2ο μάθημα φυσικοί πόροι 2ο κεφάλαιο θεωρία ερωτήσεις 2014...

2
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων 2 ο Κεφάλαιο Δ. Παπαδόπουλος, Χημικός 1 Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Α΄ Λυκείου Παράγραφος 2.2: Φυσικοί πόροι και «αειφόρα» ανάπτυξη. (σελίδες 22 – 23) Για να αναπτυχθούν οι μορφές της ζωής όπως της ξέρουμε σήμερα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν η ηλιακή ενέργεια και οι φυσικοί πόροι που υπάρχουν πάνω στη Γη. Η διαχείριση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος πρέπει να αποσκοπεί στη μη εξάντληση των δυνατοτήτων των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος. Αν η διαχείρισή τους είναι τέτοια ώστε να μην ξεπερνιέται σημαντικά η «φέρουσα χωρητικότητα» τότε η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι ελάχιστη. «Φέρουσα χωρητικότητα» ονομάζεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων ενός είδους που μπορεί να υποστηρίζεται από ένα δεδομένο οικοσύστημα. Ο προσδιορισμός της για τον άνθρωπο δεν είναι εύκολος γιατί οι άνθρωποι μπορούν να μεταβάλλουν τη φέρουσα χωρητικότητα του πλανήτη δια της τεχνολογίας. Για να μην υποβαθμίσουμε το περιβάλλον θα πρέπει οι άνθρωποι να προσπαθήσουν να πετύχουν την «αειφόρα ανάπτυξη». Αειφόρος ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που στηρίζεται στη συνετή χρήση των φυσικών πόρων, καλύπτοντας τις σημερινές ανάγκες και διασφαλίζοντας ότι και οι μελλοντικές γενιές θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες ανάπτυξης με αυτές που έχουμε σήμερα. Η ανανέωση των φυσικών πόρων (ξυλεία, νερό, μέταλλα) γίνεται με κάποιους ρυθμούς. Αν χρησιμοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους ταχύτερα από ότι η φύση τους ανανεώνει, τότε το οικοσύστημα της Γης θα αρχίσει να καταστρέφεται και θα πάψει να υπάρχει αυτό που λέμε αειφορία στον πλανήτη μας. Παράγραφος 2.3: Κατηγορίες φυσικών πόρων. (σελίδες 23 26) Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται οι κατηγορίες των φυσικών πόρων: Τους φυσικούς πόρους που αντλούμε από τη Γη μπορούμε είτε να τους χρησιμοποιήσουμε άμεσα (π.χ. νερό, ηλιακή ενέργεια) είτε να χρειαστεί να τους επεξεργαστούμε πρώτα πριν τους χρησιμοποιήσουμε (π.χ. υπόγειο νερό, πετρέλαιο). Οι φυσικοί πόροι διακρίνονται σε μη ανανεώσιμους, σε ανανεώσιμους και σε δυνητικά ανανεώσιμους. Μη ανανεώσιμοι είναι οι φυσικοί πόροι οι οποίοι υπάρχουν σε πεπερασμένες ποσότητες πάνω στη Γη και καταναλώνονται πολύ γρηγορότερα από τους ρυθμούς

Transcript of 2ο μάθημα φυσικοί πόροι 2ο κεφάλαιο θεωρία ερωτήσεις 2014...

Page 1: 2ο μάθημα φυσικοί πόροι 2ο κεφάλαιο θεωρία ερωτήσεις 2014 2015

Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων 2ο Κεφάλαιο

Δ. Παπαδόπουλος, Χημικός 1

Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Α΄ Λυκείου

Παράγραφος 2.2: Φυσικοί πόροι και «αειφόρα» ανάπτυξη. (σελίδες 22 – 23) Για να αναπτυχθούν οι μορφές της ζωής όπως της ξέρουμε σήμερα σημαντικό

ρόλο διαδραμάτισαν η ηλιακή ενέργεια και οι φυσικοί πόροι που υπάρχουν πάνω στη Γη. Η διαχείριση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος πρέπει να αποσκοπεί στη μη εξάντληση των δυνατοτήτων των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος. Αν η διαχείρισή τους είναι τέτοια ώστε να μην ξεπερνιέται σημαντικά η «φέρουσα χωρητικότητα» τότε η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι ελάχιστη.

«Φέρουσα χωρητικότητα» ονομάζεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων ενός είδους που μπορεί να υποστηρίζεται από ένα δεδομένο οικοσύστημα. Ο προσδιορισμός της για τον άνθρωπο δεν είναι εύκολος γιατί οι άνθρωποι μπορούν να μεταβάλλουν τη φέρουσα χωρητικότητα του πλανήτη δια της τεχνολογίας.

Για να μην υποβαθμίσουμε το περιβάλλον θα πρέπει οι άνθρωποι να προσπαθήσουν να πετύχουν την «αειφόρα ανάπτυξη». Αειφόρος ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που στηρίζεται στη συνετή χρήση των φυσικών πόρων, καλύπτοντας τις σημερινές ανάγκες και διασφαλίζοντας ότι και οι μελλοντικές γενιές θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες ανάπτυξης με αυτές που έχουμε σήμερα.

