Unipress 2011-2012

52
1 UniPress

Transcript of Unipress 2011-2012

Page 1: Unipress 2011-2012

1 U n i P r e s s

Page 2: Unipress 2011-2012

2 U n i P r e s s

Page 3: Unipress 2011-2012

3 U n i P r e s s

Page 4: Unipress 2011-2012

4 U n i P r e s s

Εγχειρίδιο ΕπιβίωσηςWelcomeΦίλε πρωτοετή καλωσόρισες στην πόλη των γραμμάτων

και των τεχνών, της αγοράς, των τσιπουράδικων, των clubs, της ομίχλης και έχει και συνέχεια…Ο περασμένος Αύγουστος άλλωστε δεν είναι μακριά,

τότε δηλαδή που έμαθες πως θα περάσεις τέσσερα τουλάχιστον χρόνια της ζωής σου στα Γιάννενα.Σίγουρα έχεις βρει σπίτι και έχεις δώσει ήδη τα πρώτα σου ραντεβού εκεί μπροστά στη Νομαρχία μαζί με την υπόλοιπη παρέα (κάπου δεκαπέντε άτομα για αρχή). Σωστά;Ίσως τις πρώτες μέρες φαίνονται όλα γύρω σου μελαγχολικά.Ειδικά αν είσαι γυναίκα δε γίνεται! Όλο και κάποιο δάκρυ θα κύλησε… Μην σε παίρνει από κάτω. Μία must φράση των φοιτητών στην πόλη λέει ότι θα κλάψεις περισσότερο τη μέρα που θα φεύγεις από τα Γιάννενα από τη μέρα που ήρθες!Βγες λοιπόν έξω και δες πόσες εναλλακτικές επιλογές σου προσφέρει η πόλη.Το ξέρουμε, στα Γιάννενα βρέχει μια φορά το χρόνο από Σεπτέμβρη μέχρι Ιούνη, το ξέρουμε κάνει κρύο, το ξέρουμε το πάπλωμα θα ζυγίζει πάνω από δέκα κιλά σε λίγες μέρες! Μη μείνεις μέσα και μην αναλωθείς μόνο σε ξενύχτια και ύπνο. Ο

νομός προσφέρεται για ταξίδια και υπαίθριες δραστηριότητες. Πίσω απ΄ την ομίχλη υπάρχουν ποτάμια, βουνά, χιονοδρομικά και χαράδρες. Είναι δίπλα σου και σε περιμένουν. Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα και Μέτσοβο είναι προορισμοί που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ενώ αργότερα όταν θα φτιάξει ο καιρός οι παραλίες του Ιονίου θα απέχουν μόνο σαράντα λεπτά.Μοίρασε λοιπόν το χρόνο σου ανάμεσα σε μέρα και νύχτα χωρίς να αφήσεις καμία από τις δύο παραπονεμένες.Επίσης το πανεπιστήμιο σου προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό ομάδων που μπορείς να γίνεις μέλος τους και να προσφέρεις. Μπες στο www.uoi.gr και διάλεξε αυτή που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά σου.Τα χρόνια που θα περάσεις εδώ θα είναι τα πιο ξένοιαστα της ζωής σου.Φρόντισε όμως πέρα από διασκεδαστικά να είναι και δημιουργικά.

Υ.Γ. Για κανένα λόγο μην αφήνεις από νωρίς μαθήματα για το «τέλος». Όταν έρθει η ώρα του «τέλους» δεν θα βρίσκεις αρχή!

Πρωτοετών

UniPress Group: [email protected] Design: EpirusCopyright.gr

Page 5: Unipress 2011-2012

5 U n i P r e s s

Page 6: Unipress 2011-2012

6 U n i P r e s s

[epi

rusc

opyr

ight

.gr]

Page 7: Unipress 2011-2012

7 U n i P r e s s

Page 8: Unipress 2011-2012

8 U n i P r e s s

ΠανεπιστημιούποληΗ Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται σε απόσταση έξι χλμ.

από το κέντρο των Ιωαννίνων και είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση Πανεπιστημιουπόλεις στην Ελλάδα. Η πρόσβαση από την

πόλη είναι εύκολη με αστική συγκοινωνία ή με αυτοκίνητο. Η Πανεπιστημιούπολη καλύπτει έκταση 3.500 στρεμμάτων με εκτεταμένες περιοχές πρασίνου που περιβάλλουν τα κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία στεγάζονται οι Σχολές και οι άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Τα κτίρια, συνολικού εμβαδού 225.620τ.μ., περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις αιθουσών διδασκαλίας, φοιτητικών και ερευνητικών εργαστηρίων, γραφείων και βιβλιοθηκών. Μαθήματα σε μεγάλα ακροατήρια γίνονται στα αμφιθέατρα, ενώ τα επιστημονικά συνέδρια και οι άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο του νεόδμητου κτιριακού συγκροτήματος της Ιατρικής Σχολής.

Δυο μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα στεγάζουν τις φοιτητικές κατοικίες σε μικρή απόσταση από τη Φοιτητική Λέσχη και άλλα τέσσερα απέναντι από το κτίριο της Διοίκησης. Ένα κτίριο

πολλαπλών χρήσεων περιλαμβάνει το φοιτητικό εστιατόριο και την Αίθουσα Τελετών. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται η “Φηγός”, το εστιατόριο, όπου η ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα καλό γεύμα ή να γιορτάσουν ένα χαρούμενο γεγονός, όπως είναι η απονομή των πτυχίων.

Μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πανεπιστημιούπολης είναι το παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της

Δουρούτης, κτισμένο τον 18ο αιώνα, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιείται ως Κέντρο Πολιτισμού του Πανεπιστημίου.

Διάρθ

ρωση

του Π

ανεπ

ιστημ

ίου, Π

ροσω

πικό

και Δ

ιοίκη

ση Α) Προσωπικό του Πανεπιστημίου1. Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ)2. Επισκέπτες Καθηγητές3. Διδάσκοντες με σχέση εργασίας ΙΔ ορισμένου χρόνου του ΠΔ 407/19804. Βοηθοί και Επιστημονικοί Συνεργάτες5. Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Ε.ΔΙ.Π.)6. Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.)7. Διοικητικό ΠροσωπικόΒ) Ι. Διοικητικές Αρχές του Πανεπιστημίου1. Η Σύγκλητος2. Το Πρυτανικό Συμβούλιο3. Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις4. Ο Προϊστάμενος Γραμματείας ΙΙ. Όργανα Διοίκησης της Σχολής1. Η Γενική Συνέλευση της Σχολής.2. Η Κοσμητεία.3. Ο Κοσμήτορας. ΙΙΙ. Όργανα Διοίκησης του ΤμήματοςΚάθε Σχολή διαιρείται σε Τμήματα. Όργανα του Τμήματος είναι:1. Η Γενική Συνέλευση.2. Το Διοικητικό Συμβούλιο .3. Ο Πρόεδρος.Τα Τμήματα των ΑΕΙ διαιρούνται σε Τομείς. Όργανα του Τομέα είναι η Γενική Συνέλευση και ο Διευθυντής.

Σχολ

ές κα

ι Τμή

ματα Φιλοσοφική Σχολή

• Φιλολογίας• Ιστορίας και Αρχαιολογίας• Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και ΨυχολογίαςΣχολή Θετικών Επιστημών• Μαθηματικών• Φυσικής• Χημείας• ΠληροφορικήςΙατρική Σχολή• ΙατρικήΣχολή Επιστημών Αγωγής• Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης• Παιδαγωγικό, ΝηπιαγωγώνΣχολή Επιστημών και Τεχνολογιών• Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών• Βιολογικών Εφαρμογών και ΤεχνολογιώνΤμήματα μη υπαγόμενα σε Σχολή• Οικονομικών• Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της ΤέχνηςΣχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων(βρίσκεται στην πόλη του Αγρινίου)• Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων• Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Μετονομασία του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλεύσεων (Π.Δ. 110/2006)|Ιούλ. 2006Ανεξάρτητο Τμήμα (με έδρα το Αγρίνιο)(βρίσκεται στην πόλη του Αγρινίου)• Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών

Page 9: Unipress 2011-2012

9 U n i P r e s s

Page 10: Unipress 2011-2012

10 U n i P r e s s

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει τη μεγαλύτερη σε ωφέλιμη επιφάνεια (14.500 τ.μ. κατανεμημένα σε έξι ορόφους) ενιαία Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης της Ελλάδας (Β.Κ.Π.-Π.Ι.).

Χρήστες της Β.Κ.Π.-Π.Ι. είναι όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ήτοι: Μέλη του Διδακτικού, Ερευνητικού και Διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές ή υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές, αλλοδαποί φοιτητές που συμμετέχουν σε προγράμματα διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, καθώς και άτομα εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και φοιτητές άλλων Α.Ε.Ι. της Ελλάδας.

Η Β.Κ.Π.-Π.Ι. διαθέτει μία συλλογή που αποτελείται από 400.000 βιβλία και 1.000 τρέχουσες συνδρομές έντυπων επιστημονικών περιοδικών, συλλογή βιβλίων που σχετίζονται με τα προσφερόμενα μαθήματα όλων των Τμημάτων του Π.Ι., εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, ευρετήρια κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ηλεκτρονική της συλλογή, που περιλαμβάνει περίπου 14.000 ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά πλήρους κειμένου (συνδρομές του Π.Ι. και του Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - Heal-Link), δεκάδες ηλεκτρονικές βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων, εκατοντάδες ηλεκτρονικά βιβλία κ.ά. Στους χώρους της Βιβλιοθήκης αναπτύσσονται επίσης ειδικές συλλογές με παλαιοτυπικές εκδόσεις, βιβλία σε κυριλλική και αραβική γραφή κ.ά. Για τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης διατίθεται μια σημαντική συλλογή βιβλίων σε γραφή Braille και ειδικός εξοπλισμός για τη χρήση της.

Η Β.Κ.Π.-Π.Ι. προσφέρει στους χρήστες της ένα σύγχρονο και ευχάριστο περιβάλλον Βιβλιοθήκης, καθώς διαθέτει κλιματισμό σε όλους τους χώρους της, σύγχρονη επίπλωση που ικανοποιεί τις διεθνείς προδιαγραφές για Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, σύγχρονα φωτοτυπικά μηχανήματα, μηχανήματα σάρωσης και αποστολής κειμένων μέσω του Internet κ.ά. Διαθέτει 600 θέσεις ανάγνωσης, σύγχρονο Αμφιθέατρο 120 θέσεων, Πινακοθήκη-Χώρο Εκθέσεων, Αίθουσα Σεμιναρίων 20 ατόμων, 12 κλειστούς

χώρους ατομικής ανάγνωσης κ.ά.

