Xristougenna 2014

46
Χριστούγεννα 2014 πρωτοχρονιά 2015

Transcript of Xristougenna 2014

Χριστούγεννα 2014πρωτοχρονιά 2015

Ο μεγάλος Μωλν(Μυθιστόρημα για εφήβους)

Αλαίν Φουρνιέ μετάφραση: Παύλος ΜάτεσιςΕκδόσεις Καστανιώτη, 1999 , 298 σελ. Τιμή € 19,17

• Ένα χειμωνιάτικο βράδυ φτάνει στο σχολείο της Αγίας Αγάθης ένας καινούργιος μαθητής, ο Αυγουστίνος Μωλν. Γρήγορα γίνεται ο αρχηγός της τάξης.Ο Μωλν είναι ένας ανήσυχος νεαρός επαναστάτης. Το σκάει από το σχολείο.Πού βρίσκεται το κτήμα χωρίς όνομα που επισκέφθηκε;Ποιος και γιατί του έκαψε το χάρτη που οδηγούσε εκεί;Ποιος είναι ο μυστηριώδης πιερότος;Ο Μωλν θα κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε στον φίλο του;«Ο μεγάλος Μωλν» είναι μυθιστόρημα συναρπαστικής ευαισθησίας, ένας μαγικός ύμνος της εφηβείας.

• Κριτική στο http://www.oanagnostis.gr/klasiki-logotechnia-gia-neous4-o-megalos-moln/

Ποτέ μα ποτέ ξανά….Λίτσα Ψαραύτη

Πατάκης, 2014, σελ. 145 , Συλλογή Κύκνοι

• Στο βιβλίο με τίτλο Ποτέ μα ποτέ ξανά…., η Ψαραύτη ασχολείται με την οικονομική κρίση και τα ολέθρια αποτέλεσμά της όχι στην γενικότερη οικονομία αλλά σε μια συγκεκριμένη οικογένεια, η οποία ευημερούσε και το επίπεδο ζωής επέτρεπε τα δυο παιδιά της να πηγαίνουν σε ακριβό ιδιωτικό σχολείο, οι γονείς να απολαμβάνουν ταξίδια μακρινά, η μητέρα να αφιερώνει πολύ χρόνο σε φορείς και σωματεία για κοινωνικούς σκοπούς κ.α. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη δια στόματος της κεντρικής ηρωίδας της Ήρας, η οποία στο πρώτο τέταρτο του βιβλίου λέει στον αναγνώστη: «…να μη βλέπω, να μην ακούω, να μη νιώθω τίποτα…».

• Η Ψαραύτη με επιτυχία σκανάρει μια οικογένεια του σήμερα και τις ανησυχίες των εφήβων, τον σχολικό εκφοβισμό κ.α. Με στοιχεία έντονου διαλόγου και σφιχτή πλοκή, διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον και βοηθά να «τρέχει» η ανάγνωση και ο αναγνώστης να μένει στις σελίδες του.

• Όλη η παρουσίαση στο: http://www.oanagnostis.gr/i-foni-ton-efivon-sto-sigchrono-efiviko-mithistorima/

Το μπλε καταφύγιοΣούζαν Κρέλερ , Μετ. Τάνια Σταύρου

Εκδ. Ψυχογιός

• Η Γερμανίδα Σούζαν Κρέλερ στοΜπλεκαταφύγιο, ένα σπιτάκιστα χωράφια, στις παρυφές μιας μικρής γερμανικής πόλης, το καλύβι που ονειρεύονται για τα παιχνίδια τους πολλά παιδιά, αφηγείται μια ιστορία συγκλονιστικής ενδοοικογενειακής βίας, η οποία συμβαίνει χάρη στην ανοχή της τοπικής κοινωνίας.

• http://www.oanagnostis.gr/nosires-katastasis-ke-dilimmata/

Ο άρχοντας των μυγών(Μυθιστόρημα για εφήβους και ενήλικες)

Γουίλιαμ Γκόλντιγκ μετάφραση: Ρένα Χατχούτ

επιμέλεια σειράς: Ανταίος Χρυσοστομίδης

Εκδόσεις Καστανιώτη 2010 , 224 σελ. Τιμή € 6,28

• Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που δεν ονοματίζεται, δυο ομάδες αγοριών 6-12 ετών, οι μαθητές ενός αγγλικού σχολείου και τα μέλη μιας παιδικής χορωδίας, πέφτουν με το αεροπλάνο τους σ’ ένα έρημο απομονωμένο νησί. Μεγάλοι δεν υπάρχουν μαζί τους.

• Τις πρώτες μέρες της εγκατάστασης τα παιδιά προσπαθούν να οργανώσουν μια κοινωνία όπως την ξέρουν. Άλλωστε είναι Άγγλοι, δεν είναι άγριοι όπως τονίζει ο Πίγκυ, ο σοφός της παρέας.

• Τα αγόρια, σαν νέοι Ροβινσόνες, συνεργάζονται για να ρυθμίσουν τη ζωή τους: τροφή, καταλύματα, υγιεινή, μοίρασμα αρμοδιοτήτων, διατύπωση των πρώτων κανόνων που θα διευκολύνουν την παραμονή τους στο νησί. Με την προτροπή του Ραλφ, που εκλέχτηκε αρχηγός, ανάβουν και προσπαθούν να συντηρήσουν μια φωτιά ώστε τα διερχόμενα πλοία να δουν τον καπνό της και να έρθουν να τους παραλάβουν.

• Παρουσίαση εδώ:http://www.oanagnostis.gr/klasiki-logotechnia-gia-neous-1-archontas-ton-migon/

ΧαρτοφοβίαΣυγγραφέας: Σουζάνα Ταμάρο

εκδόσεις: Πατάκης: 2003Μετάφρ.: Σώτη Τριανταφύλλου σελ.: 60

• Η Σουζάννα Ταμάρο σε αυτό .βιβλιαράκι για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας καταλήγει σε μια μεγάλη σοφία: ότι, πέρα από οποιαδήποτε θεωρία, αυτό που πρέπει να έχουμε ως ενήλικοι κατά νου όταν μιλάμε στα παιδιά για το βιβλίο είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι διαβάζοντας παίρνεις χαρά, ευχαρίστηση και απόλαυση, ότι έρχεσαι κοντά σε ανθρώπους, γνωρίζεις σκέψεις, απόψεις, συναισθήματα και τα μοιράζεσαι με τους διπλανούς σου. Το βιβλίο είναι ο πιο φιλικός τρόπος για να ανοιχτείς στον κόσμο ακόμη και αν το ξεκίνημα της ανάγνωσης είναι δύσκολο και απωθητικό για πολλά παιδιά.

Ένας καλλιεργημένος λύκοςσυγγραφέας:Μπέκη Μπλούμ

μετάφρ: Μπέκη Μπλούμ εικονογράφ: Πασκάλ ΜπιεΖεβρόδειλος, 1998 , 26 σελ.

