ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

of 15 /15
Γυμνάσιο Λαχανά

Embed Size (px)

description

Περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σχολείο μας. Απευθύνεται στους γονείς των μαθητών μας.

Transcript of ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

Page 1: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

Γυμνάσιο Λαχανά

Σχολικό έτος 2014-2015

Page 2: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες!

Φέτος αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα μικρό τεύχος με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σχολική ζωή των παιδιών σας.

Επιθυμία μας είναι να επιτελέσουμε το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μας έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θεωρούμε ότι η συνεργασία μαζί σας θα βοηθήσει όλους μας και ιδιαίτερα τα παιδιά σας.

Επιδιώκουμε την επικοινωνία μαζί σας και ενδιαφερόμαστε για:

τις απόψεις και τις προσδοκίες σας την καλή πρόοδο των παιδιών σας και τη ορθή συμπεριφορά τους, όπως αρμόζει στην ηλικία και τη μαθητική τους ιδιότητα

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως είστε πάντοτε ευπρόσδεκτοι στο σχολείο.

Επίσης, επιθυμώ να σας υπενθυμίσω ότι για τα παιδιά σας, στην ηλικία που βρίσκονται,

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΣ.

Απαιτείτε από τα παιδιά σας:

πρώτα να διαβάζουν τα μαθήματά τους και ύστερα να παίρνουν τον ελεύθερο χρόνο τους

Να γνωρίζετε ότι καθημερινά έχουν και διάβασμα και γράψιμο.

Φροντίζετε ώστε τα παιδιά σας να μην κάνουν απουσίες.

Σας εύχομαι Καλή Σχολική Χρονιά, Υγεία και Δύναμη.

Ο Διευθυντής του σχολείου

Μονοχρήστου Χρυσόστομος

Φιλόλογος

Page 3: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

Λίγα λόγια για το Γυμνάσιο Λαχανά

Το Γυμνάσιο Λαχανά βρίσκεται στην Ξυλόπολη του Δήμου Λαγκαδά. Οι μαθητές του συγκεντρώνονται από τα γειτονικά χωριά Λαχανάς, Δορκάδα, Κυδωνιές, Ευαγγελίστρια, Λευκοχώρι, Θεοδόσια, Στεφάνια, κτλ.

Έχει μόνο πρωινό κύκλο και λειτουργεί από τις 08:00 έως και τις 14:00.

Θα μαθήματα που διδάσκονται κατά τάξη οι μαθητές είναι:

Α΄ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΑΞΗ Γ΄ ΤΑΞΗΘρησκευτικά Θρησκευτικά ΘρησκευτικάΑρχαία Ελληνική Γλώσσα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση

Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση

Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση

Γλωσσική Διδασκαλία Γλωσσική Διδασκαλία Γλωσσική ΔιδασκαλίαΝεοελληνική Λογοτεχνία Νεοελληνική Λογοτεχνία Νεοελληνική Λογοτεχνία Ιστορία Ιστορία ΙστορίαΦυσική Φυσική Φυσική

Χημεία ΧημείαΒιολογία Βιολογία ΒιολογίαΓεωγραφία Γεωγραφία Κοινωνικοπολιτική ΑγωγήΜαθηματικά Μαθηματικά ΜαθηματικάΑγγλικά Αγγλικά ΑγγλικάΒ΄ Ξένη Γλώσσα Γερμανικά ΓερμανικάΚαλλιτεχνικά Καλλιτεχνικά ΚαλλιτεχνικάΦυσική Αγωγή Φυσική Αγωγή Φυσική ΑγωγήΤεχνολογία ΤεχνολογίαΟικιακή Οικονομία Οικιακή ΟικονομίαΜουσική Μουσική ΜουσικήΠληροφορική Πληροφορική ΠληροφορικήΒιωματική Εργασία Βιωματική Εργασία ΣΕΠ

Επικοινωνία με το σχολείο:

Τηλέφωνο και Fax: 2394093208

e-mail: [email protected]

ιστοσελίδα: gym-xyloup.thess.sch.gr/autosch/joomla15/ ή αλλιώς:

αναζήτηση στο Google της φράσης «Γυμνάσιο Λαχανά».

