Po bladet nr 9 sept 2013

40
PO-bladet NR. 9 SEPTEMBER 2013 12. ÅRGANG PRIMUS MOTOR FOR HVIDE SANDE MASTERCLASS SIDE 18 STOR UNDERSØGELSE AF PSYKISK ARBEJDSMILJØ SIDE 4

description

Om undersøgelse af folkekirkens psykiske arbejdsmiljø. Om opgaven som tillidsrepræsentant. Portræt af Anne-Marie Hjelm. Inspiration, anmeldelse, debat, stillinger.

Transcript of Po bladet nr 9 sept 2013

Page 1: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladetN R . 9 S E P T E M B E R 2 0 1 3 1 2 . Å R G A N G

PRIMUS MOTOR FOR HVIDE SANDE MASTERCLASS

SIDE 18

STOR UNDERSØGELSE AF PSYKISK ARBEJDSMILJØ

SIDE 4

Page 2: Po bladet nr 9 sept 2013

PRÆLUDIUM

2 PO-bladet

Af Anders Thorup, formand for Organistforeningen

NY LØN!”Ny Løn” hedder det system, staten a lønner de leste af sine ansatte med, herunder også Organistforeningens overenskomstansatte med-lemmer. Mon ikke også alle godt kunne tænke sig en ny løn i form af et nyt – og større – tal på lønsedlen (jeg mener i e-boksen). Nu er mu-ligheden der! Med september måned er vi atter nået tiden for de årlige forhand-linger af lokale kvali ikationstillæg. Besøg foreningens hjemmeside, hvis du er i tvivl om proceduren.  Har du ikke allerede indsendt en ansøgning til Organistforeningens sekretariat er det absolut sidste udkald nu. Menighedsrådet skal se-nest den 15. september have modtaget den endelige ansøgning, og in-den da skal der overstås en del korrespondance mellem sekretariat, tillidsrepræsentanter og medlemmer. Du bør ansøge om tillæg for alle kvali ikationer, du har opnået ud over grunduddannelsen, og som menighedsrådet efterspørger og gør brug af. Det gælder selvfølgelig først og fremmest dem, du har opnået ved deltagelse i efteruddannelse og kurser og derfor kan dokumen-tere skriftligt. Men også kvali ikationer og erfaringer, der er opnået gennem udfø-relse af særlige opgaver eller særlig viden og ekspertise, der er opnå-et ved selvstudium og personlig fordybelse kan være relevant for dit virke i menigheden. Sognene/folkekirken/Danmark/Europa/verden er jo stadig præ-get af lavvækst – for ikke at sige nulvækst – som det kan ses på ren-te- og in lationsniveauet. Men der er jo aldrig noget, der så galt, at det ikke er godt for noget, og den stagnerende økonomiske udvikling be-tyder i hvert fald, at selv et mindre løntillæg faktisk betyder en real-lønsfremgang!

På Organistforeningen.dk indes der læsestof om lokallønsforhandlin-gerne, både under ”Ansat som organist > Overenskomstansat > Løn og lokale tillæg” og i en vejledning, som kun kan læses af medlemmer, der har logget sig und med deres medlemsnummer (under den ovennævnte tekst er der et link til vejledningen).

Page 3: Po bladet nr 9 sept 2013

INDHOLD OG KOLOFON

PO-bladet 3

g

5.1.5 Information fra ledelse til ansat .....

5.1.6 Drøftelser og ansvar i arbejdsmiljøe

5.1.7 Opsummering på ledelsens betydniarbejdsmiljø ................................

5.2 Social kapital ...........................................

5.2.1 Retfærdighed ...............................

5.2.2 Tillid ............................................

5.2.3 Samarbejde ..................................

PO-BLADET Udkommer 12 gange årligt og udgives af Organistforeningen

Oplag: 1.000 stk. ISSN: 1601-7633

REDAKTION Ansvarshavende: Filip Graugaard Esmarch, journalist (DJ), Ordklang.dk, Torvet 2, 1. sal,

8600 Silkeborg, tlf. 87 20 02 54, e-mail: [email protected].

DEADLINE Redaktionelt stof og annoncer sendes til redaktøren senest den 5. i måneden før.

Stillings annoncer sendes til sekretariatet på e-mail: [email protected]

senest den 5. klokken 13 måneden før.

TRYK WERKs Grafi ske Hus a|s, Aarhus, www.werk.dk

FORSIDEN Anne-Marie Hjelm, organist ved Helligåndskirken i Hvide Sande, præsenterer

en koncert under Hvide Sande Masterclass samme sted, september 2012.

Foto: Nikolaj Lund www.organistforeningen.dk

PORTRÆT

TR-OPGAVENHvad har Susanne Mørk-Jensen, Inge Marie Andersen, Inger Marie Riis og Christian Holdensen tilfælles? De er tillids-repræsentanter i Organistforeni-gen, og det fortæller de om her.

5 FAVORITTERI Tersløse Kirke arbejder Lea Daescus ungdomskor og børne-kor ofte sammen, og det præger også denne ”korværk-top 5”, hvor hun fortæller om nogle af sine stærkeste koroplevelser.

PSALME 100Roskilde-organisten Merete Kuhlmann skabt to festlige 1-2-stemmige satser over den samme bibelske salme, og Ida Hovalt anmelder.

2 ORGANISTER SØGES To stillinger er opslået i et pastorat på Amager i Københavns Stift, nærmere bestemt ved • Sundkirken og • Allehelgens Kirke.

ANNE-MARIE HJELMEn reform af gymnasieskolens fagudbud førte Anne-Marie Hjelm i en uventet retning som organist og leder af der kendte vestjyske lagskib for klassisk musik: Hvide Sande Masterclass.

BAGGRUND

ARBEJDSMILJØRapporten ”Undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken 2012”, udgivet af kirkeministeriet i juni, rummer mange interessante perspektiver. Desuden kort nyt.

ANMELDELSE STILLINGERINSPIRATION

NYHEDER

SIDE 18

SIDE 24 SIDE 27 SIDE 36

SIDE 14

Foto: Ramblersen/W

ikimedia Com

mons

SIDE 4

Page 4: Po bladet nr 9 sept 2013

4 PO-bladet

NYHEDER

GLADERE FOR JOBBET END TIDLIGERE

undersøgelse blandt et bredt udsnit af dan-ske lønmodtagere, som Det Nationale Forsk-ningscenter for Arbejdsmiljø foretog i 2010.

TILFREDSE ORGANISTER

PO-bladet har via Oxford Research fået adgang til udtræk af data fra besvarelserne fordelt på stillinger. Tallene herfra viser, at organister-nes tilfredshed anno 2012 svarer nogenlunde til gennemsnittet for alle folkekirkens ansatte. Otte procent af organisterne er utilfredse el-ler meget utilfredse med deres job som hel-hed, altså blot en smule lere end andelen på syv procent, som gælder for samtlige ansatte. I de øvrige faggrupper er der visse udsving: De mest utilfredse er kirketjenerne og gart-nerne (10-11 procent utilfredse), og de mindst utilfredse er (med 4 procent) sognemedhjæl-perne og de kontoransatte, altså eksempel-vis præstesekretærer. Disse tal skal dog tages med et vist forbehold, da datagrundlaget ikke er nær så stort som for den samlede gruppe af ansatte.

Filip

En ny undersøgelse giver grundlag for at studere udviklingen i de folkekirke-ansattes forhold til deres job. Og der meldes om stigende tilfredshed.

”Ansatte i folkekirken er blevet mere tilfredse med deres job i løbet af de sidste ti år,” vurde-rer Oxford Research i rapporten ”Undersøgel-se af det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken 2012”, som Ministeriet for Ligestilling og Kir-ke udgav i juni 2013. I både den aktuelle undersøgelse og en lig-nende undersøgelse fra 2002 blev deltagerne bedt om at beskrive sig som enten ”meget til-freds”, ”tilfreds”, ”utilfreds” eller ”meget util-freds”. Og her er der vel at mærke sket en mar-kant stigning i gruppen af de meget tilfredse, nemlig fra 31 procent i 2002 til 52 procent i 2012. Med deres høje tilfredshed ligger folke-kirkens ansatte på linje med den arbejden-de danske befolkning generelt. 93 procent er tilfredse eller meget tilfredse med deres job, hvilket svarer nøjagtig til resultatet af en

ORGANISTER HAR ET O.K. HELBRED

Folkekirkens musikere er raske, selvom de er gamle. Ganske vist en meget irkantet konstatering, men den rummer en antydning af, at kirke-musikerne har et godt arbejdsmiljø.

En almindeligt anvendt indikator for det gode arbejdsmiljø ligger i medarbejdernes helbred – eller nærmere bestemt deres selvvurderede helbred. Og i lighed med de folkekirkeansat-tes tilfredshed med selve jobbet er dette ble-vet undersøgt i både 2002 og 2012. Modsat tilfredsheden er helbredet dog til-

Page 5: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 5

NYHEDER

syneladende ikke blevet bedre i løbet af de ti år. Overordnet set er det faktisk lidt ringere end befolkningens helbred generelt. Det på-peger Oxford Research på baggrund irmaets egen undersøgelse samt nye tal fra Det Natio-nale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. I sin aktuelle rapport har Oxford Research foretaget en grovsortering af folkekirkens medarbejdere i henholdsvis præster, kirke-gårdsansatte og indendørs kirkefunktionæ-rer. Og det viser sig, at sidstnævnte har det bedste selvvurderede helbred af de tre ho-vedgrupper: Her angiver 12 procent at have et ”mindre godt” eller ”dårligt” helbred, mens det samme gælder for 14 procent af de kirke-gårdsansatte og 15 procent af præsterne.

EN GROV SAMMENLIGNING

Pointen med denne grovsortering af folkekir-kens ansatte er blandt andet at skabe grund-lag for en mere overskuelig sammenligning med grupper på arbejdsmarkedet, som inden for de senere år er blevet undersøgt i tilsva-rende spørgeskemaundersøgelser. Her har Oxford Research sammenholdt de indendørs kirkefunktionærer med ”kontormedarbejde-re og sekretærer” på arbejdsmarkedet gene-

relt, og mellem disse grupper ses ingen bety-delig forskel i det selvvurderede helbred. De kirkegårdsansatte har Oxford (mere nærliggende) sammenholdt med ”gartnere og landmænd”, men her viser det sig, at de kir-kegårdsansatte har et dårligere selvvurderet helbred end gartnere og landmand generelt. Mest påfaldende er imidlertid sammenlig-ningen mellem præster på den ene side og pædagoger, psykologer og folkeskolelærere på den anden, for her skiller præsterne sig ud ved at vurdere deres helbred en del dårligere end de andre faggrupper.

HØJ ALDER OG GODT HELBRED

Oxford Research søger delvist at forklare kir-kepersonalets lidt mere skrantende helbred med en henvisning til dets relativt høje gen-nemsnitsalder. Den forklaring stemmer dog ikke umiddelbart med det faktum, at der blandt netop de indendørs kirkefunktionærer indes særlig mange på 60 år eller ældre. Her

udgør 60+’erne hele 30 procent, hvorimod hverken kirkegårdspersonalet (med 15 pro-cent 60+’ere) eller præstestanden (med 18 procent) kan mønstre nær så mange modne.

