Pp παρουσίαση Σύγχρονο Ελλ. Θέατρο

13
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ» ΤΑΞΗ: Β ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2013-14 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΚΩΝ/ΝΑ

Transcript of Pp παρουσίαση Σύγχρονο Ελλ. Θέατρο

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΘΕΜΑ: «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ»ΤΑΞΗ: Β ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2013-14ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΚΩΝ/ΝΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Η ιστορία του θεάτρου στη σύγχρονη Ελλάδα

Η ιστορία του θεάτρου στη σύγχρονη Ελλάδα ξεκινά μετά το 1821, οπότε και καθιερώνεται ο όρος σύγχρονο ελληνικό θέατρο.Αν και γενέτειρα του θεάτρου, η Ελλάδα μετά την επανάσταση βίωνε δύσκολες ημέρες, και έτσι η μόνη θεατρική κίνηση που υπήρξε παρουσιάστηκε στην Κρήτη και τα Επτάνησα, με νέους δημιουργούς να παρουσιάζουν έργα που ήταν επί το πλείστον κωμικά ή σατιρικά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΘΕΑΤΡΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: • Στις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα εμφανίστηκαν θεατρικοί

συγγραφείς που παρουσίασαν έργα με ποικίλη θεματογραφία, όπως οι οικογενειακές συγκρούσεις, οι επιπτώσεις των πολέμων, η Ευρωπαϊκή τάση της Ελλάδας, αλλά και ηθογραφίες και κείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος. Οι πιο σημαντικοί θεατρικοί συγγραφείς της εποχής ήταν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, με έργα όπως ο Ποπολάρος, η Στέλλα Βιολάντη, ο Σπύρος Μελάς που έγραψε έργα όπως ο Παπαφλέσσας, ο Γιός του Ίσκιου.

• Λίγο αργότερα έκανε την εμφάνιση του ο Παντελής Χόρν που ενσωμάτωσε κωμικά στοιχεία στο δράμα, δίνοντας εκπληκτικά έργα όπως το Φιντανάκι και ο Σέντζας. Ο Άγγελος Τερζάκης, ο Γιώργος Θεοτοκάς και ο Δημήτρης Ψαθάς είναι επίσης ανάμεσα στους πιο σημαντικούς συγγραφείς μας στον 20ο αιώνα.

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

• ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ – ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ

• ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ – ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ

• ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ, και πολλοί καταξιωμένοι ηθοποιοί.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 – ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

• ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το 1901 με απόφαση του βασιλιά Γεωργίου Α΄ και με αρχικό κονδύλιο το οποίο είχε γίνει δωρεά από τον ομογενή Ευστράτιο Ράλλη, ιδρύεται το Βασιλικό Θέατρο το οποίο στεγάζεται στο κτίριο που κατασκευάστηκε ακριβώς για το σκοπό αυτό στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου πάνω σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Ο πρωτοπόρος για την εποχή εκείνη θεσμός αναγκάζεται να κλείσει το 1908, για να επανιδρυθεί το 1930 με νόμο, ως Εθνικό Θέατρο, με διευθυντή τον ποιητή Ιωάννη Γρυπάρη.

Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

• Ο Κάρολος Κουν γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1908 στην Προύσα. Η καριέρα αλλά και η προσφορά του στο θέατρο τεράστια.

• H μεγάλη πορεία ξεκίνησε από το 1954, στη δική του πια μόνιμη στέγη στο κυκλικό Υπόγειο της Στοάς Ορφέως. Μέσα από το «Υπόγειο των θαυμάτων» αναδείχτηκαν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, μουσικοί, σκηνογράφοι.

• Το ελληνικό κοινό, χάρη στον Κουν, γνώρισε τα σύγχρονα ξένα θεατρικά ρεύματα, το θέατρο του «Παραλόγου», Ιονέσκο,, Μπέκετ, Ουίλλιαμς, Πιραντέλλο, Τσέχωφ, Μπρεχτ, Μίλλερ, Σαίξπηρ. Πρόβαλε το ελληνικό έργο μέσα από τον Βυζάντιο, Κορομηλά, Καπετανάκη, Ξενόπουλο και δημιούργησε νέους συγγραφείς: τον Καμπανέλλη, την Αναγνωστάκη, τον Κεχαΐδη, τον Σκούρτη, τον Μουρσελλά, τον Αρμένη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

• Πριν λίγο καιρό πήραμε συνέντευξη από τον κ. Γκλέτσο για να τον ρωτήσουμε πράγματα σε σχέση με το θέατρο και την ηθοποιία.

• Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η απάντηση του στην ερώτηση: <<Αν σας ρωτούσε ένα νέο παιδί αν είναι κατάλληλο για ηθοποιός τι θα του λέγατε>>? Η απάντηση του ήταν <<ΟΧΙ>> γιατί <<όταν ρωτάς για να το κάνεις δεν είσαι ικανός να το κάνεις όπως είχε πει και η Παξινού.>> Επίσης τον ρωτήσαμε αν υπάρχει οικονομική κρίση στο θέατρο και μας απάντησε σε τέτοιες εποχές το θέατρο και οι τέχνες ακμάζουν.

• Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη και τα λεγόμενα του είναι πολύτιμα τόσο για την εργασία μας όσο και για τους μελλοντικούς ηθοποιούς.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ

• [...] Δε κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δε κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέριος πολιτισμός στον τόπο μας. Μόνος ο καθένας μας είναι ανήμπορος. Μόνος, ο καθένας από σας τους πιο κοντινούς στην προσπάθειά μας, είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε. Το θέατρο ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν' αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νοιώσουμε μαζί μια αλήθεια. Να γιατί διαλέξαμε το θέατρο σα μορφή εκδήλωσης του ψυχικού μας κόσμου [...] Κάρολος Κουν

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

• Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας – Κάρολος Κουν

• Της σκηνής και της τέχνης – Μάριος Πλωρίτης

• Θεατρικό λεξικό – Αλέξης Σολωμός

• www.wikipaidia.com

• Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ: Αρμυριώτης Ν. Λύκος Ν. Καραντινού Ειρ. Σκάρλα Ο. Τσιγαρίδας Π. Πεπόνας Α. Αλεξόπουλος Α. Πίρκο Λ. Μαστρογιάννης Π. Ράντη Α. Τσούμα Ειρ. Αντωνοπούλου Χ. Διβριώτη Α. Καρακώστα Μ. Κουκούτση Δ. Κουφά Π.