• αναφέρεται στην απομόνωση που νιώθει ο διαφορετικός και στις προσπάθειες που κάνει για να ενσωματωθεί στην ομάδα

Τι και πως στην προϊστορία (Οδηγός για παιδιά)Μαρίζα Ντεκάστρο

εικονογράφηση: Αλέξια ΟθωναίουΚέδρος 2013, 79 σελ. Τιμή € 12,00

• Οι προϊστορικοί άνθρωποι......πώς ήταν;...πώς ζούσαν;...τι έτρωγαν;...ήταν καλλιτέχνες;...είχαν φάρμακα;Είχαν άραγε οι άνθρωποι τότε πολιτισμό έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα;

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα καταλάβεις ότι ο πολιτισμός είναι σαν αλυσίδα όπου ο ένας κρίκος συγκρατεί τον άλλο. Θα ανακαλύψεις ότι πολλά από αυτά που σήμερα θωρούμε δικές μας εφευρέσεις προέρχονται από τις δραστηριότητες των ανθρώπων που έζησαν σε πολύ μα πάρα πολύ παλιές εποχές.Και σαν να ήσουν κι εσύ ένα μικρός αρχαιολόγος, μπορείς, αν θέλεις, να κατασκευάσεις εργαλεία, ρούχα και ζωγραφιές με τον τρόπο που πιστεύουμε ότι τα έφτιαχναν εκείνα τα μακρινά χρόνια.

• Ο Δρόμος είναι ο πρώτος δάσκαλος, αυτός που μας μαθαίνει τον κόσμο. Ξέρει όλες τις γλώσσες, τις μιλάει και δεν γκρεμίζεται. Έχει όλους τους χάρτες, περνάει μέσα από καρδιές, μέσα από βιβλία, μέσα από όνειρα και δάση, και δε χάνεται. Οι γνώσεις όλες, και οι στερνές και οι πρώτες, είναι δικές του - και τις δίνει χάρισμα στους μαθητές του.Ο Δρόμος είναι δάσκαλος - που θα πει ότι χωρίς τους μαθητές του δεν είναι τίποτα! Σαν όλα τα θαυμάσια στη ζωή, ο Δρόμος υπάρχει όταν κάποιος τον περπατάει. Όταν κάποιος τον βλέπει και θέλει να τον προχωρήσει, να δει τι κρύβει παρακάτω. Όταν κάποιος τον φαντάζεται και ξεσηκώνεται να τον ταξιδέψει...Η σειρά αυτή "ιστορικών παραμυθιών" επιχειρεί να καλύψει μια μεγάλη σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, και να πείσει μικρούς και μεγάλους -ιδίως τους μικρούς!-ότι...Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

10 κίτρινα παπάκιασυγγρ.-εικονογραφος:Eric Carle

Καλειδοσκόπιο, 2014, 30 σελ.• Μύθος αστικός ή πραγματικό γεγονός; Πραγματικό

γεγονός: 29.000 πλαστικά παπάκια εδώ και χρόνια εξαιτίας ενός ατυχήματος στον Ειρηνικό Ωκεανό ταξιδεύουν σε όλες τις θάλασσες ακολουθώντας τα ρεύματα, ενημερώνοντας τους περιβαλλοντικούς επιστήμονες για τη ροή των θαλάσσιων ρευμάτων και τις διαδρομές που ακολουθούν τα πλεούμενα σκουπίδια. Σκουπίδια τα παπάκια μας; ΄Οχι, δα!

• Τα δέκα δικά μας κίτρινα παπάκια (και όχι όλα τα πραγματικά θύματα του ναυαγίου, για ευκολία παρακολούθησης, να υποθέσουμε), έμπνευση του Eric Carle, είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας που θα αγαπηθεί, καθώς ακολουθεί ένα-ένα τα δέκα παπάκια μας στη συνάντησή τους με ζώα της θάλασσας: δελφίνια, φώκιες, πολικές αρκούδες, φλαμίνγκο, πελεκάνους, θαλάσσιες χελώνες, χταπόδια, γλάρους, φάλαινες…

Θησαυροί μέσα στο χώμασυγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο

εικονογράφ.: Ντανιέλα ΣταματιάδηΕκδόσεις Παπαδόπουλος 2011 30 σελ. Τιμή € 4,48

• ένα συναρπαστικό ταξίδι που ξεκινάει κάτω από τη γη! Εκεί όπου ξεκουράζονται θαμμένοι ολόκληροι πολιτισμοί και που έρχονται στο φως με τη βοήθεια αρχαιολόγων, αποκαλύπτοντας μπροστά στα μάτια μας ασύλληπτους θησαυρούς αιώνων. Θησαυροί δεν υπάρχουν μόνο στα παλιά σεντούκια και στα χρηματοκιβώτια, αλλά και κάτω απ' το χώμα. Σπασμένοι, σκουριασμένοι και σκονισμένοι! Και μας μαθαίνουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι τις παλιές εποχές.

Τα χρόνια πέρασαν… οι σελίδες γέμισανΗμερολόγιο 1910

Μεταίχμιο, 2011 47 σελ. Τιμή € 5,90

• Πώς ζούσαν οι κοπέλες στην Αθήνα στις αρχές του 20ού αιώνα; Πώς διασκέδαζαν; Τι όνειρα έκαναν για το μέλλον; Τι διάβαζαν; Το σχολείο; Τα μαθήματα; Είχαν σχέσεις με αγόρια; Η ζωή τους ήταν πολύ διαφορετική από των σημερινών κοριτσιών;

Διαβάζοντας το ημερολόγιο της 14χρονης Μαρίκας θα πάμε 100 χρόνια πίσω... σε μια εποχή η οποία είναι χρονικά κοντά στη δική μας, αλλά ταυτόχρονα μοιάζει πολύ μακρινή!

Το τρυφερό κείμενο και οι όμορφες ζωγραφιές, βασισμένες σε φωτογραφίες του ΕΛΙΑ, ταξιδεύουν τον μικρό αναγνώστη στην Αθήνα του 1910, όταν ο γαλατάς έφερνε το γάλα με το γαϊδουράκι, ο ατμοκίνητος σιδηρόδρομος αγκομαχούσε στους δρόμους της πόλης, τα κορίτσια πήγαιναν στο παρθεναγωγείο, μικροί και μεγάλοι έκαναν μπάνιο στο Φάληρο, ενώ οι κουζίνες μοσχομύριζαν γλυκά του κουταλιού και λικέρ βύσσινο.

Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίεςΘανάσης Πέτρου (εικονογράφηση) Δημήτρης Βανέλλης (κείμενο)

Εκδ. Τόπος 2012, σελ.80, Τιμή € 10,90

• Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίεςτων Καρκαβίτσα, Καβάφη, Καρυωτάκη, Ροδοκανάκη, Νικολαΐδη του Κύπριου και Παπαδιαμάντη, συγγραφέων που ανθολογούνται στα σχολικά εγχειρίδια Γυμνασίου και Λυκείου ανανεώθηκαν διασκευασμένα χάρη στους Δημήτρη Βανέλλη και Θανάση Πέτρου. Κάποιοι απ’ αυτούς του συγγραφείς είναι ογκόλιθοι στην ιστορία της λογοτεχνίας, άλλοι είναι ελάσσονες, όλοι όμως ξέφυγαν από την φόρμα που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε και μας παρουσιάζονται ως κόμιξ. Πρόκειται για μεταγραφές /σενάρια εμπνευσμένα από ελληνικά διηγήματα του φανταστικού που, στη νέα τους μορφή, έχουν την δύναμη να κερδίσουν με την αισθητική τους νεαρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες. Ο Δημήτρης Βανέλλης (Βραβείο COMICDOM 2013) κράτησε την πλοκή και άλλαξε το γλωσσικό ιδίωμα των πρωτοτύπων, ενώ οι περιγραφές έγιναν εικόνες σαν κινηματογραφικά πλάνα και οι διάλογοι έσπασαν στα γνωστά μπαλονάκια των κόμιξ.

