WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

44
Ετήσιος απολογισμός

description

Διαβάστε τα πεπραγμένα του WWF Ελλάς για το 2010.

Transcript of WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Page 1: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Ετήσιος απολογισμός

Page 2: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

WWF Ελλάς

Φιλελλήνων 26105 58 Αθήνα

Τηλ.: 210 3314893Fax: 210 3247578

Φωτογραφία εξωφύλλου

Αndrea Bonetti www.andreabonetti.com

Φεβρουάριος 2011

© Τμήμα Επικοινωνίας WWF Ελλάς

http://www.youtube.com/wwfgrwebtv

http://www.facebook.com/WWFGreece

http://twitter.com/WWF_Greece

Page 3: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Μέσα σε έναν ζοφερό παγκόσμιο περίγυρο, με τις πρώτες ορατές επιπτώσεις της αλλαγής κλίματος και με πολιτική αστάθεια σε μεγάλα τμήματα της Μεσογείου, η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη σοβα-ρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Μιας κρί-σης που δεν αφορά μόνο τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά αγγίζει και τον κάθε πολίτη και κάτοικο.

Σε ένα τέτοιο δυσάρεστο κλίμα, ο ρόλος των περι-βαλλοντικών οργανώσεων πρέπει να παραμείνει ενεργός και δυναμικός. Οι οργανώσεις μας –εθνι-κές ή τοπικές– πρέπει να καταδείξουν ότι μέρος της κρίσης οφείλεται στην περιβαλλοντική υπο-βάθμιση και στη ληστρική χρήση των πόρων αυ-

τής της δύσμοιρης χώρας. Πρέπει να εξηγήσουν πως το περιβάλλον, η φύση, τα τοπία και τα πολιτιστικά κατάλοιπα αποτελούν πλούτο και συγκριτικό πλεονέ-κτημα του τόπου μας και όχι περιθωριακά στοιχεία, αδιάφορα μέσα στην κρίση. Πρέπει να πείσουν ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να προέλθει μόνο από την ‘πράσινη ανάπτυξη’, που ακριβώς αξιοποιεί τα στοιχεία του περιβάλλοντος και τους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους στο πλαίσιο της αειφορίας.

Παράλληλα, η έκταση και το βάθος της παρούσας κρίσης επιβάλλουν την ενίσχυ-ση της κοινωνικής συνοχής και της ευρείας συνεργασίας των κοινωνικών ομάδων. Στον χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, όπως καταδεικνύεται από χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το 1991, επτά ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και τρεις από άλλες ευ-ρωπαϊκές χώρες, ίδρυσαν την Εταιρία Προστασίας των Πρεσπών, με στόχο την αποκατάσταση της αρμονίας ανθρώπου και φύσης γύρω από τις λίμνες Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα. Σε δυο δεκαετίες, με τη συμμετοχή και στήριξη του WWF Ελλάς, έγινε σημαντικότατο έργο, που οδήγησε και στην ίδρυση του διασυνορι-ακού Πάρκου Πρεσπών.

Κατά τη δεκαετία του 2000, ενισχύθηκε η συνεργασία των κύριων περιβαλλο-ντικών οργανώσεων στον τόπο μας, είτε για να υποβάλουν θετικές προτάσεις (όπως το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα), είτε για να αντιμετωπίσουν συ-γκεκριμένες απειλές κατά του περιβάλλοντος. Έτσι τα δελτία τύπου για τα θέ-ματα αυτά υπογράφονται πλέον από δέκα οργανώσεις και αποκτούν πολύ μεγα-λύτερη κοινωνική απήχηση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, το WWF Ελλάς έχει παίξει πολύ σημαντικό και θετικό ρόλο.

Μετά το 2007 και τις δασικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Πάρ-νηθας, τα ιδρύματα I. Σ. Λάτση, Α. Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη αποφάσισαν να ενώ-σουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν ένα μακρόπνοο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την προστασία των ελληνικών δασών. Στο πρόγραμμα αυτό πήραν μέρος τα Πανε-πιστήμια Θεσσαλονίκης, Aθηνών και Πάτρας, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, δεκάδες ΜΚΟ και πολλοί επιστήμονες και εθελοντές, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Καταδεικνύεται έτσι ότι η μέριμνα για το περιβάλλον και η διαφύλαξη της φυ-σικής κληρονομιάς αποτελούν πλέον χώρους γόνιμων συνεργασιών και όχι στεί-ρων συγκρούσεων.

Θύμιος ΠαπαγιάννηςΠρόεδρος ΔΣ WWF Ελλάς

Απέναντι στην κρίση

Θύμιος Παπαγιάννης

Page 4: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Άλλος ένας χρόνος με πολύ σημαντική δράση, απο-γοητεύσεις αλλά και επιτυχίες έκλεισε και ήδη άρ-χισε ένας νέος με πολλή αγωνία για το μέλλον. Στο μυαλό όλων κυριαρχεί η ανησυχία για την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Στον οικονομικό τομέα, τα αίτια της κρίσης είναι μάλλον σαφή - δανειστήκαμε χρήματα από το μέλ-λον και τώρα τρέχουμε να διορθώσουμε επιλογές και λάθη του παρελθόντος. Όμως, με τον ίδιο λη-στρικό τρόπο «δανειζόμαστε» φυσικούς πόρους από τις επόμενες γενιές. Ζητάμε πολύ περισσότερα απ’ό-σα τελικά ο τόπος μας, ο πλανήτης μας, διαθέτει.

Ήρθε η στιγμή να αντιληφθούμε επιτέλους το διακύβευμα και να αρχίσουμε εμείς οι ίδιοι να γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Αυτήν ακριβώς την σκέψη προσπαθεί με επιμονή και συνέπεια να καλλιεργήσει το WWF Ελλάς. Στον απολογισμό μας για το 2010 θα μπορέσετε να διαβάσετε σε συνοπτική μορφή όσα συνέβησαν μέσα στην χρονιά που πέρασε. Συντονισμέ-νη δράση στο πεδίο, προτάσεις και παρεμβάσεις περιβαλλοντικής πολιτικής, επι-στημονική έρευνα, δουλειά με χιλιάδες μαθητές και σχολεία, κινητοποίηση πολι-τών και τοπικών ομάδων, ενθάρρυνση του πράσινου επιχειρείν, δραστηριοποίηση σε διεθνές επίπεδο και άλλα πολλά συνθέτουν το μωσαϊκό των δράσεων που ανα-πτύξαμε, επιδιώκοντας πάντα τις ευρύτερες δυνατές συνέργειες και συνεργασίες.

Για πολλούς, η ενασχόληση με θέματα περιβάλλοντος σε μια τέτοια δύσκολη εποχή, φαντάζει ως περιττή πολυτέλεια. Όμως δεν είναι έτσι. Για μια χώρα ευ-λογημένη από την πλούσια φύση και τα μοναδικά τοπία της, το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αντιληφθούμε την ευθύνη μας να διαφυλάξουμε τον πλούτο αυτό, να ελαφρύνουμε το αποτύπωμα μας και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας τον ίδιο μαγευτικό τόπο. Μπορούμε να οραματιστούμε τη χώρα μας διαφορετικά, να αντιληφθούμε τα πραγματικά μας συγκριτικά πλεονεκτή-ματα και με τον κατάλληλο σχεδιασμό, σκληρή δουλειά και δυναμική συστρά-τευση των υγειών δυνάμεων της κοινωνίας, να πετύχουμε πολλά.

Με τη δική σας συνεχιζόμενη βοήθεια και ενεργό συμμετοχή, εμείς θα το παλέ-ψουμε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο. Σας περιμένουμε στο πλευρό μας, συνο-δοιπόρους σε δύσκολο αλλά και όμορφο αγώνα.

