Η συνεισφορά του Διεθνούς Aερολιμένα Aθηνών στην...

Post on 02-Sep-2019

15 views 0 download

Transcript of Η συνεισφορά του Διεθνούς Aερολιμένα Aθηνών στην...

Η συνεισφοράτου Διεθνούς

AερολιμέναAθηνών

στην Eλληνικήοικονομία

Α Π Ο Τ Ε Λ Ε Σ Μ Α Τ Α Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ 2 0 1 3

2

Περιεχόμενα

01Πρόλογος από τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς

Αερολιμένα Αθηνών Γιάννη Ν. Παράσχη και τον Καθηγητή Γρηγόρη Πραστάκο

σελ. 3

02Η Αεροδρομιακή Κοινότητα

σελ. 4

03Σκοπός και Μεθοδολογία της Μελέτης

σελ. 6

04Συνοπτικά Αποτελέσματα

σελ. 7

05Συμπεράσματα της Μελέτης

σελ. 8

06Καταλυτικές Επιπτώσεις

σελ. 10

07Επιστημονική Ομάδα

σελ. 11

3

Μετά από 12 και πλέον έτη λειτουργίας, το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας παραμένει ένα από τα σημαντικότερα και πιο σύνθετα έργα υποδομής που έχουν γίνει στη χώρα. Μέσα από τη λειτουργία της Εταιρείας Αεροδρομίου, οι μέτοχοι – και κυρίως το Ελληνικό Δημόσιο – έχουν λάβει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη προς τους μετόχους της Εταιρείας όμως, σημαντική είναι η προσφορά του συνόλου της αεροδρομιακής κοινότητας στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην οικονομική ανάπτυξη τόσο της περιοχής, αλλά και της χώρας ευρύτερα, ενώ μέσα από ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τα ευεργετικά οφέλη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών εκτείνονται στα πεδία της εξυπηρέτησης και ασφάλειας μεταφορών, το περιβάλλον, την εργασιακή ασφάλεια κλπ.

Παρά την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. παραμένει μια υγιής επιχείρηση παράγοντας θετική αξία προς όλους τους συμμετόχους της. Το 2009 η Εταιρεία Αεροδρομίου ανέθεσε στην ομάδα έργου του Οικονομικού Πανεπι-στημίου Αθηνών να αξιολογήσει με επιστημονικό τρόπο τα οφέλη που δημιουργούνται από τη λειτουργία του αεροδρομίου της Αθήνας στην οικονομία της χώρας σε τοπική και ευρύτερη κλίμακα. Θεωρώντας ότι η δημιουργία αξίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προς την Ελληνική οικονομία και κοινωνία ευρύτερα είναι διαχρονική και ανε-ξάρτητη από τη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία, θελήσαμε να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη του 2009 αναθέτοντας το έργο στην ίδια επιστημονική ομάδα.

Η επικαιροποιημένη μελέτη αυτή καταδεικνύει ότι παρά τη μείωση των οικονομικών μεγεθών λόγω της μειωμένης δραστηριότητας, το αεροδρόμιο εξακολουθεί να είναι σημαντικότατος – ίσως ο σημα-ντικότερος - κόμβος δημιουργίας προστιθέμενης αξίας και θέσεων εργασίας στη χώρα. Η συμβολή του αεροδρομίου όσον αφορά την απασχόληση, τον τουρισμό και την οικονομία της Ελλάδας γενικότερα και των Μεσογείων ειδικότερα είναι εξαιρετικής σημασίας, ενώ η σύγκριση με αντίστοιχα μεγέθη άλλων διεθνών ευρωπαϊκών αερο-δρομίων είναι ιδιαίτερα θετική, υπογραμμίζοντας την επιτυχημένη εφαρμογή του επιχειρηματικού και λειτουργικού μοντέλου του Διε-θνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Μέσα από την επικοινωνία της μελέτης αυτής προς όλους τους εν-διαφερόμενους φορείς και οικονομικούς, κοινωνικούς και λοιπούς εταίρους του αεροδρομίου, είναι δυνατό να διαμορφωθεί μια αντίληψη της συνολικότερης οικονομικής και κοινωνικής αξίας που έχει για τη χώρα μας το αεροδρόμιο της Αθήνας. Ειδικότερα στη σημερινή συγκυρία, όπου οι υγιείς επιχειρηματικοί πυρήνες λιγοστεύουν, είναι σημαντικό να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα από το μοντέλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για τη μελλοντική χάραξη οικονομικής πολιτικής στον ευρύτερο τομέα των μεταφορών και υποδομών.

