Download - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 11 Iουνίου 2016 διαδρο ... · 2016. 6. 11. · ο ρ τ ά ζ ο υ νν 11/6 ... Η απεικeνιση κυνηγετικών θεgdτων

Transcript
διαδρο ςδιαδρομς ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΤΕΧΝΕΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΒΙΒΛΙΑ / ΜΟΥΣΙΚΗ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
Μαθ ατα ζωςΜαθματα ζως
ορ τ
ζο υν
γι ορ
τ ζο
σελσελ. 8 ~ Παιδτο οςΠαιδτοπος
σελσελ. 9 ~ Πολιτισ ςΠολιτισμς
σελσελ. 11 ~Συνντευξη εΣυνντευξη με
τονΓιννηΚαλ οζοτον Γιννη Καλποζο
εριεχ εναπεριεχμενα
μικρο ρωες της καθημεριντητας, που προσφρουν αννυμα και χωρς καμα ανταπδοση το πιο πολτιμο αγαθ: το διο τους το αμα. Σε αυτος τους αφανες ρωες που πολλο αγνοον, λοι μως ευγνωμονον την ρα της ανγκης εναι αφιερωμνο το ση- μεριν τεχος των “διαδρομν”. Με αφορμ την Παγκσμια Ημ- ρα του Εθελοντ Αιμοδτη (14 Ιου- νου) μιλσαμε με εθελοντς αιμο- δτες στα Χανι, οι οποοι μας αφηγθηκαν τις προσωπικς τους ιστορες για την αξα της προσφο- ρς ενς πολτιμου αγαθο που δεν πωλεται αλλ μνο χαρζεται σε αυτος που το χρειζονται.
[email protected]
ΝοΝο.517
Humboldt Universität zu Berlin
[email protected]σστα 1615 ο Μαξιμιλιανς Α’, Μγας Εκλκτο- ρας του κρατιδου της Βαυαρας θα αναθσει στο Ρομπενς την παραγγελα της αποτπω- σης στον καμβ μιας σειρς τεσσρων πιν- κων με σκηνς κυνηγιο, οι οποες προορζονταν να στολσουν το παλαι πα- λτι στο Σλισχιμ (Schleissheim). Στα 1800, κατ τη διρκεια των γαλλοπρωσικν πολ- μων οι τρεις απ τους τσσερις πνακες πραν ως λφυρα πολμου το δρμο για το Παρσι και μονχα το “Κυνγι ιπποπταμου και κροκδειλου” επιστρφηκε τελικ στο Μναχο, που μπορε να το θαυμσει κανες στη Βαυαρικ Κρατικ Πινακοθκη ως και τις μρες μας.
Η απεικνιση κυνηγετικν θεμτων στη ζωγραφικ εχε ιδιατερη απχηση τσο σε πτρωνες, σο και σε καλλιτχνες ιδιατερα κατ τον 17ο αινα. Στους πρτους αφενς γιατ η ανθεση μιας ττοιας παραγγελας υποδλωνε το κοινωνικ σττους του πα- ραγγελιοδτη, με δεδομνο τι το κυνγι αποτελοσε κατεξοχν αριστοκρατικ ενα- σχληση και μια απ τις δη απ το Μεσα- ωνα κατοχυρωμνες επτ ελευθριες τχνες που θα πρεπε να μπορε να εξασκε κθε ευγενς που θα θελε να σβεται τον εαυτ του, στους δετερους αφετρου, γιατ ως καλλιτεχνικ σκηση η απδοση μιας σκηνς κυνηγιο ενεχε ναν υψηλ συντελεστ δυ- σκολας και ως εκ τοτου ως επικεμενη πρ- κληση επτρεπε στον καλλιτχνη να ξεδιπλσει το ταλντο του στον στατο βαθμ.