Δημήτρης ΚαραβέλλαςΓενικός Διευθυντής WWF Ελλάς

Θα το παλέψουμε μαζί Δημήτρης Καραβέλλας

Page 5: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

© Αndrea Bonetti / WWF Ελλάς

Page 6: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

50 χρόνια δράσηςΌλα στον πλανήτη είναι αλληλένδετα. Χάνεται ένας βιό-τοπος και τα είδη που φιλοξενεί χάνονται κι αυτά. Αποψι-λώνεται ένα δάσος και η απειλή της κλιματικής αλλαγής μεγαλώνει. Η πείνα μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε καταστροφή ολόκληρων περιοχών για να επιβιώσει. Σχε-δόν το ένα τέταρτο των θηλαστικών και το ένα τρίτο των αμφίβιων όντων απειλείται με εξαφάνιση. Ένα δισεκα-τομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.Το περιβάλλον στον πλανήτη βρίσκεται υπό πίεση.

© Gerald S. Cubitt / WWF-Canon

Page 7: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Για 50 χρόνια, δίνουμε μάχη ενάντια στο μοντέλο της υποβάθμισης και της καταστροφής. Και συνεχίζουμε! Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο άνθρωπος και η φύση μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά – και να δημι-ουργούν θαύματα!

Πώς τα καταφέρνουμε; Βρισκόμαστε «στο πεδίο», στις πιο οικολογικά ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη, δίνο-ντας πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Βρισκόμαστε όμως και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όταν η εξειδίκευση και τεχνογνωσία μας απαιτείται.

Page 8: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

2010: Διεθνείς επιτυχίες

Για πρώτη φορά στην ιστο-ρία, μια κοινωνία ιθαγενών στην Κολομβία ζήτησε τη βο-ήθειά μας, ώστε η γη τους να ενταχθεί σε δίκτυο προστα-τευόμενων περιοχών. Μετά από παρέμβασή μας, η Κολομ-βία απέκτησε το εθνικό πάρκο Γιαγκόγε Απαπόρις, την τρίτη μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στον πλανήτη.

Οργανώσαμε εκστρατεία ευ-αισθητοποίησης και παρεί-χαμε πολύτιμη τεχνική υπο-στήριξη για το εθνικού πάρ-κο στον κόλπο της Μαλάγκα στην Κολομβία, το οποίο πα-ρέχει προστασία σε θαλάσ-σιες χελώνες, δελφίνια και 500-600 άτομα μεγάπτερης φάλαινας.

Η δράση μας στην Παραγου-άη συντέλεσε στη μείωση της αποψίλωσης των ατλαντικών δασών της κατά 90%

Οι δικές μας πρωταρ-χικές προσπάθειες οδήγησαν στη προ-στασία μιας θαλάσ-σιας έκτασης 94.000 τετραγωνικών χιλιο-μέτρων. Η περιοχή αυτή είναι σημαντι-κή για την αναπαρα-γωγή του πιγκουΐνου Αντέλιε.

Εξασφαλίσαμε την προστασία και ενοποίηση σημαντικών οικο-τόπων και προωθήσαμε την αει-φορική ανθρώπινη δραστηριότη-τα στις περιοχές αυτές, με στόχο την εξάπλωση του Ιβηρικού Λίγκα. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών ήταν η αύξηση του πληθυσμού του Λίγκα κατά 10% σε ένα χρόνο.

500-60090%

+10%

94.000 τ.χλμ

Page 9: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Πετύχαμε τον στόχο του 2010 για την αποκατάσταση της ετήσιας ροής του ποταμού Ρουάχα στη Τανζανία.

Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, ο ποταμός κυλάει και κατά τους μή-

νες της ξηρασίας.

Αυξήθηκε ο πληθυσμός 39 απειλούμενων ειδών

που απαντώνται κατά μήκος του ποταμού

Γιάνγκτσε, μετά από δι-κές μας ενέργειες για τη δημιουργία προστατευ-

όμενων περιοχών.

Παίξαμε βασικό ρόλο στην υπογραφή διασυ-

νοριακής συμφωνίας που θα βελτιώσει την προστασία του περι-

βάλλοντος στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας.

Ελλάδα, Αλβανία και ΠΓΔΜ δεσμεύονται πλέον

και νομικά για την προστα-σία και αειφόρο ανάπτυ-

ξη του Πάρκου Πρεσπών. Δικαιώνεται η πολύχρο-

νη επιμονή μας, μαζί με την Εταιρία Προστασίας Πρε-σπών, για μια διακρατική συνεργασία, η οποία απο-

τελεί μονόδρομο για την ολοκληρωμένη προστασία

της περιοχής.

Συμβάλλουμε στην αποκατάστα-ση αποψιλωμένων δασών για

5.000 ουραγκοτάγκους. Αυτή η δράση είναι πολύ σημαντική για

τη διατήρηση ενός υγιούς πλη-θυσμού πρωτευόντων στο Σάμπα

του Μπόρνεο.

14 χρόνια

39

5.000

2 χώρες

3 χώρες

Page 10: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

ΠεδίοΜέτρηση, καταγραφή, τηλεπισκόπηση, δορυφορική απεικόνιση, δακτυλίωση: λέξεις που μπορεί να ηχούν ακατανόητες για τους μη μυημένους, συνθέτουν όμως την καθημερινότητα των ανθρώπων μας που δουλεύουν στη φύση, ή όπως εμείς συνηθίζουμε να λέμε «στο πεδίο».

© Catherine Sauvage / WWF-Ελλάς

Page 11: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010
Page 12: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Δουλεύουμε στη φύση

Ρεκόρ για τους νησιωτικούς υγροτόπους

807 νησιωτικοί υγρότοποι μεγαλύτεροι από ένα στρέμ-μα σε 75 νησιά! Αυτός είναι ο απολογισμός ενός εντατι-κού προγράμματος καταγραφής των υγροτόπων στα νη-σιά της χώρας μας, μιας φιλόδοξης προσπάθειας που ξε-κίνησε πριν 6 χρόνια.

Ζωή ξανά στον Μορώνη

Μέσα στο 2010 πετύχαμε μια μεγάλη νίκη για το περιβάλλον: την αποκατάσταση της εκ-βολής του Μορώνη, του μοναδικού φυσικού υγροτόπου του Δήμου Σούδας στην Κρήτη.

Με την καθοριστική κινητοποίηση πολιτών και αρχών, ξεμπαζώσαμε 8 στρέμμα-τα απομακρύνοντας από την περιοχή 12.000 κ.μ. μπάζων. Ωστόσο, αυτή η συμβολι-κή ενέργεια ήταν μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να ανακτηθούν επιπλέον 40 στρέμμα-τα υγροτοπικών εκτάσεων. Με τη συνεργασία του Δήμου Σούδας και της Περιφέρειας Κρήτης, προγραμματίζουμε την περίφραξη και την αυστηρή προστασία των 95 από τα 145 στρέμματα του υγροτόπου. Η υποδομή που προβλέπεται να αναπτυχθεί θα επιτρέ-πει στους επισκέπτες να περιηγούνται σε ένα μικρό τμήμα τού υγροτόπου και να πα-ρατηρούν την πανίδα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Διεθνής συμφωνία για την προστασία του Πάρκου Πρεσπών

Το 2010 σηματοδοτείται η πρώτη επίσημη διεθνής συμφωνία προστασίας προστατευ-όμενης περιοχής στα Βαλκάνια που συνάπτει η χώρα μας. Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύονται πλέον και νομικά για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών.

Η σημαντική αυτή ενέργεια δικαίωσε την πολύχρονη επιμονή μας, μαζί με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, για μια διακρατική συνεργασία, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την ολοκληρωμένη προστασία της περιοχής.

Η διεθνής συμφωνία συνεπάγεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή. Κυρίως όμως, θε-σπίζει μόνιμες δομές συνεργασίας, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των προ-βλημάτων και την αποτελεσματική προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της Πρέσπας.

Το μέλλον των δασών σε αριθμούς

Το 2010 ολοκληρώσαμε το δασικό μας πρόγραμμα με τίτλο «Το μέλλον των δασών», το οποίο ξεκίνησε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 με την ευγενι-κή υποστήριξη των κοινωφελών ιδρυμάτων Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη κα-θώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης.