Στις προσφερόμενες υπηρεσίες της Β.Κ.Π.-Π.Ι. περιλαμβάνονται: ο Δανεισμός βιβλίων από τις συλλογές της ή τις συλλογές άλλων Βιβλιοθηκών της Ελλάδας και του εξωτερικού (Διαδανεισμός), η Βιβλιογραφική τεκμηρίωση φοιτητικών εργασιών, η Αναζήτηση πληροφοριακού υλικού, η Χρήση των Αναγνωστηρίων, ο Εντοπισμός και Πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου σε διεθνείς, εθνικές και τοπικές πληροφοριακές πηγές (ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά, βιβλιoγραφικές βάσεις δεδομένων κ.α.), η παραγωγή και η διάθεση ψηφιοποιημένου υλικού από τις συλλογές της, η πρόσβαση σε καταλόγους βιβλιοθηκών της Ελλάδας και του εξωτερικού, η χρήση φωτοτυπικών μηχανημάτων, μηχανημάτων σάρωσης και αποστολής κ.α.

Στη Β.Κ.Π.-Π.Ι. γίνεται εκτεταμένη χρήση της πληροφορικής τεχνολογίας τόσο στη λειτουργία της όσο και στην προσφορά υπηρεσιών στους χρήστες της. Για το λόγο αυτό διαθέτει 45 Η/Υ για πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κοινό, ασύρματη δικτύωση, δίκτυο CD-ROMs, μηχανογραφημένο κατάλογο, συστήματα προστασίας του υλικού κ.ά.

Στο δικτυακό κόμβο της Β.Κ.Π.-Π.Ι. αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες και δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο μηχανογραφημένο κατάλογο (OPAC) καθώς και στις διαθέσιμες πληροφορικές πηγές. Για τη χρήση των εξοπλισμών και του λογισμικού μηχανοργάνωσής της οργανώνονται σεμινάρια εκπαίδευσης για όλες τις κύριες ομάδες χρηστών της (διδάσκοντες, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ερευνητές κ.ά.).

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Βιβλιοθήκης είναι:Πανεπιστήμιο ΙωαννίνωνΒιβλιοθήκη και Κέντρο ΠληροφόρησηςΠανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων451 10 ΙωάννιναΤηλέφωνα επικοινωνίας:Διευθυντής, Γεώργιος Ζάχος: 26510-05010Γραμματεία, Φωτεινή Καραμήτσου: 26510-5912Τμήμα Εξυπηρέτησης / Κοινού: 26510-05958Τμήμα Προσκτήσεων - Παραγγελιών, Ευδοξία Βαλερά: 26510-05910Τμήμα Περιοδικών, Γεωργία Ασλάνη: 26510-05902Fax: 26510-05096Ε-mail: [email protected]Δικτυακός Τόπος: http://www.lib.uoi.gr/

Page 11: Unipress 2011-2012

11 U n i P r e s s

Φοιτητικές Οργανώσεις και ΌμιλοιΈνας αριθμός φοιτητικών οργανώσεων και ομίλων συμπληρώνει τη ζωή στην Πανεπιστημιούπολη και παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να ασχολούνται με τα εξωπανεπιστημιακά ενδιαφέροντα και χόμπι τους.Οι οργανώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, όπως η μουσική, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι καλές τέχνες, η φωτογραφία και η εθελοντική αιμοδοσία.

Σύλλογοι Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων(Όλοι οι φοιτητές δικαιούνται να εγγράφονται ως μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματός τους. Εκπρόσωποι των φοιτητών μετέχουν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου).

Οι φοιτητικές οργανώσεις που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σήμερα είναι:• Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών• Σύλλογος Φοιτητών Φοιτητικής Εστίας• Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας (Φ.Ο.Ε.Α)• Θεατρική Συντροφιά Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Θ.Ε.Σ.Π.Ι.)• Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι.)• Χορευτική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων• Φωτογραφικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων• Φοιτητική Ομάδα κατά των Ναρκωτικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Φ.Ο.Κ.Ν.Π.Ι.)• Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.)• Διεθνής Επιτροπή Ελλήνων Φοιτητών Ιατρικής• Ραδιοφωνικός Σταθμός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΡΑ.Σ.Π.Ι.)• Χορωδία του Π.Τ.Δ.Ε.

Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση / ErasmusΚινητικότητα φοιτητών με σκοπό τις σπουδές ή την πρακτική άσκηση μέσω του προγράμματος Erasmus

Το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση (LLP) / Eras-mus είναι ένα Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές ή υποψήφιους διδάκτορες να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους σε ένα Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ευρώπης ή

της πρακτικής τους άσκησης σε επιχείρηση, κέντρο κατάρτισης, ερευνητικό κέντρο ή άλλο οργανισμό που εδρεύει στην Ευρώπη, με πλήρη ακαδημαϊκή αναγνώριση. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές να ζήσουν στο εξωτερικό, να κάνουν νέες φιλίες, να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς, να μάθουν μια ξένη γλώσσα, αλλά και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για τη συνέχεια των σπουδών τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη.

ΠληροφορίεςΓια περισσότερες πληροφορίες για το τομεακό πρόγραμμα Eras-mus, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων:• Tομεακό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης/Erasmus

http://erasmus.uoi.gr

Φοιτητικοί Σύλλογοι

Page 12: Unipress 2011-2012

12 U n i P r e s s

Διαμονή στις Φοιτητικές ΕστίεςΓια τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

υπάρχει δυνατότητα διαμονής σε δωμάτια των Φοιτητικών Κατοικιών του Πανεπιστημίου στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, καθώς και στην Εστία του Εθνικού

Ιδρύματος Νεότητας (Λόφος Περιβλέπτου στα Ιωάννινα). Για τη διαμονή στις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος Πρόνοιας (Α΄ Εστία, τηλ. 26510 05466-5467 και 26510 05635). Για τη διαμονή στην Εστία του ΕΙΝ οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΙΝ που βρίσκεται στο Λόφο Περιβλέπτου στα Ιωάννινα (τηλ. 2651042050 –51).

Προϋποθέσεις διαμονής στις κατοικίες του ΠανεπιστημίουΓια να συμπεριληφθεί κάποιος στη διαδικασία επιλογής, πρέπει απαραίτητα να ικανοποιεί τις εξής προϋποθέσεις:1. Nα έχει υποβάλει την αίτησή του μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Kανονισμός. 2. Nα έχει την ιδιότητα του προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητή τόσο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης όσο και κατά το διάστημα για το οποίο ζητείται δωμάτιο.3. Αν πρόκειται για προπτυχιακό φοιτητή, να μην έχει υπερβεί το 12ο εξάμηνο φοίτησης, όταν οι σπουδές είναι 8 εξάμηνα, το 14ο όταν οι σπουδές είναι 10 εξάμηνα και το 16ο όταν οι σπουδές είναι 12 εξάμηνα. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση μόνο εφόσον βρίσκονται εντός των ορίων της ελάχιστης διάρκειας των σπουδών που προβλέπει το Πρόγραμμα Μ.Σ. που παρακολουθούν. Οι υποψήφιοι διδάκτορες εκτός ΠΜΣ δεν πρέπει να έχουν υπερβεί τα 4 χρόνια από τονορισμό της 3μελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Τα παραπάνω χρονικά όρια υπολογίζονται από την αρχή του εξαμήνου πρώτης εγγραφής (για τους προπτυχιακούς), την ημερομηνία πρόσληψης (για τους μεταπτυχιακούς) και του ορισμού Συμβουλευτικής Επιτροπής (για τους υποψήφιους διδάκτορες εκτός ΠΜΣ).Σε περίπτωση διακοπής ή αναστολής των σπουδών για εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων ή για άλλους λόγους, ο χρόνος της διακοπής δεν υπολογίζεται για τη συμπλήρωση των παραπάνω ορίων, τα οποία αυξάνονται κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της διακοπής. Σε κάθε περίπτωση η διακοπή ή αναστολή σπουδών θα βεβαιώνεται από τη Γραμματεία του οικείου Tμήματος.4. Να μην έχει υπερβεί το 24ο έτος της ηλικίας του όταν υποβάλλει αρχική αίτηση ως Α/ετής φοιτητής ή το 30ο σε κάθε άλλη περίπτωση.5. Nα μην έχει εγγραφεί στο πανεπιστήμιο για απόκτηση δεύτερου πτυχίου.6. O τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων να απέχει περισσότερο από 20 χιλιόμετρα από την έδρα του πανεπιστημίου και να μην υπάρχει στα Ιωάννινα ή σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων ιδιόκτητη οικία. 7. Nα μην έχει απομακρυνθεί από τις Φ. K. με προηγούμενη πειθαρχική απόφαση της Eφορείας.

Βασικό κριτήριο επιλογής και χορήγησης δωματίου είναι η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του φοιτητή.Τα στοιχεία που συνεκτιμώνται είναι ο αριθμός των μελών της οικογένειας, το οικογενειακό και το ατομικό (αν υπάρχει) εισόδημα, αδέλφια που σπουδάζουν ή υπηρετούν θητεία στο στρατό, αναπηρίες μελών της οικογένειας, ασθένειες που περιορίζουν την ικανότητα για εργασία ή επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ανεργία γονέων, επίδδοση στις σπουδές. (άρθρο 6 του Κανονισμού).

Δικαιολογητικά και χρόνος υποβολής τουςΌσοι ενδιαφέρονται να μείνουν στις Φοιτητικές Kατοικίες, υποβάλλουν στο αρμόδιο Τμήμα Πρόνοιας της Δ/νσης Φοιτητικής Μέριμνας MEΣA ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠPOΘEΣMIEΣ Aίτηση - Δήλωση μαζί με τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρακάτω στο άρθρο 4Α του Κανονισμού Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών.Η υποβολή της αίτησης-δήλωσης, υπέχει δήλωση ανεπιφύλακτης αποδοχής των όρων και διατάξεων του Κανονισμού Εντυπο της αίτησης-δήλωσης χορηγεί το αρμόδιο Τμήμα Πρόνοιας – είναι διαθέσιμο και στον παρόντα δικτυακό τόπο.H υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται κάθε χρόνο για μεν τους φοιτητές παλαιών ετών και τους μεταπτυχιακούς, μέσα στο μήνα Μάιο, για δε τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, από την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Γενικών Eξετάσεων (ανεξάρτητα αν έχει γίνει η εγγραφή στη Σχολή) μέχρι και την ημέρα λήξης των εγγραφών (συνήθως από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Οκτωβρίου).Σε κάθε περίπτωση βγαίνει έγκαιρα σχετική ανακοίνωση με συγκεκριμένες προθεσμίες. Oι ημερομηνίες αυτές είναι αποκλειστικές και εκπρόθεσμες αιτήσεις καθώς και ελλιπή δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά. Περισσότερες πληροφορίες στα σχετικά άρθρα του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας των φοιτητικών κατοικιών που ακολουθούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ!Οι διατάξεις του Κανονισμού που ακολουθούν παρατίθενται όπως ίσχυαν το ακαδημαϊκό έτος 2010-11.Για την περίοδο διαμονής 2011-12, την οποία αφορά η παρούσα διαδικασία επιλογής αιτήσεων, ενδεχομένως να έχουν επέλθει κάποιες τροποποιήσεις σε διατάξεις ή να εκδόθηκαν διευκρινιστικές αποφάσεις, με σκοπό την προσαρμογή του Κανονισμού στην ισχύουσα νομοθεσία και την αντικειμενικότερη προσέγγιση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των ενδιαφερόμενων.

