Project 2015 2016

14
PROJECT 2015-2016 Της ομάδας : Αφροδίτη Τα μέλη: Μιχαέλα Φιλιππίδου Χριστίνα Προδρόμου Ελίνα Χατζηθωμά Ειρήνη Τσάμη

Transcript of Project 2015 2016

Page 1: Project 2015 2016

PROJECT 2015-2016Της ομάδας : Αφροδίτη

Τα μέλη:Μιχαέλα ΦιλιππίδουΧριστίνα Προδρόμου

Ελίνα ΧατζηθωμάΕιρήνη Τσάμη

Page 2: Project 2015 2016

Διαστημικές Αποστολές

Page 3: Project 2015 2016

TA ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΣτην NASA διεξάγονται τα εξής προγράμματα : Απόλλων και Σκάιλαμπ• Το πρόγραμμα Απόλλων σχεδιάστηκε για την προσσελήνωση

ανθρώπων και την ασφαλή επιστροφή τους στη Γη. Στις 20 Ιουλίου 1969, το Απόλλων 11 προσσελήνωσε τους πρώτους ανθρώπους, τον Νηλ Άρμστρονγκ και τον Μπαζ Όλντριν. Το Απόλλων 13 δεν προσσεληνώθηκε λόγω μηχανικής βλάβης. Επίσης στο πρόγραμμα Απόλλων είχαν λάβει μέρος άτομα από συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη όπως ο Εμανουέλ Χερναντεζ(Μεξικό) ο Δημήτρης Κρεμαστιώτης(Ελλάδα), Μπαζ Γκαιλλαρωτ (Γαλλία).

• Ο Σκάιλαμπ ήταν ο πρώτος διαστημικός σταθμός που έθεσαν σε τροχιά οι ΗΠΑ. ο Σκάιλαμπ μπήκε στην ατμόσφαιρα και καταστράφηκε το 1979, πριν από την πρώτη εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου.

Page 4: Project 2015 2016

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Η πρώτη επιτυχής τροχιακή εκτόξευση ήταν η αποστολή του σοβιετικού τηλεκατευθυνόμενου δορυφόρου Σπούτνικ 1, στις 4 Οκτωβρίου 1957 .Ο Σπούτνικ 1 εκτοξεύθηκε από έναν πύραυλο R-7. Αποτεφρώθηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, στις 4 Ιανουαρίου 1958.Αυτή η επιτυχία οδήγησε σε μια κλιμάκωση του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος που είχε μια ανεπιτυχή τροχιακή εκτόξευση 2 μήνες αργότερα και την πρώτη επιτυχή τροχιακή έναρξή του 4 μήνες μετά από τον Σπούτνικ)

Page 5: Project 2015 2016

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΒΙΕΣ ΖΩΕΣ

• Στις 5 Μαΐου 1961 ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ έγινε ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα όταν πιλοτάρισε το Freedom 7 (Ελευθερία 7) σε μια 15-λεπτη υποτροχιακή πτήση. Ο Τζον Γκλεν ήταν ο πρώτος Αμερικανός που έκανε το γύρο της Γης σε μια πτήση 5,25 ωρών, στις 20 Φεβρουαρίου 1962, με το Friendship 7.

• Ένας σοβιετικός σκύλος, η Λάικα, έγινε το πρώτο ζώο σε τροχιά στις 3 Νοεμβρίου 1957 (το ζώο πέθανε πέντε με επτά ώρες μετά την έναρξη της πτήσης, μέσα στον Σπούτνικ 2 από υπερθέρμανση)

Page 6: Project 2015 2016

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΚΛΕΙΔΙΑ

• Πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν τα πρώτα έτη του 20ού αιώνα πάνω στην τεχνολογία των πυραύλων. Ο Βέρνερ φον Μπράουν ήταν αρχιμηχανικός κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο στο πυραυλικό πρόγραμμα της ναζιστικής Γερμανίας. Ο φον Μπράουν διηύθυνε την ομάδα της NASA στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης, όπου ανέπτυξε τον Κρόνο V (Saturn V), τον πύραυλο φορέα για την αποστολή στο φεγγάρι. Ο αγώνας για το διάστημα οδηγήθηκε από τον Ρώσο Σεργκέι Κορολιόβ, του οποίου η κληρονομιά περιλαμβάνει τον πύραυλο R7 και το διαστημόπλοιο Σογιούζ, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση του ρώσικου διαστημικού προγράμματος μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα. Ο Κορολιόβ ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τον πρώτο δορυφόρο, τον πρώτο άνδρα (και την πρώτη γυναίκα) σε τροχιά και τον πρώτο διαστημικό περίπατο. Μέχρι το θάνατό του η ταυτότητά του ήταν πολύ καλά φρουρούμενο κρατικό μυστικό.