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια «Το μέλλον των δασών» μπορεί να αποτιμηθεί ενδεικτι-κά με τους παρακάτω αριθμούς:

800 νησιωτικούς υγρότοπους απογράψαμε

σε 6 χρόνια

2010η πρώτη επίσημη

διεθνής συμφωνία προστασίας

προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια

που συνάπτει η χώρα μας

29.000ώρες εργασίας

στα ελληνικά δάση

12 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010

Page 13: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

• 19.800 ώρες καταγραφών πεδίου από ανθρώπους του WWF Ελλάς - 9.100 ώρες κα-ταγραφών πεδίου από συνεργαζόμενους επιστήμονες

• 1.500 αυτοψίες και επισκέψεις σε περιοχές με περιβαλλοντικά προβλήματα

• Συμμετοχή 8.649 μαθητών και 1.000 περίπου εκπαιδευτικών σε δράσεις και σεμι-νάρια για δάση και πυρκαγιές

• Οργάνωση υποδειγματικών εθελοντικών σχημάτων δασοπροστασίας σε Πίνδο, Γράμμο, Ρόδο και Ταΰγετο, με συμμετοχή 160 περίπου εθελοντών

• Σύνταξη και υποβολή στις αρμόδιες αρχές 100 περίπου καταγγελιών για δάση, δα-σικές εκτάσεις και αναδασωτέες περιοχές

• Περισσότερες από 75 παρουσιάσεις από στελέχη του WWF Ελλάς σχετικά με τη δα-σοπροστασία

• Κατάρτιση 43 αναφορών και προτάσεων

• Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Adaptation to Climate Change in Mediterranean Forests Conservation and Management» σε συνεργασία με την IUCN

• Έκδοση 23 δελτίων τύπου σχετικά με αποτελέσματα των δράσεων του προγράμμα-τος «Το Μέλλον των Δασών»

• Δημοσίευση 326 άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά

• Περισσότερες από 160 συνεντεύξεις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση

• Ενδυνάμωση 44 εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας και ενίσχυσή τους με υλικο-τεχνικό εξοπλισμό

Τσακάλι και ελάφι

Το 2010 συνεχίσαμε την έρευνα για το τσακάλι και πιο συγκεκριμένα στον νομό Έβρου. Η πρώτη επίσκεψή μας στην περιοχή (Ιανουάριος 2010) απέτυχε λόγω σφο-δρής κακοκαιρίας και χιονόπτωσης και χρειάστηκε να επαναληφθεί το φθινόπωρο. Μετά από 42 ημέρες έρευνας στο πεδίο υπολογίσαμε τον ελάχιστο πληθυσμό των τσα-καλιών στον νομό Έβρου σε 108-119 άτομα. Τα περισσότερα (77-85) εντοπίζονται στο Δέλτα Έβρου, ενώ τα υπόλοιπα είναι άτομα που κινούνται στα σύνορα με την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Άλλη δική μας επιστημονική ομάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα παρακολούθησης του κόκκινου ελαφιού και διερεύνησης των επιπτώσεων της βόσκησής του στην αναγέννη-ση του καμένου δάσους της Πάρνηθας. Σύμφωνα µε τα αποτελέσματα της έρευνας, ο αριθμός των ελαφιών της Πάρνηθας είναι τουλάχιστον 600 άτομα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού συντάξαμε ένα σχέδιο επιστημονικής παρακο-λούθησης του πληθυσμού του Κόκκινου Ελαφιού στην Πάρνηθα και ένα ολοκληρωμέ-νο σχέδιο δράσης για την προστασία του. Τις προτάσεις αυτές τις υποβάλαμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

108-119 Τσακάλια ζουν

σήμερα στον νομό Έβρου

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 13

Page 14: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Πολιτική και περιβάλλονΜπορεί η πολιτική να ασχοληθεί με το περιβάλλον και να γίνει πιο ουσιαστική και κατανοητή από όλους; Ναι, μπορεί!

Αν μέχρι σήμερα ήταν κοινό μυστικό ότι η περιβαλλοντι-κή καταστροφή δεν έχει πολιτικό κόστος, εμείς αντιτείνου-με, προτείνουμε, πιέζουμε και κινητοποιούμε, με στόχο να αποδείξουμε ότι το περιβάλλον είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

www.papandreou.gr

Page 15: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010
Page 16: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

2010: Διεθνές έτος για τη βιοποικιλότητα

Σε μια σημαντική χρονιά για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, συμμετείχαμε ενεργά στις δράσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικτύου του WWF για την προώθηση φιλόδοξων αλλά και μετρήσιμων στόχων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις επόμενες δεκαετίες.

Ένας νέος νόμος για τη βιοποικιλότητα

Κατά τη διάρκεια του 2010, συμμετείχαμε σε ομάδα συνεργασίας με εννέα «αδελ-φές» περιβαλλοντικές οργανώσεις για την επεξεργασία πρότασης για ένα ολοκληρω-μένο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας, το οποίο επιδώσαμε στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Νοέμβριο του 2009. Στη συνέχεια, συμμετείχαμε σε ειδική ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετείχαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλο-ντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με στόχο την περαιτέρω επεξεργα-σία αυτού του κειμένου και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου νόμου. Το νέο κείμενο υπο-βλήθηκε στην Υπουργό Περιβάλλοντος τον Μάιο του 2010 και αποτέλεσε βάση για το σχέδιο νόμου που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση και κατατέθηκε στη Βουλή προς συ-ζήτηση και ψήφιση στις αρχές του 2011.

Παράλληλα, συμμετείχαμε ενεργά στην ομάδα εργασίας που σύστησε το ΥΠΕΚΑ για τη διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα. Το κείμενο της Στρατη-γικής βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωσης και ελπίζουμε να υιοθετηθεί το 2011.

Σημείωση: Ενώ ο «Ετήσιος απολογισμός 2010» όδευε προς το τυπογραφείο, το νομοσχέδιο για τη βιοποικι-λότητα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους!

Κλιματική αλλαγή και ενέργεια

Αγώνας για καθαρότερο μέλλον

Από τις αρχές του 2010 συμμετέχουμε και παρεμβαίνουμε στη διαμάχη που έχει πρόσφα-τα δημιουργηθεί γύρω από την υποχρέωση της χώρας -στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας- για διάνοιξη και εκμετάλλευση νέων ορυχείων λιγνίτη σε Ελασσόνα, Δράμα και Βεγόρα Φλώρινας. Σε μια στρατηγικής σημασίας κίνηση, κατα-φέραμε και αναπτύξαμε συμμαχία με 21 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και 40 φο-ρείς από τους τρεις νομούς, καταλήγοντας στην έκδοση κοινού ψηφίσματος με το οποίο τασσόμαστε ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο, προτείνοντας άλλες βιώσιμες λύσεις.

Προτείνουμε πιέζουμε

κινητοποιούμε

Ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για

την προστασία της βιοποικιλότητας

είναι έτοιμο να γίνει πραγματικότητα.

16 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010

Page 17: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Φωτοβολταϊκά στη στέγη

Το 2010 καταθέσαμε σχόλια και προτάσεις για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), επιτυγχάνοντας την εξαίρεση οικολογικά ευαίσθητων περιοχών από την χωροθέτηση έργων ΑΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, καταφέ-ραμε, με συντονισμένες ενέργειες, να πείσουμε την ελληνική πολιτεία για την ανάγκη έμφασης στην εγκατάσταση φ/β στις στέγες κτιρίων.

Ανανεώσιμες πηγές…εσόδων

Εστιάζοντας πάντα στη λογική της διατύπωσης λύσεων και ρεαλιστικών προτάσεων, υλοποιήσαμε και εκδώσαμε μια πρωτοποριακή έκθεση με τίτλο «Πράσινα μέτρα στην Ελλάδα», σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η έκθεση αναλύει τα μεγάλα οφέλη για την εθνική οικονομία από την προώθηση των ΑΠΕ και από μία σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα προτάσσει τις πολιτικές για τη μεγιστοποίηση των κερδών και την ελαχιστοποίηση των όποιων αντιδράσεων και επιπτώσεων.