ΔIKAIOΛOΓHTIKAOι φοιτητές του Πανεπιστημίου Iωαννίνων που ενδιαφέρονται να διαμείνουν στις Φοιτητικές Kατοικίες, υποβάλλουν στο αρμόδιο Τμήμα της 3 Δ/νσης φοιτητικής μέριμνας MEΣA ΣTIΣ KAΘOPIΣMENEΣ ΠPOΘEΣMIEΣ Aίτηση - Δήλωση (σχετικό έντυπο χορηγεί το αρμόδιο Τμήμα Πρόνοιας), μαζί με τα ακόλουθα

Page 13: Unipress 2011-2012

13 U n i P r e s s

[epi

rusc

opyr

ight

.gr]

Page 14: Unipress 2011-2012

14 U n i P r e s s

δικαιολογητικά:

1. Bεβαίωση της Γραμματείας του Tμήματος ότι φοιτά στο Πανεπιστήμιο Iωαννίνων, με αναφορά στον χρόνο και τον τρόπο εγγραφής (Γενικές ή ειδικές εξετάσεις, ειδικές κατηγορίες) και στο ήδη διανυόμενο εξάμηνο σπουδών. Οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές αν δεν έχουν εγγραφεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης καταθέτουν τη βεβαίωση μετά την επιλογή και εφόσον κληθούν να παραλάβουν δωμάτιο.Oι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποβάλλουν βεβαίωση της Γραμματείας του Tμήματός τους, όπου βεβαιώνεται η ιδιότητά τους ως μεταπτυχιακών φοιτητών σε θεσμοθετημένο Πρόγραμμα Mεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου, ή εφόσον είναι υποψήφιοι διδάκτορες βεβαίωση ότι υπάρχει ή πρόκειται να συσταθεί εντός διμήνου Tριμελής Συμβουλευτική Eπιτροπή για την εκπόνηση διδακτορικήςδιατριβής.2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από την αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή.3. Αντίγραφο της πρόσφατης φορολογικής δήλωσης (Ε1) των γονέων και του ιδίου εφόσον δεν περιλαμβάνεται στα προστατευόμενα μέλη. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι από το Nόμο να υποβάλουν δήλωση εισοδήματος, πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση της οικείας 2ΟΥ.4. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος των γονέων και του ιδίου, εφόσον υποβάλει δήλωση και ο ίδιος.Στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό σημείωμα δεν υποβληθεί μαζί με την αίτηση, η διαδικασία επιλογής προχωράει με τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, υπό τον όρο ότι το εκκαθαριστικό θα προσκομίζεται έγκαιρα πριν την παραλαβή δωματίου. Aν δεν προσκομίζεται ούτε τότε, ο δικαιούχος θα διαγράφεται από τον πίνακα επιλογής και το δωμάτιο θα δίνεται σε αναπληρωματικό δικαιούχο από τον ίδιο πίνακα. Όταν τα εισοδήματα προέρχονται κυρίως από συντάξεις ή μισθωτές υπηρεσίες, στην αίτηση - δήλωση θα διευκρινίζεται ο φορέας που καταβάλλει τη σύνταξη ή το μισθό (Δημόσιο, άλλο ταμείο, ιδιώτης, επιχείρηση).5. Εγγραφα που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ειδικών λόγων που επικαλείται κάποιος (αδελφός φοιτητής ή στρατιώτης, ανεργία γονέα, γονείς σε διάσταση, σοβαροί λόγοι υγείας μελών της οικογένειας, άλλοι έκτακτοι λόγοι που βαρύνουν οικονομικά την οικογένεια). Στην περίπτωση επίκλησης λόγων υγείας των ίδιων των ενδιαφερομένων, που επιβάλλεται κατά το άρθρο 6 παρ. 5 να συνεκτιμηθούν, ιατρός του Πανεπιστημίου που έχει οριστεί από το Πρυτανικό Συμβούλιο, εκτιμά την κατάσταση, κρίνει τη σοβαρότητα της περίπτωσης και γνωμοδοτεί σχετικά, μετά από σχετικό ερώτημα του αρμοδίου Τμήματος Πρόνοιας.

XPONOΣ YΠOBOΛHΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ1. Οι νεοεισερχόμενοι Α/ετείς φοιτητές υποβάλλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά από την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Γενικών Eξετάσεων μέχρι και την ημέρα λήξης των εγγραφών τους 4 στα Τμήματα εισαγωγής τους και η διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται εντός 15 ημερών.2. Οι φοιτητές των άλλων ετών (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους κάθε χρόνο εντός του Μαϊου (σε συνάρτηση πάντα και με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων) και η διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται εντός 20 ημερών από τη λήξη υποβολής των αιτήσεων.3. Οι ομογενείς και αλλοδαποί υπότροφοι υποβάλλουν αιτήσεις στη Γραμματεία του ΔΙΚΕΠΠΕΕ που διαχειρίζεται τον ξενώνα του Ιδρύματος και τα δωμάτια φιλοξενίας σπουδαστών προγραμμάτων ανταλλαγών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται, από τους νέους στην προθεσμία που γίνονται οι εγγραφές τους στις Σχολές και από τους παλαιότερους στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους. Oι ακριβείς ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών ορίζονται με σχετικές ανακοινώσεις της αρμόδιας υπηρεσίας φοιτητικής μέριμνας και είναι αποκλειστικές. Εκπρόθεσμες αιτήσεις καθώς και ελλιπή δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά. Επίσης, στοιχεία που κατατίθενται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν λαμβάνονται υπόψη, εκτός αν είναι διευκρινιστικά των ήδη κατατεθέντων.

Page 15: Unipress 2011-2012

15 U n i P r e s s

[epi

rusc

opyr

ight

.gr]

[epi

rusc

opyr

ight

.gr]

Page 16: Unipress 2011-2012

16 U n i P r e s s

Page 17: Unipress 2011-2012

17 U n i P r e s s

[epi

rusc

opyr

ight

.gr]

Page 18: Unipress 2011-2012

18 U n i P r e s s

Οι βασικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Οι β

ασικ

ές α

λλαγ

ές

στα

Παν

επισ

τήμι

α

1. ΆσυλοΤέλος στο ακαδημαϊκό άσυλο. Προβλέπονται μόνον οι «ακαδημαϊκές» ελευθερίες, ενώ ο πρύτανης αναλαμβάνει την ευθύνη για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας» του ΑΕΙ.

2. ΔιοίκησηΑνώτατο όργανο είναι το Συμβούλιο του Ιδρύματος με 15 μέλη, εννέα εσωτερικά (οχτώ καθηγητές πρώτης βαθμίδας και αναπληρωτές και ένας φοιτητής) και έξι εξωτερικά (προσωπικότητες από την κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και πολιτική ζωή). Ασκεί όλες τις αρμοδιότητες (διοικητικές, ελεγκτικές) πλην των ακαδημαϊκών, για τις οποίες υπεύθυνη είναι η Σύγκλητος. Ο πρύτανης είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του ΑΕΙ.

3. ΧρηματοδότησηΕπιτρέπεται η ιδιωτική, σε δύο ταχύτητες η δημόσια. Κατανέμεται βάσει προβλεπόμενων δεικτών (κόστος σπουδών ανά φοιτητή, αριθμός εγγραφόμενων φοιτητών, μέγεθος, γεωγραφική διασπορά, αποθεματικό κ.ά.), ενώ προβλέπεται πρόσθετη μόνο σε όσα ΑΕΙ ανταποκρίνονται σε οριζόμενους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων (σχέση αποφοίτων/εισερχομένων, ερευνητική αριστεία, διεθνοποίηση κ.ά.).

4. ΣπουδέςΘεσπίζονται τρεις κύκλοι σπουδών (τριετής προπτυχιακός, μονοετής μεταπτυχιακός, εξάμηνος διδακτορικός) και ένας σύντομος (διετής). Τα μαθήματα αντιστοιχούν σε πιστωτικές μονάδες (60 για κάθε έτος). Οι φοιτητές μπορούν να μεταφέρουν μαθήματα και αντίστοιχες μονάδες από άλλα τμήματα ή και Ιδρύματα. Εισάγονται προγράμματα, υποχρεωτικά σε μια

ξένη γλώσσα. Προβλέπονται δίδακτρα σε μεταπτυχιακά, αλλοδαπούς φοιτητές, ειδικά προγράμματα (ΔΒΜ). Προβλέπονται κατατακτήριες για την πρόσβαση σε ΑΕΙ από «ανώτερες σχολές διετούς και υπερδιετούς φοίτησης».

5. Διάρκεια φοίτησηςΗ κανονική φοίτηση είναι ο ελάχιστος αναγκαίος χρόνος για τη λήψη πτυχίου συν τέσσερα εξάμηνα (ν + 2) και για τους μερικής φοίτησης (εργαζομένους αποδεδειγμένα πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα) ο διπλάσιος ελάχιστος (2ν). Μετά το τέλος της κανονικής φοίτησης χάνεται η φοιτητική ιδιότητα. Το ίδιο και για όσους δεν εγγράφονται για δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Διορία στους «αιώνιους» να αποφοιτήσουν μέχρι το 2013 - 2014.

6. ΔιδάσκοντεςΟρίζονται τρεις βαθμίδες (καθηγητές, αναπληρωτές, επίκουροι), αξιολογούνται ανά πενταετία. Στις επιτροπές κρίσης τουλάχιστον ένας καθηγητής εξωτερικού.

7. Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) εντός των ΑΕΙΑναλαμβάνει τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά, την «αξιοποίηση και διαχείριση» όλων των πόρων του ΑΕΙ (πλην των δημόσιων) και την αναζήτηση νέων. Στην ευθύνη του και η φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση).

8. ΣυγχωνεύσειςΑπό Σεπτέμβριο ξεκινούν σαρωτικές συγχωνεύσεις, κατατμήσεις, μετονομασίες και καταργήσεις ΑΕΙ και σχολών βάσει οικονομικο-κοινωνικών κριτηρίων και αποδόσεων.