Στη σύγχρονη οικονομία, τα αεροδρόμια θεωρούνται ση-μαντικός φορέας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για τις χώρες τους και τις τοπικές κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής όπου αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους. Οι επιπτώσεις τους δεν περιορίζονται στα άμεσα αποτελέσματα της λειτουρ-γίας τους, αλλά επεκτείνονται σε γενικότερα οφέλη που προκύ-πτουν για τις τοπικές επιχειρήσεις, τους εθνικούς οργανισμούς, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο που αποκτά πρόσβαση σε κατά κανόνα υψηλού επιπέδου πολυποίκιλες υπηρεσίες και προϊόντα που αναπτύσσονται στα διεθνή αεροδρόμια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) ανέλαβε και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μελέτη αξιολόγησης των συνολικών οικονομικών επιπτώσεων της λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών. Ακολουθώντας τις βέλτιστες διεθνείς μεθοδολογίες και πρακτικές, η μελέτη παρουσιάζει τους δείκτες και τα οικονομικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του ΔΑΑ, τα αναλύει και τα συγκρίνει με άλλα διεθνή αεροδρόμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Με τον τρόπο αυτό, η μελέτη του ΟΠΑ στοχεύει να αποτελέσει ένα αξιόπιστο εργαλείο μέτρησης της συνολικής αποτελεσμα-τικότητας και της γενικότερης απόδοσης του αεροδρομίου.

Στη μελέτη χρησιμοποιείται ένα καινοτόμο οικονομετρικό μο-ντέλο εισροών – εκροών για τον υπολογισμό των επιπτώσεων από την λειτουργία του αεροδρομίου και επικαιροποιεί τα αποτελέσματα της προηγούμενης μελέτης που εκπονήθηκε το 2009 από την ίδια επιστημονική ομάδα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Γενικό Διευθυντή του ΔΑΑ, κ. Γιάννη Παράσχη, που μας εμπιστεύθηκε αυτό το έργο και στήριξε ενεργά την όλη προσπάθεια, καθώς και τους συ-νεργάτες του για τη βοήθεια που μας παρείχαν σε όλη τη διάρκεια της εκπόνησης του έργου και για την καθ’ όλα άψογη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι χρήσιμα στη διοίκηση του ΔΑΑ, στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην Πολιτεία για τη χάραξη πολιτικής σε θέματα μεταφορών και ανάπτυξης.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Ν. ΠαράσχηςΓενικός Διευθυντής Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.

Γρηγόρης ΠραστάκοςΚαθηγητής Πανεπιστημίου

Πρόλογος01

4

H Αεροδρομιακή Κοινότητα02

Το αεροδρόμιο της Αθήνας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται τόσο με το κύριο αε-ρομεταφορικό έργο του όσο και με επιμέρους τομείς που αναπτύσσονται παράλληλα. Η εταιρεία αεροδρο-μίου, οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, το εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου

και φορείς υπεύθυνοι για αεροναυτιλιακές, εμπορικές ή και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης συγκροτούν αυτό που ονομάζουμε Αεροδρομιακή Κοινότητα. Συνολι-κά στο χώρο του αεροδρομίου δραστηριοποιούνται περίπου 300 επιχειρήσεις και οργανισμοί και απα-σχολούνται περισσότεροι από 13.000 εργαζόμενοι.

13.160Ε Ρ ΓΑ Ζ ΟΜ Ε Ν Ο Ι

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Ι

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Ι

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Ι

AΕΡΟΔΡΟΜΙΑΚΉΚΟΙΝΟΤΉΤΑ

ΔΑΑ 707

1.246

1.662

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

5

Εταιρεία Αεροδρομίου «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», υπεύθυνη για την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Αθήνας.