• Η ιδέα της διασκευής λογοτεχνικών έργων σε κόμιξ και η χρησιμοποίησή της στην εκπαίδευση δεν είναι καινούρια. Το θέμα είναι το αποτέλεσμα του νέου έργου καθαυτού. Ανεξάρτητα λοιπόν από την εκπαιδευτική πρόταση προς τους μαθητές, η πρόταση των Βανέλλη/Πέτρου ανοίγει πόρτες για την δημιουργική επεξεργασία των λογοτεχνικών κειμένων.

• (από την κριτική της Μαρίζας Ντεκάστρο στο περιοδικό Αναγνώστης)

Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκοσυγγρ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

Καστανιώτης, Αθήνα 2014, σελ. 190

• Το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θρίλερ, αφού τα γεγονότα με την ταχύτητα που εξελίσσονται καταδεικνύουν την άρρηκτη αλυσίδα της φύσης, της οποίας όταν ένας κρίκος της «σπάσει», προκύπτει μια χιονοστιβάδα απρόβλεπτων γεγονότων και συνεπειών. Τα γεγονότα εξελίσσονται στην πόλη Καμάργκ, η οποία είναι ξακουστή όχι μόνο για τα όμορφα άλογα, όχι μόνο για τις πάπιες και τα πρόβατα αλλά κυρίως για τα ροζ φλαμίνγκο τα οποία έχουν επιλέξει τον τόπο αυτό για να αναπαράγονται λόγω των αλυκών που διαθέτει η περιοχή. Όμως αυτός ο γήινος παράδεισος θα μετατραπεί σε κόλαση όταν στο όνομα του εκσυγχρονισμού εγκαταλείπονται οι αλυκές και το ενδιαφέρον των οικονομικά εύρωστων οικογενειών της πόλης αποφασίζει να επενδύσει σε νέες καλλιέργειες ρυζιού. Η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την μετανάστευση των φλαμίνγκο, η οποία θα επιφέρει μια καταστροφική αλλαγή στο περιβάλλον, αλλά και μια κοινωνική συμφορά, αφού θα κλείσουν εργοστάσια και θα βρεθούν στο δρόμο σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στις αλυκές.

• (10+)

Τρεις φίλοι στο ποτάμισυγγρ.- εικονογρ.Nicholas Oldland

Καλειδοσκόπιο, 2014, 40 σελ.

• Το βιβλίο του Nicholas Oldland, κείμενο και ζωγραφική (απλή, με χιούμορ και εύκολη να αντιγραφεί από τα παιδιά) είναι ένα βιβλίο που αγαπιέται πολύ για το νόημα και τη ζωγραφική του. Με παραδειγματικό τρόπο, μία αρκούδα, ένας τάρανδος κι ένας κάστορας, που θα μπορούσε να είναι ο Νίκος, ο Μιχάλης κι ο Βαγγέλης ή η Ελένη, η Αλεξάνδρα και η Γεωργία, ή… ξεκινούν να κάνουν μία βόλτα με το κανό. Σιγά-σιγά αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το ταξίδι είναι μια συλλογική υπόθεση. Ειδικά, όταν είμαστε στη φύση, χωρίς συνεργασία δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Κι όσο κι αν είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε γιατί είναι δύσκολο να βγούμε από τον εαυτό μας είναι ακριβώς αυτό που μας κάνει ανθρώπους. Αυτό είναι ΤΟ μάθημα που έχουν να πάρουν τα παιδιά και το παίρνουν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο με αυτό το βιβλίο.

• Κριτική εδώ

• παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

Ο ΝΑΒΙΝΤ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣΣυγγραφέας: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΝΟΣ

ΚΕΔΡΟΣ 2007

• Στο σχολείο του Άλκη ήρθε ένας καινούριος μαθητής που δεν κατάγεται από την Ελλάδα. Λέγεται Ναβίντ και έφτασε εδώ με τη μητέρα του, έπειτα από ένα μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι.

• Τι ήρθε όμως να κάνει στην Ελλάδα και πού βρίσκεται ο μπαμπάς του; Σίγουρα δεν ήρθε για διακοπές, γιατί, αν ήταν έτσι, δε θα γραφόταν στο σχολείο, θα πήγαινε στα νησιά. Άλλωστε, δεν έχουν σχολεία στη χώρα του;

• Και, καλά, το σχολείο δεν είναι και τόσο ωραίο πράγμα. Δεν έχουν όμως όλα τα άλλα ωραία που έχουμε κι εδώ, όπως τηλεόραση, μπάλα, μπαμπάδες, ίντερνετ, παγωτά; Και, αν τα έχουν, γιατί έφυγε ο Ναβίντ;

• Μέσα από τις σχολικές του εκθέσεις ο Άλκης θα προσπαθήσει να βρει απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα και θα ανακαλύψει ότι η χώρα του φίλου του, του Ναβίντ, έχει όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά διαφορετικά από την Ελλάδα. Είναι μια χώρα μαγική, ωστόσο βασανίζεται από ένα μεγάλο πρόβλημα...

• Ένα βιβλίο για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, ένα βιβλίο για όλους τους Ναβίντ που ζουν δίπλα μας.

• Ηλικία: Από 9 ετών

ΑΤΑΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ 2014, τιμή 7,00 ευρώ

• Διάβασα κάπου ότι η τέχνη του θεάτρου γεννήθηκε εδώ, στη χώρα μας! Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, εδώ και θα πεθάνει… Όποιος παρακολουθήσει μία από τις πρόβες μας, θα καταλάβει τι εννοώ. Όλα σ’ αυτή την παράσταση είναι για κλάματα. Ξεχνάμε τα λόγια μας, κουτουλάμε πάνω στα σκηνικά, τσακωνόμαστε… Επίσης, συμβαίνουν διαρκώς περίεργα φαινόμενα. Ο Μπρούνο, για παράδειγμα, έχει αποτρελαθεί. Ταυτίστηκε απόλυτα με το ρόλο του και θέλει να μας αφανίσει!

• Στο πέμπτο βιβλίο της σειράς ATAΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ, ο Πάνος και οι συμμαθητές του ετοιμάζουν μια θεατρική παράσταση με την ευκαιρία της εθνικής μας γιορτής. Το απόλυτο χάος δε θα αργήσει να επικρατήσει και θα περιλαμβάνει παράξενους οιωνούς, μυστηριώδη ατυχήματα, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας-Ιταλίας… Ακόμη και τον κόμη Δράκουλα!Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα: Πρώτον, άραγε θα γλιτώσει ο θίασος τις ντομάτες; Και, δεύτερον, ποιος είναι, στην ουσία, ο νικητής κάθε πολέμου;

• Η σειρά ΑΤΑΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ έχει για ήρωες τους μαθητές και τις μαθήτριες ενός συνηθισμένου ελληνικού σχολείου. Οι αστείοι χαρακτήρες και οι κεφάτες περιπέτειές τους θα φέρουν στο μυαλό όλων μας γνώριμες καταστάσεις. Και το κυριότερο: θα μας θυμίζουν ότι το καθημερινό ταξίδι της γνώσης μπορεί να γίνει πολύ, μα πολύ διασκεδαστικό!

Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτοναςΦρανκ Βίβα

μετάφραση: Χρήστος Μπουλώτης εικονογράφηση: Φρανκ ΒίβαΜέλισσα, 2014, 36 σελ. Τιμή € 15,00

• Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας του Φρανκ Βίβα, με το ανάγλυφο εξώφυλλο, περπατάει τον αναγνώστη στην πόλη, στο μουσείο, στα δωμάτια ενός σπιτιού. Οι δύο Φρανκ, ο μικρός και ο μεγάλος, είναι αρχιτέκτονες και βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Ο μικρός φτιάχνει με τα παιχνίδια του έναν κόσμο- παιχνίδι. Ο μεγάλος είναι πιο δύσκολος καθώς ξέρει να χρησιμοποιεί με ακρίβεια την τεχνογνωσία του που βασίζεται σε αυστηρές αρχές. Μια επίσκεψη στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης αλλάζει την οπτική και των δυο: στα μάτια του μικρού Φρανκ τα έργα του αποκτούν νόημα καθώς συνταιριάζονται με τα έργα των διασήμων δημιουργών και ο μεγάλος Φρανκ απελευθερώνεται από τον φορμαλισμό και τους επαγγελματικούς κανόνες. Τι καλύτερη εισαγωγή στη μοντέρνα αρχιτεκτονική και το design!(από την κριτική της Μαρίζας Ντεκάστρο).

ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣZULLO GERMANO, ALBERTINE

μετάφραση Χρήστος Μπουλώτηςεκδόσεις ΜΕΛΙΣΣΑ 2013, 42 σελ.

Τιμή Έκδοσης€16.00, Τιμή Πολιτείας€12.00

• Σε αυτό το χαριτωμένο παραμύθι, δύο γείτονες χάνουν τον έλεγχο, καθώς ανταγωνίζονται για το πιο εντυπωσιακό και ψηλό σπίτι. Και ενώ τα σπίτια τους σταδιακά μετατρέπονται σε ουρανοξύστες, οι ήρωές μας επιστρατεύουν διάσημους αρχιτέκτονες, πόρτες από ατόφιο χρυσάφι, ακριβούς πίνακες, ζωντανές τίγρεις και εσωτερικές πισίνες, για να πετύχουν το σκοπό τους. Ποιος θα βγει νικητής και ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της διαμάχης;

Το τραγούδι του ύπνουσυγγρ. Κυριάκος Χαρίτος , Εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδ. Μεταίχμιο 2014

• Το τραγούδι του ύπνου του Κυριάκου Χαρίτου, ένα τρυφερό παραμύθι με τραγουδιστό ρυθμό, πολλές παιδαγωγικές αρετές και θαυμάσιες παραινέσεις προς τους γονείς: στα παιδιά αρέσει και ηρεμούν όταν ακούν το βράδυ ιστορίες που τις αφηγούνται οι παππούδες ή ακόμα και βιβλία που τους μιλούν με εικόνες και λέξεις.

• Η αγάπη για τα βιβλία οικοδομείται από την πολύ μικρή ηλικία και αυτό το βιβλίο είναι μια καλή αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η σχέση. Είναι μια αληθινή μικρή καληνύχτα!

Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται;Συγγρ: Άννα Κοντολέων Εικ. Λευτέρης Κιουρτσόγλου

Εκδ. Πατάκη 2014

• Η συγγραφέας Άννα Κοντολέων με τρυφερή τόλμη δεν κρύβει από τα παιδιά την πραγματικότητα. Πως τελικά η αγάπη δεν είναι δοσμένη αλλά χτίζεται σιγά σιγά και περνάει από σαράντα κύματα. Μόνο η αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους μένει σταθερή για πάντα.

Το δικό τους ταξίδιΑργυρώ Πιπίνη

Εικ. Μαριλένα ΜελισσηνούΕκδ. Καλειδοσκόπιο 2014, σελ. 32 Τιμή € 14,90

• Στο Δικό τους ταξίδι της Αργυρώς Πιπίνη, τον λόγο έχουν τα συναισθήματα. Πώς να μιλήσεις στα παιδιά γι’ αυτόν που φεύγει για το ταξίδι που δεν έχει επιστροφή; Μήπως απλά να τα αφήσεις να πουν όσα θυμούνται από τους αγαπημένους; Έτσι το σκέφτηκε η συγγραφέας κι έδωσε τον λόγο στα παιδιά της ιστορίας της, στα παιδιά που δεν μένουν αμέτοχα στις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος, στους δικούς τους και σ’ εκείνα. Οι αγαπημένες στιγμές είναι η παρακαταθήκη που μας αφήνουν αυτοί που φεύγουν, οι μνήμες που μας συντροφεύουν. Στοχαστικό, εξαιρετικά τρυφερό και χαμηλόφωνο, καταπραϋντικό του πόνου που προκαλεί η έλλειψη. Η εικονογράφηση το πλουτίζει και αναδεικνύει θαυμάσια τα συναισθήματα που μας δημιουργούνται διαβάζοντας.

• (από την κριτική της Μαρίζας Ντεκάστροστο περιοδικό Αναγνώστης)

Ο προϊστορικός ζωγράφος (και ένα τερατάκι)συγγρ.Πάνος Τσερόλας Εικ. Λέλα Στρούτση

Εκδ. Κέδρος 2014

• Τα παιδιά ενθουσιάζονται με βιβλία που αναφέρονται στην προϊστορία, είτε αυτά είναι αμιγή βιβλία γνώσεων είτε υποστηρίζουν και ενορχηστρώνουν γνώσεις μέσω της λογοτεχνίας, όπως Ο προϊστορικός ζωγράφος και ένα τερατάκι. Το ενδιαφέρον του μυθιστορήματος είναι ότι ο συγγραφέας αναπλάθει τη ζωή στην προϊστορία με πολλή προσοχή και εξαιρετικά λίγη σιγουριά. Αφήνει δηλαδή ανοικτά πολλά και διάφορα ερωτήματα που γεννιούνται κατά την ανάγνωση, δηλώνοντας στην ουσία ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες στις επιστήμες που ασχολούνται με την έρευνα του παρελθόντος.

Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω και…Αντώνης Παπαθεοδούλου – Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδ. Ίκαρος 2014, από 5 ετών, 66 σελίδες, 16,50 ευρώ

• Το βιβλίο προσφέρει στα παιδιά ένα παιχνίδι: Οι μικροί αναγνώστες μπορούν μπερδεύοντας τις σελίδες του, να επινοήσουν χιλιάδες ολοκαίνουργια, αστεία, παράξενα και πρωτότυπα επαγγέλματα!

• Ένα βιβλίο που στην αγαπημένη ερώτηση «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω» δεν δίνει απαντήσεις για να διαλέξεις, αλλά επιδιώκει κάτι ακόμη πιο επίκαιρο: να σε μάθει να παίζεις, να πειραματίζεσαι, να ανακαλύπτεις, να επινοείς και –το πιο σημαντικό- να πιστεύεις ότι το μέλλον είναι δικό σου και μπορείς στ’ αλήθεια να το κάνεις ό,τι σκεφτείς, όσο τρελό ή αδύνατο κι αν φαίνεται!