Page 19: Unipress 2011-2012

19 U n i P r e s s

Page 20: Unipress 2011-2012

20 U n i P r e s s

Page 21: Unipress 2011-2012

21 U n i P r e s s

Page 22: Unipress 2011-2012

22 U n i P r e s s

Page 23: Unipress 2011-2012

23 U n i P r e s s

Ο χορός είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Τον αναγνωρίζουν σαν τον πιο άμεσο τρόπο έκφρασης του συναισθήματος. Ο χορευτής αισθάνεται χορεύοντας μια ευχαρίστηση, μια χαρά οργανική, που προέρχεται από την κίνηση. Ο χορός, χάρη στον ρυθμό και την ιδιορρυθμία του, αποτελεί μέρος της ύπαρξής μας.

Για αυτό, προτού θεωρηθεί τέχνη, είχε προορισμό πιο ζωτικό. Είναι λοιπόν ανάγκη ο χορός για τον άνθρωπο και σαν ανάγκη πρωτοεμφανίζεται. Ανάγκη βασική, που πηγάζει από μέσα του, από το βάθος της ψυχής του και που εκφράζει τις αδυναμίες, τις ανησυχίες, τους φόβους του, τις χαρές του ή τις πίκρες του. Η κίνηση είναι ο τρόπος που εκφράζεται ο άνθρωπος πριν ακόμη μιλήσει.

Page 24: Unipress 2011-2012

24 U n i P r e s s

Μη χάσετε και φέτος το πάρτυ υποδοχής πρωτοετών στο Μώβ που διοργανώνει κάθε

χρόνο στις αρχές του Νοέμβρη το UniPress με πολλές εκπλήξεις και πολλά δώρα για όλους!

Πάρτ

υ σ

το Μ

ΩΒ

Page 25: Unipress 2011-2012

25 U n i P r e s s

Εικό

νες α

πό το

αντ

ίστο

ιχο

πάρτ

υ το

υ 20

10

Page 26: Unipress 2011-2012

26 U n i P r e s s

‘’Πόλη των γραμμάτων και των τεχνών’’Κτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, η πόλη των Ιωαννίνων, και πρωτεύουσα της Ηπείρου, είναι μια γραφική πόλη, που συμπλέει με τον πολιτισμό και συνδυάζει μια μακραίωνη ιστορία αλλά και μια κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα και άνθηση. Αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς πολλών επισκεπτών.Όχι τυχαία, φέρει την προσωνυμία «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών», αφού ανέδειξε μεγάλες μορφές και στα γράμματα και στις τέχνες, με πανελλήνια, και όχι μόνο, εμβέλεια. Η συμβολή τους, δε, στην αναγέννηση της χώρας μας ήταν τεράστια. Διεύρυναν τους πνευματικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες, επέδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωση ιδεών και τάσεων και συντέλεσαν στην ανάπτυξη και εδραίωση του ελληνικού αλλά και πολλές φορές του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τα παραδοσιακά κτίσματα, τα μουσεία, το Κάστρο, το υπαίθριο θέατρο Φρόντζου, μέσα στο αισθητικό δάσος της πόλης και ένας μεγάλος αριθμός σημείων της πόλης, με έντονη ιστορική και πολιτιστική αξία αποτελούν εξαίρετα δείγματα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής. Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας, που μέχρι και σήμερα κατοικείται, φαινόμενο σπάνιο παγκοσμίως, είναι ολόκληρο ένα αξιοθέατο με τις εκκλησίες του και ό,τι απέμεινε από το σεράι του Αλή Πασά. Το Πανεπιστήμιο, από τα καλύτερα της Ευρώπης, τα Νοσοκομεία, το ναυταθλητικό κέντρο και μια πληθώρα άλλων κτηρίων που φιλοξενούν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο μαρτυρούν την εξέλιξη της πόλης στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και την προσπάθειά της να καταστεί κοιτίδα ανάπτυξης και ζωντάνιας, συγκεράζοντας το παλαιό με το νέο, το παραδοσιακό με το σύγχρονο

Η λίμνηΤο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων στολίζεται με τη θαυμάσια λίμνη Παμβώτιδα που εκτείνεται σε επιφάνεια 23 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 470 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η λίμνη σχηματίστηκε το 10.000 π.Χ. Το βάθος της κυμαίνεται από 3 - 12 μέτρα και έχει περίμετρο 33 χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο πλάτος της είναι 5 χιλιόμετρα και το μήκος της είναι 7,5 χιλιόμετρα. Στη δυτική όχθη της εκτείνεται η πόλη των Ιωαννίνων.Είναι η πιο σημαντική λίμνη της Ηπείρου. Στους καλαμιώνες της δημιουργήθηκε εξαιρετικός υγροβιότοπος. Οι ολοφώτιστοι Λυγγιάδες αντιφεγγίζονται στα νερά της που συγκεντρώνονται από τους γύρω χείμαρρους και τις πηγές που αναβλύζουν (Ντραμπάτοβας κ.λ.π.). Τα περισσεύματα των νερών της διοχετεύονται με τον αύλακα της Λαψίστας στον ποταμό Καλαμά.Οι ψαράδες του Νησιού ψαρεύουν με τις βάρκες τους ψάρια, χέλια και βατράχια στη λίμνη, ενώ κάθε χρόνο φιλοξενεί τα ναυταθλήματα της κωπηλασίας και του θαλασσίου σκι (βαλκανικοί κωπηλατικοί αγώνες κ.α.).Το 1434 ο Ντουραχάν πασάς της Ρούμελης πέρασε με το στρατό του πάνω από την παγωμένη λίμνη, νομίζοντας την για ξηρά. Ο ίδιος το απέδωσε σε θαύμα και έχτισε τη χριστιανική μονή Ντουραχάνης. Στα νερά της Παμβώτιδας ο Αλή Πασάς έπνιξε την κυρά Φροσύνη και 16 άλλα κορίτσια.Τα έτη 1888, 1928, 1958 και 1992 η λίμνη πάγωσε σε βαθμό που οι κάτοικοι του Νησιού κυκλοφορούσαν με τα πόδια ή με ποδήλατα από και προς την πόλη πάνω στην παγωμένη λίμνη!Απολαύστε την Παμβώτιδα πηγαίνοντας με τα ωραία καραβάκια στο πανέμορφο νησί της ή κάνοντας το γύρο της με το αυτοκίνητο σας.

Πόλη & ΑξιοθέαταΚάστρο, Νησί, λίμνη. Ιστορία και μύθοι. Η κυρα-Φροσύνη και η κυρα-Βασιλική. Ο Αλή Πασάς και οι φοιτητές. Η οδός Ανεξαρτησίας και τα δεκάδες εμπορικά. Τα Ιωάννινα προβάλλουν μέσα απ΄ τη φθινοπωρινή ομίχλη και σας καλωσορίζουν. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι μια πόλη ιδανική για περιήγηση αλλά και για... μετεγκατάσταση!

Ιωάννινα:

Page 27: Unipress 2011-2012

27 U n i P r e s s

Το ΝησίΤο νησί Παμβώτιδας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας της πόλης των Ιωαννίνων: έχει συνδεθεί με την ιστορία και το θάνατο του Αλή Πασά.Ήδη, όμως, από τη Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο μαρτυρείται οργανωμένη ζωή πάνω στο νησί, με επίκεντρο τα οχτώ μοναστηριακά συγκροτήματα. Η Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών (1292), η Μονή του Αγίου Νικολάου, επίσης Ντίλιου ή Στρατηγοπούλου, η Μονή Ελεούσης ή Αγίου Νικολάου των Γκιουμάτων (15ος αιώνας), η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, συγκροτήματα που βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, ή ακόμα η Μονή Προφήτη Ηλία στην κορυφή του λόφου, η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τέλος η Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Στα κελιά του τελευταίου αυτού μοναστηριού σώζονται οι τρύπες από τις σφαίρες που ρίχτηκαν εναντίον του Αλή Πασά, όταν αυτός προσπάθησε να διασωθεί από την πολιορκία του Χουρσίτ Πασά.Στις Μονές αυτές και ιδιαίτερα στη Μονή Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, διατηρούνται εξαιρετικής τέχνης μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην παραπάνω Μονή εικονίζονται επτά ολόσωμοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας, Πλάτων, Σόλων, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Θουκιδίδης, Απολλώνιος και Χείλων.Σήμερα, το νησί κατοικείται, φαινόμενο σπάνιο παγκοσμίως, από 100 περίπου οικογένειες οι οποίες ασχολούνται με τον τουρισμό και το ψάρεμα.Η σύνδεσή του με την πόλη των Ιωαννίνων, γίνεται με καραβάκια, που εκτελούν ημερήσια δρομολόγια ανά μισή ώρα το καλοκαίρι και ανά μία ώρα το χειμώνα. Στο Νησί υπάρχουν γραφικά καταστήματα λαικής τέχνης και εστιατόρια που σερβίρουν ψάρια, χέλια, βατραχοπόδαρα κ.λ.π. Αποτελεί πόλο τουριστικής ανάπτυξης των Ιωαννίνων.

Το κάστροΤο κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στον Αλή Πασά ο οποίος ξαναχτίζει το κάστρο το 1815 σχεδόν εκ θεμελίων. Η πρόσβαση στο κάστρο μέχρι και το 1913, ήταν δυνατή μόνο αν από το εσωτερικό κατέβαζαν τη σκάλα σύνδεσης, που ένωνε

τον εξωτερικό κόσμο με το κάστρο και αυτό γιατί η λίμνη και η υδάτινη τάφρος ακουμπούσαν τα τείχη.Από την κεντρική πύλη, στην οποία οι Τούρκοι απαγχόνισαν το νεομάρτυρα Γεώργιο, πολιούχο των Ιωαννίνων, μπαίνουμε στο χώρο του κάστρου. Η πύλη αυτή είναι στο τέλος της οδού Αβέρωφ.Επάνω από την κεντρική πύλη διακρίνουμε το οικόσημο του Αλή Πασά. Στη δεξιά πλευρά, υψώνεται πιο πάνω από το τείχος ο πύργος που χτίστηκε επί τουρκοκρατίας για το «Βενετσιάνικο» ρολόϊ του Κάστρου. Το ρολόϊ αυτό το αχρήστευσαν οι Ιταλοί το 1917 και αντικαταστάθηκε πρόσφατα από Γιαννιώτες.Τα στενά του δρομάκια μας οδηγούν στο λόφο που βρίσκεται το τζαμί του Ασλάν Πασά στη βόρεια ακρόπολη. Χτίστηκε το 1618 από τον ομώνυμο Πασά σε ανάμνηση της συντριβής της επανάστασης του Διονυσίου Φιλόσοφου (1611).Δεσπόζει στο ομορφότερο ίσως σημείο της πόλης με θέα προς τη λίμνη, το νησί και την ίδια την πόλη. Στη θέση που καταλαμβάνει σήμερα το τζαμί, ήταν ο ναός του Αγ. Ιωάννου του προδρόμου που καταστράφηκε το 1611. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο. Δεξιά και αριστερά, καθώς αρχίζει ο ανηφορικός δρόμος, συναντούμε πολλά κτίσματα της τουρκοκρατίας.Στα δεξιά μας συναντάμε τα Τούρκικα λουτρά (χαμάμ), χτισμένα με ιδιόμορφη αρχιτεκτονική (σε σχήμα σταυρού, με θολωτό τρούλο). Περιελάμβαναν αποδυτήρια, χώρους λουτρών, και αναπαυτήριο. Τα λουτρά αποτελούσαν χώρο επικοινωνίας, ιδίως για τις γυναίκες, για τις οποίες προβλέπονταν και ειδική προετοιμασία για το λουτρό.Στ’ αριστερά μας το γνωστό Σουφαρί Σαράϊ. Ήταν διόροφο κτίριο, με πέτρινη εξωτερική σκάλα και ξύλινη στέγη. Πρόκειται για το στρατόπεδο του Αλή πασά, όπου εκπαιδεύτηκαν και οι πρωταγωνιστές του ‘21(Οδ. Ανδρούτσος, Καραισκάκης, Μ. Μπότσαρης, Αθ. Διάκος, κ.α.).

