583018000∆ιαχωριστικό κιβωτίου πολλαπλών χρήσεων 1,20m 5,5 583017000Mehrwegcontainer Unterteilung

Alu-∆ίκρανο ανύψωσης Η20 2,4 586182000Alu-Trägergabel H20

Εξάρτηµα ξεκαλουπώµατος DF 1,20m 2,7 586158000Ausschalhebel DF 1,20m

Προέκταση εξαρτήµατος ξεκαλουπώµατος DF 1,20m 2,0 586159000Hebelverlängerung DF 1,20m

Doka-∆οκάρι H20 top N 2,65m 13,8 189013000Doka-∆οκάρι H20 top N 3,90m 20,0 189017000Doka-Träger H20 top N

Doka-∆οκάρι H20 top P 2,65m 14,3 189703000Doka-∆οκάρι H20 top P 3,90m 20,8 189707000Doka-Träger H20 top P

ΓαλβανισµένοMήκος: 30 cmΎψος: 35 cm

Γαλβανισµένο

AluMήκος: 195 cmΠλάτος: 80 cmΎψος: 290 cm

ΓαλβανισµένοΎψος: 77 cmΜεγ.βάρος µεταφοράς: 1100 kgΠροσοχή στις οδηγίες λειτουργίας!

Mπλε ακρυλικής βαφήςΜεγ.βάρος µεταφοράς: 1100 kg

ΓαλβανισµένοΎψος: 113 cmΜεγ.βάρος µεταφοράς: 700 kgΠροσοχή στις οδηγίες λειτουργίας!

ΓαλβανισµένοΎψος: 78 cmΜεγ.βάρος µεταφοράς: 1500 kgΠροσοχή στις οδηγίες λειτουργίας!

Ξύλινα στοιχεία µε διαφανές, κίτρινο βερνίκιΓαλβανισµένα µεταλλικά στοιχεία

AluΚίτρινο βαφής φούρνουMήκος: 176 cm

Κίτρινο βαφής φούρνου

Κίτρινο βαφής φούρνου

∆ιαφανές κίτρινο βερνίκιΕπιτρ.ροπή κάµψης: 5,0 kNmΕπιτρ.εγκάρσ.δύναµη: 11,0 kNΟι επιτρεπόµενες δυνάµεις έχουν ελεγχθεί από το Ινστιτούτο Κατασκευών του Βερολίνου. Οι τιµές αυτές ισχύουν µόνον όταν τα ξύλινα δοκάρια τοποθετούνται όρθια.

∆ιαφανές κίτρινο βερνίκιΕπιτρ.ροπή κάµψης: 5,0 kNmΕπιτρ.εγκάρσ.δύναµη: 11,0 kNΟι επιτρεπόµενες δυνάµεις έχουν ελεγχθεί από το Ινστιτούτο Κατασκευών του Βερολίνου. Οι τιµές αυτές ισχύουν µόνον όταν τα ξύλινα δοκάρια τοποθετούνται όρθια.

33999776009 - 01/2008

Page 34: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Συνοπτικός πίνακας Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4

Είδος Nr.[kg] Είδος Nr.[kg]

Dokadur-Σανίδα τύπου 21 200/50cm 11,0 186083000Dokadur-Σανίδα τύπου 21 250/50cm 13,8 186081000Dokadur-Σανίδα τύπου 21 200/50cm BS 11,0 186083100Dokadur-Σανίδα τύπου 21 250/50cm BS 13,8 186081100Dokadur-Paneel 21

Dokadur-Σανίδα τύπου 27 200/50cm 13,5 187170000Dokadur-Σανίδα τύπου 27 250/50cm 16,9 187168000Dokadur-Σανίδα τύπου 27 200/50cm BS 13,5 187170100Dokadur-Σανίδα τύπου 27 250/50cm BS 16,9 187168100Dokadur-Paneel 27

Doka-Σανίδα ξυλότυπου 3-SO 21mm 200/50cm 10,5 186009000Doka-Σανίδα ξυλότυπου 3-SO 21mm 250/50cm 13,1 186011000Doka-Schalungsplatte 3-SO 21mm

Doka-Σανίδα ξυλότυπου 3-SO 27mm 200/50cm 13,0 187009000Doka-Σανίδα ξυλότυπου 3-SO 27mm 250/50cm 16,3 187011000Doka-Schalungsplatte 3-SO 27mm

