Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών,...

22
ΚΑΠΑΝΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 3 ο Γεν. Λύκειο Ηλιούπολης ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΕΙ…ΣΙΝΕΜΑ! ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ & ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Transcript of Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών,...

Page 1: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

ΚΑΠΑΝΑΚΗ ΣΟΦΙΑ

3 ο Γεν. Λύκειο Ηλιούπολης

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΕΙ…ΣΙΝΕΜΑ!

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

&

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Page 2: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Ενδυμασία μαθητών και διακόσμηση σχολείου (εξωτερικά και εσωτερικά)

Όπως οι πιο πολλοί ξέρουμε, με την πάροδο του χρόνου έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς & με τον οποίο και θα ασχοληθούμε αφορά τόσο την ενδυμασία των μαθητών από τα παλιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα, όσο και τη διακόσμηση και τη διαμόρφωση των σχολείων εξωτερικά και εσωτερικά.

Έτσι, μελετώντας και βρίσκοντας κάποιες φωτογραφίες, έβγαλα κάποια συμπεράσματα και για τις αλλαγές που έχουν γίνει καθώς περνούν τα χρόνια.

Page 3: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Το “νέο” κτήριο καθώς κτίζεται (1960)

Η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει ένα σχολείο του 1960.

Page 4: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Παλαιότερα, οι μαθητές είχαν κάποια κοινή ενδυμασία, η οποία διέφερε αναλόγως με την εποχή και τις ανάγκες του κάθε σχολείου. Οι παρακάτω φωτογραφίες ανήκουν στην εποχή του 1963. Βλέποντας λοιπόν και τις δύο φωτογραφίες μπορούμε να διακρίνουμε πως σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές φορούν τα ίδια ρούχα.

Μαθητές μιας άλλης παλιάς εποχής (1963)

Γιορτή στον παιδικό σταθμό Κυργίων το 1963.Πηγή:Πολ.Συλ.Κυργίων.

Page 5: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Σχολείο τότε..Με την έλευση και άλλων προσφύγων ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε και το πρόβλημα της στέγασης έγινε μεγαλύτερο. Η τότε σχολική επιτροπή αποφάσισε την ανέγερση του νέου διδακτηρίου. Ο δάσκαλος – Διευθυντής Ηλίας Τσανακτσής εισηγήθηκε στον Επιθεωρητή δημοτικών σχολείων την ανέγερση νέου διδακτηρίου και μάλιστα σε μια εκδρομή που έκανε το σχολείο, κατά την επιστροφή όλοι οι μαθητές φορτώθηκαν από μια πέτρα και την μεγαλύτερη ο δάσκαλος και τις τοποθέτησαν στο οικόπεδο που στεγάζεται το σημερινό σχολείο. Με έρανο συγκεντρώθηκαν χρήματα με τα οποία ζητήθηκε η ανέγερση 4/θέσιου σχολείου. Καθώς από τον επιθεωρητή θεωρήθηκε ότι τα χρήματα δεν επαρκούσαν επιλέχθηκε η συμβιβαστική λύση του 2/θέσιου. Το 1928 αποφασίστηκε η ανέγερση 4.000 διδακτηρίων σε όλη τη χώρα και μεταξύ αυτών και του σχολείου του Αμυγδαλεώνα. Αποπερατώθηκε το 1933 και ως το 1938 εξακολουθούσε να λειτουργεί ως μονοθέσιο με μόνο δάσκαλο τον αείμνηστο Ηλία Τσανακτσή, ενώ κατά διαστήματα προσλαμβάνονταν βοηθητικοί Κοινοτικοί Δάσκαλοι. Το 1938 το σχολείο προάγεται σε 2/θέσιο, ενώ με την δραστηριότητα του Διευθυντή έγινε η προμήθεια όλων των αναγκαίων εποπτικών μέσων διδασκαλίας.

Έγινε προμήθεια θρανίων...

Page 6: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Περατώθηκε η διαρρύθμιση και η διακόσμηση.