Η ανανέωση των φυσικών πόρων (ξυλεία, νερό, μέταλλα) γίνεται με κάποιους ρυθμούς. Αν χρησιμοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους ταχύτερα από ότι η φύση τους ανανεώνει, τότε το οικοσύστημα της Γης θα αρχίσει να καταστρέφεται και θα πάψει να υπάρχει αυτό που λέμε αειφορία στον πλανήτη μας. Παράγραφος 2.3: Κατηγορίες φυσικών πόρων. (σελίδες 23 – 26)

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται οι κατηγορίες των φυσικών πόρων:

Τους φυσικούς πόρους που αντλούμε από τη Γη μπορούμε είτε να τους χρησιμοποιήσουμε άμεσα (π.χ. νερό, ηλιακή ενέργεια) είτε να χρειαστεί να τους επεξεργαστούμε πρώτα πριν τους χρησιμοποιήσουμε (π.χ. υπόγειο νερό, πετρέλαιο). Οι φυσικοί πόροι διακρίνονται σε μη ανανεώσιμους, σε ανανεώσιμους και σε δυνητικά ανανεώσιμους.

Μη ανανεώσιμοι είναι οι φυσικοί πόροι οι οποίοι υπάρχουν σε πεπερασμένες ποσότητες πάνω στη Γη και καταναλώνονται πολύ γρηγορότερα από τους ρυθμούς

Page 2: 2ο μάθημα φυσικοί πόροι 2ο κεφάλαιο θεωρία ερωτήσεις 2014 2015

Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων 2ο Κεφάλαιο

Δ. Παπαδόπουλος, Χημικός 2

με τους οποίους παράγονται. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το πετρέλαιο, τα ορυκτά που περιέχουν μέταλλα και οι μη μεταλλοφόροι πόροι (αλάτι, άμμος κλπ.).

Στην πράξη δεν εξαντλείται τελείως ένας μη ανανεώσιμος πόρος. Παρόλα αυτά ένας ορυκτός πόρος γίνεται οικονομικά ανεπαρκής ή εξαντλημένος όταν το κόστος του εντοπισμού, της εξόρυξης, της μεταφοράς και της επεξεργασίας του υπερβαίνει τα έσοδα από τη χρήση του. Για να μην εξαντληθεί ένας φυσικός πόρος μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίησή του.

Η ανακύκλωση περιλαμβάνει τη συλλογή και επανεπεξεργασία ενός πόρου ώστε να παραχθούν νέα προϊόντα (π.χ. ανακύκλωση χαρτιού). Η επαναχρησιμοποίηση περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση ενός πόρου στην ίδια μορφή (π.χ. επαναχρησιμοποίηση γυάλινων μπουκαλιών).

Οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι είναι οι πόροι οι οποίοι δεν εξαντλούνται σε χρονικό διάστημα όσος είναι ο χρόνος ζωής του ανθρώπου (π.χ. ηλιακή ενέργεια, άνεμοι).

Δυνητικά ανανεώσιμοι λέγονται οι φυσικοί πόροι που μπορούν να εξαντληθούν αν τους χρησιμοποιήσουμε γρηγορότερα από την ταχύτητα της φυσικής ανανέωσής τους. Τέτοιου είδους φυσικοί πόροι μπορεί να θεωρηθούν τα δάση, τα λιβάδια, το υπόγειο νερό, το γόνιμο έδαφος, η βιοποικιλότητα.

Βιοποικιλότητα ονομάζεται το σύνολο των μορφών ζωής που επιβιώνουν στην ποικιλία των συνθηκών που επικρατούν πάνω στη Γη. Η βιοποικιλότητα διακρίνεται ανάλογα με το επίπεδο ζωής σε: Γενετική ποικιλότητα. Αναφέρεται στην ποικιλία του γενετικού υλικού που

υπάρχει μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους. Ποικιλότητα ειδών η οποία αναφέρεται στην ποικιλία των φυτών και ζώων που

υπάρχουν πάνω στη Γη. Οικολογική ποικιλότητα η οποία αναφέρεται στον αριθμό των κοινοτήτων,

οικοτόπων και οικοσυστημάτων που υπάρχουν πάνω στη Γη. Αυτή η ποικιλία γενών, ειδών και βιολογικών κοινοτήτων μας δίνει φυσικούς

πόρους όπως τροφή, ενέργεια, ξύλο, ίνες – νήματα τα οποία είναι απαραίτητα για την ύπαρξη της κοινωνίας του ανθρώπου με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Εάν ο φυσικός ρυθμός ανανέωσης ξεπεραστεί, η διαθέσιμη ποσότητα του πόρου αρχίζει να περιορίζεται. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται περιβαλλοντική υποβάθμιση. Περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι οι ακόλουθες: 1) Το 25 έως 50% των υγροτόπων σε όλο τον κόσμο έχει χαθεί. 2) Σχεδόν τα μισά από τα τροπικά δάση δεν υπάρχουν πια. 3) Η υπερβόσκηση κάθε χρόνο υποβαθμίζει μεγάλες εδαφικές περιοχές.

Ερωτήσεις σχολικού βιβλίου σελίδα 38 1) Τι είναι η φέρουσα χωρητικότητα για τον άνθρωπο; 2) Που πρέπει να αποβλέπει η διαχείριση των φυσικών πόρων; 3) Τι λέμε «αειφόρα ανάπτυξη»; 4) Τι λέμε «αειφορία»; 5) Ποιες είναι οι κατηγορίες των φυσικών πόρων; 6) Πώς χαρακτηρίζεται καθεμία από τις κατηγορίες των φυσικών πόρων; 7) Πότε ένας πόρος γίνεται οικονομικά ανεπαρκής; 8) Τι είναι η ανακύκλωση; 9) Ποιους λέμε «δυνητικά ανανεώσιμους φυσικούς πόρους»; 10) Τι είναι η βιολογική ποικιλότητα και πώς αυτή διακρίνεται ανάλογα με το επίπεδο ζωής;