Download - Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

Transcript
Page 1: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

Η Τέχνη και η τεχνική

της περιγραφήςΜια προσπάθεια των μαθητών της Α΄Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Πύργου να εξοικειωθούν με

την περιγραφή αλλά και με την Τέχνη .

Χρ. Μποκόρος

Πύργος Ιούνιος 2015

1

Page 2: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

Είναι ένας γνωστός πίνακας του Ιακωβίδη και ένας από τους αγαπημένους μου.

Ένα κίτρινο-πορτοκάλι χρώμα φωτίζει την χαρούμενη παιδική σκηνή, η οποία προφανώς διαδραματίζεται στο εσωτερικό ενός χωριατόσπιτου. Το φως περιλούζει το δωμάτιο,περνώντας μέσα από τα δυο ανθοστόλιστα , πράσινα παράθυρα.Τα έπιπλα καθρεφτίζονται στο ξύλινο, σκονισμένο δάπεδο και η κουρτίνα <<δίνει>> μια ζεστή αγκαλιά στον τοίχο.

  Οι πρωταγωνιστές του πίνακα είναι έξι παιδικές μορφές και μια νεαρή κοπέλα, η οποία ίσως είναι η μητέρα του μικρότερου παιδιού ή όλων.Τα τέσσερα αγόρια , ξυπόλητα καθώς είναι <<δίνουν μια συναυλία>>.Ο πρώτος καθιστός σε μία ξύλινη καρέκλα χτυπάει το τύμπανό του, ο δεύτερος φυσά δυνατά την σάλπιγγα του, ο τρίτος κάθεται πάνω σε ένα ξύλινο σκαμνί και ίσως παίζει φυσαρμόνικα και ο τέταρτος λίγο παράμερα από τους υπόλοιπους δεν παίζει ένα αληθινό όργανο, παρά μόνο φυσά ένα πορτοκαλί ποτιστήρι. Οι ακροατές αυτής της αυτοσχέδιας συναυλίας είναι γυναίκες. Ένα ξανθό κορίτσι μπροστά από το παράθυρο φαίνεται χαρούμενο καθώς κοιτάζει του οργανοπαίχτες,ακόμα η νεαρή μητέρα κρατώντας στα δυο της

2

Page 3: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

χέρια το μικρό κοριτσάκι με το κατακόκκινο φόρεμα απολαμβάνουν την μελωδία. Επίσης το μικρό κοριτσάκι απλώνει τα μικρά του χεράκια προς τους μουσικούς σαν να θέλει να τους αγκαλιάσει.

Πρόκειται για μια σκηνή οικογενειακής θαλπωρής με πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκουν τρόπο να ζεστάνουν τις καρδιές τους και να δώσουν χαρούμενη νότα στην καθημερινότητα τους.

Είναι ένας ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΤΟΣ πίνακας! Βασιλική Τσ

Ο πίνακας που βλέπετε είναι ζωγραφισμένος από τον Γεώργιο Ιακωβίδη. Δείχνει ένα μικρό και φτωχικό δωματιάκι, με λιτά και απλά χρώματα στους τοίχους . Ο χώρος είναι διακοσμημένος με λίγα και παλιά πράγματα. Τα παράθυρα είναι ξύλινα. Στο πρεβάζι του ενός παραθύρου είναι ακουμπημένες δύο γλάστρες που τα φύλλα τους είναι κιτρινοπράσινα και έτοιμα να ξεραθούν. Στον τοίχο είναι κρεμασμένες δύο ξεθωριασμένες εικόνες του χρηστού, κρεμασμένο ένα φωτάκι και ένα στεφάνι από κάποια ξεραμένα λουλουδάκια. Επίσης το πάτωμα είναι από ξύλο και από τον καιρό έχει φθαρθεί και από λείο έχει γίνει τραχύ. Μέσα στο δωμάτιο υπάρχουν έξι μικρά παιδιά και μια γυναικά που προφανώς είναι η μητέρα τους. Όλοι είναι χωρίς παπούτσια. Είναι τρία κορίτσια και τρία αγόρια τα οποία έχουν διαφορετικές ηλικίες και είναι αρκετά λεπτά. Φορούν πολύ φτωχικά και απλά ρούχα. Το ποιο μικρότερο παιδάκι είναι κοριτσάκι το οποίο το

3

Page 4: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

κρατάει η γυναίκα πάνω στο μεγάλο πρεβάζι όπου και κάθονται, το άλλο κορίτσι κάθεται μπροστά από το παράθυρο και το τρίτο στέκεται όρθιο πίσω πίσω. Το ένα αγόρι κάθεται σε ένα ξύλινο σκαμνάκι ,δίπλα του είναι το άλλο αγόρι όρθιο και το τρίτο παραδίπλα σε μία ξύλινη παλιά καρέκλα. Όπως βλέπεται τα τρία παιδιά κρατούν στα χέρια τους κάποια πράγματα που τα χρησιμοποιούν και τα βλέπουν ως όργανα. Το ένα πίσω πίσω κρατάει ένα ποτιστήρι , το άλλο μια τρομπέτα και το τελευταίο ένα βαρελάκι και ένα μικρό ξυλάκι. Αφού τα παιδιά παίζουν μουσική τα υπόλοιπα και η γυναίκα τους καμαρώνουν με ένα ωραίο και φωτεινό χαμόγελο καθώς τους κάνει να διασκεδάζουν και να ξεχνούν όλες τις δυσκολίες της ζωής τους.