Page 28: Unipress 2011-2012

28 U n i P r e s s

Η τούρκικη βιβλιοθήκη που κτίστηκε στις

αρχές του 19ου αιώνα περιλαμβάνει αίθουσα με τ ε τ ρ ά γ ω ν ο διάδρομο και δύο δωμάτια στις άκρες.

Είναι εξαιρετικής τέχνης οι θολωτές

στέγες, σώζεται άθικτη, μόνο που δεν

διεσώθησαν βιβλία ή χειρόγραφα.

Αφήνοντας τη βόρεια ακρόπολη, πηγαίνουμε στο εσωτερικό φρούριο, στο Ιτς Καλέ. Πρίν μπούμε στο χώρο αυτό, βρίσκουμε τον πλάτανο όπου μαρτύρησε ο αρχηγός της κλεφτουριάς Κατσαντώνης, το 1807.Η πύλη διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι επιβλητική. Πάνω από το τόξο της υπήρχαν ανάγλυφα δύο λιοντάρια με τη λέξη «Ασλάν» που εκλάπησαν.Στο βάθος αριστερά, υψώνεται το Φετιχιέ τζαμί που κτίστηκε το 1618 στη θέση της χριστιανικής εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Πλάι από το τζαμί, σώζεται η μαρμάρινη βάση του οικογενειακού τάφου του Αλή πασά. Είναι θαμένο μόνο το ακέφαλο κορμί του και η γυναίκα του Εμινέ.Το κεφάλι του έχει ταφεί στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τα παιδιά του, Μουχτάρ, Βελή, Σαλίχ και Μεχμέτ, που εκτελέστηκαν κατά διαταγή του σουλτάνου. Το ωραίο σιδερένιο κιγκλίδωμα το έκλεψαν στην κατοχή. Στη θέση όπου είναι το Βυζαντινό μουσείο λειτουργει από το 1995, ήταν το σαράϊ του Αλή πασά, που το έχτισε το 1789 και το είχε διοικητικό κέντρο, που κάηκε ολοσχερώς το 1870.Δεξιά από το Βυζαντινό μουσείο, βρίσκονται τα ερείπια από το χαρέμι του Αλή πασά. Ο πύργος του Βοημούνδου (προμαχώνας) είναι από τα λίγα μεσαιωνικά οικοδομήματα που διασώθηκαν. Φέρει το όνομα του Νορμανδού κατακτητή των Ιωαννίνων (1082 μ.χ.). Επί τουρκοκρατίας στέγαζε τις οικονομικές υπηρεσίεςΣτή Νότια Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων κοντά στον πύργο του Βοημούνδου και σε επαφή με το ναό των Αγίων Αναργύρων, σώζονται οι ιστορικές αποθήκες μπαρουτιού του Αλή Πασα.

Μουσείo Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου ΒρέλληΣτο 14ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, κοντά στο Μπιζάνι, βρίσκεται το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου, σε φυσικό μέγεθος και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές της νεώτερης κυρίως ιστορίας. Τρεις οι θεματικές ενότητες του Μουσείου: η Προεπαναστατική περίοδος (το Κρυφό Σχολειό, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το μαρτύριο του Διονυσίου Σκυλοσόφου κ.α.), γεγονότα του 1821 (οι Κλέφτες, ο θάνατος του Αλή πασά κ.α.) και εικόνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (οι γυναίκες της Πίνδου κ.α.).Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη. Τηλ. 26510-92128 ώρες λειτουργίας 10:00π.μ.-16:00μ.μ. για τη χειμερινή περίοδο και 09:30π.μ.-17:00μ.μ. για τη θερινή περίοδο. Διεύθυνση στο Internet: http://www.vrellis.org/gr/homegr.html

Αρχαιολογικό Μουσείο ΙωαννίνωνΤο Μουσείο κατασκευάστηκε στο διάστημα 1963-66 με σχέδια του αρχιτέκτονα ‘Αρη Κωνσταντινίδη. Λειτουργεί για το κοινό από την 1/8/1970. Διαθέτει πέντε αίθουσες και δύο αίθρια. Οι αίθουσες Α, Β και Γ περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα από τον ευρύτερο χώρο της Ηπείρου. Η αίθουσα Δ ήταν αφιερωμένη στη βυζαντινή, μεταβυζαντινή και λαϊκή τέχνη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, αλλά τώρα παραμένει κλειστή. Τα δύο αίθρια περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές από αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Η αίθουσα Ε φιλοξενεί προσωρινά έργα ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα.Ο οδηγός του Μουσείου Ιωαννίνων συντάχθηκε από την Ιουλία Βοκοτοπούλου και κυκλοφόρησε το 1973. Το Μουσείο φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, ενώ στις δραστηριότητές του συμπεριλαμβάνονται διοργανώσεις διαλέξεων. Οι Συλλογές που περιλαμβάνει το Μουσείο είναι: • Ευρήματα παλαιολιθικών θέσεων (Κοκκινόπηλος, Ασπροχάλικο, Καστρίτσα) • Ευρήματα ανασκαφών Δωδώνης (Ιερό, Θέατρο, κ.τ.λ.) • Ευρήματα ανασκαφών Νεκρομαντείου Αχέροντα (Ιερό) • Ευρήματα ανασκαφών Βίτσας (Οικισμός και Νεκροταφεία) • Θησαυροί Βοτονοσίου, Καταμάχης και Στεφάνης • Ευρήματα ανασκαφών Πανεπιστημιούπολης Δουρούτης (Τάφοι) • Ευρήματα ανασκαφών Μερόπης-Παλαιοπύργου Πωγωνίου (Τύμβοι) • Ευρήματα από το Μιχαλίτσι • Συλλογή νομισμάτων διαφόρων θέσεων και περιόδων • Ευρήματα διαφόρων τόπων.Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Τηλ. 2651-33357, 31908, 25490

Βυζαντινό Μουσείο ΙωαννίνωνΤο κεντρικό κτίριο του Μουσείου κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960 ως Βασιλικό περίπτερο στο χώρο της εσωτερικής ακρόπολης του Κάστρου των Ιωαννίνων. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1995. Η συλλογή αργυροχοΐας στεγάζεται σε κτίριο της ακρόπολης του 19ου αιώνα. Προβλέπεται η επέκταση του Μουσείου και σε άλλα κτίρια της ακρόπολης.Οι συλλογές που περιλαμβάνει είναι: • Συλλογή παλαιοχριστιανικών & βυζαντινών γλυπτών. • Συλλογή ανασκαφικών ευρημάτων από την Αρτα. • Συλλογή κεραμεικών. • Συλλογή βιβλίων και παλαιοτύπων. • Συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων. • Συλλογή αργυροχοΐαςΒυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων. Τηλ. 2651-25989, 39580.

Μουσείο ΑργυροχρυσοχοϊαςΒρίσκεται παραπλεύρως του Βυζαντινού Μουσείου.Σε αυτό εκτίθενται χάλκινα σκεύη, αντικείμενα και κοσμήματα της μικροτεχνίας και ΑργυροχρυσοχοΙας.Η έκθεση στεγάζεται στο λεγόμενο Θησαυροφυλάκιο.

ΔωδώνηΤο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο

Page 29: Unipress 2011-2012

29 U n i P r e s s

Page 30: Unipress 2011-2012

30 U n i P r e s s

καλοδιατηρημένα θέατρα του αρχαίου κόσμου, χωρητικότητας 17.000 θεατών, βρίσκεται 22χλμ νοτίως των Ιωαννίνων.Τα αρχαιότερα ευρήματα της ανάγονται στην πρωτοελλαδική εποχή (2.600-2.000 π.Χ.). Οι κάτοικοί της λατρεύουν τη περίοδο εκείνη τη Θεά Γη. Αργότερα, οι Έλλοπες, δωρικό φύλλο, κατοικούν κατά τη μεσοελλαδική περίοδο την περιοχή της Δωδώνης.Στα Ομηρικά Έπη και πιο συγκεκριμένα στην Ιλιάδα, αναφέρονται

ως γένος στην υπηρεσία του “Δωδωναίου Δία”.Τον 4ο αιώνα π.χ. χτίζεται μικρός ναός, προς τιμή του Δία, και το Πρυτανείο για τους Ιερείς, που ήταν αφιερωμένοι στη λατρεία του πατέρα των Θεών και έδιναν τους χρησμούς σε έλληνες και ξένους προσκυνητές.Τον 3ο αιώνα π.χ. ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρος χτίζει νέο

