Download - αρχαίο θέατρο παραμύθι

Transcript
Page 1: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Θα ήθελα ηθοποιός να ήμουνστα χρόνια τα παλιά.

Τότε που παντού υπήρχανθέατρα πολλά.

Θα ήθελα να έπαιρνα μέροςσε αγώνες θεατρικούςμε μάσκες, προσωπεία

και θεατές πολλούς

1

Page 2: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Μια … βόλτα στο αρχαίο θέατρο

Ένα παραμύθι – εισαγωγή στις πρώτες έννοιες του αρχαίου θεάτρου

της Νηπιαγωγού Μαντατζή Μαρίαςμε εικονογράφηση των παιδιών του

1/θ Νηπιαγωγείου Ν. ΚαλλίστηςΣχολικό έτος 2013-2014

2

Page 3: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Η Ειρήνη είναι ένα ζωηρό παιδάκι 5 χρονών. Όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της, της αρέσει να τρέχει, να κάνει ποδήλατο, να κυνηγάει τον σκύλο της, να παίζει με τις κούκλες της.

Αλλά πιο πολύ από όλα της αρέσει να μασκαρεύεται. Φοράει τα ρούχα, τα παπούτσια και τα κοσμήματα της μαμάς, παίρνει ύφος μεγάλης κυρίας και αρχίζει να παριστάνει τη δασκάλα στις κούκλες της. Τις βάζει στη σειρά, παίρνει τα παραμύθια της και κάνει πως διαβάζει δείχνοντας τις φωτογραφίες, όπως κάνει η κυρία της στο νηπιαγωγείο. Πού και πού κουνάει και το δάχτυλο σαν να τις μαλώνει.

3

Page 4: αρχαίο θέατρο παραμύθι

4

Page 5: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Άλλοτε πάλι φοράει τα ρούχα της γιαγιά της και χορεύει, στριφογυρίζει γύρω από τον εαυτό της, λυγίζει το κορμί της κλείνει τα μάτια της και φαίνεται σαν να ταξιδεύει όπως της έμαθε η γιαγιά της. Η γιαγιά ήταν μεγάλη μπαλαρίνα στα νιάτα της και της έχει διηγηθεί πολλές ιστορίες από τη ζωή της στα θέατρα.

Η Ειρήνη δεν ξέρει τι ακριβώς είναι το θέατρο. Φαντάζεται ένα μεγάλο πανέμορφο κτίριο, όπου ωραίες κοπέλες και αγόρια χορεύουν, τραγουδούν και ακούν μουσική, όπως αυτό που είχε δει κάποτε στην τηλεόραση.

Η γιαγιά της χαίρεται να τη βλέπει γιατί της θυμίζει τα νιάτα της. Η μαμά μερικές φορές θυμώνει με τις τρέλες της αλλά τις περισσότερες φορές γελάει με τα καμώματά της.

5

Page 6: αρχαίο θέατρο παραμύθι

6

Page 7: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Σε λίγες μέρες είναι τα γενέθλιά της και η μαμά της έχει μια έκπληξη. Θα πάνε να δούνε μια παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Δεν της έχει πει όμως λεπτομέρειες. Θέλει να δει και να ανακαλύψει μόνη της όλα τα θαυμαστά πράγματα που θα γίνουν ζωντανά μπροστά στα μάτια της.

Η μεγάλη μέρα έφτασε. Η γιαγιά, η μαμά και η Ειρήνη φόρεσαν τα καλά τους και κατευθύνθηκαν με το αυτοκίνητο προς τον παραθαλάσσιο οικισμό της Μαρώνειας.

Τη Μαρώνεια η Ειρήνη την ξέρει. Πάνε για μπάνιο εκεί μερικές φορές και άλλες για φαγητό. Δεν έχει δει όμως πουθενά κάποιο μεγάλο κτίριο που να μοιάζει με θέατρο.

7

Page 8: αρχαίο θέατρο παραμύθι

8

Page 9: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Στο αυτοκίνητο δε σταματάει να μιλάει και να ρωτάει:— Θα είναι πολλά άτομα εκεί που θα πάμε;— Τι θα δούμε;— Πώς θα είναι ντυμένοι οι ηθοποιοί;— Θα χορεύουν;— Θα τραγουδούν;— Θα είναι αστείο το έργο;— Θα είναι παιδικό;

Οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή. Η μαμά και η γιαγιά γελάνε με την ανυπομονησία της.