Αεροπορικές Εταιρείες Κατά το 2012 δραστηριοποιήθηκαν συνολικά 64 εταιρείες με προγραμματισμένες πτήσεις, προσφέ-ροντας απευθείας συνδέσεις με 109 προορισμούς σε 47 χώρες του κόσμου. Απαρτίζουν το μεγαλύτερο κομμάτι της Αεροδρομιακής Κοινότητας.

Υπηρεσίες Επίγειας Εξυπηρέτησης Στις εταιρείες αυτές έχει χορηγηθεί το δικαίωμα να παρέχουν Υπηρεσίες Επίγειας Εξυπηρέτησης στο Αε-ροδρόμιο της Αθήνας. Αυτές αποτελούν την δεύτερη σε μέγεθος ομάδα της Αεροδρομιακής Κοινότητας.

Εμπορικό Κέντρο Αεροσταθμού (ανάδοχοι και λοιποί παραχωρησιούχοι, π.χ. καταστή-ματα εστίασης, λιανεμπόριο, διαφήμιση και υπηρεσίες). Το εμπορικό κέντρο εντός του αεροσταθμού ανα-πτύσσεται σε έκταση 9.000 τ.μ. περιλαμβάνοντας συνολικά 39 αναδόχους με πάνω από 110 σημεία πώλησης. Οι εργαζόμενοι του Εμπορικού Κέντρου του Αεροσταθμού είναι η τρίτη σε μέγεθος ομάδα της Αεροδρομιακής Κοινότητας.

Δημόσιες υπηρεσίες υποστήριξης αεροδρομίου Πρόκειται για υπηρεσίες που προσφέρονται σε συ-νεργασία ή εξ ολοκλήρου από δημόσιους φορείς (ΥΠΑ, τελωνειακός έλεγχος, υγειονομικός έλεγχος, υπηρεσίες ταχυδρομείου, υπηρεσίες πυρόσβεσης-πυ-ρασφάλειας, υπηρεσίες ΕΚΑΒ, υπηρεσίες αστυνόμευ-σης).

Εξωτερικοί πάροχοι υπηρεσιών Ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ασφάλειας, καθαριότητας, συντήρησης, κ.λπ.

Εμπορικό Πάρκο Το εμπορικό πάρκο καταλαμβάνει έκταση περίπου 130.000 τ.μ. και αποτελείται από τέσσερα μεγάλα πολυκαταστήματα. Επιπλέον, με 50.000 τ.μ. συνο-λικών στεγασμένων χώρων, το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Metropolitan Expo είναι το μεγα-λύτερο και πλέον σύγχρονο συγκρότημα του τομέα στην Ελλάδα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Ι

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Ι

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Ι

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Ι

2.603

2.447

2.374

2.121

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΓΕΙΑΣ

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ - ΧΡΗΣΤΕΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΑΕΡΟΣΤΑΘΜΟΥ - ΑΝΑΔΟΧΟΙ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

6

Στην εποχή μας τα αεροδρόμια θεωρούνται σημαντικός φορέας οικονομικής και κοινωνικής επίδρασης σε εθνικό επίπεδο αλλά και στις τοπικές κοινωνίες της ευρύτε-ρης περιοχής όπου αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους. Πέρα από τα άμεσα οφέλη από την αεροδρομιακή λειτουργία προκύπτουν και γενικότερα οφέλη για τις τοπικές επιχειρήσεις, τους εθνικούς οργανισμούς και τους καταναλωτές.

Ακολουθώντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, η επι-στημονική ομάδα της μελέτης ανέπτυξε και χρησιμοποί-ησε ένα καινοτόμο μοντέλο εισροών-εκροών (input-output model) για την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του αεροδρομίου. Βασική πηγή πρωτογενών στοιχείων αποτέλεσε η βάση δεδο-μένων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και άλλες έγκυρες μελέτες ξένων αεροδρομίων και άλλων διεθνών οργανισμών. Το μοντέλο εισροών-εκροών της μελέτης εκτίμησε το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα του ΔΑΑ ως άθροισμα

τριών ξεχωριστών, αλλά συνδεόμενων μεταξύ τους κατηγοριών επιπτώσεων (impacts):

