Ινδιάνοι αυτόχθονες

13
ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΑΝΤΡΙΑ ΡΑΓΔΑΝ ΣΤ΄1

Transcript of Ινδιάνοι αυτόχθονες

Page 1: Ινδιάνοι αυτόχθονες

ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΑΝΤΡΙΑ ΡΑΓΔΑΝ ΣΤ΄1

Page 2: Ινδιάνοι αυτόχθονες

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑΙΘΑΓΕΝΕΙΣ – ΙΝΔΙΑΝΟΙΕΙΚΟΝΕΣΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Page 3: Ινδιάνοι αυτόχθονες

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΏΝ

Μεβάση ανθρωπολογικές, γενετικές και γλωσσικές μελέτες, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περισσότεροι ιθαγενείς της Αμερικής προέρχονται από πληθυσμούς που πιθανότατα μετανάστευσαν από τη Σιβηρία και πέρασαν από το Βερίγγειο πορθμό περίπου 9.000-15.000 χρόνια πριν.

Page 4: Ινδιάνοι αυτόχθονες
Page 6: Ινδιάνοι αυτόχθονες

Ινδιάνοι ονομάζονται όλοι οι γηγενείς (αυτόχθονες) πληθυσμοί της Αμερικής. Η ονομασία τους οφείλεται στον Κολόμβο, ο οποίος νόμισε πως έφτασε στις Ινδίες. Οι  Ευρωπαίοι έφτασαν στην Αμερική τον 15ο αιώνα. Από τότε και μέχρι και τον 19ο αιώνα, οι γηγενείς εξοντώθηκαν είτε λόγω πολέμων είτε λόγω ασθενειών που έφεραν μαζί τους οι άποικοι. Οι Ισπανοί υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί με τους γηγενείς κατοίκους

Page 7: Ινδιάνοι αυτόχθονες
Page 8: Ινδιάνοι αυτόχθονες

Διέπραξαν πολλές ωμότητες εις βάρος τωνΑζτέκων και των Ίνκας. Σήμερα υπάρχουν κάποιες μειονότητες Iνδιάνων που διατηρούν ακόμη τον τρόπο ζωής των προγόνων τους σε καταυλισμούς ή μικρά χωριά. Από τα 35 εκατομμύρια Iνδιάνων που υπολογίζεται πως υπήρχαν πριν την άφιξη των Ευρωπαίων σε Βόρεια και Νότια Αμερική παραμένουν μόλις 500.000. 

Page 10: Ινδιάνοι αυτόχθονες
Page 11: Ινδιάνοι αυτόχθονες

ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΊΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

• Στην Αμερική ομιλούνται πολλές διαφορετικές γλώσσες. Τα Αγγλικά είναι η πιο σημαντική γλώσσα στη Βόρεια Αμερική. Στη Νότια Αμερική κυριαρχούν τα Ισπανικά και Πορτογαλικά. Όλες αυτές οι γλώσσες ήρθαν στην Αμερική από την Ευρώπη. Πριν την αποικιοκρατία ομιλούνταν εκεί άλλες γλώσσες. Αυτές οι γλώσσες ονομάζονται ιθαγενείς γλώσσες της Αμερικής. Δεν έχουν ερευνηθεί ουσιαστικά μέχρι σήμερα. Η ποικιλία αυτών των γλωσσών είναι τεράστια. Εκτιμάται ότι στη Βόρεια Αμερική υπάρχουν περίπου 60 οικογένειες γλωσσών. Στη Νότια Αμερική, μπορεί να είναι κάπου 150. Σε αυτές ανήκουν πολλές γλώσσες απομακρυσμένων περιοχών. Όλες αυτές οι γλώσσες είναι πολύ διαφορετικές. Φαίνονται να έχουν μόνο λίγες κοινές δομές. Γι΄ αυτό είναι δύσκολο, να ταξινομήσεις αυτές τις γλώσσες. Το ότι έχουν τόσες διαφορές οφείλεται στην ιστορία της Αμερικής. Η Αμερική κυριεύτηκε και αποικίστηκε σε διάφορα στάδια.

Page 12: Ινδιάνοι αυτόχθονες

Οι Ινδιάνοι ήρθαν στην Αμερική τουλάχιστον πριν 10000 χρόνια. Κάθε λαός έφερε και την γλώσσα του στην ήπειρο. Οι ιθαγενείς γλώσσες μοιάζουν περισσότερο με αυτές της Ασίας. Η κατάσταση των παλιών γλωσσών της Αμερικής δεν είναι παντού ίδια. Στη Νότια Αμερική, πολλές ιθαγενείς γλώσσες είναι ακόμα και σήμερα ζωντανές. Γλώσσες όπως η Γκουαρανί ή η Κέτσουα ομιλούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα. Στη Βόρεια Αμερική, αντίθετα, υπάρχουν πολλές γλώσσες που είναι σχεδόν νεκρές. Η κουλτούρα των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής καταπιέστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, χάθηκαν και οι γλώσσες τους. Εδώ και μερικές δεκαετίες μεγαλώνει το ενδιαφέρον για αυτές. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που φροντίζουν και προστατεύουν τις γλώσσες. Τελικά, θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν μέλλον...

Page 13: Ινδιάνοι αυτόχθονες

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