Συμμετοχή σε επιτροπές

Συμμετέχουμε! Είμαστε πάντα διαθέσιμοι για διάλογο και συνεργασίες, στο πλαί-σιο συλλογικών οργάνων και σχημάτων διαβούλευσης για ζητήματα στα οποία έχουμε γνώση και εμπειρία.

Εκπροσωπώντας 10 «αδελφές» περιβαλλοντικές οργανώσεις , συμμετέχουμε ως τακτι-κό μέλος στην Επιτροπή «Φύση», η οποία επανασυστάθηκε και άρχισε από τον Μάιο του 2010 να λειτουργεί ως το βασικό θεσμικό όργανο διαβούλευσης της πολιτείας για τις προστατευόμενες περιοχές και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της χώρας.

Συμμετέχουμε επίσης και στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφό-ρου Ανάπτυξης, ως αναπληρωματικό μέλος, εκπροσωπώντας και εδώ τις 10 περιβαλ-λοντικές οργανώσεις.

Λάβαμε επίσης πρόσκληση και συμμετέχουμε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο και αποτιμά την πορεία εφαρμογής του προγράμματος.

Σε τοπικό επίπεδο, συμμετέχουμε σε διοικητικά συμβούλια φορέων διαχείρισης προστατευό-μενων περιοχών. Αυτές οι περιοχές, στις οποίες έχουμε παρουσία και δράση, είναι οι εξής:

- Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας (μαζί με την Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, συνεκπροσω-πώντας και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)

- Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (μαζί με τον Αρχέλωνα, συνεκπροσωπώντας και τη MOm)

- Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (μαζί με την Καλλιστώ, συνεκπροσωπώντας τον Αρ-κτούρο, την Πίνδος Περιβαλλοντική και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)

- Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (εκπροσωπώντας και την Ελληνική Ορ-νιθολογική Εταιρεία)

- Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου (συνεκπροσωπώντας την Ελληνική Ορνιθολογική Εται-ρεία και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)

Διάλογος και συνεργασία

Ενέργεια από τον ήλιο για όλους

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 17

Page 18: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Άσκηση πολιτικής πίεσης

Μια από τις μεγάλες επιτυχίες μας στον τομέα της άσκησης πολιτικής πίεσης ήταν η ακύρωση της δημιουργίας μεγάλου ταμιευτήρα νερού στα όρια του Εθνικού Πάρ-κου Σαμαριάς, στο όρος Ομαλός της Κρήτης. Η απόφαση έγκρισης του έργου που είχε υπογραφεί από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ το 2006, ακυρώθηκε από το Υπουργείο Περι-βάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μετά από έντονες πιέσεις, τόσο από την οργάνωσή μας, όσο και από τοπικούς φορείς και υπηρεσίες περιβάλλοντος.

Δικαίωση για τον Αχελώο

Με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίσαμε την απόφα-ση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώ-ου. Στο ίδιο πλαίσιο, το ΣτΕ απεύθυνε προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτή-των μια σειρά από προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν την πιθανή παραβίαση πε-ριβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Αυτή ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη στον μακρόχρονο αγώνα μας ενάντια στην εκτρο-πή του Αχελώου και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στην προστασία των ποταμών για όλη την Ευρώπη.

Νέοι δρόμοι για το νερό

Το 2010 έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με την κύρωση από την Ελλάδα της παγκόσμιας Σύμβασης του ΟΗΕ για τα υδατορεύματα (UN Watercourses Convention).

Η κύρωση είναι αποτέλεσµα και των δικών μας πιέσεων, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας με επικεφαλής το WWF και άλλες διεθνείς οργανώσεις.

Αυτή η θετική εξέλιξη ανοίγει δρόμους για τη μείωση των συγκρούσεων και την προώθηση της κοινής διαχείρισης ποταμών και λιμνών που σχηματίζουν ή διασχίζουν διεθνή σύνορα.

Θαλάσσιες περιοχές NATURA

Συντονίσαμε σε συνεργασία με τη Greenpeace, τη συλλογή και αποστολή στο ΥΠΕΚΑ προτάσεων για τη δημιουργία θαλάσσιων περιοχών Natura, κοινοποιώντας τις προτά-σεις μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκό-μενους φορείς, ώστε να καταρτιστεί ένας πλήρης κατάλογος περιοχών που θα περιλη-φθούν στο οικολογικό δίκτυο Natura.

Lobbying

Διαχείριση νερού

18 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010

Page 19: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Παρατηρητήριο νομοθεσίας

Το Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας αποτιμά την κατάσταση και το κα-θεστώς εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, ως βασικού εργα-λείου προστασίας του περιβάλλοντος.

Και φέτος δημοσιεύσαμε την ετήσια έκθεση στην οποία συγκεντρώσαμε τις σημαντι-κότερες εξελίξεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία και νομολογία, εντοπίσαμε προβλή-ματα εφαρμογής και αναδείξαμε ενδεδειγμένες λύσεις. Επίσης, στην ιστοσελίδα μας, αναρτάμε κάθε δίμηνο ειδικούς πίνακες εφαρμογής από την Ελλάδα της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

Αλιεία

Στόχος μας είναι η απαγόρευση της βιομηχανικής αλιείας ερυθρού τόνου στη Με-σόγειο και η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών αναπαραγωγής, έως ότου ανα-κάµψει ο πληθυσµός του. Δυστυχώς, στη συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία των Τονοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) που έγινε τον Νοέμβριο στο Παρί-σι, δεν καταφέραμε να επιτευχθεί μείωση της επιτρεπόμενης ποσότητας αλίευσης στο επίπεδο που προβλέπει η οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, λόγω της αρ-νητικής στάσης χωρών μελών της ΕΕ.

Ανοικτός διάλογος

Πιστεύουμε στον ανοικτό διάλογο και τη συμμετοχή σε οργανωμένες διαδικασίες δια-βούλευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές από τις διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχαμε:

• Σχέδιο νόμου «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση των θαλάσ-σιων υδάτων – Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβου-λίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2008»

• Σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός Μέτρων Ειδικής Προστασίας, Διατήρησης και Αποκατάστασης των Ειδών και των Ενδιαιτημάτων/ Οικοτόπων της Άγριας Ορνιθοπανίδας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)»

• Σχέδιο νόμου «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις»

• Σχέδιο νόμου «Προστασία της βιοποικιλότητας»• Σχέδιο προεδρικού διατάγματος «Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού»• Κοινή υπουργική απόφαση για τον «Κανονισµό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων»

και π.δ. για τους «Ενεργειακούς επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστά-σεων θέρµανσης και εγκαταστάσεων κλιµατισµού»

Δύσκολοι καιροίγια τον Τόνο

Συμμετοχή σε δημόσιες

διαβουλεύσεις

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 19

Page 20: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Κινητοποίηση πολιτώνΌσο εύκολο είναι να υποστηρίζει κανείς θεωρητικά την «αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης» και την «αειφόρο» ή «ήπια» ανάπτυξη, άλλο τόσο είναι δύσκο-λο να βρει τρόπους εφαρμογής τους στην καθημερινή του πρακτική. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η ανάγκη για μια ευ-αισθητοποιημένη κοινωνία σε ζητήματα περιβάλλοντος κρίνεται επιτακτική…

© Δημήτρης Πουρσανίδης / WWF-Ελλάς

Page 21: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010
Page 22: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Οδηγοί για το περιβάλλον

Στην προσπάθειά μας για στήριξη της δουλειάς των 300 και πλέον ελληνικών περιβαλλοντικών ΜΚΟ, αλλά και κάθε ενεργού πολίτη, ολοκληρώσαμε την έκδοση και δωρεάν δι-άθεση δέκα εγχειριδίων με γενικό τίτλο «Οδηγός για το Πε-ριβάλλον». Οι οδηγοί, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι και σε ηλε-κτρονική μορφή στην ιστοσελίδα μας, είναι οι παρακάτω:

1. Δασοπροστασία & δασοπυρόσβεση 2. Περιβαλλοντικό δίκαιο3. Οργάνωση και λειτουργία περιβαλλοντικών οργανώσεων 4. Εξεύρεση πόρων 5. Διαχείριση απορριμμάτων 6. Νερό 7. Πράσινο & ελεύθεροι χώροι στη πόλη8. Αέρας και ατμοσφαιρική ρύπανση9. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας10. Τουρισμός & περιβάλλον

Οι οδηγοί περιλαμβάνουν την απαραίτητη έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση, δοσμένη απλά και κατανοητά, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα καλής και κακής πρακτικής. Παράλληλα με την έκδοση των παραπάνω οδηγών, πραγματοποιήθηκαν 12 ανάλογα εργα-στήρια σε 5 πόλεις με την συμμετοχή παραπάνω από 50 τοπικών περιβαλλοντικών ΜΚΟ.

Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε με την ευγενική χορηγία της τράπεζας Eurobank EFG.

Η καρδιά του WWF

Οι εθελοντές μας, με την πολύτιμη προσφορά τους, στήριξαν τις συνεχείς ανάγκες της οργάνωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο στο γραφείο της Αθήνας, όσο και κο-ντά στις τοπικές ομάδες μας στο πεδίο.

Ωστόσο και φέτος, η καρδιά του περιβαλλοντικού εθελοντισμού χτύπησε στα καλοκαι-ρινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας. Το καλοκαίρι του 2010 διοργανώσαμε 7 κα-τασκηνώσεις (Πρέσπα, Κερκίνη, Ρόδος, Πίνδος, Κρήτη, Ταΰγετος, Ζάκυνθος), με την ευγενική υποστήριξη της Αmita Motion. Τα προγράμματα διάρκειας 15 ημέρων εστία-σαν στην πυροπροστασία, την αποκατάσταση νησιωτικών υγροτόπων και τη συμμετο-χή εθελοντών σε καθημερινές εργασίες και ανάγκες των τοπικών ομάδων μας.

Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών

Μετά το 2009, οπότε γιορτάσαμε τις πρώτες 500 υποθέσεις, η Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών στελεχωμένη από εθελοντές της οργάνωσης, συνέχισε το νευραλγικό της έργο και το 2010, ολοκληρώνοντας την εξέταση περισσότερων από 60 νέων υποθέσεων. Κύριο αντι-κείμενο και αυτή τη χρονιά υπήρξαν οι καταγγελίες πολιτών για θέματα που αφορούν δάση και υγροτόπους, αλλά και γενικότερα θέματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Διαμορφώνουμεπολίτες για το

περιβάλλον

10Φέτος ολοκληρώσαμε

τη συγγραφή και παραγωγή δέκα εγχειρίδιων για το περιβάλλον

60νέες «κλειστές»

υποθέσεις

Εθελοντές WWF

22 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010

Page 23: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Περιβαλλοντική εκπαίδευση και κατάρτισηΓια ακόμα μια χρονιά συνεχίσαμε να στηρίζουμε την εκπαιδευτική κοινότητα που ασχο-λείται με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την αειφορία.

Με συνεχή ανανέωση του εκπαιδευτικού μας υλικού, το 2010 συνεργαστήκαμε με πε-ρισσότερα από 2.000 σχολεία, 8.000 μαθητές και 2.000 εκπαιδευτικούς.

Οι κύριοι άξονες των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τόσο για τους εκ-παιδευτικούς όσο και για τους μαθητές, ήταν και φέτος η προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή και το οικολογικό αποτύπωμα.

EcoToptenTo EcoTopten, το διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης των ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (www.ecotopten.gr), εμπλουτίστηκε τον Σε-πτέμβριο του 2010 με την προσθήκη των πιο αποδοτικών εκτυπωτών laser που κυκλο-φορούν στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα με την προσθήκη των εκτυπωτών, πραγματοποιήθηκε και η ανανέω-ση των συσκευών ψύξης (ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες), έτσι ώστε το καταναλωτικό κοινό με ένα «κλικ» να μπορεί να βρίσκει όλα τα καινούρια μοντέλα με τη μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση

Με τη δύναμη του ΉλιουΜε την πρωτότυπη διαδικτυακή εφαρμογή «Ηλιακές Οικολογικές Στέγες (ΗΛΙ.Ο.Σ.)» δώσαμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 10.000 επισκέπτες να μάθουν εύκολα, γρή-γορα και με εξαιρετική ακρίβεια το κόστος κτήσης και τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχουν από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην κατοικία τους.

Μέσα από απλά βήματα, ο κάθε επισκέπτης του ΗΛ.Ι.ΟΣ υπολογίζει την καταλληλό-τητα ενός κτηρίου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, το κόστος της επέν-δυσης, καθώς και τον χρόνο αποπληρωμής της. Στο ίδιο πλαίσιο, ενημερώνεται για τον όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενάργειας και το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος στο οποίο αυτή αντιστοιχεί. (www.wwf.gr/ilios)

Η Ώρα της ΓηςΗ Ώρα της Γης 2010 αποτέλεσε για μια ακόμη χρονιά ένα ισχυρό μήνυμα της ελληνι-κής κοινωνίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση ανάμεσα στις 126 χώρες που έσβησαν τα φώτα, με τη συμμετοχή 251 δήμων και κοινοτήτων, 334 σχολείων και εκπαιδευτικών οργανισμών, 1180 φορέων και επιχειρήσεων και περισσότερων του ενός εκατομμυρίου πολιτών.

Αναδασώσεις στην Πάρνηθα Tο Νοέμβριο του 2010 ξεκινήσαμε μαζί με τον Φορέα Διαχείρισης και το Δασαρχείο Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, τη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής και τον ΣΚΑΙ, ένα πρότυ-πο πρόγραμμα εθελοντικών αναδασωτικών εργασιών στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.

Για τις εθελοντικές αναδασωτικές εργασίες που ολοκληρώνονται τον Απρίλιο του 2011 ξεπερνώντας σε διάρκεια τις 30 ημέρες, σχεδιάσαμε πρόγραμμα θεωρητικής εκπαί-δευσης (e-learning) και πρακτικής εξάσκησης, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα του βου-νού και τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού.

8.000μαθητές

2.000 εκπαιδευτικοί

Πράσινες αγορές

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 23

Page 24: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

ΕπιστημονικήτεκμηρίωσηΗ μετάδοση κατανοητής και άμεσα αξιοποιήσιμης οικολογι-κής γνώσης προς την κοινωνία, αλλά και η παροχή έγκαιρης επιστημονικής υποστήριξης στο έργο μας, αποτελούν βασι-κές προϋποθέσεις για την ανάληψη κάθε νέας δράσης.

© Δημήτρης Πουρσανίδης / WWF-Ελλάς

Page 25: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010
Page 26: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Τα δάση που χάνουμε

Η επιστημονική τεκμηρίωση των επιμέρους δράσεων του προγράμματος «Το μέλλον των δασών» ήταν απαραίτητη για τη διάχυση έγκυρης και απτής επιστημονικής γνώσης προς την κοινωνία. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύσαμε το καλοκαίρι του 2010 ήταν συγκλονιστικά:

Η χώρα μας, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει χάσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Η απώλεια αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής χαρτογράφησης που πραγμα-τοποιήσαμε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οφείλε-ται κυρίως σε δασικές πυρκαγιές, ενώ λόγω επέκτασης της γεωργίας, των οικισμών και άλλων υποδομών υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί σχεδόν 4 εκατομμύρια στρέμματα φυ-σικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης.