• Άμεσες επιπτώσεις (direct impacts) που περιλαμβά-νουν κυρίως την απασχόληση (αριθμός εργαζομένων), τους μισθούς, αλλά και το συνολικό αποτέλεσμα που παράγεται στο αεροδρόμιο (π.χ. ετήσιες πωλήσεις).• Έμμεσες επιπτώσεις (indirect impacts) που αναφέ-ρονται στην απασχόληση και στο συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα που παράγεται από τις επιχειρήσεις εκτός αεροδρομίου, για δραστηριότητες όμως που σχετίζονται αποκλειστικά με το αεροδρόμιο.• Πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις (induced impacts) που αντιπροσωπεύουν αποτελέσματα στην περιφερειακή ή/και εθνική οικονομία και προέρχονται από διαδοχικούς κύκλους δαπανών ως συνέπεια των άμεσων και έμμε-σων επιπτώσεων.

Το μοντέλο εισροών-εκροών συνεκτίμησε το ύψος της συνολικής τουριστικής δαπάνης, δηλαδή της συνολική τουριστικής κίνησης, η οποία δημιουργήθηκε χάρη στο ΔΑΑ και του αντίστοιχου οικονομικού οφέλους.

Σκοπός & Μεθοδολογία της Μελέτης03

Η σχηματική απεικόνιση του μοντέλου και της

μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε

παρουσιάζεται στο γράφημα δεξιά.

Τέλος, υπάρχει μια αρχική προσέγγιση των λεγόμενων “καταλυτικών επιπτώσεων” (catalytic impacts), οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις γενικότερες επιπτώσεις ενός αεροδρομίου στην οικονομία και την κοινωνία.

ΕΜΜΕΣΕΣΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΑΜΕΣΕΣΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΟΛΛΑΠΛΑ-ΣΙΑΣΤΙΚΕΣ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

ΔΑΠΑΝΗ

7

04Συνοπτικά αποτελέσματα

Εθνικά Μεγέθη Μεγέθη περιοχής Μεσογείων

ΠΡΟΣΤΙΘΈΜΈΝΗ ΑΞΙΑ

€5.100.000.000€716.000.000

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

99.98711.041

ΠΡΟ

ΣΤΙΘ

ΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2012

2,63% του ΑΕΠ

43,5%της παραγόμενηςΠΑ στα Μεσόγεια

21,7%των θέσεωνεργασίας στα Μεσόγεια

8

Οφέλη για την ελληνική οικονομία Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συμβάλλει ουσιαστικά στην ανά-πτυξη της χώρας μας, καθώς η ετήσια προστιθέμενη αξία του για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας ανέρχεται σε €5,1 δισ., ποσό που ισούται με το 2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας (έτος αναφοράς 2012). Παράλλη-λα, οι συνολικές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από το σύνολο των δραστηριοτήτων του αεροδρομίου έφτασαν τις 99.987.Αναλυτικότερα, από τις δραστηριότητες που πραγματο-ποιούνται εντός του χώρου του αεροδρομίου σε επί-πεδο άμεσων επιπτώσεων η αξία που δημιουργήθηκε ανέρχεται περίπου στο ποσό των €1,95 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 1,01% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Ταυτόχρο-να οι νέες θέσεις εργασίας εντός της αεροδρομιακής κοινότητας ανήλθαν σε 13.160. Οι έμμεσες επιπτώσεις αναφέρονται κυρίως στις οικο-νομικές μονάδες, οι οποίες αν και δεν είναι γεωγραφικά εγκαταστημένες στην περιοχή του αεροδρομίου, εξαρ-τούν την οικονομική δραστηριότητά τους σε σημαντικό βαθμό από την ύπαρξη του αεροδρομίου. Συγκεκριμένα,

για τον υπολογισμό των έμμεσων επιπτώσεων λαμβά-νονται υπόψη δύο κατηγορίες υπηρεσιών: Α Μεταφορές (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – προαστι-ακός σιδηρόδρομος, μετρό, λεωφορεία, ταξί – καθώς και ιδιωτικά και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα)Β Υπηρεσίες ταξιδίου – ταξιδιωτικοί πράκτορες. Η προστιθέμενη αξία των μονάδων αυτών ανέρχεται σε €49 εκατ. Σε επίπεδο απασχόλησης, οι συνολικές θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι 1.600 και αφορούν άτομα που εργάζονται σε διάφορες συνδεόμενες με το αεροδρόμιο υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδίου. Σημαντικές - ως αποτέλεσμα των άμεσων και έμμεσων δραστηριοτήτων του αεροδρομίου - είναι και οι πολλα-πλασιαστικές επιπτώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά €451 εκατ., ποσό που αντιπροσωπεύει το 0,23% του ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο. Αξιόλογος είναι επίσης και ο συνολικός αριθμός των 13.436 θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμβολή του Διε-θνούς Αερολιμένα Αθηνών στην άνοδο των τουριστι-κών μεγεθών. Στο παρακάτω γράφημα, απεικονίζεται