Ο μικρός δράκος Καρύδας-Ταξίδι στην προϊστορίαΊνγκο Ζίγκνερ Μετ. Μαρία Αγγελίδου

Εκδ. Μεταίχμιο 2014

• Ξεκινώντας λοιπόν από ένα πυροτέχνημα, έναν παραλογισμό, ότι οι άνθρωποι γεννούν αυγά, ο δράκος Καρύδας αποφασίζει να το ψάξει κρυφά από τους γονείς του και ταξιδεύει 100.000 χρόνια πίσω. Με αφορμή λοιπόν μια παιδική αταξία, οργανώνεται Ένα ταξίδι στην Προϊστορία, και οι αναγνώστες μαζί με το δρακάκι μαθαίνουν ξαφνιασμένα ένα σωρό πληροφορίες για την προϊστορία: Συναντούν προϊστορικούς ανθρώπους, βλέπουν πως φτιάχνουν όπλα, συζητούν για το φαγητό και το κυνήγι, το άναμμα της φωτιάς, τις σπηλαιογραφίες. Οι ιστορίες του μικρού δράκου Καρύδα είναι έξυπνες και απολαυστικές και οι γνώσεις αβίαστες.

Έχεις απάντηση; Μεγάλα μυαλά απαντούν σε μεγάλες ερωτήσεις μικρών παιδιών

Gemma Elwin Harris (Επιμέλεια) Μετ. Νίκος Αποστολόπουλος

Εκδ. Τραυλός 2014• Ποιος θα λύσει τις σπαζοκεφαλιές;• Εγώ, εσύ, ο δάσκαλος, η γιαγιά, ο …, η … Ή

ενήλικοι που έχουν όρεξη για παιχνίδι που ξεπερνάει πολλές φορές την ειδικότητά τους! Έχεις απάντηση; Ναι, είπαν ολυμπιονίκες, κινηματογραφιστές, συγγραφείς, μάγειροι, φιλόσοφοι, πολεμικοί ανταποκριτές, ηθοποιοί, ζωολόγοι, αστροφυσικοί, γιατροί, βοτανολόγοι, ποιητές, ζωγράφοι, ηλεκτρονικοί, ψυχολόγοι, παρουσιαστές τηλεόρασης… 120 μεγάλα μυαλά και μη απάντησαν στις περίεργες ερωτήσεις μαθητών που συγκεντρώθηκαν από εκπαιδευτικούς των βρετανικών σχολείων. Το αποτέλεσμα είναι ένα ασυνήθιστο βιβλίο χρήσιμων και άχρηστων γνώσεων που από τη μια επικαιροποιεί τη δύναμη της φαντασίας των παιδιών και από την άλλη βγάζει από τα γραφεία τους τούς ειδικούς δίνοντάς τους την ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή με το παιδικό κοινό.

Πώς βγαίνουν τα χρήματα;Τζένιφερ Μουρ-Μαλίνος Εικ. Γκουστάβο Μαζάλι

Μετ. Ράνια Μπουμπουρή

Εκδ. Μίνωας 2014• Φυτρώνουν τα χρήματα στα δέντρα;

• Ναι, τα χρήματα φυτρώνουν στα δέντρα! Όχι γιατί το λένε τα παραμύθια αλλά γιατί δίνουν καρπούς όταν τα φροντίζουμε.

• Θέμα των βιβλίων της Τζένιφερ Μουρ-Μαλίνοςείναι η αξία της εργασίας ως παράγοντας κοινωνικής ισορροπίας. Οι τίτλοι τους,Πώςβγαίνουν τα χρήματα; και Ο μπαμπάς έχασε τη δουλειά του, μας προδιαθέτουν ότι θα διαβάσουμε ιστορίες γεμάτες διδακτισμό.

• Κι όμως! Η συγγραφέας καταφέρνει μεταδώσει με θετική αισιοδοξία, και χωρίς μεγάλα λόγια, την πραγματικότητα και τα προβλήματά της. Και όταν ο ένας γονιός είναι άνεργος, η καταστροφή που έρχεται είναι προσωρινή και όλοι στην οικογένεια βοηθούν και συμμετέχουν για να ξεπεράσουν το πρόβλημα μέχρι να γυρίσει και πάλι ο τροχός.

Ο μπαμπάς έχασε τη δουλειά τουJennifer Moore – Mallinos μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή

εικονογράφηση: Gustavo MazaliΜίνωας, 2014, 31 σελ., Τιμή € 7,50

• Θέμα των βιβλίων της Τζένιφερ Μουρ-Μαλίνος είναι η αξία της εργασίας ως παράγοντας κοινωνικής ισορροπίας. Οι τίτλοι τους,Πώς βγαίνουν τα χρήματα; και Ο μπαμπάς έχασε τη δουλειά του, μας προδιαθέτουν ότι θα διαβάσουμε ιστορίες γεμάτες διδακτισμό.

• Κι όμως! Η συγγραφέας καταφέρνει μεταδώσει με θετική αισιοδοξία, και χωρίς μεγάλα λόγια, την πραγματικότητα και τα προβλήματά της. Και όταν ο ένας γονιός είναι άνεργος, η καταστροφή που έρχεται είναι προσωρινή και όλοι στην οικογένεια βοηθούν και συμμετέχουν για να ξεπεράσουν το πρόβλημα μέχρι να γυρίσει και πάλι ο τροχός.

Ευτυχώς ο μπαμπάς έφερε το γάλαNeil Gaiman Εικ. Scottie YoungΜετ. Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδ. Παπαδόπουλος2014TIMH: 7,99 €

• Τι συμβαίνει όταν ένας μπαμπάς, αφηρημένος αλλά πλακατζής, αναλαμβάνει να φροντίσει τα παιδιά του όταν φεύγει η μητέρα; Το γάλα τέλειωσε και τα παιδιά πρέπει να φάνε το πρωινό τους. Πηγαίνει λοιπόν να αγοράσει από το μπακάλικο. Αλλά περνούν αιώνες μέχρι να επιστρέψει… Και από το τεράστιο άγχος να τους αποδείξει ότι είναι υπεύθυνος κι ότι όλα τα έκανε σωστά, τους αφηγείται θεότρελες περιπέτειες με πειρατές και δεινόσαυρους, ενώ εκείνα τον σταματούν κάθε τόσο για να τον επαναφέρουν στη σωστή ροή επειδή μπερδεύει τις ιστορίες του. Το Ευτυχώς ο μπαμπάς έφερε το γάλα του Neil Gaiman ακολουθεί τη γνωστή κι επιτυχημένη μυθοπλαστική τεχνική παραγωγής αστείων μέσα από την υπερβολή, αλλά και τη διακειμενικότητα, η οποία θα έμενε εκεί αν δεν υποστηριζόταν από την ευφάνταστη και χαριτωμένη εικονογράφηση του Scottie Young που εκπλήττει και παρασύρει τον αναγνώστη σε κάθε σελίδα!