Page 7: Project 2015 2016

ΚΑΥΣΙΜΑ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΩΝ

• Η Αεροζίνη 50 είναι μείγμα που χρησιμοποιείται ως καύσιμο πυραύλων. Πρόκειται για στερεο, υπεργολικό, αποθηκεύσιμο καύσιμο πυραύλων υψηλής ενέργειας και προορίστηκε για τους πυραύλους τύπου Τιτάν ICBM. Η αεροζίνη συνεχίζει να βρίσκεται σε ευρεία χρήση ως καύσιμο πυραύλων. Η Αεροζίνη 50 είναι εκρηκτική, δηλητηριώδης, καυστική ουσία

Page 8: Project 2015 2016

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ

• Κατά την κίνησή του, υπάρχουν σήμερα διάφορες πυρηνικές προαιρετικές δυνατότητες.Η ταχύτητα που ένας πύραυλος μπορεί να επιτύχει είναι πρώτιστα μια λειτουργία της μαζικής αναλογίας και της ταχύτητας εξάτμισης. Η ταχύτητα εξάτμισης αναφέρεται συχνά όπως συγκεκριμένη ώθηση. Το πρώτο στάδιο θα χρησιμοποιήσει συνήθως τα υψηλής πυκνότητας (μικρή ποσότητα) προωθητήρια για να μειώσει το ποσό όγκου που εκτίθεται ατμοσφαιρική έλξη .Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι προωθητηρίων: στερεό, υγρό, και υβρίδιο.

Page 9: Project 2015 2016

ΗΛΙΟΣΘερμοκρασία επιφάνειας ήλιου 5.778 Κ

Page 10: Project 2015 2016

ΕΚΡΗΞΗ ΗΛΙΟΥ

Η έκρηξη του ηλίου, είναι από τις πιο ρεαλιστικές θεωρίες καταστροφής του πλανήτη μας, από όλες τις άλλες. Σύμφωνα με υπολογισμούς των αστρονόμων, σε 5 εκατομμύρια χρόνια περίπου, ο ήλιος μας θα έχει εξαντλήσει όλο το υδρογόνο που διαθέτει και καίει αυτή τη στιγμή, και έτσι θα αρχίσει να καίει ήλιο . Κατά τη διάρκεια αυτή, ο ήλιος μας, θα έχει κόκκινο χρώμα και θα μεγαλώσει δραματικά το μέγεθός του, αυξάνοντας την μάζα του κατά 30%.

Page 11: Project 2015 2016

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Πάνω από τη φωτόσφαιρα εξακριβώνεται ότι υπάρχει ηλιακή ύλη και μάλιστα σε στρώμα μεγάλου πάχους. Αυτό ονομάζεται ηλιακή ατμόσφαιρα ή ατμόσφαιρα Ηλίου. Η Ατμόσφαιρα του Ηλίου δεν είναι ορατή, διότι η θερμοκρασία της και κατ επέκταση η λαμπρότητά της είναι μικρότερη από της φωτόσφαιρας.

Page 12: Project 2015 2016

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ

Η καθοριστικότερη, ίσως, επίδραση του ήλιου στη γήινη ζωή είναι η συμβολή του στη λειτουργία του κύκλου της ζωής μέσω της φωτοσύνθεσης. Για να ολοκληρωθεί η φωτοσύνθεση τα φυτά απορροφούν νερό, διοξείδιο του άνθρακα και, χρησιμοποιώντας ως καταλύτη το ηλιακό φως, παράγουν τα απαραίτητα, για την ανάπτυξη τους συστατικά. Η διάσπαση των μορίων του νερού προκαλεί την παραγωγή οξυγόνου.

Page 13: Project 2015 2016

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗΗ έκθεση στον ήλιο προσφέρει σημαντικά οφέλη όταν αυτή γίνεται με μέτρο. Η αλόγιστη έκθεση, όμως, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, τόσο άμεσους όσο και μακροπρόθεσμους, για την υγεία μας.Άτομα που παραμένουν κάτω από τον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας το κεφάλι τους ακάλυπτο, κινδυνεύουν από ηλίαση. Αυτή εκδηλώνεται με κοκκίνισμα στο πρόσωπο, ζάλη, τάση για εμετό ή εμετό. Τέλος, η έκθεση των ματιών μας στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία UV ευθύνεται για την πρόκληση καταρράκτη και άλλων βλαβών στα μάτια

Page 14: Project 2015 2016