Παναγιώτα Ζ.Α΄4

4

Page 5: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

Σπύρος Τ.

<ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ>

5

Page 6: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

Ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα << Τα Κάλαντα >> ήταν η αφορμή για να αποκτήσει τον τίτλο << Ο Ζωγράφος Των Χριστουγέννων.>>. Ο πίνακας διαδραματίζεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας σε αγροτικό περιβάλλον το χάραμα . Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι τα γήινα . Μερικά από αυτά είναι το πορτοκάλι , το καφέ , το κίτρινο κ.α. . Κοιτάζοντας τον πίνακα βρισκόμαστε σε μια πλακόστρωτη αυλή ενός πετρόχτιστου φτωχικού σπιτιού . Η αυλή πλαισιώνει το αγροτόσπιτο . Στα αριστερά υπάρχουν πεσμένα πήλινα πιάτα , ένας τσίγκινος κουβάς . ένα σκοινί και ένα ποτήρι . Προς τα δεξιά διακρίνουμε μία ξύλινη πόρτα στην οποία βλέπουμε την σπιτονοικυρά που είναι ντυμένη με την παραδοσιακή ποδιά της και το φόρεμα της ενώ στα μαλλιά της έχει ένα μαντίλι . Στην αγκαλιά της κρατά με τρυφερότητα και στοργή το μικρό της μωρό και παρακολουθούν μαζί τα κάλαντα καθώς στα χέρια της κρατά κεράσματα . Ψηλά διακρίνουμε μια πήλινη γλάστρα όπου μέσα της βρίσκονται μικρά ρόδια που συμβολίζουν την τύχη , την ευτυχία , και τα αγαθά για ένα σπιτικό . Στο κατώφλι βρίσκεται μια χειροποίητη σκούπα φτιαγμένη από καλάμια και απέναντι της ένα μαρμάρινο άγαλμα . Στη μέση διακρίνεται ένα μικρό δεντράκι στηριγμένο σε ένα ξύλινο στήριγμα . Οι πέντε <<καλανταδόροι>> προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες και είναι ντυμένοι με

6

Page 7: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

τις παραδοσιακές τους στολές . Τα δύο παιδιά ψέλνουν μαζί τα κάλαντα φορώντας φουστανέλα και δίπλα τους είναι ένα τουρκάκι ντυμένο με μια άσπρη σαούρα που στα χέρια του κρατά ένα τύμπανο . Μπροστά του βρίσκεται ένα ελληνάκι ντυμένο με την φουστανελά και τα τσαρούχια στα χέρια του κρατά ένα καλαθάκι . Το τελευταίο παιδί είναι στηριγμένο στο δέντρο και ψέλνει μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά , καθώς και αυτό φοράει βράκα όπως και τα άλλα παιδιά . Ένας περαστικός με περιέργεια και θαυμασμό παρακολουθεί και αυτός μισοκρυμένος πίσω από τον αυλόγυρο . Αυτός ο πίνακας μου προκαλεί συγκίνηση καθώς τον βλέπω , διότι διακρίνω την ενότητα των πέντε παιδιών καθώς είναι όλα από διαφορετικές εθνικότητες .

7

Page 8: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

Νικηφόρος Λύτρας, Αναμονή ή Προσμονή

Μία νεαρή κοπέλα τεντώνεται για να δει έξω από το ανοικτό παράθυρο. Το βλέμμα της εκδηλώνει αναμονή ή προσμονή και προφανώς περιμένει κάποιον. Η συγκεκριμένη σκηνή διαδραματίζεται σε μία ''εσωτερική'' αυλή. Τα ρούχα της νεαρης κοπέλας είναι σεμνά. Συγκεκριμένα,  φοράει ένα απλό λευκό φόρεμα και έχει δεμένο ενα καφέ ζωνάρι με ένα μαντήλι στην μέση. Φοράει σανδάλια και τα μαλλιά της τα έχει δεμένα και σκεπασμένα με ένα καπελάκι.Δίπλα από την νεαρή κοπέλα ''στέκεται'' ένας λευκός κρίνος. Επιπλέον, μπορώ να διακρίνω μια γλάστρα και ρούχα πάνω σε ένα καρεκλάκι.  