μεγάλο ναό του Δία, το ναό του Ηρακλή και το θέατρο. Ο Αιτωλός στρατηγός Δωρίμαχος, καταστρέφει το ιερό της Δωδώνης το 319. Χάρη στο Φίλιππο τον Ε’ ανοικοδομούνται τα ιερά και το θέατρο. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή το θέατρο μετατρέπεται σε αρένα θηριομαχίας ενώ κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας του Μεγ. Θεοδοσίου το ιερό της Δωδώνης, όπως και τα άλλα ιερά της αρχαιότητας κλείνουν.Με το πέρασμα των αιώνων τα νερά που κατεβαίνουν από τους γύρω λόφους θα καλύψουν τον αρχαιολογικό χώρο.Ώσπου το 1874 πραγματοποιούνται οι πρώτες ανασκαφές από τον Ηπειρώτη πολιτικό Κ. Καραπάνο. Το 1921 οι ανασκαφές θα συνεχιστούν από τον καθηγητή Γ. Σωτηριάδη.Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου και μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ο αρχαιολόγος Δημ. Ευαγγελίδης με βοηθό του τον Σωτήρη Δάκαρη φέρνουν στο φως σπουδαία ευρήματα. Ανάμεσα στο 1960-1963 ο αείμνηστος καθηγητής αρχαιολογίας Σωτ. Δάκαρης μαζί με τους βοηθούς του συνεχίζει τις ανασκαφές και αναστηλώνει το αρχαίο θέατρο και άλλα κτίρια.Κάθε καλοκαίρι, στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Ηπειρωτικά”, ξανακούγεται ο λόγος των αρχαίων Ελλήνων δραματουργών. Αρχαίες Ελληνικές Τραγωδίες ζωντανεύουν ξανά μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον τόσο του Αρχαίου Θεάτρου όσο και των υπόλοιπων αρχαίων μνημείων.Διεύθυνση Δήμου Δωδώνης στο Internet : http://www.ddodoni.gr

Page 31: Unipress 2011-2012

31 U n i P r e s s

[epi

rusc

opyr

ight

.gr]

Page 32: Unipress 2011-2012

32 U n i P r e s s

Το σπήλαιο ΠεράματοςΈνα από τα σπουδαιότερα σπήλαια

του κόσμου βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων

μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης

των Ιωαννίνων. Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν ήδη γνωστή

από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1940 μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των κατοίκων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τους Ιταλούς. Το 1945 πραγματοποιείται η πρώτη επιστημονική-χαρτογράφηση από το γνωστό ζεύγος σπηλαιολόγων Άννας και Ιωάννη Πετρόχειλου, οι οποίοι είχαν εξερευνήσει και άλλα γνωστά σπήλαια της Ελλάδας. Ανήκει στα οριζόντια σπήλαια με μήκος διαδρομών στο 1 χλμ. Οι διάφοροι σχηματισμοί των σταλαγμιτών και σταλακτιτών, ο πλούτος και ο συνδιασμός των χρωμάτων δημιουργούν μια αξεπέραστη φυσική ομορφιά. Συγκοινωνία: Αστικό ΚΤΕΛ, γραμμή Ιωαννίνων-Περάματος με αφετηρία δίπλα στο ρολόι.Ώρες λειτουργίας : 8:00-19:00 καθημερινά.Τηλέφωνο : 26510-81521

ΖωσιμάδεςΟι Ζωσιμάδες (ή αδελφοί Ζωσιμά) υπήρξαν έμποροι και εθνικοί ευεργέτες που κατάγονται από το χωριό Γραμμένο Ιωαννίνων.Ήταν τα εξής έξι αδέλφια:• Ιωάννης Ζωσιμάς (1752-1771)• Αναστάσιος Ζωσιμάς (1754-1828)• Νικόλαος Ζωσιμάς (1758-1842)• Θεοδόσιος Ζωσιμάς (1760-1793)• Ζώης Ζωσιμάς (1764-1828)

• Μιχαήλ Ζωσιμάς (1766-1809)Ήταν παιδιά του Παναγή Ζωσιμά, εμπόρου που εργαζόταν στα Ιωάννινα.Ο Νικόλαος, ο Θεοδόσιος και ο Μιχάλης το 1785 ξεκινούν την εμπορική τους σταδιοδρομία στο Λιβόρνο της Ι τ α λ ί α ς , ενώ ο Ιωάννης, ο Αναστάσιος, ο Ζώης στη Νίζνα της σημερινής Ουκρανίας και αργότερα στη Μόσχα. Η Νίζνα εκείνη την εποχή ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο ευρωπαϊκών και ασιατικών προϊόντων.Τα πρώτα χρόνια της εμπορικής τους δραστηριότητας ήταν αρκετά επίπονα, αλλά γρήγορα κατάφεραν να ορθοποδήσουν.Με τον θάνατο του Θεοδόση, ο οποίος τους άφησε διαθήκη να ενισχύσουν τις σχολές των Ιωαννίνων, διέθεσαν αστρονομικά ποσά για την σύσταση και την λειτουργία σχολείων και δημόσιων βιβλιοθηκών. Το 1799 χρηματοδότησαν την έκδοση πολλών βιβλίων. Μεγάλο ποσό διοχετεύτηκε για την «Ελληνική Βιβλιοθήκη» του Αδαμάντιου Κοραή. Στα Ιωάννινα συνέβαλλαν με τα υπέρογκα ποσά που διέθεσαν στην ανέγερση πτωχοκομείου, ορφανοτροφείου, και σχολείου στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.Το 1820 με το θάνατο του Ζώη χορηγήθηκε χρηματικό ποσό για την ανέγερση της Ζωσιμαίας σχολής, σχολείο που αποτέλεσε το κέντρο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης μυούνται στην Φιλική Εταιρεία και στηρίζουν οικονομικά τον αγώνα, τόσο στην Μολδοβλαχία όσο και στον ελληνικό χώρο.Στα ευεργετήματά τους περιλαμβάνονται και η ίδρυση Νομισματικού Μουσείου στην Αθήνα, με δωρεά της προσωπικής τους συλλογής σε αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά νομίσματα και η ανέγερση ορφανοτροφείου στην Πάτμο.

Page 33: Unipress 2011-2012

33 U n i P r e s s

[epi

rusc

opyr

ight

.gr]

Page 34: Unipress 2011-2012

34 U n i P r e s s

Page 35: Unipress 2011-2012

35 U n i P r e s s

Page 36: Unipress 2011-2012

36 U n i P r e s s

...από το 1875

Η Στοά Λούλη κτίστηκε το 1875 και οι αψίδες στην είσοδό της μεταφέρθηκαν από την Ιταλία. Αρχικά η στοά λειτούργησε ως χάνι, στο οποίο κατέλυαν οι άνθρωποι από τα χωριά, όταν παρέμεναν στα Γιάννενα.Σιγά-σιγά το χάνι έγινε σημείο-κόμβος, όπου συγκεντρώνονταν άνθρωποι από όλη την Ήπειρο, για να ξεκινήσουν το

μεγάλο, για την εποχή, ταξίδι τους για την Αθήνα. Η συνεχής κίνηση τόσων ανθρώπων είχε σαν αποτέλεσμα τη μετατροπή της Στοάς, σε εμπορικό κέντρο της εποχής. Πρώτοι ανάπτυξαν εμπορική δραστηριότητα στη Στοά, Εβραίοι έμποροι των Ιωαννίνων, οι οποίοι λειτούργησαν καταστήματα για υφάσματα και δέρματα.Η φήμη για τα κασμίρια του Μερκάδη φέρνει σιγά-σιγά εμπόρους από όλη την Ελλάδα. Στην είσοδο της Στοάς λειτούργησε η πρώτη τράπεζα στη Β.Δ. Ελλάδα, με την ονομασία “Bank de Othomanic”, τη διαχείριση της οποίας είχαν οι Τούρκοι. Ακριβώς πάνω από την τράπεζα λειτούργησε χοροδιδασκαλείο, μέσα από το οποίο εμφανίστηκαν, στο γιαννιώτικο κοινό, οι πρώτοι καλλιτέχνες εξ Αθηνών.Επίσης, μέσα στη Στοά, πουλήθηκαν οι πρώτες εφημερίδες από την Αθήνα. Σύμφωνα με αφηγήσεις, στην είσοδο της Στοάς, στεκόταν ένας Τούρκος, ο οποίος έδινε την ευχή του σε όποιον ήθελε να πάρει νερό από το πηγάδι, στο κέντρο της Στοάς, το οποίο λέγεται, ότι ήταν το καλύτερο της πόλης.Η φθίνουσα πορεία και η σταδιακή εγκατάλειψη της Στοάς, αρχίζει με το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάπτυξη, εμπορικά, άλλων συνοικιών της πόλης. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, στη Στοά λειτούργησαν, κατά βάση, σιδηρουργεία, οινοποιείο, ξυλουργεία και αποθηκευτικοί χώροι διαφόρων χρήσεων.Όπως γίνεται αντιληπτό, η Στοά, για 130 χρόνια, λειτούργησε πάντοτε ως Πολυχώρος και η ταπεινή μας φιλοδοξία είναι, με σεβασμό στην εργασία των παλιών μαστόρων και στην ιστορική της πορεία, να την αναδείξουμε πάλι ως Πολυχώρο - σημείο αναφοράς της πόλης.

Page 37: Unipress 2011-2012

37 U n i P r e s s

[epi

rusc

opyr

ight

.gr]

Page 38: Unipress 2011-2012

38 U n i P r e s s

Κατά τη διάρκεια...

των σπουδών μας έχουμε την ευκαιρία πέρα από καινούριους φίλους να

γνωρίσουμε και νέους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Άλλωστε φοιτητικοί

σύλλογοι και παρατάξεις πραγματοποιούν ολιγοήμερες εκδρομές εντός

και εκτός πόλης κάθε χρόνο. Οργανωμένα ή μόνοι σας, με φίλους ή με το

ταίρι σας, εμείς σας παραθέτουμε κάποια tips για προορισμούς που θα

συναντήσετε ώστε να κάνουμε το ταξίδι σας ακόμη πιο όμορφο!

The truth is out there…

Φτιάξε Βαλίτσα!