Ιδρύθηκε και λειτούργησε σχολικός κήποςυποδειγματικό μελισσοκομείο, μικρό μουσείο και έγιναν οι σχετικές διδασκαλίες γύρω από τον αγροτικό τομέα.

Page 7: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Σε σύγκριση με τη φωτογραφία των μαθητών του σχολείου αυτού παλαιότερα, οι μαθητές στη σημερινή εποχή δεν έχουν κοινή ενδυμασία. Ο καθένας έχει ντυθεί με βάση το προσωπικό του στυλ.Επίσης, αλλαγές παρατηρούνται και στο κτίριο του σχολείου τουλάχιστον εξωτερικά.

Με τα δεδομένα της εποχής το κτίριο του σχολείου ήταν πραγματικά επιβλητικό.

Ήταν τότε το μεγαλύτερο κτίριο στον Αμυγδαλεώνα και στην ύπαιθρο του νομού και όλοι μιλούσαν γι’ αυτό με θαυμασμό.

Page 10: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 με την κήρυξη του πολέμου το σχολείο παρέμεινε κλειστό σε όλο τοδιάστημα της βουλγαρικής κατοχής. Μετά την έλευση των Βουλγάρων η περιουσία του Σχολείου λεηλατήθηκε και καταστράφηκε. Τα αρχεία, η βιβλιοθήκη και ό,τι σε διάστημα 17 χρόνων είχε δημιουργηθεί και είχε σχέση με το ελληνικό σχολείο έγινε λεία πολέμου.

Page 11: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 1960-61

Στην πιο πάνω φωτογραφία, παρότι η ενδυμασία δεν είναι κοινή, τα παιδιά

είναι παρόμοια ντυμένα ( Η φωτογραφία αυτή ανήκει στην εποχή 1960-1961)

Page 12: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Εντυπωσιακή και ιδιαίτερη είναι και η φωτογραφία αυτή, όπου διακρίνουμε μαθητές της παλιότερης εποχής να κάνουν παρέλαση με μια ξεχωριστή ενδυμασία, που διαφέρει πάρα πολύ από τις ενδυμασίες των μαθητών στις παρελάσεις σήμερα.

Page 13: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Στην παραπάνω φωτογραφία, βλέπουμε ένα κτήριο σχολείου παλιότερης εποχής με το προαύλιό του.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές τόσο στην ενδυμασία των μαθητών όσο και στη διαμόρφωση των σχολείων.

Όσον αφορά την ενδυμασία, οι μαθητές παλιότερα συνήθιζαν να έχουν κάποια κοινή ενδυμασία ή να φορούν όλοι κοινές στολές, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή, όπου ο κάθε μαθητής ντύνεται με βάση το προσωπικό του στυλ και γούστο.

Τέλος, όσον αφορά τα σχολεία σίγουρα έχουν γίνει αλλαγές τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για ένα καλύτερο και πιο ευχάριστο περιβάλλον.

Πηγή κειμένου: Καμία πηγή

Επίσης, η μαθητική στολή είναι ένα ειδικό ένδυμα - ένα σύνολο τυποποιημένων ρούχων - το οποίο χρησιμοποιείται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. τυποποιημένων και

Page 14: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

σήμερα όλα τα κολέγια της Οξφόρδης - περισσότερα από είκοσι - κάνουν χρήση της μαθητικής στολής. Χρησιμοποιείται συνήθως στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρκετών χωρών (δείτε τον πίνακα με τις χώρες παρακάτω). Οι στολές των αγοριών συνήθως αποτελούνται από μαύρα μακριά ή κοντά παντελόνια και ανοιχτόχρωμα μπλουζάκια, τις περισσότερες φορές με γραβάτα. Των κοριτσιών από την άλλη διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από τα διάφορα σχολικά συστήματα, αλλά τυπικά περιλαμβάνουν ένα φόρεμα είτε με μπλουζάκι είτε με παντελόνες είτε με ποδιές. Ωστόσο κάποιες χώρες επιτρέπουν στα κορίτσια να φορούν παντελόνια. Η χρήση της ζακέτας και για τα δύο φύλα είναι συχνό, ειδικά σε χώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Ενώ κάποιες χώρες έχουν στολές που είναι ίδιες σε όλα τα σχολεία, κάποιες άλλες έχουν ξεχωριστή για το κάθε σχολείο, με διάφορα χρώματα και το σήμα του σχολείου.