Tabel 4.1: Jobgrupper og score

Jobgruppe

Præster

Ansatte på kirkegården

Ansatte i folkekirken i alt

Pædagoger

Kirkefunktionærer inde i kirkens lokaler

Gartnere og landmænd

Kontormedarbejdere og sekretærer

Psykologer

Folkeskolelærer

Alle lønmodtagere

Score

2,59

2,54

2,52

2,52

2,47

2,46

2,46

2,25

2,44

2,44

De enkelte faggruppers samlede egenvurdering af deres helbredstilstand er i tabellen omregnet til en score, hvor et højere tal angiver større helbredsproblemer. Tallene fra det generelle arbejdsmarked kommer fra undersøgelsen ”Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2012” (illustration hentet fra ”Undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken 2012”, juni 2013).

>

Page 6: Po bladet nr 9 sept 2013

6 PO-bladet

NYHEDER

 I øvrigt kan organister og andre kirkemusi-kere faktisk bryste sig af at have folkekirkens bedste helbred – og det selvom en tredjedel af organisterne og endnu lere af kirkesangerne allerede har fejret deres 60 års-dag: Af orga-

nisterne angiver beskedne ti procent således at have et mindre godt eller dårligt helbred, mens det samme blot gælder for syv-otte pro-cent af kirkesangerne.

Filip

TIDEN SLÅR TIL – MEN HVAD MED FRIHEDEN?

Som organist i folkekirken har man sæd-vanligvis tid nok til at løse opgaverne tilfredsstillende. Men meget af tiden er naturligt nok bundet til bestemte tids-punkter.

Ifølge tal fra den nye undersøgelse, som Ox-ford Research har udarbejdet for Ministeriet for Ligestilling og Kirke, oplever blot fem pro-cent af organisterne, at de ”sjældent” eller ”al-drig” har tid nok til deres arbejdsopgaver. Og det tal er lavt i sammenligning med gennem-snittet blandt folkekirkens ansatte, som ligger på ti procent.  Her er det især præsterne, der trækker gennemsnittet op, idet 19 procent af dem er i tidsnød. På baggrund af en sammenligning

med tal fra undersøgelsen ”Arbejdsmiljø og helbred i Danmark 2012” foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø konkluderer Oxford Research imidlertid, at præsternes tidspres ligger på niveau med det generelle landsgennemsnit.  Med andre ord er kirkefunktionærer godt stillet og organister tilsyneladende særlig godt stillet. Kun gravermedhjælpere, kirke-sangere og ”andre kirkemusikere” kæmper mindre med tidspres, end organister gør. De meget tålelige forhold kan meget vel hænge sammen med, at mange af folkekir-kens ansatte oplever at have gode muligheder for selv at tilrettelægge arbejdsmængden. Ox-ford Research dokumenterer i rapporten bag den aktuelle undersøgelse, at der i løbet af de

10%

38%

27%

19%

7% 7%

21%

28% 28%

16%

0%

10%

20%

30%

40%

Altid Ofte Sommetider Sjældent Aldrig/næsten aldrig

Figur 4.3: Har du indflydelse på mængden af dit arbejde?

Folkekirken 2012 Folkekirken 2002 n :4803 Kilde: Oxford Research 2013 n :1640

Page 7: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 7

NYHEDER

ti år, der er gået siden den første undersøgelse af folkekirkens psykiske arbejdsmiljø, er sket en markant forbedring på dette felt: Hvor det i 2002 var 21 procent, der svarede, at de ofte har ind lydelse på mængden af deres arbejde, er denne andel nu oppe på 38 procent. For or-ganisterne individuelt er det 39 procent.

PLACERING AF ARBEJDSTID

Til gengæld står det knap så godt til for organi-sterne, når det kommer til ind lydelsen på ar-bejdstidens placering. Her oplever 24 procent, at de sjældent eller aldrig har nogen ind ly-delse. Til sammenligning ser blot 15 procent af kirketjenerne sig sat uden for ind lydelse, selvom en del af deres arbejdstid som bekendt også er bundet til kirkelige handlinger. På den anden side set er det trods alt et knebent lertal af organisterne (53 procent),

De 3 fl øjter

De 3 fl øjter har spillet over 260 koncerter sammen og er et af Danmarks absolut bedst etablerede klassiske ensembler.

Repertoiret er publikumsvenligt og favner både det folkelige og det etablerede øre i kraft af de fremragende arrangementer, vores faste husarrangør Steve Dobrogosz har lavet til os. Steve er internationalt anerkendt, og fl ere af hans egne værker går verden rundt.

Det er således den gode melodi kombineret med anekdoter og historier om musikken, der er den røde tråd i vores koncerter, samtidig med en unik sammen-sætning af 3 forskellige tvær-fl øjter: tværfl øjte, alt-tværfl øjte og bas-tværfl øjte.

Kombinationen åbner for et intenst klangunivers, og netop nærvær og intensitet kendetegner vore koncerter.

KONTAKT Birgit Sonne på 2664 3440 eller [email protected]. Se også www.de3fl ojter.dk.

Birthe Brunsbjerg Birgit Sonne Susanne Klausen

der oplever ”altid” eller ”ofte” at have ind ly-delse på placeringen af deres arbejdstid, men der er et stykke op til de 68 procent, som er gennemsnittet blandt folkekirkens ansatte.  Ifølge Oxford Research er der en mulig bo-nus at hente for organisterne, hvis de får for-bedret deres situation på dette felt. ”Flere undersøgelser viser, at ind lydelse på egen arbejdstid har en positiv betydning, da ind lydelsen beskytter mod negative effekter af høje krav i arbejdet,” skriver irmaet i den aktuelle rapport.

O.K. MED SØNDAGSARBEJDE

Samtidig gør Oxford Research dog opmærk-som på, at det for folkekirkens ansatte også handler om accept: ”Samlet set må man sige, at ansatte i folke-kirken har en generel positiv vurdering af ind-

Page 8: Po bladet nr 9 sept 2013

8 PO-bladet

NYHEDER

lydelse på arbejdstiden, hvilket kan ses som et udtryk for en høj grad af accept og forstå-else for de vilkår, der er i arbejdet.” Grundlæggende er det da også de færreste, der har nogen større problemer med skæve arbejdstider. Blot seks procent af organister-ne svarer, at det i høj grad eller meget høj grad er et problem for dem at skulle arbejde, når andre har fri. Det samme gælder for ni pro-cent af præsterne.

FLERE INTERESSANTE FAKTA

Arbejdsmiljø-undersøgelsen er foretaget af konsulentfi rmaerne

Oxford Research, Luama og Great Place to Work®,

som også alle står som forfattere af rapporten. Oxford Research er dog

hovedaktør i samarbejdet.

PO-bladet har kigget nærmere på ikke-offentliggjorte data fra ministeriets undersøgelse, hvor resultaterne optræder fordelt på faggrupper. Der er lere tankevækkende ting at udlede.

BELASTENDE FOR HVER FEMTELidt lere organister (19 procent) og gravere (20 procent) oplever deres arbejde som fø-lelsesmæssigt belastende end kordegne (17 procent) og kirketjenere (16 procent). Tal-lene i parenteser angiver, hvor stor en andel, der svarer, at arbejdet ”i høj grad” eller ”i me-get høj grad” er følelsesmæssigt belastende. I yderpositionerne ligger præsterne (48 pro-cent), og i den anden ende af skalaen kirke-sangerne (8 procent) og de kontoransatte (5 procent).  I de enkelte faggruppers svar på ovenstå-ende spørgsmål ses en vis parallel til svarene på et andet spørgsmål: ”Hvor ofte skal du tage stilling til andre menneskers problemer i dit arbejde?”. Det skal 29 procent af organisterne ”ofte” eller ”altid”, mens det samme gælder for 35 procent af graverne, 9 procent af kirkesan-gerne og hele 87 procent af præsterne.

6 AF 10 ORGANISTER ER KVINDER

I undersøgelsen er deltagerne indle-dende blevet spurgt til deres køn. I rap-porten bemærker Oxford Research, at deres analyser i den sammenhæng vi-ser, at kvinder oftere end mænd oplever sig følelsesmæssigt udmattede og stres-sede, men at det også er sådan i resten af samfundet. Om kønsfordelingen mellem fagene afslører statistikken blandt andet føl-gende:•  Organistfaget ligger med 59 procent

kvinder tæt på den den gennemsnit-lige kønsfordeling blandt folkekirke-ansatte, nemlig 56 procent kvinder.

•  Størst andel af kvinder indes blandt sognemedhjælperne (88 procent) og kordegneassistenterne (87 procent)

•  Stillingen som kirkegårdsleder er med 79 procent mænd den suverænt mest mandsdominerede af de 13 for-skellige stillingstyper.

Page 9: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 9

NYHEDER

ORGANISTER GÅR FAGLIG ENEGANGOrganisterne er blandt de mest ensomme på posten, idet 75 procent svarer, at ingen andre i sognet har samme faglige bag-grund. Hvad dette angår er de kun overgået af sognemedhjæl-perne med 82 procent og de kontoransatte med 77 procent.

HVOR SKULLE JEG ELLERS SPILLE ORGEL?

Blandt kirkefunktionærerne er det organisterne og graver-ne, der er mest enige i udsagnet: ”Folkekirken er det eneste sted, jeg kan forestille mig at arbejde”. Henholdsvis 41 og 40 procent af organisterne og graverne svarer enten ”i høj grad” eller ”i nogen grad”. Gennemsnitligt for faggrupperne som helhed – dog ikke præsterne, som ikke har fået dette spørgsmål – har 32 pro-cent svaret sådan.

Filip

Informationerne på denne og de foregående sider stammer fra den storstilede ”Undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken 2012” fra Ministeriet for Ligestilling og Kirke, juni 2013. Der er fl ere spændende ting at fortælle, så PO-bladet følger op mere fl ere artikler i næste nummer. Selve rapporten kan naturligvis også downloades og læses via Miliki.dk (fi nd kirke-nyheden fra den 17. juni).

Page 10: Po bladet nr 9 sept 2013

10 PO-bladet

NYHEDER

KORT NYT

EN KLINIK FOR MUSIKEREOdense Universitetshospital åbnede i juni Nor-dens første offentlige hospitalsklinik for musiker-sundhed. Den landsdækkende Klinik for Musiker-sundhed hører under Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, og den trækker på nyere forskning i form af ph.d.-a handlinger om både muskel- og led-problemstillinger og musikeres høreproblema-tikker.  Klinikken vil kunne diagnosticere og behandle og alle former for skader, som kan opstå af musik-keres arbejdsliv. Der vil være både speciallæger, fysioterapeuter og psykologer tilknyttet. Dansk Musiker Forbund har fulgt projektet tæt, og dets formand betegner det som en historisk landvinding for musikere. ”Det er fantastisk, at vi kan være i front med vi-den om og behandling af musikerrelaterede lidel-ser. Tidligere har musikere måttet løbe fra læge til læge i et ofte frustrerende forløb,” siger DMF’s formand, Anders Laursen, til Musikeren.