Η ανάσταση του παπαγάλουEduardo Galeano μετάφραση: Ισμήνη Κανσή

εικονογράφηση: Χαρά ΜαραντίδουΠάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός, 2014, 28 σελ. Τιμή € 9,00

• Μεγάλοι συγγραφείς – η Τονι Μόρρισον, ο ΜάρκΤουέιν και ο Εδούαρντο Γκαλεάνο – για μικρούς αναγνώστες. Όλοι υπέροχοι! Ξεχωρίσαμε το βιβλίο Η ανάσταση του παπαγάλου, του Ουρουγουανούσυγγραφέα που δημοσιεύτηκε στα ελληνικά στο βιβλίο του με τίτλο Οι λέξεις ταξιδεύουν (εκδ. Πάπυρος, 2013).Πράγματι, οι λέξεις του Γκαλεάνο μας ταξιδεύουν στους μύθους μιας άλλης λατινοαμερικάνικης χώρας, της Βραζιλίας. Ένας παπαγάλος πέφτει σε μια χύτρα που βράζει, πεθαίνει και όλα τα στοιχεία της φύσης-το δέντρο, ο ήλιος, το φρούτο, ο αέρας, ο ουρανός τον πενθούν με τον τρόπο τους. Όπως όλοι οι λαϊκοί μύθοι έτσι και τούτος είναι αλληγορικός. Ο πυρήνας του αναφέρεται στη δημιουργική δύναμη του ανθρώπου: ο αγγειοπλάστης συγκέντρωσε όλη τη θλίψη και με τα υλικά της έπλασε με πηλό τον παπαγάλο δίνοντάς του νέα ζωή! Ξεχωρίσαμε το βιβλίο και για την εικονογράφηση της Χαράς Μαραντίδου. Λιτές, καθαρές γραμμές, πλακάτα χρώματα τονίζουν την ουσία του μύθου.

Συμβουλές για μικρά κορίτσιαΜαρκ Τουέιν

Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός, 2014

• Ο Μαρκ Τουέιν, ο συγγραφέας του περίφημου Χάκλμπερι Φιν, υπήρξε ίσως ένα από τα πιο σπινθηροβόλα πνεύματα που συναντάμε στην παγκόσμια λογοτεχνία τους δύο τελευταίους αιώνες, κυρίως για την ανατρεπτική, χιουμοριστική ματιά με την οποία προσέγγιζε την πραγματικότητα. Το 1865, σε μια εποχή όπου στο παιδικό βιβλίο οι ήρωες ήταν υποδειγματικά, καθωσπρέπει κορίτσια και αγόρια, ο Τουέιν, έχοντας σίγουρα προσέξει, ίσως από τη δική του οικογένεια, πώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον ποταμό των νουθεσιών που τους δίνουν οι μεγάλοι, γράφει αυτό το φαινομενικά «δασκαλίστικο» κείμενο συμβουλών προς τις μικρές κυρίες, που με το υποδόριο χιούμορ του, τον σαρκασμό του, ουσιαστικά φέρνει στην επιφάνεια τις στρατηγικές με τις οποίες τα παιδιά, μεγαλώνοντας, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη σκανταλιά τους. Οι γονείς που θα διαβάσουν το βιβλίο μαζί με τα παιδιά τους –αυτό συστήνεται, γιατί το κείμενο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα μπορέσουν να αντιληφθούν καλύτερα τη λεπτή ειρωνεία του κειμένου– θα το κάνουν χαμογελώντας, μια και σίγουρα θα τους θυμίζει τον εαυτό τους κάποιες δεκαετίες πριν.

• Το πνεύμα του συγγραφέα το ακολουθεί και η «αντισυμβατική» εικονογράφηση του βιβλίου. Ο Βλαντίμιρ Ραντούνσκι σχεδίασε το βιβλίο και εικονογράφησε αριστουργηματικά το κείμενο, δημιουργώντας την εικαστική εντύπωση που δίνει το κλασικό παιδικό λεύκωμα, όπου το παιδί σχεδιάζει, σημειώνει, χαράζει, ή κολλάει, χωρίς αυστηρή τάξη, ό,τι του κινεί το ενδιαφέρον ή ό,τι του περνάει από το μυαλό.

• Οι Συμβουλές για μικρά κορίτσια συγκαταλέγονται στα 13 καλύτερα εικονογραφημένα βιβλία του 2013 (Brain Pickings’ Top 13 Children’s, Illustrated, and Picture Books of 2013).

Η μικρή μάγισσαΣυγγρ.:ΠΡΟΙΣΛΕΡ ΟΤΦΡΙΝΤ Εικονογράφιση:GEBHARDT WINNIE

Κέδρος 2014

• Η μικρή μάγισσα είναι μόλις εκατόν είκοσι εφτά χρονών, και οι μεγαλύτερες μάγισσες δεν την παίρνουν ακόμα στα σοβαρά.Είναι καλή μάγισσα και θέλει να βοηθάει τους ανθρώπους όταν συναντούν δυσκολίες στη ζωή τους. Αυτό την κάνει μισητή στις άλλες μάγισσες, που είναι κακές και πιστεύουν πως καλή μάγισσα είναι η... κακιά μάγισσα.Αυτά της τα καμώματα θα τη φέρουν αντιμέτωπη με το συμβούλιο των μαγισσών, που θα πρέπει να αποφασίσει αν έχει γίνει καλή..., δηλαδή κακιά, μάγισσα!Η μικρή μάγισσα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παιδικά βιβλία παγκοσμίως.Έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 40 γλώσσες, έχει μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο και έχει αγαπηθεί από γενιές αναγνωστών για την τρυφερότητα και το ανατρεπτικό πνεύμα της. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η συννεφούλα και η κυρά του ΑνέμουΠάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός, 2014

• Ενώ τα σύννεφα μαζεύονται στον ουρανό για να χτυπήσουν τη γη με μια σφοδρή καταιγίδα, μια μικρή Συννεφούλα αποφασίζει να μην πάει μαζί τους, γιατί την αγαπάει τη γη, τα χρώματά της, τα σχήματά της, το παιχνίδισμα που κάνει το φως με τους αφρούς των κυμάτων… Μόνη όμως φοβάται μέσα στην απεραντοσύνη του ουρανού. Εμφανίζεται λοιπόν τη νύχτα η Κυρά του Ανέμου, που την παίρνει στην ασφαλή και στοργική της αγκαλιά, την προστατεύει από την καταιγίδα και, το πρωί, της δείχνει όλη τη μαγεία του κόσμου…

• Η μεγάλη Αμερικανίδα συγγραφέας Τόνι Μόρισον(Νομπέλ Λογοτεχνίας), σε συνεργασία με τον γιο της Σλέιντ, γράφει μια τρυφερή ιστορία για να πει στα παιδιά, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, ότι όλοι μας έχουμε ο καθένας τη δική του ξεχωριστή θέση σε τούτο τον κόσμο, μα και ότι για να ανακαλύψουμε τη γλυκύτητα του κόσμου αυτού πρέπει να βρεθούμε μαζί με τους άλλους.

• Η εικονογράφηση του πολυβραβευμένου Αφροαμερικανού καλλιτέχνη Sean Qualls αποδίδει με την πλούσια παλέτα των χρωμάτων της την υφή των στοιχείων της φύσης, τη δροσιά του πρωινού, τη θέρμη του ήλιου και των χρωμάτων της γης, μα και την ένταση και την οργή της καταιγίδας, την κίνηση του ανέμου και των σύννεφων.