9

Page 10: αρχαίο θέατρο παραμύθι

10

Page 11: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Σε λίγο φτάνουν. Κόσμος πολύ. Όλοι ντυμένοι με τα καλά τους. Αφήνουν το αμάξι τους μακριά και συνεχίζουν με τα πόδια για το χώρο του θεάτρου.

— Πού είναι το θέατρο μαμά; ρωτάει η Ειρήνη, εδώ δεν υπάρχει κανένα κτίριο. — Είναι υπαίθριο λέει η μαμά, γελώντας, στην εξοχή.

Στέκονται στην ουρά πίσω από τους άλλους και δείχνουν τα εισιτήριά τους. Μπαίνουν μέσα και ψάχνουν να βρουν μια καλή θέση να καθίσουν, τι θέση δηλαδή μια πέτρα.

11

Page 12: αρχαίο θέατρο παραμύθι

12

Page 13: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Η Ειρήνη απορεί. Αυτό είναι θέατρο; Κάτι πέτρες βαλμένες γύρω από τη μια πλευρά ενός κύκλου σαν

ημικύκλιο; Της θυμίζει λίγο το γήπεδο της πόλης που είχε πάει να δει κάτι αγώνες με τον μπαμπά. Η

απογοήτευση φαίνεται ολοκάθαρα στο προσωπάκι της. Άλλα περίμενε να δει αυτή.Γύρω της ο κόσμος, οι θεατές συζητούν χαμηλόφωνα, περιμένουν να αρχίσει η παράσταση.

Ξαφνικά όλοι σωπαίνουν. Αρχίζει.

13

Page 14: αρχαίο θέατρο παραμύθι

14

Page 15: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Εμφανίζονται οι ηθοποιοί χορεύοντας, τραγουδώντας και φωνάζοντας δυνατά. Είναι ντυμένοι με κάτι περίεργα ρούχα σαν κοντά φορέματα και φορούν μάσκες. Τρέχουν πέρα δώθε και ζυμώνουν μέσα σε μια σκάφη. Τότε εμφανίζεται ένας ηθοποιός καβάλα πάνω σε κάτι περίεργο. Ο κόσμος γελάει αλλά η Ειρήνη δεν καταλαβαίνει και πολλά από τα λόγια τους. Μιλούν περίεργα και γρήγορα. Θέλει να ρωτήσει τη μαμά της αλλά η συμφωνία τους ήταν να μη μιλήσει καθόλου και να παρακολουθήσει με προσοχή. Η μαμά καταλαβαίνει τις απορίες της και σκύβοντας στο αφτί της λέει

— Οι απορίες στο τέλος γλυκιά μου.

15

Page 16: αρχαίο θέατρο παραμύθι

16

Page 17: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Σιγά σιγά αρχίζει να καταλαβαίνει μερικά ονόματα: Τρυγαίος, Πόλεμος, Ειρήνη, Δίας, Ερμής. Αυτούς τους ξέρει. Ήταν αρχαίοι θεοί που κατοικούσαν στο πιο ψηλό βουνό τον Όλυμπο. Ο Δίας ήταν ο βασιλιάς των θεών. Αυτά τα έμαθε στο νηπιαγωγείο.

Καταλαβαίνει επίσης ότι μιλάνε για μια Ειρήνη που κάποιος, μάλλον αυτός ο άγριος ο Πόλεμος, την έκλεισε σε μια σπηλιά και ότι αυτός ο Τρυγαίος προσπαθεί να την ελευθερώσει. Βέβαια, στο τέλος τα καταφέρνει και την παίρνει μαζί του. Όταν τελειώνει η παράσταση όλοι οι ηθοποιοί τραγουδούν και χορεύουν πιασμένοι σε κύκλο. Ο κόσμος όρθιος χειροκροτεί φωνάζοντας μπράβο. Οι ηθοποιοί υποκλίνονται και όλοι σηκώνονται να φύγουν.

17

Page 18: αρχαίο θέατρο παραμύθι

18

Page 19: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Δεν κρατιέται η Ειρήνη. Έχει τόσες ερωτήσεις! Στο δρόμο του γυρισμού η μαμά αναλαμβάνει να της λύσει όλες της τις απορίες.

— Αυτό που παρακολουθήσαμε Ειρήνη μου, ήταν μια παράσταση αρχαίας κωμωδίας, που την έγραψε ένας πολύ μεγάλος συγγραφέας ο Αριστοφάνης και είχε τίτλο «Ειρήνη».