HENVISNING FRA TR

Inden man som musiker møder op på klinikken skal man have en henvisning dertil. Den behøver dog ikke nødvendigvis komme fra ens læge eller psykolog. Også tillidsrepræsentanter og sikker-hedsrepræsentanter kan skrive en henvisning – eksempelvis en tillidsrepræsentant fra Organist-foreningen. På Odense Universitethospitals hjemmesi-de indes en vejledning til, hvordan man skri-ver en henvisning (internetadressen ouh.dk/wm399625).

Filip

FTF: UAMBITIØS INDSATS FOR PSYKISK ARBEJDSMILJØ

Som omtalt i PO-bladet i januar har beskæftigelsesminister Mette Frede-riksen lanceret en ny ordning for Ar-bejdstilsynet, som har til formål at forbedre det psykiske arbejdsmiljø på danske arbejdspladser. Det sker sam-tidig for at markere en sidestilling mellem det fysiske og det psykiske ar-bejdsmiljø. FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, er dog langt fra imponeret og betegner den nye ordning som uambitiøs. ”Den matcher slet ikke det sto-re behov, der er for at styrke indsat-sen mod dårligt psykisk arbejdsmiljø. Faktisk tror jeg slet ikke, der vil være tale om en forbedring for de medar-bejdere, der udsættes for psykiske be-lastninger som stort arbejdspres, vold og trusler om vold på deres arbejds-plads” siger hun til ftf.dk. Problemet er, at ordningen har for snævert et fokus. Kun ved problemer med mobning og seksuel chikane kan Arbejdstilsynet kræve, at arbejdsplad-ser skal bruge ekstern rådgivning. Ministeren har dog givet tilsagn om, at hun vil følge udviklingen for at ju-stere reglerne, hvis der bliver brug for det.

Filip

Page 11: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 11

Page 12: Po bladet nr 9 sept 2013

12 PO-bladet

OPSLAG FRA MINISTERIET

SØG TILSKUD EFTERUDDANNELSE

VIOLIN & ORGELJochen Brusch Sven-Ingvart MikkelsenTlf 0049 17 26 57 84 67 Tlf 40 87 74 52 Email: [email protected] Email: [email protected] www.si-mikkelsen.dk

RETRO ROCK - www.retrorock.dk - Procol Harum, Led Zeppelin, Queen, The Doors, Pink Floyd m.fl. i spektakulære arrangementer Antonio Vivaldi: De fire Årstider - i et festligt arrangement for violin og orgelJohann Sebastian Bach - Sonater og andre mesterværkerJoseph Haydn: De syv ord på korset Stemningsfuld og meditativ musik til passionstiden, evt. i samarbejde med kirkens præstMusik i Sommernatten - Den lyse nordiske tone - poetisk musik af bl.a. Grieg, Olsson, Sinding og Langgaard

Fristen for at søge midler fra Kompetence-fonden til din opkvali icering er d. 18. no-vember. Se her, hvordan det foregår.

Som resultat af overenskomstforhandlinger-ne modtager Ministeriet for Ligestilling og Kir-ke midler til fordeling på folkekirkens område. Midlerne fra Kompetencefonden skal bruges til udvikling af kompetencer for de ansatte i folke-kirken m.v. Ansøgning kan kun ske elektronisk i perioden mandag den 23. september 2013 til mandag den 18. november 2013 kl. 22. Det elektroniske ansøgningsskema indes på internetadressen www.kompetencefonden.km.dk. Der skal indsendes en ansøgning for hvert kursus, der søges midler til.

ANSØGNINGSFORLØBETNår ansøgningen er indtastet, får menigheds-rådet automatisk tilsendt ansøgningen via dets e-post-adresse. Ansøgningen skal godkendes af menighedsrådet senest mandag den 2. decem-ber 2013 for at være gyldig. Er menighedsrådet endnu ikke tilmeldt e-post, sendes ansøgningen til menighedsrådet fra stiftet. Stiftet skal senest mandag, den 2. december2013 modtage den

godkendte ansøgning. Det er ansøgers ansvar, at ansøgningen er korrekt udfyldt. Bemærk, at når indtastningen afsluttes ved at trykke ”godkend”, sendes der automatisk en e-post til den e-postadresse, man har oplyst under indtastningen. E-posten indeholder en kopi af ansøgningen. Modtages e-posten ikke efter kort tid, er der risiko for, at ansøgningen ikke er gået igennem, og det anbefales derfor, at gentage ind-tastningen. Det er en god idé at indtaste ansøg-ningen en uge før fristens udløb. Fordelingen forventes at inde sted i Uddan-nelsesudvalget i Ministeriet for Ligestilling og Kirke primo februar 2014. Ansøgerne kan her-efter forvente at modtage svar omkring 1. marts 2014.

DER HENVISES TIL•  Organistforeningen.dk, hvor der indes en ud-

førlig vejledning under ”Organistfaget” => ”Ef-ter- og videreuddannelse” i boksen til højre.

•  Ministeriets hjemmeside Kirkeuddannelse.dk, hvor der er oplysninger om uddannelsestil-bud, MUS og målrettet kompetenceudvikling.

•  SCK’s hjemmeside Kompetenceudvikling.dk, hvor der er oplysninger om MUS, kompeten-ceudvikling m.v.

Page 13: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 13

Så er der 12 nye!Fik du den røde ’brik’ - altså de 12 første!

Nu 2 hefter a 120 kr www.forlagetsela.dk - 4824 9515

kornoder - forspil - klaverskole - kanons m.m.

Thomas MunchNYT FORORGEL

Se e

ksem

pel p

å hj

emm

esid

en

SÆT KRYDS I

KALENDERENNæste års stævne

inder sted den 4., 5., 6. og eventuelt den 7. maj 2014.

Det er endnu ikke afgjort, hvor stævnet skal a holdes,

men reserver allerede nu dagene,

så du kan være med.

Page 14: Po bladet nr 9 sept 2013

14 PO-bladet

BAGGRUND

TR-ARBEJDET GIVER MANGE GLÆDER

 Jeg tror, der er ret store udsving i timefor-bruget hos de forskellige TR’er alt efter hvilke sager, der tilfældigvis dukker op i de forskel-lige områder.

Hvad er det bedste ved at være TR?Der er masser af små og store tandhjul, som bare skal fungere, hvis et demokratisk sam-fund skal fungere. Det lyder måske ” langhå-ret”, men det tilfredsstiller mig simpelthen at være med til at få nogle af tandhjulene til at køre til fælles bedste. De bedste oplevelser er, når man kan med-virke til at løse op for en fastlåst kon likt, eller når man har fået forhandlet nogle fornuftige forhold på plads for et medlem. En del af for-nøjelsen består også i samarbejdet med bag-landet.

Får du noget ud af TR-opgaven, du kan bruge i dit eget arbejdsliv eller privat?Ingen tvivl om at jeg bruger det i mit eget ar-bejdsliv. Efter nogle år som TR får man en le-vende fornemmelse af, hvor tingene kan gå galt – og hvordan man undgår det. Jeg har oplevet personalesager, som har gjort mig superbevidst om, hvor vigtig om-gangsformen er på arbejdspladsen. Og jeg har lært, hvor vigtigt det er at inde balancen i kontakten med sit menighedsråd – det er som med mad: for lidt og for meget fordærver alt.  Derudover er det indlysende, at kendska-bet til reglerne i overenskomst og diverse love og paragraffer også kan være til nytte for en selv. Og endelig vil jeg nævne, at gennem drøf-telserne med de forskellige medlemmer i stif-

Bevidsthed, balance, inspiration, kontakt, kendskab, lytte-træning, overblik, tillid, udvikling. Det er nogle af gevinsterne ved at være tillidsrepræsentant.

Af Filip Graugaard Esmarch

Hvad forventes der egentlig af mig, hvis jeg lader mig vælge ved dette efterårs tillidsre-præsentantvalg? Og omvendt: Hvad kan jeg få ud af det? Svarene vil et stykke ad vejen være ganske individuelle. Som et supplement til den oplysningsfolder, der kom ud sammen med PO-bladets august-nummer, har vi der-for udfrittet ire af foreningens erfarne TR’er om, hvad TR-rollen indebærer for dem.

SUSANNE MØRK-JENSEN

TR I AALBORG STIFT

Hvor længe har du være TR?Omkring seks år.

Hvor meget tid bruger du på opgaven?Det varierer meget. I de roligste perioder kan det være fem timer om måneden. Nyan-sættelser med forhandling af løn med mere, personalesager og de årlige tillægsforhand-linger kan midlertidigt øge timetallet en del. Nu har jeg de senere år samtidig siddet i be-styrelsen, og de to forskellige opgaver lyder i nogen grad sammen. Jeg vil anslå, at mit gen-nemsnitlige tidsforbrug på TR-opgaver ligger i størrelsesordenen ire timer om ugen.

Page 15: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 15

BAGGRUND

tet og med TR’er fra andre dele af landet, får man også indblik i, hvad der sker musikfagligt rundt om i sognene. Det kan også være både inspirerende og idégivende.

Men er det ikke også træls at være TR?Jo, ind imellem har jeg lyst til at løbe min vej, når en kon likt virker uløselig, eller når tiden bare ikke vil slå til. Men jeg er ikke rendt end-nu og har ikke engang planer om det, for i 95 procent af sagerne falder tingene jo på plads på en måde, som alle kan være tjent med. Og så kører tandhjulene.

INGE MARIE ANDERSEN TR I VIBORG STIFT

Hvor længe har du være TR?Jeg har vist snart ti års jubi-læum.

Hvor meget tid bruger du på opgaven?Efter den nye overenskomst har der været et stigende antal opgaver. Jeg vil tro, at jeg bru-ger 1-2 timer om ugen på arbejdet, men me-get ujævnt fordelt. Når der er møder med me-nighedsråd, som man skal køre efter, går der naturligvis mere tid. Men meget foregår pr. te-lefon og mail.

Hvorfor valgte du i sin tid at stille op?Før min ansættelse som organist har jeg haft med organisationsarbejde at gøre, og jeg kan godt lide at planlægge og at samarbejde med andre. Jeg er sådan en, der gerne vil have ”en inger med i spillet”, gerne bag kulisserne.

Derfor var jeg ikke særlig svær at overtale til at være med i tillidsmandsarbejdet. Og siden har jeg altså hængt på.

Hvad er det bedste ved at være TR?Det er herligt, når en kollega er glad for det, jeg har kunnet bidrage med, og dejligt, når menighedsråd og organist går tilfredse fra et møde, fordi begge parter har opnået et til-fredsstillende resultat af deres aftaler. De le-ste ønsker et tillidsfuldt samarbejde til gavn for alle og for den menighed, de er sat til at betjene.

Men er det ikke også træls at være TR?Indimellem er der mange besværlige sager, hvor der for eksempel er problemer imel-lem organist og menighedsråd. Men heldigvis foregår forhandlinger og samarbejde i de le-ste tilfælde i en god atmosfære og med vilje til at inde ordentlige løsninger. Alligevel er det generelt stadig en udfor-dring for mange menighedsråd at forholde sig til den nye overenskomst med dens krav til planlægning, rammetid og dens aftaler om løn og tillæg. Og organisterne bryder sig nor-malt heller ikke om at skulle gå ind i individu-elle lønforhandlinger. Så er det godt, at tillids-repræsentanten er der til at sige de måske lidt barske ting og forhåbentlig være et lille skridt foran i kendskabet til love og regler. Og det skal da siges, at det ikke altid er organisten, der har ret! Et helt kontant problem ved at være TR er, at det er ens eget menighedsråd, der skal be-tale kørselsudgifterne. Det burde være prov-stiet eller stiftet. Det kan sagtens give lidt gnidninger, hvis et menighedsråd skal betale for noget, de ikke føler at have andel i, selvom man kan henvise til den aftalte overenskomst.