Beatles, Η γέννηση ενός θρύλουMauri Kunnas Μετ. Λητώ Ανδρέου

Εκδ. Ψυχογιός

• Το κόμικ του Φιλανδού καρτουνίστα MauriKunnas αναπτύσσεται σε πολλές κατευθύνσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μουσική είναι η μια πλευρά αυτού του βιβλίου. Ωστόσο διακρίνουμε δυο ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες: η μία έχει να κάνει με την οργάνωση της μουσικής ποπ βιομηχανίας, το ρόλο των μάνατζερ, του παραγωγού, των ζωντανών εμφανίσεων. Οι Beatles έχτισαν όλα τα παραπάνω και πολλοί τους μιμήθηκαν. Η άλλη αφορά την παρουσίαση του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου, τις κοινωνικές τάσεις, τους προβληματισμούς των νέων, τα ήθη της εποχής, όλα δοσμένα σε μια τοιχογραφία με σκίτσα αιχμηρά, σχόλια και χιούμορ αστραφτερό.

Τα κλαδιά της σοφίαςΓιώτα Αλεξάνδρου Εικ. Ντανιέλα Σταματιάδη

Μουσική Γιάννης ΜυγδάνηςΕκδ. Παρρησία• Η βελανιδιά, το δέντρο το

γερό, το αιωνόβιο, ο βασιλιάς των δέντρων παρακολουθεί τη ζωή των ανθρώπων στα χρόνια που περνούν. Είναι Τα κλαδιά της σοφίας που βλέπουν και κρίνουν καταστάσεις και συμβάντα. Όλα αυτά όμως δεν είναι πάντα ευχάριστα, πόλεμοι και καταστροφές πληγώνουν το δέντρο και τους συντρόφους του. Η Γιώτα Αλεξάνδρου γράφει με λυρισμό μια ιστορία για την Ιστορία των ανθρώπων χωρίς να κρύψει τίποτα από τις χαρές, τις ελπίδες και τις λύπες. Ένα πραγματικά φιλοσοφημένο βιβλίο με εικονογράφηση που ξεχωρίζει!

Το καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου

Μάρω Κατσίκα Εκδ. Καλειδοσκόπιο

• Τα παιδικά βιβλία ανεβάζουν ψηλά τον πήχη;• Ναι, όταν συνδυάζουν την ποίηση και τη

ζωγραφική!Το καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου ταξίδεψε με στίχους ποιητών, του Μανώλη Αναγνωστάκη (1945) και του Μιχαήλ Λέρμοντοβ (18320, δανείστηκε ιδέες από φιλολογικές μελέτες σαν αυτή της Βαρβάρας Στεπάνοβα (1919), περιπλανήθηκε παρέα τους στα παλιά χρόνια όταν έζησαν και δημιούργησαν. Γύρισε τον κόσμο, τον είδε από ψηλά βούτηξε στα βαθιά, έφτασε σε λιμάνια, αλλά ανικανοποίητο συνέχισε το ταξίδι του. Τα ταξίδια γνωριμίας δεν τελειώνουν ποτέ! Η Μάρω Κατσίκα, αρχιτέκτονας και τώρα συγγραφέας, εμπνεύστηκε από καλλιτέχνες που ήταν κοντά στην αρχιτεκτονική, τους ζωγράφους του κινήματος της ρωσικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα- Ρότσενκο, Τάτλιν, Μάλεβιτς, Ποπόβα…

Απ’ έξω κι ανακατωτάΜάκης Τσίτας Εικ. Ναταλία Καπατσούλια

Εκδ. Ψυχογιός

• Ο Μάκης Τσίτας έγραψε μια πολύ απλή και αληθινή ιστορία για τον φόβο που πλημμυρίζει καθέναν που εκτίθεται στο κοινό, όσο κι αν ξέρει Απ’ έξω κι ανακατωτά τον ρόλο του. Ένα φόβο που τον νιώθουν όχι μόνο παιδιά, αλλά και ενήλικοι. Χρειάζεται λοιπόν τέχνη για να γράψεις με απλά λόγια, χωρίς υπερβολές και φιοριτούρες, για τα αρνητικά συναισθήματα, τέχνη που συστηματικά αποδεικνύει ότι την κατέχει!

Σοκολάκης και Ζαχαρούλα ΤρυποδόντηΆννα Ράσελμαν

Εκδ. Άμμος

• Επανέκδοση του πολύ καλού βιβλίου για παιδάκια που πρωτομαθαίνουν να περιποιούνται τα δόντια τους. Στην οδό Τρυποδόντη αρ.1 και αρ. 2 έχουν τα σπίτια τους δυο πανέξυπνα και προκομμένα μικρόβια, ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα. Μεθοδικά λοιπόν σκάβουν τα δόντια και ονειρεύονται να στήσουν επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα και πισίνες για τους υπόλοιπους συντρόφους τους, τόσο φιλόξενη περιοχή αποδείχτηκε το στόμα του παιδιού στο οποίο κατοικούν. Όταν όμως αναλάβουν δουλειά τα συνεργεία καθαρισμού του οδοντογιατρού, τα μικρόβια όπου φύγει φύγει!

Οδηγός ζωής για αρχάριουςΛία Χιλς Μετ. Μαρίνα Τουλγαρίδου

Εκδ. Τόπος, 2014• Γιατί πέθανε η μάνα; Είναι τρομακτική η στιγμή του

θανάτου; Ποιος είναι υπεύθυνος για την ιστορία της μητέρας μου; Γιατί συμβαίνει κάποιοι να μένουν ζωντανοί και άλλοι να πεθαίνουν; Είναι δυνατό να γευτούν οι άλλοι τον πόνο σου; Όταν κάτι τελειώνει, πάντα αρχίζει κάτι άλλο; Τι αξίζει η ζωή μου; Υπάρχει αυτό που λέμε πεπρωμένο; Είμαι έτοιμος για την ανοιχτή θάλασσα (της ζωής); Τι γίνεται αν δεν έχω την ικανότητα να αναγνωρίσω την αλήθεια; Τι είναι ευτυχία; Φέρνει η γνώση ευτυχία; Ή μήπως η πίστη σε μια ιδέα για την οποία αξίζει να πεθάνεις είναι ο καλύτερος δρόμος προς αυτήν;

• Ο Γουιλ περιπλανιέται στα έργα των φιλοσόφων γιατί φλέγεται από επιθυμία για απαντήσεις, είναι ζήτημα ζωής, επιβίωσης για κείνον. Δεν υπάρχει ίχνος πρόθεσης να μας κάνει μάθημα η συγγραφέας. Πόσο πολύ όμως καταφέρνει να εγείρει το ενδιαφέρον για τη Φιλοσοφία!

• Ένα εξαιρετικό βιβλίο που λέγεται «Οδηγός ζωής για αρχαρίους» ενώ πρωταγωνιστεί ο θάνατος. Παράλογο; Εύλογο. Γιατί μπροστά στον θάνατο του αγαπημένου προσώπου είμαστε και θα είμαστε πάντα όλοι μας αρχάριοι.

• Η Λία Χιλς είναι ποιήτρια και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία και ζει στη Μελβούρνη. Αυτό είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Ο αλυσοδεμένος ελέφανταςΧόρχε Μπουκάι

μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος εικονογράφηση: ΓκούστιOpera, 2011, 36 σελ. Τιμή € 10,65

• Από τότε που ήμουν μικρός είχα μια απορία:Πώς γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό όσο ο ελέφαντας του τσίρκου να κάθεται αλυσοδεμένος σ' ένα τόσο δα ξυλαράκι, καρφωμένο στην άμμο;

Ο "Αλυσοδεμένος Ελέφαντας" είναι μία από τις δημοφιλέστερες ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι, όπου ο διάσημος αργεντινός ψυχίατρος εξηγεί -για πρώτη φορά στα πολύ μικρά παιδιά- το λόγο για τον οποίο ζούμε όπως ζούμε και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε, φτάνει να το θελήσουμε...