Ταξί

δι

Page 39: Unipress 2011-2012

39 U n i P r e s s

Μέτσοβο• Προτιμήστε περίοδο που θα έχει χιόνι (Γενάρης-Φλεβάρης)• Δωμάτιο με τζάκι• Επίσκεψη στις πηγές Αώου • Επίσκεψη στον Αβερώφειο κήπο• Φαγητό στο Νιάου (Ανήλιο Μετσόβου)• Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο• Βόλτα με τα μηχανάκια χιονιού• Δοκιμάστε οπωσδήποτε κοντοσούβλι• Αγορά τοπικών προιόντων χυλοπίτες-γλυκά του κουταλιού

Τζουμέρκα-Πράμαντα• Διαμονή στο καταφύγιο στα Πράμαντα• Πεζοπορία σε πανέμορφα μονοπάτια• Βόλτα με άλογα• Ράφτινγκ και καγιάκ στον Άραχθο• Ψάρεμα στον Καλλαρύτικο• Φαγητό στην ταβέρνα του κ. Μπούτζα• Δοκιμάστε το ντόπιο τσίπουρο• Ποτό το βράδυ στο Super Pramadise

Ζαγοροχώρια• Πιο κοντά στην πόλη τα χωριά Ασπράγγελοι, Βίτσα, Κήποι, Μονοδέντρι • Δείτε τα ιστορικά γεφύρια της περιοχής• Βόλτα στη χαράδρα του Βίκου• Υπαίθριες δραστηριότητες όπως trekking, mountain bike, ορειβασία, κανό καγιάκ• Βόλτα σε Δρακόλιμνη-Πάπιγκο• Σκάλα του Βραδέτου• Δοκιμάστε τις παραδοσιακές πίτες στο Μονοδέντρι

inout

Πράγα• Καφέ απέναντι από το αστρονομικό ρολόι• Ανεβείτε στην κορυφή του, όλη η Πράγα στα πόδια σας• Λουκάνικα από τις καντίνες στο δρόμο, ζεστό κρασί με μπαχαρικά ή ζεστή σοκολάτα• Jazz clubs και μπυραρίες στην παλιά πόλη U Pa-vouka, U-Zlate-Konvice• Νυχτερινή βόλτα στα σοκάκια• Μαύρο θέατρο• Φωτογραφίες στη γέφυρα του Καρόλου• Ανεβείτε στην καστροπολιτεία της Πράγας• Επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο• Επίσκεψη στο Κάρλοβυ Βάρυ

Κωνσταντινούπολη• Προτιμήστε ταξίδι με λεωφορείο• Διαμονή στην πλατεία Ταξίμ• Επίσκεψη στα Πριγκηπονήσια• Εκδρομή στην Προύσα• Κρουαζιέρα στο Βόσπορο• Ψώνια στην σκεπαστή αγορά Καπαλί Τσαρσί• Δοκιμάστε όλα τα φαγητά και τα γλυκά στον πεζόδρομο του Πέραν• Ψητά κάστανα από τους πλανόδιους• Μπακλαβαδάκια για την επιστροφή• Χαμάμ στο Σουλτάν Αχμέτ• Στα χανουμάκια δεν ξεττρελαθήκαμε

Page 40: Unipress 2011-2012

40 U n i P r e s s

Μάλλον θα αρχίσει μόνο του γιατί εμείς παίρνουμε ρεπό! Δεν νομίζετε ότι χρειαζόμαστε λίγες διακοπές ακόμα; Πολλές φορές οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια. Η έλλειψη ύπνου, το

άγχος, το διάβασμα, τα συνεχή ξενύχτια, τα ποτά, οι ασθένειες και φυσικά η κακή διατροφή είναι οι σημαντικότερες αιτίες που προκαλούν κόπωση (και φυσικά και η εξεταστική!). Ακόμα και οι ελαφριές μορφές εξασθένησης είναι εξίσου αρνητικές τόσο για την ψυχολογική όσο και για τη σωματική μας υγεία και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούνται. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μάλιστα, που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, 1 στους 5 ανθρώπους αισθάνεται κουρασμένος κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιήσει όλες του τις δραστηριότητες, πόσο μάλλον να πάει στη σχολή του, ενώ κάποια άτομα αισθάνονται κουρασμένα, όχι μόνο κατά περιόδους, αλλά συνεχώς!Ευτυχώς όμως, το σώμα μας είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, που σημαίνει, ότι αν αρχίσουμε να προσέχουμε τη διατροφή μας μετά από περιόδους κόπωσης, σίγουρα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Με ποιόν τρόπο θα το καταφέρουμε αυτό;Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να καταπολεμήσουμε φυσικά την κόπωση, είναι να καταναλώνουμε τροφές, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με ενέργεια.

Αναλυτικότερα:Για γρήγορη τόνωσηΕάν θέλουμε να αποκτήσουμε γρήγορα ενέργεια, η ιδανικότερη πηγή είναι οι υδατάνθρακες,οι οποίοι συσσωρεύονται στους μυς και στο συκώτι μας και τους βρίσκουμε στις παρακάτω τροφές.• Λαχανικά• Δημητριακά ολικής αλέσεως• 100% φρέσκοι χυμοί• Φρέσκα φρούτα• Αποξηραμένα φρούταΌταν είμαστε λοιπόν πραγματικά κουρασμένοι και θέλουμε κάτι να μας τονώσει, καλό είναι να επιλέξουμε ένα φρέσκο φρούτο, αντί ένα αναψυκτικό, γιατί με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός μας θα λάβει, όχι μόνο τους απαραίτητους υδατάνθρακες, αλλά πολύτιμες ίνες, βιταμίνες, καθώς και πολλά θρεπτικά στοιχεία.Επίσης, είναι καλό όταν επισκεπτόμαστε το supermarket να προτιμούμαι φρούτα και λαχανικά εποχής, όπως μαρούλι,

Θέλω ξεκούραση... Θέλω πάλι Διακοπές...

Τέλος διακοπών και το πρώτο φοιτητικό σας εξάμηνο αρχίζει!

Unip

ress

Συμ

βουλ

ές

Δια

τροφ

ής

Κουράστηκα!

Page 41: Unipress 2011-2012

41 U n i P r e s s

καρότο, μήλα, σταφύλια, αχλάδια κ.λ.π. και προϊόντα δημητριακών, ζυμαρικών και σπόρων ολικής άλεσης και όχι από αποφλοιωμένο αλεύρι.

Για τόνωση με διάρκειαΣε αυτήν την περίπτωση πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει ισορροπία στις τροφές που λαμβάνουμε, γιατί διαφορετικά το σώμα μας απορροφά τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Με λίγα λόγια, μπορούμε να τρώμε τροφές με τα παραπάνω συστατικά, ταυτόχρονα, αλλά το σώμα μας να τα επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα, η πέψη των υδατανθράκων αρχίζει μόλις τους βάλουμε στο στόμα μας, των πρωτεϊνών μόλις φτάσουν στο στομάχι μας, ενώ των λιπαρών όταν φτάσουν στο έντερο.Γι’ αυτό λοιπόν, ο συνδυασμός ποικίλων θρεπτικών στοιχείων, συντελεί ώστε η τόνωση του οργανισμού μας να έχει διάρκεια. Μερικοί ιδανικοί συνδυασμοί είναι οι παρακάτω:• Ξηροί καρποί• Ζυμαρικά ολικής άλεσης• Γαλοπούλα • Μαύρο ψωμίΓια παράδειγμα, εάν το πρωί καταναλώσουμε ένα σάντουιτς με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά, το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε μέχρι το μεσημεριανό χωρίς να πεινάσουμε καθόλου. Αντίθετα, αν δεν υπάρχει αυτός ο συνδυασμός των συστατικών το πρωί, δηλαδή αν φάμε μόνο υδατάνθρακες, είναι σίγουρο ότι θα πεινάσουμε μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των επιλογών σε ζωική πρωτεΐνη θα πρέπει να προέρχεται από ψάρι, κοτόπουλο και άπαχο κόκκινο κρέας. Τα αυγά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι επίσης πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης. Αποφύγετε τα καταψυγμένα, παναρισμένα σκευάσματα κοτόπουλου, κρέατος ή χοιρινού γιατί συνήθως είναι πλούσια σε αλάτι και λιπαρά.

Υγρά = αναζωογόνηση• Νερό • Καφές• Χυμοί (χωρίς ζάχαρη)• Πράσινο τσάι• ΓάλαΤο πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι το νερό. Αν ο οργανισμός μας δεν ενυδατώνεται καλά και σωστά, τότε πολλές λειτουργίες του υπολειτουργούν. Μπορεί δηλαδή, το σώμα μας ενώ απλά διψάει, να μας δίνει την εντολή ότι πεινάει. Με λίγα λόγια, η σωματική μας ενέργεια εξαρτάται από όλες τις

λειτουργίες του μεταβολισμού και αυτές για να λειτουργούν σωστά, χρειάζονται άφθονο νερό. Έρευνες μάλιστα, έχουν δείξει ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται 1,5 κε 2,5 λίτρα νερό την ημέρα!Η καφεΐνη από την άλλη, είναι ένα φυσικό συστατικό, το οποίο μας τονώνει, μας αναζωογονεί και μας κρατά πνευματικά σε εγρήγορση. Άρα ένας καφές την ημέρα είναι απαραίτητος! Όμως, καλό είναι να μην τον αναμειγνύουμε με ζάχαρη, κρέμα γάλακτος ή σαντιγί και φυσικά, να τον καταναλώνουμε με μέτρο. Αποφύγετε επίσης την υπερκατανάλωση αεριούχων ποτών, νέκταρ και αλκοόλ.Και φυσικά πρέπει να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας και

την γυμναστική! Όχι υπερβολές, όχι όμως και τεμπελιές. Ένα μισάωρο τρέξιμο, ή μια βόλτα με το ποδήλατο

και διατάσεις, 4 με 5 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητα! Βοηθούν στην καλύτερη

κυκλοφορία του αίματος, μας αναζωογονούν και μας δημιουργούν αίσθημα ευφορίας,

καλή διάθεση και όρεξη για ζωή. Ας κάνουμε τη γυμναστική, μια καλή μας συνήθεια!Μπορούμε λοιπόν να τονώσουμε

τον οργανισμό μας εύκολα και το σημαντικότερο, φυσικά! Και έτσι να

ανταπεξέλθουμε καθημερινά σε κάθε μας συνήθεια, σε κάθε δραστηριότητα!

Page 42: Unipress 2011-2012

42 U n i P r e s s

Page 43: Unipress 2011-2012

43 U n i P r e s s

Page 44: Unipress 2011-2012

44 U n i P r e s s

Πτυχία για Μεταπτυχιακά

Πτυχ

ία γ

ια

Μετ

απτυ

χιακ

ά

Τώρα που το όνειρό σας έχει γίνει πραγματικότητα και βρίσκεστε στη σχολή για την οποία τόσα έχετε τραβήξει 3 χρόνια τώρα, θα δείτε ότι ο ελεύθερός σας χρόνος θα είναι τόσο μεγάλος που θα

αναζητάτε πράγματα για να τον καλύψετε. Εμείς από την μεριά μας έχουμε να σας κάνουμε μια καλή πρόταση. Είναι ευκαιρία για σας που δεν καταφέρατε να αποκτήσετε το CERTIFICATE OF PROFICIENCY IN ENGLISH (CPE) του Πανεπιστημίου CAMBRIDGE να το κάνετε τώρα! Θα σας φανεί τόσο χρήσιμο ειδικά σε εσάς που θέλετε να ακολουθήσετε και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Επίσης μερικές φορές το PROFICIENCY ίσως να μην αρκεί...Σας παρουσιάζουμε 3 ευρέως διαδεδομένα πτυχία αγγλικής γλώσσας που απαιτούνται κατά κόρον στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Page 45: Unipress 2011-2012

45 U n i P r e s s

IELTSΟι εξετάσεις αγγλικών IELTS (International English Lan-guage Testing System) είναι οι πλέον κατάλληλες για όσους ενδιαφέρονται για σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και επαγγελματική αναγνώριση. Στην Ελλάδα το IELTS αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ ως αποδεικτικό γλωσσομάθειας για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα.Οι υποψήφιοι καλούνται να δείξουν τις ικανότητές τους στα:• Listening• Reading• Writing• SpeakingΕξετάσεις διενεργούνται στο Βρετανικό Συμβούλιο και κάθε μήνα και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μέσα σε λίγες ημέρες.