Får du noget ud af TR-opgaven, du kan bruge i dit eget arbejdsliv eller privat?Som TR får man gode muligheder for at føl-ge med i udviklingen af arbejdsvilkårene som

Page 16: Po bladet nr 9 sept 2013

16 PO-bladet

BAGGRUND

organist. Det giver et godt overblik, også over ens egen ansættelse. Og det er dejligt at møde kolleger og lære dem at kende. Det gælder både tillidsrepræ-sentanter og organister i stiftet – alle møder en med stor tillid, synes jeg. Til daglig kan man måske føle sig en smule isoleret som organist, men arbejdet som TR giver en stor kontakt med andre, hvor man selvfølgelig får mulighed for at drøfte mange ting og selv får inspiration til sit eget arbejde. Kurser og møder for tillidsrepræsentanter er vigtige, for at man kan være klædt ordent-ligt på til opgaven. Som TR vil jeg meget ger-ne medvirke til, at der bliver oprettet ERFA-grupper rundt omkring i stifterne. Vi har et par stykker her på egnen, og jeg synes, det er vigtigt, at vi som organister mødes og deler erfaringer og inspirerer hinanden – altså på møder der både handler om ansættelsesvil-kår og det faglige indhold i vores arbejde.

INGER MARIE RIIS TR I KØBENHAVNS OG HELSINGØR STIFTER

Hvor længe har du været TR?Jeg kom til, lige da den nye overenskomst kom for knap ire år siden.

Hvorfor stillede du op?Fordi jeg trængte til at se andre organister og opleve deres erfaring af at være organist. Det var/er en måde at se ud over sin egen lille ver-den (kirke).

Hvor meget tid bruger du på opgaven?Nogle gange er det ikke så meget, men ofte bruger jeg 20 timer eller mere i løbet af en

måned. Tidsforbruget a hænger af, hvor man-ge sager, man har, og i øjeblikket har jeg man-ge ting i gang. Jeg forsøger dog at lave så meget som mu-ligt over mail i forbindelse med lønforhand-linger, som jeg har mange af. Møder forsøger jeg at undgå, men de kommer. I første omgang forsøger jeg at tale med organisten pr. telefon og via mail. Hvis det ikke rækker, tager jeg til møder, men det sker ikke hver måned og ej heller hver anden måned. Det skal så også siges, at jeg ikke forsøger at forkæle organisten. Hvis en organist rin-ger og for eksempel vil have talt sin stilling op, forventer jeg også, at organisten selv la-ver forarbejdet med at inde ud af, hvor man-ge handlinger der har været og så videre. Hvis organisten ikke vil det, er problemet nok ikke så stort.

Hvad er det bedste ved at være TR?Det giver mange glæder, for jeg oplever altid – på nær med en enkelt – at jeg kan være til hjælp og gøre en forskel. Der er glæden over, at organisten bliver glad for at få et godt kva-li ikationstillæg. Og glæden over at kunne lyt-te og komme med forslag til, hvordan organi-sten kan opnå bedre arbejdsvilkår, dér hvor det ikke kører på skinner.

Får du noget ud af TR-opgaven, du kan bruge i dit eget arbejdsliv eller privat?Jeg mener, at jeg gennem min tid som TR er blevet bedre til at lytte og være konstruktiv. Og det kan jeg bruge i mit arbejdsliv men også privat. Dog er der den store forskel på at være TR og privatperson, at jeg som privatperson selv har noget i klemme, hvilket betyder, at jeg nogle gange ikke lytter så godt efter, som hvis jeg er ude som TR.

Page 17: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 17

CHRISTIAN HOLDENSEN TR I ÅRHUS STIFT

Hvordan gik det til, at du blev TR?

I foråret 2009 ik jeg en opfordring til at gå ind i tillidsmandsarbejdet. På det tidspunkt manglede der tillidsmænd, og det var ret vig-tigt at få nogle ”klædt på” til udfordringen med organistoverenskomsten, der trådte i kraft den 1. januar 2010. Tidligere havde jeg siddet i FPO´s bestyrelse, men efter en pause på nogle år syntes jeg godt, jeg igen kunne på-tage mig en faglig opgave. En tillidsmandspost var en ny udfordring, og jeg forventede, at den ville blive stor – med alle de forandringer, der ville følge med overenskomsten. Men jeg syn-tes, det var spændende at være på forkant med den udvikling, der blev sat i gang med overenskomsten på godt og ondt.

Hvor meget tid bruger du på opgaven?Nogle perioder er forholdsvis stille, men i an-dre perioder vælter det ind med spørgsmål og problemstillinger, der skal løses. Møder med organister og menighedsråd er ofte ret lange, da der tit er rigtig mange spørgsmål og pro-blemstillinger, der skal drøftes og a klares. Dog foregår så meget som muligt via telefon og mails.  Mængden af arbejde har gennem årene væ-ret støt stigende, og jeg forudser, at den ten-dens fortsætter. Efterhånden bliver jeg også kontaktet af menighedsråd, som ønsker hjælp og vejledning. Mit skøn er, at jeg i gennemsnit bruger 4-5 timer ugentligt på opgaven.

Hvad er det bedste ved at være TR?Det er den direkte kontakt til kollegaer og me-nighedsråd. Ofte er det spændende og udfor-

drende at drøfte de forskellige spørgsmål og samtidig forsøge at inde svar og løsninger in-den for de rammer, der er givet.  Det er en glæde, når det lykkes at forhandle tilfredsstillende løntillæg – eller brugbare løs-ninger på et problem – hjem til en kollega.

Men er det ikke også træls at være TR?Jo, indimellem. Når kollegaer bliver uretfær-digt og usagligt behandlet, og modparten ikke vil tilbyde tålelige, rimelige og fornuftige ar-bejdsforhold og løn.

Får du noget ud af TR-opgaven, du kan bruge i dit eget arbejdsliv eller privat?Ja, samtalen med kollegaer og andre samar-bejdspartnere er udviklende. Det er med til at give en indsigt i, hvad der konkret og nog-le gange følelsesmæssigt rører sig blandt kol-legaer.  Det er altid dejligt at kunne hjælpe andre. Nogle gange lykkes det, og nogle gange lykkes det absolut ikke, som man gerne ville – men som vi synger: ”Sorrig og glæde de vandre til hobe”. Det er meningsfuldt at være TR, så jeg hå-ber, at en del nye melder sig på banen, så vi kan stå sammen om den udfordring og opga-ve, vi står over for.

TR-valget – skal det være dig?Datoer for november måneds TR-valghand-linger rundt omkring i stifterne følger i næste nummer af PO-bladet samt på Organistfor-eningen.dk under ”Organistforeningen” > ”Tillidsrepræsentanter”. Samme sted er der også et link til den blå folder fra august, hvor du får klar besked om, hvad det helt aktuelt vil sige at være og blive tillidsrepræsentant. Din egen tillidsrepræsentant svarer naturlig-vis også gerne på spørgsmål omkring dette.

BAGGRUND

Page 18: Po bladet nr 9 sept 2013

18 PO-bladet

PORTRÆT

MED DEN KLASSISKE MUSIK OG DEN KRISTNE TRO SOM LEDESTJERNER

Anne-Marie Hjelm forlod gymnasiejob-bet til fordel for organiststillingen i Hvide Sande, hvor det frugtbare møde mellem iværksætteren og pionérbyen har skabt den internationale Hvide Sande Master-class for unge klaver- og strygertalenter. Det kristne, det åndelige og fordybelsen er vigtige motiver for Anne-Marie.

Af Nina Møller, journalist

”Når man giver slip på noget, bliver hænderne frie til at gribe noget nyt,” funderer organist Anne-Marie Hjelm. Det kunne være hendes valgsprog, for det er svært at forestille sig hende sidde længe med hænderne i skødet og sørge over noget tabt. Anne-Marie Hjelm taler i billeder. Ener-gisk, levende, og ofte akkompagneret af latter.  Vi er trådt ind i Helligåndskirken i Hvide Sande og betragter det store, lotte to år gam-le Husted-orgel, som står nede i kirkerummet. Der går ikke mange minutter, før Anne-Marie har været omkring både skiftet fra gymnasie-lærer til organist, tilblivelsen af Hvide Sande Masterclass og betragtninger over samspillet mellem det åndelige, troen og den klassiske musik. Som hun selv siger: ”Jeg snakker meget – og her i Hvide Sande bruger man få men velvalgte ord. Men her kan man være, som man er, og jeg har følt mig godt modtaget.” Anne-Marie Hjelms hænder blev frie, da hun i 2005 rejste fra Det Kristne Gymnasium

i Ringkøbing. Gymnasiereformen i 2005 skar ned på de kreative fag, og hun følte ikke, at der længere var plads til musikken. Med to års or-lov som livline trak hun pælene op efter 25 års ansættelse: ”Det var en stor sorg at sige farvel. Jeg var tom. Men jeg sagde til mig selv: ’Det må du be-sinde dig på; hvad er det nu, du skal lære?’.”

INSISTERENDE PRÆST

Hendes kald kom – bogstaveligt talt – fra præs ten i sognet på klitrækkerne mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet. Thomas Kristensen ringede vedvarende og spurgte, om hun ikke kunne tænke sig at blive hans nye organist. ”Jeg kunne ikke se mig selv som organist. Jeg var jo uddannet pianist og havde brugt mange år på at for ine anslaget på klaveret, mens man grundlæggende ikke kan påvirke anslaget på et orgel,” forklarer hun.  Men i august 2005 hoppede Anne-Marie Hjelm alligevel ud i en stilling som organist ved Klitten Sogns kirker: Hvide Sande, Lyng-vig og Haurvig. ”Jeg kunne jo spille klaver og så lade som om, jeg spillede orgel,” spøger hun.  Anne-Marie Hjelm er konservatorieuddan-net klassisk pianist og musikpædagog, men dels er der jo det orgeltekniske, dels kræver det en PO-uddannelse at kunne blive fastan-sat med overenskomstmæssig løn. ”Så der var ingen vej udenom, hvis jeg ikke ville leve af almisser,” ler hun.

Page 19: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 19

PORTRÆT

PIANIST MØDER ORGANIST

”Jeg var så heldig at komme til at tage timer ved organisten i Hjerting, Henrik Krüger. Han mødte mig dér, hvor jeg var. Han sagde: ’En dygtig organist skal først være en dygtig pia-nist.’ Jeg har mødt organister, der siger: ’Du spiller jo orgel som en pianist’. Ja, vel gør jeg det; det er rent faktisk det, jeg er uddannet til!” ”Henrik Krüger lukkede mine ører op for orglets fantastiske muligheder. Han har et vid-underligt instrument i Hjerting Kirke. Det er bygget af Carsten Lund, og det klinger vanvit-tig godt. Det har levende vind, så det til en vis grad er muligt at påvirke både anslaget og af-slaget. Det syntes jeg, var interessant. Hvordan man forlader tonen, er nok et aspekt, man ikke tænker så meget på som pianist,” siger hun. Anne-Marie Hjelm kan nu se tilbage på otte års organistansættelse: ”Det har været en fantastisk glædesfyldt rejse – kirkeligt set, musikalsk og ja, kunstne-risk i det hele taget,” sammenfatter hun.

