Truepsychotherapy.gr Γιαννακόπουλος Βασίλης

of 6 /6
Βασίλης Γιαννακόπουλος Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του ιστορίες, φόβους, δισταγμούς, γνώσεις, αντιλήψεις, αναπαραστάσεις, μυστικά, τραύματα, πόνο και θυμό που συχνά δεν αποκαλύπτει. Έντονα συναισθήματα, τα οποία για να διαχειριστεί χρειάζεται την πολύτιμη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή-ψυχίατρου . Όλο και συχνότερα, τον τελευταίο καιρό, ακούμε τη φράση «Επισκέπτομαι έναν ψυχοθεραπευτή». Αυτή υποδηλώνει την ανάγκη του θεραπευόμενου να ανοιχτεί, να μιλήσει και να αποκαλύψει όσα τον βαραίνουν. Η απόφαση κάποιου να κάνει ψυχοθεραπεία δεν υποδηλώνει -σε καμία περίπτωση- ότι είναι αδύναμος ή προβληματικός. Αντίθετα μάλιστα, σημαίνει ότι είναι υπεύθυνος και συνεπής απέναντι στον εαυτό του, επιθυμεί να γνωρίσει τον εσωτερικό του κόσμο και να αντιμετωπίσει ενδόμυχες σκιές, εμμονές και κατάλοιπα του παρελθόντος. Η βοήθεια αυτή του ειδικού είναι το πρώτο βήμα ουσιαστικής γνωριμίας με τον εαυτό του. Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου και έλαβε το πτυχίο του. Επέλεξε την μεταπτυχιακή ειδίκευση στην ψυχιατρική, ακολουθώντας 5ετές πρόγραμμα (με έμφαση στην ψυχοφαρμακολογία και την ψυχοθεραπεία ). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, εκπαιδεύτηκε σε διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (κυρίως γνωσιακής-συμπεριφορικής και ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης) παρακολουθώντας επί τριετία όχι μόνο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας

Embed Size (px)

description

ψυχιατροςψυχοθεραπευτηςαντιμετωπιση αγχουςδιαχειριση αγχουςψυχοθεραπειαιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχηLife Coaching

Transcript of Truepsychotherapy.gr Γιαννακόπουλος Βασίλης

Page 1: Truepsychotherapy.gr Γιαννακόπουλος Βασίλης

Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του ιστορίες, φόβους, δισταγμούς, γνώσεις, αντιλήψεις, αναπαραστάσεις, μυστικά, τραύματα, πόνο και θυμό που συχνά δεν αποκαλύπτει. Έντονα συναισθήματα, τα οποία για να διαχειριστεί χρειάζεται την πολύτιμη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή-ψυχίατρου. Όλο και συχνότερα, τον τελευταίο καιρό, ακούμε τη φράση «Επισκέπτομαι έναν ψυχοθεραπευτή». Αυτή υποδηλώνει την ανάγκη του θεραπευόμενου να ανοιχτεί, να μιλήσει και να αποκαλύψει όσα τον βαραίνουν. Η απόφαση κάποιου να κάνει ψυχοθεραπεία δεν υποδηλώνει -σε καμία περίπτωση- ότι είναι αδύναμος ή προβληματικός. Αντίθετα μάλιστα, σημαίνει ότι είναι υπεύθυνος και συνεπής απέναντι στον εαυτό του, επιθυμεί να γνωρίσει τον εσωτερικό του κόσμο και να αντιμετωπίσει ενδόμυχες σκιές, εμμονές και κατάλοιπα του παρελθόντος. Η βοήθεια αυτή του ειδικού είναι το πρώτο βήμα ουσιαστικής γνωριμίας με τον εαυτό του.

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου και έλαβε το πτυχίο του. Επέλεξε την μεταπτυχιακή ειδίκευση στην ψυχιατρική, ακολουθώντας 5ετές πρόγραμμα (με έμφαση στην ψυχοφαρμακολογία και την ψυχοθεραπεία). Κατά τη διάρκεια των

μεταπτυχιακών του σπουδών, εκπαιδεύτηκε σε διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (κυρίως γνωσιακής-συμπεριφορικής και ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης) παρακολουθώντας επί τριετία όχι μόνο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας αλλά και σειρά σεμιναρίων και workshops.