Page 4: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

Χρήσιμες πληροφορίες :

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

Η αξιολόγηση και η βαθμολογία του μαθητή προκύπτει από:

την καθημερινή προφορική εξέταση και την όλη συμμετοχή του μαθητή στη διδακτική – μαθησιακή διαδικασία

τα ολιγόλεπτα Διαγωνίσματα (Test) από τα δυο (2) υποχρεωτικά και ωριαία Διαγωνίσματα των δύο πρώτων τριμήνων από τις εργασίες του μαθητή στο σπίτι (τετράδιο) ή και στο σχολείο

Διευκρίνιση: Τα ολιγόλεπτα Διαγωνίσματα (Test) διαρκούν από 10 έως 20 λεπτά της ώρας και γράφονται με ή χωρίς προειδοποίηση.

Τα υποχρεωτικά και ωριαία Διαγωνίσματα γράφονται στο α΄ και β΄ τρίμηνο χωρίς προειδοποίηση και καλύπτουν την ύλη ευρύτερης διδακτικής ενότητας υπό τον όρο ότι προηγήθηκε κατά το προηγούμενο μάθημα σχετική ανακεφαλαίωση.

ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Το σχολείο ενημερώνει τους γονείς, όταν ο/η μαθητής/τρια φτάνει τις τριάντα (30) απουσίες.

Ο κηδεμόνας οφείλει μέσα σε δέκα (10) μέρες να δικαιολογεί τις όποιες απουσίες είτε με Βεβαίωση του γιατρού είτε με δικό του ενυπόγραφο σημείωμα. Ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογεί κάθε φορά απουσίες μέχρι δυο ημερών και συνολικά δέκα ημερών για όλο το σχολικό έτος.

Η παρουσία των μαθητών είναι υποχρεωτική σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου

ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ – ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Για πολλούς λόγους (μορφωτικούς, κοινωνικούς και ψυχαγωγικούς) το σχολείο επιδιώκει να οργανώνει διάφορες δράσεις και εντός του σχολείου και εκτός.

Καλούμε π.χ. περιβαλλοντολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους στο σχολείο για την ενημέρωση των μαθητών πάνω στα ποικίλα θέματα που τους απασχολούν και ταιριάζουν με τις αναζητήσεις της ηλικίας τους.

Επιδιώκουμε να επισκεφτούμε με τα παιδιά διάφορους χώρους με μορφωτικό περιεχόμενο. Πέρσι λ.χ. περπατήσαμε όλο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης από το Επταπύργιο έως και το

Page 5: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

Μέγαρο Μουσικής και μιλήσαμε με τους μαθητές μας για Ιστορία, Αρχιτεκτονική, Θρησκεία, Τέχνη και γνωρίσαμε το χάρτη της πόλης. Επίσης επισκεφτήκαμε το Ολυμπιακό Μουσείο.

Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή του σχολείου μας σε Μαθητικούς Αγώνες που γίνονται είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στο Λαγκαδά, με την παρατήρηση ότι η μεταφορά των μαθητών πρέπει να γίνεται από τους γονείς των μαθητών που λαμβάνουν μέρος, γιατί διαφορετικά το κόστος με λεωφορείο είναι μεγάλο.

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ – ΥΓΙΕΙΝΗ

Ατομικό Δελτίο Υγείας

Κάθε σχολείο είναι υποχρεωμένο να φυλάσσει το ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ. Το Δελτίο αυτό για το σχολείο μας συμπληρώνεται και υπογράφεται, αφού πρώτα γίνει η εξέταση, από τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας Ξυλόπολης. Ισχύει για τρία (3) χρόνια. Έτσι, λοιπόν, κάθε Σεπτέμβριο οι μαθητές της Α΄ τάξης αποκτούν το ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ τους. Βέβαια, αν κάποιος γονιός το επιθυμεί, μπορεί να προσκομίσει στο σχολείο ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ από άλλη πηγή π.χ. από Νοσοκομείο ή άλλη αναγνωρισμένη ιατρική Υπηρεσία. Τα ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ φυλάσσονται στο σχολείο, εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα και δεν επιδεικνύονται παρά μόνο στους γονείς των μαθητών.

Οδοντιατρικός έλεγχος

Το Οδοντιατρικό Τμήμα του Κέντρου Υγείας Λαγκαδά προσκαλεί κάθε χρόνο όλα τα σχολεία της περιοχής για ενημέρωση με θέμα την στοματική υγιεινή και τον οδοντιατρικό έλεγχο. Το σχολείο μας ανταποκρίνεται πρόθυμα, διότι θεωρεί πως έτσι προάγει την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα υγείας και υγιεινής.