Μαθητικές στολές : Τα υπέρ και τα κατά.

Ας ξεκινήσουμε από την ερώτηση τι είναι οι μαθητικές στολές: οι μαθητικές στολές είναι ένα σύνολο τυποποιημένων ρούχων το οποίο χρησιμοποιείται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο παρελθόν οι Έλληνες μαθητές φορούσαν στολή στο σχολείο, αλλά στην εποχή μας αυτή η πρακτική έχει εγκαταλειφθεί, τουλάχιστον στο δημόσιο σχολείο. Μόνο σε κάποια ιδιωτικά σχολεία χρησιμοποιείται ακόμη. Οι στολές των αγοριών αποτελούνται συνήθως από μαύρο μακρύ (ή κοντό) παντελόνι και ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι με σακάκι, τις περισσότερες φορές και με γραβάτα. Των κοριτσιών από την άλλη, ποικίλλουν από το ένα εκπαιδευτικό σύστημα ή ίδρυμα στο άλλο, αλλά τυπικά περιλαμβάνουν φούστα και μπλούζα ή ποδιά.

Ποιοι είναι οι λόγοι που έπεισαν τους ανθρώπους πως οι μαθητές πρέπει να φορούν στολή;

Page 15: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

• Πολλές οικογένειες δεν έχουν χρήματα για ρούχα, οπότε η ποδιά βγάζει τους γονείς από τα έξοδα.

• Τα παιδιά δεν ντρέπονται για το φτωχό ντύσιμό τους.

• Οι μαθητές δίνουν λιγότερη σημασία στην ένδυση και γενικότερα στην εξωτερική εμφάνιση, οπότε μειώνεται ο σχολικός ρατσισμός.

• Όλα τα παιδιά μοιάζουν ίδια και δε γίνονται διακρίσεις ούτε από μαθητές ούτε από δασκάλους, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως οι διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών εξαλείφονται.

• Οι στολές προσθέτουν έναν επαγγελματικό αέρα και προετοιμάζουν το μαθητή για τη φθορά της κατάλληλης ενδυμασίας στο χώρο εργασίας.

• Οι μαθητές έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν στο σχολείο, το οποίο αποκτά ομοιομορφία.

• Ο δάσκαλος ξεχωρίζει από τον μαθητή.

• Κάποιες στολές είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μαθητών.

• Οι στολές μαρτυρούν την ιδιότητα του μαθητή και συμβάλλουν στην πειθαρχία.

Υπάρχουν ωστόσο και αρκετά μειονεκτήματα, τα οποία τελικά υπερίσχυσαν με αποτέλεσμα οι μαθητικές στολές να καταργηθούν.

• Οι μαθητές έχουν περιορισμένη δυνατότητα έκφρασης, δεν μπορούν να εκφράσουν την προσωπικότητά τους μέσα από το ντύσιμό τους.

• Η ποδιά καταπίεζε τα κορίτσια και έκανε τα αγόρια να αισθάνονται άσχημα που ντύνονταν σαν τα κορίτσια.

• Οι μαθητές δεν ξεχωρίζουν από τη μάζα με το μαλλί ή το ντύσιμό τους αλλά με το χαρακτήρα και τη μόρφωσή τους.

Όταν λοιπόν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, οι μαθητικές στολές καταργήθηκαν. Οι φόβοι για ανεξέλεγκτη εισαγωγή της μόδας στο σχολείο και ενδυματολογικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των μαθητών τις περισσότερες φορές διαψεύστηκαν

Page 16: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Σάββατο, Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Μαθητική Ποδιά

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ

Η μαθητική στολή ή αλλιώς σχολική ποδιά για την Ελλάδα άρχισε να περιορίζεται από το 1964 και κατέληξε να καταργείται το 1982. Όμως υπάρχουν πολλές χώρες στις οποίες οι μαθητές φορούν ακόμη μαθητικές στολές.

