ΤΟΥΑΡΕΚ Εμμανουήλ

Post on 25-Jul-2015

31 views 1 download

Transcript of ΤΟΥΑΡΕΚ Εμμανουήλ

ΤΟΥΑΡΕΓΚΕμμανουήλ Ονησιφορίδης

TI ΕΙΝΑΙ

Οι Τουαρέγκ είναι ένας Βερβερικός νομαδικός λαός της κεντρικής και νότιας Σαχάρας.  Η ονομασία "Τουαρέγκ" είναι αραβική και σημαίνει προφανώς "περιπλανόμενος". Στη γλώσσα τους ονομάζονται Ιμουχάγ. Ο πληθυσμός τους φθάνει περίπου το 1.200.000 σε όλη την περιοχή εξάπλωσης τους.

Είναι μουσουλμάνοι σουνίτες στο θρήσκευμα, αλλά διατηρούν πολλά προ-ισλαμικά ήθη και έθιμα όπως για παράδειγμα τα πολλά φυλαχτά που φορούν, κυρίως οι γυναίκες. Η γλώσσα τους είναι η Ταμασέκ. Στον πολιτισμό των Τουαρέγκ οι γυναίκες έχουν υψηλή κοινωνική θέση σύγκριση άλλους λαούς.

ΠΩΣ ΖΟΥΝ

Στις οάσεις οι μόνιμοι κάτοικοι αντλούν το νερό από τα πηγάδια και ποτίζουν τα χωράφια τους, στα οποία καλλιεργούν χουρμάδες, σιτηρά, λαχανικά και οπωροφόρα δέντρα. Τα προϊόντα τους τα ανταλλάσουν με τα προϊόντα των νομάδων. Τρέφονται με τα προϊόντα που παράγουν η όαση και τα ζώα τους. Το σπουδαιότερο ζώο για τους Τουαρέγκ είναι η καμήλα που αντέχει στο κλίμα της ερήμου.

ΤΙ ΦΟΡΟΥΝ

Χαρακτηριστικό της ενδυμασίας των Τουαρέγκ είναι τα φαρδιά φορέματα, το πέπλο και το σαρίκι. Η φορεσιά αυτή δεν είναι τυχαία για τους κατοίκους της ερήμου. Χρησιμεύει για την προστασία του κεφαλιού και κυρίως των ματιών, της μύτης και των αυτιών από τους δυνατούς ζεστούς και κρύους ανέμους και από τις αμμοθύελλες.