Ιµάντας πρόσδεσης παλέτας 50 3,1 586156000Stapelgurt 50

Προστατευτικό στηθαίο σχήµατος S 11,5 580470000Schutzgeländerzwinge S

Προστατευτικό στηθαίο σχήµατος T 12,3 584381000Schutzgeländerzwinge T

Οδηγός κουπαστής 1,10m 5,6 584384000Schutzgeländer 1,10m

Προσαρτώµενη θήκη 24mm 0,03 584385000Steckhülse 24mm

Θήκη βίδας 20,0 0,03 584386000Schraubhülse 20,0

Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm 1,00m 4,0 682014000Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm 1,50m 6,0 682015000Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm 2,00m 8,0 682016000Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm 2,50m 10,0 682017000Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm 3,00m 12,0 682018000Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm 3,50m 14,0 682019000Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm 4,00m 16,0 682021000Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm 4,50m 18,0 682022000Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm 5,00m 20,0 682023000Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm 5,50m 22,0 682024000Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm 6,00m 24,0 682025000Σωλήνας σκαλωσιάς 48,3mm .....m 4,0 682001000Gerüstrohr 48,3mm

Προσαρµογή ρακόρ 48mm 50 0,84 682002000Anschraubkupplung 48mm 50

Υψηλής ποιότητας πανέλα πλακών 3 στρώσεων, 21 mm, µε ανθεκτικό στα κτυπήµατα πλαστικό πλαίσιο.Για καθαρές, λείες, κλειστές τελειωµένες επιφάνειες µπετόν. Προσφέρεται για ενοικίαση.

Υψηλής ποιότητας πανέλα πλακών 3 στρώσεων, 27 mm, µε ανθεκτικό στα κτυπήµατα πλαστικό πλαίσιο.Για καθαρές, λείες, κλειστές τελειωµένες επιφάνειες µπετόν. Προσφέρεται για ενοικίαση.

3-SO-σανίδα 3 στρώσεων κατά ONORM B3023Με συγκόλληση ανθεκτική σε βρασµό και καιρικές συνθήκεςΕπιφάνεια συνθετικής ρητίνης MUF υψηλής ποιότηταςΜία σανίδα καλουπώµατος υψηλής ποιότητας για κάθε ξυλότυπο

3-SO-σανίδα 3 στρώσεων κατά ONORM B3023Με συγκόλληση ανθεκτική σε βρασµό και καιρικές συνθήκεςΕπιφάνεια συνθετικής ρητίνης MUF υψηλής ποιότηταςΜία σανίδα καλουπώµατος υψηλής ποιότητας για κάθε ξυλότυπο

Χρώµατος µπλε φούρνουΕπιτρεπ. φορτίο:40 kN

ΓαλβανισµένοΎψος: 123 - 171 cm

ΓαλβανισµένοΎψος: 122 - 155 cm

ΓαλβανισµένοΎψος: 134 cm

ΓκριMήκος: 16,5 cm∆ιάµετρος: 2,7 cm

ΚίτρινοMήκος: 20 cm∆ιάµετρος: 3,1 cm

Γαλβανισµένο

ΓαλβανισµένοΠαξιµάδι: 22 mm

34 999776009 - 01/2008

Page 35: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 Συνοπτικός πίνακας

35999776009 - 01/2008

Page 36: 999776009 GR ολόγησης και εφαρ ογής Dokaflex 1 …...Πληροφορίες για τον χρήστη Dokaflex 1-2-4 999776009 - 01/2008 7(B) Doka-∆οκάρι

Dokaflex 1-2-4:Συναρµολογούµενο σύστηµα για πλάκες

Χάρη στην υψηλή ικανότητα προσαρµογής του Dokaflex 1–2-4, µπορείτε να καλουπώσετε κάθε κάτοψη,δοκάρια, αναβαθµούς πλακών και ηµιπροκατασκευασµένες πλάκες - γρήγορα και εύκολα µε το χέρι.Ο σχεδιασµός καλουπώµατος γίνεται µε τον πρακτικό πίνακα υλικών, που χωράει σε κάθε τσέπη.Η ελεύθερη επιλογή επιφάνειας ξυλότυπου καλύπτει όλες τις επιθυµίες εµφάνισης σκυροδέµατος.

Το Dokaflex 1-2-4 µπορείτε να το νοικιάσετε ή να το αγοράσετε.Σε κάθε αντιπροσωπεία Doka της περιοχής σας.

Τηλεφωνήστε µας!

Κεντρικές εγκαταστάσεις Amstetten του οµίλου Doka

999776009 - 01/2008