Παράρτημα:

Πηγές :

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Gelkvproject2012

Modaendymasia.blogspot.com

Page 17: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)

Υπόθεση:

H Λίζα είναι μια μαθήτρια, που προσποιείται την άρρωστη για να μην πάει στο σχολείο, επειδή είναι αδιάβαστη. Οι γονείς της ανησυχούν για την υγεία της και καλούν το γιατρό να την εξετάσει. Αυτός καταλαβαίνει το ψέμα της, την μαλώνει, αλλά την καλύπτει στους γονείς της. Και η Λίζα δεν αργεί να τον ερωτευτεί και τελικά τον παντρεύεται. Μετά το γαμήλιο ταξίδι, όμως, αρχίζει να νοσταλγεί το σχολείο και τις παλιές της συμμαθήτριες και ξαναγυρίζει στο Γυμνάσιο με τη βοήθεια μιας φίλης της, χωρίς να πει τίποτα στον άνδρα της. Όταν δεν τα πάει και πολύ καλά στις σπουδές της, δέχεται τη βοήθεια ενός προγυμναστή, που τις σύστησε ο φιλόλογός της, αλλά, σύντομα, οι συχνές απουσίες της από το σπίτι κινούν τις υποψίες του άνδρα της, που νομίζει ότι τον απατάει - και οι κρυφές συναντήσεις της με τον καθηγητή που την προγυμνάζει για το σχολείο φαίνονται να επιβεβαιώνουν τις υποψίες του...

Είναι μια πολύ ευχάριστη και ξεχωριστή ταινία με πρωταγωνιστές τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Καίτη Πάνου, Τζόλυ Γαρμπή

Όσον αφορά την ενδυμασία των μαθητριών, βλέπουμε πως σύμφωνα με την ταινία οι μαθήτριες έχουν όλες κοινή ενδυμασία ( στολή) .

Επίσης, το σχολείο εσωτερικά είναι διαφορετικό από τα σημερινά σχολεία. Τα θρανία ήταν ξύλινα αλλά διαφέρουν από τα σημερινά αφού δεν ήταν βαμμένα και βρίσκονταν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Page 18: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο (1959)

Υπόθεση :

Σε ένα κολέγιο, που φοιτούν τα κακομαθημένα κοριτσόπουλα της υψηλής κοινωνίας, πιάνει δουλειά ένας καθηγητής των ελληνικών, φτωχός και νεότατος, αλλά με όνειρα και αγάπη για το λειτούργημά του. 'Oμως , τόσο οι υπόλοιποι καθηγητές, που βρίσκονται κάτω από την πίεση του διευθυντή του κολεγίου, όσο και οι μαθήτριες, έχουν άλλες ιδέες. Κοπέλες των μπαμπάδων τους κοροϊδεύουν τους καθηγητές και τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Η Παπασταύρου, που φοιτά στην τελευταία τάξη - αυτή στην οποία διδάσκει ο νέος καθηγητής - είναι μια κοπέλα αναιδής,σκανδαλιάρα και πολύ όμορφη, που τον κοροϊδεύει συνεχώς. 'Oμως, εκείνος με όμορφο τρόπο, την βάζει στη θέση της. 'Oταν μια μέρα δημιουργείται ένα επεισόδιο μεταξύ τους, εκείνη καταφεύγει στο τέχνασμα της ψευτιάς και καλύπτεται πίσω από τις πλάτες της μαμάς της, που απαιτεί την απόλυση του καθηγητή. Η μικρή, όμως, αρχίζει να τον ερωτεύεται, το μετανιώνει και αναγκάζεται να πει την αλήθεια, με αποτέλεσμα όλα να πάρουν το δρόμο του αίσιου τέλους...