Με μεγλη επιτυχα μοιζει να χει αντα- ποκριθε στην πρκληση αυτ ο Ρομπενς, πως μπορε να διαπιστσει ο θεατς του πνακ μας. Ως κεντρικ στοιχεο της σνθε- σς του ο Φλαμανδς καλλιτχνης θα επιλ- ξει τον γριο ιπποπταμο, η λεπτομερς και σε ,τι αφορ τα ζωολογικ χαρακτηριστικ ακριβς, πιστ απδοσ του οποου μαρτυρ την ανατομικ μελτη του εν λγω ζου εκ του σνεγγυς απ το ζωγρφο μας, πως ο Ντρερ πριν απ αυτν εχε μελετσει ναν εξσου εξωτικ ρινκερο, τον οποο και εχε απαθανατσει σε μα φημισμνη του σν-
θεση. Γρω απ τη μορφ του αγριεμνου ζου αναπτσσεται στον πνακα μας η δρση, η οποα και μοιζει να βρσκεται στη στιγμ της οργασμικς της κορφωσης. Αυτ υποδη- λνει τσο η βαια αντδραση του ζου, σο και οι τρεις Μαυριτανο καβαλρηδες που το περιβλλουν και ετοιμζονται να εξακοντ- σουν τις λγχες τους προς το μρος της επ- δοξης λεας τους. Προς τον κεντρικ πρωταγωνιστ της σνθεσης εστιζει και η το- ποθτηση των επιτιθμενων λαγωνικν στα αριστερ, εν δια εναι η φορ και της ημι- βυθισμνης στο δαφος μορφς που κραδα- νει να μαχαρι απειλητικ προς το γριο ζο. Την δια στιγμ στο κτω μρος της σνθεσης νας κροκδειλος αναζητ απεγνωσμνα δι- ξοδο διαφυγς, εν η μισγυμνη ανδρικ μορφ που κεται ψυχη στο δεξι τμμα της σνθεσης μοιζει να κροει τον κδωνα του κινδνου για τον υψηλ βαθμ επικινδυντη- τας της λης επιχερησης.
Θα ταν ωστσο λθος να θεωρσουμε τι αποκλειστικ μλημα του ζωγρφου εχε υπρξει στην περπτωση αυτ η κατ το δυ- νατν αληθοφανς, “νατουραλιστικ” κατα- γραφ του ζωικο βασιλεου στην γρια, εξωτικ και απειλητικ μορφ του, πως συμ- βανει στην προκειμνη περπτωση. Σε δε- τερο εππεδο ανγνωσης επιδωξη του καλλιτχνη εναι ορμμενος απ την αγρι- τητα του θματς του να καταθσει μια αλλη- γορικ σπουδ πνω στο θμα της πλης ανμεσα στον νθρωπο και τα κτηνδη θηρα, ανμεσα στον νθρωπο και την δια τη φση. Υπ αυτ το πρσμα το ργο του Ρομ- πενς μοιζει να εναι ο προγγελος της ρο- μαντικς ζωγραφικς σχολς του 19ου αινα, με προεξρχοντα εκπρσωπο τον Ευγνιο Ντελακρου, για τον οποο οι συνθσεις του Ρομπενς -πολλς απ τις οποες πως ελχθη βρσκονταν ττε και βρσκονται ακμα στο Παρσι- εχαν αποδεδειγμνα υπρξει πηγ μπνευσης και αντικεμενο μελτης.
ΕΛΙΑ ΚΟΥΜΗ ΦανταστικΦανταστικ ουσεομουσεο
Peter Paul Rubens, “Κυνγι Ιπποπταμου και Κροκοδελου”, 1615, Μναχο, Βαυαρικ Κρατικ Πινακοθκη.
μ πολιτισμς 3/ 31
ΣΤΟΝ “ΚΗΠΟ”
Αφιρωμα στην ποηση του Γιργη Καρτζη
Αφιρωμα στην ποηση του Γιργη Καρτζη οργαννει το Κντρο Κρητικς Λογοτεχνας στο ιστορικ καφ “Κπος”, στον Δημοτικ Κπο Χανων την Τετρτη 15 Ιουνου στις 8μ.μ.
Το πργραμμα περιλαμβνει καλωσρισμα απ τον Κστα Μουτζορη, πρεδρο του Κντρου Κρητικς Λογοτεχνας, και τον Βασλη Σταθκη, οικοδεσπτη του café Κπος.
