To sxoleio sthn arxaia ellada

of 18 /18

Click here to load reader

Embed Size (px)

description

paroysiasi

Transcript of To sxoleio sthn arxaia ellada

Page 1: To sxoleio sthn arxaia ellada

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ …ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ

ΣΗΜΕΡΑ

Γαλάνη Αλεξάνδρα

http://mathitoxwra.weebly.com/

Page 2: To sxoleio sthn arxaia ellada

Ποιος ήταν ο κύριος σκοπός της εκπαίδευσης στην Αθήνα;

Ο κύριος σκοπός της εκπαίδευσης στην Αθήνα ήταν η ελεύθερη ανάπτυξη του ανθρώπου και η αρμονική και τέλεια ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος για να μπορέσει το άτομο να γίνει καλός πολίτης.Η μόρφωση είχε πρωταρχική θέση και σημασία στην αρχαία Αθήνα και γι’ αυτό δεν υπήρχαν αγράμματοι άνθρωποι ειδικά τον 5ο αιώνα.

http://mathitoxwra.weebly.com

Page 3: To sxoleio sthn arxaia ellada

Η εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα

ήταν δημόσια ή ιδιωτική;

• Στην αρχαία Ελλάδα η εκπαίδευση ήταν ιδιωτική και δεν υπήρχαν δημόσια κτίρια. Ωστόσο, η πολιτεία καθόριζε τις ώρες λειτουργίας των σχολείων, τον αριθμό και τις ηλικίες των μαθητών και έλεγχε τη συμπεριφορά των δασκάλων. Το σχολείο ονομαζόταν Γυμνάσιο και πήγαιναν μόνο τα αγόρια.

http://mathitoxwra.weebly.com

Page 4: To sxoleio sthn arxaia ellada

Πότε πήγαιναν τα παιδιά σχολείο και για πόσο καιρό;

• Η αθηναϊκή εκπαίδευση, όπως και η εκπαίδευση των άλλων πόλεων, διαιρείται σε τρία στάδια: Το Πρωτοβάθμιο, από τα έξι ως τα δέκα τέσσερα, το Δευτεροβάθμιο από τα δέκα τέσσερα έως τα δέκα οκτώ και το τριτοβάθμιο από τα δέκα οκτώ έως τα είκοσι. .

http://mathitoxwra.weebly.com

Page 5: To sxoleio sthn arxaia ellada

Πότε πήγαιναν τα παιδιά σχολείο και για πόσο καιρό;

• Από τα τρία στάδια το τρίτο μόνο ήταν υποχρεωτικό και το παρείχε η πόλη-κράτος. Το δεύτερο ήταν εντελώς προαιρετικό και μάλλον για τους εύπορους. το πρωτοβάθμιο τα γράμματα ήταν μάλλον δια νόμου υποχρεωτικά.Μετά από αυτό οι φτωχοί μπορούν να στρέψουν την προσοχή τους στη γεωργία και το εμπόριο, ενώ οι πλουσιότεροι στη μουσική, την ιππασία, τη γυμναστική, το κυνήγι και τη φιλοσοφία. Η πολιτεία, βέβαια, προνοούσε για τα παιδιά όσων είχαν σκοτωθεί σε πολέμους επιχορηγώντας τις σπουδές τους.

http://mathitoxwra.weebly.com

Page 6: To sxoleio sthn arxaia ellada

Τι διδασκόταν στα σχολεία της αρχαίας Αθήνας;

• Η στοιχειώδης σχολική εκπαίδευση περιλάμβανε τρεις τομείς διδασκαλίας: τα γράμματα( γραφή , ανάγνωση, αριθμητική ,ποιήματα) η γυμναστική και η μουσική. Τα μαθήματα άρχιζαν νωρίς το πρωί και συνεχίζονταν μέχρι το απόγευμα με μια μικρή διακοπή το μεσημέρι για φαγητό.

http://mathitoxwra.weebly.com

Page 7: To sxoleio sthn arxaia ellada

Πως ήταν οι αίθουσες διδασκαλίας;

Ο χώρος που γινόταν το μάθημα ήταν ένας ελεύθερος χώρος ή μια μεγάλη απλή αίθουσα χωρίς θρανία με σκαμνάκια για τους μαθητές, ένα μεγάλο κάθισμα με πλάτη για το δάσκαλο ,κουτιά για τα βιβλία των μαθητών και οι τοίχοι διακοσμημένοι με μουσικά όργανα.

http://mathitoxwra.weebly.com

Page 8: To sxoleio sthn arxaia ellada

Τα Υλικά Γραφής των Αρχαίων

• Έγραφαν πάνω σε ξύλινες πλάκες αλειμμένες με κερί, χρησιμοποιώντας μυτερό εργαλείο. Έγραφαν επίσης και σε παπύρους με μελάνι και για πένα είχαν ένα καλάμι.

http://mathitoxwra.weebly.com

Page 9: To sxoleio sthn arxaia ellada

Τι ήταν ο παιδαγωγός και ποιος ο ρόλος του;

• Οι μαθητές που προέρχονταν από εύπορες οικογένειες συνοδεύονταν στο σχολείο από έναν έμπιστο δούλο, τον παιδαγωγό. Αυτός μετέφερε τις κερωμένες πλάκες, στις οποίες χάραζαν γράμματα με τη γραφίδα, τα βιβλία και την κιθάρα ή τον αυλό του μαθητή. Συχνά παρέμενε στην αίθουσα διδασκαλίας για όσο διάστημα το παιδί βρισκόταν εκεί. Τέλος, βοηθούσε το μαθητή στη μελέτη του και το μάθαινε και καλούς τρόπους.

