Download - η μαχη του μαραθωνα

Transcript
Page 1: η μαχη του μαραθωνα

Ένα απίστευτο κατόρθωμα

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Page 2: η μαχη του μαραθωνα

H ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Page 3: η μαχη του μαραθωνα

ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ

Είδαμε πως η πρώτη εκστρατεία των Περσών κατά της νότιας Ελλάδας απέτυχε.Μετά απ’ αυτό ο Πέρσης βασιλιάς ζήτησε από τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες « γη και ύδωρ ». Οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες αρνήθηκαν ( πράγμα που για εκείνη την εποχή ήταν πολύ θαρραλέο ) και οι Σπαρτιάτες το θεώρησαν τόσο μεγάλη προσβολή που σκότωσαν τους Πέρσες αντιπροσώπους .

Μετά την άρνηση των Αθηναίων και των Σπαρτιατών να υποταχθούν στο Μεγάλο Βασιλέα, ο περσικός στόλος με επικεφαλής το Δάτη και τον Αρταφέρνη κατέλαβε τις Κυκλάδες και επιτέθηκε στην Ερέτρια , την οποία κατέστρεψε ολοσχερώς .

Page 4: η μαχη του μαραθωνα

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ

Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση του πρώην τυράννου της Αθήνας Ιππία αποβιβάστηκε στο Μαραθώνα, με σκοπό να προελάσει από τα Μεσόγεια κατά της Αθήνας.Ο τύραννος πίστευε ότι οι Διάκριοι της περιοχής θα τον υποστήριζαν, όπως είχαν υποστηρίξει και τον πατέρα του κατά την επιστροφή του από την εξορία. Οι Αθηναίοι, όμως, έσπευσαν να τους αντιμετωπίσουν στην πεδιάδα του Μαραθώνα.

Page 5: η μαχη του μαραθωνα

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕΗΡΘΕ

Οι Αθηναίοι ζήτησαν τη βοήθεια των Σπαρτιατών. Αυτοί όμως επικαλέστηκαν κάποιες θρησκευτικές εορτές και αρνήθηκαν.Έτσι οι Αθηναίοι ήταν μόνοι τους.

Εκεί που όλα φαίνονταν χαμένα η Πλάταια , μια μικρή πόλη της Βοιωτίας έστειλε στρατό για να βοηθήσει , αναγκάζοντας τους Αθηναίους να τους ευγνωμονούν αιώνια.

Page 6: η μαχη του μαραθωνα

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Στρατηγός των Αθηναίων ήταν ο Μιλτιάδης. Ο Μιλτιάδης πίστευε πως ήταν καλύτερο να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στην πεδιάδα του Μαραθώνα.Ανάμεσα στους 10 Αθηναίους στρατηγούς υπήρχε διαφωνία για το πεδίο της μάχης.Οι μισοί πίστευαν στο σχέδιο του Μιλτιάδη και οι άλλοι μισοί υποστήριζαν πως έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες μέσα στην πόλη τους την Αθήνα

Την λύση την έδωσε ο πολέμαρχος Καλλίμαχος , ο οποίος ψήφισε υπέρ του Μιλτιάδη.Για την ψήφο αυτή ο Καλλίμαχος θα έπαιρνε την αιώνια ευγνωμοσύνη της Αθήνας.

Page 7: η μαχη του μαραθωνα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Το σχέδιο ήταν απλό μα και πολύ ριψοκίνδυνο.Ο Μιλτιάδης έστησε έτσι τον στρατό με πολύ ασθενές κέντρο αλλά ενισχυμένα τα δυο άκρα του στρατού.Σκοπός του ήταν να κυκλώσει τον περσικό στρατό αφού πρώτα τον διασπάσει.Τον προβλημάτιζε όμως ένα μεγάλο αγκάθι: το ιππικό των Περσών.

Page 8: η μαχη του μαραθωνα

ΟΙ ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣΟΙ ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ

Το βράδυ πριν από τη μάχη , δυο Ίωνες δραπέτευσαν από το στρατόπεδο των Περσών και έφτασαν στο ελληνικό στρατόπεδο. Μετέφεραν στον Μιλτιάδη την πληροφορία πως οι Πέρσες πιστεύοντας πως θα κερδίσουν εύκολα , είχαν φορτώσει στα πλοία το ιππικό και ήθελαν να κατευθυνθούν προς τον Πειραιά.