Στη συνχεια θα μιλσουν οι: Βολα Επιτροπκη, νομικς, “Ο ποιητς Γιργης Καρτζης”, Νκος Ι. Χουρδκης, ψυχολ- γος Μ.Α., “Πντα μ’ αρσει να πετ με κντρα τον αρα…” Αναφορ στο αντιστασιακ πνεμα, την ποηση και τη στι- χουργα του Γιργη Καρτζη, Κστας Αποστολκης, επκου- ρος καθηγητς του Πανεπιστημου Κρτης, “Ο ρωτας στην ποηση του Γιργη Καρτζη”, Βασλης Χαρωντης, δσκαλος, συγγραφας, “Τα Δλογα του Γιργη Καρτζη”.
Θα ακολουθσει παρμβαση του ποιητ και στη συνχεια οι φλοι μουσικο Δημτρης Στεφανκης (λρα), Σπρος Σκου- ραδκης (λαοτο) και Νικλας Καρτζης (τραγοδι και μαν- τολνο) θα συνομιλσουν μουσικ με στχους του Γιργη Καρτζη.
Την εκδλωση θα συντονζει ο Στλιος Παναγιωτκης, ανα- πληρωτς καθηγητς του Πανεπιστημου Κρτης.
ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ
Στα Χανι οι “Dubrovniks”
Οι θρυλικο “Dubrovniks” απ την Αυστραλα επιστρφουν στην Ελλδα για μια σειρ απ συναυλες τον Ιονιο! Οπως γινε γνωστ, το ροκ συγκρτημα θα εμφανιστε στα Χανι και συγκεκριμνα στο Villa Club στην Αγ. Μαρνα, τη Δευτρα 13 Ιουνου στις 7 το απγευμα. Εισιτρια προπωλονται στο “Τυρκουζ” (Τζανακκη 21).
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
δις, στo πλασιo της κθεσης “Γιργος Θωμ Γεωργιδης. Ομορφι & αλθεια. Ζωγραφζοντας κλασικ, αυστηρ και απλ” που πραγματοποιεται στη Δημοτικ Πινακοθκη Χα- νων ως τις 30 Ιουνου.
Οπως αναφρεται σε σχετικ ανακονωση, οι επμενες μουσικς συναντσεις προβλπονται για τις Τετρτες 15 και 22 Ιουνου στις 8 το βρδυ.
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Παρουσαση βιβλου Μρως Δοκα
Στα Χανι θα βρσκεται η Μρω Δοκα για την παρουσαση του νου της βι- βλου “Τποτα δεν χαρζεται”, τη Δευ- τρα 13 Ιουνου στις 8μ.μ. στον χρο της Δημοτικς Βιβλιοθκης (Υψηλαντν 30). Για το βιβλο θα μιλσουν ο επκουρος καθηγητς Νεοελληνικς Φιλολογας στο Πανεπιστμιο Κρτης Γιννης Δημη- τρακκης και η συγγραφας.
Στη συζτηση θα συμμετσχουν μλη της Α Λσχης Ανγνωσης Ενηλκων της Δημοτικς Βιβλιοθκης Χανων.
Την παρουσαση οργαννουν ο Δμος Χανων και η Δη- μοτικ Βιβλιοθκη σε συνεργασα με τις εκδσεις Πατκη.
ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ Κ.Α.Μ.
Η Κρτη τι τονΗ Κρτη τιμ τον Le Corbusir ε δο εκθσεις αρχζει σμερα στις 8 μ.μ. στο Κντρο Αρχιτεκτονικς Μεσογεου (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.) η δσμη εκδηλ- σεων για τα 50 χρνια απ τον θνατο του σπουδαου Ελβετο αρχιτκτονα Le Corbusier (1965). Στο πλασιο των εγκαινων θα δοθε ομιλα του Παναγιτη Τουρνικιτη, καθηγη- τ Αρχιτεκτονικς Σχολς Ε.Μ.Π. και θμα: “Η αρχιτεκτονικ του μεσογειακο καλοκαιριο. Ο Le Corbusier στην Κυαν Ακτ”.
Στο ισγειο του Κ.Α.Μ. θα φιλοξενηθε η κθεση αρχιτε- κτονικς και φωτογραφας “Lucien Hervé I Το καλοκαρι του κυρου Le Corbusier” και στον Β’ ροφο η κθεση design “Παρακαλ καθστε, κριε Le Corbusier”.