Η Βίβλος της Δαδιάς

400 τετραγωνικά χιλιόμετρα υγιούς πευκοδάσους που όμοιό του δεν υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα… Μοναδικό σπίτι του μαυρόγυπα σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη… Τοπίο φιλόξενο για τα 36 από τα 39 είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών της ηπείρου μας… Περίπου 400 είδη φυτών και περισσότερα από 60 θηλαστικά… 25 είδη νυχτερί-δων, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Ελλάδα…

Η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία μας για το εθνικό πάρκο της Δαδιάς συγκεντρώ-θηκε στον επιστημονικό τόμο «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, στο οποίο αποτυπώνεται με λεπτο-μέρεια ένας τεράστιος όγκος πληροφορίας για τα τοπία, τη χλωρίδα και τη βλάστηση, το δάσος και τη διαχείρισή του, τα ψάρια, τα ασπόνδυλα, τα αμφίβια και τα ερπετά. Ωστόσο, το βιβλίο επικεντρώνεται και στον ανθρώπινο παράγοντα, με ανάλογα κεφά-λαια για την απασχόληση και την οικονομία, την αντίληψη της τοπικής κοινωνίας για το εθνικό πάρκο και την προστασία του, τη σχέση του με τις γειτονικές περιοχές και τέλος, τα βασικά ζητήματα προστασίας και διαχείρισης.

Τσακάλι

Δημοσιεύσαμε επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας για το τσακάλι στην Πελοπόν-νησο και τη Χαλκιδική (2007-2009) και τα δημοσιοποιήσαμε στέλνοντάς τα σε όλους τους αρμόδιους φορείς και παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία σε ανοιχτή εκδήλωση του Παν. Δυτικής Ελλάδας, Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Αγρίνιο, Μάιος 2010) αλλά και στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας - «Οικολογι-κές διεργασίες στο χώρο και το χρόνο». (Πάτρα, Οκτώβριος 2010).

Τέλος συνεχίσουμε να δεχόμαστε και να αντιδρούμε σε καταγγελίες για δηλητηριάσεις ζώων, επικοινωνώντας με τις αρμόδιες αρχές.

Τεκμηριώνουμε τη δράση μας

2.000.000 στρέμματα δάσους

χάσαμε τα τελευταία20 χρόνια

26 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010

Page 27: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Κόκκινο Ελάφι

Δημοσιοποιήσαμε και αποστείλαμε σε όλους τους σχετικούς αρμόδιους δημόσιους φο-ρείς τις 7 επιστημονικές αναφορές, 2 σχέδια δράσης και 1 ειδικό ενημερωτικό που προέκυψαν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Διατηρήσαμε επίσης διαρκή επι-κοινωνία και εξαιρετική συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού ∆ρυμού Πάρ-νηθας, προκειμένου να διοργανώσουμε σεμινάρια εκπαίδευσης του προσωπικού του Φορέα, με στόχο την εφαρμογή των μεθόδων απογραφής των ελαφιών, αλλά και για τη διατύπωση συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία και διατήρησή του.

Η παρουσίαση των μεθόδων απογραφής των ελαφιών στους εργαζόμενους δασολό-γους και δασοπόνους του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 και η εκπαιδευτική εφαρμογή της μεθόδου «απογραφής ελαφιών από εποπτικές θέσεις» έγινε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010.

Κόκκινο Βιβλίο

Συμβάλλαμε στη συγγραφή του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλά-δας, το οποίο εκδόθηκε από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία (ΕΖΕ).

Το Κόκκινο Βιβλίο αποτελλεί συλλογική προσπάθεια άνω των 100 ζωολόγων και οργα-νώσεων όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας.

Σε μια ενδελεχή καταγραφή παρουσιάζει τον «κόκκινο κατάλογο» των ειδών που απει-λούνται με εξαφάνιση στη χώρα μας: σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) αλλά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ασπόνδυλα είδη (σαλιγκάρια, λεπι-δόπτερα, ορθόπετρα, αράχνες, καρκινοειδή κ.ά). Η αξιολόγηση των ειδών βασίστηκε στο σύστημα της IUCN, όπως έχει προσαρμοστεί για περιφερειακό/εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για μια διαδικασία τεκμηρίωσης της κατά-στασης των ειδών, με βάση καθορισμένα κριτήρια, που καταλήγει στην κατάταξή τους ανάλογα με τον κίνδυνο εξαφάνισής τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 27

Page 28: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

ΕπιχειρήσειςΣυνειδητά επιδιώκουμε τον διάλογο με τις επιχειρήσεις και εστιάζουμε στη δημιουργία πρωτοπόρων και εποικο-δομητικών συνεργασιών, διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και το δικαίωμά μας να ασκούμε ανοιχτή κριτική.

© WWF Ελλάς

Page 29: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

H περιβαλλοντική διαφάνειατων ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών (EMDI)

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί έχουν αρχίσει να δίνουν προ-σοχή στη διαχείριση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσε-ων, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές ελλείψεις σε θέματα περιβαλλοντικής διαφάνειας και λογοδοσίας, κα-θώς και ανεπάρκειες όσον αφορά στην έμπρακτη διαχείρι-ση και μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από την αξιολόγηση «Δείκτης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Διαφάνειας» (Environmental Management & Disclosure Index – ΕMDI), μέσω της οποίας αναλύσαμε την ποιότητα και την πληρότη-τα της περιβαλλοντικής διαφάνειας επιλεγμένων επιχειρή-σεων και οργανισμών, ενώ παράλληλα αξιολογήσαμε τα δη-μοσιευμένα περιβαλλοντικά τους αποτελέσματα.

Μέσω του EMDI, παρατηρήσαμε ότι για πολλούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, η περιβαλλο-ντική ευθύνη αποτελεί περισσότερο όχημα επικοινωνιακής στρατηγικής, παρά εργαλείο φιλό-δοξης, έμπρακτης μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλες του τις μορφές.

Συνεργασίες με επιχειρήσεις

Carrefour Μαρινόπουλος

Δουλεύουμε μαζί εδώ και ένα χρόνο για την καταγραφή του ενεργειακού και κλιματι-κού αποτυπώματος αντιπροσωπευτικών καταστημάτων και θέτουμε στόχους μείωσης του αποτυπώματος ολόκληρου του δικτύου λιανικής.

Ηλεκτρονική

Kαταγράψαμε το ενεργειακό προφίλ ενός καταστήματος, θέσαμε σχετικούς στόχους βελτίωσής του και συμφωνήσαμε στη σταδιακή υλοποίησή τους στο δίκτυο καταστημά-των της εταιρίας. Εκπαιδεύσαμε περίπου το 10% του προσωπικού σε θέματα περιβαλλο-ντικού ενδιαφέροντος, ενισχύοντας την επίγνωση και την ευαισθητοποίησή τους.

Τράπεζα Πειραιώς

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life+ Climabiz-Preparing the market for adaptation to climate change, χαρτογραφήσαμε τους κίνδυνους και τις ευκαιρίες που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και σχεδιάσαμε τους τρόπους με τους οποίους θα διαχύσουμε την πληροφορία αυτή στο δίκτυο πελατών και συνεργατών της τράπε-ζας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενθαρρύνουμε το πράσινο επιχειρείν

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 29

Page 30: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Διαφάνειακαι λογοδοσίαΔίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα διαφάνειας και λογο-δοσίας, τα οποία διαχειριζόμαστε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε θεσπίσει μια σειρά ελεγκτι-κών ενεργειών και οργάνων που μας βοηθούν να είμαστε αποτελεσματικοί προς τους στόχους μας, αλλά και διαφα-νείς και υπόλογοι προς κάθε ενδιαφερόμενο.

© Chris Martin Bahr / WWF-Canon

Page 31: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010
Page 32: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Δράσεις διαφάνειας και λογοδοσίας

Κατά το 2010 ακολουθήσαμε τις παρακάτω πρακτικές που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της οργάνωσης:

• Έκδοση και δημοσιοποίηση απολογισμού έτους 2009, σχετικών οικονομικών δεδομένων και έκθεσης ορκω-τών λογιστών.

• Πιστοποίηση της διαχείρισης της οργάνωσης κατά ISO 9001 από την TUV Hellas.

• Σύνταξη και δημοσιοποίηση περιβαλλοντικού απολο-γισμού και συναξιολόγηση αυτού στo πλαίσιo της ανα-φοράς του WWF Ελλάς για την περιβαλλοντική δια-φάνεια και διαχείριση (δείκτης EMDI) των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών.