Αυτό έκανε τον Μιλτιάδη να αποφασίσει να γίνει η επίθεση νωρίς το πρωί της επομένης μέρας.

Page 9: η μαχη του μαραθωνα

Η ΜΑΧΗΗ ΜΑΧΗ

Οι Αθηναίοι,γύρω στις 5:00 επιτέθηκαν με φοβερή αγριάδα και ορμή για να αποφύγουν τους Πέρσες τοξότες και αιφνιδίασαν τους Πέρσες. Το περσικό κέντρο που ήταν δυνατό άρχισε να πιέζει το ελληνικό κέντρο.Τα ελληνικά άκρα όμως αφού σύντριψαν τα περσικά κύκλωσαν τους Πέρσες.

Page 10: η μαχη του μαραθωνα

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

Σιγά σιγά τα περσικά άκρα άρχισαν να σπάζουν και οι Αθηναίοι βρέθηκαν να κυκλώνουν τον περσικό στρατό.Καθώς οι Αθηναίοι έβλεπαν να κερδίζουν τόσο πολεμούσαν με μεγαλύτερη μανία . Οι Πέρσες άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι και πολλοί από αυτούς πνίγηκαν σε κοντινά έλη.Οι υπόλοιποι που σώθηκαν έτρεξαν στα καράβια για να φύγουν.

Page 11: η μαχη του μαραθωνα

Η ΑΝΔΡΕΙΑ ΤΩΝΗ ΑΝΔΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής ανδρείας ήταν ο Κυναίγειρος,ο αδερφός του ποιητή Αισχύλου.

Όταν είδε τους Πέρσες να φεύγουν έτρεξε στη θάλασσα και άρχισε να τραβάει ένα περσικό καράβι με το χέρι του. Ένας Πέρσης του έκοψε το χέρι αλλά ο Κυναίγειρος άρχισε να τραβάει το καράβι με το άλλο χέρι .Οι Πέρσες του έκοψαν και το άλλο χέρι και ο γενναίος οπλίτης έπεσε νεκρός.

Ένα παράδειγμα της ανδρείας που έδειξαν οι Έλληνες στην μάχη αυτή.

Page 12: η μαχη του μαραθωνα

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ

Οι Πέρσες που σώθηκαν , με παρότρυνση του τυράννου Ιππία, θέλησαν να κατευθυνθούν στον Πειραιά.Πίστευαν πως οι Αθηναίοι θα γιόρταζαν την νίκη τους στο Μαραθώνα και έτσι θα έβρισκαν την Αθήνα ανοχύρωτη.

Ο Μιλτιάδης κατάλαβε το σχέδιο και έτρεξε με το στρατό γρήγορα προς την Αθήνα.Έμειναν σε ένα λόφο στους Κυνοσάργες και ετοιμάστηκαν για νέα μάχη.Οι Πέρσες μόλις τους είδαν δεν τόλμησαν να αποβιβαστούν και έφυγαν.

Page 13: η μαχη του μαραθωνα

ΝΕΝΗΚΙΚΑΜΕΝ ΝΕΝΗΚΙΚΑΜΕΝ !!!!!!

Καθώς οι Έλληνες κέρδιζαν ένας Αθηναίος οπλίτης , ο Φειδιππίδης , κρατώντας όλη την πανοπλία του και την βαριά του ασπίδα ,έτρεξε μέχρι την Αθήνα για να πει στους Αθηναίους που αγωνιούσαν πως κερδίζουν.Έτρεχε ασταμάτητα και μόλις έφτασε στην Αθήνα πρόλαβε να πει « ΝΙΚΗΣΑΜΕ» και ύστερα ξεψύχησε.

Το όνομα του όμως έμεινε αθάνατο .Προς τιμήν του γίνεται κάθε χρόνο ο Μαραθώνιος δρόμος που είναι η διαδρομή από τον Μαραθώνα προς την Αθήνα όπως ακριβώς έκανε ο Φειδιππίδης.