Ολες οι δρσεις εντσσονται στον ευρτερο κκλο εκδη- λσεων με ττλο “Αναφορ στον Ελ/Le Corbusier” που χει δη αρχσει στην Αθνα.
O δισημος Ελβετς αρχιτκτων Le Corbusier εναι νας απ τους αρχιτκτονες που χουν καθορσει την εξλιξη της αρχιτεκτονικς του 20ου αινα και μχρι της μρες μας. Κι αυτ γιατ με την αρχιτεκτονικ του δεν περιορζεται σε θ- ματα κατασκευαστικ λειτουργικ αλλ στην πραγματικ- τητα ο Le Corbusier χρησιμοποιε την αρχιτεκτονικ για να προτενει ναν λλο τρπο ζως σμφυτο με την ιδα της νεωτερικτητας.
Η σχση του με τη Μεσγειο υπρξε καθοριστικ καθτι αποτλεσε γι’ αυτν ανεξντλητη πηγ μπνευσης. Η Κρτη αποκτ ντονη παρουσα στο ργο και τη σκψη του μσα απ τη συνντησ του με τους μθους της: τον λαβρινθο και τον Μινταυρο.
Η δσμη εκδηλσεων για τον Le Corbusier στο Κντρο Αρ- χιτεκτονικς της Μεσογεου εκτς απ τις δο εκθσεις, πε- ριλαμβνει ημερδες, διαλξεις, διαγωνισμ δοκιμου, εκδσεις, μαραθνιο ανγνωσης και παιδαγωγικ προγρμ- ματα για παιδι.
Την επιστημονικ και οργανωτικ επιμλεια των δρσεων
χει κνει η Αμαλα Κωτσκη, επ. καθηγτρια της Αρχιτεκτο- νικς Σχολς του Πολυτεχνεου Κρτης.
Πρκειται για μια μεγλη συνδιοργνωση με συνεργασα φορων απ την Ελλδα και το εξωτερικ που ενισχει τη διεθν παρουσα του Κντρου Αρχιτεκτονικς της Μεσογεου.
Συνδιοργνωση: Κντρο Αρχιτεκτονικς Μεσογεου, Μουσεο Μπενκη,
Σχολ Αρχιτεκτνων Ε.Μ.Π., Σχολ Αρχιτεκτνων Πολυτε- χνεου Κρτης, Ελληνογαλλικς Σλλογος Χανων.
Με την υποστριξη: Ιδρυμα Le Corbusier - Παρσι, Γαλλικ και Ελβετικ Πρεσβεα, Γαλλικ Ινστιτοτο Ελλδας, Ε.Ι.Α., Ελληνικ Docomomo, Διεθνς Εταιρεα Φλων του Ιδρμα- τος Le Corbusier, Δμος Χανων.
Τριντα επτ φωτογραφες με θμα
“Χανι - Διαπολιτισμικς Συ- ναντσεις” θα εκτεθον στον εκθεσιακ χρο Πλη Sabbio- nara, Κουμ Καπ στα Χανι απ την Παρασκευ17 Ιουνου ως τη Δευτρα 20 Ιουνου, ρες 7μ.μ. - 10μ.μ. Η εκδ- λωση της απονομς των βρα- βεων θα γνει στο πλασιο της κθεσης το Σββατο 18 Ιου- νου, ρα 8μ.μ.
Προσεγγζοντας το θμα του
φετινο διαγωνισμο, οι φοι- τητς που σπουδζουν στην πλη των Χανων, αποτπω- σαν εικνες ανθρπων, γει- τονιν, μνημεων, φσης και καθημερινν στιγμν, καθς και εικνες που περι- γρφουν τη διαφορετικ- τητα, τη συνπαρξη και την αλληλεπδραση λαν και πολιτισμν.
Στο 2ο φοιτητικ διαγω- νισμ φωτογραφας συμ- μετεχαν 57 φοιτητς με 228 φωτογραφες απ τις οποες η κριτικ επι- τροπ επλεξε τις νικ- τριες φωτογραφες καθς και τις φωτογρα- φες της κθεσης.
