13o γυμνάσιο λάρισας γ δ 2014

9
Ε6: Μια διαδρομή στο… …φεγγάρι! 13 ο Γυμνάσιο Λάρισας ΟΜΑΔΑ ΓΔ: ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΥ ΘΕΑΝΩ ΖΑΧΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΑΚΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΧΤΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΔΟΓΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΔΟΜΑΤΕΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Transcript of 13o γυμνάσιο λάρισας γ δ 2014

Page 1: 13o γυμνάσιο λάρισας γ δ 2014

Ε6: Μια διαδρομή στο… …φεγγάρι!

13ο Γυμνάσιο ΛάρισαςΟΜΑΔΑ ΓΔ:

ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΥ ΘΕΑΝΩΖΑΧΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗΤΣΑΚΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΧΤΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗΣΔΟΓΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΠΕΛΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣΚΑΡΔΟΜΑΤΕΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Page 2: 13o γυμνάσιο λάρισας γ δ 2014

Λίγα λόγια για το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6

• Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 ξεκινάει από τη Φινλανδία, περνάει από Δανία, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Αδριατική, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Φλώρινα, Καστοριά, σύνορα Σκοπίων-Ελλάδας, βόρεια Ν. Σερρών, Παρανέστι (Ν. Δράμας),κατεβαίνει στο Παπίκιο όρος, Αστραία, Θρακικά Μετέωρα, Κομοτηνή, Μαρώνεια, Δίκελα, Αλεξανδρούπολη και καταλήγει στο όρος Σάος της Σαμοθράκης.

• Σάος σημαίνει για τους ντόπιους: φεγγάρι.

Page 3: 13o γυμνάσιο λάρισας γ δ 2014

1ος Σταθμός: Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

• Τα εκθέματα προέρχονται από τις περιοχές Ν . Ροδόπης και Ν. Εβρου : Μολυβωτή , Μαρώνεια , Στρύμη , Δικαία και ανήκουν ιστορικά στις περιόδους ρωμαϊκή και βυζαντινή κυρίως . Στα εκθέματα περιλαμβάνονται είδη οικιακής χρήσης, πολεμικού εξοπλισμού , κοσμήματα και νομίσματα .

Page 4: 13o γυμνάσιο λάρισας γ δ 2014

2ος Σταθμός: Μουσείο Κων/νου Καραθεοδωρή• Στην Κομοτηνή

στεγάζεται το Μουσείο του Κ. Καραθεοδωρή, του μεγάλου επιστήμονα που διέπρεψε στα μαθηματικά και καταγόταν από την περιοχή της Κομοτηνής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επικοινωνία και η συνεργασία που είχε με τον Αϊνστάιν, ο οποίος τον θαύμαζε!

Page 5: 13o γυμνάσιο λάρισας γ δ 2014

3ος Σταθμός : Τσανάκλειος Σχολή• Στο κέντρο της Κομοτηνής βρίσκεται η Τσανάκλειος Σχολή και το

όνομά της το πήρε από το Νέστορα Τσανακλή, καπνέμπορος στο επάγγελμα. Χρηματοδότησε την ανέγερση του κτιρίου για να λειτουργήσει ως δημοτικό σχολείο. Στεγάστηκαν εκεί το ορφανοτροφείο, η Γενική Διοίκηση Θράκης και ,τέλος, η Πρυτανεία Δημοκρητίου Πανεπιστημίου Θράκης το 2000. Δυστυχώς ,όμως, σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Page 6: 13o γυμνάσιο λάρισας γ δ 2014

4ος Σταθμός : Οδοί Βενιζέλου και Κούλογλου

• Υπάρχουν εμπορικά καταστήματα και κάποια διατηρητέα κτίρια όπως είναι το Κέντρο Πολιτισμού και το Δημοτικό Μουσείο.

Page 7: 13o γυμνάσιο λάρισας γ δ 2014

5ος Σταθμός : Ιστορικό Κέντρο• Η κεντρική οδός του

Ιστορικού κέντρου ονομάζεται Ερμού λόγω των εμπορικών καταστημάτων που υπάρχουν. Συναντάμε τα παραδοσιακά επαγγέλματα του τσαγκάρη, του σιδερά, της μοδίστρας και μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα όπως καφές, στραγάλια.

Page 8: 13o γυμνάσιο λάρισας γ δ 2014

6ος Σταθμός : Μουσουλμανικά τεμένη – Ρολόι της πόλης

• Το πιο παλιό μουσουλμανικό τέμενος της Κομοτηνής είναι το Εσκί Τζαμί, ενώ το νεότερο είναι το Γενί Τζαμί. Δίπλα απ’ το Γενί Τζαμί βρίσκεται το περίφημο Ρολόι της πόλης, που χτίστηκε το 1884 απ΄ τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’.

Page 9: 13o γυμνάσιο λάρισας γ δ 2014

7ος Σταθμός : Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

• Το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής ήταν αρχικά το αρχοντικό σπίτι της οικογένειας Πεϊδη και είναι δομημένο σε τρία επίπεδα. Περιείχε αρχικά κελάρι, βοηθητική αυλή και κύριο χώρο. Σήμερα ανήκει στο Μορφωτικό Σύλλογο και φιλοξενεί λαογραφικά εκθέματα από το 1860 και μετά.