Όπως ο ελέφαντας της ιστορίας, έτσι και όλοι εμείς παραμένουμε υποσυνείδητα δεμένοι με τις ψυχολογικές μας αλυσίδες από την πιο τρυφερή μας ηλικία, τραυματίζοντας την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας.

Στη φάση της ανάπτυξης, το συνεχές "ΜΗ" καταλήγει ολέθριο για την ανάγκη μας να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε τον παιδικό μας κόσμο, και φράσεις όπως: "Δεν τα κάνουμε αυτά στην οικογένειά μας", "Δεν αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσεις", "Κανείς δεν τα κατάφερε σ' αυτό που πας να κάνεις", καταπνίγουν κάθε δημιουργική διάθεση. Πώς μπορεί κανείς να αντιδράσει;

Σε συνεργασία με τον φίλο του και διάσημο αργεντινό ζωγράφο και εικονογράφο Γκούστι, ο Μπουκάι προσαρμόζει αριστοτεχνικά την ιστορία του δημιουργώντας ένα παιδικό βιβλίο που μπορεί να προβληματίσει, να απελευθερώσει και να συγκινήσει τους πιο ευαίσθητους αναγνώστες: τα παιδιά.

Καληνύχτα, Άλφονς!Gunilla Bergström Εικονογράφηση της ίδιας

Εκδ. Μάρτης, Αθήνα, 2014 ΣΕΛ.: 25, Τιμή: €9,50

• Ο Άλφονς είναι ο γνωστός μπελάς ετών τεσσάρων και ο μπαμπάς του δεν είναι το «υπόδειγμα» του πατέρα. Δεν είναι υπομονετικός σαν καμήλα και ανθεκτικός σαν ατσάλι. Και δεν θέλει να είναι 24 ώρες το 24ωρο με τον γιο του. Γι’ αυτό αγάπησα τα βιβλία αυτά, για την αληθοφάνειά τους. Δεν υπάρχει γερμανική πειθαρχία στον Άλφονς όταν τον βάζει ο πατέρας του στο κρεβάτι. Αφήνει τον γιο του να τον τυραννήσει μέχρις ότου πέσει στο πάτωμα και κοιμηθεί από την εξάντληση. Ποιος δεν έχει απηυδήσει βάζοντας ένα παιδί να κοιμηθεί; Ο εν λόγω μπαμπάς έπεσε ξερός αφού διάβασε ένα παραμύθι, έφερε οδοντόβουρτσα, άλλαξε τα σεντόνια, σκούπισε το πάτωμα, έφερε το γιογιό, έψαξε μήπως το λιοντάρι είναι κρυμμένο στη ντουλάπα και βρήκε το αρκουδάκι.

• Ο Άλφονς αγαπήθηκε πολύ όταν άρχισε να κυκλοφορεί το 1972 και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 30 ιστορίες του μικρού ήρωα. Τα κατορθώματα του Άλφονς έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 32 γλώσσες και το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών είναι αμείωτο. Στην πατρίδα του οι περιπέτειες του Άλφονς έχουν τυπωθεί σε πέντε εκατομμύρια αντίτυπα.

Η θαυμαστή καμήλαΕυγένιος Τριβιζάς Εικονογράφηση: Νίκος Κούτσης

Ίκαρος 2014 σελ. 76, τιμή € 16,90

• Ο Αχμέτ Χαμαμέτ, ο μοναδικός βεδουίνος, έχει μια καμήλα που τον συνοδεύει ακούραστη σε όλα του τα ταξίδια. Είναι η παρηγοριά, η ελπίδα και η μοναδική παρέα του. Έτσι, όταν η καμήλα τού εκμυστηρεύεται το όνειρό της να γίνει ανάλαφρη σαν ελαφίνα και του ζητάει να την απαλλάξει από την καμπούρα της, ο βεδουίνος δεν διστάζει ούτε στιγμή....

Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι από τη γιαγιάHelen Stephens

Ίκαρος 2014 Σελ. 36, τιμή € 12,90

• Η Έλλη έχει ένα μυστικό - ζει με ένα λιοντάρι. Το σαββατοκύριακο θα έρθει στο σπίτι η γιαγιά και έτσι η Έλλη πρέπει να κρύψει το λιοντάρι της. Αλλά φαίνεται ότι κάτι κρύβει και η γιαγιά μέσα στο πελώριο μπαούλο της...

• Ιστορίες της προφορικής παράδοσης από τη Σιβηρία, την Κίνα, την Αφρική, την Αϊτή, τον Καύκασο, παραμύθια από τις όχθες του Γάγγη και μια εσκιμώικη παραλλαγή. Για κάθε ένα παραμύθι η Λαμπρέλλημας αποκαλύπτει και την προσωπική σχέση που έχει μαζί τους, πότε, πού και από ποιόν τα άκουσε για πρώτη φορά, πώς αυτά ήρθαν και κατοίκησαν μέσα της, ποια συναισθήματα της προκάλεσαν.

Άπαπα, Άλφονς!Gunilla Bergström Εικονογράφηση της ίδιας

Εκδ. Μάρτης, Αθήνα, 2014 ΣΕΛ.: 25, Τιμή: €9,50

• Η άλλη ιστορία περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο την προσπάθεια του Άλφονς να προσελκύσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του πατέρα του όταν εκείνος προσπαθεί να διαβάσει την εφημερίδα του. Μία πολύ όμορφη ιστορία για τη χρήση της φαντασίας που παρασέρνει, τελικά, και τους μεγάλους στο παιχνίδι. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;

• Η εικονογράφηση παρουσιάζει ενδιαφέρον, έχει τη δική της γραμμή και καθαρότητα, ικανή να αναγνωριστεί από μικρά παιδιά συνομήλικα του Άλφονς.

• Η μετάφραση από τα σουηδικά σε στρωτά ελληνικά της Άννας Παπαφίγκου

Ο τρομερός εχθρόςΧόρχε Μπουκάι

μετάφραση: Ελμίρα Μυρεσιώτη – Αλιβέρτη εικονογράφηση: ΓκούστιOpera, 2012 , 52 σελ. Τιμή € 12,00

• Ο τρομερός εχθρός είναι ένα παραμύθι για εγωπαθείς μονάρχες που έχουν φανταστικούς εχθρούς, αμετροέπεια και είναι περιτριγυρισμένοι από κόλακες. Η ουσία της απολυταρχικής διοίκησης, δηλαδή. Ο μάγος που προβλέπει την αλήθεια γίνεται από εχθρός του βασιλιά ο καλύτερος φίλος και δάσκαλός του. Το επιμύθιο μπορούμε να εξάγουμε με τα παιδιά με τρόπους παραδειγματικούς μεταφερόμενοι και σε άλλες εποχές, λ.χ. τη δική μας. Μία ιστορία για την ανασφάλεια αυτού που είναι μόνος στην κορφή (lonely atthe top), για την ταπεινοφροσύνη και τη φιλία.