Κανόνες Υγιεινής

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας προτρέπουν τα σχολεία να ενημερώνουν γονείς και μαθητές για την αναγκαιότητα της ατομικής υγιεινής, ώστε να προλαμβάνονται διάφορες ασθένειες και να διατηρείται ένα υψηλό επίπεδο υγιούς διαβίωσης.

Οι βασικοί κανόνες Υγιεινής περιλαμβάνουν

την καθαριότητα του σώματος, δηλ. καθημερινό πλύσιμο του σώματος (ντους, λούσιμο), τακτικό πλύσιμο χεριών και προσώπου, περιποίηση νυχιών. Καθαρές κάλτσες, ατομική πετσέτα, τα ρούχα στην ντουλάπα καθαρά και σιδερωμένα.

τον υγιή και επαρκή ύπνο, δηλ. φαγητό όχι λίγο πριν τον ύπνο, αποφυγή καφεΐνης και εκνευρισμού, χαλάρωση και οκτάωρος ύπνος και

τη στοματική υγιεινή, δηλ. το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, οπωσδήποτε βράδυ και πρωί.

Page 6: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Β΄ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης

Το Β΄ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης ασχολείται με μαθητές που έχουν ειδικές μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Διαπιστώνει την ύπαρξη ή μη προβλημάτων και δίνει οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για το καλό και την πρόοδο του μαθητή.

Η συνεννόηση για συνάντηση – συνέντευξη γίνεται μόνο από τον γονέα ή κηδεμόνα στα τηλέφωνα: 2310666130 και 2310603384 καθημερινά από 8:30 έως και 15:00.

Εμείς σαν σχολείο, με το πέρας του α΄ τριμήνου, και αφού διαμορφώσουμε γνώμη για κάποιο μαθητή, καλούμε τους γονείς και τους προτρέπουμε να απευθυνθούν στην υπηρεσία αυτή.

Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων (ΣΣΝ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης διαχειρίζεται θέματα:

σχέσεων μαθητών-γονέων ή μαθητών-εκπαιδευτικών δυσχερειών στη σχολική επίδοση εξάρτησης από το διαδίκτυο σχολικού εκφοβισμού, ενδοσχολικής βίας, επιθετικής, βίαιης ή/και παραβατικής

συμπεριφοράς γενικότερα ζητήματα γονέων και παιδιών

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 22, 56430, Σταυρούπολη

Τηλέφωνο – Φαξ: 2310643421

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ – ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Μονάδα Εφηβικής Υγείας Β Παιδιατρικής κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών ΥποΣΤΗΡΙΖΩ γραμμή βοήθειας 8001180015 για παιδιά και εφήβους

SafeLine.gr (ανοιχτή γραμμή καταγγελίας παράνομου περιεχομένου/συμπεριφοράς)

Saferinternet.gr (site ενημέρωσης για προστασία ανηλίκων)

Page 7: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Συμμετοχή σε Εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους Σχολικούς Συμβούλους.

Τη σχολική χρονιά 2012-2013 το Γυμνάσιο Λαχανά συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Σχολικές Σύμβουλοι φιλολόγων στη μνήμη του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Μαθητές της Γ΄ τάξης παρουσίασαν μαζί με τους φιλολόγους τους Μονοχρήστου Χρυσόστομο, Κανλή Μαγδαληνή και Καρπάτση Κατερίνα Βιογραφικό και Ποίημα του μεγάλου μας ποιητή με εικόνα, ήχο, κίνηση και απαγγελία.

Τη σχολική χρονιά 2013-2014 το Γυμνάσιο Λαχανά σε αντίστοιχη εκδήλωση των Συμβούλων προετοιμάστηκε να συμμετάσχει με δύο εργασίες. Η Α΄ τάξη με τη φιλόλογο κ. Τσίρα Ιωάννα θα

παρουσίαζε ποιήματα των μαθητών με θέμα «παιδιά και βιοπάλη» και η Β΄ τάξη με τη φιλόλογο κ. Ζτούπη Δήμητρα δραματοποιημένο το ποίημα του Λορέντζου Μαβίλη «Καλλιπάτειρα». Δυστυχώς, λόγω της απεργίας του ΟΑΣΘ τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η παρουσίαση δεν πραγματοποιήθηκε στην παραπάνω εκδήλωση, αλλά στο σχολείο στο τέλος της χρονιάς.