• Περαιτέρω ανάπτυξη του ιστολογίου http://wwfaction.wordpress.com/, μέσω του οποίου δημοσιοποιούνται άμεσα πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τις δρά-σεις προστασίας της φύσης που υλοποιούμε.

• Ολοκλήρωση της ενδιάμεσης αξιολόγησης του έρ-γου μας, τα συμπεράσματα της οποίας είναι διαθέσιμα προς κοινοποίηση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

• Ολοκλήρωση της τρίτης ετήσιας αναφοράς για την υλοποίηση της στρατηγικής μας, η οποία είναι στη διά-θεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Πιστοποίηση ISO

Το 2010 η οργάνωσή μας πιστοποιήθηκε από τον Οργανισμό Επιθεώρη-σης και πιστοποίησης TÜV Hellas με βάση το πρότυπο ISO 9001:2008 με αντικείμενο τα έργα και τις δραστηριότητες της για την προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς και τη διαχείριση συγχρη-ματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Η TÜV Hellas παρείχε δωρεάν τις υπηρεσίες της συμβάλλοντας έτσι με τις δυνάμεις της στα πλαίσια υλοποίησης του κοινωνικού της προγράμ-ματος «πράξεις ποιότητας» που υποστηρίζει προσπάθειες που προάγουν την ποιότητα στην παιδεία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Με την πιστοποίηση αυτή επιδιώκουμε την τεκμηρίωση και επαναληψι-μότητα των δράσεών μας που αφορούν στη λειτουργία της οργάνωσης και στην εν γένει προστασία του περιβάλλοντος.

Ανοίγουμε τα «χαρτιά» μας

32 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010

Page 33: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Οικονομικά στοιχείαΚατά το οικονομικό έτος 2010 (1 Ιουλίου 2009 – 30 Ιουνίου 2010), τα έσοδά μας ση-μείωσαν αύξηση κατά €86.000 φτάνοντας τα 3.870.000,00 Ευρώ σε σχέση με το 2009 που ανήλθαν σε 3.784.000,00 Ευρώ. Τα έσοδα από θεσμικούς φορείς μειώθη-καν κατά 32,92%, ενώ τα έσοδα από ιδρύματα αυξήθηκαν κατά 1,63% και τα έσοδα από εταιρείες και ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 43,59% και 11,59% αντίστοιχα.

Ειδικότερα για το οικονομικό έτος 2010, το 64% των εσόδων προήλθε από ιδρύματα, το 17% από εταιρείες, το 14% από ιδιώτες, το 3% από θεσμικούς φορείς και το 2% από λοιπές πηγές.

Σύνολο εσόδων: €3.870.000 Οικονομικό έτος 01/07/2009 - 30/06/2010

64%

17%

14%

3%

2%

Ιδρύματα Εταιρίες Ιδιώτες Θεσμικοί Φορείς ΛοιπάΈσοδα σε χιλιάδες ευρώ

Ιδρύματα

Εταιρίες

Ιδιώτες

Θεσμικοί φορείς

Λοιπά

Σύνολα

2.497

2010

639

549

108

77

3.870

2.457

2009

445

492

161

229

3.784

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 33

Page 34: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Σε ότι αφορά τα έξοδά μας, στοχεύουμε πάντα στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος στον αγώνα για την προστασία της ελληνικής φύσης, με το χαμηλότε-ρο δυνατό λειτουργικό κόστος.

Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα εξόδων κατά το οικονομικό έτος 2010 (1 Ιουλί-ου 2009 – 30 Ιουνίου 2010), τα διοικητικά έξοδα της οργάνωσης αποτέλεσαν το 4% των συνολικών δαπανών, ενώ το 84% αφορούσε προγράμματα για την προστασία του περι-βάλλοντος και το 12% επενδύθηκε στον τομέα της ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από περιβαλλοντικά θέματα και για τις ενέργειες εξεύρεσης πόρων.

Σύνολο εξόδων: €3.860.000 Οικονομικό έτος: 01/07/2009 - 30/06/2010

84%

12%

4%

Πρόγραμμα Προστασίας Έξοδα εξεύρεσης πόρων Διοικητικά έξοδα

Έξοδα σε χιλιάδες ευρώ

Διοικητικά έξοδα

Έξοδα εξεύρεσης πόρων

Προγράμματα προστασίας

Σύνολα

161

2010

480

3.219

3.860

174

2009

493

3.112

3.779

34 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010

Page 35: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Ανάλυση προγράμματος προστασίας

1,738

320

265

258

245

184

15257

Προγράμματα Πεδίου Περιβαλλοντική Πολιτική

Συμμετοχή σε Δράσεις Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Δράσεις Επικοινωνίας Κοινωνία των Πολιτών και Εθελοντισμός

Επιστημονική Τεκμηρίωση Κινητοποίηση ΕπιχειρήσεωνΠρογράμματα πεδίου

Περιβαλλοντική πολιτική

Δράσεις επικοινωνίας

Επιστημονική τεκμηρίωση

Κοινωνία των πολιτών και εθελοντισμός

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Κινητοποίηση επιχειρήσεων

Συμμετοχή σε δράσεις διεθνούς δικτύου

Σύνολο προγράμματος προστασίας

1.738

2010

320

245

152

184

258

57

265

3.219

1.818

2009

297

181

246

165

221

35

149

3.112

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 35

Page 36: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

Γήπεδα-οικόπεδα

Κτίρια-εγκαταστάσεις κτιρίων

Λοιπός εξοπλισμός & ασώμ. ακινητοποιήσεις

Εγγυήσεις

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

Αποθέματα

Χρεωστές διάφοροι

Ταμείο και καταθέσεις όψεως & προθεσμίας

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓ/ΜΟΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

Έσοδα χρήσεως εισπρακτέα

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

2.019.681

30-06-2010

1.920.216

89.945

46,07

9.473

1.772.069

38.246

181.452

1.552.370

12.051

3.803.802

2.029.956

30-06-2009

1.920.216

95.203

47

14.490

1.603.901

37.185

150.139

1.416.577

127.012

3.760.869

ΠΑΘΗΤΙΚΟ

ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Κεφάλαιο

Αποθεματικά

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Προμηθευτές & πιστωτές διάφοροι

Γραμμάτια πληρωτέα

Φόροι-τέλη

Ασφαλιστικοί οργανισμοί

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓ/ΜΟΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

Έξοδα χρήσης δεδουλευμένα

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

30-06-2010

3.667.475

332.930

3.334.545

135.228

54.712

40.621

39.894

1.098

3.803.802

30-06-2009

3.657.673

332.930

3.324.743

100.816

19.277

43.973

37.566

2.380

3.760.869

Ισολογισμός Χρήσης 01.07.2009 - 30.06.2010

36 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010

Το WWF Ελλάς ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές. Οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα μας αλλά μπορείτε να τις προμηθευτείτε και από τα γραφεία μας.

Page 37: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

* Ο τρόπος μέτρησης επισκεψιμότητας με το Google Analytics ξεκίνησε το 2010.

Ποσοστό διοικητικών εξόδωνεπί συνολικών εξόδων

Δείκτες

Ποσοστό του κόστους προγράμματος προστασίας της φύσης επί συνολικών εξόδων

Ετήσιο κόστος μισθοδοσίας

Aριθμός εργαζομένων την 30-06 σε ισοδύναμαπλήρους απασχόλησης

Αναλογία εσόδων προς έξοδα τμήματος εξεύρεσης πόρων

Ποσοστό αδέσμευτων εσόδων

Κάλυψη στον τύπο (αριθμός αναφορών)

Μηνιαίος αριθμός μοναδικών επισκεπτών στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς

Οικ. έτος 2010

4,2%

83%

€ 1.588.667

52

4,28

36%

2.429

12.443

4,6%

Οικ. έτος 2009

82%

€ 1.600.805

50

3,81

35%

2.365

--*

Βασικοί δείκτες απόδοσης

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 37

Page 38: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Ευχαριστούμε Οι άνθρωποι που μας στηρίζουν, συμπορεύονται μαζί μας με συγκινητική αφοσίωση και μοιράζονται τις προσπάθει-ες, τις αγωνίες, τα αδιέξοδα, τις επιτυχίες μας… Αποτελούν ένα ενεργό κομμάτι της κοινωνίας μας και ταυτόχρονα πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον του πλανήτη.

Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε πραγματικά την ευγνωμοσύνη μας.

© Βασίλης Χρήστου / WWF-Ελλάς

Page 39: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010
Page 40: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

ΧρηματοδότεςΙδιώτες

Το σύνολο των υποστηρικτών μας φτάνει τον αριθμό των 22.075 ενεργών πολιτών που ήρθαν κοντά μας είτε προσφέροντας εθελοντική εργασία, είτε αγοράζοντας προϊόντα με το λογότυπό μας, καταβάλλοντας ετήσια συνδρομή, υιοθετώντας συμβολικά ένα απειλούμενο είδος, κάνοντας μια δωρεά εις μνήμην κάποιου αγαπημένου τους προσώ-που, διοργανώνοντας εκδηλώσεις με σκοπό την ενίσχυση του έργου μας, είτε ανταπο-κρινόμενοι σε δράσεις ακτιβισμού. Πραγματικά ήταν μια ιδιαίτερα δυναμική χρονιά και ευελπιστούμε να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Το πολυτιμότερο όμως κεφάλαιο του WWF Ελλάς είναι οι Υποστηρικτές της οργάνω-σης, που στηρίζουν ηθικά και οικονομικά το έργο μας.

Το 2010, αποκτήσαμε συνολικά 2.300 νέους υποστηρικτές, διαμορφώνοντας το σύνο-λο των ιδιωτών οικονομικών υποστηρικτών, στους 12.200.

Ανάμεσά τους και 18 νέοι «Διακεκριμένοι Φίλοι», οι οποίοι συνεισφέρουν οικονομικά κάθε χρόνο στο έργο της οργάνωσης με ποσά άνω των €500 και δύο υψηλοί δωρητές οι οποίοι ενισχύουν το WWF Ελλάς με € 40.000

Ιδιώτες υποστηρικτές Σύνολο: 549.000

Υποστηρικτές: € 382.000 Διακεκριμένοι Φίλοι: € 127.000Υψηλοί Δωρητές: € 40.000

Κοινωφελή ιδρύματα Σύνολο: 2.497.303

Ίδρυμα MAVA: € 1.644.474 Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντη: € 511.000 Ίδρυμα Ι.Σ.Λάτση: € 161.000 Ίδρυμα Μποδοσάκη: € 115.500 European Climate Foundation: € 50.829Ίδρυμα Νιάρχου: € 10.000Ίδρυμα Σαμούρκα: € 3.000Ίδρυμα Λέων & Ασπασία Λεμού: € 1.500

H δύναμή μαςείστε εσείς!

40 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010

Page 41: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Εταιρείες Σύνολο: 595.667

Eurobank Cards: €164.507 Eurobank EFG: €150.000 Carrefour Μαρινόπουλος: €130.000Ηλεκτρονική: €60.000 Cοca-Cola 3 Έψιλον: €33.300ΤetraPak: €15.000 Aυγά Βλαχάκη: €10.000Intralot: €5.000Frigoglass: €5.000Price Waterhouse Coopers: €3500Price Waterhouse Coopers (εγγραφή εργαζομένων ως υποστηρικτές): €1.500ΑΓΕΤ Ηρακλής (εγγραφή εργαζομένων ως υποστηρικτές): €4.310HSBC: €3.500Roche Diagnostics: €2.000Cinegram: €2.000Ibis El Greco (εγγραφή εργαζομένων ως υποστηρικτές): €2.000Johnson Diversey: €1.500S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (εγγραφή εργαζομένων ως υποστηρικτές): €1.350Ευρωπαϊκή Δυναμική (εγγραφή εργαζομένων ως υποστηρικτές): €1.000Revive: €200

Δωρεές σε είδη & υπηρεσίες Σύνολο: €1.149.000

Το 2010, οι προσφορές που αφορούν δωρεάν εκτυπώσεις, προσφορά υπηρεσιών και ειδών για εκδηλώσεις, δημιουργία επικοινωνιακών δράσεων, φιλοξενία ραδιοτηλεο-πτικών μηνυμάτων και καταχωρίσεων από τα Μ.Μ.Ε διαμορφώθηκαν ως εξής:• Δωρεάν φιλοξενία ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων και καταχωρίσεων από τα

Μ.Μ.Ε.: € 1.047.800• Δωρεάν εκτυπώσεις & αποστολές εντύπων: €35.400• Προσφορά υπηρεσιών και ειδών για εκδηλώσεις: €65.800

Προϊόντα -Επίσημοι αδειούχοι: Σύνολο: €53.956

• Cosmolac: €5.000• Cyclist: €800• Ecofamily: €805 • Paxos: €5.000• Αφοί Θεοδώρου: €3.825• Εκδόσεις Καστανιώτη: €6.003,36• Εκδόσεις Μεταίχμιο: €1.401• Εκδόσεις Ψυχογιός: €261,50• Σταμάτης Ιωαννίδης & Σία: €7.500• Σταμίων: €4.500• Χάνος: €4.500• Συνεργασίες δiκτύου WWF: €14.360,14

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 41

Page 42: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Συνεργάτες

Φορείς

• Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης• Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς• Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών• ΓΣΕΕ • Δασαρχείο Πάρνηθας• Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης • Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας• Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής• Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών• Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο• ΕΚΕΠΕΚ Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης

(Ε.ΚΕ.Π.Ε.Κ.) του Πάντειου Πανεπιστημίου• Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία • Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) • Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)• ΕΡΤ• Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) • Ινστιτούτο Goethe• ΚΕΔΚΕ • Κτηματολόγιο Α.Ε. • Μουσείο Ηρακλειδών• Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης • Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο• Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών• Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) • Πανεπιστήμιο Πατρών• Συνήγορος του Πολίτη• Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης • Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας• Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

42 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010

Page 43: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 43

Εταιρίες

• Bonair • Explore Nature• GetMap ΕΠΕ• Great Place to Work Institute Hellas• Helesco• Intrasoft• Newsphone • Stream Management • TUV Hellas• Αλφαβητο ΑΕ• ΕΞΥΠΠ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ• Μ. Ορφανός ΑΒΕΕ • ΜΥΛΟΣ• Γεωτρόπιο/Ελευθεροτυπία• Εxplore nature/ΕΘΝΟΣ• ΣΚΑΪ Τηλεόραση/Ραδιόφωνο• Σχήμα & Χρώμα ΚΕΘΕΑ• «Εντύπωσις» • Αλφάβητο • Sappi Eλλάς ΕΠΕ• Ελληνικό διαδίκτυο • infinity• FUNKEY studios• ΑNEMON Productions• eurokinissi photopress• ΒΗΜΑ fm/ Ραδιόφωνο• International Publications LTd c/o Greek Travel Pages

M.K.O.

• Greenpeace• MoM Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας• Tethys Research Institute• Αρκτούρος• Αρχέλων• Δίκτυο Μεσόγειος SOS • Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού• Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης• Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία• Εταιρία Προστασίας Πρεσπών• Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος• Καλλιστώ • Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Page 44: WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010

Το WWF Eλλάςσε αριθμούς

+30020

12.0004.000.000

Το WWF Ελλάς έχει υλοποιήσει περισσότερες από 300 δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος

20 Χρόνια παρουσίας και συνεχούς δράσης του WWF στην Ελλάδα

Το WWF Ελλάς αντλεί σημαντικό μέρος των δυνάμεών του από τους 12.000 ιδιώτες υποστηρικτές του.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του WWF Ελλάς για το έτος 2010 άγγιξε τα 4 εκ ευρώ.

Η αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου και να παρεμποδίσει – και μακροπρόθεσμα να αντιστρέψει – την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.

www.wwf.gr