Συμπεράσματα της Μελέτης05

Συνολικές Επιπτώσεις

του αεροδρομίου της Αθήνας

στην ελληνική οικονομία.

2,63% του ΑΕΠ Ελλάδας

2,5% απασχόλησης Ελλάδας

€5,1δισ.

ΠΡΟΣΤΙΘΈΜΈΝΗ ΑΞΙΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

99.987

9

Συνολικές Επιπτώσεις του αεροδρομίου της Αθήνας στην περιοχή των Μεσογείων.

η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που προκαλεί η λειτουργία του αεροδρομίου σε επίπεδο συνολικής τουριστικής δαπάνης. Ειδικότερα, η δυναμικότητα του ΔΑΑ επιτρέπει εξυπηρέτηση πολύ μεγάλου αριθ-μού επιβατών (μονίμων κατοίκων εξωτερικού) που επισκέπτονται την Ελλάδα για λόγους αναψυχής. Βάσει της έρευνας, προκύπτει ότι από την ποσοτικοποίηση της συνολικής αύξησης του τουρισμού στην Ελλάδα, η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά €2,65 δισ., με παράλληλη δημιουργία 71.791 νέων θέσεων εργασίας.Οι συνολικές οικονομικές επιπτώσεις του ΔΑΑ (2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας), κρίνονται σε εθνικό επίπεδο αναμφισβήτητα ικανοποιητικές υπερβαίνοντας σημαντικά αντίστοιχα μεγέθη άλλων διεθνών ευρωπαϊκών αεροδρο-μίων. Συγκριτικά αναφέρουμε ότι το αντίστοιχο ποσοστό ευρωπαϊκών αεροδρομίων κυμαίνεται μεταξύ 1,4% και 2,5% του ΑΕΠ (Μελέτη για το Διεθνές Συμβούλιο Αερο-δρομίων - ACI από York Aviation, 2004). Επιπρόσθετα, οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί το αεροδρόμιο της Αθή-νας σε εθνικό επίπεδο βάσει της επιβατικής του κίνησης είναι σχεδόν τριπλάσιες του μέσου όρου των αντίστοιχων δεικτών άλλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