Ηθοποιοί :Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος , Χρήστος Τσαγανέας , Ορέστης Μακρής, Άννα Μαντζουράνη, Μέλπω Ζαρόκωστα

Page 19: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Μια επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ταινία. Και σε αυτήν την ταινία η ενδυμασία είναι κοινή. Οι μαθήτριες φορούν μαθητικές στολές σεμνές αλλά ταυτόχρονα ωραίες και καθώς πρέπει για τις μαθήτριες της τότε εποχής.

Οι τάξεις εσωτερικά έχουν αλλάξει. Η διαμόρφωση τους διαφέρει από την σημερινή. Σίγουρα κάποιος διακρίνει τις διαφορές. Μια από τις μεγάλες αλλαγές είναι στα θρανία, όπου ο καθένας κάθεται μόνος του κάτι που στις μέρες μας δεν ισχύει. Οι τάξεις και οι εσωτερικοί χώροι γενικότερα, σε συνδυασμό με την κοινή στολή των μαθητριών, σε παραπέμπουν σε μια άλλη παλιότερη εποχή.

Page 20: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Ρόδα τσάντα και κοπάνα 1 (1982)

Υπόθεση:

Το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι η ζωή μιας παρέας Λυκείου μέσα από πολλές περιπέτειες και γεγονότα της καθημερινής ζωής.

Άραγε..πόσα έχουν αλλάξει από τότε?

Ηθοποιοί :

Σταμάτης Γαρδέλης,Τέτα Ντούζου,Στηβ Ντούζος,Βίνα Ασίκη,Ισμήνη Καλέση,Μίμης Φωτόπουλος,Νίκος Ρίζος

Σε αυτήν την ταινία, οι μαθητές δεν έχουν κοινή ενδυμασία αλλά είναι ντυμένοι ο καθένας με βάση το προσωπικό του στυλ.

Στην τάξη υπάρχει η έδρα του καθηγητή και ο κλασσικός πράσινος πίνακας. Επίσης, την τάξη αποτελούν και αγόρια και κορίτσια.

Τέλος, οι μαθητές κάθονται δύο δύο σε ένα θρανίο όπως και σήμερα.

Page 21: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων

Άγριες πλάκες στα θρανία (1983)

Υπόθεση:

Μια παρέα μαθητών με αρχηγό «ένα θηλυκό βαρύμαγκα », που ακούει στο παρατσούκλι Καρχαρίας, διασκεδάζει καθημερινά με πλάκες .Όλα αυτά βέβαια δυσκολεύουν το έργο του λυκειάρχη και των καθηγητών οι οποίοι προσπαθούν εις μάτην να τους κουμαντάρουν. Η γυμνάστρια όμως καταφέρνει να ξελογιάσει τον θεολόγο προκαλώντας τη ζήλια όλων των ανέραστων συναδέλφων της. Εκείνοι με τη σειρά τους επιστρατεύουν την καινούργια φιλόλογο η οποία χρησιμοποιώντας τα κάλη της κάνει τα αγόρια να φιλοτιμηθούν και να πέσουν με τα μούτρα στο διάβασμα. Αυτό όμως δεν το «μασάνε» οι κοπελιές.

Ηθοποιοί:

Ντίνος Ηλιόπουλος, Νίκος Ρίζος, Γιάννης Βογιατζής, Βίνα Ασίκη ,Μάκης Δεμίρης, Νατάσα Γερασιμίδου, Μάρκος Λεζές , Παναγιώτης Σουπιάδης, Λιλή Ντερτίμα , Νότης Πιτσιλός, Νίκος Σταγόπουλος , Βανέσα Τζελβέ, Ράνια Φωτίου, Μαρίνα Ρώμα, Δημήτρης Φαρμακίδης, Πάνος Σολωμός και Γιάννα Κρέζου.

Στη συγκεκριμένη ταινία, η ενδυμασία δεν είναι κοινή για τους μαθητές. Την τάξη αποτελούν και τα δύο φύλα. Τέλος, από την αίθουσα της τάξης δεν λείπει ο πράσινος πίνακας και τα θρανία, όπου κάθονται δύο δύο οι μαθητές.

Page 22: Ελληνικός κινηματογράφος, Ενδυμασία μαθητών, διακόσμηση σχολείων