TOEFL • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TOEFL;Είναι εξέταση που αξιολογεί το επίπεδο αγγλικών που απαιτείται σε ακαδημαϊκό περιβάλλον.• ΠΩΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ;Στο Διαδίκτυο (iBT = Internet Based Test), με απλές διαδικασίες.• ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΝΩΣΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ Η/Υ;Όχι απαραίτητα, αν και ο απλός χειρισμός ποντικιού και πληκτρολογίου θεωρείται αναγκαίος.• ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ & ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ;Διαρκεί περίπου 4 ώρες και περιλαμβάνει και τις 4 γλωσσικές δεξιότητες, δηλ., Κατανόηση Γραπτού Λόγου (Reading),Κατανόηση Προφορικού Λόγου (Listening), Παραγωγή Γραπτού Λόγου (Writing) & Παραγωγή Προφορικού Λόγου (Speaking)

TOEIC • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TOEIC;Είναι εξέταση που αξιολογεί το γενικό επίπεδο αγγλικών κάποιου ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε επαγγελματικό περιβάλλον.• ΠΩΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ;Παραδοσιακά, με μολύβι & χαρτί, σε εξεταστικό κέντρο, μέχρι στιγμής.• ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ;Μία βδομάδα πριν την ημερομηνία εξέτασης.• ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ & ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ;Διαρκεί περίπου 2 ώρες και περιλαμβάνει 2 γλωσσικές δεξιότητες, δηλ., Κατανόηση Γραπτού Λόγου (Reading) & Κατανόηση Προφορικού Λόγου (Listening)

Page 46: Unipress 2011-2012

46 U n i P r e s s

Page 47: Unipress 2011-2012

47 U n i P r e s s

Page 48: Unipress 2011-2012

48 U n i P r e s s

Οι χημικές ουρές ή chemtrails όπως είναι γνωστές παγκοσμίως είναι ένας όρος που μπήκε στη ζωή του πλανήτη γη πριν από 10 χρόνια.

Θεωρίες συνωμοσίας η πραγματικότητα;Οι καταγγελίες απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη ακολουθούν η μία την άλλη. Τι λένε; Άγνωστης προέλευσης αεροσκάφη πετούν πάνω από πόλεις αφήνοντας πίσω τους τις ουρές των ‘’καυσίμων’’ τους που όλοι έχουμε δει, κοιτάζοντας κάποια στιγμή τον ουρανό. Ο πρώτος που αναφέρθηκε στο θέμα και μάλιστα έδωσε και την ονομασία ‘chemtrails’ ήταν ο Καναδός δημοσιογράφος Willian Thomas.Από το 2000 και μετά, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι άρχισαν να παρατηρούν και να αισθάνονται τα όσα καταμαρτυρούσε ο Καναδός δημοσιογράφος. Έχετε προσέξει στον ουρανό περίεργες γραμμές που αφήνουν τα αεροπλάνα, οι οποίες δεν

εξαφανίζονται όπως αυτές των απλών καυσαερίων τους, αλλά σταδιακά απλώνονται και δημιουργούν περίεργα σύννεφα ? Σε πολλές περιοχές του πλανήτη, στην Ελλάδα αλλά και στα Γιάννενα έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς αλλά και πολύ πρόσφατα τέτοια φαινόμενα. Ο οποιοσδήποτε παρατηρητής διαπιστώνει εύκολα το μέγεθος της επίδρασης που έχουν τα chemtrails. Μέσα σε λίγα λεπτά μετατρέπουν σε “λευκή σούπα” έναν καταγάλανο ουρανό και κρύβουν τον ήλιο πίσω από “τεχνητά ‘’ σύννεφα. Το ερώτημα είναι: Τί υπάρχει μέσα σε αυτές τις χημικές ουρές και γιατί γίνονται τα πειράματα αυτά; Κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις με απόλυτη βεβαιότητα στα ερωτήματα αυτά.Οι λευκές αυτές ουρές αποτελούνται από ένα χημικό κοκτεϊλ ουσιών!Ψεκάζουν οξείδια και ενώσεις του αλουμινίου και του βαρίου,

Παίζουν Τρίλιζα στον Ουρανό (μας)?

“Τα μεγάλα μυστικά κρύβονται πάντα σε κοινή θέα”Άλντους Χαξλεϋ

CHEMTRAILS:

ΕΠΙΣ

ΤΗΜ

Η &

ΤΕΧΝ

ΟΛΟ

ΓΙΑ

Page 49: Unipress 2011-2012

49 U n i P r e s s

μικρές ίνες πολυμερών καθώς και άλλων υλικών αλλάζοντας το πάνω μέρος της τροπόσφαιρας και κάνοντάς το κατάλληλο για ευκολότερη ηλέκτριση και ιονισμό, κατάλληλο δηλαδή να δεχθεί την ενέργεια που μπορεί να στείλει το δίκτυο HAARP, ώστε να εκπέμψει τα μικροκύματα διαμορφωμένα με εξαιρετικά χαμηλή συχνότητα (ELF) προς το έδαφος. Οι αεροψεκασμοί γίνονται απ’ ευθείας με ιπτάμενα τάνκερ ή μέσω των καυσίμων των αεροπλάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες το καύσιμο JP 8 περιέχει τα παραπάνω οξείδια, που δεν καίγονται και φεύγουν στην ατμόσφαιρα με τα καυσαέρια από τις εξατμίσεις των αεροπλάνων. Για να είναι σε θέση να μεταβάλουν τόσο έντονα την εικόνα του ουρανού, είναι προφανές πως διασπείρουν τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών, οι οποίες δεν μπορούν με κανένα τρόπο να συγκριθούν με τις ποσότητες καυσαερίων που εκλύονται από τα φουγάρα, εξατμίσεις κ.λ.π . Μόνο που αυτά τα σωματίδια είναι τρομερά βλαβερά για την υγεία μας αλλά και για όλο το οικοσύστημα του πλανήτη-ας μην ξεχνάμε πως ότι ψεκάζουν κάποια στιγμή καταλήγει στο έδαφος και στο νερό!Και τα προβλήματα ξεκινούν κάπου εδώ.

Απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, έντονοι πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ξαφνική έντονη κούραση, πόνοι στις κλειδώσεις, κρίσεις άσθματος και συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης

-χωρίς πυρετό- είναι μόνο μερικά από τα ‘’ευεργετικά’’ για τους κατοίκους των περιοχών που ψεκάζονται, συμπτώματα.Ακούγεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας?Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι ψεκασμοί γίνονται για τους εξής λόγους:1. τον έλεγχο του καιρού και την μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου

2. τον μαζικό εμβολιασμό πληθυσμών για να είναι “έτοιμοι” σε περίπτωση επίθεσης με βιοχημικά όπλα3. τη μείωση της αντίδρασης και της αντίληψης των πληθυσμών (με χρήση ψυχοφαρμάκων στους ψεκασμούς)4. την δημιουργία ανακλαστικών επιφανειών για τα μικροκύματα που στέλνει το σύστημα H.A.A.R.P., ώστε μέσω αυτών να ελέγχουν τις συνειδήσεις ολόκληρων πόλεων!Τα παραπάνω μπορεί να ισχύουν ως ένα βαθμό, μπορεί και όχι. Δεν έχουν δικαίωμα να ψεκάζουν στον ουρανό, ούτε το δικαίωμα να μας κρύβουν τον ήλιο!Μπορεί να είναι θεωρίες

“συνομωσίας” που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα ,αλλά αν πραγματικά συμβαίνει κάτι? Μακάρι να συμβαίνει το πρώτο, το βρίσκουμε πιο ακίνδυνο...

Page 50: Unipress 2011-2012

50 U n i P r e s s

Ανακαλύψτε τη μαγεία της οδού ΑνεξαρτησίαςΗ παλιά αγορά της πόλης έχει γίνει πλέον το κέντρο της νυχτερινής διασκέδασης καθώς εκεί θα βρείτε από παραδοσιακά ‘εναλλακτικά’ τσιπουράδικα αλλά και μαγαζιά με rock και ελληνικούς ρυθμούς.Η πόλη είναι γεμάτη από bar, clubs, τσιπουράδικα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Κάθε γωνιά της κρύβει και κάτι καινούριο και μοναδικό. Θα σας ξεναγήσουν οι παλιότεροι…

Παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκοΜπορείτε να περάσετε ατέλειωτες ώρες εσείς και οι φίλοι σας παίζοντας bowling και άλλα παιχνίδια και όμορφα βράδια βλέποντας ταινίες στα ODEON Cinema.

PaintballΣε ελάχιστη ώρα από το κέντρο της πόλης στο Λοφίσκο Ιωαννίνων μπορείτε να περάσετε στιγμές γέλιου και ‘βίας’ που θα συζητάτε με την παρέα σας για καιρό.Επιβάλλεται ένας αγώνας paintball για λόγους εκτόνωσης και ηρεμίας…

Μουσικές σκηνές και θέατροΤα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη πρόοδος και στα δύο. Καλλιτέχνες θα εμφανίζονται όλη τη διάρκεια του έτους σε διάφορες μουσικές σκηνές της πόλης αλλά και τα τοπικά θέατρα με τις παραστάσεις τους δεν θα αφήσουν κανένα παραπονεμένο.

Και τώρα τι???

Και τ

ώρα

τι?

Διασκέδαση

Πανηπειρωτικό στάδιο και κλειστό ΛιμνοπούλαςΓια όσους από σας αγαπάτε τον αθλητισμό, στο Πανηπειρωτικό στάδιο μπορείτε να τρέξετε, να παίξετε τένις και μπάσκετ ενώ στο κλειστό γήπεδο Λιμνοπούλας μπορείτε να εγγραφείτε στο δημοτικό κολυμβητήριο.

Γήπεδα 5x5 και 9x9Στα γήπεδα 5x5 και 9x9 του Α.Ο. Γιάννινα στο Πέραμα διοργανώνονται συχνά τουρνουά ποδοσφαίρου που μπορείτε να πάρετε μέρος εσείς και οι φίλοι σας ή να κανονίσετε το δικό σας φιλικό κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ομάδες ΠανεπιστημίουΓια εσάς που ασχολείστε πιο ενεργά το Πανεπιστήμιο προσφέρει διάφορες αθλητικές ομάδες όπου μπορείτε να πάρετε μέρος.

Αθλητισμός

Page 51: Unipress 2011-2012

51 U n i P r e s s

[epi

rusc

opyr

ight

.gr]

Page 52: Unipress 2011-2012

52 U n i P r e s s