€716.000.000

ΠΡΟΣΤΙΘΈΜΈΝΗ ΑΞΙΑ Περιοχής Μεσογείων

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Περιοχής Μεσογείων

11.041

43,5%της παραγόμενηςΠΑ στα Μεσόγεια

21,7%των θέσεων εργασίας

στα Μεσόγεια

0,23% του ΑΕΠ Ελλάδας

0,33% απασχόλησης Ελλάδας

€450 εκατ.ΠΡΟΣΤΙΘΈΜΈΝΗ ΑΞΙΑ

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

13.436

0,03% του ΑΕΠ Ελλάδας

0,04% απασχόλησης Ελλάδας

€50 εκατ.ΠΡΟΣΤΙΘΈΜΈΝΗ ΑΞΙΑ

ΕΜΜΕΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

1.600

1,01% του ΑΕΠ Ελλάδας

0,32% απασχόλησης Ελλάδας

€1,95δισ.ΠΡΟΣΤΙΘΈΜΈΝΗ ΑΞΙΑ

ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

13.160

1,37% του ΑΕΠ Ελλάδας

1,76% απασχόλησης Ελλάδας

€2,65 δισ.ΠΡΟΣΤΙΘΈΜΈΝΗ ΑΞΙΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

71.791

Η Συνεισφορά του αεροδρομίουστην περιοχή των ΜεσογείωνΣε τοπικό επίπεδο ο ΔΑΑ, ως η μεγαλύτερη οικονομι-κή μονάδα στην περιοχή των Μεσογείων, φάνηκε ότι συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ευημερία της περιοχής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η προστιθέμενη αξία που δημιουργείται για την περιοχή των Μεσογείων ανέρχεται σε €716εκ., ενώ ταυτόχρονα το αεροδρόμιο δημιούργησε συνο-λικά 11.041 θέσεις εργασίας για τους κατοίκους των Μεσογείων. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη το αερο-δρόμιο αντιπροσωπεύει 21,7% (πάνω από 13.000 εργαζόμενοι) στη συνολική απασχόληση των Μεσογείων ως γεωγραφική περιοχή (60.639 εργαζόμενοι), ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει το 43,5% (€1.953 εκ.) της συνολικής προστιθέμενης αξίας που παράγεται στην αντίστοιχη περιοχή (€4.486,1 εκ.).

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, ο ΔΑΑ κατέχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην περιοχή των Μεσογείων και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της και αναδεικνύεται σε σημαντικό μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

10

Στη μελέτη επίσης επιχειρείται μια αρχική προσέγγιση των λεγόμενων “καταλυτικών επιπτώσεων” της λει-τουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αντλώντας στοιχεία από έρευνες του ΔΑΑ, την Τράπεζα της Ελ-λάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς και από σχετική έρευνα της McKinsey & Company.

Οι καταλυτικές επιπτώσεις ολοκληρώνουν τα απο-τελέσματα του μοντέλου εισροών-εκροών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω θέματα:

• Εμπορευματική κίνηση - 2012: Ο συνολικός όγκος εμπορικών προϊόντων που διακινήθηκαν μέσω του ΔΑΑ ανήλθε στους 76.423 τόνους (88% της συνολι-κής διεθνούς εμπορευματικής κίνησης μέσω αέρος).

• Ασφάλεια, απόδοση, και ποιότητα αεροπορικών υπηρεσιών – 2012: Ο ΔΑΑ παρουσιάζει ικανοποι-ητικούς δείκτες χρονικής ακρίβειας (π.χ. διαχρονική μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στον έλεγχο ει-σιτηρίων και αποσκευών) και ασφάλειας (μείωση των περιστατικών ασφαλείας), ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί προγράμματα συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών και της βελτίωσης της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

• Προστασία του περιβάλλοντος: Ο ΔΑΑ διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης περιβάλ-λοντος που εστιάζει σε θέματα θορύβου, ποιότητας του αέρα, κλιματικής αλλαγής, διαχείρισης υδάτινων πόρων, διαχείρισης απορριμμάτων και γενικότερων θεμάτων ελέγχου του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι ενδεικτικό ότι στο αεροδρόμιο της Αθήνας απονεμή-θηκε τον Ιούνιο του 2013 το βραβείο Eco-Innovation από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) για την περιβαλλοντική του απόδοση. • Θετικός ρόλος στην περιοχή των Μεσογείων: Ο ΔΑΑ κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην αντί-ληψη των κατοίκων ως σημαντικό έργο υποδομής για τα Μεσόγεια. Υπάρχει, επίσης, η αντίληψη ότι το αεροδρόμιο είναι θετικά υπεύθυνο για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων μέσω της δημιουργίας επιχειρήσεων και καταστημάτων και της δημιουργίας επιπλέον θέσεων εργασίας, καθώς και μέσω της υλοποίησης σημαντικών πολιτισμικών και ανθρωπιστικών δράσεων.

Καταλυτικές Επιπτώσεις06

11

Δρ. Γρηγόριος ΠραστάκοςΚαθηγητής και Κοσμήτωρ, Stevens Institute of Technology, USA, τ. Καθηγητής και Πρύτανης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)

Δρ. Κωνσταντίνος ΚωστόπουλοςΕπίκουρος Καθηγητής, University of East Anglia (UEA), Ηνωμένο Βασίλειο

Δρ. Νικόλαος ΣτρόμπλοςΔιευθυντής, Διεύθυνση Στατιστικής Στερεάς Ελλάδος και Νήσων Αιγαίου, Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

Δρ. Γεώργιος ΙωάννουΚαθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ)

Δρ. Παναγιώτης ΡεπούσηςΕπίκουρος Καθηγητής, Stevens Institute of Technology, USA

Επιστημονική Ομάδα07