Το πρτο βραβεο δ- νεται στον φοιτητ Os- sama Elbagoury του MAICh, Horticultural Genetics & Biotech- nology για την φωτο- γραφα του “Life is a small boat which need a company, to arrive safely”, το δετερο βραβεο δ-
νεται στον φοιτητ
Φτιο Πουρνρα της AEN Κρτης, Πλοιρχων για την φωτογραφα του “Πς να κρυφτες απ’ τα παιδι...” και το τρτο βραβεο στον φοιτητ Δημοσθνη Ζερβουδκη του Πολυτεχνεου Κρτης, Αρχιτε- κτνων Μηχανικν για την φωτογραφα του “com [e] unity”.
Η εσοδος εναι ελεθερη για το κοιν.
Συνδιοργνωση: Μεσογειακ Αγρονομικ Ινστιτοτου Χα- νων (Μ.Α.Ι.Χ.), Δμος Χανων, Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.
Συμμετχοντα εκπαιδευτικ ιδρματα: Μ.Α.Ι.Χ., Πολυτε- χνεο Κρτης, Σχολ Εφαρμο- σμνων Επιστημν - TEI Kρτης, Ακαδημα Εμπορικο Ναυτικο Κρτης (ΑΕΝ Κρ- της)
Μλη της κριτικς επιτροπς: Μιχλης Καλατζκης (φωτο- γρφος), Ζαχαρας Πιστπου- λος (αρχιτκτων), Μανλης Πετρκης (μλος της Φωτο- γραφικς Ομδας Πολυτε- χνεου Κρτης, Φωτοσκαση).
Ισττοπος του διαγωνισμο: http://photo-contest.maich.gr
φωτογραφας 17 - 20 Ιουνου 2016
Απ την κθεση της Δημοτικς Πινακοθκης Χανων.
Οι εθελοντς αι οδτεςΟι εθελοντς αιμοδτες
αφιρωμα4/ 32 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΕΛΕΝΗ
ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
ΜΑΝΩΛΗΣ
ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
o
Μην ατα ζωςΜηνματα ζως
ι εθελοντς, μλη του πιο δυναμικο Συλ- λγου Εθελοντν Αιμοδοτν στο Ν. Χανων, του συλλγου “Ο Αγιος Ιωννης” που ξεκνησε το 2008 με 30 μλη και σμερα μετρ 400 μλη, επισημανουν τη σημασα της παιδεας και της σωστς ενημρωσης για την αξα της εθελοντικς αιμοδοσας, στε μια μρα η χρα μας να γνει αυτρκης σε αμα για συ- νανθρπους μας που χουν ανγκη.
Μηνματα αλτρουισμο και αλληλεγγης στον πσχοντα συννθρωπο, στλνουν εθελοντς αιμοδτες στα Χανι μσα απ τις δικς τους εμπει- ρες τις οποες αφηγονται στις “διαδρομς”, με αφορμ την Παγκ- σμια Ημρα του Εθελοντ Αιμοδτη (14 Ιουνου), ημρα που τιμται ο αννυμος εθελοντς αιμοδτης ο οποος προσφρει δο πολτιμα αγα- θ του χωρς ανταμοιβ: 10 λεπτ χρνο απ τη ζω του και 400 κ.ε. αμα απ τα 6 λτρα που διαθτει.
«Ζω επειδ ζετε εσες» «Aπ το 1980 που ξεκνησα στο στρατ, μχρι σμερα
χω δσει μχρι στιγμς 59 φορς αμα. Περιμνω με αγωνα την 60η φορ, αλλ η πεση που χω αποκτσει με καθυστερε. Μλις τη ρυθμσω θα εμαι τοιμος και πλι να συνεχσω το ργο μου. Στη οικογνεια μου πι- στεουμε πολ στο θεσμ της εθελοντικς αιμοδοσας, γι’ αυτ τσο η γυνακα μου καθς και τα δο μου παι- δι εναι εθελοντς αιμοδτες, αλλ και δωρητς μυελο των οστν» επεσμανε ο Κωνσταντνος Σαματς, νας απ τους πιο παλιος, τακτικος αιμοδτες στα Χανι.