Επίσης, στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών, υπό την καθοδήγηση της κ. Κουφίδου Αναστασίας, το σχολείο έλαβε μέρος στους αγώνες Spelling στο Λαγκαδά. Το Γυμνάσιο Λαχανά αντιπροσώπευσαν με επιτυχία οι μαθητές Καλαϊτζής Αλέξανδρος και Χαλκίδης Αναστάσιος.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Στο Γυμνάσιο Λαχανά κάθε χρόνο οι καθηγητές του σχολείου μαζί με τους μαθητές αναλαμβάνουν και ολοκληρώνουν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που εμπλουτίζουν τη σχολική ζωή και κερδίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Τη σχολική χρονιά 2012-2013 έγιναν δυο προγράμματα:

ένα Πολιτιστικό με θέμα «Η ελληνική μουσική και τα τραγούδια μέσα από τις σχολικές γιορτές» με τους καθηγητές κ. Μονοχρήστου Χρυσόστομο, Καρπάτση Κατερίνα, Αντωνιάδη Σπυρίδωνα και Οικονομοπούλου Αγγελική και

ένα Αγωγής Σταδιοδρομίας με θέμα «τα επαγγέλματα στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές του Δήμου Λαγκαδά» με τους καθηγητές κ. Αντωνιάδη Σπυρίδωνα και Κανλή Μαγδαληνή.

Page 8: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

Τη σχολική χρονιά 2013-2014 έγιναν επίσης δυο προγράμματα:

ένα Πολιτιστικό με θέμα «φωτογραφική απεικόνιση και πολιτιστικά στοιχεία του οικιστικού περιβάλλοντος των μαθητών του Γυμνασίου Λαχανά» με τους καθηγητές κ. Μονοχρήστου Χρυσόστομο, Τσίρα Ιωάννα και Αντωνιάδη Σπυρίδωνα. Η εργασία αυτή περιέχει έθιμα και πολλές φωτογραφίες από παλιά σπίτια όλων των οικισμών των μαθητών, διότι αυτά τα παλιά σπίτια δείχνουν και την ιστορία του κάθε τόπου.

Ένα Αγωγής Υγείας με θέμα «οι εξαρτήσεις στην εφηβεία. Εξάρτηση και ηλεκτρονικοί υπολογιστές» με τους καθηγητές κ. Αντωνιάδη Σπυρίδωνα, Μονοχρήστου Χρυσόστομο και Τσίρα Ιωάννα.

*όλα τα Προγράμματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου

Σχολικές γιορτές

Στο Γυμνάσιο Λαχανά διοργανώνουμε καθηγητές και μαθητές τις εξής γιορτές:

την 28η Οκτωβρίου, την επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ κατά της φασιστικής Ιταλίας την 17η Νοεμβρίου, την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τα Χριστούγεννα και την 25η Μαρτίου, την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης του 1821 κατά των Τούρκων.

Μέσα από τις σχολικές γιορτές οι μαθητές μαθαίνουν την ιστορία της πατρίδας τους, μαθαίνουν τα τραγούδια που συνόδεψαν ή περιέγραψαν αυτά τα γεγονότα, τραγουδούν, χορεύουν, απαγγέλουν ποιήματα, βλέπουν εικόνες και ταινίες και έτσι διαμορφώνουν βιωματικά και ενδυναμώνουν την εθνική και θρησκευτική τους συνείδηση.

Υποδοχή μαθητών της Α΄ τάξης

Page 9: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

Από τη φετινή σχολική χρονιά το Γυμνάσιο Λαχανά ξεκινά το θεσμό της «υποδοχής των μαθητών της Α΄ τάξης». Έτσι, λοιπόν, οι πρωτοετείς την πρώτη ημέρα των μαθημάτων θα βρίσκουν πάνω στο θρανίο τους μια όμορφα επιμελημένη κάρτα που θα τους καλωσορίζει στο νέο τους σχολείο. Παράλληλα θα γίνεται και μια μικρή και σύντομη τελετή υποδοχής με την παρουσία καθηγητών, αντιπροσωπείας μαθητών των μεγαλυτέρων τάξεων και γονέων και θα περιλαμβάνει και μικροδωράκια.