Ο ίδιος δηλώνει ότι η αγάπη του για την ψυχολογία γεννήθηκε χάρη στο έντονο και επίμονο γενικευμένο άγχος που βίωνε από πολύ νέος. Αυτή τη δυσκολία τώρα την ευχαριστεί για το εσωτερικό ταξίδι που του προσέφερε αλλά και γιατί χωρίς αυτήν δε θα είχε στραφεί ποτέ στον

κλάδο της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας.

Ψυχιατρική

Ως ψυχικές διαταραχές ορίζεται ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και εμπειριών που προκαλούν προβλήματα στη σκέψη, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου, αλλά και στην επικοινωνία του με τους άλλους. Μπορούν να προσβάλουν άτομα κάθε ηλικίας και να παρουσιαστούν σε κάθε οικογένεια. Ο όρος αναφέρεται σε καταστάσεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.

Page 2: Truepsychotherapy.gr Γιαννακόπουλος Βασίλης

Είδη ψυχικών διαταραχών:

κατάθλιψη άγχος ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή διαταραχή πανικού με ή χωρίς

αγοραφοβία φοβίες διαταραχές στην πρόσληψη τροφής - ανορεξία και βουλιμία αϋπνία

Δυστυχώς, παρά τη συνεχή επιστημονική πρόοδο και την εξέλιξη στις μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας, ακόμη και σήμερα, στον 21ο αιώνα, οι ψυχικές διαταραχές εξακολουθούν να είναι συνώνυμες της «τρέλας» και αποτελούν ταμπού. Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που επικρατούν είναι ότι πρόκειται απλώς για αδυναμία χαρακτήρα και ότι αυτοί που υποφέρουν μπορούν να συνέλθουν και μόνοι τους αν το προσπαθήσουν. Στην πραγματικότητα, οι ψυχικές ασθένειες είναι πραγματικές ασθένειες και βελτιώνονται μόνο με την κατάλληλη θεραπεία.

Ο Άλεν Φράνσες είπε πρόσφατα σε μια συνέντεξή του ότι «λόγω κρίσης, οι

άνθρωποι βιώνουν μεγάλο ποσοστό άγχους για το μέλλον και μεγάλη θλίψη για όσα χάθηκαν στο παρελθόν». Πράγματι, υπολογίζεται ότι άγχος ως ψυχιατρική διαταραχή έχει πιθανότητες να εμφανίσει ένα 5% του πληθυσμού στη διάρκεια της ζωής του, όμως το ποσοστό αυξάνεται στις περιπτώσεις που αυτό εμφανίζεται ως μεμονωμένο σύμπτωμα που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής επηρεάζοντας την καθημερινότητα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητη η αναζήτηση βοήθειας για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του άγχους, για να αποφευχθεί ο δυσβάσταχτος ψυχικός πόνος που αυτό προκαλεί.

Ψυχοθεραπεία

Ως ψυχοθεραπεία ορίζεται η θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων μέσω της επικοινωνίας ενός ψυχοθεραπευτή με ένα θεραπευόμενο (ατομική) ή με μια ομάδα θεραπευόμενων (ομαδική). Με τη ευρύτερη έννοια της λέξης είναι η φροντίδα κάποιου για την ψυχή του, με σκοπό την εξέλιξη, την ωρίμανση και την ολοκλήρωσή

Page 3: Truepsychotherapy.gr Γιαννακόπουλος Βασίλης

της. Η επικοινωνία θεραπευτή- θεραπευόμενου δεν εξαντλείται στο να εκθέσει ο πάσχων τα προβλήματά του και να πάρει παρηγοριά ή στήριξη, αλλά να έρθει ουσιαστικά αντιμέτωπος με τα βαθύτερα αίτια αυτών και να υπάρξει επιστημονική στήριξη για να τα διορθώσει. Η ψυχοθεραπεία δεν αφορά μόνο όσους πάσχουν από μια τυπική διαταραχή αλλά απευθύνεται και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ωρίμανση, την ολοκλήρωση, την αντιμετώπιση προβληματικών ψυχολογικών παραγόντων και την αυτογνωσία.