>

Anne-Marie Hjelm• Født 1953 og opvokset i Esbjerg

i et indremissionsk hjem• Bifag i Musikvidenskab fra

Aarhus Universitet 1972-1976• Eksamen som statsprøvet musikpædagog

fra Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus 1978, og diplomeksamen som klassisk pianist samme sted, 1980

• Lektor i musik og studievejledning ved Det Kristne Gymnasium 1980-2005

• August 2005: Ansat som organist i Holmsland Klit Sogn ved kirkerne i Lyngvig, Haurvig og Hvide Sande

• 2006-2007: Uddannet PO-organist fra Løgumkloster Kirkemusikskole

• 2007: Modtager af Ringkøbing-Skjern Kommunes Kulturpris

• 2013: Den ene af tre nominerede til den nye P2-pris Årets Ildsjæl (”En ildsjæl, der bringer den klassiske musik tæt på et publikum, man ikke normalt fi nder i koncertsalene,” lød begrundelsen for nomineringen)

• Korleder af Helligåndskirkens kor, Klittens Juniorkor og Klittens tenorer

• Gift med gymnasielærer Bent Kongshøj, med hvem hun har to døtre.

Foto: Nikolaj Lund, fra H

vide Sande Masterclass 2012

Page 20: Po bladet nr 9 sept 2013

20 PO-bladet

PORTRÆT

ET PRISVÆRDIGT INITIATIV

Rejsen har ført Anne-Marie til et nyt arbejds-liv, hvor hun har skabt det undervisningsfo-rum, hun savnede, efter hun forlod gymna-siestillingen. Hun er nemlig grundlægger af den internationalt anerkendte Hvide Sande Masterclass (HSMC), som her i september går ind i sin ottende sæson.  HSMC er vokset ud af organistjobbet, rea-liseret i kraft af Hvide Sandes pionerånd, An-ne-Maries iværksættervilje og engagement samt et internationalt kvalitetsbevidst turist-erhverv.  Foruden de kirkelige tjenester i sognet har Anne-Marie Hjelm forpligtelse til at arrangere koncerter, og en del af hendes rejse har væ-ret den kreative måde, hun har opfyldt det på gennem arbejdet med HSMC. Projektet er i høj grad udsprunget af kær-ligheden til klassisk musik, som Anne-Marie har givet videre til sin yngste datter, Sigrid. Og det hele begyndte med en idé fra datterens vi-olinlærer på konservatoriet i Esbjerg, Sakari Tepponen om, at de sammen skulle lave noget om musik og turisme.

HANDLEKRAFTIGE VESTJYDER

”Jeg sagde til Tepponen, at han skulle nedto-ne det til noget om at tage violinen med på fe-rie – for nu ikke at skræmme de jordbundne vestjyder,” husker Anne-Marie Hjelm og tæn-ker tilbage på den dag, hun præsenterer idéen for borgmester Ivar Enevoldsen over en kop kirkekaffe. ”Det skal jeg tænke over”, siger han, og ef-ter en uge meddeler borgmesteren, at Anne-Marie skal snakke med direktøren i Feriepart-ner Hvide Sande, Henning Davidsen, hvis tæft for at tænke stort og internationalt kommer til udtryk i deres første møde: ”Hvad hedder sådan noget i udlandet?”, spørger han Tepponen, der svarer ’master-class’. ”Fint,” erklærer Davidsen, ”det hedder det også her! Og det skal være højt og smalt”. Henvendt til Anne-Marie forhører han sig: ”Tror du, du kan levere det?,” Mens hun gengiver dialogen, parodierer Anne-Marie Hjelm den vestjyske dræven og ler. Den høje kvalitet og den smalle pro il be-

Det var fra violinprofessorSakari Tepponen, at den første spæde idé til Hvide Sande Masterclass udsprang. Her under viser han på 2012-udgaven af kurset. Blandt de øvrige faste professorer er højt estime-rede navne som Elisabeth Zeuthen Schneider, Claus Myrup, Henrik Brendstrup og José Ribera.

Foto: Nikolaj Lund

Page 21: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 21

PORTRÆT

tyder eksempelvis, at lyglerne køres op fra Tyskland. Og professorerne køres ud til højre, hvis de ikke lever op til forventningerne. Anne-Marie må have leveret, hvad David-sen forventede, for Hvide Sande Master Class er vokset fra 12 studerende i 2006 til 42 sidste år. Og vækstkurven ser ud til at fortsætte. Men det er ikke blot et spørgsmål om økonomi. ”HSMC er lykkedes, fordi menigheden i Hvi-de Sande har været åben over for det. Der er hjerterum og fysisk rum. Og det er ret usæd-vanligt, at en kirke råder over lokaler, som dem, der indes på det gamle sømandshjem, som nu hedder Klitten Menighedshus. Det blev lagt mig i hænderne. Det er en gave, som er blevet til en opgave. Jeg havde ingen strate-gi, da jeg kom til Hvide Sande,” fortæller hun.

AT VIDEREGIVE VÆRDIERNE

Turistdelen af projektet er med til at forank-re det i Hvide Sande erhvervsmæssigt og øko-nomisk. For Anne-Marie Hjelm er det lærings-mæssige det, der ligger hende på sinde: ”Formidlingsopgaven er vigtig for mig – at videregive den stafet og den værdi, der ligger i den klassiske musik. På den måde er det for mig helt parallelt til at have en opgave og en mission i at videregive de kristne værdier. For mig er der åndelig værdi i den klassiske mu-sik, og i mit liv har de kristne værdier og den klassiske musik gået hånd i hånd. Selve det at arbejde med musik på det her niveau kræver fordybelse og stilhed, som på mange måder er identisk med den ro og den stilhed, der skal til i kristen fordybelse,” siger hun. Det kan de unge masterclass-studerende også mærke i forbindelse med koncerterne, fortæller Anne-Marie Hjelm: ”Til alle koncerter i kirken lyder bedesla-gene som startsignalet. Rummet, stedet, klok-

kerne taler sit eget sprog. Det åndelige rum er implicit til stede. Efter en af koncerterne spurgte en ung russisk pianist mig: ’Are you praying for us?’ ‘Yes,’ bekræftede jeg. ‘We could feel it! We could feel it!’.” Anne-Marie ler: “Man behøver ikke forkla-re. Intentionerne er til stede i rummet.” Gennem hele interviewet understreger An-ne-Marie Hjelm betydningen af det åndelige og kristne i hendes liv og virke med musik-ken:

>

Hvide Sande Masterclass• Grundlagt 2005, første masterclass i 2006• Har et budget på trekvart million kroner

årligt og er støttet af lokale og landsdækkende fonde, Ringkøbing-Skjern Kommune, Turistforeningen, Augustinus Fonden m.fl .

• Der er gratis adgang for alle til undervisningen, og for skoler, ungdom og musikskoler også til koncerterne, som der i år er hele 17 af

• I 2013 ligger masterclassen den 11.-22. september

• Årets pianist 2013, Olga Kirpicheva, og årets kvartet, Life Quartet, kommer begge fra Moskva. De giver koncerter sammen med Ensemble MidtVest

• Se mere på www.hvidesande-masterclass.dk.

Foto: Nikolaj Lund

Page 22: Po bladet nr 9 sept 2013

22 PO-bladet

PORTRÆT

”For mig er det åndelige univers implicit til stede i det at beskæftige sig seriøst med klas-sisk musik. Og hvis du ikke er troende, så bli-ver du det! For du kan ikke koncentrere dig så meget uden at møde dig selv og det, der er større end dig selv.  Det ses også af de traditioner og de intenti-oner, der har ligget bag kompositionen. At be-væge sig ind i den gode musik er at bevæge sig ind i åndens verden. Jeg ser Hvide Sande Ma-sterclass som et kirkeligt projekt, selv om for-kyndelsen ikke er direkte,” forklarer hun.

FORMIDLER AF MUSIK OG KIRKE

Hvis man spørger Anne-Marie Hjelm, hvad hendes titel er, svarer hun pianist. Dernæst or-ganist, subsidiært leder af HSMC. Men dybest set er hun også iværksætter og formidler. ”Jeg har Det kristne Gymnasium med i baga-

gen. Jeg føler, at jeg bruger mine kompetencer herfra,” siger hun.  Hun bruger dem ved Hvide Sande Master Class, som er med til at sætte skub i fødekæ-den for klassisk musik. Hvert år inviterer An-ne-Marie skoleklasser og deres lærere til at overvære masterclass-undervisningen og koncerterne. Der er gratis adgang for skole og ungdom og for musikskolen. For Anne-Marie Hjelm hænger de forskel-lige dele af hendes liv sammen på en måde, så det ikke giver mening at adskille arbejde og fritid. Hun tæller ikke timer, men arbejder med planlægningen af HSMC hver dag, sidelø-bende med opgaverne som organist. Hendes liv går op i en højere enhed, og det er med glæ-de og stolthed i stemmen hun siger: ”Man kan godt sige, jeg har skabt min egen skole.”

PRÆ- OG POST-TOP 10

Her er nogle af de gudstjenestestykker, Anne-Marie Hjelm særligt ynder at spille.

Præludier• Johann Sebastian Bach:

“Herzlich tut mich verlangen” fra “Orgelbüchlein”• Jesper Madsen: “Denne er dagen som Herren har gjort”• Jesper Madsen: “Morgenstund har guld i mund”• César Franck:

“Sept piéces en ut majeur et ut mineur” fra “L´organiste”• Jesper Topp: “Op! Thi dagen nu frembryder” og

“Alt hvad som fuglevinger fi k” fra ”15 orgelkoraler”.

Postludier• Joseph Haydn: “Flötenuhrstücke” nr. 2, 7 og 10• Siegfried Karg-Elert: “Nun danket alle Gott”• Louis Lefébure-Wély: “March”• Leif Martinussen: “Toccata” fra “7 stykker for orgel”• Mendelssohn: Allegro Maestoso e vivace fra

“Orgelsonate nr. 2”.

Anne Marie Hjelm ved G.F. Husteds orgel i Helligåndskirken i Hvide Sande. Det er bygget i 2010 og har 19 stemmer fordelt på to manualer og pedal.

Foto: Nina M

øller

Page 23: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 23

FORSPIL

{{{

Org

Ped.

B A6/B B A6/B

FORSPIL: MADS GRANUM 2013

Org.

Ped.

D/A A‹9 -/D G^9 F©& B‹9 E95

Org.

Ped.

G/D D/C G/B G©º7 A‹9 C/D D9 G9

44 44

44 4444 44

&#####(9) (9) ##3

MELODI: HANS HOLM 1988

?##### ##?##### ##

&## #

?## n #?## #

&# U

?# U

?# U

œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œœ œ œ œœœ œ œn œn œ œ

Œwwww wwwwn wwww wwwwn

Πw w w w

œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œwww wwwwn ˙ ˙# www ˙#

w ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙

œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ ˙ ˙ ˙ ™www www ˙ ˙n wwww ˙ ˙ ˙ ™™™w w ˙ ˙# œ œ œ œ w ˙ ™

SPÆND OVER OS DIT HIMMELSEJL

Page 24: Po bladet nr 9 sept 2013

24 PO-bladet

INSPIRATION

5 FAVORITTER FOR BØRNE- OG UNGDOMSKOR

 Nå, men tilbage til den stillede opgave: en top 5 over anvendte korsatser. Det må nødven-digvis blive nogle af de satser, der knytter sig særlige oplevelser til.