Αποχαιρετισμός της Γ΄ τάξης

Από τη σχολική χρονιά 2013-2014 το Γυμνάσιο Λαχανά ξεκίνησε το θεσμό «αποχαιρετισμός της Γ΄ τάξης». Δημιουργήθηκαν επτά Λευκώματα, όσοι και οι μαθητές της Γ΄ τάξης, των δέκα (10) σελίδων σε μέγεθος Α4 με χαρτονάκι εξώφυλλο, πλαστικό διαφανές φύλλο για προστασία και κορδονάκι για διακόσμηση. Το εξώφυλλο είχε επάνω το σχολείο και μια φωτογραφία όλων των μαθητών της Γ΄ τάξης με τους καθηγητές τους. Στο πρώτο εσωτερικό φύλλο υπήρχε η ατομική φωτογραφία του μαθητή για τον οποίο θα γράφονταν το Λεύκωμα. Στα επόμενα τρία φύλλα ο Διευθυντής και οι καθηγητές του σχολείου έγραψαν ο καθένας ξεχωριστά από ένα κείμενο που απευθύνονταν ατομικά στον κάθε μαθητή. Στα επόμενα φύλλα έγραψαν οι μαθητές των άλλων τάξεων κατά τον ίδιο τρόπο, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές της Γ΄ τάξης ο ένας για τον άλλο. Στην εσωτερική πλευρά του οπισθόφυλλου υπήρχαν οι φωτογραφίες των μαθητών της Α΄ και της Β΄ τάξης.

Έτσι οι μαθητές φεύγοντας από το Γυμνάσιο Λαχανά πήραν μαζί τους τη σκέψη και τη φροντίδα των καθηγητών τους, τα λόγια των μικρότερων συμμαθητών τους και τις φωτογραφίες που θα τους θυμίζουν συγκροτημένα τα χρόνια που πέρασαν στο σχολείο αυτό. Πήραν δηλαδή στα χέρια τους ένα ολοκληρωμένο Ενθύμιο.

Τα Λευκώματα παραδόθηκαν στους μαθητές της Γ΄ τάξης σε εκδήλωση που έγινε στο τέλος της χρονιάς.

«Ο μαθητής της χρονιάς»

Από τη σχολική χρονιά 2013-2014 το Γυμνάσιο Λαχανά ξεκίνησε, επίσης, το θεσμό του «μαθητή της χρονιάς». Στόχος του θεσμού αυτού είναι να αναδείξει τη σημασία του μαθητή μέσα στο

σχολείο και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Πραγματοποιεί την

Page 10: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

επιθυμία των εκπαιδευτικών και των γονέων να τιμήσουν και να επιβραβεύσουν έναν μαθητή/τρια μέσα από μια σύνθετη και δημοκρατική διαδικασία η οποία έχει ως εξής:

Μετά τις γιορτές του Πάσχα και της Ανάστασης δίνεται σε κάθε μαθητή μια κατάσταση με όλα τα ονόματα των μαθητών του Γυμνασίου Λαχανά. Ο κάθε μαθητής μπορεί να επιλέξει μέχρι 3 συμμαθητές του από όλες τις τάξεις με βάση το κριτήριο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ.

Γίνεται καταμέτρηση των επιλογών των μαθητών από τον Διευθυντή και γράφεται ένας καινούριος κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών/τριών που συγκέντρωσαν αισθητά μεγάλο αριθμό προτιμήσεων.

Ο Διευθυντής ανακοινώνει το αποτέλεσμα στο Σύλλογο των καθηγητών, γίνεται συζήτηση μήπως και υπάρχει ανάμεσά σε αυτούς που προκρίθηκαν και κάποιος που δεν έχει τα γνωρίσματα του κριτηρίου και μετά από εισήγηση του Διευθυντή, ο οποίος έχει λάβει και τη γνώμη των γονιών, αποφασίζεται το δώρο και το ποσό που θα δαπανηθεί.