— Τι είναι παράσταση μαμά;— Το θέατρο, δηλαδή η θεατρική παράσταση, ξεκίνησε από την αρχαία Αθήνα και ήταν

στην αρχή ένα μεγάλο ποίημα που κάποιος ανέβαινε πάνω στη σκηνή και το έλεγε όπως λέτε τα ποιήματά σας στη γιορτή του σχολείου.

19

Page 20: αρχαίο θέατρο παραμύθι

20

Page 21: αρχαίο θέατρο παραμύθι

— Και κωμωδία τι είναι;— Η κωμωδία μαζί με την τραγωδία ήταν θεατρικά έργα που μιλούσαν για την καθημερινή

ζωή των ανθρώπων. Ήταν ένας τρόπος για να πουν τι τους ενοχλεί, να πουν τα προβλήματα που είχε η πόλη τους, να κοροϊδέψουν κάποιους που πίστευαν ότι ήταν σπουδαίοι. Το θέατρο δεν ήταν απλά για διασκέδαση. Ήταν ένα μάθημα, μια διδασκαλία όπως γίνεται στο σχολείο. Το θεωρούσαν τόσο σημαντικό που γινόταν θεατρικοί αγώνες σε όλες τις μεγάλες γιορτές τους που ήταν αφιερωμένες στους θεούς και ειδικά στο θεό Διόνυσο.

21

Page 22: αρχαίο θέατρο παραμύθι

22

Page 23: αρχαίο θέατρο παραμύθι

— Και γιατί φορούσαν μάσκες;— Στην παλιά εκείνη εποχή οι ηθοποιοί ήταν μόνο άντρες και φορούσαν μάσκες διαφορετικές

για κάθε ρόλο. Έπρεπε να γίνουν γυναίκες, στρατιώτες, βασιλιάδες, γεωργοί και ότι άλλο έλεγε το έργο στο οποίο έπαιζαν γι αυτό και φορούσαν αυτές τις μάσκες που τις έλεγαν προσωπεία.

— Γιατί φώναζαν τόσο δυνατά;— Τότε Ειρήνη μου δεν υπήρχαν μικρόφωνα. Έπρεπε να ακούγονται οι ηθοποιοί μέχρι και τον

τελευταίο θεατή. Για το λόγο αυτό διάλεγαν πολύ προσεκτικά το μέρος όπου θα έχτιζαν τα θέατρα. Έπρεπε ο χώρος να έχει όπως λέμε «καλή ακουστική». Προτιμούσαν τις πλαγιές λόφων για να το χτίσουν.

23

Page 24: αρχαίο θέατρο παραμύθι

24

Page 25: αρχαίο θέατρο παραμύθι

— Και γιατί δεν το έκαναν κύκλο;— Το σχήμα του ήταν ημικύκλιο και λεγόταν κοίλο για να μπορούν να ακούνε και να βλέπουν

όλοι τους ηθοποιούς που ήταν κάτω στην ορχήστρα. Η σκηνή ήταν το κτήριο πίσω τους από εκεί που έβγαιναν οι ηθοποιοί.

— Το κοίλο ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη που λέγονταν διαζώματα και με σκάλες μπορούσαν να περνούν οι θεατές στις κερκίδες και να κάθονται στις θέσεις τους τα εδώλια. Στην ορχήστρα έκαναν πρώτα θυσίες και προσευχές στο θεό Διόνυσο για να πάρουν δύναμη και μετά ξεκινούσαν την παράσταση.

25

Page 26: αρχαίο θέατρο παραμύθι

26

Page 27: αρχαίο θέατρο παραμύθι

— Και που υπήρχαν θέατρα μαμά;— Το θέατρο, παιδί μου, ήταν πολύ σημαντικό για τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων γι’ αυτό και

κάθε πόλη είχε ένα. Σήμερα σώζονται πολλά αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα άλλα ολόκληρα και άλλα κατεστραμμένα. Το θέατρο της Μαρώνειας είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν. Αυτό που είναι το μεγαλύτερο και το καλύτερο είναι το θέατρο της Επιδαύρου.

27

Page 28: αρχαίο θέατρο παραμύθι

28

Page 29: αρχαίο θέατρο παραμύθι

Η Ειρήνη σώπασε. Ήταν πάρα πολλά αυτά που της είπε η μαμά. Έπρεπε να τα σκεφτεί για να τα καταλάβει. Έκλεισε τα μάτια της και αποκοιμήθηκε κουρασμένη.

29

Page 30: αρχαίο θέατρο παραμύθι

30