“Sound the trumpet” af Henry Purcell(arr. C.S Lang, Novello & Company Limited 1931; tilgængelig fra bl.a. Mu-sicroom.com). Denne sprudlende tostemmi-ge baroksats med kla-verakkompagnement er et sikkert hit hos ung-domskoret. De elsker den! Vi har haft den på repertoiret i masser af år, og for hvert år synger de den bedre og bed-re. De synger den udenad med tindrende øjne og røde kinder. Billedet af nogle meget glade unge men-nesker, på en kridhvid Fejø-færge og med en knaldblå juni-himmel som baggrund, der spontant på færgens øverste dæk synger ”Sound the trumpet” har brændt sig ind på min nethinde.

”Tre motetter” af Merete Kuhlmann (for to lige stemmer og orgel, FUK 103) har foruden mange af hendes andre satser fulgt os gennem alle årene. Skønne korsatser med rige

Af Lea Schmidt Daescu

At skulle komme med en top 5-liste over an-vendte korsatser er da slet ikke nogen nem opgave, når nu der er så mange dejlige ting, jeg og mit kor har arbejdet med gennem årene. ”Mit kor” er Tersløse Kirkes børne- og ung-domskor, og det er ”mit” kor, for jeg dannede det for 11½ år siden, da jeg blev ansat her i pastoratet. Sammen har vi haft mange herlige, skønne og bevægende oplevelser. Koret består af ca. 26 sangere i alderen 8-19 år fordelt på et børnekor og et ungdomskor, der hver især har selvstændige opgaver men også laver masser af ting sammen. Gennem årene har koret udviklet sig til at blive en vigtig del af gudstjenestefejringen og musiklivet i pastoratets tre kirker, men er også efterspurgt i lokalområdet. Hvert år tager vi på en koncerttur ud i det danske sommerland, og vi har givet koncerter og medvirket ved musikgudstjenester i mange forskellige kirker og egne af Danmark. Desuden er koret en meget vigtig del af Ters løse Kirkes levende julekalender – en slags musikandagt, som inder sted mandag til torsdag i hele december måned. Her medvir-ker koret et par gange i løbet af de alminde-lige kalenderdage. Men det, vi hvert år glæder os særligt til, er den store julekalender inale, hvor koret opfører sit julespil. Det er blevet så traditionsbundet og frydefuldt, at mange af de sangere, der egentlig er holdt op i koret, stadig vender tilbage og er med i vores julespil. Jeg glæder mig over på den måde stadig at have kontakt til dem og kunne følge lidt med i de-res liv.

5

4

Henry Purcell (ca. 1659-1695) malet

af John Closterman

Page 25: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 25

INSPIRATION

variationsmuligheder og lækkert akkompagne-ment, der lyder af meget uden at være umuligt at spille (når man nu også samtidig skal give ko-ret indsatser og måske selv synge lidt med for at hjælpe hist og pist). I den første og den sidste af motetterne be-nytter jeg både solister og børnekorets lyse og lidt mere uskolede stemmer som krydderi og klangpalet. Begge satser har en lys og glad ka-rakter, og det er en fryd at kigge på børneko-rets glade ansigter, når de får lov til at synge med på ”Se, jeg er med jer alle dage”-stederne. Men nummer to, ”Fra det dybe råber jeg til dig”, er ungdomskorets favorit. Det min-der mig om, hvor vigtigt det er, at også børn og unge mennesker får lov til at beskæftige sig med det, der er svært i livet og ikke bare al-tid skal spises af med det lette, lyse og over-ladiske.

”Himlens fugle og markernes lilje”er vores egen sang, så den må jeg have med. Både tekst og melodi er nemlig skrevet af vo-res egen sognepræst, Frederik Berggren Smidt, og er fra samlin-gen ”Himlens fugle – 12 satser til kirkeåret” i ar-rangementer af Erling Lindgren (for tre lige stemmer med klaver, FUK 130/Mixtur 2012). Mange af de salmer, Frederik har skrevet, er direkte inspireret af egnen omkring Tersløse, og står mig derfor selvfølgelig særligt nær.

 Særligt for mig er det også, at første vers i denne salme ofte synges solo af en pige, der har været med helt fra korets fødsel. Det har været glædeligt at se, hvordan sangen, kam-meratskabet i koret og de mange timer i kir-kens lyse indre har været med til at bære hen-de igennem nogle særligt sårbare teenageår og har været et stærkt fundament for hende i en periode, hvor hun ikke magtede ret meget andet end at synge. Nu er hun kommet godt igennem de svære år og er en glad, sund og energisk ung pige på 21 år, der netop er ble-vet optaget på MGK med klassisk sang som ho-vedfag. Gud er alle de levendes kilde, han er mørkets og dødens nederlag (fra omkvædet).

”Can you hear me?” af Bob Chillcott(for to lige stemmer med klaver, Oxford University Press 1998) kommer vi slet ikke uden om. Den er skrevet til opførelse for døvstumme børn, og derfor indgår der under-vejs håndtegn, og børne-koret elsker, når de får lov at synge med på ste-derne med håndtegn: ”Can you see it? Can you feel it? Can you hear me?”. Til denne korsats knytter der sig en helt særlig og dejlig oplevelse. På vej hjem fra vo-res sommertur skulle jeg hente min bil ved Sorø station og kørte derfor bagved vores tur-bus det sidste stykke vej. Pludselig ser jeg en masse glade ansigter i bussens bagrude og hænder, der synger ”Can you hear me?”. Og sammen sang vi resten af vejen hjem. Med hænderne vidste vi præcis, hvor langt vi var i

3

2

Page 26: Po bladet nr 9 sept 2013

26 PO-bladet

sangen, og den ik en helt ny betydning for os alle sammen.  Den er næsten altid med på vores koncert-program.

”Ave Maria”af Henrik Colding-Jørgensen

er dog topscorer (udgivet af DanMus 1977 samt trykt i KorNyt nr. 1, 1979; indes til download på Nodebibliotek.dk). Denne enkle enstemmige sang hører nemlig med i det før-omtalte julespil og er sangen om Marias be-budelse.  Kirken er kun oplyst af levende lys. Maria er travlt optaget af forskellige gøremål, og plud-

INSPIRATION

1

selig står Gabriel hos hende, og hun falder på knæ. En af de dygtigste piger fra ungdomsko-ret får lov til at synge Gabriel, og hun synger uakkompagneret den latinske tekst. Når hun lægger hænderne på Maria, for at velsigne hende, gentages sangen af resten af koret på dansk, stadig a capella. Mørket, de levende lys og den smukke, enk-le sang skaber en helt særlig fortættet og ma-gisk stemning. Det er det smukkeste øjeblik i hele stykket, og vi glæder os alle sammen hvert år til netop dette sted. Mange andre sat-ser i vores julespil er gennem årene blevet skiftet ud til fordel for andre. Men ”Ave Maria” får lov at blive stående!

Lea Schmidt Daescu er organist og korleder

ved Tersløse og Skellebjerg kirker

i Kalundborg Provsti.

Page 27: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 27

ET PAR FRYDEFULDE KORSATSER

KAN BRUGES BREDT

I anden korsats, ”Bryd ud i fryderåb for Her-ren”, synges på dansk, og orgelledsagelsen gi-ver den unisone korsang et festligt præg. Det kræver lidt ingersnilde at akkompagnere sat-sen, men den ligger int i hænder og fødder. I mellemstykket skiftes karakter, og koret bliver tonalt udfordret. Orglet ledsager i den-ne del korets stemme, så det hele smelter int sammen og skaber en smuk karakter. Heref-ter lægger orglet op til en festlig slutning, og koret bliver som det eneste sted i satsen to-stemmigt i kodaen. Begge satser er int gennemkomponerede med mange deltaljer både i orgelledsagelsen og i korsatserne. Musikken passer godt til tek-sten, og karakteren gør dem anvendelige til mange lejligheder i kirken – både til koncert og som introitus eller motet en søndag, hvor musikken skal være festlig. Koret vil med glæ-de bryde ud i jubelråb for Herren med disse to dejlige satser.

Roskilde-organisten Merete Kuhlmann skabt to festlige 1-2-stemmige satser over den samme bibelske salme.

Af Ida Hovalt

Med teksten fra psalme 100, ”Bryd ud i fryde-råb for Herren, hele jorden!”, har Merete Kuhl-mann ladet sig inspirere til at komponere to velklingende korsatster for ligestemmigt kor med orgelledsagelse. Psalme 100 knytter sig til 1. søndag i ad-vent men passer også til det tekstlige indhold på palmesøndag. Korsatsernes ine lovsangs-karakter gør dem i øvrigt anvendelige i mange andre sammenhænge.

TAGET VED HÅNDEN

”Exsultate Domino” er titlen på første korsats, hvor der gennem hele satsen synges på latin. Der er en dansk oversættelse til sidst, og no-den indeholder mange angivelser af styrke-grad, tempo, karakter osv. – små noter, der er tegn på et gennemkomponeret værk. Som korleder føler man, at komponisten tager en i hånden, så man sammenkan få lavet den bedst mulige opførelse af værket.  Musikken indledes af en orgelintroitus, der lægger op til korets festlige og unisone tema. Dette tema både indleder og afslutter korsat-sen. I mellemdelen skiftes karakter til et ro-ligere tempo og koret synger tostemmigt i et kanonagtigt og blødt tema. Musikkens karak-ter er festlig og de skiftende taktarter gør sat-sen dansant og levende.

ANMELDELSE

Merete KuhlmannPsalme 100FUK 132/Mixtur45 kr. hos Noder.dk

INDHOLDExsultate DominoBryd ud i fryderåb for Herren

Page 28: Po bladet nr 9 sept 2013

DEBAT

HVOR GÅR KIRKEMUSIKKEN HEN, FØR DEN GÅR UD?

En kommentarer til to ting, man kunne læse om i PO-bladets august-nummer: Anders Thorups oplæg på Kirkemusik-kens dag samt kirkemusikskolernes nye studieordninger.

Af Henrik Strøm

Det er med interesse og forundring, jeg læser formand Anders Thorups 20 års-prognose for kirkemusikken i Danmark. Man får indtrykket af, at tiden i kirken står helt stille, mens det øv-rige samfund udvikler sig i rasende hast.  Påstanden om den kirkemusikalske stil-stand må stå for formandens egen regning. Her vil jeg blot minde om en række store ny-brud såvel liturgisk som musikalsk i de for-gangne 20 år. I 1992 kom den nye bibelover-sættelse samt en ny højmesseordning og bl.a. et ritual for børnegudstjenester. I 2002 fulgte så den nye salmebog. Det er også i de forløbne 20 til 30 år, at organister som Peter Møller, Jes-per Madsen, Per Günther og Christian Præst-holm virkelig har taget livtag med arven efter Laub og Wöldike. Der er nyligt udkommet en bog med salmer til kirkeårets læsninger fra Det Gamle Testamente. For slet ikke at tale om den rytmiske musik! Med andre ord er der i løbet af de sidste 20 år sået en sæd, som nu har slået rod og en hel række sideskud, men sikkert også vildskud uden yderligere vinder-chancer. I mit arbejde oplever jeg til stadighed kra-vet om kirkemusikalsk fornyelse, dels fra præ-ster og menighedsråd, men også fra de kirkeli-ge organisationer. Det er en rigtig spændende udfordring for organisterne, vore faglige orga-

nisationer og ikke mindst de kirkemusikalske uddannelsesinstitutioner. Men der må også kæmpes en række sværdslag.

