Presentation ise πάτρα 15.10

26
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Αργύρη Παναγιώτα, Μαθηματικός στο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Χιωτέλης Ιωαννης, Φυσικός στο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πατρών Μέντορες & Πρεσεβευτές των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Inspiring Science Education& Go- Lab.

Transcript of Presentation ise πάτρα 15.10

Page 1: Presentation ise πάτρα 15.10

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Αργύρη Παναγιώτα, Μαθηματικός στο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Χιωτέλης Ιωαννης, Φυσικός στο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πατρών Μέντορες & Πρεσεβευτές των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Inspiring Science Education& Go-Lab.

Page 2: Presentation ise πάτρα 15.10

Η δραστηριότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος Inspiring Science Η δραστηριότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος Inspiring Science Education (Education (www.inspiringscience.euwww.inspiringscience.eu),προτείνεται από το Ινστιτούτο ),προτείνεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) του Υπουργείου Παιδείας (26/11/14, αρ. π. Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) του Υπουργείου Παιδείας (26/11/14, αρ. π. 192096/Δ2) ως μία από τις βασικές δράσεις τεχνολογικά-υποστηριζόμενης 192096/Δ2) ως μία από τις βασικές δράσεις τεχνολογικά-υποστηριζόμενης εκπαιδευτικής έρευνας και καινοτομίας που πραγματοποιούνται στη χώρα εκπαιδευτικής έρευνας και καινοτομίας που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. μας.

Το πρόγραμμα Inspiring Science Education Το πρόγραμμα Inspiring Science Education είναι μία ανοιχτή διαδικτιακή είναι μία ανοιχτή διαδικτιακή πύλη με στόχο την παροχή πόρων και ευκαιριών στους εκπαιδευτικούς για πύλη με στόχο την παροχή πόρων και ευκαιριών στους εκπαιδευτικούς για να κάνουν την επιστήμη πιο ελκυστική για τους μαθητέςνα κάνουν την επιστήμη πιο ελκυστική για τους μαθητές

Page 3: Presentation ise πάτρα 15.10

BBασικός στόχος: ασικός στόχος:

HH εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών διερευνητικής μάθησης εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών διερευνητικής μάθησης και διδασκαλίας , και διδασκαλίας ,

όπου οι μαθητές :όπου οι μαθητές :

Συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα απο την εμπλοκή Συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα απο την εμπλοκή τους σετους σε επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες.επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες.

Καλλιεργούν κίνητρα μάθησης της επιστήμης και αναπτύσουν θετικές Καλλιεργούν κίνητρα μάθησης της επιστήμης και αναπτύσουν θετικές στάσεις,καθώς «βιώνουν» την επιστημονική μεθοδολογία.στάσεις,καθώς «βιώνουν» την επιστημονική μεθοδολογία.

Page 4: Presentation ise πάτρα 15.10

Ένας από τους σκοπούς του έργου ISE είναι να αυξήσει την ικανότητα Ένας από τους σκοπούς του έργου ISE είναι να αυξήσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων των μαθητών/τριών στα μαθήματα των επιστημώνεπίλυσης προβλημάτων των μαθητών/τριών στα μαθήματα των επιστημών.

Το σκεπτικό του έργου για την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων βασίζεται Το σκεπτικό του έργου για την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων βασίζεται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση της ατομικής ικανότητας επίλυσης στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση της ατομικής ικανότητας επίλυσης προβλημάτων παιδιών ηλικίας 15 ετών στο πρόγραμμα PISA 2012 προβλημάτων παιδιών ηλικίας 15 ετών στο πρόγραμμα PISA 2012 (ΟΟΣΑ,2013(ΟΟΣΑ,2013).

Η δυνατότητα προθήκης ερωτήσεων διαμορφωτικήςΗ δυνατότητα προθήκης ερωτήσεων διαμορφωτικής αξιολόγησης, τύπου αξιολόγησης, τύπου πολλαπλής επιλογής, σε οποιοδήποτε σημείο ενός εκπαιδευτικού σεναρίου.πολλαπλής επιλογής, σε οποιοδήποτε σημείο ενός εκπαιδευτικού σεναρίου.

Page 5: Presentation ise πάτρα 15.10

Η αντιστοιχία μεταξύ του διερευνητικού μοντέλου του έργου ISE και των γνωσιακών διαδικασιών που απαιτούνται για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων κατά το Πρόγραμμα PISA 2012.

Page 6: Presentation ise πάτρα 15.10
Page 7: Presentation ise πάτρα 15.10

httphttp://://portal.opendiscoveryspace.eu/repository-toolportal.opendiscoveryspace.eu/repository-tool

Πρόσβαση σε online, διαδραστικά εργαλεία και ψηφιακές πηγές από όλο τονΠρόσβαση σε online, διαδραστικά εργαλεία και ψηφιακές πηγές από όλο τον

κόσμο για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.κόσμο για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.

Page 8: Presentation ise πάτρα 15.10
Page 9: Presentation ise πάτρα 15.10
Page 10: Presentation ise πάτρα 15.10
Page 11: Presentation ise πάτρα 15.10

Πρότυπα εκπαιδευτικά διδακτικά σενάρια διερευνητικής μάθησηςΠρότυπα εκπαιδευτικά διδακτικά σενάρια διερευνητικής μάθησης

http://http://portal.opendiscoveryspace.eu/ise/demonstratorsportal.opendiscoveryspace.eu/ise/demonstrators

Page 12: Presentation ise πάτρα 15.10
Page 13: Presentation ise πάτρα 15.10
Page 14: Presentation ise πάτρα 15.10

Ψηφιακές κοινότητεςΨηφιακές κοινότητεςhttp://portal.opendiscoveryspace.eu/ise_communities

Page 15: Presentation ise πάτρα 15.10
Page 16: Presentation ise πάτρα 15.10
Page 17: Presentation ise πάτρα 15.10

Ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης για τους εκπαιδευτικούςΈνα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης για τους εκπαιδευτικούς

http://por tal.opendiscoveryspace.eu/topic-courses/inspiring-science-education-academyhttp://por tal.opendiscoveryspace.eu/topic-courses/inspiring-science-education-academy

Page 18: Presentation ise πάτρα 15.10
Page 19: Presentation ise πάτρα 15.10
Page 20: Presentation ise πάτρα 15.10
Page 21: Presentation ise πάτρα 15.10

Το πείραμα του αιώνα

Page 22: Presentation ise πάτρα 15.10

Κλιματική αλλαγή

Page 23: Presentation ise πάτρα 15.10

Παράδειγμα :

Κινηματική Φυσική και Μαθηματικά: Μελέτη της ευθύγραμμης κίνησης

Αποτελέσματα των ερωτήσεων επίλυσης προβλήματος σε δείγμα 20 μαθητών

Page 24: Presentation ise πάτρα 15.10

Μαθηματικές τροχιές στην κίνηση των πλανητών

Page 25: Presentation ise πάτρα 15.10

ΟΞΕΑ-ΒΑΣΕΙΣ

Page 26: Presentation ise πάτρα 15.10

Τα μαθηματικά του Σύμπαντος