Violenta Ppt

download Violenta Ppt

of 17

 • date post

  19-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  513
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Violenta Ppt

CE ESTE VIOLENA ?Cuvntul folosit este asemntor n limbile latin i englez: n spaniol violencia, n portughez violencia, n italian violenza, n englez violence etc. n schimb, n alte limbi sunt foarte diferite din punct de vedere etimologic, cum ar fi: n german (Gewalt), n greac () sau n islandez (oeldi).

DEFINIIE

VIOLENA Lips de stpnire n vorbe sau n fapte; vehemen, furie, agresivitate, brutalitate, duritate, impulsivitate, nestpnire, ntrebuinarea forei, constrngere, violentare, siluire, nclcare a ordinii legale. Violena este arma celor slabi (Mahatma Gandhi).

n ultimul timp, asistm la o rspndire extraordinar a fenomenului violenei. Acest flagel atinge oameni din toate categoriile sociale i de toate vrstele. Din ce n ce mai mult, ne confruntm cu violena n scoal, cazurile dezbtute n mass-media artnd o acutizare a acesteia att prin numrul de acte violente, ct i prin gravitatea lor.

DE CE ESTE FOARTE IMPORTANT S VORBIM DESPRE VIOLEN?

VIOLENA COLAR

VIOLENA VERBAL

Violena verbal se refer la toate insultele, njurturile, jignirile i chiar unele ironii sau glume pe care le fac oamenii.

Mai exact, violena verbal se manifest prin: 1. Amenintri sau intimidri pentru a obtine unele beneficii sau pentru a-si demonstra superioritatea. Acestea sunt destul de frecvente intre copii, dar si in relatia adulti-copii, atunci cand adultul nu reuseste sa isi impuna autoritatea si sa convinga copilul sa urmeze un anumit comportament. 2. Critica neconstructiv, folosirea sarcasmului sau a insultelor atunci cand sunt exprimate pareri referitoare la rezultatele obtinute de victima. Nu ai facut nimic bine, nu esti in stare de nimic! este un mesaj care poate fi incadrat in ceea ce numim violenta verbal. 3. Poreclele care jignesc si care fac referire la infatisarea fizica, la clasa sociala sau la apartenenta etnica. Toate acestea, folosite de fata cu alte persoane, dar si in conversatiile private, sunt modalitati de a umili si a micsora stima de sine a cuiva. 4. Tipetele sau cuvintele spuse pe un ton rstit. Pentru multi oameni, un ton ridicat pare o urmare fireasca a frustrarii sau a furiei. 5. Invinuirile si reprosurile repetate. Apare frecvent tendinta de a acuza victima pentru comportamentul pe care il are agresorul. De exemplu, Daca mai asculta, nu m-as comporta asa cu tine, dar o meriti!

6. Manipularea emotional. Atunci cand victima incearca sa iasa din relatia cu persoana care o agreseaza verbal, agresorul poate face apel la diverse modalitati de manipulare a victimei. A fost doar o gluma., Stii c asa vorbesc eu, nu era nimic serios. etc. 7. Descurajarea continu:Nu vei reusi niciodata acest lucru, poti s incerci oricat vrei!, Sigur vei esua la fel ca data trecuta cand ai incercat acest lucru etc. Desi cuvintele in sine pot sa nu fie considerate neaparat agresive sau jignitoare, iar tonul pe care sunt spuse nu denota agresivitate, ele au acelasi efect ca formele mai evidente de violenta verbala. 8. Glume si/sau farse repetate, realizate atunci cand aceasta se afla intr-un mediu social larg. In grupurile de copii, apar frecvent asemenea situatii in care, de obicei, copilul cel mai vulnerabil sau cel mai timid din grup este ironizat si supus farselor care au ca scop umilirea lui. 9. Diminuarea meritelor elevului. Mare lucru, ai luat 10 la matematica, ai avut si tu noroc! Cand o asemenea atitudine apare in mod frecvent, putem vorbi de violenta verbala. Asemenea mesaje repetate au ca rezultat scaderea stimei de sine, a increderii in sine si, in timp, duce la izolarea sociala a copilului. 10. Transmiterea ideii ca victima nu valoreaza nimic fara agresor. Fr mine nu ai reusi nimic/ Dac nu as fi fost eu, nu ai fi ajuns aici.

VIOLENA FIZIC

Violena fizic este o agresiune (aciune) care presupune utilizarea fortei fizice si care poate avea drept consecin, chiar moartea cuiva. Violena fizic presupune, deci, atingerea efectiv a celuilalt: de la palme, mbrnceli, la lovituri cu pumnii, picioarele sau chiar folosind anumite obiecte (rechizitele, piesele de mobilier, cuite, etc.)

RECOMANDRI:Copii, trebuie sa retineti c

Abuzul nu e niciodata din vina victimei. Nimeni nu merita sa i se vorbeasc urat, sa fie jignit sau lovit, oricat de mult ar fi gresit. Intotdeauna trebuie gsit calea cea mai bun de a indrepta o greseal. Nu e indicat sa rspunzi inapoi cu aceeasi moned. A rspunde violent inseamn doar a contribui la rspndirea violentei si a-l incuraja pe agresor. Evitarea acestuia si apelul la un adult de incredere reprezint cea mai bun solutie. Orice persoana poate deveni un agresor sau o victima a violentei verbale. De aceea, este important sa puteti identifica in mod corect semnele violentei verbale si sa fiti atenti atat la felul in care vorbiti, dar si la felul in care vi se vorbeste. Se poate ajunge foarte usor de la violenta verbal la cea fizic si, de cele mai multe ori, asa se i intampl.

MSURI GENERALE DE PREVENIRE A VIOLENEIAmeliorarea condiiilor n mediul colar n vederea reducerii violenei Programe i activiti pedagogice Asisten individual pentru elevii predispui la violen Susinerea victimelor violenelor Prevederi privind securitatea in coal Pregtirea echipei colare