DET MEGA-MODERNE MENNESKE

Anders Thorup noterer sig, at der i disse år sker en markant samfundsmæssig forandring. Min påstand er, at denne forandring vil kom-me til at spille ind på alle områder af kirkens liv, herunder helt naturligt kirkens musik. Kirkens og kirkemusikkens store udfor-dring er netop at være i spil med det mega-moderne menneske, til glæde og inspiration for begge! Det mega-moderne menneske ken-der ganske sikkert ikke noget til Kingo, Laub eller Lunderskov og ved helt sikkert ikke, hvad reformationstiden er for en slags tid. Vi kan endda heller ikke regne med, at det me-ga-moderne menneske bryder sig om orgel-musik. Det mega-moderne menneske danner sig sine musikalske præferencer gennem ven-ners opslag på Facebook, via YouTube, My-Space og andre brugerstyrede internetser-vices. Det mega-moderne menneske betragter sig selv som en forbruger af kulturelle og re-ligiøse tilbud, og ser fællesskaber som tilbud snarere end forpligtelser. Det mega-moderne menneske forstår ikke dogmer, men er til gen-gæld rigtig god til at navigere efter mavefor-nemmelser. Hvis vi som kirke ikke er villige til at lade os inspirere af og spille sammen med det me-ga-moderne menneske, kommer Anders Tho-rups prognose helt givet til at holde stik. Men i så fald giver det ingen mening at spørge, hvor kirkemusikken bevæger sig hen – for den går ud!

Page 29: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 29

Den Nye Salmetrio:Præsentation af nye salmer

Fortolket af:

Se mere på www.dennyesalmetrio.dk

Anette Buonaventzen: vokalPojken Flensborg: piano & orgelUlrik Bust: saxofon

De

n N

ye S

alm

etr

io

Pris: 8000kr

DEBAT

ADVOKAT FOR KIRKEMUSIKKEN

Vi må som organister advokere for kirken. Vi skal helt i tråd med den lutherske kantorånd tonesætte- og forkynde evangeliet i respekt for den kirkelige anledning og tradition – men også i tråd med den tid, vi lever i. Det kræver et stærkt kendskab til teologi, musikæstetik, kulturhistorie og -teori samt en veludviklet evne til at læse bibelske og poetiske tekster. Med andre ord må kirkens advokater være særdeles godt klædt på, ligesom advokaterne i retssalen er det. Desværre søger man forgæves i det forma-liserede uddannelsessystem efter en kirke-musikalsk uddannelse med disse ambitioner. Kirkemusikskolernes nye studieordninger nævner end ikke ordet rytmisk musik, og man inder heller ikke noget om kulturforståelse

og musikæstetik.

 Det er mit håb, at kirkemusikuddannelser-ne med tiden vil komme til at afspejle hele den store musikalske mangfoldighed i folke-kirken og samtidigt vil klæde de kommende organister/kirkemusikere godt på til at være kirkens musikalske advokat i en tid med sto-re kulturelle brydninger. Vore fagforeningers store udfordring bliver til stadighed at kæm-pe for rimelige arbejdsvilkår og stædigt fast-holde synspunktet om, at en høj musikalsk kvalitet og kravet om fornyelse kræver god tid til forberedelse.

Henrik Strøm er organist ved

Abildgård Kirke, Frederikshavn

Foto: Peter Jeppesen

Page 30: Po bladet nr 9 sept 2013

Luk dine øjne, spil, og du vil næppe tro at den kolossale og fyldige lyd ikke kommer fra orgelpiberne i en kirkerum.Roland C-330 kan anvendes i en bred vifte af omgivelser som kapeller, kirker og koncertsale, men kan også føre musikkens glæder direkte ind i dit hjem. Du kan spille via det indbyggede højttalersystem og få klangen fra et kirkerum, tilslutte C-330 til et lydanlæg via linjeudgangene. Du kan også øve dig “i enerum” med hovedtelefoner, så du kan spille når som helst, dag eller

WWW.ROLAND.DK

DET PERFEKTE KOMPAKTE KIRKEORGEL

Page 31: Po bladet nr 9 sept 2013

MERETE KUHLMANN PSALME 100

- Exsultate Domino - Bryd ud i fryderåb for Herren Merete Kuhlmann har komponeret to nye satser over Psalme 100. De er skrevet til brug 1. søndag i advent, men tekstmæssigt passer de til enhver festlig lejlighed i kirkeåret. Mange børne- og ungdomskor vil få stor glæde af at synge disse satser. De er lette at gå til, er primært énstem-mige med enkelt tostemmighed og har gode effektfulde orgelstemmer.

Udgivet i samarbejde mellem Folkekirkens Ungdomskor og Forlaget Mixtur.

A A R H U S M U S I K

NODER.DKB U T I K I E S B J E R G . S T O R M G A D E 4 8 . 6 7 0 0 E S B J E R GB E S T I L L I N G 8 6 1 3 6 6 5 5 . I N F O @ N O D E R . D K . W W W. N O D E R . D K

FUK 132

MERETE KUHLMANN ”PSALME 100”

16 SIDER

1-2-STEMMIGT KOR, ORGEL 45,00 kr.

20% rabat på korsætSe flere nodeeksempler på noder.dk

N Y T F R A

F U K

&

F O R L A G E T M I X T U R

marcato

3

3

ped.

unis.

Merete Kuhlmann 2012Tekst fra Psalme 100

5

5

leggiero

unis.

5

5

Merete Kuhlmann 2012Tekst fra Psalme 100

Page 32: Po bladet nr 9 sept 2013

Vi følger med i den kirkemusikalske udvikling

Mere end 1400 kirker har et utidssvarende orgel

Fremtidens totalløsning uden merudgifter

Skandinavisk Orgelcentrumleverer i resten af 2013 entotalløsning bestående af:

KirkeorgelØveorgelEL-pianoNode-PC

Se hvordan under winwin på www.kirkeorgel.dkSkandinavisk Orgelcentrum * 7100 Vejle * 75 86 41 00

*Større musikglæde*Øget fleksibilitet*Spar på varme og kørsel*Økonomisk NUL-løsning

Vester Alling - Danhild 25 A - Lys eg

Særslev - Danhild 25 A -”Duo”

Page 33: Po bladet nr 9 sept 2013

PO-bladet 33

✶ POPULÆRT PROGRAM: Musik af kendte komponister som Bach, Hän-del, Bellini, Dvorák og Grieg.

✶ HÄNDEL & HAUGEN: Händels Messias i samspil med Arne Haugen Sørensens malerier. I et nyt musikalsk arrangement for trompet og orgel erstattes det store kor og orkester og vi genfortæller det udødelige mesterværk.

✶ BACH & BILLEDER: Koncert med uddrag fra Bachs Matthæuspassion for maleri, trompet og orgel. Under koncerten projiceres Arne Haugen Sørensens betagende billeder om lidelsesberetningen op i kirkerummet.

Dorthe Zielke ✶ Søren JohannsenVi lader musikken og billederne tage over, der hvor ordene ophører!

Tlf. 21 65 06 08 · [email protected] · trompetist.dk

Dorthe Zielke og Søren Johannsen har spillet sammen i 15 år. Deres fjerde cd udkommer

på Naxos, nov. 2013. De er kendte for deres musik på P2 og ved DR’s gudstjenester på TV.

Page 34: Po bladet nr 9 sept 2013

Foto: Rune/Wikimedia Commons

Page 35: Po bladet nr 9 sept 2013

Bent PåskeTlf. 43 53 38 [email protected]

Bachs Orgelværkeri den nye 11-binds udgave fra Bärenreiter Verlag

med praktisk opbevaringskassette

Spar kr. 600,00

Indtil den 30. sept. 2013 kun

Kr. 2.000,00Se mere på

www.nodehandleren.dk

den populære svenske serie:

LUX AETERNA

SENSOMMERTILBUD

Page 36: Po bladet nr 9 sept 2013

STILLINGER

36 PO-bladet

VÆRD AT VIDE OM ORGANISTSTILLINGER

Find de generelle Vilkår for besættelse af organiststillinger i PO-bladet nr. 8, 2013, side 32. Teksten ligger også på Organistforeningen.dk under ”Ansat som organist” sammen med andet nyttigt materiale. Se også de gode råd i menupunktet ”Ny stilling – hvad gør jeg?” under ”For medlemmer”.

Husk, når du får tilbudt en stilling:• Kontakt straks en lokal tillidsrepræsentant. • Vent med at opsige din nuværende stilling, til aftalerne om løn

og rammetid er færdigforhandlet og underskrevet.• Den tilbudte løn er som regel basislønnen. Der skal altid forhandles et personligt tillæg.• Hvis du er tjenestemand, gælder der særlige vilkår (se Organistforeningen.dk).

STILLINGER

2 ORGANISTER I SUNDKIRKEN OG ALLEHELGENS KIRKE,

AMAGERBRO PROVSTI, KØBENHAVNS STIFT

VI FORVENTER, at vore organister• er fagligt velfunderede, har en bred musikalsk

orientering samt besidder lysten og evnen til at etablere musikalske fællesskaber og indgå i sognets menighedsliv

• har god liturgisk fornemmelse og stor interesse for højmessen, og er i stand til at have en tæt dialog med kirkernes præster om salmevalg, liturgi og musikkens samspil med gudstjenestens øvrige elementer

• er helt fortrolig med den danske koralbog, men sam-tidig er imødekommende over for andet repertoire i forbindelse med kirkelige handlinger, børnegudstjene-ster, gudstjenester i forbindelse med sognets pensio-nistboliger, temagudstjenester mm.

• udover arbejdet med kirkekoret (4 sangere SATB i begge kirker) er indstillet på at arbejde med vores børnekor, vores ældrekor Mandagssangerne og samarbejde med pastoratets gospelkor All Saints

• er indstillet på at være en aktiv medspiller i forbindelse med konfi rmandundervisningen

• er indstillet på at indgå i et tæt samarbejde med alle ansatte ved de to kirker og opfatter sig selv som holdspiller.

Pr. 1. oktober er to fuldtidsstillinger ledige som organist i Sundkirken og Allehelgens Kirke. De to kirker indgår i et fælles pastorat, Allehelgens- og Sundkirkens Pastorat, og har et meget tæt samarbejde om gudstjenester og øvrige kirkelige aktiviteter. Der vil derfor blive tale om gensidig vikarforpligtelse under ferie, fridage og anden tjenestefri mellem de to organiststillinger.

