Ιστορία της φωτογραφίας

Post on 23-Jun-2015

380 views 1 download

description

Ερευνητική εργασία Α' λυκείου του ΓΕΛ Μηλιάς για το Α' τετράμηνο του σχολικού έτους 2013-14.

Transcript of Ιστορία της φωτογραφίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ορισμός όρου φωτογραφίας

Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε γενικά στη διαδικασία δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων συσκευών.

Η ιστορία της φωτογραφίας

1490: Η camera obscura ήταν η πρώτη μεταφερόμενη φωτογραφική κατασκευή. ∆εν μπορούμε να την πούμε ακριβώς φωτογραφική μηχανή, γιατί δεν διέθετε φιλμ και φακό.

1676: Έχουμε την πρώτη μηχανή με μεταβλητή εστιακή απόσταση και καθρέπτη αναστροφής της εικόνας, πατέντα του Γιόχαν Στουρμ, Γερμανού μαθηματικού.

1802: Οι Ντάουι και Γουέντζγουντ καταφέρνουν να εκτυπώσουν περιγράμματα διαφόρων αντικειμένων, χωρίς τη χρήση φωτογραφικής μηχανής ή μηχανής εκτύπωσης. Τα είδωλα αυτά δεν μπορούν ακόμη να τα σταθεροποιήσουν με τη στερέωση που θα ανακαλυφθεί λίγα χρόνια αργότερα.

1833: Ο Φοξ Τάλμποτ κατάφερε να πάρει αρνητικές φωτογραφίες σε χαρτί και να τις σταθεροποιήσει.

1840: Ο Γουόλκοτ ανοίγει το πρώτο φωτογραφείο στη Νέα Υόρκη για φωτογράφηση πορτρέτων. Σχεδιάζεται ο πρώτος φωτογραφικός φακός που έγινε µε µαθηµατικούς τύπους και κατασκευάστηκε λίγο αργότερα από τον Βοϊκτλάιντερ.

Η πρώτη φωτογραφία στον κόσμο

«Θέα από το παράθυρο». Αυτός είναι ο τίτλος της αρχαιότερηςσωζόμενης φωτογραφίας στο κόσμο που τράβηξε κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1826Και στο 1827 ο Nicéphore Niépce.

Φιλμ

Το φιλμ ή ταινία είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται από φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές για να καταγράψει κινούμενες ή ακίνητες εικόνες, αλλά και έγγραφα ηλεκτρονικής μορφής ή χειρόγραφα. Θεωρείται μια σημαντική φόρμα καταγραφής υλικού. Σε πολλές  και μουσεία το φιλμ χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος αρχειακού υλικού, ιδιαίτερα με τη μορφή του μικροφίλμ.

Γνωστοί κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών με φιλμ

Nikon Canon Leica Kodak Pentax Hasselblad Olympus

Σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές

Ο σκοτεινός θάλαμος είναι ένα σκοτεινό δωμάτιο αρχικά ή ένα κουτί αργότερα όπου στην μία του πλευρά υπάρχει μία γυαλιστερή επιφάνεια και στην απέναντί της πλευρά μία πολύ μικρή οπή.

Σκοτεινός θάλαμος

Αναλογική φωτογραφία

ΤΕΛΟΣ

Project: ΦωτογραφίαΤμήμα Α1

Ομάδα: Ελένη Δαλαμήτρα Στεφανία Καρανάτσιου Νατάσσα Κουμαντζιά

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1