Ιωάννα Χ.

 

8

Page 9: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

   Το εξαίρετο έργο της τελευταίας περιόδου του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» έχει ως θέμα τους δύο ήρωες του αφηγηματικού ποιήματος του Βιτσέντζου Κορνάρου τον 16ο αιώνα, στο οποίο ο λογοτέχνης εξιστορεί την περιπέτεια του Ερωτόκριτου, που είχε ερωτευτεί την Αρετούσα, κόρη του βασιλιά της Αθήνας. Εδώ παρουσιάζεται μια κρυφή συνάντηση των δύο ερωτευμένων. Η Αρετούσα ανταποκρίνεται στον έρωτα του Ερωτόκριτου, ο οποίος έχει ανεβεί με σχοινένια σκάλα στο μπαλκόνι της. Το έργο μορφολογικά είναι ενδεικτικό της απλοϊκής τεχνικής του Θεόφιλου. Τα δύο πρόσωπα είναι σχεδιασμένα ισότιμα στο κέντρο του πίνακα, σε διάταξη μετωπική απέναντι στον θεατή, το ένα δίπλα στο άλλο, και υπερμεγέθη σε σχέση με τα αντικείμενα του περιβάλλοντός τους (π.χ. το μπαλκόνι), για να αναδειχτεί η σημασία τους.

9

Page 10: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

Παρόλο που ο Θεόφιλος αποφεύγει τις επικαλύψεις των κύριων θεμάτων του, εδώ ο Ερωτόκριτος επικαλύπτει αρκετά το σώμα της Αρετούσας, για να εντείνει το σμίξιμό τους. Ο περιβάλλων χώρος αποδίδει την ελληνικότητα του τοπίου και συνδέει την Αρχαιότητα (κορινθιακά κιονόκρανα) με το Βυζάντιο και τη Φραγκοκρατία στα κλασικά κτίρια. Ο κήπος με τα ελληνικά φυτά, τις διακοσμητικές γλάστρες και το παγώνι γεμίζει κάθε κενό γύρω από το ζευγάρι. Γ. Μάριος

Ο πρώτος πίνακας που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν "Ο μικρόκοσμος της οδού Γουέμπστερ" του Σπ. Βασιλείου. Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι απεικονίζεται ένας τοίχος αθηναϊκού σπιτιού, καθώς στα δεξιά βλέπουμε τον βράχο της Ακρόπολης και στην κορυφή του τον Παρθενώνα, ενώ στα αριστερά διακρίνονται οι καμάρες του Ηρωδείου Θεάτρου. Στη μέση του τοίχου παρατηρούμε ένα όμορφα στολισμένο πλαίσιο, το οποίο, αν δεν είχε την εικόνα μια ψάθινης καρέκλας σε παραλία, θα έμοιαζε πολύ με έναν καθρέφτη του προηγούμενου αιώνα, ενώ κάτω αριστερά μια ελαιογραφία φαίνεται ακουμπισμένη. Απεικονίζει, προφανώς, τον δρόμο που είναι χτισμένο το σπίτι. Βλέποντας τον ουρανό, ο οποίος έχει ένα πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, συμπεραίνουμε ότι ο χρόνος του πίνακα τοποθετείται περίπου στις 7 π.μ. Πρόκειται για ένα ηλιόλουστο λαμπερό πρωινό, εφόσον οι αντανακλάσεις του ανατέλλοντος ήλιου έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του πίνακα.

Αλέξανδρος Τ.10

Page 11: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

 

Χρήστος Ο.

11

Page 12: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

12

Page 13: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

13

Page 14: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

Τζωρτζίνα Κ.

14

Page 15: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

Γεωργία Κ.

15

Page 16: Νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου

  Ο δεύτερος πίνακας που με εντυπωσίασε ήταν η "Πολεμική σκηνή" του Θ. Βρυζάκη. Αυτός ο πίνακας απεικονίζει τρεις πολεμιστές στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παρατηρούμε ότι οι τρεις μορφές είναι στοιχισμένες στο μέσο του πίνακα, ενώ ένα ισοσκελές τρίγωνο σχηματίζεται με κορυφές τα τρία κεφάλια. Οι πολεμιστές φαίνονται υπερήφανοι και ρωμαλέοι, ενώ αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να πολεμούν. Πίσω τους διακρίνονται κι άλλοι άνδρες που πολεμούν. Ο πρώτος ετοιμάζεται να βγάλει το όπλο του, ο δεύτερος ανάβει το φιτίλι ενός κανονιού με έναν αναμμένο δαυλό και ο τρίτος κρατάει την Ελληνική σημαία υψωμένη. 

Αλέξανδρος Τ.

Παναγιώτης Κ.

16