Προς το τέλος της χρονιάς και μαζί με τις άλλες δράσεις πραγματοποιείται και η τελετή για το «μαθητή της χρονιάς». Παρουσία όλων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους ανακοινώνονται τα ονόματα αυτών που επιλέχθηκαν από τους συμμαθητές και εγκρίθηκαν από τους καθηγητές τους, γίνεται κλήρωση και αναδεικνύεται ο «μαθητής της χρονιάς»

Φέτος υποψήφιοι ήταν οι Καλατζής Αλέξανδρος, Στεφανίδης Δημήτριος, Τσομπάνογλου Αλεξάνδρα, Τσουκαλίδης Αλέξανδρος, Χαντά Πασχαλίνα και Χατζογλάκη Μαρία. «Μαθητής της χρονιάς» αναδείχτηκε ο μαθητής της Β΄ τάξης και Πρόεδρος του 15μελούς Τσουκαλίδης Αλέξανδρος.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Το Γυμνάσιο Λαχανά επιδιώκει και καλλιεργεί τη συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών. Τους προσκαλεί σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου και τους ενημερώνει για ζητήματα της σχολικής ζωής. Αυτοί ανταποκρίνονται και συμμετέχουν δημιουργικά με κεράσματα και δωρεές.

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Μέτρα κατά της σχολικής βίας

Το Γυμνάσιο Λαχανά για να προλάβει και να αποτρέψει φαινόμενα άσκησης βίας μεταξύ των μαθητών - σωματικής ή ψυχολογικής – προέβη μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία στις εξής δράσεις:

Page 11: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

Διαμεσολαβητές μαθητές: οι μαθητές επιλέγουν με βάση το κριτήριο της ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ δυο συμμαθητές τους στους οποίους απευθύνονται κάθε φορά που δημιουργούνται ζητήματα μεταξύ τους, ώστε να επιλύονται τα όποια προβλήματα άμεσα από τους ίδιους και να μη φτάνουν στο Σύλλογο Διδασκόντων ή στο Διευθυντή.

Διαμεσολαβητές καθηγητές: οι μαθητές επιλέγουν δυο καθηγητές τους ως τους πιο κατάλληλους για αυτούς, ώστε να απευθύνονται σε αυτούς κάθε φορά που θέλουν να μοιραστούν μαζί τους οτιδήποτε τους απασχολεί.

Συμβόλαιο τάξης

Το Γυμνάσιο Λαχανά επιδιώκει να επιτελέσει το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό του έργο μέσα σε ένα περιβάλλον δημοκρατικό, δημιουργικό και παραγωγικό για τους μαθητές του. Έτσι οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους συναποφασίζουν τους κανόνες λειτουργίας του σχολείου, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Σε κοινή συνεδρίαση του Συλλόγου των καθηγητών με δώδεκα μαθητές (πρόεδροι, αντιπρόεδροι, γραμματείς και ταμίες) και αντιπροσώπους των γονέων και, αφού πρώτα έχει γίνει διεξοδική συζήτηση μεταξύ των καθηγητών, μεταξύ των μαθητών και μεταξύ μαθητών και καθηγητών, μετά από εισήγηση του Διευθυντή παίρνονται οι τελικές αποφάσεις που ορίζουν την ορθή συμπεριφορά και τις ποινές σε περίπτωση παραβίασής της. Η απόφαση αυτή αναρτάται σε όλους τους πίνακες ανακοινώσεων του σχολείου και έτσι γνωστοποιείται στο σύνολο των μαθητών.

Κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές

Απόφαση Υπουργείου Παιδείας:

«Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντόςτου σχολικού χώρου. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή ή / και παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου (π.χ. ρολόι ή στυλό με κρυφή κάμερα) εντός του σχολικού χώρου.Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνουποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του. Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχουκαι αντιμετωπίζεται για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις προβλεπόμενες σχολικές κυρώσεις.»

Το Γυμνάσιο Λαχανά για να προφυλάξει τους μαθητές και να αποφευχθούν οι όποιες τιμωρίες εφαρμόζει το σύστημα της καθημερινής συγκέντρωσης των κινητών. Έτσι, λοιπόν, το πρωί οι μαθητές παραδίδουν τα κινητά τους στο γραφείο και τα ξαναπαίρνουν μετά το σχόλασμα.

Page 12: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΤΕΥΧΟΣ 2014-2015

Β΄ τάξη 2013-2014

Α΄ τάξη 2013-2014