Η γνωσιακή θεραπεία βασίζεται στην αντίληψη ότι για κάθε μορφή ψυχικής ταραχής ή δυσφορίας δεν ευθύνεται ένα γεγονός ή μια κατάσταση αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτό. Ο τρόπος αυτός καθορίζεται από τις πεποιθήσεις, από τις σκέψεις δηλαδή που κάνει κάποιος γύρω από αυτό, τις οποίες και πιστεύει σαν να είναι η αλήθεια. Ο γνωσιακός ψυχοθεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να εντοπίσει αυτές τις πεποιθήσεις, να τις θέσει υπό εξέταση αν όντως είναι αλήθεια (δηλαδή ένα αναντίρρητο, αναμφισβήτητο γεγονός που ισχύει σίγουρα και σε απόλυτο βαθμό) και να τις αντισταθμίσει -αν δεν είναι- με άλλες πιο ευχάριστες υποθέσεις ή απόψεις. Όταν οι αρχικές απόψεις αντισταθμιστούν, η επίδραση των δυσάρεστων απόψεων και υποθέσεων εξουδετερώνεται και αποκαθίσταται η ψυχική γαλήνη και ευφορία. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι μια πολύ διαδεδομένη μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στην πράξη μέσα από σχετικές μελέτες.

Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με τη συμπεριφορική θεραπεία, καθότι ο συνδυασμός αυτός έχει πολύ μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα στη γρήγορη αντιμετώπιση πολύ συγκεκριμένων συμπτωμάτων και συμπεριφορών. Η συμπεριφορική θεραπεία βασίζεται στη σταδιακή έκθεση του πάσχοντος σ’ ένα ερέθισμα ή κατάσταση που του προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, μέχρι τελικά να εξαλειφθεί η αρνητική συναισθηματική αντίδραση φόβου, άγχους και έντασης και ως εκ τούτου να τροποποιηθεί ανάλογα και η συμπεριφορά του. Με την συμπεριφορική ψυχοθεραπεία μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τα δυσάρεστα συμπτώματα και τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές που διακρίνουν συγκεκριμένες διαταραχές, όπως κάποια είδη φοβιών (κλειστοφοβία, ζωοφοβία), τις διαταραχές διατροφής, την ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή κλπ.

Page 4: Truepsychotherapy.gr Γιαννακόπουλος Βασίλης

Life coaching

To life coaching απευθύνεται σε ανθρώπους που αποσκοπούν στην επίτευξη τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών στόχων της καθημερινής ζωής. Οι εσωτερικοί στόχοι είναι οι ακόλουθοι:

Αυτογνωσία = απόκτηση γνώσης γύρω από τα στοιχεία που σχετίζονται με την προσωπικότητα του καθενόςΨυχική ολοκλήρωση = ολοκλήρωση της προσωπικότητας σημαίνει ουσιαστικά τη λύση των εσωτερικών ψυχικών συγκρούσεων απέναντι σε μια κατάσταση με ταυτόχρονη διατήρηση των απόψεων γύρω από αυτήνΨυχική ωρίμανση = να αναγνωρίζει κάποιος τη δύναμή του και να παίρνει τη ζωή του στα χέρια του, χωρίς να περιμένει από όλους τους γύρω του να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του. Ο άνθρωπος που ωριμάζει ψυχικά συνειδητοποιεί πως ό,τι τον αφορά περνά από το χέρι τουΑντιμετώπιση προβληματικών ψυχολογικών παραγόντων πχ αναβλητικότητα, τάση για αδράνεια, αδυναμία δήλωσης «όχι» στους άλλους, έντονη τάση για ανάπτυξη ενοχών κλπΑνάπτυξη ή βελτίωση της ικανότητας για ψυχική γαλήνη και ευχαρίστησηΠνευματική εξέλιξη = η πνευματική εξέλιξη έχει να κάνει με αληθινή ελευθερία, δηλαδή αδιατάρακτη ψυχική γαλήνη και ευδαιμονία ανεξαρτήτως περιστάσεων. Πρόκειται για την πραγματική αγάπη και του εαυτού μας άνευ

οποιουδήποτε άλλου όρου.