SOGNENE: Allehelgens- og Sundkirkens sogne er to meget forskellige sogne: Allehelgens Kirke er en kirke på Amagers stenbro ved Lergravspar-kens metrostation og med udsigt til Øresund. Den har et meget sammensat befolkningsgrund-lag, men lægger vægt på at være kirke for alle med en social profi l.

Sundkirken er kirken ved Øresund. Den er beliggende i et villakvarter med ressourcestærke familier, som føler ejerskab for den kirke, som man i tidligere generationer selv har været med til at bygge. I øvrigt henviser vi til kirkernes hjemmeside.

Page 37: Po bladet nr 9 sept 2013

STILLINGER

PO-bladet 37

TJEK HJEMMESIDEN > Hold også øje med stillingsopslag på Organistforeningen.dk, som opdateres løbende. Bemærk muligheden for at printe ud ved at klikke allerøverst til højre på siden (gælder ikke mobilversionen). Enkelte stillinger annonceres ikke hosOrganistforeningen, så tjek eventuelt også Jobnet.dk.

ORGLERNE: I begge kirker er der gode instrumenter. I Allehelgens Kirke har vi et Marcussen orgel fra 1932 (ombygget i 1982 af Th. Frobenius) med 22 stemmer, 2 man. og pedal.

I Sundkirken har vi et Frobenius orgel fra 1962 (om-bygget af Frobenius i 2005) med 17 stemmer, 2 man. og pedal.

Desuden forefi ndes klaver/fl ygel i begge kirker.

MENIGHEDSRÅDENE OPFORDRER medlemmer af DOKS, Organistforeningen og andre kirkemusikere til at søge stillingerne.

LØN- OG ANSÆTTELSESFORHOLD for en uddan-net organist i henhold til overenskomst mellem kir-keministeriet, Centralorganistaionen af 2010 (CO10) og Dansk Organist og Kantor Samfund (DOKS) for organister, jf. Kirkeministeriets Cirkulære af 7. okto-ber 2009 med tilhørende protokollater Jf. i øvrigt Vil-kår for besættelse af organiststillinger.

Løn- og ansættelsesforhold for en kirkemusiker vil være omfattet af Fællesoverenskomsten mellem Fi-nansministeriet og Statstjenestemændenes Central-organisation af 2010 (CO10 fællesoverenskomsten) og organisationsaftale for kirkefunktionærer med kerneopgaver som henholdsvis kordegn, sognemed-hjælper eller kirkemusiker og det tilhørende proto-kollat for kirkemusikere.

Ved ansættelsen er der 3 måneders prøvetid. Der indhentes børneattest i forbindelse med ansættel-sen.

VI REGNER MED at kunne holde ansættelsessamta-ler og prøvespil i uge 38.

HENVENDELSE om stillingerne kan rettes til: kon-taktperson Peder Schlätzer-Larsen på telefon 51 89 59 41 eller e-post [email protected] eller kon-taktperson Jørgen Skaaning på telefon 40 11 69 12 el-ler e-post [email protected]

ANSØGNINGEN med relevante bilag sendes til per-sonaleudvalget ved Allehelgens- og Sundkirkens sog-nes menighedsråd, [email protected] se-nest den 15. september 2013.

Sundkirken

Sundkirkens indre

Allehelgens Kirke

Ib R

asm

usse

n/W

ikim

edia

Com

mon

s

Page 38: Po bladet nr 9 sept 2013

38 PO-bladet

MEDLEMSNYT

OPSLAGSTAVLENADRESSEÆNDRINGERπ Kirsten Gjørtz, Ettrupvej 18, 7760 Hurupπ Dorthe Gade, Stenhøjvænget 64, 7000 Fredericiaπ Georg Kim Jensen,

Hasvågveien 32, N-9590 Hasvikπ Charlotte Sejthen,

Voldbyvej 38, Sjelle, 8464 Galtenπ Tove Muld Kjær, Møllegade 15, Felde, 7870 Roslev

NYE MEDLEMMERπ Birgit Lynge, Bygaden 23, 8420 Knebel

(Tved, Vistoft og Helgenæs Kirker, Århus Stift)

UDNÆVNELSERπ Lone Vandt, Randers, ansat ved Øster Velling,

Helstrup og Grensten kirker, Århus Stift, pr. 1.7.2013

π Inger Marie Jakobsen, Nørresundby, ansat ved Øster Hassing og Gåser Kirker, Aalborg Stift, pr. 1.7.2013

π Lone Skovgaard-Petersen, Jordrup, ansat i barselsvikariat ved Harte Kirke, Haderslev Stift, pr. 1.8.2013

π Susanne Estrup Rasmussen, Nr. Sundby, ansat ved Dronninglund og Dorf Kirker, Aalborg Stift, pr. 1.8.2013

π Søren Jensen, Åbyhøj, ansat ved Astrup, Tulstrup og Hvilsted Kirker, Århus Stift, pr. 15.8.2013

HUSKESEDLENπ Lønforhandling for overenskomstan-

satte i efteråret 2013 – du kan stadig nå det. Se nærmere på hjemmesiden

π Spar girokortgebyr på kr. 140,00 årligt og tilmeld din kontingentbetaling til betalingsservice. Tilmelding kan ske med NemID direkte via vores hjemmeside, eller du kan få oplysnin-ger til brug for tilmelding ved henven-delse til sekretariatet – send en mail til [email protected].

Foto: Søren Møller/W

ikimedia C

omm

ons

TIL ORGANISTER I FYENS STIFT

Kære kollega på orgelbænken

Vi vil gerne invitere dig til et organisttræf i Nr. Lyndelse torsdag d. 26. sept. kl. 19.30. En af-ten, hvor organisterne i Fyens Stift på tværs af store og små sogne og på tværs af de tre or-ganistforeninger har mulighed for at mødes (kender du de andre organister i dit provsti?). Der indledes med en koncert i kirken, hvor Anders Grankvist Schou, organist ved Odense Domkirke og Gråbrødre Klosterkirke, spiller. Derefter fortsættes i kirkesalen ved siden af kirken, og her vil der være mulighed for at få en kollegial snak over lidt ost og rødvin. Vi har ingen inansierende kilder, så deltagerne må selv punge ud med 40 kr. Ønsker du ikke dette traktement, skal der nok være en kop kaffe – og den er så gratis. Tilmelding senest mandag d. 23. sept. kl. 20 til én af lg. arrangører (og med angivelse af, om du ønsker rødvin og ost).π Ulla Poulsen, Nr. Lyndelse,

[email protected], π Anne Buch Sørensen, Næsby,

[email protected], π Preben Berg, Paarup, [email protected].

Nr. Lyndelse Kirke

Page 39: Po bladet nr 9 sept 2013

ADRESSER OG NUMRE

PO-bladet 39

ORGANISTFORENINGEN(FORENINGEN AF PRÆLIMINÆRE ORGANISTER)

Kløvervej 28 A, 7190 BillundTlf.: 7665 9560. Fax. 7665 9563Kontortid: Mandag-torsdag kl. 10-13www.organistforeningen.dk / www.fpo.dkPostgiro: 400 0935

Sekretariatsleder: John Poulsen,e-mail: [email protected]

Sekretariatsmedarbejder: Inge Bech Hansen,e-mail: [email protected]

BESTYRELSEFormand Anders ThorupBregnevej 18, 4900 NakskovTlf.: 2825 7059 (privat),5492 1038 (kontor)E-mail: [email protected]

Næstformand Susanne Mørk-JensenBønfeltvej 16, 9510 ArdenTlf.: 9664 5464 / 40 96 93 54E-mail: [email protected]

Kasserer Poul Mørk-HansenFrisbækvej 10, 8766 Nørre-SnedeTlf.: 7577 0775E-mail: [email protected]

Øvrige medlemmerHenriette HoppeBejsnapvej 21, 6870 Ølgod,Tlf.: 7524 5215E-mail: [email protected]

Maren Frost NielsenDanmarksgade 9, 6580 VamdrupTlf. 2828 6226E-mail: [email protected]

Thilde MadsenSøndergade 13, 6270 TønderTlf.: 9857 4297E-mail: [email protected]

Lasse ChristensenVoerbjergvej 11, 3.tv., 9400 NørresundbyTlf. 2839 7790E-mail: [email protected]

TILLIDSREPRÆSENTANTER

HELSINGØR OG KØBENHAVNS STIFTER  Inger Marie Riis, tlf.: 3190 7876 / 2340 8171

E-mail: [email protected]

ROSKILDE OG LOLLAND FALSTER STIFTER  Solveig Bjergkvist, tlf.: 5782 0170

E-mail: [email protected]

FYENS STIFTIkke besat, henvendelse skal ske til sekretariet.

VIBORG STIFT  Nils Henrik Wyke, tlf.: 9712 7787 / 9721 5341

E-mail: [email protected]  Inge Marie Andersen, tlf.: 9783 6450 / 5364 6450

E-mail: [email protected]  Elsebeth Kvistgaard, tlf.: 2012 8236

E-mail: [email protected]

ÅRHUS STIFT  Christian Holdensen, tlf.: 8685 3748 / 2291 3693

E-mail: chr.holdensen@ ibermail.dk  Jan Ole Christiansen, tlf.: 8627 2731

E-mail: [email protected]

RIBE STIFT  Hans Henrik Brok-Kristensen, tlf.: 4466 0949

E-mail: [email protected]

HADERSLEV STIFT  Henriette Hoppe, tlf.: 7524 5215

E-mail: [email protected]  Maren Frost Nielsen, tlf.: 2828 6226

E-mail: [email protected]

AALBORG STIFT  Susanne Mørk-Jensen, tlf.: 9664 5464 / 4096 9354

E-mail: [email protected]  Annette Bæk, tlf.: 9894 9242

E-mail: [email protected]  Jens Erik Rasmussen, tlf.: 9811 4201 / 2174 1323

E-mail: [email protected]

Page 40: Po bladet nr 9 sept 2013

Organistforeningen, Kløvervej 28A, 7190 Billund

Tekst: Filip Graugaard Esmarch

ALBORG FÅR STORT KONCERTORGEL

Marcussen & Søn påbegynder i oktober monteringen af et af Danmarks største orgler, som via en donation på 15 mio. kr. fra Det Obelske Familiefond bliver en realitet i Musikkens Hus i Aalborg.  I koncertsalen vil 1.293 siddende publikummer kunne opleve eksotiske registre såsom positivets tun-gestemme Aeoline 16´ og soloværkets højtryksstem-me Tuba Mirabilis 8’. Pedalet rummer syv af de i alt 72 stemmer, nærmere bestemt ire 16’, en Quint 10 2/3’ og to 32’. Det fortæller organist Preben N. Christensen i en artikel på hjemmesiden Musikkenshus.org (klik på ”Musikkens hus bliver til” > ”Koncertorglet”). Som det ses på arkitektgra ikken fra østrigske COOP HIMMELB(L)AU, har orglet en ganske speciel formgivning med såkaldt amøbeformede udskærin-ger, som matcher salens øvrige arkitektur. Selve Musikkens Hus er i august taget i brug af kon-servatoriet og universitetets musikinstitut. Den of i-cielle åbning inder sted den 29. marts 2014. Heref-ter vil der være masser af koncerter de efterfølgende dage, og det kulminerer med indvielse af koncertorg-let torsdag d. 10. april (se musikkenshus.dk).