«Πρυσι τρεις εθελοντς απ τα Χανι -μεταξ των οποων και εγ- βραβευτκαμε απ τον πρεδρο της Δημοκρατας Προκπη Παυλπουλο επειδ εχαμε δσει αμα πνω απ πενντα φορς. Ττε θυμμαι τι μας πλησασε μια πανμορφη κοπλα 25 χρονν και μας ευχαρστησε γιατ κποτε ταν αντιμετπισε σοβαρ πρβλημα υγεας, χρειστηκε σαρντα φιλες αμα, το οποο βρθηκε και μσω του Συλλγου μας. Οπως μας επε χαρακτηριστικ “Ζω επειδ ζετε εσες”. Ηταν να περιστατικ που με γγιξε και με συγκνησε πολ» ανφερε ο κ. Σαματς.
«Δσε αμα πριν χρειαστε σε σνα κτι. Ποτ δεν ξρεις...»
«Εχα γονες αιμοδτες οι οποοι με εν- πνευσαν να γνω κι εγ εθελοντς. Οπως κι γινε ταν συμπλρωσα τα 18. Θυμμαι τι τυχε κποια στιγμ να χρειαστε αμα ο παππος μου ταν αντιμετπιζε τον
κ α ρ κ ν ο . Και τσι η οικογνεια μου πντα θελε να προσφρει σε ποιον χρειαζταν αμα.
Κ π ο ι α σ τ ι γ μ νας γε- τονς μας που δεν τον αφο- ροσε ο εθελοντι-
σμς, τυχε στην οικογνεια του μια με- γλη ανγκη, να πρβλημα υγεας στην γυνακα του και μνο ττε φτσανε στο σημεο να παρακαλε για να βρεθε αμα.
Πργματι βρθηκε και ττε κατλαβε τη σημασα της προσφορς. Δνεις αμα, βοηθς ναν συννθρωπο σου σε ανγκη. Ομως κνε το πριν χρειαστε σε σνα κτι. Ποτ δεν ξρεις» επεσμανε ο Γιννης Μαργιτης, φοιτητς απ την Αθνα που σπουδζει στο ΤΕΙ στα Χανι και εναι εθελοντς αιμοδτης.
«Κποτε χασα τον αδερφ μου. Σμερα φτνει να βλπω το χαμγελο των δεκτν αματος»
«Ξεκνησα να δνω αμα το 2008. Ττε χασα τον αδερφ μου σε τροχαο δυστχημα. Κατ τη διρ- κεια της νοσηλεας του ο αδερφς μου χρειστηκε 19 μονδες αματος στις 17 ημρες που ταν στην Εντατικ. Αυτ αποτλεσε την κινητριο δναμη για να μθω για την αξα της προσφορς αματος.
Πιστεω, τι η χρα μας πρπει μια μρα να γνει αυτρκης σε αμα, χρειζεται οργνωση της Πο- λιτεας και χι να στηρζεται μνο στους εθελοντς ταν υπρξει ανγκη. Χρειαζμαστε τακτικος εθε- λοντς αιμοδτες. Μνο η χαρ της προσφορς και το χαμγελο των δεκτν του αματος, φτνει για κποιον που εναι εθελοντς» ανφερε η Αρτεμις Ροδουσκη, μλος του Συλλγου Εθελοντν Αιμο- δοτν στο Ν. Χανων.
«Σε κποια φση της ζως μου δεν αισθα- νμουν πολ καλ ψυχολογικ, μουν νεργη με πολλ τα προβλματα. Ττε εδα σε σελδα κοινωνικς δικτωσης μια αγγελα που λεγε “βοηθστε τον συννθρωπ σας, ελτε να δσετε αμα”. Πγα λοιπν στο ΤΕΙ της Χαλπας, δωσα αμα και εκε κποιοι μου πρτειναν να βοηθσω εθελοντικ τον Σλλογο. Δχτηκα με χαρ, εν η εθελοντικ εργασα που προσφερα με κανε να αι- σθανθ καλτερα και να ανβω ψυχολογικ. Συνειδητοποησα λοιπν τι με το να δνω αμα ταν να σπουδαο δρο τσο για τους λλους, σο και για μνα, αφο απ ττε εδα τη ζω μου να αλλζει ριζικ, προς το καλ- τερο πντα» αναφρει η Σοφα Γαροφαλκη που εδ και τρα χρνια εναι μλος του Συλ-
λγου Εθελοντν Αιμοδοτν Χανων (στη φωτ. με τη Δσποινα Ροδουσκη, πρεδρο και “ψυχ” του Συλλγου)
«Βλπουμε πατερδες που εναι πολλ χρ- νια αιμοδτες και ρχονται στις αιμοδοσες με το 18χρονο παιδ τους για να του μθουν απ νωρς την αξα της προσφορς. Θυμμαι ναν πατρα απ τα Χανι που εναι 30 χρνια αι- μοδτης να φρνει τον γιο του μλις εχε κλεσει τα 18 για να δσει αμα. Το παιδ θελε κι αυτ να προσφρει αμα σε συναν- θρπους του και μλιστα βλπαμε τι το κανε με χαρ. Αυτ ταν πολ συγκινητικ» σημεινει η Σοφα για να προσθσει ο Χρ- στος Σαματς «και εγ με τον πατρα μου μαθα τσι να προσφρω αμα εθελοντικ. Και τρα μαζ πμε στις αιμοδοσες».