http://mathitoxwra.weebly.com

Page 10: To sxoleio sthn arxaia ellada

Τι ήταν ο γραμματιστής;• Η διδασκαλία των γραμμάτων γινόταν από

το γραμματιστή. Περιλάμβανε γραφή και ανάγνωση, αριθμητική, γραμματική και ποίηση .Όταν μάθαινε ο μαθητής να διαβάζει και να γράφει, αποστήθιζε στίχους από τα Ομηρικά Έπη. Για το μάθημα της αριθμητικής τα παιδιά χρησιμοποιούσαν στην αρχή τα δάκτυλά τους, τον άβακα και αργότερα τον πυθαγόρειο πίνακα.

http://mathitoxwra.weebly.com

Page 11: To sxoleio sthn arxaia ellada

Τι ήταν ο παιδοτρίβης;• Ο παιδοτρίβης επιτηρούσε τις ασκήσεις

γυμναστικής. Οι μαθητές όταν έφταναν τα δώδεκα χρόνια τους γυμνάζονταν. Το μάθημα της γυμναστικής γινόταν στην παλαίστρα των δημόσιων γυμναστηρίων. Οι μαθητές πρώτα πλένονταν, μετά άλειφαν το σώμα τους με λάδι και έβαζαν πάνω τους ψιλή άμμο ή σκόνη .Ασκούνταν στην πάλη, στο δρόμο, στο πήδημα, στο δίσκο και στο ακόντιο. Όταν τελείωναν το μάθημα, καθάριζαν το σώμα τους και λούζονταν στην πηγή. http://mathitoxwra.weebly.com

Page 12: To sxoleio sthn arxaia ellada

Τι ήταν ο κιθαριστής;

• Το μάθημα της μουσικής ήταν βάση της εκπαίδευσης και το δίδασκε ο κιθαριστής. Οι αρχαίοι Αθηναίοι δε θεωρούσαν έναν άνθρωπο μορφωμένο αν δεν ήξερε μουσική. Το μάθημα περιλάμβανε χορό, τραγούδι και εκμάθηση μουσικών οργάνων, κυρίως αυλού και ενός είδους λύρας που ονομαζόταν κιθάρα.

Page 13: To sxoleio sthn arxaia ellada

Μετά τη στοιχειώδη εκπαίδευση οι μαθητές πήγαιναν στο

πανεπιστήμιο;• Στην Αρχαιότητα δεν υπήρχε οργανωμένη

ανώτερη εκπαίδευση. Στην κλασική Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις τις ανάγκες για ανώτατη μόρφωση κάλυπταν οι σοφιστές, οι οποίοι δίδασκαν όλα τα γνωστικά αντικείμενα: γεωμετρία, φυσική, αστρονομία, ιατρική, τέχνες, ρητορική και φιλοσοφία. Οι μαθητές τους τους ακολουθούσαν στις διαλέξεις που έδιναν περιοδεύοντας από πόλη σε πόλη. 

Page 14: To sxoleio sthn arxaia ellada

εικόνες

Page 15: To sxoleio sthn arxaia ellada

εικόνες

• Ένα σχολείο της Αθήνας του 5ου αι. π.Χ. Εξωτερική όψη της κύλικας του Δούριδος. [πηγή: κατάλογος Αρχαιολογίας & Τέχνης, Perseus Digital Library, .

Το κλασικό παιδευτικό ιδεώδες συνοψίζεται στη φράση 'νους υγιής εν σώματι υγιεί'. Στη φωτογραφία, ερυθρόμορφος σκύφος με παράσταση γυμναστή που υποδέχεται και δίνει τη στλεγγίδα στο νεαρό μαθητή του, ο οποίος μόλις γύρισε από το μάθημα μουσικής κρατώντας τη λύρα του.

Page 16: To sxoleio sthn arxaia ellada

Αττική ερυθρόμορφη κύλικα του αγγειογράφου Δούρη, στην οποία εικονίζονται σκηνές από σχολείο της αρχαίας Αθήνας. 485-480 π.Χ. Επάνω, στο κέντρο της παράστασης, δάσκαλος καθισμένος σε κλισμό ξετυλίγει κύλινδρο μπροστά από το μαθητή του, πίσω από τον οποίο κάθεται ο παιδαγωγός του. Αριστερά, γενειοφόρος δάσκαλος διδάσκει λύρα σε μαθητή. Κάτω, στο μέσο της παράστασης, γραμματιστής διορθώνει όσα έχει γράψει ο μαθητής του. Τη σκηνή παρακολουθεί ο παιδαγωγός δεξιά, ενώ αριστερά αυλοδιδάσκαλος διδάσκει αύληση παίζοντας ο ίδιος διπλό αυλό.

Εικονίζεται μάθημα μουσικής.

εικόνες

Page 17: To sxoleio sthn arxaia ellada

πηγές

• http://www.ime.gr/chronos/05/gr/culture/index_400.html• http://www.metaixmio.gr/images/evdoxos/8643M.pdf

http://mathitoxwra.weebly.com/

Page 18: To sxoleio sthn arxaia ellada

τέλος

http://mathitoxwra.weebly.com/