«Η αξα της προσφορς»
Με αφορμ την Παγκσμια Ημρα του Εθελοντ Αιμοδτη (14 Ιουνου)
Εθελοντς απ γενι σε γενι «Μλις κλεισα τα 18, η πρτη μου ενργεια ταν να δσω
αμα. Μετ απ 8 χρνια μχρι στιγμς χω δσει 15 φορς. Το να γνω εθελοντς αιμοδτης, αποτλεσε το γεγονς τι και οι γονες μου εναι δεκαετες τρα αιμοδτες. Στο σπτι χω μια “κντρα” με το πατρα μου, γιατ συνεχς του λω τι ταν φτσω στη ηλικα του θα τον χω ξεπερσει σε φιλες αματος που χει δσει» μας λει ο Χρστος Σαματς, απ τα νετερα μλη του Συλλγου Εθελοντν Αιμοδοτν, σημεινοντας τι «συμμετχω στις εθελοντικς αιμοδοσες που πραγματοποιε ο Σλλογος, καθς επσης και σε περιπτσεις που μου το χουν ζη- τσει για ασθενες που χρειζονταν επειγντως αμα».
«Χρισε ζω»
«Εδ και δκα χρνια εμαι εθελντρια αιμοδτης. Πολλς φορς χει τχει να χρειαστον αμα νοι νθρωποι που τραυ- ματζονται σε τροχαα ατυχματα. Σε αυτς τις περιπτσεις χρει- ζονται αμα μεσα. Ευτυχς μσα απ την προσφορ του Συλλγου δεν χει χρειαστε να περιμνουν να ψχνουν οι συγγενες κυριολεκτικ την τελευταα στιγμ για αμα. Γι’ αυτ καλομε κυρως τα να παιδι να γνουν εθελοντς αιμοδτες -στω μια φορ τον χρνο- να ρθουν φοβα κοντ μας γιατ πραγματικ χαρζουν ζω» ανφερε η Εμμανουλα Στρατου- δκη.
«Λγα λεπτ αρκον...»
«Το 2005 ντας φοιτητς της Νομικς στην Κομοτην μο ζητθηκε απ ναν πολ καλ μου φλο να δσω αμα για τη μητρα του που πρεπε να εγχειριστε.
Μχρι ττε δεν ξερα πολλ πργματα για την τερστια ση- μασα της εθελοντικς αιμοδοσας. Πγα απλ για να βοη- θσω τον φλο μου. Αργτερα στα Χανι γνωρστηκα με την πρεδρο του Συλλγου Αιμοδοτν Χανων τη Δσποινα Ρο- δουσκη και αποφσισα να ασχοληθ πιο ενεργ. Το μνυμα που χουμε πντα ως Σλλογος και ως κνημα εθελοντικς αιμοδοσας εναι τι “Το αμα δεν πωλεται, δεν ανταλλσσε- ται αλλ προσφρεται απ τον νθρωπο στον συννθρωπο. Χρειζονται μνο λγα λεπτ απ τη ζω μας για να να δ- σουμε ζω σε κποιον που μας χρειζεται» τνισε ο Δημ- τρης Παντελκης, απ τα νετερα μλη του Συλλγου Εθελοντν Αιμοδοτν και αν. γραμματας του Συλλγου.
Δνοντας αμα για παιδι με μεσογειακ αναιμα
«Την πρτη μου αιμοδοσα την πραγματοποησα &t